marcin

  • Dokumenty113
  • Odsłony90 976
  • Obserwuję38
  • Rozmiar dokumentów221.5 MB
  • Ilość pobrań15 997

OWOCE MORZA

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :324.2 KB
Rozszerzenie:pdf

OWOCE MORZA.pdf

marcin Dokumenty Przepisy kulinarne
Użytkownik marcin wgrał ten materiał 7 lata temu. Od tego czasu zobaczyło go już 2,135 osób, 323 z nich pobrało dokument.

Komentarze i opinie (1)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 39 stron)

Owoce morza Przepisy MniaMowiczów Opracowanie: kaaamilaaa

www.MniamMniam.pl/forum 2 Tinca Najpierw zacznijmy od podstaw. Jakie wybrać? Krewetki można kupić w całości albo tylko ich cześć jadalna, czyli ogon. W sprzedaży bywają ogony w skorupce, a także już jej pozbawione. Kupując krewetki, sprawdź, czy są suche i jędrne, bo to świadczy o ich świeżości. Sklepy oferują najczęściej krewetki w puszkach lub zamrożone. Jedne i drugie są już gotowe do spożycia. Co jeść? Krewetki zamrożone należy ułożyć na sicie umieszczonym na garnku z gotująca się wodą lub na chwile zanurzyć we wrzątku. Częścią jadalna tych skorupiaków jest ogon, ale same skorupki można wykorzystać np. do ugotowania wywaru do sosu. Krewetki należy wyjąć ze skorupki, usunąć głowę i przewód pokarmowy (jest to cienka czarna nitka biegnąca wzdłuż grzbietu). Jak podawać? Duże krewetki, podobnie jak langusty i homary, pyszne są z grilla. Najlepiej upiec je w całości. Natomiast z mniejszych można przyrządzić szaszłyki. Doskonale smakują krewetki smażone w cieście lub na sklarowanym maśle. Często podawane są na zimno, z sosami, w sałatkach (np. z ryżem, jabłkiem i ananasem) lub w wytwornych koktajlach z owoców morza. Dla tych, którzy z rezerwą podchodzą do tych pysznych skorupiaków, polecamy krewetkowa pastę do kanapek. Puszkę krewetek odsączamy z zalewy i miksujemy z łyżką soku z cytryny. Wlewamy tyle śmietanki, by powstała gęsta masa (nie więcej niż pół szklanki). Doprawiamy chrzanem, pieprzem, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki i wstawiamy na godzinę do lodówki.

www.MniamMniam.pl/forum 3 Jolatje SCAMPI W SOSIE ŚMIETANOWO-CZOSNKOWYM (podam przepis na 6 osób) 2 kg scampi – obrane, 6 ząbków czosnku – posiekany, nać pietruszki – posiekana, szklanka śmietany, odrobina mąki, tłuszcz do smażenia, przyprawy, (sól, pieprz, papryka) Na patelni podgrzewamy tłuszcz, podsmażamy czosnek, do niego dodajemy scampi i smażymy, w międzyczasie dodajemy przyprawy, gdy scampi będą miękkie ( nie wolno za długo smażyć, gdyż będą twarde) dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką i pietruszkę, chwilkę jeszcze na ogniu i gotowe. Pychotka, moje dzieci przepadają za tą potrawą, smacznego! Kasiabrzo SCAMPI (LUB PO PROSTU KREWETKI) Smażone w głębokim maśle z czosnkiem, szalenie zmysłowe, bo można jeść palcami, i tak cudownie zaostrzają apetyt, również kulinarny...Oraz makaron z pesto, koniecznie spaghetti, bo nie ciąży na żołądku..

www.MniamMniam.pl/forum 4 Franki SPAGHETTI Z KREWETKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM OCZYWIŚCIE Z CZOSNKIEM Spaghetti, śmietana 18%, ok 1/2 kubeczka (dannone), 3-4 ząbki czosnku, małe krewetki ok, 1 1/2 garści, masło lub oliwa, bazylia, zioła, prowansalskie, sól ziołowa, pieprz, natka pietruszki - posiekana, sterty parmezan, ok. 3/4 szkl.(ja lubię duuużo tego serka) Makaron ugotować al dente. W między czasie na oliwie podsmażyć czosnek - tak, aby się nie zrumienił, dodać krewetki (rozmrożone lub nie koniecznie), smażyć kilka minut, ok. 10, a jeśli zajdzie potrzeba dodać odrobinę wody. Przykryć. Po chwili dodać posoloną śmietanę. Delikatnie wymieszać z zawartością patelni, przyprawić przyprawami i jeszcze chwilkę podgrzewać na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzić, zostawiając odrobinę wody z gotowania, garnek postawić na gazie. Dla urozmaicenia smaku, makaron można doprawić odrobiną przyprawy do makaronów. Następnie, makaron wrzucić na patelnię z sosem, wymieszać i na talerzyki. Posypać parmezanem i udekorować pietruszką. Tinca KREWETKI SMAŻONE W CIEŚCIE 30 dag konserwowych krewetek, 2 łyżki mąki, jajo, 9 łyżek oleju, sól, pieprz Do przesianej mąki dodać żółtko, łyżkę oleju i sól do smaku. Wymieszać i dolać tyle wody (lub mleka), żeby ciasto było nieco gęściejsze niż naleśnikowe. Odstawić je na godzinę, a potem dodać ubitą pianę z białka i wymieszać. Odcedzone z zalewy i opłukane krewetki maczać w cieście i od razu smażyć z obu stron w dużej ilości oleju. Już usmażone oprószyć lekko pieprzem. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem sosu zrobionego z majonezu i korniszonów. (Podobnie można przygotować kalmary i małże).

www.MniamMniam.pl/forum 5 UZ MAKARON Z KREWETKAMI, GRZYBAMI I GROSZKIEM Zaczyna się od nastawienia wody na makaron (ja lubię spaghetti albo inny długi i cienki makaron). W tym samym czasie na patelni na maśle lub margarynie (ja używam margaryny, ale niewiele) razem ze szczypiorkiem albo scalionami (małe cebulki) i trochę czosnku podsmaża się pieczarki, po kilku minutach dodaje rozmrożone ugotowane krewetki i podlewam winem, i to ma się dusić kilka minut. (Jak nie zapomnę, to czasami zalewam krewetki winem godzinę przed gotowaniem i pozwalam im się marynować. W przepisie oryginalnie były nie gotowane krewetki, ale można spokojnie zastąpić mrożonymi, gotowanymi, tyle ze potem je się już bardzo krótko dusi, bo zrobią się twarde). Na koniec dodaję groszek (znowu mrożony), posypuję natką pietruszki, trochę tymianku, pieprzu (jak gotuje dla swojego chłopaka to dodaję jeszcze cayenne, bo on lubi ostro). Tym polewam górę makaronu i na koniec posypuję parmezanem. Potrawę przygotowuje się bardzo szybko, czasami sos gotuje się krócej niż makaron i jest bardzo lekka i smaczna.

www.MniamMniam.pl/forum 6 Tinca KREWETKI Z RYŻEM NA GORĄCO 40 dag krewetek mrożonych, 4 łyżki oleju, 2 cebule, natka selera, ząbek czosnku, zielona papryka, 5 dojrzałych pomidorów, łyżeczka słodkiej papryki, liść laurowy, tymianek, 2 krople sosu tabasco, 25 dag ryżu (2 torebki), sól Posiekać obrane i umyte cebule oraz natkę selera. Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pociąć ją na drobne kawałeczki, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory zalać wrzącą wodą i pozostawić w niej na kilkanaście sekund, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażać przez 5 min posiekaną cebulę z selerem, paprykę i czosnek, potem dodać liść laurowy, słodką paprykę, tymianek, sos tabasco, kawałki pomidorów i sól. Dusić przez 15 min, wrzucić krewetki i dusić jeszcze kolejne 4 min. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

www.MniamMniam.pl/forum 7 Dynka SZASZŁYKI Z KREWETEK Papryka trzy kolory, krewetki duże Jambo, pieczarki, jajko, sól, pieprz, natka, bułka tarta, mąka Paprykę należy wcześniej podpiec w piekarniku, ale nie za mocno, pieczarki przesmażyć, zużyjemy niestety same kapelusze. A krewetki, pozbawiamy ogonków, przygotowujemy z jaj, przypraw i natki paćkę mieszając wszystko razem, najlepiej roztrzepać. Krewetki po umyciu, oprószamy mąką, później w jajko z przyprawami, w bułkę tartą i na głęboki tłuszcz jak frytki. Po minucie, nawet krócej, aby nie była surowa krewetka wyjmujemy, nadziewamy na patyczki, przekładając pieczarki, paprykę na zmianę. Moim zdaniem świetne można przygotować wcześniej później tylko podgrzać, lub podawać na gorąco bez nabijania na patyczki. Świetny jest też sos z bitej śmietany wymieszanej w proporcji dowolnej z tartym chrzanem, może być wykorzystany do przegotowania koktajlu z krewetek, ale tych malutkich lub do sałaty lodowej, pychotka. Do sosu wrzucamy krewetki oczywiście sparzone.

www.MniamMniam.pl/forum 8 Tinca KREWETKI W SOSIE PIKANTNYM Krewetki rozmrozić, obrać (odciąć również ogonki) i usunąć z nich wykałaczką ciemny cienki przewód pokarmowy. Następnie opłukać je delikatnie w miseczce, odcedzić na sitku, troszeczkę posolić, spryskać sake lub winem i odstawić, na co najmniej 10 minut. W tym czasie pokroić bardzo drobno pora i czosnek. Mąkę ziemniaczaną i krewetki włożyć do foliowego woreczka, zawiązać i potrząsając nim obtoczyć dokładnie krewetki w mące. W głębszej patelni rozgrzać mocno (do ok.180 st. C) taką ilość oleju, aby krewetki swobodnie w nim pływały. Potem wkładać je kolejno i smażyć (ok. 2 min.), aż zrobią się różowe. Krewetki wyjąć i osączyć z tłuszczu na sitku lub papierowych serwetkach. Olej zlać z patelni do specjalnego garnka, przesączając przez bibułę. Tak przefiltrowany olej można użyć do smażenia 2-3 razy. Patelnię umyć i wysuszyć. Rozgrzać na niej łyżkę świeżego oleju, wrzucić posiekany czosnek i pora, ale nie rumienić, kiedy wydzieli się z nich przyjemny zapach, dodać pastę chili, ketchup, krewetki i sos sojowy. Wszystko razem, ciągle mieszając, krótko podsmażyć. Mąka ziemniaczana, w której smażone były krewetki, zagęści sos. Potrawę wyłożyć na talerz udekorowany zieloną sałatą. Uwagi: O pikantności potrawy decyduje pasta chili, a więc można jej dodać trochę mniej lub więcej. Warunkiem "udania się " potrawy jest krótki, ale na dużym ogniu, czas smażenia (bo inaczej krewetki zrobią się suche i twarde), a więc przed przystąpieniem do jej przyrządzania należy najpierw wszystko dokładnie przygotować.

www.MniamMniam.pl/forum 9 Tinca KREWETKI Z PIECZARKAMI 60 dag mrożonych krewetek, sok z połowy cytryny, 2 cebule, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 25 dag pieczarek, 20 dag marchwi, łyżeczka tymianku, szklanka wywaru z warzyw, 5 dag startego parmezanu, biały pieprz, sól, tłuszcz do nasmarowania formy Krewetki rozmrozić, opłukać, posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Wstawić w przykrytym naczyniu do chłodziarki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Obraną i umytą marchew zetrzeć na grubej tarce. Oliwę rozgrzać w głębokim garnku i usmażyć do miękkości cebulę, a potem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczone oraz umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, na końcu - marchew. Dusić 2-3 min, przyprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Dodać wywar z warzyw i gotować do momentu, aż 1/3 wywaru odparuje. Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia, włożyć połowę warzyw, nałożyć na nie krewetki, przykryć je pozostałą częścią warzyw, wymieszaną z serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C Piec ok. 20 min, aż powierzchnia potrawy będzie złotożółta.

www.MniamMniam.pl/forum 10 Tinca KREWETKI Z GRZYBAMI 0,5 kg obgotowanych, obranych krewetek, 250 g pieczarek, 250 ml śmietany lub mleka, 2 łyżki irlandzkiej Whiskey, 50 g masła, 25 g mąki sól i pieprz Stopić masło w rondlu, usmażyć pokrojone pieczarki do miękkości i trzymać w cieple. Mąkę zmieszać dokładnie z pozostałym w rondlu masłem, dodać śmietanę lub mleko, doprawić i gotować ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Krewetki skropić Whiskey, następnie wrzucić je razem z grzybami do rondla z sosem i podgrzać. Podawać z ryżem.

www.MniamMniam.pl/forum 11 Tinca CZOSNKOWE KREWETKI 16 dużych obranych krewetek, główka czosnku, olej do smażenia, kilka listków zielonej sałaty, sól, pieprz Sos: 6 łyżek majonezu, ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, cukier, kilka kropel sosu tabasco, curry Główkę czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze szczyptą pieprzu i soli. Czosnkiem natrzeć krewetki i smażyć je - przez kilka minut - na rozgrzanym oleju. Majonez połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku sosem tabasco, curry i szczyptą cukru - tak, aby był bardzo pikantny. Dodać do sosu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Krewetki ułożone na listkach sałaty podawać bezpośrednio po przygotowaniu; sos serwuje się oddzielnie w sosjerce. Tinca OMLET Z KREWETKAMI 15 dkg świeżych krewetek (od biedy marynowane), 3 jajka, nieco pieczarek, kiełki fasoli, cebula, sos sojowy, olej, sól, papryka Jaja ubić z małym dodatkiem zimnej wody (ok. 2 łyżek), posolić i wymieszać z krewetkami. Z pieczarek i i cebuli przygotować podsmażoną na oleju mieszankę. Po przygotowaniu mieszanki domieszać resztę składników (sos sojowy ok. 1 łyżeczki) przyprawiając do smaku solą i papryką. Teraz wszystko na patelnię i smażymy omlet. Najlepiej spożywać z sałatą w sosie Winegre.

www.MniamMniam.pl/forum 12 Tinca KREWETKI Z FASOLĄ SZPARAGOWĄ 10 dag mrożonych krewetek (bez pancerzyków), 15 dag fasolki szparagowej (świeżej, mrożonej lub konserwowej), 3 cienkie plasterki świeżego imbiru lub ćwierć łyżeczki do kawy sproszkowanego, łyżka wiórków kokosowych, ząbek czosnku, 3 łyżki bulionu, łyżka oleju, pieprz, sól Fasolkę ugotować i osączyć na sitku. Czosnek jak najdrobniej posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć krewetki i mieszając smażyć około 3 min. Dodać imbir, czosnek i chwilę razem smażyć. Włożyć wiórki kokosowe i odsączoną fasolkę, wlać bulion, podgrzać i przyprawić do smaku. Krewetki można zastąpić rybą morską. Tinca KOKTAJL Z KREWETEK 1 opakowanie krewetek ok.200 g, sos a la Aakerman, zielony koperek, sałata, do dekoracji Opakowanie krewetek odsączamy z zalewy i układamy na zielonej sałacie w szklanych pucharkach wg ilości zgodnej z apetytem. Krewetki polewamy sosem a la Aakerman według receptury podanej w przepisach królewskich. Dekorujemy potrawę koperkiem lub/i plasterkiem cytryny.

www.MniamMniam.pl/forum 13 Marple KOKTAJL Z KREWETEK Sałata np. lodowa - porwać na drobne kawałeczki, na to wyłożyć krewetki (te z zalewy). Zrobić sos z majonezu, koncentratu pomidorowego, soku z cytryny, soli. Zalać krewetki. Można sobie dorzucić do smaku parę kaparów. Marple AVOCADO Z KREWETKAMI 1 opakowanie krewetek ok.200g, 2 avocado, sos a'la Aakerman, zielony koperek do dekoracji Kroimy na pół owoc avocado, wydrążamy jego miąższ za pomocą łyżeczki do herbaty. Wydrążoną część kroimy w kosteczki i dokładamy do sosu przygotowanego według receptury. Sos Aakerman można zastąpić majonezem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Alka DIP Z AVOCADO I KREWETKAMI 1 avocado, 1 opakowanie krewetek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz Zmiksować powyższe i używać wiadomo, do czego.

www.MniamMniam.pl/forum 14 Choco ZAPIEKANE AWOKADO Z RYŻEM I KREWETKAMI 1 cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka curry, 100 g ryżu, 375 ml bulionu drobiowego, liść laurowy, sól, pieprz, 200 g krewetek, 2 łyżki sosu chutnej z mango, 2 awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 100 ml gotowego sosu holenderskiego, 2 łyżki startego parmezanu, łyżka posiekanej natki Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać curry. Wsypać ryż, wlać bulion, dodać listek, sól i pieprz. Gotować 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać krewetki i chutnej. Z awokado wyjąć pestki i skropić sokiem z cytryny. Połówki awokado napełnić masą ryżową, ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, polać sosem holenderskim i posypać parmezanem. Zapiekać 15 minut w temp 175 stopni. Wyjąć, ułożyć na liściach sałaty i posypać pietruszką.

www.MniamMniam.pl/forum 15 Bajaderka JAMBALAYA Z KURCZAKA I KIEŁBASY Z KREWETKAMI 2 łyżki oliwki, około 2kg kurczak, pokrojony na porcje, 2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli, 2 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki, 1 łyżka posiekanego czosnku, 1 kg pikantnej kiełbasy, pokrojonej w plasterki, 200g surowych krewetek bez skorupek (niekoniecznie), mała puszka odsączonej kukurydzy (niekoniecznie), 2 listki laurowe, 1-2 łodygi selera naciowego, 3/4 łyżeczki cayenne, 1 łyżeczka tymianku, sos Tabasco do smaku, 3 szklanki długoziarnistego ryżu, 6 szklanek rosołu z kurczaka Kawałki kurczaka zrumienić na oleju, aż będą ładnie zrumienione z obu stron. Przełożyć na talerz. Teraz w tym samym rondlu sauté cebule, paprykę, seler, zielona pietruszkę i czosnek przez około 5 minut, aż cebula będzie miękka, ale nie rumiana. Dodać kiełbasę, listki laurowe, cayenne, tymianek i sauté około 5 minut. Dodać ryz i dobrze wszystko wymieszać. Dodać rosół, kawałki kurczaka i kukurydze, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż rosół będzie prawie całkowicie zaabsorbowany,(dodać krewetki, jeżeli używasz), jeżeli nie, gotować do momentu aż rosół będzie całkowicie wchłonięty i ryz jest miękki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i dodatkowym cayenne i Tabasco. Dobrze jest mieć trochę więcej rosołu, bo czasem potrzeba ciutkę dolać. Krewetki możną spokojnie pominąć. Smacznego

www.MniamMniam.pl/forum 16 Nalle A'LA RISOTTO Z WARZYWAMI I KREWETKAMI Mrożonkę (zwykła jarzynka) podsmażam na oliwie, jak zmięknie wrzucam krewetki - wcześniej przelane wrzątkiem i osuszone; doprawiam (oregano, tymianek, czosnek, pieprz ziołowy, curry, sól - co komu pasuje - ja nigdy ściśle nie trzymam się przepisów W czasie duszenia warzyw gotuję ryż w woreczku. Ugotowany wrzucam do warzyw z krewetkami, mieszam i jeszcze chwilę razem duszę. Potrawa szybka (max. 25min) i bardzo smaczna Kido BUDYŃ Z RYŻU I KREWETEK krewetki koktajlowe - 20 dag, Ryż - 20dag, Por (białe części) - 10 dag, Masło - 7 dag, Śmietana 30% - 0,1 l, Jaja - 4 szt., Koperek - 1 dag, Masło (do posmarowania formy) - 1 dag, Bułka tarta (do posypania formy) - 2 dag Sól Pieprz Papryka do smaku Drobno poszatkowane pory wrzucić do gotującej się wody, dodać masło i ryż. Ugotować na sypko. Ostudzić. Żółtka połączyć ze śmietaną, dodać zimny ryż, posiekane krewetki oraz przyprawy i dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pomału dodawać pianę, do przygotowanej masy i delikatnie mieszać plastikową łopatką. Uzyskaną masę należy natychmiast przełożyć do wysmarowanej i wysypanej formy budyniowej lub filiżanek. Gotować na parze ok. 60 minut max 90 minut, w zależności od wielkości formy. Budyń po ugotowaniu pozostawić na kilka minut w formie by “odpoczął", po czym ostrożnie wyjąć. Podawać jako ciepłą przekąskę z sosami.

www.MniamMniam.pl/forum 17 Morela70 KREWETKI W SOSIE POMIDOROWO- KOPERKOWYM 20-30 dkg krewetek (30-40 sztuk średniej wielkości), 20-30 dkg filetów rybnych, puszka koncentratu pomidorowego, kostka rosołowa, opakowanie spaghetti, tarty żółty ser, koperek, bazylia, pieprz, sól, cytryna Mrożone krewetki przelać na sitku letnia, (ale niegorącą!) wodą i obrać z pancerzyków. Z kostki rosołku i puszki koncentratu przyrządzić 0,5 litra sosu pomidorowego. Dodać bazylie i pokrojone w kostkę filety rybne i gotować 6-7 minut. Następnie wsypać 3-4 łyżki drobno posiekanego koperku i krewetki. Trzymać na ogniu około 5 minut. Uwaga, nie trzymać dłużej w gotującym się sosie, bo krewetki stwardnieją i potrawa będzie niedobra. Dodać pieprzu, soku cytrynowego, soli do smaku. Całość podawać z makaronem typu spaghetti posypane tartym serem np. mozarella. Potrawa jest pyszna, łatwa w przygotowaniu i za każdym razem się udaje Morela70 SAŁATKA KREWETKOWA pęczek rzodkiewki, pęczek szczypiorku, dwa duże świeże ogórki, 3 jaja, 25 dkg krewetek (mrożonych), 3 łyżki majonezu, sól, pieprz Rzodkiewkę i ogórki pokroić w malutką kosteczkę, szczypiorek posiekać. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Krewetki wrzucić na parę chwil na zagotowaną wodę - odcedzić, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników wychodzi pokaźna ilość sałatki (duża miseczka), ale na pewno się nie zmarnuje...Smacznego!!!

www.MniamMniam.pl/forum 18 Morela70 KREWETKI Mrożone w supermarkecie, najlepiej duże królewskie (już są obgotowane). Rozmroź je i dodaj oliwy z oliwek, niech sobie poleżą. Na gorącą patelnie nałóż pojedynczo krewetki, żeby się opiekły (mają dużo wody, więc uważaj, bo się kurczą). Potem dołóż trochę masełka i od razu drobno pokrajany czosnek z posiekaną pietruszką (nie żałuj sobie). Wszystko pomieszaj chwilę, żeby nabrało smaku. Przelej wszystko na naczynie kamionkowe i podaj na stół ze świeżymi bagietkami połamanymi na kawałki. Każdy sobie macza w sosie i nakłada krewetki na talerz. Do tego możesz podać sałatkę a la grecką. Do tego białe schłodzone wino. Bardzo proste i super szybkie. Jedno opakowanie krewetek starcza na dwie osoby. Jako przystawka Ewka KREWETKI Z BOCZKIEM krewetki zawijamy w bardzo cieniutkie plasterki boczku, takie zawijasy nadziewamy na wykałaczki posypujemy solą pieprzem, chili, skrapiamy sokiem z cytryny i na ruszt. pieczemy aż boczek będzie rumiany.

www.MniamMniam.pl/forum 19 Silver22 COCTAIL Z KREWETEK 500 g krewetek, 1 szklanka majonezu, 4 kiwi, 4 pomarańcze, 100ml śmietany kremówki, 500g cykorii, 100g migdałów, 4 cytryny, koperek, sól, pieprz Przygotować marynatę z wody, octu winnego, soli, cytryny, koperku. Rozmrożone krewetki włożyć do marynaty na 24 godziny. Owoce obrać i pokroić na cząstki. Majonez wymieszać z bitą śmietaną, dodać cytrynę, sól i pieprz. Pucharek wyłożyć cykorią, włożyć owoce, dodać krewetki, polać sosem, posypać uprzednio sparzonymi, posiekanymi migdałami, udekorować.

www.MniamMniam.pl/forum 20 Silver22 KREWETKA Z RUSZTU 1500g krewetek, 2 cytryny, sos chilli, 3 łyżki oleju palmowego, sól i pieprz do smaku Krewetki rozmrozić, oczyścić skropić cytryną. Następnie ułożyć krewetki na gorącym ruszcie, smażyć przez 5 minut z dwóch stron. Podawać z sosami np. chilli lub skropione cytryną. Ewka KREWETKI SMAŻONE Na patelni rozgrzewamy najlepszą oliwę z oliwek + czosnek + natka pietruszki. Gdy czosnek zrobi się złoty wyjmujemy i dodajemy krewetki. Smażymy krótko. Dodajemy przyprawy: odrobinę soli, biały pieprz i sok z cytryny i już. Niektórzy dodają jeszcze dobrej śmietany.

www.MniamMniam.pl/forum 21 Nigra MIESZANKA OWOCÓW MORZA Robię tak z krewetkami, ale myślę że mieszanka też się sprawdzi: Rozmrozić, wsadzić do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, poukładać na tym krążki masła czosnkowego, wyciśnięty czosnek w ilości do smaku (ja ilości przemysłowe ) posypać białym pieprzem, bazylią i majerankiem. Piec do miękkości i leciusieńkiego zarumienienia w 180 stopniach. Morskie robaki będą pływać w takim roztopionym maśle. Pychowate z bagietką, której trzeba kupić dużo bo schodzi z tym masłem bardzo szybko. Winem białym popijać koniecznie! Tinca FRUTTI DI MARE Z RYŻEM 2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 150g ryżu 5 łyżek majonezu, 1 opakowanie mieszanki frutti di mare, sok z cytryny, pieprz. Ryż ugotować. Frutti di mare rozmrozić, sparzyć wrzątkiem przez 5 minut. Cebulę, czosnek i paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć z majonezem. Doprawić do smaku sokiem cytrynowym oraz pieprzem.

www.MniamMniam.pl/forum 22 Tinca SPAGHETTI Z OWOCAMI MORZA Opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag), opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego - 0,5 l, 2 łyżki masła, szklanka białego, wytrawnego wina, sól, pieprz, ostra papryka, szczypta szafranu, 2 ząbki czosnku, makaron spaghetti Gotujemy makaron na dwie osoby. Na rozgrzane masło wrzucamy rozmrożone owoce morza, dusimy ok 5 minut, dolewamy wino, sos pomidorowy i dusimy aż do uzyskania dobrej konsystencji sosu, doprawiamy rozgniecionym czosnkiem i przyprawiamy do smaku. Gorącym sosem polewamy makaron, można posypać parmezanem.

www.MniamMniam.pl/forum 23 Tinca RISOTTO Z OWOCAMI MORZA 50 dag mrożonej mieszanki owoców morza, 25 dag ryżu (2 torebki), 6 łyżek oleju, średnia cebula, 10 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki estragonu, 5 ziarenek pieprzu naturalnego, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki białego wina wytrawnego, sól Do 4 szklanek wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, pieprz naturalny, estragon, sól i liście selera; gotować ok. 10 min. Do tak przygotowanego wywaru wrzucić zamrożone owoce morza i poczekać, aż się zagotują. Osączyć je na sicie, a wywar przecedzić. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć cebulę i ryż, dopóki się nie zeszklą. Zwiększyć ogień, wrzucić owoce morza, krótko je obsmażyć, a następnie zalać wywarem. Postawić potrawę na małym ogniu i gotować do całkowitego wchłonięcia się wywaru (ok. 10 min). Dolać wino, przykryć i dusić jeszcze przez 5 min. kfiacik Troszkę ten przepis zmodyfikowałam, kierując się uwagami Marghe i Linn. Dodałam 3/4 szklanki wina, zamiast 2 łyżek, najpierw je wlałam (po podsmażeniu ryżu i owoców morza), a jak się wchłonęło - partiami bulion. W międzyczasie trochę mieszałam - moim zdaniem to niezbędne, bo ryż ma tendencje do lekkiego przywierania. No i użyłam oliwy z oliwek zamiast oleju. Aha, zamiast selera naciowego (z braku takowego w sklepie) do bulionu użyłam cebuli - myślę, ze smak był pewnie trochę inny, ale bulion pycha. To risotto jest super pyszne, bardzo polecam

www.MniamMniam.pl/forum 24 Tinca ZUPA Z OWOCÓW MORZA (ZUPPA DI FRUTTI DI MARE) Mogą być jakiekolwiek morskie stworzenia, dobra mieszanka to: małże, małe ostrygi, kawałki ryby, ośmiornice, krewetki, etc., może być sama ryba, lub same krewetki, byle nie z puszki, duży garnek rosołu, może być kurzy albo rybny, duża włoszczyzna, zawinięta, aby było łatwo wyjąć, powinna mieć gałązkę kopru, albo anyżu, majeranek, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, plasterek cytryny, kilka obranych ze skóry pomidorów, pokrojonych na duże kawałki, 2 łyżki dobrej oliwy, czosnek posiekany drobno, świeża, pokrojona bazylia, ugotowany makaron "al dente”, (czyli na ząb, czyli troszkę twardawy, a nierozmazujący się) Małże, krewetki, umyć, oczyścić, otwarte małże wyrzucić, rybę filetować i pokroić na grube kostki. Rosół zagotować, dodać włoszczyznę, zioła, przyprawy, cytrynę, dusić przez 10 minut, wyjąc warzywa i cytrynę. Pomidory podsmażyć z czosnkiem na oliwie na głębokiej patelni. Do wrzącego rosołu wrzucić owoce morza, przykryć pokrywka, doprowadzić do wrzenia, gotować minutę. Wyłowić łyżka cedzakowa porcje "owoców" na głębokie talerze z makaronem. Do smażących się pomidorów dolać kilka szklanek rosołu. Wymieszać, zalać tym talerze, posypać świeżą bazylią. Podawać z chlebem.

www.MniamMniam.pl/forum 25 Ewka ZUPY RYBNE ucha, halaszle bądź "bujany bez" czyli z francuska bouillabaisse. W przypadku tej pierwszej w grę wchodzi taka rybka jak np. jesiotr + drobnica, druga to karp + drobnica a trzecia to rybki morskie +skorupiaki, owoce morza, kalmary. Przy Halaszle gotujemy wywar z drobnych ryb może być z leszcza. Gdy rybki się ugotują wywar przecieramy przez sito i do takiego przetartego wywaru -bez ości dodajemy podsmażoną cebulę w ilości sztuk 2-3(duże) z papryką. Papryka ostra i słodka (więcej słodkiej) w proszku, pamiętać należy, aby w czasie dosypywania zdjąć patelnię z ognia. I na koniec wrzucamy także pokrojonego w dzwonka karpia. Gdy rybka ugotowana, wyciskamy czuszke, dosmaczam solą i pieprzem i podaję z białym pieczywem i winem.(podobno na Węgrzech jest kilka szkól gotowania Halaszle: balatońska, cisańska i dunajska ale jaką ja proponuje to nie wiem) Niektórzy dodają do wywaru pomidora i zieloną paprykę. Ucha, burłacka to zupa bardzo prosta ale cały jej smak leży w bardzo dobrej rybie. Mało przypraw dużo smaku. Do kociołka lub garnka wkładamy drobnicę(okoń, pstrąg), pietruszkę, cebulę, listek, pieprz w ziarnach, ziele, pokrojoną w plasterki cytrynę(1/2 cytryny)i gotujemy wywar. Gdy ugotowany dokładnie przecedzamy, można sklarować (właściwie to trzeba) i dodajemy filety jesiotra. I gotujemy. Jest to taki rosół z ryby. Można tez dodać ziemniaki, szafran a zamiast cytryny białe wino. Ostatnia zupa bouillabaisse to zupa z rybek morskich. I tez gotujemy wywar z klasycznymi dodatkami: listek, ziele, marchew, seler naciowy + skórka z cytryny. Oddzielnie na oleju smażymy cebulę z czosnkiem i porami(4-5 ząbków Cebule-3, pory też tak 3) dodajemy pomidory 3-4. Wywar mieszamy z tym, co usmażyliśmy. Dodajemy filety z ryby (łosoś) gotujemy a gdy prawie ugotowany dodajemy krewetki i np. mule z zalewy. Dosmaczamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy tez szafran. Wszystkie zupy podajemy bardzo gorące a na ich ugotowanie potrzeba ok.2 kg ryb.