Załącznik Nr 3 do PROCEDURY PLANOWANIA I PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW W KUCHNI OGÓLNEJ.
PROCEDURY PRZYGOTOWANIA
SPECYFICZNYCH FORM ŻYWIENIA
Opracowano na podstawie:
„PODSTAWY NAUKOWE ŻYWIENIA W SZPITALACH”
WYDANE PRZEZ INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA, WARSZAWA 2001
Autorstwa:
Prof. Dr Hab. Med. Jan Dzieniszewski
Dr Med. Lucjan Szponar
Prof. Dr Hab. Med. Jerzy Socha
I. DIETA OGÓLNA ( PODSTAWOWA ).
Dieta ogólna ma zastosowanie w żywieniu chorych przebywających na leczeniu w
szpitalach oraz innych zakładach leczniczych, którzy nie wymagają leczenia
dietetycznego. Żywienie podstawowe powinno spełniać wszystkie warunki
prawidłowego żywienia ludzi zdrowych. W żywieniu ludzi przebywających na leczeniu
w zakładach leczniczych wartość energetyczna pożywienia przy zbilansowanej wartości
odżywczej wahać się powinna w różnych granicach tj. 2000 – 3000 kcal, uzależniona
przede wszystkim od masy ciała pacjenta, gdyż w tych przypadkach nie wchodzi w
grę wysiłek fizyczny. Wartość energetyczną diety w leczniczych przyjęto dla pacjenta
o należnej masie ciała.
Wartość energetyczna i odżywcza diety
Energia 2450 kcal
Białko 90 g
Tłuszcze 88 g
Węglowodany 325 g
Błonnik 8 g
Wapń 1,2 g
Żelazo 14 mg
Witamina A 4795 j.m.
Witamina B1 1,3 mg
Witamina B 2,2 mg
Witamina C 68 mg
Wartość energetyczną pokrywa
Białko 15 %
Tłuszcze 32 %
Węglowodany 53 %
W diecie ogólnej zasadniczo dozwolone są wszystkie produkty. Jednakże ze względu
na to, że sam pobyt chorego w szpitalu zmienia tryb życia pacjenta, wskazane jest
ograniczenie produktów wzdymających i ciężkostrawnych tj. groch, fasola, kapusta.
Metody przyrządzania posiłków.
W żywieniu podstawowym dozwolone są praktycznie wszystkie metody sporządzania
potraw tj.
gotowanie,
duszenie,
smażenie
pieczenie .
Wskazane jest używanie do smażenia olejów zamiast tłuszczu zwierzęcego. Do
smażenia używamy olejów bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( olej
rzepakowy, oliwa z oliwek).
Pozostałe stosujemy do potraw na surowo.
II. DIETA ŁATWOSTRAWNA.
Dieta łatwo strawna wspomaga leczenie określonych schorzeń.
Wskazania do stosowania diety:
schorzeniach układu trawiennego,
w chorobach płuc,
w osłabieniu,
niewydolności krążenia,
w wyrównanych schorzeniach nerek
z diety powinny korzystać osoby w wieku starszym.
Dieta łatwo strawna jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego i powinna być
najszerzej stosowana dietą w zakładach leczniczych. Dieta ta charakteryzuje się
doborem takich produktów spożywczych, które łatwo ulegają trawieniu w przewodzie
pokarmowym. Nie drażnią one chorych lub mniej sprawnych narządów przewodu
pokarmowego, dostarczają przy tym niezbędnych składników odżywczych
wpływających na szybszy powrót do zdrowia lub łagodniejszy przebieg choroby. Z
pożywienia wyklucza się głównie produkty zawierające składniki trudno strawne, jak
błonnik, ścięgna, a także produkty działające wzdymająco, jak kapusta i suche nasiona
roślin strączkowych ( groch, fasola ) oraz pieczywo żytnie razowe i kasze
gruboziarniste. W diecie łatwo strawnej bardzo istotny jest sposób sporządzania potraw.
Aby nadać potrawie formę jak najbardziej łatwo strawną produkty poddaje się różnym
technikom kulinarnym, np. gotowaniu, dokładnemu rozdrabnianiu i przecieraniu.
Tłuszcz łatwo przyswajalny - masło, masło roślinne, śmietankę -dodaje się do potrawy
po jej sporządzeniu.
Metody przyrządzania posiłków:
gotowanie w wodzie i na parze,
pieczenie w folii lub pergaminie,
duszenie bez obsmażania.
DIETA ŁATWO STRAWNA
Nazwa produktu lub
potrawy
Dozwolone Przeciwwskazane
Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe
(czasem pieczywo typu „graham”
w ograniczonej ilości), sucharki,
drobne kasze: manna, krakowska,
jęczmienna łamana- dobrze
oczyszczona, ryż, drobne
makarony
Pieczywo razowe, żytnie i
pszenne, każde pieczywo
świeże, rogaliki francuskie
(croissant), grube kasze: pęczak,
gryczana, grube makarony
Mleko i produkty
mleczne
Mleko słodkie (2%) i zsiadłe,
jogurt, kefir, biały ser (chudy lub
półtłusty), serek homogenizowany
Sery żółte i topione, sery
pleśniowe, Feta, serki typu
„Fromage”
Jaja Gotowane na miękko, w
koszulkach, ścięte na parze w
formie jajecznicy, jaj sadzonych,
omletów
Gotowane na twardo i smażone
w zwykły sposób
Mięso, wędliny, ryby Mięsa chude: wołowina,
cielęcina; kurczaki, indyki,
(najlepiej mięso z piersi, bez
skóry), chuda wieprzowina w
ograniczonej ilości; ryby chude:
dorsz, leszcz, mintaj, morszczuk,
pstrąg, płastuga, sola, szczupak,
sandacz; ryby tłuste w
ograniczonej ilości, jeśli są dobrze
tolerowane; wędliny chude:
szynka, polędwica (wieprzowe i
drobiowe), chuda kiełbasa
szynkowa, wieprzowa lub wołowa
Mięsa tłuste: baranina,
wieprzowina, gęsi, kaczki; ryby
tłuste jeśli są źle tolerowane;
wędliny tłuste; pasztety, wędliny
podrobowe,; ryby wędzone;
mięsa peklowane; konserwy
mięsne i rybne
Tłuszcze Masło, margaryny miękkie,
słodka śmietanka; oleje roślinne:
rzepakowy, oliwa z oliwek,
sojowy, słonecznikowy,
kukurydziany
Śmietana, smalec, słonina,
boczek, łój, margaryny twarde
Ziemniaki Gotowane, gotowane tłuczone, w
postaci puree
Frytki, wszelkiego rodzaju
ziemniaki smażone, placki
ziemniaczane, pyzy, chipsy
Warzywa Marchew, kalafior, buraki, dynia,
szpinak, kabaczki, młody zielony
groszek- najczęściej przetarty w
formie zupy lub puree, młoda
fasolka szparagowa; warzywa z
wody oprószone mąką z
dodatkiem świeżego masła lub
margaryny, bez zasmażek; na
surowo: zielona sałata, cykoria,
pomidory bez skórki, utarta
marchewka z jabłkiem
Owoce Owoce dobrze dojrzałe bez skórki
i pestek- jabłka, truskawki,
morele, brzoskwinie, pomarańcze,
banany; maliny i porzeczki w
formie przecieru lub soku
Wszystkie owoce niedojrzałe:
gruszki, śliwki, czereśnie,
agrest; owoce suszone, orzechy
Suche strączkowe żadne Wszystkie są zabronione: groch,
fasola, bób, soczewica, soja
Cukier i słodycze Cukier (dozwolony, ale nie
preferowany), miód, dżemy bez
pestek, przetwory owocowe
pasteryzowane: kompoty,
galaretki
Chałwa, czekolada, słodycze
zawierające tłuszcz, kakao,
orzechy
Przyprawy Tylko łagodne w ograniczonych
ilościach: sól, cukier, sok z
cytryny, koper zielony, kminek,
tymianek, majeranek, bazylia,
lubczyk, rozmaryn, wanilia,
goździki, ew. cynamon
Ostre przyprawy: ocet, pieprz,
musztarda, papryka, wszelkiego
rodzaju pikle
Zupy Kleiki, krupniki z dozwolonych
kasz, zupy mleczne; przetarte
zupy owocowe, zupy warzywne
czyste (barszcz, pomidorowa),
zupy jarzynowe z dozwolonych
warzyw, zupa ziemniaczana,
(zupy na odtłuszczonych
wywarach mięsnych, o ile nie ma
przeciwwskazań); zupy
zagęszczone zawiesiną mąki w
wodzie, mleku lub słodkiej
śmietance- bez zasmażek; zupy
zaciągane żółtkiem lub z
dodatkiem świeżego masła
Kapuśniaki, zupa ogórkowa,
fasolowa, grochówka, zupy
zaprawiane zasmażkami, zupy w
proszku
Potrawy mięsne i
ryby
Gotowane, duszone bez
uprzedniego obsmażania,
pieczone w folii aluminiowej lub
rękawie foliowym lub w
pergaminie, potrawki, pulpety,
budynie
Smażone, duszone, pieczone w
sposób tradycyjny
Potrawy z mąki i
kasz
Kasze gotowane na sypko lub
rozklejone, budynie z kasz z
dodatkiem mięsa, warzyw lub
owoców, lane kluski, leniwe
pierogi z małym dodatkiem mąki
Smażone, kotlety z kaszy, kluski
kładzione, francuskie, zacierki
Sosy O smaku łagodnym zaprawiane
słodką śmietanką, masłem lub
żółtkiem, zagęszczone zawiesiną
mąki w wodzie, mleku lub
słodkiej śmietance: koperkowy,
cytrynowy, potrawkowy; sosy
owocowe ze słodką śmietanką;
majonez tylko domowy, świeżo
przygotowany z dodatkiem soku z
cytryny (bez musztardy)
Ostre, na zasmażkach, sosy na
mocnych i tłustych wywarach
mięsnych lub z kości
Desery Kompoty, kisiele, musy, galaretki-
z owoców dozwolonych;
galaretki, kisiele, kremy z mleka;
owoce w galaretce lub kremie;
biszkopty, czerstwe ciasto
drożdżowe
Torty i ciastka z kremem lub z
bitą śmietaną, pączki, faworki,
tłuste ciasta jak francuskie,
piaskowe, kruche
Napoje Herbata, kawa (o ile nie ma
przeciwwskazań), mleko, napoje
owocowe, soki warzywne,
herbatniki owocowe i ziołowe
Mocne kakao, płynna czekolada,
napoje alkoholowe
III. DIETA BOGATORESZTKOWA.
Wskazania do stosowania diety:
zaparcia,
nadmierna pobudliwość jelita grubego,
lekarz może zlecić również dietę w innych schorzeniach.
Zadaniem diety bogatoresztkowej jest uregulowanie czynności wydalania kału bez
zastosowania środków farmakologicznych.
Całodzienne pożywienie powinno być tak dobrane i tak rozłożone na posiłki aby dawało
efekt regularnych i odpowiednio częstych wypróżnień.
Dietę bogatoresztkową stanowi modyfikacja żywienia podstawowego polegająca na
zwiększeniu w całodziennym pożywieniu ilości błonnika i płynów.
Metody przyrządzania posiłków:
gotowanie w wodzie i na parze,
pieczenie w folii lub pergaminie,
duszenie bez obsmażania.
DIETA BOGATORESZTKOWA
Nazwa produktu lub
potrawy
Dozwolone Przeciwwskazane
Produkty zbożowe pieczywo z pełnego ziarna, bułki
grahamki, pieczywo chrupkie,
pumpernikiel, bułki, grzanki, kasze, lane
ciasto, kluski biszkoptowe, makaron,
groszek ptysiowy
pieczywo świeże, ryż, krokiety z
kapustą, potrawy z dodatkiem maki
ziemniaczanej
Mleko i produkty
mleczne
mleko 2% tłuszczu, jogurt, kefir, mleko
ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa
zbożowa, twaróg, masło, margaryna
miękka
napoje czekoladowe, zbyt kwaśne
mleko
Jaja Białka, żółtka w ilościach ograniczonych
do 2 szt. na tydzień
duże ilości żółtek
Mięso, wędliny, ryby wędliny drobiowe, chuda szynka,
pasztet, pasztetowa, ryby wędzone
chude, chude gatunki mięs: cielęcina,
konina, schab, królik, indyk, kurczak,
gołąb, perliczka, sandacz, szczupak,
karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg,
morszczuk, mintaj, makrela, sola,
karmazyn, tuńczyk, sardynka. Potrawy
gotowane – pulpety, potrawki duszone,
pieczone,
wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy
mięsne, bardzo tłuste gatunki mięs:
wieprzowina, baranina, mięsa smażone
w dużych ilościach
Tłuszcze oleje zawierające wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: słonecznikowy,
sojowy, kukurydziany, krokoszowy, oleje
zawierające jednonienasycone kwasy
tłuszczowe: rzepakowy, oliwa z oliwek,
masło, margaryny miękkie - kubkowe
łój, smalec, słonina, margaryny twarde,
olej palmowy
Ziemniaki gotowane, pieczone smażone, w dużej ilości tłuszczu:
frytki, krążki, placki
Warzywa warzywa świeże, mrożone, buraki,
papryka, pomidory, marchew, dynia,
szpinak, sałata, pietruszka, seler,
rabarbar, warzywa w postaci soków,
surówek, gotowane
suche nasiona roślin strączkowych,
pozostałe warzywa kapustne, ogórki
świeże
Owoce świeże, suszone, konserwowane, orzechy
włoskie, laskowe, owoce w postaci
surówek, soków, gotowane
czereśnie
Suche strączkowe groch, fasola, potrawy z fasoli i grochu
Cukier i słodycze dżemy, marmolada, miód, Słodycze zawierające tłuszcze,
alkohol,czekolada, cukierki, ciastka i
przetwory wysokosłodzone.
Przyprawy kwas mlekowy, kwasek cytrynowy,
koperek zielony, pietruszka, jarzynka,
kminek, majeranek, gałka muszkatołowa,
liść laurowy, ziele angielskie, sól do
5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy,
curry
ocet
Zupy mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik,
zupy czyste na wywarach mięsnych i
grzybowych
z warzyw wzdymających,
strączkowych, zapustnych, bardzo
tłuste, zawiesiste, na wywarach
kostnych, ryżowa, podprawiane mąką
ziemniaczaną
Potrawy mięsne i ryby budynie z mięsem, makaron z mięsem,
pierogi z mięsem, papryka faszerowana,
zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo,
ladagnia z mięsem i warzywami
Potrawy z mąki i kasz makaron z owocami, kluski
ziemniaczane, tarta jarzynowa, pierogi z
owocami, zapiekanka
Sosy Na wywarze z włoszczyzny, na
odtłuszczonych wywarach z mięsa, i
drobiu, sos koperkowy, potrawkowy itp.
Tłuste, na tłustych wywarach,
zaprawione zasmażkami, śmietaną,
majonezem.
Desery kompoty, galaretki owocowe, mleczne,
musy, kremy, przeciery owocowe,
suflety, sałatki owocowe, ciasta,
ciasteczka biszkoptowe, keksy z
dodatkiem otrąb
Kisiele, czekolada, kakao, batony,
ciasta z dodatkiem kakao
Napoje soki owocowe, warzywne, napoje
owocowo-mleczne, warzywno-mleczne,
herbata owocowa, ziołowa, wody
mineralne, woda przegotowana z
miodem
mocna herbata, alkohol, napar z
czarnych suszonych jagód, wytrawne
wino czerwone, kawa żołędziowa ( w
dyspepsjach jelit – wody z CO2, kawa
naturalna)
IV. DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM
TŁUSZCZU.
Zastosowanie diety:
Ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby,
Ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki,
Przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych,
Kamicy żółciowej ( pęcherzykowej i przewodowej),
Okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
W tej diecie tłuszcz jest ograniczony do 45 – 50g na dobę. Jest to tłuszcz zawarty w
produktach ( mleku, mięsie, wędlinach ) oraz tłuszcz dodany do pieczywa i potraw.
Ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzone jego trawienie i wchłanianie
w tych przypadkach chorobowych, w których dieta ta znajduje zastosowanie.
Metody przyrządzania posiłków:
gotowanie w wodzie i na parze,
pieczenie w folii lub pergaminie,
duszenie bez obsmażania.
DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU
Nazwa produktu lub
potrawy
Dozwolone Przeciwwskazane
Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe, sucharki,
drobne kasze: manna, krakowska,
jęczmienna łamana- dobrze oczyszczona,
ryż, drobne makarony
Pieczywo razowe żytnie i pszenne,
każde pieczywo świeże, rogaliki
francuskie (croissant), grube kasze:
pęczak, gryczana, grube makarony
Mleko i produkty
mleczne
Mleko słodkie i zsiadłe (0 i 0,5% tł.)
(jeśli źle tolerowane w ograniczonej
ilości), jogurt 0% tł. biały ser chudy,
serek homogenizowany chudy
Mleko tłuste, ser biały i serek
homogenizowany tłuste, sery żółte i
topione, sery pleśniowe, Feta, serki
typu „fromage”
Jaja Białko jaja: jeśli są dobrze tolerowane,
całe jaja w ograniczonej ilości do potraw
Żółtko jaja
Mięso, wędliny, ryby Mięso chude: wołowina, cielęcina;
kurczaki, indyki( bez skóry, najlepiej
mięso z piersi), chudy schab w
ograniczonej ilości; ryby chude: dorsz,
Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina,
gęsi, kaczki; ryby tłuste: węgorz,
pałasz, halibut; śledź, łosoś; wędliny
tłuste; pasztety, wędliny podrobowe;
leszcz, mintaj, morszczuk, pstrąg,
płastuga, sola, szczupak, sandacz;
wędliny chude: szynka, polędwica,
chuda kiełbasa szynkowa- wieprzowe,
wołowe lub drobiowe
ryby wędzone; mięsa peklowane;
konserwy mięsne i rybne
Tłuszcze Masło, margaryny, oleje roślinne:
rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy,
słonecznikowy, kukurydziany- w bardzo
ograniczonej ilości (do smarowania folii,
pergaminu)
Śmietana, śmietanka, smalec, słonina,
boczek, łój, margaryny twarde
Ziemniaki Gotowane, gotowane tłuczone, w postaci
puree
Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki
smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
czipsy
Warzywa Marchew, kalafior, buraki, dynia,
szpinak, kabaczki; młody zielony
groszek i fasolka szparagowa w
ograniczonej ilości, jako dodatek do
zupy lub innych warzyw (najlepiej
przetarte); warzywa z wody oprószone
mąką z dodatkiem świeżego masła lub
margaryny, bez zasmażek; na surowo:
zielona sałata, pomidory bez skórki
Wszystkie odmiany kapusty (czasem
dopuszcza się niewielki dodatek
kapusty włoskiej), papryka, szczypior,
cebula, ogórki, rzodkiewki, kukurydza
(również z puszki), awokado, warzywa
z zasmażkami, konserwowane octem
Owoce Owoce dobrze dojrzałe- truskawki,
pomarańcze (lub sok z pomarańczy),
winogrona (bez skórki i pestek), jabłka
gotowane lub pieczone (surowe jabłka,
jeśli chory je toleruje), morele,
brzoskwinie- gotowane, maliny i
porzeczki i czarne jagody w
formie przecieru lub soku
Wszystkie owoce niedojrzałe: gruszki,
śliwki, czereśnie, agrest, śliwki- owoce
suszone, orzechy
Suche strączkowe Żadne Wszystkie są zabronione: groch,
fasola, soja, bób, soczewica
Cukier i słodycze Cukier (dozwolony, ale nie
preferowany), miód, dżemy bez pestek,
przetwory owocowe (z dozwolonych
owoców) pasteryzowane: kompoty,
galaretki
Chałwa, czekolada, słodycze
zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
Przyprawy Tylko łagodne w ograniczonych
ilościach: sól, cukier, sok z cytryny,
koper zielony, kminek, tymianek,
majeranek, bazylia, lubczyk, rozmaryn,
wanilia, goździki, cynamon
Ostre przyprawy: ocet, pieprz,
musztarda, papryka, wszelkiego
rodzaju pikle
Zupy Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz,
zupy mleczne; przetarte zupy owocowe z
dozwolonych owoców, zupy warzywne
czyste (barszcz, pomidorowa), zupy
jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa
ziemniaczana, zupy zagęszczone
zawiesiną mąki w wodzie lub mleku- bez
zasmażek
Kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa,
grochówka, rosół, zupy na wywarach z
mięsa i kości, zupy zaprawiane
zasmażkami, zupy w proszku i inne
gotowe z torebki
Potrawy mięsne i ryby Gotowane, duszone bez uprzedniego
obsmażania, pieczone w folii
aluminiowej lub rękawie foliowym lub
pergaminie, potrawki (bez śmietany),
pulpety, budynie
Smażone, duszone, pieczone w sposób
tradycyjny
Potrawy z mąki i kasz Kasze gotowane na sypko lub
rozklejone, budynie z kasz z dodatkiem
mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski
Smażone: kotlety z kaszy, kluski
kładzione, francuskie, zacierki
(na białku), leniwe pierogi z małym
dodatkiem mąki
Sosy O smaku łagodnym zaprawiane
niewielką ilością masła lub margaryny
miękkiej, zagęszczone zawiesiną mąki w
wodzie lub mleku: koperkowy,
cytrynowy,
potrawkowy, jarzynowy, pomidorowy,
waniliowy
na zasmażkach, sosy na mocnych i
tłustych wywarach mięsnych lub z
kości; ostre- chrzanowy, grecki;
śmietanowy, majonezowy
Desery Kompoty, kisiele, musy, sorbety,
galaretki- z owoców dozwolonych;
galaretki, kisiele z mleka; owoce w
galaretce lub z budyniem; biszkopt (na
białku jaja), czerstwe ciasto drożdżowe
(bez jaj, z bardzo małym dodatkiem
masła, margaryny, oleju
Torty i ciastka z kremem i bitą
śmietaną, pączki, faworki, tłuste ciasta
jak francuskie, piaskowe, kruche,
biszkopty i ciasta drożdżowe z całymi
jajami
Napoje Mleko (0 lub 0,5% tł.) w ograniczonej
ilości, kawa zbożowa z mlekiem, napoje
mleczne, herbata, herbata z cytryną,
herbata z mlekiem, sok pomidorowy,
napój z owoców róży, herbatki owocowe
i ziołowe
Kawa, mocna herbata, kakao, płynna
czekolada, napoje alkoholowe
V. DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM
SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE
SOKU ŻOŁĄDKOWEGO.
Zastosowanie diety:
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.
w innych jednostkach chorobowych z niewielkimi zmianami jeśli lekarz uzna
tę dietę za wskazaną.
Wskazania dotyczą okresu choroby wrzodowej , także okresu rekonwalescencji.
Dla lepszego zrozumienia istoty tej diety należy wymienić potrawy, które działają
pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego ( potraw tych należy unikać). Są to potrawy
smażone na tłuszczu, tłuste sosy na zasmażkach, mocne wywary z mięsa lub kości, galarety z
mięsa i ryb, wywary z silnie aromatycznych warzyw, kawa naturalna i mocna herbata.
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku
żołądkowego ma za zadanie przede wszystkim:
• dostarczyć organizmowi potrzebną ilość składników odżywczych i tyle
energii, aby pacjent mógł utrzymać należną masę ciała,
• rozcieńczać lub neutralizować sok żołądkowy lub też redukować
wydzielanie kwasu przez żołądek,
• nie drażnić mechanicznie, chemicznie i termicznie błony śluzowej żołądka.
Metody sporządzania posiłków:
gotowanie w wodzie i na parze,
pieczenie w folii lub pergaminie,
duszenie bez obsmażania.
DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI
POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
Nazwa produktu lub
potrawy
Dozwolone Przeciwwskazane
Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe, mąka
pszenna jasna, sucharki, drobne kasze:
manna, krakowska, jęczmienna łamana –
dobrze oczyszczona i płatki owsiane –
niekiedy wymagają przetarcia, ryż, sago,
drobne makarony
Pieczywo razowe żytnie i pszenne,
każde pieczywo świeże, rogaliki
francuskie (croissant), mąki razowe i
mąki żytnie, grube kasze: pęczak,
gryczana, grube makarony.
Mleko i produkty
mleczne
Mleko słodkie 2% i zsiadłe, świeży biały
ser (chudy lub półtłusty), serek
homogenizowany
Jogurt, kefir, sery żółte i topione, sery
pleśniowe, Feta, serki typu „Fromage”
Jaja Gotowane na miękko w koszulkach,
ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj
sadzonych, omletów, żółtka do
zaprawiania zup
Gotowane na twardo i smażone w
zwykły sposób, jaja w majonezie
Mięso, wędliny, ryby Mięsa chude: wołowina, cielęcina;
kurczaki, indyki (najlepiej mięso z
piersi, bez skóry), króliki, ryby chude:
dorsz, leszcz, mintaj, morszczuk, pstrąg,
płastuga,sola, szczupak, sandacz;
wędliny chude: szynka, polędwica
(wieprzowa i drobiowe), chuda kiełbasa
szynkowa wieprzowa lub wołowa
Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina,
gęsi, kaczki; dziczyzna, wędliny tłuste;
pasztety, wędliny podrobowe; ryby
tłuste, ryby wędzone; mięsa
peklowane; konserwy mięsne i rybne
Tłuszcze Masło, margaryny miękkie, słodka
śmietanka; oleje roślinne: rzepakowy,
oliwa z oliwek, sojowy, słonecznikowy,
kukurydziany
Kwaśna śmietana, smalec, słonina,
boczek, łój, margaryny twarde
Ziemniaki Gotowane, gotowane tłuczone, w postaci
puree
Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki
smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
czipsy
Warzywa Marchew, kalafior, buraki, dynia,
szpinak, kabaczki, młody zielony
groszek – najczęściej przetarty w formie
zupy lub puree, młoda fasolka
szparagowa; warzywa z wody oprószone
mąką z dodatkiem świeżego masła lub
margaryny, bez zasmażek; na surowo:
zielona sałata, pomidory bez skórki
Wszystkie odmiany kapusty, papryka,
szczypior, cebula, ogórki, rzepa,
szczaw, szpinak, rzodkiewki,
kukurydza (również z puszki),
warzywa z zasmażkami lub smażone,
konserwowane octem, grzyby
Owoce Owoce dobrze dojrzałe bez skórki i
pestek, gotowane ew. przetarte: jabłka,
truskawki, morele, brzoskwinie,
rozcieńczone gotowane soki z owoców
jagodowych (maliny, jeżyny, porzeczki
czarne i czerwone) lub cytrusowych
(pomarańcze, cytryny, sok cytrynowy
rozcieńczony może być użyty do
przygotowania kremu, galaretki).
Niewielką ilość truskawek surowych
można podać za zgodą lekarza
Wszystkie owoce surowe, suszone;
gruszki, śliwki, czereśnie, agrest,
orzechy
Suche strączkowe żadne Wszystkie są zabronione: groch, fasola,
bób, soczewica, soja
Cukier i słodycze Cukier (dozwolony ale nie preferowany),
miód, dżemy bez pestek – w
Chałwa, czekolada, słodycze
zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
ograniczonych ilościach
Przyprawy Tylko łagodne w ograniczonych
ilościach: sól, cukier, sok z cytryny,
koper zielony, wanilia
Ostre przyprawy: ocet, pieprz,
musztarda, papryka, wszelkiego
rodzaju pikle, chrzan, maggi, kostki
bulionowe
Zupy Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz,
zupy mleczne; zupy jarzynowe z
dozwolonych warzyw (ew. przetarte),
zupa ziemniaczana, zupy zagęszczone
zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub
słodkiej śmietance – bez zasmażek; zupy
zaciągane żółtkiem lub z dodatkiem
świeżego masła
Rosoły, zupy na wywarach z kości i
mięsa, zupy rybne, zupy z
przeciwwskazanych owoców lub
warzyw, kapuśniaki, zupa cebulowa,
ogórkowa, grzybowa, fasolowa,
grochówka, zupy zaprawiane
zasmażkami lub kwaśną śmietaną,
zupy w proszku
Potrawy mięsne i ryby Gotowane, duszone bez uprzedniego
obsmażania, pieczone w folii
aluminiowej lub rękawie foliowym lub
w pergaminie, potrawki, pulpety ,
budynie
Smażone, duszone, pieczone w sposób
tradycyjny
Potrawy z mąki i kasz Lane ciasto, pierogi leniwe, kasze
rozklejone, grube przecierane.
kluski kładzione, potrawy mączne
smażone, jak naleśniki, placki
ziemniaczane, kasze na sypko,
zapiekane, grube nie przecierane
Sosy Mleczne, śmietanowe podprawiane
zawiesiną mąki w wodzie lub mleku,
łagodne.
Sosy na wywarach mięsnych,
kostnych, grzybowych, pikantne i
zasmażane.
Desery Kompoty z dozwolonych owoców
pestkowych kompoty przecierane;
kisiele, musy, galaretki – z owoców
dozwolonych; galaretki, kisiele, kremy z
mleka, wszystkie desery mało słodzone,
ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki
biszkopt
Z przeciwwskazanych owoców z
czekoladą, z orzechami, desery z dużą
ilością cukru, torty i ciastka z kremem
lub z bitą śmietaną, pączki, faworki,
tłuste ciasta jak francuskie, piaskowe,
kruche,, keksy, makowiec
Napoje Słaba herbata, słaba herbata z mlekiem,
słaba kawa zbożowa z mlekiem, mleko
Mocna herbata, kawa naturalna, napoje
gazowana, mocne kakao, płynna
czekolada, napoje alkoholowe
Załącznik Nr 3 do PROCEDURY PLANOWANIA I PRZYGOTOWANIA POSIŁKÓW W KUCHNI OGÓLNEJ. PROCEDURY PRZYGOTOWANIA SPECYFICZNYCH FORM ŻYWIENIA Opracowano na podstawie: „PODSTAWY NAUKOWE ŻYWIENIA W SZPITALACH” WYDANE PRZEZ INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA, WARSZAWA 2001 Autorstwa: Prof. Dr Hab. Med. Jan Dzieniszewski Dr Med. Lucjan Szponar Prof. Dr Hab. Med. Jerzy Socha
I. DIETA OGÓLNA ( PODSTAWOWA ). Dieta ogólna ma zastosowanie w żywieniu chorych przebywających na leczeniu w szpitalach oraz innych zakładach leczniczych, którzy nie wymagają leczenia dietetycznego. Żywienie podstawowe powinno spełniać wszystkie warunki prawidłowego żywienia ludzi zdrowych. W żywieniu ludzi przebywających na leczeniu w zakładach leczniczych wartość energetyczna pożywienia przy zbilansowanej wartości odżywczej wahać się powinna w różnych granicach tj. 2000 – 3000 kcal, uzależniona przede wszystkim od masy ciała pacjenta, gdyż w tych przypadkach nie wchodzi w grę wysiłek fizyczny. Wartość energetyczną diety w leczniczych przyjęto dla pacjenta o należnej masie ciała. Wartość energetyczna i odżywcza diety Energia 2450 kcal Białko 90 g Tłuszcze 88 g Węglowodany 325 g Błonnik 8 g Wapń 1,2 g Żelazo 14 mg Witamina A 4795 j.m. Witamina B1 1,3 mg Witamina B 2,2 mg Witamina C 68 mg Wartość energetyczną pokrywa Białko 15 % Tłuszcze 32 % Węglowodany 53 % W diecie ogólnej zasadniczo dozwolone są wszystkie produkty. Jednakże ze względu na to, że sam pobyt chorego w szpitalu zmienia tryb życia pacjenta, wskazane jest ograniczenie produktów wzdymających i ciężkostrawnych tj. groch, fasola, kapusta.
Metody przyrządzania posiłków. W żywieniu podstawowym dozwolone są praktycznie wszystkie metody sporządzania potraw tj. gotowanie, duszenie, smażenie pieczenie . Wskazane jest używanie do smażenia olejów zamiast tłuszczu zwierzęcego. Do smażenia używamy olejów bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Pozostałe stosujemy do potraw na surowo.
II. DIETA ŁATWOSTRAWNA. Dieta łatwo strawna wspomaga leczenie określonych schorzeń. Wskazania do stosowania diety: schorzeniach układu trawiennego, w chorobach płuc, w osłabieniu, niewydolności krążenia, w wyrównanych schorzeniach nerek z diety powinny korzystać osoby w wieku starszym. Dieta łatwo strawna jest prostą modyfikacją żywienia podstawowego i powinna być najszerzej stosowana dietą w zakładach leczniczych. Dieta ta charakteryzuje się doborem takich produktów spożywczych, które łatwo ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym. Nie drażnią one chorych lub mniej sprawnych narządów przewodu pokarmowego, dostarczają przy tym niezbędnych składników odżywczych wpływających na szybszy powrót do zdrowia lub łagodniejszy przebieg choroby. Z pożywienia wyklucza się głównie produkty zawierające składniki trudno strawne, jak błonnik, ścięgna, a także produkty działające wzdymająco, jak kapusta i suche nasiona roślin strączkowych ( groch, fasola ) oraz pieczywo żytnie razowe i kasze gruboziarniste. W diecie łatwo strawnej bardzo istotny jest sposób sporządzania potraw. Aby nadać potrawie formę jak najbardziej łatwo strawną produkty poddaje się różnym technikom kulinarnym, np. gotowaniu, dokładnemu rozdrabnianiu i przecieraniu. Tłuszcz łatwo przyswajalny - masło, masło roślinne, śmietankę -dodaje się do potrawy po jej sporządzeniu. Metody przyrządzania posiłków: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii lub pergaminie,
duszenie bez obsmażania. DIETA ŁATWO STRAWNA Nazwa produktu lub potrawy Dozwolone Przeciwwskazane Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe (czasem pieczywo typu „graham” w ograniczonej ilości), sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana- dobrze oczyszczona, ryż, drobne makarony Pieczywo razowe, żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, rogaliki francuskie (croissant), grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony Mleko i produkty mleczne Mleko słodkie (2%) i zsiadłe, jogurt, kefir, biały ser (chudy lub półtłusty), serek homogenizowany Sery żółte i topione, sery pleśniowe, Feta, serki typu „Fromage” Jaja Gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów Gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób Mięso, wędliny, ryby Mięsa chude: wołowina, cielęcina; kurczaki, indyki, (najlepiej mięso z piersi, bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości; ryby chude: dorsz, leszcz, mintaj, morszczuk, pstrąg, płastuga, sola, szczupak, sandacz; ryby tłuste w ograniczonej ilości, jeśli są dobrze tolerowane; wędliny chude: szynka, polędwica (wieprzowe i drobiowe), chuda kiełbasa szynkowa, wieprzowa lub wołowa Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki; ryby tłuste jeśli są źle tolerowane; wędliny tłuste; pasztety, wędliny podrobowe,; ryby wędzone; mięsa peklowane; konserwy mięsne i rybne Tłuszcze Masło, margaryny miękkie, słodka śmietanka; oleje roślinne: rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde Ziemniaki Gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy Warzywa Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek- najczęściej przetarty w formie zupy lub puree, młoda
fasolka szparagowa; warzywa z wody oprószone mąką z dodatkiem świeżego masła lub margaryny, bez zasmażek; na surowo: zielona sałata, cykoria, pomidory bez skórki, utarta marchewka z jabłkiem Owoce Owoce dobrze dojrzałe bez skórki i pestek- jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany; maliny i porzeczki w formie przecieru lub soku Wszystkie owoce niedojrzałe: gruszki, śliwki, czereśnie, agrest; owoce suszone, orzechy Suche strączkowe żadne Wszystkie są zabronione: groch, fasola, bób, soczewica, soja Cukier i słodycze Cukier (dozwolony, ale nie preferowany), miód, dżemy bez pestek, przetwory owocowe pasteryzowane: kompoty, galaretki Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy Przyprawy Tylko łagodne w ograniczonych ilościach: sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, kminek, tymianek, majeranek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia, goździki, ew. cynamon Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, wszelkiego rodzaju pikle Zupy Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne; przetarte zupy owocowe, zupy warzywne czyste (barszcz, pomidorowa), zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, (zupy na odtłuszczonych wywarach mięsnych, o ile nie ma przeciwwskazań); zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance- bez zasmażek; zupy zaciągane żółtkiem lub z dodatkiem świeżego masła Kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka, zupy zaprawiane zasmażkami, zupy w proszku Potrawy mięsne i ryby Gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej lub rękawie foliowym lub w pergaminie, potrawki, pulpety, budynie Smażone, duszone, pieczone w sposób tradycyjny Potrawy z mąki i kasz Kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski, leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki Smażone, kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki
Sosy O smaku łagodnym zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance: koperkowy, cytrynowy, potrawkowy; sosy owocowe ze słodką śmietanką; majonez tylko domowy, świeżo przygotowany z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy) Ostre, na zasmażkach, sosy na mocnych i tłustych wywarach mięsnych lub z kości Desery Kompoty, kisiele, musy, galaretki- z owoców dozwolonych; galaretki, kisiele, kremy z mleka; owoce w galaretce lub kremie; biszkopty, czerstwe ciasto drożdżowe Torty i ciastka z kremem lub z bitą śmietaną, pączki, faworki, tłuste ciasta jak francuskie, piaskowe, kruche Napoje Herbata, kawa (o ile nie ma przeciwwskazań), mleko, napoje owocowe, soki warzywne, herbatniki owocowe i ziołowe Mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe
III. DIETA BOGATORESZTKOWA. Wskazania do stosowania diety: zaparcia, nadmierna pobudliwość jelita grubego, lekarz może zlecić również dietę w innych schorzeniach. Zadaniem diety bogatoresztkowej jest uregulowanie czynności wydalania kału bez zastosowania środków farmakologicznych. Całodzienne pożywienie powinno być tak dobrane i tak rozłożone na posiłki aby dawało efekt regularnych i odpowiednio częstych wypróżnień. Dietę bogatoresztkową stanowi modyfikacja żywienia podstawowego polegająca na zwiększeniu w całodziennym pożywieniu ilości błonnika i płynów. Metody przyrządzania posiłków: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie bez obsmażania.
DIETA BOGATORESZTKOWA Nazwa produktu lub potrawy Dozwolone Przeciwwskazane Produkty zbożowe pieczywo z pełnego ziarna, bułki grahamki, pieczywo chrupkie, pumpernikiel, bułki, grzanki, kasze, lane ciasto, kluski biszkoptowe, makaron, groszek ptysiowy pieczywo świeże, ryż, krokiety z kapustą, potrawy z dodatkiem maki ziemniaczanej Mleko i produkty mleczne mleko 2% tłuszczu, jogurt, kefir, mleko ukwaszone, maślanka, serwatka, kawa zbożowa, twaróg, masło, margaryna miękka napoje czekoladowe, zbyt kwaśne mleko Jaja Białka, żółtka w ilościach ograniczonych do 2 szt. na tydzień duże ilości żółtek Mięso, wędliny, ryby wędliny drobiowe, chuda szynka, pasztet, pasztetowa, ryby wędzone chude, chude gatunki mięs: cielęcina, konina, schab, królik, indyk, kurczak, gołąb, perliczka, sandacz, szczupak, karp, lin, flądra, dorsz, pstrąg, morszczuk, mintaj, makrela, sola, karmazyn, tuńczyk, sardynka. Potrawy gotowane – pulpety, potrawki duszone, pieczone, wędliny bardzo tłuste, tłuste konserwy mięsne, bardzo tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, mięsa smażone w dużych ilościach Tłuszcze oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, krokoszowy, oleje zawierające jednonienasycone kwasy tłuszczowe: rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny miękkie - kubkowe łój, smalec, słonina, margaryny twarde, olej palmowy Ziemniaki gotowane, pieczone smażone, w dużej ilości tłuszczu: frytki, krążki, placki Warzywa warzywa świeże, mrożone, buraki, papryka, pomidory, marchew, dynia, szpinak, sałata, pietruszka, seler, rabarbar, warzywa w postaci soków, surówek, gotowane suche nasiona roślin strączkowych, pozostałe warzywa kapustne, ogórki świeże Owoce świeże, suszone, konserwowane, orzechy włoskie, laskowe, owoce w postaci surówek, soków, gotowane czereśnie Suche strączkowe groch, fasola, potrawy z fasoli i grochu Cukier i słodycze dżemy, marmolada, miód, Słodycze zawierające tłuszcze, alkohol,czekolada, cukierki, ciastka i
przetwory wysokosłodzone. Przyprawy kwas mlekowy, kwasek cytrynowy, koperek zielony, pietruszka, jarzynka, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól do 5g/dobę, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry ocet Zupy mleczne, owocowe, jarzynowe, krupnik, zupy czyste na wywarach mięsnych i grzybowych z warzyw wzdymających, strączkowych, zapustnych, bardzo tłuste, zawiesiste, na wywarach kostnych, ryżowa, podprawiane mąką ziemniaczaną Potrawy mięsne i ryby budynie z mięsem, makaron z mięsem, pierogi z mięsem, papryka faszerowana, zapiekanki, naleśniki z mięsem, leczo, ladagnia z mięsem i warzywami Potrawy z mąki i kasz makaron z owocami, kluski ziemniaczane, tarta jarzynowa, pierogi z owocami, zapiekanka Sosy Na wywarze z włoszczyzny, na odtłuszczonych wywarach z mięsa, i drobiu, sos koperkowy, potrawkowy itp. Tłuste, na tłustych wywarach, zaprawione zasmażkami, śmietaną, majonezem. Desery kompoty, galaretki owocowe, mleczne, musy, kremy, przeciery owocowe, suflety, sałatki owocowe, ciasta, ciasteczka biszkoptowe, keksy z dodatkiem otrąb Kisiele, czekolada, kakao, batony, ciasta z dodatkiem kakao Napoje soki owocowe, warzywne, napoje owocowo-mleczne, warzywno-mleczne, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne, woda przegotowana z miodem mocna herbata, alkohol, napar z czarnych suszonych jagód, wytrawne wino czerwone, kawa żołędziowa ( w dyspepsjach jelit – wody z CO2, kawa naturalna) IV. DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU. Zastosowanie diety: Ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby, Ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki, Przewlekłym zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, Kamicy żółciowej ( pęcherzykowej i przewodowej), Okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
W tej diecie tłuszcz jest ograniczony do 45 – 50g na dobę. Jest to tłuszcz zawarty w produktach ( mleku, mięsie, wędlinach ) oraz tłuszcz dodany do pieczywa i potraw. Ograniczenie tłuszczu jest konieczne ze względu na upośledzone jego trawienie i wchłanianie w tych przypadkach chorobowych, w których dieta ta znajduje zastosowanie. Metody przyrządzania posiłków: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie bez obsmażania. DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU Nazwa produktu lub potrawy Dozwolone Przeciwwskazane Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana- dobrze oczyszczona, ryż, drobne makarony Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, rogaliki francuskie (croissant), grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony Mleko i produkty mleczne Mleko słodkie i zsiadłe (0 i 0,5% tł.) (jeśli źle tolerowane w ograniczonej ilości), jogurt 0% tł. biały ser chudy, serek homogenizowany chudy Mleko tłuste, ser biały i serek homogenizowany tłuste, sery żółte i topione, sery pleśniowe, Feta, serki typu „fromage” Jaja Białko jaja: jeśli są dobrze tolerowane, całe jaja w ograniczonej ilości do potraw Żółtko jaja Mięso, wędliny, ryby Mięso chude: wołowina, cielęcina; kurczaki, indyki( bez skóry, najlepiej mięso z piersi), chudy schab w ograniczonej ilości; ryby chude: dorsz, Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki; ryby tłuste: węgorz, pałasz, halibut; śledź, łosoś; wędliny tłuste; pasztety, wędliny podrobowe;
leszcz, mintaj, morszczuk, pstrąg, płastuga, sola, szczupak, sandacz; wędliny chude: szynka, polędwica, chuda kiełbasa szynkowa- wieprzowe, wołowe lub drobiowe ryby wędzone; mięsa peklowane; konserwy mięsne i rybne Tłuszcze Masło, margaryny, oleje roślinne: rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany- w bardzo ograniczonej ilości (do smarowania folii, pergaminu) Śmietana, śmietanka, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde Ziemniaki Gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, czipsy Warzywa Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki; młody zielony groszek i fasolka szparagowa w ograniczonej ilości, jako dodatek do zupy lub innych warzyw (najlepiej przetarte); warzywa z wody oprószone mąką z dodatkiem świeżego masła lub margaryny, bez zasmażek; na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki Wszystkie odmiany kapusty (czasem dopuszcza się niewielki dodatek kapusty włoskiej), papryka, szczypior, cebula, ogórki, rzodkiewki, kukurydza (również z puszki), awokado, warzywa z zasmażkami, konserwowane octem Owoce Owoce dobrze dojrzałe- truskawki, pomarańcze (lub sok z pomarańczy), winogrona (bez skórki i pestek), jabłka gotowane lub pieczone (surowe jabłka, jeśli chory je toleruje), morele, brzoskwinie- gotowane, maliny i porzeczki i czarne jagody w formie przecieru lub soku Wszystkie owoce niedojrzałe: gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, śliwki- owoce suszone, orzechy Suche strączkowe Żadne Wszystkie są zabronione: groch, fasola, soja, bób, soczewica Cukier i słodycze Cukier (dozwolony, ale nie preferowany), miód, dżemy bez pestek, przetwory owocowe (z dozwolonych owoców) pasteryzowane: kompoty, galaretki Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy Przyprawy Tylko łagodne w ograniczonych ilościach: sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, kminek, tymianek, majeranek, bazylia, lubczyk, rozmaryn, wanilia, goździki, cynamon Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, wszelkiego rodzaju pikle Zupy Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne; przetarte zupy owocowe z dozwolonych owoców, zupy warzywne czyste (barszcz, pomidorowa), zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw, zupa ziemniaczana, zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie lub mleku- bez zasmażek Kapuśniaki, zupa ogórkowa, fasolowa, grochówka, rosół, zupy na wywarach z mięsa i kości, zupy zaprawiane zasmażkami, zupy w proszku i inne gotowe z torebki Potrawy mięsne i ryby Gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej lub rękawie foliowym lub pergaminie, potrawki (bez śmietany), pulpety, budynie Smażone, duszone, pieczone w sposób tradycyjny Potrawy z mąki i kasz Kasze gotowane na sypko lub rozklejone, budynie z kasz z dodatkiem mięsa, warzyw lub owoców, lane kluski Smażone: kotlety z kaszy, kluski kładzione, francuskie, zacierki
(na białku), leniwe pierogi z małym dodatkiem mąki Sosy O smaku łagodnym zaprawiane niewielką ilością masła lub margaryny miękkiej, zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie lub mleku: koperkowy, cytrynowy, potrawkowy, jarzynowy, pomidorowy, waniliowy na zasmażkach, sosy na mocnych i tłustych wywarach mięsnych lub z kości; ostre- chrzanowy, grecki; śmietanowy, majonezowy Desery Kompoty, kisiele, musy, sorbety, galaretki- z owoców dozwolonych; galaretki, kisiele z mleka; owoce w galaretce lub z budyniem; biszkopt (na białku jaja), czerstwe ciasto drożdżowe (bez jaj, z bardzo małym dodatkiem masła, margaryny, oleju Torty i ciastka z kremem i bitą śmietaną, pączki, faworki, tłuste ciasta jak francuskie, piaskowe, kruche, biszkopty i ciasta drożdżowe z całymi jajami Napoje Mleko (0 lub 0,5% tł.) w ograniczonej ilości, kawa zbożowa z mlekiem, napoje mleczne, herbata, herbata z cytryną, herbata z mlekiem, sok pomidorowy, napój z owoców róży, herbatki owocowe i ziołowe Kawa, mocna herbata, kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe
V. DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO. Zastosowanie diety: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. w innych jednostkach chorobowych z niewielkimi zmianami jeśli lekarz uzna tę dietę za wskazaną. Wskazania dotyczą okresu choroby wrzodowej , także okresu rekonwalescencji. Dla lepszego zrozumienia istoty tej diety należy wymienić potrawy, które działają pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego ( potraw tych należy unikać). Są to potrawy smażone na tłuszczu, tłuste sosy na zasmażkach, mocne wywary z mięsa lub kości, galarety z mięsa i ryb, wywary z silnie aromatycznych warzyw, kawa naturalna i mocna herbata. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ma za zadanie przede wszystkim: • dostarczyć organizmowi potrzebną ilość składników odżywczych i tyle energii, aby pacjent mógł utrzymać należną masę ciała, • rozcieńczać lub neutralizować sok żołądkowy lub też redukować wydzielanie kwasu przez żołądek, • nie drażnić mechanicznie, chemicznie i termicznie błony śluzowej żołądka. Metody sporządzania posiłków: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie bez obsmażania.
DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE SOKU ŻOŁĄDKOWEGO Nazwa produktu lub potrawy Dozwolone Przeciwwskazane Produkty zbożowe Pieczywo jasne i czerstwe, mąka pszenna jasna, sucharki, drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna łamana – dobrze oczyszczona i płatki owsiane – niekiedy wymagają przetarcia, ryż, sago, drobne makarony Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, rogaliki francuskie (croissant), mąki razowe i mąki żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony. Mleko i produkty mleczne Mleko słodkie 2% i zsiadłe, świeży biały ser (chudy lub półtłusty), serek homogenizowany Jogurt, kefir, sery żółte i topione, sery pleśniowe, Feta, serki typu „Fromage” Jaja Gotowane na miękko w koszulkach, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych, omletów, żółtka do zaprawiania zup Gotowane na twardo i smażone w zwykły sposób, jaja w majonezie Mięso, wędliny, ryby Mięsa chude: wołowina, cielęcina; kurczaki, indyki (najlepiej mięso z piersi, bez skóry), króliki, ryby chude: dorsz, leszcz, mintaj, morszczuk, pstrąg, płastuga,sola, szczupak, sandacz; wędliny chude: szynka, polędwica (wieprzowa i drobiowe), chuda kiełbasa szynkowa wieprzowa lub wołowa Mięsa tłuste: baranina, wieprzowina, gęsi, kaczki; dziczyzna, wędliny tłuste; pasztety, wędliny podrobowe; ryby tłuste, ryby wędzone; mięsa peklowane; konserwy mięsne i rybne Tłuszcze Masło, margaryny miękkie, słodka śmietanka; oleje roślinne: rzepakowy, oliwa z oliwek, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde Ziemniaki Gotowane, gotowane tłuczone, w postaci puree Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy, czipsy Warzywa Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek – najczęściej przetarty w formie zupy lub puree, młoda fasolka szparagowa; warzywa z wody oprószone mąką z dodatkiem świeżego masła lub margaryny, bez zasmażek; na surowo: zielona sałata, pomidory bez skórki Wszystkie odmiany kapusty, papryka, szczypior, cebula, ogórki, rzepa, szczaw, szpinak, rzodkiewki, kukurydza (również z puszki), warzywa z zasmażkami lub smażone, konserwowane octem, grzyby Owoce Owoce dobrze dojrzałe bez skórki i pestek, gotowane ew. przetarte: jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, rozcieńczone gotowane soki z owoców jagodowych (maliny, jeżyny, porzeczki czarne i czerwone) lub cytrusowych (pomarańcze, cytryny, sok cytrynowy rozcieńczony może być użyty do przygotowania kremu, galaretki). Niewielką ilość truskawek surowych można podać za zgodą lekarza Wszystkie owoce surowe, suszone; gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, orzechy Suche strączkowe żadne Wszystkie są zabronione: groch, fasola, bób, soczewica, soja Cukier i słodycze Cukier (dozwolony ale nie preferowany), miód, dżemy bez pestek – w Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao, orzechy
ograniczonych ilościach Przyprawy Tylko łagodne w ograniczonych ilościach: sól, cukier, sok z cytryny, koper zielony, wanilia Ostre przyprawy: ocet, pieprz, musztarda, papryka, wszelkiego rodzaju pikle, chrzan, maggi, kostki bulionowe Zupy Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne; zupy jarzynowe z dozwolonych warzyw (ew. przetarte), zupa ziemniaczana, zupy zagęszczone zawiesiną mąki w wodzie, mleku lub słodkiej śmietance – bez zasmażek; zupy zaciągane żółtkiem lub z dodatkiem świeżego masła Rosoły, zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych owoców lub warzyw, kapuśniaki, zupa cebulowa, ogórkowa, grzybowa, fasolowa, grochówka, zupy zaprawiane zasmażkami lub kwaśną śmietaną, zupy w proszku Potrawy mięsne i ryby Gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii aluminiowej lub rękawie foliowym lub w pergaminie, potrawki, pulpety , budynie Smażone, duszone, pieczone w sposób tradycyjny Potrawy z mąki i kasz Lane ciasto, pierogi leniwe, kasze rozklejone, grube przecierane. kluski kładzione, potrawy mączne smażone, jak naleśniki, placki ziemniaczane, kasze na sypko, zapiekane, grube nie przecierane Sosy Mleczne, śmietanowe podprawiane zawiesiną mąki w wodzie lub mleku, łagodne. Sosy na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, pikantne i zasmażane. Desery Kompoty z dozwolonych owoców pestkowych kompoty przecierane; kisiele, musy, galaretki – z owoców dozwolonych; galaretki, kisiele, kremy z mleka, wszystkie desery mało słodzone, ciasto drożdżowe czerstwe, mało słodki biszkopt Z przeciwwskazanych owoców z czekoladą, z orzechami, desery z dużą ilością cukru, torty i ciastka z kremem lub z bitą śmietaną, pączki, faworki, tłuste ciasta jak francuskie, piaskowe, kruche,, keksy, makowiec Napoje Słaba herbata, słaba herbata z mlekiem, słaba kawa zbożowa z mlekiem, mleko Mocna herbata, kawa naturalna, napoje gazowana, mocne kakao, płynna czekolada, napoje alkoholowe