dareks_

  • Dokumenty2 821
  • Odsłony704 091
  • Obserwuję400
  • Rozmiar dokumentów32.8 GB
  • Ilość pobrań345 145

Nowak Zbigniew T. - Odtruj organizm i żyj dłużej!

Dodano: 6 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 6 lata temu
Rozmiar :31.9 MB
Rozszerzenie:pdf

Nowak Zbigniew T. - Odtruj organizm i żyj dłużej!.pdf

dareks_ EBooki Zdrowie
Użytkownik dareks_ wgrał ten materiał 6 lata temu. Od tego czasu zobaczyło go już 1,225 osób, 501 z nich pobrało dokument.

Komentarze i opinie (1)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 72 stron)

SPIS TREŚCI I Dlaczego napisałem tę książkę „.„. ... ... ... .... ... .. ... .... ... 7 II Elementarz odtruwania organizmu ......................... 11 Skąd się biorą toksyny w organizmie .......................... 13 Jak rozpoznać, że cierpimy z powodu zatrucia organizmu .....„ .. „ .. „. .. ... .... ... ... ... .... ......... ... .. .... .... .. .... .. .... 35 Jakie są korzyści dla zdrowia po kuracji odtruwającej organizm .................................................. 42 Kiedy najlepiej przeprowadzać kurację odtruwającą organizm ................................„ ................. 43 III Odtruwanie organizmu od stóp do gł~w „ „„ „„. „„ „. 45 Kuracja dla ludzi pracujących w szkodliwych warunkach ....................................................................... 47 Klasztorne krople dla osób narażonych na toksyny ...................................................„ .... „ .... „. 47 Winko z mniszka dla ludzi mieszkających w zanieczyszczonym środowisku „ .. „ .... „„ „. „ „...... 49 Odtruj wątrobę -poczujesz ulgę .„.„.„.•.. „„„.„„.. „„„„. 51 Lek z karczocha i cytryny ........................................ 53 Zioła dla schorowanej i zatrutej wątroby „ „„„ „ „„ 55 Zioła odtruwające wątrobę· z bluszczykiem „„„„.. 57 Oczyszczanie jelit i żołądka „„.. „„„„„„„„„.„„„... „„„„ 59 Miód z czosnkiem i kminkiem niszczący bakterię Helicobacter pylori .........„...................... 61 -3-

Starorosyjski lek z chrzanu, cytryny i miodu na oczyszczenie żołądka z nadmiaru śluzu .......... 63 Śliwki z antonówkami siostry Teresy „ „ „„„ „ .•.. „„. 64 Czarna jagoda w syropie ojca Grzegorza ..„.......... 66 Pieczone jabłka z miętą ...„ ....... „.„................ „ •....... 68 Konfitury z marchwi karotki ..............................„. .. 70 Znajdź czas na oczyszczenie jelita grubego „.......„.... 71 Lewatywa wraca do łask .............„.......................... 74 Odbuduj przyjazną florę bakteryjną w jelitach .......... 85 Czosnek kwaszony w kwasie z ogórków .....„. ........ 87 Pora odtruć trzustkę ....„ .......................... „ ................ „.. 88 Krople na odtrucie i zregenerowanie trzustki ...... 89 Usuwanie z organizmu kwasu moczowego .......„ •....•.. 91 Kąpiel ułatwiająca odtruwanie .............„„..... „ .•..... 93 Ocet jabłkowy .....................;...................................... 94 Lecznicze wino z buraków i porzeczki czarnej „ „. 97 Kąpiel oczyszczająca z brzozą i pokrzywą „ ....... 100 Namiastka herbaty z liści poziomki .„„.„„„„.. „ ... 101 Zioła na oczyszczenie organizmu z kwasu moczowego „.„... „.„„„„.„„„.„.„„...... „„... 102 Oczyszczanie nerek i pęcherza moczowego .„„.. „ .. „ 105 Piwo pokrzywowe na przepłukanie nerek .„„... „. 106 Oczyszczający odwar z selera i pietruszki .....„... 108 Lek z pokrzywy i żurawiny zalecany przy stanach zapalnych nerek i dróg moczowych „ ...•.. „ .. „„... „ 109 Dobroczynny sok ściągany z drzew brzozy ..„ ••... 111 Odtruwająca surówka z natką pietruszki „ ... „ .. „ 113 -4- Program odtruwania mózgu .„.•.. „„„.... „„.. „„„... „.„.. 114 Krople odtruwające mózg .„„„„.„„„„„„.„.„.„.„.... 115 Jak wspomóc usuwanie z mięśnia sercowego szkodliwych metabolitów, które wywołują jego zmęczenie .....„„.„„„.„.„......„„„„„.„ .. „„„.„„.„.„. 116 Zioła z głogiem dobroczynne dla serca .„„ „.„ „.„ 117 Specjalnyprogram oczyszczania organizmu dla palaczy 118 Sok z marchwi pomaga oczyścić organizm po rzuceniu palenia „ „ „. „ „. „ „ „ „ „. „ „ „. „ „ „ „ „ „ „ „. 119 Miód z kwiatami malwy oczyszczający płuca ze smółki papierosów „„ „„ „ „„.„„„.„„ „„ „. „„. „„ „ 120 Odtruwanie organizmu po zastosow~niu antybiotyków „. „ .. „ „„ „ .. „„.. „. „ .. „ „. „ .. „. „. „ .. „. „. „. „. „. 123 Herbatka regenerująca „.„„„.„„„„.„„„„„„.„.„„„ 124 Odtruwanie organizmu po zabiegach chemioterapii 125 Zielony napój z pokrzywy „ „ „ „ „ „ „ „ „ „ „. „. „ „ „ „ „. 126 Lek z czarnej jagody o nadzwyczajnej mocy leczniczej wg zaleceń ojca Grzegorza 128 · Sok z pokrzywy - pierwsza pomoc w odtruwaniu organizmu Wyjątkowy sok z aronii ······································ ·········································· Sok z mniszka lekarskiego przywracający siły „. Oczyszczanie organizmu po zimie .„„ „. „„ „.„„„ „„„„ Herbatka oczyszczająco-regenerująca organizm Kwas buraczany z czosnkiem ojca Grzegorza „„ Wiosenna surówka z mniszkiem lekarskim „„ „„ Sałatka z pokrzywy „. „. „ .. „. „. „. „. „ .. „. „. „. „ „. „ „. „. -5- 129 131 134 136 136 138 139 141

laczego napisałem tę książkę

~nim to wyjaśnię, zadam jedno pytanie: czy czło­ wiek dziś może choć przez chwilę uwierzyć, że jest bezpiecz- ny? Otóż nie! Jeszcze nigdy w dziejach ludzie nie byli nara- żeni na tyle toksyn, co teraz. Realne niebezpieczeństwo za- trucia organizmu czyha na nas wszędzie: w wodzie, którą pijemy, żywności, powietrzu, lekach itd. Świat opanowała wszechobecna chemia. Przez lata wmawiano wszystkim z uporem, że wraz z postępem przemysłu chemicznego, bę­ dzie nam się żyło wygodniej, bezpieczniej, zdrowiej. Nie- wiele z tych obietnic się sprawdziło. Staliśmy się bezwiednie zakładnikami chemii. Nauka zna dziś około 6 milionów związków chemicznych. Udowodniono, że każdego dnia możemy mieć styczność lub stykamy się z 10 tysiącami chemikaliów. Co gorsze - wśród 2300 najczęściej spotykanych substancji chemicznych aż 97% to takie, których nie da się rozpoznać ani za pomocą smaku, ani zapachu. Nie tak dawno Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała raport, że przeszło 80% chorób najczęściej nękających dziś ludzkość ma swój początek w skandalicznej wręcz jakości wody pitnej. I wcale nie dotyczy to krajów za- niedbanych gospodarczo. W Polsce około 1. miliona rodzin mieszkających na wsi pije na co dzień wodę z zabójczymi azotynami. Pisząc tę książkę, dotarłem także do innego ra- portu, gdzie wprost za przedwczesną śmierć, za groźne, -9-

