marcin

  • Dokumenty89
  • Odsłony16 460
  • Obserwuję10
  • Rozmiar dokumentów187.2 MB
  • Ilość pobrań3 911

SOSY

Dodano: 7 miesiące temu
R E K L A M A

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 miesiące temu
Rozmiar :408.2 KB
Rozszerzenie:pdf
Odsłony:29
Pobrania:11

SOSY.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 20 z dostępnych 36 stron)

1 Beszamel 12 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l mietanki 4 ó tka bulion Sposób wykonania : Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". wiartk m odego mas a przesma y z y k m ki, rozprowadzi dwoma y kami bulionu i dolewa po trosze szklank m odej mietanki, przegotowanej poprzednio. Posoli , rozcieraj c ci gle w rondlu kopystk . Gotowa d ugo do g sto ci i pilnuj c, aby si nie przypali o. Gdy ostygnie, zaprawi czterema ó tkami, rozbi tymi z y k mietany. Takim beszamelem polewa si indyka. Doskona odmian jest do ciel ciny lub sztuki mi sa. Mo na utrze i korzonek chrzanu, oparzy , wycisn sok z chrzanu i zmiesza ten e sok z beszamelem, od razu zg stnieje. Czerwony sos pikantny 3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki sok z 1/2 cytryny ma a cebula bardzo drobno pokrojona w kostk 2 y ki drobno posiekanego selera naciowego 1 y ka posiekanej natki pi etruszki 1 y ka chrzanu 1 y ka sosu Worcestershire 1 y ka sosu Tabasco cukier 1 y ka koncentratu pomidorowego sól, wie o mielony pieprz Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki wymiesza , sch odzi . Podawa jako Dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.

2 Dip ogórkowy tzatziki (Grecja) 2 serki homogenizowane 1 g sty jogurt naturalny 1 wie y ogórek (15 dag) 2 z bki czosnku 2 y ki oliwy 2 y ki koperku sól bia y pieprz Sposób wykonania : Ogórek umy , obra , zetrze na tarce do jarzyn i odcisn sok. Czosnek obra i przecisn przez prask . Serki wymiesza z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem, oliw i koperkiem. Doprawi sol i pieprzem. Poda wa sch odzony. Kaparowy sos majonezowy 3/4 szklanki majonezu 1 y ka musztardy dijo skiej 1 y ka posiekanych ogórków marynowanych 2 y ki posiekanych kaparów 1 y ka posiekanej natki pietr uszki 1 y ka posiekanego szczypiorku sok z cytryny szczypta cukru utarty z bek czosnku sól, wie o zmielony pieprz Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki wymiesza i sch odzi . Podawa jako dip do krewetek rozmro onych i pieczo nych. Ostry sos do chipsów (Meksyk) 2 awokado 150 ml naturalnego jogurtu 2 y ki oliwy

3 y ka soku z cytryny 1/2 p czka natki czerwona papryka czerwona cebula sól, pieprz cayenne Sposób wykonania : Awokado obra , usun pestki, mi sz zmiksowa z jogurtem, oliw i sokiem. Doda posiekan natk oraz papryk i cebul pokrojon w drobn kostk . Gotowy sos mocno przyprawi do smaku sol oraz pieprzem cayenne. Paprykowy dip (Meksyk) 4 du e zielone papryki 3 pomidory 3 czerwone cebule 1/2 p czka natki z bek czosnku y ka soku z cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania : Str ki pa pryki op uka , u o y na blasze, wstawi do gor cego piekarnika na 5 minut. Ostudzi , obra ze skórki, oczy ci z pestek, pokroi w wiartki. Czosnek obra , przecisn przez prask . Natk op uka , posieka . 3/4 pokrojonej papryki zmiksowa na jednolit mas z oliw i natk , czosnkiem i sokiem z cytryny. Dip przyprawi do smaku sol i pieprzem. Pomidory pola wrz tkiem, obra . Cebule obra . Pomidory, cebul i pozosta papryk pokroi w niewielk kostk , wymiesza z dipem. Podawa z tortillami lub du ymi chipsami. Sos agrestowy do ciel ciny 25 dag zielonego agrestu 2 dag mas a 3 dag cukru szczaw

4 szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania : Agrest wyp uka , doda mas o i dusi pod przykryciem, dolewaj c po trochu wody, a powstanie g sta masa. Przetrze , doda cukier, przyprawi sol i pieprzem. Chwil gotowa . Posypa posiekanym szczawiem i szczypiorkiem. Sos bearnaise 2 y k i estragonu ( wie ego) 3 y ki octu winnego 1/2 fili anki mas a w ma ych porcjach 2 ó tka y ka wody sok z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Estragon, ocet, ó tka oraz wod wymieszaj. Wszystko delikatnie podgrzej. Ki edy jaja si zetn dodawaj po trochu mas o, stale mieszaj c. Na ko cu dosmacz sokiem z cytryny, sol i pieprzem. Sos bia y zwyczajny do mi s i ryb 2 dag mas a 1 dag m ki 0,125 l wywaru z mi sa lub ryb 3 dag mietany Sposób wykonania : Rozetrze na surowo m k z mas em, rozprowadzi roso em lub wywarem z ryb, doda mietan , troszk siekanego zielonego koperku, zagotowa i pola potraw . U ywa si do potrawek bia ych lub do ryb. Szczegól nie za do karasi.

5 Sos b yskawiczny y ka d emu porzeczkowego y ka musztardy Sposób wykonania : Zmiesza d em z musztard . Podawa do mi s na zimno lub w dlin. Najlepszy jest d em porzeczkowy, ale mo e te by urawinowy, borówkowy lub powid a liwkowe. Sos brusznicowy 40 g mas a 50 g m ki 0,3 l wody 0,2 l czerwonego wina 2 y ki konfitury z brusznic sok z cytryny cukier sól, Sposób wykonania : Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , dola wod i wino, nast pnie doda brusznice i ugotowa g st sos. Posoli do smaku, doda cukier i sok z cytryny. Sos cebulowy podlaski do kotletów baranich 20 dag cebuli 0,125 l mleka 2 dag mas a sól, pieprz Sposób wykonania : Cebule zala w rondelku wod i ugotowa , a b d zupe nie mi kkie. Wod odcedzi , a cebule pognie na mas . Zagotowa mleko i wla do rondelka z cebul , doda y k roztopionego mas a, sól i

6 nieco pieprzu. Zagotowa raz i zaraz wyda . Sos cebulowy rumiany do baraniny 20 dag cebuli 4 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l bulionu y ka o ctu y eczka karmelu Sposób wykonania : Cebul obra , posieka , udusi w ma le. Zaprawi m k , wla ocet i karmel, zagotowa . Sos chrzanowo -jab kowy ze mietan do mi sa i w dlin 20 dag chrzanu 10 dag jab ek 0,125 l mietany ó tko sól cukier Sposób wykonania : Chrzan dok adnie umy , obra i zetrze na tarce o drobnych oczkach. Jab ka umy , obra i zetrze na tarce o du ych otworach, doda do chrzanu. Jaja ugotowa na twardo, obra , wyj ó tko i rozetrze , doda mietan . Chrzan wymiesza ze mietan , doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa do zimnych mi s lub w dlin. Sos chrzanowy 2 szklanki utartego chrzanu pó szklanki octu (3%) pó szklanki piernika pokruszonego i namoczonego w occie szczypta cukru

7 sól Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki doskonale utrze i w o y do szczelnie zamykanych s oików. Podawa jako dodatek do mi sa i w dlin na zimno. Sos chrzanowy wi teczny 1 dag mas a 3 g m ki 0,25 l s odkiej mietanki 3 y ki wie ego tartego chrzanu sól cukier kwas cytrynowy surowe ó tko 1 plasterek cytryny Sposób wykonania : Stopione mas o wymiesza z m k , rozprowadzi mietank , zagotowa . Do sosu doda wie y chrzan, mocno podgrzewa . Doda , szybko mieszaj c surowe ó tko. Na ko cu sos przyprawi do smaku sol i cukrem, sokiem z cytryny. Bard zo uszlachetnia sos dodatek plasterka cytryny ze skórk , któr do wystudzenia nale y w sosie pozostawi , a potem usun . Sos chrzanowy do sztuki mi sa, ozorów, ryb, ziemniaków 10 dag chrzanu 4 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l bulionu sok z cytryuy cukier do smaku 0,125 l mietany 2 ó tka Sposób wykonania : Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , któr rozprowadzi roso em. Doda utarty chrzan.

8 Do smaku doda sok z cytryny i cuk ier. Sos gotowa przez 5 minut, a gdy stanie si g sty, doda mietan , rozmieszan z surowymi ó tkami. Sos podgrzewa chwil , pilnie mieszaj c. Podawa z ozorem wo owym, mi sem roso owym. Sos chrzanowy z cza rn porzeczk 20 dag czarnych porzeczek (mog by mro one) 3 y ki utartego chrzanu jab ko cukier sól Sposób wykonania : Przebrane porzeczki umy i zmiksowa z ma ilo ci przegotowanej wody. Doda chrzan i utarte jab ko, wymiesza , doprawi sol i cukrem. Podawa do w dlin, drobiu lub kanapek. Sos cytrynowy bia y do potraw z kur, szczupaka, sandacza 2 dag mas a 2 dag m ki 0,125 l roso u z drobiu lub mietanki sok z 1 cytryny, (1 - 2 ó tka) cukier do smaku Sposób wykonania : Rozetrze m k z mas em na bia o, rozprowadzi roso em z drobiu lub mietank s odk , wcisn sok z cytryny, wsypa odrobin cukru, zagotowa razem. Mo na tu przed wydaniem sos zaci gn ó tkiem. Sos nabiera wtedy ó tego koloru, lecz nie jest to konieczne. Chc c ten sos u y do ryb bierze si oprócz mas a 2 y ki dobrej, kwa nej mietany. Sos cytrynowy rumiany do kotletów ciel cych 2 dag mas a

9 1 dag m ki 0,125 l bulionu pó cytryny karmel Sposób wykonania : Mas o zrumieni z y k m ki. Rozciera ci gle na ogniu, rozprowadzi bulionem, wcisn sok z cytryny, wla y eczk karmelu, zagotowa razem, przecedzi przez sito. Na kotletach pouk ada cytrynowe plasterki bez pestek i pola tym sosem. Sos chi ski 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny 2 y eczki oliwy str k ó tej papryki 2 y ki sosu s ojowego 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego gar kie ków sojowych sól, pieprz Sposób wykonania : 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny usma y na oliwie na teflonowej patelni. Doda str k ó tej, pokrojonej w cienkie paski papryki i przesma y . Rozprowadzi sosem sojowym i koncentratem pomidorowym. Mieszaj c chwil poddusi . Doda gar kie ków sojowych i doprawi sol i pieprzem. Podawa z makaronem fedeli lub capelini. Sos cumberland 2 y ki galaretki porzeczkowej 1 pomara cza 1 cytryna 1/8 l wina owocowego czerwonego cukier 2 y ki tartego chrzanu 2 y eczki musztardy kopiasta y eczka sma onej skórki pomara czowej sól

10 Sposób wykonania : wi e o starty chrzan w o y do miski, wcisn sok z pomara czy i cytryny, doda posiekan skórk pomara czow , galaretk porzeczkow , musztard , wino. Wszystkie sk adniki wymiesza , przyprawi do smaku szczypt soli i cukru. Sos cumberland II pó szklanki galaretki z porzeczek 3 y ki musztardy sok z 2 pomara cz pó szklanki wytrawnego wina czerwonego cukier sól Sposób wykonania : Utrze galaretk z musztard , sol i szczypt cukru. Rozprowadzi winem i sokiem z pomara cz. Sch odzony sos podawa do zimnych mi s. Sos curry 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny 2 y eczki oliwy pomidor 1/2 y eczki curry 1/2 szklanki ko ncentratu pomidorowego szczypiorek sól Sposób wykonania : 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny usma y na oliwie. Doda pokrojony w cienkie kr ki pomidor i dusi ca o kilka minut. Przyprawi curry, wla koncentrat pomidorowy i zagotowa . Przyprawi do smaku i posypa posiekanym szczypiorkiem. Podawa z bia ym lub czerwonym makaronem pipe. Sos cytrusowy

11 5 dag mielonej ciel ciny lub wo owiny 2 y eczki oliwy 2 karotki y eczka p ynnego miodu 2 y ki soku pomara czowego y ka sosu worcester 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego listki trybulki lub estragonu sól, pieprz Sposób wykonania : 5 dag mielonej ciel ciny lub wo owiny usma y na y eczce oliwy i zdj z patelni. Wla y eczk oliwy i na tej samej patelni usma y pokrojone w plasterki karotki. y k p ynnego miodu wymiesza z sokiem pomara czowym oraz sosem worcester i doda do karotki. Wla koncentrat pomidorowy. Doda mi so i przez chwil du si . Doprawi do smaku sol oraz pieprzem i posypa listkami trybulki lub estragonu. Podawa z makaronem tagliatelli. Sos czosnkowy I 40 g smalcu 40 g m ki 2 z bki czosnku 0,5 l bulionu oc et sól, pieprz Sposób wykonania : Ze smalcu i m ki zrobi jasn zasma k , doda posiekany czosnek, podsma y , zala bulionem, posoli chwil pogotowa . Na ko cu doda pieprz troch octu do smaku. Sos czosnkowy II ó tko y eczka soku z cytryny y ka octu winnego 1/8 litra oliwy z oliwek

12 4 y ki jogurtu naturalnego 4 z bki czosnku 1/2 y eczki skórki startej z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : ó tko, sok z cytryny, ocet i szczypt soli roztrzepa trzepaczk , a do spienienia. Uciera za pomoc miksera, dolewaj c kroplami oliw . Wymiesza z jogurtem, skórk z cytryny i zmia d onym czosnkiem. Sos czosnkowy do kurczaków lub ryb 4 - 6 z bków czosnku 1 y eczka soli 2 y ki oliwy sok z cytryny lub ocet (6%) rozcie czony wod Sposób wykonania : Czosnek z sol utrze na past , stale ucieraj c wlewa po kropelce oliwy, doda kilka kropel soku z cytryny lub ocet do smaku (sos musi by rzadki). Podawa do pieczonego lub sma onego kurczaka ewentualnie do ugotowanej ryby. Sos do ryb 125 ml oliwy z oliwek 1 y k soku z cytryny 2 y eczki posieka nych listków kopru w oskiego 2 y eczki posiekanych kaparów Sposób wykonania : Starannie wymieszaj oliw z sokiem z cytryny, dodaj posiekany koper i kapary. Sos Gazpacho 5 dag mielonej ciel ciny 2 y eczki oliwy sproszkowana s odka papryka

13 1/2 ogórka 1/4 szklanki wywaru z warzyw z bek czosnku pomidor pieprz cayenne natka pietruszki sól Sposób wykonania : Na oliwie usma y mielon ciel cin i posypa spros zkowan s odk papryk . Mi sz z ogórka zmiksowa z wywarem z warzyw. Doda zmia d ony z bek czosnku i pokrojony mi sz z pomidora. Sk adniki sosu zagotowa . Doda mielone mi so i doprawi sol oraz pieprzem cayenne. Posypa posiekan natk pietruszki . Podawa z makaronem - muszelki. Sos g ogowy do dziczyzny 0,5 l wina czerwonego wytrawnego 5 y ek marmolady g ogowej 5 g m ki ziemniaczanej 0,125 l wody cukier do smaku sok z cytryny Sposób wykonania : M k rozmiesza z wod i winem, mieszaj c zagotowa . Wymiesza z marmolad . Doda cukier i cytryny do smaku. Wla do sosjerki. Podawa do dziczyzny i mi s angielskich zimnych. Sos gr zybowy I 20 dag wie ych grzybów szklanka wody szklanka kwa nej mietany 30 g m ki mielony kminek

14 sól Sposób wykonania : Oczyszczone i umyte grzyby pokroi na ma e kawa ki, zala wod , posypa kminkiem, posoli i ugotowa do mi kko ci. W mietanie rozmiesza m k , zala ni ugotowane grzyby i zagotowa . Sos grzybowy II 30 dag wie ych grzybów cebula 3 dag mas a 1/2 szklanki mietany majeranek sól, pieprz Sposób wykonania : Grzyby oczy ci , pokroi w plasterki. Cebul obra , pokroi w piórka. Mas o stopi w rondlu, w o y grzyby, oprószy sol , dusi 20 minut. Wla mietan , przyprawi sol , pieprzem i majerankiem, wymiesza , zagotowa Sos grzybowy do sztuki mi sa, kopytek 8 suszonych grzybów 2 dag mas a 1 dag m ki Sposób wykonania : Ugotowa na mi kko 8 grzybów suszonych, zrumieni m k z mas em, rozprowadzi wywarem z grzybów, w o y drobno usiekane grzyby, zagotowa razem i poda do mi sa. Sos grzybowy z miksera 20 dag wie ych grzybów 40 g mas a

15 jedna ma a cebula 1 y eczka czerwonej papryki sól Sposób wykonani a : Na roztopionym ma le zeszkli posiekan cebul , doda papryk , oczyszczone umyte i pokrojone grzyby, posoli i udusi do mi kko ci. Podla gor c wod , zagotowa i zmiksowa Sos holenderski 0,1 l mleka 0.2 l wywaru z ko ci 4 ó tka 40 g mas a sok z cytryny sól Sposób wykonania : Do garnuszka wla mleko i wywar z ko ci, doda ó tka i mas o, nast pnie ubija nad par a sos zg stnieje. Doda do smaku sól oraz sok z cytryny i zamiesza . Sos ja owcowy do dziczyzny, pasztetów, pieczeni wieprzowej lub baraniej resztki dziczyzny 5 dag boczku 5 dag cebuli 20 jagód ja owca 5 dag marchwi 2 dag selera 3 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l bulionu 0,125 l bia ego wina sól sok cytrynowy Sposób wykonania : Drobno posiekane resztki dziczyzny, w dzonk , drobno posiekan cebul i suszone

16 jagody ja owca oraz drobno posiekan marchew i seler poddusi ch wil w rondlu. Gdy jarzyny zaczn si lekko rumieni , doda bulion i gotowa na malutkim ogniu przez godzin , w razie potrzeby dolewaj c nieco roso u. Przyrz dzi i przetrze przez sito. Teraz doda do sosu pó szklanki bia ego wytrawnego wina, posoli do smaku i doprawi sokiem cytrynowym. Podajemy go do pieczeni z dziczyzny, pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do pasztetów na gor co. Sos kaparowy 2 szklanki bulionu warzywnego (mo e by z kostki) ó tko 2 y ki mas a 2 y ki m ki 2 y ki kaparów sok i skórka otarta z po owy cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Z m ki i mas a zrobi jasn zasma k , rozprowadzi sch odzonym bulionem i, ca y czas mieszaj c , podgrzewa . Gdy sos zg stnieje, doda sok i skórk z cytryny. Zdj sos z ognia, zaci gn ó tkiem, doda os czone kapary i przyprawi sos do smaku sol , pieprzem i cukrem. Gotowy przela do sosjerki. Sos k aparowy do kotletów ciel cych lub g ówki ciel cej kapary 2 dag m ki 2 dag mas a szklanka bulionu cytryna kieliszek bia ego wina 1 dag cukru Sposób wykonania : Wzi y k mas a. W gotuj ce si rumiane mas o wsypa y k m ki, rozmiesza , zarumieni ,

17 rozprowadzi szklank rozgotowanego bulionu, w o y kaparów, wcisn cytryny ile trzeba, wla kieliszek bia ego wina krymskiego, w o y 2 kawa ki cukru, zagotowa razem i pola gor ce ciel ce kotlety. Sos klasyczny 5 dag mielonej wo owiny 2 y eczki oliwy cebula karotka z bek czosnku 10 dag pomidorów listek laurowy y eczka mieszanki zió (tymianek, oregano, sza wia, cz ber, bazylia) natka pietr uszki sól, pieprz Sposób wykonania : Zeszkli na oliwie posiekan cebul i drobno pokrojon karotk . Doda mielon wo owin i przeci ni ty przez prask z bek czosnku. Wymiesza i sma y oko o 5 minut. Doda sparzone, obrane ze skórki i przeci ni te przez sitko pomidory, listek laurowy i y eczk mieszanki zió . Wszystkie sk adniki wymiesza i dusi , a powstanie zawiesisty sos. Przyprawi do smaku sol oraz pieprzem i posypa posiekan natk pietruszki. Podawa ze spaghetti. Sos koperkowy szklanka jogurtu ó tko sok z po owy cytryny 2 p czki koperku y ka musztardy cukier sól Sposób wykonania : Jogurt wymiesza z ó tkiem i sokiem z cytryny. Doda drobno posiekany koperek, przyprawi musztard , sol i cukrem. Podawa na zimno do jaj na twardo, w dlin i kurczaka.

18 Sos koperkowy do ciel ciny 2 dag margaryny 2 dag m ki 4 y ki posiekanego koperku szklank a roso u 3 y ki mietany sól, pieprz Sposób wykonania : Z m ki i po owy t uszczu zrobi jasn zasma k , rozprowadzi zimnym roso em i zagotowa . Koper dusi na pozosta ym ma le. Po czy z zasma k i zagotowa . Po zdj ciu z ognia doda mietan , sól, pieprz. Sos kurpiowski do sztuki mi sa i kotletów 2 dag mas a 1 dag m ki 0,25 l bulionu karmel 20 dag korniszonów Sposób wykonania : Zasma y na rumiano mas o z m k i r ozprowadzi bulionem, wci trzymaj c na ogniu i mieszaj c. W osobnym rondelku ugotowa w rosole pokrajane w plasterki korniszony. Gdy s juz mi kkie, wla z roso em do sosu. Doda nieco karmelu dla koloru, pola mi so. Sos liguryjski 5 dag mielonej ciel ciny y eczka oliwy posiekana szalotka 10 dag groszku konserwowego y ka koncentratu pomidorowego

19 szczypiorek lub listki estragonu sól, pieprz Sposób wykonania : Usma y 5 d ag mielonej ciel ciny na oliwie. Doda posiekan szalotk i zeszkli j . Doda groszek konserwowy i rozprowadzi go odrobin zalewy z groszku i koncentratem pomidorowym. Krótko podgrza , doprawi do smaku i posypa posiekanym szczypiorkiem lub listkami estragonu. Podawa z kolorowym makaronem farfalle. Sos miodowy 4 y ki musztardy y eczka miodu y ka tartego chrzanu Sposób wykonania : Musztard wymiesza z miodem na g adk mas , pod koni ec ucierania doda chrzan. Podawa do mi s na zimno, w dlin lub jaj na twardo. Sos musztardowy do w gorza lub kie basy 2 dag mas a 1 dag m ki y eczka musztardy 3 y ki bia ego wytrawnego wina plasterki cytryny sól i cukier do smaku Sposób wykonania : Podsma y do zrumienienia m k z mas em, rozprowadzi wywarem z ryb. W o y pe n y eczk musztardy, wla troch wina, kilka plasterków cytryny. Doda sól i cukier. Zagotowa razem i pola w gorza. Sos ogórkowy do sztuki mi sa lub kotletów z ziemniaków i ledzi

20 4 ogórki kwaszone 0,25 l bulionu 2 dag mas a 1 dag m ki y ka karmelu Sposób wykonania : M k zrumi eni w ma le, rozprowadzi bulionem, wla troch kwasu ogórkowego. Ogórki obra ze skórki, pokraja w kostk . Doda karmel i zagotowa kilka razy. Sos ogórkowy u ywany bywa tylko do sztuki mi sa lub kotletów z ziemniaków i ledzi. Sos orientalny 5 dag mielonej wo owiny y eczka oliwy 1/2 szklanki wywaru drobiowego cebula chudy jogurt naturalny szczypta kminku szczypta mielonej kolendry natka pietruszki lub listki mi ty sól Sposób wykonania : 5 dag mielonej wo owiny usma y na oliwie na teflonowej patelni. W wywarze drobiowym prawie rozgotowa drobno posiekan cebul . Wla kubek chudego jogurtu, doda kminek i mielon kolendr . Wymiesza , doprawi sol i przez chwil podgrzewa , ale nie gotowa . Doda mielone mi so i posypa posiekan natk pietruszki lub posiekanymi listkami mi ty. Najlepiej podawa z krótkim makaronem, np. penne. Sos pieczarkowy 40 g mas a 1 c ebula 20 dag pieczarek mielony kminek