Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony121 728
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań84 802

ulubione-zupy-6145-20150706230625

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :7.2 MB
Rozszerzenie:pdf

ulubione-zupy-6145-20150706230625.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 75 stron)

44 przepisy na ulubione zupy Przepisy zebrane przez: goramarcina1

Spis treści: Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" ........................................................................... 2 zupa wiosenny bukiet .......................................................................................................................... 4 Kapuśniak z pęczakiem ....................................................................................................................... 5 Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem ....................................................................... 6 Zupa ogórkowa z jajkiem .................................................................................................................. 11 zupa meksykańska ............................................................................................................................ 12 Zupa z zacierkami .............................................................................................................................. 13 Zupa fasolowa z mięsem .................................................................................................................. 15 Zupa ogórkowa z ryżem .................................................................................................................... 16 Kapusta z nóżkami wieprzowymi .................................................................................................... 17 Zupa cygańska z boczkiem ............................................................................................................... 18 Zupa z dyni ze skwarkami ................................................................................................................ 20 zielonki na rosole ............................................................................................................................... 22 Zupa kurkowa z patelni .................................................................................................................... 23 Krupnik z kaszą jaglaną na wędzonce ............................................................................................ 26 Zupa rybna z łososiem ...................................................................................................................... 28 zupa gulaszowa z fasolą ................................................................................................................... 31 Zupa cebulowa ................................................................................................................................... 32 barszcz ukraiński ............................................................................................................................... 33 Zupa koperkowa z mięsem i pomidorami ...................................................................................... 34 zupa z brukselką na wędzonce ........................................................................................................ 36 Chili con carne .................................................................................................................................... 37 Zupa grzybowa z boczniaków .......................................................................................................... 39 rosół z lanymi kluseczkami .............................................................................................................. 40 Barszcz zabielany z ziemniakami i kiełbasą .................................................................................. 41 chłodnik wiosenny - danie na odchudzanie ................................................................................... 43 Zupa solianka ..................................................................................................................................... 44 Zupa fasolowa z pomidorami na wędzonce .................................................................................. 46 bogracz ................................................................................................................................................ 48 Krem z pieczonej papryki ................................................................................................................. 50 zupa pieczarkowa .............................................................................................................................. 52 Zupa z pomidorów ............................................................................................................................. 53 Klopsiki w paprykarzu ....................................................................................................................... 54 krupnik z pęczakiem na żeberkach ................................................................................................. 57 grochówka po staremu ..................................................................................................................... 58 Krem z brukselki z mięsnymi grzankami ....................................................................................... 59 Zupa ogonowa .................................................................................................................................... 61 Chłodnik z młodych warzyw ............................................................................................................. 62 Chłodnik z buraków ........................................................................................................................... 64 Chłodnik pieczonych buraków ......................................................................................................... 65 Litewski chłodnik z botwinką ........................................................................................................... 67 Zupa szczawiowa z pulpecikami ..................................................................................................... 68 Flaczki wołowe na rosole .................................................................................................................. 70 Wypasiona kartoflanka .................................................................................................................... 73

Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Strona 2 Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ok. 400 g karkówki wieprzowej 100 g wędzonki (szynka, polędwica, boczek) 250 g pieczarek 2 średnie marchewki pokrojone w talarki lub kostkę 3 średnie cebule pocięte dowolnie 150 - 200 g kaszy jaglanej (w zależności jakie lubimy zupy bardziej gęste czy mniej) 200 ml. słodkiej śmietany 12% olej do smażenia posiekana natka pietruszki do posypania sól, pieprz mielony, szczypta lubczuku (może być suszony) ew. dla ostrości pieprz cayenne (ociupinkę) Sposób przygotowania: 1 Karkówkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i pieczarkami, dodać również pokrojoną wędzonkę. Przełożyć do garnka, wrzucić marchew, podlać wodą, doprawić do smaku, gotować do miękkości mięsa.

Jaglana nie tylko zabielana, czyli "zupa do syta" Strona 3 2 Kaszę jaglaną sparzyć, dodać do zupy, uzupełnić wodą do porządanej gęstości, gotować jeszcze 15 minut, na koniec wsypać lubczyk i wlać śmietanę. Na talerzach posypać posiekaną zieleniną. Twoje notatki do przepisu:

zupa wiosenny bukiet Strona 4 zupa wiosenny bukiet Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: proporcje na garnek 4 - litrowy: 1/4 młodej kapusty poszatkowanej 1 obrana kalarepa pokrojona w kostkę 1/2 małego kalafiora pociętego na małe różyczki 3 młode marchewki pokrojone w kostkę 2-3 młode ziemniaki też pokrojone 1 mały por pocięty w talarki 200 g fasolki szparagowej pociętej w kawałki 200g świeżego zielonego groszku 1/2 pęczka posiekanego koperku 1 łyżka dobrego masła ewentualnie - nie jest to konieczne 100- 200 ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: 1 warzywa wrzucić do garnka ,zalać gorącą wodą i przyprawic do smaku niewielka ilością soli,jak się zagotuje zmniejszyć płomień.Gotować tylko 0,5 godz ,na koniec dodać masło,póżniej koperek i ewentualnie śmietanę. Twoje notatki do przepisu:

Kapuśniak z pęczakiem Strona 5 Kapuśniak z pęczakiem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1,2 kg kapusty kiszonej 2 pokrojone cebule + 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy pęczak 400g boczku swieżego lub wędzonego 400 g kiełbasy podwawelskiej lub podobnej sół, pieprz mielony, łyżka majeranku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ew. łyżeczka cukru posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: 1 Kapustę pokroić i włożyć do większego garnka, wsypać kaszę pęczak, wlać gorącą wodę, posolić i wstawić do gotawania. Boczek i kiełbasę pokroić, przesmażyć najpierw boczek a potem na tym samym tłuszczu kiełbasę i cebulę z czosnkiem, wszystko dodać do garnka z kapustą. Wrzucić liście i ziele angielskie, pod koniec gotowania, jak kapusta będzie miękka dodać pieprz i majeranek. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego ! Twoje notatki do przepisu:

Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 6 Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: na rosół : 1/4 kury rosołowej zamiennie 2 udka z kurczaka 3 skrzydła z gęsi szyja indycza bez skóry spora włoszczyzna - 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, 1/2 pora, mały pęczek natki pietruszki makaron : 1/2 kg mąki + szczypta soli + 3 jajka + 80 - 100ml letniej wody posiekana natka pietruszki do posypania na talerzu Sposób przygotowania: 1 Mięsa do rosołu dokładnie umyć, włożyć do większego garnka, zalać zimną wodą i wstawić do gotowania, cały czas odszumowując aż płyn będzie klarowny. Jak wywar się zagotuje zmniejszyć płomień do minimum i na takim trzeba gotować aż do końca (rosół nie powinien bulgotać tylko ledwo pyrkać ). Po zagotowaniu i odszumowaniu lekko osolić, dodać obraną włoszczyznę, wsypać kilka ziaren pieprzu w ziarenkach i spokojnie pozostawić go na małym ogniu pod uchyloną lekko pokrywką. Gotować ok. 2 godziny aż do miękkości mięsa, na 10 minut przed końcem wrzucić pęczek natki pietruszki .

Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 7 2 W czasie kiedy rosół spokojnie pyrka, można zrobić pyszny makaron: Mąkę przesiac do płaskiej miski lub na stolnicę, zrobić wgłębienie, wsypać sól, wbić jajka, wlać wodę i ręcznie wyrobić ciasto (powinno być dość twarde, ale elastyczne), odłożyć na chwilę aby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2 części, po kolei rozwałkować bardzo cienko podsupując mąką i przewracając placek co jakiś czas na drugą stronę. 3 Rozwałkowane placki ułożyć na czystych ściereczkach w ciepłym miejscu aby lekko obeschły.

Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 8 4 Placki przeciąć wzdłóż na pół, przesypać jeszcze mąką, ułożyć na siebie, zrolować i pokroić w cienkie plasterki. 5 Następnie roladki roztrzepać ręcznie, tak aby każda wstążka makaronu była oddzielona od drugiej.

Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 9 6 Makaron ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić polewając zimną wodą. 7 Wyłożyć na talerze zalewając gotowym rosołem, dodać troszkę marchewki , posypać natką pietruszki i pieprzem. Smacznego i zdrowego zajadania :)

Rosół potrójnie drobiowy ze swojskim makaronem Strona 10 Twoje notatki do przepisu:

Zupa ogórkowa z jajkiem Strona 11 Zupa ogórkowa z jajkiem Autor: biurwa Przepisów: 143 Ocena: 1714 3-4 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: Ogórki kiszone, 6 sztuk Woda z ogórków kiszonych, 3/4 szklanki Rosół lub wywar warzywny, 2 litry Boczek wędzony, 5 plasterków Marchew, 1 szt. Czosnek, 1 ząbek Ziemniaki duże, 2 szt. Koperek, kilka gałązek Śmietana 18 %, 3 łyżki Mąka, 1 łyżka Serek topiony śmietankowy, 1/2 szt. Liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, do smaku Jajka na twardo Sposób przygotowania: 1 Do rosoły dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, tartą marchew, oraz czosnek, chwilę gotujemy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, chwilę gotujemy. 2 Ogórki ścieramy na grubych oczkach, gdy ziemniaki są już prawie miękkie, dodajemy ogórki, boczek, oraz wodę z ogórków, całość gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy serek topiony, gdy się rozpuści, zagęszczamy zupę śmietaną z mąką, dodajemy koperek, doprawiamy, solą, pieprzem. Podajemy z jajkiem na twardo. Twoje notatki do przepisu:

zupa meksykańska Strona 12 zupa meksykańska Autor: wioleta333 Przepisów: 151 Ocena: 2389 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 70 dag filetu z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 papryka żółta 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 2 cebule olej do podsmażenia 0,5 kg pieczarek 1 puszka pomidorów przecier pomidorowy do smaku papryka ostra w proszku do smaku woda 2 ząbki czosnku pieprz, wegeta, liść laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1 cebulę pokroić w kostkę podsmażyć dodać pokrojonę mięso i smażyć razem dodać pokrojone pieczarki , następnie zalać to wodą i gotować, dodać także pomidory, liście laurowe i ziele, rozdrobniony czosnek , następnie wrzucić pokrojoną paprykę, kukurydzę i na końcu dopiero fasolkę, jak już mięsko będzie miekkie i warzywa także , dodać przecier pomidorowy i doprawić zupę do smaku Twoje notatki do przepisu:

Zupa z zacierkami Strona 13 Zupa z zacierkami Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 500 g żołądków indyczych 2 średnie ziemniaki 3 marchewki + 1 pietruszka + 1/4 selera 2 cebule + 3 ząbki czosnku 2 duże pieczarki 2 liście laurowe + 4 ziela angielskie + sól i pieprz 3/4 szklanki mąki + trochę wody na zacierki łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1 Żołądki indycze umyć, oczyścić z błon, pokroić w paski, wrzucić do garnka razem z pokrojonym warzywami, zalać gorącą wodą, dodać pokrojone pieczarki i przyprawy, gotować do miękkości mięsa. Sporządzić ciasto na zacierki, dodając tyle wody aby było dość twarde i dało się skubać. Do gotującej się zupy wrzucać ręcznie skubane zacierki, pogotować jeszcze ok. 10 minut, wsypać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić jeszcze do własnego smaku, może być łagodna jak również ostra i obydwie wersje są bardzo smaczne i aromatyczne.

Zupa z zacierkami Strona 14 Twoje notatki do przepisu:

Zupa fasolowa z mięsem Strona 15 Zupa fasolowa z mięsem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 200 g namoczonej na noc fasoli 700 g łopatki wieprzowej 3 marchewki + 1 pietruszka + 1/4 selera + 1 większy por + 2 - 3 ziemniaki 1 mała czerwona papryka 2 ząbki posiekanego czosnku garść posiekanej natki pietruszki sól, pieprz mielony, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe trochę smalcu do przesmażenia mięsa Sposób przygotowania: 1 Mięso pokroić na małe kawałki, przesmażyć i wrzucić do garnka. Warzywa pokroić w kostkę, por w talarki, dodać do mięsa. Wsypać namoczoną fasolę, wlać wodę, dodać przyprawy, posiekany czosnek i gotować aż mięso i fasola będą miękkie. Na końcu wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Smacznego ! Twoje notatki do przepisu:

Zupa ogórkowa z ryżem Strona 16 Zupa ogórkowa z ryżem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: proporcje na 4-litrowy garnek: o,7 kg żeberek lub nieduża biodrówka lub część kurczaka ok. 600 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 3 średnie marchewki obrane pokrojone w kostkę 1 biała część średniego pora pokrojona w półtalarki 1/3 szklanki ryżu ( jeżeli lubimy gęste zupy to można dać więcej) 2 słoiczki po 250 ml przecieru ogórkowego lub ok.0,6 kg tartych ogórków kiszonych na dużych oczkach sól i pieprz do smaku, ew.1 łyżeczka cukru jeżeli zupa wyjdzie za kwaśna 250 ml gęstej kwaśnej śmietany natka pietruszki ew. posiekany koperek Sposób przygotowania: 1 Mięso umyć, włożyć do garnka, zalać 2-ma litrami zimnej wody, posolić do smaku. Jak się zagotuje dokładnie odszumować i pogotować ok.40 min. 2 Po tym czasie dodać pokrojone wszystkie warzywa i ryż, jak będą prawie miękkie dodać przecier ogórkowy, pogotować jeszcze 20 min. Wyjąć mięso, oddzielić od kości i wrzucić do zupy. 3 Doprawić do smaku, po zdjąciu z ognia dodać śmietanę, można posypać koperkiem. Twoje notatki do przepisu:

Kapusta z nóżkami wieprzowymi Strona 17 Kapusta z nóżkami wieprzowymi Autor: amidalla Przepisów: 209 Ocena: 1214 3-4 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna taka jak do rosołu pół głowki kapusty (małej główki) przyprawy: sól, pieprz, kminek mielony łyżka smalcu do okraszenia potrawy Sposób przygotowania: 1 Nóżki dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej wody razem z włoszczyzną, dodajemy sól i gotujemy aż do miękkości. Gotować trzeba 3-4 godziny, na małym ogniu. 2 Kapustę kroimy w dość duże kawałki, u mnie to były kwadraty. Wrzucamy do zimnej wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, ale nie do zupełnej miękkości. Tak na pół twardo, ponieważ będziemy jeszcze tą kapustę potem gotować z nóżkami, więc nie możemy dopuścić, żeby zrobiła się z niej mamałyga ;) 3 Kiedy nóżki będą już miękkie, odcedzamy warzywa i mięso od rosołu. Rosół zostawiamy. Będzie potrzebny :) Mięso studzimy i potem obieramy, większe kawałki kroimy na małe. Ugotowaną wcześniej kapustę odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy mięso z nóżek, zalewamy rosołem z gotowania nożek (ale nie całym rosołem, żeby nie powstała nam zbyt rzadka potrawa) i dodajemy odrobinę smalcu. Doprawiamy i gotowe :) Twoje notatki do przepisu:

Zupa cygańska z boczkiem Strona 18 Zupa cygańska z boczkiem Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ok. 600 - 700 g łopatki wieprzowej tyle samo chudego boczku wędzonego na surowo ( taki sprzedają w Biedronce ) 5 ziemniaków 2 marchewki + 2 pomidory + 2 kolorowe papryki + kawałek pora 4 cebule + 5 ząbków czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki + 1 mała łyżeczka ostrej 1 łyżka majeranku + 3 listki laurowe + 6 kulek ziela angielskiego sól, pieprz do smaku olej do przysmażenia Sposób przygotowania: 1 Mięso pokroić w kostkę, oprószyć papryką słodką i lekko przysmażyć na oleju, dolać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem do zredukowania płynu. Przełożyć do większego garnka. Teraz przysmażyć pokrojony w słupki boczek ( aż tłuszcz się wytopi ), dorzucić do garnka. 2 Na tłuszczu z boczku przysmażyć pokrojone w krążki cebule, pod koniec dodając posiekany czosnek, dorzucić do mięsa.

Zupa cygańska z boczkiem Strona 19 Paprykę, marchew, por pokroić, również przesmażyć na oleju, pod koniec dodać pokrojone pomidory i po chwili dodać do garnka. 3 Wrzucić jeszcze pokrojone ziemniaki, wlać wodę trochę powyżej poziomu produktów, dodać liście, ziele angielskie, sól i wstawić do gotowania. Przed końcem wsypać papryki, majeranek, pieprz, dodać przecier i doprawić do smaku. Jeżeli lubimy zawiesiste zupy, można zaprawić zasmażką. Twoje notatki do przepisu:

Zupa z dyni ze skwarkami Strona 20 Zupa z dyni ze skwarkami Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 > 6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1 mniejsza młoda dynia ok. 2 kg 3 marchewki 1 biała część pora 300 g boczku wędzonego na skwarki natka pietruszki sól, pieprz biały mielony, trochę maggi w płynie 1 łyżka masła + 2 łyżki oleju do przysmażenia Sposób przygotowania: 1 Dynię umyć, oczyścić środek z pestek i pokroić w nieduże kawałki - ja dyni nie obierałam ze skórki, nie wiem jak w przypadku wielkich okazów. 2 Na rozgrzany olej z masłem wrzucić kawałki dyni, pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojonego pora. Poddusić przez 10 minut.

Zupa z dyni ze skwarkami Strona 21 3 Mieszankę wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby tylko przykryło. Posolić, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Gotowe przetrzeć przez sito lub zblendować, dosmaczyć białym pieprzem i maggi. Boczek pokroić w małą kostkę, usmażyć do ładnego zrumienienia, dodać do zupy same skwareczki bez tłuszczu. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego. Twoje notatki do przepisu:

zielonki na rosole Strona 22 zielonki na rosole Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: rosół z poprzedniego dnia ok 2 litry 2 litrowe pojemniki zielonek 2 mniejsze marchewki pokrojone w kostkę 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 200ml słodkiej śmietany Sposób przygotowania: 1 zielonki opłukać kilkakrotnie w ciepłej wodzie,następnie drobno pokroić i razem z marchwią i ziemniakami wrzucić na rosół.Gotować ok.1 godz.,wlać śmietanę i gotowe. 2 na wierzch posypać koperkiem lub natką pietruszki Twoje notatki do przepisu:

Zupa kurkowa z patelni Strona 23 Zupa kurkowa z patelni Autor: goramarcina1 Przepisów: 487 Ocena: 13875 3-4 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: 150 - 200 g świeżego boczku 2 średnie cebule pokrojone w talarki 1 marchewka pocięta w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce do ogórków na mizerię) ok. 3 szklanki umytych i posiekanych kurek 1 duży obrany ziemniak 200 ml. słodkiej śmietanki 10 % sól, pieprz mielony do smaku gałązka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1 Boczek pokroić w paski, przysmażyć na głębokiej patelni, jak sie zrumieni dodać pokrojoną cebulę i pociętą marchewkę, dusić ok. 10 minut, w trakcie podlewać wodą ok. pół szklanki. 2 W trakcie duszenia dodać posiekane kurki.

Zupa kurkowa z patelni Strona 24 3 Jak soki lekko odparują, wprost na patelnię zetrzeć ziemniaka na tarce o dużych oczkach, posolić, posypać pieprzem i dusić do czasu aż wiórki ziemniaków będą miękkawe (ok. 10 minut). 4 Wrzucić na garnka, wlać ok. 0,7 - 1 litra gorącej wody (zależy jaką lubimy gęstość zup), po zagotowaniu doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietankę.