dareks_

  • Dokumenty2 821
  • Odsłony706 708
  • Obserwuję404
  • Rozmiar dokumentów32.8 GB
  • Ilość pobrań345 719

DRady.04.18

Dodano: 6 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 6 lata temu
Rozmiar :101.2 MB
Rozszerzenie:pdf

DRady.04.18.pdf

dareks_ CZASOPISMA
Użytkownik dareks_ wgrał ten materiał 6 lata temu. Od tego czasu zobaczyło go już 44 osób, 39 z nich pobrało dokument.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 100 stron)

Zdradza rodzinne przepisy na pyszne farsze do jajek, zakwas do żurku i paschę ZROBISZ JE SAMA! 15 wiosennych dekoracji do domu zaprasza na Wielkanoc zaprasza Ewa Wachowicz 9771643826807 04 Indeks330809ISSN1643-8264 04/2018KWIECIEŃ Cena2,30zł(wtym8%VAT) Rewolucja w medycynie Tylko u nas NIE MUSISZ ĆWICZYĆ, BY ZACHOWAĆ FORMĘ ELEGANCKO i z klasą NA ŚWIĘTA ✿Sukienki i kostiumy na rodzinne imprezy ✿Odmładzający naturalny makijaż Staropolskie mazurki BABY I WIANUSZKI Z NAMI ŁATWIEJ ŻYĆNOWE i PIĘKNIEJSZE! + Katarzyna Dowbor Katarzyna Między nami kobietami Między nami NOWY CYKL +Mój sławny mąż Dowbor RADZI JAK ŻYĆ mąż ZWIERZENIA ŻON ARTYSTÓW IDEALNA długość włosów dla ciebie Rady fryzjera 001_Okladka_wachowicz-202_hr_p001 1 20/02/18 15:10 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Innowacyjna seria Eveline Royal Caviar TherapyTM to najnowsza generacja kosmetyków przeciwzmarszczkowych, zainspirowanych odkryciem wyróżnionym nagrodą NOBLA. Unikalne receptury, opracowane z myślą o cerze po 50 roku życia, dzień po dniu stymulują i skutecznie wzmacniają wewnętrzne mechanizmy naprawy uszkodzeń DNA, widocznie wygładzając utrwalone zmarszczki i linie mimiczne. Dzięki wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii w rewolu­ cyjny sposób przywracają naturalną jędrność i elastyczność skóry oraz chronią przed promieniowaniem UV. W efekcie, wzmocnieniu ulegają wewnętrzne mechanizmy obronne i naprawcze a intensywna regeneracja na poziomie komórkowym jest reaktywowana. *Nagroda Nobla w 2015 r. w dziedzinie chemii za badania nad mechanizmem naprawy uszkodzeń DNA komórek skóry. ROYAL CAVIARTM – ekskluzywny ekstrakt z kawioru sku­ tecznie redukuje nawet głębokie zmarszczki. Zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odbudowują hydrolipidową warstwę naskórka i aktywują ekspresję genów młodości. MATRIGENICS.14 G – aktywuje ekspresję 14 genów zaanga­ żowanych w zagęszczenie macierzy międzykomórkowej, wpływając na syntezę i właściwe uporządkowanie włókien podporowych – kolagenu i elastyny. TECHNOLOGIA REGENERACJI KOMÓREK stymuluje skórę do wytwarzania tioredoksyny, białka zaangażowanego w ochronę komórki przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym działaniem promieniowania UV Każdego dnia, podczas podziałów komórkowych w procesie odnowy skóry, komórki są narażone na uszkadzający wpływ promieni UV, tok­ syn i mutagenów. Może to doprowadzić do nieprawidłowych podziałów i śmierci komórek, czyli pogorszenia stanu i funkcjonowania skóry, co objawia się spowolnieniem naturalnego tempa regeneracji, brakiem jednolitego kolorytu oraz uwidacznianiem oznak starzenia się skóry. Inspiracją dla opracowania innowacyjnej TECHNOLOGII REGENE­ RACJI KOMÓREK stały się wyróżnione Nagrodą Nobla badania nad mechanizmem naprawy uszkodzeń DNA komórek skóry. W 2015 roku szwedzko­amerykańskiej grupie naukowców udało się ustalić proces odtwarzania przez komórki uszkodzonych łańcuchów DNA, a ich odkrycie posłużyło za punkt wyjścia do stworzenia serii ROYAL CAVIAR THERAPY™. NEO-DNA COMPLEXTM ­ stymuluje prawidłowy przebieg procesu tworzenia nowych komórek skóry, naprawiając wszelkie uszkodzenia DNA powstałe wskutek działania m.in. promieniowania UV oraz przywracając skórze natu­ ralne zdolności naprawcze. CZARNA ORCHIDEA ­ wyraźnie poprawia jędrność i elas­ tyczność naskórka, nawilża, wygładza oraz odżywia. INTENSYWNA REDUKCJA ZMARSZCZEK Technologia regeneracji komórek zainspirowana odkryciem wyróżnionym nagrodą Nobla* & NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

