Beatrycze99

  • Dokumenty5 148
  • Odsłony1 129 805
  • Obserwuję517
  • Rozmiar dokumentów6.0 GB
  • Ilość pobrań691 309

Zapiekanki nie tylko na jesień

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :16.2 MB
Rozszerzenie:pdf

Zapiekanki nie tylko na jesień.pdf

Beatrycze99 Dokumenty Przepisy - kuchnia
Użytkownik Beatrycze99 wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 13 z dostępnych 13 stron)

Z apiekanki ^ W stęp N a s z e k u lin a rn e p o s z u k iw a n ia k rą ż y ć będą ty m ra z e m w o kó ł zapiekanek. Za s p r a w ą n a s z yc h p rz e p is ó w no p e w n o in a cze j b ę ­ d z ie c ie o nich m y ś le ć , bo p r z e ­ k o n a c ie s ię , że z a p ie k a n k i t o c a ­ la r o z le p ia k ra in a s m a k ó w . P y s z ­ ne I k o lo r o w e , z z a s k a k u ją c y m i o k la d n ik a m i, o p rz y t y m s z y b k ie do p rz y g o to w a n ia i ła tw e do p o ­ d a n ia Z a p ie k a n k a n ie je d n o m a Im ię, a zale ży ono od n a sze j fa n ­ ta z ji I u p o d o b a ć P ole cam y w ię c zap ieka nki z w a r z y w , s e r ó w , z a ­ piekanki / k e n z ą , m a k a r o n a m i , g o ­ rą c e p yo z n o śo l / k u r c z a k i e m lu b w ę d l i n a m i o ra z o m a c z n e z a p ie ­ kanki Z r y l i Zapraszamy do a to lu p e łn e g o z a ­ p ie ka n ych pyB znoóoi, M a m y n a ­ dzie ję , że Ich sm ak u rz e k n ie W as ne długo. Smacznego! Z apiekanki S pis Treści Wstęp 2 Z WARZYWAMI Zapiekanka naleśnikowa 4 Cukinia na sposób włoski 6 Jesienna zapiekanka z kabaczkiem 6 Zapiekanka pieczarkowa 7 Z SEREM Zapiekane brokuły 9 Zapiekane ziemniaki z sosem serowym 10 Kolorowa zapiekanka 11 Zapiekanka z bakłażanów 11 Z KASZĄ Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 12 Zapiekanka kresowa 14 Z MAKARONEM Bolońska fantazja 15 Zapiekanka makaronowa z kalafiorem 17 Zapiekanka ś la pizza 18 Z KURCZAKIEM Zapiekanka indyjska 19 Zapiekanka na słodko 19 Zapiekanka z ryżu i soczewicy 20 Z RYBAMI Zapiekanka rybna ze szpinakiem 22 Zapiekanka rybna 22 Z WĘDLINAMI Zapiekanka z kapustą 23 Zapiekanka farmera 25 Zapiekanki z bułki paryskiej 26 Jak umiejętnie przyprawiać? 27

Z WARZYWAMI Z a p ie k a n k a n a l e ś n ik o w a Ziarenka Smaku WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek WINIARY 1 Sos pieczarkowy WINIARY 300 g mielonego mięsa 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g mieszanki warzywnej (5 składników) 300 g szpinaku pieprz, gałka muszkatołowa Ciasto naleśnikowe: 2 szkl. mleka 1,5 szkl, mąki pszenne) 0,5 łyżeczki soli 1 jajko olej do smażenia (2-3 łyżki) 80 g startego żółtego sera masło do wysmarowania naczynia Farsz: Mięso podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i czosnek, doprawić Ziarenkami Smaku, Przyprawą do zup i pieprzem. Mieszankę warzywną wrzucić do wrzącej wody, gotować 5 minut. Szpinak oczyścić i również wrzucić do wrzącej wody, zagotować, odsączyć. Połączyć składniki farszu, Doprawić pikantnie do smaku. Naleśniki: Połączyć wszystkie składniki ciasta i usmażyć 8 naleśników. Wartość energetyczna: Całość 2863 kcal 1 porcja ok. 358 kcal ® 4 5(® )5 O 0 S Okrągłe naczynie do zapiekania posmarować masłem i układać kolejno: 2 naleśniki, porcja farszu i powtarzać (ostatnią w arstwą muszą być naleśniki), posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 17D°C piekarni­ ka. Piec 50 minut, po 30 minutach pieczenia przykryć naczynie. Podawać z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu Sosem pieczarkowym.

Z WARZYWAMI ^ C u k in ia n a s p o s ó b w ł o s k i 1 S o s p o m id o r o w y W IN IA R Y Z ia r e n k a S m a k u W IN IA R Y 2 mate cukinie (400 g] 250 g mielonego mięsa 2 ząbki czosnku 1 posiekana cebula 1 jajko 1 łyżka bulki tartej 1 łyżka oleju 100 g startego żółtego sera pieprz Cukinie pokroić w plastry o grubości 1 cm. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, jajkiem i bułką. Doprawić Ziarenkami Smaku i pie­ przem. Naczynie do zapiekania posm aro­ wać olejem. Sos pomidorowy przygotować w 1 szklance wody. Cukinię układać „dachów- kowo" przekładając mięsem. Polać Sosem pomidorowym, posypać serem. W staw ić do nagrzanego do 1B0°C piekarnika. Piec 30-35 minut. Wartość energetyczna: Całość 1398 kcal 1 porcja ok. 349 kcal (J)2D @ 3 0 0 4 ^ J esienna zapiekanka Z KABACZKIEM Z ia re n k a S m a k u W IN IA R Y 1 kabaczek (750 g] 2 ziemniaki (350 g] 400 g mielonego mięsa 1 cebula 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka mąki masło do posmarowania naczynia pieprz Kabaczek i ziemniaki obrać, pokroić w pół - plastry, z kabaczka usunąć nasiona. Mięso doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem, dodać warzywa i razem doprawić. Naczy­ nie do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 40 minut. Na 10 minut przed końcem pie­ czenia dodać śmietanę połączoną z mąką. Piec w przykrytym naczyniu. Wartość energetyczna: Całość 1585 kcal 1 porcja ok. 264 kcal (k ) 20 @ 4 0 ( 3 6 Z WARZYWAMI P o r a d y ---------------- Pieczarki będą mniej w odni­ ste , jeśli posolim y je dopiero po usmażeniu. Najlepiej sm a ­ żyć je na patelni z niewielką ilością oliwy lub m asła. Zapiekanka pieczarkowa 1 k o s tk a R o s o łu d ro b io w o - -w a rz y w n e g o K o g u te k W IN IA R Y Z ia re n k a S m a k u W IN IA R Y 800 g ziemniaków 1 cebula 200 g pieczarek 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 jajko 150 g startego żółtego sera sól, pieprz Ziemniaki obrać, pokroić w plastry 0,5 cm. Włożyć do wrzącej posolonej wody, gotować 8-10 m inut, odsączyć. Cebulę, p ie cza r­ ki i czosnek oczyścić, pokroić w plastry. Podsmażyć na maśle, dodać pokruszo­ ną kostkę rosołową, doprawić pieprzem. Naczynie do zapiekania natłuścić i układać kolejno: ziemniaki, połowę startego sera i pieczarki. Śmietanę połączyć z jajkiem, doprawić Ziarenkami Smaku i pieprzem, wlać do zapiekanki, posypać resztą sera. Wstawić do nagrzanego do 180°C pie­ karnika. Piec 25 minut. Wartość energetyczna: Całość 1604 kcal 1 porcja ok. 401 kcal ( p 2 0 @ 2 5 0 4

Z SEREM Zapiekane brokuły 1 Zupa Brokułow a z błonnikiem WINIARY 1 duży brokuł 200 g sera feta 50 g szynki pokrojonej w paski 2 łyżki sera parmezan Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki. Zagotować wodę i gotować brokuł 3 minuty, odsączyć. Zupę rozprowadzić w 400 ml wody, zagotować, dodać pokrojony ser fe­ ta. Brokuł ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać Zupą brokułową. Na wierzchu posypać szynką i parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać 20 minut. Wartość energetyczna: Całość 878 kcal 1 porcja ok. 219 kcal ® 1 5 ( » ) 2 O 0 4 --------------------------------- P o r a d y ---------------------------------- Aby urozm aicić sm ak zapiekanki, potrzebny będzie dodatek gałki m uszkatołow ej. Przypraw a ta p o p ra ­ wia i w yostrza sm ak dań z brokułów. Gałka znakom i­ cie komponuje się te ż z serem fe ta i parm ezanem . Pam iętajm y o tym , że gałkę należy ścierać tu ż przed dodaniem do potraw y, bo je s t w tedy najbardziej a ro ­ m atyczna. Przed podaniem , gorącą zapiekankę m o­ żemy posypać siekaną natką pietruszki lub świeżymi liśćmi m ięty cytrynow ej.

Z SEREM » Z a p ie k a n e z ie m n ia k i z s o s e m SEROWYM Przypraw a do zup, sosów, sałatek WINIARY Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY 4 duże ziemniaki (700 g) 100 g startego żółtego sera 1 papryka czerwona 120 g szynki masło do posmarowania naczynia pieprz Sos serowy: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szkl. mleka 30 sera pleśniowego (rokpoll Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Wrzu­ cić do wrzącej wody, gotować 10 minut, odsączyć. Naczynie do zapiekania posma­ rować masłem. Paprykę i szynkę pokroić w paski. W naczyniu ułożyć ziemniaki, oprószyć Ziarenkami Smaku, dodać papry­ kę, ser i szynkę. Wstawić do nagrzanego do 180CC piekarnika. Piec 25-30 minut. Podawać z sosem serowym. Sos serowy: Masło stopić, dodać mąkę, następnie mleko, rozprowadzić. Do sosu dodać pokruszony ser. Doprawić Ziarenka­ mi Smaku, Przyprawą do zup i pieprzem. Wartość energetyczna; Całość 1366 kcal 1 porcja ok. 341 0 1 5 - 2 0 ® 2 5 -3 0 P o r a d y - Aby bez tru d u o b ra ć p a p ­ rykę ze s k ó rk i, należy w yjąć z niej gniazdo nasienne i w ło ­ żyć ją do gorącego piekar­ nika C200°C] na ok. 15 m inut [skórka m usi się lekko zru- mienić i zm arszczyć]. N a s tę ­ pnie wyjąć z piekarnika, włożyć na chwilę do w oreczka folio­ wego, poczekać aż zaparuje, po czym obrać. Z SEREM K o lo r o w a z a p ie k a n k a 1 Pomysł na Zapiekankę serow ą WINIARY 2 szkl. mleka 5 jajek 400 g szpinaku 500 g ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek 100 g boczku wędzonego 50 g startego żółtego sera Pomysł na... połączyć z mlekiem i jajkami. Szpinak oczyścić, wrzucić do wrzącej wody i zagotować. Odsączyć. Ziemniaki pokroić w plastry. Cebulę i paprykę oczyścić, drob­ no pokroić. Podsmażyć na oliwie, dodać bo­ czek pokrojony w paski. Połączyć w szyst­ kie składniki z Pomysłem na..., wyłożyć do naczynia do zapiekania. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarni­ ka. Zapiekać 35 minut. Wartość energetyczna: Całość 2249 kcal 1 porcja ok. 375 kcal ^ Z a p ie k a n k a z b a k ł a ż a n ó w 1 Pomysł na K otlety mielone WINIARY 2 bakłażany [700 g] 1 cebula 500 g mięsa mielonego 50 g startego żółtego sera 4 łyżki sera parmezan 4 pomidory oliwa z oliwek sól, pieprz Bakłażany obrać, pokroić w plastry o gru­ bości 1 cm, posolić i pozostawić na 1 godz., następnie opłukać i osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Mięso mielone połączyć z cebulą i Pomysłem na... przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. Doprawić pikantnie pieprzem. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Naczynie do zapiekania po­ smarować oliwą i układać kolejno bakłaża­ ny, mięso, ser, bakłażany, mięso i pomido­ ry. Całość posypać parmezanem. Wstawić do nagrzanego do 2Q0°C piekarnika, piec 40 minut. Można podawać z Sosem pomi­ dorowym lub majonezowym. Wartość energetyczna: Całość 2153 kcal 1 porcja ok, 269 kcal (J )2 0 (§ ) lD 0 ® 8

KASZĄ Z apiekanka z kaszy jęczmiennej 2 kostki Rosołu drobiow ego WINIARY 1 szkl. kaszy jęczmiennej 200 g boczku wędzonego 1 posiekana cebula 100 g białego sera 4 łyżki śmietany 18% 100 g kiełbasy śląskiej pieprz masło bułka do posypania formy Rosół przygotować wg przepisu na opakowaniu, zagotować i wsypać kaszę. Gotować około 0,5 godz. pod przykryciem. Boczek pokroić w paseczki, stopić, dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Kaszę połączyć z boczkiem, serem i śmietaną. Doprawić pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, posypać bułką ta rtą , wyłożyć kaszę. Kiełbasę pokroić w paseczki i posypać kaszę. Naczynie wstawić do nagrzanego do 1809C piekarnika. Zapiekać 20 minut. Podawać z surówką z kapusty. Wartość energetyczna Całość 2584 kcal 1 porcja ok. 646 kcal 0 1 5 @ 2 O ( 3 4 ----------------------------------P o r a d y ---------------------------------- Tę zapiekankę m ożemy dopraw ić na przykład po sta- ropolsku, sam ym m ajerankiem , lub bardziej fantazyj­ nie, używając kompozycji suszonego czosnku, m a­ jeranku, cząbru i kolendry. M ięso możemy w tedy podsm ażyć na patelni z cebulą i pod koniec smażenia dodać do niego zioła. KASZĄ

Z KASZĄ Z a p ie k a n k a k r e so w a 2 kostki Bulionu grzybowego WINIARY 1 szkl. kaszy gryczanej 300 g mielonego mięsa 1 posiekana cebula 50 g startego żółtego sera 50 g masła sól, pieprz Kaszę ugotować w 1,5 szkl. wody z bu­ lionem grzybowym, ostudzić, dodać mię­ so i posiekaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowane­ go naczynia do zapiekania, posypać se­ rem, na wierzchu położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego do 180°C pie­ karnika. Piec 30 minut. Wartość energetyczna: Całość 2130 kcal 1 porcja ok. 532 kcal ® 2 O ( § ) 3 O 0 4 P o r a d y ---------------- Nie należy przechow yw ać s u ­ rowej przekrojonej (lub p o kro ­ jonej] cebuli, poniew aż u tle ­ nia się i może być naw et to k ­ syczna. Z MAKARONEM B o l o ń s k a f a n t a z ja 1 Pomysł na S paghetti po Bolońsku WINIARY Ziarenka Smaku WINIARY 300 g makaronu rurki 500 g mielonej wołowiny 3 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sos biały: 3 łyżki masła (45 g) 3 łyżki mąki (30 g) 2 szkl. mleka gałka muszkatołowa 150 startego żółtego sera olej do posmarowania naczynia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, Pomysł na... (proszek), wymieszać i pod­ lać 0,5 szkl. wody. Sos biały: Masło stopić, dodać mąkę i stopniowo wlewać mleko, zagotować. Doprawić Ziarenkami Smaku, gałką muszkatołową i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Układać warstwami: makaron, połowa sosu białego, mięso, połowa sera, pozostały makaron, sos i ser. Wstawić do na­ grzanego do 180°C piekarnika. Piec 25-30 minut. Wartość energetyczna: Całość 3292 kcal 1 porcja ok. 549 kcal

Z MAKARONEM Z a p ie k a n k a m a k a r o n o w a z ka la f io r e m 1 Zupa Ziemniaczana z błonnikiem WINIARY 250 ml śmietanki 12% 150 g makaronu świderki 1 mały kalafior [200 g] 2 małe marchewki [100 g) 1 mała puszka zielonego groszku 100 g startego żółtego sera sól, pieprz, papryka ostra Zupę połączyć ze śmietanką i 500 ml wody, zagotować. Kalafior podzielić na różyczki, marchew oczyścić, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z przygotowaną Zupą. Doprawić pikantnie, przełożyć do naczy­ nia do zapiekania i posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 18 0 DC piekarnika. Piec 25 minut. ty Wartość energetyczna: K S k 2 ^ n 1 porcja ok. 383 kcal © 1 5 ( f ) a s 0 4 --------------------------------- P o r a d y ---------------------------------- Zapiekankę z kalafiorem dobrze je s t dopraw ić nie­ co ostrze j, bo w szystkie jej składniki są łagodne w sm aku. Smak kalafiora podkreśli świeżo s ta rta gałka m uszkatołow a, odrobina kolendry i o s tra pa­ pryka. Odpowiedni a ro m a t nada tej zapiekance do­ datek ziół: e stragonu lub m ajeranku. Jeśli zdecydu­ jemy się na e stra g on , powinniśm y ograniczyć ilość soli, bo nadaje on potraw om słonawy sm ak. M ożna również nie dodawać ziół, lecz posypać zapiekankę po upieczeniu świeżym, siekanym koperkiem .

Z MAKARONEM Z a p ie k a n k a a la p iz z a 1 S o s Ita lia N e a p o lita ń s k i W IN IA R Y 250 g makaronu świderki 1 ser mozzarella (250 g) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 papryki czerwonej (100 g) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cukinia (250 g) 4 pieczarki (100 g) 2 łyżki posiekanej bazylii pieprz, sól Makaron ugotować w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odsączyć. Ser pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Cukinię, pa­ prykę i pieczarki pokroić drobno. Dodać do cebuli i razem zasmażyć. Sos rozpro­ wadzić w 200 ml wody, połączyć z warzy­ wami, dodać bazylię i zagotować. Doprawić pieprzem. Makaron połączyć z serem i przełożyć do naczynia do zapiekania, na to wyłożyć warzywa z sosem. Zapiekać 20 minut w piekarniku naarzanym do 200°C. Wartość energetyczna: Całość 2211 kcal 1 porcja ok. 368 kcal ( X ) 2 0 ( § ) 2 0 ( 3 6 P o r a d y ---------------- Zim ny, po zle p ia n y m a k a ro n możemy „odśw ieżyć” , w rzuca­ jąc go na 1-2 m inuty do po­ solonego w rzątku z odrobiną oliwy z oliwek i delikatnie m ie­ szać. Odcedzamy i dodajem y do potraw . m m Italia 18 Z KURCZAKIEM Z a p ie k a n k a in d y js k a Z ia re n k a S m a k u W IN IA R Y 50 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 filety z kurczaka (300 g) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 woreczki ugotowanego ryżu 1 mała puszka zielonego groszku masło do posmarowania naczynia 3 łyżki sera parmezan curry, pieprz Boczek pokroić w paski, wysmażyć na chrupko, dodać posiekany czosnek i po­ krojone w kostkę filety, podsmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, ryż i groszek. Doprawić Ziarenkami Smaku, curry i pie­ przem. Naczynie do zapiekania posmaro­ wać masłem, napełnić masą, posypać serem. Zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut. Wartość energetyczna: Całość 1484 kcal 1 porcja ok. 287 kcal Z a p ie k a n k a n a s ło d k o 1 P o m y s ł na Z a p ie k a n k ę s e r o w ą W IN IA R Y 250 ml śmietanki 12% 1 szkl. mleka 150 g makaronu rurki 500 g ugotowanego kurczaka 2 łyżki rodzynek 1 łyżka masła 50 g startego żółtego sera curry, sól, pieprz Pomysł na... połączyć ze śmietanką i mle­ kiem, zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Kurczaka pokroić w kostkę, rodzyn­ ki namoczyć. W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron i kurczaka. Pomysł na... doprawić curry, solą i pieprzem, dodać ro­ dzynki. Wylać na makaron i posypać serem. W stawić do nagrzanego do 180°C piekarni­ ka i zapiekać 15-20 minut. Wartość energetyczna: Całość 1868 kcal 1 porcja ok. 374 kcal ( p i s ^ i s - a o ^ s -i a

