marcin

  • Dokumenty89
  • Odsłony16 460
  • Obserwuję10
  • Rozmiar dokumentów187.2 MB
  • Ilość pobrań3 911

DROB

Dodano: 7 miesiące temu
R E K L A M A

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 miesiące temu
Rozmiar :1.4 MB
Rozszerzenie:pdf
Odsłony:24
Pobrania:15

DROB.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 20 z dostępnych 96 stron)

1 Ba ant pieczony ba ant 6 dag mas a y eczka soku cytrynowego 5 suszonych jagód ja owca 5 dag s oniny Sposób wykonania : Ba ant (smaczniejsze i delikatniejsze mi so maj samice) powinie n by odpowiednio skrusza y. Nale y go wi c po upolowaniu powiesi w piórkach w ch odnym miejscu na 5 - 6 dni. Po tym czasie ptaka oskuba na sucho, wypatroszy , szybko obmy wewn trz i zewn trz i osuszy czyst ciereczk lnian . W trob i serce usieka na miazg i utrze z mas em (5 dag) na krem, który solimy do smaku, dodaj c w czasie ucierania sok cytrynowy i drobno ut uczone w mo dzierzu suszone jagody ja owca. Kremem tym równomiernie posmarowa wn trze ptaka. Umiarkowanie natartego sol ba anta o win w cieniutkie p atki s oniny, u o y w brytfannie na roztopionym ma le i piec w piekarniku. Na 10 minut przed zako czeniem pieczenia usuwamy s onin , aby skórka ba anta pi knie, lecz niezbyt silnie przyrumieni a si . Powsta y w brytfannie esencjonalny sos rozcie czy 2 y kami roso u lub roso u pó na pó zmieszanego z bia ym wytrawnym winem. Chwil gotujemy i gor cym polewamy u o onego na gor cym pó misku, podzielonego na 4 cz ci ba anta. Do tak przyrz dzonego ba anta znakomitym dodatkiem jest ko nfitura z czerwonych borówek. Ba ant po staropolsku ba ant 10 dag pokrajanej w paski wie ej s oniny sól trzy szerokie plastry wie ej s oniny 6 dag t uszczu owalny bochenek chleba 4 dag mas a 2 dag tartej bu ki Sposób wykonania :

2 Z tuszki skrusza ego ba anta odci g ow z szyj , ogon oraz skrzyd a razem z piórami i pozostawi je w zimnym miejscu. Nast pnie tuszk oskuba , wypatroszy , op uka i osuszy , naszpikowa paska mi s oniny, osoli wewn trz i zewn trz, ob o y plastrami s oniny, obwi za nitk i pozostawi w ch odzie na 24 godziny. Po up ywie tego czasu upiec na ro nie lub w brytfannie, polewaj c gor cym t uszczem. Owalny bochenek chleba przekraja poziomo i z wierzchniej cz ci wydr y mi kisz. Skór posmarowa mas em i wstawi do gor cego piekarnika, by zrumieni a si jak grzanka. Pod koniec pieczenia obsypa tuszk ba anta ze wszystkich stron tart bu k i polewa t uszczem, a utworzy si rumiana skorupka. G ow , ogon i skrzyd a ba anta w o y na kilka minut do gor cego piekarnika. Upieczonego ba anta zdj z ro na, usun nitk przywi zuj c plastry s oniny i u o y na pod u nym pó misku na grzance; przymocowa na drucikach szyj z g ow , skrzyd a i ogon. Pióra wyg adzi palcami umoczonymi w stopionym t uszczu. Ca o udekorowa zielon sa at lub jarmu em. Ba ant w mietanie 1 ba ant 1 dag m ki 2 dag margaryny sól, pieprz 0,25 l mietany Sposób wykonania : Skrusza ego oskubanego ba anta dok adnie wyp uka , pokroi w niedu e kawa ki, posoli . Oprószy lekko m k , zrumieni na t uszczu, podla kilkoma y kami wody i dusi przez 30 minut na bardzo wolnym ogniu. Doprawi do smaku pieprzem. Wla mietan , wszystko dok adnie wymiesza , podgrza na ogniu 10 minut. Nast pnie zestawi z ognia i trzyma pod przykryciem przez 10 minut. Bekasy i kwiczo y 4 bekasy 5 dag s oniny mas o sól Sposób wykonania :

