Krem pieczarkowy . 93
Krem selerowy z fasolą. . 99
Krem szparagowy. . 100
Kremzbroku1Ów. .97
Krem ziemniaczano-cukiniowy . .96
Krem ziemniaczany. . 95
Łodeczki z selera naciowego
z kremem ziotowym .34
Papryki z farszem pieczarkowym .52
Pasta z bobu i groszku .32
Pasztet z fasoli z grzybami .33
PasztetzmaŚlaków. .54'
Pieczarkiwwarzywach. .50
Pomidory zapiekane. . 53
Pory pod beszamelem. - 57
RagoOt grzybowe z kluskami. . 69
Ratatouille .64
Sałata z jajkami przepiorczymi. . 45
Salatka brokułowa . 47
Satatka jarzynowa. . 36
Sałatka jarzynowa z burakami. . 37
Salatka pieczarkowa z orzechami . .49
Salatka poro\Mo-gruszkowa .44
Salatka samo zdrowie .48
Satatka szopska . .46
Salatka z bobu i ze szptnaku . .43
Salatka z fasoli szparagowej .44,
Satatkazziernniakówipapryki. .4o
Salatka ze szpinaku z jajkiem .42
Saiatka ziemniaczana. . 39
Satatka zmudzka .38
Szaszlyki warzywne .72
Wiosenne ogorki z nadzieniem. . 35
Wykwintna zupa jarzynowa . .84
Zapiekane jesienne WarZyWa z fasolą . .73
Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana . .75
Zapiekanka z baklazanow ciecierzycy
i pomidorÓw . .74
Zrrpa cebulowaz grZaTIką serową . .94'
Zupa dyniowa . .92
Zlrpa fasolowa z pomidorami. .87
Zrrpa grzybowa z zacrerkami. . Bo
Zupajarzynowa . . 83
Ztrpa paprykowaz pulpecikami serowymi . . Bg
Zupa pomidorowa Z nutą imbirową . . 84'
Zupa szczawiowa . B0
Zrrpa szpinakowa .79
ZupawiŚniowa . 4.06
Zupazkalarepy. .90
Z:rpazsoczewicy. .BB
Zurek postny. . Bz
DANIA Z MĄKI I ZIEMNIAKOW
DroŻdŻowe pieroŻklz nadzieniem serowym . . L45
Kluski gryczane z bialym serem. L4,6
Kluski kIadzione zbryndzą L4'3
Kluski kladzione z sosem kalafiorowym . . L4,5
Kluski kladzione z sosem z botwiny. 4,4,4
Kluski leniwe 4.4,7
Kluski Szare z duszoną kapustą . . 1^25
Knedlezbryndzą. .4'52
Knedlezgrzybarnt .150
Knedlezmorelami . L4B
Knedle Zsoczewicą. . 4'54'
Knedieztruskawkami. .4,49
Kopytka . 4.4.8
Kopytka marchewkowe z sosem
szczawiow5rm . L24.
Kopytkaserowe. .4,24
Kopytkazsosemdyniowym. .4.22
Kopytka z sosem warzywnym. . 4,23
Kopytkazielone. . LzO
Kotlety ziemniaczane z sosem szpinakowym . 4,54
Krokiety naleŚnikowe zboczrlakami . . L66
Krokiety naieŚnikowe z farszem jajecznym. . L7o
Krokiety naleŚnikowe z farszem ruskim . . 168
DANIA ZKASZY I RYZU
Budyn zkaszy jaglanej . 498
Daniejednogarnkowezryżern.. .2o2
Kasza gryczana z bialym serem . . L97
Kasza jaglana z morelami i rodzynkami . L95
Kasza jaglana ze ŚIiwkami .
Kasza jęczmienna wypiekana z grzybami
Kotleciki ryzowe
Kotlety z kaszy gryczanej.
Legumina ryzowa z jablkami
Legumina ryzowa z morelami .
Legumina zkaszy manny
Risotto z groszkiem .
Risotto z grzybami
Risotto z warz;rwami .
Ryz na mleku z cynamonem .
Ryzowy suflet pod pierzynką
4_96
4_99
204,
200
{_93
Lg2
L94
205
203
204
1_90
794.
-b.
ara
1
I
Dania
z jajek
.
- f 'ęlsd_€-**
sry- *
*JEż Jl
Fa'*sAĘ*
'1
ffi
Pasta jaje czna
Jajka obrac, posiekac. Dymki obraÓ,
posiekaÓ, szczypiorek umyÓ, oSuSZyC/
drobno pokroic. Jajka i cebulę ze szczy-
piorkiem poIączyc Z pozosta1ymi
skiadnikami.
.,&,.1-.
obrane jajka i ser pokroic w kostkę. Awokado
obraÓ, przekroiÓ, Mryjąc pestkę, llliąŻsz
pokroic w kawatki.
Sk1adniki zmiksowaÓ na gIadką masę. Dodac
szczypiorek i majonez, dokladnie wymieszac.
Pastę doprawic solą i pieprzem.
Skladnila:
4 iaika up,otowane na twardo
2 cel;ule dymki ze szczypiorkiem
2Iyżki majonezu
1 lyżka musztardy francusłiej
sÓ]
Pasta jaje czrra z awokado
SkTadnila:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 dojrzałe awokado
15 dag żÓItego sera
2 lyżki posiekanego szczypiorku
2lyżki majonezu
so1, bialy pieprz
I
MaŚlana pasta jaje CzTla
Skladni.lu:
5 jajek ugotowanych na twardo
10 dag masla
3lyżki śmietany
1 Iyżeczka musztardy
sÓJ, biały pieptz
sF{}6** Pffiu YG*?*!łE&f'j l&;
Jajka obraÓ, posiekaÓ, utrzeÓ sta-
rannie ze Śmietaną, z musztardą
i mastem. Pastę doprawic solą
i pieprzem.
\
Skladnr'kt:
4 jajka ugotawane na twardo
2 żóItka
15 dag zjemniaków
lz szklanki oliwy
1Iyżka ostrcj musztatdy
1 Iyżka białego octu winnego
%łyżeczkisoli
dekoracja
2 póIp1asterki cytryny
1 liśćsaIaty
l oliwka
1 galązkakopetku
Jajka z kremem zlerrtniaczanJrm
s Ps€# ffi P *EY**T**1fśąffE
jh:
Ziemniaki obraÓ, umyć, pokroiÓ w kostkę,
ugotowaÓ w osolonej wodzie. odcedzic,
ciepte uttuc. Do ziemniakow dodac musz-
tardę, ocet, zóttka, oliwę i sól. Sktadniki
utrzeÓ.
Jajka obrac, przekroiÓ wzdlllŻ na poIow5r,
uloŻyc na pÓtmisku. Na kazdej polówce
umieścićporcję kremu, przybrac
skladnikami do dekoracji.
SAJac1rłj/l:
6 jeljel' L/,gotolĄ/anych na twardo
J pq'r'-ck rzctrlkiewel<
]
. ,lgrjr'Aa 'SaJarło],ycg..)
2 lr:Aj chuclego scrka
)'lt l ll l o ge rL i ztll.1'ćl7]a]g()
2 ir : li I posieltr lrego szczyl,tiorku
-<
ćl 1. p i t' p r z zi o I ol.l, 1'
Wio senne jajka faszerowane
Jajka obrac, przekroic wzdluŻ na po1ow31, ostroznie
wyjąc lyŻec:zką zo1tka. Rzodkiewki oozyŚcic'
umyÓ, posiekac. ogorka obrać, pokroic w drobną
kostkę.
Serek utrzeo z 2 Żołtkarni[pozostaIe wykorzystać
do innych potraw], so1ą i pieprzem, dodaÓ roz-
d robnione rz od kiewki, o gÓrka or aZ sz:Zypiorek,
wvmieszac. Bialka napeInic przyrządzoną masą.
E' J)
r
}
Skladnitu:
B jaiek ugot.owanych na twardo
20 dag białego sera
6Iyżck m]eka
1 łvżkatartcgo chrzanu
1 Iy żka koncent'ratu p omicLor owe go
2 łyżkiposlr'"łanej natki pietrtlszki
kj'lka ]jścisa/aty
sol, biały pieprz
Jajka zbtałym Serem
Sa1atę umyc/ osuszyc/ rozloŻyc na po1misku.
Ser wymies:ZaC Z mlekiem, doprawic solą
i pieprzem. Jajka obraÓ, przekroic wz,dluŻ
na po1owy. Zo1tka delikatnie WyjąC lyŻeczką,
przetrzec przez sitko, utrzec z serem.
Masę podzielic na i] rowne porcje. Pierwszą
wymieszac z, chrzartem, drugą z koncentra-
tem pomldorowym/ a |rzecią z natką pie-
truszki. Białka nape1nic masami, uIoŻyc
na salacie.
Gtfr
Jajka w sosie wiosennym
Surowe zoItka ro7,etTzec z musztardą
i Ą IyŻeczką Śmietany, dodac -jogurt oraz
resztę Śmietany, wymieszac.
\ĄIarzywa umyc/ oSuSZyc. obranego ogor-
ka pokroic w drobną kostkę, rzodkiewki
w plasterki. Szczypiorek posiekac. Kieiki
przelac na sitku wrzątkiem, osąCzyCI
pokroic. Sk1adniki wymieszaÓ z sosem,
doprawlc solą łpieprzem.
Jajka obrac ze skorupek, przekroic
wzdluŻ na polowy, uloŻyc na polmisku,
polac sosem i od razu podawac.
Skladnilu;
5 laleJi ug'otoWanycłl na t.warc]o
2 surtlwe żÓłtktl
2 ]yżeczki musztarrly
3Iyżer:zki śmietany
2 Iy żenzki j o g5u r tu natur'alne,gcl
1 maly ogórek
1 p ę c z e k r z tl r] kic:w e ]<
1 p ęl c z e k s z r: zy 1lio rktt
1 clpakowtlnie mieszanycłl
kje/lrÓw
sÓl, czetny pieprz
'.,.!adś&
€tr'-a; {*
ff
Sl
Skladnila:
6 jajek
4lyżki m]eka
4Iyżki mąki pszennej
1 Iyżeczka cukru
sÓ1
masio dcl smażenia
2 lyżeczki dowo1nego dżemu
r-ukier puder do pos.ypania
Omlet owsiany zrnusem jabtkowJrm
SkJadnikr:
4 lyżki otrębów owsianych
2 lyżki platkÓw owsianych
1/ą
szk]anki m]eka
4 iaika
3Iyżki cukru
2 łyżeczkioleju
mus
2 kwaskowe jabłka
cynamon
Omlet z dzemem
Bia1ka ubic z dodatkiem szczypLy soli na SZtyMrną
pianę. Zoltka rozmącic z mlekiem, wsypaÓ mąkę
i cukier' składniki wymieszać. Ciasto delikatnie
połączycz pianą z bialek.
Maslo roztopiÓ na patelni, wylac |z ciasLa, smazyÓ
na matym ogniu, az spod lekko się zrumieni' odwrÓcic
i smazyc ok. '1 min.
omlet ostroznie przeloŻyc na talerz, trzymaÓ w ciep-
le' Na patelnię wlaÓ pozostale ciasto, smazyÓ tak jak
wczeŚniej' Gotowe omlety poSmarowaÓ dzemem,
posypac cukrem pudrem i od razu podawac.
Jab1ka umyć, obraÓ, pokroic w drobną kostkę, dusic
z dodatkiern 4"-2lyŻekwody oraz cynamonu kilka
minut na malym ogniu.
otręby, pIatki, mleko, jajka i cukier zmiksowaÓ. Na roz-
grzany na patelni olej wylac lz rnasy jajecznej. Kiedy
omlet zetnie się od spodu, przykryc patelnię duzym
talerzem, przewrÓcic na niego omlet, a następnie
ZsunąC go Z powrotem na patelnię i podsmazyÓ z dru-
giej strony. W ten sam sposÓb usmazyc drugi omlet.
Na gotowe omlety nalozyć przyrządzony mus jabikow54
zloŻycje na polowę i od razu podawac.
Omlet z groszkiem
i papryką
Paprykę przekroic, oczyŚcić z pestek, umyc/ pokroić
w cienkie paski. Jajka roztrzepac, dodać mleko,
mąkę i sol, skladniki utrzec na g1adko.
Na patelni rozgrzac mas1o, wylac masę jajeczną.
Omlet SmaZyC pod przykryciem, az spod się zru-
mieni, podwazając brzegi, tak aby masa jajecz-
na splywaIa do Środka. Posypac rÓwnomiernie
groszkiem i papryką' przykryÓ, trzymac pod przy-
kryciem na maIym ogniu, az wierzch się zetnie.
Podawac od razu po przyrządzeniu.
SkTadniki:
4 jajka
1/z puszki groszku
1 c:zerwctna papryka
1/t szklanki mleka
2 Iy żeczki mt1ki pszennej
1 tyżeczka masla
só]
t
Skjar1njłi:
B iajelr
;i0 c!ag nlalych pomidorów
2 lyżki ok:itl
1 łyżkaprlsicłanci bazylil
sÓl, czarn.y pit:prz
Omlet z pomidorami
Pomidory sparzyÓ, obrac, oczyŚcic z pestek, pokroic
w paseczki. Jajka wbic do miski, dokładnie roztrzepac
z'baz'ylią, doprawiĆ solą i pieprzem.
Na patelni rozgrz'ac' olej, wlac masę jajeczną. Smazyc
pod przykryciem 2-3 min, az wierzch lekko Się Zctnie'
Na om]ecie rozlożyc pomidor54 Smazyc/ az będą ciepte.
Om]et ostroznie ZSunąC na Lalerz i od razu podawaÓ.
17
g
ą-
Jaj eczrrica
Jajka wbici do garnuszka, doprawic solą
i pieprzcm, roztlzepac. Masę ja-1eczną
rł.lao na patelntę, postawic ją na garnek
Z \\rrzącą wodą, tak aby para ogrzewa1a
jel dno.
C}dy masa jajeczna się zetnie, zamieszać.
Przed podaniem dodac wiorki masla
i posypac natką pietruszki'
na parze
Skiacinilu;
B jajek
1 Iyżka st:hłclrlzont:g,o rnasla
1 Iyzl
SkJadni.lu:
B jajek
3 pomidory
1 lyżka posiekanego
szczypiorku
1Iyżka masia
sól, czarny pieprz
ZagotowaÓ 2lwrzątku z dodatklem cukru i soli.
Szparagi obraÓ, ustawic w wodzie pionowo, tak
aby gIowki wystawały ponad powierzchnię.
GotowaÓ ok. 15 min. Warzywo pokroic w gru_
be talarki, wymieszac z L lyŻką masIa.
Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem,
lekko rozLrzepaÓ, tak aby miaIy Strukturę
marmurkową.
Pozosta1e masIo roztopiÓ na patelni. Masę
jajeczną wylac na tIuSZcZ, smazyć, mieszając,
tak aby jajecznica byla rownomiernie
Ścięta. WymieszaC Ze szparagami
i natką pietruszki.
Jaj eczrtica z pomidorami
Pomidory Sparzyc/ obraó, pokroic w kostkę. Na patel-
ni rozgrzac maslo, smazyc pomidory na duzym ogniu,
az odparuje większosc soku.
Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, lekko
roztrzepa:, tak aby mialy Strukturę marmurkową'
Masę jajeczną wylac na pomidory/ smazyc, mieszając'
tak aby jajecznica byta równomiernie Ścięta. Pod koniec
smazenia dodac szczypiorek, wymieszac.
Jaj eczrrrla ze szparagaml
SkJadnila:
B jajek
1 pęczek zie}onych szparagÓw
3lyżki mas1a
1 Iyżka posiekanej naćki
pietruszki
sol, bialy pieprz, cukier
It-
Jaj eczrrrca ze szpinakiem
Rozmrozony szpinak odcisnąÓ z nadmiaru wody.
Cebulę obrać, posiekac. Na patelni roztopiÓ mas1o,
wrzuciÓ szpinak i cebulę, SmaZyC 10 min.
Jajkawbic do miski, doprawic solą i pieprzem, roztrzepaĆ/
tak aby miały Strukturę marmurkową.
Masę jajeczną wylac na szpinak z cebulą, smazyÓ,
mieszając, tak aby jajecznica byIa rownomiernie Ścięta.
Skladnikr:
B jajek
40 dag mrożonego szpinaku
1 cebula
2Iyżki mas1a
sól, czarny pieprz
Skladnikr:
B jajek
25 dag kurek
l cebula
1lyżka masla
2 Iyżki posiekanego koperku
sol, bialy pieprz
Jajeczrrlla z kurkami
Kurki oczyŚcić, umyÓ, osączyĆ, większe pokroiÓ,
mniejsze zostawić w caloŚci. Cebulę obrać, pokroic
w drobną kostkę' zeszk'lic na maŚle. Dodac kurki,
smazyc pod przykryciem ok. 3 min na duzym ogniu.
Zlrlnie1szyó ogień, dusic jeszcze ok. 3 min' W razie
potrzeby odparować wodę z patelni.
Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, Iekko
rozLrz'epaq tak aby mialy strukturę marmurkową.
Masę jajeczną wylac na grzyby z cebulą, smazyć,
mieszając, tak aby jajecznica byIa rownomiernie
Ścięta. Podawac posypaną koperkiem.
{0} DAN IA JARS KI E200 P Rj
spis treści l}anin z jaj*k $aniazwaruyvvigreyhow {}ania z mąki i zi*ffiniaknw [}aniazkasayiryżu
DANIA Z JAJEK Jajecznica na parze .4'7 Jajecznica pikantna . .24' Jajecznica z boczniakami. .2O Jajecznicazkurkami. .4.9
Jajecznicazpomidorami. .LB Jajecznica ze szparagami . . 4,8 Jajecznica ze szpinakiem . . 4,9 Jajka faszerowane na gorąCo . .23 Jajka po neapolitansku . .28 Jajka sadzone w sosie chrzano\Mym. .27 Jajka sadzone w sosie winogronowym . 26 Jajka sadzone z pomidorami . .24 Jajka sadzone ze szpr\akiem. .25 Jajka w sosie musztardowym .22 Jajka w sosie wiosennym. . 4,4, Jajka z biatym serem . LO Jajka z kremem ziemniaczanym. I Jajka zapiekane w bulkach . .23 Jajka zapiekane w pomidorach. .24 Kotlety jajeczne . 29 MaŚlana pasta jajeczna . 9 Omlet owsiany z musem jablkowym . LB Omlet z dzernern. .4,3 omlet z groszkiem i papryką. .L5 omlet z jabtkiem i pomarańczą .4'4 Omlet zpreczarkami .4,2 Omlet z pomidorami .4.6
Pasta jajeczna B Pasta jajeczna z awokado . B Tostyzjajkami. .30 Wiosenne jajka faszerowane . . LO DANIA ZWARZYW T GRZYBOW
Barszcz czerwony . .78 Barszcz ukrainski. .76 Bigos zboczrtakami .60 Bigoszcebuliikabaczka. .63 Bigos z rnłodej kapusty z grzybarni .64' Bigos z pieczarek .62 Brukselkazorzechami. .55 Chtodnikjagodowy. .'105 Chlodnik malinowy. . 4-05 Chlodnik szczawiowy . 1-03 Chtodnikzbotwiny. . LO4 Danie jednogarnkowe z fasolą . .66 Flaczki zboczrlaków . .74' Grzyby duszone w pomidorach .67 Grzyby w sosie chrzanowym . 68 Jarskie flaczki . .7O Kalafior pod serową kotderką . 56 Kapusta faszerowana pieczarkami .54 Kapustazgrochem .59 Kapusta ze Śliwkami .5B Krem borowikowy .94 Kremczosnkowy. . LOL Krem kalafiorowy. . 98 Kremmarchewkowy. . loz
Krem pieczarkowy . 93 Krem selerowy z fasolą. . 99 Krem szparagowy. . 100 Kremzbroku1Ów. .97 Krem ziemniaczano-cukiniowy . .96 Krem ziemniaczany. . 95 Łodeczki z selera naciowego z kremem ziotowym .34 Papryki z farszem pieczarkowym .52 Pasta z bobu i groszku .32 Pasztet z fasoli z grzybami .33 PasztetzmaŚlaków. .54' Pieczarkiwwarzywach. .50 Pomidory zapiekane. . 53 Pory pod beszamelem. - 57 RagoOt grzybowe z kluskami. . 69 Ratatouille .64 Sałata z jajkami przepiorczymi. . 45 Salatka brokułowa . 47 Satatka jarzynowa. . 36 Sałatka jarzynowa z burakami. . 37 Salatka pieczarkowa z orzechami . .49 Salatka poro\Mo-gruszkowa .44
Salatka samo zdrowie .48 Satatka szopska . .46 Salatka z bobu i ze szptnaku . .43 Salatka z fasoli szparagowej .44, Satatkazziernniakówipapryki. .4o Salatka ze szpinaku z jajkiem .42 Saiatka ziemniaczana. . 39 Satatka zmudzka .38 Szaszlyki warzywne .72 Wiosenne ogorki z nadzieniem. . 35 Wykwintna zupa jarzynowa . .84 Zapiekane jesienne WarZyWa z fasolą . .73 Zapiekanka grzybowo-ziemniaczana . .75 Zapiekanka z baklazanow ciecierzycy i pomidorÓw . .74 Zrrpa cebulowaz grZaTIką serową . .94' Zupa dyniowa . .92 Zlrpa fasolowa z pomidorami. .87 Zrrpa grzybowa z zacrerkami. . Bo Zupajarzynowa . . 83 Ztrpa paprykowaz pulpecikami serowymi . . Bg Zupa pomidorowa Z nutą imbirową . . 84' Zupa szczawiowa . B0
Zrrpa szpinakowa .79 ZupawiŚniowa . 4.06 Zupazkalarepy. .90 Z:rpazsoczewicy. .BB Zurek postny. . Bz DANIA Z MĄKI I ZIEMNIAKOW
DroŻdŻowe pieroŻklz nadzieniem serowym . . L45 Kluski gryczane z bialym serem. L4,6 Kluski kIadzione zbryndzą L4'3 Kluski kladzione z sosem kalafiorowym . . L4,5 Kluski kladzione z sosem z botwiny. 4,4,4 Kluski leniwe 4.4,7 Kluski Szare z duszoną kapustą . . 1^25 Knedlezbryndzą. .4'52 Knedlezgrzybarnt .150 Knedlezmorelami . L4B Knedle Zsoczewicą. . 4'54' Knedieztruskawkami. .4,49 Kopytka . 4.4.8 Kopytka marchewkowe z sosem szczawiow5rm . L24. Kopytkaserowe. .4,24 Kopytkazsosemdyniowym. .4.22 Kopytka z sosem warzywnym. . 4,23 Kopytkazielone. . LzO Kotlety ziemniaczane z sosem szpinakowym . 4,54 Krokiety naleŚnikowe zboczrlakami . . L66 Krokiety naieŚnikowe z farszem jajecznym. . L7o Krokiety naleŚnikowe z farszem ruskim . . 168
DANIA ZKASZY I RYZU Budyn zkaszy jaglanej . 498 Daniejednogarnkowezryżern.. .2o2 Kasza gryczana z bialym serem . . L97 Kasza jaglana z morelami i rodzynkami . L95
Kasza jaglana ze ŚIiwkami . Kasza jęczmienna wypiekana z grzybami Kotleciki ryzowe Kotlety z kaszy gryczanej. Legumina ryzowa z jablkami Legumina ryzowa z morelami . Legumina zkaszy manny Risotto z groszkiem . Risotto z grzybami Risotto z warz;rwami . Ryz na mleku z cynamonem . Ryzowy suflet pod pierzynką 4_96 4_99 204, 200 {_93 Lg2 L94 205 203 204 1_90 794. -b. ara 1
I Dania z jajek . - f 'ęlsd_€-** sry- * *JEż Jl Fa'*sAĘ* '1 ffi
Pasta jaje czna Jajka obrac, posiekac. Dymki obraÓ, posiekaÓ, szczypiorek umyÓ, oSuSZyC/ drobno pokroic. Jajka i cebulę ze szczy- piorkiem poIączyc Z pozosta1ymi skiadnikami. .,&,.1-. obrane jajka i ser pokroic w kostkę. Awokado obraÓ, przekroiÓ, Mryjąc pestkę, llliąŻsz pokroic w kawatki. Sk1adniki zmiksowaÓ na gIadką masę. Dodac szczypiorek i majonez, dokladnie wymieszac. Pastę doprawic solą i pieprzem. Skladnila: 4 iaika up,otowane na twardo 2 cel;ule dymki ze szczypiorkiem 2Iyżki majonezu 1 lyżka musztardy francusłiej sÓ] Pasta jaje czrra z awokado SkTadnila: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 dojrzałe awokado 15 dag żÓItego sera 2 lyżki posiekanego szczypiorku 2lyżki majonezu so1, bialy pieprz I
MaŚlana pasta jaje CzTla Skladni.lu: 5 jajek ugotowanych na twardo 10 dag masla 3lyżki śmietany 1 Iyżeczka musztardy sÓJ, biały pieptz sF{}6** Pffiu YG*?*!łE&f'j l&; Jajka obraÓ, posiekaÓ, utrzeÓ sta- rannie ze Śmietaną, z musztardą i mastem. Pastę doprawic solą i pieprzem. \ Skladnr'kt: 4 jajka ugotawane na twardo 2 żóItka 15 dag zjemniaków lz szklanki oliwy 1Iyżka ostrcj musztatdy 1 Iyżka białego octu winnego %łyżeczkisoli dekoracja 2 póIp1asterki cytryny 1 liśćsaIaty l oliwka 1 galązkakopetku Jajka z kremem zlerrtniaczanJrm s Ps€# ffi P *EY**T**1fśąffE jh: Ziemniaki obraÓ, umyć, pokroiÓ w kostkę, ugotowaÓ w osolonej wodzie. odcedzic, ciepte uttuc. Do ziemniakow dodac musz- tardę, ocet, zóttka, oliwę i sól. Sktadniki utrzeÓ. Jajka obrac, przekroiÓ wzdlllŻ na poIow5r, uloŻyc na pÓtmisku. Na kazdej polówce umieścićporcję kremu, przybrac skladnikami do dekoracji.
SAJac1rłj/l: 6 jeljel' L/,gotolĄ/anych na twardo J pq'r'-ck rzctrlkiewel< ] . ,lgrjr'Aa 'SaJarło],ycg..) 2 lr:Aj chuclego scrka )'lt l ll l o ge rL i ztll.1'ćl7]a]g() 2 ir : li I posieltr lrego szczyl,tiorku -< ćl 1. p i t' p r z zi o I ol.l, 1' Wio senne jajka faszerowane Jajka obrac, przekroic wzdluŻ na po1ow31, ostroznie wyjąc lyŻec:zką zo1tka. Rzodkiewki oozyŚcic' umyÓ, posiekac. ogorka obrać, pokroic w drobną kostkę. Serek utrzeo z 2 Żołtkarni[pozostaIe wykorzystać do innych potraw], so1ą i pieprzem, dodaÓ roz- d robnione rz od kiewki, o gÓrka or aZ sz:Zypiorek, wvmieszac. Bialka napeInic przyrządzoną masą. E' J) r } Skladnitu: B jaiek ugot.owanych na twardo 20 dag białego sera 6Iyżck m]eka 1 łvżkatartcgo chrzanu 1 Iy żka koncent'ratu p omicLor owe go 2 łyżkiposlr'"łanej natki pietrtlszki kj'lka ]jścisa/aty sol, biały pieprz Jajka zbtałym Serem Sa1atę umyc/ osuszyc/ rozloŻyc na po1misku. Ser wymies:ZaC Z mlekiem, doprawic solą i pieprzem. Jajka obraÓ, przekroic wz,dluŻ na po1owy. Zo1tka delikatnie WyjąC lyŻeczką, przetrzec przez sitko, utrzec z serem. Masę podzielic na i] rowne porcje. Pierwszą wymieszac z, chrzartem, drugą z koncentra- tem pomldorowym/ a |rzecią z natką pie- truszki. Białka nape1nic masami, uIoŻyc na salacie. Gtfr
Jajka w sosie wiosennym Surowe zoItka ro7,etTzec z musztardą i Ą IyŻeczką Śmietany, dodac -jogurt oraz resztę Śmietany, wymieszac. \ĄIarzywa umyc/ oSuSZyc. obranego ogor- ka pokroic w drobną kostkę, rzodkiewki w plasterki. Szczypiorek posiekac. Kieiki przelac na sitku wrzątkiem, osąCzyCI pokroic. Sk1adniki wymieszaÓ z sosem, doprawlc solą łpieprzem. Jajka obrac ze skorupek, przekroic wzdluŻ na polowy, uloŻyc na polmisku, polac sosem i od razu podawac. Skladnilu; 5 laleJi ug'otoWanycłl na t.warc]o 2 surtlwe żÓłtktl 2 ]yżeczki musztarrly 3Iyżer:zki śmietany 2 Iy żenzki j o g5u r tu natur'alne,gcl 1 maly ogórek 1 p ę c z e k r z tl r] kic:w e ]< 1 p ęl c z e k s z r: zy 1lio rktt 1 clpakowtlnie mieszanycłl kje/lrÓw sÓl, czetny pieprz
'.,.!adś& €tr'-a; {* ff Sl
Skladnila: 6 jajek 4lyżki m]eka 4Iyżki mąki pszennej 1 Iyżeczka cukru sÓ1 masio dcl smażenia 2 lyżeczki dowo1nego dżemu r-ukier puder do pos.ypania Omlet owsiany zrnusem jabtkowJrm SkJadnikr: 4 lyżki otrębów owsianych 2 lyżki platkÓw owsianych 1/ą szk]anki m]eka 4 iaika 3Iyżki cukru 2 łyżeczkioleju mus 2 kwaskowe jabłka cynamon Omlet z dzemem Bia1ka ubic z dodatkiem szczypLy soli na SZtyMrną pianę. Zoltka rozmącic z mlekiem, wsypaÓ mąkę i cukier' składniki wymieszać. Ciasto delikatnie połączycz pianą z bialek. Maslo roztopiÓ na patelni, wylac |z ciasLa, smazyÓ na matym ogniu, az spod lekko się zrumieni' odwrÓcic i smazyc ok. '1 min. omlet ostroznie przeloŻyc na talerz, trzymaÓ w ciep- le' Na patelnię wlaÓ pozostale ciasto, smazyÓ tak jak wczeŚniej' Gotowe omlety poSmarowaÓ dzemem, posypac cukrem pudrem i od razu podawac. Jab1ka umyć, obraÓ, pokroic w drobną kostkę, dusic z dodatkiern 4"-2lyŻekwody oraz cynamonu kilka minut na malym ogniu. otręby, pIatki, mleko, jajka i cukier zmiksowaÓ. Na roz- grzany na patelni olej wylac lz rnasy jajecznej. Kiedy omlet zetnie się od spodu, przykryc patelnię duzym talerzem, przewrÓcic na niego omlet, a następnie ZsunąC go Z powrotem na patelnię i podsmazyÓ z dru- giej strony. W ten sam sposÓb usmazyc drugi omlet. Na gotowe omlety nalozyć przyrządzony mus jabikow54 zloŻycje na polowę i od razu podawac.
SkTadnilu: 5 jajek 3 jabłka 1pomarańcza 1/,2 kostl
Omlet z groszkiem i papryką Paprykę przekroic, oczyŚcić z pestek, umyc/ pokroić w cienkie paski. Jajka roztrzepac, dodać mleko, mąkę i sol, skladniki utrzec na g1adko. Na patelni rozgrzac mas1o, wylac masę jajeczną. Omlet SmaZyC pod przykryciem, az spod się zru- mieni, podwazając brzegi, tak aby masa jajecz- na splywaIa do Środka. Posypac rÓwnomiernie groszkiem i papryką' przykryÓ, trzymac pod przy- kryciem na maIym ogniu, az wierzch się zetnie. Podawac od razu po przyrządzeniu. SkTadniki: 4 jajka 1/z puszki groszku 1 c:zerwctna papryka 1/t szklanki mleka 2 Iy żeczki mt1ki pszennej 1 tyżeczka masla só]
t Skjar1njłi: B iajelr ;i0 c!ag nlalych pomidorów 2 lyżki ok:itl 1 łyżkaprlsicłanci bazylil sÓl, czarn.y pit:prz Omlet z pomidorami Pomidory sparzyÓ, obrac, oczyŚcic z pestek, pokroic w paseczki. Jajka wbic do miski, dokładnie roztrzepac z'baz'ylią, doprawiĆ solą i pieprzem. Na patelni rozgrz'ac' olej, wlac masę jajeczną. Smazyc pod przykryciem 2-3 min, az wierzch lekko Się Zctnie' Na om]ecie rozlożyc pomidor54 Smazyc/ az będą ciepte. Om]et ostroznie ZSunąC na Lalerz i od razu podawaÓ.
17 g ą- Jaj eczrrica Jajka wbici do garnuszka, doprawic solą i pieprzcm, roztlzepac. Masę ja-1eczną rł.lao na patelntę, postawic ją na garnek Z \\rrzącą wodą, tak aby para ogrzewa1a jel dno. C}dy masa jajeczna się zetnie, zamieszać. Przed podaniem dodac wiorki masla i posypac natką pietruszki' na parze Skiacinilu; B jajek 1 Iyżka st:hłclrlzont:g,o rnasla 1 Iyzl
SkJadni.lu: B jajek 3 pomidory 1 lyżka posiekanego szczypiorku 1Iyżka masia sól, czarny pieprz ZagotowaÓ 2lwrzątku z dodatklem cukru i soli. Szparagi obraÓ, ustawic w wodzie pionowo, tak aby gIowki wystawały ponad powierzchnię. GotowaÓ ok. 15 min. Warzywo pokroic w gru_ be talarki, wymieszac z L lyŻką masIa. Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, lekko rozLrzepaÓ, tak aby miaIy Strukturę marmurkową. Pozosta1e masIo roztopiÓ na patelni. Masę jajeczną wylac na tIuSZcZ, smazyć, mieszając, tak aby jajecznica byla rownomiernie Ścięta. WymieszaC Ze szparagami i natką pietruszki. Jaj eczrtica z pomidorami Pomidory Sparzyc/ obraó, pokroic w kostkę. Na patel- ni rozgrzac maslo, smazyc pomidory na duzym ogniu, az odparuje większosc soku. Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, lekko roztrzepa:, tak aby mialy Strukturę marmurkową' Masę jajeczną wylac na pomidory/ smazyc, mieszając' tak aby jajecznica byta równomiernie Ścięta. Pod koniec smazenia dodac szczypiorek, wymieszac. Jaj eczrrrla ze szparagaml SkJadnila: B jajek 1 pęczek zie}onych szparagÓw 3lyżki mas1a 1 Iyżka posiekanej naćki pietruszki sol, bialy pieprz, cukier It-
Jaj eczrrrca ze szpinakiem Rozmrozony szpinak odcisnąÓ z nadmiaru wody. Cebulę obrać, posiekac. Na patelni roztopiÓ mas1o, wrzuciÓ szpinak i cebulę, SmaZyC 10 min. Jajkawbic do miski, doprawic solą i pieprzem, roztrzepaĆ/ tak aby miały Strukturę marmurkową. Masę jajeczną wylac na szpinak z cebulą, smazyÓ, mieszając, tak aby jajecznica byIa rownomiernie Ścięta. Skladnikr: B jajek 40 dag mrożonego szpinaku 1 cebula 2Iyżki mas1a sól, czarny pieprz Skladnikr: B jajek 25 dag kurek l cebula 1lyżka masla 2 Iyżki posiekanego koperku sol, bialy pieprz Jajeczrrlla z kurkami Kurki oczyŚcić, umyÓ, osączyĆ, większe pokroiÓ, mniejsze zostawić w caloŚci. Cebulę obrać, pokroic w drobną kostkę' zeszk'lic na maŚle. Dodac kurki, smazyc pod przykryciem ok. 3 min na duzym ogniu. Zlrlnie1szyó ogień, dusic jeszcze ok. 3 min' W razie potrzeby odparować wodę z patelni. Jajka wbic do miski, doprawic solą i pieprzem, Iekko rozLrz'epaq tak aby mialy strukturę marmurkową. Masę jajeczną wylac na grzyby z cebulą, smazyć, mieszając, tak aby jajecznica byIa rownomiernie Ścięta. Podawac posypaną koperkiem.