GIEŁDA DOBRYCH RAD 6 Z nami ułatwisz sobie życie Rady sprawdzone przez czytelniczki i redakcję. GWIAZDA PRYWATNIE 10 OKŁADKA Ewa Wachowicz Wierzę w siłę marzeń. MODA I STYL 18 OKŁADKA Zaproś wiosnę na święta Z nami kupisz taniej piękne sukienki i kostiumy na rodzinne imprezy. 24 Marynarka korektorka Wybierz krój, który wyszczupla i „robi” talię. 26 Efektowne ozdoby Sama zrobisz modny naszyjnik i kokardki do szpilek. SEKRETY URODY 28 OKŁADKA Prawdziwe piękno jest naturalne Stonowane cienie, korektor i szminka wystarczą, by ująć sobie lat. 30 Zerwij z rutyną Sprawdź, czy dobrze nakładasz krem i myjesz włosy. 32 Długie czy krótkie? Czytelniczki zdradzają, jak znalazły idealną długość dla siebie. 34 Jak dbać o skórę po czterdziestce Dermatolog poleca najlepsze kremy i zabiegi. 36 Nowości z drogerii MIĘDZY NAMI KOBIETAMI 38 OKŁADKA Katarzyna Dowbor Czy wypada zakochać się w dojrzałym wieku? 40 OKŁADKA Za sławnym mężem stoi żona Jakimi mężami i ojcami są Szymon Majewski, Artur Ruciński i Michał Żebrowski. 44 Zaglądam ludziom prosto w serce Koleje losu wybitnej kardiolog Janiny Stępińskiej. PYSZNA KUCHNIA 48 OKŁADKA Smacznego Alleluja! Pachnący biały barszcz i rewelacyjne farsze do jajek. 52 Takie mięsa tylko w święta Soczysty kurczak i pachnąca pieczeń z indyka. 54 Jak wybrać najlepsze jajko Sprawdzamy, czy jaja od kur z wolnego wybiegu naprawdę są najzdrowsze. 58 Pasztet jak pisanka Jest prosty, a robi wrażenie na gościach! 59 OKŁADKA Staropolskie ciasta na Wielkanoc Przepisy naszych babć na baby i mazurki. 61 Nowe, dobre produkty z supermarketu DOBRE ZDROWIE 62 Gdy boli każdy kęs Jak szybko sobie pomóc, gdy zęby są nadwrażliwe. 64 OKŁADKA Nie musisz ćwiczyć, by być w formie Codzienne czynności mogą zastąpić sport! 66 Karmisz mózg i chudniesz Nowa, prosta dieta na świetną pamięć. 68 Jak pozbierać się po zimie Naturalne metody wzmacniają najszybciej. 70 Czemu z wiekiem śpimy coraz krócej? Ile godzin snu naprawdę potrzebujesz? 72 Sześć intymnych objawów, których nie możesz lekceważyć Ginekolog tłumaczy, co powinno cię zaniepokoić. 74 Medyczne nowości dla ciebie DOBRE ŻYCIE 76 Wolność jest wspaniała! Kobiety, które miały odwagę zrobić coś szalonego. 78 Jak odnaleźć się w cyfrowym świecie Nie daj się okraść w sieci. DOBRE WNĘTRZE 80 Stół malowany pastelami Inspirujące pomysły na świąteczne ozdoby. 84 One gotują, ty odpoczywasz Sprawdzamy, co potrafią nowe roboty kuchenne. CZAS NA RELAKS 92 Co przeczytać i obejrzeć 94 Podróże Magiczny urok drewnianych kościółków. W KAŻDYM NUMERZE 6 Dobre na kwiecień 46 Dobre maniery 90 Nasze zwierzęta 96 Horoskop 97 Krzyżówka 98 Najlepsze rady, jakie dostałam w życiu: Danuta Błażejczyk. W iosna to czas zmian. My też odświeżyliśmy nasz magazyn. Dodaliśmy kobiece kolory, nowe rubryki, zaprosiliśmy do współ- pracy wyjątkowych ekspertów. Katarzyna Dowbor w każdym numerze będzie dzielić się z Wami swoim doświadczeniem i radzić od serca (str. 36). W nowym cyklu Linia życia rozmawiamy z kobietami, które podziwiamy i kochamy. Udowadniają, że w dojrzałym wieku można cieszyć się życiem (str. 44). Mam nadzieję, że lektura odmienionych „Dobrych Rad” będzie dla Was przyjemnością. Miłego czytania! kwiecień 2018 REDAKTOR NACZELNA OKŁADKA: EWA WACHOWICZ Fot.: KRZYSZTOF OPALIŃSKI Z NAMI ŁATWIEJ ŻYĆ! Zdradza rodzinne przepisy na pyszne farsze do jajek, zakwas do żurku i paschę ZROBISZ JE SAMA! 15 wiosennych dekoracji do domu zaprasza na Wielkanoc zaprasza Ewa Wachowicz 9771643826807 04 Indeks330809ISSN1643-8264 04/2018KWIECIEŃ Cena2,30zł(wtym8%VAT) Rewolucja w medycynie Tylko u nas NIE MUSISZ ĆWICZYĆ, BY ZACHOWAĆ FORMĘ ELEGANCKO i z klasą NA ŚWIĘTA ✿Sukienki i kostiumy na rodzinne imprezy ✿Odmładzający naturalny makijaż Staropolskie mazurki BABY I WIANUSZKI Z NAMI ŁATWIEJ ŻYĆNOWE i PIĘKNIEJSZE! + Katarzyna Dowbor Katarzyna Między nami kobietami Między nami NOWY CYKL +Mój sławny mąż Dowbor RADZI JAK ŻYĆ mąż ZWIERZENIA ŻON ARTYSTÓW IDEALNA długość włosów dla ciebie Rady fryzjera 001_Okladka_wachowicz-202_hr_p001 1 20/02/18 15:10 Nasi styliści wybierają piękne i modne ubrania na rodzinne spotkania. Efektowny makijaż, który odejmuje lat.28 48 40 18 4040Jak wygląda codziennie życie ze sławnym mężem? 48Najlepsze przepisy na wielkanocne dania. 003_SPIS TRESCI-247_hr_p001 3 20/02/18 18:22 3DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

piękne inspiracje Na ubraniach rozkwitają piękne kwiaty, dom mieni się radosnymi kolorami, a nawilżona cera nabiera blasku. Znowu chce się żyć! Dobre nakwiecieńNa ubraniach rozkwitają piękne kwiaty, dom mieni się radosnymi kolorami, a nawilżona cera nabiera blasku. Znowu chce się żyć! wiecień TROPIKALNE SZPILKI Czyli klasyka z przymruże- niem oka. Denley, 110 zł ZAPACH MIŁOŚCI Wystarczy odrobina, by poczuć się jak w różanym ogrodzie! Yves Rocher, 200 zł/50 ml ZIELONO MI Lampa z soczy- ście zielonym abażurem spra- wia, że w domu od razu robi się radośniej. Cellbes, 79 zł EFEKTOWNY SKARBIEC Między płatki tego tulipana możesz odkła- dać co wieczór kolczyki lub pier- ścionki. Home & You, 29 zł NA LEPSZY HUMOR Komedia kryminalna pełna zwrotów akcji. Izabela Szylko, Burda Książki, 40 zł SKRZYDLATA ELEGANCJA Modna brosz- ka dodaje nie- banalnego charakteru nawet zwykłej bluzce. Solar, 45 zł PORY ZNIKAJCIE Maseczka z biał- kiem jajka wygładza skórę w 10 minut. Tonymoly, 65 zł/30 g KWITNĄCA ŁĄKA Bluzka w kwiatowy wzór pasuje i do dżinsów, i do eleganckiej spódni- cy. Top Secret, 120 zł PORCJA NAWILŻENIA Masło do ciała z aloesem koi suchą skórę. Stara Mydlar- nia, 39 zł/300 g WIĘCEJ BLASKU Dodasz go cerze za pomocą serum z zie- loną herbatą. Bielenda, 24 zł/15 ml FOT.:MATERIAŁYPRASOWE WIOSNA W DOMU Na stole w jadalni połóż wia- nuszek z kwiatów. Wio- senny nastrój gwaranto- wany! Home & You, 99 zł 004_DOBRE na kwiecien-205_hr_p001 2 19/02/18 20:29 4 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Giełda dobrych rad Robię pisanki z serwetek ➊ Aby zrobić pisanki, potrzebne są jajka o białych skorupkach, serwetka z wzor- kami, ostre nożyczki, klej i lakier do decoupage. ➋ Ugotowane na twardo jajka albo wydmuszki smaru- ję klejem, do którego przykle- jam wycięte wzorki z serwetek. ➌ Oklejam tak całe jajko Gdy klej wyschnie, maluję z wierzchu pisanki lakierem. Zostawiam do wyschnięcia. Janka, Kielce Dbam o kruchą porcelanę Serwis po babci wyjmuję tylko na święta. Na porcelanie z czasem poja- wia się osad, dlatego przed użyciem wypukłe zdobienia czyszczę papką z sody. Po przyjęciu myję zastawę w letniej wodzie, w zlewie wyłożonym ściereczką. Dominika, Białystok Fajna poduszeczka na kolczyki Aby się nie zgubiły i nie zniszczyły, wpinam je parami w małą poduszeczkę, np. do igieł. To dobra metoda zwłaszcza w przypad- ku ozdób wykona- nych z delikat- nych kamieni. Anna, Katowice Szampon świetnie czyści plamy ➤ Pędzle po malowaniu ścian wkładam do słoika z gorącą wodą i dwiema łyżkami szam- ponu. Zostawiam na noc. Rano myję je pod bieżącą wodą. ➤ Naklejki na szafkach, które chcę odkleić, wcześniej smaruję szamponem. Po 30 minutach przecieram mokrą gąbką. Schodzą błyskawicznie. ➤ Aby pozbyć się etykiet ze słoików, wstawiam je na 20 minut do miski z ciepłą wodą i dwiema łyżkami szamponu do mycia włosów. ➤ Szamponem zapieram zabrudzenia na kołnierzykach koszul. Potem piorę w pralce. Olga, Wałbrzych sprawdzone przez czytelniczki Mój środek do szorowania Sama robię uniwersalny płyn do czyszczenia. Mieszam 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę boraksu i 2 łyżeczki soku z cytryny. Przelewam do butelki z atomizerem. Używam do czyszczenia blatów, lodówek i szafek kuchennych. Ewa, Kielce Triki na ślady po kosmetykach PLAMY PO TUSZU DO RZĘS polewam ciepłą wodą, następnie przecieram wacikiem nasączonym gli- ceryną. Piorę jak zwykle. NA ŚLADY Z FLUIDU nakładam odrobinę pianki do golenia i dopiero wrzu- cam bluzkę do pralki. Iza, Mrągowo 1 2 3 z nami łatwiej żyć 008-011_GIELDA 1-223_hr_p001 2 20/02/18 15:40 6 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Mam patent na puszysty sernik ● Kiedyś po upieczeniu ser- nik mi opadał, teraz wbijam w masę serową jedną albo dwie rurki suchego makaro- nu. W ten sposób z piekące- go się ciasta uchodzi para. ● Sernik nie musi mieć kruszonki Ciasto po wyjęciu z piekarnika smaruję masłem i posypuję przez sitko cukrem pudrem. Na gorącym wypie- ku cukier lekko się stapia i pięknie do niego przylega. ● Do kilograma masy sero- wej dodaję trzy łyżki ubitej śmietany Dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste. Dorzucam śmietankowy budyń, aby sernik był bardziej zwarty. Sylwia, e-mail U mnie folia się nie skleja Przejrzysta folia do żywności często się zlepia i rwie na kawałki. Aby tego uniknąć, wkładam nową rolkę przed użyciem na kilka minut do zamrażalnika. Agata, Inowrocław REKLAMA Teraz rzodkiewki są dłużej świeże! Polecam mój sposób: odcinam zielone liście i ogonki. Potem myję bulwy w zimnej wodzie. Odsączam. Lekko wilgotne rzodkiewki wkładam do słoika i zakręcam. Wstawiam do lodówki. Są jędrne nawet przez dwa tygodnie. Marta, Rzeszów Gdy w kuchni rozleje się olej… Trzeba zasypać go proszkiem do prania. Gdy tłuszcz się wchłonie, wystarczy zamieść i wytrzeć podłogę. Sposób na wygodne buty Podpatrzyłam u znajo- mej patent, jak uniknąć bąbli i odgniotków na stopach. Gorącym strumieniem powietrza z suszarki rozgrzewam wnętrze nowych butów, zwłaszcza zapiętki i noski. Wkładam buty i spaceruję po mieszkaniu, dopóki nie ostygną. Jeśli potrzeba, powtarzam to kilka razy. Anna, Żyrardów dr0418_223_v2_008-011_GIELDA 1.indd 3 20/02/18 19:38 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Pieczeń z chrupiącą skórką Szefowa działu kulinarnego, Ewa Basińska radzi, by w połowie pieczenia oprószyć mięso cukrem pudrem i skropić wodą. Dzięki temu ma chrupiącą skórkę. Jeśli po wyjęciu z pieca się rozpada, dobrze owinąć ją folią aluminiową. Łatwiej ją potem pokroić. Tak dbamy o sztućce Wiemy, co robić, by były jak nowe przez wiele lat ✔ Aby drewniane trzonki się nie niszczyły, po umyciu warto jest przetrzeć odrobiną oleju. ✔ Zaśniedziałe sztućce dobrze jest włożyć na pół godziny do maślanki. Będą jak nowe. ✔ Nalot ze srebrnych sztućców łatwo schodzi po użyciu papki z sody oczyszczonej i soku cytrynowego lub zwykłego octu. ✔ Sztućce używane tylko na specjalne okazje warto po umyciu delikatnie posmarować glicery- ną i włożyć do flanelowego woreczka. Kwiecień 2018 Ważne dni w tym miesiącu 01.04 Wielkanoc, prima aprilis, imieniny Zbigniewa, Grażyny 02.04 lany poniedziałek 20.04 imieniny Czesława, Agnieszki 22.04 Międzynarodowy Dzień Ziemi 23.03 imieniny Jerzego, Wojciecha Giełda dobrych rad Giełda dobrych rad sprawdzone przez redaktorki z nami łatwiej żyć Kochamy hiacynty! Wiosną mamy je w domu i w pracy. Nie trzeba co roku kupować nowych. Cebulki przechowujemy i znów sadzimy, we wrześniu. ✿ Kwiat delikatnie podlewamy do czasu, aż zaczną usychać mu liście. ✿ Następnie wyjmujemy cebulkę z ziemi, oczyszczamy ją i do jesieni przechowujemy w papierowej torbie w temp. 15-20 st. C. Aby koronki się nie zniszczyły Szydełkowe i koronkowe obrusy najlepiej przechowy- wać lekko wykrochmalone i nawinięte na tekturową tubę. Aby się nie zniszczyły, prasujemy je po lewej stronie na desce wyłożonej grubym ręcznikiem. Oto nasze sposoby, by nie tracić czasu na sprzątanie: ❶Aby kurz łatwo nie osiadał na meblach, warto je przetrzeć szmatką nasączoną roztworem octu i oliwy z oliwek (do 1/4 szklanki octu dolewamy kilka kropel oliwy). ❷Dywan wystarczy posypać sodą oczyszczoną i po 30 minutach odkurzyć. ❸ Ślady palców na kuchennych szafkach usuwamy przekrojonym surowym ziemniakiem. Oto nasze sposoby, by nie tracić czasu na sprzątanie:Oto nasze sposoby, by nie tracić czasu na sprzątanie: patenty na szybkie domowe porządki3 Możecie nam zaufać! Testują: Agnieszka Mucha, Kamila Leszczyńska, Renata Ciemięga, Dorota Dobrzyńska, Ewa Basińska FOT.:MARCINKLABAN,ADOBESTOCK,MAKMEDIA/PAVELOVSIK 008-011_GIELDA 1-223_hr_p003 4 20/02/18 15:40 8 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Compo_DR0418.indd 1 20/02/2018 08:26 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

