hallem

  • Dokumenty18
  • Odsłony2 479
  • Obserwuję1
  • Rozmiar dokumentów384.9 MB
  • Ilość pobrań1 393

Kuchnia polska - dla wegetarian - 200 przepisów na dania jarskie

Dodano: 6 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 6 lata temu
Rozmiar :111.7 MB
Rozszerzenie:pdf

Kuchnia polska - dla wegetarian - 200 przepisów na dania jarskie.pdf

hallem Dokumenty Przepisy kulinarne Książki Kucharskie
Użytkownik hallem wgrał ten materiał 6 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 214 stron)

{0} DAN IA JARS KI E200 P Rj

spis treści l}anin z jaj*k $aniazwaruyvvigreyhow {}ania z mąki i zi*ffiniaknw [}aniazkasayiryżu

DANIA Z JAJEK Jajecznica na parze .4'7 Jajecznica pikantna . .24' Jajecznica z boczniakami. .2O Jajecznicazkurkami. .4.9

Jajecznicazpomidorami. .LB Jajecznica ze szparagami . . 4,8 Jajecznica ze szpinakiem . . 4,9 Jajka faszerowane na gorąCo . .23 Jajka po neapolitansku . .28 Jajka sadzone w sosie chrzano\Mym. .27 Jajka sadzone w sosie winogronowym . 26 Jajka sadzone z pomidorami . .24 Jajka sadzone ze szpr\akiem. .25 Jajka w sosie musztardowym .22 Jajka w sosie wiosennym. . 4,4, Jajka z biatym serem . LO Jajka z kremem ziemniaczanym. I Jajka zapiekane w bulkach . .23 Jajka zapiekane w pomidorach. .24 Kotlety jajeczne . 29 MaŚlana pasta jajeczna . 9 Omlet owsiany z musem jablkowym . LB Omlet z dzernern. .4,3 omlet z groszkiem i papryką. .L5 omlet z jabtkiem i pomarańczą .4'4 Omlet zpreczarkami .4,2 Omlet z pomidorami .4.6

Pasta jajeczna B Pasta jajeczna z awokado . B Tostyzjajkami. .30 Wiosenne jajka faszerowane . . LO DANIA ZWARZYW T GRZYBOW

Barszcz czerwony . .78 Barszcz ukrainski. .76 Bigos zboczrtakami .60 Bigoszcebuliikabaczka. .63 Bigos z rnłodej kapusty z grzybarni .64' Bigos z pieczarek .62 Brukselkazorzechami. .55 Chtodnikjagodowy. .'105 Chlodnik malinowy. . 4-05 Chlodnik szczawiowy . 1-03 Chtodnikzbotwiny. . LO4 Danie jednogarnkowe z fasolą . .66 Flaczki zboczrlaków . .74' Grzyby duszone w pomidorach .67 Grzyby w sosie chrzanowym . 68 Jarskie flaczki . .7O Kalafior pod serową kotderką . 56 Kapusta faszerowana pieczarkami .54 Kapustazgrochem .59 Kapusta ze Śliwkami .5B Krem borowikowy .94 Kremczosnkowy. . LOL Krem kalafiorowy. . 98 Kremmarchewkowy. . loz

Krem pieczarkowy . 93 Krem selerowy z fasolą. . 99 Krem szparagowy. . 100 Kremzbroku1Ów. .97 Krem ziemniaczano-cukiniowy . .96 Krem ziemniaczany. . 95 Łodeczki z selera naciowego z kremem ziotowym .34 Papryki z farszem pieczarkowym .52 Pasta z bobu i groszku .32 Pasztet z fasoli z grzybami .33 PasztetzmaŚlaków. .54' Pieczarkiwwarzywach. .50 Pomidory zapiekane. . 53 Pory pod beszamelem. - 57 RagoOt grzybowe z kluskami. . 69 Ratatouille .64 Sałata z jajkami przepiorczymi. . 45 Salatka brokułowa . 47 Satatka jarzynowa. . 36 Sałatka jarzynowa z burakami. . 37 Salatka pieczarkowa z orzechami . .49 Salatka poro\Mo-gruszkowa .44

Salatka samo zdrowie .48 Satatka szopska . .46 Salatka z bobu i ze szptnaku . .43 Salatka z fasoli szparagowej .44, Satatkazziernniakówipapryki. .4o Salatka ze szpinaku z jajkiem .42 Saiatka ziemniaczana. . 39 Satatka zmudzka .38 Szaszlyki warzywne .72 Wiosenne ogorki z nadzieniem. . 35 Wykwintna zupa jarzynowa . .84 Zapiekane jesienne WarZyWa z fasolą . .73 Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana . .75 Zapiekanka z baklazanow ciecierzycy i pomidorÓw . .74 Zrrpa cebulowaz grZaTIką serową . .94' Zupa dyniowa . .92 Zlrpa fasolowa z pomidorami. .87 Zrrpa grzybowa z zacrerkami. . Bo Zupajarzynowa . . 83 Ztrpa paprykowaz pulpecikami serowymi . . Bg Zupa pomidorowa Z nutą imbirową . . 84' Zupa szczawiowa . B0

Zrrpa szpinakowa .79 ZupawiŚniowa . 4.06 Zupazkalarepy. .90 Z:rpazsoczewicy. .BB Zurek postny. . Bz DANIA Z MĄKI I ZIEMNIAKOW

DroŻdŻowe pieroŻklz nadzieniem serowym . . L45 Kluski gryczane z bialym serem. L4,6 Kluski kIadzione zbryndzą L4'3 Kluski kladzione z sosem kalafiorowym . . L4,5 Kluski kladzione z sosem z botwiny. 4,4,4 Kluski leniwe 4.4,7 Kluski Szare z duszoną kapustą . . 1^25 Knedlezbryndzą. .4'52 Knedlezgrzybarnt .150 Knedlezmorelami . L4B Knedle Zsoczewicą. . 4'54' Knedieztruskawkami. .4,49 Kopytka . 4.4.8 Kopytka marchewkowe z sosem szczawiow5rm . L24. Kopytkaserowe. .4,24 Kopytkazsosemdyniowym. .4.22 Kopytka z sosem warzywnym. . 4,23 Kopytkazielone. . LzO Kotlety ziemniaczane z sosem szpinakowym . 4,54 Krokiety naleŚnikowe zboczrlakami . . L66 Krokiety naieŚnikowe z farszem jajecznym. . L7o Krokiety naleŚnikowe z farszem ruskim . . 168

DANIA ZKASZY I RYZU Budyn zkaszy jaglanej . 498 Daniejednogarnkowezryżern.. .2o2 Kasza gryczana z bialym serem . . L97 Kasza jaglana z morelami i rodzynkami . L95

Kasza jaglana ze ŚIiwkami . Kasza jęczmienna wypiekana z grzybami Kotleciki ryzowe Kotlety z kaszy gryczanej. Legumina ryzowa z jablkami Legumina ryzowa z morelami . Legumina zkaszy manny Risotto z groszkiem . Risotto z grzybami Risotto z warz;rwami . Ryz na mleku z cynamonem . Ryzowy suflet pod pierzynką 4_96 4_99 204, 200 {_93 Lg2 L94 205 203 204 1_90 794. -b. ara 1

I Dania z jajek . - f 'ęlsd_€-** sry- * *JEż Jl Fa'*sAĘ* '1 ffi

Pasta jaje czna Jajka obrac, posiekac. Dymki obraÓ, posiekaÓ, szczypiorek umyÓ, oSuSZyC/ drobno pokroic. Jajka i cebulę ze szczy- piorkiem poIączyc Z pozosta1ymi skiadnikami. .,&,.1-. obrane jajka i ser pokroic w kostkę. Awokado obraÓ, przekroiÓ, Mryjąc pestkę, llliąŻsz pokroic w kawatki. Sk1adniki zmiksowaÓ na gIadką masę. Dodac szczypiorek i majonez, dokladnie wymieszac. Pastę doprawic solą i pieprzem. Skladnila: 4 iaika up,otowane na twardo 2 cel;ule dymki ze szczypiorkiem 2Iyżki majonezu 1 lyżka musztardy francusłiej sÓ] Pasta jaje czrra z awokado SkTadnila: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado 15 dag żÓItego sera 2 lyżki posiekanego szczypiorku 2lyżki majonezu so1, bialy pieprz I

MaŚlana pasta jaje CzTla Skladni.lu: 5 jajek ugotowanych na twardo 10 dag masla 3lyżki śmietany 1 Iyżeczka musztardy sÓJ, biały pieptz sF{}6** Pffiu YG*?*!łE&f'j l&; Jajka obraÓ, posiekaÓ, utrzeÓ sta- rannie ze Śmietaną, z musztardą i mastem. Pastę doprawic solą i pieprzem. \ Skladnr'kt: 4 jajka ugotawane na twardo 2 żóItka 15 dag zjemniaków lz szklanki oliwy 1Iyżka ostrcj musztatdy 1 Iyżka białego octu winnego %łyżeczkisoli dekoracja 2 póIp1asterki cytryny 1 liśćsaIaty l oliwka 1 galązkakopetku Jajka z kremem zlerrtniaczanJrm s Ps€# ffi P *EY**T**1fśąffE jh: Ziemniaki obraÓ, umyć, pokroiÓ w kostkę, ugotowaÓ w osolonej wodzie. odcedzic, ciepte uttuc. Do ziemniakow dodac musz- tardę, ocet, zóttka, oliwę i sól. Sktadniki utrzeÓ. Jajka obrac, przekroiÓ wzdlllŻ na poIow5r, uloŻyc na pÓtmisku. Na kazdej polówce umieścićporcję kremu, przybrac skladnikami do dekoracji.

SAJac1rłj/l: 6 jeljel' L/,gotolĄ/anych na twardo J pq'r'-ck rzctrlkiewel< ] . ,lgrjr'Aa 'SaJarło],ycg..) 2 lr:Aj chuclego scrka )'lt l ll l o ge rL i ztll.1'ćl7]a]g() 2 ir : li I posieltr lrego szczyl,tiorku -< ćl 1. p i t' p r z zi o I ol.l, 1' Wio senne jajka faszerowane Jajka obrac, przekroic wzdluŻ na po1ow31, ostroznie wyjąc lyŻec:zką zo1tka. Rzodkiewki oozyŚcic' umyÓ, posiekac. ogorka obrać, pokroic w drobną kostkę. Serek utrzeo z 2 Żołtkarni[pozostaIe wykorzystać do innych potraw], so1ą i pieprzem, dodaÓ roz- d robnione rz od kiewki, o gÓrka or aZ sz:Zypiorek, wvmieszac. Bialka napeInic przyrządzoną masą. E' J) r } Skladnitu: B jaiek ugot.owanych na twardo 20 dag białego sera 6Iyżck m]eka 1 łvżkatartcgo chrzanu 1 Iy żka koncent'ratu p omicLor owe go 2 łyżkiposlr'"łanej natki pietrtlszki kj'lka ]jścisa/aty sol, biały pieprz Jajka zbtałym Serem Sa1atę umyc/ osuszyc/ rozloŻyc na po1misku. Ser wymies:ZaC Z mlekiem, doprawic solą i pieprzem. Jajka obraÓ, przekroic wz,dluŻ na po1owy. Zo1tka delikatnie WyjąC lyŻeczką, przetrzec przez sitko, utrzec z serem. Masę podzielic na i] rowne porcje. Pierwszą wymieszac z, chrzartem, drugą z koncentra- tem pomldorowym/ a |rzecią z natką pie- truszki. Białka nape1nic masami, uIoŻyc na salacie. Gtfr

Jajka w sosie wiosennym Surowe zoItka ro7,etTzec z musztardą i Ą IyŻeczką Śmietany, dodac -jogurt oraz resztę Śmietany, wymieszac. \ĄIarzywa umyc/ oSuSZyc. obranego ogor- ka pokroic w drobną kostkę, rzodkiewki w plasterki. Szczypiorek posiekac. Kieiki przelac na sitku wrzątkiem, osąCzyCI pokroic. Sk1adniki wymieszaÓ z sosem, doprawlc solą łpieprzem. Jajka obrac ze skorupek, przekroic wzdluŻ na polowy, uloŻyc na polmisku, polac sosem i od razu podawac. Skladnilu; 5 laleJi ug'otoWanycłl na t.warc]o 2 surtlwe żÓłtktl 2 ]yżeczki musztarrly 3Iyżer:zki śmietany 2 Iy żenzki j o g5u r tu natur'alne,gcl 1 maly ogórek 1 p ę c z e k r z tl r] kic:w e ]< 1 p ęl c z e k s z r: zy 1lio rktt 1 clpakowtlnie mieszanycłl kje/lrÓw sÓl, czetny pieprz

'.,.!adś& €tr'-a; {* ff Sl

Skladnila: 6 jajek 4lyżki m]eka 4Iyżki mąki pszennej 1 Iyżeczka cukru sÓ1 masio dcl smażenia 2 lyżeczki dowo1nego dżemu r-ukier puder do pos.ypania Omlet owsiany zrnusem jabtkowJrm SkJadnikr: 4 lyżki otrębów owsianych 2 lyżki platkÓw owsianych 1/ą szk]anki m]eka 4 iaika 3Iyżki cukru 2 łyżeczkioleju mus 2 kwaskowe jabłka cynamon Omlet z dzemem Bia1ka ubic z dodatkiem szczypLy soli na SZtyMrną pianę. Zoltka rozmącic z mlekiem, wsypaÓ mąkę i cukier' składniki wymieszać. Ciasto delikatnie połączycz pianą z bialek. Maslo roztopiÓ na patelni, wylac |z ciasLa, smazyÓ na matym ogniu, az spod lekko się zrumieni' odwrÓcic i smazyc ok. '1 min. omlet ostroznie przeloŻyc na talerz, trzymaÓ w ciep- le' Na patelnię wlaÓ pozostale ciasto, smazyÓ tak jak wczeŚniej' Gotowe omlety poSmarowaÓ dzemem, posypac cukrem pudrem i od razu podawac. Jab1ka umyć, obraÓ, pokroic w drobną kostkę, dusic z dodatkiern 4"-2lyŻekwody oraz cynamonu kilka minut na malym ogniu. otręby, pIatki, mleko, jajka i cukier zmiksowaÓ. Na roz- grzany na patelni olej wylac lz rnasy jajecznej. Kiedy omlet zetnie się od spodu, przykryc patelnię duzym talerzem, przewrÓcic na niego omlet, a następnie ZsunąC go Z powrotem na patelnię i podsmazyÓ z dru- giej strony. W ten sam sposÓb usmazyc drugi omlet. Na gotowe omlety nalozyć przyrządzony mus jabikow54 zloŻycje na polowę i od razu podawac.

SkTadnilu: 5 jajek 3 jabłka 1pomarańcza 1/,2 kostl

Omlet z groszkiem i papryką Paprykę przekroic, oczyŚcić z pestek, umyc/ pokroić w cienkie paski. Jajka roztrzepac, dodać mleko, mąkę i sol, skladniki utrzec na g1adko. Na patelni rozgrzac mas1o, wylac masę jajeczną. Omlet SmaZyC pod przykryciem, az spod się zru- mieni, podwazając brzegi, tak aby masa jajecz- na splywaIa do Środka. Posypac rÓwnomiernie groszkiem i papryką' przykryÓ, trzymac pod przy- kryciem na maIym ogniu, az wierzch się zetnie. Podawac od razu po przyrządzeniu. SkTadniki: 4 jajka 1/z puszki groszku 1 c:zerwctna papryka 1/t szklanki mleka 2 Iy żeczki mt1ki pszennej 1 tyżeczka masla só]

t Skjar1njłi: B iajelr ;i0 c!ag nlalych pomidorów 2 lyżki ok:itl 1 łyżkaprlsicłanci bazylil sÓl, czarn.y pit:prz Omlet z pomidorami Pomidory sparzyÓ, obrac, oczyŚcic z pestek, pokroic w paseczki. Jajka wbic do miski, dokładnie roztrzepac z'baz'ylią, doprawiĆ solą i pieprzem. Na patelni rozgrz'ac' olej, wlac masę jajeczną. Smazyc pod przykryciem 2-3 min, az wierzch lekko Się Zctnie' Na om]ecie rozlożyc pomidor54 Smazyc/ az będą ciepte. Om]et ostroznie ZSunąC na Lalerz i od razu podawaÓ.

17 g ą- Jaj eczrrica Jajka wbici do garnuszka, doprawic solą i pieprzcm, roztlzepac. Masę ja-1eczną rł.lao na patelntę, postawic ją na garnek Z \\rrzącą wodą, tak aby para ogrzewa1a jel dno. C}dy masa jajeczna się zetnie, zamieszać. Przed podaniem dodac wiorki masla i posypac natką pietruszki' na parze Skiacinilu; B jajek 1 Iyżka st:hłclrlzont:g,o rnasla 1 Iyzl

SkJadni.lu: B jajek 3 pomidory 1 lyżka posiekanego szczypiorku 1Iyżka masia sól, czarny pieprz ZagotowaÓ 2lwrzątku z dodatklem cukru i soli. Szparagi obraÓ, ustawic w wodzie pionowo, tak aby gIowki wystawały ponad powierzchnię. GotowaÓ ok. 15 min. Warzywo pokroic w gru_ be talarki, wymieszac z L lyŻką masIa. Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, lekko rozLrzepaÓ, tak aby miaIy Strukturę marmurkową. Pozosta1e masIo roztopiÓ na patelni. Masę jajeczną wylac na tIuSZcZ, smazyć, mieszając, tak aby jajecznica byla rownomiernie Ścięta. WymieszaC Ze szparagami i natką pietruszki. Jaj eczrtica z pomidorami Pomidory Sparzyc/ obraó, pokroic w kostkę. Na patel- ni rozgrzac maslo, smazyc pomidory na duzym ogniu, az odparuje większosc soku. Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, lekko roztrzepa:, tak aby mialy Strukturę marmurkową' Masę jajeczną wylac na pomidory/ smazyc, mieszając' tak aby jajecznica byta równomiernie Ścięta. Pod koniec smazenia dodac szczypiorek, wymieszac. Jaj eczrrrla ze szparagaml SkJadnila: B jajek 1 pęczek zie}onych szparagÓw 3lyżki mas1a 1 Iyżka posiekanej naćki pietruszki sol, bialy pieprz, cukier It-

Jaj eczrrrca ze szpinakiem Rozmrozony szpinak odcisnąÓ z nadmiaru wody. Cebulę obrać, posiekac. Na patelni roztopiÓ mas1o, wrzuciÓ szpinak i cebulę, SmaZyC 10 min. Jajkawbic do miski, doprawic solą i pieprzem, roztrzepaĆ/ tak aby miały Strukturę marmurkową. Masę jajeczną wylac na szpinak z cebulą, smazyÓ, mieszając, tak aby jajecznica byIa rownomiernie Ścięta. Skladnikr: B jajek 40 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2Iyżki mas1a sól, czarny pieprz Skladnikr: B jajek 25 dag kurek l cebula 1lyżka masla 2 Iyżki posiekanego koperku sol, bialy pieprz Jajeczrrlla z kurkami Kurki oczyŚcić, umyÓ, osączyĆ, większe pokroiÓ, mniejsze zostawić w caloŚci. Cebulę obrać, pokroic w drobną kostkę' zeszk'lic na maŚle. Dodac kurki, smazyc pod przykryciem ok. 3 min na duzym ogniu. Zlrlnie1szyó ogień, dusic jeszcze ok. 3 min' W razie potrzeby odparować wodę z patelni. Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, Iekko rozLrz'epaq tak aby mialy strukturę marmurkową. Masę jajeczną wylac na grzyby z cebulą, smazyć, mieszając, tak aby jajecznica byIa rownomiernie Ścięta. Podawac posypaną koperkiem.