marcin

  • Dokumenty88
  • Odsłony10 216
  • Obserwuję6
Dodano: 3 miesiące temu
Rozmiar :688.2 KB
Rozszerzenie:pdf
Odsłony:173
Pobrania:39

SAŁATKI.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 20 z dostępnych 52 stron)

1 Alzacka sa atka z buraków 1/2 ugotowanych buraków 1 szklanka fasoli "Ja " 1 cebulka dymka 2 y ki soku z cytryny 1 y ka musztardy 1 z bek czosnku 1 y ka posiekanego kopru 1 y k a majeranku szczypta kminku 2 go dziki 6 y ek oliwy sól, pieprz Sposób wykonania : Fasol namoczy przez par godzin, ugotowa i odcedzi . Buraki pokroi w plasterki. Dymk posieka . Przygotowa sos : musztard rozetrze z sokiem cytrynowym, zmia d onym czosnkiem, zmielonymi przyprawami i zio ami, dodaj c oliw . Fasol , buraki i cebul wymiesza i pola sosem. Bia a sa atka 2 bia e rzodkwie 2 jab ka 10 dag truskawek sos : 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki mietany kremówki 2 y ki soku z cytryny cukier szczypta imbiru. Sposób wykonania : Rzodkiew umy , obra i pokroi na cienkie plasterki. Jab ka umy , usun gniazda nasienne i pokroi w kostk Truskawki umy , os czy i poprzekrawa na pó . Wszystkie sk adniki wymiesza .

2 Sos : mietan ubi , wymiesza z jogurtem, cukrem i imbirem. Sa atk skropi sokiem z cytryny i pola sosem. Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów I 35 dag wie ych grzybów 15 dag gotowanych ziemniaków zielony koperek 0,125 l m odej mietany lub majonezu sól, pieprz Sposób wykonania : Ugotowane, ostudzone grzyby pokraja w plasterki, a ziemniaki w kostk . Wymiesza ze mietan lub majonezem, przyprawi sol i pieprzem, doda posiekany koperek. Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów II 40 dag pieczarek 4 jaja 3 y ki soku ze wie ej cytryny 3 y ki oleju pieprz sól zielony koperek Sposób wykonania : Pieczarki ugotowa w lekko zakwaszonej wodzie. Jaja ugotowa na twardo. Sk adniki pokraja w kostk , doda sól, pieprz, zala olejem wymieszanym z cytryn i po sypa posiekanym koperkiem. Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów III 40 dag kapeluszu borowików sok ze wie ej cytryny 4 y ki oleju 2 redniej wielko ci cebule

3 25 g koniaku natka zie lonej pietruszki Sposób wykonania : Oczyszczone borowiki pokraja wzd u , przep uka w lekko zakwaszonej wodzie, osuszy ciereczk i sma y na rozgrzanym oleju oko o 8 minut. Osobno lekko poddusi posiekan cebul . Wymiesza sk adniki, doda sok z cytryny, sól, pieprz i jeszcze chwil przesma y . Nast pnie doda koniak i pietruszk , odstawi w ch odne miejsce, najlepiej na oko o 3 godziny. Czerwona kapusta z bakaliami 1 ma a g ówka czerwonej kapus ty 10 dag rodzynków 10 dag orzechów 1 pomara cza 10 dag fig sok z 1/2 cytryny 2 y ki oliwy z oliwek Sposób wykonania : Rodzynki namoczy w niewielkiej ilo ci letniej wody, odcedzi . Kapust drobno poszatkowa , skropi sokie m z cytryny. Orzechy poszatkowa , pomara cz obra , pokroi w trójk ty, figi w kostk . Sk adniki po czy i skropi oliw . Kolorowa sa atka z orzechami 30 dag rze uchy 30 dag rukoli 20 dag cykori i radicchio 20 dag pieczarek 35 dag liwek 6 kozich twaro ków 80 g upra onych orzechów macadamia 60 ml czerwonego wina 1 y eczka miodu 2 y ki soku z cytryny 6 y ek oliwy z oliwek 2ga zki melisy

4 sól, pieprz Sposób wykonania : Rze uch op uka i os czy . Rukol i radicchio oczy ci , umy i osuszy , radicchio pokroi w cienkie paseczki. Pieczarki oczy ci i pokroi w wiartki. liwki umy , osuszy , przekroi na pó , po usuni ciu pestek pokroi w cienkie pla sterki. Serki kozie pokroi w wiartki. Orzechy grubo posieka . Wszystkie przygotowane sk adniki u o y dekoracyjnie na 4 talerzach. Sos: wino dok adnie wymiesza z miodem, sokiem z cytryny, sol i pieprzem. Doda oliw i ubi . Melis umy , osuszy , listki oderwa od ga zek, posieka i wymiesza z dressingiem. Sa atk pola sosem i podawa . Kiszona kapusta z porami 1/2 kg kapusty kiszonej 3 - 4 pory 1 jab ko 1/2 p czka koperku 1 jogur t naturalny 1 y eczka kminku sól, pieprz Sposób wykonania : Bia e cz ci porów drobno pokraja , koperek posieka , jab ko zetrze na tarce o du ych oczkach. Wszystkie sk adniki doda do op ukanej kapusty. Jogurt po czy z kminkiem, sol , pieprzem i wymiesza z sa atk . Królewska sa atka z jab kami i orzechami 6 ziemniaków 3 jajka 2 jab ka 4 y ki soku z cytryny 5 orzechów w oskich 2 y ki majonezu 2 y ki jogurtu nat uralnego kilka ga zek koperku

5 sól, pieprz Sposób wykonania : Ziemniaki dok adnie umy , wrzuci do osolonego wrz tku, gotowa oko o 20 minut. Odcedzi i ostudzi . Ziemniaki obra , pokroi w grub kostk . Jajka ugotowa na twardo, ostudzi . Obra ze skorupek, pokroi w wiartki. Orzechy wy uska z upinek, rumieni 1 - 2 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Jab ka obra , przekroi na pó , wyci gniazda nasienne. Pokroi w kostk , skropi y k soku z cytryny. Jogurt, majonez i reszt soku z cytryny wymiesza , przyprawi do smaku sol i pieprzem. Koperek umy , posieka . Ziemniaki, orzechy, jab ka i jajka w o y do salaterki, delikatnie wymiesza . Pola sosem i posypa koperkiem. Mazurska sa atka z marchwi 30 dag marchwi g ówka sa aty ó tko 2 dag mas a ocet sól, pieprz Sposób wykonania : Ugotowa do mi kko ci marchewki w du ej ilo ci wody. Po ugotowaniu wyj je z wody i zupe nie ostudzi , po czym pokraja n a kawa eczki i w o y w salaterk wys an listkami sa aty. Rozetrze jedno ugotowane ó tko z y k mas a, doda ocet, sól i pieprz do smaku. Sosem pola marchew. Pikantna sa atka z indykiem 40 dag piersi indyka y ka oleju 1/2 ogórka p czek dymki du y pomidor p czek rzodkiewek

6 1/2 p czka szczypiorku 1/2 p czka koperku 2 y ki octu winnego lub soku z cytryny y ka musztardy 7 y ek oliwy szczypta cukru sól, p ieprz Sposób wykonania : Mi so op uka , osuszy , oprószy sol i pieprzem. Obsma y na rozgrzanym oleju z obu stron. Nast pnie zmniejszy ogie i dosma y po 5 minut z ka dej strony. Mi so ostudzi , pokroi na w skie paseczki. Dymk i rzodkiewki oczy ci , umy i pokroi na cienkie kr ki. Ogórek obra , przekroi wzd u na wiartki, a potem na talarki. Pomidor umy , pokroi w kostk . Szczypiorek i koperek op uka i drobno posieka . Warzywa i mi so w o y do miski. Ocet lub sok, sól, pieprz, c ukier i oliw roztrzepa widelcem, a sk adniki si po cz . Tym sosem pola sa atk . Ca o dok adnie wymiesza . Pikantna sa atka z krabów 20 dag szparagów 7 paluszków krabowych 7 ma ych kolb kukurydzy (ugotowanych) lub ziarna z dwóch du ych 4 y ki oliwy z oliwek 1 y ka soku z cytryny 1 p aska y ka musztardy 4 krople sosu tabasco szczypta pieprzu cayenne sól, pieprz czarny 2 du e papryki (zielona i czerwona) 3 - 4 dymki Sposób wykonania : Szparagi w o y do wrz tku i gotowa przez 5 minut, odcedzi . Utrze oliw , sok z cytryny, musztard , sos tabasco, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. W salaterce u o y szparagi, pokrojone mi so z krabów, kukurydz , pa pryk pokrojon w kostk i plasterki dymki. Wszystkie sk adniki pola sosem.

7 Pikantna sa atka z rokpolem 1/2 ma ej g ówki kapusty bia ej 1/2 ma ej g ówki kapusty czerwonej 2 jajka 10 dag uskanych orzechów w oskich 10 dag sera rokpol p czek natki pietruszki 6 y ek oleju 2 y ki octu winnego 1/2 y eczki musztardy sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci , drobno poszatkowa . Ser pokruszy . Po ow orzechów pokroi , reszt posieka . Natk op uka , posieka . Kapust , rokpol i pokrojone orzechy wymiesza . Ocet winny wymiesza ze szczypt soli, pieprzu i musztard . Uciera , wlewaj c powoli olej. Doda natk i posiekane orzechy, wymiesza . Sa atk pola sos em, wstawi na 1 godzin do lodówki. Jajka ugotowa na twardo. Gdy wystygn , obra , pokroi w wiartki i doda do sa atki. Pikantna sa atka z soczewicy 40 dag filetów z piersi kurczaka 2 puszki (po 425 ml) soczewicy 1 ma a puszka ananasów w kawa kach 2 selery naciowe 2 ma e marchewki 3 y ki octu z bia ego wina 5 y ek oleju 2 y ki mas a lub margaryny 1 y eczka musztardy 1 y eczka curry sól, grubo mielony pieprz Sposób wykonania : Umy i dobrze osuszy filety z kurczaka. Rozgrza na patelni 2 y ki t uszczu, sma y mi so na z oty kolor po 4 - 5 minut z ka dej

8 strony. Posypa sol i grubo mielonym pieprzem. Wyj soczewic na sitko, krótko przela zimn w od , dok adnie os czy . Os czy na sitku ananasy (syrop zla do drugiego naczynia). Oczy ci marchew i selery, op uka pod bie c wod . Cz ci zielone selera od o y do dekoracji, odygi pokroi w plasterki. Pokroi marchew w cienkie s upki. Przygoto wa pikantn marynat . W tym celu zmiesza ocet winny z odrobin syropu z ananasów (reszt syropu wykorzysta do innych celów). Doprawi do smaku sol , pieprzem, curry oraz y eczk musztardy. Po czy z olejem. W o y warzywa do du ej miski, a nast pn ie dok adnie wymiesza . Brzeg miski udekorowa cz ciami zielonymi selera. Pokroi filety z kurczaka w cienkie plastry. U o y na sa atce, oprószy odrobin curry. Pola ca o marynat , odstawi na pó godziny pod przykryciem, aby sk adniki dobrze prz esz y sosem. Podawa ze wie ym bia ym pieczywem. Ró owa sa atka 3 solone ledzie 2 ma e buraki jab ko 4 ziemniaki 25 dag gotowanej wieprzowiny 2 cebule 2 jajka 1/2 szklanki kwa nej g stej mietany 1/2 p czka natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania : ledzie dobrze wymoczy , os czy i oczy ci , podzieli na dzwonka. Ziemniaki i buraki ugotowa osobno w upinach, ostudzi , obra a nast pnie pokroi w grub ko stk . Mi so pokroi na ma e kawa ki. Jajka ugotowa na twardo, obra i podzieli na wiartki. Cebule obra i posieka . Jab ko obra , oczy ci z nasion, mi sz pokroi w grub kostk . Natk op uka , os czy i posieka . Wszystkie sk adniki oprócz jajek i y eczki posiekanej natki w o y do miski, delikatnie wymiesza . mietan przyprawi szczypt soli i pieprzu, pola ni sa atk . Wierzch udekorowa jajkiem i posypa natk .

9 Sa atka azjatycka z kurczakiem 1/2 kg piersi kurczaka 5 y ek oleju wi zka broku ów czerwona papryka 5 szparagów z puszki 30 dag makaronu wst ki 3 y ki sosu sojowego 2 y ki oleju sezamowego 5 dag kie ków sojowych 2 y eczki sezamu sok z 1/2 cytryny kilka listków kolendry lub natki sól, pieprz Sposób wykonania : Mi so umy , osuszy , posypa sol i pieprzem. Filety u o y w brytfannie posmarowanej y k oleju, piec 15 minut. Ostudzi , pokroi w plastry. Papryk umy , usun p estki, mi sz pokroi w paski. Kie ki przela na sicie wrz tkiem. Broku y op uka , podzieli na ró yczki, gotowa 5 minut w osolonym wrz tku. Makaron ugotowa w osolonej wodzie. Odcedzi , wymiesza z olejem sezamowym, ostudzi . U o y w misce wraz z m i sem, papryk , broku ami i pokrojonymi szparagami. Sa atk posypa kie kami sojowymi i sezamem. Pozosta y olej wymiesza z sosem sojowym, sokiem z cytryny, szczypt soli i pieprzu. Sa atk pola sosem, ozdobi zielenin . Sa atka bankietowa z zielonym sosem 20 dag makaronu rurki 20 dag w dzonego ososia w p atach ma a g ówka sa aty lodowej 15 czarnych oliwek bez pestek 2 dojrza e awokado sok z cytryny 2 y ki oliwy 1/3 szklank i jogurtu naturalnego 3 y ki drobno posiekanej bazylii

10 1/3 szklanki kwa nej mietany Sposób wykonania : Makaron ugotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzi na sicie i wystudzi . P aty ososia pokroi w paseczki. G ówk sa aty op uka , podzieli na li cie, porwa je na kawa ki albo pokroi w paski. Awokado przekroi wzd u na pó , wyj pestk . Po ówki owoców obra , pokroi w kostk i skropi sokiem z cytryny. Makaron wymiesza z ososiem, sa at , awokado i oliwkami. Sa atk s kropi oliw . mietan zmiksowa z jogurtem i listkami bazylii. Kilkoma y kami sosu pola sa atk , pozosta y poda osobno. Sa atka Florida 1,5 szklanki ry u puszka krewetek lub krabów pomara cza ananas z puszki pó puszki kukurydzy szczypta startej ga ki muszkato owej gar migda ów s oik majonezu sól, pieprz Sposób wykonania : Ugotowany na sypko ry wymiesza z rozdrobnionymi krabami, start skórk ze sparzonej poma ra czy, pokrojonymi w kostk pomara cz i ananasem oraz kukurydz . Doda wymienione przyprawy i obrane ze skórki i posiekane migda y i wymiesza wszystko z majonezem. Sa atk mo na przystroi cz stkami pomara czy i migda ami w skórce. Sa atka francuska 50 dag broku ów 2 twarde, mi siste pomidory 2 jaja ugotowane na twardo cebula 1/2 str ka czerwonej papryki 1/2 str ka ó tej papryki

11 natka pietruszki cukier sól sos 3 y ki g stego majonezu 2 y ki jogurtu naturalnego 2 - 3 z bki czosnku y ka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Broku y w o y do osolonego i lekko os odzonego wrz tku, gotowa oko o 10 minut, odcedzi , podzieli na ró yczki, odygi pokroi w kostk . Pomidory sparzone wrz tkiem i obrane ze skórki oraz jaja pokroi na wiartki, a papryk w cienkie paski. Z bki czosnku rozetrze z sol , dok adnie wymiesza z majonezem, jogurtem, sokiem cytrynowym i przypr awami. Po czy sk adniki sa atki, pola sosem, sch odzi . Przed podaniem posypa posiekan natk . Sa atka Giuseppe 2 bak a any str k czerwonej papryki str k zielonej papryki du a cebula 4 pomidory 4 - 5 z bków czosnku 2 y ki posiekanej rze uchy 2 y ki posiekanej natki pietruszki olej sos 4 y ki oliwy 2 y ki soku z cytryny y eczka przecieru pomidorowego 10 wydrylowanych zielonych oliwek szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : W rondlu rozgrza 2 y ki oleju, doda dwa roztarte z bki czosnku i chwil sma y , po czym w o y bak a any przekrojone na pó , zala szklanka wody i gotowa pod przykryciem oko o 12 minut.

12 Wyj y k cedz akow , ostudzi , obra , pokroi w pó plasterki, po czy z pokrojon w paseczki papryk , obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostk pomidorami i pokrojon w cienkie pó plasterki cebul . Przygotowa sos : dwie y ki wody, w której gotowa y si bak a any, wym iesza dok adnie z oliw , sokiem z cytryny, roztartym z sol czosnkiem, pieprzem, cukrem i przecierem pomidorowym oraz pokrojonymi w paseczki oliwkami. Pola nim sa atk , delikatnie wymiesza , przykry , wstawi na 2 - 3 godziny do lodówki. Przed ko cem p osypa rze uch i natk . Sa atka grecka (Grecja) 1 ma a g ówka sa aty 1 wie y ogórek (15 dag) 1 z bek czosnku 3 - 4 dymki lub 1 cebula (10 dag) 2 - 3 pomidory (30 dag) 1 czerwona papry ka (15 dag) 10 dag sera feta 1 filet ledzia solonego (matias, 15 dag) 6 - 8 dowolnych oliwek 1 y eczka oregano lub tymianku 2 y ki oliwy 1/2 y ki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Sa at op uka , os czy i porozrywa na ma e kawa ki. Czosnek obra , op uka , przekroi i natrze nim salaterk . Do salaterki w o y sa at . Ogórek umy , obra i pokroi w cienkie plasterki. Dymk oczy ci , op uka , cebulk pokroi na talarki, a szczypior na 2 - centymetrowe kaw a ki. Pomidory (ze skórk ) umy , os czy i pokroi w cienkie plasterki. Papryk umy , os czy , oczy ci z pestek i pokroi w cienkie kr ki. Ser pokruszy lub pokroi w kostk . Wszystkie sk adniki lekko wymiesza z sa at . Doprawi sol i pieprzem. Oliw po czy z sokiem z cytryny, pola tym sosem sa atk i jeszcze raz delikatnie wymiesza . ledzie op uka i pokroi w paski. Sa atk przybra ledziem i oliwkami, posypa oregano. Podawa ze wie ym bia ym pieczywem.

13 Sa atka grzybowa z roszponk 4 y ki bia ej fasoli (ze s oika) 4 y ki oliwy z oliwek 1/2 y eczki ziarenek any u 3 y ki octu balsamico 1 y eczka cukru 1 czerwona cebula 150 g roszponki 200 g kurek sól, pieprz Sposób wykonania : Fasol prze o y na sitko, op uka i dok adnie os czy . Chwil podgrzewa z ziarenkami any u na 2 y kach lekko podgrzanej oliwy. Doda 2 y ki octu, doprawi pieprzem, sol i cukrem. Cebul obra , pokroi w kostk , wymi esza z fasol , warzywa wystudzi . Roszponk przebra , oczy ci , umy i osuszy . Kurki oczy ci , przetrze wilgotn ciereczk lub szybko op uka . Na patelni rozgrza 2 y ki oliwy, w o y grzyby i krótko sma y na ostrym ogniu. Pola 1 y k octu, dop rawi sol i pieprzem. Roszponk i fasol wy o y na talerze, nast pnie wy o y kurki. Sa atk natychmiast podawa . Sa atka holenderska z cykorii 2 rednie cykorie 1 g ówka sa aty zielonej 1/2 cze rwonej papryki gar rodzynków gar orzechów 1 pomara cza 3 y eczki oliwy z oliwek lub majonez sojowy sól Sposób wykonania : Rodzynki namoczy w przegotowanej, letniej wodzie, odcedzi . Sa at dok adnie umy , osuszy , porwa n a kawa ki, cykori i papryk pokraja w paski, orzechy posieka . Obran i podzielon na wiartki pomara cz pokraja w trójk ty. Sk adniki po czy . Przed samym podaniem doda majonez lub oliw , sól i wymiesza .

14 Sa atka jab kowa z sosem rumowym 50 dag jab ek 25 dag jasnych winogron sok z 1/2 cytryny 100 ml bia ego pó wytrawnego wina 3 y ki cukru 1 y ka miodu szczypta imbiru szczypta cynamonu 30 ml bia ego rumu 4 y k i wiórków kokosowych 4 daktyle Sposób wykonania : Jab ka umy , obra , podzieli na wiartki, usun gniazda nasienne, po czym pokroi w kostk . Winogrona umy , zdj skórk , owoce przekroi na pó i usun pestki. Pokrojone jab ka i winogrona wymiesza z sokiem z cytryny, winem i cukrem. Owoce przykry i odstawi na 2 godziny. Nast pnie sa atk prze o y na sito i zebra sp ywaj c marynat . Marynat gotowa tak d ugo na ma ym ogniu, a wyparuje do po owy obj to ci. Dalej doda miód, wymiesza , doprawi cynamonem, imbirem i rumem. Sa atk pola sosem, wymiesza , na o y do salaterek lub wydr onych skorupek orzecha kokosowego, posypa wiórkami kokosowymi i udekorowa daktylami. Sa atka jarzynowa 30 dag makaronu muszelki (najlepiej w trzech kolorach) 4 y ki zielonych oliwek faszerowanych papryk ó ta papryka czerwona i bia a cebula 6 pomidorów cukinia 2 z bki czosnku 4 y ki kaparów 4 y ki posiekanej natki p ietruszki 2 y ki soku z cytryny 6 y ek oliwy sól, pieprz Sposób wykonania :

15 Makaron ugotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dok adnie os czy , wystudzi . Warzywa oczy ci i umy . Cukini pokroi w niewielk kostk , wrzuci do os olonego wrz tku, gotowa 2 minuty, os czy na sicie. Papryk pokroi w kostk , oliwki w plastry. Cebule obra , pokroi na talarki. Pomidory sparzy , zdj skórk , mi sz pokroi w drobn kostk . W salaterce wymiesza cukini , pomidory, oliwki, papryk , cebul , kapary natk i makaron. Z bki czosnku obra , wycisn przez prask , wymiesza z sa atk . Sok z cytryny utrze ze szczypt soli i pieprzu. Dalej uciera wlewaj c oliw . Sa atk pola sosem. Sa atka ja rzynowa z majonezem Sposób wykonania : wier kilograma w oszczyzny z roso u (marchew, seler, pietruszka), szklanka zielonego groszku z puszki, kilka ziemniaków ugotowanych w upinach, wie y ogórek, 4 pomidory, 2 korniszony, kilka grzybków maryn owanych, p czek zielonej pietruszki, cebula, kilka y ek majonezu. Wszystko pokroi i wymiesza . Doprawi do smaku, pola majonezem i udekorowa zielenin . Sa atka kalafiorowa 1/2 ma ego kalafiora surowego 1 puszka kukurydzy 20 dag w dzonego kurczaka 1/2 torebki ugotowanego ry u majonez czosnek bazylia koperek sól, pieprz Sposób wykonania : Pokroi kalafior na ma e kawa ki, doda kukurydz , pokrojonego w paseczki w dz onego

16 kurczaka oraz ostudzony ry . Do majonezu doda wszystkie przyprawy. Kalafior wymiesza z sosem. Sa atka kanapkowa 20 dag sera ó tego 20 dag grzybów marynowanych lub korniszonów cebula ja b ko majonez sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania : Ser zetrze na tarce, grzyby pokroi drobno, doda rozdrobnione jab ko i cebul , razem wymiesza . Majonez doprawi smakowo i doda do sa atki. Sa atka makaronowa 25 dag makaronu widerki 4 pomidory 3 dag suszonych pomidorów z oliwy 10 czarnych oliwek bez pestek 2 y ki zrumienionych na patelni orzeszków pinii 2 y ki wiórków parmezanu listki wie ej bazy lii do przybrania sos : 4 y ki posiekanej wie ej bazylii 1 zgnieciony z bek czosnku 2 y ki startego parmezanu 4 y ki oliwy 2 y ki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Przygotowa sos: sk adniki w o y do misec zki i ubija trzepaczk rózgow , a si po cz . Makaron ugotowa al dente w posolonej wodzie, wy o y na sito, przela gor c wod i

17 dok adnie os czy . Prze o y do miski i po czy z sosem. Oliwki os czy z zalewy. Suszone pomidory os czy z oliwy i pokroi w paski. Przygotowane sk adniki w o y do miski z makaronem i dok adnie wymiesza . Sa atk posypa orzeszkami i parmezanem. Podawa na ciep o lub na zimno, przybran wie bazyli . Sa atka makaronowa z mi sem i serem 35 dag spaghetti 20 dag pomidorków koktajlowych 2 marchewki 15 dag mro onego groszku 25 dag w dzonej pieczonej wieprzowiny 20 dag sera ementaler 1 p czek natki pietruszki 4 y ki octu z czerwonego wina 1 y eczka musztardy 8 y ek oleju ro linnego sól, pieprz Sposób wykonania : Spaghetti po ama , ugotowa w osolonej wodzie wed ug przepisu na opakowaniu, odcedzi , przela zim wod i dok adnie os czy . Pomidorki op uka i pokroi w cz stk i. Marchewki obra , umy i pokroi w kostk . Groszek dusi oko o 5 minut w ma ej ilo ci wody i os czy . Mi so i ser pokroi w paski. Pietruszk op uka i osuszy , listki oderwa od ga zek. Ocet wymiesza z musztard , sol i pieprzem. Cienk stru k wlewa olej, stale mieszaj c. Sos wymiesza przygotowanymi sk adnikami. Sa atk odstawi na oko o 60 minut. Sa atka orlea ska 2 szklanki ugotowanego ry u 1 ma a puszka ananasa 25 dag mro onych kre wetek 3 z bki czosnku 200 ml majonezu

18 1 y eczka curry 50 g pokrojonych w p atki migda ów 1 cytryna sól, pieprz Sposób wykonania : Obgotuj krewetki w wodzie zakwaszonej sokiem cytrynowym i aromatyzowanej pokrojon w paseczki skórk cytrynow . Odced . Wymieszaj ry z pokrojonymi ananasami i p atkami migda owymi. Wsyp krewetki, prze ó sa atk do szklanych pucharków. Ubij sos ze zmia d onego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli. Polej sa atk , udekoruj adnymi krewetkam i albo pokrojonymi w kostk pomidorami. Posyp ga zkami koperku. Sa atka owocowa w arbuzie 1 arbuz 2 brzoskwinie 2 morele 2 owoce kiwi 20 dag winogron 10 dag malin 10 dag wi ni sos 1/2 szklanki soku z pomara czy 1 y ka miodu 4 y ki rumu 2 y ki cukru szczypta cynamonu Sposób wykonania : Odci od góry 1/3 arbuza. Z wi kszej cz ci owocu usun pestki i wydr y y eczk kulki mi szu. Brzeg wydr on ego arbuza naci w z bki. Pozosta e owoce umy , z moreli, brzoskwi i wi ni wyj pestki. Brzoskwinie i morele pokroi w du kostk , obrane kiwi - w plasterki. Rozdrobnione owoce wymiesza z kulkami arbuza. Przygotowa sos : sok pomara czowy podgrzewa z cukrem, a gdy cukier si rozpu ci, ostudzi . Doda miód, rum, cynamon i wymiesza . Sa atk pola sosem, wstawi do lodówki na 2 godziny a nast pnie w o y do sch odzonego arbuza. Zamiast wi ni mo na u y do sa atki czere ni, ale wtedy nale y wzi n ieco mniej cukru.

19 Sa atka owocowa z rumem 40 dag liwek jab ko 2 gruszki 5 moreli brzoskwinia 5 y ek rumu lub kilka kropelek olejku rumowego sok z 1 cytryny Sposób wykonania : Owoce umy i osuszy . Ze liwek, moreli i brzoskwini wyj pestki. Z jab ka i gruszek usun gniazda nasienne. Wszystkie owoce pokroi w du kostk , skropi sokiem z cytryny i po czy . Delikatnie wymiesza z rumem i prze o y do szklanych pucharków . Sa atk podawa sch odzon . Sa atka po grecku 2- 3 pomidory 2 wie e ogórki cebulka dymka wie a ó ta papryka zielone oliwki oliwa z oliwek ser feta ocet winny wie a bazy lia cukier sól Sposób wykonania : Pomidory i ogórki pokroi w drobn kostk . Cebulki - niech b dzie ich sporo - pokroi w cienkie plasterki w taki sposób, by powsta y cienkie kr ki. Papryk pokroi w cienkie paseczki. Wszystko po czy i wymiesza . Doda sól, y eczk cukru, skropi octem winnym, pola oliw - nie za obficie, gdy sa atka powinna by lekka i delikatna, wymiesza i chwil odczeka . Pokroi w kostk ser feta i po o y na wierzch, doda zielonych oliwek, posypa zielon

20 ba zyli . Je li akurat takiej nie mamy, mo emy u y suszonej. Ca o skropi odrobin oliwy. Mo na podawa z bagietk albo greckim chlebem "pita" podgrzanym w piekarniku i kieliszkiem sch odzonego bia ego lub ró owego wina. Sa atka po kurpiowsku g ówka sa aty zwyczajnej 1 dag s oniny 2 y ki wody sól y ka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Umy sa at podzieli na li cie i u o y w salaterce. Drobno pokraja s onin i sma y na patelni do lekkiego zarumienienia skwarek, które oddzieli . Odstawi do przestudzenia, ale do ciep ego jeszcze t uszczu doda sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sa at pola sosem i posypa skwarkami. Sa atka rakowa z ry em 15 dag ry u 13 dag selera naciowego 30 g czarnych oliwek 2 awokado 4 y ki soku z limetki 4 - 8 li ci sa aty 1/2 p czka koperku 1 cebula 20 dag kwa nej mietany 2 y ki majonezu 3 y ki mleka 20 dag mi sa z raków 12 plasterków limetki kwiaty ogórecznika do ozdoby pieprz sól czosnkowa Sposób wykonania :