121
przepisów
na
swieta
Przepisy zebrane przez: aurinko
Spis treści:
Śledź w marynacie miodowej ............................................................................................................. 2
Śledzie z pistacjami ............................................................................................................................. 3
PIERNIK SWIATECZNY .......................................................................................................................... 4
Ptysiowe zajączki ................................................................................................................................. 5
Palce wiedźmy ...................................................................................................................................... 6
barszcz Wigilijny prababci .................................................................................................................. 7
Ryba po Grecku .................................................................................................................................... 9
JEŻYK .................................................................................................................................................... 10
Rolada twarogowa z rzeżuchą ......................................................................................................... 11
Soczysty makowiec ............................................................................................................................ 12
Roladki z jajkiem ................................................................................................................................ 13
Piernik ................................................................................................................................................. 14
Rolada makowa .................................................................................................................................. 15
Jajeczne babeczki ............................................................................................................................... 17
Śledź z kaparami ................................................................................................................................ 18
Placek ryżowy z migdałami .............................................................................................................. 19
Królewiec ............................................................................................................................................. 20
Mazurek słoneczny ............................................................................................................................ 21
Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami .................................................................................. 22
Sałatka śledziowa z curry! ............................................................................................................... 23
Mazurek pisanka ................................................................................................................................ 24
Kaczka borowiacka z delikatnym nadzieniem ............................................................................... 25
Rybka w zalewie "Mamuśki" ............................................................................................................ 26
Pascha wielkanocna .......................................................................................................................... 27
Mazurek tradycyjny w marcepanie ................................................................................................. 28
Jajka w gniazdkach ............................................................................................................................ 29
Śledzie pod pierzynką ....................................................................................................................... 30
Pierniczki jak alpejskie - mięciutkie i pyszne! .............................................................................. 31
Mazurek wschodni ............................................................................................................................. 32
Terrina ................................................................................................................................................. 33
Słodkie gniazdka ................................................................................................................................ 34
Roladki z mielonki wieprzowej ........................................................................................................ 35
Ryba po grecku .................................................................................................................................. 36
Śledź w śmietanie .............................................................................................................................. 38
Wieniec wigilijny.. .............................................................................................................................. 39
Piernik ................................................................................................................................................. 40
Karp z orzechami ............................................................................................................................... 41
Chrusty (faworki) ............................................................................................................................... 42
Mazurek wiosenny z marcepanem .................................................................................................. 43
Lukrowany sernik ............................................................................................................................... 44
"Zemsta teściowej" ............................................................................................................................ 45
Jajka z 3 farszami ............................................................................................................................... 47
Pisanki z marmoladą ......................................................................................................................... 48
Wykwintna surówka .......................................................................................................................... 49
KACZKA Z JABŁKAMI .......................................................................................................................... 50
Rybka po grecku ................................................................................................................................ 51
SZCZUPAK FASZEROWANY JABŁKAMI ............................................................................................. 52
Karp w winie z orzechami ................................................................................................................. 53
Pstrąg .................................................................................................................................................. 54
torcik wielkanocny ............................................................................................................................. 55
Pstrag z migdalami ............................................................................................................................ 56
Złota Rosa ........................................................................................................................................... 57
Szczupak w śmietanowym sosie ...................................................................................................... 58
Pierogi smażone ................................................................................................................................. 59
Pstrąg pieczony z porem .................................................................................................................. 60
Ciasto keks .......................................................................................................................................... 61
Mrówkowiec ........................................................................................................................................ 62
Sernik nowojorski .............................................................................................................................. 63
Rafaello by Julek ................................................................................................................................ 64
Smażony łosoś z pieczarkami .......................................................................................................... 65
Pieczony szczupak z kurkami ........................................................................................................... 66
Chatka Puchatka ................................................................................................................................ 67
kolorowy kogucik ............................................................................................................................... 69
Ryba po podhalańsku (z jarzynami i śliwkami) ............................................................................. 70
Ciasto "Krokodyle oczy" .................................................................................................................... 71
Śledzie po kujawsku .......................................................................................................................... 72
Pstrąg ziołowy .................................................................................................................................... 73
Seromak .............................................................................................................................................. 74
Śledzie po królewsku ........................................................................................................................ 75
Karp na Wigilię ................................................................................................................................... 76
Sernik z jogurtów bałkańskich ........................................................................................................ 77
TARTA MAKOWA (ZAMIAST MAKOWCA NA SWIETA) ................................................................... 78
pstrąg w pomarańczach .................................................................................................................... 79
Torcik kokosowo- ananasowo - czekoladowy ................................................................................ 80
Anielskie oczka ................................................................................................................................... 82
Torcik cytrynowo-kokosowy ............................................................................................................. 83
ryba w chrupiącej panierce migdałowej ........................................................................................ 84
tort śmietankowy finezja .................................................................................................................. 85
Sałatka z karczochami ...................................................................................................................... 86
Sernik z rosą ....................................................................................................................................... 87
ANGIELSKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO ................................................................. 88
TULIPAN Z MARMOLADĄ ................................................................................................................... 89
Ryba według przepisu prababci ...................................................................................................... 90
mufinki wielkanocne ......................................................................................................................... 91
ciasto z chałwą ................................................................................................................................... 92
Makówki .............................................................................................................................................. 93
Sernik ................................................................................................................................................... 94
BIGOS Z KAPUSTY WŁOSKIEJ ............................................................................................................ 95
Sernik w kropki .................................................................................................................................. 96
Sernik gotowany jak pieczony ......................................................................................................... 97
Sernik pieczony .................................................................................................................................. 98
Schab ze śliwką .................................................................................................................................. 99
Bigos .................................................................................................................................................. 100
Mięso z nadzieniem ......................................................................................................................... 101
Bigosik z kalmarów .......................................................................................................................... 102
Pralinowy tort w paski .................................................................................................................... 103
Szybki sernik na zimno ................................................................................................................... 104
Sernik z kulkami orzechowymi ...................................................................................................... 105
Sernik ................................................................................................................................................ 107
Śledzie z ogórkami .......................................................................................................................... 108
Piernik z krówką .............................................................................................................................. 109
sernik wiedeński .............................................................................................................................. 110
Sałatka z rodzynkami ...................................................................................................................... 111
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI ............................................................................................................. 112
Sałatka z wędzonej makreli :D ...................................................................................................... 113
Ciasteczka serowe ........................................................................................................................... 114
Sernik a''la Mania .................................................................................................... 115
Babka czterokolorowa .................................................................................................................... 116
Pstrąg faszerowany ......................................................................................................................... 117
Sernik Jagodowo Malinowy ............................................................................................................ 118
Serowiec ............................................................................................................................................ 119
Tort śmietankowo kajmakowy z gruszką ..................................................................................... 120
pleśniawka (pleśniak) ..................................................................................................................... 122
Sernik skubany ................................................................................................................................ 123
Różyczki ............................................................................................................................................ 124
słodziak sadzony .............................................................................................................................. 125
Kaczka w karmelu z jabłkami ......................................................................................................... 126
Kolorowe ciasto jak mazurek :D .................................................................................................... 127
Puszysty sernik z polewą z wiśni amarena ................................................................................ 128
Ciasto mandarynkowe .................................................................................................................... 129
Ryba po żydowsku ........................................................................................................................... 130
Śledź w marynacie miodowej Strona 2
Śledź w marynacie miodowej
Autor: GREGORHSPEED
Przepisów: 1011 Ocena: 21997 5-6 os. 15 min łatwe tanie
Składniki:
300 g śledzi solonych
2 średnie cebule
1 cytryna
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki miodu
1/3 szklanki octu balsamicznego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Sposób przygotowania:
1 Cytrynę pokroić na kawałki ,cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej ,podsmażyć cebulę
,następnie dodać miód ,ocet balsamiczny i rozmaryn. Podgrzewać 5 min ,po czym ostudzić.
Śledzie włożyć do słoika ,dodać kawałki cytryny i zalać sosem miodowym. wstawić do lodówki
na co najmniej 5 godz.
Twoje notatki do przepisu:
Śledzie z pistacjami Strona 3
Śledzie z pistacjami
Autor: Maudie
Przepisów: 187 Ocena: 1870 1-2 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
Filety śledziowe (matiasy), 4
suszone ziarna kolendry, 5-6 szt
ziele angielskie, 5 szt
pistacje grubo posiekane, 1-2 łyżek
oliwa z oliwek, 4 łyzki
sok z cytryny, 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1 Śledzie opłukać w wodzie zakwaszonej cytryną,osuszyć i pokroić w małe kawałki.Kolendrę i
ziele angielskie zmielić w młynku i wymieszać z oliwą i posiekanymi pistacjami.Połączyć kawałki
śledzi z przygotowanym sosem i wstawić do lodówki na ok 3 godz,smacznego.
Twoje notatki do przepisu:
PIERNIK SWIATECZNY Strona 4
PIERNIK SWIATECZNY
Autor: linusia
Przepisów: 27 Ocena: 391 > 6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
maslo, 250g
cukier, 1,5 szklanki
woda, 3/4 szklanki
kakao, 3 łyżki
cukier waniliowy, opakowanie
Jaja, 4
mąka, 2 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Miód, 4 łyżki
słoik dżemu porzeczkowego, 0,5
przyprawa do pierników, opakowanie
Sposób przygotowania:
1 zagotowac w garnku maslo, cukier, wode, miod, kakao, cukier waniliowy,przyprawe do
piernikow i dzem PRZESTUDZIC
2 stopniowo odawac make z proszkiem i jajka miksowac do uzyskania gladkiej masy JA DO MASY
DODAJE ORZECHY POSIEKANE I RODZYNKI
3 piec 45min w temperaturze 190stopni
4 powystudzeniu mozna ozdobic polewa czekoladowa
Twoje notatki do przepisu:
Ptysiowe zajączki Strona 5
Ptysiowe zajączki
Autor: smacznego
Przepisów: 807 Ocena: 19835 1-2 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
kostka margaryny, 1/4
jajka, 2
mąka, 2/3 szklanki
sól, szczypta
Śmietana kremówka, 1/3 szklanki
cukier puder, 3 łyzki
jasna i ciemna polewa, po torebce
Sposób przygotowania:
1 Tłuszcz włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Zagotować. Zdjąć z ognia.
Wsypać mąkę, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając,aż ciasto zacznie odstawać od
ścianek rondla
2 Przestudzić, wbić jajka, dokładnie wymieszać i zmiksować. Na blachę kłaść okrągłe porcje ciasta,
formując głowę, tułów i uszy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C
3 Wyjąć, ostudzić. Przekroić ostrym nożem w poprzek na pół. Oziębioną w lodówce kremówkę
ubić z cukrem pudrem
4 Bitą śmietanę nałożyć do szprycy, napełnić nią połówki korpusów, przykryć. Obie polewy stopić,
odrobiną płynnej masy połączyć tułów z głową i uszami. Zaznaczyć oczy, uszy i wąsy
Twoje notatki do przepisu:
Palce wiedźmy Strona 6
Palce wiedźmy
Autor: loud_silence
Przepisów: 2 Ocena: 6 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
miękkiego masła, 250 g
cukru pudru, szklanka
jajko, 1
łyżeczka aromatu migdałowego, 1
cukier wanilinowy, 20g
mąki pszennej, 400g (dosypywać do
momentu w którym ciasto nie bedzie
&q
łyżeczka proszku do pieczenia, 1
yżeczka soli, 1
migdały
dżem truskawkowy / lukier/ lub inny
czerwony specyfik udający krew
Sposób przygotowania:
1 Połączyć w misce masło, cukier, jajko, migdały i aromat waniliowy. Miksując stopniowo
dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Zostawić w lodówce na pól godziny.
2 Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
3 Rolować ciasto do uzyskania ciastka w kształcie palca. Przycisnąć jeden migdał w jednym końcu
każdego "palca", aby powstał długi paznokieć. Ugnieść na około ciastka w pobliżu wierzchołka i
ponownie w pobliżu centrum, aby powstało wrażenie stawów "palca". Można również
ponacinać ciasto ostrym nożem w tych samych punktach, aby uzyskać bardziej realistyczny
wygląd palca. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.
4 Piec około 20 min.
5 Usunąć migdały z końca każdego ciastka; wycisnąć niewielką ilość dżemu / sosu lukru i nałożyć
cienką warstwę w odciśnięte miejsce. Ponownie wcisnąć migdały tak aby czerwony lukier
wyciekał spod "paznokci".
Twoje notatki do przepisu:
barszcz Wigilijny prababci Strona 7
barszcz Wigilijny prababci
Autor: Hesia
Przepisów: 15 Ocena: 89 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
podstawowy: sok z ogórkówk
kiszonych, jak ktoś nie ma swoich
można poprosić w warzywniaku o
wiaderko, 1 litr
buraki czerwone (najlepsze mniejsze,
do 5 cm średnicy), 1 kg
włoszczyzna (marchew, seler, por,
pietruszka korzeń), pęczek lub 3
marchwie, główka selera, por, 2
pietruszki
przyprawy: kilka ziaren ziela
angielskiego, listek laurowy ok. 3 szt.,
jak ktoś lubi łyżeczka lubczyku,, wg.
uznania
wywar z suszonych grzybów (które
gotujemy na uszka z grzybami - grzyby
muszą być aromatyczne, wywaru z
grzybó tyle ile wywaru z
przyprawy: sól, pieprz, lubczyk lub
Maggi, wg uznania
Sposób przygotowania:
1 2 - 3 dni przed gotowaniem w kamiennym garnku (może być słój) pokrojone na cienkie plastry
(ok. 3 mm) buraczki zalać kwasem z ogórków kiszonych. Przykryć niezbyt szczelnie pokrywką.
Pozostawić w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 18 st. C na 2 - 3 dni.
2 Przygotować włoszczyznę. Do garnka z włoszczyzną wlać kiszonkę z buraków z buraczkami.
Uzupełnić wodą do wymaganej ilości (na tę ilość warzyw garnek ok. 5 l - warzywa muszą być
przykryte ok. 10 cm warstwą wody). Gotować na BARDZO małym ogniu - ma tylko "pyrkać" (na
dużym ogniu, przy intensywnym wrzeniu buraki tracą kolor i smak)
3 W między czasie ugotować grzyby pilnując ilości wody - grzyby muszą być zakryte wywarem lub
nawet w nim pływać (UWAGA! zbyt duża ilość wody zmniejszy intensywność grzybowego
smaku - to zależy od produktu i naszego wyczucia).
4 Odcedzić grzyby. Wywar wlać do buraczków, dodać przyprawy. Jak za mało słony - dodać soli (ja
dla intensywności smaku dodaję przyprawę Maggi, która jest też słona), jak za mało kwaśny
dodać soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego - w żadnym przypadku octu).
