marcin

  • Dokumenty113
  • Odsłony91 278
  • Obserwuję39
  • Rozmiar dokumentów221.5 MB
  • Ilość pobrań16 036

SUROWKI

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :205.9 KB
Rozszerzenie:pdf

SUROWKI.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne
Użytkownik marcin wgrał ten materiał 7 lata temu. Od tego czasu zobaczyło go już 185 osób, 108 z nich pobrało dokument.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 19 z dostępnych 19 stron)

1 Buraki 1 kg buraków 5 dag smalcu 2 dag m ki 6 dag mietany ocet winny sól Sposób wykonania : Op ukane buraki czerwone sparzy i ugotowa w mi kkiej wodzie. Gdy s mi kkie, obra z upin i pokroi w cienkie paski. W rondel w o y du o wie ego smalcu, rozgrza , wsypa y k m ki, niech si razem zagotuje, pilnuj c, aby si nie rumieni o. Posoli , wla przegotowanego octu, w o y buraki, a w ko cu wla par y ek kwa nej mietany. Przykry i dusi jeszcze z pó godziny. Cebula w bia ym sosie po podlasku 50 dag cebuli (szalotki) 1 dag m ki 2 dag mas a 0,125 l mleka sól, pieprz Sposób wykonania : Obrane ma e bia e cebulki w o y do rondla i zala wrz c wod . Gotowa , a b d prawie mi kkie. Wtedy wsypa p ask y eczk soli, pogotowa kilka minut, cebulki odcedzi . Rozpu ci w rondelku mas o, zaprawi m k i sma y par minut, pilnuj c wszak e, aby m ki nie przyrumieni . Wtedy wla gor ce mleko, doda soli i pieprzu do smaku i gotowa 2 minuty. Wy o y gor c cebul na salaterk i pola j tym sosem. Coleslaw po polsku 40 dag bia ej kapusty

2 kilka ga zek koperku 3 y ki oleju 1,5 y ki octu winnego y eczka musztardy mielona papryka sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci , op uka , poszatkowa . W o y do miski, oprószy sol , wymiesza . Musztard wymiesza z olejem, octem winnym, przyprawi do smaku sol , pieprzem i papryk . Koperek umy , posieka . Kapust w o y do salaterki, pola sosem, posypa koperkiem, wymiesza . wik a kurpiowska 1 kg buraków 3 y ki chrzanu ocet sól cukier Sposób wykonania : Ma e buraczki czerwone ugotowa , ostudzi , po czym obra i pokraja w cienkie plasterki. Nast pnie u o y je w s oju, przesypuj c tartym chrzanem, wsypa troch cukru, a w ko cu zala octem przegotowanym z sol i ostudzonym na tyle, aby by y nim przykryte. S oik obwi za papierem pergaminowym. Postawi w ch odnym miejscu. Na trzeci dzie wik a jest gotowa do spo ycia. Kapusta peki ska z migda ami 1 du a g ówka kapusty peki skiej 8 dag migda ów 15 dag suszonych liwek bez pestek 4 mandarynki 3 jogurty naturalne cukier

3 sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust op uka , os czy , pokroi wzd u na pó i poci na dwucentymetrowe paski. Migda y sparzy , obra i posieka . liwki umy i pokroi w paski. Mandarynki obra i podzieli na cz stki. Jogurt wymiesza z przyprawami. Wszystkie sk adniki po czy , wymiesza , sch odzi . Kolorowa z papryk 1/2 ma ej g ówki bia ej kapusty ó ta papryka czerwona papryka p czek rzodkiewek pomidor 2 kiszone ogórki p czek koperku 1/2 p czka szczypiorku 1/2 y eczki musztardy 1/2 y eczki cukru y eczka soku z cytryny 3 y ki oleju sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci , poszatkowa . Oprószy sol , ugnie . W o y do miski, odstawi na 20 minut. Papryki umy , oczy ci z pestek, pokroi w paseczki. Rzodkiewki oczy ci , umy , pokroi w plasterki. Pomidor umy , pokroi w ósemki. Ogórki pokroi w plasterki. Koperek i szczypiorek op uka i posieka . Rzodkiewki, papryki, pomidor i ogórki wymiesza z kapust , posypa szczypiorkiem i koperkiem. Olej, sok z cytryny i musztard wymiesza . Przyprawi cukrem, sol i pieprzem. Sa atk pola sosem. Mieszana surówka z jarmu u

4 25 dag m odego jarmu u 15 dag marchewki 3 dag pora 15 dag kwaszonych ogórków 3 kwa ne jab ka kilka y ek majonezu sól, cukier Sposób wykonania : Li cie jarmu u wymy , odrzuci ogonki li ciowe i grube nerwy, drobno posieka . Pozosta e warzywa dok adnie umy . Marchew zetrze na grubej tarce jarzynowej. Pory pokraja w piórka, jab ka i ogórki w kostk . Wymiesza z majonezem, doprawi do smaku. M oda kapusta z marchewk i jab kiem 1 kg m odej kapusty 2 marchewki 1 zielone jab ko 5 y ek oleju 3 y ki soku z cytryny plasterki cytryny natka pietruszki cukier sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci z wierzchnich li ci, op uka , os czy i cienko poszatkowa , posoli , wygnie r k i odstawi na 15 minut. Marchewki obra , op uka , os czy i zetrze na tarce do jarzyn. Jab ko umy , os czy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w kostk . Kapust wymiesza z marchewk i jab kiem. Doprawi sokiem z cytryny, olejem, cukrem, sol i pieprzem. Przybra plasterkami cytryny i natk pietruszki. Oryginalna surówka z orzechami i figami 30 dag kapusty kiszonej

5 zielone jab ko 4 suszone figi 8 uskanych orzechów w oskich 1/2 y eczki cukru 2 y eczki oleju sojowego sok z 1/2 cytryny 2 - 3 go dziki sól, bia y pieprz Sposób wykonania : Kapust w o y na sito, os czy . 1/2 szklanki soku zachowa . Go dziki ut uc w mo dzierzu. Sok z kapusty, olej, cukier i go dziki wymiesza . Sos odstawi na 15 minut. Figi op uka , osuszy , pokroi w paski. Jab ko umy , usun gniazdo nasienne. Jedn po ówk obra , pokroi w s upki, a drug (ze skórk ) w pó plasterki. Jab ko skropi sokiem z cytryny. Po ow orzechów posieka . Kapust wymiesza z figami, posiekanymi orzechami i pokrojonym w s upki jab kiem. Przyprawi do smaku sol i pieprzem. Surówk pola sosem. Udekorowa pó plasterkami jab ek i pozosta ymi orzechami. Surówka selerowo-marchwiowa redni seler korzeniowy 3 marchewki p czek szczypiorku y ka chrzanu 3 y ki mietany sól, pieprz Sposób wykonania : Seler obra , oczy ci . Marchewki obra , umy . Seler i marchewki zetrze na tarce o ma ych oczkach. Szczypiorek op uka , posieka . Chrzan wymiesza ze mietan , przyprawi sol i pieprzem. Warzywa i szczypiorek w o y do salaterki, pola sosem, wymiesza .

6 Surówka z arbuzem i cebul 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostk jab ko 4 czerwone cebule 4 y ki grubo posiekanych orzechów w oskich 2 y ki natki pietruszki sos 2 jogurty naturalne y eczka agodnej musztardy sól, pieprz Sposób wykonania : Cebule obra i pokroi w drobn kostk . Jab ko umy , osuszy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w kostk . Wszystkie sk adniki wymiesza . Przygotowa sos: jogurt wymiesza z musztard , doprawi sol i pieprzem. Surówk pola sosem i wymiesza . Surówka z bia ej kapusty z urawinami 50dag bia ej kapusty 3 dag urawin jab ko cebula 2 buraki y ka oleju s onecznikowego gotowa przyprawa do sa atek cukier sól Sposób wykonania : Warzywa i owoce umy i os czy . Kapust oczy ci , cienko poszatkowa . Jab ko obra , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w ma kostk . Z urawin wycisn sok. Buraki obra , zetrze na tarce i te wycisn z nich sok. Cebul obra i posieka . Sok z urawin i buraków oraz jab ko i cebul doda do kapusty. Surówk doprawi przypraw do sa atek, cukrem i sol , doda olej i wymiesza . Sch odzi w lodówce.

7 Surówka z cebuli I 0,5 kg cebuli 3 - 4 jab ka 6 jaj 0,5 l mietany 1/2 s oika majonezu sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania : Cebul pokroi na wiórki, skropi cytryn i na dobr chwil odstawi . Jab ka poszatkowa na grubej tarce, jaja ugotowane na twardo pokroi w kostk . Doda wszystko do cebuli, doprawi do smaku, wla mietan , rozmieszan z majonezem, wszystko razem wymiesza . Surówka z cebuli II 15 dag cebuli 4 jaja 3 jab ka sól, pieprz Sposób wykonania : Obra cebul , pokraja w wiórki, sparzy , szybko odcedzi wod . Ugotowa jaja na twardo, obra , pokraja w kostk . Obra 3 jab ka, pokraja w drobn kostk . Wszystkie sk adniki wymiesza , przyprawi sol i pieprzem do smaku. Surówka z chrzanu, jab ek i buraków 10 dag chrzanu 2 jab ka 25 dag buraków 0,125 l mietany sól cukier

8 ocet Sposób wykonania : Chrzan dok adnie umy , obra , op uka , zetrze na tarce o drobnych otworach i skropi troch octem, aby nie ciemnia . Buraki umy , ugotowa we wrz cej osolonej wodzie, ostudzi , obra ze skóry i rozdrobni na tarce o du ych otworach. Wymiesza buraki z chrzanem oraz mietan . Surówk doprawi do smaku sol i cukrem. Surówka z cukini i melonem 2 cukinie 30 dag melona 2 gruszki 3 y ki grubo posiekanych orzechów w oskich szczypta cynamonu szczypta pieprzu sól sos szklanka jogurtu naturalnego y eczka miodu sok z 1/2 cytryny y ka koperku Sposób wykonania : Warzywa oraz owoce umy i os czy . Cukinie pokroi w cienkie plasterki. Melon przekroi na pó i specjaln y eczk wyci z mi szu ma e kulki. Gruszki obra , oczy ci z gniazd nasiennych i pokroi w ma kostk . Przygotowane sk adniki po czy , doda przyprawy oraz orzechy i starannie wymiesza . Przygotowa sos: jogurt po czy z sokiem z cytryny i miodem, a nast pnie wymiesza z koperkiem. Surówk pola sosem i delikatnie wymiesza . Surówka z cukini i pomidorów 2 cukinie 6 pomidorów sól sos

9 2 y ki oliwy 1/2 y ki octu winnego oregano sól, czarny pieprz Sposób wykonania : Cukinie umy , os czy , pokroi w cienkie plastry, u o y na sitku, przela wrz c lekko posolon wod , a potem zimn wod , os czy . Pomidory sparzy , pola zimn wod , obra , pokroi w plastry i roz o y na talerzu. Nast pnie przybra fantazyjnie zwini tymi plastrami cukini. Przygotowa sos: sk adniki dok adnie wymiesza . Surówk skropi sosem. Surówka z cykorii 4 - 5 sztuk cykorii 0,5 kubeczka twaro ku homogenizowanego kilka y ek mleka sól sok z cytryny y ka usiekanej zieleniny Sposób wykonania : Cykori umy pod bie c wod , rozdzieli na listki, odrzucaj c gorzki rodkowy trzon. Pokroi cykori na centymetrowe kawa ki i skropi sokiem z cytryny. Twaro ek rozetrze z mlekiem do konsystencji sosu, doprawi do smaku sol , w o y cykori , wymiesza , posypa zielenin . Surówka z czarnej rzodkwi 2 redniej wielko ci rzodkwie 3 dag chrzanu 1 jab ko odrobina soku z cytryny 0,125 l g stej niekwa nej mietany sól Sposób wykonania : Obrane rzodkwie zetrze na jarzynowej tarce. Chrzan zetrze na drobnej tarce, sparzy ma ilo ci wrz tku, po czym skropi sokiem

10 z cytryny. Jab ko zetrze na grubej tarce. Wymiesza wszystkie sk adniki, posoli do smaku, wymiesza ze mietan . U o y na salaterce i przybra listkami zielonej pietruszki. Surówka z czerwonej kapusty z winem 50 dag czerwonej kapusty jab ko z ota reneta cebula 3 dag posiekanych orzechów laskowych kilka po ówek orzechów w oskich sos 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina y ka oliwy 3 dag rodzynek sok z 1 cytryny 2 y ki natki pietruszki 3 zmielone go dziki cukier sól Sposób wykonania : Cebul obra i posieka . Kapust umy , oczy ci , cienko poszatkowa , posoli , doda cebul i orzechy. Jab ko umy , zetrze na tarce do jarzyn i w o y do kapusty. Przygotowa sos: rodzynki sparzy i os czy . Do oliwy doda natk pietruszki, sok z cytryny oraz go dziki i mieszaj c, wlewa powoli wino. Nast pnie doda rodzynki i doprawi cukrem oraz sol . Kapust pola sosem i wymiesza . Surówk podawa przybran po ówkami orzechów w oskich. Surówka ze wszystkich jarzyn 10 dag marchwi 5 dag kalarepy p czek rzodkiewki 15 dag ogórka sa ata 2 jaja koper i zielona pietruszka

11 0,125 l mietany sól cukier y ka musztardy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Wszystkie jarzyny: marchew, kalarep , rzodkiewk , ogórek, sa at g owiast pokraja drobno, wymiesza z siekanym koprem i odrobin posiekanej zielonej pietruszki, posypa sol i zostawi przez godzin na salaterce, przyci ni te talerzykiem. Nast pnie jaja ugotowa na twardo, posieka bia ka i doda do jarzyn, za ó tka rozetrze ze mietan , szczypt soli, cukru i odrobin musztardy albo soku cytrynowego. Z sosem tym miesza si jarzyny i podaje jako przystawk . Surówka z kapusty cukrowej ma a g ówka kapusty cukrowej 1 czarna rzodkiew 1/2 cebuli 1/2 szklanki g stej mietany y eczka chrzanu cukier sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust cienko poszatkowa , lekko posoli . Rzodkiew obra , zetrze na drobnej tarce. Cebul drobno posieka . Wymiesza kapust z rzodkwi , cebul , mietan , doprawi sol , pieprzem, chrzanem i cukrem. Surówka z kapusty z burakiem 30 dag kapusty kwaszonej 9 dag buraków czerwonych 4 g cukru 3 dag oleju Sposób wykonania : Zetrze obranego buraka na drobnej tarce i wycisn . Kapust ods czy z nadmiaru kwasu i posieka .

12 W o y do salaterki kapust , wla sok z buraka, doda cukier do smaku i olej. Wymiesza . Podawa do potraw z wieprzowiny, wo owiny, ryb, ziemniaków, kasz. Surówka z marchewki i orzechów 3 marchewki 5 dag solonych orzechów nanerczowych 5 dag orzeszków ziemnych 3 dag ziaren s onecznika 2 y ki natki pietruszki sos arachidowy 2 y ki oliwy y ka oleju arachidowego y ka bia ego octu winnego cukier sól Sposób wykonania : Marchewki obra , umy i pokroi w "zapa ki". Orzechy drobno posieka . Ziarna s onecznika upra y bez t uszczu i wraz z natk pietruszki oraz orzechami doda do marchewki i wymiesza . Przygotowa sos: oliw , olej arachidowy i ocet wymiesza , doprawi sol i cukrem. Surówk pola sosem i jeszcze raz dok adnie wymiesza . Surówka z marchwi i czarnej rzepki 25 dag marchwi 25 dag czarnej rzepki rze ucha lub natka pietruszki sok z cytryny sól, cukier Sposób wykonania : Oczyszczon marchew oraz czarn rzepk (tak nazywamy letni rzep w odró nieniu od czarnej rzepy jesiennej) utrze na tarce. Skropi sokiem z cytryny, doda y k posiekanej rze uchy lub natki pietruszki, soli i cukru do smaku. Mo na doda par y ek mietany.

13 Surówka z marchwi i porzeczek 40 dag marchwi 12 dag porzeczek 0,125 l mietany sól, pieprz Sposób wykonania : Marchew umy , obra i zetrze na tarce o drobnych otworach. Porzeczki umy , rozetrze i doda do marchwi. Surówk wymiesza ze mietan , doprawi do smaku sol i pieprzem. Surówka z ogórka, rzodkiewki, pomidora 15 dag ogórków pó p czka rzodkiewek 5 dag pomidorów sól cukier puder 3 dag oleju koperek kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Ogórek wie y pokraja w cienkie paski, rzodkiewki i pomidor w kr ki, posypa sol , cukrem pudrem, pola oliw i skropi kwaskiem cytrynowym. Na ko cu posypa koperkiem lub szczypiorkiem. Surówka z papryki 1 zielona papryka 1 ó ta papryka 1 czerwona papryka cebula 1 z bek czosnku sól sos 4 y eczki oliwy

14 3 y eczki soku z cytryny y eczka musztardy y eczka oregano 1/4 y eczki grubo zmielonego pieprzu sól Sposób wykonania : Przygotowa sos: wszystkie sk adniki po czy i wymiesza . Papryki umy , os czy , oczy ci z gniazd nasiennych i pokroi w cienkie kr ki. Cebul obra i pokroi w plasterki. Obranym, przekrojonym z bkiem czosnku natrze talerz. Papryk i cebul u o y na talerzu, posoli i pola sosem. Surówka z pieczarkami 35 dag pieczarek 1 ma a cukinia 5 dag uskanych orzechów w oskich 15 dag sera tofu lub feta y ka oliwy z oliwek 1/2 cytryny szczypta bia ego pieprzu 1/2 czerwonej papryki sól Sposób wykonania : Pieczarki umy , obra , pokroi w cienkie plasterki. Pola olejem i wymiesza . Piekarnik rozgrza do 150oC. Orzechy rozsypa na blaszce do pieczenia i wstawi do piekarnika na 10 minut. Powinny si zrumieni . Posieka je na do grube kawa ki. Rozgnie ser widelcem. Z cytryny wycisn sok, doda do sera z pieprzem i po ow y eczki soli. Papryk posieka w drobn kosteczk . Cukini pokroi wzd u na cztery cz ci, nast pnie na cieniutkie plasterki. Wszystkie sk adniki wymiesza dok adnie w misce. Podawa z kromkami razowego pieczywa. Surówka z pomidorów

15 Sposób wykonania : Dojrza e, twarde, redniej wielko ci pomidory umy i wytrze . Cebul obra , drobno pokraja w kostk lub cienkie plastry, pomidory pokraja no em i przenie na no u na talerzyk, uk adaj c plaster na plastrze. Nast pnie prze o y pomidory plastrami cebuli (albo posypa pokrojon w kostk cebul lub szczypiorkiem), posypa sol , cukrem, pieprzem i skropi octem. Udekorowa li ciem sa aty. Surówka z porów 3 pory (cz ci bia e) 2 jaja ugotowane na twardo 3 y ki majonezu Sposób wykonania : Pory bardzo drobno pokraja ostrym no em, doda drobno posiekane ugotowane jaja, po czy z majonezem, posypa pietruszk lub szczypiorkiem. Surówka z rzodkiewkami 1 kiszony ogórek 1 g ówka sa aty 1 y ka koperku 1 y ka majonezu 1 wie y ogórek 1/2 p czka szczypiorku 1 p czek rzodkiewek 2 listki jarmu u lub kapusty peki skiej kilka listków wie ego oregano szczypta soli Sposób wykonania : Warzywa umy , os czy , pokroi i w o y do salaterki w kolejno ci podanej w sk adnikach. Doda majonez, oregano, sól i wymiesza .

16 Surówka z selera naciowego 2 selery naciowe 2 p czki rzodkiewki 2 p czki szczypiorku 2 czerwone cebule sól, pieprz sos 2 serki homogenizowane naturalne 4 y ki majonezu 2 y ki miodu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Przygotowa sos: wszystkie sk adniki po czy i starannie wymiesza . Doprawi sol i pieprzem. Warzywa oczy ci , op uka i os czy . Selery pokroi w cienkie plasterki. Szczypiorek posieka . Cebule obra i pokroi w piórka. Wszystkie sk adniki po czy , wymiesza , doprawi sol oraz pieprzem i pola sosem. Surówka z sosem pomara czowo - imbirowym 4 marchewki wie y ogórek 15 dag bia ej cz ci pora seler 3 cebule dymki ze szczypiorkiem sos sok z 1 pomara czy sok z 1 cytryny y ka miodu 7 dag ie ego imbiru lub 1/4 y eczki imbiru w proszku Sposób wykonania : Warzywa oczy ci , obra , umy i oprócz dymki pokroi w cienkie paski. Dymk pokroi w talarki, a szczypior - w d ugie paski, tak aby powsta y "palemki". Przygotowa sos: imbir obra , drobno posieka i rozetrze z miodem. Doda sok z pomara czy i cytryny. Dok adnie wymiesza . Warzywa pola sosem, wymiesza i prze o y na pó misek.

17 "Palemki" zanurzy w zimnej wodzie, eby nabra y w a ciwego kszta tu i przybra nimi pó misek. Surówka z w oskiej kapusty 0,5 redniej g ówki kapusty 2 jab ka winne kilka w oskich orzechów sól szczypta cukru sok z pó cytryny 3 dag oleju usiekana zielona pietruszka Sposób wykonania : Kapust umy , odrzuci ciemne i uszkodzone li cie, uszatkowa jak najdrobniej. W ten sposób uszatkowa jab ka, które od razu skropi sokiem z cytryny, posoli , posypa odrobin cukru, pola olejem. Wymiesza z kapust i doda orzechy usiekane niezbyt drobno i ju w salaterce posypa zielenin . Wykwintna z mandarynkami 70 dag czerwonej kapusty 2 mandarynki 100 ml soku z mandarynek lub pomara czy papryczka chili 3 y ki konfitury z borówek 3 y ki pra onych migda ów szczypta cynamonu i imbiru 2 y ki cukru y ka oleju y eczka startej skórki cytryny 1 - 2 y eczki soku z cytryny sól Sposób wykonania : Kapust oczy ci , poszatkowa . Chili oczy ci z pestek, posieka . Olej rozgrza w rondlu. Wrzuci chili, imbir, cynamon i cukier.

18 Wymiesza , przesma y . Doda kapust , skropi sokiem z cytryny, wymiesza . Dusi 5 minut. Doda skórk z cytryny, doprawi sol , dusi jeszcze 2 minuty. Zdj , przestudzi . Sok z mandarynek po czy z konfitur , doda do kapusty, wymiesza . Mandarynki obra , podzieli na cz stki. Migda y pokroi w s upki. Surówk ozdobi cz stkami mandarynek i posypa migda ami.

This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com. The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.