1
Ananasowe ko a
15 dag m ki
szklanka mleka
1/2 szklanki wody
jajko
cukier
puszka ananasów
olej do sma enia
cukier puder
posiekane pistacje lub migda y
sól
Sposób wykonania :
M k , mleko, wod i jajko zmiksowa ze szczypt soli i cukru na g adkie, g ste ciasto.
Kr ki ananasa os czy , przesma y na 2 y kach oleju.
y k oleju rozgrza na ma ej patelni (o rednicy 16 cm).
Wla niewielk ilo ciasta, rozprowadzi po dnie.
Na rodek po o y kr ek ananasa.
Sma y 2 minuty, odwróci i sma y jeszcze chwil , zdj .
Tak samo pozosta e placuszki.
Podawa posypane cukrem pudrem i pistacjami.
Aromatyczne jab ka w cie cie
5 - 6 kwaskowatych jab ek
10 dag m ki
3 jajka
2 y ki cukru
1/2 szklanki jasnego piwa
szczypta soli
olejek rumowy
t uszcz do sma enia
cukier kryszta
cynamon do posypania
Sposób wykonania :
Do miski wsypa m k .
ó tka oddzieli od bia ek, doda do m ki.
Ubi na g adk mas , stopniowo wlewaj c piwo.
Przyprawi do smaku szczypt soli i cukru.
2
Bia ka ubi na sztywn pian , doda do ciasta, wymiesza .
Jab ka umy , pokroi w kr ki grubo ci 1cm.
Usun rodki, skropi olejkiem.
T uszcz rozgrza w g bokiej patelni.
Jab ka macza w cie cie, wk ada na patelni .
Sma y z obu stron na rumiano.
Wyj , os czy .
Jab ka podawa posypane cynamonem i cukrem oraz ewentualnie z lodami i d emem
brzoskwiniowym.
Banany pieczone
4 du e dojrza e banany
4 y eczki p ynnego miodu
Sposób wykonania :
Rozgrza piekarnik do temperatury 200 oC.
Po o y banany na ruszcie, na górnej pó ce piekarnika.
Po 3 minutach odwróci i piec jeszcze oko o 10 minut, a stan si mi kkie.
Otworzy skórk . Mi sz skropi miodem.
Je y eczk wprost ze skórki.
Borówki ze mietan
0,5 kg borówek
0,25 l mietany
cukier
Sposób wykonania :
Najstaranniej przebrane borówki wstawi w miseczce kamiennej na godzin do rednio
gor cego piekarnika, ale i nie powinien by za zimny.
Nale y postawi na ni sz kondygnacj .
Gdy zna , e si borówki upiek y, wyj , wysypa na salaterk , os odzi mocno mokrym,
mia kim cukrem.
A gdy wystygnie, wla wiartk dobrej, m odej, kwa nej mietany.
Borówki takie maj liczny kolor.
Gruszki glazurowane
3
Sposób wykonania :
Przygotowa bardzo g sty syrop, jak na konfitury.
Do wrz cego syropu wk ada gruszki ca e lub ich po ówki.
Gdy nabior przejrzysto ci, wyjmowa y k durszlakow .
Ozdabia na pó misku konfiturami.
Gruszki w cie cie
4 - 6 twardych gruszek (klapsa)
paczka mro onego ciasta francuskiego
jajko
sos do gotowania gruszek
szklanka soku z czarnej porzeczki
szklanka cukru
cytryna przeci ta na pó
1/2 litra wody
1,5 szklanki mietany kremowej
2 y ki cukru
2 y eczki cynamonu
Sposób wykonania :
Gruszki obra .
Przeci na pó .
Wydr y gniazda nasienne.
W rondlu zagotowa sok owocowy z cukrem, wod i po ówkami cytryny.
Gruszki sparzy w sosie owocowym.
Wyj na p aski talerz.
Na blaszce wy o onej pergaminem u o y prostok t ciasta.
Posmarowa rozk óconym jajkiem.
Ponak uwa widelcem.
U o y po ówki gruszek p ask stron do do u.
Jedn obok drugiej.
Ka d gruszk przykry kwadratami ciasta.
Kwadraty posmarowa jajkiem.
Piec w temperaturze 200 -220oC.
Gruszki w cie cie wyj na w ski pó misek.
Posypa cukrem pudrem.
Do ciasta z gruszkami mo na podawa sos mietanowy ciep y lub zimny.
Sk adniki sosu gotowa na ma ym ogniu, a mietana zmniejszy swoj obj to o 1/3.
4
Gruszki w kremie serowym
8 po ówek gruszek ugotowanych w syropie
2 pojemniki naturalnego serka homogenizowanego
2 jaja
4 y ki cukru
cukier waniliowy
2 y ki p atków migda owych
20 dag czarnych porzeczek - mog by mro one
50 ml likieru wi niowego
Sposób wykonania :
Z po owy cukru i wierci szklanki wody ugotowa syrop i wrzuci do niego porzeczki.
Gotowa dwie minuty, przykry i odstawi do ostygni cia.
ó tka zetrze z reszt cukru i cukrem waniliowym na kogel-mogel i wymiesza z
serkiem.
Z bia ek ubi sztywn pian i delikatnie po czy z kremem serowym.
Roz o y krem do czterech pucharków, posypa upra onymi p atkami migda owymi i
u o y po dwie po ówki gruszek.
Udekorowa je porzeczkami wymieszanymi z likierem.
Podawa mocno och odzone.
Gruszki w miodowym sosie
4 dorodne, dosy twarde gruszki
4 y ki miodu
sok z 1/2 cytryny
5 dag mas a
5 y ek cukru
1/2 y eczki zmielonego cynamonu
kilka kawa ków cynamonu do dekoracji
Sposób wykonania :
Gruszki obra .
Specjalnym no ykiem wydr y rodki.
4 szklanki wody zagotowa z 2 y kami miodu i sokiem z cytryny.
W o y gruszki, gotowa na ma ym ogniu 5 minut.
Gruszki wyj , os czy .
Mas o stopi w rondelku, zdj powsta pian .
Wsypa cukier.
Mieszaj c, sma y a si stopi.
Doda reszt miodu i zmielony cynamon.
Mieszaj c, sma y 3 - 4 minuty.
5
Gruszki u o y na talerzu, pola sosem i ozdobi kawa kami cynamonu.
Podawa na ciep o lub zimno.
Gruszki z serem
4 -6 gruszek (konferencja)
2 plastry sera Gorgonzola / rokpol
butelka wina wytrawnego ró owego lub czerwonego
3 laski cynamonu
4 ziarenka go dzików
4 - 6 y ek cukru
4 y eczki ziarenek pieprzu
2 listki laurowe
Sposób wykonania :
Wino zagotowa z przyprawami.
Gruszki obra ze skórki.
Zostawi ogonek.
Do gotuj cego si wina ostro nie w o y pokrojone gruszki.
Garnek zestawi z ognia.
Gruszki trzyma w winnym sosie, a zmi kn .
Na talerzu szklanym lub bia ym, u o y po ow gruszek, obok po o y ser.
Jab ka po cesarsku
10 jab ek
3 y ki d emu lub konfitur
1/3 szklanki cukru
30 dag mas a lub margaryny
2 ó tka
4 y ki g stej mietany
1/2 kg m ki
3 y ki cukru pudru
1 dag dro d y
jajko
Sposób wykonania :
Jab ka cienko obra ze skórki, od strony ogonka wydr y gniazda nasienne.
W o y do rondla, zala wod , wsypa cukier.
Krótko obgotowa , oko o 2 minut.
Jeszcze twardawe wyj , odwróci wy obieniem w dó i wystudzi .
6
2 - 3 y ki m ki od o y do podsypywania, reszt przesia na stolnic .
Doda pokruszone dro d e, mietan , y k cukru pudru, ó tka oraz t uszcz.
Posieka .
Gdy sk adniki zaczn si klei , zagnie ciasto, posypuj c m k .
Kilka razy je rozwa kowa , zwijaj c brzegi do rodka (jak przy cie cie francuskim).
Rozwa kowany placek pokroi w kwadraty.
Na ka dy po o y jab ko.
Do rodka w o y po y eczce d emu.
Rogi ciasta zlepi nad wydr onym otworem jab ka.
Jajko rozm ci , posmarowa wierzch ciasta.
Z pozosta ych skrawków ciasta wyci ozdoby, przylepi je na górze.
Piec oko o 30 - 40 minut w temperaturze 200oC.
Jab ka sma one w cie cie
3 - 4 jab ka
4 jajka
y ka mietany
y ka m ki
cukier
olej
cynamon
Sposób wykonania :
Jab ka kruche, winkowate obra , pokraja w plasterki z dwóch stron i odrzuciwszy
rodkow cz z pestkami - posypa cukrem, aby lepiej ciasto przylega o.
ó tka rozbi z y k dobrej kwa nej mietany (lub bardzo g stej s odkiej).
Bia ka ubi na pian , wymiesza z ó tkami, bior c po y ce piany i dosypuj c troch
m ki.
Macza jab ka w cie cie, k a na gor cy olej i sma y , przewracaj c ostro nie, a
nabior pomara czowego koloru.
Poda osypawszy natychmiast po usma eniu grubo cukrem, t uczonym cynamonem.
Jab ka sma one na dro d ach
4 jab ka
y ka mas a
3 jajka
2 y ki mleka
cukier
olej
2 dag dro d y
7
m ka
Sposób wykonania :
Obra winkowate jab ka, pokraja je na wiartki, je eli du e (a na po ówki. je eli
mniejsze) i oczy ci z pestek.
Utrze y k mas a z trzema ó tkami i 20 gramami dro d y, rozbitymi wcze niej w
mleku.
Dosypa tyle m ki, aby ciasto by o tak g ste, jak na lane kluski.
Domiesza pian z ubitych bia ek i zostawi to ciasto w zwyk ej kuchennej
temperaturze, a za godzin lub nawet za pó godziny, gdy si ruszy, mo na je sma y .
Rozgrza du o oleju, spróbowa ciastem, czy gor cy (je eli syczy, a rzucane we ciasto
ro nie, znaczy to, e odpowiedni).
Zdj rondel z fajerki i trzyma go ju tylko na trzonie, k a jab ka do ciasta i tak
obmaczane wrzuca y k do t uszczu.
Pilnowa , aby sma c si ros y.
W tym celu dawa wi kszy lub mniejszy p omie .
Za du y ogie pali ciasto i nie pozwala mu podrosn , natomiast w zimnym t uszczu za
d ugo si sma .
Wyjmowa y k cedzakow na bibu i natychmiast posypywa suto cukrem.
Jab ka w winie czerwonym
Sposób wykonania :
Bardzo kruche jab ka obra , wydr y ze rodka starannie, eby du o miejsca zrobi i
nape ni je nast puj c mieszank : oparzone, obrane i usiekane migda y, zmieszane z
cukrem, a tak e z niewielk ilo ci cynamonu t uczonego i skórki cytrynowej
drobniutko krajanej.
Nape nione jab ka u o y w porcelanow g bok salaterk i wstawi do pieca na
godzin , zalawszy winem czerwonym z cukrem.
Po upieczeniu jab ek poda je razem z salaterk na stó .
Uformowany sok smakowa b dzie jak winna galaretka.
Jab ka te podaje si na zimno.
Jarzynka z duszonych jab ek
1 kg kwa nych jab ek (reneta)
2 y ki mas a
2 y ki miodu
1 y eczka majeranku
8
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Jab ka obra , przekroi na wiartki i os czy z gniazd nasiennych.
W rondlu roztopi mas o z miodem, wrzuci jab ka, posypa majerankiem, zamiesza i
dusi 5 - 10 minut.
Doprawi sol i pieprzem.
Krem ananasowo-bananowy
5 bananów
6 plastrów ananasa z puszki
2 y eczki elatyny
1/2 szklanki mietany kremówki
sok z 1 cytryny
y ka cukru pudru
Sposób wykonania :
elatyn rozpu ci w jak najmniejszej ilo ci gor cej wody i odstawi do ostudzenia.
Obrane banany i plastry ananasa pokroi na ma e kawa ki, wla sok z cytryny i
zmiksowa .
Wymiesza z och odzon elatyn , ubit mietan i cukrem pudrem.
Niedu form do bab, najlepiej szklan lub ceramiczn , op uka wod , nape ni
kremem i przykry foli .
Wstawi do lodówki na 3 - 4 godziny.
Przed podaniem bab kremow wy o y na talerz.
Do polania poda likier jajeczny, pomara czowy lub nektar (przecier) ze wie ych
brzoskwi .
Owoce w galarecie
1 s oik kompotu z renklod
2 jab ka
1 pomara cza
3 p askie y eczki elatyny
pó szklanki wody
Sposób wykonania :
Jab ka obra , pokroi w ósemki, ugotowa je (krótko) w cz ci syropu z renklod.
Odcedzone renklody i jab ka, obran i pokrajan w drobne wiarteczki pomara cz
9
u o y w salaterce.
e1atyn namoczy zimn wod i podgrza .
Gdy si rozpu ci, wymiesza z 3 szklankami p ynu (syrop z kompotu i woda) i zala
owoce.
Wstawi do lodówki.
Przed podaniem galaret mo na przybra bit mietan .
Owoce w miodowym syropie
5 gruszek
4 jab ka
1,5 y ki soku z cytryny
2 y ki miodu
1/4 y eczki cynamonu
szczypta imbiru
Sposób wykonania :
Gruszki i jab ka obra i po usuni ciu gniazd nasiennych, pokroi w niezbyt grube
plastry.
Skropi sokiem z cytryny.
Miód rozpu ci w 1/3 szklanki wody, doda cynamon i imbir, zagotowa .
W o y rozdrobnione owoce do gotuj cego si syropu, a gdy lekko zmi kn , wyj ,
sch odzi , a nast pnie roz o y do pucharków lub na talerzyki.
Pola deser zimnym syropem.
Owoce w sosie jogurtowym
2 pomara cze
2 jab ka
cytryna
4 y ki uskanych orzechów w oskich
150 ml g stego jogurtu naturalnego
y ka cukru waniliowego
2 y ki p ynnego miodu
szczypta mielonego imbiru
ody ka melisy
Sposób wykonania :
Pomara cze dok adnie umy , pola wrz c wod .
Starannie obra ze skórki.
Podzieli na cz stki, obra z bia ych b onek.
10
Umyte jab ka obra , pokroi na wiartki i wyci gniazda nasienne.
Mi sz jab ek poszatkowa w cienkie p atki, od razu skropi sokiem wyci ni tym z
cytryny, by nie ciemnia y.
Pomara cze razem z jab kami prze o y do salaterki, delikatnie wymiesza (by owoce
si nie rozpad y) i posypa cukrem waniliowym.
Odstawi pod przykryciem na mniej wi cej 15 minut.
Orzechy posieka , pra y na suchej patelni, a zaczn wydziela orzechowy aromat,
ostudzi .
Jogurt roztrzepa z dodatkiem p ynnego miodu i szczypty mielonego imbiru.
Tu przed podaniem pola przygotowanym sosem, posypa orzechami i udekorowa
listkami melisy.
Placki z bananem
ciasto:
0,5 l zakwasu
2 jaja
m ka pszenna
olej
szczypta soli
dodatek specjalny:
banany
Sposób wykonania :
Najpierw rozrobi ciasto z 0,5 l zakwasu, 2 jaj i m ki pszennej (m ki tyle eby ciasto
by o g ste).
Banana obra , pokroi w plasterki na grubo oko o 0,5 cm i doda do ciasta,
wymiesza .
Usma y na oleju i palce liza .
Mam nadzieje, e spodoba wam si mój i mojej mamy przepis.
Pozdrawia
Tomek z mam
Placuszki z p atków z jogurtem
1 szklanka chudego mleka
2 jajka (oddzieli ó tka od bia ek)
1 y eczka cukru pudru
5 dag m ki razowej
10 dag p atków museli
3 y eczki oleju do sma enia
11
25 dag poziomek lub truskawek
1 du y jogurt naturalny
3 y ki miodu
Sposób wykonania :
Mleko ubi z cukrem pudrem i ó tkami, nast pnie doda m k i p atki, wymiesza ,
zostawi na 10 minut.
Ubi sztywn pian z bia ek, wymiesza delikatnie z ciastem i usma y na patelni
wysmarowanej olejem 6 okr g ych placuszków o rednicy oko o 10 cm.
Owoce op uka i os czy .
Jogurt przyprawi miodem.
Poda placuszki z jogurtem i owocami, ewentualnie skropi dodatkowo miodem.
Przystawka z jab ek i boczku
1 kg jab ek
20 dag w dzonego boczku
majeranek lub kminek
Sposób wykonania :
Boczek pokroi w drobn kostk , stopi w du ym rondlu, wyj skwarki.
Jab ka obra ze skórki, wyj gniazda nasienne i pokroi na drobne cz stki.
Ostro nie w o y do gor cego t uszczu i, ci gle mieszaj c, dusi a stan si szkliste.
Wtedy doda majeranek lub kminek, skwarki i wymiesza .
Odstawi z ognia.
Podawa na ciep o.
Sa atka owocowa z ananasem
1 du y dojrza y ananas
1 czerwony grejpfrut
1 pomara cza
1 banan
3 y ki soku z cytryny
2 kiwi
1 ma e mango
50 g orzechów
2 y ki syropu klonowego
Sposób wykonania :
12
Ananasa przeci w poprzek na wysoko ci 1/3 od góry, wyci mi sz, pokroi w równ
kostk .
Zebra wyciekaj cy sok.
Grejpfruta i pomara cz obra , usuwaj c tak e zewn trzn bia skórk i pokroi na
cz stki.
Banana obra , pokroi na plasterki i skropi sokiem z cytryny.
Kiwi obra i te pokroi w plasterki.
Mango obra , skroi mi sz z pestki, pokroi w kawa ki.
Wszystkie owoce delikatnie wymiesza .
Zebrany sok z ananasa wymiesza z syropem klonowym, skropi owoce.
Na ko cu doda orzechy.
Sa atk poda w wydr onej skorupie ananasa.
Sa atka owocowa z korzeniami
10 dag suszonych moreli - pokrojonych w kawa ki
2 du e jab ka - obrane, pokrojone w kostk
2 du e soczyste gruszki - obrane, pokrojone w kostk
25 dag zielonych winogron bez pestek
1 ma y ananas - pokrojony w kostk
3 owoce kiwi - pokrojone w kostk
1/2 y eczki mielonego cynamonu
1/3 y eczki mielonych go dzików
3 yki soku z cytryny
1/2 szklanki soku z ananasa
Sposób wykonania :
Do du ej miski w o y pokrojone owoce, wymiesza .
Utrze w ma ym naczyniu sok z cytryny, mielony cynamon, go dziki.
Wla do mieszaniny sok z ananasa, po czy z owocami.
Deser wstawi do lodówki na 30 minut, aby owoce przesi k y korzeniami.
Szampa skie brzoskwinie
4 du e brzoskwinie
szklanka bia ego wina musuj cego
10 dag cukru pudru
Sposób wykonania :
Brzoskwinie w o y na chwil do wrz tku, wyj y k , zdj skórk , pokroi na
wiartki.
13
Do niedu ej g bokiej salaterki w o y owoce, zala winem i posypa cukrem pudrem.
Wstawi do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Podawa mocno ozi bione.
Znakomitym dodatkiem do deseru s rurki waflowe.
Szasz yki owocowe
2 banany
1 pomara cza
1 jab ko
1 gruszka
1 brzoskwinia
10 winogron
sok z 1 cytryny
3 y ki p ynnego miodu
1 y ka oliwy
Sposób wykonania :
Owoce umy , winogrona os czy , pozosta e owoce obra i podzieli na ósemki.
Pola sokiem z cytryny, skropi p ynnym miodem, odstawi na pó godziny, nast pnie
nadzia na 4 szpadki.
Z folii aluminiowej uformowa pod u ne foremki, wysmarowa je oliw i u o y w nich
szasz yki.
Zapieka oko o 15 minut.
"Tatar" z awokado i chili
2 ma e cebule
1 z bek czosnku
1/2 p czka natki pietruszki
1 ma y str k chili
2 ma e pomidory
2 dojrza e awokado
3 y ki soku z cytryny
sól, odrobina pieprzu
Sposób wykonania :
Cebul i czosnek obra i drobniutko pokroi .
Chili op uka , przekroi , usun pestki i równie drobniutko pokroi .
Natk posieka .
Mi sz awokado wyj z upiny y k , pokroi w ma kostk , natychmiast skropi
14
sokiem z cytryny.
Wszystkie przygotowane sk adniki "tatara" wymiesza , doprawi sol i pieprzem.
Pomidory umy , przepo owi , wyj pestki i nape ni "tatarem".
Przybra po ówk orzecha w oskiego, krewetk lub po ówk przepiórczego jajka.
Podawa z kromk razowego chleba.
Truskawki z szampanem
20 dag wie ych pachn cych truskawek
butelka pó s odkiego szampana (lub pó wytrawnego)
Sposób wykonania :
Dorodne truskawki przetnij na pó , obficie skrop szampanem.
Wstaw do lodówki na godzin .
Potem roz ó do kieliszków i uzupe nij dobrze zmro onym szampanem.
Winogronowe placuszki z sosem (W ochy)
25 dag m ki
750 ml mleka
2 jajka
2 y ki br zowego cukru
50 dag jasnych i ciemnych winogron
laska wanilii
2 ó tka
5 dag cukru pudru
y ka m ki ziemniaczanej
planta do sma enia
sól
Sposób wykonania :
Z m ki, 250 ml mleka, 250 ml wody, jaj, soli oraz br zowego cukru wyrobi g adkie
ciasto i pozostawi je na 30 minut.
Op ukane winogrona osuszy , przekroi i usun pestki.
Lask wanilii przekroi wzd u , wydr y z niej mi sz i zagotowa go z pozosta ym
mlekiem.
ó tka, cukier puder ubi , doda m k ziemniaczan .
Do masy wlewa powoli gor ce mleko.
Mieszaj c zagotowa i odstawi .
Nabra na y k troch ciasta, po o y na nim kilka winogron i sma y na plancie na
15
z oty kolor.
Placuszki podawa polane sosem waniliowym.
Zapiekanka arbuzowa
50 dag arbuza
12 dag biszkoptów
1 szklanka je yn
1 y ka rumu
1 y ka miodu
2 y ki soku cytrynowego
1 y eczka skórki startej z cytryny
2 y ki bia ego wina deserowego
2 y ki p atków migda owych
ciasto
2 y ki m ki
1 jajko
1 y ka mietany 18-proc.
1 y eczka cukru pudru
1 y eczka margaryny
sól
Sposób wykonania :
Arbuza obra , oczy ci z pestek, pokroi na kawa ki, os czy z soku i w o y do rondla.
Doda miód, sok i skórk z cytryny oraz rum i mieszaj c, rozgotowa na ma ym ogniu.
Nast pnie zdj z ognia, po czy z p atkami migda owymi.
Je yny oczy ci , op uka i os czy .
Bia ko oddzieli od ó tka.
ó tko ubi z cukrem pudrem, rozm ci ze mietan i wymiesza z m k .
Bia ko ubi ze szczypt soli na sztywn pian i po czy z ciastem.
aroodporne naczynie wysmarowa margaryn i wy o y biszkoptami.
Biszkopty skropi winem, nast pnie w o y mas arbuzow , u o y na niej je yny i pola
ciastem.
Zapieka oko o 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Zapiekanka z owoców cytrusowych
4 pomara cze
4 mandarynki
4 grejpfruty
1 cytryna
1 y ka kandyzowanej skórki pomara czowej
16
4 - 5 y ek cukru grubokrystalicznego
1 spód biszkoptowy
4 cl likieru pomara czowego
4 ó tka
200 ml bia ego wina pó wytrawnego
1 y ka mas a
kilka zielonych listków marcepanowych
3 y ki cukru pudru
Sposób wykonania :
Owoce cytrusowe umy , obra ze skórki, podzieli na cz stki, usun bia e b onki.
Odfiletowane owoce wymiesza z kandyzowanymi skórkami oraz cukrem (1 y eczk
od o y ).
Dno p askiego, wysmarowanego mas em naczynia wy o y biszkoptem, skropi go
likierem i u o y na nim owoce.
W ma ym garnuszku w k pieli wodnej ubija ó tka z winem i niewielk ilo ci cukru,
a masa zg stnieje i nabierze konsystencji kremu.
Tak przygotowan mas pola owoce na biszkoptowym spodzie, po czym naczynie z
zapiekank wstawi do nagrzanego piekarnika i zapieka 10 - 15 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200oC.
Gotow zapiekank ozdobi listkami marcepanowymi i posypa cukrem pudrem.
Zimna zupa z mango
2 pomara cze
1 cytryna
1 dojrza e mango
2 y ki miodu p ynnego
2 owoce kiwi
kilka listków melisy
Sposób wykonania :
Pomara cze i cytryn umy , sparzy , osuszy i obra .
Wycisn sok.
Mango obra , okroi mi sz z pestki i rozgnie z sokiem cytrynowym i
pomara czowym, doda miodu. zagotowa z 1 litrem wody.
Kiwi obra , pokroi w cz stki i w o y do wystudzonej zupy na talerzach.
Posypa skórk pomara czow i listkami melisy.
This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com.
The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.
1 Ananasowe ko a 15 dag m ki szklanka mleka 1/2 szklanki wody jajko cukier puszka ananasów olej do sma enia cukier puder posiekane pistacje lub migda y sól Sposób wykonania : M k , mleko, wod i jajko zmiksowa ze szczypt soli i cukru na g adkie, g ste ciasto. Kr ki ananasa os czy , przesma y na 2 y kach oleju. y k oleju rozgrza na ma ej patelni (o rednicy 16 cm). Wla niewielk ilo ciasta, rozprowadzi po dnie. Na rodek po o y kr ek ananasa. Sma y 2 minuty, odwróci i sma y jeszcze chwil , zdj . Tak samo pozosta e placuszki. Podawa posypane cukrem pudrem i pistacjami. Aromatyczne jab ka w cie cie 5 - 6 kwaskowatych jab ek 10 dag m ki 3 jajka 2 y ki cukru 1/2 szklanki jasnego piwa szczypta soli olejek rumowy t uszcz do sma enia cukier kryszta cynamon do posypania Sposób wykonania : Do miski wsypa m k . ó tka oddzieli od bia ek, doda do m ki. Ubi na g adk mas , stopniowo wlewaj c piwo. Przyprawi do smaku szczypt soli i cukru.
2 Bia ka ubi na sztywn pian , doda do ciasta, wymiesza . Jab ka umy , pokroi w kr ki grubo ci 1cm. Usun rodki, skropi olejkiem. T uszcz rozgrza w g bokiej patelni. Jab ka macza w cie cie, wk ada na patelni . Sma y z obu stron na rumiano. Wyj , os czy . Jab ka podawa posypane cynamonem i cukrem oraz ewentualnie z lodami i d emem brzoskwiniowym. Banany pieczone 4 du e dojrza e banany 4 y eczki p ynnego miodu Sposób wykonania : Rozgrza piekarnik do temperatury 200 oC. Po o y banany na ruszcie, na górnej pó ce piekarnika. Po 3 minutach odwróci i piec jeszcze oko o 10 minut, a stan si mi kkie. Otworzy skórk . Mi sz skropi miodem. Je y eczk wprost ze skórki. Borówki ze mietan 0,5 kg borówek 0,25 l mietany cukier Sposób wykonania : Najstaranniej przebrane borówki wstawi w miseczce kamiennej na godzin do rednio gor cego piekarnika, ale i nie powinien by za zimny. Nale y postawi na ni sz kondygnacj . Gdy zna , e si borówki upiek y, wyj , wysypa na salaterk , os odzi mocno mokrym, mia kim cukrem. A gdy wystygnie, wla wiartk dobrej, m odej, kwa nej mietany. Borówki takie maj liczny kolor. Gruszki glazurowane
3 Sposób wykonania : Przygotowa bardzo g sty syrop, jak na konfitury. Do wrz cego syropu wk ada gruszki ca e lub ich po ówki. Gdy nabior przejrzysto ci, wyjmowa y k durszlakow . Ozdabia na pó misku konfiturami. Gruszki w cie cie 4 - 6 twardych gruszek (klapsa) paczka mro onego ciasta francuskiego jajko sos do gotowania gruszek szklanka soku z czarnej porzeczki szklanka cukru cytryna przeci ta na pó 1/2 litra wody 1,5 szklanki mietany kremowej 2 y ki cukru 2 y eczki cynamonu Sposób wykonania : Gruszki obra . Przeci na pó . Wydr y gniazda nasienne. W rondlu zagotowa sok owocowy z cukrem, wod i po ówkami cytryny. Gruszki sparzy w sosie owocowym. Wyj na p aski talerz. Na blaszce wy o onej pergaminem u o y prostok t ciasta. Posmarowa rozk óconym jajkiem. Ponak uwa widelcem. U o y po ówki gruszek p ask stron do do u. Jedn obok drugiej. Ka d gruszk przykry kwadratami ciasta. Kwadraty posmarowa jajkiem. Piec w temperaturze 200 -220oC. Gruszki w cie cie wyj na w ski pó misek. Posypa cukrem pudrem. Do ciasta z gruszkami mo na podawa sos mietanowy ciep y lub zimny. Sk adniki sosu gotowa na ma ym ogniu, a mietana zmniejszy swoj obj to o 1/3.
4 Gruszki w kremie serowym 8 po ówek gruszek ugotowanych w syropie 2 pojemniki naturalnego serka homogenizowanego 2 jaja 4 y ki cukru cukier waniliowy 2 y ki p atków migda owych 20 dag czarnych porzeczek - mog by mro one 50 ml likieru wi niowego Sposób wykonania : Z po owy cukru i wierci szklanki wody ugotowa syrop i wrzuci do niego porzeczki. Gotowa dwie minuty, przykry i odstawi do ostygni cia. ó tka zetrze z reszt cukru i cukrem waniliowym na kogel-mogel i wymiesza z serkiem. Z bia ek ubi sztywn pian i delikatnie po czy z kremem serowym. Roz o y krem do czterech pucharków, posypa upra onymi p atkami migda owymi i u o y po dwie po ówki gruszek. Udekorowa je porzeczkami wymieszanymi z likierem. Podawa mocno och odzone. Gruszki w miodowym sosie 4 dorodne, dosy twarde gruszki 4 y ki miodu sok z 1/2 cytryny 5 dag mas a 5 y ek cukru 1/2 y eczki zmielonego cynamonu kilka kawa ków cynamonu do dekoracji Sposób wykonania : Gruszki obra . Specjalnym no ykiem wydr y rodki. 4 szklanki wody zagotowa z 2 y kami miodu i sokiem z cytryny. W o y gruszki, gotowa na ma ym ogniu 5 minut. Gruszki wyj , os czy . Mas o stopi w rondelku, zdj powsta pian . Wsypa cukier. Mieszaj c, sma y a si stopi. Doda reszt miodu i zmielony cynamon. Mieszaj c, sma y 3 - 4 minuty.
5 Gruszki u o y na talerzu, pola sosem i ozdobi kawa kami cynamonu. Podawa na ciep o lub zimno. Gruszki z serem 4 -6 gruszek (konferencja) 2 plastry sera Gorgonzola / rokpol butelka wina wytrawnego ró owego lub czerwonego 3 laski cynamonu 4 ziarenka go dzików 4 - 6 y ek cukru 4 y eczki ziarenek pieprzu 2 listki laurowe Sposób wykonania : Wino zagotowa z przyprawami. Gruszki obra ze skórki. Zostawi ogonek. Do gotuj cego si wina ostro nie w o y pokrojone gruszki. Garnek zestawi z ognia. Gruszki trzyma w winnym sosie, a zmi kn . Na talerzu szklanym lub bia ym, u o y po ow gruszek, obok po o y ser. Jab ka po cesarsku 10 jab ek 3 y ki d emu lub konfitur 1/3 szklanki cukru 30 dag mas a lub margaryny 2 ó tka 4 y ki g stej mietany 1/2 kg m ki 3 y ki cukru pudru 1 dag dro d y jajko Sposób wykonania : Jab ka cienko obra ze skórki, od strony ogonka wydr y gniazda nasienne. W o y do rondla, zala wod , wsypa cukier. Krótko obgotowa , oko o 2 minut. Jeszcze twardawe wyj , odwróci wy obieniem w dó i wystudzi .
6 2 - 3 y ki m ki od o y do podsypywania, reszt przesia na stolnic . Doda pokruszone dro d e, mietan , y k cukru pudru, ó tka oraz t uszcz. Posieka . Gdy sk adniki zaczn si klei , zagnie ciasto, posypuj c m k . Kilka razy je rozwa kowa , zwijaj c brzegi do rodka (jak przy cie cie francuskim). Rozwa kowany placek pokroi w kwadraty. Na ka dy po o y jab ko. Do rodka w o y po y eczce d emu. Rogi ciasta zlepi nad wydr onym otworem jab ka. Jajko rozm ci , posmarowa wierzch ciasta. Z pozosta ych skrawków ciasta wyci ozdoby, przylepi je na górze. Piec oko o 30 - 40 minut w temperaturze 200oC. Jab ka sma one w cie cie 3 - 4 jab ka 4 jajka y ka mietany y ka m ki cukier olej cynamon Sposób wykonania : Jab ka kruche, winkowate obra , pokraja w plasterki z dwóch stron i odrzuciwszy rodkow cz z pestkami - posypa cukrem, aby lepiej ciasto przylega o. ó tka rozbi z y k dobrej kwa nej mietany (lub bardzo g stej s odkiej). Bia ka ubi na pian , wymiesza z ó tkami, bior c po y ce piany i dosypuj c troch m ki. Macza jab ka w cie cie, k a na gor cy olej i sma y , przewracaj c ostro nie, a nabior pomara czowego koloru. Poda osypawszy natychmiast po usma eniu grubo cukrem, t uczonym cynamonem. Jab ka sma one na dro d ach 4 jab ka y ka mas a 3 jajka 2 y ki mleka cukier olej 2 dag dro d y
7 m ka Sposób wykonania : Obra winkowate jab ka, pokraja je na wiartki, je eli du e (a na po ówki. je eli mniejsze) i oczy ci z pestek. Utrze y k mas a z trzema ó tkami i 20 gramami dro d y, rozbitymi wcze niej w mleku. Dosypa tyle m ki, aby ciasto by o tak g ste, jak na lane kluski. Domiesza pian z ubitych bia ek i zostawi to ciasto w zwyk ej kuchennej temperaturze, a za godzin lub nawet za pó godziny, gdy si ruszy, mo na je sma y . Rozgrza du o oleju, spróbowa ciastem, czy gor cy (je eli syczy, a rzucane we ciasto ro nie, znaczy to, e odpowiedni). Zdj rondel z fajerki i trzyma go ju tylko na trzonie, k a jab ka do ciasta i tak obmaczane wrzuca y k do t uszczu. Pilnowa , aby sma c si ros y. W tym celu dawa wi kszy lub mniejszy p omie . Za du y ogie pali ciasto i nie pozwala mu podrosn , natomiast w zimnym t uszczu za d ugo si sma . Wyjmowa y k cedzakow na bibu i natychmiast posypywa suto cukrem. Jab ka w winie czerwonym Sposób wykonania : Bardzo kruche jab ka obra , wydr y ze rodka starannie, eby du o miejsca zrobi i nape ni je nast puj c mieszank : oparzone, obrane i usiekane migda y, zmieszane z cukrem, a tak e z niewielk ilo ci cynamonu t uczonego i skórki cytrynowej drobniutko krajanej. Nape nione jab ka u o y w porcelanow g bok salaterk i wstawi do pieca na godzin , zalawszy winem czerwonym z cukrem. Po upieczeniu jab ek poda je razem z salaterk na stó . Uformowany sok smakowa b dzie jak winna galaretka. Jab ka te podaje si na zimno. Jarzynka z duszonych jab ek 1 kg kwa nych jab ek (reneta) 2 y ki mas a 2 y ki miodu 1 y eczka majeranku
8 sól, pieprz Sposób wykonania : Jab ka obra , przekroi na wiartki i os czy z gniazd nasiennych. W rondlu roztopi mas o z miodem, wrzuci jab ka, posypa majerankiem, zamiesza i dusi 5 - 10 minut. Doprawi sol i pieprzem. Krem ananasowo-bananowy 5 bananów 6 plastrów ananasa z puszki 2 y eczki elatyny 1/2 szklanki mietany kremówki sok z 1 cytryny y ka cukru pudru Sposób wykonania : elatyn rozpu ci w jak najmniejszej ilo ci gor cej wody i odstawi do ostudzenia. Obrane banany i plastry ananasa pokroi na ma e kawa ki, wla sok z cytryny i zmiksowa . Wymiesza z och odzon elatyn , ubit mietan i cukrem pudrem. Niedu form do bab, najlepiej szklan lub ceramiczn , op uka wod , nape ni kremem i przykry foli . Wstawi do lodówki na 3 - 4 godziny. Przed podaniem bab kremow wy o y na talerz. Do polania poda likier jajeczny, pomara czowy lub nektar (przecier) ze wie ych brzoskwi . Owoce w galarecie 1 s oik kompotu z renklod 2 jab ka 1 pomara cza 3 p askie y eczki elatyny pó szklanki wody Sposób wykonania : Jab ka obra , pokroi w ósemki, ugotowa je (krótko) w cz ci syropu z renklod. Odcedzone renklody i jab ka, obran i pokrajan w drobne wiarteczki pomara cz
9 u o y w salaterce. e1atyn namoczy zimn wod i podgrza . Gdy si rozpu ci, wymiesza z 3 szklankami p ynu (syrop z kompotu i woda) i zala owoce. Wstawi do lodówki. Przed podaniem galaret mo na przybra bit mietan . Owoce w miodowym syropie 5 gruszek 4 jab ka 1,5 y ki soku z cytryny 2 y ki miodu 1/4 y eczki cynamonu szczypta imbiru Sposób wykonania : Gruszki i jab ka obra i po usuni ciu gniazd nasiennych, pokroi w niezbyt grube plastry. Skropi sokiem z cytryny. Miód rozpu ci w 1/3 szklanki wody, doda cynamon i imbir, zagotowa . W o y rozdrobnione owoce do gotuj cego si syropu, a gdy lekko zmi kn , wyj , sch odzi , a nast pnie roz o y do pucharków lub na talerzyki. Pola deser zimnym syropem. Owoce w sosie jogurtowym 2 pomara cze 2 jab ka cytryna 4 y ki uskanych orzechów w oskich 150 ml g stego jogurtu naturalnego y ka cukru waniliowego 2 y ki p ynnego miodu szczypta mielonego imbiru ody ka melisy Sposób wykonania : Pomara cze dok adnie umy , pola wrz c wod . Starannie obra ze skórki. Podzieli na cz stki, obra z bia ych b onek.
10 Umyte jab ka obra , pokroi na wiartki i wyci gniazda nasienne. Mi sz jab ek poszatkowa w cienkie p atki, od razu skropi sokiem wyci ni tym z cytryny, by nie ciemnia y. Pomara cze razem z jab kami prze o y do salaterki, delikatnie wymiesza (by owoce si nie rozpad y) i posypa cukrem waniliowym. Odstawi pod przykryciem na mniej wi cej 15 minut. Orzechy posieka , pra y na suchej patelni, a zaczn wydziela orzechowy aromat, ostudzi . Jogurt roztrzepa z dodatkiem p ynnego miodu i szczypty mielonego imbiru. Tu przed podaniem pola przygotowanym sosem, posypa orzechami i udekorowa listkami melisy. Placki z bananem ciasto: 0,5 l zakwasu 2 jaja m ka pszenna olej szczypta soli dodatek specjalny: banany Sposób wykonania : Najpierw rozrobi ciasto z 0,5 l zakwasu, 2 jaj i m ki pszennej (m ki tyle eby ciasto by o g ste). Banana obra , pokroi w plasterki na grubo oko o 0,5 cm i doda do ciasta, wymiesza . Usma y na oleju i palce liza . Mam nadzieje, e spodoba wam si mój i mojej mamy przepis. Pozdrawia Tomek z mam Placuszki z p atków z jogurtem 1 szklanka chudego mleka 2 jajka (oddzieli ó tka od bia ek) 1 y eczka cukru pudru 5 dag m ki razowej 10 dag p atków museli 3 y eczki oleju do sma enia
11 25 dag poziomek lub truskawek 1 du y jogurt naturalny 3 y ki miodu Sposób wykonania : Mleko ubi z cukrem pudrem i ó tkami, nast pnie doda m k i p atki, wymiesza , zostawi na 10 minut. Ubi sztywn pian z bia ek, wymiesza delikatnie z ciastem i usma y na patelni wysmarowanej olejem 6 okr g ych placuszków o rednicy oko o 10 cm. Owoce op uka i os czy . Jogurt przyprawi miodem. Poda placuszki z jogurtem i owocami, ewentualnie skropi dodatkowo miodem. Przystawka z jab ek i boczku 1 kg jab ek 20 dag w dzonego boczku majeranek lub kminek Sposób wykonania : Boczek pokroi w drobn kostk , stopi w du ym rondlu, wyj skwarki. Jab ka obra ze skórki, wyj gniazda nasienne i pokroi na drobne cz stki. Ostro nie w o y do gor cego t uszczu i, ci gle mieszaj c, dusi a stan si szkliste. Wtedy doda majeranek lub kminek, skwarki i wymiesza . Odstawi z ognia. Podawa na ciep o. Sa atka owocowa z ananasem 1 du y dojrza y ananas 1 czerwony grejpfrut 1 pomara cza 1 banan 3 y ki soku z cytryny 2 kiwi 1 ma e mango 50 g orzechów 2 y ki syropu klonowego Sposób wykonania :
12 Ananasa przeci w poprzek na wysoko ci 1/3 od góry, wyci mi sz, pokroi w równ kostk . Zebra wyciekaj cy sok. Grejpfruta i pomara cz obra , usuwaj c tak e zewn trzn bia skórk i pokroi na cz stki. Banana obra , pokroi na plasterki i skropi sokiem z cytryny. Kiwi obra i te pokroi w plasterki. Mango obra , skroi mi sz z pestki, pokroi w kawa ki. Wszystkie owoce delikatnie wymiesza . Zebrany sok z ananasa wymiesza z syropem klonowym, skropi owoce. Na ko cu doda orzechy. Sa atk poda w wydr onej skorupie ananasa. Sa atka owocowa z korzeniami 10 dag suszonych moreli - pokrojonych w kawa ki 2 du e jab ka - obrane, pokrojone w kostk 2 du e soczyste gruszki - obrane, pokrojone w kostk 25 dag zielonych winogron bez pestek 1 ma y ananas - pokrojony w kostk 3 owoce kiwi - pokrojone w kostk 1/2 y eczki mielonego cynamonu 1/3 y eczki mielonych go dzików 3 yki soku z cytryny 1/2 szklanki soku z ananasa Sposób wykonania : Do du ej miski w o y pokrojone owoce, wymiesza . Utrze w ma ym naczyniu sok z cytryny, mielony cynamon, go dziki. Wla do mieszaniny sok z ananasa, po czy z owocami. Deser wstawi do lodówki na 30 minut, aby owoce przesi k y korzeniami. Szampa skie brzoskwinie 4 du e brzoskwinie szklanka bia ego wina musuj cego 10 dag cukru pudru Sposób wykonania : Brzoskwinie w o y na chwil do wrz tku, wyj y k , zdj skórk , pokroi na wiartki.
13 Do niedu ej g bokiej salaterki w o y owoce, zala winem i posypa cukrem pudrem. Wstawi do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Podawa mocno ozi bione. Znakomitym dodatkiem do deseru s rurki waflowe. Szasz yki owocowe 2 banany 1 pomara cza 1 jab ko 1 gruszka 1 brzoskwinia 10 winogron sok z 1 cytryny 3 y ki p ynnego miodu 1 y ka oliwy Sposób wykonania : Owoce umy , winogrona os czy , pozosta e owoce obra i podzieli na ósemki. Pola sokiem z cytryny, skropi p ynnym miodem, odstawi na pó godziny, nast pnie nadzia na 4 szpadki. Z folii aluminiowej uformowa pod u ne foremki, wysmarowa je oliw i u o y w nich szasz yki. Zapieka oko o 15 minut. "Tatar" z awokado i chili 2 ma e cebule 1 z bek czosnku 1/2 p czka natki pietruszki 1 ma y str k chili 2 ma e pomidory 2 dojrza e awokado 3 y ki soku z cytryny sól, odrobina pieprzu Sposób wykonania : Cebul i czosnek obra i drobniutko pokroi . Chili op uka , przekroi , usun pestki i równie drobniutko pokroi . Natk posieka . Mi sz awokado wyj z upiny y k , pokroi w ma kostk , natychmiast skropi
14 sokiem z cytryny. Wszystkie przygotowane sk adniki "tatara" wymiesza , doprawi sol i pieprzem. Pomidory umy , przepo owi , wyj pestki i nape ni "tatarem". Przybra po ówk orzecha w oskiego, krewetk lub po ówk przepiórczego jajka. Podawa z kromk razowego chleba. Truskawki z szampanem 20 dag wie ych pachn cych truskawek butelka pó s odkiego szampana (lub pó wytrawnego) Sposób wykonania : Dorodne truskawki przetnij na pó , obficie skrop szampanem. Wstaw do lodówki na godzin . Potem roz ó do kieliszków i uzupe nij dobrze zmro onym szampanem. Winogronowe placuszki z sosem (W ochy) 25 dag m ki 750 ml mleka 2 jajka 2 y ki br zowego cukru 50 dag jasnych i ciemnych winogron laska wanilii 2 ó tka 5 dag cukru pudru y ka m ki ziemniaczanej planta do sma enia sól Sposób wykonania : Z m ki, 250 ml mleka, 250 ml wody, jaj, soli oraz br zowego cukru wyrobi g adkie ciasto i pozostawi je na 30 minut. Op ukane winogrona osuszy , przekroi i usun pestki. Lask wanilii przekroi wzd u , wydr y z niej mi sz i zagotowa go z pozosta ym mlekiem. ó tka, cukier puder ubi , doda m k ziemniaczan . Do masy wlewa powoli gor ce mleko. Mieszaj c zagotowa i odstawi . Nabra na y k troch ciasta, po o y na nim kilka winogron i sma y na plancie na
15 z oty kolor. Placuszki podawa polane sosem waniliowym. Zapiekanka arbuzowa 50 dag arbuza 12 dag biszkoptów 1 szklanka je yn 1 y ka rumu 1 y ka miodu 2 y ki soku cytrynowego 1 y eczka skórki startej z cytryny 2 y ki bia ego wina deserowego 2 y ki p atków migda owych ciasto 2 y ki m ki 1 jajko 1 y ka mietany 18-proc. 1 y eczka cukru pudru 1 y eczka margaryny sól Sposób wykonania : Arbuza obra , oczy ci z pestek, pokroi na kawa ki, os czy z soku i w o y do rondla. Doda miód, sok i skórk z cytryny oraz rum i mieszaj c, rozgotowa na ma ym ogniu. Nast pnie zdj z ognia, po czy z p atkami migda owymi. Je yny oczy ci , op uka i os czy . Bia ko oddzieli od ó tka. ó tko ubi z cukrem pudrem, rozm ci ze mietan i wymiesza z m k . Bia ko ubi ze szczypt soli na sztywn pian i po czy z ciastem. aroodporne naczynie wysmarowa margaryn i wy o y biszkoptami. Biszkopty skropi winem, nast pnie w o y mas arbuzow , u o y na niej je yny i pola ciastem. Zapieka oko o 1 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. Zapiekanka z owoców cytrusowych 4 pomara cze 4 mandarynki 4 grejpfruty 1 cytryna 1 y ka kandyzowanej skórki pomara czowej
16 4 - 5 y ek cukru grubokrystalicznego 1 spód biszkoptowy 4 cl likieru pomara czowego 4 ó tka 200 ml bia ego wina pó wytrawnego 1 y ka mas a kilka zielonych listków marcepanowych 3 y ki cukru pudru Sposób wykonania : Owoce cytrusowe umy , obra ze skórki, podzieli na cz stki, usun bia e b onki. Odfiletowane owoce wymiesza z kandyzowanymi skórkami oraz cukrem (1 y eczk od o y ). Dno p askiego, wysmarowanego mas em naczynia wy o y biszkoptem, skropi go likierem i u o y na nim owoce. W ma ym garnuszku w k pieli wodnej ubija ó tka z winem i niewielk ilo ci cukru, a masa zg stnieje i nabierze konsystencji kremu. Tak przygotowan mas pola owoce na biszkoptowym spodzie, po czym naczynie z zapiekank wstawi do nagrzanego piekarnika i zapieka 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200oC. Gotow zapiekank ozdobi listkami marcepanowymi i posypa cukrem pudrem. Zimna zupa z mango 2 pomara cze 1 cytryna 1 dojrza e mango 2 y ki miodu p ynnego 2 owoce kiwi kilka listków melisy Sposób wykonania : Pomara cze i cytryn umy , sparzy , osuszy i obra . Wycisn sok. Mango obra , okroi mi sz z pestki i rozgnie z sokiem cytrynowym i pomara czowym, doda miodu. zagotowa z 1 litrem wody. Kiwi obra , pokroi w cz stki i w o y do wystudzonej zupy na talerzach. Posypa skórk pomara czow i listkami melisy.
This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com. The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.