89
przepisów
na
coś na ząb
Przepisy zebrane przez: ciacha
Spis treści:
Beignets, pączki z Nowego Orleanu .................................................................................................. 2
czekoladowa chmurka z musem owocowym .................................................................................... 3
Piernikowe ludki ................................................................................................................................... 4
Sałatka hawajska ................................................................................................................................. 5
Sałatka z kurczakiem .......................................................................................................................... 6
Tort truskawkowo - śmietanowy ....................................................................................................... 7
Chmurki light ........................................................................................................................................ 9
Skubaniec ............................................................................................................................................ 10
Pyszna pianka z galaretką ................................................................................................................ 11
CIASTO "BELVEDER" .......................................................................................................................... 12
Sałatka karnawałowa ........................................................................................................................ 13
sałatka z pieczarkami ........................................................................................................................ 14
Zasmażka jasna i zasmażka złota ................................................................................................... 15
Kapuśniak z pęczakiem ..................................................................................................................... 16
Letni deser .......................................................................................................................................... 17
Racuchy jak puch ............................................................................................................................... 19
Pralinki ala ferrero rocher ............................................................................................................... 20
Barszcz czerwony wigilijny ............................................................................................................... 21
Piernik ................................................................................................................................................. 22
Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami .................................................................................. 23
Chatka z piernika ............................................................................................................................... 26
Firnee, aromatyczny mleczny deser ............................................................................................... 27
Pasta z makreli .................................................................................................................................. 28
jabłecznik - przepis mamy... ............................................................................................................ 30
Zupa ziemniaczana z kiełbasą ......................................................................................................... 31
Zdrowy deser ...................................................................................................................................... 32
babeczki z kremem ............................................................................................................................ 33
Pierniczki czekoladowe .................................................................................................................... 34
Wątróbka drobiowa z porami ........................................................................................................... 36
RURKI Z KREMEM ............................................................................................................................... 38
Smietanowy deser na zimno ............................................................................................................ 39
tawa-tawas... ..................................................................................................................................... 40
Pierniczki z witrażem ....................................................................................................................... 41
mini pączusie serowe... .................................................................................................................... 42
Piernik przekładany marmoladą ...................................................................................................... 43
Śledź cytrynowy z jajkiem ................................................................................................................ 45
tort w starym stylu ............................................................................................................................ 47
rurki z bitą śmietaną ......................................................................................................................... 49
SOCZYSTA BABKA .............................................................................................................................. 50
Świąteczne pierniczki ........................................................................................................................ 51
Soczysta pierś z kurczaka ................................................................................................................ 52
Babeczki z budyniem ......................................................................................................................... 53
Deser z kaszy manny i jabłek ........................................................................................................... 55
Pyszna sałatka z kurczakiem w sosie czosnkowym ..................................................................... 57
Krówki .................................................................................................................................................. 58
Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową ......................................................... 59
Zapiekanka jarska ............................................................................................................................. 60
Tradycyjna krówka ............................................................................................................................ 61
Ciasto krówka(bez pieczenia) .......................................................................................................... 62
Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks .......................................... 63
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej .............................................................................. 65
Ciasto Jakuba ...................................................................................................................................... 66
paprykarz szczecinski... .................................................................................................................... 67
Makaron domowy ............................................................................................................................... 68
Kolorowy wielosmakowiec ............................................................................................................... 69
Szybkie faworki .................................................................................................................................. 71
Kluski parowe pod jagodową chmurką ........................................................................................... 72
Ciasto na PIZZE prawie jak w Pizza Hut ......................................................................................... 73
Ciasto z owocami ............................................................................................................................... 74
Cytrynowe ciasteczka walentynkowe ............................................................................................. 75
Tort wiśniowo-śmietanowy w stylu Czarnego Lasu ...................................................................... 76
Piernik przekładany ........................................................................................................................... 78
Bułki faszerowane jajami .................................................................................................................. 79
surówka z czerwonej kapusty .......................................................................................................... 80
Brzoskwiniowe babeczki ................................................................................................................... 81
szarlotka pychotka ............................................................................................................................ 82
Deser z czarnymi porzeczkami ........................................................................................................ 83
Sałatka z pieczonym kurczakiem .................................................................................................... 84
Mikołajki. ............................................................................................................................................. 85
Dżem pomarańczowy ........................................................................................................................ 88
Blok ...................................................................................................................................................... 91
Lekkie ciasto na oleju ....................................................................................................................... 92
Zapiekanka ......................................................................................................................................... 94
Zapiekanki z pieczarkami ................................................................................................................. 95
Placek biszkoptowy z kremem budyniowym i galaretką (na zimno) ......................................... 96
tort serowy z galaretką .................................................................................................................... 97
Schab nadziewany ............................................................................................................................. 98
Ciasteczkowe prezenciki ............................................................................................................... 100
Smazone skrzydelka kurze w czosnkowkej panierce ................................................................. 102
„Waniliowy przekładaniec” ............................................................................................................ 103
Truskawkowe muffiny ..................................................................................................................... 104
Ciastka amerykanki ......................................................................................................................... 105
Blok czekoladowy czyli domowa czekolada z ciasteczkami ...................................................... 106
krówki ................................................................................................................................................ 107
Serowa gwiazda ............................................................................................................................... 108
Czeskie z galaretką ......................................................................................................................... 109
Puszyste pyszności .......................................................................................................................... 110
ciastka kruche .................................................................................................................................. 111
Kostka piastowska .......................................................................................................................... 112
Beignets, pączki z Nowego Orleanu Strona 2
Beignets, pączki z Nowego
Orleanu
Autor: ilovebakepl
Przepisów: 160 Ocena: 1444 > 6 os. > 60 min łatwe tanie
Składniki:
1 szklanka ciepłej wody 2 jajka 4 łyżki
cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub
zapachu waniliowego 1 łyżeczka soli 1
łyżka suchych drożdży ( instant )
3 szklanki mąki pszennej typ. 650 2
łyżki oleju
DODATKOWO: cukier puder do
oprószenia olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1 W miseczce mieszamy ciepłą wodę razem z łyżką cukru oraz drożdżami. Odstawiamy na 5 min,
aby zaczyn mógł urosnąć ( jeśli nie urośnie wykonujemy od nowa ).
W oddzielnej miseczce miksujemy jajka, pozostały cukier ( 3 łyżki ), 2 łyżki oleju, sól oraz wanilię.
Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy oraz mąkę. Miksujemy całość używając końcówki do
chleba tzw. haka. Ciasto powinno być dosyć wilgotne. Miskę z ciastem owijamy folią i wkładamy
do lodówki na min. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą część przekładamy na dobrze oprószoną mąką
stolnicę. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na ok. 30x22 cm i wycinamy kawałki o wymiarach
ok 7 cm. Ciasto będzie dosyć lepkie i delikatne, dlatego należy je oprószać mąką, aby się nie
przyklejało do stolnicy. Smażymy w temp. 180 C z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na
ręcznik papierowy do odsączenia. Oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie.
2 2 duże talerze pączków
Twoje notatki do przepisu:
czekoladowa chmurka z musem owocowym Strona 3
czekoladowa chmurka z musem
owocowym
Autor: sereberko80
Przepisów: 379 Ocena: 3982 3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Składniki:
śmietanka 30 lub 36% 250 ml
czekolada biała 10 dag
śnieżka 1
żelatyna 1 łyżeczka
mus owocowy:
mango 1 duże
banan 1 duży
opcjonalnie płatki migdałów
Sposób przygotowania:
1 Krem: śmietankę należy podgrzać w garnku, dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę i
mieszać do jej rozpuszczenia (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie pozostawić do
ostygnięcia i wstawic do lodówki na całą noc. Na drugi dzień do schłodzonej śmietanki nalezy
wsypać śnieżkę i ubić ją na sztywną masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody,
dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia i przestudzić. Ostudzoną żelatynę dodać cienkim
strumieniem do masy śmietankowej, nadal miksując na najmniejszych obrotach. Przełożyć do
pucharków i wstawić do lodówki na 2 godz.
2 Mus: mango obrać, pokroić na kawałki, dodać banana w kawałkach i zmiksować blenderem na
gładką masę.
Musem polać krem, można posypać płatkami migdałów. Smacznego :-)
Twoje notatki do przepisu:
Piernikowe ludki Strona 4
Piernikowe ludki
Autor: smakowisko
Przepisów: 70 Ocena: 477 > 6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
mąka, 1 kg
jajka, 3
Miód, 25 dag
cukier, 25 dag
margaryna, 1 kostka
soda oczyszczona, 2 łyżeczki
kakao, 1 łyżka
smalec, 1 plaster
przyprawa korzenna, 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1 Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę.
Całość zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona,
rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. Z
rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w
temperaturze 180ºC przez 8-10 minut.
2 Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę.
Całość zostawić do ostygnięcia.
3 Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody.
Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą.
4 Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec
w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut.
Twoje notatki do przepisu:
Sałatka hawajska Strona 5
Sałatka hawajska
Autor: Gotujaca1
Przepisów: 15 Ocena: 21 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
sałata kolorowa, 1 główka
sałata lodowa, 1 główka
piersi z kurczaka, 2 sztuki
jogurt naturalny, 200 ml
mango, 1/2 sztuki
pomarańcza, 1 sztuka
kiwi, 2 sztuki
papaja, 1 sztuka
owoc szarona, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
świeża mięta pieprzowa, 1/4 pęczka
sól, do smaku
pieprz, do smaku
przyprawa do kurczaka, 1 torebka
Herbata Irving Tea Cocktails Owoce
Tropikalne z nutą Mięty, 2 saszetki
Sposób przygotowania:
1 W 150 ml gorącej wody zaparzyć herbatę. Ostudzić, połączyć z jogurtem, miętą i posiekanym
czosnkiem. Tak powstały sos lekko schłodzić.
2 Piersi kurczaka posypać Przyprawą i upiec na grillu.
3 Owoce pokroić w kostkę. Sałatę porwać na małe kawałki, dodać kurczaka pokrojonego w
kostkę, owoce. Całość połączyć z sosem.
Twoje notatki do przepisu:
Sałatka z kurczakiem Strona 6
Sałatka z kurczakiem
Autor: mari
Przepisów: 80 Ocena: 1298 3-4 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
piersi z kurczaka (ugotowane), 2 szt.
makaron "ryż", 1 opakowanie
SOS SOJOWY CIEMNY, 2 łyżki
ogórek zielony, 2 szt.
sos koperkowo-ziołowy, 2 opakowania
koperek, 1 pęczek
Sposób przygotowania:
1 Makaron ugotowac, dorzucic pokrojonego w kostkę kurczaka oraz ogórki. Wymieszac z sosem
sojowym i posiekanym koprem. Sosy koperkowo-ziołowe przygotowac według przepisu.
Połączyc ze składnikami i wymieszac.
Twoje notatki do przepisu:
Tort truskawkowo - śmietanowy Strona 7
Tort truskawkowo - śmietanowy
Autor: Matematyczka
Przepisów: 45 Ocena: 405 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
Biszkopt:
Jaja, 5 szt.
Mąka pszenna, 5 łyżek
mąka ziemniaczana, 5 łyżek
cukier, 10 łyzek
proszek do pieczenia, około 1/2
łyżeczki
Masa I
truskawki, 600g (300g + 300g)
śmietana 30% lub 36%, 250 ml
żelatyna, 2 łyżki
cukier kryształ, 1/3 szkłanki
Masa II
Śmietana kremówka, 200-250ml
śmietan fix, 1 szt
kilka bez, trochę cukru
Do dekoracji: Kilka truskawek i, pół
tabliczki gorzkie czekolady
Sposób przygotowania:
1 Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Stopniowo dodać
żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie
wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja
standardowo piekłam dłużej w trochę niższej temperaturze - specyfika mojego piekarnika. Z
podanych ilości wyszła mi tortownica o średnicy 26 cm. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić
biszkopt na dwa krążki.
2 Masa I:300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki. (
Nie zachowałam tych proporcji, zmiksowałam większą część). Żelatynę rozpuścić w minimalnej
ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier.
Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając.
Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie. PS. Podałam
podstawowe proporcje choć ja zrobiłam z 400 ml śmietanki i odpowiednio zwiększonych ilości
reszty składników i warstwa wyszła dość wysoka i jeszcze powstały 2 desery z masy w
pucharkach:-). Polecam dodać z pół łyżki więcej żelatyny- ja na 400ml śmietany i prawie
kilogram truskawek dałam 4 łyżki.
3 Masa II: W misce ubić kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i odrobiny cukru. Dodać pokruszone
bezy, delikatnie wymieszać.
Tort truskawkowo - śmietanowy Strona 8
4 Dolny krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, na to wylać dość mocno zgęstniałą masę
truskawkową, przykryć drugiem krążkiem. Na wierzchu rozsmarować masę
śmietanowo-bezową. Na niej ułożyć połówki truskawek i polać roztopioną gorzką czekoladą.
Smacznego :-)
5 Przepis jest połączeniem przepisów ze strony mojewypieki.blox.pl oraz mojej inwencji:D
6 Czas podany obejmuje pieczenie i stygnięcie.
Twoje notatki do przepisu:
Chmurki light Strona 9
Chmurki light
Autor: Bardolka
Przepisów: 3 Ocena: 48 1-2 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
3 jajka
4 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki otrąb pszennych
1 łyżeczka słodziku w płynie (wiadomo,
można zastąpić cukrem, ale będzie
mniej dietetycznie :) )
15 kropli aromatu, na przykład
waniliowego
Sposób przygotowania:
1 W miseczce mieszamy żółtka jajek, otręby, słodzik i aromat.
2 Ubijamy pianę z białek, dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, lekko mieszamy. Po
wymieszaniu otrzymujemy piankę o konsystencji ubitych białek, bardzo puszystą. Ciasto
wykładamy dużą łyżką na blachę z papierem do pieczenia.
3 Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach, po połowie można wyłączyć górną blachę.
4 . Szału nie ma, wsi nie pali, ale zdrowe i pyszne, więc polecam ;-)
Twoje notatki do przepisu:
Skubaniec Strona 10
Skubaniec
Autor: asiunia54
Przepisów: 37 Ocena: 152 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
mąka, 3 szkl.
gęsta śmietana, 3 łyżki
margaryna, 25 dkg
proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
cukier puder, 3/4 szkl.
Jaja, 5 szt
kakao (do jednej części ciasta), 2-3 łyżki
Sposób przygotowania:
1 Mąkę z margaryną posiekać nożem dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka.
Ciasto zagnieść jak na makaron, podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao-
zagnieść i wstawić do lodówki. Drugą część wyłożyć na blachę, ułożyć owoce, polać na sztywno
ubitą pianą z 5 białek+ 2 łyżki cukru. Na wierzch poskubać ciasto kakaowe wyciągnięte z
lodówki.
2 Piec w temp. 180 st.C ok. 40minut.
Twoje notatki do przepisu:
Pyszna pianka z galaretką Strona 11
Pyszna pianka z galaretką
Autor: Kiniusia100
Przepisów: 17 Ocena: 95 > 6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
1 kg mielonego twarogu (ja biorę taki z
wiaderka)
1 szklanka cukru pudru
3 galaretki cytrynowe
4 śnieżki na mleko
2 szklanki mleka
3 galaretki różnego koloru
Sposób przygotowania:
1 Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Zaś
galaretki różnego koloru rozpuścić w 1 szklance gorącej wody każdą osobno i pozostawić do
całkowitego stężenia, a potem pokroić w kostkę.
2 Śnieżki ubić w 2 szklankach zimnego mleka na sztywną i jednolitą masę, dodać cukier puder,
dodawać po łyżce twaróg cały czas miksując. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową i zmiksować,
aby utworzyła się jednolita masa. Na koniec dodać różno kolorowe galaretki pokrojone w
kostkę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 35 x 25.
3 Ja jeszcze dodatkowo wyłożyłam na spód i wierzch herbatniki i polałam rozpuszczoną
czekoladą mleczną, ale i bez tego pianka jest pyszna. SMACZNEGO!!!
Twoje notatki do przepisu:
CIASTO "BELVEDER" Strona 12
CIASTO "BELVEDER"
Autor: Drakanka
Przepisów: 5 Ocena: 32 5-6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
maslo, 20 dkg
cukier puder, 10 dkg
cukier krysztal, 10 dkg
czekolada gorzka, 20 dkg
orzechy wloskie starte na proszek, 14
dkg
maka, 16 dkg
zoltka, 6
bialka, 6
cukier waniliowy, 1 lyzka
sol, szczypta
cukier puder (na glazure), 30 dkg
rum (na glazure), 1 dl
Sposób przygotowania:
1 miekkie maslo i cukier puder ubic na piane, stopniowo dodawac zoltka. na koncu dodac
stopiona i ostudzona czekolade.
2 bialka + cukier krysztal + cukier waniliowy + sol ubic na sztywna piane. make wymieszac z
orzechami. ubita piane dodac do masy czekoladowej a potem wsypac mieszanke maki z
orzechami powoli i wymieszac.
3 ciasto posmarowac gladko na blaszke wylozona papierem do pieczenia. piec w temp.200 st.
przez 15-20 min (w zaleznosci od piekarnika. u mnie trwa to krocej. sprawdzic po prostu po 15
min. patyczkiem)
4 cukier puder + rum wymieszac na gladka mase, glazura ta smarowac jeszcze cieple ciasto. gdy
glazur sie zetnie ciasto kroic w 4 x 4 cm kwadraty. smacznego :)
Twoje notatki do przepisu:
Sałatka karnawałowa Strona 13
Sałatka karnawałowa
Autor: smacznego
Przepisów: 807 Ocena: 19777 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
awokado, 2
wędzona szynka, 10 dag
pomarańcza
czerwona papryka
mała cebula
sok z 0,5 cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
1 Awokado przekroić, wyjąć pestkę, część miąższu wydrążyć, skropić sokiem z cytryny. Szynkę
zwinąć w ruloniki, paprykę pokroić w kostkę, cebule posiekać, pomarańcze obrać i pokroić na
cząstki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć fantazyjnie na awokado, doprawić.
Twoje notatki do przepisu:
sałatka z pieczarkami Strona 14
sałatka z pieczarkami
Autor: gvlba
Przepisów: 118 Ocena: 850 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
0,5 kg pieczarek.3 ugotowane na
twardo jajka,pęczek
szczypiorku,majonez,sól,pieprz,słodka
czerwona papryka
Sposób przygotowania:
1 Pieczarki oczyścić,opłukać i pokroić w drobna koseczke.Podsmazyc krótko na patelni,następnie
odstawić do wystygnięcia.W miedzy czasie ugotowane na twardo jajka pokroic w kostkę a
szczypiorek posiekać.Pieczarki połączyć z jajkami,szczypiorkiem i majonezem.Dokładnie
wymieszac i przyprawic do smaku sola.pieprzem i słodka papryką.
Twoje notatki do przepisu:
Zasmażka jasna i zasmażka złota Strona 15
Zasmażka jasna i zasmażka złota
Autor: Elifia
Przepisów: 51 Ocena: 4235 1-2 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
3 dag tłuszu
3 dag mąki
1/4 litra gorącego wywaru
1/4 litra wody, mleka lub zimnego
wywaru
Sposób przygotowania:
1 ZASMAŻKA JASNA: Tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie rumieniąc, ostawić.
Rozprowadzić zimnym płynem, dolewając go po trochu do zasmażki i stale dokładnie mieszając,
aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i
połączyć z potrawą. ZASMAŻKA ZŁOTA: Mąkę zrumienić w piekarniku lub na patelni na złoty
kolor. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, rozprowadzić zimnym płynem,
zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek.Rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z
potrawą.
Twoje notatki do przepisu:
Kapuśniak z pęczakiem Strona 16
Kapuśniak z pęczakiem
Autor: goramarcina1
Przepisów: 629 Ocena: 16397 5-6 os. 30 min łatwe tanie
Składniki:
1,2 kg kapusty kiszonej
2 pokrojone cebule + 3 ząbki czosnku
1/2 szklanki kaszy pęczak
400g boczku swieżego lub wędzonego
400 g kiełbasy podwawelskiej lub
podobnej
sół, pieprz mielony, łyżka majeranku, 2
listki laurowe, 3 ziela angielskie, ew.
łyżeczka cukru
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1 Kapustę pokroić i włożyć do większego garnka, wsypać kaszę pęczak, wlać gorącą wodę, posolić
i wstawić do gotawania.
Boczek i kiełbasę pokroić, przesmażyć najpierw boczek a potem na tym samym tłuszczu
kiełbasę i cebulę z czosnkiem, wszystko dodać do garnka z kapustą.
Wrzucić liście i ziele angielskie, pod koniec gotowania, jak kapusta będzie miękka dodać pieprz i
majeranek.
Na talerzu posypać natką pietruszki.
Smacznego !
Twoje notatki do przepisu:
Letni deser Strona 17
Letni deser
Autor: goramarcina1
Przepisów: 629 Ocena: 16397 > 6 os. 30 min łatwe przystępne
Składniki:
ok.350 g podłużnych biszkoptów
300 ml. wody z cukrem i sokiem
cytrynowym do nasączenia
1 litr śmietany kremówki
1, 5 opakowania galaretki owocowej o
dowolnym smaku
2 -3 łyżki cukru pudru
ok. 700 g różnych owoców
Sposób przygotowania:
1 Biszkopty ułożyć na dnie dużego naczynia, polać wodą z cukrem i sokiem z cytryny, poukładać
owoce.
2 Galaretkę rozpuścić w 200 ml. gorącej wody, postawić do wystudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i na końcu zimną ale jeszcze
płynną galaretkę.
Wylać na biszkopty, poukładać owoce i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
SMACZNEGO
Letni deser Strona 18
Twoje notatki do przepisu:
Racuchy jak puch Strona 19
Racuchy jak puch
Autor: irma
Przepisów: 215 Ocena: 4143 1-2 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
2-3 dkg. drożdży
20 dkg. mąki tortowej
1 jajko
3/4 szkl. ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1 Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na
15 minut.
2 Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a
następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być
ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym
racuchy będą bardziej puszyste i lekkie.
3 W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy
powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik
papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co
dodaje racuchom uroku.
4 Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są
pyszne.
5 Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i
odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną.
6 Życzę SMACZNEGO zajadania!
Twoje notatki do przepisu:
Pralinki ala ferrero rocher Strona 20
Pralinki ala ferrero rocher
Autor: ilovebakepl
Przepisów: 160 Ocena: 1444 3-4 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
ILOŚĆ: ok. 25 czekoladek 100 g wafli
czekoladowych 150 g orzechów
laskowych 200 g nutelli 150 g gorzkiej
czekolady 4 1/2 łyżki
Sposób przygotowania:
1 Wafle rozdrabniamy wałkiem do ciasta lub malakserem. Orzechy laskowe lekko podpiekamy na
suchej patelni, następnie kroimy na niewielkie kawałeczki.
Wafle, orzechy laskowe oraz nutellę przekładamy do miseczki i łączmy. Powstałą masę
przekładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formujemy niewielkie kuleczki i
ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny.
Gorzką czekoladę roztapiamy razem z olejem i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do
lekkiego przestudzenia. Schłodzone kuleczki pokrywamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do
zastygnięcia wierzchu. Przechowujemy w lodówce.
Twoje notatki do przepisu:
Barszcz czerwony wigilijny Strona 21
Barszcz czerwony wigilijny
Autor: sms1962
Przepisów: 5 Ocena: 255 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
buraki, 2 kg
marchew, 1 duża lub 2 małe
pietruszka, 1 duża
seler, ćwiartka
czosnek, 2 ząbki
Chleb na zakwasie, 1-2 kromki
woda przegotowana, 2 litry
Sposób przygotowania:
1 Buraki i resztę jarzyn dokładnie umyć i obrać
2 Buraki i jarzyny pokroić "byle jak"
3 W tak zwanym międzyczasie :-) ugotować wodę i dodać 1 łyżkę stołowa soli na 1 litr. Wodę po
zagotowaniu ostudzić
4 Buraki i jarzyny ułożyć najlepiej w dużym glinianym naczyniu albo słoiku i zalać OSTUDZONĄ
wodą tak aby woda zalewała jarzyny z burakami.
5 Na sam wierzch dać chleb
6 Całość przykryć gazą lub kuchenną ściereczką i postawić w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera
na ok. 5-7 dni.
7 Po mniej więcej tygodniu usunąć warstwę pleśni i zlać barszcz przez sitko do naczynia.
8 Barszcz przelać do butelek/słoików i przechowywać w lodówce.
9 Do Wigilii dać wg. smaku barszcz do przygotowanego wywaru grzybowego czy grzybowo
buraczanego.
Twoje notatki do przepisu:
Piernik Strona 22
Piernik
Autor: jaolowiecki
Przepisów: 7 Ocena: 70 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
maslo, 10 dkg.
cukier, 5 dkg.
miod, 2 lyzki
jajka, 2 duze
mleko, 125 ml.
kakao, 1 lyzka
proszek do pieczenia, 1/2 paczuszki
przyprawa do piernika, 1 lyzeczka
maka, 25 dkg.
migdaly albo orzechy w kawalkach, 5
dkg.
czekolada albo polewa, 10 dkg.
Sposób przygotowania:
1 Ucieram maslo z cukrem i miodem robotem elektrycznym.Dodaje po koleji jajka dalej
ucierajac.Nastepnie make wymieszana z proszkiem do pieczenia ,kakao, przyprawami na
przemian z mlekiem.Na koncu dodaje orzechy albo migdaly.Ciasto nakladam do foremki
posmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta.Pieke 40 min. w piekarniku 200°C(albo
termoobieg 170°C)Upieczony piernik posmarowalam rozpuszczona w kapieli wodnej
czekolada.Mozna go przelozyc powidlami.
Twoje notatki do przepisu:
Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami Strona 23
Krokiety naleśnikowe z kapustą i
grzybami
Autor: goramarcina1
Przepisów: 629 Ocena: 16397 > 6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
20 naleśników zrobionych wg
własnego, ulubionego przepisu
farsz :
1 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule + 3 ząbki czosnku
2 spore garści suszonych grzybów
4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier do
smaku, ew. troszkę posiekanych
suszonych pomidorów
olej do smażenia
2 roztrzepane jajka do obtoczenia
bułka tarta własnej roboty do
panierowania + dodatkowo 2-3 łyżki do
zagęszczenia kapusty
Sposób przygotowania:
1 Dzień wcześniej najlepiej na noc namoczyć grzyby.
Na drugi dzień obgotować je w tej samej wodzie ( ok. 40 min ), aż będą w miarę miękkie,
odcedzić, posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Kapustę również posiekać nie za drobno, zalać wywarem od grzybów, dodać pokrojoną
dowolnie cebulę, pocięty czosnek, olej, posiekane grzyby i wstawić do gotowania. Jeżeli wywaru
z grzybów będzie za mało, dodać wody.
Kapustę dusić aż będzie miękka, doprawić do smaku, odstawić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej,
wymieszać.
W tym czasie kiedy kapusta się dusi, zrobić ciasto wg własnej ulubionej receptury i usmażyć
naleśniki.
89 przepisów na coś na ząb Przepisy zebrane przez: ciacha
Spis treści: Beignets, pączki z Nowego Orleanu .................................................................................................. 2 czekoladowa chmurka z musem owocowym .................................................................................... 3 Piernikowe ludki ................................................................................................................................... 4 Sałatka hawajska ................................................................................................................................. 5 Sałatka z kurczakiem .......................................................................................................................... 6 Tort truskawkowo - śmietanowy ....................................................................................................... 7 Chmurki light ........................................................................................................................................ 9 Skubaniec ............................................................................................................................................ 10 Pyszna pianka z galaretką ................................................................................................................ 11 CIASTO "BELVEDER" .......................................................................................................................... 12 Sałatka karnawałowa ........................................................................................................................ 13 sałatka z pieczarkami ........................................................................................................................ 14 Zasmażka jasna i zasmażka złota ................................................................................................... 15 Kapuśniak z pęczakiem ..................................................................................................................... 16 Letni deser .......................................................................................................................................... 17 Racuchy jak puch ............................................................................................................................... 19 Pralinki ala ferrero rocher ............................................................................................................... 20 Barszcz czerwony wigilijny ............................................................................................................... 21 Piernik ................................................................................................................................................. 22 Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami .................................................................................. 23 Chatka z piernika ............................................................................................................................... 26 Firnee, aromatyczny mleczny deser ............................................................................................... 27 Pasta z makreli .................................................................................................................................. 28 jabłecznik - przepis mamy... ............................................................................................................ 30 Zupa ziemniaczana z kiełbasą ......................................................................................................... 31 Zdrowy deser ...................................................................................................................................... 32 babeczki z kremem ............................................................................................................................ 33 Pierniczki czekoladowe .................................................................................................................... 34 Wątróbka drobiowa z porami ........................................................................................................... 36 RURKI Z KREMEM ............................................................................................................................... 38 Smietanowy deser na zimno ............................................................................................................ 39 tawa-tawas... ..................................................................................................................................... 40 Pierniczki z witrażem ....................................................................................................................... 41 mini pączusie serowe... .................................................................................................................... 42 Piernik przekładany marmoladą ...................................................................................................... 43 Śledź cytrynowy z jajkiem ................................................................................................................ 45 tort w starym stylu ............................................................................................................................ 47 rurki z bitą śmietaną ......................................................................................................................... 49 SOCZYSTA BABKA .............................................................................................................................. 50 Świąteczne pierniczki ........................................................................................................................ 51 Soczysta pierś z kurczaka ................................................................................................................ 52 Babeczki z budyniem ......................................................................................................................... 53 Deser z kaszy manny i jabłek ........................................................................................................... 55 Pyszna sałatka z kurczakiem w sosie czosnkowym ..................................................................... 57 Krówki .................................................................................................................................................. 58 Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową ......................................................... 59 Zapiekanka jarska ............................................................................................................................. 60
Tradycyjna krówka ............................................................................................................................ 61 Ciasto krówka(bez pieczenia) .......................................................................................................... 62 Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks .......................................... 63 Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej .............................................................................. 65 Ciasto Jakuba ...................................................................................................................................... 66 paprykarz szczecinski... .................................................................................................................... 67 Makaron domowy ............................................................................................................................... 68 Kolorowy wielosmakowiec ............................................................................................................... 69 Szybkie faworki .................................................................................................................................. 71 Kluski parowe pod jagodową chmurką ........................................................................................... 72 Ciasto na PIZZE prawie jak w Pizza Hut ......................................................................................... 73 Ciasto z owocami ............................................................................................................................... 74 Cytrynowe ciasteczka walentynkowe ............................................................................................. 75 Tort wiśniowo-śmietanowy w stylu Czarnego Lasu ...................................................................... 76 Piernik przekładany ........................................................................................................................... 78 Bułki faszerowane jajami .................................................................................................................. 79 surówka z czerwonej kapusty .......................................................................................................... 80 Brzoskwiniowe babeczki ................................................................................................................... 81 szarlotka pychotka ............................................................................................................................ 82 Deser z czarnymi porzeczkami ........................................................................................................ 83 Sałatka z pieczonym kurczakiem .................................................................................................... 84 Mikołajki. ............................................................................................................................................. 85 Dżem pomarańczowy ........................................................................................................................ 88 Blok ...................................................................................................................................................... 91 Lekkie ciasto na oleju ....................................................................................................................... 92 Zapiekanka ......................................................................................................................................... 94 Zapiekanki z pieczarkami ................................................................................................................. 95 Placek biszkoptowy z kremem budyniowym i galaretką (na zimno) ......................................... 96 tort serowy z galaretką .................................................................................................................... 97 Schab nadziewany ............................................................................................................................. 98 Ciasteczkowe prezenciki ............................................................................................................... 100 Smazone skrzydelka kurze w czosnkowkej panierce ................................................................. 102 „Waniliowy przekładaniec” ............................................................................................................ 103 Truskawkowe muffiny ..................................................................................................................... 104 Ciastka amerykanki ......................................................................................................................... 105 Blok czekoladowy czyli domowa czekolada z ciasteczkami ...................................................... 106 krówki ................................................................................................................................................ 107 Serowa gwiazda ............................................................................................................................... 108 Czeskie z galaretką ......................................................................................................................... 109 Puszyste pyszności .......................................................................................................................... 110 ciastka kruche .................................................................................................................................. 111 Kostka piastowska .......................................................................................................................... 112
Beignets, pączki z Nowego Orleanu Strona 2 Beignets, pączki z Nowego Orleanu Autor: ilovebakepl Przepisów: 160 Ocena: 1444 > 6 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka suchych drożdży ( instant ) 3 szklanki mąki pszennej typ. 650 2 łyżki oleju DODATKOWO: cukier puder do oprószenia olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 W miseczce mieszamy ciepłą wodę razem z łyżką cukru oraz drożdżami. Odstawiamy na 5 min, aby zaczyn mógł urosnąć ( jeśli nie urośnie wykonujemy od nowa ). W oddzielnej miseczce miksujemy jajka, pozostały cukier ( 3 łyżki ), 2 łyżki oleju, sól oraz wanilię. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy oraz mąkę. Miksujemy całość używając końcówki do chleba tzw. haka. Ciasto powinno być dosyć wilgotne. Miskę z ciastem owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą część przekładamy na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na ok. 30x22 cm i wycinamy kawałki o wymiarach ok 7 cm. Ciasto będzie dosyć lepkie i delikatne, dlatego należy je oprószać mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy. Smażymy w temp. 180 C z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie. 2 2 duże talerze pączków Twoje notatki do przepisu:
czekoladowa chmurka z musem owocowym Strona 3 czekoladowa chmurka z musem owocowym Autor: sereberko80 Przepisów: 379 Ocena: 3982 3-4 os. > 60 min łatwe przystępne Składniki: śmietanka 30 lub 36% 250 ml czekolada biała 10 dag śnieżka 1 żelatyna 1 łyżeczka mus owocowy: mango 1 duże banan 1 duży opcjonalnie płatki migdałów Sposób przygotowania: 1 Krem: śmietankę należy podgrzać w garnku, dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie pozostawić do ostygnięcia i wstawic do lodówki na całą noc. Na drugi dzień do schłodzonej śmietanki nalezy wsypać śnieżkę i ubić ją na sztywną masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia i przestudzić. Ostudzoną żelatynę dodać cienkim strumieniem do masy śmietankowej, nadal miksując na najmniejszych obrotach. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na 2 godz. 2 Mus: mango obrać, pokroić na kawałki, dodać banana w kawałkach i zmiksować blenderem na gładką masę. Musem polać krem, można posypać płatkami migdałów. Smacznego :-) Twoje notatki do przepisu:
Piernikowe ludki Strona 4 Piernikowe ludki Autor: smakowisko Przepisów: 70 Ocena: 477 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: mąka, 1 kg jajka, 3 Miód, 25 dag cukier, 25 dag margaryna, 1 kostka soda oczyszczona, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżka smalec, 1 plaster przyprawa korzenna, 1 opakowanie Sposób przygotowania: 1 Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut. 2 Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia. 3 Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. 4 Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut. Twoje notatki do przepisu:
Sałatka hawajska Strona 5 Sałatka hawajska Autor: Gotujaca1 Przepisów: 15 Ocena: 21 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: sałata kolorowa, 1 główka sałata lodowa, 1 główka piersi z kurczaka, 2 sztuki jogurt naturalny, 200 ml mango, 1/2 sztuki pomarańcza, 1 sztuka kiwi, 2 sztuki papaja, 1 sztuka owoc szarona, 1 sztuka czosnek, 2 ząbki świeża mięta pieprzowa, 1/4 pęczka sól, do smaku pieprz, do smaku przyprawa do kurczaka, 1 torebka Herbata Irving Tea Cocktails Owoce Tropikalne z nutą Mięty, 2 saszetki Sposób przygotowania: 1 W 150 ml gorącej wody zaparzyć herbatę. Ostudzić, połączyć z jogurtem, miętą i posiekanym czosnkiem. Tak powstały sos lekko schłodzić. 2 Piersi kurczaka posypać Przyprawą i upiec na grillu. 3 Owoce pokroić w kostkę. Sałatę porwać na małe kawałki, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, owoce. Całość połączyć z sosem. Twoje notatki do przepisu:
Sałatka z kurczakiem Strona 6 Sałatka z kurczakiem Autor: mari Przepisów: 80 Ocena: 1298 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: piersi z kurczaka (ugotowane), 2 szt. makaron "ryż", 1 opakowanie SOS SOJOWY CIEMNY, 2 łyżki ogórek zielony, 2 szt. sos koperkowo-ziołowy, 2 opakowania koperek, 1 pęczek Sposób przygotowania: 1 Makaron ugotowac, dorzucic pokrojonego w kostkę kurczaka oraz ogórki. Wymieszac z sosem sojowym i posiekanym koprem. Sosy koperkowo-ziołowe przygotowac według przepisu. Połączyc ze składnikami i wymieszac. Twoje notatki do przepisu:
Tort truskawkowo - śmietanowy Strona 7 Tort truskawkowo - śmietanowy Autor: Matematyczka Przepisów: 45 Ocena: 405 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Biszkopt: Jaja, 5 szt. Mąka pszenna, 5 łyżek mąka ziemniaczana, 5 łyżek cukier, 10 łyzek proszek do pieczenia, około 1/2 łyżeczki Masa I truskawki, 600g (300g + 300g) śmietana 30% lub 36%, 250 ml żelatyna, 2 łyżki cukier kryształ, 1/3 szkłanki Masa II Śmietana kremówka, 200-250ml śmietan fix, 1 szt kilka bez, trochę cukru Do dekoracji: Kilka truskawek i, pół tabliczki gorzkie czekolady Sposób przygotowania: 1 Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Stopniowo dodać żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja standardowo piekłam dłużej w trochę niższej temperaturze - specyfika mojego piekarnika. Z podanych ilości wyszła mi tortownica o średnicy 26 cm. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa krążki. 2 Masa I:300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki. ( Nie zachowałam tych proporcji, zmiksowałam większą część). Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie. PS. Podałam podstawowe proporcje choć ja zrobiłam z 400 ml śmietanki i odpowiednio zwiększonych ilości reszty składników i warstwa wyszła dość wysoka i jeszcze powstały 2 desery z masy w pucharkach:-). Polecam dodać z pół łyżki więcej żelatyny- ja na 400ml śmietany i prawie kilogram truskawek dałam 4 łyżki. 3 Masa II: W misce ubić kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i odrobiny cukru. Dodać pokruszone bezy, delikatnie wymieszać.
Tort truskawkowo - śmietanowy Strona 8 4 Dolny krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, na to wylać dość mocno zgęstniałą masę truskawkową, przykryć drugiem krążkiem. Na wierzchu rozsmarować masę śmietanowo-bezową. Na niej ułożyć połówki truskawek i polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego :-) 5 Przepis jest połączeniem przepisów ze strony mojewypieki.blox.pl oraz mojej inwencji:D 6 Czas podany obejmuje pieczenie i stygnięcie. Twoje notatki do przepisu:
Chmurki light Strona 9 Chmurki light Autor: Bardolka Przepisów: 3 Ocena: 48 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 3 jajka 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych 1 łyżeczka słodziku w płynie (wiadomo, można zastąpić cukrem, ale będzie mniej dietetycznie :) ) 15 kropli aromatu, na przykład waniliowego Sposób przygotowania: 1 W miseczce mieszamy żółtka jajek, otręby, słodzik i aromat. 2 Ubijamy pianę z białek, dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, lekko mieszamy. Po wymieszaniu otrzymujemy piankę o konsystencji ubitych białek, bardzo puszystą. Ciasto wykładamy dużą łyżką na blachę z papierem do pieczenia. 3 Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach, po połowie można wyłączyć górną blachę. 4 . Szału nie ma, wsi nie pali, ale zdrowe i pyszne, więc polecam ;-) Twoje notatki do przepisu:
Skubaniec Strona 10 Skubaniec Autor: asiunia54 Przepisów: 37 Ocena: 152 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: mąka, 3 szkl. gęsta śmietana, 3 łyżki margaryna, 25 dkg proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki cukier puder, 3/4 szkl. Jaja, 5 szt kakao (do jednej części ciasta), 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1 Mąkę z margaryną posiekać nożem dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Ciasto zagnieść jak na makaron, podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao- zagnieść i wstawić do lodówki. Drugą część wyłożyć na blachę, ułożyć owoce, polać na sztywno ubitą pianą z 5 białek+ 2 łyżki cukru. Na wierzch poskubać ciasto kakaowe wyciągnięte z lodówki. 2 Piec w temp. 180 st.C ok. 40minut. Twoje notatki do przepisu:
Pyszna pianka z galaretką Strona 11 Pyszna pianka z galaretką Autor: Kiniusia100 Przepisów: 17 Ocena: 95 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 1 kg mielonego twarogu (ja biorę taki z wiaderka) 1 szklanka cukru pudru 3 galaretki cytrynowe 4 śnieżki na mleko 2 szklanki mleka 3 galaretki różnego koloru Sposób przygotowania: 1 Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Zaś galaretki różnego koloru rozpuścić w 1 szklance gorącej wody każdą osobno i pozostawić do całkowitego stężenia, a potem pokroić w kostkę. 2 Śnieżki ubić w 2 szklankach zimnego mleka na sztywną i jednolitą masę, dodać cukier puder, dodawać po łyżce twaróg cały czas miksując. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową i zmiksować, aby utworzyła się jednolita masa. Na koniec dodać różno kolorowe galaretki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 35 x 25. 3 Ja jeszcze dodatkowo wyłożyłam na spód i wierzch herbatniki i polałam rozpuszczoną czekoladą mleczną, ale i bez tego pianka jest pyszna. SMACZNEGO!!! Twoje notatki do przepisu:
CIASTO "BELVEDER" Strona 12 CIASTO "BELVEDER" Autor: Drakanka Przepisów: 5 Ocena: 32 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: maslo, 20 dkg cukier puder, 10 dkg cukier krysztal, 10 dkg czekolada gorzka, 20 dkg orzechy wloskie starte na proszek, 14 dkg maka, 16 dkg zoltka, 6 bialka, 6 cukier waniliowy, 1 lyzka sol, szczypta cukier puder (na glazure), 30 dkg rum (na glazure), 1 dl Sposób przygotowania: 1 miekkie maslo i cukier puder ubic na piane, stopniowo dodawac zoltka. na koncu dodac stopiona i ostudzona czekolade. 2 bialka + cukier krysztal + cukier waniliowy + sol ubic na sztywna piane. make wymieszac z orzechami. ubita piane dodac do masy czekoladowej a potem wsypac mieszanke maki z orzechami powoli i wymieszac. 3 ciasto posmarowac gladko na blaszke wylozona papierem do pieczenia. piec w temp.200 st. przez 15-20 min (w zaleznosci od piekarnika. u mnie trwa to krocej. sprawdzic po prostu po 15 min. patyczkiem) 4 cukier puder + rum wymieszac na gladka mase, glazura ta smarowac jeszcze cieple ciasto. gdy glazur sie zetnie ciasto kroic w 4 x 4 cm kwadraty. smacznego :) Twoje notatki do przepisu:
Sałatka karnawałowa Strona 13 Sałatka karnawałowa Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19777 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: awokado, 2 wędzona szynka, 10 dag pomarańcza czerwona papryka mała cebula sok z 0,5 cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: 1 Awokado przekroić, wyjąć pestkę, część miąższu wydrążyć, skropić sokiem z cytryny. Szynkę zwinąć w ruloniki, paprykę pokroić w kostkę, cebule posiekać, pomarańcze obrać i pokroić na cząstki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć fantazyjnie na awokado, doprawić. Twoje notatki do przepisu:
sałatka z pieczarkami Strona 14 sałatka z pieczarkami Autor: gvlba Przepisów: 118 Ocena: 850 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 0,5 kg pieczarek.3 ugotowane na twardo jajka,pęczek szczypiorku,majonez,sól,pieprz,słodka czerwona papryka Sposób przygotowania: 1 Pieczarki oczyścić,opłukać i pokroić w drobna koseczke.Podsmazyc krótko na patelni,następnie odstawić do wystygnięcia.W miedzy czasie ugotowane na twardo jajka pokroic w kostkę a szczypiorek posiekać.Pieczarki połączyć z jajkami,szczypiorkiem i majonezem.Dokładnie wymieszac i przyprawic do smaku sola.pieprzem i słodka papryką. Twoje notatki do przepisu:
Zasmażka jasna i zasmażka złota Strona 15 Zasmażka jasna i zasmażka złota Autor: Elifia Przepisów: 51 Ocena: 4235 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 3 dag tłuszu 3 dag mąki 1/4 litra gorącego wywaru 1/4 litra wody, mleka lub zimnego wywaru Sposób przygotowania: 1 ZASMAŻKA JASNA: Tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie rumieniąc, ostawić. Rozprowadzić zimnym płynem, dolewając go po trochu do zasmażki i stale dokładnie mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z potrawą. ZASMAŻKA ZŁOTA: Mąkę zrumienić w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek.Rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z potrawą. Twoje notatki do przepisu:
Kapuśniak z pęczakiem Strona 16 Kapuśniak z pęczakiem Autor: goramarcina1 Przepisów: 629 Ocena: 16397 5-6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1,2 kg kapusty kiszonej 2 pokrojone cebule + 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy pęczak 400g boczku swieżego lub wędzonego 400 g kiełbasy podwawelskiej lub podobnej sół, pieprz mielony, łyżka majeranku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ew. łyżeczka cukru posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1 Kapustę pokroić i włożyć do większego garnka, wsypać kaszę pęczak, wlać gorącą wodę, posolić i wstawić do gotawania. Boczek i kiełbasę pokroić, przesmażyć najpierw boczek a potem na tym samym tłuszczu kiełbasę i cebulę z czosnkiem, wszystko dodać do garnka z kapustą. Wrzucić liście i ziele angielskie, pod koniec gotowania, jak kapusta będzie miękka dodać pieprz i majeranek. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego ! Twoje notatki do przepisu:
Letni deser Strona 17 Letni deser Autor: goramarcina1 Przepisów: 629 Ocena: 16397 > 6 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: ok.350 g podłużnych biszkoptów 300 ml. wody z cukrem i sokiem cytrynowym do nasączenia 1 litr śmietany kremówki 1, 5 opakowania galaretki owocowej o dowolnym smaku 2 -3 łyżki cukru pudru ok. 700 g różnych owoców Sposób przygotowania: 1 Biszkopty ułożyć na dnie dużego naczynia, polać wodą z cukrem i sokiem z cytryny, poukładać owoce. 2 Galaretkę rozpuścić w 200 ml. gorącej wody, postawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i na końcu zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Wylać na biszkopty, poukładać owoce i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. SMACZNEGO
Letni deser Strona 18 Twoje notatki do przepisu:
Racuchy jak puch Strona 19 Racuchy jak puch Autor: irma Przepisów: 215 Ocena: 4143 1-2 os. 30 min średnie przystępne Składniki: 2-3 dkg. drożdży 20 dkg. mąki tortowej 1 jajko 3/4 szkl. ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki cukru cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 2 Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym racuchy będą bardziej puszyste i lekkie. 3 W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co dodaje racuchom uroku. 4 Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są pyszne. 5 Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną. 6 Życzę SMACZNEGO zajadania! Twoje notatki do przepisu:
Pralinki ala ferrero rocher Strona 20 Pralinki ala ferrero rocher Autor: ilovebakepl Przepisów: 160 Ocena: 1444 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ILOŚĆ: ok. 25 czekoladek 100 g wafli czekoladowych 150 g orzechów laskowych 200 g nutelli 150 g gorzkiej czekolady 4 1/2 łyżki Sposób przygotowania: 1 Wafle rozdrabniamy wałkiem do ciasta lub malakserem. Orzechy laskowe lekko podpiekamy na suchej patelni, następnie kroimy na niewielkie kawałeczki. Wafle, orzechy laskowe oraz nutellę przekładamy do miseczki i łączmy. Powstałą masę przekładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formujemy niewielkie kuleczki i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny. Gorzką czekoladę roztapiamy razem z olejem i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzone kuleczki pokrywamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia wierzchu. Przechowujemy w lodówce. Twoje notatki do przepisu:
Barszcz czerwony wigilijny Strona 21 Barszcz czerwony wigilijny Autor: sms1962 Przepisów: 5 Ocena: 255 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: buraki, 2 kg marchew, 1 duża lub 2 małe pietruszka, 1 duża seler, ćwiartka czosnek, 2 ząbki Chleb na zakwasie, 1-2 kromki woda przegotowana, 2 litry Sposób przygotowania: 1 Buraki i resztę jarzyn dokładnie umyć i obrać 2 Buraki i jarzyny pokroić "byle jak" 3 W tak zwanym międzyczasie :-) ugotować wodę i dodać 1 łyżkę stołowa soli na 1 litr. Wodę po zagotowaniu ostudzić 4 Buraki i jarzyny ułożyć najlepiej w dużym glinianym naczyniu albo słoiku i zalać OSTUDZONĄ wodą tak aby woda zalewała jarzyny z burakami. 5 Na sam wierzch dać chleb 6 Całość przykryć gazą lub kuchenną ściereczką i postawić w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera na ok. 5-7 dni. 7 Po mniej więcej tygodniu usunąć warstwę pleśni i zlać barszcz przez sitko do naczynia. 8 Barszcz przelać do butelek/słoików i przechowywać w lodówce. 9 Do Wigilii dać wg. smaku barszcz do przygotowanego wywaru grzybowego czy grzybowo buraczanego. Twoje notatki do przepisu:
Piernik Strona 22 Piernik Autor: jaolowiecki Przepisów: 7 Ocena: 70 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: maslo, 10 dkg. cukier, 5 dkg. miod, 2 lyzki jajka, 2 duze mleko, 125 ml. kakao, 1 lyzka proszek do pieczenia, 1/2 paczuszki przyprawa do piernika, 1 lyzeczka maka, 25 dkg. migdaly albo orzechy w kawalkach, 5 dkg. czekolada albo polewa, 10 dkg. Sposób przygotowania: 1 Ucieram maslo z cukrem i miodem robotem elektrycznym.Dodaje po koleji jajka dalej ucierajac.Nastepnie make wymieszana z proszkiem do pieczenia ,kakao, przyprawami na przemian z mlekiem.Na koncu dodaje orzechy albo migdaly.Ciasto nakladam do foremki posmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta.Pieke 40 min. w piekarniku 200°C(albo termoobieg 170°C)Upieczony piernik posmarowalam rozpuszczona w kapieli wodnej czekolada.Mozna go przelozyc powidlami. Twoje notatki do przepisu:
Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami Strona 23 Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami Autor: goramarcina1 Przepisów: 629 Ocena: 16397 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 20 naleśników zrobionych wg własnego, ulubionego przepisu farsz : 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule + 3 ząbki czosnku 2 spore garści suszonych grzybów 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier do smaku, ew. troszkę posiekanych suszonych pomidorów olej do smażenia 2 roztrzepane jajka do obtoczenia bułka tarta własnej roboty do panierowania + dodatkowo 2-3 łyżki do zagęszczenia kapusty Sposób przygotowania: 1 Dzień wcześniej najlepiej na noc namoczyć grzyby. Na drugi dzień obgotować je w tej samej wodzie ( ok. 40 min ), aż będą w miarę miękkie, odcedzić, posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kapustę również posiekać nie za drobno, zalać wywarem od grzybów, dodać pokrojoną dowolnie cebulę, pocięty czosnek, olej, posiekane grzyby i wstawić do gotowania. Jeżeli wywaru z grzybów będzie za mało, dodać wody. Kapustę dusić aż będzie miękka, doprawić do smaku, odstawić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej, wymieszać. W tym czasie kiedy kapusta się dusi, zrobić ciasto wg własnej ulubionej receptury i usmażyć naleśniki.