3 Tych dwóch rodzajów ptactwa nie trzeba patroszy . Oczysci tylko z pierza, zostawiaj c g ówki, nó ki i skrzyde ka, z którymi razem si piek . Po oczyszczeniu rozci z lewego boku pod skrzyd em, wyj ó z w trob , a ki szki nape nione ja owcem zostawi wewn trz. Posoli , a nast pnie przek adaj c plastrami m odej s oniny, w o y na drewniany ro enek, przywi za go do elaznego ro na i piec na dobrym ogniu, polewaj c mas em. Postawi patelni pod ptaszki, a gdy na wpó p odpieczone, u o y na niej jedn opodal drugiej cienkie grzanki z bu ki, które przejd sokiem z kwiczo ów, ciekaj c na patelni . I gdy zrumieni si na patelni, nale y je przewraca . Podaj c na stó zdj te a ro enka ptaki, prze o y plastrami s oniny, w której si piek y, z grzankami. Budy z drobiu 1 ma y kurczak 2 czerstwe bu ki (10 dag) 2/3 szklanki chudego mleka bia ko z 2 jajek 2 y ki bu ki tartej zielona pietruszka sól, piep rz Sposób wykonania : Kurczaka wyfiletowa , podzieli na mniejsze kawa ki, zemle w maszynce razem z namoczonymi w mleku i odci ni tymi bu kami. Doprawi sol i pieprzem. Mas utrze , dodaj c posiekan pietruszk . Ubi pian z bia ek, doda do mi sa. Delikatnie wymiesza , prze o y do wysmarowanej oliw i obsypanej tart bu k formy budyniowej. Gotowa na parze oko o 1 godziny. Przed podaniem posypa obficie zielon pietruszk . Podawa z ziemniakami, ry em, sosem, gotowanymi warzywami i surówk ami. Buletki z indyka 50 dag zmielonego mi sa z indyka kostka bulionu drobiowego 2 kromki bu ki jajko

4 y ka koperku y eczka estragonu 2 z bki czosnku 80 g mas a 2 y ki olej u 3 y ki m ki sól, pieprz sos morelowy 50 g suszonych moreli zielona papryka czerwona cebula 2 pomara cze y ka wódki y eczka miodu szczypta chili 2 go dziki Sposób wykonania : Rozgrzej w rondelku fili ank wody, wsyp pokruszon kostk roso ow , zmia d ony czosnek, koperek i estragon. Dodaj po ow mas a i gotuj przez dwie minuty. Wymieszaj z pokrojon w kostk bu k . Odstaw niech wystygnie. W tym czasie zalej morele 6 y kami gor cej wody i wódk . Oczy papryk , potnij w szerokie paski. Cebul pokrój w piórka. Wyci nij sok z jednej pomara czy. Prze ó do miski mi so, dodaj bulion z bu k i przyprawami, wbij jajko i wszystko starannie wymieszaj. Przypraw pieprzem i, je li trzeba, sol (pami taj, e ko stki bulionowe bywaj bardzo s one). Teraz uformuj zwil onymi d o mi okr g e buletki - powinny by troch wi ksze od w oskiego orzecha - i obtocz je w m ce. Rozgrzej na du ej patelni olej i mas o. Sma kotleciki na niedu ym ogniu, a nabior z otobr zow ego koloru. Usma one prze ó na talerz, a na patelni wsyp pokrojon cebul , papryk i morele. Sma przez 5 minut, mieszaj c od czasu do czasu. Pod koniec wlej wod , w której moczy y si morele i sok z pomara czy. Przypraw miodem, chilli, go dzikami, s ol i pieprzem. Zagotuj, w ó buletki, podgrzej i podaj z pomara cz pokrojon w plasterki. Chrupi ce skrzyde ka na ostro 1/2 skrzyde ek z kurczaka y ka mielonej s odkiej papryki y ka mielonej os trej papryki

5 2 y ki oleju y ka miodu 2 y ki przecieru pomidorowego kilka ga zek natki pietruszki 1/2 p czka szczypiorku sól czosnkowa, pieprz Sposób wykonania : Skrzyde ka oczy ci , umy i osuszy . Nast pnie oprószy sol czosnkow , pieprzem i papryk . Natk i szczypiorek op uka , otrzepa z wody, drobno posieka . Przecier pomidorowy wymiesza z miodem i posiekan zielenin . T past posmarowa skrzyde ka z obu stron i u o y na blasze posmarowanej olejem. Piec 15 min ut w temperaturze 200oC, po czym odwróci i piec jeszcze 10 minut. Nast pnie zdj z blachy i podawa gor ce z surówk z mieszanych warzyw. Cietrzewie i g uszce 1 cietrzew lub g uszec sól s onina mas o mietana oliwa zalewa : 4 y ki octu 1 cebula pieprz go dziki 2 - 3 listki laurowe Sposób wykonania : Te dwa rodzaje ptaków zamarynowa w occie na par dni, by by y smaczniejsze. Przed upieczeniem sparzy gor cym octem - b d kruche. Nast pnie nasmarowa oliw , doprawi sol i naszpikowa wie s onin i ju na ro nie lub w brytfannie polewa mas em, w ko cu mietan . Tym samym sosem pola na pó misku. Curry ziemni aczane z kurczakiem 4 udka z kurczaka

6 sól, pieprz papryka przyprawa chili 5 y ek oleju 20 dag br zowej soczewicy 2 cebule 2 z bki czosnku kawa ek imbiru (1 cm) 50 da ugotowanych ziemniaków 1 papryka chili 20 dag pomidorów 200 ml bulionu 1 y eczka curry kmin rzymski (o ile jest) Sposób wykonania : Udka umy , osuszy , doprawi sol , pieprzem, papryk i chili. W brytfannie rozgrza 3 y ki oleju, w o y kawa ki kurczaka i obsma y . Rondel przykry . Udka dusi oko o 40 minut, podlewa wod . Soczewic zala wod , doprowadzi do wrzenia, gotowa oko o 20 minut. Posoli , odcedzi . Cebule i czosnek obra , posieka . Imbir obra i zetrze . Ziemniaki pokroi w wiartki. Chili oczy ci i pokr oi w kostk . Cebul zeszkli na 2 y kach oleju. Doda czosnek, imbir, chili, podsma y . Doda ziemniaki, pokrojone pomidory i bulion, doprawi sol , pieprzem, curry i kminem. Gotowa na wolnym ogniu 10 minut. Doda soczewic , podgrzewa 2 minuty. Podawa z udkami. Curry z kurczaka (Wietnam) 1 kg cz ci z kurczaka (np. udka, podudzia lub skrzyde ka) 2 y ki oleju 4 z bki czosnku 5 cm korzenia imbiru 2 cebule 2 y eczki pokruszonej suszonej papryki chili 2 y ki curry w proszku 2 y eczki cukru 1,5 szklanki mleka kokosowego

7 sól Sposób wykonania : Cz ci kurczaka kroimy na do du e kawa ki. Cebul kroimy w kostk . Czosnek i imbir drobno siekamy i razem z chil i i curry sma ymy 3 minuty na oleju, ci gle mieszaj c. Dodajemy kurczaka, cebul , cukier i pó y eczki soli i dusimy pod przykryciem 20 minut. Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Zmniejszamy ogie , zdejmujemy pokrywk i gotujemy jeszcze 30 minut. Podajemy z ry em, przybrane szczypiorkiem, listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi. Curry z kurczaka z ananasem 1 y ka oleju 1 du a czerwona cebula 1 - 2 y ki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 kg filetów z udek kurczaka 1 y ka chi skiego sosu rybnego 1 y ka soku z limonki 2 y eczki cukru 1/2 szklanki posiekanych fistaszków 1/2 szklanki li ci bazylii 1/2 szklanki pokrojonego wie ego ananasa Sposób wykonania : Siekamy cebul , kurczaka kroimy na ma e kawa ki. Cebul i past curry sma ymy na oleju 2 minuty, ci gle mieszaj c. Dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Wk adamy kurczaka, zmniejszamy ogie i gotujemy 15 minut. y k cedzakow wyjmujemy kurczaka, a sos odparowujemy na wolnym ogniu (oko o 5 minut). Wk adamy kurczaka z powrotem, dodajemy sos rybny, sok z limonki i cukier. Gotujemy 5 minut. Mieszamy z orzeszkami ziemnymi, bazyli i ananasem. Podajemy z sosem chili i ry em. Oso bno mo na poda pokrojony na plasterki ogórek. Curry z kurczakiem

8 30 dag kurczaka bez ko ci marynata : 3/4 szklanki jogurtu sok z 1/2 cytryny 2 y eczki mielonego kuminu 2 y eczki mielon ej kurkumy 1/2 - 1 y eczka skruszonej chili cayenne wie o mielony pieprz sos : 10 dag sklarowanego mas a 1 y eczka ziaren gorczycy 1 y eczka ziaren kolendry 15 pokruszonych nasion kardamonu 20 go dzików 2 cebule pokro jone w cienkie plastry 2 utarte z bki czosnku 1 y eczka utartego wie ego korzenia imbiru 1 szklanka pomidorów (mog by wie e bez skórki, pokrojone w kostk , lub z puszki) 3 y ki jogurtu szczypta cukru sól Sposób wykonania : Sk adniki marynaty wymiesza i w o y do niej kurczaka pokrojonego w kostk . Mas o rozgrza , doda gorczyc , kolendr , kardamon i go dziki. Kiedy przyprawy zbr zowiej i zaczn "wyskakiwa " z garnka, doda cebul . Kiedy cebula si zeszkli, doda czo snek i imbir. Sma y , a cebula b dzie br zowa, wtedy doda pomidory i sól, szczypt cukru. Sma y dalej bez przykrycia, czasami mieszaj c. Gdy mas o wyp ynie na powierzchni , doda kurczaka z jogurtem, zamiesza . Gotowa powoli, a mi so b dzie mi kki e, a z cebuli, pomidorów, jogurtu i przypraw powstanie spójny sos; je eli zrobi si za g sty doda troch wody. Nast pnego dnia jest nawet lepsze. Przed podaniem doda kilka y ek jogurtu naturalnego. Curry z k urzych w tróbek 1/4 szklanki sosu sojowego 3 z bki czosnku 1 y ka ziaren sezamu 1 y eczka oleju sezamowego 1/2 kg kurzych w tróbek 2 y ki oliwy z oliwek 1 czerwona papryka

9 1 cebula 1 y eczka mielonej kolendry 1 y eczka mielonego kminku 2 y ki oleju arachidowego 10 dag str czków groszku sól, pieprz Sposób wykonania : Z sosu sojowego, czosnku, sezamu, oleju sezamowego i 2 y ek wody robimy marynat . W tróbki kroimy w plasterki, zalewamy mary nat i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebul i czerwon papryk kroimy na plasterki i sma ymy do mi kko ci na po owie oliwy z oliwek, na wolnym ogniu. W tróbki wyjmujemy z marynaty i posypujemy kolendr , kminkiem i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy res zt oliwy z oliwek oraz olej arachidowy i sma ymy w tróbki na du ym ogniu 3 - 5 minut, a si z zewn trz podsma , ale w rodku pozostan troch ró owe. Dodajemy cebul , papryk , str czki groszku i zalewamy marynat . Zmniejszamy ogie i sma ymy 2 - 3 min uty. Podajemy natychmiast, posypane upra onymi ziarnami sezamu. Danie z woka (Chiny) 40 dag piersi indyka 15 dag kurek lub pieczarek 2 marchewki 10 dag bia ej cz ci pora 1/2 puszki kukuryd zy 1 cukinia 3 y ki oleju 2 y ki sosu sojowego 2 y ki czystej wódki cukier sól, pieprz Sposób wykonania : Mi so umy , os czy , pokroi na niedu e p atki, prze o y do miski, pola sosem sojowym i wódk , przyprawi sol , cu krem i pieprzem, wymiesza i odstawi na 30 minut. Marchewki obra , umy i pokroi w s upki. Grzyby oczy ci , umy i os czy . Por umy i pokroi w paski. Kukurydz os czy z zalewy. Cukini umy , pokroi w pó plasterki. Cebul obra i pokroi w piórka .

10 W woku lub na g bokiej patelni rozgrza olej, zeszkli cebul , doda mi so i grzyby. Sma y 4 minuty a nast pnie w o y pozosta e warzywa i sma y 3 minuty. Doprawi sol i pieprzem. Podawa z ry em ugotowanym na sypko, pieczywem lub grzankami. Drobne ptaszki w cie cie 3 s onki (wróble, skowronki) 17 dag m ki 1/2 jaja woda sól 5 dag s oniny Sposób wykonania : Zrobi ciasto jak na makaron i rozwa kowa najcieniej. Oprawione i osolone ptaszki, jako to s onki, wróble, skowronki itp. owin ciastem ka dy z osobna i uk ada w garnku polewanym, przek adaj c plasterkami s oniny. Skoro si garnek nape ni, nakry pokrywk , oklei ciastem i wstawi na godzin do gor cego pieca. Po u pieczeniu b d tak kruche, e je razem z kostkami zje mo na. Drób wg w asnych upodoba piersi z drobiu przyprawy wg uznania m k lub tart bu k olej do sma enia sól Sposób wykonania : Mi so kroimy w paseczki lub kostk . Nacieramy przyprawami i odstawiamy aby nimi przesz o. NA OSTRO: np. pieprz, chili, papryka itp. W ZIO CH: koperek, oregano, tymianek, bazylia itp. Mo na te zrobi wersj mieszan . Rozgrzewamy t uszcz w garnku. W tym czasie obtaczamy kawa ki w m ce lub bu ce. Z bu k b dzie bardziej chrupi ce. K adziemy na rozgrzany t uszcz i sma ymy a si zrumieni. Podajemy na ciep o z dowoln sa atk jarzynow np. sa ata, kukurydza, ogórek

11 ma osolny, papryka, ser feta, pom idor, koperek, czosnek - niekoniecznie. ycz smacznego Drób z kolorowymi warzywami 40 dag udek g sich 40 dag udek kaczych 40 dag udek kurczaka 2 y ki miodu 6 y ek oleju 5 y ek so su sojowego 40 dag broku ów 15 dag czerwonej papryki 20 dag grzybów shiitake 20 dag kie ków fasoli mungo 1 cebula 1 z bek czosnku 50 g imbiru 250 ml bia ego wina 1 y eczka m ki ziemniaczanej sól, pieprz Sposób wykonania : Piekarnik rozgrza do 200 oC. Udka umy , osuszy , doprawi . Miód wymiesza z 2 y kami oleju i 3 y kami sosu sojowego, posmarowa udka. G sie i kacze piec na ruszcie 45 minut, udka kurczaka - 35 minut. Broku y podzieli na ró yczki, blans zowa 2 minuty, przela zimn wod , os czy . Papryk i grzyby oczy ci , pokroi na kawa ki. Kie ki op uka . Cebul i czosnek obra , pokroi . Imbir obra . Cebul i czosnek zeszkli na 4 y kach oleju. Doda warzywa, mieszaj c gotowa oko o 10 minut. Doda starty imbir i wino. Doprawi 2 y kami sosu sojowego, sol i pieprzem, zag ci m k . Udka podawa na warzywach. Dróbki g sie z brukwi

12 g sie podroby 0,5 kg brukwi sól Sposób wykonani a : G sie podroby zala niewielk ilo ci wody, posoli , ugotowa do mi kko ci. Brukiew umy , pokraja w grub kostk , obgotowa . Nast pnie dusi do mi kko ci, podlewaj c wywarem z podrobów. Brukiew wy o y na pó misek i ob o y kawa kami dróbek. Poda wa z sosem grzybowym. Dzika g pieczona po kurpiowsku g kilka go dzików pieprz sól 4 dag cebuli 4 dag mas a 1 dag m ki Sposób wykonania : Oskuban , oczyszczon g pokraja na cz ci. Oprószy sol i pieprzem. Ka dy kawa ek mi sa naszpikowa go dzikami. Cebul pokraja w talarki, mas o stopi . Do t uszczu w o y cebul i mi so g si, nast pnie piec oko o 30 minut. Potem usun go dziki i posoli . Powsta y sos zag ci m k , rozprowadzi wod i zagotowa . Sosem zala mi so i och odzi . Mo na podawa na ciep o. Faszerowana pier indyka 80 dag piersi indyka 10 dag w dzonego boczku w cienkich plastrach p czek natki pietruszki cebula 15 dag pieczarek

13 marchewka skórka starta z cytryny 10 czarnych oliwek bez pestek ó tko 1/3 kostki mas a 2 szklanki bia ego wina 1/2 szklanki kwa nej mietany sól, pieprz Sposób wykonania : Mi so umy , osuszy . Naci g boko, tworz c kiesze , a nast pnie natrze sol i pieprzem w rodku i na zewn trz. Cebul i pieczarki obra , oczy ci i pokroi w kostk . Natk posieka . Marchewk obra , op uka i zetrze na tarce. Oliwki drobno pokroi . Tak przygotowane sk adniki i skórk z cytryny wymiesza z ó tkiem. Kiesze nape ni farszem, otwór spi wyka aczkami. Mi so ob o y plastrami boczku, a nast pnie obwi za nici . Mas o rozgrza w brytfannie, obrumieni mi so ze wszystkich stron. Ws tawi do piekarnika, piec 10 minut w temperaturze 220 oC. Nast pnie zmniejszy temperatur do 200 oC i piec jeszcze 30 - 40 minut. Wino podgrza i po trochu polewa mi so podczas pieczenia. Piecze wyj z brytfanny, usun ni i wyka aczki, mi so zawin w foli aluminiow . Sos spod pieczeni przela do rondelka i gotowa , a p yn zmniejszy obj to do 1 szklanki. Doda mietan , zagotowa , przyprawi sol i pieprzem. Mi so rozwin z folii, pokroi na plastry. Sos poda osobno. Filety z indyka 4 firety z piersi indyka 5 dag szynki serek topiony sól, pieprz 1 dag tartej bu ki 1 dag m ki jajo t uszcz do sma enia Sposób wykonania : Filety umy , rozbi wilgotnym t uczkiem, posoli .

14 Szynk pokraja drobno jak makaron, po o y na po owie filetu. Na drugiej - plasterki topionego sera. Ka dy filet z o y na pó , otacza w m ce, rozk óconym jaju i tartej bu ce. T uszcz rozgrza , sma y filety z obu stron i wstawi do rednio nagrzanego piekarnika na 20 minut. Filety z kurczaka na szpinaku 4 filety z piersi kurczaka 1 kg wie ego szpinaku (lub 60 dag szpinaku mro onego) 1 cebula 1,5 szklanki roso u (instant) 3/ 4 pojemnika g stej kwa nej mietany 1 ó tko 7 y ek mas a lub margaryny 2 y ki m ki 1 - 2 y eczki soku z cytryny 1 czubata y eczka mielonej kolendry otarta skórka z 1/2 cytryny tarta ga ka muszkato owa sól, pieprz Sposób wykonania : Przebra wie y szpinak, dok adnie op uka , os czy na sitku (szpinak mro ony rozmrozi ). Obra i umy cebul , pokroi w drobn kostk . Umy mi so, osuszy , natrze sol i pieprzem. Rozgrza na patelni 2 y ki t uszczu, sma y filety na z oty kolor po 5 minut z ka dej strony. Nast pnie zdj z patelni, zabezpieczy przed wystygni ciem. Wsypa na patelni y eczk mielonej kolendry, wla 1,5 szklanki roso u. Doda kwa n mietan , dobrze wymiesza . Gotowa na rednim ogniu jeszcze 5 minut. Rozgrza w garnku 3 y ki t uszczu, zeszkli cebul , wrzuci szpinak, dusi na rednim ogniu przez 5 minut. Doprawi do smaku sol , pieprzem oraz tart ga k muszkato ow . Przecedzi sos mietanowy do drugiego garnka, zaprawi m k . W tym celu zagnie m k z reszt t uszczu, uformowa kulk , wrzuci do sosu. Zagotowa , zdj garnek z ognia. Pokroi kurczaka w plastry, u o y na szpinaku. Pola odrobin sosu, udekorowa plasterkami cytryny. Reszt sosu podawa w sosjerce.

15 Filety z kurczaka w sosie pesto 2 filety z piersi kurczaka 2 pomidory 2 ziemniaki 1 cebula 2 y ki mas a 1 ma y s oik pesto sól, pieprz Sposób wykonania : Pomidory sparzy , zdj skórk , pokroi w wiartki. Cebul i ziemniaki obra , pokroi w plastry. Filety przekroi wzd u na pó , oprószy sol i pieprzem. Na patelni roztopi mas o, w o y filety, zrumieni z obu stron, wyj . Na ten sam t uszcz w o y ziemniaki i cebul , sma y 10 minut. Mi so posmarowa sosem pesto. Kawa ki kurczaka i warzywa podzieli na 2 porcje, ka d zawin w foli aluminiow , u o y na blasze, po czym wstawi do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 175oC. Galaretka z indyka indyk 10 dag s oniny 45 dag ciel ciny 25 dag w tróbki ciel cej sól, pieprz 3 jaja 2 bu ki ozór ciel cy w oszczyzna nó ki ciel ce 2 bia ka Sposób wykonania : Oczyszczonego indyka, odrz uciwszy podroby, rozp ata ostro nie na grzbiecie, wyj ko ci, skroi mi so, jakie przy ko ciach zosta o, posoli i na rozpostartego po o y warstw nast puj cego farszu. Kawa ek m odej s oniny pokraja , przysma y na bia o. Funt ciel ciny, w tróbk cie l c i indycz udusi w s oninie, przepu ci przez maszynk , przefasowa przez sito druciane, posoli , popieprzy , w o y odrobin tartej ga ki muszkato owej, wymiesza z 3 jajami i 2 moczonymi bu kami.

16 Warstw tego, grub na cal, po o y na rozp atanym i ndyku, na to warstw plasterków m odej s oniny gotowanej na przemian z mi sem skrajanym z indyka i paskami ozora i znowu warstw farszu. Gdy indyk b dzie pe en, zaszy go ostro nie, owin w serwet , zwi za lekko szpagatem, nadaj c pod u n form i gotow a w wodzie osolonej z w oszczyzn , razem z nó kami ciel cymi przesz o 3 godziny. Dopiero w godzin po ugotowaniu wyj indyka z sosu, serwet przepra w gor cej wodzie, nast pnie umoczy w zimnej, zawin na powrót i w serwecie przycisn ci arem, eby sos odciek zupe nie i wtedy po zastudzeniu odwin z serwety. Z sosu za zebra t usto , sklarowa ubitymi z wod bia kami, wpu ci , po zdj ciu z ognia, sok z pó cytryny i zostawiwszy w spokoju kwadrans przecedzi przez serwetk . T ostudzon galaret ubra na pó misku pokrajanego w plastry indyka. G sia szyjka nadziewana skóra z g siej szyi 1 bu ka w tróbka g sia 3 dag s oniny 1 jajo sól, pieprz majeranek Sposób wykonania : Namoczy bu k w wodzie, odcisn , przepu ci przez maszynk razem z g si w tróbk i s onin . Doda jajo, sól, pieprz, majeranek i dobrze wymiesza . Tym farszem nadzia szyjk g si , zaszy nici i ugotowa lub upiec w piekarniku. Podawa po ostudze niu jako dodatek do chleba. G sia w tróbka duszona 4 w tróbki 3 g m ki 2,5 dag cebuli 2 dag mas a Sposób wykonania : Sposób 1 : W tróbki pokraja w kawa ki wielko ci du ego palca, posypa lekko m k oraz drobno usiekan cebul .

17 Rozpu ci w rondlu mas o, ale go nie rumieni i w gor ce w o y w tróbki. Potrz sa rondlem nad ogniem przez 5 minut, podla troch wrz cej wody, przykry rondel pokryw i dusi jeszcze 6 minut, z zegarkiem w r ku . Osoli nale y przed wydaniem. Sposób 2 : W tróbki g sie s doskona e, je li wymoczy je wcze niej w mleku, a nast pnie usma y na smalcu g sim, w który przed sma eniem w tróbek wrzuci drobno posiekan cebul , jab ko pokrajane w kr ki. Posoli przed podaniem. G sie w tróbki z boczkiem 3 w tróbki g sie 0,125 l mleka 9 plasterków boczku Sposób wykonania : W tróbki namoczy na noc w mleku. Ka d podzieli na trzy cz ci. Przygotowa jak najcie sze plasterki boczku. Kawa ki w tróbek owin boczkiem, spi wyka aczk , u o y na patelni, podla 2 y kami wody, aby si nie przypali o. Wstawi do piekarnika na dwadzie cia minut. W tróbki podawa z ry em ugotowanym na sypko. G duszona w kapu cie g sie udka 1,5 dag m ki t uszcz g si majeranek ma a g ówka kapusty 2 jab ka Sposób wykonania : Pokrojone w ma e kawa ki mi so g sich udek posoli , lekko oprószy m k i maj erankiem, w o y do rondla i podla niewielk ilo ci wody. Przykry i gotowa . Gdy mi so jest mi kkie, doda g ówk poszatkowanej kapusty i dalej razem gotowa . Nast pnie doda starte jab ka i jeszcze chwil poddusi .

18 Przed podaniem doprawi potraw s topionym t uszczem g sim, wymieszanym z y k m ki. G nadziewana kasz gryczan g y ka sza wii suszonej wier y eczki startej ga ki muszkato owej sól, pieprz nadzienie 50 dag kasz y gryczanej 20 dag boczku w dzonego 5 dag rodzynków p czek natki pietruszki cebula sól Sposób wykonania : G oczy ci , umy i osuszy . Zetrze skórk z cytryny i wycisn sok. Natrze tuszk skórk i sokiem z cytryny, sza wi , ga k , pieprzem i sol . Odstawi na godzin . Ugotowa kasz gryczan w osolonym wrz tku. Boczek pokroi w drobn kostk i podsma y na patelni. Cebul posieka i tak e podsma y . Natk pietruszki posieka . Kasz wymiesza z boczkiem, cebul , rodzynk ami i natk . Wype ni g nadzieniem, u o y na blasze wysmarowanej t uszczem i wstawi do nagrzanego piekarnika. Piec oko o 3,5 godziny, podlewaj c wod i sosem z pieczenia. G po malajsku pó g si cebula sok z po owy cytryny y ka wiórków kokosowych pó szklanki mietany 4 banany pó y eczki zmielonego cynamonu pó y eczki go dzików pó y eczki imbiru

19 pó y eczki kardamonu y eczka curry olej sól, piep rz Sposób wykonania : G oczy ci , umy i osuszy , podzieli na ma e porcje. Natrze sokiem z cytryny, sol zmielonym cynamonem, go dzikami, imbirem i kardamonem. Odstawi na pó godziny. Olej rozgrza na patelni, obsma y porcje g si, doda odr obin wody i dusi na ma ym ogniu. Cebul posieka , podsma y i prze o y do g si. Zala wszystko mietan wymieszan z curry i wiórkami kokosowymi. Mi kkie mi so prze o y na aroodporny pó misek, ob o y plasterkami bananów, zala sokiem z duszenia i wstawi do rozgrzanego piekarnika. Zapieka oko o 15 minut. Podawa z ry em. G po podlasku pó g si 20 dag w oszczyzny 5 dag cebuli 2 dag m ki 1 - 2 ó tka majeranek 2 dag margar yny ga ka muszkato owa pieprz sól Sposób wykonania : Po ow g si natrze sol , pokraja na cz ci i gotowa na wolnym ogniu. W oszczyzn i cebul oczy ci , op uka i w o y do gotuj cej si g si, gotowa do mi kko ci. Wyparowa wywar do oko o 5 szklanek. Przyrz dzi zasma k z m ki, t uszczu, rozprowadzi przecedzonym wywarem i wla do g si. Przyprawi do smaku sol , pieprzem, majerankiem, ga k muszkato ow . Kawa ki g si w o y do sosu, zagotowa , a przed podaniem sos wymiesza z su rowymi ó tkami. Podawa z kasz j czmienn ugotowan na sypko.

20 G w czarnej polewie g 25 dag w oszczyzny sól listek laurowy 12 ziaren pieprzu podlewa : 0,25 l octu winnego 2 d ag m ki 13 g cukru 2 y ki powide liwkowych 2 y ki soku wi niowego mielony pieprz imbir go dziki cynamon Sposób wykonania : Wypatroszon i dok adnie oczyszczon tuszk g si podzieli na dwie cz ci i ugotowa w wywarz e z jarzyn i przypraw. Wyj na pó misek, podzieli na porcje i pola podlew . Do polewy przy uboju g si spuszcza krew do miseczki z octem. Krew rozetrze z m k , cukrem, doda powid a, sok wi niowy, zmielone i ut uczone przyprawy, rozcie czy roso em, w którym gotowa a si g (pó szklanki) i, mieszaj c ci gle, zagotowa . G w sosie liwkowo - selerowym pó g si 2 y ki miodu du y seler pó szklanki powide liwkowych pó szklanki bulio nu sok z po owy cytryny pó szklanki mietany t uszcz do sma enia sól, pieprz Sposób wykonania : G oczy ci , umy , osuszy i podzieli na porcje.