J ak planuje Pani spędzić tego- roczne święta wielkanocne? Ewa Wachowicz Jestem nierefor- mowalną tradycjonalistką, musi być rodzinnie. Mój brat z żoną i dziećmi, nasi rodzice spotkają się u mnie, w Krakowie. Choćby się waliło i paliło, na Wielki Tydzień nie umawiam się na spotkania, nie nagry- wam programów telewizyjnych. To jest czas na sprzątanie, gotowanie, radosne przygo- towania razem z domownikami. Uwielbiam tę krzątaninę. Staram się wszystko, co się da, zrobić wcześniej, żeby potem biesiado- wać, cieszyć się wspólnymi chwilami, iść z bliskimi na spacer. Na stole też pojawia się tylko klasyka, bez żadnych odstępstw? E.W. Troszkę fantazjuję wokół tej klasyki, na przykład przy jajkach faszerowanych. Uwiel- biam awokado, więc ucieram je w makutrze z żółtkami na twardo, dodaję posiekany szczypiorek, sól, sok i skórkę z cytryny. Są też potrawy, które się nie zmieniają. Na obiad niemal zawsze podaję pieczoną kaczkę, a wędlinami zajmuje się mój brat. Bez jego szyneczki i wędzonki nie ma świąt. Czym pachnie Wielkanoc w Pani domu? E.W. Chyba przede wszystkim rzeżuchą, choćby dlatego, że ma bardzo silny, charak- terystyczny zapach. Przed świętami usta- Wierzę w siłę marzeń Ewa Wachowicz wciąż zaskakuje. Niedawno otworzyła restaurację, planuje wyjazd na Antarktydę. Święta spędza jednak tradycyjnie. W Wielkanoc jej dom pachnie cytrynowym mazurkiem, ciasteczkami zrobionymi przez córkę i szynką upieczoną przez brata. Rozmawia Liliana Fabisińska gwiazda prywatnie 012-014_GWIAZDA_wachowicz-244_hr_p001 2 20/02/18 19:23 10 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

wiam wszędzie różne formy z watą, na któ- rych rośnie rzeżucha. Dodaję ją do wielka- nocnych jajek, sałatek, zimnych sosów. W programie „Top Chef” ciągle próbuje Pani nowych, zaskakujących dań. Czy któreś z nich trafi na świąteczny stół? E.W. Faktycznie, w tym roku na moim stole będzie całkowita nowość związana z progra- mem. Zawdzięczam ją Wojtkowi Amaro i konkurencji z kruchym ciastem. Wojtek często coś sugeruje uczestnikom, a oni ko- rzystają z tego albo nie. Do jednego z nich powiedział: „A nie myślałeś, żeby dodać tymianek cytrynowy?”. Moja wyobraźnia od razu się uruchomiła! Zrobię mazurka na wy- trawnym kruchym spodzie z tymiankiem cytrynowym, ze słodko-kwaśną mocno cy- trynową masą. Już czuję jego smak, chociaż jeszcze nigdy go nie piekłam. Czy są w Pani domu inne tradycje świą- teczne? Zajączek przynoszący prezenty albo własnoręczne robienie palm? E.W. Zajączek przynosi słodycze wszystkim dzieciom, które są tego dnia w moim domu. Dostają je po uroczystym śniadaniu. Jeśli chodzi o palmy, to kilka lat temu, kiedy jecha- łam do rodziców przez Lipni- cę Murowaną słynącą z wiel- kich palm, postanowiłam zrobić własną, bardzo wyso- ką. W pracy nad nią pomogła mi przyjaciółka, z którą wspi- nam się w górach, właściciel- ka kwiaciarni. To była świetna zabawa. Jednak czasami życie układa się tak, że nie ma czasu na robienie palmy. Na szczęście krakowskie kwiaciarki zawsze mają piękne palmy, od maleńkich do ogrom- nych. Coś mi się zdaje, że ta Wielkanoc bę- dzie właśnie taka: z palmą kupioną zamiast tej wykonanej własnymi rękami. Czy to z powodu restauracji „Zalipianki”, którą otworzyła Pani w styczniu? E.W. Oczywiście, wszystko przez „Zalipian- ki”! (śmiech) Dlatego teraz jestem bardziej zajęta niż zwykle. I jestem z tego powodu przeszczęśliwa. Zawsze uwielbiałam karmić ludzi. Marzyłam o swojej restauracji, jeszcze zanim zaczęłam prowadzić własny program kulinarny. W pewnej chwili poczułam, że je- stem już gotowa. Długo jednak nie mogłam znaleźć idealnego miejsca. A potem nagle dowiedziałam się, że restauracja „U Zalipia- nek” jest zamknięta i można ją przejąć. Znała Pani to miejsce? EW. Oczywiście. Bywałam tu jako bardzo młoda dziewczyna, kiedy odwiedzałam star- szego o sześć lat brata. On studiował na AGH. Ta restauracja wpisała się na dobre w pejzaż Krakowa. Mijali ją wszyscy, którzy spacerowali po Plantach. Nawet jeśli wcze- śniej miałam różne pomysły na nazwę, wy- strój czy menu, musiałam podporządkować je temu miejscu. Chciałam uszanować tra- dycję, a jednocześnie tchnąć w nie nowo- czesność. Ściany pokryte są od góry do dołu moty- wami roślinnymi, które kojarzą się z ma- larstwem Wyspiańskiego. Tak miało być? E.W. Dokładnie tak! Uwielbiam Wyspiańskie- go. Pomysł na tę scenografię pojawił się, kiedy zaproszono mnie do narodowego czy- tania „Wesela” w roli Panny Młodej. Założy- łam strój ludowy. Niektóre jego elementy zachowały się jeszcze z czasów wyborów Miss Świata. Na głowie miałam koronę z kwiatów, jaką nosiły panny młode sto lat temu. Dobrze się w niej czułam. Ludzie mó- wili, że do mnie pasuje, bo cała jestem taka krakowska. Pomyślałam więc, że moim go- ściom też będzie miło wśród takich młodo- polskich kwiatów. Co można zjeść w „Zalipiankach”? E. W.Wybierającdania,chciałam,żebytobyła polska kuchnia, ale w świeżym, chwilami za- skakującym wydaniu. Wiele potraw, które tra- fiły do menu, to nasza ro- dzinna klasyka, przez lata dopracowanametodąprób i błędów. Są również kok- tajle mleczne z owocami alboczekoladą,któreuwiel- biamy z moją córką Olą. Dużo czasu spędza Pani w restauracji? E.W. Jestem w niej od rana do wieczora, chyba że nagrywam program telewizyjny. Urządzi- łam sobie tam biuro, w którym załatwiam wszystkie sprawy związane z książkami czy wywiadami. Nie jestem tylko znaną osobą, firmującą lokal swoją twarzą i nazwiskiem. Przez ostatnie miesiące sto procent czasu i energii poświęcałam „Zalipiankom”. Praco- wałam z szefem kuchni nad menu, nadzoro- wałam prace nad wystrojem wnętrz, sama kupowałam talerze, sztućce i sprzęt potrzeb- ny w kuchni. Dopieszczałam graficznie kartę. Jak pogodziła Pani te przygotowania ze swoją kolejną daleką wyprawą? Wspi- naczka po wysokich górach od wielu lat jest Pani wielką pasją. E.W. Niestety, tym razem nie zdołałam po- godzić pracy z wyjazdem. Musiałam z niego zrezygnować, choć miałam już kupiony bilet do Ekwadoru. Grupa moich przyjaciół weszła na kolejny wulkan beze mnie. Parę lat temu postanowiła Pani zdobyć najwyższy wulkan każdego kontynentu. Czy Korona Wulkanów Ziemi wciąż jesz- cze na Panią czeka? ❞Dostałam dużo wsparcia od rodziców. Dzięki nim mam odwagę, by próbować nowych rzeczy. ❞ Ewa wychowała się w niewielkiej wsi Klęczany w Beskidzie Niskim. Mama zawsze była i jest ogromnym wsparciem dla córki. W 1992 roku zdobyła tytuł Miss Polonia i III wicemiss w Konkursie Miss Świata. Jej pasją są górskie wyprawy. Odwiedza różne zakątki świata. W 2014 roku była w Iranie. Kadry z mojego życia... 012-014_GWIAZDA_wachowicz-244_hr_p002 3 20/02/18 19:23 11DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

E.W. Został mi już tylko jeden, na Antarkty- dzie. Mam nadzieję, że w tym roku na niego wejdę. Pogoda sprzyja tam wspinaczom właściwie wyłącznie w grudniu. Mam więc jeszcze trochę czasu, by dopieścić restau- rację. A potem zniknąć na dwa czy trzy tygo- dnie. Chciałabym, żeby ten brakujący klejnot trafił do mojej korony. Taka wyprawa wiąże się z ryzykiem? Tyle się teraz o tym mówi w świetle ostatnich wydarzeń na Nanga Parbat. E.W. W górach wysokich zawsze jest ryzyko, jestem jednak rozsądna. Ciężko trenuję przed każdym wyjazdem, bo wiem, że pod- Czy interesuje się również gotowaniem? E.W. Chyba wyssała to z mlekiem matki. Już kilka lat temu potrafiła ugotować obiad. Teraz na walentynki upiekła do mojej restauracji pyszne ciasteczka w kształcie serduszek. Wśród przyjaciół Oli zaczął się sezon osiem- nastek. Córka robi na nie wspaniałe torty. Wszystkiego nauczyła się od Pani? E.W. Oj nie. Kiedy spędzamy czas w kuchni, obserwuje, co robię. Jednak, jak większość nastolatek, mnóstwo przepisów wyszukuje w sieci. Do mnie przychodzi głównie po ra- tunek, kiedy np. zwarzy się masa. „Mamo, dlaczego?”, pyta. A ja pytam, czy wyjęła składniki prosto z lodówki, bo przecież po- winny być w temperaturze pokojowej. Kiedy następnym razem będzie robiła krem do tortu, już o tym nie zapomni. Chętnie korzysta z Pani przepisów? E.W. Czasami tak, często jednak je modyfi- kuję. Niedawno robiłam farsz szpinakowy do naleśników. Ola pobiegła po bagietki, wydrą- żyła je, dodała ser i zrobiła fantastyczne za- piekanki, które chyba wejdą na stałe do naszego domowego menu. Wydała Pani niedawno kolejną książkę „Obiady”. Znajdziemy w niej rodzime przepisy czy przywiezione z dalekich podróży? E.W. Jedno i drugie. Korzystam z każdej okazji, by spróbować nowych potraw i nie- które przepisy czy składniki trafiają na stałe do mojej kuchni. W książce są też klasyczne receptury, choćby na rosół, ale z niespo- dzianką. Namawiam, żeby dodać do niego pieczone obierki z ziemniaków. Fantastycz- nie zmieniają smak! Jest też trochę pomy- słów na to, jak jeść smacznie, ale zdrowiej. Ot, choćby frytki z pietruszki. Tryska Pani energią, wygląda coraz młodziej. To dzięki temu, że zamieniła Pani ziemniaki na pietruszkę? E.W. Między innymi. (śmiech) Tak naprawdę nie ma żadnego sekretu. Robię to, co ko- cham. Zawsze mam dobry humor. Każdy dzień zaczynam od zmielonego siemienia lnianego z ostropestem i mieloną pestką z awokado. O tej porze roku, kiedy tak łatwo o przeziębienie, piję napary ziołowe, do któ- rych obowiązkowo dodaję imbir. Dominera- lizowuję się sokami z warzyw korzeniowych wymieszanych z owocowymi. A ruch? E.W. O nim nawet nie wspominam. To oczy- wiste. Ja naprawdę nie myślę o tym, że po- winnam poćwiczyć, nie zapisuję tego w ka- lendarzu. Po prostu to robię. Na spotkanie idę pieszo, jadę rowerem albo na rolkach. Biegam. W hotelu proszę o pokój na ostatnim piętrze. Mam nie tylko piękny widok, ale też mnóstwo schodów do pokonania. czas wspinaczki bardzo się to opłaci. Jestem tylko amatorką, idę z profesjonalnym prze- wodnikiem. I jeśli trzeba się wycofać, robię to. Nie zapominam o dedykacji, którą moja córka, Ola, wpisała mi w książce: „Mamo, pamiętaj, że góra jest zdobyta dopiero wtedy, kiedy z niej zejdziesz i wrócisz do mnie”. Ola ma już 17 lat. Czy kocha góry jak Pani? Jeździcie w nie razem? E.W. Uwielbia wspólne wycieczki po Beski- dach i Podhalu. Ale nie zawsze tak było. Kiedyś wolała posiedzieć w domu. Cieszę się, że to się zmieniło i ma ochotę na wspól- ne wypady. Taką ją znamy Od pięciu lat jest jurorką „Top Chefa”. Teraz zmagania kucharzy ocenia z Maciejem Nowakiem, Robertem Sową i Wojciechem Modestem Amaro. Niedawno otworzyła w Krakowie swoją restaurację „Zalipianki”. Wystrój i menu są według jej pomysłu. Ewa została zaproszona do narodowego czytania „Wesela”. Wcieliła się w postać Panny Młodej. gwiazda prywatnie Moje małe przyjemności... nie ma żadnego sekretu. Robię to, co ko- cham. Zawsze mam dobry humor. Każdy dzień zaczynam od zmielonego siemienia lnianego z ostropestem i mieloną pestką z awokado. O tej porze roku, kiedy tak łatwo o przeziębienie, piję napary ziołowe, do któ- rych obowiązkowo dodaję imbir. Dominera- lizowuję się sokami z warzyw korzeniowych wymieszanych z owocowymi. A ruch? E.W. wiste. Ja naprawdę nie myślę o tym, że po- winnam poćwiczyć, nie zapisuję tego w ka- lendarzu. Po prostu to robię. Na spotkanie idę pieszo, jadę rowerem albo na rolkach. Biegam. W hotelu proszę o pokój na ostatnim piętrze. Mam nie tylko piękny widok, ale też mnóstwo schodów do pokonania. się, że to się zmieniło i ma ochotę na wspól- ne wypady. Moje małe przyjemności... ● Uwielbiam żonkile, bo kojarzą mi się z wiosną. ● Kawa najlepiej mi smakuje, gdy mam przed sobą piękny widok, np. na Planty. Taki rozciąga się z tarasu „Zalipianek”. ● Przy kluczykach do samochodu noszę karabi- nek wspinaczkowy. Ma dla mnie szczególną wartość: najpierw pochodził ze mną po wysokich górach, a teraz ma drugie nizinne życie. ● Sport jest dla mnie jak powietrze, dlatego w aucie mam matę do ćwiczeń. Nigdy nie wiadomo, kiedy trafi się okazja, żeby potrenować. 012-014_GWIAZDA_wachowicz-244_hr_p003 4 20/02/18 19:23 12 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

www.ferro.pl WYGODA TRWAŁOŚĆ PRZYJEMNOŚĆ WIĘCEJ NOWOŚCI SPRAWDŹDESZCZOWNIA Z NATRYSKIEM I BATERIĄ TERMOSTATYCZNĄ NOWOŚĆ DR 1-1 1 2/20/18 12:22 PM NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

FOT.:KRZYSZTOFOPALIŃSKI,AKPA,EASTNEWS,ARCHIWUMPRYWATNE,ADOBESTOCK,P.TARASEWICZ/POLSAT gwiazda prywatnie Lubię eksperymenty kulinarne, także w Wielkanoc. Jednak zawsze podaję tradycyjny żurek. Sama robię do niego zakwas. Na naszym stole jest również pieczona szynka oraz oczywiście pascha. To nasz ulubiony deser w te święta! Moje rodzinne receptury Pascha wielkanocna w1 kg tłustego sera białego w120 g masła w 6 żółtek w 1 szklanka cukru pudru w ziarenka z laski wanilii w po garści rodzynków, fig, daktyli, migdałów oraz orzechów laskowych i włoskich w 3 łyżki rumu w do dekoracji: pestki dyni, migdały, skórka pomarańczowa w cukrze Daktyle i figi kroję. Dodaję rodzynki i zalewam alkoholem. Migdały i orzechy prażę w pie- karniku w temperaturze 200 st. C, przez 8-10 minut. Przestudzone siekam (wcze- śniej z orzechów laskowych ściereczką zdejmuję skórkę). Ser dwukrotnie mielę w ma- szynce. Masło ucieram i jedno- cześnie dodaję po kolei żółt- ka, dosypuję cukier oraz zia- renka wanilii. Do utartej masy maślanej dodaję ser i bakalie. Wszystko dokładnie mieszam. Formę na babkę wykładam gazą. Wkładam w nią masę serową, dociskam, przykry- wam gazą i wstawiam na noc do lodówki. Paschę po wyjęciu z foremki dekoruję pestkami dyni, migdałami oraz skórką pomarańczową. Pieczona szynka w1 kg szynki wieprzowej bez kości w1 łyżka oliwy w1 łyżeczka majeranku w3 ząbki czosnku wsól wpieprz NA MARYNATĘ w3 cebule w1/2 szklanki soku jabłkowego w1 łyżka sosu Worcester w5 ziarenek ziela angielskiego w3 liście laurowe Mięso skrapiam oliwą, przyprawiam solą, pie- przem i majerankiem. Nacieram przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przekładam do zamyka- nego pojemnika. Do miski wrzucam pokrojoną w piór- ka cebulę, wlewam sok jabłkowy i sos Worcester. Dodaję ziele angielskie oraz liście laurowe. Wszyst- ko mieszam i przekładam do pojemnika z mięsem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Zamarynowa- ną szynkę przekładam do naczynia żaroodpornego. Polewam ją marynatą. Mięso piekę bez przykrycia przez 20 minut w tempera- turze 180 st. C. Po tym cza- sie naczynie przykrywam i piekę jeszcze przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C. Zakwas na żur wpo 1 szklance mąk żytnich razowych typ 2000 i 1400 w2 szklanki wody o temp. 60 st. C w1 l letniej przegotowanej wody w4 obrane ząbki czosnku w2 piętki razowego chleba Mąkę razową wsypuję do słoja. Zaparzam gorącą wodą i mieszam do uzyska- nia gęstej masy. Następnie zalewam wodą letnią i jesz- cze raz dokładnie mieszam. Dodaję piętki chleba oraz czosnek. Przykrywam gazą i odstawiam w ciepłe, ciemne miejsce na 4-5 dni. 012-014_GWIAZDA_wachowicz-244_hr_p004 6 20/02/18 19:23 14 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

DR 1-1 1 2/19/18 12:28 PM NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

INNOWACJA NATYCHMIASTOWY EFEKT LIFTINGU PRZED PO Błyskawicznewygładzeniezmarszczek PIELĘGNACJA CERY DOJRZAŁEJ, RÓWNIEŻ WRAŻLIWEJ 40, 50 i 60+ SYNCHRONICZNA MATRYCA INFUZYJNA Synchroniczna matryca infuzyjna dzięki swej unikalnej strukturze ciekłokrystalicznej ma wyjątkową zdolność do synchroni- zowania się ze skórą, ułatwiając wnikanie składników aktywnych w jej głąb. Dzięki temu najsilniejsze składniki przeciwzmarszcz- kowe: Mikrosieci kwasu hialuronowego, Kolagen, LiposomyQ10, Ceramidy, WITAMINY A, C, E, działają niezwykle skutecznie – wnikają głęboko i osiągają maksymalne stężenie w miejscu działania, gwarantując tym samym skórze dojrzałej spektakularne efekty liftingujące oraz intensywne  nawilżenie. ujędrnia i wygładza naskórek, spłyca istniejące zmarszczki i opóźnia powstawanie nowych. Rozjaśnia przebarwienia, przywraca skórze elastyczność i młodzieńczy blask. LIFTINGUJĄCO - NAWILŻAJĄCY KREM KONENTRAT PRZECIWZMARSZCZKOWY 50+ NA DZIEŃ LIFTINGUJĄCY EKSPRESOWY KOREKTOR ZMARSZCZEK OCZY, CZOŁO, OKOLICE UST LIFTINGUJĄCA MASKA PRZECIWZMARSZCZKOWA LIFTINGUJĄCE SERUM PRZECIWZMARSZCZKOWE DZIEŃ/ NOC Skoncentrowane serum skutecznie liftinguje i napina naskórek. Tworzy na powierzchni skóry mikrosiateczkę, która intensywnie nawilża, zapobiegając wiotczeniu. w hydroplastycznym płacie 3D idealnie przylega i dopasowuje się do kształtu twarzy dając efekt okluzji, który zapewnia lepsze wchłanianie składników aktywnych przez skórę. LIFTINGUJĄCY MASAŻ TWARZY KOSMETYKAMI BIELENDA LIFT POMAGA: wygładzić, napiąć i dodać sprężystości skórze zliftingować skórę na szyi zachować ładny owal i harmonijne proporcje spłycić zmarszczki wokół oczu DR 1-1 1 2/14/18 3:28 PM NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

LIFTINGUJE WYGŁADZA NAPINA INNOWACYJNA TERAPIA LIFTINGUJĄCA Z SYNCHRONICZNĄ MATRYCĄ INFUZYJNĄ NOWOŚĆ POTWIERDZONA SKUTECZNOŚĆ* ZMARSZCZKI WYGŁADZONE I MNIEJ WIDOCZNE  SKÓRA JĘDRNIEJSZA I BARDZIEJ ELASTYCZNA 97% 83% CERA ZLIFTINGOWANA I ŁADNIE NAPIĘTA 93% ŚLEDŹ NAS NA www.bielenda.pl WE ARE DIGITAL *TestInVivoprzeprowadzonypodnadzoremdermatologów nagrupie25kobietprzezokres4tygodni.Dotyczykremu50+nadzień   DLA EKSPRESOWEGO KOREKTORA ZMARSZCZEK DR 1-1 1 2/14/18 3:29 PM NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

moda i styl na święta Kobiece koronki, subtelne pastele, wesołe groszki to hity tego sezonu. W takich ubraniach pięknie i radośnie spędzisz Wielkanoc. Nasi styliści wybrali te, które przydadzą ci się także na wiele innych uroczystych okazji. na święta Zaproś wiosnę Subtelna elegancja W białej bluzce każda kobieta wygląda stylowo. Na śniadanie wielkanoc- ne warto wybrać bardziej odświętną, z koronkowy- mi wstawkami na ramio- nach. To w tym sezonie bardzo modny detal. Bluzka pięknie komponu- je się z szarą spódnicą w żakardowy wzór. Koszula Top Secret 129,99 zł; spódnica Taranko 229 zł; kolczyki H&M 29,90 zł 022-027_Modaduza swiss-203_hr_p001 2 20/02/18 18:43 18 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Kochamy koronki Są kobiece, zmysłowe i wytworne. W koronko- wej sukience od razu czujemy się wyjątkowo! Tej wiosny najmodniej- sze są te w delikatnych pastelowych kolorach. Będziesz wyglądać w niej szlachetnie, nie- zależnie od tego, czy wybierzesz fason pro- sty, czy wersję rozsze- rzaną od pasa. Z lewej: Sukienka Manifiq&Co 449 zł, kolczyki H&M 19,90 zł. Z prawej: Sukienka Top Secret 149,99 zł 022-027_Modaduza swiss-203_hr_p002 3 20/02/18 18:43 19DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Dobrana para Klasyczny zestaw: jasna góra i ciemny dół jest praktyczny i ponadczasowy. Jednak zamiast czerni i bieli lepiej łączyć np. jasny róż z granatem. To mniej formalny i bardzo twarzowy zestaw. By wyglądać nowocześnie, warto wybierać ubrania z modnymi ak- centami: spodnie z lampasami, spódnicę z błyszczącą tasiem- ką lub bluzkę z lamówkami. Z lewej: Bluzka Quiosque 149,99 zł; spodnie Click 249,90 zł; buty Deichmann 199,90 zł Z prawej: Bluzka Marie Lund 179,95 zł; spódnica Top Secret 129,99 zł; buty Deichmann 119,90 zł; kolczyki Tatuum, 49,99 zł Błękit w komplecie Delikatny i romantyczny błękit jest teraz na topie. To kolor idealny dla dojrzałych kobiet, bo wygląda się w nim młodo i świeżo. Moż- na łączyć go z granatem, bielą lub szarościami albo zdecydować się na tzw. total look, czyli sukienkę i sweterek w tym kolorze. Sukienka Top Secret 159,99 zł; sweterek Top Secret 129,99 zł; kolczyki Mango 15,90 zł moda i styl 022-027_Modaduza swiss-203_hr_p003 4 20/02/18 18:44 20 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Pora na paski Znowu są bardzo mod- ne. Najlepiej prezentują się na ubraniach o pro- stych fasonach. Aby ukryć mankamenty sylwetki, warto wybrać dłuższy żakiet o kroju płaszczyka. Narzucony na żółtą sukienkę to świetna propozycja na Wielkanoc. Szczu- płe panie mogą zdecy- dować się na komplet w paski: mały pudełko- wy żakiet i wąską spódniczkę. Od lewej: Sukienka Click 289 zł; płaszczyk Reserved 239,99 zł; szpilki Kazar wzór; kolczyki H&M, 25,90 zł Z prawej: Żakiet Top Secret 199,99 zł; spódnica Top Secret 139,99 zł; bluzka Celbes 149 zł; szpilki Ryłko 279,99 zł; torebka Parfois 119,90 zł, kolczyki Apart 189 zł 022-027_Modaduza swiss-203_hr_p004 5 20/02/18 18:44 21DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

moda i styl Kobieca klasyka To propozycje dla elegantek, które lubią klasykę. Koszula w kwiaty połączona z beżową spódnicą to zestaw dobry na każde rodzinne spotkanie. Jeśli nie przepadasz za wzorami, wybierz prostą granatową sukienkę, modnie przewiązaną w pasie. Z lewej: Bluzka Reserved 139,99 zł; spódnica Trend Love Republic 139 zł; torebka Ochnik 149,90 zł Z prawej: Sukienka Top Secret 159,99 zł; torebka Mohito 89,99 zł 022-027_Modaduza swiss-203_hr_p005 6 20/02/18 18:44 22 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

✂ FOT.: MARCIN KLABAN, STYLIZACJA: ANNA MĘCZYŃSKA, MAKIJAŻ: EDYTA CHOMKA, FRYZURY: RAFAŁ ŻUREK, MODELKI: KINGA WACH I EMILIA WARABIDA/MORE Różne odcienie nieba Niebieską bluzkę z malutkimi kobiecymi falbankami możesz założyć do chabrowych spodni o męskim kroku. Będziesz wyglądać jak ikona stylu! Bluzka Top Secret 119,99 zł; spodnie Top Secret 149,90 zł; torebka Batycki wzór Grochy i kropki Kropki powracają w wielkim stylu i odci- skają swój ślad na wszystkich elemen- tach garderoby. Warto więc na święta założyć coś w ten wzór. Bluzkę w grosz- ki mogą nosić także panie o krągłej syl- wetce. Wąska spódnica w duże grochy jest lepsza dla szczupłych. Z lewej: Koszula KappAhl 149,99 zł; spódnica Orsay 99,99 zł; buty Reserved 49,99 zł Z prawej: bluzka H&M 79,99 zł; sweter Tatuum 89,99 zł, spodnie Zara 99,90 zł; buty Deichmann 129,99 zł Rabat nie łączy się z innymi promocjami i zniżkami Szczegóły i regulaminy na www.topsecret.pl Rabat dla czytelniczek Dobrych Rad NA NOWĄ KOLEKCJĘ Top Secret OD 07.03.2018 DO 03.04.2018 w sklepach stacjonarnych Top Secret i na www.topsecret.pl Kupując online wpisz kod: 4DR2018 NA NOWĄ KOLEKCJĘ Top Secret 022-027_Modaduza swiss-203_hr_p006 7 20/02/18 18:44 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

Dobrze dobrana potrafi zdziałać cuda. Poprawia mankamenty figury i dodaje klasy codziennym stylizacjom. MARYNARKA korektorka moda inspiracje Zwęż talię Marynarka odcinana w pasie, z rozszerza- nym dołem to idealne ubranie dla pań, które narzekają na brak talii. Taki fason kształtuje sylwetkę klepsydry. Rozkloszowana spódni- ca jeszcze podkreśla ten efekt. Ważne, aby marynarka była jednorzędowa, w dwurzę- dowej wygląda się masywniej. Bluzka Bonprix 34,99 zł Torebka Zara 239 zł Bransoletka Parfois 39,90 zł Powiększ biust Jeśli masz małe piersi, wybierz marynarkę niezbyt długą, o dopasowanym kroju. Powin- na mieć większe, lekko usztywniane klapy o zaokrąglonym kształcie. Taki krój sprawia, że biust wydaje się pełniejszy. Jeśli jesteś niewysoka, dopasuj spódnicę w podobnym kolorze. Kontrastowa skraca sylwetkę. T-shirt H&M 59,90 zł Spódnica Mango 199,90 złTorebka Krateczka. com.pl 129,90 zł Marynarka Bonprix 149,99 zł Kolczyki Parfois 14,90 zł Buty Mango 99,90 zł Buty Zara 159 zł Zmniejsz biodra Masywne biodra ukrywa żakiet dłuższy, luźny, sięgający do połowy uda. Powinien mieć głębokie wycięcie w kształcie litery V, wąskie klapy i jednorzędowe zapięcie. Świetne są te krojem przypominające szla- frok. Do takiej marynarki dobrze jest nosić buty na wyższym, grubszym słupku. Bluzka KappAhl 179 zł Torebka Aldo 189 zł Marynarka Click wzór Spodnie H&M 99,90 zł Buty CCC 89,90 zł Zegarek Danish Design Swiss 360 zł Torebka Zara BransoletkaBransoletka Spódnica Orsay 79,90 zł Marynarka Orsay 149,90 zł H&M 99,90 zł Buty CCC 89,90 zł FOT.:MAT.PRASOWE 022-023_Moda_marynarki-224_hr_p001 2 20/02/18 07:54 24 DOBRE RADY 04/2018 NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl

NEXTO : OrderID: 2632506 : J s : a22222222222222222222222222222222222222222@wp.pl