Odtruj organizm i żyj dłużej! często nieuleczalne choroby obwinia się postępujące z roku na rok zatrucie środowiska naturalnego. Mówi się coraz śmie­ lej, że aż 80% społeczeństwa skazana jest na zamieszkiwa- nie w zanieczyszczonym środowisku. Rocznie tylko przez Wisłę przepływa 173 tony ołowiu, 50 ton rtęci i 14 ton kad- mu - najgorszych trucizn, jakie kiedykolwiek znano. Nie- które źródła podają odważnie, że 60% produktów żywnoś­ ciowych dostępnych na rynku może zawierać substancje po- chodzące z organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO). Stąd należy nieustannie edukować społeczeństwo, że za- toksycznienie organizmu prowadzi do trudnych w leczeniu chorób (łącznie z nowotworami), do przedwczesnego starze- nia się lub przedwczesnej śmierci. Niewiedza lub ukrywanie prawdy o konsekwencjach zatrucia organizmu przez różne związki chemiczne to plaga naszych czasów. Trzeba już dziś dogłębnie zrewidować to, co jemy, co pijemy i czego używa­ my na co dzień. I dlatego właśnie postanowiłem napisać książkę o odtru- waniu organizmu. Nie mogę milczeć, kiedy Polska od lat na- leży do krajów, gdzie najwięcej istnień ludzkich traci życie z powodu nieuleczalnych nowotworów, gdzie ciągle przybywa chorych na alergię. Oto cena, jaką płacimy każdego dnia za zatrucie środowiska naturalnego, brak etyki producentów żywności itd. Oczywiście niezawodnym sprzymierzeńcem w kuracjach odtruwających organizm są zawsze dary przy- rody i o nich będzie mowa w tym poradniku. Zbigniew Tomasz Nowak - 10 - C(5iementarz odtruwania organizmu

Elementarz odtruwania organizmu SKĄD SIĘ BIORĄ TOKSYNY W ORGANIZMIE Niejednemu człowiekowi mogłoby się wydawać, że skoro prowadzi niby zdrowy styl życia, racjonalnie się odżywia, mieszka też w czystym ekologicznie środowisku, to nie za- graża mu zatoksycznienie organizmu. Nic bardziej złudne­ go, Drogi Czytelniku! Świat, w którym żyjemy, jest pełen toksyn i jak na razie nic na to nie poradzimy. Toksyny nie zawsze dają się zauważyć od razu. Niekiedy nie posiadają ani smaku, ani zapachu, a szkodzą. Mówiąc konkretnie, nie- które związki szkodliwe czy toksyczne produkowane są w dzień i w nocy w wyniku skomplikowanych przemian bio- chemicznych w naszym organizmie, większość jednak z nich dostarczamy mu z zewnątrz. A oto szczegółowa lista źródeł toksyn: ŻYWNOŚĆ KONSERWOWANA CHEMICZNIE Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są konserwy mię­ sne (rybne) z długim okresem przydatności do spożycia. Ich producenci często nie przestrzegają żadnych zasad etyki i stosują do produkcji takich konserw przeróżne silnie dzia- łające związki. Ostatnio czytałem raport pokontrolny (oczy- wiście pochodzący z Polski), że dodaje się do nich nawet sub- stancje, które na co dzień stosuje się do dezynfekowania zwłok! Specjaliści od żywienia od dawna odradzają spożywanie -13-

Odtruj organizm i żyj dłużej! produktów mięsnych konserwowanych, oferowanych w meta- lowych opakowaniach. Jeśli już decydujemy się na ich zakup, zawsze wybierajmy te pakowane w szkle i z możliwie jak naj- krótszym terminem do spożycia. ŻYWNOŚĆ NADMIERNIE PRZETWARZANA, KONSERWOWANA CHEMICZNIE, SZTUCZNIE BARWIONA Tu zaliczyć trzeba nie tylko słodycze, napoje (!),niektóre przetwory owocowe, ale również wędliny; do produkcji któ- rych od dawna bezkarnie używa się silnie działających sub- stancji zarówno konserwujących, jak i wzmacniających smak. WĘDLINY PEKLOWANE Aby wędliny miały miły dla oka kolor i zachowywały go długo (nawet jeśli będą długo zalegać w ladach sklepo- wych), dodaje się do nich przeróżne związki, które po spo- życiu stają się źródłem tworzenia się rakotwórczych nitro- zoamin. Tym ostatnim pomagają w powstawaniu bakterie gnilne żyjące w nadmiarze w naszych jelitach. NIEKTÓRE PRODUKTY SMAŻONE (frytki, chipsy itd.) 'lb m ż na zaskoczyć, że pod wpływem smażenia wwy- so 1·h

Odtruj organizm i żyj dłużej! Naukowcy nie od dziś ostrzegają: chrońmy przed zjada- niem frytek i chipsów nasze dzieci i młodzież. W jednym opakowaniu chipsów może być aż 20 gramów szkodliwej soli kuchennej (NaCl), co powoduje przekroczenie dopuszczal- nej dziennej normy na ten związek 3-4 razy. Zauważono również, że tłuszcz do smażenia frytek i chipsów w miarę poddawania obróbce termicznej zawiera poza tym toksycz- ne nadtlenki lipidowe. Słyszałem, że polskim naukowcom udało się wynaleźć bioczujnik, który szybko wykrywa akryloamid w produktach żywnościowych i we krwi. Może niebawem będzie on do- stępny, z wyraźną korzyścią dla zdrowia, w każdej kuchni czy restauracji. MIĘSO I WĘDLINY GRILLOWANE Plagą naszych czasów jest moda na grillowanie, do cze- go namawiają nas reklamy w różnych mediach. Moda ta przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych, a tam niebawem % ludności będzie miało problem z otyłością, nie wspomina- jąc już o epidemii nowotworów jelita grubego i wątroby. Mó- wiąc w wielkim uproszczeniu - żywność w postaci grillo- wanego mięsa, wędliny czy ryb jest przesycona toksycznymi węglowodorami aromatycznymi, które z czasem mogą być przyczyną nowotworów jelita grubego, żołądka lub wątroby. Musimy także powiedzieć, że do trawienia takich produktów z grilla organizm zużywa mnóstwo energii, stąd nie dziwmy -16- Elementarz odtruwania organl~ się, że niebawem po ich spożyciu narzekamy na złe samo- poczucie, ogólny brak sił witalnych czy twórczych. Należy poza tym podkreślić, że z unieszkodliwianiem substancji toksycznych z takich potraw często nie nadąża nawet zdro- wa wątroba. Unikajmy także grillowania mięs, ryb i wędlin na aluminiowych tackach, do czego zachęca się w mediach. Pod wpływem wysokiej temperatury aluminium przechodzi do grillowanych produktów i stajemy się dodatkowo naraże­ ni na zatoksycznienie tym pierwiastkiem. Jeśli nie wypada nam odmówić zaproszenia na grilla w ogrodzie, zważmy na to, aby tuż po biesiadowaniu zasto- sować zioła wspomagające pracę wątroby, i na pewno nie dajmy się namówić na popijanie takich potraw napojami alkoholowymi. A przecież latem we wszechobecnych rekla- mach lansuje się popijanie ich piwem (o zgrozo!) oferowa- nym w aluminiowych puszkach. WARZYWA I OWOCE PRZENAWOŻONE AZOTEM I Z POZOSTAŁOŚCIAMI PO ŚRODKACH OCHRONY ROŚLIN Chcąc dbać o zdrowie własne, najbliższych i całego spo- łeczeństwa, musimy bezwzględnie popierać rozwój rolnic- twa i ogrodnictwa ekologicznego, gdzie produkcja żywności odbywać się powinna według określonych zasad. W gospo- darstwach ekologicznych regularnie poddaje się badaniu wyprodukowane warzywa, owoce i inne dary przyrody, al -17-

Odtruj organizm i żyj dłużej! przede wszystkim nie stosuje się na taką skalę środków ochrony roślin (pestycydów, herbicydów i innych), w miarę możliwości zamiast nawozów sztucznych praktykuje się za- stosowanie przyjaznych środowisku nawozów naturalnych. W gospodarstwach ekologicznych nie uprawia się także odmian roślin użytkowych modyfikowanych genetycznie (w skrócie GMO). Przedstawiając problem w uproszczeniu - warzywa, owo- ce i inne dary ziemi przenawożone nawozami azotowymi dostarczają naszemu organizmowi niebezpiecznych dla zdro- wia azotynów i azotanów. Szczególnie zdradliwe okazują się te pierwsze, ponieważ kiedy dostaną się do jelit, zostają prze- tworzone przez bakterie gnilne do rakotwórczych nitrozoa- min. Przenawożone azotem warzywa i owoce są też nadzwy- czaj niebezpieczne dla dzieci i niemowląt. U tych ostatnich azotyny, gdy wnikną do organizmu, natychmiast reagują z żelazem wchodzącym w skład hemoglobiny, co prowadzi do jej blokady i w konsekwencji do niedotlenienia wszystkich tkanek. Udowodniono, że spożywanie żywności lub wody za- nieczyszczonej azotynami prowadzi do zaburzeń psychicz- nych. Potwierdziły to szczegółowe badania przeprowadzone swego czasu w Australii. Prowadzi poza tym do powstawania nowotworów, głównie żołądka i wątroby. Niebezpieczne dla zdrowia okazują się pozostałości po użytych środkach ochrony roślin, bo często producenci żyw­ ności albo nadużywają ich stosowania, albo nie zważają na wymagany okres karencji. Substancje pochodzące z pesty- cydów - pomimo zapewnień zawartych na opakowaniu -18- Elementarz odtruwania organizmu o czasem ich znikomej toksyczności, w rzeczywistości sta- nowią zagrożenie zachorowania na przeróżne nowotwory, alergię i inne choroby trudne do leczenia, o których wcześ­ niej mało słyszano w medycynie. SKAŻONA LUB ZANIECZYSZCZONA WODA Jest już coraz mniej takich miejsc w Polsce, gdzie można korzystać z czystej, nieskażonej wody. Jeszcze gorzej jest w Europie Zachodniej, np. w Holandii, gdzie z powodu ogromnego zatrucia gleby pestycydami i nawozami sztucz- nymi dochodzi do tego, że pobiera się 20-centymetrową warstwę podłoża i następnie przewozi się ją do wyspe- cjalizowanej w tym zakresie firmy, gdzie jest odtruwana. Powodem zatrucia czy zanieczyszczenia wody są oczywiście stosowane w nadmiarze i bez zachowania zdrowego rozsąd­ ku nawozy sztuczne, środki owadobójcze, chwastobójcze, grzybobójcze i inne. Te wnikają w głąb gleby, a potem wraz z wodami opadowymi spływają do rzek, strumieni, studni. Rzeki, skąd najczęściej czerpie się po procesie uzdatniania wodę pitną, w sposób zatrważający zatruwają też zakłady przemysłowe, a zwłaszcza przemysł chemiczny itd. Do rzek spływają poza tym wszelkie zanieczyszczenia z gospł­ darstw domowych, np. w postaci detergentów. Te mogą po- zostawać w zbiornikach wodnych nawet latami (co potwier- dziły badania naukowe), bo nie ulegają tak szybko, jak się o nich często pisze, rozkładowi. -19-

Odtruj organizm i żyj dłużej! Badania ostatnich lat, o których mało się wspomina, po- kazują, że na niewiele zdaje się stosowana powszechnie me- toda chlorowania wody pitnej. Okazuje się, że zastosowany chlor z łatwością łączy się z pozostałościami po pestycy- dach, a także substancjami wytwarzanymi przez chorobo- twórcze bakterie, pasożyty (np. pierwotniaki), tworząc chlo- ropochodne metanu itd. Związki te uznawane są dziś za prekursorów powstawania w organizmie nowotworów - głównie jelita grubego i pęcherza. Mniej więcej połowa Polaków skazana jest na korzystanie z wody wcześniej chlo- rowanej. Sam chlor to silna trucizna. Truje nie tylko wtedy, gdy pijemy chlorowaną wodę, ale także podczas korzystania z kąpieli czy prysznica (wdychamy jego związki). W dostarczanej do domów wodzie mogą znajdować się również związki ołowiu, bo przed laty używane w rurocią­ gach rury uszczelniano i łączono za pomocą włókien z ko- nopi oraz ołowiu. Te rury do dziś służą w niektórych mias- tach i wsiach do rozprowadzania wody pitnej. Prawie nikt nie interesuje się tysiącami kilometrów rurociągów, które powszechnie układano w latach 60. XX. wieku z rur azbes- towo-cementowych. Włókna niebezpiecznego azbestu są systematycznie z nich wypłukiwane i trafią wraz z wodą do niejednego polskiego domu. Azbest od lat znajduje się na liście czynników o wyjątkowym działaniu rakotwórczym. Gdy osadzi się w organizmie, trudno go stamtąd usunąć - nieuchronnie stwarza ryzyko zachorowania na nowotwory. Niedopuszczalne jest poza tym zastosowanie rur z PCV doprowadzających wodę pitną do gospodarstw domowych, -20- Elementarz odtruwania organizmu co często praktykowano. Rury te z czasem uwalniają do niej groźny dla zdrowia kadm. Eksperci w dziedzinie ochrony środowiska twierdzą, że niekiedy sam proces uzdatniania wody w zakładach wo- dociągowych może szkodzić zdrowiu człowieka poprzez zastosowanie koagulantów (np. siarczanu żelazowo-alumi­ niowego). Nie łudźmy się również, że wolna od zanieczyszczeń jest woda wydobywana z głębokich ujęć. Jak twierdzą specjaliś­ ci, regularne wypompowywanie jej zasobów powoduje na- tychmiastowe zasysanie wód powierzchniowych, które są mocno zanieczyszczone. Nie można też stuprocentowo ufać wodzie butelkowanej w plastikowych opakowaniach, ponieważ zbyt długie jej przechowywanie (często w nieodpowiednich warunkach, np. wysokiej temperaturze) wywołuje powolny rozkład tych opakowań. Wskutek tego do wody przedostają się m.in. mo- nomery, stabilizatory itd., które również stwarzają zagroże­ nie dla zdrowia. Specjaliści twierdzą, że od dawna w Polsce nieuporządkowana pozostaje sprawa nadzoru nad produk- cją wód oferowanych w butelkach. Przy okazji warto podkreślić, że polskie zakłady uzdat- niania wody nie dysponują odpowiednią aparaturą do wy- krywania w niej większości substancji uznanych za szczegól- nie niebezpieczne dla zdrowia. Tymczasem na zachodzie Europy podobne zakłady posiadają taki specjalistyczny sprzęt, aby wykryć 250 związków chemicznych zawartych w wodzie. -21-

Odtruj organizm i żyj dłużej! Państwo wobec powagi takiej sytuacji powinno niezwłocz­ nie podjąć szeroko rozumianą edukację społeczeństwa, a przede wszystkim dotować instalowanie w gospodar- stwach domowych specjalnych filtrów uzdatniających wodę. W chwili obecnej instalacja dobrej jakości filtra kosztuje zbyt drogo i często ludzie nie są nią zainteresowani. Tym- czasem woda dostarczana w rurach - często wątpliwej ja- kości - sukcesywnie drożeje. To musi się zmienić, stąd trze- ba nieustannie nagłaśniać narastający z roku na rok pro- blem z dostępem do niezanieczyszczonej wody. Musimy też wiedzieć, że związków szkodliwych i toksycz- nych zawartych w wodzie z kranu nie unieszkodliwi tra- dycyjne jej przegotowywanie. Często nawet zdarza się, że związki te pod wpływem temperatury zmieniają swą strukturę i stają się bardziej szkodliwe niż w wodzie prosto z kranu. OWOCE, WARZYWA, ZBOŻA POKRYTE PLEŚNIĄ I CHORE Szczegółowe badania ostatnich lat donoszą, że przezna- czane do spożycia owoce, warzywa, zboża i produkty z nich wytwarzane pokryte pleśnią stanowią ogromne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Problem dotyczy tak- że zwierząt hodowlanych karmionych np. spleśniałym ziar- nem lub paszami, które nie tylko same chorują, ale dostar- czają nam skażonego pożywienia, gdy jemy mięso. -22- Elementarz odtruwania organinnu Podejmując temat szczegółowo - produkty takie za- wierają spore ilości toksycznych mykotoksyn, a więc sub- stancji wytwarzanych przez grzyby pleśniowe, zazwyczaj należą one do szczepów Fusarium i Trichoderma i stano- wią grupę ponad 150 związków. Naukowcy udowodnili, że mykotoksyny mogą w poważniej szych przypadkach prowadzić do zmian martwiczych w jamie ustnej i_przełyku oraz wielu narządach wewnętrznych, np. żołądku, jelicie grubym. Związki mają działanie mutagenne, a więc stwa- rzają poważne zagrożenie zachorowania na przeróżne no- wotwory. Nie zjadajmy ani też nie przetwarzajmy pod pozorem rzekomej oszczędności owoców, warzyw pokrytych pleśnią. Nie przeznaczajmy na mąkę ani paszę zapleśniałego zboża. Nie karmmy także nimi zwierząt hodowlanych (dotyczy to również praktyki przeznaczania na paszę np. dla drobiu i świń spleśniałego chleba). Spleśniałe owoce i warzywa oraz przygotowane z nich przetwory nawet po usunięciu chorej części nadal zawierają toksyczne mykotoksyny, bo natychmiast przedostają się do ich wnętrza. W uszkodzonych z powodu pleśni owocach i warzywach gromadzi się np. związek z grupy mykotoksyn o nazwie patulina. Chcąc mieć pewność, że spożywamy z najbliższymi tylko to, co najlepsze dla zdrowia, zacznijmy sami przygotowywać przetwory z owoców i warzyw. O niezliczonej wprost liś i zalet takich naturalnych produktów napisałem w książ „Zdrowie ze spiżarni. Przetwory, które leczą". Trzeba ią 1 -23-

Odtruj organizm i iyj dłużej! przypominać, że przetwory zrobione własną ręką, a przede wszystkim z owoców i warzyw, co do których mamy pew- ność, że są zdrowe i pochodzące z upraw ekologicznych, od- płacą zdrowiem w przyszłości. Takiej pewności nigdy nie będziemy mieć w przypadku przetworów gotowych. Z przy- krością muszę stwierdzić, że w ostatnim czasie ludzie dla szybkiego zysku potrafią zapominać o zasadach etyki. SYNTETYCZNE LEKI SILNIE DZIAŁAJĄCE Problem zatoksycznienia organizmu (zwłaszcza wątro­ by) lekami zażywanymi przez chorych w sposób długotrwa­ ły znany jest medycynie nie od dziś. Wybierane jest czasem tzw. zło konieczne, ponieważ niejednokrotnie są to prepara- ty ratujące życie, a przerwanie leczenia mogłoby prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Trzeba się jednak kierować podstawową zasadą i zasadę tę powinien uświadomić pacjentowi lekarz, nie tylko załączo­ na do leku ulotka - stosujmy tylko te preparaty, które stoso- wać musimy, i w odpowiednich (ustalonych przez lekarza) dawkach. Trzymajmy się również ściśle okresu trwania za- lecanej kuracji. Nigdy nie nadużywajmy leków, nie ulegajmy ich natrętnej i coraz bardziej działającej na podświadomość reklamie. Nie sięgajmy po nie na własną rękę, bo na przykład pomogły komuś bliskiemu. Nie łączmy, gdy nie ma takiej konieczności, leków syntetycznych. Niewłaściwie dobrane preparaty, stosowane razem mogą być przyczyną (i często są) -24- Elementarz odtruwania organizmu interakcji. Jeśli jesteśmy skazani na regularne przyjmowani syntetycznych medykamentów, zatroszczmy się także o zdro- wie wątroby i innych organów, które mogą cierpieć z powodu gromadzących się w organizmie ich metabolitów. Ze szczególną ostrożnością należy podchodzić do lecze- nia antybiotykami, niesteroidowymi lekami przeciwbólo- wymi itd. Podobnie jest z wszędzie ostatnio reklamowanymi lekami przeciwbólowymi i przeciwgorączkowymi, których głównym składnikiem jest paracetamol. Właśnie one potra- fią trwale uszkodzić komórki wątrobowe (hapotocyty). Otóż paracetamol podany w dawce 10 g (tj. 20 tabletek) w ciągu doby może tak poważnie je uszkodzić, że pozostaje jedynie przeszczep tego narządu! Źródłem poważnego zatoksycz- nienia organizmu są ponadto leki z grupy cytostatyków, któ- re z uzasadnionej konieczności aplikuje się ludziom cier- piącym na nowotwory (zabiegi chemioterapii). Człowiek po przeprowadzonym leczeniu takimi preparatami powinien niezwłocznie podjąć systematyczną kurację odtruwającą organizm, o czym piszę w podrozdziale Odtruwanie orga- nizmu po zabiegach chemioterapii (s. 125). ZATRUTE LUB ZANIECZYSZCZONE POWIETRZE To istotny problem dla osób mieszkających w pobliżu du- żych zakładów przemysłowych - petrochemicznych, chemicz- nych, hut itd. Problem ten narasta w przypadku ludzi z - trudnionych w tych zakładach. Zanieczyszczone powi trz -25-

Odtruj organizm i żyj dłużej! stwierdza się również od dawna w dużych miastach, gdzie codziennie do atmosfery emitowane są całe tony spalin sa- mochodowych. Tworzenie nowych tzw. zielonych płuc, a więc sadzenie drzew i krzewów w zatrutych miastach, często nie rozwiązuje problemu. W niektórych miastach w ostatnich latach prowadzi się nawet politykę usuwania lub nielogicz- nego przycinania, ogławiania drzew. W ten sposób wycięto bezpowrotnie tysiące topoli (nie tylko w miastach, ale w i po- bliżu traktów komunikacyjnych), bo podobno miały one za- grażać bezpieczeństwu. Tymczasem z badań opublikowa- nych w amerykańskich czasopismach - topole dające inten- sywny przyrost pędów w ciągu lata są w stanie pochłonąć i zneutralizować mnóstwo spalin samochodowych i innych. Zaobserwowano, że ludzie mieszkający w pobliżu stacji benzynowych i jej pracownicy są wyjątkowo narażeni na szkodliwe działanie spalin samochodowych. Tam stężenie substancji toksycznych jest od 4 do 40 razy większe niż w po- zostałych rejonach miasta. Najbardziej toksyczne są w nich węglowodory aromatyczne jednopierścieniowe, a wśród nich benzen, który w dużych dawkach prowadzi do śmierci czło­ wieka. Węglowodory aromatyczne mają zdolność gromadze- nia się np. w tkance tłuszczowej (także stłuszczonej wątro­ bie), ponieważ są dobrze rozpuszczalne w tłuszczach. Eksperci ze ŚWiatowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie tak dawno ogłosili światu, że długotrwały kontakt z oparami i spalinami oleju napędowego może wywołać w niedługim czasie raka płuc, zwiększa też ryzyko zachorowania na ra- ka pęcherza moczowego. Pod względem szkodliwości spa- -26- Elementarz odtruwania organbrnu liny i opary tego oleju postawiono na równi z zabójczym ar- senem lub azbestem. FARBY TRWALE KOLORYZUJĄCE WŁOSY Dla większości kobiet i dziewcząt decydujących się na zmianę koloru włosów za pomocą farb trwale koloryzują­ cych problem zatoksycznienia organizmu niemal nie istnie- je. Tymczasem on jest, i to bardzo poważny. Podczas kolory- zowania włosów przynajmniej przez 30 minut, zarówno po- przez gruczoły potowe, łojowe umieszczone w skórze głowy, jak i wskutek wdychania substancji zawartych w farbach, przedostają się do organizmu (i są tam zwykle gromadzone na długo) bardzo zabójcze związki. Najbardziej niebezpiecz- nymi składnikami tych farb są amoniak, fenylenodiaminy, diaminobenzeny itd. Lista jest spora. Okazuje się, że najbar- dziej zdradliwe są farby zmieniające kolor na czarny, rudy i brązowy, bo wymagają one zastosowania w nich związków o wysokiej ingerencji w strukturę włosów. Na przykład w Stanach Zjednoczonych od lat istnieje przepis, który zobowiązuje producentów farb do włosów, aby ci na każdym opakowaniu w wyraźny sposób zamiesz- czali ostrzeżenie, że często używany w tych kosmetykach 4-metoksy-m-fenylenodiamina (4-MMPD, 2,4-diaminoanizol) to składnik karcynogenny, a więc sprzyjający powstawaniu raka. W krajach Unii Europejskiej nie ma natomiast takiego wymogu, a farby do włosów sprzedaje się wszędzie i każde- -27-

Odtruj organizm i żyj dłużej! mu. Wyniki badań amerykańskich uczonych w przedmiocie szkodliwości farb trwale koloryzujących są zatrważające: kobiety, które regularnie używały takich farb, trzy razy czę­ ściej zapadały na raka piersi niż te farbujące włosy jedynie okazjonalnie. Jeszcze inne raporty zdradzają, że kobiety stosujące takie farby cztery razy w roku stwarzają u siebie ryzyko zachorowania na nowotwory aż o 70% większe niż te, które nie wykonywały takiego zabiegu. Amerykańskie Stowarzyszenie Walki z Rakiem jest nie- przejednane od lat i upowszechnia informację, że u kobiet często korzystających z farb koloryzujących włosy stwier- dza się cztery razy większą zachorowalność na rzadkie przypadki nowotworów, w tym na białaczkę nielimfatyczną i szpiczaka plazmocytowego. Słowem - związki zawarte w farbach koloryzujących włosy mogą trwale gromadzić się w organizmie, przyczyniając się do przeróżnych przykrych dolegliwości, łącznie z nowotwora- mi. Kuracja odtruwająca organizm u kobiet używających tych kosmetyków znajduje więc szczególne uzasadnienie. FOLIA I OPAKOWANIA ALUMINIOWE Aluminium, jak pokazują badania naukowe ostatnich lat, może osadzać się w mózgu i powodować wcześniej czy póź­ niej zagrożenie chorobą Alzheimera. Najpierw wywołuje zmęczenie umysłowe, stany depresyjne, problemy z koncen- tracją (podobnie jak zatoksycznienie ołowiem czy rtęcią). -28- Elementarz odtruwania organizmu Aby nie dopuścić do kumulowania się tego pierwiastka w organizmie czy też je ograniczyć, trzeba rozstać się z na- wykiem pieczenia mięs i ciast z wykorzystaniem niby uni- wersalnej folii aluminiowej. Nie sięgajmy po napoje oferowa- ne w puszkach aluminiowych (ich producenci podobno za- strzegają, że aluminium oddziela warstewka ochronna, ale ja w to nie wierzę). Najbardziej zdradliwe może okazać się piwo w puszkach. Nadmiar aluminium w produktach żywnościowych to nie tylko problem zastosowania folii aluminiowej. Od lat bada- nia udowadniają, że wskutek zakwaszenia większości gleb w Polsce wzrosła zawartość tego pierwiastka np. w warzy- wach. Stąd należy czym prędzej podjąć akcję edukacyjną dla rolników i ogrodników, jak odkwasić glebę, a nawet za- proponować dotację dla nich, zwłaszcza w tych rejonach, gdzie takie gleby występują. PASOŻYTY ŻYJĄCE W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA Tak się składa, że mało kto powodu zatoksycznienia organizmu (i pogorszenia się ogólnej jego kondycji) upatruje w pasożytach. Jednak ryzyko ich wystąpienia powstaje czę­ sto wówczas, gdy zarówno dorośli, jak i dzieci mają kontakt ze zwierzętami domowymi. W ostatnim też czasie lubimy dużo podróżować po różnych krajach świata i tam zara- żamy się pasożytami, np. lambliami. Do pasożytów zali za- my nie tylko typowe pasożyty jelitowe, takie jak glistę ludz- -29-

Odtruj organizm i żyj dłużej! ką, owsiki, ale również niebezpieczne pierwotniaki, np. lam- blie, które mogą pasożytować ro.in. w woreczku żółciowym, drogach żółciowych, dwunastnicy i jelicie cienkim. Pasożyty te ciągle produkują przeróżne substancje toksyczne oraz odchody; które zatruwają nieuchronnie cały organizm. Bar- dzo niebezpieczne okazują się odchody typowych pasoży­ tów, jak owsiki i glista ludzka, a także tasiemców. Prowadzą one do stanów alergicznych, napadów astmy; ostrego bólu głowy; ataków rozdrażnienia i ogólnego rozstroju w organiz- mie kończącego się różnymi poważnymi przypadłościami. Człowiek, w którego organizmie stwierdzono obecność pasożytów, ma bladą, ziemistą cerę, nie dopisuje mu apetyt, ma też problemy z koncentracją i pamięcią (odchody i tok- syny produkowane przez nie prowadzą do upośledzenia ko- mórek mózgowych). Narzeka nieustannie na brak sił, a na- wet przy wykonywaniu prostych czynności szybko odczuwa zmęczenie. W poważnym zasiedleniu glistą ludzką jelita cienkiego może dojść do jego niedrożności, co często dla chorego kończy się na stole operacyjnym. I ciekawostka. Podobno w historii żydowskiej istnieją bardzo stare przekazy; według których każdy oskarżony za- nim został postawiony przed sądem, musiał być zapobie- gawczo uwolniony od pasożytów jelitowych. Wszystko po to, aby starał się mówić prawdę. Podawano mu wtedy mocny napar z ziela piołunu. -30- Elementarz odtruwania or nlrnrn BAKTERIE GNILNE ZASIEDLAJĄCE JELITA W przypadku niezachowania odpowiedniej dbałości o zdrowie, a także na skutek niewłaściwego zastosowania antybiotyków (wyniszczających bakterie przyjazne organiz- mowi) w jelitach, a zwłaszcza w jelicie grubym, ze wzmożo­ ną siłą rozwijają się bakterie gnilne - bardzo niepożąda­ ne. Rozkładając wszelkie niestrawione części pokarmów (a zwłaszcza białek), przyczyniają się do produkcji w jelicie grubym bardzo niebezpiecznych związków, wywołujących dokuczliwe wzdęcia i cuchnące gazy. Do takich związków należą: siarkowodór, krezol, metanotiol, agmatyna, muska- ryna, fenol, amoniak, indol itd. Związki te jeśli nie zostaną sprawie przekazane do zdrowej, niezatrutej wątroby; która je unieszkodliwi - prowadzą do zatrucia organizmu. Bakterie gnilne są sprawcą wytwarzania w jelitach groź­ nych dla zdrowia nitrozoamin - zaliczanych do związków rakotwórczych. Nitrozoaminy produkują w jelitach bakterie ze szczepów Escherichia coli, Pseudomonas, Klebsiella, Proteus i inne. NAPOJE ALKOHOLOWE O szkodliwym wpływie alkoholu na organizm człowieka można chyba napisać drugą taką książkę. Niepokoi jednak fakt, że według ostatnich statystyk w Polsce żyje 2,5-3,5 mi- -31-

Odtruj organizm i żyj dłużej! liona ludzi otwarcie deklarujących, że lubią nadużywać alkoholu. Jeszcze bardziej bije na alarm raport, w którym 92,5% młodzieży gimnazjalnej przyznaje, że ma za sobą doświadczenie picia napojów alkoholowych. Niektórym wy- daje się, że nie wypada nie wypić, skoro w przerwie na re- klamy w telewizji % czasu przeznacza się na lansowanie zgubnego stylu życia z piwem w tle. Są jeszcze inne dane dotyczące spożywania alkoholu i stopnia jego szkodliwości dla organizmu. Otóż około 10% zdiagnozowanych w ciągu jednego roku chorób to konse- kwencja picia alkoholu. Tyle samo stwierdza się zachoro- wań na nowotwory, natomiast aż 63% przypadków marskoś­ ci wątroby zdiagnozowano u alkoholików. Picie alkoholu nie służy zdrowiu. Według ostatnich do- niesień Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem wypicie dwóch kufli piwa w ciągu dnia może zwiększyć ry- zyko wystąpienia nowotworu żołądka o 75%. Okazuje się bowiem, że alkohol ulega metabolizmowi z udziałem dehy- drogenazy alkoholowej i wtedy powstaje aldehyd octowy. Przez lekarzy od dawna jest on zaliczany do związków bar- dzo toksycznych. Posiada działanie mutagenne i karcyno- genne (sprzyja powstawaniu nowotworów). Bardzo szybko łączy się z białkami komórek i prowadzi do zmian w ich bu- dowie. Inną substancją rakotwórczą jest N-nitrozodime- tyloamina (w ąkrócie NDMA), która jest z kolei zawarta w piwie. -32- Elementarz odtruwania organlm1u PAPIEROSY Paląc papierosy, szybciej lub wolniej wydajemy na siebie wyrok śmierci. To trzeba powiedzieć na samym wstępie. Trujemy też świadomie niepalących domowników, przyja- ciół, współpracowników i inne osoby, z którymi często prze- bywamy. Palą dziś kobiety, mężczyźni, nastolatki i pokątnie dzieci. Dym papierosowy dociera także do niemowląt prze- bywających jeszcze w łonie palącej matki. Taki stan rzeczy nie wróży ludzkości niczego dobrego. Smutna i przerażająca jest statystyka związana z paleniem. Około 10 milionów Po- laków otwarcie przyznaje, że wypala w ciągu dnia od 15 do 20 papierosów. Prawie 5 milionów nie ukrywa też, że z na- łogiem nie rozstaje się od 20 lat. 100 tysięcy zgonów w na- szym kraju to właśnie konsekwencja bezpośrednia lub po- średnia chorób wywołanych paleniem. Co 10 sekund na świecie umiera ktoś na schorzenie, którego bezpośrednią przyczyną jest papieros. W dymie papierosów doliczono się ponad 300 różnych trucizn. To nie tylko problem znanego wszystkim alkaloidu - nikotyny. Jej zawartość w papierosach, według różnych źródeł, wynosi od 1 do 3%, natomiast w cygarach jest jej od 3 do 6%. Tytoń do fajek zwykle zawiera od 1,5 do 3% ni- kotyny. W dymie znajdujemy poza tym toksyczny tlenek wę­ gla (1-5%), wybitnie rakotwórczy benzopiren oraz rakotwór- cze bądź silnie toksyczne związki, takie jak: aceton, chlorek winylu, metanol, naftyloaminę, toluidynę i inne. Wraz z dy- mem wędrują do naszych płuc ponadto amoniak, cyjanowo- -33-

Odtruj organizm i żyj dłużej! dór, silnie rakotwórcze nitrozoaminy, substancje smołowate. Wśród związków w nim zawartych wyodrębniono aż 40 kar- cynogenów; a więc takich czynników; które prowadzą do no- wotworów. ROPNE WYDZIELINY BAKTERII I TOKSYNY PRODUKOWANE W ORGANIZMIE W CHWILACH PRZEŻYĆ PSYCIDCZNYCH Ropne wydzieliny tworzące się w zainfekowanym gar- dle, oskrzelach, zatokach zawierają toksyny drobnoustro- jów chorobotwórczych. Takich wydzielin nigdy nie należy połykać, bo stanowią realne zagrożenie zatoksycznienia organizmu. Takie zdradliwe substancje produkują również bakterie bytujące na dziąsłach i zębach oraz rozkłada­ jące resztki pożywienia. Ważna jest zatem właściwa higie- na jamy ustnej, a przede wszystkim niedopuszczanie do próchnicy zębów (zęby objęte ogromnym ubytkiem lub tzw. ich korzenie tkwiące w dziąsłach trzeba czym prędzej usunąć). Źródłem szkodliwych produktów jesteśmy także my sami. Wiele substancji szkodliwych, a nawet w niektórych sytuacjach toksycznych jest wydzielanych w organizmie podczas silnych przeżyć psychicznych, lęku, bólu. Nie bez powodu natura wymyśliła łzy, wraz z którymi pozbywamy się toksyn. W stanach wzruszenia, wzburzenia nie wolno tłumić emocji, bo stanowi to zagrożenie dla naszego zdro- wia, zwłaszcza dla wątroby i układu nerwowego. -34- Elementarz odtruwania org nlzmu Dodajmy jeszcze, że dniem i nocą zachodzą w organizmi przeróżne, czasem bardzo skomplikowane przemiany bioche- miczne. Proces ten nazywa się metabolizmem. Szkodliwość ubocznych produktów przemiany materii może być równie dotkliwa, jak i toksyn dostarczanych z zewnątrz. Oczywiście nad sprawnym unieszkodliwianiem ich i usuwaniem z organiz- mu czuwają wątroba i nerki, ale kiedy stają się i one niewy- dolne - musimy im koniecznie pomóc włączeniem odpowied- niej kuracji. Jej podstawowym zadaniem jest nie tylko wspo- możenie procesu samoodtruwania organizmu, ale przede wszystkim przywrócenie właściwej pracy wielu narządom. JAK ROZPOZNAĆ, ŻE CIERPIMY Z POWODU ZATRUCIA ORGANIZMU Na początku procesu .zatrucia organizmu toksynami wszystko przebiega z pozoru niewinnie i tylko wyczulona czujność i znajomość tematu pozwalają określić, że znaj- dujemy się w grupie zwiększonego ryzyka. Krótkie sygnały pojawiają się i zazwyczaj po jakimś czasie mijają. Organizm próbuje sam jakoś naprawić szkody wywołane przedosta- waniem się do niego i gromadzeniem przeróżnych toksyn. W jaki sposób? Na przykład kumuluje je w tkance tłuszczo­ wej, dlatego zwolniony jest metabolizm, aby taką zbędną tkankę zgromadzić. Dlatego zawsze powtarzam na moich wykładach, że tkanka tłuszczowa to istna „spiżarnia" nie- bezpiecznych toksyn i trucizn, o czym zwykle zapominamy. -35-

Odtruj organizm i żyj dłużej! Zwolnienie metabolizmu i chwilowe „spakowanie" związ­ ków toksycznych w tkance tłuszczowej nie rozwiązuje jed- nak problemu. Co jakiś czas organizm otrzymuje kolejną ich dawkę i pomimo wielkiego wysiłku często przeciążonej i za- trutej wątroby oraz nerek zaczynają one powoli zakłócać podstawowe czynności całego ustroju. Współczesna nauka postanowiła przyjrzeć się toksynom gromadzącym się w organizmie człowieka i jego reakcjom na nie. Ustalono kilka etapów zmagania się organizmu ze związkami szkodliwymi i trującymi. Ten bardzo skompliko- wany, często niespójny proces uzupełniłem wnioskami z mo- jej dogłębnej analizy tematu. I etap Zatoksyczniony człowiek co jakiś czas odczuwa niegroź­ ne skutki obecności związków toksycznych kumulowanych w jego organizmie. II etap Objawy zmęczenia, utraty sił witalnych zaczynają naras- tać, ale nadal nasza czujność bywa uśpiona. Owszem, wi- dzimy, że organizm nie domaga, ale zazwyczaj nie kojarzy- my tego stanu z toksynami. Następnie do tych objawów do- łączają pojawiające się bóle stawów, kręgosłupa, coraz sil- niejsze bóle głowy. -36- Elementarz odtruwania organizn111 III etap Pewnego dnia spostrzegamy, że na naszej skórze poja- wiają się zmiany alergiczne, których wcześniej nigdy nie było. Zaczynamy reagować uczuleniem na dotychczas uży­ wane kosmetyki. Skóra reaguje coraz częściej wysypką lub stanem zapalnym. Występuje też od czasu do czasu świąd skóry. IV etap Powoli przybieramy na wadze, choć zjadamy zwykle tyle samo posiłków, co wcześniej. Niektórzy, widząc zagrażającą im nadwagę, podejmują decyzję o spożywaniu mniejszych porcji pokarmu, ale na niewiele się to zdaje, bo organizm za- czyna oszczędzać kalorie. Po kilku tygodniach pojawia się nadwaga, która powoli przechodzi w niebezpieczny stan otyłości. Coraz bardziej narzekamy na złe samopoczucie, częściej niż zwykle musimy się położyć, aby odpocząć, bo chroniczny brak sił nie pozwala nam normalnie funkcjono- wać, szczególnie późnym popołudniem. Ujawniają się do te- go problemy z trawieniem, częściej odczuwamy tępe pobole- wanie w prawym podżebrzu, co wskazuje na niedomaganie wątroby, która z trudem nadąża z neutralizowaniem toksyn w organizmie. U niejednego z nas do tych objawów dołącza­ ją jeszcze obrzęki, widoczne zwłaszcza rano, tuż po przebu- dzeniu. Stajemy się coraz bardziej ociężali. Słyszymy wzmo- żone „strzelanie" w stawach i kręgosłupie szyjnym podczas -37-

Odtruj organizm i żyj dłużej! wykonywania poszczególnych ruchów. Organizm za wszelką cenę stara się usunąć kumulujące się w nim toksyny, odkła­ dając je np. w paznokciach, produkując coraz więcej wy- dzielin. Dlatego niektóre osoby z objawami ogólnego zato- ksycznienia skarżą się na chroniczny, czasem alergiczny katar, częste odkrztuszanie ropnej, gęstej wydzieliny, która gromadzi się w gardle i oskrzelach. V etap Do opisanych wcześniej sygnałów dołączają stany zwy- rodnieniowe stawów i kręgosłupa. Mamy problem z poru- szaniem się, szczególnie kiedy zmarzniemy (lub przy na- głych zmianach pogody). Częściej niż zwykle boli nas głowa. Ludzi uskarżających się na gwałtowne pogorszenie stanu zdrowia często postrzega się jako symulantów lub po prostu hipochondryków. VI etap Powoli zaczynają wyczerpywać się możliwości samood- truwania organizmu. Najbardziej obciążone są wątroba i nerki. Coraz bardziej doskwiera nam tępe pobolewanie w prawym podżebrzu. Wątroba powiększaniem swych roz- miarów w chwilach intensywnego procesu trawienia (po spo- życiu obfitszych posiłków) manifestuje przepracowanie i zatrucie. Silnie przekrwiona wątroba uciska inne organy, co może potęgować odczucia pobolewania. Chory człowiek -38- Elementarz odtruwania org nlzmu doświadcza nagłych nasileń bólu w okolicy wątroby, np. pod- czas pochylania się. Czujemy się wtedy jak napompowani powietrzem - to zbierające się w jelitach we wzmożonym tempie cuchnące gazy. Cierpimy zazwyczaj także na zbyt skąpe wydalanie moczu. Problem ten nasila się, kiedy z po- wodu nieodczuwania pragnienia pijemy coraz mniej. Mocz ma zabarwienie ciemnobrązowe, staje się coraz bardziej cuchnący. Kobiety podczas oddawania moczu mogą odczu- wać pieczenie lub nawet stan zapalny w obrębie cewki mo- czowej.Panowie-po 50. roku życia skarżą się na zastój mo- czu w pęcherzu moczowym i kłopoty z rozpoczęciem jego oddawania. Zalegający w pęcherzu mocz powoduje zakłóce­ nie pracy nerek. VII etap Coraz częściej dokuczają nam: otępienie, zawroty głowy, wzmożona senność lub bezsenność. U chorego Wy-stępuje syndrom przewlekłego zmęczenia. Stajemy się bardziej ner- wowi, apatyczni, narzekamy na zmienny nastrój. Pojawia się okresowa depresja. VIII etap Z powodu ogólnego zatoksycznienia organizmu i bardzo poważnych problemów z usuwaniem zarówno toksyn, które pochodzą z zewnątrz, jak i szkodliwych produktów prze- miany materii tworzą się warunki do rozwoju nowotworów. -39-

Odtruj organizm i żyj dłużej! Długotrwałe działanie substancji toksycznych prowadzi do mutowania się komórek. Natomiast osłabiony system immu- nologiczny przestaje na nie reagować. Ważna uwaga Oczywiście nie ma uniwersalnego dla wszystkich sche- matu, według którego można stuprocentowo określić, że syg- nały wysyłane przez organizm to tylko wynik jego zato- ksycznienia. Często zdarza się, że zatruciu towarzyszą przeróżne choroby. Bywają także przypadki, i to wcale nie- rzadkie, kiedy gromadzenie w organizmie toksyn i szkodli- wych metabolitów wywołuje nieleczona bądź leczona nie- właściwie choroba (np. dna moczanowa, postępująca niewy- dolność nerek, wątroby itd.). Zlekceważenie ich i skupienie uwagi jedynie na kuracji oczyszczającej organizm byłoby nierozsądne. Dlatego konieczna jest wizyta u lekarza, i to kilku specjalności, oraz cierpliwe przeprowadzenie komple- ksowych badań laboratoryjnych. Oto najczęstsze objawy sygnalizowane przez zanieczysz- czony toksynami organizm: • ospałość lub - odwrotnie - problemy z zasypianiem • białawy nalot na języku widoczny zwłaszcza rano • cuchnący oddech pomimo dbałości o higienę jamy ustnej • pojawiający się metaliczny posmak w ustach -40- Elementarz odtruwani orpnlzmu • bardzo nieprzyjemny; niemal piekący zapach potu - często przypominający mocznik) • nadmierna potliwość w czasie snu • dokuczliwe wzdęcia • cuchnące gazy • bardzo cuchnący kał • pasożyty w kale • uporczywe biegunki lub trudne do opanowania zaparcia • zespół jelita drażliwego • nadwaga albo gwałtowna skłonność do chudnięcia • pojawienie się hemoroidów • gromadzenie się złogów wody w organizmie (ociężałość i obrzęki) • migrenowe bóle głowy • kłopoty z zapamiętywaniem i koncentracją myśli • wzmożona drażliwość i utrata sił witalnych • stłuszczenie wątroby (stwierdzone podczas badania USG) • bóle stawów, kręgosłupa, silne napięcie ścięgien • szaroziemista cera • nadmierne wypadanie włosów bądź nawet łysienie • brązowe lub brązowosine przebarwienia wokół oczu • obrzęk powiek -41-

Odtruj organizm i żyj dłużej! JAKIE SĄ KORZYŚCI DLA ZDROWIA PO KURACJI ODTRUWAJĄCEJ ORGANIZM Naprawdę nie sposób wymienić wszystkich możliwych korzyści płynących ze skutecznie i cierpliwie przeprowa- dzonej kuracji oczyszczającej organizm. Wiedzą to najlepiej ci, którzy w porę dostrzegli u siebie ten poważny problem, i taką kurację przebyli. Mówiąc ogólnie, co jakiś czas warto znaleźć czas na odtrucie organizmu, ponieważ: • zdecydowanie przedłuża życie • skutecznie hamuje proces szybkiego starzenia się • przywraca chęć do życia i działania • broni przed poważnymi chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nowotworami, cukrzycą, otyłością, nadciśnieniem tętniczym krwi itd. • stabilizuje poziom cholesterolu we krwi i chroni przed konsekwencjami miażdżycy, np. zawałem serca, udarem mózgu • poprawia jakość życia bez względu na wiek • poprawia ogólną sprawność ruchową i intelektualną • uwalnia od złych nawyków żywieniowych • usprawnia pracę układu odpornościowego (immunologicznego) • dodaje sił witalnych • u niektórych osób poprawia nawet wzrok • gwarantuje krzepiący sen -42- Elementarz odtruwania organizmu • przywraca spokój wewnętrzny • zapewnia zdrową cerę i wygląd KIEDY NAJLEPIEJ PRZEPROWADZAĆ KURACJĘ ODTRUWAJĄCĄ ORGANIZM Każdy czas jest dobry na przeprowadzenie komplekso- wej kuracji odtruwającej organizm. Wprawdzie znawcy te- matu przekonują, że niektóre organy wewnętrzne w pew- nych porach roku czy nawet miesiącach dysponują więk­ szym zasobem energii, co warto wykorzystać w procesie samoodtruwania - to jednak jeśli czujemy taką potrzebę, do takiej kuracji przystąpmy niezwłocznie. Jako ciekawostkę podam, że np. wątroba podobno najskuteczniej odtruwa się we wrześniu i wiosną, jelito grube - w kwietniu, nerki - w lip- cu, a żołądek - w marcu. Ale powtarzam - nie czekajmy z od- truwaniem organizmu na konkretny miesiąc czy porę roku, jeśli wymaga tego nasz stan zdrowia. Oczywiście trzeba podkreślić, że na obowiązkową ku- rację odtruwającą warto zdecydować się wiosną, bo po zi- mie gromadzi się w naszym ustroju o wiele więcej toksyn. Dlaczego? W okresie jesienno-zimowym zjadamy zazwyczaj większe porcje kalorycznego pożywienia (z większą zawar- tością tłuszczów zwierzęcych), natomiast mniej owoców i warzyw, zaniedbujemy ruch na świeżym powietrzu (pro- wadzimy najczęściej tzw. siedzący tryb życia, co sprawia, -43-

Odtruj organizm iżyj dłużej! że nasze jelita stają się bardziej leniwe), często skazani jesteśmy na przebywanie w niewystarczająco wietrzonych pomieszczeniach i (o zgrozo!) niekiedy w towarzystwie ludzi palących papierosy. Niektórzy zażywają w czasie in- fekcji antybiotyki, które osadzają się w postaci szkodliwych metabolitów, a także niszczą przyjazną florę bakteryjną w jelitach, a bez niej nie może być mowy o normalnym pro- cesie samoodtruwania całego organizmu. III organizmu od stóp do głów

Odtruwanie organizmu od stóp do głów KURACJA DLA LUDZI PRACUJĄCYCH W SZKODLIWYCH WARUNKACH Są ludzie, którzy wymagają szczególnej troski w za- kresie regularnego odtruwania organizmu. To np. pracowni- cy przemysłu chemicznego, petrochemicznego, lakierni, stacji benzynowych i dystrybucji paliw, sadownicy i ogrod- nicy wykonujący opryski roślin pestycydami itd. W grupie tej znajdują się również osoby zamieszkujące w pobliżu zakładów przemysłowych i w dużych miastach. Należy też bezwzględnie przypominać o kuracji odtruwającej tym, któ- rzy posiadają ogródki działkowe, warzywne położone w tych miejscach i w pobliżu ruchliwych dróg. Choć w zasadzie dla własnego dobra nie powinno się tam w ogóle uprawiać żad­ nych warzyw, owoców, ziół itd. KLASZTORNE KROPLE DLA OSÓB NARAŻONYCH NA ~KSYNY Składniki: % butelki (o poj. 100 ml) soku z brzozy • % butelki (o poj. 100 ml) soku z pokrzywy % butelki (o poj. 100 ml) soku z mniszka lekarskiego (wszystkie komponenty do kupienia w aptece lub sklepie zielarskim) -47-

Odtruj organizm i żyj dłużej! Przygotowanie: Wszystkie składniki zlać do szczelnej butelki z ciemnego szkła, dobrze wymieszać i odstawić na 7 dni. Stosowanie: Przez pierwsze 3 dni zażywa się po 15 kropli mikstury rozcieńczonej niewielką ilością wody 2 razy dziennie: pierwsza porcja na czczo, druga po południu. Następnie dawkę zwiększamy do 1 łyżeczki (też z niewielką ilością wody) 3 razy w ciągu dnia (pierwsza porcja na czczo, dru- ga około południa, trzecia - do godziny 18.00). Kuracja powinna trwać około 5 tygodni, potem 3 tygodnie przerwy. Pożytek dla zdrowia: Krople zaleca się zwłaszcza ludziom żyjącym w zanie- czyszczonym środowisku i pracującym w szkodliwych warunkach. Stanowią dobrą odtrutkę dla osób palących papierosy i przyjmujących przez długi czas leki synte- tyczne. Pomagają w pozbyciu się nagromadzonych w or- ganizmie złogów wody. Zwiększają wydalanie moczu i poprawiają proces przemiany materii. Usuwają toksyny (np. pochodzące ze skażonego, konserwowanego chemicz- nie pożywienia, zanieczyszczonej wody) oraz szkodliwe metabolity (kwas moczowy!). Leczą obrzęki wynikające z niewłaściwej pracy nerek. Wspomagają także odtruwa- nie wątroby. Są dobrodziejstwem dla ludzi chorych na cukrzycę, bo obniżają poziom cukru we krwi i działają ochronnie na nerki. -48- Odtruwanie organizmu od stóp do głów WINKO Z MNISZKA DLALUDZIMIESZKAJAC~O. 'i T W ZANIECZYSZCZONYM ŚRODO łl\'1 Składniki: około 300 dorodnych koszyczków kwiatowych (kwiatów) mniszka lekarskiego • 3 litry przegotowanej, lekko ciepłej wody 1 kg cukru • nieco drożdży winnych (np. Tokaj) Przygotowanie: Koszyczki kwiatowe mniszka zrywamy w słoneczny, cie- pły dzień w godzinach południowych w miejscach nie- skażonych. Nie zwlekajmy z tym do późnego kwitnienia, bo najdorodniejsze i najwartościowsze są te zbierane w maju. Ponieważ lubią w nich „przesiadywać" małe chrząszcze, należy je ułożyć na godzinę na białym pa- pierze (biel zwabi je). Następnie koszyczki kwiatowe płu­ czemy pod bieżącą wodą na sicie i pozostawiamy, aż nie- co obeschną. Sypiemy je do sporego słoja i zalewamy przegotowaną wodą, w której wcześniej rozpuściliśmy cukier. Do słoja trzeba też dodać trochę drożdży win- nych, które wcześniej rozrobiliśmy w wodzie z cukrem. Słój trzymamy w ciepłym miejscu 2 tygodnie (należy go zaopatrzyć w rurkę lub zabezpieczyć otwór korkiem zro- -49-