marcin

  • Dokumenty113
  • Odsłony91 278
  • Obserwuję39
  • Rozmiar dokumentów221.5 MB
  • Ilość pobrań16 036

PRZEKASKI

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :186.8 KB
Rozszerzenie:pdf

PRZEKASKI.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne
Użytkownik marcin wgrał ten materiał 7 lata temu. Od tego czasu zobaczyło go już 202 osób, 102 z nich pobrało dokument.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 15 z dostępnych 15 stron)

1 Aromatyczny bób 25 dag bobu surowego lub z puszki 4 du e z bki czosnku 5 y ek oleju s onecznikowego sól Sposób wykonania : Czosnek obra , rozetrze z sol i wymiesza z olejem. Bób ugotowa lub wyj z puszki i os czy . Po czy z czosnkiem. Starannie wymiesza , odstawi do lodówki na 2 godziny. Podawa z bagietk . Ciasteczka ziemniaczane z kurczakiem 1/2 zimnego piure ziemniaczanego 1/2 ma ego kurczaka 25 dag mro onej mieszanki warzywnej 3 dymki lub szczypior 1 jajko 1/2 p askiej y eczki rozmarynu 4 y ki tartej bu ki 3 y ki oliwy z oliwek 1 cytryna do przybrania Sposób wykonania : Ugotowa kurczaka i mieszank warzywn . Mi so pokroi w drobn kostk , wymiesza z piure ziemniaczanym i mieszank warzywn , doda dymk lub szczypior i rozmaryn, wbi jajko, doprawi sol i pieprzem. Z masy uformowa wa ek, pokroi na centymetrowej grubo ci kr ki i posypa je bu k tart . Piec na blasze wysmarowanej oliw , a ciastka nabior z ocistego koloru. Przybra cytryn . Gruszki faszerowane w tróbk

2 8 gruszek 40 dag w tróbki 1 cebula 10 dag salami 2 y ki bulionu 2 y ki posiekanego koperku 4 y ki oleju sól, pieprz Sposób wykonania : W tróbk umy , os czy , pokroi na kawa ki. Cebul obra , posieka . Salami pokroi w ma kostk . Na patelni rozgrza 1/2 oleju, w o y cebul i w tróbk , sma y 5 minut. Nast pnie doda salami i bulion, dusi 10 minut. Na koniec przyprawi sol i pieprzem. Gruszki umy , obra , ci wierzchy, wydr y , wype ni farszem, przykry wierzchami. Tak przygotowane gruszki u o y na nat uszczonej blasze i wstawi do nagrzanego piekarnika. Zapieka 10 minut w temperaturze 180oC. Gotowe gruszki posypa koperkiem. Jajka w sosie z surowych pomidorów 6 dojrza ych twardych pomidorów 6 jajek 4 y ki oliwy 1 starty z bek czosnku 2 y ki soku z cytryny 1,5 grubo posiekanej natki pietruszki 20 li ci bazylii sól, pieprz Sposób wykonania : Jajka wk adamy do wrz tku i gotujemy tak by ó tka by y tylko lekko ci te. Studzimy. Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczk . W misce delikatnie mieszamy je z oliw , sokiem z cytryny, czosnkiem, natk pietruszki, 15 listkami bazylii poszarpanej na kawa ki, solimy i pieprzymy do smaku i wstawiamy do lodówki na godzin . Obieramy jajka, kroimy je wzd u na pó . Sos pomidorowy nak adamy na talerzyki. Uk adamy na nim jajka, posypujemy sol i pieprzem, dekorujemy bazyli .

3 Kanapka na lunch 2 ledzie marynowane 4 pajdy razowego chleba 4 li cie sa aty 4 y eczki mas a 2 jajka kilka ga zek koperku y ka ketchupu pieprz Sposób wykonania : Jajka ugotowa na twardo (10 minut) ostudzi , obra , podzieli na wiartki. ledzie os czy z marynaty, podzieli na ma e dzwonka. Sa at umy i dok adnie osuszy . Koperek op uka , otrzepa z wody, listki w ca o ci oderwa od ga zek. Chleb posmarowa mas em. Na ka dej kromce po o y li cie sa aty, po 2 wiartki jajka na twardo oraz kilka kawa ków ledzia. Wierzch kanapek przybra listkami koperku, oprószy wie o zmielonym pieprzem. Ka d kanapk ozdobi du ym kleksem ketchupu. Karczochy nadziewane krabami (W ochy) 50 dag karczochów (z puszki) 3 y ki ciemnego octu winnego 2 pomidory 2 pory 15 dag mi sa krabów lub krewetek 2 y ki oleju kilka ga zek koperku czerwony pieprz w ziarenkach sól Sposób wykonania : Karczochy ods czy , skropi po ow octu winnego. Pomidory sparzy , obra ze skórki, usun pestki, mi sz posieka . Pory op uka , bia cz pokroi w cienkie plasterki. Wymiesza z pomidorami i mi sem krabów. Z pozosta ego octu oraz oleju przygotowa marynat . Przyprawi do smaku sol i rozgniecionymi ziarnami czerwonego pieprzu.

4 Marynat pola pory z pomidorami i mi sem krabów. Powstya ym farszem nape nia serca karczochów i odstawi na 30 minut. Udekorowa ga zkami kopru. Karczochy nadziewane wo owin (W ochy) 4 karczochy cytryna 2 szalotki 50 dag mielonej wo owiny 2,5 dag mielonych orzechów laskowych 2,5 dag siekanych orzechów laskowych jajko 2 p czki szczypiorku szczypta kminku rzymskiego 3 czerwone papryki 2 cebule 2 y ki oleju 1/2 szklanki wywaru warzywnego y eczka koncentratu pomidorowego cukier pieprz cayenne sól, pieprz Sposób wykonania : Karczochy obra * i gotowa 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku wyci ni tego z cytryny. Obrane szalotki posieka i wymiesza z mi sem, orzechami oraz jajkiem. Op uka szczypiorek i drobniutko posieka . P czek szczypiorku doda do mi sa. Doprawi do smaku sol , pieprzem i kminkiem rzymskim. Karczochy ods czy , ostudzi , wydr y rodki i nape ni mi snym nadzieniem. U o y w aroodpornym naczyniu, pola odrobin wody i przykry . Piec 40 minut w temperaturze 200oC. Cebul i papryk drobno pokroi , krótko przesma y na oleju. Zala wywarem warzywnym i gotowa na niedu ym ogniu oko o 10 minut. Nast pnie zmiksowa , doda koncentrat pomidorowy i doprawi do smaku sol , pieprzem cayenne oraz cukrem. Karczochy podawa z sosem posypanym reszt szczypiorku. * Przygotowanie karczocha - krok po kroku Koktajl z krabów i owoców mango

5 2 owoce mango 1 str k czerwonej papryki 10 dag krabów z puszki 2 y ki majonezu 4 y ki mietany 1 y eczka cukru 1 y eczka soku cytrynowego 1 y eczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu 1 y ka chrzanu kilka listków mi ty do dekoracji Sposób wykonania : Owoce mango umy , wytrze i przekroi wzd u na pó , wyj pestki. Po ówki owoców wydr y , pozostawiaj c cianki grubo ci oko o 1/2 cm. Mi sz pokroi w drobn kostk . Papryk umy , wytrze i tak d ugo opieka w piekarniku, a skórka pop ka. Zdj skórk z papryki, usun gniazda nasienne, po czym pokroi j w cienkie paski. Kraby prze o y do sita, roztrz sn widelcem, op uka zimn wod i os czy . Majonez wymiesza ze mietan , cukrem, sokiem z cytryny, zielonym pieprzem, chrzanem, pokrojonymi mango i krabami. Wymieszany koktajl na o y do wydr onych po ówek owoców, ob o y paseczkami papryki i udekorowa listkami mi ty. Krasnoludki z kie basy 0,5 kg kie basy serdelowej chleb lub bu ka mas o rze ucha twaróg lub po ówki jaj pomidor marchew papryka Sposób wykonania : Kawa ki kie basy serdelowej lub serdelki ustawi na okr g ych podstawkach z bu ki lub chleba posmarowanego mas em. Chleb posypa dekoracyjnie drobno posiekan rze uch . G ówk krasnoludkowi robi si z twarogu lub z po owy jaja, a nos i usta z kawa eczków pomidora, marchwi lub papryki; oczka - z ziaren pieprzu lub kawa ków marynowanych grzybów.

6 ódeczki z cykorii 1 du a cykoria 1 jajko ugotowane na twardo 10 dag twaro ku y ka jogurtu 10 czarnych oliwek sól zio owa Sposób wykonania : Od cykorii oderwa 8 du ych li ci, umy je, os czy . Oliwki drobno posieka . Jajko pokroi na kawa ki. Twaro ek wymiesza z jogurtem, jajkiem i oliwkami, posoli do smaku. Mas nape ni listki cykorii. ódeczki podawa same lub z ciemnym pieczywem. Nale niki ze szpinakiem Ciasto : 8 y ek chudego mleka 6 y ek m ki 1 jajko 2 y ki oliwy 1 y ka upra onych nasion sezamu olej do sma enia Farsz : 50 dag szpinaku 2 z bki czosnku 1 y ka sosu sojowego 1 y eczka bazylii sól, pieprz bia y natka pietruszki pomidor Sposób wykonania : Wymiesza wszystkie sk adniki ciasta i usma y z niego 8 nale ników. Szpinak ugotowa , posieka , czosnek utrze z sol , do o y szpinaku i chwil dusi . Ca o wymiesza z bazyli , pieprzem i sosem sojowym. Nale niki posmarowa farszem i zawin w ruloniki. U o y w aroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym olejem i zapiec. Posypa posiekan natk i przybra wiartkami pomidora.

7 Mus ososiowy na to cikach 15 dag w dzonego ososia 2 y ki oliwy 2 y ki mas a 60 g twaro ku mietankowego sok z cytryny szczypiorek 30 dag filetów z ososia 8 kromek pe noziarnistego chleba tostowego sól, pieprz Sposób wykonania : W dzon ryb pokroi na kawa ki i na 15 minut w o y do zamra alnika. Sch odzonego ososia zmiksowa z oliw , mi kkim mas em, serem, odrobin soli, pieprzu i 2 y kami soku z cytryny. P czek szczypiorku oczy ci , op uka , osuszy i drobno pokroi . Filety z ososia op uka , osuszy i pokroi w drobn kostk , razem ze szczypiorkiem doda do zmiksowanej ryby. Mus doprawi sol , pieprzem i 1 y k soku z cytryny, wstawi do lodówki. Kromki chleba upra y , przekroi najpierw po przek tnej, nast pnie na pó . Na ka dy to cik wy o y porcj musu. To ciki mo na udekorowa szczypiorkiem i cz stkami cytryny. Oliwki zapiekane w boczku 16 du ych zielonych oliwek 16 obranych migda ów 8 cienkich plastrów chudego boczku 5 cienkich plastrów sera edamer 1/2 y eczki suszonego tymianku li cie sa aty do dekoracji Sposób wykonania : Piekarnik nagrza do temperatury 260oC. Oliwki op uka i os czy , za pomoc drylownicy usun pestki. Do ka dej oliwki w o y 1 migda . Plastry boczku przekroi na pó i u o y na desce. Z plastrów sera usun skórk ple niow . Ser pokroi wzd u na 16 szerokich pasków. Po jednym pasku sera u o y na pasku boczku i posypa odrobin tymianku.

8 Oliwki u o y na paskach boczku i sera, zawin . Na ruszcie u o y foli aluminiow , w o y na ni zawini te oliwki "szwem" do do u i zapieka oko o 6 minut, a boczek si zrumieni i b dzie chrupi cy. Oliwki wyj z piekarnika, podawa na li ciach sa aty. Paluszki z dipami 1/2 kg piersi indyka 2 jajka 3/4 szklanki tartej bu ki 4 marchewki 4 - 5 odyg selera naciowego 3 str ki kolorowej papryki 5 y ek oleju dipy 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki majonezu ma y serek homogenizowany 2 y ki koncentratu buraczanego 4 z bki czosnku 2 y ki posiekanego koperku sól, bia y pieprz Sposób wykonania : Mi so umy , osuszy i pokroi w paski, oprószy sol i pieprzem. Jajka roztrzepa z y k wody. Na patelni rozgrza olej. Kawa ki indyka zanurza w jajku, a potem w bu ce. Sma y ze wszystkich stron na z oty kolor. Warzywa umy i oczy ci . Marchewki pokroi w s upki, odygi selera na kawa ki d ugo ci oko o 10 cm, a str ki papryki w paski. Dipy: czosnek obra i przecisn przez prask . Po ow jogurtu wymiesza z majonezem i czosnkiem. Doprawi sol i pieprzem. Pozosta y jogurt zmiksowa z serkiem i koncentratem buraczanym. Doda koperek, po szczypcie soli i pieprzu. Warzywa i paluszki u o y "na stoj co" w g bokiej misie. Obok na stole ustawi naczynia z dipami. Plastry ososia z czerwonym kawiorem

9 1 filet w dzonego ososia 1 s oiczek czerwonego kawioru 1/2 opakowania serka homogenizowanego sok z cytryny Sposób wykonania : Podziel ososia na porcje, skrop sokiem z cytryny. Na ka dej u ó serek zmieszany z po ow kawioru, a na nim "kopczyk samego kawioru. Przek ska na s odko 4 marynowane ledzie z oleju 3 cebule y ka oliwy kilka suszonych grzybów 3 y ki rodzynków ma y por szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Grzyby namoczy i ugotowa (oko o 20 minut). Odcedzi , dok adnie os czy , ostudzi , pokroi w paseczki. Filety ledziowe os czy z oleju, podzieli na dzwonka. Rodzynki przebra i sparzy . Cebul obra z upin, przepo owi i pokroi w piórka. Por oczy ci , przekroi wzd u na pó , umy i pokroi w sko ne paseczki. Oliw rozgrza na patelni, zeszkli pokrojon cebul i po ow pora, wla 2 y ki wywaru z grzybów. Doda grzyby oraz rodzynki i sma y jeszcze minut . Oprószy sol , pieprzem i szczypt cukru, wymiesza . Gdy mieszanka cebulowa wystygnie, po czy j z pokrojonymi ledziami. Udekorowa paseczkami pora. Ptysie z musem szynkowym ciasto 1,25 szklanki m ki 1/3 kostki margaryny 4 - 5 jajek ciasto

10 szklanka bulionu 2 y ki elatyny 30 dag gotowanej szynki szklanka kremówki sól, pieprz Sposób wykonania : Ciasto: margaryn zagotowa ze szklank wody i szczypt soli. Wsypa przesian m k , podgrzewa na ma ym ogniu, ca y czas miesza . Gdy masa zacznie odstawa od cianek garnka, zdj z ognia, przestudzi . Uciera dodaj c po jajku. Ciasto na o y do szprycy, wycisn na blach 12 ptysiów. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 220oC. Mus: elatyn namoczy , a gdy nap cznieje, rozpu ci j w gor cym bulionie. Szynk pokroi , zmiksowa z ciep ym bulionem. Zimn kremówk ubi na sztywno i wymiesza z krzepn c mas szynkow . Przyprawi do smaku sol i pieprzem. Mus na o y do przekrojonych ptysiów. Szasz yki pomidorowe z mozzarell 1 czerwona papryka 1 z bek czosnku 1 y ka soku z cytryny 2 y ki oliwy 20 kuleczek mozzarelli (lub du a kula pokrojona w kostk ) 1 p czek bazylii 20 pomidorków koktajlowych y eczka grubo zmielonego pieprzu 1/2 y eczka soli Sposób wykonania : Papryk oczy ci i pokroi w wiartki, w o y do piekarnika z w czonym grillem, opiec, obra ze skórki i posieka w drobn kostk . Czosnek obra i posieka . Papryk wymiesza z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliw , sol i pieprzem, w o y kulki sera, przykry i odstawi na co najmniej 30 minut. Bazyli op uka i osuszy . 1 y k listków posieka i obtoczy w nich mozzarell . Pomidorki umy i przekroi na pó . Po jednej po ówce pomidorka i po jednej kulce sera nabi na szpikulce do szasz yków. Reszt pomidorków zawin w du e li cie bazylii i te nabi na szpikulce.

11 Sznycel serowy z pomidorowym sosem pesto (W ochy) 30 dag pomidorów szalotka 2 z bki czosnku 2 y ki posiekanych migda ów 1/2 p czka bazylii 2 y ki octu balsamico 3 y ki oliwy 2 jajka 4 plastry owczego sera (po 15 dag) y ka m ki 1/3 szklanki bu ki tartej 2 y ki margaryny sól, pieprz Sposób wykonania : Pomidory sparzy , obra ze skórki, usun pestki, pokroi w drobn kostk . Szalotk oraz czosnek obra i posieka . Doda razem z migda ami do pomidorów. Bazyli op uka , osuszy . Listki oderwa od ody ek. Kilka listków od o y do dekoracji, reszt drobno posieka i doda do pomidorowego pesto. Wymiesza z octem i oliw , przyprawi sol oraz pieprzem. Jajka roztrzepa . Plastry sera owczego obtoczy w m ce, potem w jajku, a na ko cu w bu ce tartej. Sznycle serowe sma y na margarynie, po 4 minuty z ka dej strony. Udekorowa listkami bazylii. Podawa z pomidorowym sosem pesto. Szynka z sosem i oliwkami 30 plasterków szynki 3 ogórki konserwowe 10 marynowanych pieczarek 15 oliwek s oiczek majonezu y ka kaparów natka pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania :

12 Ogórki, pieczarki, kapary i oliwki drobno pokroi , wymiesza z majonezem, doprawi sol i pieprzem. Plastry szynki zrolowa , pola sosem, przybra natk . Tarteletki z pikantnym nadzieniem 175 g ciasta francuskiego 2 y ki p ynnego mas a 1 z bek czosnku kawa ek imbiru (5 cm) 2 y ki sezamu 5 y ek mas a z orzechów ziemnych 2 yki soku z cytryny 1 y ka ciemnego sosu sojowego 1/4 y eczki sosu tabasco 1 filet z kurczaka 3 y ki posiekanej cebulki ze szczypiorkiem Sposób wykonania : Ciasto rozwa kowa , posmarowa mas em i wyci 60 kwadratów (5x5 cm). 20 papierowych foremek w o y do wg bie 2 blach do pieczenia mufinek. W foremkach u o y po 3 kwadraty ciasta, piec oko o 8 minut w temperaturze 180oC. Czosnek obra i zmia d y . Imbir posieka . Sezam pra y oko o 3 minut. Mas o orzechowe wymiesza z czosnkiem, imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i tabasco. Mi so op uka , gotowa w wodzie oko o 10 minut, wystudzi w wodzie. Filet pokroi uko nie w paski, ka dy przekroi na pó . Ka d wystudzon tarteletk pola 1 y eczk sosu, w o y mi so, posypa sezamem i ozdobi cebulk . Wykwintna przystawka z ososia i awokado 30 dag w dzonego ososia 6 odyg selera naciowego 5 - 6 ma ych cebulek 8 dojrza ych owoców awokado 4 y ki soku z cytryny 4 y ki kwa nej mietany 4 y ki majonezu 2 y eczki ketchupu

13 kilka kropli sosy tabasco 2 czubate y ki upra onych p atków migda owych sól, pieprz Sposób wykonania : ososia pokroi w cienkie krótkie paski lub posieka . Dymk i seler naciowy oczy ci i drobno posieka . Awokado umy , przekroi na po ówki, usun pestki, delikatnie wydr y y eczk . Mi sz natrze sokiem z cytryny, eby nie ciemnia , i wymiesza z mas ososiow . Tak przygotowan sa atk nape ni skropione cytryn miseczki awokado. Ze mietany, majonezu i ketchupu utrze sos, przyprawi go sol , pieprzem i sosem tabasco, po czym na o y na ka d porcj przystawki. Udekorowa migda ami. Zapiekanka z kalafiora 1 du y kalafior 1 du a cebula 4 - 5 pomidorów 10 dag gotowanej piersi z indyka 3 y eczki oliwy 1/2 p czka koperku broku y 1 czerwona papryka bia y pieprz, sól Sposób wykonania : Kalafior ugotowa we wrz cej, lekko osolonej wodzie na pó mi kko i ostudzi . Cebul drobno posieka , zeszkli na oliwie. Doda sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, chwilk razem poddusi . Kalafior podzieli na ró yczki i wymiesza z pomidorami. Doda pokrojon w kostk pier indyka. Wszystkie sk adniki posypa posiekanym koperkiem, doprawi sol i pieprzem. Prze o y do aroodpornego naczynia lekko wysmarowanego oliw i zapiec w gor cym piekarniku. Udekorowa zblanszowanymi broku ami oraz sparzon , obran ze skórki i pokrojon w kostk czerwon papryk . Ziemniaki faszerowane 4 du e ziemniaki

14 30 dag chudego twaro ku 1 jajko 2 - 3 z bki czosnku 1 y ka natki pietruszki 2 y ki upra onych ziaren s onecznika 1 y eczka oleju sól, pieprz Sposób wykonania : Ziemniaki obra , wydr y y eczk , od wewn trz natrze lekko sol . Twaro ek wymiesza z jajkiem, zmia d onym czosnkiem, pietruszk i pestkami s onecznika, przyprawi do smaku. Ziemniaki wype ni farszem i zawin w foli aluminiow lekko posmarowan olejem. Piec w gor cym piekarniku oko o godziny.

This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com. The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.