andgrus

  • Dokumenty12 163
  • Odsłony696 816
  • Obserwuję375
  • Rozmiar dokumentów19.8 GB
  • Ilość pobrań549 612

Nalewki cz. 2

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :5.4 MB
Rozszerzenie:pdf

Nalewki cz. 2.pdf

andgrus Prywatne Domowe nalewki
Użytkownik andgrus wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 11 z dostępnych 11 stron)

ALfWJ<ł DOMOW~RO OTY Ostra, z chili 4 PAPRYCZKI CHILI 1 SKÓRKA OBRANA Z ĆWIARTKI CYTRYNY 1 1 L WÓDKI Papryczki delikatnie przekrój wzdluż, u uń pestki. Zalej wódką i odstaw na 2 tygodnie. Przefiltruj, przelej do butelek. Odstaw na 3-4 miesiące. _ Tutti frutti 1 OWOC MANGO 1 2 NEKTARYNKI I 3 PLASTERKI ANANASA 1 KILKA ZIELONYCH WINO- GRON 1 KILKA WiŚNI LUB CZEREŚNI (MOGĄ BYĆ Z MROŻONKI) 1 2 SZKLANKI CUKRU 1 2-3 GWIAZDKI ANYŻU 11/2 L WYTRAWNEGO BIAŁEGO WINA 1 1/2 L WÓDKI Obierz mango. Z nektarynek (nie musisz ich obierać) i mango wyjmij pestki. Mango, plasterki ananasa, nekta- rynki pokrój w kostkę. Dodaj winogrona, wiśnie, gwiazdki anyżu. Zasyp cukrem, zalej winem i wódką. Odstaw na 2 miesiące, pamiętając o częstym potrząsaniu naczyniem, by cukier szybciej się rozpuścił. Przefiltruj, Przelej do butelek. Odstaw na 2-3dni. Jeśli lubisz egzotyczne owoce, możesz zmienić sklad nalewki, dodając np. pokrojoną papaję (obraną, bez pestek), obrane ze skórki liczi, pokrojoną karambolę. Możesz też dodawać gruszki, brzoskwinie. 14

a zielo ej herbacie 2 ŁYŻKI LISTKÓW ZIELONEJ HERBATY I 1 TWARDE, SOCZYSTE JABŁKO ISKÓRKA STARTA Z POŁÓWKI C RYNY I 1 SZKLANKA WODY I 1 SZKLANKA SOKU Z ZIELON WINOGRON (Z KARTONU) I WÓDKI Herbatę zalej gorącą wodą, zaparzaj pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedź, ostudź. Jabłko pokrój na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Zmieszaj herbatę, sok i wódkę. Dodaj jabłko, skórkę cytrynową. Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj. Nalewkajest gotowa do picia. '? ciemnych · ogron I ciemnego cukru: 1/2 KG SŁODKICH CIEMNYCH WINOGRON I 20 DAG CIEMNO- BRĄZOWEGO CUKRU TRZCINOWEGO (MUSCOVADO LUB MELISOWY) I 1 L WÓDKI Winogrona lekko rozgnieć, zasyp je cukrem. Pozostaw pod przykryciem na 24 godziny. Następnie przełóż do słoja, zalej alkoholem. Odstaw na ok.1-l,5 miesiąca. Cojakiś czas potrząsaj naczyniem, by cukier się rozpuścił. Przefiltruj, najlepiej dwukrotnie. Rozlej do butelek. Odstaw na 2-3tygodnie. GAZETA WYBORCZA 29-30 WRZEŚNIA 2007 1

o Czekoladowa z 5 DAG DOBREJ MIELONEJ KAWY I 10 DAG CZEKOLADY W PROSZKU I 1 SZKLANKA CUKRU I 1 LASKA CYNAMONU I 1 CUKIER WANILIOWY I 3/4 L WÓDKI I 1 SZKLANKA WODY Kawę, czekoladę, cynamon zalej spirytusem. Odstaw na 2-3tygodnie. Cukier i cukier waniliowy rozpuść w gorącej wodzie, zagotuj, ostudź. Dolej do alkoholu. Odstaw na kolejne 2-3tygodnie. Przefil truj dwukrotnie (żeby całkiem pozbyć się fusów). Rozlej do butelek. Nalewkajest gotowa do picia. 16

Landrynkowa 30 DAG OWOCOWYCH LUB MIĘTOWYCH LANDRYNEK 1 1 L WÓDKI Landrynki zaJej wódką. Odstaw na 2-3tygodnie, aż cu- kierki się rozpuszczą. Przefil truj, odstaw na 2-3dni. Je- śli wolisz, żeby trunek bardziej przypominaj likier, do- daj więcej cukierków. Kolorowe nal wki z owoców lub cukierków świetni p, ują d drinków, TajI pi j JUj 7.•aćje z ki m pomarańczowym, grejpfrutowym lub anaru wym i, trady :)jnie, dodać pk lerki cytryny lub limonki. N.akolorowym pieprzu 1 ŁYŻKA ZIAREN KOLOROWEGO PIEPRZU 12 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 1 1 SZKLANKA WODY 13/4 L WÓDKI Zagotuj wodę z pieprzem i z cukrem. Ostudź. Zmieszaj z wódką. Odstaw na 2-3 tygodnie. Przefiltruj, przelej do butelek. NaJewkajest gotowa do picia. Kolorowy pieprz można z powodzeniem zastąpić czarnym. ------1- (,AZETA WYBORCZA 19· W WRZESNIA 2007 1 DOJRZAŁY MELON 1 4 DOJRZAŁE BRZOSKWINIE 1 30 DAG CUKRU 1 SOK Z 1 CYTRYNY 1 2 SZKLANKI WODY 1 1/2 L SPIRYTUSU Cukier rozpuść w gorącej wodzie. Melona i brzoskwi- nie obierz, usuń pestki, pokrój w drobną kostkę. Zalej wodą z cukrem. Zostaw pod przykryciem na 24 godzi- ny. Po tym czasie dodaj sok z cytryny. Zlej płyn przez gęste sito, polącz ze spirytusem i rozlej do butelek. (Owoce możesz dodać do ciasta lub ugotować z nich dżem). aJewkajest dobra już po 2 tygodniach.

NALEWKI DOMOWEJ ROBOTY Pomarańczowo-goździkowa 1 DUŻA POMARAŃCZA Z GRUBĄ SKÓRKĄ I 5 DAG GOŹDZIKÓW I 1 SZKLANKA WODY 20 DAG CUKRU I 3/4 L WÓDKI Pomarańczę przekrój na ćwiartki. Z każdej zdejmij skórkę, naszpikuj goździkami. Z miąższu zdejmij blonki, rozgnieć go. Zagotuj wodę z c em i miąższem. Przecedź. Zmie zaj z alkoholem, zalej skórki. Od taw na 1miesiąc. Przefiltruj. Rozlej do butelek. Odstaw na 1tydzień. Kardamonowa 15 ZIAREN KARDAMONU I 2 SZKLANKI PŁYNNEGO MIODU I 1/2 L SPIRYTUSU I 1/2 L PRZEGOTOWANEJ I OSTUDZONEJ WODY 18 Zmie zaj wodę z miodem. Ziarna kardamonu lekko rozgnieć. Zalej wodą z miodem oraz pirytusem. Od taw na 2 tygodnie. Przefiltruj, rozlej do butelek. Od taw na 4 mie iące.

.' . Limonko z trawą cytrynową 4 L1MONKI 11 ŁYŻKA SUSZONEJ TRAWY CYTRYNOWEJ 1 SKÓRKA OBRANA Z POŁOWY POMARAŃCZY 1 1 MAŁA PAPRYCZKA CHILI 1 4 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU 1 1/2 L SPIRYTUSU 1 1/2 L WÓDKI Trawę cytrynową zalej gorącą wodą iodstaw na godzinę. Zjednej limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pozostałe pokrój w ósemki. Wlóżje do sloika, dodaj obie skórki, sok Iimonkowy, cukier oraz odsączoną trawę cytrynową. Wlóż papryczkę chili. Zalej wódką i spirytusem. Odstaw na 1miesiąc. Zlej płyn, dwukrotnie przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 2-3tygodnie. Nalewki z egzotycznymi PI'Z}1J1

NALEWKI ~OMOWEJ R Rodzynkowa wytrawna 20 DAG RODZYNEK I 2 LISTKI LAUROWE I 5 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO I 200 ML KONIAKU I 1 L WÓDKI Rodzynki, ziele i pokruszone listki laurowe zalej wódką i koniakiem. Odstaw na 2 miesiące. Przefiltruj. Przelej do butelek. Nalewkajest dobra do picia. 20 Różowa hibiskusowa 3 ŁYŻKI SUSZONYCH PŁATKÓW HIBISKUSA I 1 CYTRYNA I 3 PLASTERKI SUSZONEGO JABŁKA I 4-5 GOŹDZIKÓW I 1 SZKLANKA WODY I 1/2 L CZERWONEGO WINA CABERNET I 1/4 L SPIRYTUSU Zaparz hibiskus, zalewając platki gorącą wodą. Odcedź, ostudź. Cytrynę pokrój w ósemki. Cytrynę, suszone jabłka, goździki zalej naparem z hibiskusa, winem oraz spirytusem. Odstaw na 2 miesiące. Przecedź. Nalewkajest gotowa do picia.

I Mocna I mandarynkowa 10 DAG SUSZONEJ SKÓRKI Z MANDARYNEK I 20 DAG CUKRU I 1/2 L SPIRYTUSU I 1/4 L WÓDKI I 1 SZKLANKA WODY Skórkę z mandarynek zalej spirytusem i wódką. Odstaw na 1-2tygodnie. Z cukru i wody zrób syrop, dolej go do alkoholu. Odstaw na 24 godziny. Przefiltruj, przelej do butelek i odstaw na 2-3 tygodnie. Miętowa z bazylią 4 GAŁĄZKI MIĘTY I 1 GAŁĄZKA BAZYLII I 4 ŁYŻKI CUKRU I 2 SZKLANKI WODY I 1/2 L SPIRYTUSU I Wodę zagotuj z cukrem. Syropem i spirytusem zalej zioła. Odstaw na 1miesiąc. Przefiltruj. Odstaw na kolejne 2 miesiące. Nalewka będzie wytrawna, umiarkowanie mocna. Jeśli wolisz słodszą, dodaj więcej cukru. Jeśli wolisz mocniejszą, zmniejsz ilość wody, dodając wódkę lub wytrawne, biale wino (w nalewce ma być 11płynu). --. . -- --=- ""- -~ GAZETA WYBORCZA 29-30 WRZEŚNIA 2007 21

NALEWKi DOMOWEJ ROBOTY Rooibos plus daktyle 3 ŁYŻKI HERBATY ROOIBOS I 10 DAG SUSZONYCH DAKTYLI BEZ PESTEK I 1 SZKLANKA WODY I 1 SZKLANKA RUMU I 1/2 L WÓDKI Herbatę zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 10 minut. Przecedź. Daktyle pokrój w plasterki, zalej ostudzoną herbatą, wódką irumem. Odstaw na 1miesiąc. Zlej płyn, przefiltruj, rozlej do butelek. Odstaw na 1-2tygodnie. Rooibos można zastąpić zwykłą czarną herbatą, a daktyle uszonymi śliwkami. Z kolendrą iskórką pomarańczową 2 ŁYŻKI NASION KO 10 DAG KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ I 1 SZKLANKA CIEM EGO PIWA I 3/4 L WÓD I raż na uchej patelni. Z ~wódką. Odstaw N pnie cedź, dodaj piwo, rozlej na 1-2tygodnie. Jeśli nie lubisz orientaln aromatu kolendry, zamiast niej weź 2-3galązki świeżego tymianku. 22

Kokosowa 10 DAG WiÓRKÓW KOKOSOWYCH I 1 SZKLANKA GĘSTEGO, SKONDENSOWANEGO MLEKA (Z CUKREM) I 1 ŁYŻECZKA STARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ I 3/4 L WÓDKI Zmieszaj w zystkie składniki i od taw na 2-3 tygodnie. Przeftltruj. Rozlej do butelek. alewkaje t dobra do picia. Jeśli dodasz nieco rumu (100-200 ml), nalewka zyska bardziej wyrazisty mak. ąjslodsze nalewki (czekoladowa, kokOSO\\~I,waniliowa, lan- drvnkowa) można \\)'kOI"Z} taćjako sos d deserów - 10- dów, musów. ciast biszkoptowych. ~ okażą się W)1mOCI1C, 1U'l.Cieńcrjc kond I1SO\\M)111mlekiem lub słodkim syropem. mak najmocniej zych nalewek (np. mandarynkowa. rodzynk wa) m 7..na złagodzi '. podając j na kostkach lodu, z plr t rki m cytryny GAZETA WYBORCZA 29 30 WRZESNIA 20 23

~W Waniliowa 2 LASKI WANILII I 1 CUKIER WANILIOWY I 1 SZKLANKA BRĄZOWEGO CUKRU I 1 SZKLANKA WODY I 1 SZKLANKA BIAŁEGO WYTRAWNEGO WERMUTU I 1/2 L SPIRYTUSU Rozkrusz strączki wanilii. Zmie zajje z cukrem wani- liowym, zalej spirytu em i odstaw na 3 tygodnie. Zago- tuj wodę z cukrem, dodaj wermut. Dolej do spirytusu z wanilią. Odstaw na kolejny tydzień. Przefiltruj prze- lej do butelek. Nalewkaje t gotowa do picia. 24