Z KURCZAKIEM Z a p ie k a n k a z ryżu i s o c ze w ic y 2 k o s tk i B u lio n u w a rz y w n e g o W IN IA R Y 2 woreczki ryżu 150 g soczewicy 2 filety z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mała posiekana cebula 1 mała puszka kukurydzy pieprz kapusta Kostki bulionowe rozpuścić w 1 szkl. wody. Ryż i soczewicę ugotować. File­ ty pokroić w paski, podsmażyć z cebulą na oliwie. Kapustę drobno pokroić. Połączyć wszystkie składniki z Bulionem, doprawić pikantnie pieprzem. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Wstawić do nagrzanego do 180CC pie­ karnika. Piec 25 minut. Wartość energetyczna: Całość 2101 kcal 1 porcja ok. 350 kcal ® 3 O © 2 S 0 6 ----------------------------------P o r a d y ---------------------------------- Aby nasza zapiekanka nabrała bardziej w yrazistego sm aku, możemy dopraw ić ją ziołami. Główne skład­ niki - ryż, kurczak, soczewica i kukurydza - św ietnie kom ponują się z tym iankiem . Najlepiej posypać nim kawałki kurczaka pod koniec podsm ażania - gorąca oliwa z oliwek uwydatni sm ak i a ro m a t ziół. p n Z KURCZAKIEM Z a p i e k a n k a 2 R y ż u i S o c z e w ic y

Z RYBAMI Z a p ie k a n k a r ybn a ZE SZPINAKIEM 1 S o s p ie c z a r k o w y W IN IA R Y 300 ml mleka 250 g szpinaku mrożonego 1 łyżka masia 3 filety rybne panga (600 g) 5 tyżek oliwy z oliwek 50 g startego żółtego sera sól, pieprz Sos pieczarkowy przygotować na mleku, zagotować. Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Filety rozmrozić, przekroić na 12 porcji, oprószyć solą i pie­ przem, usmażyć na oliwie. W naczyniu da zapiekania ułożyć połowę ryby, posmarować 1/3 Sosu pieczarkowego, wyłożyć szpinak, posypać połową ilości sera i ułożyć resztę ryby, zalać pozostałym Sosem pieczarko­ wym i posypać pozostałym serem. W sta­ wić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 20-25 minut. Wartość energetyczna: Całość 1348 kcal 1 porcja ok. 337 kcal » Z a p ie k a n k a r y b n a (J)1 5 @ 2 0 - 2 5 ( 3 4 1 P o m y s ł na Z a p ie k a n k ę s e r o w ą W IN IA R Y Z ia re n k a S m a k u z io ło w e W IN IA R Y 250 ml śmietanki 12% 500 g ugotowanych ziemniaków 3 filety rybne (panga lub inne, 450 g) 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 100 g startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego koperku pieprz Pomysł na... połączyć ze śm ietaną i ko­ perkiem. Ziemniaki pokroić w plastry. Pie­ czarki i cebulę oczyścić, pokroić w plastry, podsmażyć na maśle. W naczyniu do zapie­ kania układać kolejno: ziemniaki oraz pie­ czarki z cebulą, oprószyć Ziarenkami Sma­ ku i pieprzem. Następnie ułożyć filety ryb­ ne pokrojone na 5 kawałków. Całość polać przygotowanym Pomysłem na..., posypać serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 20 minut. Wartość energetyczna: Całość 1497 kcal 1 porcja ok. 299 kcal ® 2 o ( " j > O 0 S 22 Z WĘDLINAMI Z a p ie k a n k a z k a p u s t a 2 k o s t k i R o s o łu K r ó le w s k ie g o P o d w ó jn ie d r o b io w e g o W IN IA R Y 1 szkl. ryżu 2 cebule 250 g białej kapusty 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 g kiełbasy podlaskiej sól, pieprz, kminek, majeranek Rosół przygotować wg przepisu na opako­ waniu. Cebule, kapustę i czosnek oczyścić, pokroić drobno. Na oleju zeszklić cebu­ le, dodać czosnek, kapustę i ryż. Sma­ żyć przez chwilę, podlać Rosołem i dusić 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku, przełożyć do naczynia do za­ piekania. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 30 minut. P o r a d y ---------------- Aby ryż po u g o to w a n iu był sypki, należy prze d w rz u c e ­ niem do w ody podsm ażyć go na patelni z niewielką ilością oliwy. Wartość energetyczna: Całość 2046 kcal 1 porcja ok. 341 kcal ( k ) a D ( i ) 3 0 ( 3 B

