STRONA 1ALCHEMIA ODCHUDZANIA 20 Przepisów Spalających Tłuszcz © Copyright by Katarzyna Gurbacka Warszawa 2009 Wszelkie prawa zastrzeŜone All rights reserved
STRONA 2Alchemia Odchudzania 2 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Niniejsza publikacja nie moŜe być kopiowana oraz w Ŝaden sposób rozprowadzana. Powielanie jej w jakikolwiek sposób jest niedozwolone i oznacza łamanie praw autorskich i intelektualnych Katarzyny Gurbackiej autorki Alchemii Odchudzania Zabrania się odsprzedaŜy publikacji, zgodnie z regulaminem jakschudnac.com.pl. Katarzyna Gurbacka dołoŜyła wszelkich starań, by zawarte w tej ksiąŜce informacje były kompletne i rzetelne. Nie bierze jednak Ŝadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie ani za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w ksiąŜce. Wszelkie prawa zastrzeŜone All rights reserved
STRONA 3Alchemia Odchudzania 3 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SPIS TREŚCI SPIS TREŚCI .........................................................................................................................................3 PRZEPISY.............................................................................................................................................4 CUKINIA Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ .......................................................................................................... 6 SZPINAK Z GRZYBAMI ................................................................................................................................ 8 SMAŻONA CUKINIA ................................................................................................................................... 9 SMAŻONE WARZYWA.............................................................................................................................. 10 SAŁATKA Z POMIDORÓW......................................................................................................................... 11 ZUPA BROKUŁOWA ................................................................................................................................. 12 SOS DO SAŁAT......................................................................................................................................... 13 ZDROWY HAMBURGER............................................................................................................................ 14 OMLET .................................................................................................................................................... 15 AROMATYCZNY ŁOSOŚ ............................................................................................................................ 16 ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA........................................................................................................................... 18 PIECZONY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI ............................................................................................................ 20 PIECZONY LEKKO PIKANTNY KURCZAK ..................................................................................................... 22 KURCZAK Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI........................................................................................................... 24 KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI ........................................................................................................ 26 KACZKA Z GRUSZKAMI............................................................................................................................. 28 GRILLOWANA WOŁOWINA Z GRZYBAMI .................................................................................................. 30 KAWA ODCHUDZAJĄCA........................................................................................................................... 32 DOMOWY CHLEB..................................................................................................................................... 33 PRZEPIS NA DOBRĄ OWSIANKĘ................................................................................................................ 35
STRONA 4Alchemia Odchudzania 4 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka PRZEPISY PoniewaŜ Alchemia Odchudzania nie jest typową krótkotrwałą dietą, raczej sposobem zdrowego odŜywiania się, dzięki któremu schudniesz i zachowasz szczupłą sylwetkę, waŜne jest, abyś juŜ codzienne jadła zdrowe, pyszne i ładnie wyglądające potrawy. Jedzenie wciąŜ tych samych i tak samo wyglądających posiłków znudzi się po krótkim czasie nawet najbardziej wytrwałym z nas. Aby zapobiec kuchennej nudzie przygotowałam 20 pysznych przepisów, które oprócz tego, Ŝe fantastycznie smakują to takŜe, rewelacyjnie wyglądają na talerzu. Te wspaniałe przepisy na pyszne potrawy, pomogą Ci schudnąć w czasie stosowania MOJEJ METODY. Są zdrowe, ułatwią Ci odchudzanie, a ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Świetnie smakują takŜe na zimno. MoŜesz je przyrządzić wcześniej i zabrać na przekąskę lub obiad do pracy. Proponowane przez ze mnie przepisy pochodzą z internetu i ciekawych ksiąŜek kucharskich, ale zmodyfikowałam je dość znaczenie „odchudzając” kaŜdy przepis z niezdrowych dodatków,
STRONA 5Alchemia Odchudzania 5 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka przez które tyjesz. Przepisy, które Ci proponuję stosuję od dawna, są wypróbowane i sprawdzone. Smakują nie tylko mi, ale takŜe całej mojej rodzinie i znajomym, dzięki temu, z łatwością mogę jeść zdrowe posiłki juŜ zawsze. Przepisy, które za chwilę Ci zdradzę, moŜesz takŜe przygotować na grilla, przyjęcie lub elegancką kolację. MoŜesz je jeść bez wyrzutów sumienia, Ŝe przerywasz proponowaną dietę np. z powodu imienin u mamy. Jedząc te pyszne potrawy, nie będziesz teŜ musiała siedzieć głodna, patrząc jak inny wcinają. MoŜesz śmiało rozkoszować się ich smakiem, bez obawy, Ŝe utyjesz albo po przyjęciu, trzy dni będziesz musiała głodować, Ŝeby wrócić do wagi sprzed imienin. Aby wypędzić z kuchni nudę, wypróbuj chociaŜ jeden przepis w tygodniu. Gwarantuję Ci, Ŝe będziesz zachwycona.
STRONA 6Alchemia Odchudzania 6 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka CUKINIA Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 1 cukinia 1 papryka zielona 1 papryka Ŝółta 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyŜka nierafinowanego oleju rzepakowego Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Zioła: natka pietruszki 1 duŜa łyŜka, szczypta ziół prowansalskich, szczypta oregano, szczypta majeranku. Przygotowanie Na patelnie wlewamy olej i podsmaŜamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną cukinię, po chwili paprykę. PodsmaŜamy około 4-5 minut, aŜ warzywa przyrumienią się i zmiękną. Na końcu dodajemy
STRONA 7Alchemia Odchudzania 7 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Warzywa dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy przyprawami, solą i pieprzem.
STRONA 8Alchemia Odchudzania 8 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SZPINAK Z GRZYBAMI 1 kg szpinaku ½ kg pieczarek 1 łyŜka masła 2 ząbki czosnku Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Szpinak opłucz i posiekaj. Pieczarki pokrój na plasterki. Na rozgrzaną patelnię połóŜ masło, dodaj czosnek, później pieczarki smaŜ około 5-6 minut. Na koniec dodaj szpinak i smaŜ kolejne 5-6 minut. Dopraw solą i świeŜym, mielonym pieprzem.
STRONA 9Alchemia Odchudzania 9 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SMAŻONA CUKINIA 4 średnie cukinie 2 duŜe białe cebule 1 łyŜka masła 1 pęczek natki pietruszki Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Pokrój w talarki cukinie i cebulę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaŜ na nim cebulę, lekko posól. Cebula powinna się zeszklić i nabrać ładnego, lekko złocistego koloru. Dodaj pokrojoną cukinię i smaŜ całość około 8-10 minut, aŜ cukinia zmięknie i przyrumieni się. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
STRONA 10Alchemia Odchudzania 10 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SMAŻONE WARZYWA 1 cukinia 1 cebula 1 pomidor 1 gotowany brokuł 1 papryka 1 łyŜka nierafinowanego oleju rzepakowego Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Warzywa kroimy na kawałki. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulkę, trochę ją podsmaŜamy i lekko solimy, dokładamy cukinię i paprykę, dalej smaŜymy, na koniec dodajemy pomidory i brokuły. Warzywa doprawiamy gruboziarnistą solą, świeŜo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą chili. Danie moŜna posypać łyŜką siekanej natki pietruszki lub koperkiem.
STRONA 11Alchemia Odchudzania 11 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SAŁATKA Z POMIDORÓW 1 duŜy pomidor 1 mała cebula ŚwieŜo mielony czarny pieprz, gruboziarnista sól, kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju lnianego MoŜna dodać szczypiorek, natkę pietruszki lub świeŜą bazylię. Przygotowanie Pomidor, cebulę pokroić na kawałki, takie jak lubisz. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem lub natką pietruszki.
STRONA 12Alchemia Odchudzania 12 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka ZUPA BROKUŁOWA 1 brokuł ½ litra wody Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Ziele angielskie, liść laurowy, liść selera, pora, natka pietruszki. Przygotowanie: Do pół litra wrzącej wody, wrzucamy brokuły i przyprawy. Gotujemy około 15 minut, następnie zupę mixujemy. MoŜna posypać ją natką pietruszki.
STRONA 13Alchemia Odchudzania 13 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SOS DO SAŁAT 1 łyŜka stołowa oliwy z oliwek lub oleju lnianego kilka kropel soku z cytryny kilka kropel octu jabłkowego Przyprawy: świeŜo mielony czarny pieprz, gruboziarnista sól, majeranek, czosnek, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Najlepiej jest wlać je do małego słoiczka i wymieszać, potrząsając słoik.
STRONA 14Alchemia Odchudzania 14 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka ZDROWY HAMBURGER ½ kg mielonego mięsa wołowego, lub wołowo-wieprzowego 1 cebula 1 łyŜka smalcu wieprzowego Przyprawy, papryka chili, świeŜo mielony czarny pieprz, gruboziarnista sól, oregano, zioła prowansalskie. Przygotowanie Do mielonego mięsa wołowego dodajemy pokrojoną cebulę, szczypta papryki chili lub pieprzu cayen, czosnek, sól, pieprz czarny, łyŜeczka oregano i szczypta ziół prowansalskich. Wszystko mieszamy i formujemy hamburgery. SmaŜymy na 1 łyŜce smalcu wieprzowego. Długość smaŜenia zaleŜy od Twoich upodobań. Jeśli lubisz hamburgery bardziej wysmaŜone, smaŜysz je około 5 minut z kaŜdej strony.
STRONA 15Alchemia Odchudzania 15 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka OMLET Garść szpinaku Garść brokuł Garść pieczarek 1 mała cebula 1 łyŜka masła Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Podgotować brokuły i szpinak, pokroić cebulkę i pieczarki. Na jednej łyŜce masła 82% tłuszczu usmaŜyć cebulkę, wlać roztrzepane jajka, dorzucić szpinak, brokuły i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
STRONA 16Alchemia Odchudzania 16 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka AROMATYCZNY ŁOSOŚ ½ kg fileta z łososia moŜe być ze skórą lub bez 1 czerwona cebula 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 łyŜki oliwy z oliwek 1 łyŜka posiekanej natki pietruszki Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Opłucz filet, a następnie osusz go papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę: do miski wlej oliwę z oliwek, sok z jednej cytryny, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, pokrojoną w talarki cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony na porcje filet z łososia. Ryba powinna się marynować około 30 minut, nabierze wówczas wspaniałego aromatu.
STRONA 17Alchemia Odchudzania 17 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Łososia według tego przepisu moŜna usmaŜyć na patelni juŜ bez dodatku tłuszczu przez około 5 minut z kaŜdej strony. MoŜesz teŜ połoŜyć rybę na grillu i piec około 8-10 minut lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Łososia moŜesz zastąpić inną rybą np. dorszem.
STRONA 18Alchemia Odchudzania 18 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA 1 kg fileta z łososia 1 kg szpinaku 1 brokuł 2 łyŜki oliwy z oliwek 1 łyŜka masła Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz 1 cytryna 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 łyŜka musztardy ½ litra naturalnego jogurtu 1 Ŝółtko Przygotowanie Filet z łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię włóŜ 1 łyŜkę masła, dodaj czosnek i szpinak. PodsmaŜ około 2-3 minut, aby szpinak zmiękł. Sparz brokuła i podziel go na małe kawałki.
STRONA 19Alchemia Odchudzania 19 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Naczynie Ŝaroodporne wysmaruj lekko oliwą z oliwek, połóŜ szpinak oraz brokuły, lekko posól i popierz. Na wierzch połóŜ filet z łososia. Posól go, popierz i polej sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Całość polej jogurtem wymieszanym z musztardą, Ŝółtkiem i koperkiem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Łososia moŜesz zastąpić inną rybą.
STRONA 20Alchemia Odchudzania 20 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka PIECZONY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI ½ kg fileta z łososia 1 cukinia ½ kg pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 biała cebula 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyŜki oliwy z oliwek 3 łyŜeczki soku z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy Przygotowanie Filet z łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Cukinię pokrój według uznania, na paski lub plasterki o szerokości około 2 cm. Cebulę pokrój w ósemki, posiekaj natkę pietruszki.
STRONA 21Alchemia Odchudzania 21 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Naczynie Ŝaroodporne wysmaruj lekko oliwą z oliwek, na środek połóŜ łososia, przypraw go solą, świeŜym mielonym czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym i polej sokiem z cytryny. Łososia obłóŜ warzywami, cukinią, pomidorami, cebulą i czosnkiem (nie obrane ząbki) połóŜ rozmaryn i tymianek, posól i popieprz. Polej resztą oliwy z oliwek. Piecz około 30 minut, w zaleŜności od grubości i wielkości ryby. Na koniec posyp wszystko natką pietruszki. Łososia moŜesz zastąpić inną rybą.
STRONA 22Alchemia Odchudzania 22 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka PIECZONY LEKKO PIKANTNY KURCZAK 1 cały kurczak 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 3 centymetrowy kawałek surowego imbiru 2 łyŜki nierafinowanego oleju rzepakowego ½ łyŜeczki mielonej papryki ½ łyŜeczki tymianku ½ łyŜeczki mielonego cynamonu 6 całych goździków 2 łyŜki gruboziarnistej soli ŚwieŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze natrzeć solą. Paprykę chili, czosnek i imbir najlepiej zmiksować w malakserze, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, olej i dokładnie wymieszać.
STRONA 23Alchemia Odchudzania 23 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Tak powstałą masą nasmarować kurczaka. Piec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
STRONA 24Alchemia Odchudzania 24 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka KURCZAK Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI 1 kurczak około 1 kg 3 łyŜki nierafinowanego oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 cytryna 2 łyŜki nieoczyszczonej soli gruboziarnistej ŚwieŜo mielony czarny pieprz ŚwieŜe zioła, dowolnie jak lubisz. Ja polecam świeŜy majeranek, oregano, miętę, tymianek i trochę liści bazylii. Przygotowanie Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze natrzeć solą. Ząbki czosnku zmiaŜdŜyć i połączyć z olejem rzepakowym, dodać sok z cytryny i pozostałe zioła. Całość wymieszać i nasmarować kurczaka.
STRONA 25Alchemia Odchudzania 25 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Jeśli wcześniej natrzesz kurczaka, aromat czosnku, ziół i cytryny będzie bardzie intensywny, a kurczak będzie smakował jeszcze lepiej. Piec około jednej godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
ALCHEMIA ODCHUDZANIA 20 Przepisów Spalających Tłuszcz © Copyright by Katarzyna Gurbacka Warszawa 2009 Wszelkie prawa zastrzeŜone All rights reserved
Alchemia Odchudzania 2 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Niniejsza publikacja nie moŜe być kopiowana oraz w Ŝaden sposób rozprowadzana. Powielanie jej w jakikolwiek sposób jest niedozwolone i oznacza łamanie praw autorskich i intelektualnych Katarzyny Gurbackiej autorki Alchemii Odchudzania Zabrania się odsprzedaŜy publikacji, zgodnie z regulaminem jakschudnac.com.pl. Katarzyna Gurbacka dołoŜyła wszelkich starań, by zawarte w tej ksiąŜce informacje były kompletne i rzetelne. Nie bierze jednak Ŝadnej odpowiedzialności ani za ich wykorzystanie ani za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania informacji zawartych w ksiąŜce. Wszelkie prawa zastrzeŜone All rights reserved
Alchemia Odchudzania 3 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SPIS TREŚCI SPIS TREŚCI .........................................................................................................................................3 PRZEPISY.............................................................................................................................................4 CUKINIA Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ .......................................................................................................... 6 SZPINAK Z GRZYBAMI ................................................................................................................................ 8 SMAŻONA CUKINIA ................................................................................................................................... 9 SMAŻONE WARZYWA.............................................................................................................................. 10 SAŁATKA Z POMIDORÓW......................................................................................................................... 11 ZUPA BROKUŁOWA ................................................................................................................................. 12 SOS DO SAŁAT......................................................................................................................................... 13 ZDROWY HAMBURGER............................................................................................................................ 14 OMLET .................................................................................................................................................... 15 AROMATYCZNY ŁOSOŚ ............................................................................................................................ 16 ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA........................................................................................................................... 18 PIECZONY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI ............................................................................................................ 20 PIECZONY LEKKO PIKANTNY KURCZAK ..................................................................................................... 22 KURCZAK Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI........................................................................................................... 24 KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI ........................................................................................................ 26 KACZKA Z GRUSZKAMI............................................................................................................................. 28 GRILLOWANA WOŁOWINA Z GRZYBAMI .................................................................................................. 30 KAWA ODCHUDZAJĄCA........................................................................................................................... 32 DOMOWY CHLEB..................................................................................................................................... 33 PRZEPIS NA DOBRĄ OWSIANKĘ................................................................................................................ 35
Alchemia Odchudzania 4 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka PRZEPISY PoniewaŜ Alchemia Odchudzania nie jest typową krótkotrwałą dietą, raczej sposobem zdrowego odŜywiania się, dzięki któremu schudniesz i zachowasz szczupłą sylwetkę, waŜne jest, abyś juŜ codzienne jadła zdrowe, pyszne i ładnie wyglądające potrawy. Jedzenie wciąŜ tych samych i tak samo wyglądających posiłków znudzi się po krótkim czasie nawet najbardziej wytrwałym z nas. Aby zapobiec kuchennej nudzie przygotowałam 20 pysznych przepisów, które oprócz tego, Ŝe fantastycznie smakują to takŜe, rewelacyjnie wyglądają na talerzu. Te wspaniałe przepisy na pyszne potrawy, pomogą Ci schudnąć w czasie stosowania MOJEJ METODY. Są zdrowe, ułatwią Ci odchudzanie, a ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Świetnie smakują takŜe na zimno. MoŜesz je przyrządzić wcześniej i zabrać na przekąskę lub obiad do pracy. Proponowane przez ze mnie przepisy pochodzą z internetu i ciekawych ksiąŜek kucharskich, ale zmodyfikowałam je dość znaczenie „odchudzając” kaŜdy przepis z niezdrowych dodatków,
Alchemia Odchudzania 5 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka przez które tyjesz. Przepisy, które Ci proponuję stosuję od dawna, są wypróbowane i sprawdzone. Smakują nie tylko mi, ale takŜe całej mojej rodzinie i znajomym, dzięki temu, z łatwością mogę jeść zdrowe posiłki juŜ zawsze. Przepisy, które za chwilę Ci zdradzę, moŜesz takŜe przygotować na grilla, przyjęcie lub elegancką kolację. MoŜesz je jeść bez wyrzutów sumienia, Ŝe przerywasz proponowaną dietę np. z powodu imienin u mamy. Jedząc te pyszne potrawy, nie będziesz teŜ musiała siedzieć głodna, patrząc jak inny wcinają. MoŜesz śmiało rozkoszować się ich smakiem, bez obawy, Ŝe utyjesz albo po przyjęciu, trzy dni będziesz musiała głodować, Ŝeby wrócić do wagi sprzed imienin. Aby wypędzić z kuchni nudę, wypróbuj chociaŜ jeden przepis w tygodniu. Gwarantuję Ci, Ŝe będziesz zachwycona.
Alchemia Odchudzania 6 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka CUKINIA Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 1 cukinia 1 papryka zielona 1 papryka Ŝółta 1 papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyŜka nierafinowanego oleju rzepakowego Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Zioła: natka pietruszki 1 duŜa łyŜka, szczypta ziół prowansalskich, szczypta oregano, szczypta majeranku. Przygotowanie Na patelnie wlewamy olej i podsmaŜamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną cukinię, po chwili paprykę. PodsmaŜamy około 4-5 minut, aŜ warzywa przyrumienią się i zmiękną. Na końcu dodajemy
Alchemia Odchudzania 7 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka pokrojone pomidory i natkę pietruszki. Warzywa dusimy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy przyprawami, solą i pieprzem.
Alchemia Odchudzania 8 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SZPINAK Z GRZYBAMI 1 kg szpinaku ½ kg pieczarek 1 łyŜka masła 2 ząbki czosnku Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Szpinak opłucz i posiekaj. Pieczarki pokrój na plasterki. Na rozgrzaną patelnię połóŜ masło, dodaj czosnek, później pieczarki smaŜ około 5-6 minut. Na koniec dodaj szpinak i smaŜ kolejne 5-6 minut. Dopraw solą i świeŜym, mielonym pieprzem.
Alchemia Odchudzania 9 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SMAŻONA CUKINIA 4 średnie cukinie 2 duŜe białe cebule 1 łyŜka masła 1 pęczek natki pietruszki Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Pokrój w talarki cukinie i cebulę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaŜ na nim cebulę, lekko posól. Cebula powinna się zeszklić i nabrać ładnego, lekko złocistego koloru. Dodaj pokrojoną cukinię i smaŜ całość około 8-10 minut, aŜ cukinia zmięknie i przyrumieni się. Na koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
Alchemia Odchudzania 10 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SMAŻONE WARZYWA 1 cukinia 1 cebula 1 pomidor 1 gotowany brokuł 1 papryka 1 łyŜka nierafinowanego oleju rzepakowego Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Warzywa kroimy na kawałki. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulkę, trochę ją podsmaŜamy i lekko solimy, dokładamy cukinię i paprykę, dalej smaŜymy, na koniec dodajemy pomidory i brokuły. Warzywa doprawiamy gruboziarnistą solą, świeŜo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą chili. Danie moŜna posypać łyŜką siekanej natki pietruszki lub koperkiem.
Alchemia Odchudzania 11 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SAŁATKA Z POMIDORÓW 1 duŜy pomidor 1 mała cebula ŚwieŜo mielony czarny pieprz, gruboziarnista sól, kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju lnianego MoŜna dodać szczypiorek, natkę pietruszki lub świeŜą bazylię. Przygotowanie Pomidor, cebulę pokroić na kawałki, takie jak lubisz. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Alchemia Odchudzania 12 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka ZUPA BROKUŁOWA 1 brokuł ½ litra wody Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Ziele angielskie, liść laurowy, liść selera, pora, natka pietruszki. Przygotowanie: Do pół litra wrzącej wody, wrzucamy brokuły i przyprawy. Gotujemy około 15 minut, następnie zupę mixujemy. MoŜna posypać ją natką pietruszki.
Alchemia Odchudzania 13 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka SOS DO SAŁAT 1 łyŜka stołowa oliwy z oliwek lub oleju lnianego kilka kropel soku z cytryny kilka kropel octu jabłkowego Przyprawy: świeŜo mielony czarny pieprz, gruboziarnista sól, majeranek, czosnek, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Najlepiej jest wlać je do małego słoiczka i wymieszać, potrząsając słoik.
Alchemia Odchudzania 14 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka ZDROWY HAMBURGER ½ kg mielonego mięsa wołowego, lub wołowo-wieprzowego 1 cebula 1 łyŜka smalcu wieprzowego Przyprawy, papryka chili, świeŜo mielony czarny pieprz, gruboziarnista sól, oregano, zioła prowansalskie. Przygotowanie Do mielonego mięsa wołowego dodajemy pokrojoną cebulę, szczypta papryki chili lub pieprzu cayen, czosnek, sól, pieprz czarny, łyŜeczka oregano i szczypta ziół prowansalskich. Wszystko mieszamy i formujemy hamburgery. SmaŜymy na 1 łyŜce smalcu wieprzowego. Długość smaŜenia zaleŜy od Twoich upodobań. Jeśli lubisz hamburgery bardziej wysmaŜone, smaŜysz je około 5 minut z kaŜdej strony.
Alchemia Odchudzania 15 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka OMLET Garść szpinaku Garść brokuł Garść pieczarek 1 mała cebula 1 łyŜka masła Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Podgotować brokuły i szpinak, pokroić cebulkę i pieczarki. Na jednej łyŜce masła 82% tłuszczu usmaŜyć cebulkę, wlać roztrzepane jajka, dorzucić szpinak, brokuły i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
Alchemia Odchudzania 16 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka AROMATYCZNY ŁOSOŚ ½ kg fileta z łososia moŜe być ze skórą lub bez 1 czerwona cebula 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 1 cytryna 2 łyŜki oliwy z oliwek 1 łyŜka posiekanej natki pietruszki Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Opłucz filet, a następnie osusz go papierowym ręcznikiem. Przygotuj marynatę: do miski wlej oliwę z oliwek, sok z jednej cytryny, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, pokrojoną w talarki cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojony na porcje filet z łososia. Ryba powinna się marynować około 30 minut, nabierze wówczas wspaniałego aromatu.
Alchemia Odchudzania 17 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Łososia według tego przepisu moŜna usmaŜyć na patelni juŜ bez dodatku tłuszczu przez około 5 minut z kaŜdej strony. MoŜesz teŜ połoŜyć rybę na grillu i piec około 8-10 minut lub upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Łososia moŜesz zastąpić inną rybą np. dorszem.
Alchemia Odchudzania 18 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA 1 kg fileta z łososia 1 kg szpinaku 1 brokuł 2 łyŜki oliwy z oliwek 1 łyŜka masła Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz 1 cytryna 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 1 łyŜka musztardy ½ litra naturalnego jogurtu 1 Ŝółtko Przygotowanie Filet z łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Na rozgrzaną patelnię włóŜ 1 łyŜkę masła, dodaj czosnek i szpinak. PodsmaŜ około 2-3 minut, aby szpinak zmiękł. Sparz brokuła i podziel go na małe kawałki.
Alchemia Odchudzania 19 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Naczynie Ŝaroodporne wysmaruj lekko oliwą z oliwek, połóŜ szpinak oraz brokuły, lekko posól i popierz. Na wierzch połóŜ filet z łososia. Posól go, popierz i polej sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Całość polej jogurtem wymieszanym z musztardą, Ŝółtkiem i koperkiem. Zapiekaj około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Łososia moŜesz zastąpić inną rybą.
Alchemia Odchudzania 20 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka PIECZONY ŁOSOŚ Z WARZYWAMI ½ kg fileta z łososia 1 cukinia ½ kg pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 1 biała cebula 1 gałązka rozmarynu 1 gałązka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyŜki oliwy z oliwek 3 łyŜeczki soku z cytryny 1 pęczek natki pietruszki Gruboziarnista sól, świeŜo mielony czarny pieprz, pieprz cytrynowy Przygotowanie Filet z łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Cukinię pokrój według uznania, na paski lub plasterki o szerokości około 2 cm. Cebulę pokrój w ósemki, posiekaj natkę pietruszki.
Alchemia Odchudzania 21 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Naczynie Ŝaroodporne wysmaruj lekko oliwą z oliwek, na środek połóŜ łososia, przypraw go solą, świeŜym mielonym czarnym pieprzem, pieprzem cytrynowym i polej sokiem z cytryny. Łososia obłóŜ warzywami, cukinią, pomidorami, cebulą i czosnkiem (nie obrane ząbki) połóŜ rozmaryn i tymianek, posól i popieprz. Polej resztą oliwy z oliwek. Piecz około 30 minut, w zaleŜności od grubości i wielkości ryby. Na koniec posyp wszystko natką pietruszki. Łososia moŜesz zastąpić inną rybą.
Alchemia Odchudzania 22 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka PIECZONY LEKKO PIKANTNY KURCZAK 1 cały kurczak 2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 3 centymetrowy kawałek surowego imbiru 2 łyŜki nierafinowanego oleju rzepakowego ½ łyŜeczki mielonej papryki ½ łyŜeczki tymianku ½ łyŜeczki mielonego cynamonu 6 całych goździków 2 łyŜki gruboziarnistej soli ŚwieŜo mielony czarny pieprz Przygotowanie Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze natrzeć solą. Paprykę chili, czosnek i imbir najlepiej zmiksować w malakserze, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, olej i dokładnie wymieszać.
Alchemia Odchudzania 23 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Tak powstałą masą nasmarować kurczaka. Piec w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Alchemia Odchudzania 24 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka KURCZAK Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI 1 kurczak około 1 kg 3 łyŜki nierafinowanego oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 1 cytryna 2 łyŜki nieoczyszczonej soli gruboziarnistej ŚwieŜo mielony czarny pieprz ŚwieŜe zioła, dowolnie jak lubisz. Ja polecam świeŜy majeranek, oregano, miętę, tymianek i trochę liści bazylii. Przygotowanie Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze natrzeć solą. Ząbki czosnku zmiaŜdŜyć i połączyć z olejem rzepakowym, dodać sok z cytryny i pozostałe zioła. Całość wymieszać i nasmarować kurczaka.
Alchemia Odchudzania 25 www.jakschudnac.com.pl © Copyright by Katarzyna Gurbacka Jeśli wcześniej natrzesz kurczaka, aromat czosnku, ziół i cytryny będzie bardzie intensywny, a kurczak będzie smakował jeszcze lepiej. Piec około jednej godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.