5 Przegotować dla zmieszania smaków CIĄGLE NA NAJMNIEJSZYM OGNIU!!!
6 Przecedzić. Buraki zużyć na przystawkę do mięs (oczywiście po przetworzeniu i doprawieniu).
barszcz Wigilijny prababci Strona 8
Barszczyk podawać z uszkami z własnoręcznie zebranych grzybów (z których był wywar do tego
barszczu).. Życzę smacznego i Smacznych Świąt
Twoje notatki do przepisu:
Ryba po Grecku Strona 9
Ryba po Grecku
Autor: bulina
Przepisów: 10 Ocena: 94 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
1 kg ryby świeżej dorsza lub innej
1 kg marchewki
1 kg cebuli
1 seler korzeń
olej lub oliwa
1-2 słoiczki przecieru pomidorowego
(małe)
sól
pieprz
cukier
przyprawa do ryb
Sposób przygotowania:
1 rybę oczyścić i wyfiletować z ości przyprawić solą i przyprawą do ryb odstawić aby troszkę
przeszła i usmażyć otoczoną w mące na złoty kolor
2 marchewkę i seler zetrzeć na tarce zwaną jarzynką
3 cebule pokroić w drobne talarki lub również zetrzeć na tarce
4 do wysokiego garnka wlać olej lub oliwę wrzucić pokrojoną cebulkę lekko osolić i dusimy (nie
smażymy) na wolnym ogniu aż zmięknie od czasu do czasu mieszamy
5 do uduszonej cebulki dodajemy startą marchewkę i seler dalej dusimy na wolnym ogniu podlać
wodą dalej dusić aż woda trochę odparuje
6 jak już nasze warzywa będą miękkie dodajemy cukier i odrobinę pieprzu oraz przecier
pomidorowy zagotować pilnując aby się nie przypaliło
7 jeszcze ciepły wywar wykładamy do dość wysokiego naczynia na tym układamy usmażoną rybę
i zakrywamy wywarem i tak robimy aż skączy mam się ryba i wywar
8 taką rybkę najlepiej zrobić na 2 -3 dni przed Wigilią lub inną uroczystością
9 smacznego
Twoje notatki do przepisu:
JEŻYK Strona 10
JEŻYK
Autor: irma
Przepisów: 215 Ocena: 4184 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
Biszkot: mąka pszenna, 20dkg.
cukier, niepełna szklanka
jajka, 3 szt.
kakao, 2 łyżki
cukier waniliowy, 1 op.
Rum, 3 łyżki
Krem kawowy lub czekoladowy, 1 op.
Migdały słupki, 2 op.
Okrągłe, kolorowe cukiereczki
Sposób przygotowania:
1 BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując,
Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w
180 st.C przez ok. 25 minut.
2 W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić
samemu - jak komu pasuje.
3 Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka
wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o
1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część
jeżyka.
4 Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki
cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka.
5 Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu
smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi.
6 Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na
wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO!
Twoje notatki do przepisu:
Rolada twarogowa z rzeżuchą Strona 11
Rolada twarogowa z rzeżuchą
Autor: smacznego
Przepisów: 807 Ocena: 19835 > 6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
CIASTO: mąka, szklanka
twaróg, 4 łyżki
mleko, 3 łyżki
olej, 3 łyzki
sól
jajko, 1
proszek do pieczenia, 1/2 torebki
Nadzienie: twarożek śmietankowy, 15
dag
gotowana szynka, 15 dag
smietana, 3 łyżki
pęczek natki pietruszki, szczypioru i
rzeżuchy, 1/3
biały pieprz
Sposób przygotowania:
1 Zrobić ciasto: wymieszać razem twaróg, mleko, olej oraz sól. Dodać mąkę, proszek do pieczenia.
2 Zagnieść ciasto, a później rozwałkować je starannie na prostokąt.
3 Pietruszkę, rzeżuchę i szczypiorek opłukać, posiekać, wymieszać z twarożkiem oraz 2 łyżkami
śmietany.
4 Doprawić białym pieprzem.
5 Masę serową rozsmarować na cieście. Na dłuższych końcach pozostawić 2 cm wolnego brzegu.
6 Na masie serowej ułożyć szynkę. Wolne brzegi posmarować białkiem. Ciasto zwinąć tak, żeby
powstała rolada.
7 Ułożyć na blasze zlepieniem do dołu. Posmarować żółtkiem połączonym ze śmietaną. Piec 25
minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Twoje notatki do przepisu:
Soczysty makowiec Strona 12
Soczysty makowiec
Autor: Gabi16
Przepisów: 53 Ocena: 629 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
CIASTO:
20 dkg mąki
10 dkg masła lub margaryny
10 dkg cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany
Masa makowa:
40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki
i zmielić 2 razy przez maszynkę
40 dkg jabłek
25 dkg cukru
9 żółtek +(piana)
7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku
1/2 l)
20 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
Sposób przygotowania:
1 Ciasto: Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce.
2 Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej
tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą
pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.
Twoje notatki do przepisu:
Roladki z jajkiem Strona 13
Roladki z jajkiem
Autor: smacznego
Przepisów: 807 Ocena: 19835 > 6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
4 jajka na twardo
10 dag ostrego żółtego sera
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki kiełków sojowych
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
8 - 10 liści sałaty
pęczek rzodkiewek
cukier
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1 Jajka obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pestki słonecznika
uprażyć na patelni. Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody, gotować minutę, odcedzić, posiekać.
Majonez wymieszać staran-nie ze śmietaną, przyprawić odrobiną cukru, solą i piep-rzem.
Posiekane jajka, ser, pestki, kiełki, rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek
oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wymieszać. Farsz nałożyć na umyte i osuszone
liście sałaty, zwinąć je. Ułożyć roladki na półmisku. Udekorować rzodkiewkami, schłodzić.
Twoje notatki do przepisu:
Piernik Strona 14
Piernik
Autor: jaolowiecki
Przepisów: 7 Ocena: 71 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
maslo, 10 dkg.
cukier, 5 dkg.
miod, 2 lyzki
jajka, 2 duze
mleko, 125 ml.
kakao, 1 lyzka
proszek do pieczenia, 1/2 paczuszki
przyprawa do piernika, 1 lyzeczka
maka, 25 dkg.
migdaly albo orzechy w kawalkach, 5
dkg.
czekolada albo polewa, 10 dkg.
Sposób przygotowania:
1 Ucieram maslo z cukrem i miodem robotem elektrycznym.Dodaje po koleji jajka dalej
ucierajac.Nastepnie make wymieszana z proszkiem do pieczenia ,kakao, przyprawami na
przemian z mlekiem.Na koncu dodaje orzechy albo migdaly.Ciasto nakladam do foremki
posmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta.Pieke 40 min. w piekarniku 200°C(albo
termoobieg 170°C)Upieczony piernik posmarowalam rozpuszczona w kapieli wodnej
czekolada.Mozna go przelozyc powidlami.
Twoje notatki do przepisu:
Rolada makowa Strona 15
Rolada makowa
Autor: lasuch-09
Przepisów: 46 Ocena: 630 > 6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
masa makowa
mak, 0,5 kg
cukier, 20 dag
jajka, 2 szt.
masło, 20 dag
Miód, 0,75 szklanki
bakalie, wg upodobań
aromat migdałowy, kilka kropel
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
Mąka pszenna, 40 dag
masło., 15 dag
drożdże instant, małe opakowanie
kwaśna śmietana, 3 łyżki
cukier waniliowy, 16 g
cukier puder, 2 czubate łyżki
jajka całe, 2 szt
żółtko, 1 szt.
szczypta soli
mleko, 0,75 l
Sposób przygotowania:
1 Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i
zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25
min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak.
2 Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o
najmniejszych otworach.
3 W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały,
suszone śliwki i morele oraz rodzynki.
4 Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można
też wlać kieliszek rumu albo koniaku.
5 Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło,
jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto.
6 Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie
prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie
zlepiamy końce.
Rolada makowa Strona 16
7 Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy
do wyrośnięcia na ca 1 godz.
8 Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min.
9 PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania.
Twoje notatki do przepisu:
Jajeczne babeczki Strona 17
Jajeczne babeczki
Autor: nick
Przepisów: 21 Ocena: 2622 5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
CIASTO:
340 g mąki
230 g masła
70 g cukru
1 jajo
KREM:
3 jaja
80 g cukru
70 ml mleka
230 ml wody
Sposób przygotowania:
1 ciasto: Ubić masło z cukrem, dodać jajko, mieszać, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
Tak zrobione ciasto wstawić do lodówki na 30 min. Następnie ciastem wyłożyć foremki do
babeczek. Krem: Jajka z cukrem ubić dodając mleko i wodę. Kiedy uzyskamy gładką masę krem
nałożyć do ciasta w formach. Piec 25 min w temperaturze 189 st.
Twoje notatki do przepisu:
Śledź z kaparami Strona 18
Śledź z kaparami
Autor: gosiawkuchni
Przepisów: 18 Ocena: 115 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
Filety śledziowe, 1 opakowanie
ogórek korniszon, 3 szt
jajka ugotowane na twardo, 4 szt
cebula (może być czerwona), 2 szt
małe
szczypiorek, 1 pęczek
koperek, 1 pęczek
kapary, 5 łyżeczek
majonez, szklanka
śmietana, szklanka
sól, pieprz
mleko do namoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
1 Śledzie pokroić na kawałki ok 2 cm i namoczyć w mleku. Ogórki, jajka i cebule pokroić w drobną
kostkę, posiekać szczypiorek i koperek.
2 Majonez wymieszać ze śmietaną, do sosu dodać wszystkie pokrojone składniki, kapary oraz
śledzie i razem wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić na pół godziny do
lodówki.
Twoje notatki do przepisu:
Placek ryżowy z migdałami Strona 19
Placek ryżowy z migdałami
Autor: KasiaN
Przepisów: 1 Ocena: 6 1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
CIASTO
mąka, 500 g
proszek do pieczenia, szczypta
cukier puder, 125 g
szczypta soli, margaryna, 250 g
jajka, 2 szt
MASA
mleko, 750 ml
szczypta soli, dżem morelowy, mały
słoiczek
białko, 4 szt
Śmietana kremówka, 125 g
masło, 100 g
cukier, 125 g
żółtka, 4 szt
płatki migdałów, 100 g
starta skórka cytryny, 1 tyżeczka
ryż długoziarnisty, 200 g
Sposób przygotowania:
1 z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, soli, posiekanej margaryny i jaj
zagnieść ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą, chłodzić około 30 min. Piekarnik
rozgrzać do 175 stopni celsjusza.Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę,
ponakłuwać widelcem. Zapiekać ok. 15 min
2 mleko zagotować z solą, wsypać ryż, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie mleko
i będzie miękki. Podpieczone ciasto posmarować dżemem. Białka ubić na sztywną pianę.
Śmietanę także ubić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę.
3 do masy dodać ryż, migdały i skurkę z cytryny, wymieszać. Następnie kolejno dodać śmietanę i
pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę ryżową wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch. Placek
piec okolo 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem
pudrem.SMACZNEGO :)
Twoje notatki do przepisu:
Królewiec Strona 20
Królewiec
Autor: Gabi16
Przepisów: 53 Ocena: 629 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
Biszkopt jasny:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek maki
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
15 dkg margaryny
1 jajko
Masa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1łyżka mąki ziemniaczanej
1łyżka mąki zwykłej
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny
Sposób przygotowania:
1 Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z
proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia taką samą w jakiej upieczemy
kruche ciasto. Piec w temperaturze 160- 180 stopni.
2 Ciasto kruche: Zarobić ciasto,podzielić na 2 części,upiec 2 placki w jednakowych formach. Masa:
z mleka ,mąki, cukru ugotować budyń.Do gorącego budyniu dodać margarynę i dobrze
wymieszać.Gorącą masą przekładać placki. Placek kruchy-masa-biszkopt -masa-placek
kruchy-polewa
Twoje notatki do przepisu:
Mazurek słoneczny Strona 21
Mazurek słoneczny
Autor: smacznego
Przepisów: 807 Ocena: 19835 > 6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
ciasto francuskie (mrożone), 15 dag
słoik zyrawiny, 150 g
mielone migdały, 3 łyzki
całe migdały dod dekoracji, kilka
polewa marcepanowa, 2 opakowania
cukier puder, łyżka
kakao, łyżeczka
żółty barwnik spozywczy
Sposób przygotowania:
1 Z rozmrożonego ciasta wykroić prostokąt o wymiarach 24 x 12 cm. Piec go na złoty kolor ok. 25
minut w temp. 220°C
2 Wystudzić. Żurawiny i migdały krótko przesmażyć i wymieszać. Ostrym nożem wyciąć wierzch z
ciasta (boki pozostawiając nietknięte)
3 Środek wypełnić masą żurawinowo-migdałową. Przygotować polewę zgodnie z instrukcją na
opakowaniu, dodając spożywczy barwnik w kolorze żółtym
4 Mazurek dokładnie pokryć polewą. Z cukru pudru, kakao i kilku kropli wody utrzeć lukier
5 Mazurek udekorować baziami z lukru i całych migdałów. Można też zrobić świąteczny napis lub
ułożyć z migdałów motylki czy wiosenne kwiatki
Twoje notatki do przepisu:
Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami Strona 22
Sałatka śledziowa z żurawiną i
buraczkami
Autor: Annuar
Przepisów: 40 Ocena: 571 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
Filety śledziowe, 300 g
mleko, 375 ml
burak ćwikłowy, 1 duża sztuka ok. 400
g
suszona żurawina (najlepsza żurawina
"całe owoce"), 70 g
posiekane orzechy włoskie, 40 g
oliwa z oliwek, 5 łyżek
sok z cytryny, 1 łyżka
sól, pieprz ziołowy
opcjonalnie: śmietana 18 %
Sposób przygotowania:
1 Śledzie namoczyć w mleku na minimum 3 godziny aż stracą nadmierną słoność. Potem
odcedzić i pokroić w małą kostkę. Skropić cytryną
2 Żurawinę namoczyć w wodzie, zagotować i odstawić.
3 W oryginalnym przepisie buraka należało umyć, przyprawić solą, pieprzem, polać oliwą z oliwek
i piec 1 godz zawiniętego w folię aluminiową w 180 st w piekarniku. Dla mnie to jednak strata
prądu, więc obrałam go, pokroiłam w drobną kostkę, przyprawiłam, polałam oliwą i najpierw
poddusiłam do miękkości na patelni pod przykryciem, następnie - gdy już był miękki - zdjęłam
pokrywkę i podsmażyłam dla uzyskania aromatu.
4 W naczyniu układać: ostudzone buraczki, śledzie, odcedzoną żurawinę i orzechy. Można
oczywiście wszystko wymieszać.
5 W oryginalnym przepisie nie było śmietany. Ja jednak - już na talerzu - dodałam śmietany,
wymieszałam i moim zdaniem sałatka zyskała na smaku i delikatności.
6 Przepis zaczerpnięty z gazetki "Biedronki". Wszystkie produkty do przepisu można tam kupić.
Twoje notatki do przepisu:
121 przepisów na swieta Przepisy zebrane przez: aurinko
Spis treści: Śledź w marynacie miodowej ............................................................................................................. 2 Śledzie z pistacjami ............................................................................................................................. 3 PIERNIK SWIATECZNY .......................................................................................................................... 4 Ptysiowe zajączki ................................................................................................................................. 5 Palce wiedźmy ...................................................................................................................................... 6 barszcz Wigilijny prababci .................................................................................................................. 7 Ryba po Grecku .................................................................................................................................... 9 JEŻYK .................................................................................................................................................... 10 Rolada twarogowa z rzeżuchą ......................................................................................................... 11 Soczysty makowiec ............................................................................................................................ 12 Roladki z jajkiem ................................................................................................................................ 13 Piernik ................................................................................................................................................. 14 Rolada makowa .................................................................................................................................. 15 Jajeczne babeczki ............................................................................................................................... 17 Śledź z kaparami ................................................................................................................................ 18 Placek ryżowy z migdałami .............................................................................................................. 19 Królewiec ............................................................................................................................................. 20 Mazurek słoneczny ............................................................................................................................ 21 Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami .................................................................................. 22 Sałatka śledziowa z curry! ............................................................................................................... 23 Mazurek pisanka ................................................................................................................................ 24 Kaczka borowiacka z delikatnym nadzieniem ............................................................................... 25 Rybka w zalewie "Mamuśki" ............................................................................................................ 26 Pascha wielkanocna .......................................................................................................................... 27 Mazurek tradycyjny w marcepanie ................................................................................................. 28 Jajka w gniazdkach ............................................................................................................................ 29 Śledzie pod pierzynką ....................................................................................................................... 30 Pierniczki jak alpejskie - mięciutkie i pyszne! .............................................................................. 31 Mazurek wschodni ............................................................................................................................. 32 Terrina ................................................................................................................................................. 33 Słodkie gniazdka ................................................................................................................................ 34 Roladki z mielonki wieprzowej ........................................................................................................ 35 Ryba po grecku .................................................................................................................................. 36 Śledź w śmietanie .............................................................................................................................. 38 Wieniec wigilijny.. .............................................................................................................................. 39 Piernik ................................................................................................................................................. 40 Karp z orzechami ............................................................................................................................... 41 Chrusty (faworki) ............................................................................................................................... 42 Mazurek wiosenny z marcepanem .................................................................................................. 43 Lukrowany sernik ............................................................................................................................... 44 "Zemsta teściowej" ............................................................................................................................ 45 Jajka z 3 farszami ............................................................................................................................... 47 Pisanki z marmoladą ......................................................................................................................... 48 Wykwintna surówka .......................................................................................................................... 49 KACZKA Z JABŁKAMI .......................................................................................................................... 50 Rybka po grecku ................................................................................................................................ 51 SZCZUPAK FASZEROWANY JABŁKAMI ............................................................................................. 52
Karp w winie z orzechami ................................................................................................................. 53 Pstrąg .................................................................................................................................................. 54 torcik wielkanocny ............................................................................................................................. 55 Pstrag z migdalami ............................................................................................................................ 56 Złota Rosa ........................................................................................................................................... 57 Szczupak w śmietanowym sosie ...................................................................................................... 58 Pierogi smażone ................................................................................................................................. 59 Pstrąg pieczony z porem .................................................................................................................. 60 Ciasto keks .......................................................................................................................................... 61 Mrówkowiec ........................................................................................................................................ 62 Sernik nowojorski .............................................................................................................................. 63 Rafaello by Julek ................................................................................................................................ 64 Smażony łosoś z pieczarkami .......................................................................................................... 65 Pieczony szczupak z kurkami ........................................................................................................... 66 Chatka Puchatka ................................................................................................................................ 67 kolorowy kogucik ............................................................................................................................... 69 Ryba po podhalańsku (z jarzynami i śliwkami) ............................................................................. 70 Ciasto "Krokodyle oczy" .................................................................................................................... 71 Śledzie po kujawsku .......................................................................................................................... 72 Pstrąg ziołowy .................................................................................................................................... 73 Seromak .............................................................................................................................................. 74 Śledzie po królewsku ........................................................................................................................ 75 Karp na Wigilię ................................................................................................................................... 76 Sernik z jogurtów bałkańskich ........................................................................................................ 77 TARTA MAKOWA (ZAMIAST MAKOWCA NA SWIETA) ................................................................... 78 pstrąg w pomarańczach .................................................................................................................... 79 Torcik kokosowo- ananasowo - czekoladowy ................................................................................ 80 Anielskie oczka ................................................................................................................................... 82 Torcik cytrynowo-kokosowy ............................................................................................................. 83 ryba w chrupiącej panierce migdałowej ........................................................................................ 84 tort śmietankowy finezja .................................................................................................................. 85 Sałatka z karczochami ...................................................................................................................... 86 Sernik z rosą ....................................................................................................................................... 87 ANGIELSKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO ................................................................. 88 TULIPAN Z MARMOLADĄ ................................................................................................................... 89 Ryba według przepisu prababci ...................................................................................................... 90 mufinki wielkanocne ......................................................................................................................... 91 ciasto z chałwą ................................................................................................................................... 92 Makówki .............................................................................................................................................. 93 Sernik ................................................................................................................................................... 94 BIGOS Z KAPUSTY WŁOSKIEJ ............................................................................................................ 95 Sernik w kropki .................................................................................................................................. 96 Sernik gotowany jak pieczony ......................................................................................................... 97 Sernik pieczony .................................................................................................................................. 98 Schab ze śliwką .................................................................................................................................. 99 Bigos .................................................................................................................................................. 100 Mięso z nadzieniem ......................................................................................................................... 101 Bigosik z kalmarów .......................................................................................................................... 102 Pralinowy tort w paski .................................................................................................................... 103 Szybki sernik na zimno ................................................................................................................... 104
Sernik z kulkami orzechowymi ...................................................................................................... 105 Sernik ................................................................................................................................................ 107 Śledzie z ogórkami .......................................................................................................................... 108 Piernik z krówką .............................................................................................................................. 109 sernik wiedeński .............................................................................................................................. 110 Sałatka z rodzynkami ...................................................................................................................... 111 SERNIK Z BRZOSKWINIAMI ............................................................................................................. 112 Sałatka z wędzonej makreli :D ...................................................................................................... 113 Ciasteczka serowe ........................................................................................................................... 114 Sernik a''la Mania .................................................................................................... 115 Babka czterokolorowa .................................................................................................................... 116 Pstrąg faszerowany ......................................................................................................................... 117 Sernik Jagodowo Malinowy ............................................................................................................ 118 Serowiec ............................................................................................................................................ 119 Tort śmietankowo kajmakowy z gruszką ..................................................................................... 120 pleśniawka (pleśniak) ..................................................................................................................... 122 Sernik skubany ................................................................................................................................ 123 Różyczki ............................................................................................................................................ 124 słodziak sadzony .............................................................................................................................. 125 Kaczka w karmelu z jabłkami ......................................................................................................... 126 Kolorowe ciasto jak mazurek :D .................................................................................................... 127 Puszysty sernik z polewą z wiśni amarena ................................................................................ 128 Ciasto mandarynkowe .................................................................................................................... 129 Ryba po żydowsku ........................................................................................................................... 130
Śledź w marynacie miodowej Strona 2 Śledź w marynacie miodowej Autor: GREGORHSPEED Przepisów: 1011 Ocena: 21997 5-6 os. 15 min łatwe tanie Składniki: 300 g śledzi solonych 2 średnie cebule 1 cytryna 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Sposób przygotowania: 1 Cytrynę pokroić na kawałki ,cebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej ,podsmażyć cebulę ,następnie dodać miód ,ocet balsamiczny i rozmaryn. Podgrzewać 5 min ,po czym ostudzić. Śledzie włożyć do słoika ,dodać kawałki cytryny i zalać sosem miodowym. wstawić do lodówki na co najmniej 5 godz. Twoje notatki do przepisu:
Śledzie z pistacjami Strona 3 Śledzie z pistacjami Autor: Maudie Przepisów: 187 Ocena: 1870 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: Filety śledziowe (matiasy), 4 suszone ziarna kolendry, 5-6 szt ziele angielskie, 5 szt pistacje grubo posiekane, 1-2 łyżek oliwa z oliwek, 4 łyzki sok z cytryny, 1 łyżeczka Sposób przygotowania: 1 Śledzie opłukać w wodzie zakwaszonej cytryną,osuszyć i pokroić w małe kawałki.Kolendrę i ziele angielskie zmielić w młynku i wymieszać z oliwą i posiekanymi pistacjami.Połączyć kawałki śledzi z przygotowanym sosem i wstawić do lodówki na ok 3 godz,smacznego. Twoje notatki do przepisu:
PIERNIK SWIATECZNY Strona 4 PIERNIK SWIATECZNY Autor: linusia Przepisów: 27 Ocena: 391 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: maslo, 250g cukier, 1,5 szklanki woda, 3/4 szklanki kakao, 3 łyżki cukier waniliowy, opakowanie Jaja, 4 mąka, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Miód, 4 łyżki słoik dżemu porzeczkowego, 0,5 przyprawa do pierników, opakowanie Sposób przygotowania: 1 zagotowac w garnku maslo, cukier, wode, miod, kakao, cukier waniliowy,przyprawe do piernikow i dzem PRZESTUDZIC 2 stopniowo odawac make z proszkiem i jajka miksowac do uzyskania gladkiej masy JA DO MASY DODAJE ORZECHY POSIEKANE I RODZYNKI 3 piec 45min w temperaturze 190stopni 4 powystudzeniu mozna ozdobic polewa czekoladowa Twoje notatki do przepisu:
Ptysiowe zajączki Strona 5 Ptysiowe zajączki Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19835 1-2 os. 30 min średnie przystępne Składniki: kostka margaryny, 1/4 jajka, 2 mąka, 2/3 szklanki sól, szczypta Śmietana kremówka, 1/3 szklanki cukier puder, 3 łyzki jasna i ciemna polewa, po torebce Sposób przygotowania: 1 Tłuszcz włożyć do rondla, dodać 1/2 szklanki wody i szczyptę soli. Zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając,aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla 2 Przestudzić, wbić jajka, dokładnie wymieszać i zmiksować. Na blachę kłaść okrągłe porcje ciasta, formując głowę, tułów i uszy. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C 3 Wyjąć, ostudzić. Przekroić ostrym nożem w poprzek na pół. Oziębioną w lodówce kremówkę ubić z cukrem pudrem 4 Bitą śmietanę nałożyć do szprycy, napełnić nią połówki korpusów, przykryć. Obie polewy stopić, odrobiną płynnej masy połączyć tułów z głową i uszami. Zaznaczyć oczy, uszy i wąsy Twoje notatki do przepisu:
Palce wiedźmy Strona 6 Palce wiedźmy Autor: loud_silence Przepisów: 2 Ocena: 6 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: miękkiego masła, 250 g cukru pudru, szklanka jajko, 1 łyżeczka aromatu migdałowego, 1 cukier wanilinowy, 20g mąki pszennej, 400g (dosypywać do momentu w którym ciasto nie bedzie &q łyżeczka proszku do pieczenia, 1 yżeczka soli, 1 migdały dżem truskawkowy / lukier/ lub inny czerwony specyfik udający krew Sposób przygotowania: 1 Połączyć w misce masło, cukier, jajko, migdały i aromat waniliowy. Miksując stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Zostawić w lodówce na pól godziny. 2 Rozgrzać piekarnik do 180ºC. 3 Rolować ciasto do uzyskania ciastka w kształcie palca. Przycisnąć jeden migdał w jednym końcu każdego "palca", aby powstał długi paznokieć. Ugnieść na około ciastka w pobliżu wierzchołka i ponownie w pobliżu centrum, aby powstało wrażenie stawów "palca". Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w tych samych punktach, aby uzyskać bardziej realistyczny wygląd palca. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia. 4 Piec około 20 min. 5 Usunąć migdały z końca każdego ciastka; wycisnąć niewielką ilość dżemu / sosu lukru i nałożyć cienką warstwę w odciśnięte miejsce. Ponownie wcisnąć migdały tak aby czerwony lukier wyciekał spod "paznokci". Twoje notatki do przepisu:
barszcz Wigilijny prababci Strona 7 barszcz Wigilijny prababci Autor: Hesia Przepisów: 15 Ocena: 89 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: podstawowy: sok z ogórkówk kiszonych, jak ktoś nie ma swoich można poprosić w warzywniaku o wiaderko, 1 litr buraki czerwone (najlepsze mniejsze, do 5 cm średnicy), 1 kg włoszczyzna (marchew, seler, por, pietruszka korzeń), pęczek lub 3 marchwie, główka selera, por, 2 pietruszki przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy ok. 3 szt., jak ktoś lubi łyżeczka lubczyku,, wg. uznania wywar z suszonych grzybów (które gotujemy na uszka z grzybami - grzyby muszą być aromatyczne, wywaru z grzybó tyle ile wywaru z przyprawy: sól, pieprz, lubczyk lub Maggi, wg uznania Sposób przygotowania: 1 2 - 3 dni przed gotowaniem w kamiennym garnku (może być słój) pokrojone na cienkie plastry (ok. 3 mm) buraczki zalać kwasem z ogórków kiszonych. Przykryć niezbyt szczelnie pokrywką. Pozostawić w temperaturze pokojowej nie wyższej niż 18 st. C na 2 - 3 dni. 2 Przygotować włoszczyznę. Do garnka z włoszczyzną wlać kiszonkę z buraków z buraczkami. Uzupełnić wodą do wymaganej ilości (na tę ilość warzyw garnek ok. 5 l - warzywa muszą być przykryte ok. 10 cm warstwą wody). Gotować na BARDZO małym ogniu - ma tylko "pyrkać" (na dużym ogniu, przy intensywnym wrzeniu buraki tracą kolor i smak) 3 W między czasie ugotować grzyby pilnując ilości wody - grzyby muszą być zakryte wywarem lub nawet w nim pływać (UWAGA! zbyt duża ilość wody zmniejszy intensywność grzybowego smaku - to zależy od produktu i naszego wyczucia). 4 Odcedzić grzyby. Wywar wlać do buraczków, dodać przyprawy. Jak za mało słony - dodać soli (ja dla intensywności smaku dodaję przyprawę Maggi, która jest też słona), jak za mało kwaśny dodać soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego - w żadnym przypadku octu). 5 Przegotować dla zmieszania smaków CIĄGLE NA NAJMNIEJSZYM OGNIU!!! 6 Przecedzić. Buraki zużyć na przystawkę do mięs (oczywiście po przetworzeniu i doprawieniu).
barszcz Wigilijny prababci Strona 8 Barszczyk podawać z uszkami z własnoręcznie zebranych grzybów (z których był wywar do tego barszczu).. Życzę smacznego i Smacznych Świąt Twoje notatki do przepisu:
Ryba po Grecku Strona 9 Ryba po Grecku Autor: bulina Przepisów: 10 Ocena: 94 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 1 kg ryby świeżej dorsza lub innej 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 seler korzeń olej lub oliwa 1-2 słoiczki przecieru pomidorowego (małe) sól pieprz cukier przyprawa do ryb Sposób przygotowania: 1 rybę oczyścić i wyfiletować z ości przyprawić solą i przyprawą do ryb odstawić aby troszkę przeszła i usmażyć otoczoną w mące na złoty kolor 2 marchewkę i seler zetrzeć na tarce zwaną jarzynką 3 cebule pokroić w drobne talarki lub również zetrzeć na tarce 4 do wysokiego garnka wlać olej lub oliwę wrzucić pokrojoną cebulkę lekko osolić i dusimy (nie smażymy) na wolnym ogniu aż zmięknie od czasu do czasu mieszamy 5 do uduszonej cebulki dodajemy startą marchewkę i seler dalej dusimy na wolnym ogniu podlać wodą dalej dusić aż woda trochę odparuje 6 jak już nasze warzywa będą miękkie dodajemy cukier i odrobinę pieprzu oraz przecier pomidorowy zagotować pilnując aby się nie przypaliło 7 jeszcze ciepły wywar wykładamy do dość wysokiego naczynia na tym układamy usmażoną rybę i zakrywamy wywarem i tak robimy aż skączy mam się ryba i wywar 8 taką rybkę najlepiej zrobić na 2 -3 dni przed Wigilią lub inną uroczystością 9 smacznego Twoje notatki do przepisu:
JEŻYK Strona 10 JEŻYK Autor: irma Przepisów: 215 Ocena: 4184 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: Biszkot: mąka pszenna, 20dkg. cukier, niepełna szklanka jajka, 3 szt. kakao, 2 łyżki cukier waniliowy, 1 op. Rum, 3 łyżki Krem kawowy lub czekoladowy, 1 op. Migdały słupki, 2 op. Okrągłe, kolorowe cukiereczki Sposób przygotowania: 1 BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier, żółtka cały czas miksując, Na koniec dodajemy mąkę, cukier waniliowy, kakao i rum. Ciasto wykładamy na blachę /25x40/ wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st.C przez ok. 25 minut. 2 W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy krem wg opisu na opakowaniu.Krem można zrobić samemu - jak komu pasuje. 3 Zwystudzonego biszkoptu wykroić jeżyka zaokrąglając boki i formując pyszczek. Ja spód jeżyka wykonałam z papieru,przyłożyłam do ciasta i wycięłam, następnie formę jeżyka zmniejszyłam o 1 cm. i wycięłam środek , znowu zmniejszyłam formę o 1 cm. i wycięłam ostatnią trzecią część jeżyka. 4 Biszkopt można nasączyć dowolnym ponczem. Ja zrobiłam z niecałej szklanki wody, łyżeczki cukru i 2 łyżek kawy rozpuszczalnej. Oczywiście nasączamy już po wykrojeniu jeżyka. 5 Każdą część jeża smarujemy kremem i nakładamy na siebie. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch i boki ciasta, robiąc "odpowiedni retusz" jeżykowi. 6 Z migdałów zrobić kolce, a z cukiereczków oczka i nosek. Takiego pięknego jeżyka stawiamy na wielkanocny stół i życzę SMACZNEGO! Twoje notatki do przepisu:
Rolada twarogowa z rzeżuchą Strona 11 Rolada twarogowa z rzeżuchą Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19835 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: CIASTO: mąka, szklanka twaróg, 4 łyżki mleko, 3 łyżki olej, 3 łyzki sól jajko, 1 proszek do pieczenia, 1/2 torebki Nadzienie: twarożek śmietankowy, 15 dag gotowana szynka, 15 dag smietana, 3 łyżki pęczek natki pietruszki, szczypioru i rzeżuchy, 1/3 biały pieprz Sposób przygotowania: 1 Zrobić ciasto: wymieszać razem twaróg, mleko, olej oraz sól. Dodać mąkę, proszek do pieczenia. 2 Zagnieść ciasto, a później rozwałkować je starannie na prostokąt. 3 Pietruszkę, rzeżuchę i szczypiorek opłukać, posiekać, wymieszać z twarożkiem oraz 2 łyżkami śmietany. 4 Doprawić białym pieprzem. 5 Masę serową rozsmarować na cieście. Na dłuższych końcach pozostawić 2 cm wolnego brzegu. 6 Na masie serowej ułożyć szynkę. Wolne brzegi posmarować białkiem. Ciasto zwinąć tak, żeby powstała rolada. 7 Ułożyć na blasze zlepieniem do dołu. Posmarować żółtkiem połączonym ze śmietaną. Piec 25 minut w temp. 200 st. C. Podawać na ciepło lub na zimno. Twoje notatki do przepisu:
Soczysty makowiec Strona 12 Soczysty makowiec Autor: Gabi16 Przepisów: 53 Ocena: 629 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: CIASTO: 20 dkg mąki 10 dkg masła lub margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany Masa makowa: 40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę 40 dkg jabłek 25 dkg cukru 9 żółtek +(piana) 7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l) 20 dkg masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy Sposób przygotowania: 1 Ciasto: Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce. 2 Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą. Twoje notatki do przepisu:
Roladki z jajkiem Strona 13 Roladki z jajkiem Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19835 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: 4 jajka na twardo 10 dag ostrego żółtego sera 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki kiełków sojowych ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 8 - 10 liści sałaty pęczek rzodkiewek cukier sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 Jajka obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Kiełki sojowe włożyć do wrzącej wody, gotować minutę, odcedzić, posiekać. Majonez wymieszać staran-nie ze śmietaną, przyprawić odrobiną cukru, solą i piep-rzem. Posiekane jajka, ser, pestki, kiełki, rzodkiewki włożyć do miseczki, dodać posiekany czosnek oraz 3 łyżki sosu majonezowo-śmietanowego. Wymieszać. Farsz nałożyć na umyte i osuszone liście sałaty, zwinąć je. Ułożyć roladki na półmisku. Udekorować rzodkiewkami, schłodzić. Twoje notatki do przepisu:
Piernik Strona 14 Piernik Autor: jaolowiecki Przepisów: 7 Ocena: 71 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: maslo, 10 dkg. cukier, 5 dkg. miod, 2 lyzki jajka, 2 duze mleko, 125 ml. kakao, 1 lyzka proszek do pieczenia, 1/2 paczuszki przyprawa do piernika, 1 lyzeczka maka, 25 dkg. migdaly albo orzechy w kawalkach, 5 dkg. czekolada albo polewa, 10 dkg. Sposób przygotowania: 1 Ucieram maslo z cukrem i miodem robotem elektrycznym.Dodaje po koleji jajka dalej ucierajac.Nastepnie make wymieszana z proszkiem do pieczenia ,kakao, przyprawami na przemian z mlekiem.Na koncu dodaje orzechy albo migdaly.Ciasto nakladam do foremki posmarowanej maslem i wysypanej bulka tarta.Pieke 40 min. w piekarniku 200°C(albo termoobieg 170°C)Upieczony piernik posmarowalam rozpuszczona w kapieli wodnej czekolada.Mozna go przelozyc powidlami. Twoje notatki do przepisu:
Rolada makowa Strona 15 Rolada makowa Autor: lasuch-09 Przepisów: 46 Ocena: 630 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: masa makowa mak, 0,5 kg cukier, 20 dag jajka, 2 szt. masło, 20 dag Miód, 0,75 szklanki bakalie, wg upodobań aromat migdałowy, kilka kropel CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE Mąka pszenna, 40 dag masło., 15 dag drożdże instant, małe opakowanie kwaśna śmietana, 3 łyżki cukier waniliowy, 16 g cukier puder, 2 czubate łyżki jajka całe, 2 szt żółtko, 1 szt. szczypta soli mleko, 0,75 l Sposób przygotowania: 1 Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25 min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak. 2 Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o najmniejszych otworach. 3 W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały, suszone śliwki i morele oraz rodzynki. 4 Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można też wlać kieliszek rumu albo koniaku. 5 Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto. 6 Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie zlepiamy końce.
Rolada makowa Strona 16 7 Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ca 1 godz. 8 Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min. 9 PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania. Twoje notatki do przepisu:
Jajeczne babeczki Strona 17 Jajeczne babeczki Autor: nick Przepisów: 21 Ocena: 2622 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: CIASTO: 340 g mąki 230 g masła 70 g cukru 1 jajo KREM: 3 jaja 80 g cukru 70 ml mleka 230 ml wody Sposób przygotowania: 1 ciasto: Ubić masło z cukrem, dodać jajko, mieszać, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Tak zrobione ciasto wstawić do lodówki na 30 min. Następnie ciastem wyłożyć foremki do babeczek. Krem: Jajka z cukrem ubić dodając mleko i wodę. Kiedy uzyskamy gładką masę krem nałożyć do ciasta w formach. Piec 25 min w temperaturze 189 st. Twoje notatki do przepisu:
Śledź z kaparami Strona 18 Śledź z kaparami Autor: gosiawkuchni Przepisów: 18 Ocena: 115 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: Filety śledziowe, 1 opakowanie ogórek korniszon, 3 szt jajka ugotowane na twardo, 4 szt cebula (może być czerwona), 2 szt małe szczypiorek, 1 pęczek koperek, 1 pęczek kapary, 5 łyżeczek majonez, szklanka śmietana, szklanka sól, pieprz mleko do namoczenia śledzi Sposób przygotowania: 1 Śledzie pokroić na kawałki ok 2 cm i namoczyć w mleku. Ogórki, jajka i cebule pokroić w drobną kostkę, posiekać szczypiorek i koperek. 2 Majonez wymieszać ze śmietaną, do sosu dodać wszystkie pokrojone składniki, kapary oraz śledzie i razem wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Twoje notatki do przepisu:
Placek ryżowy z migdałami Strona 19 Placek ryżowy z migdałami Autor: KasiaN Przepisów: 1 Ocena: 6 1-2 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: CIASTO mąka, 500 g proszek do pieczenia, szczypta cukier puder, 125 g szczypta soli, margaryna, 250 g jajka, 2 szt MASA mleko, 750 ml szczypta soli, dżem morelowy, mały słoiczek białko, 4 szt Śmietana kremówka, 125 g masło, 100 g cukier, 125 g żółtka, 4 szt płatki migdałów, 100 g starta skórka cytryny, 1 tyżeczka ryż długoziarnisty, 200 g Sposób przygotowania: 1 z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, soli, posiekanej margaryny i jaj zagnieść ciasto. Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą, chłodzić około 30 min. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni celsjusza.Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem. Zapiekać ok. 15 min 2 mleko zagotować z solą, wsypać ryż, wymieszać i gotować na wolnym ogniu, aż wchłonie mleko i będzie miękki. Podpieczone ciasto posmarować dżemem. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę także ubić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. 3 do masy dodać ryż, migdały i skurkę z cytryny, wymieszać. Następnie kolejno dodać śmietanę i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę ryżową wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch. Placek piec okolo 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO :) Twoje notatki do przepisu:
Królewiec Strona 20 Królewiec Autor: Gabi16 Przepisów: 53 Ocena: 629 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Biszkopt jasny: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek maki 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia ciasto kruche: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 15 dkg margaryny 1 jajko Masa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 1łyżka mąki ziemniaczanej 1łyżka mąki zwykłej 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Sposób przygotowania: 1 Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia taką samą w jakiej upieczemy kruche ciasto. Piec w temperaturze 160- 180 stopni. 2 Ciasto kruche: Zarobić ciasto,podzielić na 2 części,upiec 2 placki w jednakowych formach. Masa: z mleka ,mąki, cukru ugotować budyń.Do gorącego budyniu dodać margarynę i dobrze wymieszać.Gorącą masą przekładać placki. Placek kruchy-masa-biszkopt -masa-placek kruchy-polewa Twoje notatki do przepisu:
Mazurek słoneczny Strona 21 Mazurek słoneczny Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19835 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: ciasto francuskie (mrożone), 15 dag słoik zyrawiny, 150 g mielone migdały, 3 łyzki całe migdały dod dekoracji, kilka polewa marcepanowa, 2 opakowania cukier puder, łyżka kakao, łyżeczka żółty barwnik spozywczy Sposób przygotowania: 1 Z rozmrożonego ciasta wykroić prostokąt o wymiarach 24 x 12 cm. Piec go na złoty kolor ok. 25 minut w temp. 220°C 2 Wystudzić. Żurawiny i migdały krótko przesmażyć i wymieszać. Ostrym nożem wyciąć wierzch z ciasta (boki pozostawiając nietknięte) 3 Środek wypełnić masą żurawinowo-migdałową. Przygotować polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając spożywczy barwnik w kolorze żółtym 4 Mazurek dokładnie pokryć polewą. Z cukru pudru, kakao i kilku kropli wody utrzeć lukier 5 Mazurek udekorować baziami z lukru i całych migdałów. Można też zrobić świąteczny napis lub ułożyć z migdałów motylki czy wiosenne kwiatki Twoje notatki do przepisu:
Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami Strona 22 Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami Autor: Annuar Przepisów: 40 Ocena: 571 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: Filety śledziowe, 300 g mleko, 375 ml burak ćwikłowy, 1 duża sztuka ok. 400 g suszona żurawina (najlepsza żurawina "całe owoce"), 70 g posiekane orzechy włoskie, 40 g oliwa z oliwek, 5 łyżek sok z cytryny, 1 łyżka sól, pieprz ziołowy opcjonalnie: śmietana 18 % Sposób przygotowania: 1 Śledzie namoczyć w mleku na minimum 3 godziny aż stracą nadmierną słoność. Potem odcedzić i pokroić w małą kostkę. Skropić cytryną 2 Żurawinę namoczyć w wodzie, zagotować i odstawić. 3 W oryginalnym przepisie buraka należało umyć, przyprawić solą, pieprzem, polać oliwą z oliwek i piec 1 godz zawiniętego w folię aluminiową w 180 st w piekarniku. Dla mnie to jednak strata prądu, więc obrałam go, pokroiłam w drobną kostkę, przyprawiłam, polałam oliwą i najpierw poddusiłam do miękkości na patelni pod przykryciem, następnie - gdy już był miękki - zdjęłam pokrywkę i podsmażyłam dla uzyskania aromatu. 4 W naczyniu układać: ostudzone buraczki, śledzie, odcedzoną żurawinę i orzechy. Można oczywiście wszystko wymieszać. 5 W oryginalnym przepisie nie było śmietany. Ja jednak - już na talerzu - dodałam śmietany, wymieszałam i moim zdaniem sałatka zyskała na smaku i delikatności. 6 Przepis zaczerpnięty z gazetki "Biedronki". Wszystkie produkty do przepisu można tam kupić. Twoje notatki do przepisu: