andgrus

  • Dokumenty12 974
  • Odsłony705 236
  • Obserwuję379
  • Rozmiar dokumentów20.8 GB
  • Ilość pobrań555 325

Nalewki

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :5.5 MB
Rozszerzenie:pdf

Nalewki.pdf

andgrus Prywatne Domowe nalewki
Użytkownik andgrus wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 11 z dostępnych 11 stron)

Śliwki przekrój na polówki, usuń pestki. Zalej wódką i spirytusem. Odstaw na 4-5 tygodni. Wsyp cukier, odstaw na 3-4 tygodnie. Zlej płyn, przefiltruj i odstaw na 3 miesiące. 1 KG DOJRZAŁYCH WĘGIEREK 1 30 DAG CUKRU 1 1/2 L SPIRYTUSU 1 1/2 L WÓDKI Gorzka ziołowa 1/2 ŁYŻECZKI SUSZONYCH OWOCÓW JAŁOWCA 1 1/2 ŁYŻECZKI ZIAREN CZARNEGO PIEPRZU 1 1/2 ŁYŻECZKI CZARNEGO KMINKU (CZARNUSZKI) 1 1/2 ŁYŻECZKI GOŻDZIKÓW 11 ŁYŻECZKA LISTKÓW MAJERANKU 1 1 ŁYŻECZKA LISTKÓW MIĘTY PIEPRZOWEJ 1 1 ŁYŻECZKA LISTKÓW TYMIANKU 1 1/2 ŁYŻECZKI STARTEJ I WYSUSZONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ 1 1 L WÓDKI Jalowiec, pieprz, kminek i goździki lekko rozbij tłuczkiem. Dodaj zioła, skórkę pomarańczową i zalej wódką. Odstaw na 4 tygodnie. Zlej plyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 6 miesięcy. 2

----.-.-----~-----ł--- Wiśniówka z miętą 1 KG WYPESTKOWANYCH WiŚNI I 1/2 L SPIRYTUSU I 1/2 L WÓDKI I 20 DAG CUKRU I 3 GAŁĄZKI ŚWIEŻEJ MIĘTY Wiśnie wraz z listkami mięty zalej wódką i spirytusem. Odstaw na 2 tygodnie. Po tym czasie zlej alkohol do innego naczynia, a owoce zasyp cukrem. Po tygodniu, gdy cukier się rozpuści, przecedź owoce przez gęstą gazę. Otrzymany syrop polącz z alkoholem. Odstaw na 2-3 miesiące. Nalewka malinowa 1 KG DOJRZAŁYCH MALIN I 1/2 KG CUKRU I 1/2 L SPIRYTUSU I 1/2 L WÓDKI 1/2 SZKLANKI GINU Maliny zasyp cukrem, zalej alkoholem. Odstaw na 3 miesiące. W tym okresie, przynajmniej co 2-3dni, potrząsaj naczyniem z nalewką, żeby cukier dobrze się rozpuścił. N alewki dobrze j t najpierw \ tawić na działani viatła. Po przefiltrowaniu trzymamy j w ciemnym, raczej chłodnym miejscu. GAZETA WYBORCZA 22-23 WRZEŚNIA 2007 3

NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY Jarzębinówka 30 DAG OWOCÓW JARZĘBINY 1 1/2 L SPIRYTUSU 1 1/2 L PRZEGOTOWANEJ I OSTUDZONEJ WODY 1100 ML KONIAKU 1 SZKLANKA PŁYNNEGO MIODU Jarzębinę zalej miodem i alkoho- lem. Odstaw na 2 miesiące. Zlej na- lew. Owoce jarzębiny dokładnie rozgnieć, a zebrany sok dodaj do nalewu. Po 24 godzinach przefiltruj i przelej do butelek. Odstaw na 4-5 miesiecy. Tradycyjnąjarzębinówkę robi się z owoców zbieranych po pierwszych przymrozkach. Jeśli takich nie mamy, można świe- że owoce przechować przez 12go- dzin w zamrażalniku. Niektóre dawne przepisy mówią, by zmrożone owoce najpierw podpiec w piecu, a dopiero potem zalać alkoholem. Chodzi o to, żeby twarde owoce zmiękczyć, aby alkohol szybciej do nich przeniknął. 4

Korzenna z karmelem 1/2 GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ I 1 LASKA CYNAMONU I 1 ŁYŻKA NASION KOLENDRY I 1 ŁYŻECZKA NASION KMINU I 1 ŁYŻECZKA NASION KOZIERADKI (OPCJONALNIE) I 4-5 NASION KARDAMONU I 3-4 ZIARENKA ZIELA ANGIELSKIEGO I 1/4 SZKLANKI CUKRU I 3/4 L WÓDKI I 1 SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ WODY Gałkę zetrZY,jna tarce. Kardamon i ziele lekko rozbij tluczkiem. Kolendrę, kmin i kozieradkę podpraż na suchej patelni. Cukier zrumień na ciemny karmel, zalej wodą irozpu ć. Dodaj korzenie, zalej alkoholem. Odstaw na 1-2tygodnie. Przecedź, przefiltruj, rozlej do butelek. alewkajest gotowa, alejeśli postoi dłużej, nabierze więcej smaku i aromatu. Z suszonymi śliwkami 10 DAG MIĘKKICH SUSZONYCH ŚLIWEK I 5 DAG MIGDAŁÓW BEZ SKÓRKI I 1 LASKA WANILII I 5 DAG KAWY NATURALNEJ I 1 SZKLANKA WODY I 1 SZKLANKA BRĄZO- WEGO CUKRU I 3/4 L WÓDKI Kawę zalej wrzącą wodą. Przykryj, odstaw na kilka mi- nut. Przecedź dokladnie np. przez plócienną zmatkę, by pozbyć się fusów. W gorącej kawie rozpuść cukier. Śliwki i migdały zalej kawą i alkoholem. Dodaj przecię- tą laskę wanilii Odstaw na 3-4 tygodnie. Przecedź. alewkajest gotowa do picia. GAZErA w BORCZA RZE NIA 007 Kminkówka 10 DAG KMINKU I 3/4 L WÓDKI I 1/4 L PRZEGOTOWANEJ I OSTUDZONEJ WODY I SKÓRKA OKROJONA Z ĆWIARTKI POMARAŃCZY I 30 DAG CUKRU asiona kminku rozgnieć. Zalejje wodą zmieszaną ze spirytu em. Dodaj skórkę pomarańczową. Odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie dodaj cukier. Odstaw na mniej więcej 2 tygodnie. astępnie przecedź nalewkę, rozlej do butelek i odstaw na kolejne 2 miesiące. \ - .. -- 5

WKI DOMOWEJ ROBOTY Gruszkówka 4 DOJRZAŁE ZDROWE GRUSZKI I 1 L WÓDKI Z gru zek u uń gniazda na ienne, pokrój w ósemki. Zalej wódką. Odstaw na 3 miesiące. Po tym cza ie zlej płyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 5-6 mie ięcy. Cytrynówka 3 CYTRYNY I 1/2 L SPIRYTUSU I 1 SZKLANKA CUKRU I 2 SZKLANKI WODY Wymie zaj yrop z okiem dodaj kórki. Wlej pirytus. Od taw na 2 tygodnie. Zlej płyn, przefiltruj, rozlej do butełek. alewkajest dobra do picia ale będzie smaczniej za, jeśli postoi dłużej. Wodę zagotuj z cukrem. Cytryny obierz cienko ze skórki. Przekrój na połówki, wyciśnij sok. 6

Czosnkowa na przeziębienie 1 GŁÓWKA CZOSNKU I 3/4 L WÓDKI I 1 SZKLANKA PŁYNNEGO MIODW I 1 CYTRYNA Obrane ząbki czosnku pokrój w cienkie slupki, cytrynę w ćwiartki. Zalej miodem i wódką. Odstaw na 2 tygodnie. Zlej, przefiltruj przelej do butelek i odstaw na 2-3miesiące. Pigwówka 1 KG DOJRZAŁYCH OWOCÓW PIGWY I 1/2 KG CUKRU I 1/2 L SPIRYTUSU I 1/4 L RUMU I 4 ŁYŻKI SOKU Z OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY Z owoców usuń pestki, pokrój na male kawalki. Zasyp cukrem, wlej sok z dzikiej róży i odstaw na 10dni. Zlej syrop najlepiej przez ściereczkę, wymie zaj z rumem i spirytusem. Odstaw na 2 miesiące. Po tym czasie przefiltruj, przelej do butelek i ponownie odstaw na co najmniej 3 tygodnie. N alcwka to wyciąg alkoholowy z 1'0 lin. Do alkoholu przenika to. najcenniejsze \\ ziołach, korzenia h. kwiata h. owocach. \Xltamin)' i uh tancjc leeznicze dobrze ię w nim kOI rwują. Uply'" czasu nie odbiera im właściwo i. A W ~ ~ A l l WRZEC;NIA 101; 7

~ALEWKl DOMOWEJ RQBOlY Zowoców dzikiej róży 1/2 KG OWOCÓW DZIKIEJ RÓŻY 1 5 GOŹDZIKÓW 1 1 ŁYŹKA SUSZONYCH KWIATÓW RUMIANKU 1 1 SZKLANKA MIODU 1 3/4 L SPIRYTUSU 1 1/4 L WODY Owoce umyj, ponakluwaj. Do- daj goździki, rumianek, zalej spirytusem. Odstaw na 4 tygod- nie. Zlej nalew, przefiltruj. Miód rozpuść w przegotowanej, ciep- lej wodzie. Dodaj do nalewu i odstaw na 2-3miesiące. Dobrze.jeśli owoce są lekko zmrożone. Można je włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Do nalewki z głogu można do- dać uszone śliwki, rodzynki .ętę. Będzie bardziej aty a. 8 I Jeżynówka z wanilią 50 DAG DOJRZAŁYCH JEŻYN 11/4 L SPIRYTUSU 1 1/2 L WÓDKI I 1/4 L WODY 1 1 LASKA WANILII 1 50 DAG CUKRU Jeżyny lekko rozgnieć, przetnij strączek wanilii. Zalej wódką i spi- rytusem. Odstaw na 3 tygodnie. Po tym czasie zlej nalew, przefil- truj. Cukier rozpuść w przegotowa- nej, gorącej wodzie i wlej syrop do alkoholu. Odstaw na 3 miesiące. W taki sam sposób można zrobić nalewkę z czarnych jagód.

Cytrusowa rozmarynówka 2 GAŁĄZKI ROZMARYNU I SKÓRKA Z POŁOWY CYTRYNY I SKÓRKA Z POŁOWY POMARAŃCZY I 3/4 L WÓDKI I 1/4 L BIAŁEGO WYTRAWNEGO WERMUTU (OPCJONALNIE) Rozmaryn iskórki zalej wódką i wermutem. Odstaw na 3-4 tygodnie. Zlej plyn, przefiltruj, rozlej do butelek. alewkajest dobra do picia, ale możnają odstawić na trochę, by jeszcze dojrzała. Na różanych płatkach 1/2 SZKLANKI USUSZONYCH RÓŻANYCH PŁATKÓW I 1 SZKLANKA CUKRU I SOK Z POŁOWY CYTRYNY I 1/2 SZKLANKI WODY I 3/4 L WÓDKI Platki smaż w cukrze, stopniowo dodając wodę, aż staną się przezroczyste. Przelóż do słoika. Wlej sok z cytryny, a na tępnie wódkę. Odstaw na 4 tygodnie. Przefiltruj płyn, rozlej do butelek. alewkaje t dobra do picia ale możnają przechowywać dłużej. M ocniej z)'alkohol i1niej kon rrwuje, ale labiej wydobywa związki 7..• wart IV owocach i złolach. likier lub miód \\ pomagają len proces. A L WRlEC,NIA 20 9A

NALEWKl DOMOWEJ ROBO Y Imbirówka 10 DAG KORZENIA IMBIRU I 2 TWARDE SŁODKIE JABŁKA I 1 CYTRYNA I 1/2 SZKLANKI PŁYNNEGO MIODU I 1 L WÓDKI Imbir obierz i pokrój w pla terki jabłka (bez pe tek) - w ó emki. Dodaj miód zalej wódką. Odstaw na 2 miesiące. Zlej płyn, przefiltruj i od taw na kolejne 2 miesiące. 10

Wmogronowa z tymiankiem 1/2 KG SŁODKICH ZIELONYCH WINOGRON I 1/4 PĘCZKA ŚWIEŻEGO TYMIANKU I 4 ZIARENKA CZARNEGO PIEPRZU I KILKA LISTKÓW MIĘTY I 1/2 L WÓDKI I 1/2 L PRZEGOTOWANEJ I OSTUDZONEJ WODY Tymianek, miętę, lekko rozgnieciony pieprz i owoce winogron zalej wodą zmieszaną z wódką. Odstaw na 4 tygodnie. Zlej plyn. Owoce przetrzyj, sok przefiltruj przez szmatkę i dodaj do nalewu. Przefiltruj calość, rozlej do butelek. Odstaw na co najmniej 2 tygodnie. Morelówka 1 KG DOJRZAŁYCH MORELI I 20 DAG SUSZONYCH MORELI I 2 LISTKI LAUROWE I 1 L WÓDKI Świeże morele przekrój na polówki, wyjmij pestki. Suszone pokrój w paski. Zalej owoce wódką, dodaj listki laurowe. Odstaw na 2-3miesiące. Po tym czasie przefiltruj płyn, rozlej go do butelek. Ponownie odstaw na 2-3miesiące. Da\\1ucj nalewki w pierw zcj fazie dojr-lC\ ania przechowywano w 'zklal1)'ch gąsiorach, ale można je I nygotować i przechowywać \ zczclni zamkniętym loiku. Jeśli w nal wec j t cukier, trzeba t matyczni potrząsać naczyru 'm, by szybciej ię on rozpuścił. ETA Iv B f<. A N A 'a 11

NA EWKI DOMOWEJ ROBOIY __ Orzechówka 10 NIEDOJRZAŁYCH OWOCÓW ORZECHA WŁOSKIEGO W ŁUPINACH 1 L SPIRYTUSU I 10 DAG CUKRU Orzechy przekrój na połówki, zalej spirytusem i odstaw. Po miesiącu zlej i przefiltruj nalew. Orzechy zasyp cukrem. Odstaw na 2 tygodnie, by cukier się rozpuścił. astępnie odcedź orzechy, plyn przefiltruj idodaj do nalewu. Odstaw na co najmniej 6 miesięcy. Tojeden znajprostszych przepisów na ten staropolski trunek. alewka będzie raczej gorzka, bardzo mocna i o silnym orzechowym aromacie. W innych tradycyjnych przepisach na orzechówkę pojawiają się migdaly, goździki, cynamon, imbir, łuskane orzechy włoskie, a także tatarak czy dzięgiel. Moc nalewki można regulować, zamieniając część spirytusu na wodę, słodycz zaś - dodając więcej cukru. Przy orzechówce szczególnie ważne jest długie leżakowanie. ."I, Nalewki to typowo polska specjalność. Kiedyś każdy dom i dwór, zwłaszcza na kresach, mial własne, pilnie strzeżone receptury. Domowników leczyły i cieszyly zalane okowitą: tarninówka, dereniówka, piołunówka, nalewka na pączkach czarnej porzeczki, poziomkach, borówkach ... Owoce, które pozostawaly po zlaniu nalewu, często wykorzystywano do ciast ide erów. Mimo dokładnych receptur trudno jest zrobić dwa razy taką samą nalewkę. Wiele zależy od jakości składników. 12