Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
Po prostu porzuć solny nawyk
Ten artykuł jest o Soli. Tak, chodzi tu o normalną ?sól jodowaną? i ?Sól Morską? oczyszczoną
lub nie. Większość ludzi odżywiający się surowym, którzy myślą poważnie o swoim zdrowiu, nie
spożywają soli w swoich dietach. Jeśli chcesz słonego smaku w swojej żywności, możesz
dodać słone warzywa jak salcornia, seler albo spróbuj wykorzystać trochę morskich warzyw.
Spożycie chlorku sodu (soli). W epoce kamiennej mężczyźni i kobiety nie spożywali
uzupełniającego dietę chlorku sodu (soli), co, jak białka może też spowodować powiększanie
się calciuresis (wydalanie wapnia) [Nordin et al. 1993] i utratę masy kości [Devine et al. 1995].
Ponieważ nerka musi obowiązkowo wydalać wapń z sodą [Nordin et al. 1993], wysokie poziomy
sody dietetycznej są teraz ogólnie rozpoznawane jako pojedynczy największy czynnik ryzyka
osteoporozy [Matkowic et al. 1995; Devine et al. 1995; Cappuccio 1996]. To powinno być znane
bez mówienia tego w tym kontekście, ?wysokie? poziomy sody dietetycznej są po prostu
normalnymi poziomami w zachodnich społecznościach.
Paul Bragg N.D. Ph.D.
?Jak utrzymać swoje serce w zdrowiu i w dobrej kondycji?
PRAWDA O SOLI
1 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
Czy używałbyś sody, żrącej zasady, by przyprawić swoją żywność? Albo chloru, trującego
gazu? ?Śmieszne pytanie?, powiesz. ?Nikt nie ryzykowałby, by to zrobić?.
Oczywiście, że nie. Ale szokująca prawda jest taka, że większość ludzi tak robi... ponieważ nie
wiedzą, że te potężne chemikalia składają się na organiczną krystaliczną mieszaninę ? sól.
Przez wieki określenie ?sól ziemi? było używane jako wyrażenie zawierające w sobie wszystko,
by wskazać na coś dobrego i podstawowego. Nic bardziej błędnego. Ponieważ ten
?nieszkodliwy? produkt, który strącasz do swojej żywności każdego dnia, może właściwie cię
pogrzebać. Rozważ te wstrząsające fakty:
1. SÓL NIE JEST ŻYWNOŚCIĄ! Nie ma już większego usprawiedliwienia dla jej kulinarnego
użycia niż dla chlorku potasu, chlorku wapnia, chlorku baru czy jakichkolwiek innych
szkodliwych chemikaliów, by przyprawiać żywność.
2. Sól nie może być trawiona czy wydalana przez ciało. Sól nie ma wartości odżywczych. SÓL
NIE MA WITAMIN! NIE MA MINERAŁÓW ORGANICZNYCH! ŻADNYCH SUBSTANCJI
ODŻYWCZYCH! Zamiast tego jest z pewnością szkodliwa i może wywołać problemy nerkowe,
z pęcherzem, z sercem, z tętnicami, z żyłami i naczyniowe. Sól może blokować wodę w
tkankach powodując stan opuchlizny.
3. Sól może działać jako trucizna na serce. Zwiększa też drażliwość systemu nerwowego.
4. Sól działa, by ograbić organizm z wapnia i atakuje śluzówkę na całym obszarze
żołądkowo-jelitowym.
SÓL NIE JEST NIEZBĘDNA DO ŻYCIA
2 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
Często się twierdzi, że sól jest niezbędna do wsparcia życia.
Jednak nie ma dostępnych informacji, by uzasadnić ten pogląd. Prawda jest taka, że całe rasy
(prymitywni ludzie) absolutnie nie używają soli dzisiaj i nie używały jej poprzez całą historię.
Gdyby sól była niezbędna do życia, te rasy wymarłyby dawno temu. Fakt, że nie tylko żyją, ale
mają też lepsze zdrowie niż inne rasy, wydawałby się sygnalizować, że zakładana
?niezbędność? soli jest komercyjnie inspirowanym wynalazkiem albo jedynie produktem
wyobraźni.
CO SÓL ROBI DLA TWOJEGO ŻOŁĄDKA
Ważnym argumentem przeciwko soli jest fakt, że zakłóca normalne trawienie pokarmu.
Pepsyna, enzym znaleziony w kwasie chlorowodorowym żołądka, jest niezbędna do trawienia
białek. Gdy sól jest wykorzystywana, jedynie 50% pepsyny jest wykorzystywana, niż by to było
w innym przypadku. Oczywiście w takich warunkach trawienie białkowych pokarmów jest
niekompletne albo zbyt wolne. Rezultatem jest nadmierny rozkład białek i, w niektórych
przypadkach, gazowe i trawienne zakłócenia.
NAWYK SOLNY TO ŚMIERTELNY NAWYK ? PRZEŁAM GO!
Bez wątpienia ludzie nie dodawaliby nieorganicznej soli do swojej żywności, gdyby ich
wcześniej tego nie nauczono. Pociąg do soli jest nabywany. Gdy sól jest wyeliminowana z diety
na krótki czas, zwiększa się na nią pożądanie. Jest tak jedynie przez kilka pierwszych tygodni
po tym jak sól stołowa nie jest już używana, wtedy jej naprawdę brak (...) po tym abstynencja
jest małą trudnością. Właściwie wielu z moich studentów zajmujących się zdrowiem (...) którzy
przełamali śmiertelny nawyk solny (...) pisze mi, że TERAZ nie mogą znieść solonej żywności!
Gdy ktoś podaje im soloną żywność, powoduje to u nich nadnormalne zapotrzebowanie na
płyny.
//
Harvey Diamond
3 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
?Właściwy do życia?
P. Jak właściwie szkodliwa jest sól stołowa?
O. Egipcjanie używali soli do balsamowania. Weźmy pod uwagę tę aluzję! W tym roku
Amerykanie spożyją pięćset milionów funtów soli. To dużo do balsamowania. Sól jest wszędzie
i we wszystkim od żywności dla zwierząt domowych po żywność dla niemowląt. Sól jest
głównym czynnikiem wspierającym zwiększanie zakresu nadciśnienia albo wysokiego ciśnienia
krwi w tym kraju. Jest tak kaustyczna dla wrażliwych wewnętrznych tkanek ciała, że woda jest
wiązana do neutralizowania jej kwaśnych efektów. To zwiększa wagę ciała. Nadużywanie soli
może prowadzić do poważnych dolegliwości nerek zwanych zapaleniem nerek.
?Magia zdrowia poprzez chlorofil?
Dr Bernard Jensen:
SÓL ? Sól stołowa powinna być wyrzucona z diety. Nie potrzebujemy jej, gdy mamy pełno
zieleniny na co dzień. By to zmienić, używaj soli pochodzenia roślinnego nabywanej w twoim
sklepie ze zdrową żywnością. Koncentraty warzywne w proszku i zioła też są znakomitą
przyprawą.
Dr Dicky w Afryce Południowej odkrył, że mógł wymienić za sól wszystko co chciał od
Pigmejów. Jednak gdy zaczął dawać im mnóstwo zielonych warzyw, ich pożądanie na sól
zmalało i nie mógł już dłużej targować się za samą sól, ponieważ straciła dla nich wartość. Dalej
zauważamy, że sarny nie są zainteresowane lizaniem soli, gdy mają zielenie łąk. Jest tak
podczas okresów suchej trawy, gdy brak chlorofilu, wtedy pożądają soli. Czysty chlorofil
zawiera najsilniejsze, najbardziej witalne komórki soli jakie osoba może przyjąć do własnego
ciała. Gdy pragniemy soli, czuję że jest tak ponieważ ciało nie ma wszystkich elementów jakie
powinno z tych zieleni.
4 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
Henry Lindlahr
?Praktyka naturalnego leczenia?
Ocet i szkodliwe przyprawy. Zielone warzywa są najbardziej korzystne gdy jedzone na surowo z
przybraniem z soku cytrynowego i oliwy z oliwek. Unikaj używania octu. To produkt fermentacji i
potężny środek konserwujący, który dotyczy zarówno trawienia jak i fermentacji, oba procesy
będące tak bardzo same w charakterze. Sok cytrynowy będący żywym produktem warzywnym,
bogatym w witaminy wspiera trawienie.
Nie używaj papryki, soli czy cukru do owoców i warzyw na stole. Mogą być oszczędnie używane
w gotowaniu. Mocne pikanteria i przyprawy są mniej więcej drażniące dla śluzówki przewodu
jelitowego. Stopniowo paraliżują nerwy smaku. Najpierw stymulują organy trawienne, ale jak
wszystkie inne stymulanty z czasem produkują słabość i atrofię. Owoce i warzywa są bogate we
wszystkie sole mineralne w żywej, organicznej formie, i w ten sposób dodatek nieorganicznej
mineralnej soli stołowej jest nie tylko zbyteczny, ale wręcz szkodliwy.
John T. Richter
?Natura uzdrowicielem?
P. Czy nie byłoby właściwe dodanie trochę soli w czyimś jedzeniu, jeśli bez tego smak
wydawałby się ?nieciekawy??
O. Sól stołowa i wszystkie inne sole prócz tych znajdywanych w ich organicznych stanach w
owocach i warzywach to substancje nieorganiczne, które nie mogą być asymilowane przez ciało
i muszą zostać wydalone przez układ krwionośnych przy najbliższej okazji.
5 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
Zwykle sól jest składowana w stawach, dokładnie kolanach, łokciach, kostkach u stóp,
nadgarstkach itp., później rezultatem tego jest artretyzm i reumatyzm. Nie ma różnicy, czy
otrzymałeś swoją sól w formie stołowej czy jako saleratus (dwuchlorek sodu)w gorących
ciasteczkach, lub gorzką sól zalecaną do wewnętrznego użycia w wypadku zaparcia; wszystkie
wywołują te same szkodliwe rezultaty.
Jaki jest pierwszy objaw odkładania się soli w stawach? Czy trzeszczą, gdy klęczysz? Jeśli tak,
twoje stawy zaczynają stawać się suche z powodu odkładania się soli absorbującej wszystkie
stawowe płyny, które działają jako smary w tych regionach. Sól przyciąga dużo wody i
wszystkich innych płynów. Nic dziwnego, że lekarze zalecają niezliczone ilości szklanek wody
dziennie, żeby ich pacjenci mogli do pewnego stopnia zaspokoić zapotrzebowanie na płyny
spowodowane solą, którą spożywają. Pamiętaj, że sól może rozpuszczać się w wodzie i w
ślinie, ale zrekrystalizuje się w bardzo krótkim czasie i w żadnych warunkach nie będzie
wchłaniana przez organizm. Zbierze się, gdziekolwiek jest miejsce żeby się odłożyć, ale nie
będzie wchłaniana bardziej niż przez ubranie piasek, do którego mogłeś je rzucić. Sól, w swoim
efekcie, jest jak ten piasek w ubraniu; drażni i powoli, ale na pewno, niszczy. Nasze ciała to
cudowne maszyny, samonaoliwiające się, pod warunkiem, że dostarczamy żywność, z której
olej może być produkowany.
Pytasz ?Czy potrzebujemy soli? Czy sól nie jest obecna w zdrowym układzie krwionośnym??
Prawda, ale musisz otrzymać swoją sól z warzywa lub owocu, które jedno po drugim zdobywają
ją z ziemi. Natura weźmie z niej dokładnie taką ilość soli, jaka jest potrzebna, i nie więcej. Sól
całkowicie jest organiczna i dlatego użyteczna we wzmacnianiu ciała, wtedy, jak wspomniano,
nigdy nie będzie nadmiaru soli w organizmie nie ważne ile żywej żywności zjesz.
Rewizja higieny
Vol. XXXIV Październik 1973 No. 7
JEDZENIE SOLI SZKODZI
6 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
Herbert M. Shelton
Ludzie, którzy nazywają siebie naukowcami, usiłując dostarczyć podstawę do nawyku jedzenia
soli bezkrytycznie powtarzają popularny stwierdzenie, że dzikie zwierzęta poszukują ?lizawek
solnych?, by uzyskać sól. Jedzenie soli to nawyk nabyty i służy nieużytecznym celom. Praktyka
jedzenia soli nigdy nie była uniwersalna. Thoreau mówi, że zrezygnował z jedzenia soli, gdy
dowiedział się, że Indianie jej nie używają. Jest wysoce prawdopodobne, że był w tym pod
wpływem zarówno Grahama jak i Indian.
W swoim Eskimoskim Życiu Stefansson, sławny arktyczny poszukiwacz, mówi: ?Po przeżyciu
jakiegoś miesiąca bez soli przestajesz jej szukać, a po sześciu miesiącach smak mięsa
gotowanego w soli okazał się dla mnie nieprzyjemny. Żaden Eskimos nie dotknie soli, jeśli
może sobie z tym poradzić. Przez wieki ludzie istnieli bez soli?.
Dla tego, kto został przyzwyczajony do dodawania soli do swojej żywności, nie solona żywność
okaże się nudna, monotonna, nieciekawa i pozbawiona smaku, dopóki jego zmysł smaku nie
odzyska swojego nowego tonu. Robinson Crusoe nie miał soli i na początku żywność okazała
się dla niego nieapetyczna. Gigantyczny rak, którego złapał, był niesmaczny.
Naturaliści informują nas, że w niektórych częściach ziemi pewne zwierzęta jak słonie,
afrykańskie antylopy itd., pojawiają się często i liżą pewne miejsca.
Analizy tych ?lizań? pokazują, że chlorku sodu (zwykłej soli stołowej) często tam brakuje. Inne
?lizania? zawierają pewne minerały jak fosfor, mangan, miedź, siarczan, magnez, nikiel i
żelazo. Chociaż proces ?lizania? nie jest uniwersalny, jest ograniczony do kilku miejsc na ziemi
i chociaż zwierzęta nie mogą uczynić konstruktywnego użytku z pierwiastków istniejących w
?lizaniach?, nawyk lizania, gdy jest obserwowany, jest prawdopodobnie w naturze przekory.
Zapewniano mnie, że sarna czasem liże solne równiny Utah, ale również sól w tych równinach
nie jest całkiem chlorkiem sodu. Ponieważ równiny zdecydowanie nie są w zasięgu całej
populacji zwierząt Ameryki i ponieważ ?lizań? nie można znaleźć gdzie indziej, nie musimy brać
serio mitu, że zwierzęta zaopatrują swoją przypuszczalną potrzebę na sól odwiedzając ?słone
lizawki?. Nie możemy określić normalnych potrzeb zwierzęcego życia przez odnoszenie się do
rzadkich praktyk kilku zwierząt w tych skrajnie rzadkich miejscach, gdzie istnieją mineralne
wychodnie. Wiemy, że zwierzęta nie eksploatują soli i nie przewożą jej na duże odległości, by
zaspokoić swoje domniemane potrzeby, tak jak my. Nauka jest wiecznie służalczą pokojówką
komercjalizmu i nie powinniśmy być zaskoczeni faktem, że naukowcy mogą znaleźć i znaleźli
7 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
jurysdykcję, nawet jeśli tylko fikcyjną, dla wszystkich praktyk, które są pielęgnowane przez
komercyjny świat dla zysku.
Przed przybyciem białego człowieka na ten kontynent większość Indian nie znało smaku soli, a
tych niewielu, którzy wykorzystywali sól, nie dodawało jej do żywności. Nawet dzisiaj w
niektórych częściach Alaski, Kanady, Meksyku i Ameryki Południowej Indianie nadal okazują
wstręt do tej substancji. Jest też bardzo znane wśród studentów tego przedmiotu, że Beduini
uważają używanie soli za śmieszne. Mnóstwo przykładów tego typu, niektóre z nich sięgające
do prehistorii i angażujące mnóstwo pokoleń, udowadnia ponad cień wątpliwości, że człowiek
nie potrzebuje dodawania soli (chlorku sodu) do swojej żywności lub przyjmowania jej jako
płynów czy pigułek. Wiele plemion w regionach tropikalnych i pustynnych istnieje od wieków
bez brania soli udowadniając, że jej nie potrzebujemy, by oprzeć się gorącu. W rzeczywistości
domniemana potrzeba na sól w gorącej wodzie i w gorących klimatach to bardzo współczesne
pojęcie.
Wśród Indian było niewiele plemion na naszym wschodnim wybrzeżu, które miały i używały sól.
Stosowały ją jako magiczny napój leczniczy, a nie jako część ich codziennej diety. W swojej
medycynie używali ją w swoim czarnoksięstwie, by wypędzać diabły z ciał chorych. Nie była
ona podawana wewnętrznie. Czy to ?używana? w innych częściach świata i w innych okresach
istnienia człowieka ma takie samo źródło? To jest najbardziej prawdopodobne. Nie mogę
przedstawić żadnego silnego wsparcia w tym poglądzie. Ze względu na najbardziej
prawdopodobne pochodzenie ?użycia? wszystkich innych przypraw jest powód, by wierzyć, że
indiańska medycyna nie była pierwsza, która wprowadziła sól do czarnej magii. To
?wykorzystanie? antydatuje zapisaną historię, ale faktem jest, że całe plemiona a nawet całe
narody podczas tego bezkresnego okresu nie znają smaku soli. Jest to spowodowane bardziej
faktem, że szamani tych plemion nie odkryli jej, niż jakąkolwiek opinią, że należy do nich nie
zapoznanie z nią ludzi. Kiedyś myślałem, że może dojść do ogólnego ?używania? wśród tych
ludzi, którzy ją przyjmują, jako rezultat jedzenia żywności, która była solona, by ją
konserwować; ludzie odkryli przypadkowo, że dodatek pewnej ilości soli do mięsa i pewnych
innych żywności oryginalnie nie jako środek konserwujący, ale żeby przenieść jej magiczne
właściwości na tę żywność. Jej antybiotyczne (konserwujące) właściwości były im znane.
Góry faktów współczesnego życia zwierząt i historii człowieka, które udowadniają ponad cień
wątpliwości, że jedzenie soli nie jest konieczne do życia, nawet że jedzenie tego
nieorganicznego minerału jest zdecydowanie szkodliwe, są ignorowane przez naszych tak
zwanych naukowców, którzy kontynuują popędzanie nas do brania tej substancji z naszą
żywnością. Tylko w niektórych stanach chorobowych diety ?bezsolne? są zalecane przez
lekarzy i nie wszyscy lekarze są zgodni, że takie diety są korzystne. Kiedyś pomyłka staje się
częścią ustalonej nauki, następnie jest już niemożliwa do wypielenia. Nauka nie lubi
przyznawać się do swoich błędów; nie lubi ustępować swoim wypieszczonym iluzjom. Jest tak
8 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
bardzo przekonana, że potrzebujemy chlorku sodu w formie zwykłej soli stołowej, jak tego, że
musimy mieć mięso do spożycia. Ludzie, którzy pragną żyć racjonalnie, zwyczajnie zignorują
zniedołężniałą starą czarownicę i przejdą obok niej.
Trall wyraził swoją opinię o soli jako ?dietetycznym? przedmiocie, który ?jest gorszy niż
powszechnie bezużyteczna opinia, częste twierdzenia książek medycznych wbrew
wszystkiemu?. Wykazał, że ?wolne używanie soli podrażnia usta, gardło i żołądek powodując
pragnienie i gorączkę i prowokują nienaturalny apetyt podczas gdy ładuje krążące płyny obcymi
składnikami, które organy wydalnicze muszą rozłożyć przesadnie, by się pozbyć?.
W jego czasie antyseptyczna jakość soli była bardzo podkreślana i ta jakość była często
przytaczana jako dowód na korzyść jej używania. Trall deklarował, że ?to jest dokładnie jakość,
która czyni ją najbardziej nie nadającą się do celów odżywczych?.
Nie ma wątpliwości co do zapotrzebowania na rozmaite sole przez organizm zwierzęcy, ale
muszą one być przyjmowane jako sole organiczne, jako zsyntetyzowane przez owoce i
warzywa, a nie jako nieorganiczne. Chlorek sodowy, formalnie zwany chlorkiem sodu (to
określenie właściwie odnosiło się do morskiej soli, słowo chlorek znaczy solanka) jest zaledwie
jedną solą; a potrzebujemy kilku. Dlaczego robimy tyle wrzawy wokół naszej przypuszczalnej
potrzeby na jedną sól i ignorujemy wszystkie inne? Sole wapnia, fosforu, dwutlenek krzemu,
jodu, magnezu itd. Są usuwane z naszych pokarmów przez mielenie i przetwarzanie żywności i
przez rozmaite procesy gotowania.
Gdyby sole organiczne zostały pozostawione w naszej żywności, a są to tylko sole, które są
wykorzystywane przez organizm zwierzęcy, nie czulibyśmy ?potrzeby? dodawania chlorku
sodowego do naszych pokarmów, by uczynić je smacznymi. Z pewnością dodatek tej soli do
naszej żywności nie zrekompensują niedoboru innych soli, które nasze regularne diety
prezentują.
Użycie soli narzuca znaczny wysiłek na ciało w eliminowaniu jej, gdyż nie jest wydalana z
łatwością. Ma tendencję do odkładania się w ciele, żeby dla organizmu okazała się niezbędna
do wiązania ze sobą nadmiernej ilości wody, by rozrzedzić zatrzymywaną sól i w ten sposób
poddać się tej substancji.
9 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk
Wpisał surawka
czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36
Ukryta puchlina (ta, która jest zawsze nie taka ukryta) jest rezultatem przyjmowana soli,
przydając wagę, która jest złożona ze znacznej ilości wody raczej niż zdrowego ciała.
Zwiększony przepływ śliny, soku trawiennego i śluzu, które zastępują po przyjęciu soli jak
również innych przypraw jest spowodowany wysiłkiem, by rozrzedzić i zmyć drażniącą
substancję, soki nie zawierają enzymów trawiennych. Zamiast przyspieszać proces trawienny,
jak powszechnie się wierzy, użycie takich substancji spowalnia trawienie. Użycie ich we
wszelkich okolicznościach i warunkach zawsze jest złem.
//
Wszystkie owoce i warzywa w swoim naturalnym stanie obfitują w sole organiczne rozmaitego
rodzaju, a dieta skomponowana z tych substancji obficie zaopatrzy ciało we wszystkie
potrzebne sole. Żaden niedobór soli mineralnych nie może się pojawić, jeśli swobodnie się je
nie gotowane owoce i warzywa, nie ?poczuje się? też ?potrzeby? na dodatek soli stołowej do
żywności. Te sole z owoców i warzyw są w formach, które mogą być utylizowane przez
organizm zwierzęcy w budowaniu tkanki.
To jest żywność, nie środki drażniące.
10 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 Po prostu porzuć solny nawyk Ten artykuł jest o Soli. Tak, chodzi tu o normalną ?sól jodowaną? i ?Sól Morską? oczyszczoną lub nie. Większość ludzi odżywiający się surowym, którzy myślą poważnie o swoim zdrowiu, nie spożywają soli w swoich dietach. Jeśli chcesz słonego smaku w swojej żywności, możesz dodać słone warzywa jak salcornia, seler albo spróbuj wykorzystać trochę morskich warzyw. Spożycie chlorku sodu (soli). W epoce kamiennej mężczyźni i kobiety nie spożywali uzupełniającego dietę chlorku sodu (soli), co, jak białka może też spowodować powiększanie się calciuresis (wydalanie wapnia) [Nordin et al. 1993] i utratę masy kości [Devine et al. 1995]. Ponieważ nerka musi obowiązkowo wydalać wapń z sodą [Nordin et al. 1993], wysokie poziomy sody dietetycznej są teraz ogólnie rozpoznawane jako pojedynczy największy czynnik ryzyka osteoporozy [Matkowic et al. 1995; Devine et al. 1995; Cappuccio 1996]. To powinno być znane bez mówienia tego w tym kontekście, ?wysokie? poziomy sody dietetycznej są po prostu normalnymi poziomami w zachodnich społecznościach. Paul Bragg N.D. Ph.D. ?Jak utrzymać swoje serce w zdrowiu i w dobrej kondycji? PRAWDA O SOLI 1 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 Czy używałbyś sody, żrącej zasady, by przyprawić swoją żywność? Albo chloru, trującego gazu? ?Śmieszne pytanie?, powiesz. ?Nikt nie ryzykowałby, by to zrobić?. Oczywiście, że nie. Ale szokująca prawda jest taka, że większość ludzi tak robi... ponieważ nie wiedzą, że te potężne chemikalia składają się na organiczną krystaliczną mieszaninę ? sól. Przez wieki określenie ?sól ziemi? było używane jako wyrażenie zawierające w sobie wszystko, by wskazać na coś dobrego i podstawowego. Nic bardziej błędnego. Ponieważ ten ?nieszkodliwy? produkt, który strącasz do swojej żywności każdego dnia, może właściwie cię pogrzebać. Rozważ te wstrząsające fakty: 1. SÓL NIE JEST ŻYWNOŚCIĄ! Nie ma już większego usprawiedliwienia dla jej kulinarnego użycia niż dla chlorku potasu, chlorku wapnia, chlorku baru czy jakichkolwiek innych szkodliwych chemikaliów, by przyprawiać żywność. 2. Sól nie może być trawiona czy wydalana przez ciało. Sól nie ma wartości odżywczych. SÓL NIE MA WITAMIN! NIE MA MINERAŁÓW ORGANICZNYCH! ŻADNYCH SUBSTANCJI ODŻYWCZYCH! Zamiast tego jest z pewnością szkodliwa i może wywołać problemy nerkowe, z pęcherzem, z sercem, z tętnicami, z żyłami i naczyniowe. Sól może blokować wodę w tkankach powodując stan opuchlizny. 3. Sól może działać jako trucizna na serce. Zwiększa też drażliwość systemu nerwowego. 4. Sól działa, by ograbić organizm z wapnia i atakuje śluzówkę na całym obszarze żołądkowo-jelitowym. SÓL NIE JEST NIEZBĘDNA DO ŻYCIA 2 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 Często się twierdzi, że sól jest niezbędna do wsparcia życia. Jednak nie ma dostępnych informacji, by uzasadnić ten pogląd. Prawda jest taka, że całe rasy (prymitywni ludzie) absolutnie nie używają soli dzisiaj i nie używały jej poprzez całą historię. Gdyby sól była niezbędna do życia, te rasy wymarłyby dawno temu. Fakt, że nie tylko żyją, ale mają też lepsze zdrowie niż inne rasy, wydawałby się sygnalizować, że zakładana ?niezbędność? soli jest komercyjnie inspirowanym wynalazkiem albo jedynie produktem wyobraźni. CO SÓL ROBI DLA TWOJEGO ŻOŁĄDKA Ważnym argumentem przeciwko soli jest fakt, że zakłóca normalne trawienie pokarmu. Pepsyna, enzym znaleziony w kwasie chlorowodorowym żołądka, jest niezbędna do trawienia białek. Gdy sól jest wykorzystywana, jedynie 50% pepsyny jest wykorzystywana, niż by to było w innym przypadku. Oczywiście w takich warunkach trawienie białkowych pokarmów jest niekompletne albo zbyt wolne. Rezultatem jest nadmierny rozkład białek i, w niektórych przypadkach, gazowe i trawienne zakłócenia. NAWYK SOLNY TO ŚMIERTELNY NAWYK ? PRZEŁAM GO! Bez wątpienia ludzie nie dodawaliby nieorganicznej soli do swojej żywności, gdyby ich wcześniej tego nie nauczono. Pociąg do soli jest nabywany. Gdy sól jest wyeliminowana z diety na krótki czas, zwiększa się na nią pożądanie. Jest tak jedynie przez kilka pierwszych tygodni po tym jak sól stołowa nie jest już używana, wtedy jej naprawdę brak (...) po tym abstynencja jest małą trudnością. Właściwie wielu z moich studentów zajmujących się zdrowiem (...) którzy przełamali śmiertelny nawyk solny (...) pisze mi, że TERAZ nie mogą znieść solonej żywności! Gdy ktoś podaje im soloną żywność, powoduje to u nich nadnormalne zapotrzebowanie na płyny. // Harvey Diamond 3 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 ?Właściwy do życia? P. Jak właściwie szkodliwa jest sól stołowa? O. Egipcjanie używali soli do balsamowania. Weźmy pod uwagę tę aluzję! W tym roku Amerykanie spożyją pięćset milionów funtów soli. To dużo do balsamowania. Sól jest wszędzie i we wszystkim od żywności dla zwierząt domowych po żywność dla niemowląt. Sól jest głównym czynnikiem wspierającym zwiększanie zakresu nadciśnienia albo wysokiego ciśnienia krwi w tym kraju. Jest tak kaustyczna dla wrażliwych wewnętrznych tkanek ciała, że woda jest wiązana do neutralizowania jej kwaśnych efektów. To zwiększa wagę ciała. Nadużywanie soli może prowadzić do poważnych dolegliwości nerek zwanych zapaleniem nerek. ?Magia zdrowia poprzez chlorofil? Dr Bernard Jensen: SÓL ? Sól stołowa powinna być wyrzucona z diety. Nie potrzebujemy jej, gdy mamy pełno zieleniny na co dzień. By to zmienić, używaj soli pochodzenia roślinnego nabywanej w twoim sklepie ze zdrową żywnością. Koncentraty warzywne w proszku i zioła też są znakomitą przyprawą. Dr Dicky w Afryce Południowej odkrył, że mógł wymienić za sól wszystko co chciał od Pigmejów. Jednak gdy zaczął dawać im mnóstwo zielonych warzyw, ich pożądanie na sól zmalało i nie mógł już dłużej targować się za samą sól, ponieważ straciła dla nich wartość. Dalej zauważamy, że sarny nie są zainteresowane lizaniem soli, gdy mają zielenie łąk. Jest tak podczas okresów suchej trawy, gdy brak chlorofilu, wtedy pożądają soli. Czysty chlorofil zawiera najsilniejsze, najbardziej witalne komórki soli jakie osoba może przyjąć do własnego ciała. Gdy pragniemy soli, czuję że jest tak ponieważ ciało nie ma wszystkich elementów jakie powinno z tych zieleni. 4 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 Henry Lindlahr ?Praktyka naturalnego leczenia? Ocet i szkodliwe przyprawy. Zielone warzywa są najbardziej korzystne gdy jedzone na surowo z przybraniem z soku cytrynowego i oliwy z oliwek. Unikaj używania octu. To produkt fermentacji i potężny środek konserwujący, który dotyczy zarówno trawienia jak i fermentacji, oba procesy będące tak bardzo same w charakterze. Sok cytrynowy będący żywym produktem warzywnym, bogatym w witaminy wspiera trawienie. Nie używaj papryki, soli czy cukru do owoców i warzyw na stole. Mogą być oszczędnie używane w gotowaniu. Mocne pikanteria i przyprawy są mniej więcej drażniące dla śluzówki przewodu jelitowego. Stopniowo paraliżują nerwy smaku. Najpierw stymulują organy trawienne, ale jak wszystkie inne stymulanty z czasem produkują słabość i atrofię. Owoce i warzywa są bogate we wszystkie sole mineralne w żywej, organicznej formie, i w ten sposób dodatek nieorganicznej mineralnej soli stołowej jest nie tylko zbyteczny, ale wręcz szkodliwy. John T. Richter ?Natura uzdrowicielem? P. Czy nie byłoby właściwe dodanie trochę soli w czyimś jedzeniu, jeśli bez tego smak wydawałby się ?nieciekawy?? O. Sól stołowa i wszystkie inne sole prócz tych znajdywanych w ich organicznych stanach w owocach i warzywach to substancje nieorganiczne, które nie mogą być asymilowane przez ciało i muszą zostać wydalone przez układ krwionośnych przy najbliższej okazji. 5 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 Zwykle sól jest składowana w stawach, dokładnie kolanach, łokciach, kostkach u stóp, nadgarstkach itp., później rezultatem tego jest artretyzm i reumatyzm. Nie ma różnicy, czy otrzymałeś swoją sól w formie stołowej czy jako saleratus (dwuchlorek sodu)w gorących ciasteczkach, lub gorzką sól zalecaną do wewnętrznego użycia w wypadku zaparcia; wszystkie wywołują te same szkodliwe rezultaty. Jaki jest pierwszy objaw odkładania się soli w stawach? Czy trzeszczą, gdy klęczysz? Jeśli tak, twoje stawy zaczynają stawać się suche z powodu odkładania się soli absorbującej wszystkie stawowe płyny, które działają jako smary w tych regionach. Sól przyciąga dużo wody i wszystkich innych płynów. Nic dziwnego, że lekarze zalecają niezliczone ilości szklanek wody dziennie, żeby ich pacjenci mogli do pewnego stopnia zaspokoić zapotrzebowanie na płyny spowodowane solą, którą spożywają. Pamiętaj, że sól może rozpuszczać się w wodzie i w ślinie, ale zrekrystalizuje się w bardzo krótkim czasie i w żadnych warunkach nie będzie wchłaniana przez organizm. Zbierze się, gdziekolwiek jest miejsce żeby się odłożyć, ale nie będzie wchłaniana bardziej niż przez ubranie piasek, do którego mogłeś je rzucić. Sól, w swoim efekcie, jest jak ten piasek w ubraniu; drażni i powoli, ale na pewno, niszczy. Nasze ciała to cudowne maszyny, samonaoliwiające się, pod warunkiem, że dostarczamy żywność, z której olej może być produkowany. Pytasz ?Czy potrzebujemy soli? Czy sól nie jest obecna w zdrowym układzie krwionośnym?? Prawda, ale musisz otrzymać swoją sól z warzywa lub owocu, które jedno po drugim zdobywają ją z ziemi. Natura weźmie z niej dokładnie taką ilość soli, jaka jest potrzebna, i nie więcej. Sól całkowicie jest organiczna i dlatego użyteczna we wzmacnianiu ciała, wtedy, jak wspomniano, nigdy nie będzie nadmiaru soli w organizmie nie ważne ile żywej żywności zjesz. Rewizja higieny Vol. XXXIV Październik 1973 No. 7 JEDZENIE SOLI SZKODZI 6 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 Herbert M. Shelton Ludzie, którzy nazywają siebie naukowcami, usiłując dostarczyć podstawę do nawyku jedzenia soli bezkrytycznie powtarzają popularny stwierdzenie, że dzikie zwierzęta poszukują ?lizawek solnych?, by uzyskać sól. Jedzenie soli to nawyk nabyty i służy nieużytecznym celom. Praktyka jedzenia soli nigdy nie była uniwersalna. Thoreau mówi, że zrezygnował z jedzenia soli, gdy dowiedział się, że Indianie jej nie używają. Jest wysoce prawdopodobne, że był w tym pod wpływem zarówno Grahama jak i Indian. W swoim Eskimoskim Życiu Stefansson, sławny arktyczny poszukiwacz, mówi: ?Po przeżyciu jakiegoś miesiąca bez soli przestajesz jej szukać, a po sześciu miesiącach smak mięsa gotowanego w soli okazał się dla mnie nieprzyjemny. Żaden Eskimos nie dotknie soli, jeśli może sobie z tym poradzić. Przez wieki ludzie istnieli bez soli?. Dla tego, kto został przyzwyczajony do dodawania soli do swojej żywności, nie solona żywność okaże się nudna, monotonna, nieciekawa i pozbawiona smaku, dopóki jego zmysł smaku nie odzyska swojego nowego tonu. Robinson Crusoe nie miał soli i na początku żywność okazała się dla niego nieapetyczna. Gigantyczny rak, którego złapał, był niesmaczny. Naturaliści informują nas, że w niektórych częściach ziemi pewne zwierzęta jak słonie, afrykańskie antylopy itd., pojawiają się często i liżą pewne miejsca. Analizy tych ?lizań? pokazują, że chlorku sodu (zwykłej soli stołowej) często tam brakuje. Inne ?lizania? zawierają pewne minerały jak fosfor, mangan, miedź, siarczan, magnez, nikiel i żelazo. Chociaż proces ?lizania? nie jest uniwersalny, jest ograniczony do kilku miejsc na ziemi i chociaż zwierzęta nie mogą uczynić konstruktywnego użytku z pierwiastków istniejących w ?lizaniach?, nawyk lizania, gdy jest obserwowany, jest prawdopodobnie w naturze przekory. Zapewniano mnie, że sarna czasem liże solne równiny Utah, ale również sól w tych równinach nie jest całkiem chlorkiem sodu. Ponieważ równiny zdecydowanie nie są w zasięgu całej populacji zwierząt Ameryki i ponieważ ?lizań? nie można znaleźć gdzie indziej, nie musimy brać serio mitu, że zwierzęta zaopatrują swoją przypuszczalną potrzebę na sól odwiedzając ?słone lizawki?. Nie możemy określić normalnych potrzeb zwierzęcego życia przez odnoszenie się do rzadkich praktyk kilku zwierząt w tych skrajnie rzadkich miejscach, gdzie istnieją mineralne wychodnie. Wiemy, że zwierzęta nie eksploatują soli i nie przewożą jej na duże odległości, by zaspokoić swoje domniemane potrzeby, tak jak my. Nauka jest wiecznie służalczą pokojówką komercjalizmu i nie powinniśmy być zaskoczeni faktem, że naukowcy mogą znaleźć i znaleźli 7 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 jurysdykcję, nawet jeśli tylko fikcyjną, dla wszystkich praktyk, które są pielęgnowane przez komercyjny świat dla zysku. Przed przybyciem białego człowieka na ten kontynent większość Indian nie znało smaku soli, a tych niewielu, którzy wykorzystywali sól, nie dodawało jej do żywności. Nawet dzisiaj w niektórych częściach Alaski, Kanady, Meksyku i Ameryki Południowej Indianie nadal okazują wstręt do tej substancji. Jest też bardzo znane wśród studentów tego przedmiotu, że Beduini uważają używanie soli za śmieszne. Mnóstwo przykładów tego typu, niektóre z nich sięgające do prehistorii i angażujące mnóstwo pokoleń, udowadnia ponad cień wątpliwości, że człowiek nie potrzebuje dodawania soli (chlorku sodu) do swojej żywności lub przyjmowania jej jako płynów czy pigułek. Wiele plemion w regionach tropikalnych i pustynnych istnieje od wieków bez brania soli udowadniając, że jej nie potrzebujemy, by oprzeć się gorącu. W rzeczywistości domniemana potrzeba na sól w gorącej wodzie i w gorących klimatach to bardzo współczesne pojęcie. Wśród Indian było niewiele plemion na naszym wschodnim wybrzeżu, które miały i używały sól. Stosowały ją jako magiczny napój leczniczy, a nie jako część ich codziennej diety. W swojej medycynie używali ją w swoim czarnoksięstwie, by wypędzać diabły z ciał chorych. Nie była ona podawana wewnętrznie. Czy to ?używana? w innych częściach świata i w innych okresach istnienia człowieka ma takie samo źródło? To jest najbardziej prawdopodobne. Nie mogę przedstawić żadnego silnego wsparcia w tym poglądzie. Ze względu na najbardziej prawdopodobne pochodzenie ?użycia? wszystkich innych przypraw jest powód, by wierzyć, że indiańska medycyna nie była pierwsza, która wprowadziła sól do czarnej magii. To ?wykorzystanie? antydatuje zapisaną historię, ale faktem jest, że całe plemiona a nawet całe narody podczas tego bezkresnego okresu nie znają smaku soli. Jest to spowodowane bardziej faktem, że szamani tych plemion nie odkryli jej, niż jakąkolwiek opinią, że należy do nich nie zapoznanie z nią ludzi. Kiedyś myślałem, że może dojść do ogólnego ?używania? wśród tych ludzi, którzy ją przyjmują, jako rezultat jedzenia żywności, która była solona, by ją konserwować; ludzie odkryli przypadkowo, że dodatek pewnej ilości soli do mięsa i pewnych innych żywności oryginalnie nie jako środek konserwujący, ale żeby przenieść jej magiczne właściwości na tę żywność. Jej antybiotyczne (konserwujące) właściwości były im znane. Góry faktów współczesnego życia zwierząt i historii człowieka, które udowadniają ponad cień wątpliwości, że jedzenie soli nie jest konieczne do życia, nawet że jedzenie tego nieorganicznego minerału jest zdecydowanie szkodliwe, są ignorowane przez naszych tak zwanych naukowców, którzy kontynuują popędzanie nas do brania tej substancji z naszą żywnością. Tylko w niektórych stanach chorobowych diety ?bezsolne? są zalecane przez lekarzy i nie wszyscy lekarze są zgodni, że takie diety są korzystne. Kiedyś pomyłka staje się częścią ustalonej nauki, następnie jest już niemożliwa do wypielenia. Nauka nie lubi przyznawać się do swoich błędów; nie lubi ustępować swoim wypieszczonym iluzjom. Jest tak 8 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 bardzo przekonana, że potrzebujemy chlorku sodu w formie zwykłej soli stołowej, jak tego, że musimy mieć mięso do spożycia. Ludzie, którzy pragną żyć racjonalnie, zwyczajnie zignorują zniedołężniałą starą czarownicę i przejdą obok niej. Trall wyraził swoją opinię o soli jako ?dietetycznym? przedmiocie, który ?jest gorszy niż powszechnie bezużyteczna opinia, częste twierdzenia książek medycznych wbrew wszystkiemu?. Wykazał, że ?wolne używanie soli podrażnia usta, gardło i żołądek powodując pragnienie i gorączkę i prowokują nienaturalny apetyt podczas gdy ładuje krążące płyny obcymi składnikami, które organy wydalnicze muszą rozłożyć przesadnie, by się pozbyć?. W jego czasie antyseptyczna jakość soli była bardzo podkreślana i ta jakość była często przytaczana jako dowód na korzyść jej używania. Trall deklarował, że ?to jest dokładnie jakość, która czyni ją najbardziej nie nadającą się do celów odżywczych?. Nie ma wątpliwości co do zapotrzebowania na rozmaite sole przez organizm zwierzęcy, ale muszą one być przyjmowane jako sole organiczne, jako zsyntetyzowane przez owoce i warzywa, a nie jako nieorganiczne. Chlorek sodowy, formalnie zwany chlorkiem sodu (to określenie właściwie odnosiło się do morskiej soli, słowo chlorek znaczy solanka) jest zaledwie jedną solą; a potrzebujemy kilku. Dlaczego robimy tyle wrzawy wokół naszej przypuszczalnej potrzeby na jedną sól i ignorujemy wszystkie inne? Sole wapnia, fosforu, dwutlenek krzemu, jodu, magnezu itd. Są usuwane z naszych pokarmów przez mielenie i przetwarzanie żywności i przez rozmaite procesy gotowania. Gdyby sole organiczne zostały pozostawione w naszej żywności, a są to tylko sole, które są wykorzystywane przez organizm zwierzęcy, nie czulibyśmy ?potrzeby? dodawania chlorku sodowego do naszych pokarmów, by uczynić je smacznymi. Z pewnością dodatek tej soli do naszej żywności nie zrekompensują niedoboru innych soli, które nasze regularne diety prezentują. Użycie soli narzuca znaczny wysiłek na ciało w eliminowaniu jej, gdyż nie jest wydalana z łatwością. Ma tendencję do odkładania się w ciele, żeby dla organizmu okazała się niezbędna do wiązania ze sobą nadmiernej ilości wody, by rozrzedzić zatrzymywaną sól i w ten sposób poddać się tej substancji. 9 / 10
Po prostu porzuć solny nawyk Wpisał surawka czwartek, 08 grudnia 2011 10:00 - Poprawiony sobota, 24 grudnia 2011 01:36 Ukryta puchlina (ta, która jest zawsze nie taka ukryta) jest rezultatem przyjmowana soli, przydając wagę, która jest złożona ze znacznej ilości wody raczej niż zdrowego ciała. Zwiększony przepływ śliny, soku trawiennego i śluzu, które zastępują po przyjęciu soli jak również innych przypraw jest spowodowany wysiłkiem, by rozrzedzić i zmyć drażniącą substancję, soki nie zawierają enzymów trawiennych. Zamiast przyspieszać proces trawienny, jak powszechnie się wierzy, użycie takich substancji spowalnia trawienie. Użycie ich we wszelkich okolicznościach i warunkach zawsze jest złem. // Wszystkie owoce i warzywa w swoim naturalnym stanie obfitują w sole organiczne rozmaitego rodzaju, a dieta skomponowana z tych substancji obficie zaopatrzy ciało we wszystkie potrzebne sole. Żaden niedobór soli mineralnych nie może się pojawić, jeśli swobodnie się je nie gotowane owoce i warzywa, nie ?poczuje się? też ?potrzeby? na dodatek soli stołowej do żywności. Te sole z owoców i warzyw są w formach, które mogą być utylizowane przez organizm zwierzęcy w budowaniu tkanki. To jest żywność, nie środki drażniące. 10 / 10