44
przepisy na
ulubione zupy
Przepisy zebrane przez: goramarcina1
Spis treści:
Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" ........................................................................... 2
zupa wiosenny bukiet .......................................................................................................................... 4
Kapuśniak z pęczakiem ....................................................................................................................... 5
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem ....................................................................... 6
Zupa ogórkowa z jajkiem .................................................................................................................. 11
zupa meksykańska ............................................................................................................................ 12
Zupa z zacierkami .............................................................................................................................. 13
Zupa fasolowa z mięsem .................................................................................................................. 15
Zupa ogórkowa z ryżem .................................................................................................................... 16
Kapusta z nóżkami wieprzowymi .................................................................................................... 17
Zupa cygańska z boczkiem ............................................................................................................... 18
Zupa z dyni ze skwarkami ................................................................................................................ 20
zielonki na rosole ............................................................................................................................... 22
Zupa kurkowa z patelni .................................................................................................................... 23
Krupnik z kaszą jaglaną na wędzonce ............................................................................................ 26
Zupa rybna z łososiem ...................................................................................................................... 28
zupa gulaszowa z fasolą ................................................................................................................... 31
Zupa cebulowa ................................................................................................................................... 32
barszcz ukraiński ............................................................................................................................... 33
Zupa koperkowa z mięsem i pomidorami ...................................................................................... 34
zupa z brukselką na wędzonce ........................................................................................................ 36
Chili con carne .................................................................................................................................... 37
Zupa grzybowa z boczniaków .......................................................................................................... 39
rosół z lanymi kluseczkami .............................................................................................................. 40
Barszcz zabielany z ziemniakami i kiełbasą .................................................................................. 41
chłodnik wiosenny - danie na odchudzanie ................................................................................... 43
Zupa solianka ..................................................................................................................................... 44
Zupa fasolowa z pomidorami na wędzonce .................................................................................. 46
bogracz ................................................................................................................................................ 48
Krem z pieczonej papryki ................................................................................................................. 50
zupa pieczarkowa .............................................................................................................................. 52
Zupa z pomidorów ............................................................................................................................. 53
Klopsiki w paprykarzu ....................................................................................................................... 54
krupnik z pęczakiem na żeberkach ................................................................................................. 57
grochówka po staremu ..................................................................................................................... 58
Krem z brukselki z mięsnymi grzankami ....................................................................................... 59
Zupa ogonowa .................................................................................................................................... 61
Chłodnik z młodych warzyw ............................................................................................................. 62
Chłodnik z buraków ........................................................................................................................... 64
Chłodnik pieczonych buraków ......................................................................................................... 65
Litewski chłodnik z botwinką ........................................................................................................... 67
Zupa szczawiowa z pulpecikami ..................................................................................................... 68
Flaczki wołowe na rosole .................................................................................................................. 70
Wypasiona kartoflanka .................................................................................................................... 73
Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Strona 2
Jaglana nie tylko zabielana, czyli
"zupa do syta"
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 3-4 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
ok. 400 g karkówki wieprzowej
100 g wędzonki (szynka, polędwica,
boczek)
250 g pieczarek
2 średnie marchewki pokrojone w
talarki lub kostkę
3 średnie cebule pocięte dowolnie
150 - 200 g kaszy jaglanej (w zależności
jakie lubimy zupy bardziej gęste czy
mniej)
200 ml. słodkiej śmietany 12%
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki do
posypania
sól, pieprz mielony, szczypta lubczuku
(może być suszony)
ew. dla ostrości pieprz cayenne
(ociupinkę)
Sposób przygotowania:
1 Karkówkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i pieczarkami,
dodać również pokrojoną wędzonkę.
Przełożyć do garnka, wrzucić marchew, podlać wodą, doprawić do smaku, gotować do
miękkości mięsa.
Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Strona 3
2 Kaszę jaglaną sparzyć, dodać do zupy, uzupełnić wodą do porządanej gęstości, gotować jeszcze
15 minut, na koniec wsypać lubczyk i wlać śmietanę.
Na talerzach posypać posiekaną zieleniną.
Twoje notatki do przepisu:
zupa wiosenny bukiet Strona 4
zupa wiosenny bukiet
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
proporcje na garnek 4 - litrowy:
1/4 młodej kapusty poszatkowanej
1 obrana kalarepa pokrojona w kostkę
1/2 małego kalafiora pociętego na
małe różyczki
3 młode marchewki pokrojone w
kostkę
2-3 młode ziemniaki też pokrojone
1 mały por pocięty w talarki
200 g fasolki szparagowej pociętej w
kawałki
200g świeżego zielonego groszku
1/2 pęczka posiekanego koperku
1 łyżka dobrego masła
ewentualnie - nie jest to konieczne
100- 200 ml słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
1 warzywa wrzucić do garnka ,zalać gorącą wodą i przyprawic do smaku niewielka ilością soli,jak
się zagotuje zmniejszyć płomień.Gotować tylko 0,5 godz ,na koniec dodać masło,póżniej
koperek i ewentualnie śmietanę.
Twoje notatki do przepisu:
Kapuśniak z pęczakiem Strona 5
Kapuśniak z pęczakiem
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min łatwe tanie
Składniki:
1,2 kg kapusty kiszonej
2 pokrojone cebule + 3 ząbki czosnku
1/2 szklanki kaszy pęczak
400g boczku swieżego lub wędzonego
400 g kiełbasy podwawelskiej lub
podobnej
sół, pieprz mielony, łyżka majeranku, 2
listki laurowe, 3 ziela angielskie, ew.
łyżeczka cukru
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1 Kapustę pokroić i włożyć do większego garnka, wsypać kaszę pęczak, wlać gorącą wodę, posolić
i wstawić do gotawania.
Boczek i kiełbasę pokroić, przesmażyć najpierw boczek a potem na tym samym tłuszczu
kiełbasę i cebulę z czosnkiem, wszystko dodać do garnka z kapustą.
Wrzucić liście i ziele angielskie, pod koniec gotowania, jak kapusta będzie miękka dodać pieprz i
majeranek.
Na talerzu posypać natką pietruszki.
Smacznego !
Twoje notatki do przepisu:
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 6
Rosół potrójnie drobiowy ze
swojskim makaronem
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
na rosół :
1/4 kury rosołowej zamiennie 2 udka z
kurczaka
3 skrzydła z gęsi
szyja indycza bez skóry
spora włoszczyzna - 4 marchewki, 2
pietruszki, 1/2 selera, 1/2 pora, mały
pęczek natki pietruszki
makaron :
1/2 kg mąki + szczypta soli + 3 jajka +
80 - 100ml letniej wody
posiekana natka pietruszki do
posypania na talerzu
Sposób przygotowania:
1 Mięsa do rosołu dokładnie umyć, włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą i wstawić do
gotowania, cały czas odszumowując aż płyn będzie klarowny.
Jak wywar się zagotuje zmniejszyć płomień do minimum i na takim trzeba gotować aż do końca
(rosół nie powinien bulgotać tylko ledwo pyrkać ).
Po zagotowaniu i odszumowaniu lekko osolić, dodać obraną włoszczyznę, wsypać kilka ziaren
pieprzu w ziarenkach i spokojnie pozostawić go na małym ogniu pod uchyloną lekko pokrywką.
Gotować ok. 2 godziny aż do miękkości mięsa, na 10 minut przed końcem wrzucić pęczek natki
pietruszki .
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 7
2 W czasie kiedy rosół spokojnie pyrka, można zrobić pyszny makaron:
Mąkę przesiac do płaskiej miski lub na stolnicę, zrobić wgłębienie, wsypać sól, wbić jajka, wlać
wodę i ręcznie wyrobić ciasto (powinno być dość twarde, ale elastyczne), odłożyć na chwilę aby
odpoczęło.
Ciasto podzielić na 2 części, po kolei rozwałkować bardzo cienko podsupując mąką i
przewracając placek co jakiś czas na drugą stronę.
3 Rozwałkowane placki ułożyć na czystych ściereczkach w ciepłym miejscu aby lekko obeschły.
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 8
4 Placki przeciąć wzdłóż na pół, przesypać jeszcze mąką, ułożyć na siebie, zrolować i pokroić w
cienkie plasterki.
5 Następnie roladki roztrzepać ręcznie, tak aby każda wstążka makaronu była oddzielona od
drugiej.
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 9
6 Makaron ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić polewając zimną wodą.
7 Wyłożyć na talerze zalewając gotowym rosołem, dodać troszkę marchewki , posypać natką
pietruszki i pieprzem.
Smacznego i zdrowego zajadania :)
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 10
Twoje notatki do przepisu:
Zupa ogórkowa z jajkiem Strona 11
Zupa ogórkowa z jajkiem
Autor: biurwa
Przepisów: 143 Ocena: 1714 3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Składniki:
Ogórki kiszone, 6 sztuk
Woda z ogórków kiszonych, 3/4
szklanki
Rosół lub wywar warzywny, 2 litry
Boczek wędzony, 5 plasterków
Marchew, 1 szt.
Czosnek, 1 ząbek
Ziemniaki duże, 2 szt.
Koperek, kilka gałązek
Śmietana 18 %, 3 łyżki
Mąka, 1 łyżka
Serek topiony śmietankowy, 1/2 szt.
Liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz, do smaku
Jajka na twardo
Sposób przygotowania:
1 Do rosoły dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, tartą marchew, oraz czosnek, chwilę
gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i
dodajemy do zupy, chwilę gotujemy.
2 Ogórki ścieramy na grubych oczkach, gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodajemy ogórki,
boczek, oraz wodę z ogórków, całość gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek
topiony, gdy się rozpuści, zagęszczamy zupę śmietaną z mąką, dodajemy koperek, doprawiamy,
solą, pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo.
Twoje notatki do przepisu:
zupa meksykańska Strona 12
zupa meksykańska
Autor: wioleta333
Przepisów: 151 Ocena: 2389 > 6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
70 dag filetu z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 papryka żółta
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
2 cebule
olej do podsmażenia
0,5 kg pieczarek
1 puszka pomidorów
przecier pomidorowy do smaku
papryka ostra w proszku do smaku
woda
2 ząbki czosnku
pieprz, wegeta, liść laurowy, ziele
angielskie
Sposób przygotowania:
1 cebulę pokroić w kostkę podsmażyć dodać pokrojonę mięso i smażyć razem dodać pokrojone
pieczarki , następnie zalać to wodą i gotować, dodać także pomidory, liście laurowe i ziele,
rozdrobniony czosnek , następnie wrzucić pokrojoną paprykę, kukurydzę i na końcu dopiero
fasolkę, jak już mięsko będzie miekkie i warzywa także , dodać przecier pomidorowy i doprawić
zupę do smaku
Twoje notatki do przepisu:
Zupa z zacierkami Strona 13
Zupa z zacierkami
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
500 g żołądków indyczych
2 średnie ziemniaki
3 marchewki + 1 pietruszka + 1/4
selera
2 cebule + 3 ząbki czosnku
2 duże pieczarki
2 liście laurowe + 4 ziela angielskie +
sól i pieprz
3/4 szklanki mąki + trochę wody na
zacierki
łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1 Żołądki indycze umyć, oczyścić z błon, pokroić w paski, wrzucić do garnka razem z pokrojonym
warzywami, zalać gorącą wodą, dodać pokrojone pieczarki i przyprawy, gotować do miękkości
mięsa.
Sporządzić ciasto na zacierki, dodając tyle wody aby było dość twarde i dało się skubać.
Do gotującej się zupy wrzucać ręcznie skubane zacierki, pogotować jeszcze ok. 10 minut,
wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić jeszcze do własnego smaku, może być łagodna jak również ostra i obydwie wersje są
bardzo smaczne i aromatyczne.
Zupa z zacierkami Strona 14
Twoje notatki do przepisu:
Zupa fasolowa z mięsem Strona 15
Zupa fasolowa z mięsem
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min łatwe tanie
Składniki:
200 g namoczonej na noc fasoli
700 g łopatki wieprzowej
3 marchewki + 1 pietruszka + 1/4
selera + 1 większy por + 2 - 3 ziemniaki
1 mała czerwona papryka
2 ząbki posiekanego czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz mielony, kilka ziaren ziela
angielskiego, 2 liście laurowe
trochę smalcu do przesmażenia mięsa
Sposób przygotowania:
1 Mięso pokroić na małe kawałki, przesmażyć i wrzucić do garnka.
Warzywa pokroić w kostkę, por w talarki, dodać do mięsa.
Wsypać namoczoną fasolę, wlać wodę, dodać przyprawy, posiekany czosnek i gotować aż
mięso i fasola będą miękkie.
Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego !
Twoje notatki do przepisu:
Zupa ogórkowa z ryżem Strona 16
Zupa ogórkowa z ryżem
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
proporcje na 4-litrowy garnek:
o,7 kg żeberek lub nieduża biodrówka
lub część kurczaka
ok. 600 g obranych i pokrojonych w
kostkę ziemniaków
3 średnie marchewki obrane
pokrojone w kostkę
1 biała część średniego pora pokrojona
w półtalarki
1/3 szklanki ryżu ( jeżeli lubimy gęste
zupy to można dać więcej)
2 słoiczki po 250 ml przecieru
ogórkowego lub ok.0,6 kg tartych
ogórków kiszonych na dużych oczkach
sól i pieprz do smaku, ew.1 łyżeczka
cukru jeżeli zupa wyjdzie za kwaśna
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
natka pietruszki ew. posiekany
koperek
Sposób przygotowania:
1 Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2-ma litrami zimnej wody, posolić do smaku. Jak się
zagotuje dokładnie odszumować i pogotować ok.40 min.
2 Po tym czasie dodać pokrojone wszystkie warzywa i ryż, jak będą prawie miękkie dodać
przecier ogórkowy, pogotować jeszcze 20 min. Wyjąć mięso, oddzielić od kości i wrzucić do
zupy.
3 Doprawić do smaku, po zdjąciu z ognia dodać śmietanę, można posypać koperkiem.
Twoje notatki do przepisu:
Kapusta z nóżkami wieprzowymi Strona 17
Kapusta z nóżkami wieprzowymi
Autor: amidalla
Przepisów: 209 Ocena: 1214 3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
włoszczyzna taka jak do rosołu
pół głowki kapusty (małej główki)
przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony
łyżka smalcu do okraszenia potrawy
Sposób przygotowania:
1 Nóżki dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej wody razem z włoszczyzną, dodajemy sól i
gotujemy aż do miękkości. Gotować trzeba 3-4 godziny, na małym ogniu.
2 Kapustę kroimy w dość duże kawałki, u mnie to były kwadraty. Wrzucamy do zimnej wody,
dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Tak na
pół twardo, ponieważ będziemy jeszcze tą kapustę potem gotować z nóżkami, więc nie
możemy dopuścić, żeby zrobiła się z niej mamałyga ;)
3 Kiedy nóżki będą już miękkie, odcedzamy warzywa i mięso od rosołu. Rosół zostawiamy. Będzie
potrzebny :) Mięso studzimy i potem obieramy, większe kawałki kroimy na małe. Ugotowaną
wcześniej kapustę odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z nóżek, zalewamy
rosołem z gotowania nożek (ale nie całym rosołem, żeby nie powstała nam zbyt rzadka
potrawa) i dodajemy odrobinę smalcu. Doprawiamy i gotowe :)
Twoje notatki do przepisu:
Zupa cygańska z boczkiem Strona 18
Zupa cygańska z boczkiem
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
ok. 600 - 700 g łopatki wieprzowej
tyle samo chudego boczku wędzonego
na surowo ( taki sprzedają w
Biedronce )
5 ziemniaków
2 marchewki + 2 pomidory + 2
kolorowe papryki + kawałek pora
4 cebule + 5 ząbków czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej papryki + 1 mała
łyżeczka ostrej
1 łyżka majeranku + 3 listki laurowe + 6
kulek ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
olej do przysmażenia
Sposób przygotowania:
1 Mięso pokroić w kostkę, oprószyć papryką słodką i lekko przysmażyć na oleju, dolać 3/4
szklanki wody i dusić pod przykryciem do zredukowania płynu. Przełożyć do większego garnka.
Teraz przysmażyć pokrojony w słupki boczek ( aż tłuszcz się wytopi ), dorzucić do garnka.
2 Na tłuszczu z boczku przysmażyć pokrojone w krążki cebule, pod koniec dodając posiekany
czosnek, dorzucić do mięsa.
Zupa cygańska z boczkiem Strona 19
Paprykę, marchew, por pokroić, również przesmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojone
pomidory i po chwili dodać do garnka.
3 Wrzucić jeszcze pokrojone ziemniaki, wlać wodę trochę powyżej poziomu produktów, dodać
liście, ziele angielskie, sól i wstawić do gotowania.
Przed końcem wsypać papryki, majeranek, pieprz, dodać przecier i doprawić do smaku.
Jeżeli lubimy zawiesiste zupy, można zaprawić zasmażką.
Twoje notatki do przepisu:
Zupa z dyni ze skwarkami Strona 20
Zupa z dyni ze skwarkami
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. 30 min łatwe tanie
Składniki:
1 mniejsza młoda dynia ok. 2 kg
3 marchewki
1 biała część pora
300 g boczku wędzonego na skwarki
natka pietruszki
sól, pieprz biały mielony, trochę maggi
w płynie
1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do
przysmażenia
Sposób przygotowania:
1 Dynię umyć, oczyścić środek z pestek i pokroić w nieduże kawałki - ja dyni nie obierałam ze
skórki, nie wiem jak w przypadku wielkich okazów.
2 Na rozgrzany olej z masłem wrzucić kawałki dyni, pokrojoną w kostkę marchewkę i
pokrojonego pora. Poddusić przez 10 minut.
Zupa z dyni ze skwarkami Strona 21
3 Mieszankę wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryło.
Posolić, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
Gotowe przetrzeć przez sito lub zblendować, dosmaczyć białym pieprzem i maggi.
Boczek pokroić w małą kostkę, usmażyć do ładnego zrumienienia, dodać do zupy same
skwareczki bez tłuszczu.
Na talerzu posypać natką pietruszki.
Smacznego.
Twoje notatki do przepisu:
zielonki na rosole Strona 22
zielonki na rosole
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
rosół z poprzedniego dnia ok 2 litry
2 litrowe pojemniki zielonek
2 mniejsze marchewki pokrojone w
kostkę
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
200ml słodkiej śmietany
Sposób przygotowania:
1 zielonki opłukać kilkakrotnie w ciepłej wodzie,następnie drobno pokroić i razem z marchwią i
ziemniakami wrzucić na rosół.Gotować ok.1 godz.,wlać śmietanę i gotowe.
2 na wierzch posypać koperkiem lub natką pietruszki
Twoje notatki do przepisu:
Zupa kurkowa z patelni Strona 23
Zupa kurkowa z patelni
Autor: goramarcina1
Przepisów: 487 Ocena: 13875 3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Składniki:
150 - 200 g świeżego boczku
2 średnie cebule pokrojone w talarki
1 marchewka pocięta w cieniutkie
plasterki (najlepiej na tarce do
ogórków na mizerię)
ok. 3 szklanki umytych i posiekanych
kurek
1 duży obrany ziemniak
200 ml. słodkiej śmietanki 10 %
sól, pieprz mielony do smaku
gałązka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1 Boczek pokroić w paski, przysmażyć na głębokiej patelni, jak sie zrumieni dodać pokrojoną
cebulę i pociętą marchewkę, dusić ok. 10 minut, w trakcie podlewać wodą ok. pół szklanki.
2 W trakcie duszenia dodać posiekane kurki.
Zupa kurkowa z patelni Strona 24
3 Jak soki lekko odparują, wprost na patelnię zetrzeć ziemniaka na tarce o dużych oczkach,
posolić, posypać pieprzem i dusić do czasu aż wiórki ziemniaków będą miękkawe (ok. 10
minut).
4 Wrzucić na garnka, wlać ok. 0,7 - 1 litra gorącej wody (zależy jaką lubimy gęstość zup), po
zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę.
44 przepisy na ulubione zupy Przepisy zebrane przez: goramarcina1
Spis treści: Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" ........................................................................... 2 zupa wiosenny bukiet .......................................................................................................................... 4 Kapuśniak z pęczakiem ....................................................................................................................... 5 Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem ....................................................................... 6 Zupa ogórkowa z jajkiem .................................................................................................................. 11 zupa meksykańska ............................................................................................................................ 12 Zupa z zacierkami .............................................................................................................................. 13 Zupa fasolowa z mięsem .................................................................................................................. 15 Zupa ogórkowa z ryżem .................................................................................................................... 16 Kapusta z nóżkami wieprzowymi .................................................................................................... 17 Zupa cygańska z boczkiem ............................................................................................................... 18 Zupa z dyni ze skwarkami ................................................................................................................ 20 zielonki na rosole ............................................................................................................................... 22 Zupa kurkowa z patelni .................................................................................................................... 23 Krupnik z kaszą jaglaną na wędzonce ............................................................................................ 26 Zupa rybna z łososiem ...................................................................................................................... 28 zupa gulaszowa z fasolą ................................................................................................................... 31 Zupa cebulowa ................................................................................................................................... 32 barszcz ukraiński ............................................................................................................................... 33 Zupa koperkowa z mięsem i pomidorami ...................................................................................... 34 zupa z brukselką na wędzonce ........................................................................................................ 36 Chili con carne .................................................................................................................................... 37 Zupa grzybowa z boczniaków .......................................................................................................... 39 rosół z lanymi kluseczkami .............................................................................................................. 40 Barszcz zabielany z ziemniakami i kiełbasą .................................................................................. 41 chłodnik wiosenny - danie na odchudzanie ................................................................................... 43 Zupa solianka ..................................................................................................................................... 44 Zupa fasolowa z pomidorami na wędzonce .................................................................................. 46 bogracz ................................................................................................................................................ 48 Krem z pieczonej papryki ................................................................................................................. 50 zupa pieczarkowa .............................................................................................................................. 52 Zupa z pomidorów ............................................................................................................................. 53 Klopsiki w paprykarzu ....................................................................................................................... 54 krupnik z pęczakiem na żeberkach ................................................................................................. 57 grochówka po staremu ..................................................................................................................... 58 Krem z brukselki z mięsnymi grzankami ....................................................................................... 59 Zupa ogonowa .................................................................................................................................... 61 Chłodnik z młodych warzyw ............................................................................................................. 62 Chłodnik z buraków ........................................................................................................................... 64 Chłodnik pieczonych buraków ......................................................................................................... 65 Litewski chłodnik z botwinką ........................................................................................................... 67 Zupa szczawiowa z pulpecikami ..................................................................................................... 68 Flaczki wołowe na rosole .................................................................................................................. 70 Wypasiona kartoflanka .................................................................................................................... 73
Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Strona 2 Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ok. 400 g karkówki wieprzowej 100 g wędzonki (szynka, polędwica, boczek) 250 g pieczarek 2 średnie marchewki pokrojone w talarki lub kostkę 3 średnie cebule pocięte dowolnie 150 - 200 g kaszy jaglanej (w zależności jakie lubimy zupy bardziej gęste czy mniej) 200 ml. słodkiej śmietany 12% olej do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania sól, pieprz mielony, szczypta lubczuku (może być suszony) ew. dla ostrości pieprz cayenne (ociupinkę) Sposób przygotowania: 1 Karkówkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i pieczarkami, dodać również pokrojoną wędzonkę. Przełożyć do garnka, wrzucić marchew, podlać wodą, doprawić do smaku, gotować do miękkości mięsa.
Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Strona 3 2 Kaszę jaglaną sparzyć, dodać do zupy, uzupełnić wodą do porządanej gęstości, gotować jeszcze 15 minut, na koniec wsypać lubczyk i wlać śmietanę. Na talerzach posypać posiekaną zieleniną. Twoje notatki do przepisu:
zupa wiosenny bukiet Strona 4 zupa wiosenny bukiet Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: proporcje na garnek 4 - litrowy: 1/4 młodej kapusty poszatkowanej 1 obrana kalarepa pokrojona w kostkę 1/2 małego kalafiora pociętego na małe różyczki 3 młode marchewki pokrojone w kostkę 2-3 młode ziemniaki też pokrojone 1 mały por pocięty w talarki 200 g fasolki szparagowej pociętej w kawałki 200g świeżego zielonego groszku 1/2 pęczka posiekanego koperku 1 łyżka dobrego masła ewentualnie - nie jest to konieczne 100- 200 ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: 1 warzywa wrzucić do garnka ,zalać gorącą wodą i przyprawic do smaku niewielka ilością soli,jak się zagotuje zmniejszyć płomień.Gotować tylko 0,5 godz ,na koniec dodać masło,póżniej koperek i ewentualnie śmietanę. Twoje notatki do przepisu:
Kapuśniak z pęczakiem Strona 5 Kapuśniak z pęczakiem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1,2 kg kapusty kiszonej 2 pokrojone cebule + 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy pęczak 400g boczku swieżego lub wędzonego 400 g kiełbasy podwawelskiej lub podobnej sół, pieprz mielony, łyżka majeranku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ew. łyżeczka cukru posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1 Kapustę pokroić i włożyć do większego garnka, wsypać kaszę pęczak, wlać gorącą wodę, posolić i wstawić do gotawania. Boczek i kiełbasę pokroić, przesmażyć najpierw boczek a potem na tym samym tłuszczu kiełbasę i cebulę z czosnkiem, wszystko dodać do garnka z kapustą. Wrzucić liście i ziele angielskie, pod koniec gotowania, jak kapusta będzie miękka dodać pieprz i majeranek. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego ! Twoje notatki do przepisu:
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 6 Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: na rosół : 1/4 kury rosołowej zamiennie 2 udka z kurczaka 3 skrzydła z gęsi szyja indycza bez skóry spora włoszczyzna - 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/2 pora, mały pęczek natki pietruszki makaron : 1/2 kg mąki + szczypta soli + 3 jajka + 80 - 100ml letniej wody posiekana natka pietruszki do posypania na talerzu Sposób przygotowania: 1 Mięsa do rosołu dokładnie umyć, włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą i wstawić do gotowania, cały czas odszumowując aż płyn będzie klarowny. Jak wywar się zagotuje zmniejszyć płomień do minimum i na takim trzeba gotować aż do końca (rosół nie powinien bulgotać tylko ledwo pyrkać ). Po zagotowaniu i odszumowaniu lekko osolić, dodać obraną włoszczyznę, wsypać kilka ziaren pieprzu w ziarenkach i spokojnie pozostawić go na małym ogniu pod uchyloną lekko pokrywką. Gotować ok. 2 godziny aż do miękkości mięsa, na 10 minut przed końcem wrzucić pęczek natki pietruszki .
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 7 2 W czasie kiedy rosół spokojnie pyrka, można zrobić pyszny makaron: Mąkę przesiac do płaskiej miski lub na stolnicę, zrobić wgłębienie, wsypać sól, wbić jajka, wlać wodę i ręcznie wyrobić ciasto (powinno być dość twarde, ale elastyczne), odłożyć na chwilę aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2 części, po kolei rozwałkować bardzo cienko podsupując mąką i przewracając placek co jakiś czas na drugą stronę. 3 Rozwałkowane placki ułożyć na czystych ściereczkach w ciepłym miejscu aby lekko obeschły.
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 8 4 Placki przeciąć wzdłóż na pół, przesypać jeszcze mąką, ułożyć na siebie, zrolować i pokroić w cienkie plasterki. 5 Następnie roladki roztrzepać ręcznie, tak aby każda wstążka makaronu była oddzielona od drugiej.
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 9 6 Makaron ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić polewając zimną wodą. 7 Wyłożyć na talerze zalewając gotowym rosołem, dodać troszkę marchewki , posypać natką pietruszki i pieprzem. Smacznego i zdrowego zajadania :)
Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 10 Twoje notatki do przepisu:
Zupa ogórkowa z jajkiem Strona 11 Zupa ogórkowa z jajkiem Autor: biurwa Przepisów: 143 Ocena: 1714 3-4 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: Ogórki kiszone, 6 sztuk Woda z ogórków kiszonych, 3/4 szklanki Rosół lub wywar warzywny, 2 litry Boczek wędzony, 5 plasterków Marchew, 1 szt. Czosnek, 1 ząbek Ziemniaki duże, 2 szt. Koperek, kilka gałązek Śmietana 18 %, 3 łyżki Mąka, 1 łyżka Serek topiony śmietankowy, 1/2 szt. Liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, do smaku Jajka na twardo Sposób przygotowania: 1 Do rosoły dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, tartą marchew, oraz czosnek, chwilę gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. 2 Ogórki ścieramy na grubych oczkach, gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodajemy ogórki, boczek, oraz wodę z ogórków, całość gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek topiony, gdy się rozpuści, zagęszczamy zupę śmietaną z mąką, dodajemy koperek, doprawiamy, solą, pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo. Twoje notatki do przepisu:
zupa meksykańska Strona 12 zupa meksykańska Autor: wioleta333 Przepisów: 151 Ocena: 2389 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 70 dag filetu z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 papryka żółta 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 2 cebule olej do podsmażenia 0,5 kg pieczarek 1 puszka pomidorów przecier pomidorowy do smaku papryka ostra w proszku do smaku woda 2 ząbki czosnku pieprz, wegeta, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1 cebulę pokroić w kostkę podsmażyć dodać pokrojonę mięso i smażyć razem dodać pokrojone pieczarki , następnie zalać to wodą i gotować, dodać także pomidory, liście laurowe i ziele, rozdrobniony czosnek , następnie wrzucić pokrojoną paprykę, kukurydzę i na końcu dopiero fasolkę, jak już mięsko będzie miekkie i warzywa także , dodać przecier pomidorowy i doprawić zupę do smaku Twoje notatki do przepisu:
Zupa z zacierkami Strona 13 Zupa z zacierkami Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 500 g żołądków indyczych 2 średnie ziemniaki 3 marchewki + 1 pietruszka + 1/4 selera 2 cebule + 3 ząbki czosnku 2 duże pieczarki 2 liście laurowe + 4 ziela angielskie + sól i pieprz 3/4 szklanki mąki + trochę wody na zacierki łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1 Żołądki indycze umyć, oczyścić z błon, pokroić w paski, wrzucić do garnka razem z pokrojonym warzywami, zalać gorącą wodą, dodać pokrojone pieczarki i przyprawy, gotować do miękkości mięsa. Sporządzić ciasto na zacierki, dodając tyle wody aby było dość twarde i dało się skubać. Do gotującej się zupy wrzucać ręcznie skubane zacierki, pogotować jeszcze ok. 10 minut, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić jeszcze do własnego smaku, może być łagodna jak również ostra i obydwie wersje są bardzo smaczne i aromatyczne.
Zupa z zacierkami Strona 14 Twoje notatki do przepisu:
Zupa fasolowa z mięsem Strona 15 Zupa fasolowa z mięsem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 200 g namoczonej na noc fasoli 700 g łopatki wieprzowej 3 marchewki + 1 pietruszka + 1/4 selera + 1 większy por + 2 - 3 ziemniaki 1 mała czerwona papryka 2 ząbki posiekanego czosnku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz mielony, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe trochę smalcu do przesmażenia mięsa Sposób przygotowania: 1 Mięso pokroić na małe kawałki, przesmażyć i wrzucić do garnka. Warzywa pokroić w kostkę, por w talarki, dodać do mięsa. Wsypać namoczoną fasolę, wlać wodę, dodać przyprawy, posiekany czosnek i gotować aż mięso i fasola będą miękkie. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ! Twoje notatki do przepisu:
Zupa ogórkowa z ryżem Strona 16 Zupa ogórkowa z ryżem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: proporcje na 4-litrowy garnek: o,7 kg żeberek lub nieduża biodrówka lub część kurczaka ok. 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 3 średnie marchewki obrane pokrojone w kostkę 1 biała część średniego pora pokrojona w półtalarki 1/3 szklanki ryżu ( jeżeli lubimy gęste zupy to można dać więcej) 2 słoiczki po 250 ml przecieru ogórkowego lub ok.0,6 kg tartych ogórków kiszonych na dużych oczkach sól i pieprz do smaku, ew.1 łyżeczka cukru jeżeli zupa wyjdzie za kwaśna 250 ml gęstej kwaśnej śmietany natka pietruszki ew. posiekany koperek Sposób przygotowania: 1 Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2-ma litrami zimnej wody, posolić do smaku. Jak się zagotuje dokładnie odszumować i pogotować ok.40 min. 2 Po tym czasie dodać pokrojone wszystkie warzywa i ryż, jak będą prawie miękkie dodać przecier ogórkowy, pogotować jeszcze 20 min. Wyjąć mięso, oddzielić od kości i wrzucić do zupy. 3 Doprawić do smaku, po zdjąciu z ognia dodać śmietanę, można posypać koperkiem. Twoje notatki do przepisu:
Kapusta z nóżkami wieprzowymi Strona 17 Kapusta z nóżkami wieprzowymi Autor: amidalla Przepisów: 209 Ocena: 1214 3-4 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna taka jak do rosołu pół głowki kapusty (małej główki) przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony łyżka smalcu do okraszenia potrawy Sposób przygotowania: 1 Nóżki dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej wody razem z włoszczyzną, dodajemy sól i gotujemy aż do miękkości. Gotować trzeba 3-4 godziny, na małym ogniu. 2 Kapustę kroimy w dość duże kawałki, u mnie to były kwadraty. Wrzucamy do zimnej wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Tak na pół twardo, ponieważ będziemy jeszcze tą kapustę potem gotować z nóżkami, więc nie możemy dopuścić, żeby zrobiła się z niej mamałyga ;) 3 Kiedy nóżki będą już miękkie, odcedzamy warzywa i mięso od rosołu. Rosół zostawiamy. Będzie potrzebny :) Mięso studzimy i potem obieramy, większe kawałki kroimy na małe. Ugotowaną wcześniej kapustę odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z nóżek, zalewamy rosołem z gotowania nożek (ale nie całym rosołem, żeby nie powstała nam zbyt rzadka potrawa) i dodajemy odrobinę smalcu. Doprawiamy i gotowe :) Twoje notatki do przepisu:
Zupa cygańska z boczkiem Strona 18 Zupa cygańska z boczkiem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ok. 600 - 700 g łopatki wieprzowej tyle samo chudego boczku wędzonego na surowo ( taki sprzedają w Biedronce ) 5 ziemniaków 2 marchewki + 2 pomidory + 2 kolorowe papryki + kawałek pora 4 cebule + 5 ząbków czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki + 1 mała łyżeczka ostrej 1 łyżka majeranku + 3 listki laurowe + 6 kulek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do przysmażenia Sposób przygotowania: 1 Mięso pokroić w kostkę, oprószyć papryką słodką i lekko przysmażyć na oleju, dolać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do zredukowania płynu. Przełożyć do większego garnka. Teraz przysmażyć pokrojony w słupki boczek ( aż tłuszcz się wytopi ), dorzucić do garnka. 2 Na tłuszczu z boczku przysmażyć pokrojone w krążki cebule, pod koniec dodając posiekany czosnek, dorzucić do mięsa.
Zupa cygańska z boczkiem Strona 19 Paprykę, marchew, por pokroić, również przesmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojone pomidory i po chwili dodać do garnka. 3 Wrzucić jeszcze pokrojone ziemniaki, wlać wodę trochę powyżej poziomu produktów, dodać liście, ziele angielskie, sól i wstawić do gotowania. Przed końcem wsypać papryki, majeranek, pieprz, dodać przecier i doprawić do smaku. Jeżeli lubimy zawiesiste zupy, można zaprawić zasmażką. Twoje notatki do przepisu:
Zupa z dyni ze skwarkami Strona 20 Zupa z dyni ze skwarkami Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1 mniejsza młoda dynia ok. 2 kg 3 marchewki 1 biała część pora 300 g boczku wędzonego na skwarki natka pietruszki sól, pieprz biały mielony, trochę maggi w płynie 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do przysmażenia Sposób przygotowania: 1 Dynię umyć, oczyścić środek z pestek i pokroić w nieduże kawałki - ja dyni nie obierałam ze skórki, nie wiem jak w przypadku wielkich okazów. 2 Na rozgrzany olej z masłem wrzucić kawałki dyni, pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojonego pora. Poddusić przez 10 minut.
Zupa z dyni ze skwarkami Strona 21 3 Mieszankę wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryło. Posolić, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Gotowe przetrzeć przez sito lub zblendować, dosmaczyć białym pieprzem i maggi. Boczek pokroić w małą kostkę, usmażyć do ładnego zrumienienia, dodać do zupy same skwareczki bez tłuszczu. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego. Twoje notatki do przepisu:
zielonki na rosole Strona 22 zielonki na rosole Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: rosół z poprzedniego dnia ok 2 litry 2 litrowe pojemniki zielonek 2 mniejsze marchewki pokrojone w kostkę 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 200ml słodkiej śmietany Sposób przygotowania: 1 zielonki opłukać kilkakrotnie w ciepłej wodzie,następnie drobno pokroić i razem z marchwią i ziemniakami wrzucić na rosół.Gotować ok.1 godz.,wlać śmietanę i gotowe. 2 na wierzch posypać koperkiem lub natką pietruszki Twoje notatki do przepisu:
Zupa kurkowa z patelni Strona 23 Zupa kurkowa z patelni Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 3-4 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: 150 - 200 g świeżego boczku 2 średnie cebule pokrojone w talarki 1 marchewka pocięta w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce do ogórków na mizerię) ok. 3 szklanki umytych i posiekanych kurek 1 duży obrany ziemniak 200 ml. słodkiej śmietanki 10 % sól, pieprz mielony do smaku gałązka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1 Boczek pokroić w paski, przysmażyć na głębokiej patelni, jak sie zrumieni dodać pokrojoną cebulę i pociętą marchewkę, dusić ok. 10 minut, w trakcie podlewać wodą ok. pół szklanki. 2 W trakcie duszenia dodać posiekane kurki.
Zupa kurkowa z patelni Strona 24 3 Jak soki lekko odparują, wprost na patelnię zetrzeć ziemniaka na tarce o dużych oczkach, posolić, posypać pieprzem i dusić do czasu aż wiórki ziemniaków będą miękkawe (ok. 10 minut). 4 Wrzucić na garnka, wlać ok. 0,7 - 1 litra gorącej wody (zależy jaką lubimy gęstość zup), po zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę.