marcin

  • Dokumenty113
  • Odsłony97 766
  • Obserwuję40
  • Rozmiar dokumentów221.5 MB
  • Ilość pobrań17 213

MIKROFALOWKA - PRZEPISY

Dodano: 8 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 8 lata temu
Rozmiar :394.9 KB
Rozszerzenie:pdf

MIKROFALOWKA - PRZEPISY.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne
Użytkownik marcin wgrał ten materiał 8 lata temu.

Komentarze i opinie (4)

Gość • 9 miesiące temu

i am here to give testimony on how this powerful spell caster called Dr Adoda helped me to fix my relationship. i was heartbroken when my fiancee told me he is no longer interested in marrying me because he was having an affair with the other woman where he work. I cried and sobbed every day, until it got so bad that I reached out to the Internet for help, that was when i read a review about the great work of Dr Adoda, then i contacted him for help to get my lover back, he helped me cast a powerful (reconciliation love spell) and to my greatest surprise after 48 hours of doing the love spell my Fiancee came back on his knees begging me to forgive him We are now happily married and all thanks goes to Dr Adoda Wonders for helping me save my relationship you can contact Dr Adoda through his email address: adodalovespelltemple440 AT gmail. com or WHATSAPP him on+234811282542

Transkrypt ( 25 z dostępnych 30 stron)

1 Aromatyczny napój jab kowy 2 jajka, ó tka oddzielone od bia ek 1/4 fili anki cukru 1/2 y eczki soli 1/2 y eczki mielonego cynamonu szczypta ga ki muszkato owej 2/3 fili anki soku jab kowego 3 fili anki mleka 1/2 fili anki bitej mietany Sposób wykonania : Do redniej wielko ci rondelka (oko o 2 l) w o y ó tka. Lekko ubi widelcem. Doda cukier, sól, cynamon, ga k , sok jab kowy i dobrze wymiesza . Doda mleko i wymiesza . Gotowa , ustawiwszy regulator w po o eniu REDNIO WYSOKI, 12 - 14 minut. W tym czasie ubi bia ka w redniej wielko ci naczyniu. Wyj napój z kuchenki i wla szybko do bia ek energicznie mieszaj c. Na ka dej z porcji po o y bit mietan . Bia y sos 2 y ki stopionego mas a lub margaryny 2 y ki m ki 1/4 y eczki soli (niekoniecznie) 1 fili anka mleka Sposób wykonania : Po czy stopione mas o, m k i sól w ma ej lub redniej misce. Porcjami dodawa mleko i miesza do uzyskania jednorodnej masy. Ogrzewa przez 6 - 7 minut do zg stnienia sosu, przy nastawieniu regulatora mocy na poziom REDNI. Miesza co jaki czas. Burgery ''Niespodzianka'' 450 g mielonej wo owiny

2 1/2 y eczki soli 1/2 y eczki pieprzu nadzienie ''Niespodzianka'': ser cebula plastry pomidora krojone pieczarki plastry pikli lub pokrojone oliwki 4 pod u ne bu ki hamburgerowe Sposób wykonania : Wymiesza mielon wo owin z sol i pieprzem, uformowa 8 cienkich placków. Na 4 plackach u o y nadzienie, przykry pozosta ymi plackami. Dok adnie zlepi brzegi. U o y burgery w kwadratowym naczyniu do pieczenia wy o onym pergaminem. Przykry arkuszem papieru. Ogrzewa przy ustawieniu regulatora na poziom REDNIO WYSOKI przez 6 - 7 minut. Pozostawi pod przykryciem przez 2 minuty. Podawa umieszczone wewn trz bu ek. Ciasto ananasowe odwracane 1/4 fili anki mas a 1/3 fili anki br zowego cukru 1 puszka plasterków ananasa (oko o 250 g) 4 maraskino (wisienki do dekoracji deserów) przekrojone no po ówki 1 1/4 fili anki jasnej m ki 3/4 fili anki cukru 2 y eczki proszku do pieczenia 1/2 y eczki soli 1/3 fili anki mi kkiego t uszczu 1 jajo sok z ananasa i mleko (razem 1/2 fili anki) 1 y eczka ekstraktu z wanilii Sposób wykonania : Ogrzewa mas o w okr g ym naczyniu (o rednicy 20 cm) przez 1 minut , a si stopi (regulator mocy w po o eniu WYSOKI). Posypa cukrem. Ods czy ananasy (zostawi syrop) na papierowym r czniku i roz o y w naczyniu. Przybra wisienkami. W ma ej misce ubija przez 3 minuty m k , cukier, proszek do pieczenia, sól, t uszcz, jajo, syrop i wanili . Ostro nie pola mas owoce i ogrzewa przy regulatorze mocy nastawionym na

3 WYSOKI przez 9 - 10 minut. Po sko czeniu ogrzewania nak u ciasto wyka aczk i sprawdzi , czy si upiek o (sucha wyka aczka). Wy o y ciasto na talerz, odwracaj c je i pozostawiaj c na nim przez kilka minut naczynie, w którym si piek o. Podawa gor ce lub ciep e. Dresing owocowy 1/2 fili anki cukru 1 y eczka m ki kukurydzianej 1 ó tko jaja 2 y eczki soku z cytryny 3/4 fili anki soku z ananasa bez cukru 2 fili anki bitej mietanki Sposób wykonania : Po czy cukier, m k i ó tko w ma ym naczyniu. Doda soki. Ogrzewa do zg stnienia przez 2 - 3 minuty (regulator w po o eniu WYSOKI). Wymiesza 1 raz. Sch odzi i po o y na wierzch bit mietan . Duszona fl dra 1 fili anka drobno posiekanej cebuli 1 fili anka selera pokrojonego w 1 centymetrowe kawa ki 1 fili anka marchewki pokrojonej w 1 centymetrowe kawa ki 2 rednie ziemniaki obrane i pokrojone w kostk 1/4 fili anki wody 1/2 kg pomidorów 1/2 kg filetów z fl dry posolonych i pokrojonych na niewielkie kawa ki 1 y eczka soli 1/2 y eczki tymianku 1 y eczka natki pietruszki szczypta pieprzu Sposób wykonania : Po czy cebul , seler, marchew, ziemniaki i wod w du ym rondlu. Gotowa przykryte 10 - 12 minut przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI, do czasu, gdy warzywa b d mi kkie.

4 Doda pozosta e sk adniki. Gotowa przykryte przez 6 - 8 minut (poziom mocy WYSOKI) - do czasu, gdy ryba b dzie mi kka. Fondue z krewetek oko o 300 g (1 puszka) zupy-kremu z krewetek 1 fili anka startego ó tego sera 1/4 fili anki bia ego wina 1/2 y eczki sosu Worchestershire 1 bagietka pokrojona na kawa ki 2,5 cm lub pa eczki chlebowe Sposób wykonania : Do ma ego naczynia wla zup , wsypa ser, doda wino i sos Worchestershire. Wymiesza . Ustawi regulator w po o eniu REDNI i ogrzewa 7 - 9 minut - do roztopienia sera, mieszaj c co 2 minuty. Podawa gor ce z kawa kami bagietki. Grapefruit pieczony 2 po ówki grapefruita 2 y eczki br zowego cukru 1 y eczka mas a lub margaryny Sposób wykonania : Ostrym no em okroi ka d cz stk grapefruita. Usun pestki. Posypa br zowym cukrem. W kilku miejscach posmarowa mas em. Po o y po ówki grapefruita na papierowym talerzu lub w ma ym szklanym naczyniu. Ogrzewa przez 1,5 - 2 minuty przy regulatorze nastawionym na pozycji WYSOKI. Podawa ciep y. Groszek zielony z cebul i pieczarkami 2 y ki mas a 1 ma a cebula pokrojona w kostk

5 oko o 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki oko o 500 g mro onego groszku 1/4 y eczki soli pieprz do smaku Sposób wykonania : W szklanym naczyniu ogrzewa mas o do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nastawionej na poziom WYSOKI. Doda cebul i pieczarki. Gotowa przez 2 - 3 minuty, a cebula b dzie szklista, przy regulatorze mocy ustawionym na poziom WYSOKI. Doda mro ony groszek. Przykry i ogrzewa 5 - 6 minut (regulator ustawiony w po o eniu WYSOKI), a groszek b dzie gor cy. Wymiesza raz podczas gotowania. Doda sól i pieprz. Gulasz wo owy oko o 1 kg wo owiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku oko o 2,5 cm 3 - 4 du e pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 y eczka soli 1/2 y eczki wie o zmielonego pieprzu 1 fili anka kwa nej mietany (wed ug uznania) Sposób wykonania : W o y wo owin do redniego rondla. Obra pomidory, wydr y rodki. Pokroi w kostk i doda razem z cebul , sol i pieprzem do wo owiny. Lekko zamiesza . Gotowa przykryte przy regulatorze ustawionym na poziomie REDNIO WYSOKIM 30 - 40 minut - do mi kko ci mi sa. W czasie gotowania kilka razy zamiesza . Mo na doda mietan . Zostawi pod przykryciem na 5 minut. UWAGA: Danie to bardzo dobrze smakuje z makaronem. Hamburger Stroganoff 1/2 fili anki posiekanej cebuli

6 1 y ka sto owa oleju ro linnego 450 g mielonej wo owiny 1 puszka (113 g) pieczarek os czonych z zalewy 2 y ki sto owe m ki 1 y eczka soli 1/2 y eczki papryki 1 puszka (350 g) zupy-kremu z kurczaka 1 fili anka kwa nej mietany Sposób wykonania : W o y cebul i wla olej do redniego rondla. Dusi przez 1,5 - 2 minuty (regulator ustawiony na poziom WYSOKI) a cebula b dzie mi kka. Doda mi so. Ogrzewa na poziomie WYSOKI przez 4 - 5 minut, a mi so straci ró owy kolor. Zamiesza w po owie czasu gotowania. Ostudzi . Doda grzyby, m k , sól i papryk . Dobrze wymiesza . Ogrzewa pod przykryciem przez 5 - 7 minut ustawiaj c regulator na poziom WYSOKI. Wymiesza w po owie czasu ogrzewania. Doda mietan , podgrza na poziomie WYSOKI przez 2 - 3 minut a potrawa b dzie gor ca. W po owie czasu podgrzewania zamiesza . Indyk Divan 1 p czek gotowanych broku ów 8 - 12 plastrów gotowanej piersi indyka 2 fili anki bia ego sosu 1/4 fili anki tartego parmezanu 1/4 fili anki tartego sera gruyere Sposób wykonania : U o y broku y w naczyniu do pieczenia, kwiatami w kierunku brzegów naczynia. Na odygach u o y plastry indyka. Przygotowa bia y sos i do jeszcze ciep ego sosu doda sery. Zmiksowa na jednolit mas . Pola indyka. Mo na posypa z wierzchu parmezanem. Ogrzewa , ustawiwszy regulator na poziomie REDNI, 10 - 12 minut, do zagotowania. Naczynie przykry foli lub papierem woskowanym.

7 Jajka Benedict 3/4 fili anki sosu holenderskiego 2 bu ki paryskie pokrojone i opieczone 4 plastry szynki (oko o 0,6 - l,2 cm grubo ci) 4 jajka ugotowane w koszulkach Sposób wykonania : Przygotowa sos holenderski. Przykry kawa kiem papieru woskowanego i odstawi . U o y kawa ki bu ki na talerzach papierowych, na wierzchu ka dego kawa ka po o y plaster szynki. Ustawi regulator mocy w po o eniu REDNI; wstawi bu k z szynk do kuchenki i ogrzewa 2 - 2,5 minuty, a szynka b dzie gor ca. Po o y po jednym jajku na ka d grzank . Pola sosem holenderskim i od razu podawa . Jajecznica z pieczarkami 3 plasterki gotowanego bekonu bardzo drobno pokrojonego 4 jajka 1/4 fili anki mietanki 2 y ki sto owe mas a oko o 110 g os czonych pokrojonych w plasterki pieczarek z puszki sól i pieprz do smaku siekana zielona pietruszka Sposób wykonania : W szklanym naczyniu ubi jajka ze mietan . Doda mas o, pieczarki, sól, pieprz i bekon; bardzo dok adnie wymiesza . Ustawi regulator mocy na poziom REDNIO WYSOKI i ogrzewa 6 - 7 minut, a jaja si zetn ; przemiesza jajecznic 2 razy. Po up ywie 7 minut odstawi , aby jajecznica ''dosz a''. Posypa siekan natk . Kanapki z pikantn sa atk z kurczaka 1 fili anka ugotowanego pokrojonego w kostk kurczaka

8 2/3 fili anki pokrojonego w kostk selera 1/2 fili anki pokrojonego w kostk sera 1/4 y eczki soli 1/4 fili anki majonezu 1/2 y eczki soku z cytryny 8 bu ek do hamburgerów Sposób wykonania : Wymiesza wszystkie sk adniki. Podzieli sa atk na 8 porcji i nape ni ni bu ki. Umie ci bu ki na plastikowej podstawce, ogrzewa przez 2 - 3 minuty przy ustawieniu regulatora mocy na poziom WYSOKI. Kalafior z serem 1 redniej wielko ci ugotowany kalafior 3 y ki oliwy z oliwek 1 du a cebula cienko pokrojona w plastry 1/4 y eczki soli 1/4 fili anki tartej bu ki 1/4 fili anki sera cheddar pieprz do smaku Sposób wykonania : Wla oliw do ma ego naczynia. Doda cebul i podgrzewa przez 3 - 4 minuty, przy regulatorze mocy ustawionym na poziom WYSOKI. Zamiesza raz lub dwa podczas ogrzewania. Doda sól, pieprz i tart bu k . Kalafior w o y do wi kszego naczynia. Z wierzchu pola gor c , podsma on cebul i posypa serem. Ogrzewa przez 3 - 4 minuty do czasu, gdy ser si stopi, a kalafior b dzie bardzo gor cy (regulator ustawiony w po o eniu WYSOKI). Kapusta s odko-kwa na 4 fili anki poszatkowanej s odkiej kapusty 2 jab ka obrane i oczyszczone drobno pokrojone 1/4 fili anki br zowego cukru 1 y ka soli 1/8 y eczki pieprzu

9 1/2 fili anki mas a 1/4 fili anki octu Sposób wykonania : W o y kapust do redniego, szklanego naczynia. Wymiesza pozosta e sk adniki i pola nimi kapust . Gotowa pod przykryciem, do mi kko ci, przez 7 - 9 minut przy mocy kuchenki ustawionej na poziomie WYSOKI. Karmelowe kulki kukurydziane 400 g cukierków karmelków 1 y ka sto owa wody 1 y ka sto owa mas a lub margaryny 10 - 12 fili anek pra onych solonych ziaren kukurydzy Sposób wykonania : W o y do niewielkiego rondelka karmelki, wod i mas o. Nastawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa przez 3 - 4 minuty lub do chwili, kiedy wszystkie sk adniki rozpuszcz si . W tym czasie wymiesza otrzyman puszyst mas . Pola mas kukurydz , delikatnie poruszaj c naczyniem, eby wszystkie ziarna by y równomiernie ni pokryte. Nat u ci lub zwil y d onie i formowa kulki. Kawa Calypso 4 fili anki mleka 1/3 fili anki kawy rozpuszczalnej 1/4 fili anki br zowego cukru 1/2 fili anki bitej mietany mielona ga ka muszkato owa Sposób wykonania : Do redniej wielko ci naczynia wla 1/3 fili anki wody. Ogrzewa przez 1 - 1,5 minuty przy nastawieniu mocy kuchenki na poziom WYSOKI. Doda mleko, kaw i cukier. Ogrzewa , ustawiwszy regulator w po o eniu REDNIO WYSOKI, przez 6 - 8 minut. Podawa gor ce z bit mietan na wierzchu, posypa odrobin ga ki.

10 Kawa po irlandzku 2 - 3 fili anki mocnej kawy 4 y eczki cukru oko o 170 g Irish whiskey s odka bita mietana Sposób wykonania : Do ka dej z 4 fili anek wla 1 - 2,75 g kawy, ogrzewa 3 - 4 minuty (regulator mocy w po o eniu WYSOKI). Doda oko o 40 g Irish whiskey i 1 y eczk cukru, wymiesza . Na powierzchni kawy po o y bit mietan . Kawa z jajkiem 6 fili anek wody 2 y ki wody 1 jajko 3/4 fili anki mielonej kawy Sposób wykonania : Wla wod z fili anek do redniego rondelka. Ogrzewa 10 minut - prawie do zagotowania (regulator w po o eniu WYSOKI). Ubi jajko z 2 y kami wody i wymiesza z kaw . Doda tyle zimnej wody, aby z kawy zrobi a si papka. Wla do gor cej wody. Ogrzewa przez 3 minuty - prawie do zagotowania (przy ustawieniu mocy regulatora na poziom WYSOKI). Przecedzi przed podaniem. Kluski k adzione 8 fili anek gor cej wody lub bulionu 2 fili anki gor cych t uczonych ziemniaków 1/2 fili anki m ki 1 jajo 1/2 y ki soli 1/4 y ki natki pietruszki

11 1/8 y ki pieprzu szczypta ga ki muszkato owej Sposób wykonania : W du ym garnku ogrzewa wod (do zagotowania) pod szklan pokrywk przez 7 - 8 minut, przy regulatorze mocy ustawionym na WYSOKI. W tym czasie po czy pozosta e sk adniki. Du y k wrzuca ciasto do wrz cej wody. Gotowa przez 3 - 4 minuty do wyp yni cia klusek (regulator w po o eniu WYSOKI). Ods czy . Koktajl z krewetek 500 g krewetek 2 y ki mas a 1 zmia d ony z bek czosnku 3 y ki bia ego wytrawnego wina Sposób wykonania : Usun z krewetek skorupki i y ki. Op uka krewetki w zimnej wodzie. Mas o, czosnek i wino w o y do naczynia do pieczenia o rednicy 23 cm lub do p askiego naczynia z pokrywk . Nastawi regulator na poziom REDNIO WYSOKI i ogrzewa od 0,5 - 2,5 minuty. Wymiesza i doda krewetki. Przykry lu no kawa kiem woskowanego papieru. Ustawi regulator na poziom WYSOKI i gotowa przez 1,5 minuty. Przemiesza krewetki i gotowa na tym samym poziomie mocy nast pnie 1,5 minuty lub do czasu, gdy b d ró owe i mi kkie. Nie wolno gotowa zbyt d ugo, gdy stwardniej . Prze o y do ma ych miseczek. Posoli do smaku. Podawa sch odzony jako przystawk z dowolnie wybranym sosem typu "dunk". Kompot owocowy 1 puszka brzoskwi (oko o 250 g) pokrojonych i ods czonych 2 y ki syropu brzoskwiniowego 1 puszka po ówek moreli (oko o 250 g) ods czonych 2 y ki syropu morelowego

12 1/4 y eczki go dzików 1/4 y eczki cynamonu 1/4 y eczki indyjskiej przyprawy ''allspice'' 1 fili anka soku pomara czowego 2 rednie jab ka obrane, wydr one i pokrojone Sposób wykonania : W szklanym naczyniu wymiesza razem syropy i przyprawy. Doda sok pomara czowy i owoce. Wymiesza . Gotowa pod przykryciem 4 - 5 minut przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI. Zamiesza . Podawa ciep y lub sch odzony. Kotlety wieprzowe nadziewane 1 fili anka bu ki tartej 1/4 fili anki drobniutko pokrajanych jab ek 3 y ki sto owe posiekanych rodzynków 1/2 y eczki soli 2 y ki sto owe cukru 2 y ki sto owe drobno posiekanej cebuli wie o zmielony pieprz do smaku szczypta sza wi 2 y ki sto owe stopionego mas a lub margaryny 8 cienkich kawa ków eberek lub kotletów schabowych 18 g mieszanki sosu br zowego Sposób wykonania : Po czy bu k tart , jab ka, rodzynki, sól, cukier, cebul , pieprz, sza wi i stopione mas o. Delikatnie wymiesza i je li nadzienie jest zbyt suche, doda nieco gor cej wody. Usun t uszcz z kotletów. U o y 4 kotlety na dnie naczynia do pieczenia. Podzieli nadzienie na 4 porcje i po o y po jednej porcji na wierzch kotletów. Przykry kotlety z nadzieniem pozosta ymi 4 kotletami, lekko docisn . Pola z wierzchu mieszank sosu br zowego. Ustawi regulator na poziom REDNIO WYSOKI i piec przez 17 - 22 minut a mi so b dzie mi kkie. Krem z jaj

13 1 1/2 fili anki mleka 4 ubite bia ka 1/4 - 1/3 fili anki cukru 1/2 y eczki ekstraktu z wanilii ga ka muszkato owa Sposób wykonania : Mleko podgrzewa w ma ym, szklanym naczyniu przez 5 - 6 minut - do zagotowania przy regulatorze mocy ustawionym na pozycji REDNI. Szybko wymiesza z jajkami, cukrem i wanili . Wla do 6 posmarowanych t uszczem pucharków (oko o 120 g ka dy), posypa ga k . Rozstawi pucharki w okr g na szklanej tacy. Ogrzewa przez 10 - 11 minut przy regulatorze mocy nastawionym na poziom REDNI. Krem jest gotowy, gdy w rodku pucharku jest g sty, a na brzegach (oko o 2,5 cm od rodka) ci ty. rodek zetnie si w czasie, gdy krem b dzie styg . Krewetki gotowane oko o 1/2 kg oczyszczonych krewetek 1/4 fili anki gor cej wody 2 y eczki soku z cytryny 1/4 y eczki soli 1/8 y eczki tymianku Sposób wykonania : W o y krewetki do ma ego naczynia. Doda wod , sok z cytryny, sól i tymianek. Gotowa pod przykryciem 2 - 4 minuty (regulator w po o eniu WYSOKI) a mi so b dzie zwarte i nieprzezroczyste. Nast pnie krewetki os czy . Pozostawi pod przykryciem do ostygni cia. Kulki mi sne 1 jajko 1/2 fili anki bu ki tartej 1 y eczka soli

14 szczypta papryki i pieprzu Sposób wykonania : Wymiesza wszystkie sk adniki. Uformowa 12 kulek i roz o y na talerzu o rednicy 23 - 25 cm Przykry papierem woskowanym. Regulator nastawi na poziom REDNI i ogrzewa 7 - 8 minut. Mo na podawa z sosem w oskim. Kurczak barbecue oko o 1 kg po porcjowanego kurczaka 3/4 fili anki gotowego sosu barbecue 1 y eczka suszonej mielonej cebuli (niekoniecznie) Sposób wykonania : U o y kawa ki kurczaka skórk do do u na redniej wielko ci pó misku w taki sposób, aby udka i piersi znalaz y si bli ej brzegów. Mniejsze cz ci, takie jak nó ki i skrzyde ka, u o y po rodku naczynia. Zmiesza sos z cebul . Pola sosem kurczaka i owin papierem woskowanym. Nastawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa pod przykryciem 18 - 22 minut, a kurcz b dzie kruche. Po up ywie po owy czasu ogrzewania przekr ci kawa ki mi sa i przemie ci je na pó misku. Kurcz Cacciatore 1/4 fili anki oleju sa atkowego 1 po porcjowany kurczak 1 rednia posiekana cebula 1 zmia d ony z bek czosnku 1 redniej wielko ci ziarnko zielonego pieprzu dok adnie posiekane 1 1/2 y eczki soli 1/2 y eczki pieprzu 1/2 listka laurowego oko o 450 g pomidorów 2 y ki sto owe wytrawnego bia ego wina posiekana natka pietruszki Sposób wykonania :

15 Wla olej do naczynia do pieczenia. Przepo owi wi ksze cz ci kurczaka. W o y do naczynia i pola olejem. U o y w naczyniu w taki sposób, eby piersi znalaz y si w rodku, a pozosta e kawa ki u o y wokó nich. Posypa z wierzchu cebul i czosnkiem. Nastawi regulator na WYSOKI piec 5 - 6 minut. Po czy razem pieprz zielony, pieprz czarny, sól, li laurowy, pomidory i wino. Pomidory ugnie widelcem. Powsta ym sosem pola kurczaka. Gotowa pod przykryciem oko o 22 - 28 minut, przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI, a kurczak b dzie mi kki. Posypa natk i podawa ze spaghetti. Makaron domowy 1 jajko 2 y ki mleka 1/2 y eczki soli 1 fili anka m ki Sposób wykonania : Wymiesza jajko, mleko i sól; stopniowo dodawa m k , miesza do jednolitej masy, aby powsta o mi kkie ciasto. Na posypanej m k stolnicy ugniata ciasto oko o 30 razy, a do uzyskania jednolitej masy. Rozwa kowa ciasto bardzo cienko, nast pnie lu no zwin . Kroi w paseczki o szeroko ci 0,6 cm Rozwin ka dy pasek i roz o y na papierze woskowanym na ca ej d ugo ci szklanego talerza (makaron poci je li jest to konieczne do wype nienia talerza). Ogrzewa przy ustawieniu regulatora mocy na poziom REDNIO NISKI przez 8 - 9 minut, do czasu, gdy makaron wyschnie. Marchewka z natk pietruszki na ma le 2 y ki mas a lub margaryny 2 fili anki marchwi pokrojonej na kawa ki oko o 1 cm 1 y ka natki pietruszki Sposób wykonania : Mas o w o y do ma ego naczynia.

16 Ogrzewa przez 0,5 minuty do rozpuszczenia, przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI. Doda marchewk i natk pietruszki. Dobrze wymiesza . Gotowa przez 6 - 8 minut do mi kko ci marchewki (regulator mocy w po o eniu WYSOKI). Migda y na ostro 2 y ki sto owe mas a lub margaryny 1 - 2 y ki sto owe przyprawy curry 1 y ka sto owa sosu Worcastershire 2 fili anki obranych ze skórki migda ów Sposób wykonania : Roztopi mas o w pod u nym naczyniu do pieczenia przy regulatorze mocy ustawionym na poziom WYSOKI przez 0,5 - 1 minuty. Wymiesza z curry i sosem Worcestershire. Doda migda y i dok adnie wymiesza , aby wszystkie by y pokryte sosem. Nastawi regulator na WYSOKI i ogrzewa przez 2,5 - 3,5 minuty. W tym czasie dwukrotnie przemiesza migda y. Mro ony deser cytrynowy 3 jaja, oddzielnie bia ko i ó tko 1/2 fili anki cukru szczypta soli 1/4 fili anki wie ego soku z cytryny 1/2 y eczki startej skórki z cytryny 1 fili anka bitej mietany 3/4 - 1 fili anki bu ki tartej z aromatem waniliowym Sposób wykonania : ó tka, cukier i sól w o y do ma ego naczynia i dobrze wymiesza . Doda sok, skórk z cytryny i wymiesza . Ogrzewa 2 - 3 minuty do zg stnienia (regulator ustawiony na poziom WYSOKI). Zamiesza raz lub dwa podczas ogrzewania. Sch odzi . Ubi bia ka na sztywn pian . Wymiesza z bit mietan i mas cytrynow . Doda po ow bu ki tartej.

17 Pola pozosta mas cytrynow . Posypa resztk bu ki tartej. Zamrozi . Omlet 1 y ka sto owa mas a lub margaryny 2 jajka 2 y ki sto owe mleka szczypta soli i pieprzu Sposób wykonania : Na szklanym talerzu do pieczenia roztopi mas o (ustawi regulator mocy na poziom WYSOKI i ogrzewa mas o 1 minut ), porusza talerzem w taki sposób, aby mas o pokry o ca y jego spód. W tym czasie po czy pozosta e sk adniki i wyla na talerz. Ustawi regulator w po o eniu REDNI i ogrzewa omlet pod przykryciem 3,5 - 4,5 minuty - do momentu, gdy omlet si zetnie; zamiesza mas po up ywie 1 minuty sma enia. Gdy omlet jest ju prawie gotowy, pozostawi go pod przykryciem na 2 minuty. Specjaln opatk podwa y brzegi omletu, zwin w chusteczk i podawa . Owoce morza Newburg oko o 300 g pieczarkowej zupy-kremu (skondensowanego) oko o 280 g rozmro onego groszku 1/4 fili anki mleka lub mietanki oko o 1/2 kg owoców morza, ugotowanych i pokrojonych na kawa ki oko o 40 g pokrojonych w plasterki os czonych pieczarek z puszki 2 - 3 y ki sto owe sherry Sposób wykonania : Do redniej wielko ci naczynia wla zup , wsypa groszek, doda mleko. Gotowa pod przykryciem 3,5 - 4 minuty. Regulator ustawi w po o eniu REDNIO WYSOKI. Raz zamiesza w czasie gotowania. Doda pozosta e sk adniki. Ogrzewa w tym samym po o eniu ( REDNIO WYSOKI) 6 - 8 minut - do zagotowania. Raz zamiesza . Przed podaniem pozostawi pod przykryciem na 3 minuty.

18 Pieczona melba brzoskwiniowa 3 du e wie e brzoskwinie, przekrojone na po ówki, bez pestek i skórki 1 fili anka pomara czowego soku bez cukru 1 y eczka mia kiego cukru 1/4 y eczki przyprawy indyjskiej ''allspice'' 2 y eczki konfitur malinowych Sposób wykonania : Po czy sok pomara czowy, cukier i przyprawy w naczyniu do pieczenia. Podgrzewa 2,5 - 3,5 minuty - do zawrzenia soku, przy regulatorze mocy nastawionym na WYSOKI. Roz o y brzoskwinie w naczyniu z sosem. Pola sosem ka d po ówk . Ogrzewa 4 - 6 minut do czasu, gdy brzoskwinie zmi kn (regulator nastawiony na poziom WYSOKI). Owoce zamieni miejscami po 3 minutach. Brzoskwinie u o y na talerzu. Pola gor cym sosem i ozdobi y eczk konfitury. Pikantne kanapki serowe 1 fili anka tartego sera cheddar 1/2 fili anki pokrojonego w kostk ogórka 1 y ka siekanej cebuli 1/2 fili anki kwa nej mietany 1/8 y eczki pieprzu 1/2 y eczki chili 4 kromki chleba 4 du e grube plastry pomidora 8 kawa ków marynaty warzywnej papryka Sposób wykonania : Wymiesza ser, ogórek, cebul , mietan i przyprawy. Zrumieni lekko chleb i ka d kromk po o y na papierowym talerzu. U o y plasterki pomidora i po 2 kawa ki marynaty. Rozdzieli sa atk na 4 kromki i posypa papryk . Ogrzewa ka d kanapk osobno przez 2 - 3 minuty, a ser si stopi (regulator nastawiony na poziom WYSOKI).

19 Pilaw z ry u 1/4 fili anki mas a lub margaryny 1 fili anka ry u d ugoziarnistego 2 1/4 fili anki bulionu 1/4 fili anki rodzynek (niekoniecznie) 1 - 1 1/2 y eczki curry Sposób wykonania : W redniej wielko ci rondelku ogrzewa mas o przez 1 minut do rozpuszczenia, ustawiaj c regulator mocy na poziom WYSOKI. Wymiesza z ry em. Ogrzewa , ustawiaj c regulator na poziom WYSOKI, przez 2 - 4 minuty do momentu, gdy ry zbr zowieje. Wymiesza ponownie. Doda pozosta e sk adniki i gotowa , przykrywaj c szklan pokrywk (regulator ustawiony na poziom REDNI), przez 20 - 26 minut do momentu, gdy ry b dzie mi kki. Zamiesza dwukrotnie. Pozostawi pod przykryciem przez 5 minut. Przek ska ze spaghetti 1 y ka mas a lub margaryny 1 fili anka siekanej cebuli oko o 500 g mielonej wo owiny 1 y eczka soli 1/4 y eczki pieprzu oko o 450 g soku pomidorowego 1 1/2 fili anki wody 1/2 y eczki mielonego oregano 1/2 y eczki bazylii oko o 120 g spaghetti ser parmezan Sposób wykonania : W o y mas o i cebul do redniego rondelka. Gotowa do mi kko ci przez 2 - 3 minuty, przy regulatorze ustawionym w pozycji WYSOKI. Doda mi so i podsma y przez 3 - 4 minuty, do momentu, gdy straci ono czerwon barw (regulator na poziomie WYSOKI). Wymiesza . Ods czy .

20 Doda sól, pieprz, sok pomidorowy, wod , oregano i bazyli . Gotowa pod przykryciem przez 3 minuty przy ustawieniu regulatora na poziomie WYSOKI. Prze ama spaghetti na po ow i wymiesza z sosem. Gotowa pod przykryciem 14 - 18 minut do momentu zmi kni cia makaronu (regulator mocy w pozycji WYSOKI). Wymiesza dwukrotnie. Posypa parmezanem do smaku. Pudding waniliowy 2 fili anki mleka 1/4 fili anki m ki kukurydzianej 2/3 fili anki cukru 1/2 y eczki soli 2 jaja lekko zbite 2 y ki mas a lub margaryny 1 y eczka wanilii Sposób wykonania : Mleko podgrzewa w szklanym naczyniu przez 2 - 3 minuty przy ustawieniu regulatora na WYSOKI. Zmiesza m k , cukier i sól w redniej wielko ci naczyniu. Stopniowo dodawa mleko, mieszaj c drucian trzepaczk do piany. Ogrzewa 3 - 4 minuty przy regulatorze nastawionym na poziom WYSOKI - do czasu, a masa zg stnieje i nabierze po ysku. Zamiesza raz podczas ogrzewania. Ubi po ow gor cej masy z jajami. Ogrzewa ponownie przez 2 - 3 minuty - do momentu zawrzenia (moc kuchenki na WYSOKI). Wymiesza dobrze z mas em i wanili . Rozla do pucharków porcje po 120 - 170 g. Red Devils 4 kromki przyrumienionego chleba z rodzynkami musztarda oko o 100 g plasterkowanej szynki 1 jab ko w plasterkach 4 plasterki sera Sposób wykonania :

21 Posmarowa chleb musztard , u o y na papierowym talerzu. Na chlebie roz o y 1/2 jab ka, przykry szynk i pozosta ymi plastrami jab ka. Podgrzewa przez 1 - 2 minuty przy ustawieniu regulatora na REDNIO WYSOKI. Ogrzewa przy ustawieniu regulatora na poziom REDNI przez 3 - 5 minut lub do rozpuszczenia sera. Ser Fondue 4 fili anki startego ó tego sera 1/4 fili anki m ki 1/4 y eczki soli 1/4 y eczki ga ki muszkato owej szczypta pieprzu 2 fili anki wytrawnego bia ego wina 2 y ki sto owe wi niówki 1 bagietka pokrajana w kostk Sposób wykonania : Do ma ego naczynia w o y ó ty ser, m k , sól, ga k muszkato ow i pieprz. Delikatnie potrz sn naczyniem, aby ser pokry si m k . Doda wino i wymiesza . Nastawi regulator na poziom WYSOKI, naczynie przykry i ogrzewa 7 - 10 minut; zamiesza w czasie ostatnich 2 minut ogrzewania. Po wyj ciu z kuchenki dobrze rozmiesza sos tak, aby ca y ser si rozpu ci . Je eli mimo to s jeszcze jakie kawa ki sera, wstawi do kuchenki na 1 minut . Doda wi niówk i wymiesza . Podawa gor ce z kawa kami pieczywa. Nadziewa pieczywo na specjalny widelec, zanurza w fondue i je . Sma one pieczarki oko o 250 g wie ych pieczarek 1 posiekany z bek czosnku 1/3 fili anki mas a lub margaryny Sposób wykonania : Umy pieczarki i pokroi w plasterki. W o y do okr g ego naczynia o rednicy 20 cm Doda czosnek i mas o. Ogrzewa pod przykryciem przez 5,5 - 7 minut przy regulatorze mocy ustawionym na

22 WYSOKI. Podawa z pieczon wo owin lub na grzance jako danie g ówne. Sola na sposób orientalny 2 y ki sto owe sosu sojowego 2 y ki sto owe soku z cytryny 1 y ka sto owa ketchupu 1/2 y eczki mielonego imbiru oko o 1/2 kg filetów z soli 1 pomara cza pokrojona w cienkie plastry sól do smaku Sposób wykonania : Do szklanego naczynia do pieczenia wla sos sojowy, sok z cytryny, ketchup i wsypa imbir. Zanurzy w powsta ym sosie kawa ki ryby. Na ryb po o y plasterki pomara czy. Ustawi regulator mocy na WYSOKI. Podgrzewa 5 - 7 minut pod przykryciem, a poszczególne dzwonka b d si oddziela od siebie. Sos Bearnaise 1/4 fili anki drobno pokrojonej cebuli 2 y ki octu winnego 4 ó tka jaj 1/4 fili anki mas a lub margaryny 1 y ka natki pietruszki Sposób wykonania : W ma ej, szklanej misce ogrzewa cebul i ocet przez 1 - 2 minuty (regulator ustawiony na poziom WYSOKI). Doda ó tka i dobrze wymiesza . Ogrzewa do zg stnienia sosu przez 1,5 - 2,5 minuty, przy regulatorze ustawionym na poziom REDNI. Przemiesza 1 raz. Doda mas o i ogrzewa do rozpuszczenia przez 1,5 - 2 minuty przy regulatorze ustawionym na poziomie REDNI. Wymiesza . Pozostawi do zastygni cia i posypa pietruszk .

23 Sos chili olé 230 g mielonej wo owiny 1/2 fili anki posiekanej cebuli 35 g przyprawy chili 1 puszka (170 g) pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego) 1 y ka sto owa cukru (niekoniecznie) chipsy kukurydziane Sposób wykonania : W o y zmielone mi so wo owe do redniej wielko ci szklanej salaterki i przemiesza , aby nie by o zbite. Doda cebul i dobrze wymiesza . Nastawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa 1,5 - 2,5 minuty, do momentu a mi so zbr zowieje. Przemiesza . Os czy . Doda przypraw chili, past pomidorow i cukier. Wstawi do kuchenki, nastawi regulator na WYSOKI. Ogrzewa 2 - 3 minuty. Podawa z chipsami kukurydzianymi. Sos cytrynowy 1 fili anka wody 1/3 fili anki cukru 1 y ka m ki kukurydzianej 1 y ka soku z cytryny 1 y ka mas a lub margaryny Sposób wykonania : Do redniej wielko ci szklanej miski wla wod i wsypa cukier. Ogrzewa do rozpuszczenia cukru przez 2 - 3 minuty, przy regulatorze w po o eniu WYSOKI. Wymiesza . Zmiksowa m k z pozosta cz ci wody i sokiem z cytryny. Ogrzewa do zg stnienia sosu przez 1,5 - 2,5 minuty (regulator w po o eniu WYSOKI). Przemiesza 1 raz. Wymiesza z mas em. Lekko sch odzi przed podaniem.

24 Stek cebulowy 1/4 fili anki m ki 1 y eczka soli 1/4 y eczki pieprzu 700 - 900 g wo owiny 1/2 opakowania zupy cebulowej w proszku Sposób wykonania : Zmiesza m k , sól i pieprz. Po o y mi so na desce i obtoczy w po owie ilo ci m ki podanej w przepisie. Poci mi so na porcje i w o y do 20 cm naczynia do pieczenia. Posypa z wierzchu pozosta m k . Rozmiesza zup cebulow w 1 fili ance wody. Pola mi so. Gotowa pod przykryciem, ustawiaj c regulator mocy na poziom REDNIO WYSOKI przez 28 - 34 minut lub do czasu a mi so zmi knie. Wymiesza i przemie ci porcje mi sa kilkakrotnie w czasie gotowania. Szparagi po królewsku 1/2 ma ej pokrojonej cebuli 1/3 fili anki pokrojonego zielonego pieprzu 2 y ki wody oko o 1/2 kg mro onych szparagów 1 y ka pokrojonego ziela angielskiego 1 y ka natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania : Do redniej wielko ci naczynia w o y cebul i zielony pieprz; wla wod . Gotowa pod przykryciem przez 1 - 2 minuty, przy ustawieniu regulatora na poziom WYSOKI. Doda pozosta e sk adniki. Przyprawi sol i pieprzem do smaku. Dobrze wymiesza . Ogrzewa przykryte foli , przy mocy ustawionej na poziom WYSOKI, przez 5 - 7 minut - do czasu, gdy szparagi b d mi kkie. Zamiesza po up ywie po owy czasu gotowania.

25 Tu czyk z orzeszkami cashew (nerkowcami) 1 fili anka selera pokrojonego w cienkie plasterki 1/4 fili anki posiekanej cebuli 2 y ki sto owe mas a lub margaryny oko o 200 g tu czyka z puszki oko o 300 g zupy pieczarkowej z puszki (ale rozcie czonej) lub mietany 85 g grubego makaronu 1/2 fili anki grubo posiekanych orzeszków cashew Sposób wykonania : Do ma ego naczynia w o y seler, cebul i mas o. Ustawi regulator mocy na WYSOKI i ogrzewa 2,5 - 4 minuty. Zamiesza raz w czasie gotowania. Os czy tu czyka i widelcem podzieli na ma e kawa ki. Do zawarto ci naczynia doda tu czyka, zup , oko o 60 g makaronu i orzeszki cashew. Ostro nie wymiesza . Gotowa pod przykryciem, przez 2,5 - 3 minuty, ustawiwszy regulator mocy na poziom WYSOKI. Wymiesza . Na wierzch po o y reszt makaronu. Ustawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa 4 - 6 minut, a potrawa b dzie gor ca. Walijskie danie z sera oko o 500 g (4 fili anki) utartego sera cheddar 3 y ki sto owe m ki 2/3 fili anki piwa 1/2 y eczki sosu Worchestershire 1/2 y eczki musztardy Sposób wykonania : W redniej wielko ci misce potrz saj c wymiesza ser z m k . W szklanym naczyniu zagotowa piwo (ustawi regulator na WYSOKI i ogrzewa piwo przez 1,5 - 2 minuty). Stopniowo dodawa : po ow sera, sos Worchestershire oraz musztard i utrze na g adk mas . Gotowa 3 - 4 minuty (regulator w po o eniu REDNI); raz zamiesza w czasie gotowania. Doda reszt sera. Gotowa 3 - 4 minuty (regulator w po o eniu REDNI), a ser zupe nie si rozpu ci. Raz wymiesza w czasie gotowania.