Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony121 728
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań84 802

ciasta-na-zimno-307181-20170308063250

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :7.2 MB
Rozszerzenie:pdf

ciasta-na-zimno-307181-20170308063250.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 93 stron)

51 przepisów na Ciasta na zimno Przepisy zebrane przez: luczek13

Spis treści: Newsy: 10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia ......................................................................... 2 Kukułeczka-3 bit ................................................................................................................................... 8 Legumina z truskawkami .................................................................................................................... 9 Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami ................................................................................. 10 najlepszy tort bez pieczenia ;) ......................................................................................................... 11 Kinder Country ................................................................................................................................... 13 deser truskawkowy... ....................................................................................................................... 14 Pyszne ciasto truskawkowo-grysikowe ......................................................................................... 16 Letni serniczek bez pieczenia .......................................................................................................... 17 Pyszne ciasto z Nutellą i Bitą śmietaną ......................................................................................... 18 Torcik serowo - porzeczkowy .......................................................................................................... 19 Ciasto 3 bit .......................................................................................................................................... 21 Delicje bez pieczenia ......................................................................................................................... 22 Lodowiec ............................................................................................................................................. 23 Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami ................................................................................ 24 ciasto "Lolita" (bez pieczenia) ......................................................................................................... 28 Ciasto z kremem śmietanowo-borówkowym ................................................................................ 32 Sernik bez pieczenia ......................................................................................................................... 35 nutellowy sernik z mascarpone (bez pieczenia) ........................................................................... 36 Sernik gotowany z krówką ............................................................................................................... 40 Błyskawiczna stefanka ...................................................................................................................... 42 Ptyś ...................................................................................................................................................... 43 ciasto wg przepisu Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje" .................................................. 44 Imprezowe jogurtowe ....................................................................................................................... 45 Salcesonik ........................................................................................................................................... 46 Tort z musem brzoskwiniowym z kaszą manną w roli głównej .................................................. 47 Torcik budyniowo-serowy ................................................................................................................. 48 Śmietankowa panna cotta z miętową nutką ................................................................................. 50 rafaello... ............................................................................................................................................. 51 Krówka bez pieczenia ........................................................................................................................ 52 Trójkolorowe Ptasie Mleczko ........................................................................................................... 53 Pianka - legumina kokosowo - jogurtowa ...................................................................................... 54 ciasto "Zmierzch" ............................................................................................................................... 56 Rolada kokosowa jak baton BOUNTY ! ........................................................................................... 60 Sernik z pianek marshmallow z truskawkami .............................................................................. 63 Bananowiec ......................................................................................................................................... 66 Sernik bez pieczenia z dwóch składników .................................................................................... 67 Ciasto toffi bez pieczenia ................................................................................................................. 69 bajaderki ............................................................................................................................................. 70 Sernik na zimno z truskawkami i kawałkami czekolady .............................................................. 71 ciasto "Bananowa randka" (bez pieczenia) ................................................................................... 73 Torcik truskawkowa rozkosz ............................................................................................................ 75 sernik z serków homo i galaretek... .............................................................................................. 78 Trufle tiramisu .................................................................................................................................... 79 Złoty sernik dyniowy - na zimno ..................................................................................................... 80 Ciasto bananowo - karmelowe bez pieczenia ................................................................................ 81 Rafaello na krakersach ..................................................................................................................... 84

Torcik malinowy z budyniu BEZ PIECZENIA .................................................................................. 86 Pianka porzeczkowa .......................................................................................................................... 87 Deser jogurtina .................................................................................................................................. 88 Jogurtowa panna cotta al'a rafaello .............................................................................................. 89 Ptasie mleczko z jabłkami ................................................................................................................ 90

10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia Strona 2 10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia Czy do przygotowania ciasta zawsze potrzebujemy piekarnika oraz wielu godzin spędzonych w kuchni na mieszaniu i ucieraniu? Otóż nie! Użytkownicy Smakera, jak zawsze, nie zawodzą. Oto ich propozycje na smakowite ciasta bez pieczenia. Fot. 123RF Gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego, nie musisz od razu rozgrzewać piekarnika. W końcu niezwykle efektowne ciasta możecie przygotować bez jego użycia. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych lub trochę leniwych kucharzy. Wysiłek, jaki musimy włożyć w ich przygotowanie, jest minimalny, a co najważniejsze, nie musimy obawiać się, że coś się przypali. Jesteśmy pewni, że te przepisy odmienią wasze życie. Który z nich wykorzystacie jako pierwszy? 1. Nutellowy sernik z mascarpone Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Już sama nazwa sprawia, że cieknie nam ślinka. Efekt końcowy jest piorunujący, tymczasem stworzenie tak smakowicie wyglądającego ciasta, wcale nie wymaga wiele wysiłku.

10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia Strona 3 2. Ciasto "Lolita" Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Czyż nie wygląda bajecznie? Takie kolorowe ciasto z pewnością sprawi, że na waszych twarzach pojawi się uśmiech. Bedzie doskonale pasować do popołudniowej kawy. Nikt mu się nie oprze! 3. Rolada kokosowa Fot. Aneta26 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Wygląda na bardzo skomplikowaną, jednak w rzeczywistości, przygotowanie takiej rolady zajmie wam niewiele czasu. Coś w sam raz dla wielbicieli połączenia kokosa z czekoladą. 4. Letni serniczek

10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia Strona 4 Fot. Granita na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Lato już tuż tuż, a wraz z nim w naszych sklepach pojawią się cudowne owoce sezonowe. Warto już teraz zaopatrzyć się w przepisy z ich wykorzystaniem. Ten musicie koniecznie wypróbować. 5. Tarta z malinami Fot. Natka43na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie To ciasto wygląda tak pięknie, że aż żal je zjadać. To doskonały sposób na wykorzystanie malin, które w sezonie są tak pyszne, że nie potrzeba ich w żaden sposób przetwarzać. Z pewnością nie raz powrócicie do tego przepisu. 6. Ciasto bananowo-karmelowe

10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia Strona 5 Fot. Marysiaz na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Banany i karmel? Fantastyczne połączenie! Wydaje nam się, że najbezpieczniej będzie przygotować to ciasto z podwojonych składników, gdyż może zniknąć z talerzy zaskakująco szybko. 7. Dwuskładnikowy sernik bez pieczenia Fot. Maluszekk na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Czy dwa składniki wystarczą do przygotowania deseru? O dziwo, tak! Dodajcie jeszcze trzeci składnik w postaci świeżych owoców, a otrzymacie deser, który zaspokoi nawet największego łasucha. 8. Rafaello

10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia Strona 6 Fot. Ioboga na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie To przepyszne ciasto przygotujecie w ekspresowym tempie. Według wyliczeń autorki przepisu, nie powinno zająć wam to więcej niż 15 minut. Zaoszczędzony czas będziecie mogli poświęcić np. na zjedzenie dodatkowej porcji tego smakołyku. 9. Ciasto nesquik Fot. Izek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Płatki śniadaniowe jemy tylko o poranku? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że dodacie do nich kilka niepozornych składników, a otrzymacie nadzwyczajny deser. 10. Cytrynowiec według Ewy

10 najsmaczniejszych ciast bez pieczenia Strona 7 Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Musimy przyznać, że mamy ogromną słabość do wszystkich ciast cytrynowych. Jeśli tak jak my, lubisz nieco kwaśne ciasta, to będzie wręcz idealną propozycją dla ciebie. Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl

Kukułeczka-3 bit Strona 8 Kukułeczka-3 bit Autor: rosse Przepisów: 234 Ocena: 3376 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: herbatniki, 8 paczek mleko skondensowane słodkie lub masa krówkowa, 1 puszka krem karpatkowy, 1 sztuka śmietana kremówka 36 %, 1/2 litra śnieżka na mleko, 2 sztuki żelatyna, 3 łyżeczki Sposób przygotowania: 1 Mleko skondensowane gotujemy ok. 2-3 godziny,po tym czasie wyjmujemy z garnka i studzimy.Zamiast gotować mleko można dać gotową masę krówkową. Krem karpatkowy przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu. 2 Śmietanę ubijamy ze śnieżkami i wcześniej namoczoną,roztopioną i rozpuszczoną żelatyną.Można do śmietany dodać odrobinę cukru pudru(ja nie dodawałam i była słodka). 3Formę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową,układamy warstwę herbatników,smarujemy karmelem z mleka lub masą krówkową,po czym znów herbatniki,a na to krem karpatkowy. 4 Następna kolejna warstwa herbatników i na nią śmietana.Całość delikatnie posypać startą czekoladą.Wstawić na 4 godziny do lodówki.Najlepsze następnego dnia,gdy herbatniki zmiękną. 5 Rada:Zamiast jednej warstwy herbatników można dać warstwę krakersów i też będzie pyszne.Mleko skondensowane zamiast gotować 2-3 godziny(tak było w oryginalnym przepisie),otwieramy,wlewamy do garnka i na małym ogniu ciągle mieszając podgrzewamy,aż zgęstnieje lub dajemy masę krówkową. Twoje notatki do przepisu:

Legumina z truskawkami Strona 9 Legumina z truskawkami Autor: rosse Przepisów: 234 Ocena: 3376 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: śmietana, 1 litr cukier, 1 szklanka żelatyna, 3 czubate łyżki woda, 3/4 szklanki cukier waniliowy galaretka truskawkowa, 1 opak. biszkopty lub biszkopt truskawki Sposób przygotowania: 1 W okrągłej większej blaszce ułożyć biszkopty okrągłe lub upiec biszkopt.Galaretkę rozpuścić we wrzątku(w upały w mniejszej ilości wody z przepisu na opak.),wystudzić.Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody,wystudzić.Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym(do smaku),dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować ze śmietaną. 2 Na biszkopt ułożyć truskawki całe,sporo.Śmietanę z żelatyną wylać szybko na biszkopt,żeby nie stężała.Włożyć do lodówki,żeby trochę się ścięło i wylać galaretkę na wierzch i znów do lodówki. 3 Dla zainteresowanych,mogę podać przepis na biszkopt. Twoje notatki do przepisu:

Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami Strona 10 Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami Autor: obz Przepisów: 26 Ocena: 583 5-6 os. > 60 min łatwe przystępne Składniki: 250 g serka mascarpone 500 g ser z wiaderka 5 łyżek cukru pudru sok z 1/2 cytryny 2 truskawkowe galaretki około 1 szklanka czerwonych porzeczek biszkopty (około 20 sztuk) Sposób przygotowania: 1 Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. W zimnej galaretce maczamy biszkopty i układamy na dnie blaszki (blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia). Porzeczki oczyszczamy, myjemy i pozostawiamy na sitku do ocieknięcia. Następnie do miski przekładamy serek mascarpone, ser z wiaderka, cukier puder i sok z cytryny. Ucieramy na jednolitą masę. Masę sernikową przekładamy na biszkopty (sernik należy wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka będzie gotowa do wyłożenia) oraz na górę dajemy porzeczki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy ciasto do lodówki do zastygnięcia. Smacznego!!! Twoje notatki do przepisu:

najlepszy tort bez pieczenia ;) Strona 11 najlepszy tort bez pieczenia ;) Autor: anetaa26 Przepisów: 168 Ocena: 3194 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: herbatniki, 100 sztuk mleko, 1 litr maka pszenna, 4 czubate lyzki maka ziemniaczana, 4 czubate lyzki cukier, 1 szklanka cukier wanilinowy, 1 torebka margaryna (maslo), 250 g czekolada, 200g kawa rozpuszczalna 3 lyzeczki albo, 1 saszetka kawy 3w1 szklanka mleka, do namoczenia herbatnikow Bita smietana, szklanka Sposób przygotowania: 1 Z litra mleka odlac 1 szklanke (250 ml ). Pozostale mleko wlac do duzego garnka, wsypac do niego szklanke cukru i cukier wanilinowy, zagotowac. Wymieszac obie maki ze soba, dodac im odlane mleko, wymieszac dokladnie, aby nie bylo grudek. Kiedy mleko w garnku zacznie wrzec, zmniejszyc plomien gazu i powoli, ciagle mieszajac, wlac rozrobione z mlekiem maki- ugotowac budyn. Odstawic do calkowitego wystygniecia. 2 Margaryne (maslo) ubic mikserem na puch, stopniowo dodawac (po 1 lyzce) zimny budyn i miksowac. Powstaly krem podzielic na dwie czesci. Do jednej czesci dodac stopione na parze 100 g czekolady (goraca stopiona czekolade wlac do kremu i dokladnie zmiksowac). 3 Kawe zalac szklanka goracego mleka, ewentualnie doslodzic, i zostawic do przestygniecia. Herbatniki podzielic na 5 czesci (po 20 sztuk). Na duzej tacy ulozyc pierwsza czesc herbatnikow w prostokat (jeden obok drugiego, 5 wzdluz i 4 wszerz), scisle jeden obok drugiego, namaczajac kazde ciastko przez chwile w kawie z mlekiem. Posmarowac je polowa bialego kremu, ulozyc drugi rzad namoczonych herbatnikow, wylozyc polowe czkoladowego kremu- potem kolejna warstwa ciastek, na to reszta bialego kremu, znow ciastka, czekoladowy krem i na wierzch ostatnia warstwa herbatnikow. 4 Tort wlozyc do lodowki na godzine- po tym czasie wyjac go, udekorowac bita smietana i posypac starta na tarce czekolada. Najlepiej smakuje nastepnego dnia, gdy ciasta calkowicie zmiekna. WAZNE: ciastek nie moczymy zbyt dlugo w mleku, wystarczy sekunda- dwie- w przeciwym razie zaczna sie rozpuszczac i tort nie bedzie tak efektowny.

najlepszy tort bez pieczenia ;) Strona 12 Twoje notatki do przepisu:

Kinder Country Strona 13 Kinder Country Autor: jomonika Przepisów: 10 Ocena: 302 > 6 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: 350 ml śmietanki słodkiej 30% 250 g serka mascarpone 250 g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus + garść na wierzch Sposób przygotowania: 1 Białe czekolady roztopić w kąpieli wodnej,ostudzić. 200 ml śmietany ubić na sztywno , dodać serek mascarpone, zmiksować na wolnych obrotach dolewając powoli ostudzoną białą czekoladę. Wsypać Kangusy (3 szklanki) i wymieszać łyżką. 2 W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ostudzić. Resztę śmietany (150ml) ubić na sztywno, dodać do ostudzonej mlecznej czekolady i wymieszać , aż składniki się połączą. 3 Formę do pieczenia lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć herbatniki jeden koło drugiego, wlać jasną masę, wyrównać,ponownie wyłożyć herbatnikami i wylać masę ciemną. Wierzch posypać garścią Kangusów , wstawić do lodówki na ok 2 godziny. Twoje notatki do przepisu:

deser truskawkowy... Strona 14 deser truskawkowy... Autor: danutamagda-slugocka Przepisów: 67 Ocena: 730 3-4 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: truskawki 3/4 kg maślanka 200 ml galaretka truskawkowa 1 opakowanie galaretka cytrynowa 1 opakowanie maślanka 200 ml Sposób przygotowania: 1 truskawki obrać, opłukać połowę truskawek i zmiksować z maślanką 2 do maślanki wlać przestudzoną truskawkową galaretkę rozpuszczoną w 180ml gorącej wody, wlać do np. keksówki szklanej i do lodówki do stężenia

deser truskawkowy... Strona 15 3 resztę truskawek pokroić na plastry, rozłożyć na maślance i wlać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 200 ml gorącej wody i wymieszaną z 200 ml maślanki, schować do lodówki najlepiej na całą noc Twoje notatki do przepisu:

Pyszne ciasto truskawkowo-grysikowe Strona 16 Pyszne ciasto truskawkowo-grysikowe Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 5761 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 200 g herbatników np typu "petitki" 1 litr mleka 200 g masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szkl. kaszy manny ok. 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1 Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody, odstawić do ostudzenia. Foremkę wyłożyć papierem pergaminowym, dno wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim. W garnku zagotować część mleka, w pozostałej części wymieszać mannę. Do gotującego mleka dodać cukier, masło wymieszać a następnie dodać mannę. Pogotować chwilę aż zgęstnieje. Gorącą kaszę wyłożyć na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, wystudzić, zalać galaretką i wstawić do lodówki żeby stężało. Smacznego Twoje notatki do przepisu:

Letni serniczek bez pieczenia Strona 17 Letni serniczek bez pieczenia Autor: granita Przepisów: 123 Ocena: 1754 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: herbatniki pokruszone, 250gram stopione maslo, 90g zelatyna, 2c lyzki serek smietankowy, 500g cukier, 1/2 szklanki +2 lyzki smietana kremowka ubita, 1 1/4 szklanki mrozone maliny, 250g Sposób przygotowania: 1 Herbatniki wymieszac z maslem. wylozyc gotowa masa forme i boki tortownicy. Chlodzic w lodowce okolo 20 min. Zelatyne rozposcic w niewielkiej ilosci wody. Ser ubic z polowa cukru na puszysta mase. Natepnie delikatnie wymieszac z bita smietana i polowa rozpuszczonej zelatyny.Maliny zmiksowac z druga polowa cukru i reszta zelatyny. 2 Mase serowawylac do formy na wierzch wylozyc mase malinowa. Za pomoca noza lub widelca delikatnie wymieszac obie masy. Chlodzic w lodowce minimum 4 godziny, najlepiej cala noc. Na koniec mozna przybrac bita smietana. Twoje notatki do przepisu:

Pyszne ciasto z Nutellą i Bitą śmietaną Strona 18 Pyszne ciasto z Nutellą i Bitą śmietaną Autor: nikola2005 Przepisów: 104 Ocena: 3217 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: nutella, 450g płatki kukurydziane CornFlaks, 250g Śmietana kremówka, 500ml serek homogenizowany waniliowy, 1szt. cukier waniliowy, 1szt śmietan-fix, 1szt. galaretki wiśniowe, 2szt Sposób przygotowania: 1 Płatki drobno pokruszyć,następnie dodać krem (równie dobrze może to być każdy inny krem czekoladowy nie koniecznie nutella,robiłam także z innym kremem i wyszło wyśmienite:)) Wyłożyć masę na blachę wcześniej wyłożoną papierem do wypieków,podczas układania masy proszę o dociskanie masy co później ułatwia krojenie i spód się w ogóle nie kruszy. W tym czasie co będziemy robić Bitą śmietanę blachę ze spodem wkładamy do lodówki. 2 Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach następnie dodajemy:cukier waniliowy,serek homogenizowany i śmietan-fix,chwilkę jeszcze wszystko razem miksujemy. Ubitą śmietanę nakładamy na wcześniej przygotowany spód i do lodówki. 3 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Lekko gęstniejącą galaretkę wylewamy na ubitą śmietanę Twoje notatki do przepisu:

Torcik serowo - porzeczkowy Strona 19 Torcik serowo - porzeczkowy Autor: linka2107 Przepisów: 6 Ocena: 143 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa serowa: 0,5 kg białego sera w wiaderku 0,5 litra śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 10 łyżek mleka 1/2 szklanki cukru Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek waflowych z polewą czekoladową kwiatki z cukru do dekoracji Sposób przygotowania: 1 Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając następnie dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o średnicy 26cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut. 2 Mus porzeczkowy: Galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Porzeczki zmiksować blenderem, dodać rozpuszczone galaretki i zagotować. Wystudzić mus i podzielić na części w proporcjach: 1/3 i 2/3. 3 Masa serowa: Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i żelatynę rozrobioną w mleku. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej z części dodać 1/3 musu porzeczkowego, dokładnie wymieszać. 4 Poncz:

Torcik serowo - porzeczkowy Strona 20 Kawę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić i wymieszać z amaretto. 5 Biszkopt przełożyć do formy, której cały obwód obłożyć rurkami z czekoladą i nasączyć ponczem. Następnie wylać białą masę serową, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na 20-30 minut. Na wierzch wylać mus porzeczkowy. Dekoracja: Śmietanę ubić, dodać śmietan-fix, cukier puder i następnie ubić na sztywno. Ciasto udekorować bitą śmietaną i kwiatkami cukrowymi. Twoje notatki do przepisu:

Ciasto 3 bit Strona 21 Ciasto 3 bit Autor: cocoblame Przepisów: 28 Ocena: 337 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: herbatniki, 350g kajmak lub mleko skondensowane, 1 puszka(500g) mleko, 3 szklanki masło, 170g jajka, 3 Mąka pszenna, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 4 łyżki cukier, 3/4 szklanki cukier wanilinowy, pół opakowania śmietanka kremówka, 36%, 250ml Mascarpone, 250g cukier puder, 2,5 łyżki gorzka czekolada do ozdoby, 1/3 tabliczki Sposób przygotowania: 1 Budyń: 2 szklanki mleka podgrzać na wysokim lub średnim ogniu z cukrami i masłem. 1 szklankę mleka połączyć z mąkami i jajkami. Wlać masę z jajek do gorącego mleka, zagotować i mieszać energicznie aż do zgęstnienia masy. Odstawić do wystudzenia. 2 Bita śmietana: Śmietankę ubić, dodać cukier puder i mascarpone, miksować aż do powstania gładkiej i gęstej masy. 3 Mleko skondensowane w puszce włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała ona całą puszkę. Gotować przez ok 2h. Nie dotyczy gotowego kajmaku. 4 Herbatniki ułożyć na dni formy. Zalać jeszcze ciepłym kajmakiem, następnie ułożyć kolejną warstwą herbatników, wlać budyń, ułożyć herbatniki i na końcu bitą śmietanę. Ozdobić startą czekoladą. Przepis znalazłam tu. Dodałam kilka swoich zmian. Twoje notatki do przepisu:

Delicje bez pieczenia Strona 22 Delicje bez pieczenia Autor: jagoda114 Przepisów: 65 Ocena: 812 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: herbatniki, duża paczka 350gram galaretka, 2 szt dżem w takim smaku jak galaretka, 2 małe słoiczki, lub 1 duży POLEWA CZEKOLADOWA: margaryna, pół kostki cukier, 3 łyżki kakao, 2 łyżki śmietana, 2 łyżki Sposób przygotowania: 1 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody, dać do wystudzenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników. Składniki polewy zagotować i wystudzić (można użyć gotowej polewy). Tężejącą galaretkę wymieszać z dżemem, dać do lodówki, jak gęstnieje wyłożyć na ciastka, przykryć drugą warstwą herbatników, polać zimną polewą. schłodzić. 2 Galaretki i dżem powinny być w tym samym smaku, ja użyłam malinowe, bo miałam dżem własnej roboty. Twoje notatki do przepisu:

Lodowiec Strona 23 Lodowiec Autor: rosse Przepisów: 234 Ocena: 3376 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: biszkopty okrągłe, 2 opak. galaretka, 2 szt. mleko, 1 szklanka cukier, 1/2 szklanki kakao gorzkie, 1 łyżka/czubata żółtka, 4 szt. budyń śmietankowy, 1/2 opak. masło, 1 kostka blaszka prostokątna/16X40/lub węższa Sposób przygotowania: 1 Mleko zagotować i ostudzić.Żółtka utrzeć z cukrem i budyniem.Wymieszać i wlać do przestudzonego mleka.Ciągle mieszając zagotować(jak zacznie się gotować od razu wyłączyć,żeby się żółtka nie ścięły,bo zrobi się jajecznica). 2 Wystudzić,utrzeć z kostką masła.Krem podzielić na 2 części,do jednej dodać kakao. 3 Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody,wystudzić. 4 W brytfannie ułożyć biszkopty zamoczone w galaretce i przykryć białym kremem.Następnie znów biszkopty w galaretce i warstwa ciemnego kremu,dokładnie zatykając każdą szparę.Na wierzch wylać galaretkę,wstawić do lodówki do stężenia. Twoje notatki do przepisu: