STRONA 1PRZEPISY Płatki owsiane z bananem i pestkami słonecznika (1 porcja) Składniki: płatki owsiane 2 (łyżki) jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja) banan 1 (szt.) pestki słonecznika 0,5 (łyżki) Przygotowanie: Płatki owsiane dodać do mleka lub jogurtu. Wkroić banana. Posypać pestkami słonecznika, które można wcześniej podprażyć na suchej patelni. Kaszotto z cukinią i kurczakiem (2 porcje) Składniki: kasza pęczak 100 (g) pierś z kurczaka 200 (g) cukinia 1 (szt.) lub marchewka 2 szt. suszony pomidor w zalewie z oleju 2 (szt.) masło 1 (łyżka) pestki dyni 1 (łyżka) cebula 0,5 (szt.) sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: Rozgrzać masło na patelni (najlepiej klarowane). Poszatkować cebulę i usmażyć. Dodać kurczaka obtoczonego w rozmaryn, cukinię i suszonego pomidora. Chwilę dusić. Wsypać kaszę pęczak. Chwilę smażyć. Dodawać po trochu wodę, do momentu aż kasza będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem. Wiosenna sałatka z rzodkiewką i serem (1 porcja) Składniki: rzodkiewka 4 (szt.) pomidor 1 (szt.) ogórek zielony 0,5 (szt.) sałata 1 (garść) oliwa z oliwek 1 (łyżka) szczypiorek 1 (łyżka) ser żółty 1 (plaster) Przygotowanie: Oczyszczone rzodkiewki pokroić w plastry. Umytego pomidora (-y) i ogórka (-i) pokroić w kostkę, plaster sera w paski. Umyte, osuszone liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać składniki sałatki w misce. Mieszając, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, posypać szczypiorkiem. Wiosenny twarożek (1 porcja) Składniki: rzodkiewka 2 (szt.) szczypiorek 1 (łyżka) Dieta: Sylwia Zduniak Tydzień 2 2018-03-26 - 2018-04-02 1
STRONA 2jogurt naturalny 2 (łyżki) twaróg chudy 100 (g) sól, pieprz Przygotowanie: Rzodkiewki posiekać. Dodać pozostałe składniki do twarożku i wymieszać, doprawić Sałatka z jajkiem, serem żółtym i słonecznikiem (2 porcje) Składniki: jajko 2 (szt.) sałata 2 (garści) ser żółty 2 (plastry) pestki słonecznika 3 (łyżki) pomidor 1 (szt.) ocet balsamiczny 0,5 (łyżki) oliwa z oliwek 1 (łyżka) sól, pieprz Przygotowanie: Na półmisku ułożyć sałatę. Polać sosem (octem balsamicznym i oliwą). Jajko (-a) gotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać do sałaty. Pomidora (-y) pokroić i dodać do sałatki. Ser pokroić na wąskie paseczki. Posypać zarumienionym na suchej patelni słonecznikiem i pieprzem. Tost z ziołowym omletem (1 porcja) Składniki: chleb razowy 1 (kromka) jajko 1 (szt.) sałata 1 (garść) pomidor 1 (szt.) cebula 1 (szt.) serek kanapkowy, np Bieluch, Almette, Philadelphia 1 (łyżka) świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, estragon lub mieszanka różnych ziół, sól Przygotowanie: Do miseczki wbić jajko dodać wodę, zioła i sól, dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą. Rozgrzać małą patelnię (około 18 cm) i natłuścić ją kawałkiem masła, wlać masę jajeczną (dno patelni powinno być pokryte cienką warstwą masy) i smażyć szybko omlet poruszając energicznie patelnią ruchami od siebie i do siebie. Jak spód się zetnie a wierzch pozostanie jeszcze trochę wilgotny zsunąć omlet z patelni i złożyć go na pół. Pieczywo opiec krótko w tosterze lub zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podpiec w piekarniku. Rozsmarować serek (może być z dodatkiem czosnku). Ułożyć cieniutko pokrojoną i oprószoną solą cebulę, złożone liście sałaty, złożonego omleta, plasterek pomidora oprószonego solą i pieprzem. Pulpety z Maroka (2 porcje) Składniki: mięso mielone drobiowe 200 (g) oliwka 12 (szt.) czosnek 2 (szt.) natka pietruszki 2 (łyżki) jajko 1 (szt.) mąka pszenna 2 (łyżki) olej rzepakowy 2 (łyżki) cebula 1 (szt.) 2
STRONA 3bulion 2 (szklanki) sok z cytryny 2 (łyżki) imbir, kumin, kolendra, papryka słodka Przygotowanie: Mięso wymieszać z posiekanymi oliwkami, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, imbirem, kuminem i kolendrą, dodać jajko i znów wymieszać na jednolitą masę. Formować niewielkie pulpeciki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę, dolać bulion, doprawić papryką. Gotować około 20 min. Po tym czasie dodać sok z cytryny. Kanapki z serem białym i dżemem (1 porcja) Składniki: chleb razowy 2 (kromki) twaróg chudy 60 (g) dżem 1 (łyżka) masło 1 (łyżka) Przygotowanie: Na kromki chleba położyć ser, posmarować go dżemem. Feta z orzechami (1 porcja) Składniki: winogrono 1 (garści) rukola 1 (garść) sałata 1 (garść) pestki słonecznika 0,25 (łyżki) cebula 0,5 (szt.) jogurt naturalny 1,5 (łyżki) szczypiorek 1 (łyżka) Feta light (do 12% tł) 25 (g) orzechy dowolne posiekane 1 (łyżka) bazylia, tymianek, przyprawy do sałatek Przygotowanie: Sałatę opłukać i porwać na kawałki, ser, cebulkę pokroić w kostkę (wielkość wg uznania). Winogrona opłukać i pokroić na pół, wyjąć pestki. Całość wymieszać, dodać jogurt naturalny, uprażone bakalie, doprawić ziołami do smaku. Pasta z awokado z serkiem i kiełkami (1 porcja) Składniki: awokado 0,5 (szt.) papryka 0,25 (szt.) serek kanapkowy, np Bieluch, Almette, Philadelphia 1 (łyżka) sok z cytryny 1 (łyżka) kiełki 1 (łyżka) chleb razowy 2 (kromki) sól morska, świeża bazylia, pieprz Przygotowanie: Miąższ awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać serek kanapkowy, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać na pieczywie, udekorować kiełkami. Jarzynowa z pieczarkami (2 porcje) Składniki: ziemniak 1 (szt.) marchewka 1 (szt.) 3
STRONA 4por (część biała) 1 (szt.) cebula 1 (szt.) seler korzeniowy 0,5 (szt.) pietruszka 1 (szt.) bulion 2 (szklanki) masło 1 (łyżka) natka pietruszki 2 (łyżki) koperek 4 (łyżki) groszek (gramy) 200 (g) pieczarki 200 (g) serek kanapkowy, np Bieluch, Almette, Philadelphia 4 (łyżki) sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pora i cebulę umyć, posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić grzyby, cebulę i pora, delikatnie posolić, usmażyć na rumiano. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Zagotować wodę- bulion (wg uznania). Warzywa umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę (bez groszku), dodać do wody i gotować 10 minut. Następnie dodać mrożony groszek, pieczarki, cebulę, pora, doprawić do smaku. Lekko przestudzić, dodać serek, wymieszać. Podgrzać i gotować jeszcze 5 minut, posypać koperkiem. Sałatka grecka (2 porcje) Składniki: oliwka 10 (szt.) pomidor 2 (szt.) ogórek zielony 1 (szt.) papryka 1 (szt.) ocet balsamiczny 1 (łyżka) oliwa z oliwek 1 (łyżka) Feta light (do 12% tł) 50 (g) sałata 2 (garści) Przygotowanie: Fetę odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Pomidora (-y) pokroić. Oliwki można przekroić wzdłuż na pół. Ogórka (-i) pokroić w plasterki. Paprykę (-i) oczyścić i pokroić w paski lub w kostkę. Sałatę porwać na kawałki. Połączyć wszystkie składniki. Polać oliwą wymieszaną z octem. Delikatnie wymieszać. Tosty z awokado, roszponką i pomidorem (1 porcja) Składniki: chleb razowy 2 (kromki) awokado 0,5 (szt.) sok z cytryny 0,5 (łyżki) czosnek 0,5 (szt.) roszponka 1 (garść) pomidor 1 (szt.) sól morska, świeżo mielony pieprz, bazylia Przygotowanie: Kromki chleba podgrzać w opiekaczu/tosterze. Awokado przepołowić, usunąć pestkę (musi być dojrzałe), wydrążyć miąższ, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać widelcem, do uzyskania pasty. Na opieczone kromki chleba nałożyć pastę, roszponkę oraz pokrojonego pomidora. Udekorować bazylią. Koktajl oczyszczający (1 porcja) Składniki: szpinak świeży 1 (garść) gruszka 1 (szt.) banan 1 (szt.) ananas 2 (plastry) 4
PRZEPISY Płatki owsiane z bananem i pestkami słonecznika (1 porcja) Składniki: płatki owsiane 2 (łyżki) jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja) banan 1 (szt.) pestki słonecznika 0,5 (łyżki) Przygotowanie: Płatki owsiane dodać do mleka lub jogurtu. Wkroić banana. Posypać pestkami słonecznika, które można wcześniej podprażyć na suchej patelni. Kaszotto z cukinią i kurczakiem (2 porcje) Składniki: kasza pęczak 100 (g) pierś z kurczaka 200 (g) cukinia 1 (szt.) lub marchewka 2 szt. suszony pomidor w zalewie z oleju 2 (szt.) masło 1 (łyżka) pestki dyni 1 (łyżka) cebula 0,5 (szt.) sól, pieprz, rozmaryn Przygotowanie: Rozgrzać masło na patelni (najlepiej klarowane). Poszatkować cebulę i usmażyć. Dodać kurczaka obtoczonego w rozmaryn, cukinię i suszonego pomidora. Chwilę dusić. Wsypać kaszę pęczak. Chwilę smażyć. Dodawać po trochu wodę, do momentu aż kasza będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem. Wiosenna sałatka z rzodkiewką i serem (1 porcja) Składniki: rzodkiewka 4 (szt.) pomidor 1 (szt.) ogórek zielony 0,5 (szt.) sałata 1 (garść) oliwa z oliwek 1 (łyżka) szczypiorek 1 (łyżka) ser żółty 1 (plaster) Przygotowanie: Oczyszczone rzodkiewki pokroić w plastry. Umytego pomidora (-y) i ogórka (-i) pokroić w kostkę, plaster sera w paski. Umyte, osuszone liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać składniki sałatki w misce. Mieszając, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, posypać szczypiorkiem. Wiosenny twarożek (1 porcja) Składniki: rzodkiewka 2 (szt.) szczypiorek 1 (łyżka) Dieta: Sylwia Zduniak Tydzień 2 2018-03-26 - 2018-04-02 1
jogurt naturalny 2 (łyżki) twaróg chudy 100 (g) sól, pieprz Przygotowanie: Rzodkiewki posiekać. Dodać pozostałe składniki do twarożku i wymieszać, doprawić Sałatka z jajkiem, serem żółtym i słonecznikiem (2 porcje) Składniki: jajko 2 (szt.) sałata 2 (garści) ser żółty 2 (plastry) pestki słonecznika 3 (łyżki) pomidor 1 (szt.) ocet balsamiczny 0,5 (łyżki) oliwa z oliwek 1 (łyżka) sól, pieprz Przygotowanie: Na półmisku ułożyć sałatę. Polać sosem (octem balsamicznym i oliwą). Jajko (-a) gotować na twardo, pokroić w kostkę, dodać do sałaty. Pomidora (-y) pokroić i dodać do sałatki. Ser pokroić na wąskie paseczki. Posypać zarumienionym na suchej patelni słonecznikiem i pieprzem. Tost z ziołowym omletem (1 porcja) Składniki: chleb razowy 1 (kromka) jajko 1 (szt.) sałata 1 (garść) pomidor 1 (szt.) cebula 1 (szt.) serek kanapkowy, np Bieluch, Almette, Philadelphia 1 (łyżka) świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, estragon lub mieszanka różnych ziół, sól Przygotowanie: Do miseczki wbić jajko dodać wodę, zioła i sól, dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą. Rozgrzać małą patelnię (około 18 cm) i natłuścić ją kawałkiem masła, wlać masę jajeczną (dno patelni powinno być pokryte cienką warstwą masy) i smażyć szybko omlet poruszając energicznie patelnią ruchami od siebie i do siebie. Jak spód się zetnie a wierzch pozostanie jeszcze trochę wilgotny zsunąć omlet z patelni i złożyć go na pół. Pieczywo opiec krótko w tosterze lub zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podpiec w piekarniku. Rozsmarować serek (może być z dodatkiem czosnku). Ułożyć cieniutko pokrojoną i oprószoną solą cebulę, złożone liście sałaty, złożonego omleta, plasterek pomidora oprószonego solą i pieprzem. Pulpety z Maroka (2 porcje) Składniki: mięso mielone drobiowe 200 (g) oliwka 12 (szt.) czosnek 2 (szt.) natka pietruszki 2 (łyżki) jajko 1 (szt.) mąka pszenna 2 (łyżki) olej rzepakowy 2 (łyżki) cebula 1 (szt.) 2
bulion 2 (szklanki) sok z cytryny 2 (łyżki) imbir, kumin, kolendra, papryka słodka Przygotowanie: Mięso wymieszać z posiekanymi oliwkami, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem, imbirem, kuminem i kolendrą, dodać jajko i znów wymieszać na jednolitą masę. Formować niewielkie pulpeciki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę, dolać bulion, doprawić papryką. Gotować około 20 min. Po tym czasie dodać sok z cytryny. Kanapki z serem białym i dżemem (1 porcja) Składniki: chleb razowy 2 (kromki) twaróg chudy 60 (g) dżem 1 (łyżka) masło 1 (łyżka) Przygotowanie: Na kromki chleba położyć ser, posmarować go dżemem. Feta z orzechami (1 porcja) Składniki: winogrono 1 (garści) rukola 1 (garść) sałata 1 (garść) pestki słonecznika 0,25 (łyżki) cebula 0,5 (szt.) jogurt naturalny 1,5 (łyżki) szczypiorek 1 (łyżka) Feta light (do 12% tł) 25 (g) orzechy dowolne posiekane 1 (łyżka) bazylia, tymianek, przyprawy do sałatek Przygotowanie: Sałatę opłukać i porwać na kawałki, ser, cebulkę pokroić w kostkę (wielkość wg uznania). Winogrona opłukać i pokroić na pół, wyjąć pestki. Całość wymieszać, dodać jogurt naturalny, uprażone bakalie, doprawić ziołami do smaku. Pasta z awokado z serkiem i kiełkami (1 porcja) Składniki: awokado 0,5 (szt.) papryka 0,25 (szt.) serek kanapkowy, np Bieluch, Almette, Philadelphia 1 (łyżka) sok z cytryny 1 (łyżka) kiełki 1 (łyżka) chleb razowy 2 (kromki) sól morska, świeża bazylia, pieprz Przygotowanie: Miąższ awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać serek kanapkowy, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać na pieczywie, udekorować kiełkami. Jarzynowa z pieczarkami (2 porcje) Składniki: ziemniak 1 (szt.) marchewka 1 (szt.) 3
por (część biała) 1 (szt.) cebula 1 (szt.) seler korzeniowy 0,5 (szt.) pietruszka 1 (szt.) bulion 2 (szklanki) masło 1 (łyżka) natka pietruszki 2 (łyżki) koperek 4 (łyżki) groszek (gramy) 200 (g) pieczarki 200 (g) serek kanapkowy, np Bieluch, Almette, Philadelphia 4 (łyżki) sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Pora i cebulę umyć, posiekać. Rozgrzać masło, wrzucić grzyby, cebulę i pora, delikatnie posolić, usmażyć na rumiano. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Zagotować wodę- bulion (wg uznania). Warzywa umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę (bez groszku), dodać do wody i gotować 10 minut. Następnie dodać mrożony groszek, pieczarki, cebulę, pora, doprawić do smaku. Lekko przestudzić, dodać serek, wymieszać. Podgrzać i gotować jeszcze 5 minut, posypać koperkiem. Sałatka grecka (2 porcje) Składniki: oliwka 10 (szt.) pomidor 2 (szt.) ogórek zielony 1 (szt.) papryka 1 (szt.) ocet balsamiczny 1 (łyżka) oliwa z oliwek 1 (łyżka) Feta light (do 12% tł) 50 (g) sałata 2 (garści) Przygotowanie: Fetę odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Pomidora (-y) pokroić. Oliwki można przekroić wzdłuż na pół. Ogórka (-i) pokroić w plasterki. Paprykę (-i) oczyścić i pokroić w paski lub w kostkę. Sałatę porwać na kawałki. Połączyć wszystkie składniki. Polać oliwą wymieszaną z octem. Delikatnie wymieszać. Tosty z awokado, roszponką i pomidorem (1 porcja) Składniki: chleb razowy 2 (kromki) awokado 0,5 (szt.) sok z cytryny 0,5 (łyżki) czosnek 0,5 (szt.) roszponka 1 (garść) pomidor 1 (szt.) sól morska, świeżo mielony pieprz, bazylia Przygotowanie: Kromki chleba podgrzać w opiekaczu/tosterze. Awokado przepołowić, usunąć pestkę (musi być dojrzałe), wydrążyć miąższ, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać widelcem, do uzyskania pasty. Na opieczone kromki chleba nałożyć pastę, roszponkę oraz pokrojonego pomidora. Udekorować bazylią. Koktajl oczyszczający (1 porcja) Składniki: szpinak świeży 1 (garść) gruszka 1 (szt.) banan 1 (szt.) ananas 2 (plastry) 4
otręby pszenne 2 (łyżki) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować. 5