Z WĘDLINAMI Zapiekanka farmera 1 łyżeczka P rzypraw y do zup, sosów, sałatek WINIARY Ziarenka Smaku ziołowe WINIARY 1 cebula 2 łyżki masła 1 czerwona papryka 250 g wędlin [boczek, kiełbasa, szynka) 6 jajek 3 bułki kajzerki pieprz masło do posmarowania naczynia Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Paprykę i wędliny pokroić w paseczki. Jajka wbić do miski, bulki pokroić w kostkę. Połączyć w szyst­ kie składniki, doprawić Przyprawą do zup, Ziarenkami Smaku i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanego naczynia do zapiekania. Zapiekać 30 minut w temp. 160°C. Wartość energetyczna: Całość 1397 kcal 1 porcja ok. 349 kcal ® 1 D © 3 O 0 < ----------------------------------P o r a d y ---------------------------------- Inny w aria n t te j zapiekanki otrzym am y, gdy pod­ sm ażym y wędlinę na oliwie, a całość przypraw im y mieszanką koperku i szczypiorku [m ogą być su szo ­ ne]. Do jajka m ożem y te ż dosypać odrobinę pieprzu ziołowego. Jeśli używamy pieprzu czarnego, to naj­ lepiej zem leć go tu ż przed dodaniem do potraw y. Doprawiając zapiekankę należy pam iętać o tym , że wędliny podczas podsm ażania tra c ą wodę i stają się bardziej słone.

; 1 WĘDLINAMI ------------------------------ L jJ Z a p ie k a n k i z b u lki PARYSKIEJ 2 łyżki M ajonezu dekoracyjnego WINIARY 5 łyżek pikantnego keczupu 1 czerstwa bułka paryska 3/4 szkl. mleka 100 g szynki 100 g sera żółtego Bułkę pokroić na kromki, namoczyć w mle­ ku. Majonez połączyć z keczupem. Szynkę pokroić w paseczki, a ser zetrzeć na ta r ­ ce o grubych oczkach. Kromki bułek po­ smarować sosem majonezowym, posypać szynką i serem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekać 10 minut. Wartość energetyczna: Całość 1157 kcal 1 porcja ok. 289 kcal © 1 5 ( 1 ) 1 0 0 4 - P o r a d y - Zapiekanka będzie miała c h ru ­ piącą serow ą skórkę, jeśli na 5 m inut przed wyjęciem z pie­ ca zdejmiemy pokrywkę z na­ czynia. M ożna w tedy oprószyć s e r w ió rka m i m asła i zm n ie j­ szyć tem p e ratu rę , aby ser się nie wysuszył. 26 v J ak u m ie ję t n ie p r z y p r a w ia ć ? Podstawowa zasada to dobieranie ziół i przypraw do składników i charakteru potrawy: • bazylia i oregano najlepsze są do dań z pomidorów czy bakłażanów, z serem feta lub serami pleśniowymi, charakterystycz­ nych dla kuchni śródziemnomorskiej i bał­ kańskiej, • m ajeranek, tym ianek, cząber, kminek nstragon dodajemy do potraw z fasolą, kapustą, kiełbasą i kaszą lub ziemniaka­ mi, jakie przyrządza się w kuchni Europy Środkowej i Wschodniej, • goździki, cynamon, imbir i gałka musz- ołowa, które wywodzą się z kuchni orientalnej, podkreślą smak mięsnych po­ traw z ryżem i owocami, stra i słodka papryka dobrze komponują się z daniami z kukurydzą, pomidorami i mięsem, spotykanymi w kuchni węgierskiej oraz obu Ameryk. Przyprawiając potrawy należy łączyć fan­ tazję z umiarem, pamiętając o tym, że przyprawy i zioła mają podkreślić, a nie zdominować smak dania.