Zupa dyniowa z imbirem Strona 2
Zupa dyniowa z imbirem
Autor: dobra-zonka-w-kuchni
Przepisów: 8 Ocena: 117 3-4 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
Dynia, 800g, obrana i pozbawiona
nasion
1,5 łyżki masła
1 cebula
ok. 30-40 g świeżego imbiru
pół łyżeczki mielonego imbiru
szczypta chili
pół łyżeczki mielonej gałki
muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
3 małe marchewki
ok. 3 cm korzenia pietruszki
1,5 łyżki czerwonej soczewicy lub 2
małe ziemniaki
pół szkl. soku pomarańczowego
1/3 szkl. mleka
Woda
1 ziele angielskie
3 goździki
1 liść laurowy
prażone płatki migdałów lub pestki
dyni
śmietana 30%
gałązka tymianku
Sposób przygotowania:
1 Dynię obrać ze skóry, pozbawić miąższu i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Marchew,
pietruszkę (oraz ziemniaki, jeśli daje się zamiast soczewicy) również obrać i pokroić na mniejsze
kawałki. Warzywa odłożyć na bok.
W garnku roztopić masło, a gdy się rozpuści wrzucić pokrojoną cebulę oraz imbir starty na
małych oczkach (lub pokrojony w malutką kosteczkę). Smażyć ok. 2 min. ciągle mieszając. Po
tym czasie dodać przyprawy: chili, imbir mielony, gałkę muszkatołową i smażyć ok. 1,5 min.
nadal mieszając, aby zawartość się nie przypaliła. Następnie dołożyć wcześniej przygotowane
warzywa, dokładnie wymieszać i smażyć wszystko razem 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Całość zalać sokiem pomarańczowym i mlekiem oraz dopełnić wodą do takiego poziomu, aby
przykryć warzywa. Jeśli używa się soczewicy, należy ją również dodać. Dorzucić goździki, ziele
angielskie, liść laurowy, odrobinkę soli (należy uważać aby nie przesolić, dlatego wystarczy
naprawdę odrobina) i pieprz. Gotować do miękkości- ok. 30 min.
Zupa dyniowa z imbirem Strona 3
2 Następnie wyłowić z zupy goździki, ziele angielskie i laur, a resztę zmiksować na gładką masę.
Jeśli krem będzie za gęsty można dodać wrzątek i dokładnie wymieszać.
Zupę wlać do miseczek, udekorować śmietanką 30%, prażonymi płatkami migdałów i gałązką
tymianku.
Twoje notatki do przepisu:
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu Strona 4
Polędwiczka wieprzowa w sosie z
granatu
Autor: Mechanik79
Przepisów: 40 Ocena: 423 3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Składniki:
1 kg cebuli
50g masła
3-4 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
100-150g sera żółtego
kilka kromek pieczywa (najlepiej
bagietki)
opcjonalnie - 100 ml brandy // białego
wina
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1 Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją
rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu
mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa
cebulowa z grzankami"
Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie).
Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją
bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie
miękka.
W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku.
Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz tylko górne grzanie a jednocześnie jest to
moment na dodanie alkoholu ( z którego ja zrezygnowałem ). Zupę nalewam do miseczek,
kładę na niej delikatnie tosty i posypuję startym żółtym serem po czym wkładam do piekarnika
aż ser się rozpuści.
Opcja dla dzieci - Krem-zupa cebulowa z grzankami
Galerię zdjęć z etapami znajdziesz na :
http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/zupa-cebulowa.html
Twoje notatki do przepisu:
Krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym Strona 5
Krem z kukurydzy, podany z
pieczywem czosnkowym
Autor: MP3-ka
Przepisów: 159 Ocena: 1105 5-6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
2 puszki kukurydzy, 2 marchewki
1 pietruszka, 1 cebula
4 ziemniaki, 1 kostka rosołowa
1,5 litra wody,(można użyć bulionu)
chleb tostowy ,masło
czosnek, cebulka dymka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1 Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa wrzucamy
do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około
10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę miksujemy na
krem. Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło. Kilka ząbków czosnku
wyciskamy przez praskę. Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy. Czosnek i
cebulkę dodajemy do masła, doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie "gnieciemy" -
użyłam ubijaka do ziemniaków Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy
masłem i pieczemy w piekarniku - ok 10 minut w 200stopniach. Gotowy krem podajemy z
grzankami. Smacznego!
Twoje notatki do przepisu:
zniewalająca zupa cebulowa z mięsnymi kuleczkami Strona 6
zniewalająca zupa cebulowa z
mięsnymi kuleczkami
Autor: szeregowiec88
Przepisów: 2 Ocena: 7 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
cebula (średnia), 5 szt
masło, 2 łyżki
ostra musztarda (opcjolanie), 1
łyżeczka
liście laurowe, 3
kostka roołowa lub przyprawa typu
vegetta, 1
pieprz czarny mielony, szczypta
mięso mielone z indyka, 250 gram
Sposób przygotowania:
1 cebule obieramy, kroimy w talarki, wrzucamy do garnka dodajemy masło i dusimy pod
przykryciem 5 min, kolejno dolewamy wody tak aby zakryło cebulę (ok 2 cm więcej), dodajemy
liść laurowy, musztardę, pieprz kotkę rosołową lub vegettę (jeżeli ktos nie uznaję tych przypraw
ze względu na skład, można dodać swoją mieszankę ziół) i gotować około 30 min az cebula
zmięknie
Twoje notatki do przepisu:
Zupa cebulowa z nutą curry Strona 7
Zupa cebulowa z nutą curry
Autor: biurwa
Przepisów: 143 Ocena: 1715 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
cebule duże, 3 szt.
por, 1 szt.
bulion, 2 l
ziemniaki, 2 szt.
śmietana, 2 łyżki
boczek, 2 plastry
sól, pieprz cayenne, szczypta
cukier, 1 łyżka
curry, 1 łyżeczka
czosnek, 1 ząbek
mąka, 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1 Cebulę i por (tylko biała część pora) kroimy jak najdrobniej i dusimy na patelni, podlewając
dodajemy sól, pieprz, curry, cukier oraz czosnek, gdy cebula i por już całkiem zmięknie
wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy co chwilę mieszając.
2 . W osobnym rondelku robimy złote skwarki z boczku i cebulki.
3 Gdy ziemniaki są już miękkie, tak że się rozpadają dodajemy śmietanę z mąką na koniec
dodajemy skwarki z boczku i cebulki.
Twoje notatki do przepisu:
Flaczki ala mexicana Strona 8
Flaczki ala mexicana
Autor: madziak
Przepisów: 71 Ocena: 983 5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
1,5 kilograma flaków wołowych
(oczyszczonych i sparzonych)
0,5 kg chudego mięsa wołowego
2 marchewki
2 pietruszki
seler (mały)
2 listki lurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka płatków chilli
1 płaska łyżka przyprawy do flaków
1 płaska łyżka przyprawy
meksykańskiej
2-3 papryki czerwone
sól, pieprz, ew. kostka rosołowa
mąka 2 łyżki
masło do podsmażenia mąki
Sposób przygotowania:
1 Z mięsa wołowego, marchewki, pietruszki, selera, listków laurowych i ziela angielskiego
ugotować rosół. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem.
2 Flaczki umyć, zalać wrzącą wodą, gotować około 15 minut. Odcedzić.
3 Wcześniej ugotowany rosół przecedzić przez sito, zagotować i zalać flaki. Gotować na małym
ogniu około 3-4 godzin do miekkości flaków. Ubywający wywar uzupełniać gorącą wodą.
4 W między czasie papryki upiec w piekarniku na grilu, aż skórka zczernieje. Gotowe włożyć na 10
minut do foliowej torebki. Wyjąć, obrać czarną skórkę, pokroić w kostkę. Mięso z rosołu
podzielić na mniejsze kawałeczki, ugotowane jarzyny pokroić w małą kostkę.
5 Ugotowane do miękkości flaki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć spowrotem do rosołu,
dodać wszystkie warzywa, mięso wołowe. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, płatkami
chilli, przyprawą do flaków i meksykańską. Gotować 15 minut.
6 Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozcieńczyć z rosołem. Przelać do garnka z flaczkami. Całość
gotować jeszcze około 20 minut.
7Do faczków możemy użyć również mięsa drobiowego. Przyprawy podałam w proporcjach "na
oko", zupę należy doprawić wg własnych upodobań.
Flaczki ala mexicana Strona 9
Twoje notatki do przepisu:
Leczo z cukini Strona 10
Leczo z cukini
Autor: gabi_mniammniam
Przepisów: 30 Ocena: 350 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
cukinia, 1 średnia
papryka czerwona i zielona, 2 małe
pomidory, 3 duże
cebula, 1 średnia
pieczarki, 20 dag
koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki
sól
pieprz ziołowy/czarny
bazylia
Sposób przygotowania:
1 Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na złoty kolor (2-3 minuty). Dodać pokrojone pieczarki i
smażyć przez kolejne 10 minut.
2 Obraną, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę, smażymy z
pieczarkami przez kolejne 10 minut. W trakcie dodajemy ok ½ -1 szklanki wody.
3 Gdy cukinia z papryką będą już pół-miękkie, dodać 3 sparzone wcześniej, obrane i pokrojone w
kostkę pomidory.
4 Na zakończenie dodając 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawiając bazylią, pieprzem
i solą, gotować jeszcze przez około 3-4 minut.
Twoje notatki do przepisu:
flaczki z żołądków drobiowych Strona 11
flaczki z żołądków drobiowych
Autor: wioleta333
Przepisów: 151 Ocena: 2390 5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
1 kg żołądków drobiowych
1 opakowanie gotowych flaczków
wieprzowych
2 średnie marchewki
2 kostki rosołowe
woda
przyprawa do flaczków
majranek
pół kostki margaryny
mąka 5 łyżek
pieprz
wegeta
CZOSNEK GRANULOWANY
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1 żołądki oczyścić i wypłukać, pokroić w paski , zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. dodać
pokrojoną w kostkę marchewkę , jak są żołądki pół miękkie dodać flaczki wieprzowe, ziele
angielskie, gotować do miękkości , z margaryny i mąkki zrobić zasmażkę wsypac do gotujących
się flaczków razem z majrankiem, dodać kostki rosołowe , chwilę pogotować , dodać resztę
przypraw .
Twoje notatki do przepisu:
zupa z soczewicą z kluseczkami z kaszy manny Strona 12
zupa z soczewicą z kluseczkami z
kaszy manny
Autor: smerfetka
Przepisów: 11 Ocena: 39 3-4 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
soczewica, 40 dag
wędzona kiełbasa, 20 dag
pęczek włoszczyzny
bulion warzywny, 1 litr
cebula
2 goździki
koncentrat pomidorowy, 2 łyżki
majeranek, tymianek
sól, pieprz
mleko, 1 i 1/3 szklanki
kasza manna, 15 dag
jajka, 2
Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1 Włoszczyznę umyć, pokroić, cebulę obrać i naszpikować goździkami. Soczewicę wsypać do
garnka, zalać bulionem. Dodać włoszczyznę, cebulę i szczyptę soli, gotować ok. 40 minut na
małym ogniu.
Kiełbasę pokroić w plasterki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z tymiankiem, majerankiem,
solą i pieprzem.
Kluseczki: zagotować mleko ze szczyptą gałki i soli, powoli wsypać kaszę. Mieszając gotować aż
kasza zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wbić jajka, wymieszać i rozsmarować na wilgotnej deseczce.
Cebulę wyjąć z garnka. Do zupy wlać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Następnie
dodać kiełbasę, doprawić do smaku. Nożem zdrapywać niewielkie kluseczki do zupy, delikatnie
zamieszać i krótko zagotować
Twoje notatki do przepisu:
Aromatyczny rosół :D Strona 13
Aromatyczny rosół :D
Autor: Tangerinka
Przepisów: 111 Ocena: 948 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
filet z kurczaka, włoszczyzna, -
ugotować bulion
mleko kokosowe 400 ml
pęczek kolendry (ze sklepu
azjatyckiego)
papryczka chili - wg uznania
szczypior
makaron ryżowy
1 jajko - do zagęszczenia zupy
sos rybny - 2-3 łyżki
sok + trochę startej skórki z limonki
Sposób przygotowania:
1 Ugotować bulion, kurczaka wyjąć, pokroić w paseczki (można pokroić najpierw, potem
ugotować). Dodać sos rybny, posiekane chili, wlać mleko, wrzucić rozbełtane jajko, aby się
drobno ścięło. W międzyczasie przygotować makaron ryzowy wg przepisu z opakowania, dodać
do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem. Smacznego :)
Twoje notatki do przepisu:
Zimowa zupa-mix z czerwonej soczewicy bez mięsa :) Strona 14
Zimowa zupa-mix z czerwonej
soczewicy bez mięsa :)
Autor: Tangerinka
Przepisów: 111 Ocena: 948 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
soczewica czerwona (połówki), 1
torebka 400g
marchewka, 1 duża lub 2 małe
seler bulwiasty, mały kawałek : 2-3
plasterki
cebula, 1 spora sztuka
cebula (opcjonalnie), 1 spora sztuka
3/4 pomidorów krojonych z puszki LUB
koncentrat pomidorowy, ok. pół
małego słoiczka (30-40g ?)
3/4 puszki pokrojonych pomidorów
LUB koncentrat pomidorowy, ok. pół
małego słoiczka (30-40g ?)
koncentrat pomidorowy, ok. pół
małego słoiczka (30-40g ?)
bulion warzywny LUB 2 kostki
warzywne, tymianek, mięta, laur, olej
bulion warzywny LUB 2 kostki
warzywne, pieprz, tymianek, mięta,
laur, olej
2 kostki warzywne, tymianek, mięta,
laur, olej
Sposób przygotowania:
1 Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut.
Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne). Marchewkę i seler pokroić w cienkie
plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler.
Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2
minuty. (podsmażanie na dużym ogniu). Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku,
dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym
ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent.
uzupełniać brak wody - soczewica bardzo ją ''''''''''''''''''''''''''''''''wciąga''''''''''''''''''''''''''''''''... Odstawić
do ostygnięcia. Doprawić tymiankiem, miętą i ewentualnie pomidorami (ale uwaga - zupa nie
może być zbyt kwaśna!). Zmiksować. Podawać ciepłą, przystrojoną listkami mięty.
Twoje notatki do przepisu:
Zupa cebulowa Strona 15
Zupa cebulowa
Autor: agulam22
Przepisów: 105 Ocena: 5305 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
cebule, 1 kg
czosnek, 6 ząbkow
cienka kielbasa, 150g
margaryna, 50g
mąka, 25g
sól i pieprz, do smaku
kostki rosolowe drobiowe, 2 szt
kucharek, 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1 -cebule obieramy i kroimy w piórka -czosnek kroimy w kosteczkę -kiełbasę kroimy w kostkę
-kostki rosołowe gotujemy w 5 litra wody razem z cebula i kiełbasa ok 30 min -następnie
sporządzamy zasmażkę z margaryny i maki(margarynę topimy na malej patelni i dodajemy
mąkę) -wlewamy zasmażkę do zupy i mieszamy na końcu dodajemy czosnek i doprawiamy do
smaku sola,kucharkiem i pieprzem i gotujemy ok 5 min Podajemy z grzankami z
chleba.Smacznego!!!!!!
Twoje notatki do przepisu:
Chłodnik z cukinii Strona 16
Chłodnik z cukinii
Autor: Elifia
Przepisów: 51 Ocena: 4235 3-4 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
2 średnie cukinie
2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego
6 listków świeżej bazylii, 1 mały pączek
kolendry, pieprz
2/3 szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
1 Obrać cukinię, pokroić na plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na około 8 minut. Po wyjęciu
z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion
(może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy). Zmiksowaną
cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie
nadają listki świeżej bazylii - należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i
zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny).
Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej
miseczce i dolewać ją już na talerzach.
DOBRA RADA:
W razie konieczności można użyć przypraw suszonych - ale smak potrawy nie będzie już tak
wspaniały, niestety. Można go nieco polepszyć, dekorując zupę dodatkowo zielonym
szczypiorkiem... ;-)
Twoje notatki do przepisu:
zupa Strona 17
zupa
Autor: lenarafal
Przepisów: 30 Ocena: 1583 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
wywar warzywno-wołowy
buraczki
biała duża fasola z puszki
makaron
por
łużeczka cukru
łyżka octu
śmietana słodka
Sposób przygotowania:
1 warzywa szatkujemy, gotujemy w wywarze , dodajemy fasolę i doprawiamy. podawać z
ugotowanym makaronem i śmietanką.
Twoje notatki do przepisu:
fasolka po bretońsku Strona 18
fasolka po bretońsku
Autor: anetas197601
Przepisów: 255 Ocena: 3937 5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
60 dkg fasoli perłowej
30 dkg chudego boczku wędzonego
20 dkg kiełbasy
koncentrat pomidorowy
1 łyżka pasty paprykowej
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
kolorowy w ziarenkach
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1 Na noc namoczyć fasolę. Następnego dnia odlać wodę z fasoli, nalać świeżej tyle żeby fasola
była lekko przykryta i gotować. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni,
następnie dodać do fasoli, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie gotować fasolę do
miękkości. Pod koniec gotowania dodać pastę paprykową, koncentrat pomidorowy, czosnek,
majeranek, doprawić do smaku. W rondelku roztopić masło dodać mąkę zrobić zasmażkę i
dodać do fasoli dobrze wymieszać, jeszcze chwilę razem pogotować. Smacznego
Twoje notatki do przepisu:
Zupa paprykowa z pulpetami serowymi Strona 19
Zupa paprykowa z pulpetami
serowymi
Autor: leopard28
Przepisów: 131 Ocena: 630 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
Papryka czerwona, 1 kg
cebula, 2
czosnek, 2 ząbki
bulion drobiowy, 3 szklanki
śmietana, 1/2 szklanki
oliwa, 2 łyżki
sok z cytryny, 1 łyżeczka
peiprz cayenne, 1/2 łyżeczki
majeranek, według uznania
sól, do smaku
Pulpety:
ser ricotta, 200 g
jajko, 1
Mąka pszenna, 6 łyżek
koperek posiekany, 1 łyżka
sól, pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
1 Paprykę przekroić, oczyścić, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec ok 7 min. w temp
200 C. aż pojawią się pęcherzyki. Po wystygnięciu obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
2 W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, wlać bulion,
doprowadzić do wrzenia. Dodać paprykę i majeranek, gotować 25 minut. Zupę zmiksować,
wlać śmietanę i sok z cytryny, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem cayenne.
3 Serek utrzeć z jajkiem, mąką, przyprawami, dodać koperek, wymieszać. Uformować małe
pulpety, i wrzuć do gotującej się wody na 3-4 minuty. Pulpeciki osączyć, nałożyć do miseczek,
zalać gorącą zupą. Smacznego
Twoje notatki do przepisu:
Leczo Strona 20
Leczo
Autor: ethela
Przepisów: 15 Ocena: 112 3-4 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
papryka(kolorowa), 4 duże sztuki
pomidory, 4 średnie
cebula, 1 średnia
kiełbasa parówkowa(lub wg uznania), 5
pętek(małych,jak duże,to mniej)
Papryka słodka, 3 łyżki
papryka ostra(opcjonalnie,wg
upodobań), 1/2 łyżeczki
cukier, do smaku,u mnie 1 czubata
łyżeczka
sól, do smaku(ja-1/2 łyżeczki)
przecier pomidorowy w
kartonie(opcjonalnie,ja dodaję,żeby
uzyskać ciemnoczerwony kolor), 1/2
szkl.Cebulę kroję w półplasterki i
Sposób przygotowania:
1 Cebulę kroję w półplasterki i podsmażam na złoty kolor
2 Paprykę kroję w okrągłe plastry.Do garnka z grubym dnem wlewam 2-3 łyżki oliwy i duszę
paprykę,aż będzie miękka(pod przykryciem)
3 Dodaję cebulę,przyprawy,pomidory pokrojone w kostkę i duszę jeszcze ok.10-15 min.
4 Kiełbasę kroję w plasterki,podsmażam i wrzucam do papryki.Duszę jeszcze ok. 10 min. i
wlewam przecier.
5 Podaję z ryżem.
Twoje notatki do przepisu:
Delikatna zupa z zielonego groszku. Strona 21
Delikatna zupa z zielonego groszku.
Autor: kamelia0559
Przepisów: 8 Ocena: 39 5-6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
Zielony groszek 2 puszki
Ziemnaki 4 średnie
Boczek wędzony 4 plasterki
Cebula 1 mała
Kostka z kury Knorr
Vegeta do smaku
sól i pieprz.
majeranek
Sposób przygotowania:
1 Do ok 3 litrów gorącej wody dodać przetarty na sicie groszek razem z zalewą.Nie miksować.
2 Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru.
3 Dodać wszystkie przyprawy i zagotować.
4 Można podawać również z grzankami.
Twoje notatki do przepisu:
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami Strona 22
Zupa krem z zielonego groszku z
grzankami
Autor: MirkaWiktoria
Przepisów: 2 Ocena: 5 3-4 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
groszek z puszki lub mrozony(u mnie z
puszki), 2 szt
cebula, 1 szt
czosnek, 1 ząbek
bulion z kostki, 700 ml
sol pieprz
łyżka masła
Sposób przygotowania:
1 Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostke cebule, dodać przeciśnięty ząbek czosnku jeszcze
chwilę smażyć.Zalać rozpuszczonym w gorącej wodzie bulionem dodać groszek dosolić
dopieprzyć do smaku.Gotować na małym ogniu ok.10 min.Zmiksować blenderem na gładką
masę.
2 Podawać z groszkiem ptysiowym lub jak u mnie z grzankami z chleba:)
Twoje notatki do przepisu:
Barszcz ukraiński Strona 23
Barszcz ukraiński
Autor: taura
Przepisów: 233 Ocena: 2680 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
żeberka
marchew
pietruszka
cebula
Kapusta
czosnek
seler
buraki
liść laurowy, ziele angielskie
Natka pietruszki
ziemniaki
koncentrat pomidowy
śmietana
fasola
Sposób przygotowania:
1 Ugotowałam buraki: w łupinkach, bez soli, ok. 3 godziny. Ugotowałam 7 sztuk. 4 wykorzystałam
do barszczu, resztę obrałam z łupinek i zamroziłam (będę miała gotowe do kolejnego barszczu
lub do zasmażanych buraczków). Do zimnej wody włożyłam żeberka, kiedy się woda
zagotowała, dodałam w kawałku selera i pietruszkę, 2 poszatkowane garści kapusty białej,
posiekaną cebulę, pokrojone w słupki marchewkę i buraki. Do tego dodałam 2 liście laurowe, 4
ziela angielskie, 2 pokrojone ząbki czosnku, natkę pietruszki, sól. Wszystko gotowało się ok
godzinę. Po tym czasie dodałam fasolę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotowałam większą
ilość fasoli do fasolki po bretońsku i wzięłam stamtąd. Równie dobrze można dodać fasolę z
puszki lub ugotować osobno małą porcję. Gotowałam zupę, aż ziemniaki będą miękkie i
dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki soku z cytryny. Pogotowałam
jeszcze ok. 10 minnut i zaprawiłam śmietaną.
Twoje notatki do przepisu:
88 przepisów na Zupy Przepisy zebrane przez: MarzenaEvita
Spis treści: Zupa dyniowa z imbirem ..................................................................................................................... 2 Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu ..................................................................................... 4 Krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym .................................................................. 5 zniewalająca zupa cebulowa z mięsnymi kuleczkami .................................................................... 6 Zupa cebulowa z nutą curry ............................................................................................................... 7 Flaczki ala mexicana ............................................................................................................................ 8 Leczo z cukini ..................................................................................................................................... 10 flaczki z żołądków drobiowych ........................................................................................................ 11 zupa z soczewicą z kluseczkami z kaszy manny ........................................................................... 12 Aromatyczny rosół :D ........................................................................................................................ 13 Zimowa zupa-mix z czerwonej soczewicy bez mięsa :) ............................................................... 14 Zupa cebulowa ................................................................................................................................... 15 Chłodnik z cukinii ............................................................................................................................... 16 zupa ...................................................................................................................................................... 17 fasolka po bretońsku ........................................................................................................................ 18 Zupa paprykowa z pulpetami serowymi ........................................................................................ 19 Leczo .................................................................................................................................................... 20 Delikatna zupa z zielonego groszku. .............................................................................................. 21 Zupa krem z zielonego groszku z grzankami ................................................................................ 22 Barszcz ukraiński ............................................................................................................................... 23 Zakwas na żurek ................................................................................................................................ 24 Rosół z kaczki ..................................................................................................................................... 25 Rozgrzewający kapuśniak ................................................................................................................ 26 Francuska zupa cebulowa ................................................................................................................ 27 Zupa ogórkowa z ryżem .................................................................................................................... 28 Zupa koperkowa ................................................................................................................................ 29 Flaczki z kurczaka .............................................................................................................................. 30 zielonki na rosole ............................................................................................................................... 31 WYŚMIENITA ZUPA CZOSNKOWA. ................................................................................................... 32 Tajska Zupa ......................................................................................................................................... 33 Leczo na szybko ................................................................................................................................. 34 Zupa-krem z porów ............................................................................................................................ 35 Zupa ziemniaczana z kiełbasą ......................................................................................................... 36 Zupa-krem szparagowa ................................................................................................................... 37 Pyszna pomidorówka z serkiem topionym .................................................................................... 38 pikantna zupa ZAMOJSKA ................................................................................................................. 39 zupa z brukselką na wędzonce ........................................................................................................ 40 Zupa z dyni na ostro .......................................................................................................................... 41 zupa z żołądków gotowana w szybkowarze ................................................................................. 42 Zupa cukiniowa .................................................................................................................................. 43 FLAKI .................................................................................................................................................... 44 Zupa cebulowa ................................................................................................................................... 45 Aromatyczna zupa kalafiorowa ....................................................................................................... 46 ZUPA-KREM Z SELERA NACIOWEGO ................................................................................................ 47 Zupa Kapustowa ................................................................................................................................ 48 Zupa marchewkowo-pomarańczowa ............................................................................................... 49 zupa krem z dyni ................................................................................................................................ 50
Aksamitny chłodnik ........................................................................................................................... 51 Chłodnik ogórkowy z czosnkiem ..................................................................................................... 52 Strogonow ........................................................................................................................................... 53 Grochówka wojskowa ........................................................................................................................ 54 Grochowka .......................................................................................................................................... 55 Zdrowy kapuśniaczek :) .................................................................................................................... 56 Pomidorowy krem z włoszczyzną .................................................................................................... 57 Flaczki .................................................................................................................................................. 58 Zupa marchwiowa z ryżem,imbirem i pomarańczą ...................................................................... 59 Warzywna zupa .................................................................................................................................. 60 dietetyczna zupa ogórkowa ............................................................................................................. 61 "Hiszpańska "zupa pomidorowa ...................................................................................................... 62 Sycąca zupa porowo - pomidorowa ................................................................................................ 63 Zupa rybna .......................................................................................................................................... 64 Zupa szczawiowa ............................................................................................................................... 65 Zupa ogórkowa ................................................................................................................................... 66 Jesienna kartoflanka ......................................................................................................................... 67 Czernina .............................................................................................................................................. 68 Wiosenny barszcz z botwinki ........................................................................................................... 69 Jarzynowa zupa krem z klopsikami. ................................................................................................ 70 Zupa z selera naciowego .................................................................................................................. 72 Krem czosnkowy ................................................................................................................................ 73 Zupa pomidorowa .............................................................................................................................. 74 Rosół wołowy ...................................................................................................................................... 75 Zupa z kurczakiem ............................................................................................................................. 76 ZALEWAJKA CZYLI BARSZCZ BIALY ................................................................................................. 77 Rosół z kury ........................................................................................................................................ 79 "Flaczki" z kurczaka ........................................................................................................................... 80 Flaki ..................................................................................................................................................... 81 LETNIA ZUPA BOTWINKA .................................................................................................................. 82 Zupa z Kalarepy - Oberiba- .............................................................................................................. 83 Czosnkowa, pożywna zupa ............................................................................................................... 84 flaczki po hiszpansku ........................................................................................................................ 85 Zupa cebulowa ................................................................................................................................... 86 Zielona zupa z bobu .......................................................................................................................... 87 Zupa z kurek ....................................................................................................................................... 88 Krem z Dyni ......................................................................................................................................... 89 Zupa cebulowa ................................................................................................................................... 90 Flaki ..................................................................................................................................................... 91 Chłodnik paprykowy .......................................................................................................................... 92 Zupa koperkowa ................................................................................................................................ 93
Zupa dyniowa z imbirem Strona 2 Zupa dyniowa z imbirem Autor: dobra-zonka-w-kuchni Przepisów: 8 Ocena: 117 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: Dynia, 800g, obrana i pozbawiona nasion 1,5 łyżki masła 1 cebula ok. 30-40 g świeżego imbiru pół łyżeczki mielonego imbiru szczypta chili pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 3 małe marchewki ok. 3 cm korzenia pietruszki 1,5 łyżki czerwonej soczewicy lub 2 małe ziemniaki pół szkl. soku pomarańczowego 1/3 szkl. mleka Woda 1 ziele angielskie 3 goździki 1 liść laurowy prażone płatki migdałów lub pestki dyni śmietana 30% gałązka tymianku Sposób przygotowania: 1 Dynię obrać ze skóry, pozbawić miąższu i pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Marchew, pietruszkę (oraz ziemniaki, jeśli daje się zamiast soczewicy) również obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa odłożyć na bok. W garnku roztopić masło, a gdy się rozpuści wrzucić pokrojoną cebulę oraz imbir starty na małych oczkach (lub pokrojony w malutką kosteczkę). Smażyć ok. 2 min. ciągle mieszając. Po tym czasie dodać przyprawy: chili, imbir mielony, gałkę muszkatołową i smażyć ok. 1,5 min. nadal mieszając, aby zawartość się nie przypaliła. Następnie dołożyć wcześniej przygotowane warzywa, dokładnie wymieszać i smażyć wszystko razem 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zalać sokiem pomarańczowym i mlekiem oraz dopełnić wodą do takiego poziomu, aby przykryć warzywa. Jeśli używa się soczewicy, należy ją również dodać. Dorzucić goździki, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinkę soli (należy uważać aby nie przesolić, dlatego wystarczy naprawdę odrobina) i pieprz. Gotować do miękkości- ok. 30 min.
Zupa dyniowa z imbirem Strona 3 2 Następnie wyłowić z zupy goździki, ziele angielskie i laur, a resztę zmiksować na gładką masę. Jeśli krem będzie za gęsty można dodać wrzątek i dokładnie wymieszać. Zupę wlać do miseczek, udekorować śmietanką 30%, prażonymi płatkami migdałów i gałązką tymianku. Twoje notatki do przepisu:
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu Strona 4 Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu Autor: Mechanik79 Przepisów: 40 Ocena: 423 3-4 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: 1 kg cebuli 50g masła 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 100-150g sera żółtego kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki) opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami" Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie miękka. W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku. Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz tylko górne grzanie a jednocześnie jest to moment na dodanie alkoholu ( z którego ja zrezygnowałem ). Zupę nalewam do miseczek, kładę na niej delikatnie tosty i posypuję startym żółtym serem po czym wkładam do piekarnika aż ser się rozpuści. Opcja dla dzieci - Krem-zupa cebulowa z grzankami Galerię zdjęć z etapami znajdziesz na : http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/11/zupa-cebulowa.html Twoje notatki do przepisu:
Krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym Strona 5 Krem z kukurydzy, podany z pieczywem czosnkowym Autor: MP3-ka Przepisów: 159 Ocena: 1105 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: 2 puszki kukurydzy, 2 marchewki 1 pietruszka, 1 cebula 4 ziemniaki, 1 kostka rosołowa 1,5 litra wody,(można użyć bulionu) chleb tostowy ,masło czosnek, cebulka dymka, sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 Marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z wodą/bulionem. Gdy zaczną się gotować, doprawiamy kostką i pieprzem. Po około 10 minutach dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut. Zupę miksujemy na krem. Masło czosnkowe: masło wyciągamy z lodówki by zmiękło. Kilka ząbków czosnku wyciskamy przez praskę. Cebulę dymkę - zieloną część - bardzo drobno siekamy. Czosnek i cebulkę dodajemy do masła, doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie "gnieciemy" - użyłam ubijaka do ziemniaków Kromki chleba tostowego kroimy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku - ok 10 minut w 200stopniach. Gotowy krem podajemy z grzankami. Smacznego! Twoje notatki do przepisu:
zniewalająca zupa cebulowa z mięsnymi kuleczkami Strona 6 zniewalająca zupa cebulowa z mięsnymi kuleczkami Autor: szeregowiec88 Przepisów: 2 Ocena: 7 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: cebula (średnia), 5 szt masło, 2 łyżki ostra musztarda (opcjolanie), 1 łyżeczka liście laurowe, 3 kostka roołowa lub przyprawa typu vegetta, 1 pieprz czarny mielony, szczypta mięso mielone z indyka, 250 gram Sposób przygotowania: 1 cebule obieramy, kroimy w talarki, wrzucamy do garnka dodajemy masło i dusimy pod przykryciem 5 min, kolejno dolewamy wody tak aby zakryło cebulę (ok 2 cm więcej), dodajemy liść laurowy, musztardę, pieprz kotkę rosołową lub vegettę (jeżeli ktos nie uznaję tych przypraw ze względu na skład, można dodać swoją mieszankę ziół) i gotować około 30 min az cebula zmięknie Twoje notatki do przepisu:
Zupa cebulowa z nutą curry Strona 7 Zupa cebulowa z nutą curry Autor: biurwa Przepisów: 143 Ocena: 1715 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: cebule duże, 3 szt. por, 1 szt. bulion, 2 l ziemniaki, 2 szt. śmietana, 2 łyżki boczek, 2 plastry sól, pieprz cayenne, szczypta cukier, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka czosnek, 1 ząbek mąka, 1 łyżka Sposób przygotowania: 1 Cebulę i por (tylko biała część pora) kroimy jak najdrobniej i dusimy na patelni, podlewając dodajemy sól, pieprz, curry, cukier oraz czosnek, gdy cebula i por już całkiem zmięknie wlewamy bulion i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy co chwilę mieszając. 2 . W osobnym rondelku robimy złote skwarki z boczku i cebulki. 3 Gdy ziemniaki są już miękkie, tak że się rozpadają dodajemy śmietanę z mąką na koniec dodajemy skwarki z boczku i cebulki. Twoje notatki do przepisu:
Flaczki ala mexicana Strona 8 Flaczki ala mexicana Autor: madziak Przepisów: 71 Ocena: 983 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 1,5 kilograma flaków wołowych (oczyszczonych i sparzonych) 0,5 kg chudego mięsa wołowego 2 marchewki 2 pietruszki seler (mały) 2 listki lurowe 3 ziarenka ziela angielskiego łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka płatków chilli 1 płaska łyżka przyprawy do flaków 1 płaska łyżka przyprawy meksykańskiej 2-3 papryki czerwone sól, pieprz, ew. kostka rosołowa mąka 2 łyżki masło do podsmażenia mąki Sposób przygotowania: 1 Z mięsa wołowego, marchewki, pietruszki, selera, listków laurowych i ziela angielskiego ugotować rosół. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem. 2 Flaczki umyć, zalać wrzącą wodą, gotować około 15 minut. Odcedzić. 3 Wcześniej ugotowany rosół przecedzić przez sito, zagotować i zalać flaki. Gotować na małym ogniu około 3-4 godzin do miekkości flaków. Ubywający wywar uzupełniać gorącą wodą. 4 W między czasie papryki upiec w piekarniku na grilu, aż skórka zczernieje. Gotowe włożyć na 10 minut do foliowej torebki. Wyjąć, obrać czarną skórkę, pokroić w kostkę. Mięso z rosołu podzielić na mniejsze kawałeczki, ugotowane jarzyny pokroić w małą kostkę. 5 Ugotowane do miękkości flaki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć spowrotem do rosołu, dodać wszystkie warzywa, mięso wołowe. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, płatkami chilli, przyprawą do flaków i meksykańską. Gotować 15 minut. 6 Z mąki i masła zrobić zasmażkę, rozcieńczyć z rosołem. Przelać do garnka z flaczkami. Całość gotować jeszcze około 20 minut. 7Do faczków możemy użyć również mięsa drobiowego. Przyprawy podałam w proporcjach "na oko", zupę należy doprawić wg własnych upodobań.
Flaczki ala mexicana Strona 9 Twoje notatki do przepisu:
Leczo z cukini Strona 10 Leczo z cukini Autor: gabi_mniammniam Przepisów: 30 Ocena: 350 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: cukinia, 1 średnia papryka czerwona i zielona, 2 małe pomidory, 3 duże cebula, 1 średnia pieczarki, 20 dag koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżeczki sól pieprz ziołowy/czarny bazylia Sposób przygotowania: 1 Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na złoty kolor (2-3 minuty). Dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez kolejne 10 minut. 2 Obraną, oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę, smażymy z pieczarkami przez kolejne 10 minut. W trakcie dodajemy ok ½ -1 szklanki wody. 3 Gdy cukinia z papryką będą już pół-miękkie, dodać 3 sparzone wcześniej, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. 4 Na zakończenie dodając 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawiając bazylią, pieprzem i solą, gotować jeszcze przez około 3-4 minut. Twoje notatki do przepisu:
flaczki z żołądków drobiowych Strona 11 flaczki z żołądków drobiowych Autor: wioleta333 Przepisów: 151 Ocena: 2390 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 1 kg żołądków drobiowych 1 opakowanie gotowych flaczków wieprzowych 2 średnie marchewki 2 kostki rosołowe woda przyprawa do flaczków majranek pół kostki margaryny mąka 5 łyżek pieprz wegeta CZOSNEK GRANULOWANY ziele angielskie Sposób przygotowania: 1 żołądki oczyścić i wypłukać, pokroić w paski , zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. dodać pokrojoną w kostkę marchewkę , jak są żołądki pół miękkie dodać flaczki wieprzowe, ziele angielskie, gotować do miękkości , z margaryny i mąkki zrobić zasmażkę wsypac do gotujących się flaczków razem z majrankiem, dodać kostki rosołowe , chwilę pogotować , dodać resztę przypraw . Twoje notatki do przepisu:
zupa z soczewicą z kluseczkami z kaszy manny Strona 12 zupa z soczewicą z kluseczkami z kaszy manny Autor: smerfetka Przepisów: 11 Ocena: 39 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: soczewica, 40 dag wędzona kiełbasa, 20 dag pęczek włoszczyzny bulion warzywny, 1 litr cebula 2 goździki koncentrat pomidorowy, 2 łyżki majeranek, tymianek sól, pieprz mleko, 1 i 1/3 szklanki kasza manna, 15 dag jajka, 2 Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1 Włoszczyznę umyć, pokroić, cebulę obrać i naszpikować goździkami. Soczewicę wsypać do garnka, zalać bulionem. Dodać włoszczyznę, cebulę i szczyptę soli, gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Kluseczki: zagotować mleko ze szczyptą gałki i soli, powoli wsypać kaszę. Mieszając gotować aż kasza zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wbić jajka, wymieszać i rozsmarować na wilgotnej deseczce. Cebulę wyjąć z garnka. Do zupy wlać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać kiełbasę, doprawić do smaku. Nożem zdrapywać niewielkie kluseczki do zupy, delikatnie zamieszać i krótko zagotować Twoje notatki do przepisu:
Aromatyczny rosół :D Strona 13 Aromatyczny rosół :D Autor: Tangerinka Przepisów: 111 Ocena: 948 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: filet z kurczaka, włoszczyzna, - ugotować bulion mleko kokosowe 400 ml pęczek kolendry (ze sklepu azjatyckiego) papryczka chili - wg uznania szczypior makaron ryżowy 1 jajko - do zagęszczenia zupy sos rybny - 2-3 łyżki sok + trochę startej skórki z limonki Sposób przygotowania: 1 Ugotować bulion, kurczaka wyjąć, pokroić w paseczki (można pokroić najpierw, potem ugotować). Dodać sos rybny, posiekane chili, wlać mleko, wrzucić rozbełtane jajko, aby się drobno ścięło. W międzyczasie przygotować makaron ryzowy wg przepisu z opakowania, dodać do zupy. Przed podaniem zupę posypać posiekaną kolendrą i szczypiorem. Smacznego :) Twoje notatki do przepisu:
Zimowa zupa-mix z czerwonej soczewicy bez mięsa :) Strona 14 Zimowa zupa-mix z czerwonej soczewicy bez mięsa :) Autor: Tangerinka Przepisów: 111 Ocena: 948 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: soczewica czerwona (połówki), 1 torebka 400g marchewka, 1 duża lub 2 małe seler bulwiasty, mały kawałek : 2-3 plasterki cebula, 1 spora sztuka cebula (opcjonalnie), 1 spora sztuka 3/4 pomidorów krojonych z puszki LUB koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?) 3/4 puszki pokrojonych pomidorów LUB koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?) koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?) bulion warzywny LUB 2 kostki warzywne, tymianek, mięta, laur, olej bulion warzywny LUB 2 kostki warzywne, pieprz, tymianek, mięta, laur, olej 2 kostki warzywne, tymianek, mięta, laur, olej Sposób przygotowania: 1 Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut. Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne). Marchewkę i seler pokroić w cienkie plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2 minuty. (podsmażanie na dużym ogniu). Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku, dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent. uzupełniać brak wody - soczewica bardzo ją ''''''''''''''''''''''''''''''''wciąga''''''''''''''''''''''''''''''''... Odstawić do ostygnięcia. Doprawić tymiankiem, miętą i ewentualnie pomidorami (ale uwaga - zupa nie może być zbyt kwaśna!). Zmiksować. Podawać ciepłą, przystrojoną listkami mięty. Twoje notatki do przepisu:
Zupa cebulowa Strona 15 Zupa cebulowa Autor: agulam22 Przepisów: 105 Ocena: 5305 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: cebule, 1 kg czosnek, 6 ząbkow cienka kielbasa, 150g margaryna, 50g mąka, 25g sól i pieprz, do smaku kostki rosolowe drobiowe, 2 szt kucharek, 1 łyżeczka Sposób przygotowania: 1 -cebule obieramy i kroimy w piórka -czosnek kroimy w kosteczkę -kiełbasę kroimy w kostkę -kostki rosołowe gotujemy w 5 litra wody razem z cebula i kiełbasa ok 30 min -następnie sporządzamy zasmażkę z margaryny i maki(margarynę topimy na malej patelni i dodajemy mąkę) -wlewamy zasmażkę do zupy i mieszamy na końcu dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku sola,kucharkiem i pieprzem i gotujemy ok 5 min Podajemy z grzankami z chleba.Smacznego!!!!!! Twoje notatki do przepisu:
Chłodnik z cukinii Strona 16 Chłodnik z cukinii Autor: Elifia Przepisów: 51 Ocena: 4235 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 2 średnie cukinie 2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego 6 listków świeżej bazylii, 1 mały pączek kolendry, pieprz 2/3 szklanki śmietany Sposób przygotowania: 1 Obrać cukinię, pokroić na plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na około 8 minut. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion (może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy). Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie nadają listki świeżej bazylii - należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny). Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach. DOBRA RADA: W razie konieczności można użyć przypraw suszonych - ale smak potrawy nie będzie już tak wspaniały, niestety. Można go nieco polepszyć, dekorując zupę dodatkowo zielonym szczypiorkiem... ;-) Twoje notatki do przepisu:
zupa Strona 17 zupa Autor: lenarafal Przepisów: 30 Ocena: 1583 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: wywar warzywno-wołowy buraczki biała duża fasola z puszki makaron por łużeczka cukru łyżka octu śmietana słodka Sposób przygotowania: 1 warzywa szatkujemy, gotujemy w wywarze , dodajemy fasolę i doprawiamy. podawać z ugotowanym makaronem i śmietanką. Twoje notatki do przepisu:
fasolka po bretońsku Strona 18 fasolka po bretońsku Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 3937 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 60 dkg fasoli perłowej 30 dkg chudego boczku wędzonego 20 dkg kiełbasy koncentrat pomidorowy 1 łyżka pasty paprykowej 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy w ziarenkach 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1 Na noc namoczyć fasolę. Następnego dnia odlać wodę z fasoli, nalać świeżej tyle żeby fasola była lekko przykryta i gotować. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni, następnie dodać do fasoli, dodać liść laurowy, pieprz, ziele angielskie gotować fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pastę paprykową, koncentrat pomidorowy, czosnek, majeranek, doprawić do smaku. W rondelku roztopić masło dodać mąkę zrobić zasmażkę i dodać do fasoli dobrze wymieszać, jeszcze chwilę razem pogotować. Smacznego Twoje notatki do przepisu:
Zupa paprykowa z pulpetami serowymi Strona 19 Zupa paprykowa z pulpetami serowymi Autor: leopard28 Przepisów: 131 Ocena: 630 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: Papryka czerwona, 1 kg cebula, 2 czosnek, 2 ząbki bulion drobiowy, 3 szklanki śmietana, 1/2 szklanki oliwa, 2 łyżki sok z cytryny, 1 łyżeczka peiprz cayenne, 1/2 łyżeczki majeranek, według uznania sól, do smaku Pulpety: ser ricotta, 200 g jajko, 1 Mąka pszenna, 6 łyżek koperek posiekany, 1 łyżka sól, pieprz, do smaku Sposób przygotowania: 1 Paprykę przekroić, oczyścić, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec ok 7 min. w temp 200 C. aż pojawią się pęcherzyki. Po wystygnięciu obrać ze skóry, pokroić w kostkę. 2 W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Dodać paprykę i majeranek, gotować 25 minut. Zupę zmiksować, wlać śmietanę i sok z cytryny, podgrzać. Doprawić solą i pieprzem cayenne. 3 Serek utrzeć z jajkiem, mąką, przyprawami, dodać koperek, wymieszać. Uformować małe pulpety, i wrzuć do gotującej się wody na 3-4 minuty. Pulpeciki osączyć, nałożyć do miseczek, zalać gorącą zupą. Smacznego Twoje notatki do przepisu:
Leczo Strona 20 Leczo Autor: ethela Przepisów: 15 Ocena: 112 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: papryka(kolorowa), 4 duże sztuki pomidory, 4 średnie cebula, 1 średnia kiełbasa parówkowa(lub wg uznania), 5 pętek(małych,jak duże,to mniej) Papryka słodka, 3 łyżki papryka ostra(opcjonalnie,wg upodobań), 1/2 łyżeczki cukier, do smaku,u mnie 1 czubata łyżeczka sól, do smaku(ja-1/2 łyżeczki) przecier pomidorowy w kartonie(opcjonalnie,ja dodaję,żeby uzyskać ciemnoczerwony kolor), 1/2 szkl.Cebulę kroję w półplasterki i Sposób przygotowania: 1 Cebulę kroję w półplasterki i podsmażam na złoty kolor 2 Paprykę kroję w okrągłe plastry.Do garnka z grubym dnem wlewam 2-3 łyżki oliwy i duszę paprykę,aż będzie miękka(pod przykryciem) 3 Dodaję cebulę,przyprawy,pomidory pokrojone w kostkę i duszę jeszcze ok.10-15 min. 4 Kiełbasę kroję w plasterki,podsmażam i wrzucam do papryki.Duszę jeszcze ok. 10 min. i wlewam przecier. 5 Podaję z ryżem. Twoje notatki do przepisu:
Delikatna zupa z zielonego groszku. Strona 21 Delikatna zupa z zielonego groszku. Autor: kamelia0559 Przepisów: 8 Ocena: 39 5-6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: Zielony groszek 2 puszki Ziemnaki 4 średnie Boczek wędzony 4 plasterki Cebula 1 mała Kostka z kury Knorr Vegeta do smaku sól i pieprz. majeranek Sposób przygotowania: 1 Do ok 3 litrów gorącej wody dodać przetarty na sicie groszek razem z zalewą.Nie miksować. 2 Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru. 3 Dodać wszystkie przyprawy i zagotować. 4 Można podawać również z grzankami. Twoje notatki do przepisu:
Zupa krem z zielonego groszku z grzankami Strona 22 Zupa krem z zielonego groszku z grzankami Autor: MirkaWiktoria Przepisów: 2 Ocena: 5 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: groszek z puszki lub mrozony(u mnie z puszki), 2 szt cebula, 1 szt czosnek, 1 ząbek bulion z kostki, 700 ml sol pieprz łyżka masła Sposób przygotowania: 1 Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostke cebule, dodać przeciśnięty ząbek czosnku jeszcze chwilę smażyć.Zalać rozpuszczonym w gorącej wodzie bulionem dodać groszek dosolić dopieprzyć do smaku.Gotować na małym ogniu ok.10 min.Zmiksować blenderem na gładką masę. 2 Podawać z groszkiem ptysiowym lub jak u mnie z grzankami z chleba:) Twoje notatki do przepisu:
Barszcz ukraiński Strona 23 Barszcz ukraiński Autor: taura Przepisów: 233 Ocena: 2680 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: żeberka marchew pietruszka cebula Kapusta czosnek seler buraki liść laurowy, ziele angielskie Natka pietruszki ziemniaki koncentrat pomidowy śmietana fasola Sposób przygotowania: 1 Ugotowałam buraki: w łupinkach, bez soli, ok. 3 godziny. Ugotowałam 7 sztuk. 4 wykorzystałam do barszczu, resztę obrałam z łupinek i zamroziłam (będę miała gotowe do kolejnego barszczu lub do zasmażanych buraczków). Do zimnej wody włożyłam żeberka, kiedy się woda zagotowała, dodałam w kawałku selera i pietruszkę, 2 poszatkowane garści kapusty białej, posiekaną cebulę, pokrojone w słupki marchewkę i buraki. Do tego dodałam 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 pokrojone ząbki czosnku, natkę pietruszki, sól. Wszystko gotowało się ok godzinę. Po tym czasie dodałam fasolę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotowałam większą ilość fasoli do fasolki po bretońsku i wzięłam stamtąd. Równie dobrze można dodać fasolę z puszki lub ugotować osobno małą porcję. Gotowałam zupę, aż ziemniaki będą miękkie i dodałam 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki soku z cytryny. Pogotowałam jeszcze ok. 10 minnut i zaprawiłam śmietaną. Twoje notatki do przepisu: