marcin

  • Dokumenty113
  • Odsłony97 821
  • Obserwuję40
  • Rozmiar dokumentów221.5 MB
  • Ilość pobrań17 228

CIASTA

Dodano: 8 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 8 lata temu
Rozmiar :1.4 MB
Rozszerzenie:pdf

CIASTA.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne
Użytkownik marcin wgrał ten materiał 8 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 104 stron)

1 Amoniaczki 40 dag m ki 10 dag margaryny 15 dag cukru szklanka mleka 2 jaja y eczka sypkiego amoniaku cukier waniliowy lub esencja zapachowa t uszcz do blachy Sposób wykonania : Mleko zagotowa . We wrz cym rozpu ci amoniak, ostudzi . Jaja utrze z cukrem i margaryn , doda przesian m k , ostudzone mleko i cukier waniliowy. Szybko zagnie ciasto (powinno mie konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawi w lodówce do nast pnego dnia. Sch odzone ciasto rozwa kowa na grubo 1 cm, wykroi ma e ciasteczka, u o y je na lekko nat uszczonej blasze i piec w gor cym piekarniku, a si zrumieni . Amoniaczki mo na przechowywa w szczelnie zamkni tym naczyniu przez d u szy czas. Babeczki biszkoptowe 6 jaj 25 dag cukru pudru 15 dag m ki t uszcz i tarta bu ka do foremek Sposób wykonania : Bia ka ubi na sztywn pian . ó tka utrze z cukrem pudrem do bia o ci. Stopniowo po czy je z m k . Wymiesza . Mas wla do foremek wysmarowanych t uszczem i wysypanych tart bu k . Babeczki wstawi do umiarkowanie gor cego piekarnika na 20 minut. Je li b d si zanadto rumieni , przykry papierem.

2 Babeczki kruche ze mietan i poziomkami Ciasto: 30 dag m ki 15 dag margaryny 4 dag cukru 1 jajko kilka y ek mietany sól Nadzienie: 2 szklanki mietanki kremówki 15 dag cukru pudru cukier waniliowy 20 dag poziomek Sposób wykonania : Poziomki przebra , umy , os czy , usuwaj c szypu ki. M k przesia na stolnic , wy o y margaryn i szerokim no em dok adnie posieka . Doda cukier, jajko i mietan . Wszystkie sk adniki wymiesza i szybko po czy . Zostawi ciasto przykryte ciereczk w ch odnym miejscu na 20 minut. Nast pnie rozwa kowa na grubo 3 mm, wyci kr ki i w o y do ma ych foremek wyrównuj c brzegi. Wstawi do piekarnika i upiec na z oty kolor (180oC). mietan kremówk ubi , dodaj c pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Upieczone babeczki wyj z foremek, na o y na nie do rodka bit mietan , na wierzch poziomki. Babeczki pó francuskie z owocami ciasto: 2 szklanki m ki 20 dag margaryny 2/3 szklanki wody krem: 1 jajo 5 y ek g stej mietany 10 - 15 dag cukru cukier waniliowy 50 - 75 dag owoców (np. agrest, truskawki, liwki, morele, jagody, wi nie, jab ka itp.) Sposób wykonania : Margaryn posieka z m k , doda wod i bardzo szybko zarobi ciasto.

3 Sch odzi je w lodówce, rozwa kowa na placek grubo ci oko o 1/2 cm Przykry nim foremki u o one jedna obok drugiej, docisn wa kiem, a nast pnie dok adnie wylepi palcami. U o y foremki na blasze. Do ka dej w o y uprzednio czyszczone i ewentualnie rozdrobnione owoce, wla 2 - 3 y eczki kremu. Krem: ubi pian z bia ka, usztywniaj c j cukrem i dok adnie wymiesza z ó tkami i mietan . Babeczki piec w bardzo gor cym piekarniku 15 - 20 minut. Mo na równie upiec same babeczki i po ostudzeniu nape ni je dowolnym kremem lub mas . Babka dro d owa parzona 50 dag m ki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 ó tek 6 dag dro d y szklanka mleka cukier waniliowy lub esencja zapachowa t uszcz do formy Sposób wykonania : Z y ki letniego mleka, dro d y, y eczki cukru i y eczki m ki przygotowa rozczyn. Rozczyn pozostawi w ciep ym miejscu do wyro ni cia. Zagotowa mleko i zala nim 1/2 ilo ci m ki. Zaparzon m k dok adnie rozetrze y k , tak aby nie powsta y grudki, a gdy przestygnie po czy z rozczynem i pozostawi w ciep ym miejscu do wyro ni cia. ó tka utrze z cukrem i po czy z podro ni t zaparzon m k , doda reszt m ki i wyrobi ciasto. W trakcie wyrabiania wla roztopion i ostudzon margaryn . Wyrabia ciasto tak d ugo, a zacznie odstawa od r ki. Wy o y je do formy wysmarowanej t uszczem do 1/2 wysoko ci i pozostawi w ciep ym miejscu do wyro ni cia. Wyro ni te ciasto piec 50 - 60 minut w rednio gor cym piekarniku. Po wyj ciu z formy posypa cukrem pudrem lub polukrowa . Babka kurpiowska 80 dag m ki 15 dag mas a

4 12 ó tek 1/2 l mleka 25 dag cukru 8 dag dro d y 15 dag migda ów 15 dag rodzynków Sposób wykonania : Do po owy m ki wla dro d e rozpuszczone w mleku. Gdy rozczyn lekko podejdzie - doda ó tka utarte z cukrem, wsypa reszt m ki i wyrabia przez godzin . Nast pnie rozpu ci mas o, doda do ciasta, wyrobi . Doda zmielone lub pokrajane migda y i nadal wyrabia , a ciasto b dzie odstawa o od r ki. Na ko cu doda rodzynki. Foremk wysmarowa t uszczem, wysypa m k . Gdy ciasto podro nie nale ycie, piec oko o 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Po przestygni ciu wyj babk i polukrowa . Babka marmurkowa 25 dag m ki 15 dag mas a 15 dag cukru pudru olejek 4 du e jaja pó paczki proszku do pieczenia 2 y ki kakao Sposób wykonania : Mas o utrze z cukrem i ó tkami, bia ka ubi , doda m k , bia ka i proszek, wszystko po czy i w o y 1/3 cz ciasta do formy, a do 1/3 doda kakao i na przemian k a y k ciemne i jasne ciasto. Po upieczeniu mo na posypa cukrem pudrem. Babka orzechowa lub migda owa 8 dag m ki pszennej 8 dag m ki ziemniaczanej 20 dag margaryny 25 dag cukru

5 10 dag migda ów lub orzechów 5 dag rodzynek 4 jaja y eczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margaryn utrze z cukrem i jajami. Do utartej masy doda m k pszenn i ziemniaczan wymieszan z proszkiem do pieczenia oraz obranymi ze skórki i zmielonymi migda ami lub orzechami. Nadal uciera , po czym wymiesza z rodzynkami. Form bardzo starannie nat u ci , posypa tart bu k . Piec w rednio gor cym piekarniku. Babka piaskowa 2 szklanki m ki krupczatki 25 dag margaryny 5 jaj 1,5 szklanki cukru pudru 7 y ek mleka 1/2 proszku do pieczenia olejek zapachowy Sposób wykonania : ó tka, cukier i margaryn rozetrze . Mas wymiesza z proszkiem do pieczenia. Z bia ek ubi pian . Do utartej masy doda m k , olejek zapachowy, mleko i wymiesza . Doda ubit pian i znowu lekko wymiesza . Piec w formie ze sto kiem przez 45 minut. Po upieczeniu polukrowa . Babka puchowa 50 dag m ki 10 ó tek 20 dag rodzynek kieliszek rumu 20 dag cukru pudru 15 dag mas a sól

6 mleko 7 dag dro d y Sposób wykonania : 25 dag pszennej m ki sparzy wrz cym mlekiem i bardzo dok adnie rozetrze , by nie by o grudek. Przykry i och odzi . Wówczas doda dro d y, wymiesza i przykrywszy zaczyn pozwoli mu wyrosn . ó tka ubi z 15 dag cukru pudru na pulchny krem, po czym doda je wraz z 25 dag m ki do zaczynu i dok adnie wyrobi , by ciasto odstawa o od miski i r k. Wówczas doda roztopione mas o, ma y kieliszek rumu oraz szczypt soli. Ciasto wyrobi r k . Pod koniec doda rodzynki. Ciasto prze o y do wysmarowanej mas em formy. Gdy prawie ca kowicie, rosn c pod przykryciem, wype ni form - piec w piekarniku 50 - 55 minut. Gor c bab po wy o eniu oprószy cukrem pudrem lub polukrowa bia ym lukrem. Babka serowa z kiwi 2 opakowania pod u nych biszkoptów 3 bardzo dojrza e owoce kiwi 40 dag serka homogenizowanego 3 y ki cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego sok wyci ni ty z du ej pomara czy opakowanie mietankowego kremu tortowego w proszku Sposób wykonania : Pod u n foremk wy cieli form aluminiow . Boki i dno dok adnie wy o y 3/4 biszkoptów, skropi je sokiem z pomara czy. Serek, cukier puder, cukier waniliowy i krem w proszku ubija mikserem przez 2 minuty. 2 kiwi obra , drobno pokroi , wymiesza z kremem serowym. Krem serowy wy o y do formy z biszkoptami. Wierzch przykry warstw biszkoptów. Deser wstawi do lodówki na minimum 2 godziny. Mocno sch odzon babk , przykry pod u tac , ostro nie odwróci , zdj foremk i foli . Babk udekorowa pozosta ymi kiwi pokrojonymi w cienkie plasterki. Podawa sch odzon . Przechowywa w lodówce.

7 Babka tiulowa 3 szklanki m ki 12 ó tek szklanka cukru szklanka mleka 3 y ki dro d y 1/2 szklanki mas a Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki prócz mas a dok adnie wymiesza i ubi , po czym postawi w ciep ym miejscu. Kiedy ciasto podro nie, wla pó szklanki roztopionego i lekko ostudzonego mas a. Wymiesza . Wla ciasto do formy, a odczekawszy dwie minuty wstawi do pieca na godzin . Uwa a , by nie opad o. Babka ucierana 20 dag m ki pszennej 5 dag ziemniaczanej 10 dag mas a 12 dag cukru olejek migda owy skórka z cytryny sok cytrynowy 4 jaja cukier waniliowy 1/5 paczki proszku do pieczenia cukier puder Sposób wykonania : Mas o utrze na pulchn mas , dodawa kolejno ó tka, cukier i pozosta e produkty. Na koniec doda ubit pian z bia ek. Piec oko o 30 - 40 minut. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Biszkopt zawijany 6 y ek m ki 20 dag cukru

8 6 jaj marmolada Sposób wykonania : ó tka utrze do bia o ci z cukrem. Bia ka ubi na sztywn pian . Dc ó tek doda m k i pian , po czym delikatnie wymiesza . Blaszk wy o y nat uszczonym papierem, wla ciasto i upiec w gor cym piekarniku. Po upieczeniu wyj placek z blachy i posmarowa marmolad , zwin w rulon. Posypa cukrem pudrem. Biszkopt z makiem 1/2 szklanki m ki ziemniaczanej 1/2 szklanki m ki pszennej 15 dag cukru 12 dag maku 3 jajka cukier waniliowy 2 p askie y eczki proszku do pieczenia Sposób wykonania : ó tka utrze z cukrem i cukrem waniliowym, pod koniec ucierania doda 3 y ki ciep ej wody. Wymiesza z przesian m k i proszkiem do pieczenia, wcze niej sparzonym, osuszonym i utartym lub zmielonym makiem oraz - na ko cu - z pian ubit z bia ek. Przela ciasto do ma ej tortownicy. Piec oko o 35 minut w rednio nagrzanym piekarniku. Upieczony i ostudzony biszkopt po przekrojeniu mo na wykorzysta na blaty do tortów. Bomba rumowa Biszkopt 25 dag m ki 25 dag cukru 1/2 y eczki proszku do pieczenia cukier waniliowy y ka rumu Krem rumowy szklanka kremówki 4 ó tka

9 15 dag cukru 6 y ek cukru 25 dag mi kkiego mas a s oik d emu morelowego puszka ananasów Sposób wykonania : Z bia ek, 4 y ek bardzo zimnej wody, cukru i cukru waniliowego ubi sztywn pian . M k wymiesza z proszkiem do pieczenia, ó tkami i rumem, a na ko cu - z pian ubit z bia ek. Prze o y ciasto do tortownicy (28 cm) wy o onej pergaminem, piec 60 minut w temperaturze 175 oC. Przygotowa krem : mietan zagotowa na niezbyt du ym ogniu, ci gle mieszaj c. ó tka utrze z cukrem i, mieszaj c, wla gor c mietan . Podgrzewa , mieszaj c (krem nie mo e si zagotowa !), sch odzi do temperatury pokojowej i wymiesza z rumem. Mas o utrze na puch i, nadal ucieraj c, dodawa ma ymi porcjami krem rumowy. Wystudzony biszkopt przeci na 2/3 wysoko ci. Na cie szym blacie rozsmarowa d em i u o y os czone, pokrojone ananasy. Grubszy pokroi w kostk , wymiesza z kremem i formuj c kopczyk, roz o y na ananasach. Wstawi ciasto na dwa dni do lodówki. Buchty dro d owe 30 dag m ki 3 dag dro d y 5 dag cukru 3 jaja mleko 5 dag t uszczu starta skórka z cytryny mas o do smarowania formy powid a lub d em Sposób wykonania : Pod u n blaszk wysmarowa mas em, m k przesia . Dro d e rozetrze z cukrem, rozprowadzi mlekiem. Doda m k , ó tko, cukier, a tak e t uszcz i skórk cytrynow . Zagnie ciasto i wyrabia ma e bu eczki, daj c do rodka powid a lub d em. Piec w gor cym piekarniku oko o 1 godziny.

10 Bu eczki ma lane 1 kg m ki 20 dag mas a 20 dag cukru pó torej szklanki mleka 4 jajka 4 ó tka 4 dag dro d y 1/2 dag soli 1/2 dag wanilii lub skórka cytrynowa (pomara czowa) Sposób wykonania : Zrobi rozczyn, a gdy wyro nie doda cukier, ubite (z odrobin soli) na parze jajka, wanili lub skórk , reszt m ki, mleka, a na ko cu sklarowane mas o, po czym wyrobi wszystko starannie, a ciasto odstanie od r k. Po wyro ni ciu formowa ma e bu eczki, a gdy podejd - posmarowa jajkiem i upiec w niezbyt gor cym piecu. Przed wstawieniem do pieca mo na posypa kruszonk , któr zagniata si z 5 dag m ki, 3 dag mas a 1 20 dag cukru i po wyrobieniu sieka si drobno tasakiem. Cebulak 30 dag m ki 2 dag dro d y 1 jajko 3 dag oleju sól troch ga ki muszkato owej niepe na szklanka mleka 25 dag cebuli 2 dag margaryny 10 dag sera t ustego sól, pieprz mietana Sposób wykonania : Wysmarowa blach margaryn . Z m ki, jaja, dro d y, oleju i mleka przygotowa ciasto dro d owe i zaraz rozci gn na ca ej blasze. Odstawi . Cebul obra i pokraja , nast pnie troch podsma y , nie rumieni c. Zala mietan i pod przykryciem poddusi , a odparuje si z nadmiaru sosu.

11 Przyprawi do smaku sol , pieprzem, zielenin , wy o y cebul równ warstw na przygotowane ciasto, posypa startym serem. Zapiec. Chlebki migda owe (Izrael) 7,5 dag migda ów 2 jajka 10 dag cukru 6 y ek oliwy 1 y ka soku z cytryny 1/2 y eczki skórki otartej z cytryny kilka kropli esencji migda owej 1 szklanka m ki pszennej 1 y eczka proszku do pieczenia szczypta soli Sposób wykonania : ó tko utrze z cukrem, doda oliw , sok i skórk cytrynow oraz esencj migda ow , m k wymieszan z proszkiem sol oraz zmielone migda y. Wyrobi ciasto, formowa ma e chlebki (jak pod u ne grahamki). Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC, na blasze wysypanej m k . Chrusty 2 szklanki m ki y ka mas a 2 y ki cukru jajko y ka octu 1/3 - 1/2 szklanki mietany Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki wyrobi dok adnie. Ciasto powinno by takie, jak na makaron. Rozwa kowa cienko na pó centymetra. Pokroi na pod u ne pasy szeroko ci 2 palców. Pasy pokroi uko nie, po rodku naci i przez ten otwór przeci gn jeden koniec. Usma y na patelni na z oty kolor. Wed ug innego przepisu nale y 6 ó tek rozbi z cukrem do bia o ci i dosypa tyle m ki,

12 aby ciasto po wyrobieniu zlewa o si z y ki jak po nitce. Zagotowa mas a i tyle samo smalcu, po czym nabiera pe n y k ciasta i wlewa je sznureczkiem do gor cego t uszczu. Obraca przy tym y k na ró ne strony. Skoro si chrusty w t uszczu podrumieni - obróci na drug stron . Gotowe wy o y na sito, posypa cukrem i cynamonem. Podawa gor ce. Ciastka "kocie j zyczki" 10 dag mas a 4 dag m ki 8 dag cukru pudru 1 jajko ca e 1 ó tko odrobina wanilii Sposób wykonania : Mas o utrze starannie, doda do niego jajko i ó tko, cukier puder, m k i wanili . Utrze wszystkie sk adniki. Blach nasmarowa mas em, posypa m k , po czym y eczk lub szpryc k a po trochu ciasto. Zachowa du e odst py, gdy te ciastka bardzo rozlewaj si . Wstawi do rednio nagrzanego pieca, a gdy lekko zrumieni si - zdejmowa z blachy p ask opatk (mo na je zwija , póki gor ce). Ciastka kruche tzw. babcine 15 dag m ki 10 dag mas a migda y bia ko sól mietana Sposób wykonania : M k , mas o i cukier ze szczypt soli wsypa do miski, doda y k kwa nej mietany, zagnie szybko ciasto. Wy o y na deseczk i wa kowa cieniutko. Posmarowa ca e ciasto bia kiem i posypa grubym cukrem, zmieszanym z t uczonymi migda ami.

13 Z ciasta wykrawa za pomoc szklanki ciastka i uk ada je na posypane m k blaszki. Piec na ciemnoz oty kolor. Ciastka orzechowe 16 dag orzechów 16 dag cukru pudru 2 bia ka Sposób wykonania : Cukier wymiesza z mielonymi orzechami i wyrobi z pian z bia ek, formowa ma e obwarzanki, po czym piec w niezbyt gor cym piecu na z oty kolor. Gor ce posypa cukrem pudrem z dodatkiem wanilii. Ciastka ze skwarek po podlasku 25 dag skwarek 1 jajko 1 ó tko 3/4 szklanki cukru proszek do pieczenia m ka olejek zapachowy Sposób wykonania : Skwarki przepu ci przez maszynk do mi sa. Dosypa m ki w zale no ci od wilgotno ci skwarek, doda pozosta e sk adniki i zagniata . Ciasto ma by w miar twarde. Nast pnie za o y na maszynk do mi sa specjaln foremk i przepuszcza przez ni ciasto. Ucina po 5 - 7 cm Upiec na blasze. Ciastka ze skwarek po warszawsku 25 dag m ki 20 dag skwarek

14 2 - 3 jaja 10 - 15 dag cukru Sposób wykonania : Skwarki zemle w maszynce przez najdrobniejsze sito, zmiesza z m k , doda jaja oraz cukier. Zagnie twarde ciasto. Rozwa kowa je, po czym wykrawa kieliszkiem kó ka i piec na blasze w gor cym piekarniku. Po wyj ciu posypa cukrem lub cukrem pudrem. Ciastka te mo na te robi s one, nie daj c cukru. Wówczas przed pieczeniem jedna z gospody radzi posypa je kminkiem. Ciasteczka Anusi 25 dag m ki 10 dag cukru 15 dag margaryny 1 jajko proszek do pieczenia cukier puder d em lub marmolada sól Sposób wykonania : Wzi m k , a na koniec no a troch proszku do pieczenia i przesia razem na stolnic . W rodku zrobi do ek i wbi 1 jajo. Doko a wysypa cukier i wiórki z margaryny. Doda paczk cukru waniliowego i odrobin soli. Posieka wszystko no em i szybko wyrobi ciasto. Rozwa kowa je cienko i wycina gwiazdki lub kr ki (np. szklank ). Ile wytnie si kr ków, tyle samo trzeba wyci "pier cionków" tej samej d ugo ci, ale tylko na 1 - 1,5 cm szeroko ci (kieliszkiem). Kr ki i pier cienie upiec osobno. Gdy ciasteczka odrobin przestygn , kr ki posmarowa d emem lub marmolad , a pier cienie grubo obsypa cukrem pudrem i po o y na kr kach. Ciasteczka kulurakia (Grecja) 1 kg m ki pszennej 6 jajek

15 35 dag mas a 30 dag cukru 1 y eczka cukru waniliowego 2 y eczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 y eczki soli 1 ó tko do posmarowania ciastek Sposób wykonania : M k przesia do makutry, zrobi do ek, wla roztopione mas o zagnie ciasto, ó tka utrze z cukrem. Bia ka ubi na sztywn pian . Do zag bienia w cie cie prze o y mas z ó tek oraz pian z bia ek i delikatnie zagnie ciasto. Nast pnie w letnim mleku dok adnie rozpu ci sod , sól oraz cukier waniliowy, wla do ciasta i ponownie je wyrobi . Z ciasta formowa bu eczki o ró nych kszta tach (np. rogaliki, limaki), u o y w du ych odst pach na blasze, posmarowa roztrzepanym ó tkiem i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC. Ciasteczka orzechowe 30 dag m ki 20 dag mas a 10 dag mielonych orzechów w oskich 10 dag cukru pudru 2 ó tka pó torebki cukru waniliowego Sposób wykonania : Mas o posieka z m k , doda orzechy, ó tka, po ow cukru pudru oraz cukru waniliowego i starannie zagnie . Z ciasta uformowa wa ek o rednicy oko o 3 cm i poci go w talarki centymetrowej grubo ci lub rozwa kowa ciasto i kieliszkiem wykrawa z niego kó eczka. U o y ciastka na blasze wy cielonej pergaminem piekarnikowym. Piec 10 minut w temperaturze 200oC. Gor ce obtoczy w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym. Ciasteczka owsiane 2 szklanki p atków owsianych

16 2 szklanki cukru 2 y ki mas a 7 y ek mleka 2 y ki kakao olejek zapachowy Sposób wykonania : Z cukru wymieszanego z mlekiem i mas em sporz dzi syrop, gotuj c oko o 10 - 15 minut. P atki owsiane wymiesza z kakao i aromatem, po czym wsypa do gotuj cego si syropu i po zamieszaniu wyk ada y k energicznie na p aski talerz. Ciasteczka twarogowe masa 50 dag zmielonego twarogu 2 ó tka opakowanie cukru waniliowego 5 y ek cukru pudru ciasto 30 dag mi kkiej margaryny 30 dag cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 1/2 fiolki aromatu rumowego 4 ó tka 6 bia ek 60 ml mleka 40 dag m ki opakowanie proszku do pieczenia y ka kakao cukier puder do posypania Sposób wykonania : Masa: twaróg po czy z ó tkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i wymiesza do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto: margaryn , cukier puder, cukier waniliowy, aromat rumowy i ó tka wymiesza mikserem, a gdy ciasto b dzie puszyste doda mleko i m k zmieszan z proszkiem do pieczenia. Bia ka ubi na sztywno, delikatnie wymiesza z ca mas . Ciasto podzieli na po ow , do jednej cz ci doda kakao. Do wysmarowanej t uszczem i wysypanej m k prostok tnej formy na o y ciasto jasne, na wierzch mas serow , a nast pnie na sam gór ciasto ciemne. Piec w temperaturze 160 - 170oC przez 60 minut. Po upieczeniu wyj z formy i posypa cukrem pudrem.

17 Ciasteczka z maszynki 80 dag m ki 25 dag cukru pudru 1/2 szklanki mietany 2 jajka 25 dag margaryny proszek do pieczenia cukier waniliowy Sposób wykonania : M k oraz ma paczk proszku do pieczenia i paczk cukru waniliowego przesia przez sito na stolnic . Dosypa cukier puder, doda margaryn i 2 ca e jaja. Ciasto troch wyrobi , a potem doda pó szklanki mietany, eby ciasto nie by o zbyt twarde, ale i nie za rzadkie. Do maszynki do mi sa w o y wk adk do wykrawania ciastek i przepu ci przez ni ciasto. Piec w gor cym piekarniku na z oty kolor. Ciastka francuskie 75 dag bananów puszka moreli sok z cytryny 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka galaretka cytrynowa mietana kremówka pistacje do dekoracji ciasto 40 dag m ki jajko 20 ml czystej wódki 1- 2 y ki letniej wody 40 dag mas a Sposób wykonania : Zagnie pulchne ciasto podstawowe z m ki, jajka, wódki i letniej wody. Stolnic oprószy m k , po o y na niej mas o. Posypa mas o odrobin m ki i sp aszczy wa kiem tak, aby otrzyma kwadrat o

18 grubo ci 1,5 cm. Na posypanej m k stolnicy rozwa kowa ciasto podstawowe na okr g y i do cienki placek. Podczas wa kowania uwa a , gdy ciasto atwo si rozrywa. Na placku u o y mas o. Przykry je wystaj cymi brzegami ciasta, formuj c kopert . Rozwa kowa przygotowan kopert tak, aby u o one w rodku mas o dok adnie po czy o si z ciastem podstawowym. Wa kowa tylko w jedn stron !!! Z o y ciasto na czworo i wsadzi na 10 - 15 minut na doln pó k lodówki. Ciasto rozwa kowa ponownie, posk ada i w o y do lodówki. Czynno t powtórzy 4 razy. Ciasto rozwa kowa i u o y na blasze. Piec oko o 15 minut w temperaturze 225oC. Owoce pokroi , skropi sokiem z cytryny. Budy rozmiesza z cukrem i 1/8 l mleka. Reszt mleka zagotowa , doda budy , ponownie zagotowa , rozsmarowa na cie cie. Na wierzchu u o y owoce. Do syropu z moreli dola tak ilo wody, aby otrzyma 500ml p ynu. Zagotowa , wymiesza z galaretk . Zala ciasto. Podawa kiedy galaretka st eje. Ciasto Agusi ciasto 2 szklanki m ki szklanka cukru szklanka mleka jajko 1/2 szklanki oleju 2 y ki miodu y eczka sody y eczka cynamonu krem 2 szklanki mleka 1/2 szklanki m ki 1/2 szklanki cukru ó tko cukier waniliowy Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki ciasta dobrze wymiesza lub zmiksowa , w o y do redniej wielko ci tortownicy, wysmarowanej t uszczem i posypanej tart bu k . Piec oko o 50 minut w temperaturze 200oC.

19 Szklank mleka przeznaczonego na krem zagotowa z cukrem. Drug szklank mleka wymiesza z ó tkiem, m k i cukrem waniliowym, wla do wrz cego mleka i ca y czas mieszaj c zagotowa . Wystudzone ciasto przekroi na dwa kr gi. Na dolnym rozsmarowa ciep y krem, przykry górnym, lekko przycisn . Gotowe ciasto posypa cukrem pudrem. Ciasto biszkoptowe 5 jaj szklanka cukru 2 szklanki m ki y eczka proszku do pieczenia pó y eczki soli olejek zapachowy Sposób wykonania : Blaszka musi by wysmarowana t uszczem i wy o ona papierem niadaniowym, posypana tart bu k lub kasz mann . Wbi jaja do miski, wsypa cukier i sól, ubija do bia o ci i zg stnienia. Wsypa m k z proszkiem do pieczenia przesian przez sito, zmiesza lekko i wylewa do blaszki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 15 - 20 minut. Gdy ciasto nabierze koloru, znaczy to, e jest upieczone. Mo na upewni si o tym, wbijaj c w nie patyczek. Je li jest suchy, mo na wyjmowa z piekarnika i wy o y na ciereczk . Zdj papier, okruszki zebra no em na talerzyk. Posmarowa ciasto d emem, obsypa okruszkami. Mo na te na tym cie cie u o y owoce z kompotu i zala g stniej c galaretk . Ciasto cynamonowe na kruche ciasto 25 dag m ki 12 dag mas a 1 cukier waniliowy 80 g mas a na nadzienie 3 jajka 15 dag cukru 200 g mietany kremówki 2 y ki mleka

20 20 dag zmielonych migda ów 2 y eczki zmielonego cynamonu p aska y eczka proszku do pieczenia 2 utarte sucharki prócz tego 3 bia ka 120 g cukru Sposób wykonania : M k przesia , doda mas o, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnie ciasto, uformowa kul i w o y do lodówki na 40 minut. Na nadzienie ubi jajka z cukrem. Dodawa po y eczce mietan nie przerywaj c ubijania, nast pnie doda mleko, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec doda mielone migda y i starte sucharki. Dok adnie, ale delikatnie wymiesza . Okr g tortownic nasmarowa mas em i obsypa m k . Ciasto kruche rozwa kowa i wy o y nim spód tortownicy. Nast pnie wy o y nadzienie i wyrówna wierzch. Ciasto wstawi do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec oko o 40 minut. Pian z bia ek ubi na sztywno z cukrem i wy o y wierzch podpieczonego ciasta. Gdy wierzch si zrumieni wyj ciasto. Ciasto cytrynowe ciasto okruszkowe : 20 dag herbatników 1/2 kostki mas a 4 y ki cukru nadzienie cytrynowe : 4 jaja 4 ó tka 3/4 szklanki soku z cytryny 1 szklanka cukru 3 y ki mas a Sposób wykonania : Ciasto: rozpu ci mas o, doda cukier i drobno pokruszone herbatniki. Wymiesza . Prze o y mas do p askiej, okr g ej formy ( rednica 24 cm) i docisn do dna i brzegów. Zapiec w gor cym piekarniku i wystudzi . Nadzienie: w rondlu wymiesza jaja i ó tka. Doda sok z cytryny i cukier (zostawi oko o 3 y ek).

21 Podgrzewa na ma ym ogniu, a masa zg stnieje. Doda mas o i miesza , a si rozpu ci. Wyla na ciasto i wstawi do lodówki, eby st a o (oko o 1,5 godziny). Tu przed podaniem posypa cukrem i wstawi do piekarnika na chwil , by cukier si rozpu ci . Ciasto dro d owe 50 dag m ki szklanka mleka 1/2 kostki mas a lub margaryny 2/3 szklanki cukru 8 dag dro d y 4 jajka y ka oliwy lub oleju dowolny olejek zapachowy Sposób wykonania : Dro d e utrze z y eczk cukru, doda roztopione mas o oraz pozosta e sk adniki i razem miksowa oko o 3 minut. Ciasto wla do dwóch wysmarowanych t uszczem blaszek redniej wielko ci i pozostawi by wyros o. Piec oko o 30 minut w redniej temperaturze. Aby otrzyma s odsze ciasto, mo na wzi ca szklank cukru lub po upieczeniu polukrowa placek. Ciasto dro d owe 1 kg m ki 10 dag dro d y 2 szklanki mleka 3/4 kostki margaryny 8 y ek cukru cukier waniliowy 8 ó tek rodzynki 1/2 y eczki soli Sposób wykonania : Mleko zagrza z cukrem. Gdy si cukier rozpu ci - odstawi .

22 Gdy troszk przestygnie, pokruszy dro d e i zostawi do ro ni cia. M k przesia do naczynia, wbi do niej ó tka, wsypa cukier waniliowy i sól. Nast pnie w o y sparzone i wymyte rodzynki, wla mleko rozrobione z dro d ami. Margaryn wrzuci do innego naczynia i podgrza . M k i wszystkie sk adniki po czy i tak d ugo wyrabia ciasto, a b dzie odchodzi o od r ki. Na koniec wla margaryn i ponownie wyrabia tak d ugo, a ciasto si po czy z t uszczem, po czym odstawi je do ro ni cia. Gdy si ciasto podwoi, wy o y je na stolnic i zrobi z niego pod u ne wa ki. W o y na blaszk do ro ni cia, a gdy pe na, posmarowa ciasto rozbitym jajem i wsun do dobrze nagrzanego pieca na oko o godzin . Z tego samego ciasta mo na upiec makowiec lub bu eczki z twaro kiem. Wówczas trzeba zrobi cie sze wa eczki, zwin je w kó ko i na rodek po o y twaro ek. Albo inaczej: pokroi wa ek na 4 cz ci, do ka dej na o y marmolady lub twaro ku, zwin jak rogalik i piec. Po zrobieniu ciasta dro d owego zostaj nam bia ka, z którymi nie wiadomo co robi . Mo na do o y 1 jajko i ubi bia ka z mlekiem, posoli troch i posypa m k . Rozbi , wsypa ze 2 y ki cukru i zrobi nale niki. Ciasto jab kowo-orzechowe 25 dag cukru 15 dag m ki pszennej 4 y ki m ki ziemniaczanej kostka mas a (margaryny) 10 dag orzechów w oskich 3 jaja 2 du e kwa ne jab ka torebka cukru waniliowego 2 y eczki proszku do pieczenia Sposób wykonania : Mas o (margaryn ) utrze z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas i nast pnie wci mieszaj c, dodawa po jajku. Wymiesza m k pszenn z ziemniaczan , proszkiem do pieczenia i wsypywa po y eczce do utartej masy, mieszaj c. Jab ka obra , zetrze na tarce o du ych oczkach. Os czone z soku wraz z posiekanymi orzechami doda do ciasta i wymiesza . Piec w formie w nagrzanym piekarniku oko o 45 minut. Ciasto kokosowe

23 na ciasto 50 g wiórków kokosowych 6 jajek 10 dag cukru 10 dag m ki 10 dag utartych biszkoptów 1 y ka kakao na poncz 50 g cukru 2 y ki wody 20 ml likieru pomara czowego 20 ml rumu na krem 1/2 l mleka 1 laska wanilii rozkrojona wzd u 1 cukier waniliowy 45 g m ki ziemniaczanej 3 ó tka prócz tego 300 g mietany 22-proc. 10 dag cukru 1 cukier waniliowy owoce do przybrania (np. mandarynki, brzoskwinie) Sposób wykonania : Na ciasto oddzieli ó tka od bia ek. ó tka utrze na bia , pulchn mas z po ow cukru. Bia ka ubi na sztywno, pod koniec wsypa reszt cukru. M k przesia , wymiesza z kakao, biszkoptami i wiórkami kokosowymi. Ubite ó tka po czy najpierw z pian , a potem delikatnie z sypkimi sk adnikami. Mas prze o y do tortownicy i piec oko o 40 minut w temperaturze 190oC. Biszkopt po przestudzeniu przekroi na 3 kr ki. Dwa z nich od o y , trzeci pokroi w kostk i wrzuci do miski. Na poncz wla wod do garnuszka, wsypa cukier i gotowa , a cukier si rozpu ci, ostudzi , wymiesza z likierem i rumem. Pokrojony biszkopt skropi ponczem i odstawi na 1 godzin . Przygotowa krem. W rondelku zagotowa mleko z wanili , cukrem i cukrem waniliowym. Gotowa na ma ym ogniu jeszcze 2 - 3 minuty. Wyj lask wanilii a ó tka wymiesza z m k ziemniaczan i 3 y kami ciep ej wody. ó tka z m k ziemniaczan wla do wrz cego mleka. Mieszaj c doprowadzi do wrzenia. Krem wymiesza z nas czonymi ponczem kawa kami biszkoptu. Mas prze o y kr ki ciasta. mietan ubi z cukrem i cukrem waniliowym. Posmarowa wierzch i boki ciasta, udekorowa owocami.

24 Ciasto likierowe (Izrael) 4 jajka 1 1/2 szklanki cukru 10 dag margaryny 5 y ek kakao 1 szklanka m ki pszennej 1 y eczka proszku do pieczenia 4 y ki likieru (np. pomara czowy) do przygotowania formy: 1 y ka margaryny 1 y ka bu ki tartej Sposób wykonania : Zagotowa 5 y ek wody, stopi w niej margaryn , doda kakao, cukier ó tka. Bia ka ubi . M k wymiesza z proszkiem do pieczenia oraz pian dodawa ch odn mas czekoladow . Wla likier. Form wysmarowa margaryn i wysypa bu k tart . Ciasto piec 1 godzin w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. Ciasto makowo-grysikowe ciasto 45 dag m ki 30 dag mas a 15 dag cukru pudru jajo szczypta soli nadzienie litr mleka 25 dag maku 4 jaja cytryna 2 y ki cukru 15 dag grysiku cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania :

25 Mas o posieka z m k , cukrem, doda jajo i szczypt soli, szybko zagnie i w o y do lodówki. Zagotowa mleko, doda cukier, cukier waniliowy i, stale mieszaj c, wsypa kaszk . Do lekko przestyg ej kaszy w o y obran i pokrojon w kostk cytryn . Oddzieli bia ka od ó tek. ó tka wymiesza z dwoma y kami wody, po czy z kasz , wsypa czysty, suchy mak. Pod koniec doda sztywno ubit pian z bia ek. Wy o y ciasto na blach (pozostawiaj c troch ciasta na ozdobienie wierzchu), przykry warstw masy grysikowo-makowej i u o y ozdobn kratk z ciasta. Piec 45 minut. Ciep e ciasto mo na posypa cukrem pudrem. Ciasto ma lane wyborne 1/2 kg m ki 25 dag mas a 2 jaja kilka y ek wody Sposób wykonania : M k i wyp ukane w zimnej wodzie mas o oraz jaja wyrobi z kilkoma y kami wody niezbyt twardo, rozwa kowa , z o y na czworo jak kopert . Znów rozwa kowa i powtórzy to 3 razy. Zostawi ciasto z o one na 10 minut, a bior c do u ycia znowu rozwa kowa cienko i wykrawa szklank okr g e plasterki, których brzegi posmarowa bia kiem, na rodek w o y farsz i pokry drugim plackiem. Po wierzchu posmarowa jajkiem i wstawi do dobrze gor cego pieca na pó godziny Ciasto orzechowe 6 jaj szklanka cukru szklanka mielonych orzechów y ka mielonej kawy naturalnej pó y eczki proszku do pieczenia y ka tartej bu ki Sposób wykonania : Ubi sztywn pian z bia ek, pod koniec ubijania doda y k cukru. Utrze ó tka z reszt cukru, po czy z orzechami, kaw , tart bu k oraz proszkiem do pieczenia, ostro nie wymiesza z pian . Wy o y ciasto do tortownicy i upiec w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.