Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony122 102
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań85 059

zapiekanki-106380-20150711212413

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :4.8 MB
Rozszerzenie:pdf

zapiekanki-106380-20150711212413.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 83 stron)

78 przepisów na zapiekanki Przepisy zebrane przez: Asita

Spis treści: Tortellini zapiekane pod beszamelem .............................................................................................. 2 Pizza makaronowa ............................................................................................................................... 3 Zapiekanka z bakłażanem .................................................................................................................. 4 Zapiekanka makaronowa .................................................................................................................... 5 ZAPIEKANKA Z MIELONYM I ZIEMNIAKAMI ...................................................................................... 6 Zapiekanka makaronowa - PYCHOTA ! ............................................................................................. 7 Zapiekanka z ziemniaków ................................................................................................................... 8 Zapiekanka z kurczakiem ................................................................................................................... 9 Zapiekanka makaronowa z szynką i serem. .................................................................................. 10 Zapiekanka z mięsem mielonym ..................................................................................................... 11 Zapiekanka ziemniaczana ................................................................................................................ 12 ZAPIEKANKA MAKARONOWA ........................................................................................................... 13 Zapiekane ciabatty z mozzarellą i pomidorami. ........................................................................... 14 Zapiekanka ))) .................................................................................................................................... 15 zapiekane mięsko z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką ................................................... 16 Lasagne bez makaronu- dietetycznie ............................................................................................. 17 Zapiekanka góralska ......................................................................................................................... 19 Zapiekany ryż z warzywami ............................................................................................................. 20 Zapiekanka z ziemniaków FARMERSKA .......................................................................................... 21 Zapiekanka warzywno-ziemniaczana ............................................................................................. 22 Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana .......................................................................................... 23 Zapiekanka mix .................................................................................................................................. 24 Zapiekanka Moniki ............................................................................................................................. 25 Zapiekanka makaronowa .................................................................................................................. 27 zapiekanka kalafiorowo- brokulowa ............................................................................................... 28 Zapiekanka meksykańska ................................................................................................................ 29 zielona zapiekanka ............................................................................................................................ 30 Zapiekanka "ŚWIDEREK" .................................................................................................................. 31 zapiekanka chłopska.... ................................................................................................................... 32 Zapiekanka makaronowa .................................................................................................................. 33 Zapiekanka ziemniaczana ................................................................................................................ 34 Filet z kurczaka w sosie cebulowym ............................................................................................... 35 Zapiekanka z makaronem ................................................................................................................ 36 Pyszna zapiekanka ............................................................................................................................ 37 Zapiekanka ziemniaczana ................................................................................................................ 38 Zapiekanka "Kebab-Gyros" .............................................................................................................. 39 Zapiekanka kebabowa ...................................................................................................................... 40 Zapiekanka ......................................................................................................................................... 41 Zapiekanka ziemniaczana ................................................................................................................ 42 Zapiekanka z mięsa mielonego pod pieczarkowo-serową pierzynką ........................................ 43 Grecka musaka ................................................................................................................................... 44 ZAPIEKANKA POD SKORUPKĄ .......................................................................................................... 45 Zapiekanka Krzysztofa ...................................................................................................................... 46 Lasagne ............................................................................................................................................... 47 Amerykański klasyk: macaroni & cheese. ..................................................................................... 48 Zapiekanka z kurczakiem i pomidorami ......................................................................................... 49 Zapiekanka z kurczakiem i brokułami ............................................................................................ 50

Zapiekane tortellini w sosie pomidorowym ................................................................................... 51 zapiekana fasolka szparagowa z piersia z kurczaka .................................................................... 52 Zapiekanka z ryżem ........................................................................................................................... 53 Zapiekanka ryżowa ............................................................................................................................ 54 Zapiekany makaron z pieczarkami .................................................................................................. 55 Ryżowa zapiekanka z kukurydzą ..................................................................................................... 56 Zapiekanka kalafiorowa .................................................................................................................... 57 Bakłażan zapiekany ........................................................................................................................... 58 Zapiekanka ziemniaczano-serowa z pomidorkami ....................................................................... 59 Kolorowa zapiekanka ........................................................................................................................ 60 Makaronowa zapiekanka .................................................................................................................. 61 Moussaka ............................................................................................................................................ 62 Zapiekanka warzywna (z kiełbaską) :) ........................................................................................... 63 Zapiekanka warzywna ....................................................................................................................... 64 Ryżowa Zapiekanka ........................................................................................................................... 65 Zapiekanka rzymska .......................................................................................................................... 66 Zapiekany Kurczak z Frytkami ......................................................................................................... 67 Zapiekanka z ryżem i kurczakiem ................................................................................................... 68 Zapiekanka kebab-gyros .................................................................................................................. 69 makaronowe cudo ;) .......................................................................................................................... 70 Zapiekanka z kiełbasa i marynowanymi pieczarkami. ................................................................. 71 Zapiekanka ziemniaczano - serowa z pomidorami ....................................................................... 72 Zapiekanka z kurczakiem. ................................................................................................................ 73 Naleśniki z serem zapiekane w beszamelu .................................................................................... 74 Zapiekanka z kalafiorem .................................................................................................................. 75 Zapiekanka ryżowa ............................................................................................................................ 76 zapiekanka ziemniaczana ................................................................................................................. 77 Super zapiekanka .............................................................................................................................. 78 Pizza cebulowa :) ............................................................................................................................... 79 Zapiekanka na szybko ....................................................................................................................... 80 Zapiekanka z surowych ziemniaków i mielonego mięsa ............................................................. 81

Tortellini zapiekane pod beszamelem Strona 2 Tortellini zapiekane pod beszamelem Autor: edytek Przepisów: 42 Ocena: 557 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: tortellini (dowolny smak), 2 opak. po 250g pieczarki, 40 dag szynka lub kiełbasa, 30dag/1 duża laska ketchup przyprawa do pizzy zioła prowansalskie szczypiorek, 1 pęczek ser żółty, 30-40 dag masło, 2 łyżki mąka, 3-4 łyżki mleko, 1 szkl. sól Sposób przygotowania: 1 Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Szynkę lub kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę, chwilę razem posmażyć, dosolić, zalać mlekiem i energicznie mieszając, żeby nie zrobiły sie grudki, gotować aż do uzyskania odpowiedniej gęstości sos. Sos nie powinien być zbyt gesty. 2 Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami tortellini, pieczarki, szynkę, posiekany szczypiorek, starty ser żółty, polać ketchupem, posypać przyprawami. Układać kolejną warstwę. Na końcu zalać sosem beszamelowym i posypać resztą sera. Zapiekać ok. 1/2 godz. Twoje notatki do przepisu:

Pizza makaronowa Strona 3 Pizza makaronowa Autor: patusia5 Przepisów: 238 Ocena: 3353 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: 300g pieczarek 1 cebula puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 250g makaronu rurki 100g startego żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka, pół łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1 Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry. Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy pieczarki, dusimy chwilę, aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i słodką papryką. Odstawiamy z palnika. Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, doprawiamy solą i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Okrągłe naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą, spód wykładamy makaronem (ja dałam 2 warstwy). Na wierzch makaronu wylewamy sos pomidorowy, następnie wykładamy podsmażone warzywa. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na 15-20 minut, by lepiej się kroiła. Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka z bakłażanem Strona 4 Zapiekanka z bakłażanem Autor: sasza78 Przepisów: 17 Ocena: 128 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: bakłażan, 1 szt. piersi z kurczaka, 2 szt brokuły, 2 szt. jogurt naturalny, 1 duży garść szpinaku kilka kostek fety light jajka, 2 szt. przyprawy wg uznania Sposób przygotowania: 1 piersi z kuraka kroimy w kostkę i smazymy z przyprawami. brokuły dzielimy na różyczki i obgotowujemy w osolonej wodzie jakieś 4 min, Bakłażana kroimy w krążki, układamy w naczyniu żaroodpornym, sypiemy sola i pieprzem, na to wykładamy brokuły i kurczaka, posypujemy liścmi szpinaku i fetą. Mieszamy jogurt z przyprawami i jajkami. Wylewamy na zapiekankę. 2 Zapiekamy ok 35 min w piekarniku 200''C. 3 [ ja do jogurtu jeszcze dodaję czasem pół szklanki mleka, aby było więcej sosiku :0] 4 Smacznego! Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka makaronowa Strona 5 Zapiekanka makaronowa Autor: annnusia87 Przepisów: 3 Ocena: 22 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: makaron świderki, 1 opakowanie kilka parówek, (4-5) cebula, 2 papryka, 1-2 pomidor, 2 ser żółty, ok.20 dag jogurt naturalny, 1op. sól pieprz ketchup Sposób przygotowania: 1 Ugotować makaron al dente. Pokroić parówki w plasterki cienkie, pomidory, papryke i cebule w kostke.Cebule i papryke podsmażyć troche na patelni. Makaron wymieszać z kilkoma łyżkami ketchupu. 2 Do naczynia żaroodpornego przełożyć połowę makaronu, następnie podsmażoną paprykę z cebulą, posypać solą i pieprzem, następnie parówki, pomidor, ketchup oraz pozostała część makaronu. Na wierzch wylać jogurt, jeszcze raz popieprzyć i posypać serem. Piec do rozpuszczenia sera ok. 20 min. Twoje notatki do przepisu:

ZAPIEKANKA Z MIELONYM I ZIEMNIAKAMI Strona 6 ZAPIEKANKA Z MIELONYM I ZIEMNIAKAMI Autor: matusia Przepisów: 10 Ocena: 68 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: ugotowane ziemniaki, 1 kg mięso mielone, 40 dag czosnek, 2 ząbki cebule, 3 jajka, 3 pomidory, 3 kukurydza, puszka dowolny ser, 20 dag pieprz ostra papryka sól Sposób przygotowania: 1 Mięso podsmażyć na patelni z posiekanym czosnkiem i pokrojona w kostkę cebulą. 2 Wymieszać z osączona z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami. 3 Dodać przyprawy i przełożyć całość do żaroodpornego naczynia. 4 Ugotowane ziemniaki zmielić maszynką do mięsa lub bardzo dokładnie "potrampać" :) 5 Wymieszać je z rozmąconymi jajkami i serem startym na dużych oczkach 6 Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni 7 SMACZNEGO :) Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka makaronowa - PYCHOTA ! Strona 7 Zapiekanka makaronowa - PYCHOTA ! Autor: n4tka Przepisów: 3 Ocena: 19 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: makaron (najlepiej rurki) sos pomidorowy do spagetii WINIARY/ KNOR żółty ser, 20 dag Sposób przygotowania: 1 Makaron ugotować (al dente). Sos przyrządzić wg. sposobu przygotowania na opakowaniu (w przypadku"bolognese" dodać mięso mielone i podduszać z cebulką lub czosnkiem). Ser zetrzeć na tarce na średnich oczkach. 2 Makaron układać do naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Posypać serem. Zapiekać w piekarniku (180 stopni) przez około 15-20 min. DANIE NIE WYMAGAJĄCE ZDOLNOŚCI KULINARNYCH ZA TO PROSTE I PRZEPYSZNE :) smacznego. Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka z ziemniaków Strona 8 Zapiekanka z ziemniaków Autor: agulaa Przepisów: 19 Ocena: 139 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki, 8 dużych cebula, 1 duża boczek, kiełabaska, pierś, jak kto woli, wg uznania fasolka flageolet, 1 puszka ser żółty, 5 większych plastrów smietana slodka 30 %, kartonik Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki 2 Cebulę i mięsko pokroić w kostkę 3 Zapiekankę układać warstwami: ziemniaki, cebula, mięsko, fasolka wraz z zalewą, ziemniaki. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. 4 Całość polać śmietanka wymieszaną z solą, przykryć serem. 5 Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 250 stopni przez ok 1,5 h. 6 Smacznego Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka z kurczakiem Strona 9 Zapiekanka z kurczakiem Autor: zjkrol Przepisów: 30 Ocena: 234 1-2 os. 30 min średnie przystępne Składniki: filet z kurczaka, 1 sztuka ziemniaki, 2-3 sztuki marchewka, 1 sztuka brokuł, połowa kukurydza, 1/2 puszki fasolka szparagowa, 20 dag zielona pietruszka, 1 lyżka zielony koperek, 1 łyżka śmietana, 1 mały kubek olej, 3 łyżki przyprawy(sól,pieprz ), wedug uznania żółty ser, 20 dag Sposób przygotowania: 1 Mięso pokroić w paseczki,podsmażyc.Przyprawić solą i pieprzem. 2 Wszystkie warzywa podgotować włożyć do naczynia żaroodpornego dodać mięso,pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszać. 3 Smietanę wymieszać z pietruszką i koperkiem dodać 1/2 szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki zagotować,przyprawić solą i pieprzem.Powstałym sosem śmietanowo ,pietruszkowo ,koperkowym zalać przygotowane warzywa z kurczakiem,lekko przemieszać. 4 Całość posypać serem.Zapiekać w piekarniku około35 minut Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Strona 10 Zapiekanka makaronowa z szynką i serem. Autor: zjkrol Przepisów: 30 Ocena: 234 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: makaron [typu rurki świderki], 1/2 kg szynka, 20dag ser[parmezan], 20 dag śmietana 12%, 150 ml woda, 500 ml przyprawy, sól,pieprz zielony kopereklub natka pietruszkiwedług uzn margaryna, do posmarowania naczynia olej, 1 łyżka mąka, 1łyżka Sposób przygotowania: 1 Makaron ugotować [al-dente] 2 Szynkę pokroić w paski podsmażyć na łyżce oleju. 3 Naczynie żaroodporne wysmarować włożyć makaron i podsmażoną szynkę lekko przemieszać. 4 Z wody śmietany i mąki zrobić sos przyprawić,polać makaron lekko przemieszać widelcem.Posypać startym parmezanem. 5 Zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka z mięsem mielonym Strona 11 Zapiekanka z mięsem mielonym Autor: magdaniel Przepisów: 74 Ocena: 890 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 1. mieso mielone (dowolne najlepiej mieszane), 500 g 2. ziemniaki mączyste, 800 g 3. cebula, 3 szt 4. margaryna, 2 łyzki 5. ser najlepej do raclette, albo zółty poprostu, 5 plastrów 6. sól piepsz, do smaku Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki obrać ugotować zgnieść na pire 2 Mieso szybko przesmazyć na patelni z łyzką margaryny doprawiajac solą i piepszem 3 Cebulę drobno posiekać zeszklić na patelni połowę dodac do mięsa a drugą połowę do ziemniaków wymieszać 4 Do naczynia żaroodpornego włożyć najpierw mieso z cebulką oraz z całym sosem jaki wytworzył się w trakcie przesmażania go, a na niego nałożyć pire z cebulką przykrywając je plastrami sera 5 Zapiekać do zrumienienia sera i ziemniaków około 20 min w temp. 200 C 6 Smacznego 7 PS: z tych proporcji wychodzi tak że jest taka sama warstwa miesa i pire na zdjęciu było gorące wybierane i wyglada jak bybyło bardzo mało mięsa Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka ziemniaczana Strona 12 Zapiekanka ziemniaczana Autor: Naticzka Przepisów: 3 Ocena: 18 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki, 0,5 kg filet z kurczaka, 1-2 pieczarki, 15 dag cebula, 1 keczup, 5 łyżek jajka, 2 mleko, 3 łyżki kiełbasa, 15 dag starty żółty ser, 10 dag margaryna, 1/3 kostki przyprawy: oregano, słodka papryka w proszku sól i pieprz lub gotowa przyprawa do dań z ziemniaków Sposób przygotowania: 1 Naczynie żaroodporne smarujemy grubo margaryną, wykładamy obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Posypujemy przyprawami, układamy rozbite i pokrojone na kawałki filety z kurczaka. 2 Na mięsie układamy pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Polewamy keczupem, przykrywamy warstwą ziemniaków. 3 Polewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem, układamy plastry kiełbasy i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 stopni. Twoje notatki do przepisu:

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Strona 13 ZAPIEKANKA MAKARONOWA Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19835 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 40 dag ''makkaroni'' (długich cienkich rurek, podobnych do spaghetti, ale pustych w środku; jeśli nie uda s sól, pieprz 2 puszki tuńczyka w oleju puszka (850 ml) pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oleju 5 łyżek śmietany kremówki lub mleka łyżka koncentratu pomidorowego 15 dag mrożonego groszku 20 dag sera edamskiego Sposób przygotowania: 1 Makaron ugotować w osolonej wodzie (8 minut). Tuńczyka osączyć, pomidory rozdrobnić w zalewie. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. 2. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pomidory, zagotować. Wymieszać ze śmietaną i koncentratem pomidorowym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. 3. Nie rozmrożony groszek wsypać do wrzącej osolonej wody, pozostawić 2 minuty na ogniu, licząc od czasu zagotowania wody. 4. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Formę nasmarować masłem, warstwami układać makaron, tuńczyka i groszek, polewając każdą porcję sosem pomidorowym. Posypać startym żółtym serem, zapiekać 35-40 minut w temp. 200°C. Twoje notatki do przepisu:

Zapiekane ciabatty z mozzarellą i pomidorami. Strona 14 Zapiekane ciabatty z mozzarellą i pomidorami. Autor: smakowisko Przepisów: 70 Ocena: 483 3-4 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: bagietka lub długa ciabatta 3 szt Mozzarella 3 kulki pomidory duże 4 szt. oliwki czarne 15 szt. liście bazyli oliwa z oliwek sól i pieprz Sos: puszka pomidorów 1 szt. Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki czosnek 2 ząbki cukier 1/2 łyżeczki oregano suszone 1 łyżeczka liść laurowy 1 oliwa z oliwek 1 łyżka sól i pieprz Sposób przygotowania: 1 Sos: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier i oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos. Usunąć z sosu liść laurowy. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. 2 Zapiekanka: Bagietki lub ciabatty podzielić na 3 części i każdą z nich przekroić wzdłóż na pół. Ułożyć na blasze do pieczenia, a następnie każdą pokryć przygotowanym wcześniej sosem ( może być jeszcze ciepły). Na wierzchu bagietki lub ciabatty układać na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Oliwki pokroić w plasterki i poukładać wg własnej fantazji na zapiekankach. Liście bazylii lekko poszatkować i posypać nimi po wierzchu zapiekanki. Na końcu każdą porcję polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać solą i pieprzem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka ))) Strona 15 Zapiekanka ))) Autor: Sapik3 Przepisów: 13 Ocena: 107 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki młode, 2,5kg Paczka szpinaku puszka kukurydzy kiełbasa, 0,5kg mielone, 0.5kg cebula,czosnek Ser żólty na wierzch starty przyprawy do smaku Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki gotujemy, milone podsmarzamy na patelni z cebulka i przyprawami, szpinak z czosnkiem też podsmarzamy na patelni. Kiełbase kroimy w talarki. 2 Ugotowane wystudzone ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia na nie dajemy mielone i kiełbaske przykrywamy to szpinakiem i posypujemy kupurydza na wierz dajemy ziemniaki, oczywiscie wszystko doprawiamy do smaku i zalewamy szklanka wody z kostka rosołowa i wkładamy do piekarnika na godzinke w temp.200stopni na 10 minut przed wyjeciem posypujemy startym serem i jak sie zarumieni to podajemy. Życze smacznego ))) Twoje notatki do przepisu:

zapiekane mięsko z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką Strona 16 zapiekane mięsko z warzywami pod ziemniaczaną pierzynką Autor: tusia28 Przepisów: 10 Ocena: 19 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: mięso mielone, 0,5kg mieszanka warzyw italiano lub świeże warzywa: papryka,cukinia, cebula, marchew, seler naciowy, 400g w paczce cebula, 1szt czosnek, 3 ząbki duże oliwa/olej, 3 łyżki ser żółty, 150g ziemniaki, 1kg Jaja, 2szt CZOSNEK W GRANULKACH, płaska łyżeczka lubczyk suszony, kopiasta łyżeczka pieprz, sół, po szczypcie do smaku suszone chili, pół płaskiej łyżeczki masło do wysmarowania naczynia Sposób przygotowania: 1 Mięsko podsmażyć na oliwie z cebulką i czosnkiem oraz chili. Dodać warzywa .Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie odkryć pokrywkę i poczekać aż nadmiar wody odparuje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. 2 Ziemniaki ugotować z solą , ostudzić. Przepuścić przez praskę lub zgnieść ugniataczem do ziemniaków. Dodać czosnek w granulkach , lubczyk i jaka. Dokładnie wymieszać. Dodać starty na tarce ser żółty, wymieszać. 3 Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć mięsko a na to powstałe wcześniej pure z ziemniaków i jajka. Na tą zapiekankę trzeba użyć naczynka 20/30cm lub po prostu takiego jakie macie w domu. Zapiekać w 180 st ok 20-25 min.do zrumienienia się wierzchniej warstwy ziemniaków. Pyyyszne!!! Twoje notatki do przepisu:

Lasagne bez makaronu- dietetycznie Strona 17 Lasagne bez makaronu- dietetycznie Autor: szczotka_od_kija Przepisów: 56 Ocena: 904 1-2 os. 60 min łatwe tanie Składniki: Składniki na naleśniki (5 szt.): 2 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku 1 łyżka mąki sojowej 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki suszonej pietruszki, 0,5 łyżeczki kurkumy, szczypta soli Składniki na krem serowy: opakowanie serka wiejskiego light 1 trójkąt serka topionego light 2 łyżki odtłuszczonego mleka zagęszczonego 4% 2 szczypty soli Składniki na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, tymianku, curry, + 2 łyżeczki słodkiej papryki ok. 250-300 g przeciery pomidorowego + 2 łyżeczki słodkiej papryki + po jednej łyżeczce: czosnku, oregano, bazylii, suszonych pomidorów Dodatkowo: 4-5 łyżek startego sera Ceko Piórko 3% ok. 1 łyżka oliwy Sposób przygotowania: 1 Mięso mielone podsmażyłam na patelni teflonowej z przyprawami (bez dodatku tłuszczu), dodałam przecier pomidorowy i doprawiłam przyprawami. 2 Składniki na krem serowy wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładką masę. 3 Usmażyłam naleśniki na patelni o średnicy podobnej do średnicy mojego naczynia do zapiekania (ok. 17 cm)- za każdym razem przecierając ją ręcznikiem nasączonym oliwą. 4 Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Okrągłe naczynie do zapiekania wysmarowałam

Lasagne bez makaronu- dietetycznie Strona 18 ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą. Układałam w nim kolejno: naleśnik, połowę porcji mięsa w sosie, naleśnik, 1/3 porcji kremu serowego, naleśnik, druga połowa mięsa, naleśnik, 1/3 porcji kremu serowego, naleśnik, pozostała część kremu serowego. Wierzch obsypałam startym serem i oprószyłam suszoną natka pietruszki. Całość zapiekałam 10-15 minut do momentu stopienia się żółtego sera. Smacznego lasagnowego:) Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka góralska Strona 19 Zapiekanka góralska Autor: rosse Przepisów: 225 Ocena: 2220 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki, 6 sztuk pieczarki duże, 6 sztuk Papryka czerwona, 1 strąk papryka żółta, 1 strąk papryka zielona, 1 strąk żółty ser, 20 dkg kiełbasa zwyczajna, 15 dkg Boczek wędzony, 15 dkg cebula duża, 1 sztuka olej, 3 łyżki Natka pietruszki, pęczek papryka w proszku sól i pieprz Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki wyszorować,ugotować w mundurkach.Po wystudzeniu obrać,pokroić w plasterki. 2 Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce oleju.Cebulę pokroić w krążki.Papryki pozbawić nasion,pokroić w słupki.Ser żółty grubo zetrzeć.Natkę pietruszki posiekać,boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. 3 W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać warstwami:ziemniaki,pieczarki,,kiełbasę z boczkiem i cebulę.Przykryć warstwą sera wymieszanego z natką pietruszki i papryką.Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Twoje notatki do przepisu:

Zapiekany ryż z warzywami Strona 20 Zapiekany ryż z warzywami Autor: Kaatarinaa Przepisów: 24 Ocena: 86 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: brokuł, 1 szt marchewka, 1 szt czerwona papryka, 1 szt zielona fasolka, 1 szklanka pieczarki, 10 szt pierś z kurczaka, 1 szt ryż, 1,5 szklanki ketchup ser żółty oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz, jarzynka, ulubione zioła Sposób przygotowania: 1 Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojonego w paseczki kurczaka i warzywa (marchewkę, papryka, pieczarki, zielona fasolka) Wszystko dusimy razem, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną lekko chrupkie, a kurczak pozostanie dzięki ich sokom soczysty. Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie i odstawiamy. Ryż gotujemy z dodatkiem jarzynki i oregano na sypko. 2 Następnie po ugotowaniu przekładamy ryż do naczynia żaroodpornego i polewamy lekko ketchupem, jako kolejną warstwę dodajemy warzywa z kurczakiem. Na końcu układamy różyczki z brokułów i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok 20 min, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni. Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka z ziemniaków FARMERSKA Strona 21 Zapiekanka z ziemniaków FARMERSKA Autor: cytrynkaaa Przepisów: 49 Ocena: 204 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: duże ziemniaki, ok 2 kg wędzony boczek, ok 30 dag kiełbasa (nie tłusta), 3 laski cebula, 2 duże czosnek, kilka ząbków śmietana 12%, kubeczek ser żółty starty, ok 5-6 garści vegeta, 1 łyżeczka tymianek i estragon, 1 łyżeczka sól,pipeprz,kminek, wg uznania masło, duża łyzka ogórki konserwowe, kilka sztuk Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki obrać pokroić w grube ok 2cm plastry - podgotować w osolonej wodzie ok 10min od zagotowania wody delikatnie odcedzić-odstawić. 2 Zeszklić w rondlu pokrojoną w kostki cebulę dodać pokrojony w kostkę boczek i przyrumienić następnie dodać kiełbaskę pokrojoną w dowolne kawałki i czosnek w łupinkach podsmażać aż kiełbasa się ładne przyrumieni. 3 Do miseczki przelać śmietanę dodać przyprawy i dolać pól szklanki wody całość dokładnie wymieszać. 4 dno naczynia żaroodpornego ( lub blaszki na zapiekanki) skropić oliwą. Łyżką cedzakową delikatnie przekładać plastry ziemniaków zostawić kilka największych. Następnie wysypać kiełbaskę usmażoną z boczkiem cebula i czosnkiem. Posypać pokrojonym ogórkiem konserwowym. Ułożyć pozostałe plastry ziemniaków. 5 poukładać kawałeczki masła, posypać połową żółtego sera polać połową sosu następnie resztą żółtego sera i wylać resztę sosu. Zapiekać ok 25-30 minut w piekarniku nastawionym na 200stopni. SMACZNEGO !!! Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka warzywno-ziemniaczana Strona 22 Zapiekanka warzywno-ziemniaczana Autor: agulam22 Przepisów: 105 Ocena: 5307 1-2 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki średnie, 5 szt Kalafior, 50 dag brokuł, 50 dag cebula, 2 szt parówki (frankfurterki)lub cienka kiełbasa, 30 dag Jaja, 3 szt śmietana, 1 łyżka ser żólty, 30 dag sól i pieprz, do smaku zioła prowansalskie, szczypta olej, 2 łyżki Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki gotujemy w mundurkach ,następnie je obieramy i kroimy w cienkie plastry. 2 Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebule obieramy i kroimy w piórka i podsmażamy na oleju.Parówki kroimy w plastry.Ser trzemy na cienkim tarle. 3 Z jajek ,mąki ,śmietany i ziół prowansalskich sporządzamy jednolitą masę. 4 W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy zapiekanki: ziemniaki,na nie 1/2 kalafiora i brokuła(delikatnie solimy i pieprzymy),następnie podsmażona cebula,parówki ser,potem po raz drugi warstw ziemniaków,na nią kalafior ,brokuł,cebula,parówki, ser i ostatnia warstwa ziemniaków.Ostatnią warstwę ziemniaków delikatnie solimy i pieprzymy.Zalewamy wszystko masą z mąki i jaj. 5 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 40 minut, pod koniec pieczenia górną warstwę ziemniaków posypać obficie serem i po jego roztopieniu podawać zapiekankę na talerze. 6 Smacznego Twoje notatki do przepisu:

Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana Strona 23 Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana Autor: Netka34 Przepisów: 14 Ocena: 81 1-2 os. 60 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki Kalafior por sos serowy/beszamelowy Sposób przygotowania: 1 Ugotowac ziemniaki w calosci. Najlepiej rodzaj, ktory sie nie rozpada, by latwo mozna bylo pokroic. Ugotowac kalafior, ale nie rozgotowac! Oczywisce gotowac osobno, w osolonej wodzie. 2 Forme do zapiekania wysmarowac cieniutko np maslem. Na spod kladziemy jedna warstwe pokrojonych w grubsze plastry ziemniakow. Lekko solimy. Na ziemniaki por (pokrojony w talarki). Nastepnie na por rozyczki kalafiora. Lekko solimy. Wszystko polewamy sosem serowym lub beszamelowym. Posypuje czerwona papryka, by po upieczeniu byl ladniejszy kolor. Wstawiam do piekarnika na 220 stopni do momentu, az sie pieknie zapiekanka przyrumieni, czyli jakies 20 min. Podaje jako dodatek do mielonego/tatara z miesa wolowego. Mozna rowniez jesc jako danie samodzielne. Jesli ktos nie lubi, moze zrezygnowac z pora, ja lubie, poniewaz po 1: na talerzu ladnie wyglada w przekroju ten zielony pasek, po drugie: smak zapiekanki jest wyrazniejszy, nie jest mdly. 3 Sos serowy kupuje gotowy, firmy Knorr, ale juz w plynnej postaci. Sos beszamelowy robie sama. 1-2 lyzki masla wrzucam do rondelka, gdy sie roztopi dodaje 3 lyzki maki, nie ma sie przyrumienic! I powoli dolewam mleko, ale naprawde niewielkimi porcjami stale energicznie mieszajac. Gdy sos jest gladki dorzucam jedno zoltko i oczywiscie dodaje galke muszkatolowa. Nie dodaje pieprzu, lecz sol. Pamietajmy, caly czas maly ogien, mieszac, a sos gdy postoi zawsze jeszcze gestnieje:) Mleka potrzebujemy ok pol litra. Twoje notatki do przepisu: