ALfWJ<ł DOMOW~RO OTY
Ostra, z chili
4 PAPRYCZKI CHILI 1 SKÓRKA OBRANA
Z ĆWIARTKI CYTRYNY 1 1 L WÓDKI
Papryczki delikatnie przekrój wzdluż, u uń pestki. Zalej wódką i odstaw na 2 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. Odstaw na 3-4 miesiące. _
Tutti frutti
1 OWOC MANGO 1 2 NEKTARYNKI I 3 PLASTERKI ANANASA 1 KILKA ZIELONYCH WINO-
GRON 1 KILKA WiŚNI LUB CZEREŚNI (MOGĄ BYĆ Z MROŻONKI) 1 2 SZKLANKI CUKRU 1
2-3 GWIAZDKI ANYŻU 11/2 L WYTRAWNEGO BIAŁEGO WINA 1 1/2 L WÓDKI
Obierz mango. Z nektarynek (nie musisz ich obierać)
i mango wyjmij pestki. Mango, plasterki ananasa, nekta-
rynki pokrój w kostkę. Dodaj winogrona, wiśnie, gwiazdki
anyżu. Zasyp cukrem, zalej winem i wódką. Odstaw
na 2 miesiące, pamiętając o częstym potrząsaniu
naczyniem, by cukier szybciej się rozpuścił.
Przefiltruj, Przelej do butelek. Odstaw na 2-3dni.
Jeśli lubisz egzotyczne owoce, możesz zmienić sklad
nalewki, dodając np. pokrojoną papaję (obraną,
bez pestek), obrane ze skórki liczi, pokrojoną
karambolę. Możesz też dodawać gruszki,
brzoskwinie.
14
a zielo ej herbacie
2 ŁYŻKI LISTKÓW ZIELONEJ HERBATY I
1 TWARDE, SOCZYSTE JABŁKO ISKÓRKA
STARTA Z POŁÓWKI C RYNY I
1 SZKLANKA WODY I
1 SZKLANKA SOKU Z ZIELON
WINOGRON (Z KARTONU) I
WÓDKI
Herbatę zalej gorącą wodą, zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedź, ostudź. Jabłko pokrój na cząstki,
usuwając gniazda nasienne. Zmieszaj herbatę, sok i wódkę. Dodaj jabłko, skórkę cytrynową.
Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj. Nalewkajest gotowa do picia.
'? ciemnych · ogron
I ciemnego cukru:
1/2 KG SŁODKICH
CIEMNYCH WINOGRON I
20 DAG CIEMNO-
BRĄZOWEGO CUKRU
TRZCINOWEGO
(MUSCOVADO LUB
MELISOWY) I
1 L WÓDKI
Winogrona lekko rozgnieć,
zasyp je cukrem.
Pozostaw pod przykryciem
na 24 godziny.
Następnie przełóż do słoja,
zalej alkoholem.
Odstaw na ok.1-l,5 miesiąca.
Cojakiś czas potrząsaj
naczyniem, by cukier się
rozpuścił. Przefiltruj, najlepiej
dwukrotnie.
Rozlej do butelek.
Odstaw na 2-3tygodnie.
GAZETA WYBORCZA 29-30 WRZEŚNIA 2007 1
o
Czekoladowa z
5 DAG DOBREJ
MIELONEJ KAWY I
10 DAG CZEKOLADY
W PROSZKU I
1 SZKLANKA CUKRU I
1 LASKA CYNAMONU I
1 CUKIER WANILIOWY I
3/4 L WÓDKI I
1 SZKLANKA WODY
Kawę, czekoladę, cynamon zalej
spirytusem. Odstaw na
2-3tygodnie. Cukier i cukier
waniliowy rozpuść w gorącej
wodzie, zagotuj, ostudź. Dolej
do alkoholu. Odstaw na kolejne
2-3tygodnie. Przefil truj
dwukrotnie (żeby całkiem
pozbyć się fusów).
Rozlej do butelek. Nalewkajest
gotowa do picia.
16
Landrynkowa
30 DAG OWOCOWYCH LUB MIĘTOWYCH
LANDRYNEK 1 1 L WÓDKI
Landrynki zaJej wódką. Odstaw na 2-3tygodnie, aż cu-
kierki się rozpuszczą. Przefil truj, odstaw na 2-3dni. Je-
śli wolisz, żeby trunek bardziej przypominaj likier, do-
daj więcej cukierków.
Kolorowe nal wki z owoców lub cukierków świetni
p, ują d drinków, TajI pi j JUj 7.•aćje z ki m
pomarańczowym, grejpfrutowym lub anaru wym
i, trady :)jnie, dodać pk lerki cytryny lub limonki.
N.akolorowym
pieprzu
1 ŁYŻKA ZIAREN KOLOROWEGO
PIEPRZU 12 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 1
1 SZKLANKA WODY 13/4 L WÓDKI
Zagotuj wodę z pieprzem i z cukrem. Ostudź.
Zmieszaj z wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie.
Przefiltruj, przelej do butelek. NaJewkajest gotowa do
picia. Kolorowy pieprz można z powodzeniem
zastąpić czarnym.
------1-
(,AZETA WYBORCZA 19· W WRZESNIA 2007
1 DOJRZAŁY MELON 1 4 DOJRZAŁE
BRZOSKWINIE 1 30 DAG CUKRU 1
SOK Z 1 CYTRYNY 1 2 SZKLANKI WODY 1
1/2 L SPIRYTUSU
Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Melona i brzoskwi-
nie obierz, usuń pestki, pokrój w drobną kostkę. Zalej
wodą z cukrem. Zostaw pod przykryciem na 24 godzi-
ny. Po tym czasie dodaj sok z cytryny. Zlej płyn przez
gęste sito, polącz ze spirytusem i rozlej do butelek.
(Owoce możesz dodać do ciasta lub ugotować z nich
dżem). aJewkajest dobra już po 2 tygodniach.
NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY
Pomarańczowo-goździkowa
1 DUŻA POMARAŃCZA
Z GRUBĄ SKÓRKĄ I
5 DAG GOŹDZIKÓW I
1 SZKLANKA WODY
20 DAG CUKRU I
3/4 L WÓDKI
Pomarańczę przekrój na ćwiartki.
Z każdej zdejmij skórkę, naszpikuj
goździkami. Z miąższu zdejmij
blonki, rozgnieć go. Zagotuj wodę
z c em i miąższem. Przecedź.
Zmie zaj z alkoholem, zalej skórki.
Od taw na 1miesiąc. Przefiltruj.
Rozlej do butelek. Odstaw na
1tydzień.
Kardamonowa
15 ZIAREN KARDAMONU I
2 SZKLANKI PŁYNNEGO
MIODU I 1/2 L SPIRYTUSU I
1/2 L PRZEGOTOWANEJ
I OSTUDZONEJ WODY
18
Zmie zaj wodę z miodem. Ziarna
kardamonu lekko rozgnieć.
Zalej wodą z miodem oraz
pirytusem. Od taw na 2 tygodnie.
Przefiltruj, rozlej do butelek.
Od taw na 4 mie iące.
.' .
Limonko
z trawą
cytrynową
4 L1MONKI 11 ŁYŻKA SUSZONEJ TRAWY
CYTRYNOWEJ 1 SKÓRKA OBRANA
Z POŁOWY POMARAŃCZY 1
1 MAŁA PAPRYCZKA CHILI 1
4 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 1
1/2 L SPIRYTUSU 1 1/2 L WÓDKI
Trawę cytrynową zalej gorącą wodą iodstaw na
godzinę. Zjednej limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Pozostałe pokrój w ósemki. Wlóżje do sloika, dodaj
obie skórki, sok Iimonkowy, cukier oraz odsączoną
trawę cytrynową. Wlóż papryczkę chili. Zalej wódką
i spirytusem. Odstaw na 1miesiąc. Zlej płyn,
dwukrotnie przefiltruj, rozlej do butelek.
Odstaw na 2-3tygodnie.
Nalewki z egzotycznymi PI'Z}1J1
NALEWKI ~OMOWEJ R
Rodzynkowa
wytrawna
20 DAG RODZYNEK I
2 LISTKI LAUROWE I
5 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO I
200 ML KONIAKU I 1 L WÓDKI
Rodzynki, ziele i pokruszone listki laurowe zalej
wódką i koniakiem. Odstaw na 2 miesiące. Przefiltruj.
Przelej do butelek. Nalewkajest dobra do picia.
20
Różowa
hibiskusowa
3 ŁYŻKI SUSZONYCH PŁATKÓW
HIBISKUSA I 1 CYTRYNA I
3 PLASTERKI SUSZONEGO JABŁKA I
4-5 GOŹDZIKÓW I
1 SZKLANKA WODY I
1/2 L CZERWONEGO WINA CABERNET I
1/4 L SPIRYTUSU
Zaparz hibiskus, zalewając platki gorącą wodą.
Odcedź, ostudź. Cytrynę pokrój w ósemki.
Cytrynę, suszone jabłka, goździki zalej naparem
z hibiskusa, winem oraz spirytusem. Odstaw na
2 miesiące. Przecedź. Nalewkajest gotowa do picia.
I Mocna
I mandarynkowa
10 DAG SUSZONEJ SKÓRKI
Z MANDARYNEK I
20 DAG CUKRU I
1/2 L SPIRYTUSU I
1/4 L WÓDKI I
1 SZKLANKA WODY
Skórkę z mandarynek zalej spirytusem
i wódką. Odstaw na 1-2tygodnie. Z cukru
i wody zrób syrop, dolej go do alkoholu.
Odstaw na 24 godziny.
Przefiltruj, przelej do butelek
i odstaw na 2-3 tygodnie.
Miętowa
z bazylią
4 GAŁĄZKI MIĘTY I
1 GAŁĄZKA BAZYLII I
4 ŁYŻKI CUKRU I
2 SZKLANKI WODY I
1/2 L SPIRYTUSU I
Wodę zagotuj z cukrem.
Syropem i spirytusem zalej zioła.
Odstaw na 1miesiąc. Przefiltruj.
Odstaw na kolejne 2 miesiące.
Nalewka będzie wytrawna, umiarkowanie
mocna. Jeśli wolisz słodszą,
dodaj więcej cukru. Jeśli wolisz mocniejszą,
zmniejsz ilość wody,
dodając wódkę lub wytrawne, biale wino
(w nalewce ma być 11płynu).
--. .
-- --=- ""- -~
GAZETA WYBORCZA 29-30 WRZEŚNIA 2007 21
NALEWKi DOMOWEJ ROBOTY
Rooibos plus daktyle
3 ŁYŻKI HERBATY
ROOIBOS I
10 DAG SUSZONYCH
DAKTYLI BEZ PESTEK I
1 SZKLANKA WODY I
1 SZKLANKA RUMU I
1/2 L WÓDKI
Herbatę zalej wrzącą wodą i odstaw
na ok. 10 minut. Przecedź.
Daktyle pokrój w plasterki, zalej
ostudzoną herbatą, wódką irumem.
Odstaw na 1miesiąc. Zlej płyn,
przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw
na 1-2tygodnie. Rooibos można
zastąpić zwykłą czarną herbatą,
a daktyle uszonymi śliwkami.
Z kolendrą iskórką pomarańczową
2 ŁYŻKI NASION KO
10 DAG KANDYZOWANEJ
SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ I
1 SZKLANKA CIEM EGO
PIWA I 3/4 L WÓD I
raż na uchej patelni.
Z ~wódką. Odstaw
N pnie cedź, dodaj piwo, rozlej
na 1-2tygodnie. Jeśli nie lubisz orientaln aromatu
kolendry, zamiast niej weź 2-3galązki świeżego tymianku.
22
Kokosowa
10 DAG WiÓRKÓW KOKOSOWYCH I
1 SZKLANKA GĘSTEGO, SKONDENSOWANEGO MLEKA
(Z CUKREM) I
1 ŁYŻECZKA STARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ I
3/4 L WÓDKI
Zmieszaj w zystkie składniki i od taw na 2-3 tygodnie.
Przeftltruj. Rozlej do butelek. alewkaje t dobra do picia.
Jeśli dodasz nieco rumu (100-200 ml), nalewka
zyska bardziej wyrazisty mak.
ąjslodsze nalewki (czekoladowa, kokOSO\\~I,waniliowa, lan-
drvnkowa) można \\)'kOI"Z} taćjako sos d deserów - 10-
dów, musów. ciast biszkoptowych. ~ okażą się W)1mOCI1C,
1U'l.Cieńcrjc kond I1SO\\M)111mlekiem lub słodkim syropem.
mak najmocniej zych nalewek (np. mandarynkowa.
rodzynk wa) m 7..na złagodzi '. podając j na kostkach lodu,
z plr t rki m cytryny
GAZETA WYBORCZA 29 30 WRZESNIA 20 23
~W
Waniliowa
2 LASKI WANILII I
1 CUKIER WANILIOWY I
1 SZKLANKA BRĄZOWEGO CUKRU I
1 SZKLANKA WODY I
1 SZKLANKA BIAŁEGO WYTRAWNEGO WERMUTU I
1/2 L SPIRYTUSU
Rozkrusz strączki wanilii. Zmie zajje z cukrem wani-
liowym, zalej spirytu em i odstaw na 3 tygodnie. Zago-
tuj wodę z cukrem, dodaj wermut. Dolej do spirytusu
z wanilią. Odstaw na kolejny tydzień. Przefiltruj prze-
lej do butelek. Nalewkaje t gotowa do picia.
24
ALfWJ<ł DOMOW~RO OTY Ostra, z chili 4 PAPRYCZKI CHILI 1 SKÓRKA OBRANA Z ĆWIARTKI CYTRYNY 1 1 L WÓDKI Papryczki delikatnie przekrój wzdluż, u uń pestki. Zalej wódką i odstaw na 2 tygodnie. Przefiltruj, przelej do butelek. Odstaw na 3-4 miesiące. _ Tutti frutti 1 OWOC MANGO 1 2 NEKTARYNKI I 3 PLASTERKI ANANASA 1 KILKA ZIELONYCH WINO- GRON 1 KILKA WiŚNI LUB CZEREŚNI (MOGĄ BYĆ Z MROŻONKI) 1 2 SZKLANKI CUKRU 1 2-3 GWIAZDKI ANYŻU 11/2 L WYTRAWNEGO BIAŁEGO WINA 1 1/2 L WÓDKI Obierz mango. Z nektarynek (nie musisz ich obierać) i mango wyjmij pestki. Mango, plasterki ananasa, nekta- rynki pokrój w kostkę. Dodaj winogrona, wiśnie, gwiazdki anyżu. Zasyp cukrem, zalej winem i wódką. Odstaw na 2 miesiące, pamiętając o częstym potrząsaniu naczyniem, by cukier szybciej się rozpuścił. Przefiltruj, Przelej do butelek. Odstaw na 2-3dni. Jeśli lubisz egzotyczne owoce, możesz zmienić sklad nalewki, dodając np. pokrojoną papaję (obraną, bez pestek), obrane ze skórki liczi, pokrojoną karambolę. Możesz też dodawać gruszki, brzoskwinie. 14
a zielo ej herbacie 2 ŁYŻKI LISTKÓW ZIELONEJ HERBATY I 1 TWARDE, SOCZYSTE JABŁKO ISKÓRKA STARTA Z POŁÓWKI C RYNY I 1 SZKLANKA WODY I 1 SZKLANKA SOKU Z ZIELON WINOGRON (Z KARTONU) I WÓDKI Herbatę zalej gorącą wodą, zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedź, ostudź. Jabłko pokrój na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Zmieszaj herbatę, sok i wódkę. Dodaj jabłko, skórkę cytrynową. Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj. Nalewkajest gotowa do picia. '? ciemnych · ogron I ciemnego cukru: 1/2 KG SŁODKICH CIEMNYCH WINOGRON I 20 DAG CIEMNO- BRĄZOWEGO CUKRU TRZCINOWEGO (MUSCOVADO LUB MELISOWY) I 1 L WÓDKI Winogrona lekko rozgnieć, zasyp je cukrem. Pozostaw pod przykryciem na 24 godziny. Następnie przełóż do słoja, zalej alkoholem. Odstaw na ok.1-l,5 miesiąca. Cojakiś czas potrząsaj naczyniem, by cukier się rozpuścił. Przefiltruj, najlepiej dwukrotnie. Rozlej do butelek. Odstaw na 2-3tygodnie. GAZETA WYBORCZA 29-30 WRZEŚNIA 2007 1
o Czekoladowa z 5 DAG DOBREJ MIELONEJ KAWY I 10 DAG CZEKOLADY W PROSZKU I 1 SZKLANKA CUKRU I 1 LASKA CYNAMONU I 1 CUKIER WANILIOWY I 3/4 L WÓDKI I 1 SZKLANKA WODY Kawę, czekoladę, cynamon zalej spirytusem. Odstaw na 2-3tygodnie. Cukier i cukier waniliowy rozpuść w gorącej wodzie, zagotuj, ostudź. Dolej do alkoholu. Odstaw na kolejne 2-3tygodnie. Przefil truj dwukrotnie (żeby całkiem pozbyć się fusów). Rozlej do butelek. Nalewkajest gotowa do picia. 16
Landrynkowa 30 DAG OWOCOWYCH LUB MIĘTOWYCH LANDRYNEK 1 1 L WÓDKI Landrynki zaJej wódką. Odstaw na 2-3tygodnie, aż cu- kierki się rozpuszczą. Przefil truj, odstaw na 2-3dni. Je- śli wolisz, żeby trunek bardziej przypominaj likier, do- daj więcej cukierków. Kolorowe nal wki z owoców lub cukierków świetni p, ują d drinków, TajI pi j JUj 7.•aćje z ki m pomarańczowym, grejpfrutowym lub anaru wym i, trady :)jnie, dodać pk lerki cytryny lub limonki. N.akolorowym pieprzu 1 ŁYŻKA ZIAREN KOLOROWEGO PIEPRZU 12 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 1 1 SZKLANKA WODY 13/4 L WÓDKI Zagotuj wodę z pieprzem i z cukrem. Ostudź. Zmieszaj z wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj, przelej do butelek. NaJewkajest gotowa do picia. Kolorowy pieprz można z powodzeniem zastąpić czarnym. ------1- (,AZETA WYBORCZA 19· W WRZESNIA 2007 1 DOJRZAŁY MELON 1 4 DOJRZAŁE BRZOSKWINIE 1 30 DAG CUKRU 1 SOK Z 1 CYTRYNY 1 2 SZKLANKI WODY 1 1/2 L SPIRYTUSU Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Melona i brzoskwi- nie obierz, usuń pestki, pokrój w drobną kostkę. Zalej wodą z cukrem. Zostaw pod przykryciem na 24 godzi- ny. Po tym czasie dodaj sok z cytryny. Zlej płyn przez gęste sito, polącz ze spirytusem i rozlej do butelek. (Owoce możesz dodać do ciasta lub ugotować z nich dżem). aJewkajest dobra już po 2 tygodniach.
NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY Pomarańczowo-goździkowa 1 DUŻA POMARAŃCZA Z GRUBĄ SKÓRKĄ I 5 DAG GOŹDZIKÓW I 1 SZKLANKA WODY 20 DAG CUKRU I 3/4 L WÓDKI Pomarańczę przekrój na ćwiartki. Z każdej zdejmij skórkę, naszpikuj goździkami. Z miąższu zdejmij blonki, rozgnieć go. Zagotuj wodę z c em i miąższem. Przecedź. Zmie zaj z alkoholem, zalej skórki. Od taw na 1miesiąc. Przefiltruj. Rozlej do butelek. Odstaw na 1tydzień. Kardamonowa 15 ZIAREN KARDAMONU I 2 SZKLANKI PŁYNNEGO MIODU I 1/2 L SPIRYTUSU I 1/2 L PRZEGOTOWANEJ I OSTUDZONEJ WODY 18 Zmie zaj wodę z miodem. Ziarna kardamonu lekko rozgnieć. Zalej wodą z miodem oraz pirytusem. Od taw na 2 tygodnie. Przefiltruj, rozlej do butelek. Od taw na 4 mie iące.
.' . Limonko z trawą cytrynową 4 L1MONKI 11 ŁYŻKA SUSZONEJ TRAWY CYTRYNOWEJ 1 SKÓRKA OBRANA Z POŁOWY POMARAŃCZY 1 1 MAŁA PAPRYCZKA CHILI 1 4 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 1 1/2 L SPIRYTUSU 1 1/2 L WÓDKI Trawę cytrynową zalej gorącą wodą iodstaw na godzinę. Zjednej limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pozostałe pokrój w ósemki. Wlóżje do sloika, dodaj obie skórki, sok Iimonkowy, cukier oraz odsączoną trawę cytrynową. Wlóż papryczkę chili. Zalej wódką i spirytusem. Odstaw na 1miesiąc. Zlej płyn, dwukrotnie przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 2-3tygodnie. Nalewki z egzotycznymi PI'Z}1J1
NALEWKI ~OMOWEJ R Rodzynkowa wytrawna 20 DAG RODZYNEK I 2 LISTKI LAUROWE I 5 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO I 200 ML KONIAKU I 1 L WÓDKI Rodzynki, ziele i pokruszone listki laurowe zalej wódką i koniakiem. Odstaw na 2 miesiące. Przefiltruj. Przelej do butelek. Nalewkajest dobra do picia. 20 Różowa hibiskusowa 3 ŁYŻKI SUSZONYCH PŁATKÓW HIBISKUSA I 1 CYTRYNA I 3 PLASTERKI SUSZONEGO JABŁKA I 4-5 GOŹDZIKÓW I 1 SZKLANKA WODY I 1/2 L CZERWONEGO WINA CABERNET I 1/4 L SPIRYTUSU Zaparz hibiskus, zalewając platki gorącą wodą. Odcedź, ostudź. Cytrynę pokrój w ósemki. Cytrynę, suszone jabłka, goździki zalej naparem z hibiskusa, winem oraz spirytusem. Odstaw na 2 miesiące. Przecedź. Nalewkajest gotowa do picia.
I Mocna I mandarynkowa 10 DAG SUSZONEJ SKÓRKI Z MANDARYNEK I 20 DAG CUKRU I 1/2 L SPIRYTUSU I 1/4 L WÓDKI I 1 SZKLANKA WODY Skórkę z mandarynek zalej spirytusem i wódką. Odstaw na 1-2tygodnie. Z cukru i wody zrób syrop, dolej go do alkoholu. Odstaw na 24 godziny. Przefiltruj, przelej do butelek i odstaw na 2-3 tygodnie. Miętowa z bazylią 4 GAŁĄZKI MIĘTY I 1 GAŁĄZKA BAZYLII I 4 ŁYŻKI CUKRU I 2 SZKLANKI WODY I 1/2 L SPIRYTUSU I Wodę zagotuj z cukrem. Syropem i spirytusem zalej zioła. Odstaw na 1miesiąc. Przefiltruj. Odstaw na kolejne 2 miesiące. Nalewka będzie wytrawna, umiarkowanie mocna. Jeśli wolisz słodszą, dodaj więcej cukru. Jeśli wolisz mocniejszą, zmniejsz ilość wody, dodając wódkę lub wytrawne, biale wino (w nalewce ma być 11płynu). --. . -- --=- ""- -~ GAZETA WYBORCZA 29-30 WRZEŚNIA 2007 21
NALEWKi DOMOWEJ ROBOTY Rooibos plus daktyle 3 ŁYŻKI HERBATY ROOIBOS I 10 DAG SUSZONYCH DAKTYLI BEZ PESTEK I 1 SZKLANKA WODY I 1 SZKLANKA RUMU I 1/2 L WÓDKI Herbatę zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 10 minut. Przecedź. Daktyle pokrój w plasterki, zalej ostudzoną herbatą, wódką irumem. Odstaw na 1miesiąc. Zlej płyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 1-2tygodnie. Rooibos można zastąpić zwykłą czarną herbatą, a daktyle uszonymi śliwkami. Z kolendrą iskórką pomarańczową 2 ŁYŻKI NASION KO 10 DAG KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ I 1 SZKLANKA CIEM EGO PIWA I 3/4 L WÓD I raż na uchej patelni. Z ~wódką. Odstaw N pnie cedź, dodaj piwo, rozlej na 1-2tygodnie. Jeśli nie lubisz orientaln aromatu kolendry, zamiast niej weź 2-3galązki świeżego tymianku. 22
Kokosowa 10 DAG WiÓRKÓW KOKOSOWYCH I 1 SZKLANKA GĘSTEGO, SKONDENSOWANEGO MLEKA (Z CUKREM) I 1 ŁYŻECZKA STARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ I 3/4 L WÓDKI Zmieszaj w zystkie składniki i od taw na 2-3 tygodnie. Przeftltruj. Rozlej do butelek. alewkaje t dobra do picia. Jeśli dodasz nieco rumu (100-200 ml), nalewka zyska bardziej wyrazisty mak. ąjslodsze nalewki (czekoladowa, kokOSO\\~I,waniliowa, lan- drvnkowa) można \\)'kOI"Z} taćjako sos d deserów - 10- dów, musów. ciast biszkoptowych. ~ okażą się W)1mOCI1C, 1U'l.Cieńcrjc kond I1SO\\M)111mlekiem lub słodkim syropem. mak najmocniej zych nalewek (np. mandarynkowa. rodzynk wa) m 7..na złagodzi '. podając j na kostkach lodu, z plr t rki m cytryny GAZETA WYBORCZA 29 30 WRZESNIA 20 23
~W Waniliowa 2 LASKI WANILII I 1 CUKIER WANILIOWY I 1 SZKLANKA BRĄZOWEGO CUKRU I 1 SZKLANKA WODY I 1 SZKLANKA BIAŁEGO WYTRAWNEGO WERMUTU I 1/2 L SPIRYTUSU Rozkrusz strączki wanilii. Zmie zajje z cukrem wani- liowym, zalej spirytu em i odstaw na 3 tygodnie. Zago- tuj wodę z cukrem, dodaj wermut. Dolej do spirytusu z wanilią. Odstaw na kolejny tydzień. Przefiltruj prze- lej do butelek. Nalewkaje t gotowa do picia. 24