SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ ...................................................................... 93
Naleśniki z polewą truskawkową :) ................................................................................................. 94
Ciasto z truskawkowym musem i cytrynową pianką .................................................................. 95
Torcik morelowo-truskawkowy na zimno ....................................................................................... 96
BABKA NA PARZE ............................................................................................................................... 97
Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone ............................................................................. 98
Truskawki z serem feta i szparagami ........................................................................................... 100
Deser truskawkowy ......................................................................................................................... 101
Delicje z truskawek i musem z białej czekolady ......................................................................... 102
Kruche babeczki z owocami ........................................................................................................... 103
Drinkowe ptasie mleczko z galaretek Winiary ........................................................................... 104
Tort truskawy z lekką czekoladową nutką;) ................................................................................ 106
Truskawkowe muffiny ..................................................................................................................... 107
Kisiel truskawkowo-wiśniowy ........................................................................................................ 108
Rolada z truskawkami ..................................................................................................................... 109
Rukola z truskawkami i z czymś jeszcze :D ................................................................................. 110
Truskawkowa fantazja ;-) ............................................................................................................... 111
domowy kisiel truskawkowy... ...................................................................................................... 112
Pianka z owocami na nutellowym spodzie .................................................................................. 113
Mini serniczki na zimno .................................................................................................................. 114
Tort SERCE ........................................................................................................................................ 115
Pizza z truskawkami - przepis ....................................................................................................... 116
Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami - przepis ..................................................................... 117
Strawberrycake ................................................................................................................................ 118
Zakręcony sernik z musem truskawkowym - przepis ................................................................ 119
ciasto z truskawkami i bitą śmietaną.. ....................................................................................... 120
Biszkopt z truskawkami .................................................................................................................. 121
Bomba truskawkowa stracciatella ................................................................................................ 123
Muffinki miłosne z serduszkiem .................................................................................................... 124
Proste ciasto z truskawkami - przepis ......................................................................................... 125
Truskawki na orzechowym spodzie, w waniliowej pierzynce pod czekoladową ................... 126
chmurką.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i bezą Strona 2
Ciasto jogurtowe z truskawkami i
bezą
Autor: MP3-ka
Przepisów: 159 Ocena: 1105 > 6 os. > 60 min łatwe tanie
Składniki:
200g truskawek, 3 łyżki jogurtu
naturalnego
3 jajka + 2 białka, 1 budyń waniliowy
5 łyżek otrębów, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
słodzik/miód/cukier
Sposób przygotowania:
1 Jogurt, jajka, otręby, proszek, słodzik i 1/2 budyniu miksujemy na gładką masę.
Wlewamy do natłuszczonej formy (dodatkowo posypałam ją otrębami).
Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawki kroimy na małe kawałki.
Nakładamy na ciasto, posypujemy budyniem, i pieczemy 15 minut.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy słodzik i skrobię kukurydzianą - miksujemy.
Pianę nakładamy na ciasto, i pieczemy 20 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Twoje notatki do przepisu:
Semifreddo z truskawkami (bez jajek) Strona 3
Semifreddo z truskawkami (bez
jajek)
Autor: madziak
Przepisów: 71 Ocena: 983 5-6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
śmietanka 30%, 500ml
300 g truskawek
2 łyżki dobrego balsamico
2 łyżki posiekanych nie solonych
pistacji
trochę mniej niż pół szklanki cukru
pudru
migdały do posypania
laska wanilii
50 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
1 Truskawki umyć posiekać, dodać ocet balsamiczny, połowę cukru pudru, wymieszać - odstawić
do lodówki na godzinę.
2 Śmietakę ubić mikserem, dodać resztę cukru i nasionka wanilii. Chwilę jeszcze ubijać.
3 Do gotowej śmietanki delikatnie dosypać pistację, posiekaną czekoladę i odsączone z płynu
truskawki. Wymieszać.
4 Całość przelać do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą, bądź innego podobnego naczynia.
Wierzch można posypać płatkami migdałów i słodkim kakao.
5 Schłodzić w zamrażarce ok 4- 5 godzin.(w zalezności od pożądanej konsystencji) Semifreddo
najlepiej kroi się ogrzanym we wrzątku nożem. Podawać z sosem truskawkowym. (Zmiksować
świeże, umyte truskawki z odrobiną cukru pudru)
6 Przepis pochodzi: zpierwszegotłoczenia.pl lekko zmodyfikowany.
Twoje notatki do przepisu:
Makaron z truskawkami Strona 4
Makaron z truskawkami
Autor: fiorof
Przepisów: 35 Ocena: 191 1-2 os. 15 min łatwe tanie
Składniki:
truskawki 1/2 kg
makaron nitki
cynamon
cukier 3 łyżki
sól
mięta
Sposób przygotowania:
1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu .
Obrane z szypułek, umyte truskawki ucieramy z cukrem i cynamonem.
Makaron polewamy truskawkami. Dekorujemy listkiem mięty.
Twoje notatki do przepisu:
Legumina z truskawkami Strona 5
Legumina z truskawkami
Autor: rosse
Przepisów: 224 Ocena: 2209 > 6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
śmietana, 1 litr
cukier, 1 szklanka
żelatyna, 3 czubate łyżki
woda, 3/4 szklanki
cukier waniliowy
galaretka truskawkowa, 1 opak.
biszkopty lub biszkopt
truskawki
Sposób przygotowania:
1 W okrągłej większej blaszce ułożyć biszkopty okrągłe lub upiec biszkopt.Galaretkę rozpuścić we
wrzątku(w upały w mniejszej ilości wody z przepisu na opak.),wystudzić.Żelatynę rozpuścić w
3/4 szklanki gorącej wody,wystudzić.Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym(do
smaku),dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować ze śmietaną.
2 Na biszkopt ułożyć truskawki całe,sporo.Śmietanę z żelatyną wylać szybko na biszkopt,żeby nie
stężała.Włożyć do lodówki,żeby trochę się ścięło i wylać galaretkę na wierzch i znów do lodówki.
3 Dla zainteresowanych,mogę podać przepis na biszkopt.
Twoje notatki do przepisu:
pappardelle z sosem truskawkowym. Strona 6
pappardelle z sosem
truskawkowym.
Autor: izaa_a
Przepisów: 223 Ocena: 4171 3-4 os. 15 min łatwe tanie
Składniki:
makaron Pappardelle
serek capri
truskawki
kilka listków świeżej mięty
troszke cukru
Sposób przygotowania:
1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. W tym czasie truskawki rozgniatamy i
dodajemy cukier wedle uznania
2 .Gotowy makaron odcedzamy, polewamy truskawkowym sosem, posypujemy pokruszonym
serkiem capri, listkami świeżej mięty i gotowe...
Twoje notatki do przepisu:
Lekkie biszkopciki z truskawkami Strona 7
Lekkie biszkopciki z truskawkami
Autor: MP3-ka
Przepisów: 159 Ocena: 1105 > 6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
200g truskawek, 1 budyń waniliowy
(lub kisiel truskawkowy)
3 jajka, 4 łyżki otrębów
słodzik/miód/cukier, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1 Truskawki kroimy w małe kawałki, posypujemy 1/2 budyniu.
Otręby mielimy, ale nie jest to konieczne.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Otręby, 1/2 budyniu, słodzik, żółtka i proszek miksujemy,
następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy.
Masę nakładamy do papilotek -
jedna łyżka masy, kilka truskawek, pół łyżki masy, truskawka.
Biszkopty pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Twoje notatki do przepisu:
Mus z truskawek na zime Strona 8
Mus z truskawek na zime
Autor: irma
Przepisów: 215 Ocena: 4184 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
6 kg. truskawek
0.6kg. cukru
sok z dwóch cytryn
Sposób przygotowania:
1 Ładne dojrzałe truskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub
zmiksować blenderem. Dodać cukier/ daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub
desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać sok
z cytryn, wymieszać. Gotować bardzo krótko.
2 Do umytych słoików wlewać mus, zakręcić i pasteryzować jeszcze ok. 10 minut. Po pasteryzacji
słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
3 Lato zamknięte w słoiku, polecam gorąco i życzę SMACZNEGO!
Twoje notatki do przepisu:
Lekka pianka jogurtowa Strona 9
Lekka pianka jogurtowa
Autor: schakira
Przepisów: 28 Ocena: 288 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
duży jogurt owocowy(dowolny) 400
gram, 2 szt
żelatyna, 4 łyżki
galaretka (dowolna), 2 szt
świeże owoce
Sposób przygotowania:
1 Foremkę cieniutko smarujemy margaryną, lub wykładamy folią spożywczą. Galaretki
rozpuszczamy w/g przepisu na opakowaniu, żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurty
wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem do uzyskania puszystości. powoli
wlewamy żelatynę cały czas ubijając, dodajemy pokrojone owoce (ja użyłam truskawek,
bananów i nektarynek) i wlewamy do formy, schładzamy. Wierzch ozdabiamy owocami i
zalewamy galaretką. SMACZNEGO
Twoje notatki do przepisu:
Knedle twarogowe z truskawkami Strona 10
Knedle twarogowe z truskawkami
Autor: LenaMS
Przepisów: 20 Ocena: 263 3-4 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
Twaróg (nr. śremski, mój ulubiony),
250g
Mąka pszenna, 150g
mąka pszenna krupczatka, 50g
jajko, 1szt.
sól, szczypta
Truskawki - średnie, 12 szt.
cukier waniliowy, mała torebka
Bułka tarta, 1 czubata łyżka
masło, 2 łyżkj
Sposób przygotowania:
1 Twaróg, mąki, jajko i sól zagnieść na gładkie ciasto. Uformować walec i pokroić na 12 części.
Każdy krążek spłaszczyć i włożyć do środka 1 truskawkę. Krążek pozlepiać i formować kulki.
2 W garnku zaotować wodę z odrobiną soli i oleju. Na wrzątek wrzucać uformowane kulki.
Zamieszać aby się nie przykleiły do dna garnka. Gotować kilka minut po wypłynięciu na
powierzchnię.
3 Masło stopić w rondelku. Dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Zdjąć z ognia i wsypać cukier
waniliowy. Wymieszać i polać ugotowane knedle.
Twoje notatki do przepisu:
Deser w stylu trifle Strona 11
Deser w stylu trifle
Autor: patusia5
Przepisów: 238 Ocena: 3352 3-4 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
galaretka truskawkowa, 1 opakowanie
budyń śmietankowy lub waniliowy, 1
opakowanie
biszkopty okrągłe, kilka sztuk
truskawki świeże lub mrożone,
kilkanaście sztuk
śmietanka 36% lub bita śmietana w
sprayu, 200ml
łyżka cukru
Sposób przygotowania:
1 Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (najlepiej zrobić to dzień wcześniej).
Gdy ostygnie rozlać ją po równo do 5 szklanek lub pucharków.
2 Truskawki podzielić na cząstki i wrzucić do każdej szklanki po kilka sztuk.
3 Na wierzch układamy biszkopty (można je pokruszyć i posypać po galaretce z owocami).
Szklanki owinąć w folię aluminiową i włożyc na noc do lodówki.
4 Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu i
odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie przekładamy po równo do każdej szklanki z galaretką.
Ponownie wkładamy do lodówki, a w międzyczasie ubijamy śmietankę z łyżką cukru (jeśli
używamy kremówki)
5 Bitą śmietanę nakładamy na warstwę budyniu, wierzch dekorujemy owocami lub kolorowymi
cukierkami. Do czasu podania deser przechowywać w lodówce.
Twoje notatki do przepisu:
ucierane ciasto z truskawkami Strona 12
ucierane ciasto z truskawkami
Autor: anetas197601
Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub
olejku waniliowego
ok 600 g truskawek
Sposób przygotowania:
1 Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym lub olejkiem waniliowym.
Ucierać dodając po jednym jajku, następnie dodać ocet. Mąki przesiać z proszkiem do
pieczenia i wymieszać z masą tak, aby powstało gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm
posmarować masłem, posypać tartą bułką. Przełożyć masę.
Truskawki oczyścić, poukładać je na cieście.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić ciasto piec około 50-60 minut.
Twoje notatki do przepisu:
Deser w pucharkach Strona 13
Deser w pucharkach
Autor: Verona_
Przepisów: 4 Ocena: 19 5-6 os. 15 min łatwe tanie
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
1 duża śmietana 30 %
1 duży serek homogenizowany
stracciatelle
2 opakowania śmietan-fiksu
1 małe opakowanie cukru waniliowego
1 kiwi
300 -350 gram truskawek
Sposób przygotowania:
1 Śmietanę chwilę ubijamy , dodajemy cukier waniliowy i śmietan-fiksy , następnie dalej ubijamy .
Do ubitej śmietany dodajemy serek i chwilę jeszcze miksujemy. Schładzamy.
2 Truskawki miksujemy na gładki mus.
3 Biszkopty kroimy w małe kawałki a kiwi w drobną kostkę.
4 Na spód pucharków kładziemy połowę kremu z bitej śmietany , następnie układamy pokrojone
biszkopty , mus z truskawek i resztę kremu. Na wierzch układamy pokrojone kiwi. Deser
podawać dobrze schłodzony.
Twoje notatki do przepisu:
Owocowe Rafaello Strona 14
Owocowe Rafaello
Autor: akamyll
Przepisów: 15 Ocena: 108 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
jajka, 4 sztuki
Mąka pszenna, 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana, 1/4 szklanki
cukier, 1 szklanka
proszek do pieczenia, 1 łyżka
dżem porzeczkowy / wiśniowy, 1
słoiczek (lub mniej)
biała czekolada, 150 g
kremówka 36%, 400 ml
wiórka kokosowe, 150 g (lub więcej)
sok z cytryny, 1/2
rum i przegotowana woda, na oko ;)
owoce do posypania (u mnie
truskawki), wg uznania
Sposób przygotowania:
1 Pieczemy biszkopt. Do miski wbijamy 4 jajka, najlepiej żeby były schłodzone. Wsypujemy
szklankę cukru i miksujemy, stopniowo zwiększając obroty. Do momentu aż masa zwiększy
objętość i zmieni kolor z żółtego na prawie że biały :) U mnie trwa to ok. 10 minut (tak, tak!
potrzeba duuużo cierpliwości). Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę (pszenną i
ziemniaczaną). Na koniec proszek do pieczenia. Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożyć
papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170ºC i piec ok. 40
minut. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić w piekarniku na jakieś 30 min. Następnie wyciągnąć
biszkopt i poczekać, aż wystygnie.
2 Wystudzony kroimy na trzy części. W szklance mieszamy pół soku z cytryny i na oko : rum i
gorącą wodę (stosunkowo rumu powinno być mniej niż wody ;) ). Następnie skrapiamy
przekrojone płaty biszkoptu. Najlepiej poczekać chwilę żeby ciasto przesiąkło.
3 Masa: Na gotujący się z wodą garnek stawiamy metalową miskę. Łamiemy białą czekoladę i
rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej (ja dodaję trochę mleka lub śmietanki, żeby czekolada nie
przywarła). Rozpuszczoną zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy kremówkę. Do
ubitej kremówki dodajemy ostudzoną(!) białą czekoladę (jeśli będzie za ciepła, śmietanka się
zwarzy). Miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy więcej niż 2/3 z naszych
wiórek kokosowych ;)
4 Przełożenie. Pierwszy blat smarujemy dżemem, nakładamy 2 blat. Wykładamy ½ masy i
nakładamy 3 blat. Resztę masy rozsmarować po bokach i na wierzchu. Całość (i boki) posypać
wiórkami kokosowymi, które pozostały. Wierzch posypać owocami (u mnie skrojone w plasterki
truskawki :)).
Owocowe Rafaello Strona 15
5 Można polać roztopioną czekoladą. Ja zazwyczaj robię torta tak, żeby na noc posiedział sobie w
lodówce :) Wtedy się przegryza.
Twoje notatki do przepisu:
Sorbet truskawkowy Strona 16
Sorbet truskawkowy
Autor: domena
Przepisów: 24 Ocena: 3369 3-4 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
500 g mrożownych truskawek
sok z limonki, 50 ml
woda, 50 ml
cukier, 50g
Sposób przygotowania:
1 Zmieszać wszystkie składniki blenderem, schłodzić i od razu podawać.
Twoje notatki do przepisu:
Koktajl jabłkowo-truskawkowy Strona 17
Koktajl jabłkowo-truskawkowy
Autor: fiorof
Przepisów: 35 Ocena: 191 1-2 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
truskawki mrożone, 500 gr
jabłka, 3
serek waniliowy, 5 łyżek stołowych
mleko, 1 szklanka
cukier, 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1 Jabłka myjemy, obieramy. Kroimy w kostkę. Truskawki rozmrażamy, posypujemy cukrem.
2 Wszystkie składniki blendujemy. Dodajemy cukru, cynamonu do smaku.
Twoje notatki do przepisu:
Naleśniki z polewą truskawkową Strona 18
Naleśniki z polewą truskawkową
Autor: agatokaj
Przepisów: 104 Ocena: 624 > 6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
mąka, około 2-3 szklanek
jajka, 3-4zależy od wielkości
mleko, ?
woda mineralna gazowana, ?
olej, ?
cukier waniliowy, 1 opakowanie
truskawki, około1/2 kg
cukier, ?
serek waniliwy homogenizowany zzot
Sposób przygotowania:
1 Mąkę mleko,jajka,wodę,olej i pół cukru waniliowego mieszamy.Konsystęcja ma być gęstej
śmietany(nie podałam ilości płynów ponieważ ja robię na tzw. oko).Odstawiam na jakiś czas
aby odpoczęło.Truskawki miksuję z cukrem i cukrem waniliowym.
2 Smażę naleśniki,smaruję serkiem zwijam w rulon,polewam polewą.
Twoje notatki do przepisu:
Pierogi np.z wiśniami lub z truskawkami Strona 19
Pierogi np.z wiśniami lub z
truskawkami
Autor: nowalijka
Przepisów: 80 Ocena: 621 5-6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
mąka, 50 dkg
jajko, 1
masło, 1/4 kostki (ok. 5 dkg)
wody, ok. 1 szkl.
sól, 1 szczypta
proszek do pieczenia, 2 szczypty
Sposób przygotowania:
1 Wygnieść ciasto, wodę dodawać po troszku.
2 Rozwałkować, wyciąć kółka (ja wycinam szklanką) w środek włożyć truskawkę albo inny farsz
lub inny owoc, jagody, bardzo dobre są z Wiśniami. Spróbujcie, rewelacje. Już nie mogę się
doczekać na wiśnię. Ja sklejenie ciasta zagniatam lekko widelcem.
3 Zagotować w garnku wodę lekko posoloną jak kto lubi , rzucić na wrzątek, po wypłynięciu na
wierzch gotować 5 minut. Gotować na małym ogniu. Ugotowane pierogi z owocami polewam
śmietaną gęstą i posypuję cukrem.
4 Z tej ilości wyszło mi 86 pierogów, wykrawanych szklanką.
5 Smacznego!
6 Pozdrawiam!
Twoje notatki do przepisu:
Zdrowy deser Strona 20
Zdrowy deser
Autor: patusia5
Przepisów: 238 Ocena: 3352 1-2 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
gruszka, 1 szt
banan, 1 szt
truskawki, kilka sztuk
jogurt naturalny, 1 opakowanie (150g)
biszkopty okragle, kilka sztuk
Sposób przygotowania:
1 Gruszkę obieramy, wycinamy gniazda i myjemy. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do
wysokiego naczynia.
2 Banana kroimy w plasterki i dodajemy do gruszki.
3 Truskawki czyścimy, płuczemy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę wrzucamy do owoców.
4 Biszkopty kruszymy i dodajemy do reszty składników. Wszystko miksujemy blenderem na
gładką masę, Na koniec dodajemy jogurt naturalny i mieszamy łyżką (blender zbytnio
rozrzedza jogurt).
5 Deser nakładamy na miseczki lub do pucharków, dekorujemy świeżymi truskawkami lub
innymi owocami.
6 W przygotowaniu można użyć innych owoców.
Twoje notatki do przepisu:
dżem truskawkowy Strona 21
dżem truskawkowy
Autor: klaudyna1957
Przepisów: 45 Ocena: 636 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
truskawek, 1kg
cukru, 35dag
4dag żelfikx
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
1 truskawki płuczemy odrywamy szypułki odstawiamy na sicie na15 min. kroimy na połówki lub
ćwiartki posypujemy żelfikxem mieszamy gotujemy 2 minuty dodajemy sok z cytryny ciągle
mieszając. następnie dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 5 minut ciągle mieszamy.
wkładamy do suchych słoiczków zakręcamy stawiamy na 5min.zakrętką do dołu.
Twoje notatki do przepisu:
Smietanowy deser na zimno Strona 22
Smietanowy deser na zimno
Autor: lilalu81
Przepisów: 9 Ocena: 123 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
smietana kremowka 30%, 400 ml
czekolada biala, 200g
truskawki, 150g
migdaly w platkach, garsc
cukier puder, 3-4 lyzki
maliny, 200g
cukier, lyzka
Sposób przygotowania:
1 smietanke ubic z cukrem pudrem, czekolade rozdrobnic (mozna zetrzec na gubej tarce),
truskawki pokroic w kostke.
2 do smietany dodac czekolade, truskawki i migdaly, delikatnie wymieszac.
3 forme keksowke wyscielic folia spozywcza, napelnic masa smietanowa.
4 wstawic do zamrazalnika na kilka godzin, najlepiej na cala noc.
5 maliny zagotowac z lyzka cukru, mozna przecisnac przez sitko, ostudzic.
6 deser wyciagnac z zamrazalnika ok. 20 min przep podaniem, polac sosem malinowym.
Twoje notatki do przepisu:
110 przepisów na Truskawki Przepisy zebrane przez: smaker
Spis treści: Ciasto jogurtowe z truskawkami i bezą ............................................................................................ 2 Semifreddo z truskawkami (bez jajek) ............................................................................................. 3 Makaron z truskawkami ...................................................................................................................... 4 Legumina z truskawkami .................................................................................................................... 5 pappardelle z sosem truskawkowym. ............................................................................................... 6 Lekkie biszkopciki z truskawkami ..................................................................................................... 7 Mus z truskawek na zime ................................................................................................................... 8 Lekka pianka jogurtowa ...................................................................................................................... 9 Knedle twarogowe z truskawkami .................................................................................................. 10 Deser w stylu trifle ............................................................................................................................ 11 ucierane ciasto z truskawkami ........................................................................................................ 12 Deser w pucharkach .......................................................................................................................... 13 Owocowe Rafaello .............................................................................................................................. 14 Sorbet truskawkowy ......................................................................................................................... 16 Koktajl jabłkowo-truskawkowy ........................................................................................................ 17 Naleśniki z polewą truskawkową .................................................................................................... 18 Pierogi np.z wiśniami lub z truskawkami ..................................................................................... 19 Zdrowy deser ...................................................................................................................................... 20 dżem truskawkowy ............................................................................................................................ 21 Smietanowy deser na zimno ............................................................................................................ 22 panna cotta ........................................................................................................................................ 23 Pianka z truskawkami ....................................................................................................................... 24 Knedle z truskawkami ....................................................................................................................... 25 Beza Pavlova ...................................................................................................................................... 27 Lody truskawkowe ............................................................................................................................. 28 Lodowy deser z truskawkami ........................................................................................................... 29 owocowy sernik na zimno ................................................................................................................. 30 Sałata z truskawkami ........................................................................................................................ 32 Placuszki z owocami - przepis ......................................................................................................... 33 Babeczki z truskawkowym musem ................................................................................................. 34 Orzeźwiający deser z truskawkami - przepis ................................................................................ 35 Kruche ciasto z kremem mascarpone i biszkoptem ..................................................................... 36 Szybkie, smaczne ciasto z owocami ............................................................................................... 37 zupa truskawkowa ............................................................................................................................. 38 Tarta ..................................................................................................................................................... 39 Eton mess ............................................................................................................................................ 40 Deser owocowo najeżony ................................................................................................................. 41 Cytrusowy szpinak ............................................................................................................................. 43 Tiramisu z truskawkami - dietetyczne ........................................................................................... 44 Bułeczki z truskawkami i budyniem ............................................................................................... 45 Torcik kokosowo-truskawkowy* ...................................................................................................... 47 Torcik truskawkowo-bezowy ............................................................................................................ 48 Kluski na parze w sosie truskawkowym ......................................................................................... 49 Ciasto z owocami ............................................................................................................................... 50 deser truskawkowy II ........................................................................................................................ 51 DESER .................................................................................................................................................. 52 TRUSK
AWKO WY"ZE BRA 039;& #039; ' ; 9; 39; 039;& #039; ' ; 9; 39; 039;& #039; Strawberries , banalnie! ................................................................................................................... 53 Sałatka kolorowa z camembertem i truskawkami ........................................................................ 54 Ciasto z musem truskawkowym i bitą śmietaną ........................................................................... 55 Kubeczki czekoladowe ...................................................................................................................... 56 Truskawkowa owsianka .................................................................................................................... 57 TRUSKAWKOWE KIESZONKI ............................................................................................................. 58 sernik z truskawkami ........................................................................................................................ 59 Sernik z truskawkami ........................................................................................................................ 60 Tarta z truskawkami .......................................................................................................................... 61 Rolada owocowa ................................................................................................................................ 65 Truskawkowiec ................................................................................................................................... 66 Deser warstwowy - przepis .............................................................................................................. 67 Czekoladowe naleśniki z truskawkami - przepis .......................................................................... 68 Tarta z kremem mascarpone i truskawkami w syropie z sherry ................................................ 69 Ciasto truskawkowo śmietankowe .................................................................................................. 71 Tort Truskawkowy ............................................................................................................................ 72 Rolada truskawkowa ......................................................................................................................... 73 Strawberry shortcake ....................................................................................................................... 74 kawa migdałowo-truskawkowa ....................................................................................................... 75 Koktajl truskawkowy ......................................................................................................................... 76 sałatka owocowa ................................................................................................................................ 78 Truskawkowo-migdałowa tarta ....................................................................................................... 79 Milkshake truskawkowy .................................................................................................................... 80 Tort truskawkowy .............................................................................................................................. 81 Margarita truskawkowa .................................................................................................................... 83 Drożdżowe z owocami ....................................................................................................................... 84 Kora dębu (nieco zmodyfikowana) .................................................................................................. 86 Kompot owocowy ............................................................................................................................... 87 truskawki w czekoladzie ................................................................................................................... 88 truskawkowy tort ............................................................................................................................... 89 Biszkopt z owocami ........................................................................................................................... 90 Tarta z truskawkami .......................................................................................................................... 91 Truskawkowy wesołek ...................................................................................................................... 92
SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ ...................................................................... 93 Naleśniki z polewą truskawkową :) ................................................................................................. 94 Ciasto z truskawkowym musem i cytrynową pianką .................................................................. 95 Torcik morelowo-truskawkowy na zimno ....................................................................................... 96 BABKA NA PARZE ............................................................................................................................... 97 Kruche babeczki z truskawkami i mascarpone ............................................................................. 98 Truskawki z serem feta i szparagami ........................................................................................... 100 Deser truskawkowy ......................................................................................................................... 101 Delicje z truskawek i musem z białej czekolady ......................................................................... 102 Kruche babeczki z owocami ........................................................................................................... 103 Drinkowe ptasie mleczko z galaretek Winiary ........................................................................... 104 Tort truskawy z lekką czekoladową nutką;) ................................................................................ 106 Truskawkowe muffiny ..................................................................................................................... 107 Kisiel truskawkowo-wiśniowy ........................................................................................................ 108 Rolada z truskawkami ..................................................................................................................... 109 Rukola z truskawkami i z czymś jeszcze :D ................................................................................. 110 Truskawkowa fantazja ;-) ............................................................................................................... 111 domowy kisiel truskawkowy... ...................................................................................................... 112 Pianka z owocami na nutellowym spodzie .................................................................................. 113 Mini serniczki na zimno .................................................................................................................. 114 Tort SERCE ........................................................................................................................................ 115 Pizza z truskawkami - przepis ....................................................................................................... 116 Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami - przepis ..................................................................... 117 Strawberrycake ................................................................................................................................ 118 Zakręcony sernik z musem truskawkowym - przepis ................................................................ 119 ciasto z truskawkami i bitą śmietaną.. ....................................................................................... 120 Biszkopt z truskawkami .................................................................................................................. 121 Bomba truskawkowa stracciatella ................................................................................................ 123 Muffinki miłosne z serduszkiem .................................................................................................... 124 Proste ciasto z truskawkami - przepis ......................................................................................... 125 Truskawki na orzechowym spodzie, w waniliowej pierzynce pod czekoladową ................... 126 chmurką.
Ciasto jogurtowe z truskawkami i bezą Strona 2 Ciasto jogurtowe z truskawkami i bezą Autor: MP3-ka Przepisów: 159 Ocena: 1105 > 6 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 200g truskawek, 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 jajka + 2 białka, 1 budyń waniliowy 5 łyżek otrębów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, słodzik/miód/cukier Sposób przygotowania: 1 Jogurt, jajka, otręby, proszek, słodzik i 1/2 budyniu miksujemy na gładką masę. Wlewamy do natłuszczonej formy (dodatkowo posypałam ją otrębami). Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawki kroimy na małe kawałki. Nakładamy na ciasto, posypujemy budyniem, i pieczemy 15 minut. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy słodzik i skrobię kukurydzianą - miksujemy. Pianę nakładamy na ciasto, i pieczemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. Twoje notatki do przepisu:
Semifreddo z truskawkami (bez jajek) Strona 3 Semifreddo z truskawkami (bez jajek) Autor: madziak Przepisów: 71 Ocena: 983 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: śmietanka 30%, 500ml 300 g truskawek 2 łyżki dobrego balsamico 2 łyżki posiekanych nie solonych pistacji trochę mniej niż pół szklanki cukru pudru migdały do posypania laska wanilii 50 g białej czekolady Sposób przygotowania: 1 Truskawki umyć posiekać, dodać ocet balsamiczny, połowę cukru pudru, wymieszać - odstawić do lodówki na godzinę. 2 Śmietakę ubić mikserem, dodać resztę cukru i nasionka wanilii. Chwilę jeszcze ubijać. 3 Do gotowej śmietanki delikatnie dosypać pistację, posiekaną czekoladę i odsączone z płynu truskawki. Wymieszać. 4 Całość przelać do małej keksówki wyłożonej folią spożywczą, bądź innego podobnego naczynia. Wierzch można posypać płatkami migdałów i słodkim kakao. 5 Schłodzić w zamrażarce ok 4- 5 godzin.(w zalezności od pożądanej konsystencji) Semifreddo najlepiej kroi się ogrzanym we wrzątku nożem. Podawać z sosem truskawkowym. (Zmiksować świeże, umyte truskawki z odrobiną cukru pudru) 6 Przepis pochodzi: zpierwszegotłoczenia.pl lekko zmodyfikowany. Twoje notatki do przepisu:
Makaron z truskawkami Strona 4 Makaron z truskawkami Autor: fiorof Przepisów: 35 Ocena: 191 1-2 os. 15 min łatwe tanie Składniki: truskawki 1/2 kg makaron nitki cynamon cukier 3 łyżki sól mięta Sposób przygotowania: 1 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Obrane z szypułek, umyte truskawki ucieramy z cukrem i cynamonem. Makaron polewamy truskawkami. Dekorujemy listkiem mięty. Twoje notatki do przepisu:
Legumina z truskawkami Strona 5 Legumina z truskawkami Autor: rosse Przepisów: 224 Ocena: 2209 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: śmietana, 1 litr cukier, 1 szklanka żelatyna, 3 czubate łyżki woda, 3/4 szklanki cukier waniliowy galaretka truskawkowa, 1 opak. biszkopty lub biszkopt truskawki Sposób przygotowania: 1 W okrągłej większej blaszce ułożyć biszkopty okrągłe lub upiec biszkopt.Galaretkę rozpuścić we wrzątku(w upały w mniejszej ilości wody z przepisu na opak.),wystudzić.Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody,wystudzić.Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym(do smaku),dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować ze śmietaną. 2 Na biszkopt ułożyć truskawki całe,sporo.Śmietanę z żelatyną wylać szybko na biszkopt,żeby nie stężała.Włożyć do lodówki,żeby trochę się ścięło i wylać galaretkę na wierzch i znów do lodówki. 3 Dla zainteresowanych,mogę podać przepis na biszkopt. Twoje notatki do przepisu:
pappardelle z sosem truskawkowym. Strona 6 pappardelle z sosem truskawkowym. Autor: izaa_a Przepisów: 223 Ocena: 4171 3-4 os. 15 min łatwe tanie Składniki: makaron Pappardelle serek capri truskawki kilka listków świeżej mięty troszke cukru Sposób przygotowania: 1 Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. W tym czasie truskawki rozgniatamy i dodajemy cukier wedle uznania 2 .Gotowy makaron odcedzamy, polewamy truskawkowym sosem, posypujemy pokruszonym serkiem capri, listkami świeżej mięty i gotowe... Twoje notatki do przepisu:
Lekkie biszkopciki z truskawkami Strona 7 Lekkie biszkopciki z truskawkami Autor: MP3-ka Przepisów: 159 Ocena: 1105 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 200g truskawek, 1 budyń waniliowy (lub kisiel truskawkowy) 3 jajka, 4 łyżki otrębów słodzik/miód/cukier, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1 Truskawki kroimy w małe kawałki, posypujemy 1/2 budyniu. Otręby mielimy, ale nie jest to konieczne. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Otręby, 1/2 budyniu, słodzik, żółtka i proszek miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy. Masę nakładamy do papilotek - jedna łyżka masy, kilka truskawek, pół łyżki masy, truskawka. Biszkopty pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Twoje notatki do przepisu:
Mus z truskawek na zime Strona 8 Mus z truskawek na zime Autor: irma Przepisów: 215 Ocena: 4184 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 6 kg. truskawek 0.6kg. cukru sok z dwóch cytryn Sposób przygotowania: 1 Ładne dojrzałe truskawki umyć i odszypułkować. Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować blenderem. Dodać cukier/ daję niedużo, ponieważ przygotowując zimą potrawy lub desery dosypuję odpowiednią ilość/. Zagotować na małym ogniu, często mieszając. Dodać sok z cytryn, wymieszać. Gotować bardzo krótko. 2 Do umytych słoików wlewać mus, zakręcić i pasteryzować jeszcze ok. 10 minut. Po pasteryzacji słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 3 Lato zamknięte w słoiku, polecam gorąco i życzę SMACZNEGO! Twoje notatki do przepisu:
Lekka pianka jogurtowa Strona 9 Lekka pianka jogurtowa Autor: schakira Przepisów: 28 Ocena: 288 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: duży jogurt owocowy(dowolny) 400 gram, 2 szt żelatyna, 4 łyżki galaretka (dowolna), 2 szt świeże owoce Sposób przygotowania: 1 Foremkę cieniutko smarujemy margaryną, lub wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w/g przepisu na opakowaniu, żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurty wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem do uzyskania puszystości. powoli wlewamy żelatynę cały czas ubijając, dodajemy pokrojone owoce (ja użyłam truskawek, bananów i nektarynek) i wlewamy do formy, schładzamy. Wierzch ozdabiamy owocami i zalewamy galaretką. SMACZNEGO Twoje notatki do przepisu:
Knedle twarogowe z truskawkami Strona 10 Knedle twarogowe z truskawkami Autor: LenaMS Przepisów: 20 Ocena: 263 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: Twaróg (nr. śremski, mój ulubiony), 250g Mąka pszenna, 150g mąka pszenna krupczatka, 50g jajko, 1szt. sól, szczypta Truskawki - średnie, 12 szt. cukier waniliowy, mała torebka Bułka tarta, 1 czubata łyżka masło, 2 łyżkj Sposób przygotowania: 1 Twaróg, mąki, jajko i sól zagnieść na gładkie ciasto. Uformować walec i pokroić na 12 części. Każdy krążek spłaszczyć i włożyć do środka 1 truskawkę. Krążek pozlepiać i formować kulki. 2 W garnku zaotować wodę z odrobiną soli i oleju. Na wrzątek wrzucać uformowane kulki. Zamieszać aby się nie przykleiły do dna garnka. Gotować kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię. 3 Masło stopić w rondelku. Dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć. Zdjąć z ognia i wsypać cukier waniliowy. Wymieszać i polać ugotowane knedle. Twoje notatki do przepisu:
Deser w stylu trifle Strona 11 Deser w stylu trifle Autor: patusia5 Przepisów: 238 Ocena: 3352 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: galaretka truskawkowa, 1 opakowanie budyń śmietankowy lub waniliowy, 1 opakowanie biszkopty okrągłe, kilka sztuk truskawki świeże lub mrożone, kilkanaście sztuk śmietanka 36% lub bita śmietana w sprayu, 200ml łyżka cukru Sposób przygotowania: 1 Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Gdy ostygnie rozlać ją po równo do 5 szklanek lub pucharków. 2 Truskawki podzielić na cząstki i wrzucić do każdej szklanki po kilka sztuk. 3 Na wierzch układamy biszkopty (można je pokruszyć i posypać po galaretce z owocami). Szklanki owinąć w folię aluminiową i włożyc na noc do lodówki. 4 Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie przekładamy po równo do każdej szklanki z galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki, a w międzyczasie ubijamy śmietankę z łyżką cukru (jeśli używamy kremówki) 5 Bitą śmietanę nakładamy na warstwę budyniu, wierzch dekorujemy owocami lub kolorowymi cukierkami. Do czasu podania deser przechowywać w lodówce. Twoje notatki do przepisu:
ucierane ciasto z truskawkami Strona 12 ucierane ciasto z truskawkami Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego lub olejku waniliowego ok 600 g truskawek Sposób przygotowania: 1 Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym lub olejkiem waniliowym. Ucierać dodając po jednym jajku, następnie dodać ocet. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą tak, aby powstało gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem, posypać tartą bułką. Przełożyć masę. Truskawki oczyścić, poukładać je na cieście. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić ciasto piec około 50-60 minut. Twoje notatki do przepisu:
Deser w pucharkach Strona 13 Deser w pucharkach Autor: Verona_ Przepisów: 4 Ocena: 19 5-6 os. 15 min łatwe tanie Składniki: 1 opakowanie biszkoptów 1 duża śmietana 30 % 1 duży serek homogenizowany stracciatelle 2 opakowania śmietan-fiksu 1 małe opakowanie cukru waniliowego 1 kiwi 300 -350 gram truskawek Sposób przygotowania: 1 Śmietanę chwilę ubijamy , dodajemy cukier waniliowy i śmietan-fiksy , następnie dalej ubijamy . Do ubitej śmietany dodajemy serek i chwilę jeszcze miksujemy. Schładzamy. 2 Truskawki miksujemy na gładki mus. 3 Biszkopty kroimy w małe kawałki a kiwi w drobną kostkę. 4 Na spód pucharków kładziemy połowę kremu z bitej śmietany , następnie układamy pokrojone biszkopty , mus z truskawek i resztę kremu. Na wierzch układamy pokrojone kiwi. Deser podawać dobrze schłodzony. Twoje notatki do przepisu:
Owocowe Rafaello Strona 14 Owocowe Rafaello Autor: akamyll Przepisów: 15 Ocena: 108 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: jajka, 4 sztuki Mąka pszenna, 3/4 szklanki mąka ziemniaczana, 1/4 szklanki cukier, 1 szklanka proszek do pieczenia, 1 łyżka dżem porzeczkowy / wiśniowy, 1 słoiczek (lub mniej) biała czekolada, 150 g kremówka 36%, 400 ml wiórka kokosowe, 150 g (lub więcej) sok z cytryny, 1/2 rum i przegotowana woda, na oko ;) owoce do posypania (u mnie truskawki), wg uznania Sposób przygotowania: 1 Pieczemy biszkopt. Do miski wbijamy 4 jajka, najlepiej żeby były schłodzone. Wsypujemy szklankę cukru i miksujemy, stopniowo zwiększając obroty. Do momentu aż masa zwiększy objętość i zmieni kolor z żółtego na prawie że biały :) U mnie trwa to ok. 10 minut (tak, tak! potrzeba duuużo cierpliwości). Następnie partiami dodajemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Na koniec proszek do pieczenia. Tortownicę (u mnie o średnicy 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170ºC i piec ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączyć i pozostawić w piekarniku na jakieś 30 min. Następnie wyciągnąć biszkopt i poczekać, aż wystygnie. 2 Wystudzony kroimy na trzy części. W szklance mieszamy pół soku z cytryny i na oko : rum i gorącą wodę (stosunkowo rumu powinno być mniej niż wody ;) ). Następnie skrapiamy przekrojone płaty biszkoptu. Najlepiej poczekać chwilę żeby ciasto przesiąkło. 3 Masa: Na gotujący się z wodą garnek stawiamy metalową miskę. Łamiemy białą czekoladę i rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej (ja dodaję trochę mleka lub śmietanki, żeby czekolada nie przywarła). Rozpuszczoną zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy kremówkę. Do ubitej kremówki dodajemy ostudzoną(!) białą czekoladę (jeśli będzie za ciepła, śmietanka się zwarzy). Miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy więcej niż 2/3 z naszych wiórek kokosowych ;) 4 Przełożenie. Pierwszy blat smarujemy dżemem, nakładamy 2 blat. Wykładamy ½ masy i nakładamy 3 blat. Resztę masy rozsmarować po bokach i na wierzchu. Całość (i boki) posypać wiórkami kokosowymi, które pozostały. Wierzch posypać owocami (u mnie skrojone w plasterki truskawki :)).
Owocowe Rafaello Strona 15 5 Można polać roztopioną czekoladą. Ja zazwyczaj robię torta tak, żeby na noc posiedział sobie w lodówce :) Wtedy się przegryza. Twoje notatki do przepisu:
Sorbet truskawkowy Strona 16 Sorbet truskawkowy Autor: domena Przepisów: 24 Ocena: 3369 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 500 g mrożownych truskawek sok z limonki, 50 ml woda, 50 ml cukier, 50g Sposób przygotowania: 1 Zmieszać wszystkie składniki blenderem, schłodzić i od razu podawać. Twoje notatki do przepisu:
Koktajl jabłkowo-truskawkowy Strona 17 Koktajl jabłkowo-truskawkowy Autor: fiorof Przepisów: 35 Ocena: 191 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: truskawki mrożone, 500 gr jabłka, 3 serek waniliowy, 5 łyżek stołowych mleko, 1 szklanka cukier, 3 łyżki Sposób przygotowania: 1 Jabłka myjemy, obieramy. Kroimy w kostkę. Truskawki rozmrażamy, posypujemy cukrem. 2 Wszystkie składniki blendujemy. Dodajemy cukru, cynamonu do smaku. Twoje notatki do przepisu:
Naleśniki z polewą truskawkową Strona 18 Naleśniki z polewą truskawkową Autor: agatokaj Przepisów: 104 Ocena: 624 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: mąka, około 2-3 szklanek jajka, 3-4zależy od wielkości mleko, ? woda mineralna gazowana, ? olej, ? cukier waniliowy, 1 opakowanie truskawki, około1/2 kg cukier, ? serek waniliwy homogenizowany zzot Sposób przygotowania: 1 Mąkę mleko,jajka,wodę,olej i pół cukru waniliowego mieszamy.Konsystęcja ma być gęstej śmietany(nie podałam ilości płynów ponieważ ja robię na tzw. oko).Odstawiam na jakiś czas aby odpoczęło.Truskawki miksuję z cukrem i cukrem waniliowym. 2 Smażę naleśniki,smaruję serkiem zwijam w rulon,polewam polewą. Twoje notatki do przepisu:
Pierogi np.z wiśniami lub z truskawkami Strona 19 Pierogi np.z wiśniami lub z truskawkami Autor: nowalijka Przepisów: 80 Ocena: 621 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: mąka, 50 dkg jajko, 1 masło, 1/4 kostki (ok. 5 dkg) wody, ok. 1 szkl. sól, 1 szczypta proszek do pieczenia, 2 szczypty Sposób przygotowania: 1 Wygnieść ciasto, wodę dodawać po troszku. 2 Rozwałkować, wyciąć kółka (ja wycinam szklanką) w środek włożyć truskawkę albo inny farsz lub inny owoc, jagody, bardzo dobre są z Wiśniami. Spróbujcie, rewelacje. Już nie mogę się doczekać na wiśnię. Ja sklejenie ciasta zagniatam lekko widelcem. 3 Zagotować w garnku wodę lekko posoloną jak kto lubi , rzucić na wrzątek, po wypłynięciu na wierzch gotować 5 minut. Gotować na małym ogniu. Ugotowane pierogi z owocami polewam śmietaną gęstą i posypuję cukrem. 4 Z tej ilości wyszło mi 86 pierogów, wykrawanych szklanką. 5 Smacznego! 6 Pozdrawiam! Twoje notatki do przepisu:
Zdrowy deser Strona 20 Zdrowy deser Autor: patusia5 Przepisów: 238 Ocena: 3352 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: gruszka, 1 szt banan, 1 szt truskawki, kilka sztuk jogurt naturalny, 1 opakowanie (150g) biszkopty okragle, kilka sztuk Sposób przygotowania: 1 Gruszkę obieramy, wycinamy gniazda i myjemy. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. 2 Banana kroimy w plasterki i dodajemy do gruszki. 3 Truskawki czyścimy, płuczemy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę wrzucamy do owoców. 4 Biszkopty kruszymy i dodajemy do reszty składników. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę, Na koniec dodajemy jogurt naturalny i mieszamy łyżką (blender zbytnio rozrzedza jogurt). 5 Deser nakładamy na miseczki lub do pucharków, dekorujemy świeżymi truskawkami lub innymi owocami. 6 W przygotowaniu można użyć innych owoców. Twoje notatki do przepisu:
dżem truskawkowy Strona 21 dżem truskawkowy Autor: klaudyna1957 Przepisów: 45 Ocena: 636 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: truskawek, 1kg cukru, 35dag 4dag żelfikx sok z cytryny Sposób przygotowania: 1 truskawki płuczemy odrywamy szypułki odstawiamy na sicie na15 min. kroimy na połówki lub ćwiartki posypujemy żelfikxem mieszamy gotujemy 2 minuty dodajemy sok z cytryny ciągle mieszając. następnie dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 5 minut ciągle mieszamy. wkładamy do suchych słoiczków zakręcamy stawiamy na 5min.zakrętką do dołu. Twoje notatki do przepisu:
Smietanowy deser na zimno Strona 22 Smietanowy deser na zimno Autor: lilalu81 Przepisów: 9 Ocena: 123 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: smietana kremowka 30%, 400 ml czekolada biala, 200g truskawki, 150g migdaly w platkach, garsc cukier puder, 3-4 lyzki maliny, 200g cukier, lyzka Sposób przygotowania: 1 smietanke ubic z cukrem pudrem, czekolade rozdrobnic (mozna zetrzec na gubej tarce), truskawki pokroic w kostke. 2 do smietany dodac czekolade, truskawki i migdaly, delikatnie wymieszac. 3 forme keksowke wyscielic folia spozywcza, napelnic masa smietanowa. 4 wstawic do zamrazalnika na kilka godzin, najlepiej na cala noc. 5 maliny zagotowac z lyzka cukru, mozna przecisnac przez sitko, ostudzic. 6 deser wyciagnac z zamrazalnika ok. 20 min przep podaniem, polac sosem malinowym. Twoje notatki do przepisu: