marcin

  • Dokumenty113
  • Odsłony90 218
  • Obserwuję38
  • Rozmiar dokumentów221.5 MB
  • Ilość pobrań15 841

WEGETARIAŃSKA

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :350.3 KB
Rozszerzenie:pdf

WEGETARIAŃSKA.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne
Użytkownik marcin wgrał ten materiał 7 lata temu. Od tego czasu zobaczyło go już 197 osób, 97 z nich pobrało dokument.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 25 stron)

1 Barszcz ukrai ski 50 dag buraków czerwonych kawa ek kapusty w oskiej 2 marchewki pietruszka kawa ek pora 2 - 3 ziemniaki pó szklanki bia ej fasoli 2 y ki g stego przecieru pomidorowego kilka y ek mietany pó y ki m ki y ka sosu sojowego ziele angielskie 3 y ki posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku) vegeta szczypta cukru pieprz Sposób wykonania : Fasol zala wrz c wod , odstawi na 3 godziny. Nast pnie odcedzi , zala sze cioma szklankami wie ej wody i gotowa . Gdy fasola b dzie prawie mi kka, doda warzywa starte na tarce o du ych oczkach, poszatkowan kapust , ziele angielskie i gotowa 15 - 20 minut. Nast pnie w o y obrane i pokrojone w kostk ziemniaki. Buraki umy , obra , zetrze na tarce jarzynowej, zala dwiema szklankami wody i ugotowa w osobnym naczyniu. Gdy b d mi kkie, przela je do garnka z warzywami. Przyprawi zup przecierem pomidorowym, sosem sojowym, veget , pieprzem i cukrem. Wymiesza z m k rozprowadzon mietan , zagotowa . Rozla do talerzy, posypa zielenin . Ch odnik pomidorowy 3 szklanki soku pomidorowego 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka bia ego wytrawnego wina 1 ogórek (20 dag) 1 zielone jab ko 6 y ek kukurydzy 6 y ek groszku z puszki

2 2 y ki koperku sól, pieprz Sposób wykonania : Ogórek umy , obra , przekroi wzd u na cztery cz ci, pokroi na cienkie plasterki. Jab ko umy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi razem ze skórk w kostk . Sok pomidorowy wymiesza z bulionem i winem, doda pokrojone jab ko, ogórek, kukurydz , groszek i koperek, przyprawi pieprzem oraz sol wymiesza . Podawa sch odzony, z pieczywem. Ciasto sojowe 20 dag m ki pszennej z pe nego przemia u 4 y ki m ki sojowej 20 dag mas a 12 dag cukru skórka otarta z pomara czy y eczka proszku do pieczenia 5 - 6 y ek syropu z owoców dzikiej ró y wymieszanego z sokiem z cytryny 4 y ki rodzynków 3 y ki utartych orzechów w oskich 3 y ki utartych orzechów laskowych sól Sposób wykonania : Rodzynki sparzy wrz tkiem, os czy , obtoczy w m ce. Mas o utrze z cukrem na g adk mas . Doda obie m ki, proszek do pieczenia, skórk pomara czow , rodzynki, orzechy i odrobin soli. Starannie wszystko wymiesza . Do nat uszczonej formy wy o y po ow ciasta, posmarowa je syropem z ró y i przykry pozosta ym ciastem. Piec w temperaturze 180oC, a ciasto zacznie odstawa od cianek formy. Fasolka po baskijsku (Francja) 60 dag fasoli szparagowej 6 pomidorów 1 rednia cebula 3 z bki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek

3 2 ga zki wie ego tymianku p czek wie ej pietruszki kawa ki cytryny do dekoracji sól, pieprz Sposób wykonania : Przyci fasolki. Zagotowa wod w garnku i parzy w niej str czki przez 5 minut. Nast pnie odcedzi je i sch odzi zimn wod . Ponownie zagotowa wod w garnku i sparzy w niej pomidory. Nast pnie obra je i usun nasiona. Pokroi ka dy na 6 równych cz stek. Obra i posieka cebul . Rozdrobni z bki czosnku. Posieka pietruszk . W ci kim garnku, na rednim ogniu, rozgrza oliw z oliwek. Doda posiekan cebul i czosnek i sma y przez 5 minut, na z oty br z, od czasu do czasu mieszaj c. W o y do garnka pomidory i sma y je przez kolejne 3 minuty, mieszaj c nieustannie. Doda fasolk i troch wody je li potrzeba. Doprawi sol , pieprzem i tymiankiem. Gotowa przez 15 - 25 minut (w zale no ci od wielko ci fasolek), a b d kruche. Zdj z ognia. Podawa gor ce posypane posiekan pietruszk i przybrane kawa kami cytryny. Go bki z farszem warzywnym 1 g ówka kapusty sól 1 cebula 4 z bki czosnku 50 g suszonych pomidorów w oleju 4 y ki oleju 100 g p czaku 300 ml bulionu z warzyw 2 y eczki startej skórki z cytryny 1/2 y eczki kolendry 1/2 y eczki kminku 1/2 y eczki pieprzu cayenne pieprz 1 kg pomidorów 2 y ki bu ki tartej 50 ml bia ego wina Sposób wykonania :

4 Kapust oczy ci . Oddzieli 16 li ci, op uka i blanszowa w osolonej wodzie oko o 5 minut. Cebul i czosnek obra i posieka . Suszone pomidory posieka , razem z cebul i 1/2 porcji czosnku poddusi na 2 y kach oleju. Doda kasz i bulion, gotowa oko o 5 minut. Zmniejszy ogie , gotowa jeszcze 15 minut. Doprawi skórk z cytryny i przyprawami. Pomidory obra , pokroi w kostk , 1/3 porcji i bu k tart doda do farszu. Po 2 li cie u o y tak, aby zachodzi y na siebie, na o y porcje farszu, zwin i w o y do nat uszczonej formy. Reszt czosnku i pomidorów wymiesza 2 y kami oleju i winem, doprawi , wy o y na go bki. Piec oko o 60 minut w temperaturze 220oC. Gulasz jarski 20 dag fasolki szparagowej ( wie ej, mro onej lub konserwowej) 2 - 3 str ki papryki 50 dag pomidorów du a cebula marchew pietruszka du y ogórek (ewentualnie kawa ek cukini lub kabaczka) 3 - 4 z bki czosnku 3 y ki oleju sproszkowana papryka sól Sposób wykonania : Warzywa oczy ci , op uka . Fasolk pokroi na kawa ki, ugotowa w ma ej ilo ci osolonej wody na pó twardo i nie odlewa . Cebul i papryk pokroi w talarki, ogórek w grub kostk , marchew i pietruszk zetrze na tarce z du ymi oczkami. W rondlu rozgrza olej, kolejno zeszkli rozdrobnione warzywa i prze o y je do garnka z fasolk . Pomidory sparzy , obra ze skórki, pokroi w wiartki, podla odrobin wody, postawi je na ogniu, a gdy ca kiem si rozgotuj , doda do pozosta ych warzyw i dusi razem na wolnym ogniu par minut. Pod koniec duszenia doprawi gulasz roztartym czosnkiem, papryk i sol . Podawa z ry em lub pieczywem.

5 Jajecznica z cukini redniej wielko ci cukinia 2 jaja 2 y ki margaryny szczypior sól Sposób wykonania : Obran cukini zetrze na tarce. W rondlu stopi margaryn , doda cukini i sma y , a stanie si szklista i mi kka. Wbi jaja, osoli i mieszaj c sma y dalej. Gdy jaja si zetn , zdj patelni z ognia, posypa potraw posiekanym szczypiorem. Podawa z pieczywem i surówk z pomidorów i cebuli. Jajka w pikantnym sosie 8 jajek 10 rednich pomidorów 25 dag d ugoziarnistego ry u 1 rednia cebula 1 p czek szczypiorku 3 y ki mas a ro linnego 1 y eczka wywaru warzywnego lub roso u (w proszku) 1/2 y eczki cukru sól, bia y pieprz Sposób wykonania : Wsypa ry do garnka, zala 2 szklankami lekko osolonej wody. Krótko zagotowa , nast pnie zmniejszy ogie i gotowa jeszcze oko o 20 minut. Ugotowa jajka na twardo (oko o 10 minut). Zala zimn wod , ostudzi . Obra , pokroi na po ówki. Obra i umy cebul , posieka lub pokroi w drobn kostk . Op uka i osuszy szczypiorek, równie drobno posieka . Zdj skórk z pomidorów. W tym celu naci je poprzecznie, umie ci na sitku i dobrze przela wrz tkiem. Pokroi mi sz na kawa ki, a potem przetrze przez g ste sitko do drugiego naczynia. Rozgrza w garnku y k t uszczu, zeszkli cebul . Doda przetarte pomidory, wymiesza , zagotowa . Wsypa y eczk roso u, ponownie zagotowa . Doprawi sos pomidorowy do smaku sol i bia ym pieprzem. Wrzuci po ow szczypiorku.

6 Wy o y sos do miski, na wierzchu u o y po ówki jajek. Posypa ca o reszt posiekanego szczypiorku. Podawa z ugotowanym na sypko ry em. Danie mo na podawa na ciep o lub na zimno. Kabaczki wegetaria skie (Bu garia) 2 kg kabaczków 3 marchewki 25 dag zielonej fasolki szparagowej 2 pomidory 2 cebule 10 dag ry u 2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego 6 y ek oleju 1/2 p czka natki pietruszki sól pieprz do przygotowania formy: 1 1/2 y ki margaryny Sposób wykonania : Kabaczki umy , obra , przekroi wzd u na pó i wydr y . Warzywa obra , op uka i pokroi . Ry op uka , os czy i sma y 2 - 3 minuty na oleju, nast pnie doda warzywa, mi sz z kabaczków i jeszcze chwil sma y . Pó twarde warzywa doprawi sol oraz pieprzem, wymiesza z natk pietruszki i nape ni nimi po ówki kabaczków. Form do pieczenia wysmarowa margaryn , u o y w niej kabaczki, podla wod lub bulionem warzywnym z kostki i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. Przed podaniem pola kefirem lub gotowym sosem pomidorowym. Kluseczki serowe w sosie pomidorowym 50 dag chudego twarogu 1,2 kg pomidorów 3 - 4 cebule 2 jajka 5 y ek m ki ziemniaczanej 2 y ki mas a ro linnego 2 y ki tartej goudy

7 1 y ka grysiku 1 y ka m ki 1 p czek wie ej bazylii (lub 1 y ka suszonej) 1 z bek czosnku tarta ga ka muszkato owa s odka papryka grubo mielony pieprz do posypania sól, pieprz Sposób wykonania : Zagnie twaróg z jajkami, grysikiem i m k ziemniaczan , doprawi sol , pieprzem, papryk i tart ga k muszkato ow . Dwiema y kami uformowa z masy osiem klusek, w o y ostro nie do garnka z zagotowan , lekko osolon wod . Przykry garnek cz ciowo pokrywk , gotowa kluski 12-15 minut na bardzo ma ym ogniu, nie dopuszczaj c do silnego wrzenia wody. Obra czosnek i cebul . Cebul umy , pokroi w drobn kostk . Czosnek posieka lub przecisn przez prask . Naci poprzecznie pomidory, w o y na chwil do wrz tku, wyj , obra ze skórki. Pokroi pomidory na kawa ki. Zeszkli w garnku na y ce t uszczu czosnek i cebul , wrzuci pomidory (i ewentualnie suszon bazyli ), zagotowa . Zagnie m k z reszt t uszczu, uformowa kulk . Wrzuci do sosu, miesza tak d ugo, a kulka si rozpu ci. Ponownie zagotowa sos, doprawi do smaku sol , pieprzem i papryk . Op uka i osuszy wie e zio a, po ow posieka , wymiesza z sosem. Wla sos do g bokiego naczynia, w o y kluski. Posypa danie utartym ó tym serem i grubo mielonym pieprzem. Udekorowa reszt bazylii. Knysze po ukrai sku (Ukraina) 1 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag grzybów le nych lub pieczarek 1 cebula 2 szklanki m ki pszennej 2 y ki m ki ziemniaczanej sól, pieprz olej do sma enia Sposób wykonania : Grzyby umy , oczy ci i drobno posieka .

8 Cebul zeszkli na oleju, doda grzyby i udusi . Ziemniaki ugotowa , zemle , doda m k pszenn i m k ziemniaczan , jajka, sól i pieprz. Dok adnie wyrobi na jednolit mas . Z masy formowa pod u ne placuszki, na ka dym k a porcj uduszonych grzybów i zlepia . Sma y na g bokim oleju jak p czki. Koktajl 2 kefiry (40ml) 1 y ka drobno posiekanej czerwonej cebuli 2 y ki pokrojonego ogórka 2 y ki szczypiorku 2 y ki koperku 2 y ki sól, pieprz Sposób wykonania : Warzywa i zielenin miksuj z kefirem, doprawiam do smaku sol i pieprzem. Kotleciki serowe z sals pomidorowo-ogórkow 1 ma y ogórek sa atkowy 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 y ka soku z cytryny sól, pieprz 2 y ki oliwy 2 y ki m ki 8 y ek bu ki tartej 2 jaja 8 plastrów ementalera lub goudy (grubo ci 1 cm, po ok. 60 g) 2 y ki margaryny Sposób wykonania : Ogórek umy , obra , przekroi wzd u na pó , usun pestki, pokroi w kosteczk . Pomidory umy , osuszy i pokroi w kostk . Cebul obra i posieka . Warzywa w o y do miski. Sok cytrynowy wymiesza z sol , pieprzem i oliw , pola warzywa, wymiesza .

9 Na jeden talerz wsypa m k , na drugi bu k tart . W g bokim talerzu rozk óci jaja, doprawi pieprzem. Plastry sera obra ze skórki, dok adnie obtoczy w m ce, jajach i bu ce tartej. Kotlety sma y na roztopionej margarynie na rednim ogniu 3 minuty z ka dej strony. Wy o y na podgrzane talerze, podawa z sals i ewentualnie z sa at . Kotleciki z fasoli (Meksyk) 10 dag kaszy per owej 1 kg mro onej fasoli "Ja " 1 - 1,5 szklanki bu ki tartej 2 jajka y ka mleka 10 dag serowych p atków kukurydzianych sól, pieprz Sposób wykonania : Wymyj a nast pnie odced kasz . Zagrzej wod w garnku, a nast pnie gotuj w niej kasz przez oko o 40 minut, do mi kko ci. Nast pnie zdejmij garnek z ognia. W ó mro on fasol do miski i zalej wrz c wod . Po 2 minutach przeced i zahartuj pod zimn wod . Je li trzeba obierz. W ó j do malaksera i utrzyj na g adk mas . Obierz i posiekaj cebul . Wymieszaj w misce kasz z utart fasol , posiekan cebul , start bu k i po ow jajek. Dopraw sol i pieprzem. Dodaj wi cej bu ki tartej je li masa nie b dzie wystarczaj co zwarta, eby uformowa klopsy. Pozosta e jajka ubij z mlekiem. Pokrusz p atki kukurydziane. Z masy uformuj kotleciki. Obtocz ka dy z nich w p atkach. Wysmaruj t uszczem blach do pieczenia. Po ó na niej kotlety, przykryj foli aluminiow i sch adzaj przez 1 godzin . Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC. Kiedy osi gnie wymagan temperatur odkryj blach i piecz kotleciki przez 25 - 30 minut, a zrumieni si na z oty br z i b d chrupi ce. Podawaj gor ce. Kotlety z fasoli

10 50 dag fasoli Ja 2 jaja 3 y ki tartej bu ki sól, pieprz Sposób wykonania : Fasol namoczy kilkana cie godzin, po czym ugotowa , przetrze przez sitko lub zmiksowa . Doda jaja, tart bu k i przyprawy. Dok adnie wyrobi mas , uformowa niedu e kotleciki i usma y je na oleju. Podawa z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Kotlety z ry u 3 szklanki ry u (najlepiej ciemnego) 2 du e cebule 2 czubate y ki wy uskanych nasion s onecznika 3 y ki posiekanej natki pietruszki 3 y ki sosu sojowego 3 z bki czosnku sproszkowany imbir i kolendra sól, pieprz panierka 3 y ki m ki y ka otr b pszennych olej do sma enia Sposób wykonania : Ry wyp uka , zala sze cioma szklankami wody i ugotowa (powinien si lekko rozklei ). Czosnek rozetrze z sol , cebul pokroi w kostk . Ry , cebul , czosnek oraz nasiona s onecznika i natk dok adnie zmiksowa , wymiesza z sosem sojowym, przyprawi do smaku kolendr , imbirem, sol i pieprzem. Z masy formowa niedu e kotlety, obtacza je w m ce wymieszanej z otr bami. Sma y na gor cym t uszczu. Podawa z sosem jogurtowo-koperkowym lub serowym. Kotlety z soi szklanka ziaren soi 2 - 3 y ki p atków owsianych

11 cebula olej czosnek majeranek ga ka muszkato owa sól Sposób wykonania : Soj namoczy na noc. Wod z moczenia odla , a ziarno zala spor ilo ci wie ej wody i gotowa pó torej godziny. Po odcedzeniu jeszcze ciep e ziarno zemle w maszynce, doda nieco wody, p atki owsiane, zmia d ony czosnek, podsma on cebul i przyprawy. Mas dok adnie wyrobi , uformowa z niej ma e kotlety i usma y na rumiano w g bokim t uszczu. Mo na je pola sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Podawa z surówk z kiszonej kapusty i marchwi. Kotlety z ó tego sera 30 dag sera 1 jajo musztarda 3 dag tartej bu ki olej s onecznikowy do sma enia Sposób wykonania : ó ty ser pokroi w plastry grubo ci 1 cm Jajo rozbi trzepaczk na pian . Plastry sera posmarowa cienko musztard , posypa tart bu k , zanurzy w pianie z jaja, ponownie posypa tart bu k . Sma y na bardzo gor cym t uszczu. Kukurydza z wody 8 kolb m odej kukurydzy cukier sól mas o czosnkowe 15 dag mas a

12 4 - 5 z bków czosnku sól Sposób wykonania : Przygotowa mas o: czosnek obra , zmia d y , doda sól, utrze z mas em i sch odzi w lodówce. Kukurydz oczy ci , op uka , zala w garnku gor c wod . Doda cukier, gotowa 25 minut, pod koniec gotowania posoli . Wyj z wody i os czy . Podawa z mas em czosnkowym. Kukurydziana tarta dla jarosza szklanka mleka 700 ml roso u warzywnego 18 dag polenty (grysiku kukurydzianego) 2 y ki oliwy sól kolorowy pieprz 70 dag ma ych marchewek 1 - 2 z bki czosnku 2 y ki mas a 2 cukinie 8 dag tartego parmezanu natka Sposób wykonania : Zagotowa 1/2 l roso u z mlekiem. Wsypa polent , nie przerywaj c mieszania gotowa 10 - 15 minut. Wymiesza z oliw , przyprawi do smaku sol . Kaszk prze o y do nat uszczonej formy na tart . W rondlu rozgrza mas o, podsma y posiekany czosnek. W o y obrane marchewki, dusi razem 1 - 2 minuty. Wla pozosta y rosó , gotowa 10 minut pod przykryciem. Cukinie pokroi w pó plasterki. Marchewki wyj z rondla, do wywaru w o y cukini , gotowa oko o 2 minut i os czy . Warstw polenty posypa po ow sera. Na wierzchu promieni cie u o y marchewki, a pomi dzy nimi plasterki cukini. Posypa reszt sera, zapieka 15 - 20 minut w temperaturze 225oC. Posypa grubo mielonym kolorowym pieprzem, a przed podaniem udekorowa natk . Omlet ry owy

13 torebka ry u pó szklanki startego ó tego sera 2 jaja 2 pomidory y ka mas a ro linnego p czek szczypiorku sól Sposób wykonania : Ugotowa ry w torebce wed ug przepisu na opakowaniu. Os czony ry wymiesza z ubitymi jajami, ó tym serem i sol . Na patelni rozgrza mas o, wy o y mas omletow , na po owie po o y pokrojone w plastry pomidory i na ma ym ogniu pod przykryciem usma y omlet. Podawa z o ony na pó , posypany drobno posiekanym szczypiorkiem. Omlet z sosem serowym 2 jajka po y eczce drobno posiekanej wie ej zieleniny: natki pietruszki, szczypiorku i koperku albo oregano i bazylii sól wie o zmielony pieprz pieprz cytrynowy y eczka mas a ro linnego do sma enia Sposób wykonania : Przygotowa sos: ser rozgnie widelcem, doda jogurt i zmiksowa . Przygotowa omlet: jajka roztrzepa z 2 y kami wody, doda zielenin , dok adnie wymiesza i przyprawi sol , pieprzem oraz pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrza mas o, wla jajka i sma y , a wierzch lekko si zetnie, a spód zrumieni. Z o y na pó i sma y jeszcze chwil . Przed podaniem pola sosem serowym. Piero ki tofu (Japonia) 45 dag tofu 4 grzyby shiitake 1 marchew

14 14,5 dag orzechów laskowych 15 g wie ego imbiru 1 jajko 1 1/3 y ki wina ry owego Mirin 1 y ka sosu sojowego 2 y eczki cukru 25 dag cukini 25 dag broku ów olej do sma enia 2 y eczki soli Sposób wykonania : Namacza grzyby przez 10 minut w gor cej wodzie. Wycisn tofu. Posieka grzyby. Obra i drobno pokroi marchewki. Zmieli orzechy. Obra i utrze imbir. Ugotowa marchewki, wk adaj c je do wrz cej wody na 6 minut, a nast pnie przep uka je zimn wod . Do gotuj cej si wody w o y grzyby i gotowa 25 minut, a nast pnie je zahartowa . Do malaksera w o y tofu, jajko, sól, mirin, sos sojowy, cukier, imbir i utrze wszystko na g adk mas . Nast pnie wyj mas i prze o y j do miski. Doda marchew, grzyby i orzechy i dobrze wymiesza . Na g bokiej patelni rozgrza olej do temperatury 160oC. Z masy uformowa ma e piero ki. Sma y je przez 3 - 4 minuty z obydwu stron. Zagotowa du ilo wody. Umie ci kluski w cedzaku i przep uka je wrz c wod , aby usun z nich olej. Nast pnie prze o y je do garnka i zala bulionem. Przykry i zagotowa . Zmniejszy ogie i dusi jeszcze przez 5 minut. Doda mirin, cukieri sos sojowy i gotowa jeszcze przez 10 minut. Po up ywie tego czasu zdj z ognia i zostawi do ostygni cia. W tym czasie po ama broku y na ró yczki. W garnku zagotowa lekko osolon wod i dusi w niej warzywo przez 4 minuty. Kiedy b d kruche przep uka zimn wod . Obra cukini i pokroi na kawa ki. Nast pnie gotowa j we wrz cej wodzie przez 4 minuty i zahartowa . Doda broku y i cukini do piero ków tofu i gotowa przez 4 minuty, a b d gor ce. Podawa gor ce. Pizza jarska

15 10 dag chudego twarogu 10 czubatych y ek m ki 4 y ki oleju 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/2 y eczki soli t uszcz do posmarowania formy na nadzienie: 20 dag porów 25 dag broku ów 17 dag cukini 5 dag tartego ó tego sera (np. goudy) 2 jajka 1/2 puszki pomidorów w zalewie (bez skórki) 1/2 y eczki zió prowansalskich sól, grubo mielony pieprz z m ynka Sposób wykonania : Twaróg utrze z mlekiem, olejem i szczypt soli. M k przesia z proszkiem do pieczenia, doda do twarogu. Wszystkie sk adniki zagnie na g adkie, jednolite ciasto, rozwa kowa na placek ( red. 30 cm). Lekko posmarowa specjaln form do pizzy ( red. 30 cm), prze o y do niej przygotowany placek, nak u go w kilku miejscach widelcem. Ugotowa jajka na twardo (oko o 10 minut). Zala zimn wod , obra ze skorupek, pokroi w plasterki. Broku y, cukini oraz pory obra i op uka . Broku y podzieli na ma e ró yczki, cukini oraz pory pokroi w uko ne plasterki. Blanszowa broku y 5 minut w osolonej wodzie, po 2 - 3 minutach doda cukini i pory, jarzyny odcedzi na sitku. Pomidory pokroi w kostk , doda do nich odrobin zalewy z puszki, posmarowa pizz , posypa zio ami prowansalskimi, na spodzie pizzy umie ci jarzynk , przykry warstw pokrojonych w plasterki jajek. Posypa pieprzem, piec 30 minut w temperaturze 200oC. Placki ziemniaczane inaczej 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 z bki czosnku rednia cukinia (kabaczek lub patison) 2 jaja pó szklanki m ki 5 - 6 y ek mietany szczypta sody pieprz zio owy

16 sól, pieprz Sposób wykonania : Ziemniaki obra , umy i zetrze na tarce. Cukini umy , obra , przekroi , wydr y nasiona, zetrze na tarce i po czy z ziemniakami. Do masy doda posiekane lub starte cebule, zmia d ony czosnek oraz pozosta e sk adniki (z wyj tkiem mietany) i dok adnie wymiesza . Na patelni z rozgrzan oliw (lub innym t uszczem ro linnym) k a y k placuszki. Sma y z obu stron na z oty kolor. Gor ce placki mo na pola mietan . Podawa z surówkami. Placki mo na zrobi z samej cukini, ale nale y wtedy zwi kszy ilo m ki, aby ciasto nie wysz o za rzadkie. Plastry cukini a'la schabowy 2 z bki czosnku ma a cebula 10 dag owczego sera 15 dag jogurtu sól bia y pieprz kilka ga zek wie ego tymianku 4 rednie cukinie jajko 4 y ki m ki 10 dag tartej bu ki 2 - 3 y ki oleju 4 rednie pomidory y ka mas a zio owego Sposób wykonania : Przygotowa sos: czosnek i cebul obra , posieka . Owczy ser pokruszy widelcem, utrze z jogurtem, czosnkiem i cebul . Przyprawi do smaku sol i pieprzem, doda listki tymianku. Cukinie pokroi w pod u ne plastry o grubo ci oko o 1/2 cm Wrzuci je na krótko do osolonej wrz cej wody, os czy . Jajko rozm ci widelcem w talerzu. Cukini panierowa najpierw w m ce, nast pnie w jajku, na koniec w tartej bu ce. Usma y na rozgrzanym oleju. Pomidory naci na krzy , posmarowa mas em zio owym. Zapiec na ruszcie piekarnika. Cukini podawa z grillowanymi pomidorami i sosem.

17 Pokrzywa z serem feta (Bu garia) 1 kg m odych li ci pokrzywy 20 dag sera feta 12 dag mas a ro linnego 2 jajka 1 y ka m ki pszennej sól Sposób wykonania : Pokrzyw przebra , umy , os czy i drobno pokroi . Obgotowa 5 minut w posolonej wodzie, odcedzi (wywar zachowa ). Z mas a i m ki zrobi br zow zasma k , rozprowadzi ostudzonym, wywarem z pokrzywy, starannie wymiesza , tak aby nie by o grudek. W o y pokrzyw , dusi kilka minut, stale mieszaj c, a p yn prawie ca kowicie wyparuje. Doda rozbe tane jajka oraz pokruszony ser, i mieszaj c, zasma y . Posoli do smaku. Prosta zapiekanka kilka kromek chleba mas o ro linne 10 dag sera cheddar 2 jaja pó torej szklanki mleka sól, pieprz Sposób wykonania : Chleb posmarowa mas em i pokroi w trójk ty. Zetrze ser. W aroodpornym naczyniu u o y cz chleba "w choink ", posypa serem, przykry pozosta ymi kawa kami chleba, oprószy je reszt sera. Jaja roztrzepa z mlekiem, przyprawami i zala chleb. Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Rolada z pieczarkami

18 40 dag pieczarek 50 dag tartego sera cebula oregano bazylia natka pietruszki olej pieprz, sól Sposób wykonania : Ser zawin w foli aluminiow i w o y do wrz cej wody na 30 minut. Podsma y na oleju drobno posiekan cebul , doda umyte i drobno pokrojone pieczarki i razem usma y . Doprawi zio ami, sol i pieprzem. Ser wyj z folii i rozwa kowa , nadaj c mu kszta t prostok ta. Rozsmarowa farsz, zwin rolad i wystudzi . Podawa pokrojon w plastry grubo ci 1 cm Sa atka italiana 3 du e pomidory wie y ogórek puszka kukurydzy 2 szklanki ugotowanego makaronu (spr ynki) sos: 3 y ki oliwy 2 y ki wody p aska y eczka pasty bulionowej posiekany koperek natka pietruszki li melisy sól, pieprz Sposób wykonania : Os czon kukurydz , pokrojone na cz stki pomidory, plasterki ogórka i makaron starannie wymiesza . Oliw i wod wla do s oika, doda bulion, zielenin , sól, pieprz, s oik zakr ci i kilkakrotnie nim potrz sn . Sa atk pola sosem, wymiesza i pozostawi na 30 minut w ch odnym miejscu. Sa atka z cykorii

19 2 rednie cykorie 15 dag sera ple niowego 1 gruszka seler naciowy (3 ga zki) majonez Sposób wykonania : Wszystkie powy sze sk adniki (poza serem i majonezem rzecz jasna) posieka , ser potrze na tarce o du ych oczkach. Doprawi dwoma - trzema y kami majonezu. Zasuwa a uszy si trz s !!! Smacznego!!! Sa atka charakteryzuje si do specyficznym aczkolwiek przyjemnym smakiem!!! Poleca goose® Sa atka z papryki i pomidorów (Bu garia) 4 str ki papryki czerwonej 4 pomidory 5 z bków czosnku 3 y ki oleju lub oliwy 1 y ka octu winnego lub soku z cytryny sól Sposób wykonania : Papryki oczy ci z pestek, opiec na gazie lub na p ytce elektrycznej. Gor ce w o y do naczynia wy o onego papierem i przykry . Po kilku godzinach zdj skórk . Czosnek obra , rozdrobni i razem z papryk zmiksowa lub utrze na g adk mas . Pomidory umy , osuszy , pokroi na plasterki i po czy z mas paprykowo-czosnkow . Pole olejem (oliw ), doprawi octem lub sokiem z cytryny i wymiesza . Twaro ek na grzance 2 grzanki z ciemnego pieczywa 20 dag pó t ustego sera twarogowego 6 y ek mietany 18-procentowej

20 2 y ki drobno pokrojonego ogórka 2 y ki szczypiorku 2 y ki kie ków s onecznika 2 y ki rzodkiewek sól, pieprz Sposób wykonania : Ser ze mietan rozcieram widelcem. Dodaj ogórka, rzodkiewk , szczypiorek oraz kie ki i dok adnie mieszam. Doprawiam sol i pieprzem. Podaj na grzankach z koktajlem. Wegetaria ski ry z grzybami i mielonymi orzechami 4 y ki oliwy z orzechów ziemnych 1,5 szklanki ry u 3 szklanki bulionu 1 y ka mas a 2 p askie y eczki pikantnego curry 3 du e pomidory 3 du e grzyby chi skie 2 str ki pomara czowej papryki 100 g mielonych orzechów 3 z bki czosnku 1 p aska y ka koncentratu pomidorowego 1 y ka octu winnego sól, pieprz czarny Sposób wykonania : W garnuszku o grubym dnie roztopi mas o, wsypa ry i zala bulionem z dodatkiem curry. Ry gotowa oko o 20 - 25 minut, do mi kko ci. Trzyma w ciep ym miejscu. Czosnek rozgnie . Papryk przepo owi , usun gniazda nasienne i pokroi w kostk . Pomidory sparzy i obra ze skórki, pokroi na ma e kawa ki. Grzyby namoczy , a gdy zmi kn drobno pokroi . Na g bokiej patelni rozgrza oliw i wrzuci czosnek. Nast pnie doda papryk i sma y 4 - 5 minut, ci gle mieszaj c. Doda pomidory, koncentrat pomidorowy, grzyby. Wla ocet winny, doprawi sol i pieprzem. Przykry i gotowa na ma ym ogniu, a sk adniki b d mi kkie. Na ugotowany ry prze o y potrawk warzywn i posypa mielonymi orzechami. Od razu podawa .

21 Wykwintna pasta redniej wielko ci wie y ogórek opakowanie serka homogenizowanego opakowanie jogurtu naturalnego szklanka lekko kwa nej mietany 5 z bków czosnku 5 - 6 oliwek sól, pieprz Sposób wykonania : Serek prze o y do miski. Ogórek obra , zetrze na tarce z du ymi oczkami i po czy z serkiem. Nast pnie wla jogurt, mietan i dobrze wymiesza . Na koniec doda zmia d ony czosnek, drobno pokrojone oliwki, sól, pieprz i znowu wymiesza . Na o y past do s oiczków, wstawi do lodówki. Je nast pnego dnia. Podawa do pieczywa. U ywa równie do faszerowania pomidorów lub papryki. Quiche - zapiekanka ze szparagami 2 szklanki m ki 145 g mas a 1 ó tko 3 y ki zimnej wody szczypta soli nadzienie 2 p czki m odych bia ych szparagów 60 g sera parmezan 3 jajka 2 ó tka 1,5 szklanki mleka szklanka t ustej mietany szczypta ga ki muszkato owej sól, pieprz Sposób wykonania : Przygotowanie ciasta: Przesiej m k na stolnic i w rodku uformuj wg bienie.

22 W ó do niego kawa ki zimnego mas a, ó tko i sól. Zagnie mas o z m k , sukcesywnie jej dosypuj c, a do momentu gdy ciasto zacznie si kruszy . Je li potrzeba dodaj do niego wody. Z okruchów ciasta uformuj kul . Stolnic lekko posyp m k i dalej ugniataj ciasto d oni , a b dzie g adkie (mo e to potrwa oko o 2 minut). Ponownie uformuj ciasto w kul , zawi ciasno w foli i pozostaw na 30 minut w lodówce. Wysmaruj tortownic t uszczem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Posyp stolnic m k i sch odzone ciasto rozwa kuj na niej na placek o rednicy 30 cm Zawi je nast pnie w wa ek i na ó go na form , aby ciasto wystawa o poza jej kraw dzie. Ostro nie doci nij je do dna i boków formy. Nast pnie rozwa kuj, odcinaj c wystaj ce kawa ki ciasta. Ponownie dok adnie przyci nij placek do cianek blachy. Aby unikn powstawania p cherzyków powietrznych, g sto panak uwaj powierzchni placka widelcem. Sch adzaj przygotowane ciasto przez 15 minut. Wy ó form papierem do pieczenia i nape nij such fasol lub obci nikami do ciasta. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180oC. Dok adnie umyj i oczy szparagi. Zwi je nitk kuchenn w p czek i w ó do garnka z wrz c osolon wod . Gotuj przez oko o 5 - 10 minut, a b d kruche. (Szparagi b d dobre gdy uda si je przebi wyka aczk ). Nast pnie wyjmij je i sch ód pod zimn wod . Dobrze odced . Parmezan utrzyj na tarce. Odetnij doln , trzeci cz szparagów i w ó do miski. Posiekaj i rozdrobnij widelcem, a nast pnie dodaj jajka, ó tka, mleko, mietan , starty parmezan, sól, pieprz i szczypt ga ki muszkato owej. Ubij trzepaczk na g adk mas . Pozosta e szparagi potnij na kawa ki o d ugo ci 2 cm i po ó na upieczonym placku. Na wierzchu rozprowad mas serow , wype niaj c form po brzegi. Piecz oko o 25 minut, a powierzchnia placka si zrumieni, a nadzienie nie b dzie ju p ynne. Przed podaniem odstaw na 10 minut. Podawaj gor ce lub sch odzone do temperatury pokojowej. Zapiekanka cebulowa 1 kg cebuli 50 dag ziemniaków o m czystym mi szu 3 pory 1,5 szklanki m ki 1,5 pojemnika kwa nej mietany 5 dag dro d y

23 5 jajek 1/4 szklanki mleka 3 - 4 oleju s onecznikowego 1 y ka kminku starta ga ka muszkato owa sól, pieprz Sposób wykonania : Wyszorowa ziemniaki mi kk szczotk , gotowa 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach. Obra cebule, pokroi w talarki. Oczy ci pory, umy , równie pokroi w talarki. Odcedzi ziemniaki, op uka pod zimn wod , obra . Podgrza w rondelku mleko. Rozprowadzi w nim dro d e. Przesypa m k do miski, w rodku zrobi do ek. Wla zaczyn, wymiesza z odrobin m ki. Odstawi ciasto na 15 minut w ciep e miejsce do wyro ni cia (najlepiej pod przykryciem). Dok adnie rozgnie ziemniaki w miseczce, wla 1/3 szklanki wody, wymiesza . Doda piure do zaczynu dro d owego, ca o wyrobi na g adkie ciasto. Od o y mas na 20 minut w ciep e miejsce do wyro ni cia. Rozgrza na patelni olej, podsma y pokrojone pory i cebul . Doprawi do smaku kminkiem, sol i pieprzem. Wymiesza w miseczce mietan z jajkami, doprawi do smaku sol , pieprzem i ga k muszkato ow . Ponownie zagnie ciasto. Nasmarowa blach t uszczem. Prze o y na ni ciasto, boki unie ku górze. Roz o y przygotowane warzywa równomiernie na powierzchni ziemniaczanego ciasta. Ca o pola sosem mietanowym. Wstawi do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapieka przez 40 - 45 minut w temperaturze oko o 200oC. Zupa jab kowa po chorwacku 6 kwaskowatych jab ek y ka mas a y ka m ki pó szklanki bia ego wina y eczka mielonego cynamonu cukier Sposób wykonania :

24 Jab ka umy , obra , pokroi w kostk , doda cynamon, zala litrem gor cej wody i ugotowa . Nast pnie przetrze przez sitko lub zmiksowa . Z m ki i mas a zrobi bia zasma k , rozprowadzi j winem, wla przetarte jab ka, krótko zagotowa , os odzi . Podawa z grzankami. Zupa krem z cukini 1 kg cukini 2 marchewki (20 dag) 1/2 szklanki mleka 1,5 l bulionu warzywnego z kostki 2 y ki mas a 2 y eczki agodnej przyprawy curry 6 kromek bu ki paryskiej szczypta ga ki muszkato owej sól, pieprz Sposób wykonania : Cukini umy , obra , oczy ci z nasion i pokroi w kostk . Marchewk obra , op uka pokroi w plasterki. Bulion zagotowa , doda cukini oraz marchewk i gotowa do mi kko ci. Lekko ostudzon zup zmiksowa , wla mleko, doda mas o, doprawi ga k muszkato ow oraz curry i zagotowa . Doprawi sol i pieprzem. Bu k pokroi w kostk i na suchej patelni zrumieni grzanki. Gor c zup podawa z grzankami. Zupa z pokrzywy (Bu garia) 50 dag m odych li ci pokrzywy 20 dag sera feta 2 z bki czosnku 1 y ka m ki pszennej 4 y ki oleju sól, pieprz Sposób wykonania : M k zrumieni na suchej patelni, wla olej, zasma y . Czosnek obra i przecisn przez prask .

25 Listki pokrzywy umy , os czy , ugotowa do mi kko ci (15 minut) w 1 szklance posolonej wody. Przetrze przez sito lub zmiksowa , wla 5 szklanek, zagotowa , doda m k z t uszczem, czosnek, wymiesza i gotowa na ma ym ogniu 10 minut. Podawa z pokruszonym serem.