Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony121 728
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań84 802

cos-na-zab-173439-20150526093124

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :7.3 MB
Rozszerzenie:pdf

cos-na-zab-173439-20150526093124.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 114 stron)

89 przepisów na coś na ząb Przepisy zebrane przez: ciacha

Spis treści: Beignets, pączki z Nowego Orleanu .................................................................................................. 2 czekoladowa chmurka z musem owocowym .................................................................................... 3 Piernikowe ludki ................................................................................................................................... 4 Sałatka hawajska ................................................................................................................................. 5 Sałatka z kurczakiem .......................................................................................................................... 6 Tort truskawkowo - śmietanowy ....................................................................................................... 7 Chmurki light ........................................................................................................................................ 9 Skubaniec ............................................................................................................................................ 10 Pyszna pianka z galaretką ................................................................................................................ 11 CIASTO "BELVEDER" .......................................................................................................................... 12 Sałatka karnawałowa ........................................................................................................................ 13 sałatka z pieczarkami ........................................................................................................................ 14 Zasmażka jasna i zasmażka złota ................................................................................................... 15 Kapuśniak z pęczakiem ..................................................................................................................... 16 Letni deser .......................................................................................................................................... 17 Racuchy jak puch ............................................................................................................................... 19 Pralinki ala ferrero rocher ............................................................................................................... 20 Barszcz czerwony wigilijny ............................................................................................................... 21 Piernik ................................................................................................................................................. 22 Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami .................................................................................. 23 Chatka z piernika ............................................................................................................................... 26 Firnee, aromatyczny mleczny deser ............................................................................................... 27 Pasta z makreli .................................................................................................................................. 28 jabłecznik - przepis mamy... ............................................................................................................ 30 Zupa ziemniaczana z kiełbasą ......................................................................................................... 31 Zdrowy deser ...................................................................................................................................... 32 babeczki z kremem ............................................................................................................................ 33 Pierniczki czekoladowe .................................................................................................................... 34 Wątróbka drobiowa z porami ........................................................................................................... 36 RURKI Z KREMEM ............................................................................................................................... 38 Smietanowy deser na zimno ............................................................................................................ 39 tawa-tawas... ..................................................................................................................................... 40 Pierniczki z witrażem ....................................................................................................................... 41 mini pączusie serowe... .................................................................................................................... 42 Piernik przekładany marmoladą ...................................................................................................... 43 Śledź cytrynowy z jajkiem ................................................................................................................ 45 tort w starym stylu ............................................................................................................................ 47 rurki z bitą śmietaną ......................................................................................................................... 49 SOCZYSTA BABKA .............................................................................................................................. 50 Świąteczne pierniczki ........................................................................................................................ 51 Soczysta pierś z kurczaka ................................................................................................................ 52 Babeczki z budyniem ......................................................................................................................... 53 Deser z kaszy manny i jabłek ........................................................................................................... 55 Pyszna sałatka z kurczakiem w sosie czosnkowym ..................................................................... 57 Krówki .................................................................................................................................................. 58 Domowy knoppers - wafelek z masą mleczną i orzechową ......................................................... 59 Zapiekanka jarska ............................................................................................................................. 60

Tradycyjna krówka ............................................................................................................................ 61 Ciasto krówka(bez pieczenia) .......................................................................................................... 62 Świąteczna uczta dla zmysłów czyli przepis na aromatyczny keks .......................................... 63 Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej .............................................................................. 65 Ciasto Jakuba ...................................................................................................................................... 66 paprykarz szczecinski... .................................................................................................................... 67 Makaron domowy ............................................................................................................................... 68 Kolorowy wielosmakowiec ............................................................................................................... 69 Szybkie faworki .................................................................................................................................. 71 Kluski parowe pod jagodową chmurką ........................................................................................... 72 Ciasto na PIZZE prawie jak w Pizza Hut ......................................................................................... 73 Ciasto z owocami ............................................................................................................................... 74 Cytrynowe ciasteczka walentynkowe ............................................................................................. 75 Tort wiśniowo-śmietanowy w stylu Czarnego Lasu ...................................................................... 76 Piernik przekładany ........................................................................................................................... 78 Bułki faszerowane jajami .................................................................................................................. 79 surówka z czerwonej kapusty .......................................................................................................... 80 Brzoskwiniowe babeczki ................................................................................................................... 81 szarlotka pychotka ............................................................................................................................ 82 Deser z czarnymi porzeczkami ........................................................................................................ 83 Sałatka z pieczonym kurczakiem .................................................................................................... 84 Mikołajki. ............................................................................................................................................. 85 Dżem pomarańczowy ........................................................................................................................ 88 Blok ...................................................................................................................................................... 91 Lekkie ciasto na oleju ....................................................................................................................... 92 Zapiekanka ......................................................................................................................................... 94 Zapiekanki z pieczarkami ................................................................................................................. 95 Placek biszkoptowy z kremem budyniowym i galaretką (na zimno) ......................................... 96 tort serowy z galaretką .................................................................................................................... 97 Schab nadziewany ............................................................................................................................. 98 Ciasteczkowe prezenciki ............................................................................................................... 100 Smazone skrzydelka kurze w czosnkowkej panierce ................................................................. 102 „Waniliowy przekładaniec” ............................................................................................................ 103 Truskawkowe muffiny ..................................................................................................................... 104 Ciastka amerykanki ......................................................................................................................... 105 Blok czekoladowy czyli domowa czekolada z ciasteczkami ...................................................... 106 krówki ................................................................................................................................................ 107 Serowa gwiazda ............................................................................................................................... 108 Czeskie z galaretką ......................................................................................................................... 109 Puszyste pyszności .......................................................................................................................... 110 ciastka kruche .................................................................................................................................. 111 Kostka piastowska .......................................................................................................................... 112

Beignets, pączki z Nowego Orleanu Strona 2 Beignets, pączki z Nowego Orleanu Autor: ilovebakepl Przepisów: 160 Ocena: 1444 > 6 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub zapachu waniliowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka suchych drożdży ( instant ) 3 szklanki mąki pszennej typ. 650 2 łyżki oleju DODATKOWO: cukier puder do oprószenia olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 W miseczce mieszamy ciepłą wodę razem z łyżką cukru oraz drożdżami. Odstawiamy na 5 min, aby zaczyn mógł urosnąć ( jeśli nie urośnie wykonujemy od nowa ). W oddzielnej miseczce miksujemy jajka, pozostały cukier ( 3 łyżki ), 2 łyżki oleju, sól oraz wanilię. Następnie dodajemy zaczyn drożdżowy oraz mąkę. Miksujemy całość używając końcówki do chleba tzw. haka. Ciasto powinno być dosyć wilgotne. Miskę z ciastem owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą część przekładamy na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy każdą część ciasta na ok. 30x22 cm i wycinamy kawałki o wymiarach ok 7 cm. Ciasto będzie dosyć lepkie i delikatne, dlatego należy je oprószać mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy. Smażymy w temp. 180 C z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie. 2 2 duże talerze pączków Twoje notatki do przepisu:

czekoladowa chmurka z musem owocowym Strona 3 czekoladowa chmurka z musem owocowym Autor: sereberko80 Przepisów: 379 Ocena: 3982 3-4 os. > 60 min łatwe przystępne Składniki: śmietanka 30 lub 36% 250 ml czekolada biała 10 dag śnieżka 1 żelatyna 1 łyżeczka mus owocowy: mango 1 duże banan 1 duży opcjonalnie płatki migdałów Sposób przygotowania: 1 Krem: śmietankę należy podgrzać w garnku, dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia (nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie pozostawić do ostygnięcia i wstawic do lodówki na całą noc. Na drugi dzień do schłodzonej śmietanki nalezy wsypać śnieżkę i ubić ją na sztywną masę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia i przestudzić. Ostudzoną żelatynę dodać cienkim strumieniem do masy śmietankowej, nadal miksując na najmniejszych obrotach. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na 2 godz. 2 Mus: mango obrać, pokroić na kawałki, dodać banana w kawałkach i zmiksować blenderem na gładką masę. Musem polać krem, można posypać płatkami migdałów. Smacznego :-) Twoje notatki do przepisu:

Piernikowe ludki Strona 4 Piernikowe ludki Autor: smakowisko Przepisów: 70 Ocena: 477 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: mąka, 1 kg jajka, 3 Miód, 25 dag cukier, 25 dag margaryna, 1 kostka soda oczyszczona, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżka smalec, 1 plaster przyprawa korzenna, 1 opakowanie Sposób przygotowania: 1 Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia. Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut. 2 Miód, cukier, margarynę, przyprawy i smalec roztopić w garnku, tak aby uzyskać jednolitą masę. Całość zostawić do ostygnięcia. 3 Jajka ubić, następnie połączyć z mąką i sodą oczyszczona, rozpuszczoną w jednej łyżeczce wody. Całość wymieszać i połączyć z płynną, ostygniętą masą. 4 Z rozwałkowanego, podsypanego mąką ciasta wycinać pierniczki na grubość około 3 mm. Piec w temperaturze 180ºC przez 8-10 minut. Twoje notatki do przepisu:

Sałatka hawajska Strona 5 Sałatka hawajska Autor: Gotujaca1 Przepisów: 15 Ocena: 21 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: sałata kolorowa, 1 główka sałata lodowa, 1 główka piersi z kurczaka, 2 sztuki jogurt naturalny, 200 ml mango, 1/2 sztuki pomarańcza, 1 sztuka kiwi, 2 sztuki papaja, 1 sztuka owoc szarona, 1 sztuka czosnek, 2 ząbki świeża mięta pieprzowa, 1/4 pęczka sól, do smaku pieprz, do smaku przyprawa do kurczaka, 1 torebka Herbata Irving Tea Cocktails Owoce Tropikalne z nutą Mięty, 2 saszetki Sposób przygotowania: 1 W 150 ml gorącej wody zaparzyć herbatę. Ostudzić, połączyć z jogurtem, miętą i posiekanym czosnkiem. Tak powstały sos lekko schłodzić. 2 Piersi kurczaka posypać Przyprawą i upiec na grillu. 3 Owoce pokroić w kostkę. Sałatę porwać na małe kawałki, dodać kurczaka pokrojonego w kostkę, owoce. Całość połączyć z sosem. Twoje notatki do przepisu:

Sałatka z kurczakiem Strona 6 Sałatka z kurczakiem Autor: mari Przepisów: 80 Ocena: 1298 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: piersi z kurczaka (ugotowane), 2 szt. makaron "ryż", 1 opakowanie SOS SOJOWY CIEMNY, 2 łyżki ogórek zielony, 2 szt. sos koperkowo-ziołowy, 2 opakowania koperek, 1 pęczek Sposób przygotowania: 1 Makaron ugotowac, dorzucic pokrojonego w kostkę kurczaka oraz ogórki. Wymieszac z sosem sojowym i posiekanym koprem. Sosy koperkowo-ziołowe przygotowac według przepisu. Połączyc ze składnikami i wymieszac. Twoje notatki do przepisu:

Tort truskawkowo - śmietanowy Strona 7 Tort truskawkowo - śmietanowy Autor: Matematyczka Przepisów: 45 Ocena: 405 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Biszkopt: Jaja, 5 szt. Mąka pszenna, 5 łyżek mąka ziemniaczana, 5 łyżek cukier, 10 łyzek proszek do pieczenia, około 1/2 łyżeczki Masa I truskawki, 600g (300g + 300g) śmietana 30% lub 36%, 250 ml żelatyna, 2 łyżki cukier kryształ, 1/3 szkłanki Masa II Śmietana kremówka, 200-250ml śmietan fix, 1 szt kilka bez, trochę cukru Do dekoracji: Kilka truskawek i, pół tabliczki gorzkie czekolady Sposób przygotowania: 1 Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Stopniowo dodać żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja standardowo piekłam dłużej w trochę niższej temperaturze - specyfika mojego piekarnika. Z podanych ilości wyszła mi tortownica o średnicy 26 cm. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa krążki. 2 Masa I:300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki. ( Nie zachowałam tych proporcji, zmiksowałam większą część). Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie. PS. Podałam podstawowe proporcje choć ja zrobiłam z 400 ml śmietanki i odpowiednio zwiększonych ilości reszty składników i warstwa wyszła dość wysoka i jeszcze powstały 2 desery z masy w pucharkach:-). Polecam dodać z pół łyżki więcej żelatyny- ja na 400ml śmietany i prawie kilogram truskawek dałam 4 łyżki. 3 Masa II: W misce ubić kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i odrobiny cukru. Dodać pokruszone bezy, delikatnie wymieszać.

Tort truskawkowo - śmietanowy Strona 8 4 Dolny krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, na to wylać dość mocno zgęstniałą masę truskawkową, przykryć drugiem krążkiem. Na wierzchu rozsmarować masę śmietanowo-bezową. Na niej ułożyć połówki truskawek i polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego :-) 5 Przepis jest połączeniem przepisów ze strony mojewypieki.blox.pl oraz mojej inwencji:D 6 Czas podany obejmuje pieczenie i stygnięcie. Twoje notatki do przepisu:

Chmurki light Strona 9 Chmurki light Autor: Bardolka Przepisów: 3 Ocena: 48 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 3 jajka 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych 1 łyżeczka słodziku w płynie (wiadomo, można zastąpić cukrem, ale będzie mniej dietetycznie :) ) 15 kropli aromatu, na przykład waniliowego Sposób przygotowania: 1 W miseczce mieszamy żółtka jajek, otręby, słodzik i aromat. 2 Ubijamy pianę z białek, dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, lekko mieszamy. Po wymieszaniu otrzymujemy piankę o konsystencji ubitych białek, bardzo puszystą. Ciasto wykładamy dużą łyżką na blachę z papierem do pieczenia. 3 Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach, po połowie można wyłączyć górną blachę. 4 . Szału nie ma, wsi nie pali, ale zdrowe i pyszne, więc polecam ;-) Twoje notatki do przepisu:

Skubaniec Strona 10 Skubaniec Autor: asiunia54 Przepisów: 37 Ocena: 152 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: mąka, 3 szkl. gęsta śmietana, 3 łyżki margaryna, 25 dkg proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki cukier puder, 3/4 szkl. Jaja, 5 szt kakao (do jednej części ciasta), 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1 Mąkę z margaryną posiekać nożem dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Ciasto zagnieść jak na makaron, podzielić na dwie części, do jednej części dodać kakao- zagnieść i wstawić do lodówki. Drugą część wyłożyć na blachę, ułożyć owoce, polać na sztywno ubitą pianą z 5 białek+ 2 łyżki cukru. Na wierzch poskubać ciasto kakaowe wyciągnięte z lodówki. 2 Piec w temp. 180 st.C ok. 40minut. Twoje notatki do przepisu:

Pyszna pianka z galaretką Strona 11 Pyszna pianka z galaretką Autor: Kiniusia100 Przepisów: 17 Ocena: 95 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 1 kg mielonego twarogu (ja biorę taki z wiaderka) 1 szklanka cukru pudru 3 galaretki cytrynowe 4 śnieżki na mleko 2 szklanki mleka 3 galaretki różnego koloru Sposób przygotowania: 1 Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Zaś galaretki różnego koloru rozpuścić w 1 szklance gorącej wody każdą osobno i pozostawić do całkowitego stężenia, a potem pokroić w kostkę. 2 Śnieżki ubić w 2 szklankach zimnego mleka na sztywną i jednolitą masę, dodać cukier puder, dodawać po łyżce twaróg cały czas miksując. Dodać tężejącą galaretkę cytrynową i zmiksować, aby utworzyła się jednolita masa. Na koniec dodać różno kolorowe galaretki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć na blaszkę o wymiarach 35 x 25. 3 Ja jeszcze dodatkowo wyłożyłam na spód i wierzch herbatniki i polałam rozpuszczoną czekoladą mleczną, ale i bez tego pianka jest pyszna. SMACZNEGO!!! Twoje notatki do przepisu:

CIASTO "BELVEDER" Strona 12 CIASTO "BELVEDER" Autor: Drakanka Przepisów: 5 Ocena: 32 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: maslo, 20 dkg cukier puder, 10 dkg cukier krysztal, 10 dkg czekolada gorzka, 20 dkg orzechy wloskie starte na proszek, 14 dkg maka, 16 dkg zoltka, 6 bialka, 6 cukier waniliowy, 1 lyzka sol, szczypta cukier puder (na glazure), 30 dkg rum (na glazure), 1 dl Sposób przygotowania: 1 miekkie maslo i cukier puder ubic na piane, stopniowo dodawac zoltka. na koncu dodac stopiona i ostudzona czekolade. 2 bialka + cukier krysztal + cukier waniliowy + sol ubic na sztywna piane. make wymieszac z orzechami. ubita piane dodac do masy czekoladowej a potem wsypac mieszanke maki z orzechami powoli i wymieszac. 3 ciasto posmarowac gladko na blaszke wylozona papierem do pieczenia. piec w temp.200 st. przez 15-20 min (w zaleznosci od piekarnika. u mnie trwa to krocej. sprawdzic po prostu po 15 min. patyczkiem) 4 cukier puder + rum wymieszac na gladka mase, glazura ta smarowac jeszcze cieple ciasto. gdy glazur sie zetnie ciasto kroic w 4 x 4 cm kwadraty. smacznego :) Twoje notatki do przepisu:

Sałatka karnawałowa Strona 13 Sałatka karnawałowa Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19777 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: awokado, 2 wędzona szynka, 10 dag pomarańcza czerwona papryka mała cebula sok z 0,5 cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: 1 Awokado przekroić, wyjąć pestkę, część miąższu wydrążyć, skropić sokiem z cytryny. Szynkę zwinąć w ruloniki, paprykę pokroić w kostkę, cebule posiekać, pomarańcze obrać i pokroić na cząstki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć fantazyjnie na awokado, doprawić. Twoje notatki do przepisu:

sałatka z pieczarkami Strona 14 sałatka z pieczarkami Autor: gvlba Przepisów: 118 Ocena: 850 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 0,5 kg pieczarek.3 ugotowane na twardo jajka,pęczek szczypiorku,majonez,sól,pieprz,słodka czerwona papryka Sposób przygotowania: 1 Pieczarki oczyścić,opłukać i pokroić w drobna koseczke.Podsmazyc krótko na patelni,następnie odstawić do wystygnięcia.W miedzy czasie ugotowane na twardo jajka pokroic w kostkę a szczypiorek posiekać.Pieczarki połączyć z jajkami,szczypiorkiem i majonezem.Dokładnie wymieszac i przyprawic do smaku sola.pieprzem i słodka papryką. Twoje notatki do przepisu:

Zasmażka jasna i zasmażka złota Strona 15 Zasmażka jasna i zasmażka złota Autor: Elifia Przepisów: 51 Ocena: 4235 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 3 dag tłuszu 3 dag mąki 1/4 litra gorącego wywaru 1/4 litra wody, mleka lub zimnego wywaru Sposób przygotowania: 1 ZASMAŻKA JASNA: Tłuszcz rozgrzać, dodać mąkę, szybko zasmażyć nie rumieniąc, ostawić. Rozprowadzić zimnym płynem, dolewając go po trochu do zasmażki i stale dokładnie mieszając, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek. Zagotować, rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z potrawą. ZASMAŻKA ZŁOTA: Mąkę zrumienić w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Tłuszcz rozgrzać, zmieszać ze zrumienioną mąką, rozprowadzić zimnym płynem, zagotować dokładnie mieszając, aby nie było grudek.Rozrzedzić gorącym wywarem i połączyć z potrawą. Twoje notatki do przepisu:

Kapuśniak z pęczakiem Strona 16 Kapuśniak z pęczakiem Autor: goramarcina1 Przepisów: 629 Ocena: 16397 5-6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1,2 kg kapusty kiszonej 2 pokrojone cebule + 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy pęczak 400g boczku swieżego lub wędzonego 400 g kiełbasy podwawelskiej lub podobnej sół, pieprz mielony, łyżka majeranku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ew. łyżeczka cukru posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1 Kapustę pokroić i włożyć do większego garnka, wsypać kaszę pęczak, wlać gorącą wodę, posolić i wstawić do gotawania. Boczek i kiełbasę pokroić, przesmażyć najpierw boczek a potem na tym samym tłuszczu kiełbasę i cebulę z czosnkiem, wszystko dodać do garnka z kapustą. Wrzucić liście i ziele angielskie, pod koniec gotowania, jak kapusta będzie miękka dodać pieprz i majeranek. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego ! Twoje notatki do przepisu:

Letni deser Strona 17 Letni deser Autor: goramarcina1 Przepisów: 629 Ocena: 16397 > 6 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: ok.350 g podłużnych biszkoptów 300 ml. wody z cukrem i sokiem cytrynowym do nasączenia 1 litr śmietany kremówki 1, 5 opakowania galaretki owocowej o dowolnym smaku 2 -3 łyżki cukru pudru ok. 700 g różnych owoców Sposób przygotowania: 1 Biszkopty ułożyć na dnie dużego naczynia, polać wodą z cukrem i sokiem z cytryny, poukładać owoce. 2 Galaretkę rozpuścić w 200 ml. gorącej wody, postawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder i na końcu zimną ale jeszcze płynną galaretkę. Wylać na biszkopty, poukładać owoce i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. SMACZNEGO

Letni deser Strona 18 Twoje notatki do przepisu:

Racuchy jak puch Strona 19 Racuchy jak puch Autor: irma Przepisów: 215 Ocena: 4143 1-2 os. 30 min średnie przystępne Składniki: 2-3 dkg. drożdży 20 dkg. mąki tortowej 1 jajko 3/4 szkl. ciepłego mleka szczypta soli 2 łyżki cukru cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru , 1 łyżką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 2 Mąkę wymieszać z jajkiem, ciepłym /ale nie gorącym/ mlekiem, pozostałym cukrem i solą, a następnie dodać drożdże i wszystko wyrobić dokładnie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być ciągnące, ale nie za gęste.Odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.Im bardziej wyrośnie, tym racuchy będą bardziej puszyste i lekkie. 3 W niedużym garnku rozgrzać większą ilość oleju i na gorący nakładać łyżeczką ciasto.Racuchy powinny pływać jak pączki. Smażyć bardzo krótko z każdej strony. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu.Podczas smażenia tworzą się wypustki, co dodaje racuchom uroku. 4 Po wyjęciu posypać cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia, ale po wystygnięciu też są pyszne. 5 Ja latem robię do nich sos z jagód - 1/2l jagód rozgniatam i gotuję na małym ogniu z cukrem i odrobiną wody, a następnie zagęszczam mąką ziemniaczaną. 6 Życzę SMACZNEGO zajadania! Twoje notatki do przepisu:

Pralinki ala ferrero rocher Strona 20 Pralinki ala ferrero rocher Autor: ilovebakepl Przepisów: 160 Ocena: 1444 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ILOŚĆ: ok. 25 czekoladek 100 g wafli czekoladowych 150 g orzechów laskowych 200 g nutelli 150 g gorzkiej czekolady 4 1/2 łyżki Sposób przygotowania: 1 Wafle rozdrabniamy wałkiem do ciasta lub malakserem. Orzechy laskowe lekko podpiekamy na suchej patelni, następnie kroimy na niewielkie kawałeczki. Wafle, orzechy laskowe oraz nutellę przekładamy do miseczki i łączmy. Powstałą masę przekładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formujemy niewielkie kuleczki i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny. Gorzką czekoladę roztapiamy razem z olejem i mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Schłodzone kuleczki pokrywamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia wierzchu. Przechowujemy w lodówce. Twoje notatki do przepisu:

Barszcz czerwony wigilijny Strona 21 Barszcz czerwony wigilijny Autor: sms1962 Przepisów: 5 Ocena: 255 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: buraki, 2 kg marchew, 1 duża lub 2 małe pietruszka, 1 duża seler, ćwiartka czosnek, 2 ząbki Chleb na zakwasie, 1-2 kromki woda przegotowana, 2 litry Sposób przygotowania: 1 Buraki i resztę jarzyn dokładnie umyć i obrać 2 Buraki i jarzyny pokroić "byle jak" 3 W tak zwanym międzyczasie :-) ugotować wodę i dodać 1 łyżkę stołowa soli na 1 litr. Wodę po zagotowaniu ostudzić 4 Buraki i jarzyny ułożyć najlepiej w dużym glinianym naczyniu albo słoiku i zalać OSTUDZONĄ wodą tak aby woda zalewała jarzyny z burakami. 5 Na sam wierzch dać chleb 6 Całość przykryć gazą lub kuchenną ściereczką i postawić w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera na ok. 5-7 dni. 7 Po mniej więcej tygodniu usunąć warstwę pleśni i zlać barszcz przez sitko do naczynia. 8 Barszcz przelać do butelek/słoików i przechowywać w lodówce. 9 Do Wigilii dać wg. smaku barszcz do przygotowanego wywaru grzybowego czy grzybowo buraczanego. Twoje notatki do przepisu:

Piernik Strona 22 Piernik Autor: jaolowiecki Przepisów: 7 Ocena: 70 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: maslo, 10 dkg. cukier, 5 dkg. miod, 2 lyzki jajka, 2 duze mleko, 125 ml. kakao, 1 lyzka proszek do pieczenia, 1/2 paczuszki przyprawa do piernika, 1 lyzeczka maka, 25 dkg. migdaly albo orzechy w kawalkach, 5 dkg. czekolada albo polewa, 10 dkg. Sposób przygotowania: 1 Ucieram maslo z cukrem i miodem robotem elektrycznym.Dodaje po koleji jajka dalej ucierajac.Nastepnie make wymieszana z proszkiem do pieczenia ,kakao, przyprawami na przemian z mlekiem.Na koncu dodaje orzechy albo migdaly.Ciasto nakladam do foremki posmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta.Pieke 40 min. w piekarniku 200°C(albo termoobieg 170°C)Upieczony piernik posmarowalam rozpuszczona w kapieli wodnej czekolada.Mozna go przelozyc powidlami. Twoje notatki do przepisu:

Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami Strona 23 Krokiety naleśnikowe z kapustą i grzybami Autor: goramarcina1 Przepisów: 629 Ocena: 16397 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 20 naleśników zrobionych wg własnego, ulubionego przepisu farsz : 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule + 3 ząbki czosnku 2 spore garści suszonych grzybów 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier do smaku, ew. troszkę posiekanych suszonych pomidorów olej do smażenia 2 roztrzepane jajka do obtoczenia bułka tarta własnej roboty do panierowania + dodatkowo 2-3 łyżki do zagęszczenia kapusty Sposób przygotowania: 1 Dzień wcześniej najlepiej na noc namoczyć grzyby. Na drugi dzień obgotować je w tej samej wodzie ( ok. 40 min ), aż będą w miarę miękkie, odcedzić, posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Kapustę również posiekać nie za drobno, zalać wywarem od grzybów, dodać pokrojoną dowolnie cebulę, pocięty czosnek, olej, posiekane grzyby i wstawić do gotowania. Jeżeli wywaru z grzybów będzie za mało, dodać wody. Kapustę dusić aż będzie miękka, doprawić do smaku, odstawić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej, wymieszać. W tym czasie kiedy kapusta się dusi, zrobić ciasto wg własnej ulubionej receptury i usmażyć naleśniki.