? W I A TA
PRZYPRAW
D I ET ET Y C Z N E- P R Z EP I SY .N ET
TA JEM N I C E
A N ETA ST O L A R Z
INTRODUCTION
Wst ?p
Przyprawy pe?ni? bardzo wa?n? rol? w kuchni dietetycznej. Mog? sprawi?, ?e Twoje zdrowe
potrawy b?d? przepyszne, aromatyczne i b?d? wspomaga?y prac? uk?adu pokarmowego.
To w?a?nie pachn?ce zio?a i mieszanki ca?kowicie odmieni?y moje gotowanie i sprawi?y, ?e
zakocha?am si? w tworzeniu nowych smaków i przepisów. Tak narodzi?a si? moja pasja i
powsta?blog dietetyczne-przepisy.net.
Dzi?ki aromatycznym przyprawom podczas gotowania pachnie w ca?ym domu, a
domownicy nie zauwa?aj?, ?e serwowane przez nas dania s? dietetyczne. Je?eli chcesz na
trwa?e przej?? na zdrow? stron? ?ycia i nie t?skni? do dawnych nawyków ?ywieniowych,
poznaj tajemnice przypraw ?wiata i eksperymentuj z nimi w kuchni.
Przyprawy maj? bardzo d?ug? histori?. Ju? staro?ytni Egipcjanie u?ywali takich dodatków
jak czosnek, cebula, ja?owiec, kminek. Przyprawy odgrywa?y niegdy? bardzo wa?n? rol? w
handlu. Pieprz czarny stanowi??rodek p?atniczy. Warto?? szafranu, wanilii, ga?ki
muszkato?owej i innych egzotycznych przypraw porównywalna by?a ze z?otem. Przyprawy
stanowi?y o zamo?no?ci miast i pa?stw. Przypisywano im tak?e magiczne w?a?ciwo?ci.
Warto?? zió?w mojej zdrowej kuchni jest nieoceniona. Smaczne dania na blogu
dietetyczne-przepisy.net s? tego przyk?adem. Zapraszam na podró? po ?wiecie
aromatycznych przypraw!
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
INTRODUCTION
Rola przypraw w zdrowej kuchni
Przyprawy w kuchni fit maj? bardzo du?e znaczenie. Pe?ni? dwie wa?ne funkcje:
poprawiaj? funkcjonowanie uk?adu pokarmowego oraz nadaj? wyj?t kowy smak
daniom o obni?onej zawarto?ci t?uszczu. To w?a?nie przyprawy sprawiaj?, ?e zdrowe menu
z powodzeniem zast?puje ci??k?, t?ust? diet? i to one mog? doprowadzi? do tego, ?e ju?
nigdy nie b?dziemy chcieli wróci? do dawnych nawyków ?ywieniowych. Przyprawy potrafi?
?odczarowa?? nielubiane warzywa i w ten sposób pomóc w dostarczaniu do organizmu
wi?kszej ilo?ci b?onnika oraz witamin.
Przyprawy maj? dzia?anie prozdrowotne ? przede wszystkim przyspieszaj? przemian?
materii, poprawiaj? trawienie, wzmacniaj? organizm i dostarczaj? wielu cennych witamin i
minera?ów. Maj? wp?yw na procesy biochemiczne zachodz?ce w organizmie cz?owieka.
Dlatego wa?na jest odpowiednia kompozycja i ilo?? stosowanych zió?. Wi?kszo?? przypraw
wykorzystywana jest tak?e w zio?olecznictwie, co oznacza, ?e maj? one pozytywny wp?yw
na ludzki organizm. Wynika to z zawarto?ci takich zwi?zków jak olejki eteryczne, garbniki
czy sole mineralne. Dzi?ki tym sk?adnikom dochodzi do intensywnego wydzielania soków
trawiennych podczas spo?ywania przypraw, a uk?ad pokarmowy zostaje pobudzony do
dzia?ania. Wi?kszo?? przypraw ma w?a?ciwo?ci antyoksydacyjne oraz antybakteryjne.
Zawieraj? przeciwutleniacze i neutralizuj? wolne rodniki. Do przypraw o najsilniejszym
dzia?aniu antyoksydacyjnym zaliczamy sza?wi? a tak?e oregano, majeranek, imbir, ja?owiec
i pieprz. Przyprawy o dzia?aniu przeciwzapalnym to bazylia, pieprz cayenne, cynamon,
go?dziki, lukrecja, mi?ta, oregano, rozmaryn, tymianek oraz kurkuma. Bakteriobójczy
charakter wykazuj? natomiast go?dziki, mi?ta, any?, cynamon, kminek, bazylia, tymianek
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Prozdrowot ne w?a?ciwo?ci niekt órych popularnych przypraw
- Bazylia ? ma dzia?anie rozkurczowe, pobudza wydzielanie soku ?o??dkowego,
poprawia trawienie
- Cynamon ? poprawia ukrwienie wszystkich narz?dów, wspomaga trawienie,
rozgrzewa organizm
- Estragon ? wzmacnia ?o??dek, ?agodzi wzd?cia,
- Gorczyca ? pomaga na bóle reumatyczne ? nale?y stosowa? ok?ady z gorczyc?,
- ·mbir ? ?agodzi bóle miesi?czkowe oraz md?o?ci, dzia?a moczop?dnie oraz
rozgrzewaj?co. Pomaga w przezi?bieniach, dzia?a przeciwnowotworowo
- Ja?owiec ? u?atwia trawienie, dzia?a napotne, moczop?dne, ?ó?ciop?dne,
- Kminek ? ma dzia?anie rozkurczowe, wspomaga trawienie oraz ?agodzi kolki,
- Kurkuma ? pomaga w gojeniu si? ran, obni?a cholesterol, dzia?a
antynowotworowo.
- Majeranek ? ma dzia?anie wykrztu?nie i przeciwzapalnie,
- Mi?ta ? poprawia trawienie, ?agodzi dolegliwo?ci reumatyczne, czkawk?, wzd?cia
oraz choroby gard?a i zatok.
- Mi?ta jest ?wietnym lekarstwem na biegunk?
- Melisa ? obni?a ci?nienie krwi, pomaga przy bezsenno?ci i ?agodzi niestrawno?ci,
jest tak?e antydepresantem
- Rozmaryn ? wspomaga trawienie, dzia?a ?ó?ciop?dnie, moczop?dnie oraz
pobudzaj?co,
- Sza?wia ? powoduje zwi?kszenie wydzielania soków trawiennych, u?atwia
przyswajanie sk?adników od?ywczych przez organizm, dzia?a
przeciwwymiotnie,Tymianek ? dzia?a wykrztu?nie, mo?na go stosowa? w
dolegliwo?ciach gard?a, poprawia trawienie i apetyt
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Podzia?przypraw
W zdrowej kuchni stosujemy bardzo wiele przypraw, które generalnie dzieli si? na
zio?owe, korzenne i warzywne. Wyst?puj? one tak?e w formie mieszanek
przyprawowych ? kupuj?c je nale?y wybiera? mieszanki bez glutaminianu sodu i
sztucznych dodatków
- przyprawy zio?owe: bazylia, cz?ber, estragon, lubczyk, majeranek, melisa, mi?ta,
lebiodka- oregano
- przyprawy korzenne: any?, cynamon, imbir, kardamon,
- przyprawy warzywne: cebula, czosnek, papryka
- mieszanki zio?owe :
- curry (kolendra, kmin, bia?y pieprz, ?ó?ta musztarda, czerwona papryka, imbir),
- zio?a prowansalskie (tymianek, rozmaryn, sza?wia lekarska, cz?ber, bazylia, oregano,
majeranek, mi?ta pieprzowa).
- pieprz zio?owy (kolendra, kminek, gorczyca bia?a, majeranek, li?? laurowy, korze?
chrzanu, papryka) i wiele innych
St osowanie przypraw
Przyprawy stosujemy zgodnie z naszymi upodobaniami kulinarnymi. Zach?cam do
eksperymentowania w kuchni i korzystania tak?e z przypraw innych kuchni ?wiata.
Wi?kszo?? przypraw nale?y dodawa? pod koniec gotowania, aby nie utraci?y aromatu
(oregano, majeranek) lub nie nabra?y gorzkiego smaku (cz?ber czy kminek).Pieprz
mielony natomiast warto dodawa? wcze?niej, aby jego aromat nie by? zbyt silny
(oczywi?cie w zale?no?ci od upodoba? kulinarnych). Zio?a ?wie?e dodajemy zawsze po
koniec gotowania w wi?kszej ilo?ci ni? suszone. Przyprawy rozcierane w mo?dzierzu tu?
przed dodaniem ich do potraw maj? silniejszy aromat.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Jak przechowywa? przyprawy
Najlepiej trzyma? aromatyczne zio?a w szklanych zamkni?tych s?oiczkach z dala od
promieni s?onecznych w ch?odnym miejscu. Najlepiej nie trzyma? przypraw w pobli?u
kuchenki, poniewa? ciep?o i opary mog? zniszczy? ich w?a?ciwo?ci.
Dobrym miejscem do przechowywania przypraw jest zamra?arka. ?wie?e listki zió?
mo?na w?o?y? do pojemniczków na lody, zala? wod? mineraln? i zamrozi?. Takie kostki
dodajemy potem do zup i potraw.
Przyprawy warto kupowa? w ca?o?ci ? dotyczy to ga?ki muszkato?owej, kardamonu,
cynamonu, kminku, pieprzu czy go?dzików. Wówczas zachowuj? aromat na d?u?ej.
Jak suszy? zio?a
Aby wysuszy? zio?a zabrane w ogródku lub pozosta?o?ci zió? w doniczce, nale?y je
najpierw umy?, osuszy? na papierowym r?czniku i usun?? zwi?d?a lub zepsute listki.
Nast?pnie trzeba je pogrupowa? w ma?e p?czki, zwi?za? sznurkiem i powiesi? w
przewiewnym, zacienionym miejscu. Mo?na je dodatkowo os?oni? w papierowej torbie
przed kurzem i promieniami s?onecznymi.
Zio?a mo?na tak?e suszy? w piekarniku, aby przy?pieszy? proces. Na blasze do pieczenia
uk?adamy lu?no zio?a i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika w 35
stopniach. Nale?y bacznie obserwowa?, aby zio?a si? nie przypali?y i nie straci?y
aromatu.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Zast osowanie kulinarne przypraw
Przyprawy czyni? cuda w naszej kuchni. Je?eli nie lubisz warzyw, przekonaj si?, ?e
mo?na je odczarowa? i sprawi?, aby by?y pyszne przy pomocy aromatycznych dodatków
- Cukinia - doprawiaj j? czosnkiem, bazyli?, oregano, rozmarynem, dodawaj do
spaghetti, leczo czy zapiekanek. Cukini? mo?na tak?e faszerowa? i przyprawia?
w arabskim lub indyjskim stylu z dodatkiem kminu rzymskiego i curry.
- Bak?a?an - ?wietnie pasuje do niego mieszanka bazylii, pietruszki i cynamonu.
Idealnie komponuje si? z arabskimi przyprawami takimi jak kmin rzymski,
kolendra oraz w?gierskimi mieszankami papryki i rozmarynu.
- Broku?y -dodaj do da? z broku?ami troch? curry, oraz sera mozzarella. Broku?
komponuje si? wspaniale z czosnkiem i pra?onymi migda?ami. W zupie krem z
broku?ów warto u?y? oregano i soku z cytryny.
- Brukselka - mo?na j? traktowa? podobnie jak kapust? i doprawia? majerankiem
kminkiem i je?? z sosem pomidorowym jak go??bki. Pasuje do niej tak?e sos
sojowy.
- Dynia ? dopraw j? bia?ym pieprzem i ga?k? muszkato?ow? oraz czosnkiem. Dyni?
mo?esz doda? tak?e do tajskiego curry z mleczkiem kokosowym i traw?
cytrynow? oraz potraw meksyka?skich z papryk?, kuminem, kolendr? i chili.
INTRODUCTION
Leksykon przypraw
Any?? przyprawa o silnym aromacie, która jest stosowana tak?e w celach leczniczych.
Pasuje do wypieków: pierników i deserów. U?ywany jest w kuchni orientalnej i europejskiej
nie tylko do wyrobów cukierniczych, ale tak?e do da? mi?snych. Lecznicze w?a?ciwo?ci
any?u to dzia?anie rozkurczowe, antybakteryjne i pozytywny wp?ywa na funkcjonowanie
uk?adu pokarmowego.
Bazylia? to znana wszystkim przyprawa stosowana w wielu kuchniach ?wiata. My
kojarzymy j? przede wszystkim z kuchni? w?osk? i ??czymy j? z pomidorami. Bazyli? mo?na
stosowa? zarówno ?wie?? jak i suszon?. ?wie?a zachowuje du?o cennych warto?ci
od?ywczych, a suszona ma intensywniejszy aromat. Istnieje wiele odmian bazylii: bazylia
tajska stosowana w kuchni azjatyckiej, bazylia czerwona o ciemnych li?ciach, bazylia
cytrynowa o cytrusowym aromacie, bazylia cynamonowa o lekko korzennym zapachu i
inne.
Bazylia to znany dodatek do makaronów, spaghetti, sk?adnik sosu Pesto. Dodatek samej
bazylii do dania nadaje mu wspania?y aromat bez stosowania dodatkowych przypraw.
?wie?? bazyli? stosuj? np. w po??czeniu z makaronem spaghetti, pomidorkami
koktajlowymi i serem ple?niowym lub parmezanem tak jak zrobi?am to w przepisie na
aromatycznego kurczaka z cukini? lub lekkiego kurczaka w sosie pomidorowym. Bazyli?
doprawiam tak?e dania z jajek np. frittat? z pomidorami i mozzarell?. ?wie?a bazylia to
oczywi?cie popularny dodatek do sa?atek np. sa?atki caprese i wielu innych sa?atek.
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Bazyli? warto ??czy? z oregano- takie zestawienie pasuje idealnie do pizzy, zapiekanek z
pomidorami, sosów i makaronów.
Proste spaghetti z szynk? i pomidorami warto doprawi? bazyli? i rozmarynem ? to
równie? bardzo popularne zestawieni przypraw.
Bazyli? ??czymy tak?e z tymiankiem, estragonem i cz?brem oraz chili.
Chili -istnieje wiele odmian papryczek chili, które ró?ni? si? ostro?ci?. Ostro?? oznacza
si? w tzw jednostkach Scoville?a.
Chili mo?na stosowa? zarówno w formie ?wie?ej, jak i suszonej. Te dwie formy
ca?kowicie ró?ni? si? smakiem. ?wie?e chili posiadaj? wyra?n? pikanteri? i s?odycz,
suszone chili natomiast niesie pe?n?, owocow?, rodzynkow? s?odycz wraz z mniejszym
lub wi?kszym posmakiem tytoniu i dymu.
Chili stosuje si? do wielu potraw i mieszanek przypraw (np. curry). Ostro?? dania zale?y
nie tylko od rodzaju papryczki, ale tak?e od zawarto?ci t?uszczu ? potrawy bardziej t?uste
przyt?umiaj? ostro?? chili.
Ja cz?sto wykorzystuj? chili w daniach kuchni meksyka?skiej oraz tajskiej. Chili pe?ni
wa?na rol? w diecie odchudzaj?cej, poniewa? znacznie przyspiesza tempo przemiany
materii.
Chrzan ?to d?ugi korze?, który w formie startej ma bardzo ostry i dra?ni?cy smak.
Chrzan jest stosowany do przygotowywania popularnego sosu chrzanowego i idealnie
pasuje do mi?s. Sos z dodatkiem chrzanu podawany na gor?co traci bardzo ostry smak
i staje si? ?agodny i aromatyczny. Chrzan uzupe?nia równie? smak w?dlin, potraw z jajek
na zimno, serów, kurczaka i gor?cej szynki. Doskonale komponuje si? ze smakiem ryb i
cz?sto podawany jest z w?dzonym pstr?giem. Zmieszany z jogurtem tworzy pikantn?
polew? do pieczonych ziemniaków.
Korze? chrzanu ma tak?e szerokie zastosowanie w lecznictwie.
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Cynamon- jest to przyprawa otrzymywana z suszonej kory cynamonowca. Ma intensywny
korzenny aromat. W Polsce stosujemy go g?ównie do ciast, deserów i grza?ców, jednak w
kuchni azjatyckiej i arabskiej stosuje si? go cz?sto do da? wytrawnych i mi?s.
Cynamon jest znany tak?e z w?a?ciwo?ci leczniczych. Rozgrzewa i pomaga zwalczy?
przezi?bienie, obni?a poziom cholesterolu we krwi, ?agodzi dolegliwo?ci ?o??dkowe,
przyspiesza metabolizm.
Ja cz?sto stosuj? cynamon w piernikach i innych ciastach np. ze ?liwkami lub w cie?cie
marchewkowym, dyniowym i ciasteczkach owsianych. Przekona?am si? tak?e, jak wspaniale
cynamon komponuje si? z mi?sem ? dodaj? go np. do bak?a?anów faszerowanych
kurczakiem, a tak?e do leczo z dodatkiem kie?basy z piersi kurczaka. W potrawach mi?snych
??cz? cynamon z ga?k? muszkato?ow?, pietruszk?, bazyli? i chili lub bardziej w stylu indyjskim z
kolendr?, kuminem, kardamonem i go?dzikami.
Gdy przygotowuj? ciasta, ??cz? cz?sto cynamon z kardamonem, a tak?e z go?dzikami,
imbirem, any?em i ga?k? muszkato?ow? otrzymuj?c intensywnie korzenny i s?odki aromat. Tak
zrobi?am przygotowuj?c ciasteczka owsiane.
Czarnuszka- to czarne nasionka o smaku lekko pikantnym, po roztarciu przypominaj?cym
oregano. Stosowana jest w kuchni indyjskiej do da? z jagni?ciny oraz warzyw, posypuje si? ni?
tak?e pieczywo. Czarnuszka jest sk?adnikiem indyjskiej przyprawy garam masala.
Ma ona tak?e dzia?anie lecznicze ? pomaga przy niestrawno?ciach.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Cz?ber- to intensywna, do?? pikantna przyprawa o silnym aromacie. Mo?na j? z
powodzeniem uprawia? w ogórodku, poniewa? przetrwa zim?. Cz?ber jest sk?adnikiem
pieprzu zio?owego, a tak?e mieszanek przypraw do zapiekanek. Znajduje si? tak?e w
mieszankach zio?owych takch jak zio?a prowansalskie czy czubryca.
Ja stosuj? cz?ber do zapiekanek np. mojej ulubionej zapiekanki z cukinii i kurczaka, a
tak ?e do da? z jajek np. omletów. Cz?ber doskonale podkre?la smak da? z nasion
str?czkowych ? fasoli, cieciorki, soczewicy. Jest przypraw? ?wietn? dla wegetarian i
wegan, poniewa? sprawia, ?e dania warzywne maj? wyra?ny smak. Cz?ber pasuje tak?e
do da? z makaronów i do sosów oraz gulaszów.
Cz?ber ma dzia?anie antyseptyczne, a tak?e jest znanym ?rodkiem na za?agodzenie
biegunki.
Czosnek ?to bulwa ro?liny z rodziny liliowatych. Zazwyczaj sk?ada si? z 10 z?bków
oddzielonych membranami. Gdy kupujemy czosnek nale?y zwróci? uwag?, aby bulwa
by?a zbita i posiada?a wielowarstwow? os?onk?. Gdy z?bki czosnku s? lu?ne, oznacza to,
?e ?rodek zaczyna si? psu?.
Czosnek ma bardzo du?e zastosowanie w kuchni. Pasuje praktycznie do ka?dego dania.
Zarówno do potraw mi?snych, jak i zup, jest tak?e sk?adnikiem dressingów i sosów do
sa?atek.
Czosnek jest tak?e powszechnie stosowany w leczeniu przezi?bie? i w innych
dolegliwo?ciach.
Czosnek nied?wiedzi? ma smak podobny do szczypiorku o czosnkowym aromacie.
?wietnie pasuje do wszelkiego rodzaju past, da? z jajek, a tak?e do w?dlin. Najlepiej je??
go w stanie surowym, poniewa? suszony traci aromat. ?wie?y czosnek nied?wiedzi
dodajemy do gor?cych potraw tu? przed podaniem.
Est ragon- jest wa?nym sk?adnikiem kuchni francuskiej. ?wie?ych li?ci nale?y u?ywa?
jako dodatek do sa?atek, jako dekoracja lub sk?adnik sosu tatarskiego. Dobrze jest ??czy?
go ze szczypiorkiem i pietruszk?. Da? doprawionych estragonem nie mo?na gotowa?
zbyt d?ugo, bo wydob?dzie to gorzkawy smak estragonu.
Estragon najcz??ciej stosuje si? do przygotowania ryb, ale pasuje on tak?e do kurczaka i
indyka. Mo?na go dodawa? do da? warzywnych ? ziemniaków, marchewki, szparagów,
broku?ów, buraków groszku. Pasuje tak?e do wszelkiego rodzaju serów i da? z jajek.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Ga?ka muszkat o?owa- uprawiana jest w Indiach. Jest owocem wiecznie zielonego
drzewa muszkato?owca korzennego.
Ga?k? dodajemy do potraw w ma?ej ilo?ci. Jest powi?zana g?ównie z daniami na s?odko ?
ciastkami, piernikami, deserami. ?wietnie pasuje do potraw z serem np. sosów
serowych oraz przepisów z jajkami np. omletów, tart, frittat, wspaniale komponuje si? z
warzywami takimi jak : kapusta, szpinak, broku?, fasola, cebula i ober?yna.
Ga?ka muszkato?owa w ma?ych ilo?ciach ma dzia?anie lecznicze ? pomaga przy
wzd?ciach i wspomaga trawienie.
Ja stosuj? ga?k? muszkato?ow? do da? ze szpinakiem np. ?ososia w lekkim sosie
szpinakowym (przepis znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net), sosów oraz
s?odkich wypieków. U?ywam j? jako sk?adnik przyprawy do piernika.
Gorczyca- jest jedn? z najstarszych przypraw. Jest g?ównym sk?adnikiem musztardy.
Wyró?niamy ró?ne odmiany gorczycy: bia??, czarn? i br?zow?
- Gorczyca bia?a ? jest najpopularniejsza. U?ywa si? jej do marynat z dodatkiem
octu (ogórków, ryby w occie oraz do produkcji musztardy. Ma w?a?ciwo?ci
konserwuj?ce.
- Gorczyca czarna ? jej nasiona s? mniejsze ni? gorczycy bia?ej, a w smaku nieco
ostrzejsze.
Go?dziki- wygl?dem przypominaj? ma?e gwo?dzie i st?d wywodzi si? ich nazwa. S?
niedojrza?ymi, nieotwartymi p?czkami kwiatów tropikalnego drzewa. Maj? bardzo
intensywny aromat, dlatego ?atwo mog? zdominowa? potrawy. U?ywa si? ich do
s?odkich wypieków, piernika, ciasteczek, do rozgrzewaj?cych napojów.
Go?dziki nadaj? wspania?y aromat pieczeni wieprzowej oraz daniom z dziczyzny. S? one
sk?adnikiem wielu mieszanek przypraw np. przyprawy 5 smaków, garam masala,
przyprawy do piernika. S? bardzo popularne w kuchniach Afryki Pó?nocnej i Bliskiego
Wschodu.
Cz?sto wykorzystuj? go?dziki do s?odkich wypieków, a tak?e lubi? je ??czy? z mi?sem dla
uzyskania zaskakuj?cego aromatu. ?wietnie ??cz? si? ze smakiem pomara?czy, dlatego
stworzy?am te? przepis na rozgrzewaj?c? owsiank? z pomara?cza i go?dzikami.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Imbir- to k??cze o jasno?ó?tym kolorze. Ma ciep?y, s?odkawy i pikantny aromat. Jest
wa?nym sk?adnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Wchodzi w sk?ad mieszanki curry
oraz past curry.
Stosuje si? go do ciast i ciasteczek oraz herbat i napojów rozgrzewaj?cych. Posiekane
korzenie ?wie?ego imbiru mo?na u?ywa? tak?e do sa?atek. Popularny jest tak?e imbir w
formie marynowanej i kandyzowanej.
Imbir ma w?a?ciwo?ci przeciwzapalne i cz?sto stosowany jest w przezi?bieniach. Usuwa
tak?e toksyny z organizmu i zmniejsza bóle mi??ni.
Ja stosuj? to k??cze w daniach kuchni chi?skiej i tajskiej, zarówno w formie
sproszkowanej, jak i ?wie?ej. Imbir doskonale pasuje do zupy tajskiej z kurczakiem.
któr? znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net.
Ja?owiec- to owoce drzewa iglastego. Idealnie pasuj? do mi?s, nadaj?c im od?wie?aj?c?
?sosnow??nut?. Stosuje si? je przede wszystkim do dziczyzny, ciel?ciny, jagni?ciny, ale
tak?e do kaczki i wieprzowiny. Jagody ja?owca dobrze komponuj? si? z innymi zio?ami i
przyprawami, szczególnie z tymiankiem, sza?wi?, oregano, majerankiem, li??mi
laurowymi, z zielem angielskim, cebul? oraz czosnkiem. Mo?na je tak?e po??czy? z
kolendr?.
Ja u?ywam ja?owca do pieczenia schabu w folii. Nadaje mi?su wspania?y aromat. Mo?na
zastosowa? ja?owiec tak?e w zapiekankach z kurczaka. Ja?owiec jest dodawany równie?
do bigosu i gulaszu.
Ja?owiec ma dzia?anie lecznicze ? jest stosowany w ró?nego rodzaju zaka?eniach.
Kardamon ma smak ciep?y, s?odkawy. Jest najbardziej popularny na Bliskim i Dalekim
Wschodzie. Pojawia si? tak?e w kuchni holenderskiej i skandynawskiej.
Dodaje si? go do potraw curry jest tak?e sk?adnikiem da? z ry?u ? pilaw. Doprawia si?
nim tak?e s?odkie napoje oraz ciastka.
Cz?sto wykorzystuj? kardamon w wypiekach ? doskonale uzupe?nia smak cynamonu w
cie?cie kruchym ze ?liwkami. Lubi? u?ywa? tej przyprawy do da? mi?snych ? nadaje im
g??bi? aromatu.
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Kmin rzymski (kumin) to ro?lina z rodziny pietruszkowatych. Jako przyprawy u?ywa si? jej
nasion, które maj? mocny, nieco ostry i gorzkawy smak i s? bardzo aromatyczne. Przypraw?
nale?y u?ywa? z umiarem, aby nie przyt?oczy?a smaku potraw. Kmin rzymski stosuje si? w
Indiach, na Dalekim i Bliskim Wschodzie, a tak?e w kuchni meksyka?skiej, portugalskiej i
hiszpa?skiej. Wykorzystuje si? go g?ównie do potraw mi?snych, ale mo?na równie? doda?
kumin do da? z fasol?, bak?a?anem czy dyni?. Kmin rzymski jest sk?adnikiem wielu
mieszanek przypraw np. curry i doprawia si? nim popularne dania takie jak chili con carne.
Kumin ma tak?e dzia?anie lecznicze w przypadku niestrawno?ci md?o?ci czy biegunki
Lubi? dodawa? kmin rzymski do indyjskiego curry i doprawia? nim dania mi?sne. ?wietnie
si? sprawdzi?w przepisie na czerwone curry z kurczaka z pomidorami (przepis znajdziecie na
blogu dietetyczne-przepisy.net).
Kminek- zaliczamy zarówno do przypraw, jak i do zió?leczniczych. Jest ro?lin? z gatunku
selerowatych. Mo?na go d?ugo przechowywa? w szczelnie zamkni?tym pojemniku. Nale?y go
dodawa? pod koniec gotowania, poniewa? d?ugo gotowany staje si? gorzki. Kminek jest
popularny w kuchniach niemieckiej, austriackiej, wschodnioeuropejskiej oraz
skandynawskiej. Dodaje si? go do pieczeni, kapusty kiszonej, chleba, serów. Pasuje do
polskich da? takich jak bigos, kapu?niak, grochówka, zupa grzybowa oraz do wszystkich da?
z kapusty. Mo?na stosowa? go tak?e zamiennie z kminem rzymskim, cho? ich smak ró?ni si?.
Dodaje si? go do przyprawy Harrisa i czasami do mieszanki garam masala.
Kminek ma bardzo dobry wp?yw na trawienie i ?agodzi dolegliwo?ci ?o??dkowe.
Ja doprawiam kminkiem zupy np. dietetyczna kwa?nic?, poniewa? ?wietnie komponuje si? z
kapust?. Dodaj? go tak?e do da? w meksyka?skim stylu, ??cz?c go z papryk?, czosnkiem i
kolendr?.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Kolendra - li?cie maj? bardzo charakterystyczny aromat i s? stosowane w kuchni
tajskiej, hiszpa?skiej indyjskiej, a tak?e w kuchniach po?udniowoafryka?skich.
Li?cie mo?na dodawa?do da? curry, zup, sa?atek, serka wiejskiego. Wspaniale
podkre?laj? smak zupy tajskiej z mleczkiem kokosowym.
Kolendra - nasiona maj? ?agodny, ciep?y i s?odkawy smak, z delikatn? nutk? skórki
pomara?czowej. S? one dodatkiem do popularnej przyprawy curry. Kolendra pasuje
tak?e do gulaszów i zup. Jest sk?adnikiem mieszanki garam masala a tak?e wielu
marynat.
Jest typowa dla kuchni arabskiej. Wykorzystuje si? j? do przygotowania kotletów z
ciecierzycy - falafel (przepis znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net). Mo?na ??czy?
j? z wieprzowin? i pomara?cz?.
Ja cz?sto stosuj? kolendr? do da? curry a tak?e do meksyka?skiego chili con carne
razem z papryk?, kminkiem i czosnkiem.
Koperek- jest stosowany do marynowania warzyw ? pikli, kiszonych ogórków, kapusty
kiszonej. Idealnie komponuje si? z rybami ? ?osiem, dorszem i innymi. Cz?sto jest
sk?adnikiem dipów, sosów,a tak?e zup. ?wie?y koperek pasuje do jajek, serka
wiejskiego, ziemniaków.
Koperek jest cz?sto wykorzystywany w kuchni rosyjskiej i kuchniach
wschodnioeuropejskich w tym polskiej
Ma tak?e dzia?anie uspakajaj?ce - pomaga w zasypianiu.
Bardzo cz?sto dodaj? koperek do ryb zapiekanych w piekarniku np. dorsza z czosnkiem
i koperkiem. Lubi? go u?ywa? w sa?atkach z w?dzon? ryb?, a tak?e doprawi? nim serek
wiejski lub kefir.
Kozieradka- to twarde nasionka ro?liny podobnej do fasoli. Ma ona nieco gorzkawy
posmak podobny do lubczyku lub selera. Jest sk?adnikiem past curry stosowanych w
kuchni np. tajskiej. Przyprawia si? ni? ryby takie jak tu?czyk czy makrela.Jej nasiona s?
sk?adnikiem cha?wy.
Kozieradka obni?a poziom cukru we krwi i ?agodzi dolegliwo?ci przewodu
pokarmowego, podwy?sza tak?e poziom testosteronu.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Kurkuma- u?ywana jest jako przyprawa i jako barwnik.Jest to k??cze, które przypomina
imbir. Kupuje si? j? w postaci zmielonej i nale?y przechowywa? w zamkni?tym
pojemniku z dala od promieni s?onecznych. Jest sk?adnikiem mieszanki curry.
Stosuje si? j? na du?? skal? na Wschodzie i Bliskim wschodzie. Jest popularna w kuchni
maroka?skiej, w kuchni indyjskiej dodawana jest te? do s?odkich wypieków.
Jest uznawana za substancj? przeciwrakow?.
Lawenda? jest to dobrze znana ro?lina o pi?knym aromacie. Kwiaty maja kolor od
purpurowego do b??kitnego. Jest stosowana w przemy?le kosmetycznym,
farmaceutycznym i pe?ni wa?n? rol? w ?wiecie kulinarnym.
W kuchni stosujemy lawend? angielsk?. Ma lekko cytrusowy, kwiatowy smak. Jest blisko
spokrewniona z rozmarynem, mi?t?, sza?wi? i tymiankiem ? wi?c mo?na j?
wykorzystywa? podobnie jak te przyprawy. Stosuje si? j? do doprawiania dziczyzny,
pasuje do ciast i kremów, wchodzi w sk?ad zió? prowansalskich. ?wie?e kwiaty s?
jadalnym dodatkiem dekoracyjnym.
Li?? laurowy- ma charakterystyczny aromat, który uwalnia si? po pokruszeniu
suszonych li?ci. Li?cie powinny by? koloru oliwkowo - zielonego, je?eli maj? zabarwienie
br?zowe oznacza to, ?e s? stare i utraci?y smak.
Li?? laurowy stosowany jest na ca?ym ?wiecie. U?ywa si? go do zup, sosów, gulaszów,
ryb, mi?s i drobiu. Stosuje si? go tak?e do zalewy octowej.
Ma dzia?anie lecznicze ? obni?a poziom cukru we krwi, ?agodzi migreny.
Bardzo wiele zdrowych da? z mojego bloga dietetyczne-przepisy.net zawiera w swoim
sk?adzie li?cie laurowe. Zazwyczaj ??cz? je z zielem angielskim, tak jak zrobi?am to np. w
przepisie na dietetyczny ?urek.
Lubczyk? w kuchni stosuje si? przed wszystkim li?cie, które przypominaj? nieco natk?
selera. Maj? one silny, lekko cytrynowy smak i aromat. Mo?na u?ywa? tak?e korzeni
lubczyku oraz nasion.
Li?cie s? stosowane do zup, sosów, gulaszów, sa?atek, warto ??czy? je z oregano i
czosnkiem w daniach kuchni w?oskiej.
Korzenie stosuje si? jako warzywo, a nasionami posypuje si? sa?atki.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Majeranek? w kuchni wykorzystuje si? jego li?cie. Nale?y do tej samej rodziny, co
oregano. U?ywany jest w kuchni europejskiej do ryb, owoców morza, sa?atek,
bak?a?ana, grzybów. Pasuje ?wietnie do wieprzowiny i da? z kapusty, ziemniaków i
fasoli. Dodaje si? go do dressingów sa?atkowych, zup, serów i w?dlin.
Majeranek jest w Polsce bardzo popularny i doprawia si? nim wiele tradycyjnych da?. Ja
dodaj? go do zup takich jak ?urek czy kwa?nica oraz do bigosu, mi?s i zapiekanek np.
do zapiekanki z kurczakiem i brukselkami. ??cz? majeranek z li??mi laurowy i zielem
angielskim a tak?e w bardziej ?ródziemnomorskim stylu z oregano, tymiankiem,
cz?brem i rozmarynem
Melisa- jest szeroko stosowana jako zio?o lecznicze ma tak?e zastosowanie w kuchni.
Ma ?wie?y, cytrusowy aromat. Dodaje si? j? o potraw s?odkich, jak i pikantnych. Melisa
dobrze komponuje si? z zielem angielskim, li??mi laurowymi, mi?t?, pieprzem,
rozmarynem i tymiankiem. Jest ?wietnym dodatkiem do sa?atek owocowych i deserów.
Jest tak?e sk?adnikiem potraw z jajek, zup i zapiekanek.
Mi?t a- jest ro?lin? lecznicz?, która ma tak?e zastosowanie kulinarne. W kuchni
wykorzystuje si? mi?t? k?osow?, która nadaje ?wie?y smak sa?atkom, lodom, sorbetom,
deserom. Na Ba?kanach dodaje si? j? do grillowanego mi?sa, nadziewanych warzyw.
Mi?ta nadaje si? do ró?nego rodzaju sosów i dipów jogurtowych.
Pomaga w dolegliwo?ciach ?o??dkowych, ?agodzi wzd?cia, bóle brzucha jest tak?e
pomocna w przezi?bieniach.
Ja stosuj? mi?t? w sa?atkach i deserach. Nada?a ?wie?ego smaku mojej sa?atce z
?ososiem i mango (przepis znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net).
Oregano- to popularna przyprawa w po?udniowych W?oszech, a tak?e w Turcji. Oregano
ma nieco lepszy smak w postaci suszonej ni? ?wie?ej. U?ywa si? go do przyprawiania
mi?s, warzyw, pizzy i da? pieczonych. Oregano jest sk?adnikiem zió? prowansalskich.
Dodawane jest tak?e do sa?atki greckiej z serem feta.
Ja u?ywam oregano do potraw kuchni w?oskiej takich jak makarony czy pizza. Wówczas
??cz? je z bazyli?, czasem z tymiankiem i rozmarynem. Oregano idealnie pasuje tak?e
do mi?s przyprawionych typowo po turecku z dodatkiem kminu rzymskiego i ziaren
kolendry. Stosuj? oregano tak?e w sa?atkach z serem feta czy mozzarell? i ró?nego
rodzaju zapiekankach
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Papryka w proszku- jest popularna we wszystkich krajach, a szczególnie na W?grzech i w
Meksyku. Mielona papryka powstaje tylko z dojrza?ych czerwonych owoców. Nale?y j?
przechowywa? w szczelnym opakowaniu, poniewa? szybko traci aromat.
?wietnie pasuje do gulaszów, leczo. Polecam w szczególno?ci gulasz wo?owy z papryk?, który
znajdziecie na moim blogu dietetyczne-przepisy.net.
Papryka ma wi?cej witaminy C ni? pomara?cza, zawiera tak?e du?o beta karotenu.
Papryka w?dzona w proszku ma intensywniejszy aromat ni? papryka s?odka. Polecana jest
w szczególno?ci wegetarianom dla wprowadzenia aromatu w?dzonki do da?. Stosuje si? j?
podobnie jak zwyk?? papryk?.
Pieprz czarny- jest nazywany królem przypraw. W odleg?ych czasach by? tak cenny, ?e
u?ywano go równie? jako pieni?dz. Pieprz czarny to niezupe?nie dojrza?e, suszone jagody
ro?liny z rodzaju pieprzowatych. Jest najmocniejszy w smaku ze wszystkich rodzajów pieprzu.
Pieprz bia?y? ro?nie na tej samej ro?linie, co pieprz czarny, jednak dojrzewa d?u?ej. Owoce
zbiera si?, moczy w wodzie i usuwa skorupk?. Nast?pnie jagody suszy si?, a? stan? si?
bia?o-?ó?tawe. Piperz bia?y pachnie bardziej intensywnie, jest jednak ?agodniejszy w smaku.
Pieprz zielony? jest zbierany, zanim jagody dojrzej? z tego samego krzewu, co pieprz czarny.
Suszy si? go w inny sposób ? nie na s?o?cu, a w niskich temperaturach, by zachowa? zielony
kolor i pikantny smak. Ziarna mo?na od?wie?y? poprzez namoczenie lub konserwowa? w
solance. Jest naj?agodniejsz? form? pieprzu, ale nadal jest bardzo aromatyczny. Jest cz?sto
stosowany w kuchni francuskiej.
Pieprz ró?owy- nazywany tak?e czerwonym ? jest owocem innej ro?liny ni? pieprz czarny. Ma
czerwon? skórk? i s?odko gorzki smak, du?o ?agodniejszy od pieprzu czarnego.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Pieprz Cayenne? to zmielona papryka Cayenne. Pieprz ten powstaje z dojrza?ych
owoców papryki w kolorze od ?ó?tego do czerwonego. Jest pikantny, jednak nie tak silny
jak chili. Stosuje si? go podobnie jak chili i papryk? s?odk?.
Piet ruszka- jest jedn? z najstarszych przypraw. Li?cie stosuje si? zarówno ?wie?e, jak i
suszone. Korze? równie? pe?ni wa?n? rol? w kuchni.
Zielona pietruszka podnosi aromat wielu potraw ? sosów, zup, past, omletów, ryb,
warzyw, ziemniaków, makaronów. Stosuje si? j? tak?e do pieczywa czosnkowego.
Zielona pietruszka jest bogata w witamin? C i A oraz liczne minera?y. Przyspiesza tak?e
trawienie
Pietruszk? zielon? stosuj? do zup np. dietetycznego roso?u, da? z jajek, sa?atek i
kanapek. Idealna jest tak?e jako dodatek do kotletów mielonych lub kotlecików z
ciecierzycy falafel.
Rozmaryn -ma silny zapach, lekko sosnowy aromat i jest popularny w wielu kuchniach
?wiata np. w w?oskiej. Doskonale komponuje si? z rybami, drobiem, wieprzowin? i
dziczyzn?. Podkre?la smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek,
soczewicy oraz dope?nia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i li?ci laurowych.
Pasuje do sosów, zapiekanek, makaronów, pizzy. Mo?na go tak?e stosowa? do
dekorowania potraw. Wykorzystuje si? ?wie?e ga??zki oraz suszone listki.
W mojej zdrowej kuchni dodaj? rozmaryn do da? rybnych np. ?ososia pieczonego a
tak?e do da? z pomidorami i przepisów typowo w?oskich jak spaghetti czy pizza. ??cz?
rozmaryn z bazyli? oregano i tymiankiem, a tak?e cz?brem i majerankiem.
Rukiew wodna? najlepiej smakuje ?wie?a. Li?cie s? chrupi?ce, wi?c doskonale pasuj?
do sa?atek. Ma orze?wiaj?cy, ostry i pikantny aromat. Mo?na j? wykorzystywa? jako
dodatek do kanapek, sa?atek ziemniaczanych, omletów, serków wiejskich.
W kuchni francuskiej jest stosowana jako sk?adnik sosów, dobrze komponuje si? z
octem, olejem sezamowym i czosnkiem.
Uwa?ana jest za afrodyzjak i ?rodek pobudzaj?cy. Zawiera du?o witaminy C i A,
witaminy z grupy B witamin? E, kwas foliowy i wap?
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Szafran- to pr?ciki pi?knie kwitn?cej ro?liny, która ro?nie w ciep?ym klimacie. Pachnie
silnie i ma aromat miodu. Jest najdro?sz? przypraw? ?wiata. Ma tak?e w?a?ciwo?ci
barwi?ce. Wykorzystuje si? go w niewielkiej ilo?ci.
Jest stosowany w kuchni maureta?skiej, ?ródziemnomorskiej i azjatyckiej. U?ywa si? go
do dania pilaw, risotto, paelli, ?wietnie komponuje si? z rybami i owocami morza.
Dodaje si? go tak?e do s?odkich wypieków.
Szafran jest bardzo dobrym ?ród?em potrzebnych minera?ów, takich jak mied?, potas,
wap?, magnez, ?elazo, selen, magnez i cynk. Jest korzystny dla zdrowia, chroni organizm
przed chorobami zwi?zanymi ze stresem.
Sza?wia- ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale jest tak?e cenionym ?rodkiem
leczniczym. Ma intensywny sosnowy aromat z cytrusow? nut?.
Jest idealna do mi?s, drobiu, ryb. Pasuje te? do grochu, fasoli i do zup warzywnych np.
pomidorowej. Dodaje si? j? do ziemniaków, bak?a?ana i pomidorów. Ja lubie j? stosowa?
jako dodatek do spaghetti lub marynaty jogurtowej do kurczaka.
Jest przydatna w leczeniu gard?a, jamy ustnej, skalecze?. Obni?a tak?e poziom cukru we
krwi. Pomaga przy bólach brzucha, biegunkach, wzd?ciach. Reguluje cykl miesi?czkowy.
Szczaw- ma li?cie podobne do szpinaku i charakterystyczny kwa?ny, cytrynowy smak.
M?ode li?cie s? mniej kwa?ne. U?ywa si? go w postaci ?wie?ej, poniewa? suszone li?cie
trac? charakterystyczny aromat. W Polsce jest sk?adnikiem popularnej kiedy? zupy
szczawiowej. W kuchni francuskiej stosuje si? go do aromatyzowania ryb, zup, i sa?atek.
Pasuje do jajek, ?ososia, kanapek. dobrze komponuje si? ze smakiem ryb, cebuli,
papryki, ziemniaków, mi?sa, wieprzowiny, ciel?ciny i koziego sera. Mo?e by?
substytutem cytryny w sa?atkach i sosach
Szczaw ?agodzi tak?e niestrawno?ci, wspomaga w?trob?, i pomaga w chorobach skóry.
Szczypiorek? jest bardzo popularny w kuchni europejskiej np. francuskiej oraz w
chi?skiej. Mo?na go u?ywa? w formie ?wie?ej lub suszonej. Dodaje si? go do sa?atek,
kanapek, serków, jajecznic, zapiekanek, zup i sosów, ziemniaków. Chi?ski szczypior
u?ywany jest w daniach azjatyckich takich jak sma?one warzywa, sma?ony ry? i
makaron, sk?adnik farszów. Szczypiorek mo?na ??czy? z cytryn?, estragonem, pietruszk?,
olejem sezamowym, octem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem, ziemniakami, i
papryczk? chili.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Trawa cyt rynowa- to przyprawa, która ma ?wie?y, cytrynowy aromat, nieco inny od
cytryny i limonki. W kuchni wykorzystuje si? tylko doln? cz??? trawy, któr? drobno si?
kroi.
Jest przede wszystkim dodatkiem do da? kuchni tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej i
indyjskiej ? ??czy si? j? z li??mi kolendry, chili, imbirem, czosnkiem i cebul? dymk?.
Idealnie pasuje do da? z mleczkiem kokosowym i past? curry. Traw? cytrynow?
mo?emy przechowywa? w lodówce w papierowej torebce do 3 tygodni lub wysuszy?.
Traw? cytrynow? wykorzystuje si? tak?e jako dodatek do herbat i mieszanek zio?owych.
Ostatnimi czasy zakocha?am si? w aromacie trawy cytrynowej i dodaj? j? do tajskiego
curry czy krewetek z mleczkiem kokosowym (przepisy znajdziecie na blogu
dietetyczne-przepisy.net).
Trybula? ma delikatny smak przypominaj?cy any? i pietruszk?. Jest popularna w kuchni
francuskiej ? dodaje si? j? do ryb. Jest smak jest ciep?y i radosny. Jest ciekawym
dodatkiem do jaj, mas?a, pasuje do produktów takich jak ?oso?, pstr?g, m?ode szparagi,
m?ode ziemniaki, m?oda zielona fasola i marchew. Wykorzystywana jest tak?e jako
dekoracja da?.
Tymianek? to ro?lina, która ma dzia?anie antyseptyczne. Jest powszechnie u?ywana w
kuchniach ?wiata. Charakteryzuje si? ostrym, ciep?ym, pikantnym i przyjemnym
aromatem. W gotowaniu stosuje si? tymianek ogrodowy oraz tymianek cytrynowy. Ma
szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, kreolskiej i kaju?skiej. Komponuje si? z
ciel?cin?, jagni?cin?, wo?owin?, drobiem, rybami, podkre?la smak farszów, pasztetów,
w?dlin, gulaszów, zup i bulionów. Mo?na go tak?e doda? do chleba, mas?a zio?owego,
majonezu zio?owego, aromatyzowanego octu, musztardy a tak?e do zapiekanek z fasoli
i soczewicy. Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi,
ober?ynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, broku?om,
s?odkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i
ry?owi. Jego smak dobrze ??czy si? z cytryn?, czosnkiem i bazyli?.
Wanilia? ma bardzo s?odki aromat i pasuje do wszystkich s?odkich da?: puddingów,
ciast, kremów, sufletów oraz oczywi?cie lodów. Jest obok szafranu i kardamonu
najdro?sz? przypraw? ?wiata. Esencj? aromatu wanilii znajdziemy w ziarenkach,które
wyskrobuje si? z przeci?tej laski wanilii.
SECTION 1:
NAM E OF SECTION 1
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
Ziele angielskie- jest jedyn? przypraw?, która jest uprawiana tylko na pó?kuli
zachodniej. Ziarna ziela angielskiego wygl?daj? podobnie do pieprzu. Ziele angielskie
smakuje jak po??czenie ga?ki muszkato?owej, cynamonu, imbiru, go?dzików, posiada
nut? ja?owca i pieprzu. Przyprawa ta jest sk?adnikiem wielu mieszanek przyprawowych.
Ziele angielskie jest popularn? przypraw? w kuchni europejskiej. Dodaje si? j? do
marynat, pikli, zup i sosów. Wykorzystywana jest tak?e w ciastach, lodach i budyniach.
INTRODUCTION
Przyprawy s? nieod??cznym elementem zdrowej kuchni i sprawiaj?, ?e dietetyczne dania
smakuj? wy?mienicie. Dzi?ki zg??bianiu tajników zastosowania przypraw gotowanie b?dzie
naprawd? przyjemne i stanie si? wspania?? przygod?. Zach?cam do korzystania z moich
aromatycznych da? fit, które znajdziecie na blogu http://dietetyczne-przepisy.net/
Jak przyjemnie jest by na diecie!
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
C O M PA N Y N A M E
kontakt@dietetyczne-przepisy.net
www.dietetyczne-przepisy.net
? W I A TA PRZYPRAW D I ET ET Y C Z N E- P R Z EP I SY .N ET TA JEM N I C E A N ETA ST O L A R Z
INTRODUCTION Wst ?p Przyprawy pe?ni? bardzo wa?n? rol? w kuchni dietetycznej. Mog? sprawi?, ?e Twoje zdrowe potrawy b?d? przepyszne, aromatyczne i b?d? wspomaga?y prac? uk?adu pokarmowego. To w?a?nie pachn?ce zio?a i mieszanki ca?kowicie odmieni?y moje gotowanie i sprawi?y, ?e zakocha?am si? w tworzeniu nowych smaków i przepisów. Tak narodzi?a si? moja pasja i powsta?blog dietetyczne-przepisy.net. Dzi?ki aromatycznym przyprawom podczas gotowania pachnie w ca?ym domu, a domownicy nie zauwa?aj?, ?e serwowane przez nas dania s? dietetyczne. Je?eli chcesz na trwa?e przej?? na zdrow? stron? ?ycia i nie t?skni? do dawnych nawyków ?ywieniowych, poznaj tajemnice przypraw ?wiata i eksperymentuj z nimi w kuchni. Przyprawy maj? bardzo d?ug? histori?. Ju? staro?ytni Egipcjanie u?ywali takich dodatków jak czosnek, cebula, ja?owiec, kminek. Przyprawy odgrywa?y niegdy? bardzo wa?n? rol? w handlu. Pieprz czarny stanowi??rodek p?atniczy. Warto?? szafranu, wanilii, ga?ki muszkato?owej i innych egzotycznych przypraw porównywalna by?a ze z?otem. Przyprawy stanowi?y o zamo?no?ci miast i pa?stw. Przypisywano im tak?e magiczne w?a?ciwo?ci. Warto?? zió?w mojej zdrowej kuchni jest nieoceniona. Smaczne dania na blogu dietetyczne-przepisy.net s? tego przyk?adem. Zapraszam na podró? po ?wiecie aromatycznych przypraw! DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
INTRODUCTION Rola przypraw w zdrowej kuchni Przyprawy w kuchni fit maj? bardzo du?e znaczenie. Pe?ni? dwie wa?ne funkcje: poprawiaj? funkcjonowanie uk?adu pokarmowego oraz nadaj? wyj?t kowy smak daniom o obni?onej zawarto?ci t?uszczu. To w?a?nie przyprawy sprawiaj?, ?e zdrowe menu z powodzeniem zast?puje ci??k?, t?ust? diet? i to one mog? doprowadzi? do tego, ?e ju? nigdy nie b?dziemy chcieli wróci? do dawnych nawyków ?ywieniowych. Przyprawy potrafi? ?odczarowa?? nielubiane warzywa i w ten sposób pomóc w dostarczaniu do organizmu wi?kszej ilo?ci b?onnika oraz witamin. Przyprawy maj? dzia?anie prozdrowotne ? przede wszystkim przyspieszaj? przemian? materii, poprawiaj? trawienie, wzmacniaj? organizm i dostarczaj? wielu cennych witamin i minera?ów. Maj? wp?yw na procesy biochemiczne zachodz?ce w organizmie cz?owieka. Dlatego wa?na jest odpowiednia kompozycja i ilo?? stosowanych zió?. Wi?kszo?? przypraw wykorzystywana jest tak?e w zio?olecznictwie, co oznacza, ?e maj? one pozytywny wp?yw na ludzki organizm. Wynika to z zawarto?ci takich zwi?zków jak olejki eteryczne, garbniki czy sole mineralne. Dzi?ki tym sk?adnikom dochodzi do intensywnego wydzielania soków trawiennych podczas spo?ywania przypraw, a uk?ad pokarmowy zostaje pobudzony do dzia?ania. Wi?kszo?? przypraw ma w?a?ciwo?ci antyoksydacyjne oraz antybakteryjne. Zawieraj? przeciwutleniacze i neutralizuj? wolne rodniki. Do przypraw o najsilniejszym dzia?aniu antyoksydacyjnym zaliczamy sza?wi? a tak?e oregano, majeranek, imbir, ja?owiec i pieprz. Przyprawy o dzia?aniu przeciwzapalnym to bazylia, pieprz cayenne, cynamon, go?dziki, lukrecja, mi?ta, oregano, rozmaryn, tymianek oraz kurkuma. Bakteriobójczy charakter wykazuj? natomiast go?dziki, mi?ta, any?, cynamon, kminek, bazylia, tymianek DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Prozdrowot ne w?a?ciwo?ci niekt órych popularnych przypraw - Bazylia ? ma dzia?anie rozkurczowe, pobudza wydzielanie soku ?o??dkowego, poprawia trawienie - Cynamon ? poprawia ukrwienie wszystkich narz?dów, wspomaga trawienie, rozgrzewa organizm - Estragon ? wzmacnia ?o??dek, ?agodzi wzd?cia, - Gorczyca ? pomaga na bóle reumatyczne ? nale?y stosowa? ok?ady z gorczyc?, - ·mbir ? ?agodzi bóle miesi?czkowe oraz md?o?ci, dzia?a moczop?dnie oraz rozgrzewaj?co. Pomaga w przezi?bieniach, dzia?a przeciwnowotworowo - Ja?owiec ? u?atwia trawienie, dzia?a napotne, moczop?dne, ?ó?ciop?dne, - Kminek ? ma dzia?anie rozkurczowe, wspomaga trawienie oraz ?agodzi kolki, - Kurkuma ? pomaga w gojeniu si? ran, obni?a cholesterol, dzia?a antynowotworowo. - Majeranek ? ma dzia?anie wykrztu?nie i przeciwzapalnie, - Mi?ta ? poprawia trawienie, ?agodzi dolegliwo?ci reumatyczne, czkawk?, wzd?cia oraz choroby gard?a i zatok. - Mi?ta jest ?wietnym lekarstwem na biegunk? - Melisa ? obni?a ci?nienie krwi, pomaga przy bezsenno?ci i ?agodzi niestrawno?ci, jest tak?e antydepresantem - Rozmaryn ? wspomaga trawienie, dzia?a ?ó?ciop?dnie, moczop?dnie oraz pobudzaj?co, - Sza?wia ? powoduje zwi?kszenie wydzielania soków trawiennych, u?atwia przyswajanie sk?adników od?ywczych przez organizm, dzia?a przeciwwymiotnie,Tymianek ? dzia?a wykrztu?nie, mo?na go stosowa? w dolegliwo?ciach gard?a, poprawia trawienie i apetyt
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Podzia?przypraw W zdrowej kuchni stosujemy bardzo wiele przypraw, które generalnie dzieli si? na zio?owe, korzenne i warzywne. Wyst?puj? one tak?e w formie mieszanek przyprawowych ? kupuj?c je nale?y wybiera? mieszanki bez glutaminianu sodu i sztucznych dodatków - przyprawy zio?owe: bazylia, cz?ber, estragon, lubczyk, majeranek, melisa, mi?ta, lebiodka- oregano - przyprawy korzenne: any?, cynamon, imbir, kardamon, - przyprawy warzywne: cebula, czosnek, papryka - mieszanki zio?owe : - curry (kolendra, kmin, bia?y pieprz, ?ó?ta musztarda, czerwona papryka, imbir), - zio?a prowansalskie (tymianek, rozmaryn, sza?wia lekarska, cz?ber, bazylia, oregano, majeranek, mi?ta pieprzowa). - pieprz zio?owy (kolendra, kminek, gorczyca bia?a, majeranek, li?? laurowy, korze? chrzanu, papryka) i wiele innych St osowanie przypraw Przyprawy stosujemy zgodnie z naszymi upodobaniami kulinarnymi. Zach?cam do eksperymentowania w kuchni i korzystania tak?e z przypraw innych kuchni ?wiata. Wi?kszo?? przypraw nale?y dodawa? pod koniec gotowania, aby nie utraci?y aromatu (oregano, majeranek) lub nie nabra?y gorzkiego smaku (cz?ber czy kminek).Pieprz mielony natomiast warto dodawa? wcze?niej, aby jego aromat nie by? zbyt silny (oczywi?cie w zale?no?ci od upodoba? kulinarnych). Zio?a ?wie?e dodajemy zawsze po koniec gotowania w wi?kszej ilo?ci ni? suszone. Przyprawy rozcierane w mo?dzierzu tu? przed dodaniem ich do potraw maj? silniejszy aromat.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Jak przechowywa? przyprawy Najlepiej trzyma? aromatyczne zio?a w szklanych zamkni?tych s?oiczkach z dala od promieni s?onecznych w ch?odnym miejscu. Najlepiej nie trzyma? przypraw w pobli?u kuchenki, poniewa? ciep?o i opary mog? zniszczy? ich w?a?ciwo?ci. Dobrym miejscem do przechowywania przypraw jest zamra?arka. ?wie?e listki zió? mo?na w?o?y? do pojemniczków na lody, zala? wod? mineraln? i zamrozi?. Takie kostki dodajemy potem do zup i potraw. Przyprawy warto kupowa? w ca?o?ci ? dotyczy to ga?ki muszkato?owej, kardamonu, cynamonu, kminku, pieprzu czy go?dzików. Wówczas zachowuj? aromat na d?u?ej. Jak suszy? zio?a Aby wysuszy? zio?a zabrane w ogródku lub pozosta?o?ci zió? w doniczce, nale?y je najpierw umy?, osuszy? na papierowym r?czniku i usun?? zwi?d?a lub zepsute listki. Nast?pnie trzeba je pogrupowa? w ma?e p?czki, zwi?za? sznurkiem i powiesi? w przewiewnym, zacienionym miejscu. Mo?na je dodatkowo os?oni? w papierowej torbie przed kurzem i promieniami s?onecznymi. Zio?a mo?na tak?e suszy? w piekarniku, aby przy?pieszy? proces. Na blasze do pieczenia uk?adamy lu?no zio?a i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika w 35 stopniach. Nale?y bacznie obserwowa?, aby zio?a si? nie przypali?y i nie straci?y aromatu.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Zast osowanie kulinarne przypraw Przyprawy czyni? cuda w naszej kuchni. Je?eli nie lubisz warzyw, przekonaj si?, ?e mo?na je odczarowa? i sprawi?, aby by?y pyszne przy pomocy aromatycznych dodatków - Cukinia - doprawiaj j? czosnkiem, bazyli?, oregano, rozmarynem, dodawaj do spaghetti, leczo czy zapiekanek. Cukini? mo?na tak?e faszerowa? i przyprawia? w arabskim lub indyjskim stylu z dodatkiem kminu rzymskiego i curry. - Bak?a?an - ?wietnie pasuje do niego mieszanka bazylii, pietruszki i cynamonu. Idealnie komponuje si? z arabskimi przyprawami takimi jak kmin rzymski, kolendra oraz w?gierskimi mieszankami papryki i rozmarynu. - Broku?y -dodaj do da? z broku?ami troch? curry, oraz sera mozzarella. Broku? komponuje si? wspaniale z czosnkiem i pra?onymi migda?ami. W zupie krem z broku?ów warto u?y? oregano i soku z cytryny. - Brukselka - mo?na j? traktowa? podobnie jak kapust? i doprawia? majerankiem kminkiem i je?? z sosem pomidorowym jak go??bki. Pasuje do niej tak?e sos sojowy. - Dynia ? dopraw j? bia?ym pieprzem i ga?k? muszkato?ow? oraz czosnkiem. Dyni? mo?esz doda? tak?e do tajskiego curry z mleczkiem kokosowym i traw? cytrynow? oraz potraw meksyka?skich z papryk?, kuminem, kolendr? i chili.
INTRODUCTION Leksykon przypraw Any?? przyprawa o silnym aromacie, która jest stosowana tak?e w celach leczniczych. Pasuje do wypieków: pierników i deserów. U?ywany jest w kuchni orientalnej i europejskiej nie tylko do wyrobów cukierniczych, ale tak?e do da? mi?snych. Lecznicze w?a?ciwo?ci any?u to dzia?anie rozkurczowe, antybakteryjne i pozytywny wp?ywa na funkcjonowanie uk?adu pokarmowego. Bazylia? to znana wszystkim przyprawa stosowana w wielu kuchniach ?wiata. My kojarzymy j? przede wszystkim z kuchni? w?osk? i ??czymy j? z pomidorami. Bazyli? mo?na stosowa? zarówno ?wie?? jak i suszon?. ?wie?a zachowuje du?o cennych warto?ci od?ywczych, a suszona ma intensywniejszy aromat. Istnieje wiele odmian bazylii: bazylia tajska stosowana w kuchni azjatyckiej, bazylia czerwona o ciemnych li?ciach, bazylia cytrynowa o cytrusowym aromacie, bazylia cynamonowa o lekko korzennym zapachu i inne. Bazylia to znany dodatek do makaronów, spaghetti, sk?adnik sosu Pesto. Dodatek samej bazylii do dania nadaje mu wspania?y aromat bez stosowania dodatkowych przypraw. ?wie?? bazyli? stosuj? np. w po??czeniu z makaronem spaghetti, pomidorkami koktajlowymi i serem ple?niowym lub parmezanem tak jak zrobi?am to w przepisie na aromatycznego kurczaka z cukini? lub lekkiego kurczaka w sosie pomidorowym. Bazyli? doprawiam tak?e dania z jajek np. frittat? z pomidorami i mozzarell?. ?wie?a bazylia to oczywi?cie popularny dodatek do sa?atek np. sa?atki caprese i wielu innych sa?atek. DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Bazyli? warto ??czy? z oregano- takie zestawienie pasuje idealnie do pizzy, zapiekanek z pomidorami, sosów i makaronów. Proste spaghetti z szynk? i pomidorami warto doprawi? bazyli? i rozmarynem ? to równie? bardzo popularne zestawieni przypraw. Bazyli? ??czymy tak?e z tymiankiem, estragonem i cz?brem oraz chili. Chili -istnieje wiele odmian papryczek chili, które ró?ni? si? ostro?ci?. Ostro?? oznacza si? w tzw jednostkach Scoville?a. Chili mo?na stosowa? zarówno w formie ?wie?ej, jak i suszonej. Te dwie formy ca?kowicie ró?ni? si? smakiem. ?wie?e chili posiadaj? wyra?n? pikanteri? i s?odycz, suszone chili natomiast niesie pe?n?, owocow?, rodzynkow? s?odycz wraz z mniejszym lub wi?kszym posmakiem tytoniu i dymu. Chili stosuje si? do wielu potraw i mieszanek przypraw (np. curry). Ostro?? dania zale?y nie tylko od rodzaju papryczki, ale tak?e od zawarto?ci t?uszczu ? potrawy bardziej t?uste przyt?umiaj? ostro?? chili. Ja cz?sto wykorzystuj? chili w daniach kuchni meksyka?skiej oraz tajskiej. Chili pe?ni wa?na rol? w diecie odchudzaj?cej, poniewa? znacznie przyspiesza tempo przemiany materii. Chrzan ?to d?ugi korze?, który w formie startej ma bardzo ostry i dra?ni?cy smak. Chrzan jest stosowany do przygotowywania popularnego sosu chrzanowego i idealnie pasuje do mi?s. Sos z dodatkiem chrzanu podawany na gor?co traci bardzo ostry smak i staje si? ?agodny i aromatyczny. Chrzan uzupe?nia równie? smak w?dlin, potraw z jajek na zimno, serów, kurczaka i gor?cej szynki. Doskonale komponuje si? ze smakiem ryb i cz?sto podawany jest z w?dzonym pstr?giem. Zmieszany z jogurtem tworzy pikantn? polew? do pieczonych ziemniaków. Korze? chrzanu ma tak?e szerokie zastosowanie w lecznictwie.
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Cynamon- jest to przyprawa otrzymywana z suszonej kory cynamonowca. Ma intensywny korzenny aromat. W Polsce stosujemy go g?ównie do ciast, deserów i grza?ców, jednak w kuchni azjatyckiej i arabskiej stosuje si? go cz?sto do da? wytrawnych i mi?s. Cynamon jest znany tak?e z w?a?ciwo?ci leczniczych. Rozgrzewa i pomaga zwalczy? przezi?bienie, obni?a poziom cholesterolu we krwi, ?agodzi dolegliwo?ci ?o??dkowe, przyspiesza metabolizm. Ja cz?sto stosuj? cynamon w piernikach i innych ciastach np. ze ?liwkami lub w cie?cie marchewkowym, dyniowym i ciasteczkach owsianych. Przekona?am si? tak?e, jak wspaniale cynamon komponuje si? z mi?sem ? dodaj? go np. do bak?a?anów faszerowanych kurczakiem, a tak?e do leczo z dodatkiem kie?basy z piersi kurczaka. W potrawach mi?snych ??cz? cynamon z ga?k? muszkato?ow?, pietruszk?, bazyli? i chili lub bardziej w stylu indyjskim z kolendr?, kuminem, kardamonem i go?dzikami. Gdy przygotowuj? ciasta, ??cz? cz?sto cynamon z kardamonem, a tak?e z go?dzikami, imbirem, any?em i ga?k? muszkato?ow? otrzymuj?c intensywnie korzenny i s?odki aromat. Tak zrobi?am przygotowuj?c ciasteczka owsiane. Czarnuszka- to czarne nasionka o smaku lekko pikantnym, po roztarciu przypominaj?cym oregano. Stosowana jest w kuchni indyjskiej do da? z jagni?ciny oraz warzyw, posypuje si? ni? tak?e pieczywo. Czarnuszka jest sk?adnikiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ma ona tak?e dzia?anie lecznicze ? pomaga przy niestrawno?ciach.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Cz?ber- to intensywna, do?? pikantna przyprawa o silnym aromacie. Mo?na j? z powodzeniem uprawia? w ogórodku, poniewa? przetrwa zim?. Cz?ber jest sk?adnikiem pieprzu zio?owego, a tak?e mieszanek przypraw do zapiekanek. Znajduje si? tak?e w mieszankach zio?owych takch jak zio?a prowansalskie czy czubryca. Ja stosuj? cz?ber do zapiekanek np. mojej ulubionej zapiekanki z cukinii i kurczaka, a tak ?e do da? z jajek np. omletów. Cz?ber doskonale podkre?la smak da? z nasion str?czkowych ? fasoli, cieciorki, soczewicy. Jest przypraw? ?wietn? dla wegetarian i wegan, poniewa? sprawia, ?e dania warzywne maj? wyra?ny smak. Cz?ber pasuje tak?e do da? z makaronów i do sosów oraz gulaszów. Cz?ber ma dzia?anie antyseptyczne, a tak?e jest znanym ?rodkiem na za?agodzenie biegunki. Czosnek ?to bulwa ro?liny z rodziny liliowatych. Zazwyczaj sk?ada si? z 10 z?bków oddzielonych membranami. Gdy kupujemy czosnek nale?y zwróci? uwag?, aby bulwa by?a zbita i posiada?a wielowarstwow? os?onk?. Gdy z?bki czosnku s? lu?ne, oznacza to, ?e ?rodek zaczyna si? psu?. Czosnek ma bardzo du?e zastosowanie w kuchni. Pasuje praktycznie do ka?dego dania. Zarówno do potraw mi?snych, jak i zup, jest tak?e sk?adnikiem dressingów i sosów do sa?atek. Czosnek jest tak?e powszechnie stosowany w leczeniu przezi?bie? i w innych dolegliwo?ciach. Czosnek nied?wiedzi? ma smak podobny do szczypiorku o czosnkowym aromacie. ?wietnie pasuje do wszelkiego rodzaju past, da? z jajek, a tak?e do w?dlin. Najlepiej je?? go w stanie surowym, poniewa? suszony traci aromat. ?wie?y czosnek nied?wiedzi dodajemy do gor?cych potraw tu? przed podaniem. Est ragon- jest wa?nym sk?adnikiem kuchni francuskiej. ?wie?ych li?ci nale?y u?ywa? jako dodatek do sa?atek, jako dekoracja lub sk?adnik sosu tatarskiego. Dobrze jest ??czy? go ze szczypiorkiem i pietruszk?. Da? doprawionych estragonem nie mo?na gotowa? zbyt d?ugo, bo wydob?dzie to gorzkawy smak estragonu. Estragon najcz??ciej stosuje si? do przygotowania ryb, ale pasuje on tak?e do kurczaka i indyka. Mo?na go dodawa? do da? warzywnych ? ziemniaków, marchewki, szparagów, broku?ów, buraków groszku. Pasuje tak?e do wszelkiego rodzaju serów i da? z jajek.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Ga?ka muszkat o?owa- uprawiana jest w Indiach. Jest owocem wiecznie zielonego drzewa muszkato?owca korzennego. Ga?k? dodajemy do potraw w ma?ej ilo?ci. Jest powi?zana g?ównie z daniami na s?odko ? ciastkami, piernikami, deserami. ?wietnie pasuje do potraw z serem np. sosów serowych oraz przepisów z jajkami np. omletów, tart, frittat, wspaniale komponuje si? z warzywami takimi jak : kapusta, szpinak, broku?, fasola, cebula i ober?yna. Ga?ka muszkato?owa w ma?ych ilo?ciach ma dzia?anie lecznicze ? pomaga przy wzd?ciach i wspomaga trawienie. Ja stosuj? ga?k? muszkato?ow? do da? ze szpinakiem np. ?ososia w lekkim sosie szpinakowym (przepis znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net), sosów oraz s?odkich wypieków. U?ywam j? jako sk?adnik przyprawy do piernika. Gorczyca- jest jedn? z najstarszych przypraw. Jest g?ównym sk?adnikiem musztardy. Wyró?niamy ró?ne odmiany gorczycy: bia??, czarn? i br?zow? - Gorczyca bia?a ? jest najpopularniejsza. U?ywa si? jej do marynat z dodatkiem octu (ogórków, ryby w occie oraz do produkcji musztardy. Ma w?a?ciwo?ci konserwuj?ce. - Gorczyca czarna ? jej nasiona s? mniejsze ni? gorczycy bia?ej, a w smaku nieco ostrzejsze. Go?dziki- wygl?dem przypominaj? ma?e gwo?dzie i st?d wywodzi si? ich nazwa. S? niedojrza?ymi, nieotwartymi p?czkami kwiatów tropikalnego drzewa. Maj? bardzo intensywny aromat, dlatego ?atwo mog? zdominowa? potrawy. U?ywa si? ich do s?odkich wypieków, piernika, ciasteczek, do rozgrzewaj?cych napojów. Go?dziki nadaj? wspania?y aromat pieczeni wieprzowej oraz daniom z dziczyzny. S? one sk?adnikiem wielu mieszanek przypraw np. przyprawy 5 smaków, garam masala, przyprawy do piernika. S? bardzo popularne w kuchniach Afryki Pó?nocnej i Bliskiego Wschodu. Cz?sto wykorzystuj? go?dziki do s?odkich wypieków, a tak?e lubi? je ??czy? z mi?sem dla uzyskania zaskakuj?cego aromatu. ?wietnie ??cz? si? ze smakiem pomara?czy, dlatego stworzy?am te? przepis na rozgrzewaj?c? owsiank? z pomara?cza i go?dzikami.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Imbir- to k??cze o jasno?ó?tym kolorze. Ma ciep?y, s?odkawy i pikantny aromat. Jest wa?nym sk?adnikiem kuchni azjatyckiej i orientalnej. Wchodzi w sk?ad mieszanki curry oraz past curry. Stosuje si? go do ciast i ciasteczek oraz herbat i napojów rozgrzewaj?cych. Posiekane korzenie ?wie?ego imbiru mo?na u?ywa? tak?e do sa?atek. Popularny jest tak?e imbir w formie marynowanej i kandyzowanej. Imbir ma w?a?ciwo?ci przeciwzapalne i cz?sto stosowany jest w przezi?bieniach. Usuwa tak?e toksyny z organizmu i zmniejsza bóle mi??ni. Ja stosuj? to k??cze w daniach kuchni chi?skiej i tajskiej, zarówno w formie sproszkowanej, jak i ?wie?ej. Imbir doskonale pasuje do zupy tajskiej z kurczakiem. któr? znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net. Ja?owiec- to owoce drzewa iglastego. Idealnie pasuj? do mi?s, nadaj?c im od?wie?aj?c? ?sosnow??nut?. Stosuje si? je przede wszystkim do dziczyzny, ciel?ciny, jagni?ciny, ale tak?e do kaczki i wieprzowiny. Jagody ja?owca dobrze komponuj? si? z innymi zio?ami i przyprawami, szczególnie z tymiankiem, sza?wi?, oregano, majerankiem, li??mi laurowymi, z zielem angielskim, cebul? oraz czosnkiem. Mo?na je tak?e po??czy? z kolendr?. Ja u?ywam ja?owca do pieczenia schabu w folii. Nadaje mi?su wspania?y aromat. Mo?na zastosowa? ja?owiec tak?e w zapiekankach z kurczaka. Ja?owiec jest dodawany równie? do bigosu i gulaszu. Ja?owiec ma dzia?anie lecznicze ? jest stosowany w ró?nego rodzaju zaka?eniach. Kardamon ma smak ciep?y, s?odkawy. Jest najbardziej popularny na Bliskim i Dalekim Wschodzie. Pojawia si? tak?e w kuchni holenderskiej i skandynawskiej. Dodaje si? go do potraw curry jest tak?e sk?adnikiem da? z ry?u ? pilaw. Doprawia si? nim tak?e s?odkie napoje oraz ciastka. Cz?sto wykorzystuj? kardamon w wypiekach ? doskonale uzupe?nia smak cynamonu w cie?cie kruchym ze ?liwkami. Lubi? u?ywa? tej przyprawy do da? mi?snych ? nadaje im g??bi? aromatu.
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Kmin rzymski (kumin) to ro?lina z rodziny pietruszkowatych. Jako przyprawy u?ywa si? jej nasion, które maj? mocny, nieco ostry i gorzkawy smak i s? bardzo aromatyczne. Przypraw? nale?y u?ywa? z umiarem, aby nie przyt?oczy?a smaku potraw. Kmin rzymski stosuje si? w Indiach, na Dalekim i Bliskim Wschodzie, a tak?e w kuchni meksyka?skiej, portugalskiej i hiszpa?skiej. Wykorzystuje si? go g?ównie do potraw mi?snych, ale mo?na równie? doda? kumin do da? z fasol?, bak?a?anem czy dyni?. Kmin rzymski jest sk?adnikiem wielu mieszanek przypraw np. curry i doprawia si? nim popularne dania takie jak chili con carne. Kumin ma tak?e dzia?anie lecznicze w przypadku niestrawno?ci md?o?ci czy biegunki Lubi? dodawa? kmin rzymski do indyjskiego curry i doprawia? nim dania mi?sne. ?wietnie si? sprawdzi?w przepisie na czerwone curry z kurczaka z pomidorami (przepis znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net). Kminek- zaliczamy zarówno do przypraw, jak i do zió?leczniczych. Jest ro?lin? z gatunku selerowatych. Mo?na go d?ugo przechowywa? w szczelnie zamkni?tym pojemniku. Nale?y go dodawa? pod koniec gotowania, poniewa? d?ugo gotowany staje si? gorzki. Kminek jest popularny w kuchniach niemieckiej, austriackiej, wschodnioeuropejskiej oraz skandynawskiej. Dodaje si? go do pieczeni, kapusty kiszonej, chleba, serów. Pasuje do polskich da? takich jak bigos, kapu?niak, grochówka, zupa grzybowa oraz do wszystkich da? z kapusty. Mo?na stosowa? go tak?e zamiennie z kminem rzymskim, cho? ich smak ró?ni si?. Dodaje si? go do przyprawy Harrisa i czasami do mieszanki garam masala. Kminek ma bardzo dobry wp?yw na trawienie i ?agodzi dolegliwo?ci ?o??dkowe. Ja doprawiam kminkiem zupy np. dietetyczna kwa?nic?, poniewa? ?wietnie komponuje si? z kapust?. Dodaj? go tak?e do da? w meksyka?skim stylu, ??cz?c go z papryk?, czosnkiem i kolendr?.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Kolendra - li?cie maj? bardzo charakterystyczny aromat i s? stosowane w kuchni tajskiej, hiszpa?skiej indyjskiej, a tak?e w kuchniach po?udniowoafryka?skich. Li?cie mo?na dodawa?do da? curry, zup, sa?atek, serka wiejskiego. Wspaniale podkre?laj? smak zupy tajskiej z mleczkiem kokosowym. Kolendra - nasiona maj? ?agodny, ciep?y i s?odkawy smak, z delikatn? nutk? skórki pomara?czowej. S? one dodatkiem do popularnej przyprawy curry. Kolendra pasuje tak?e do gulaszów i zup. Jest sk?adnikiem mieszanki garam masala a tak?e wielu marynat. Jest typowa dla kuchni arabskiej. Wykorzystuje si? j? do przygotowania kotletów z ciecierzycy - falafel (przepis znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net). Mo?na ??czy? j? z wieprzowin? i pomara?cz?. Ja cz?sto stosuj? kolendr? do da? curry a tak?e do meksyka?skiego chili con carne razem z papryk?, kminkiem i czosnkiem. Koperek- jest stosowany do marynowania warzyw ? pikli, kiszonych ogórków, kapusty kiszonej. Idealnie komponuje si? z rybami ? ?osiem, dorszem i innymi. Cz?sto jest sk?adnikiem dipów, sosów,a tak?e zup. ?wie?y koperek pasuje do jajek, serka wiejskiego, ziemniaków. Koperek jest cz?sto wykorzystywany w kuchni rosyjskiej i kuchniach wschodnioeuropejskich w tym polskiej Ma tak?e dzia?anie uspakajaj?ce - pomaga w zasypianiu. Bardzo cz?sto dodaj? koperek do ryb zapiekanych w piekarniku np. dorsza z czosnkiem i koperkiem. Lubi? go u?ywa? w sa?atkach z w?dzon? ryb?, a tak?e doprawi? nim serek wiejski lub kefir. Kozieradka- to twarde nasionka ro?liny podobnej do fasoli. Ma ona nieco gorzkawy posmak podobny do lubczyku lub selera. Jest sk?adnikiem past curry stosowanych w kuchni np. tajskiej. Przyprawia si? ni? ryby takie jak tu?czyk czy makrela.Jej nasiona s? sk?adnikiem cha?wy. Kozieradka obni?a poziom cukru we krwi i ?agodzi dolegliwo?ci przewodu pokarmowego, podwy?sza tak?e poziom testosteronu.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Kurkuma- u?ywana jest jako przyprawa i jako barwnik.Jest to k??cze, które przypomina imbir. Kupuje si? j? w postaci zmielonej i nale?y przechowywa? w zamkni?tym pojemniku z dala od promieni s?onecznych. Jest sk?adnikiem mieszanki curry. Stosuje si? j? na du?? skal? na Wschodzie i Bliskim wschodzie. Jest popularna w kuchni maroka?skiej, w kuchni indyjskiej dodawana jest te? do s?odkich wypieków. Jest uznawana za substancj? przeciwrakow?. Lawenda? jest to dobrze znana ro?lina o pi?knym aromacie. Kwiaty maja kolor od purpurowego do b??kitnego. Jest stosowana w przemy?le kosmetycznym, farmaceutycznym i pe?ni wa?n? rol? w ?wiecie kulinarnym. W kuchni stosujemy lawend? angielsk?. Ma lekko cytrusowy, kwiatowy smak. Jest blisko spokrewniona z rozmarynem, mi?t?, sza?wi? i tymiankiem ? wi?c mo?na j? wykorzystywa? podobnie jak te przyprawy. Stosuje si? j? do doprawiania dziczyzny, pasuje do ciast i kremów, wchodzi w sk?ad zió? prowansalskich. ?wie?e kwiaty s? jadalnym dodatkiem dekoracyjnym. Li?? laurowy- ma charakterystyczny aromat, który uwalnia si? po pokruszeniu suszonych li?ci. Li?cie powinny by? koloru oliwkowo - zielonego, je?eli maj? zabarwienie br?zowe oznacza to, ?e s? stare i utraci?y smak. Li?? laurowy stosowany jest na ca?ym ?wiecie. U?ywa si? go do zup, sosów, gulaszów, ryb, mi?s i drobiu. Stosuje si? go tak?e do zalewy octowej. Ma dzia?anie lecznicze ? obni?a poziom cukru we krwi, ?agodzi migreny. Bardzo wiele zdrowych da? z mojego bloga dietetyczne-przepisy.net zawiera w swoim sk?adzie li?cie laurowe. Zazwyczaj ??cz? je z zielem angielskim, tak jak zrobi?am to np. w przepisie na dietetyczny ?urek. Lubczyk? w kuchni stosuje si? przed wszystkim li?cie, które przypominaj? nieco natk? selera. Maj? one silny, lekko cytrynowy smak i aromat. Mo?na u?ywa? tak?e korzeni lubczyku oraz nasion. Li?cie s? stosowane do zup, sosów, gulaszów, sa?atek, warto ??czy? je z oregano i czosnkiem w daniach kuchni w?oskiej. Korzenie stosuje si? jako warzywo, a nasionami posypuje si? sa?atki.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Majeranek? w kuchni wykorzystuje si? jego li?cie. Nale?y do tej samej rodziny, co oregano. U?ywany jest w kuchni europejskiej do ryb, owoców morza, sa?atek, bak?a?ana, grzybów. Pasuje ?wietnie do wieprzowiny i da? z kapusty, ziemniaków i fasoli. Dodaje si? go do dressingów sa?atkowych, zup, serów i w?dlin. Majeranek jest w Polsce bardzo popularny i doprawia si? nim wiele tradycyjnych da?. Ja dodaj? go do zup takich jak ?urek czy kwa?nica oraz do bigosu, mi?s i zapiekanek np. do zapiekanki z kurczakiem i brukselkami. ??cz? majeranek z li??mi laurowy i zielem angielskim a tak?e w bardziej ?ródziemnomorskim stylu z oregano, tymiankiem, cz?brem i rozmarynem Melisa- jest szeroko stosowana jako zio?o lecznicze ma tak?e zastosowanie w kuchni. Ma ?wie?y, cytrusowy aromat. Dodaje si? j? o potraw s?odkich, jak i pikantnych. Melisa dobrze komponuje si? z zielem angielskim, li??mi laurowymi, mi?t?, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Jest ?wietnym dodatkiem do sa?atek owocowych i deserów. Jest tak?e sk?adnikiem potraw z jajek, zup i zapiekanek. Mi?t a- jest ro?lin? lecznicz?, która ma tak?e zastosowanie kulinarne. W kuchni wykorzystuje si? mi?t? k?osow?, która nadaje ?wie?y smak sa?atkom, lodom, sorbetom, deserom. Na Ba?kanach dodaje si? j? do grillowanego mi?sa, nadziewanych warzyw. Mi?ta nadaje si? do ró?nego rodzaju sosów i dipów jogurtowych. Pomaga w dolegliwo?ciach ?o??dkowych, ?agodzi wzd?cia, bóle brzucha jest tak?e pomocna w przezi?bieniach. Ja stosuj? mi?t? w sa?atkach i deserach. Nada?a ?wie?ego smaku mojej sa?atce z ?ososiem i mango (przepis znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net). Oregano- to popularna przyprawa w po?udniowych W?oszech, a tak?e w Turcji. Oregano ma nieco lepszy smak w postaci suszonej ni? ?wie?ej. U?ywa si? go do przyprawiania mi?s, warzyw, pizzy i da? pieczonych. Oregano jest sk?adnikiem zió? prowansalskich. Dodawane jest tak?e do sa?atki greckiej z serem feta. Ja u?ywam oregano do potraw kuchni w?oskiej takich jak makarony czy pizza. Wówczas ??cz? je z bazyli?, czasem z tymiankiem i rozmarynem. Oregano idealnie pasuje tak?e do mi?s przyprawionych typowo po turecku z dodatkiem kminu rzymskiego i ziaren kolendry. Stosuj? oregano tak?e w sa?atkach z serem feta czy mozzarell? i ró?nego rodzaju zapiekankach
DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Papryka w proszku- jest popularna we wszystkich krajach, a szczególnie na W?grzech i w Meksyku. Mielona papryka powstaje tylko z dojrza?ych czerwonych owoców. Nale?y j? przechowywa? w szczelnym opakowaniu, poniewa? szybko traci aromat. ?wietnie pasuje do gulaszów, leczo. Polecam w szczególno?ci gulasz wo?owy z papryk?, który znajdziecie na moim blogu dietetyczne-przepisy.net. Papryka ma wi?cej witaminy C ni? pomara?cza, zawiera tak?e du?o beta karotenu. Papryka w?dzona w proszku ma intensywniejszy aromat ni? papryka s?odka. Polecana jest w szczególno?ci wegetarianom dla wprowadzenia aromatu w?dzonki do da?. Stosuje si? j? podobnie jak zwyk?? papryk?. Pieprz czarny- jest nazywany królem przypraw. W odleg?ych czasach by? tak cenny, ?e u?ywano go równie? jako pieni?dz. Pieprz czarny to niezupe?nie dojrza?e, suszone jagody ro?liny z rodzaju pieprzowatych. Jest najmocniejszy w smaku ze wszystkich rodzajów pieprzu. Pieprz bia?y? ro?nie na tej samej ro?linie, co pieprz czarny, jednak dojrzewa d?u?ej. Owoce zbiera si?, moczy w wodzie i usuwa skorupk?. Nast?pnie jagody suszy si?, a? stan? si? bia?o-?ó?tawe. Piperz bia?y pachnie bardziej intensywnie, jest jednak ?agodniejszy w smaku. Pieprz zielony? jest zbierany, zanim jagody dojrzej? z tego samego krzewu, co pieprz czarny. Suszy si? go w inny sposób ? nie na s?o?cu, a w niskich temperaturach, by zachowa? zielony kolor i pikantny smak. Ziarna mo?na od?wie?y? poprzez namoczenie lub konserwowa? w solance. Jest naj?agodniejsz? form? pieprzu, ale nadal jest bardzo aromatyczny. Jest cz?sto stosowany w kuchni francuskiej. Pieprz ró?owy- nazywany tak?e czerwonym ? jest owocem innej ro?liny ni? pieprz czarny. Ma czerwon? skórk? i s?odko gorzki smak, du?o ?agodniejszy od pieprzu czarnego.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Pieprz Cayenne? to zmielona papryka Cayenne. Pieprz ten powstaje z dojrza?ych owoców papryki w kolorze od ?ó?tego do czerwonego. Jest pikantny, jednak nie tak silny jak chili. Stosuje si? go podobnie jak chili i papryk? s?odk?. Piet ruszka- jest jedn? z najstarszych przypraw. Li?cie stosuje si? zarówno ?wie?e, jak i suszone. Korze? równie? pe?ni wa?n? rol? w kuchni. Zielona pietruszka podnosi aromat wielu potraw ? sosów, zup, past, omletów, ryb, warzyw, ziemniaków, makaronów. Stosuje si? j? tak?e do pieczywa czosnkowego. Zielona pietruszka jest bogata w witamin? C i A oraz liczne minera?y. Przyspiesza tak?e trawienie Pietruszk? zielon? stosuj? do zup np. dietetycznego roso?u, da? z jajek, sa?atek i kanapek. Idealna jest tak?e jako dodatek do kotletów mielonych lub kotlecików z ciecierzycy falafel. Rozmaryn -ma silny zapach, lekko sosnowy aromat i jest popularny w wielu kuchniach ?wiata np. w w?oskiej. Doskonale komponuje si? z rybami, drobiem, wieprzowin? i dziczyzn?. Podkre?la smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dope?nia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i li?ci laurowych. Pasuje do sosów, zapiekanek, makaronów, pizzy. Mo?na go tak?e stosowa? do dekorowania potraw. Wykorzystuje si? ?wie?e ga??zki oraz suszone listki. W mojej zdrowej kuchni dodaj? rozmaryn do da? rybnych np. ?ososia pieczonego a tak?e do da? z pomidorami i przepisów typowo w?oskich jak spaghetti czy pizza. ??cz? rozmaryn z bazyli? oregano i tymiankiem, a tak?e cz?brem i majerankiem. Rukiew wodna? najlepiej smakuje ?wie?a. Li?cie s? chrupi?ce, wi?c doskonale pasuj? do sa?atek. Ma orze?wiaj?cy, ostry i pikantny aromat. Mo?na j? wykorzystywa? jako dodatek do kanapek, sa?atek ziemniaczanych, omletów, serków wiejskich. W kuchni francuskiej jest stosowana jako sk?adnik sosów, dobrze komponuje si? z octem, olejem sezamowym i czosnkiem. Uwa?ana jest za afrodyzjak i ?rodek pobudzaj?cy. Zawiera du?o witaminy C i A, witaminy z grupy B witamin? E, kwas foliowy i wap?
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Szafran- to pr?ciki pi?knie kwitn?cej ro?liny, która ro?nie w ciep?ym klimacie. Pachnie silnie i ma aromat miodu. Jest najdro?sz? przypraw? ?wiata. Ma tak?e w?a?ciwo?ci barwi?ce. Wykorzystuje si? go w niewielkiej ilo?ci. Jest stosowany w kuchni maureta?skiej, ?ródziemnomorskiej i azjatyckiej. U?ywa si? go do dania pilaw, risotto, paelli, ?wietnie komponuje si? z rybami i owocami morza. Dodaje si? go tak?e do s?odkich wypieków. Szafran jest bardzo dobrym ?ród?em potrzebnych minera?ów, takich jak mied?, potas, wap?, magnez, ?elazo, selen, magnez i cynk. Jest korzystny dla zdrowia, chroni organizm przed chorobami zwi?zanymi ze stresem. Sza?wia- ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale jest tak?e cenionym ?rodkiem leczniczym. Ma intensywny sosnowy aromat z cytrusow? nut?. Jest idealna do mi?s, drobiu, ryb. Pasuje te? do grochu, fasoli i do zup warzywnych np. pomidorowej. Dodaje si? j? do ziemniaków, bak?a?ana i pomidorów. Ja lubie j? stosowa? jako dodatek do spaghetti lub marynaty jogurtowej do kurczaka. Jest przydatna w leczeniu gard?a, jamy ustnej, skalecze?. Obni?a tak?e poziom cukru we krwi. Pomaga przy bólach brzucha, biegunkach, wzd?ciach. Reguluje cykl miesi?czkowy. Szczaw- ma li?cie podobne do szpinaku i charakterystyczny kwa?ny, cytrynowy smak. M?ode li?cie s? mniej kwa?ne. U?ywa si? go w postaci ?wie?ej, poniewa? suszone li?cie trac? charakterystyczny aromat. W Polsce jest sk?adnikiem popularnej kiedy? zupy szczawiowej. W kuchni francuskiej stosuje si? go do aromatyzowania ryb, zup, i sa?atek. Pasuje do jajek, ?ososia, kanapek. dobrze komponuje si? ze smakiem ryb, cebuli, papryki, ziemniaków, mi?sa, wieprzowiny, ciel?ciny i koziego sera. Mo?e by? substytutem cytryny w sa?atkach i sosach Szczaw ?agodzi tak?e niestrawno?ci, wspomaga w?trob?, i pomaga w chorobach skóry. Szczypiorek? jest bardzo popularny w kuchni europejskiej np. francuskiej oraz w chi?skiej. Mo?na go u?ywa? w formie ?wie?ej lub suszonej. Dodaje si? go do sa?atek, kanapek, serków, jajecznic, zapiekanek, zup i sosów, ziemniaków. Chi?ski szczypior u?ywany jest w daniach azjatyckich takich jak sma?one warzywa, sma?ony ry? i makaron, sk?adnik farszów. Szczypiorek mo?na ??czy? z cytryn?, estragonem, pietruszk?, olejem sezamowym, octem, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem, ziemniakami, i papryczk? chili.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Trawa cyt rynowa- to przyprawa, która ma ?wie?y, cytrynowy aromat, nieco inny od cytryny i limonki. W kuchni wykorzystuje si? tylko doln? cz??? trawy, któr? drobno si? kroi. Jest przede wszystkim dodatkiem do da? kuchni tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej i indyjskiej ? ??czy si? j? z li??mi kolendry, chili, imbirem, czosnkiem i cebul? dymk?. Idealnie pasuje do da? z mleczkiem kokosowym i past? curry. Traw? cytrynow? mo?emy przechowywa? w lodówce w papierowej torebce do 3 tygodni lub wysuszy?. Traw? cytrynow? wykorzystuje si? tak?e jako dodatek do herbat i mieszanek zio?owych. Ostatnimi czasy zakocha?am si? w aromacie trawy cytrynowej i dodaj? j? do tajskiego curry czy krewetek z mleczkiem kokosowym (przepisy znajdziecie na blogu dietetyczne-przepisy.net). Trybula? ma delikatny smak przypominaj?cy any? i pietruszk?. Jest popularna w kuchni francuskiej ? dodaje si? j? do ryb. Jest smak jest ciep?y i radosny. Jest ciekawym dodatkiem do jaj, mas?a, pasuje do produktów takich jak ?oso?, pstr?g, m?ode szparagi, m?ode ziemniaki, m?oda zielona fasola i marchew. Wykorzystywana jest tak?e jako dekoracja da?. Tymianek? to ro?lina, która ma dzia?anie antyseptyczne. Jest powszechnie u?ywana w kuchniach ?wiata. Charakteryzuje si? ostrym, ciep?ym, pikantnym i przyjemnym aromatem. W gotowaniu stosuje si? tymianek ogrodowy oraz tymianek cytrynowy. Ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej, kreolskiej i kaju?skiej. Komponuje si? z ciel?cin?, jagni?cin?, wo?owin?, drobiem, rybami, podkre?la smak farszów, pasztetów, w?dlin, gulaszów, zup i bulionów. Mo?na go tak?e doda? do chleba, mas?a zio?owego, majonezu zio?owego, aromatyzowanego octu, musztardy a tak?e do zapiekanek z fasoli i soczewicy. Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, ober?ynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, broku?om, s?odkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ry?owi. Jego smak dobrze ??czy si? z cytryn?, czosnkiem i bazyli?. Wanilia? ma bardzo s?odki aromat i pasuje do wszystkich s?odkich da?: puddingów, ciast, kremów, sufletów oraz oczywi?cie lodów. Jest obok szafranu i kardamonu najdro?sz? przypraw? ?wiata. Esencj? aromatu wanilii znajdziemy w ziarenkach,które wyskrobuje si? z przeci?tej laski wanilii.
SECTION 1: NAM E OF SECTION 1 DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA Ziele angielskie- jest jedyn? przypraw?, która jest uprawiana tylko na pó?kuli zachodniej. Ziarna ziela angielskiego wygl?daj? podobnie do pieprzu. Ziele angielskie smakuje jak po??czenie ga?ki muszkato?owej, cynamonu, imbiru, go?dzików, posiada nut? ja?owca i pieprzu. Przyprawa ta jest sk?adnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Ziele angielskie jest popularn? przypraw? w kuchni europejskiej. Dodaje si? j? do marynat, pikli, zup i sosów. Wykorzystywana jest tak?e w ciastach, lodach i budyniach.
INTRODUCTION Przyprawy s? nieod??cznym elementem zdrowej kuchni i sprawiaj?, ?e dietetyczne dania smakuj? wy?mienicie. Dzi?ki zg??bianiu tajników zastosowania przypraw gotowanie b?dzie naprawd? przyjemne i stanie si? wspania?? przygod?. Zach?cam do korzystania z moich aromatycznych da? fit, które znajdziecie na blogu http://dietetyczne-przepisy.net/ Jak przyjemnie jest by na diecie! DIETETYCZNE-PRZEPISY.NET ANETA STOLARZ: TAJEMNICEPRZYPRAW ?WIATA
C O M PA N Y N A M E kontakt@dietetyczne-przepisy.net www.dietetyczne-przepisy.net