marcin

  • Dokumenty113
  • Odsłony78 902
  • Obserwuję37
  • Rozmiar dokumentów221.5 MB
  • Ilość pobrań12 811

MIKROFALOWKA - PRZEPISY

Dodano: 6 lata temu
R E K L A M A

Informacje o dokumencie

Dodano: 6 lata temu
Rozmiar :394.9 KB
Rozszerzenie:pdf

MIKROFALOWKA - PRZEPISY.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne
Użytkownik marcin wgrał ten materiał 6 lata temu. Od tego czasu zobaczyło go już 2,167 osób, 360 z nich pobrało dokument.

Komentarze i opinie (3)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 30 stron)

1 Aromatyczny napój jab kowy 2 jajka, ó tka oddzielone od bia ek 1/4 fili anki cukru 1/2 y eczki soli 1/2 y eczki mielonego cynamonu szczypta ga ki muszkato owej 2/3 fili anki soku jab kowego 3 fili anki mleka 1/2 fili anki bitej mietany Sposób wykonania : Do redniej wielko ci rondelka (oko o 2 l) w o y ó tka. Lekko ubi widelcem. Doda cukier, sól, cynamon, ga k , sok jab kowy i dobrze wymiesza . Doda mleko i wymiesza . Gotowa , ustawiwszy regulator w po o eniu REDNIO WYSOKI, 12 - 14 minut. W tym czasie ubi bia ka w redniej wielko ci naczyniu. Wyj napój z kuchenki i wla szybko do bia ek energicznie mieszaj c. Na ka dej z porcji po o y bit mietan . Bia y sos 2 y ki stopionego mas a lub margaryny 2 y ki m ki 1/4 y eczki soli (niekoniecznie) 1 fili anka mleka Sposób wykonania : Po czy stopione mas o, m k i sól w ma ej lub redniej misce. Porcjami dodawa mleko i miesza do uzyskania jednorodnej masy. Ogrzewa przez 6 - 7 minut do zg stnienia sosu, przy nastawieniu regulatora mocy na poziom REDNI. Miesza co jaki czas. Burgery ''Niespodzianka'' 450 g mielonej wo owiny

2 1/2 y eczki soli 1/2 y eczki pieprzu nadzienie ''Niespodzianka'': ser cebula plastry pomidora krojone pieczarki plastry pikli lub pokrojone oliwki 4 pod u ne bu ki hamburgerowe Sposób wykonania : Wymiesza mielon wo owin z sol i pieprzem, uformowa 8 cienkich placków. Na 4 plackach u o y nadzienie, przykry pozosta ymi plackami. Dok adnie zlepi brzegi. U o y burgery w kwadratowym naczyniu do pieczenia wy o onym pergaminem. Przykry arkuszem papieru. Ogrzewa przy ustawieniu regulatora na poziom REDNIO WYSOKI przez 6 - 7 minut. Pozostawi pod przykryciem przez 2 minuty. Podawa umieszczone wewn trz bu ek. Ciasto ananasowe odwracane 1/4 fili anki mas a 1/3 fili anki br zowego cukru 1 puszka plasterków ananasa (oko o 250 g) 4 maraskino (wisienki do dekoracji deserów) przekrojone no po ówki 1 1/4 fili anki jasnej m ki 3/4 fili anki cukru 2 y eczki proszku do pieczenia 1/2 y eczki soli 1/3 fili anki mi kkiego t uszczu 1 jajo sok z ananasa i mleko (razem 1/2 fili anki) 1 y eczka ekstraktu z wanilii Sposób wykonania : Ogrzewa mas o w okr g ym naczyniu (o rednicy 20 cm) przez 1 minut , a si stopi (regulator mocy w po o eniu WYSOKI). Posypa cukrem. Ods czy ananasy (zostawi syrop) na papierowym r czniku i roz o y w naczyniu. Przybra wisienkami. W ma ej misce ubija przez 3 minuty m k , cukier, proszek do pieczenia, sól, t uszcz, jajo, syrop i wanili . Ostro nie pola mas owoce i ogrzewa przy regulatorze mocy nastawionym na

3 WYSOKI przez 9 - 10 minut. Po sko czeniu ogrzewania nak u ciasto wyka aczk i sprawdzi , czy si upiek o (sucha wyka aczka). Wy o y ciasto na talerz, odwracaj c je i pozostawiaj c na nim przez kilka minut naczynie, w którym si piek o. Podawa gor ce lub ciep e. Dresing owocowy 1/2 fili anki cukru 1 y eczka m ki kukurydzianej 1 ó tko jaja 2 y eczki soku z cytryny 3/4 fili anki soku z ananasa bez cukru 2 fili anki bitej mietanki Sposób wykonania : Po czy cukier, m k i ó tko w ma ym naczyniu. Doda soki. Ogrzewa do zg stnienia przez 2 - 3 minuty (regulator w po o eniu WYSOKI). Wymiesza 1 raz. Sch odzi i po o y na wierzch bit mietan . Duszona fl dra 1 fili anka drobno posiekanej cebuli 1 fili anka selera pokrojonego w 1 centymetrowe kawa ki 1 fili anka marchewki pokrojonej w 1 centymetrowe kawa ki 2 rednie ziemniaki obrane i pokrojone w kostk 1/4 fili anki wody 1/2 kg pomidorów 1/2 kg filetów z fl dry posolonych i pokrojonych na niewielkie kawa ki 1 y eczka soli 1/2 y eczki tymianku 1 y eczka natki pietruszki szczypta pieprzu Sposób wykonania : Po czy cebul , seler, marchew, ziemniaki i wod w du ym rondlu. Gotowa przykryte 10 - 12 minut przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI, do czasu, gdy warzywa b d mi kkie.

4 Doda pozosta e sk adniki. Gotowa przykryte przez 6 - 8 minut (poziom mocy WYSOKI) - do czasu, gdy ryba b dzie mi kka. Fondue z krewetek oko o 300 g (1 puszka) zupy-kremu z krewetek 1 fili anka startego ó tego sera 1/4 fili anki bia ego wina 1/2 y eczki sosu Worchestershire 1 bagietka pokrojona na kawa ki 2,5 cm lub pa eczki chlebowe Sposób wykonania : Do ma ego naczynia wla zup , wsypa ser, doda wino i sos Worchestershire. Wymiesza . Ustawi regulator w po o eniu REDNI i ogrzewa 7 - 9 minut - do roztopienia sera, mieszaj c co 2 minuty. Podawa gor ce z kawa kami bagietki. Grapefruit pieczony 2 po ówki grapefruita 2 y eczki br zowego cukru 1 y eczka mas a lub margaryny Sposób wykonania : Ostrym no em okroi ka d cz stk grapefruita. Usun pestki. Posypa br zowym cukrem. W kilku miejscach posmarowa mas em. Po o y po ówki grapefruita na papierowym talerzu lub w ma ym szklanym naczyniu. Ogrzewa przez 1,5 - 2 minuty przy regulatorze nastawionym na pozycji WYSOKI. Podawa ciep y. Groszek zielony z cebul i pieczarkami 2 y ki mas a 1 ma a cebula pokrojona w kostk

5 oko o 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki oko o 500 g mro onego groszku 1/4 y eczki soli pieprz do smaku Sposób wykonania : W szklanym naczyniu ogrzewa mas o do stopienia przez 0,5 - 1 minuty, przy mocy kuchenki nastawionej na poziom WYSOKI. Doda cebul i pieczarki. Gotowa przez 2 - 3 minuty, a cebula b dzie szklista, przy regulatorze mocy ustawionym na poziom WYSOKI. Doda mro ony groszek. Przykry i ogrzewa 5 - 6 minut (regulator ustawiony w po o eniu WYSOKI), a groszek b dzie gor cy. Wymiesza raz podczas gotowania. Doda sól i pieprz. Gulasz wo owy oko o 1 kg wo owiny na gulasz pokrojonej w kostki o boku oko o 2,5 cm 3 - 4 du e pamidory 1 cebula drobno posiekana 1 y eczka soli 1/2 y eczki wie o zmielonego pieprzu 1 fili anka kwa nej mietany (wed ug uznania) Sposób wykonania : W o y wo owin do redniego rondla. Obra pomidory, wydr y rodki. Pokroi w kostk i doda razem z cebul , sol i pieprzem do wo owiny. Lekko zamiesza . Gotowa przykryte przy regulatorze ustawionym na poziomie REDNIO WYSOKIM 30 - 40 minut - do mi kko ci mi sa. W czasie gotowania kilka razy zamiesza . Mo na doda mietan . Zostawi pod przykryciem na 5 minut. UWAGA: Danie to bardzo dobrze smakuje z makaronem. Hamburger Stroganoff 1/2 fili anki posiekanej cebuli

6 1 y ka sto owa oleju ro linnego 450 g mielonej wo owiny 1 puszka (113 g) pieczarek os czonych z zalewy 2 y ki sto owe m ki 1 y eczka soli 1/2 y eczki papryki 1 puszka (350 g) zupy-kremu z kurczaka 1 fili anka kwa nej mietany Sposób wykonania : W o y cebul i wla olej do redniego rondla. Dusi przez 1,5 - 2 minuty (regulator ustawiony na poziom WYSOKI) a cebula b dzie mi kka. Doda mi so. Ogrzewa na poziomie WYSOKI przez 4 - 5 minut, a mi so straci ró owy kolor. Zamiesza w po owie czasu gotowania. Ostudzi . Doda grzyby, m k , sól i papryk . Dobrze wymiesza . Ogrzewa pod przykryciem przez 5 - 7 minut ustawiaj c regulator na poziom WYSOKI. Wymiesza w po owie czasu ogrzewania. Doda mietan , podgrza na poziomie WYSOKI przez 2 - 3 minut a potrawa b dzie gor ca. W po owie czasu podgrzewania zamiesza . Indyk Divan 1 p czek gotowanych broku ów 8 - 12 plastrów gotowanej piersi indyka 2 fili anki bia ego sosu 1/4 fili anki tartego parmezanu 1/4 fili anki tartego sera gruyere Sposób wykonania : U o y broku y w naczyniu do pieczenia, kwiatami w kierunku brzegów naczynia. Na odygach u o y plastry indyka. Przygotowa bia y sos i do jeszcze ciep ego sosu doda sery. Zmiksowa na jednolit mas . Pola indyka. Mo na posypa z wierzchu parmezanem. Ogrzewa , ustawiwszy regulator na poziomie REDNI, 10 - 12 minut, do zagotowania. Naczynie przykry foli lub papierem woskowanym.

7 Jajka Benedict 3/4 fili anki sosu holenderskiego 2 bu ki paryskie pokrojone i opieczone 4 plastry szynki (oko o 0,6 - l,2 cm grubo ci) 4 jajka ugotowane w koszulkach Sposób wykonania : Przygotowa sos holenderski. Przykry kawa kiem papieru woskowanego i odstawi . U o y kawa ki bu ki na talerzach papierowych, na wierzchu ka dego kawa ka po o y plaster szynki. Ustawi regulator mocy w po o eniu REDNI; wstawi bu k z szynk do kuchenki i ogrzewa 2 - 2,5 minuty, a szynka b dzie gor ca. Po o y po jednym jajku na ka d grzank . Pola sosem holenderskim i od razu podawa . Jajecznica z pieczarkami 3 plasterki gotowanego bekonu bardzo drobno pokrojonego 4 jajka 1/4 fili anki mietanki 2 y ki sto owe mas a oko o 110 g os czonych pokrojonych w plasterki pieczarek z puszki sól i pieprz do smaku siekana zielona pietruszka Sposób wykonania : W szklanym naczyniu ubi jajka ze mietan . Doda mas o, pieczarki, sól, pieprz i bekon; bardzo dok adnie wymiesza . Ustawi regulator mocy na poziom REDNIO WYSOKI i ogrzewa 6 - 7 minut, a jaja si zetn ; przemiesza jajecznic 2 razy. Po up ywie 7 minut odstawi , aby jajecznica ''dosz a''. Posypa siekan natk . Kanapki z pikantn sa atk z kurczaka 1 fili anka ugotowanego pokrojonego w kostk kurczaka

8 2/3 fili anki pokrojonego w kostk selera 1/2 fili anki pokrojonego w kostk sera 1/4 y eczki soli 1/4 fili anki majonezu 1/2 y eczki soku z cytryny 8 bu ek do hamburgerów Sposób wykonania : Wymiesza wszystkie sk adniki. Podzieli sa atk na 8 porcji i nape ni ni bu ki. Umie ci bu ki na plastikowej podstawce, ogrzewa przez 2 - 3 minuty przy ustawieniu regulatora mocy na poziom WYSOKI. Kalafior z serem 1 redniej wielko ci ugotowany kalafior 3 y ki oliwy z oliwek 1 du a cebula cienko pokrojona w plastry 1/4 y eczki soli 1/4 fili anki tartej bu ki 1/4 fili anki sera cheddar pieprz do smaku Sposób wykonania : Wla oliw do ma ego naczynia. Doda cebul i podgrzewa przez 3 - 4 minuty, przy regulatorze mocy ustawionym na poziom WYSOKI. Zamiesza raz lub dwa podczas ogrzewania. Doda sól, pieprz i tart bu k . Kalafior w o y do wi kszego naczynia. Z wierzchu pola gor c , podsma on cebul i posypa serem. Ogrzewa przez 3 - 4 minuty do czasu, gdy ser si stopi, a kalafior b dzie bardzo gor cy (regulator ustawiony w po o eniu WYSOKI). Kapusta s odko-kwa na 4 fili anki poszatkowanej s odkiej kapusty 2 jab ka obrane i oczyszczone drobno pokrojone 1/4 fili anki br zowego cukru 1 y ka soli 1/8 y eczki pieprzu

9 1/2 fili anki mas a 1/4 fili anki octu Sposób wykonania : W o y kapust do redniego, szklanego naczynia. Wymiesza pozosta e sk adniki i pola nimi kapust . Gotowa pod przykryciem, do mi kko ci, przez 7 - 9 minut przy mocy kuchenki ustawionej na poziomie WYSOKI. Karmelowe kulki kukurydziane 400 g cukierków karmelków 1 y ka sto owa wody 1 y ka sto owa mas a lub margaryny 10 - 12 fili anek pra onych solonych ziaren kukurydzy Sposób wykonania : W o y do niewielkiego rondelka karmelki, wod i mas o. Nastawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa przez 3 - 4 minuty lub do chwili, kiedy wszystkie sk adniki rozpuszcz si . W tym czasie wymiesza otrzyman puszyst mas . Pola mas kukurydz , delikatnie poruszaj c naczyniem, eby wszystkie ziarna by y równomiernie ni pokryte. Nat u ci lub zwil y d onie i formowa kulki. Kawa Calypso 4 fili anki mleka 1/3 fili anki kawy rozpuszczalnej 1/4 fili anki br zowego cukru 1/2 fili anki bitej mietany mielona ga ka muszkato owa Sposób wykonania : Do redniej wielko ci naczynia wla 1/3 fili anki wody. Ogrzewa przez 1 - 1,5 minuty przy nastawieniu mocy kuchenki na poziom WYSOKI. Doda mleko, kaw i cukier. Ogrzewa , ustawiwszy regulator w po o eniu REDNIO WYSOKI, przez 6 - 8 minut. Podawa gor ce z bit mietan na wierzchu, posypa odrobin ga ki.

10 Kawa po irlandzku 2 - 3 fili anki mocnej kawy 4 y eczki cukru oko o 170 g Irish whiskey s odka bita mietana Sposób wykonania : Do ka dej z 4 fili anek wla 1 - 2,75 g kawy, ogrzewa 3 - 4 minuty (regulator mocy w po o eniu WYSOKI). Doda oko o 40 g Irish whiskey i 1 y eczk cukru, wymiesza . Na powierzchni kawy po o y bit mietan . Kawa z jajkiem 6 fili anek wody 2 y ki wody 1 jajko 3/4 fili anki mielonej kawy Sposób wykonania : Wla wod z fili anek do redniego rondelka. Ogrzewa 10 minut - prawie do zagotowania (regulator w po o eniu WYSOKI). Ubi jajko z 2 y kami wody i wymiesza z kaw . Doda tyle zimnej wody, aby z kawy zrobi a si papka. Wla do gor cej wody. Ogrzewa przez 3 minuty - prawie do zagotowania (przy ustawieniu mocy regulatora na poziom WYSOKI). Przecedzi przed podaniem. Kluski k adzione 8 fili anek gor cej wody lub bulionu 2 fili anki gor cych t uczonych ziemniaków 1/2 fili anki m ki 1 jajo 1/2 y ki soli 1/4 y ki natki pietruszki

11 1/8 y ki pieprzu szczypta ga ki muszkato owej Sposób wykonania : W du ym garnku ogrzewa wod (do zagotowania) pod szklan pokrywk przez 7 - 8 minut, przy regulatorze mocy ustawionym na WYSOKI. W tym czasie po czy pozosta e sk adniki. Du y k wrzuca ciasto do wrz cej wody. Gotowa przez 3 - 4 minuty do wyp yni cia klusek (regulator w po o eniu WYSOKI). Ods czy . Koktajl z krewetek 500 g krewetek 2 y ki mas a 1 zmia d ony z bek czosnku 3 y ki bia ego wytrawnego wina Sposób wykonania : Usun z krewetek skorupki i y ki. Op uka krewetki w zimnej wodzie. Mas o, czosnek i wino w o y do naczynia do pieczenia o rednicy 23 cm lub do p askiego naczynia z pokrywk . Nastawi regulator na poziom REDNIO WYSOKI i ogrzewa od 0,5 - 2,5 minuty. Wymiesza i doda krewetki. Przykry lu no kawa kiem woskowanego papieru. Ustawi regulator na poziom WYSOKI i gotowa przez 1,5 minuty. Przemiesza krewetki i gotowa na tym samym poziomie mocy nast pnie 1,5 minuty lub do czasu, gdy b d ró owe i mi kkie. Nie wolno gotowa zbyt d ugo, gdy stwardniej . Prze o y do ma ych miseczek. Posoli do smaku. Podawa sch odzony jako przystawk z dowolnie wybranym sosem typu "dunk". Kompot owocowy 1 puszka brzoskwi (oko o 250 g) pokrojonych i ods czonych 2 y ki syropu brzoskwiniowego 1 puszka po ówek moreli (oko o 250 g) ods czonych 2 y ki syropu morelowego

12 1/4 y eczki go dzików 1/4 y eczki cynamonu 1/4 y eczki indyjskiej przyprawy ''allspice'' 1 fili anka soku pomara czowego 2 rednie jab ka obrane, wydr one i pokrojone Sposób wykonania : W szklanym naczyniu wymiesza razem syropy i przyprawy. Doda sok pomara czowy i owoce. Wymiesza . Gotowa pod przykryciem 4 - 5 minut przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI. Zamiesza . Podawa ciep y lub sch odzony. Kotlety wieprzowe nadziewane 1 fili anka bu ki tartej 1/4 fili anki drobniutko pokrajanych jab ek 3 y ki sto owe posiekanych rodzynków 1/2 y eczki soli 2 y ki sto owe cukru 2 y ki sto owe drobno posiekanej cebuli wie o zmielony pieprz do smaku szczypta sza wi 2 y ki sto owe stopionego mas a lub margaryny 8 cienkich kawa ków eberek lub kotletów schabowych 18 g mieszanki sosu br zowego Sposób wykonania : Po czy bu k tart , jab ka, rodzynki, sól, cukier, cebul , pieprz, sza wi i stopione mas o. Delikatnie wymiesza i je li nadzienie jest zbyt suche, doda nieco gor cej wody. Usun t uszcz z kotletów. U o y 4 kotlety na dnie naczynia do pieczenia. Podzieli nadzienie na 4 porcje i po o y po jednej porcji na wierzch kotletów. Przykry kotlety z nadzieniem pozosta ymi 4 kotletami, lekko docisn . Pola z wierzchu mieszank sosu br zowego. Ustawi regulator na poziom REDNIO WYSOKI i piec przez 17 - 22 minut a mi so b dzie mi kkie. Krem z jaj

13 1 1/2 fili anki mleka 4 ubite bia ka 1/4 - 1/3 fili anki cukru 1/2 y eczki ekstraktu z wanilii ga ka muszkato owa Sposób wykonania : Mleko podgrzewa w ma ym, szklanym naczyniu przez 5 - 6 minut - do zagotowania przy regulatorze mocy ustawionym na pozycji REDNI. Szybko wymiesza z jajkami, cukrem i wanili . Wla do 6 posmarowanych t uszczem pucharków (oko o 120 g ka dy), posypa ga k . Rozstawi pucharki w okr g na szklanej tacy. Ogrzewa przez 10 - 11 minut przy regulatorze mocy nastawionym na poziom REDNI. Krem jest gotowy, gdy w rodku pucharku jest g sty, a na brzegach (oko o 2,5 cm od rodka) ci ty. rodek zetnie si w czasie, gdy krem b dzie styg . Krewetki gotowane oko o 1/2 kg oczyszczonych krewetek 1/4 fili anki gor cej wody 2 y eczki soku z cytryny 1/4 y eczki soli 1/8 y eczki tymianku Sposób wykonania : W o y krewetki do ma ego naczynia. Doda wod , sok z cytryny, sól i tymianek. Gotowa pod przykryciem 2 - 4 minuty (regulator w po o eniu WYSOKI) a mi so b dzie zwarte i nieprzezroczyste. Nast pnie krewetki os czy . Pozostawi pod przykryciem do ostygni cia. Kulki mi sne 1 jajko 1/2 fili anki bu ki tartej 1 y eczka soli

14 szczypta papryki i pieprzu Sposób wykonania : Wymiesza wszystkie sk adniki. Uformowa 12 kulek i roz o y na talerzu o rednicy 23 - 25 cm Przykry papierem woskowanym. Regulator nastawi na poziom REDNI i ogrzewa 7 - 8 minut. Mo na podawa z sosem w oskim. Kurczak barbecue oko o 1 kg po porcjowanego kurczaka 3/4 fili anki gotowego sosu barbecue 1 y eczka suszonej mielonej cebuli (niekoniecznie) Sposób wykonania : U o y kawa ki kurczaka skórk do do u na redniej wielko ci pó misku w taki sposób, aby udka i piersi znalaz y si bli ej brzegów. Mniejsze cz ci, takie jak nó ki i skrzyde ka, u o y po rodku naczynia. Zmiesza sos z cebul . Pola sosem kurczaka i owin papierem woskowanym. Nastawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa pod przykryciem 18 - 22 minut, a kurcz b dzie kruche. Po up ywie po owy czasu ogrzewania przekr ci kawa ki mi sa i przemie ci je na pó misku. Kurcz Cacciatore 1/4 fili anki oleju sa atkowego 1 po porcjowany kurczak 1 rednia posiekana cebula 1 zmia d ony z bek czosnku 1 redniej wielko ci ziarnko zielonego pieprzu dok adnie posiekane 1 1/2 y eczki soli 1/2 y eczki pieprzu 1/2 listka laurowego oko o 450 g pomidorów 2 y ki sto owe wytrawnego bia ego wina posiekana natka pietruszki Sposób wykonania :

15 Wla olej do naczynia do pieczenia. Przepo owi wi ksze cz ci kurczaka. W o y do naczynia i pola olejem. U o y w naczyniu w taki sposób, eby piersi znalaz y si w rodku, a pozosta e kawa ki u o y wokó nich. Posypa z wierzchu cebul i czosnkiem. Nastawi regulator na WYSOKI piec 5 - 6 minut. Po czy razem pieprz zielony, pieprz czarny, sól, li laurowy, pomidory i wino. Pomidory ugnie widelcem. Powsta ym sosem pola kurczaka. Gotowa pod przykryciem oko o 22 - 28 minut, przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI, a kurczak b dzie mi kki. Posypa natk i podawa ze spaghetti. Makaron domowy 1 jajko 2 y ki mleka 1/2 y eczki soli 1 fili anka m ki Sposób wykonania : Wymiesza jajko, mleko i sól; stopniowo dodawa m k , miesza do jednolitej masy, aby powsta o mi kkie ciasto. Na posypanej m k stolnicy ugniata ciasto oko o 30 razy, a do uzyskania jednolitej masy. Rozwa kowa ciasto bardzo cienko, nast pnie lu no zwin . Kroi w paseczki o szeroko ci 0,6 cm Rozwin ka dy pasek i roz o y na papierze woskowanym na ca ej d ugo ci szklanego talerza (makaron poci je li jest to konieczne do wype nienia talerza). Ogrzewa przy ustawieniu regulatora mocy na poziom REDNIO NISKI przez 8 - 9 minut, do czasu, gdy makaron wyschnie. Marchewka z natk pietruszki na ma le 2 y ki mas a lub margaryny 2 fili anki marchwi pokrojonej na kawa ki oko o 1 cm 1 y ka natki pietruszki Sposób wykonania : Mas o w o y do ma ego naczynia.

16 Ogrzewa przez 0,5 minuty do rozpuszczenia, przy regulatorze ustawionym na poziom WYSOKI. Doda marchewk i natk pietruszki. Dobrze wymiesza . Gotowa przez 6 - 8 minut do mi kko ci marchewki (regulator mocy w po o eniu WYSOKI). Migda y na ostro 2 y ki sto owe mas a lub margaryny 1 - 2 y ki sto owe przyprawy curry 1 y ka sto owa sosu Worcastershire 2 fili anki obranych ze skórki migda ów Sposób wykonania : Roztopi mas o w pod u nym naczyniu do pieczenia przy regulatorze mocy ustawionym na poziom WYSOKI przez 0,5 - 1 minuty. Wymiesza z curry i sosem Worcestershire. Doda migda y i dok adnie wymiesza , aby wszystkie by y pokryte sosem. Nastawi regulator na WYSOKI i ogrzewa przez 2,5 - 3,5 minuty. W tym czasie dwukrotnie przemiesza migda y. Mro ony deser cytrynowy 3 jaja, oddzielnie bia ko i ó tko 1/2 fili anki cukru szczypta soli 1/4 fili anki wie ego soku z cytryny 1/2 y eczki startej skórki z cytryny 1 fili anka bitej mietany 3/4 - 1 fili anki bu ki tartej z aromatem waniliowym Sposób wykonania : ó tka, cukier i sól w o y do ma ego naczynia i dobrze wymiesza . Doda sok, skórk z cytryny i wymiesza . Ogrzewa 2 - 3 minuty do zg stnienia (regulator ustawiony na poziom WYSOKI). Zamiesza raz lub dwa podczas ogrzewania. Sch odzi . Ubi bia ka na sztywn pian . Wymiesza z bit mietan i mas cytrynow . Doda po ow bu ki tartej.

17 Pola pozosta mas cytrynow . Posypa resztk bu ki tartej. Zamrozi . Omlet 1 y ka sto owa mas a lub margaryny 2 jajka 2 y ki sto owe mleka szczypta soli i pieprzu Sposób wykonania : Na szklanym talerzu do pieczenia roztopi mas o (ustawi regulator mocy na poziom WYSOKI i ogrzewa mas o 1 minut ), porusza talerzem w taki sposób, aby mas o pokry o ca y jego spód. W tym czasie po czy pozosta e sk adniki i wyla na talerz. Ustawi regulator w po o eniu REDNI i ogrzewa omlet pod przykryciem 3,5 - 4,5 minuty - do momentu, gdy omlet si zetnie; zamiesza mas po up ywie 1 minuty sma enia. Gdy omlet jest ju prawie gotowy, pozostawi go pod przykryciem na 2 minuty. Specjaln opatk podwa y brzegi omletu, zwin w chusteczk i podawa . Owoce morza Newburg oko o 300 g pieczarkowej zupy-kremu (skondensowanego) oko o 280 g rozmro onego groszku 1/4 fili anki mleka lub mietanki oko o 1/2 kg owoców morza, ugotowanych i pokrojonych na kawa ki oko o 40 g pokrojonych w plasterki os czonych pieczarek z puszki 2 - 3 y ki sto owe sherry Sposób wykonania : Do redniej wielko ci naczynia wla zup , wsypa groszek, doda mleko. Gotowa pod przykryciem 3,5 - 4 minuty. Regulator ustawi w po o eniu REDNIO WYSOKI. Raz zamiesza w czasie gotowania. Doda pozosta e sk adniki. Ogrzewa w tym samym po o eniu ( REDNIO WYSOKI) 6 - 8 minut - do zagotowania. Raz zamiesza . Przed podaniem pozostawi pod przykryciem na 3 minuty.

18 Pieczona melba brzoskwiniowa 3 du e wie e brzoskwinie, przekrojone na po ówki, bez pestek i skórki 1 fili anka pomara czowego soku bez cukru 1 y eczka mia kiego cukru 1/4 y eczki przyprawy indyjskiej ''allspice'' 2 y eczki konfitur malinowych Sposób wykonania : Po czy sok pomara czowy, cukier i przyprawy w naczyniu do pieczenia. Podgrzewa 2,5 - 3,5 minuty - do zawrzenia soku, przy regulatorze mocy nastawionym na WYSOKI. Roz o y brzoskwinie w naczyniu z sosem. Pola sosem ka d po ówk . Ogrzewa 4 - 6 minut do czasu, gdy brzoskwinie zmi kn (regulator nastawiony na poziom WYSOKI). Owoce zamieni miejscami po 3 minutach. Brzoskwinie u o y na talerzu. Pola gor cym sosem i ozdobi y eczk konfitury. Pikantne kanapki serowe 1 fili anka tartego sera cheddar 1/2 fili anki pokrojonego w kostk ogórka 1 y ka siekanej cebuli 1/2 fili anki kwa nej mietany 1/8 y eczki pieprzu 1/2 y eczki chili 4 kromki chleba 4 du e grube plastry pomidora 8 kawa ków marynaty warzywnej papryka Sposób wykonania : Wymiesza ser, ogórek, cebul , mietan i przyprawy. Zrumieni lekko chleb i ka d kromk po o y na papierowym talerzu. U o y plasterki pomidora i po 2 kawa ki marynaty. Rozdzieli sa atk na 4 kromki i posypa papryk . Ogrzewa ka d kanapk osobno przez 2 - 3 minuty, a ser si stopi (regulator nastawiony na poziom WYSOKI).

19 Pilaw z ry u 1/4 fili anki mas a lub margaryny 1 fili anka ry u d ugoziarnistego 2 1/4 fili anki bulionu 1/4 fili anki rodzynek (niekoniecznie) 1 - 1 1/2 y eczki curry Sposób wykonania : W redniej wielko ci rondelku ogrzewa mas o przez 1 minut do rozpuszczenia, ustawiaj c regulator mocy na poziom WYSOKI. Wymiesza z ry em. Ogrzewa , ustawiaj c regulator na poziom WYSOKI, przez 2 - 4 minuty do momentu, gdy ry zbr zowieje. Wymiesza ponownie. Doda pozosta e sk adniki i gotowa , przykrywaj c szklan pokrywk (regulator ustawiony na poziom REDNI), przez 20 - 26 minut do momentu, gdy ry b dzie mi kki. Zamiesza dwukrotnie. Pozostawi pod przykryciem przez 5 minut. Przek ska ze spaghetti 1 y ka mas a lub margaryny 1 fili anka siekanej cebuli oko o 500 g mielonej wo owiny 1 y eczka soli 1/4 y eczki pieprzu oko o 450 g soku pomidorowego 1 1/2 fili anki wody 1/2 y eczki mielonego oregano 1/2 y eczki bazylii oko o 120 g spaghetti ser parmezan Sposób wykonania : W o y mas o i cebul do redniego rondelka. Gotowa do mi kko ci przez 2 - 3 minuty, przy regulatorze ustawionym w pozycji WYSOKI. Doda mi so i podsma y przez 3 - 4 minuty, do momentu, gdy straci ono czerwon barw (regulator na poziomie WYSOKI). Wymiesza . Ods czy .

20 Doda sól, pieprz, sok pomidorowy, wod , oregano i bazyli . Gotowa pod przykryciem przez 3 minuty przy ustawieniu regulatora na poziomie WYSOKI. Prze ama spaghetti na po ow i wymiesza z sosem. Gotowa pod przykryciem 14 - 18 minut do momentu zmi kni cia makaronu (regulator mocy w pozycji WYSOKI). Wymiesza dwukrotnie. Posypa parmezanem do smaku. Pudding waniliowy 2 fili anki mleka 1/4 fili anki m ki kukurydzianej 2/3 fili anki cukru 1/2 y eczki soli 2 jaja lekko zbite 2 y ki mas a lub margaryny 1 y eczka wanilii Sposób wykonania : Mleko podgrzewa w szklanym naczyniu przez 2 - 3 minuty przy ustawieniu regulatora na WYSOKI. Zmiesza m k , cukier i sól w redniej wielko ci naczyniu. Stopniowo dodawa mleko, mieszaj c drucian trzepaczk do piany. Ogrzewa 3 - 4 minuty przy regulatorze nastawionym na poziom WYSOKI - do czasu, a masa zg stnieje i nabierze po ysku. Zamiesza raz podczas ogrzewania. Ubi po ow gor cej masy z jajami. Ogrzewa ponownie przez 2 - 3 minuty - do momentu zawrzenia (moc kuchenki na WYSOKI). Wymiesza dobrze z mas em i wanili . Rozla do pucharków porcje po 120 - 170 g. Red Devils 4 kromki przyrumienionego chleba z rodzynkami musztarda oko o 100 g plasterkowanej szynki 1 jab ko w plasterkach 4 plasterki sera Sposób wykonania :

21 Posmarowa chleb musztard , u o y na papierowym talerzu. Na chlebie roz o y 1/2 jab ka, przykry szynk i pozosta ymi plastrami jab ka. Podgrzewa przez 1 - 2 minuty przy ustawieniu regulatora na REDNIO WYSOKI. Ogrzewa przy ustawieniu regulatora na poziom REDNI przez 3 - 5 minut lub do rozpuszczenia sera. Ser Fondue 4 fili anki startego ó tego sera 1/4 fili anki m ki 1/4 y eczki soli 1/4 y eczki ga ki muszkato owej szczypta pieprzu 2 fili anki wytrawnego bia ego wina 2 y ki sto owe wi niówki 1 bagietka pokrajana w kostk Sposób wykonania : Do ma ego naczynia w o y ó ty ser, m k , sól, ga k muszkato ow i pieprz. Delikatnie potrz sn naczyniem, aby ser pokry si m k . Doda wino i wymiesza . Nastawi regulator na poziom WYSOKI, naczynie przykry i ogrzewa 7 - 10 minut; zamiesza w czasie ostatnich 2 minut ogrzewania. Po wyj ciu z kuchenki dobrze rozmiesza sos tak, aby ca y ser si rozpu ci . Je eli mimo to s jeszcze jakie kawa ki sera, wstawi do kuchenki na 1 minut . Doda wi niówk i wymiesza . Podawa gor ce z kawa kami pieczywa. Nadziewa pieczywo na specjalny widelec, zanurza w fondue i je . Sma one pieczarki oko o 250 g wie ych pieczarek 1 posiekany z bek czosnku 1/3 fili anki mas a lub margaryny Sposób wykonania : Umy pieczarki i pokroi w plasterki. W o y do okr g ego naczynia o rednicy 20 cm Doda czosnek i mas o. Ogrzewa pod przykryciem przez 5,5 - 7 minut przy regulatorze mocy ustawionym na

22 WYSOKI. Podawa z pieczon wo owin lub na grzance jako danie g ówne. Sola na sposób orientalny 2 y ki sto owe sosu sojowego 2 y ki sto owe soku z cytryny 1 y ka sto owa ketchupu 1/2 y eczki mielonego imbiru oko o 1/2 kg filetów z soli 1 pomara cza pokrojona w cienkie plastry sól do smaku Sposób wykonania : Do szklanego naczynia do pieczenia wla sos sojowy, sok z cytryny, ketchup i wsypa imbir. Zanurzy w powsta ym sosie kawa ki ryby. Na ryb po o y plasterki pomara czy. Ustawi regulator mocy na WYSOKI. Podgrzewa 5 - 7 minut pod przykryciem, a poszczególne dzwonka b d si oddziela od siebie. Sos Bearnaise 1/4 fili anki drobno pokrojonej cebuli 2 y ki octu winnego 4 ó tka jaj 1/4 fili anki mas a lub margaryny 1 y ka natki pietruszki Sposób wykonania : W ma ej, szklanej misce ogrzewa cebul i ocet przez 1 - 2 minuty (regulator ustawiony na poziom WYSOKI). Doda ó tka i dobrze wymiesza . Ogrzewa do zg stnienia sosu przez 1,5 - 2,5 minuty, przy regulatorze ustawionym na poziom REDNI. Przemiesza 1 raz. Doda mas o i ogrzewa do rozpuszczenia przez 1,5 - 2 minuty przy regulatorze ustawionym na poziomie REDNI. Wymiesza . Pozostawi do zastygni cia i posypa pietruszk .

23 Sos chili olé 230 g mielonej wo owiny 1/2 fili anki posiekanej cebuli 35 g przyprawy chili 1 puszka (170 g) pasty pomidorowej (koncentratu pomidorowego) 1 y ka sto owa cukru (niekoniecznie) chipsy kukurydziane Sposób wykonania : W o y zmielone mi so wo owe do redniej wielko ci szklanej salaterki i przemiesza , aby nie by o zbite. Doda cebul i dobrze wymiesza . Nastawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa 1,5 - 2,5 minuty, do momentu a mi so zbr zowieje. Przemiesza . Os czy . Doda przypraw chili, past pomidorow i cukier. Wstawi do kuchenki, nastawi regulator na WYSOKI. Ogrzewa 2 - 3 minuty. Podawa z chipsami kukurydzianymi. Sos cytrynowy 1 fili anka wody 1/3 fili anki cukru 1 y ka m ki kukurydzianej 1 y ka soku z cytryny 1 y ka mas a lub margaryny Sposób wykonania : Do redniej wielko ci szklanej miski wla wod i wsypa cukier. Ogrzewa do rozpuszczenia cukru przez 2 - 3 minuty, przy regulatorze w po o eniu WYSOKI. Wymiesza . Zmiksowa m k z pozosta cz ci wody i sokiem z cytryny. Ogrzewa do zg stnienia sosu przez 1,5 - 2,5 minuty (regulator w po o eniu WYSOKI). Przemiesza 1 raz. Wymiesza z mas em. Lekko sch odzi przed podaniem.

24 Stek cebulowy 1/4 fili anki m ki 1 y eczka soli 1/4 y eczki pieprzu 700 - 900 g wo owiny 1/2 opakowania zupy cebulowej w proszku Sposób wykonania : Zmiesza m k , sól i pieprz. Po o y mi so na desce i obtoczy w po owie ilo ci m ki podanej w przepisie. Poci mi so na porcje i w o y do 20 cm naczynia do pieczenia. Posypa z wierzchu pozosta m k . Rozmiesza zup cebulow w 1 fili ance wody. Pola mi so. Gotowa pod przykryciem, ustawiaj c regulator mocy na poziom REDNIO WYSOKI przez 28 - 34 minut lub do czasu a mi so zmi knie. Wymiesza i przemie ci porcje mi sa kilkakrotnie w czasie gotowania. Szparagi po królewsku 1/2 ma ej pokrojonej cebuli 1/3 fili anki pokrojonego zielonego pieprzu 2 y ki wody oko o 1/2 kg mro onych szparagów 1 y ka pokrojonego ziela angielskiego 1 y ka natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania : Do redniej wielko ci naczynia w o y cebul i zielony pieprz; wla wod . Gotowa pod przykryciem przez 1 - 2 minuty, przy ustawieniu regulatora na poziom WYSOKI. Doda pozosta e sk adniki. Przyprawi sol i pieprzem do smaku. Dobrze wymiesza . Ogrzewa przykryte foli , przy mocy ustawionej na poziom WYSOKI, przez 5 - 7 minut - do czasu, gdy szparagi b d mi kkie. Zamiesza po up ywie po owy czasu gotowania.

25 Tu czyk z orzeszkami cashew (nerkowcami) 1 fili anka selera pokrojonego w cienkie plasterki 1/4 fili anki posiekanej cebuli 2 y ki sto owe mas a lub margaryny oko o 200 g tu czyka z puszki oko o 300 g zupy pieczarkowej z puszki (ale rozcie czonej) lub mietany 85 g grubego makaronu 1/2 fili anki grubo posiekanych orzeszków cashew Sposób wykonania : Do ma ego naczynia w o y seler, cebul i mas o. Ustawi regulator mocy na WYSOKI i ogrzewa 2,5 - 4 minuty. Zamiesza raz w czasie gotowania. Os czy tu czyka i widelcem podzieli na ma e kawa ki. Do zawarto ci naczynia doda tu czyka, zup , oko o 60 g makaronu i orzeszki cashew. Ostro nie wymiesza . Gotowa pod przykryciem, przez 2,5 - 3 minuty, ustawiwszy regulator mocy na poziom WYSOKI. Wymiesza . Na wierzch po o y reszt makaronu. Ustawi regulator na poziom WYSOKI i ogrzewa 4 - 6 minut, a potrawa b dzie gor ca. Walijskie danie z sera oko o 500 g (4 fili anki) utartego sera cheddar 3 y ki sto owe m ki 2/3 fili anki piwa 1/2 y eczki sosu Worchestershire 1/2 y eczki musztardy Sposób wykonania : W redniej wielko ci misce potrz saj c wymiesza ser z m k . W szklanym naczyniu zagotowa piwo (ustawi regulator na WYSOKI i ogrzewa piwo przez 1,5 - 2 minuty). Stopniowo dodawa : po ow sera, sos Worchestershire oraz musztard i utrze na g adk mas . Gotowa 3 - 4 minuty (regulator w po o eniu REDNI); raz zamiesza w czasie gotowania. Doda reszt sera. Gotowa 3 - 4 minuty (regulator w po o eniu REDNI), a ser zupe nie si rozpu ci. Raz wymiesza w czasie gotowania.