1
Alzacka sa atka z buraków
1/2 ugotowanych buraków
1 szklanka fasoli "Ja "
1 cebulka dymka
2 y ki soku z cytryny
1 y ka musztardy
1 z bek czosnku
1 y ka posiekanego kopru
1 y ka majeranku
szczypta kminku
2 go dziki
6 y ek oliwy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Fasol namoczy przez par godzin, ugotowa i odcedzi .
Buraki pokroi w plasterki.
Dymk posieka .
Przygotowa sos : musztard rozetrze z sokiem cytrynowym, zmia d onym czosnkiem,
zmielonymi przyprawami i zio ami, dodaj c oliw .
Fasol , buraki i cebul wymiesza i pola sosem.
Bia a sa atka
2 bia e rzodkwie
2 jab ka
10 dag truskawek
sos :
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mietany kremówki
2 y ki soku z cytryny
cukier
szczypta imbiru.
Sposób wykonania :
Rzodkiew umy , obra i pokroi na cienkie plasterki.
Jab ka umy , usun gniazda nasienne i pokroi w kostk
Truskawki umy , os czy i poprzekrawa na pó .
Wszystkie sk adniki wymiesza .
2
Sos : mietan ubi , wymiesza z jogurtem, cukrem i imbirem.
Sa atk skropi sokiem z cytryny i pola sosem.
Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów I
35 dag wie ych grzybów
15 dag gotowanych ziemniaków
zielony koperek
0,125 l m odej mietany lub majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ugotowane, ostudzone grzyby pokraja w plasterki, a ziemniaki w kostk .
Wymiesza ze mietan lub majonezem, przyprawi sol i pieprzem, doda posiekany
koperek.
Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów II
40 dag pieczarek
4 jaja
3 y ki soku ze wie ej cytryny
3 y ki oleju
pieprz
sól
zielony koperek
Sposób wykonania :
Pieczarki ugotowa w lekko zakwaszonej wodzie.
Jaja ugotowa na twardo.
Sk adniki pokraja w kostk , doda sól, pieprz, zala olejem wymieszanym z cytryn i
posypa posiekanym koperkiem.
Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów III
40 dag kapeluszu borowików
sok ze wie ej cytryny
4 y ki oleju
2 redniej wielko ci cebule
3
25 g koniaku
natka zielonej pietruszki
Sposób wykonania :
Oczyszczone borowiki pokraja wzd u , przep uka w lekko zakwaszonej wodzie,
osuszy ciereczk i sma y na rozgrzanym oleju oko o 8 minut.
Osobno lekko poddusi posiekan cebul .
Wymiesza sk adniki, doda sok z cytryny, sól, pieprz i jeszcze chwil przesma y .
Nast pnie doda koniak i pietruszk , odstawi w ch odne miejsce, najlepiej na oko o 3
godziny.
Czerwona kapusta z bakaliami
1 ma a g ówka czerwonej kapusty
10 dag rodzynków
10 dag orzechów
1 pomara cza
10 dag fig
sok z 1/2 cytryny
2 y ki oliwy z oliwek
Sposób wykonania :
Rodzynki namoczy w niewielkiej ilo ci letniej wody, odcedzi .
Kapust drobno poszatkowa , skropi sokiem z cytryny.
Orzechy poszatkowa , pomara cz obra , pokroi w trójk ty, figi w kostk .
Sk adniki po czy i skropi oliw .
Kolorowa sa atka z orzechami
30 dag rze uchy
30 dag rukoli
20 dag cykorii radicchio
20 dag pieczarek
35 dag liwek
6 kozich twaro ków
80 g upra onych orzechów macadamia
60 ml czerwonego wina
1 y eczka miodu
2 y ki soku z cytryny
6 y ek oliwy z oliwek
2ga zki melisy
4
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Rze uch op uka i os czy .
Rukol i radicchio oczy ci , umy i osuszy , radicchio pokroi w cienkie paseczki.
Pieczarki oczy ci i pokroi w wiartki.
liwki umy , osuszy , przekroi na pó , po usuni ciu pestek pokroi w cienkie plasterki.
Serki kozie pokroi w wiartki.
Orzechy grubo posieka .
Wszystkie przygotowane sk adniki u o y dekoracyjnie na 4 talerzach.
Sos: wino dok adnie wymiesza z miodem, sokiem z cytryny, sol i pieprzem.
Doda oliw i ubi .
Melis umy , osuszy , listki oderwa od ga zek, posieka i wymiesza z dressingiem.
Sa atk pola sosem i podawa .
Kiszona kapusta z porami
1/2 kg kapusty kiszonej
3 - 4 pory
1 jab ko
1/2 p czka koperku
1 jogurt naturalny
1 y eczka kminku
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Bia e cz ci porów drobno pokraja , koperek posieka , jab ko zetrze na tarce o du ych
oczkach.
Wszystkie sk adniki doda do op ukanej kapusty.
Jogurt po czy z kminkiem, sol , pieprzem i wymiesza z sa atk .
Królewska sa atka z jab kami i orzechami
6 ziemniaków
3 jajka
2 jab ka
4 y ki soku z cytryny
5 orzechów w oskich
2 y ki majonezu
2 y ki jogurtu naturalnego
kilka ga zek koperku
5
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ziemniaki dok adnie umy , wrzuci do osolonego wrz tku, gotowa oko o 20 minut.
Odcedzi i ostudzi .
Ziemniaki obra , pokroi w grub kostk .
Jajka ugotowa na twardo, ostudzi .
Obra ze skorupek, pokroi w wiartki.
Orzechy wy uska z upinek, rumieni 1 - 2 minuty na rozgrzanej suchej patelni.
Jab ka obra , przekroi na pó , wyci gniazda nasienne.
Pokroi w kostk , skropi y k soku z cytryny.
Jogurt, majonez i reszt soku z cytryny wymiesza , przyprawi do smaku sol i
pieprzem.
Koperek umy , posieka .
Ziemniaki, orzechy, jab ka i jajka w o y do salaterki, delikatnie wymiesza .
Pola sosem i posypa koperkiem.
Mazurska sa atka z marchwi
30 dag marchwi
g ówka sa aty
ó tko
2 dag mas a
ocet
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ugotowa do mi kko ci marchewki w du ej ilo ci wody.
Po ugotowaniu wyj je z wody i zupe nie ostudzi , po czym pokraja na kawa eczki i
w o y w salaterk wys an listkami sa aty.
Rozetrze jedno ugotowane ó tko z y k mas a, doda ocet, sól i pieprz do smaku.
Sosem pola marchew.
Pikantna sa atka z indykiem
40 dag piersi indyka
y ka oleju
1/2 ogórka
p czek dymki
du y pomidor
p czek rzodkiewek
6
1/2 p czka szczypiorku
1/2 p czka koperku
2 y ki octu winnego lub soku z cytryny
y ka musztardy
7 y ek oliwy
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Mi so op uka , osuszy , oprószy sol i pieprzem.
Obsma y na rozgrzanym oleju z obu stron.
Nast pnie zmniejszy ogie i dosma y po 5 minut z ka dej strony.
Mi so ostudzi , pokroi na w skie paseczki.
Dymk i rzodkiewki oczy ci , umy i pokroi na cienkie kr ki.
Ogórek obra , przekroi wzd u na wiartki, a potem na talarki.
Pomidor umy , pokroi w kostk .
Szczypiorek i koperek op uka i drobno posieka .
Warzywa i mi so w o y do miski.
Ocet lub sok, sól, pieprz, cukier i oliw roztrzepa widelcem, a sk adniki si po cz .
Tym sosem pola sa atk .
Ca o dok adnie wymiesza .
Pikantna sa atka z krabów
20 dag szparagów
7 paluszków krabowych
7 ma ych kolb kukurydzy (ugotowanych) lub ziarna z dwóch du ych
4 y ki oliwy z oliwek
1 y ka soku z cytryny
1 p aska y ka musztardy
4 krople sosu tabasco
szczypta pieprzu cayenne
sól, pieprz czarny
2 du e papryki (zielona i czerwona)
3 - 4 dymki
Sposób wykonania :
Szparagi w o y do wrz tku i gotowa przez 5 minut, odcedzi .
Utrze oliw , sok z cytryny, musztard , sos tabasco, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz.
W salaterce u o y szparagi, pokrojone mi so z krabów, kukurydz , papryk pokrojon
w kostk i plasterki dymki.
Wszystkie sk adniki pola sosem.
7
Pikantna sa atka z rokpolem
1/2 ma ej g ówki kapusty bia ej
1/2 ma ej g ówki kapusty czerwonej
2 jajka
10 dag uskanych orzechów w oskich
10 dag sera rokpol
p czek natki pietruszki
6 y ek oleju
2 y ki octu winnego
1/2 y eczki musztardy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust oczy ci , drobno poszatkowa .
Ser pokruszy .
Po ow orzechów pokroi , reszt posieka .
Natk op uka , posieka .
Kapust , rokpol i pokrojone orzechy wymiesza .
Ocet winny wymiesza ze szczypt soli, pieprzu i musztard .
Uciera , wlewaj c powoli olej.
Doda natk i posiekane orzechy, wymiesza .
Sa atk pola sosem, wstawi na 1 godzin do lodówki.
Jajka ugotowa na twardo.
Gdy wystygn , obra , pokroi w wiartki i doda do sa atki.
Pikantna sa atka z soczewicy
40 dag filetów z piersi kurczaka
2 puszki (po 425 ml) soczewicy
1 ma a puszka ananasów w kawa kach
2 selery naciowe
2 ma e marchewki
3 y ki octu z bia ego wina
5 y ek oleju
2 y ki mas a lub margaryny
1 y eczka musztardy
1 y eczka curry
sól, grubo mielony pieprz
Sposób wykonania :
Umy i dobrze osuszy filety z kurczaka.
Rozgrza na patelni 2 y ki t uszczu, sma y mi so na z oty kolor po 4 - 5 minut z ka dej
8
strony.
Posypa sol i grubo mielonym pieprzem.
Wyj soczewic na sitko, krótko przela zimn wod , dok adnie os czy .
Os czy na sitku ananasy (syrop zla do drugiego naczynia).
Oczy ci marchew i selery, op uka pod bie c wod .
Cz ci zielone selera od o y do dekoracji, odygi pokroi w plasterki.
Pokroi marchew w cienkie s upki.
Przygotowa pikantn marynat .
W tym celu zmiesza ocet winny z odrobin syropu z ananasów (reszt syropu
wykorzysta do innych celów).
Doprawi do smaku sol , pieprzem, curry oraz y eczk musztardy.
Po czy z olejem.
W o y warzywa do du ej miski, a nast pnie dok adnie wymiesza .
Brzeg miski udekorowa cz ciami zielonymi selera.
Pokroi filety z kurczaka w cienkie plastry.
U o y na sa atce, oprószy odrobin curry.
Pola ca o marynat , odstawi na pó godziny pod przykryciem, aby sk adniki dobrze
przesz y sosem.
Podawa ze wie ym bia ym pieczywem.
Ró owa sa atka
3 solone ledzie
2 ma e buraki
jab ko
4 ziemniaki
25 dag gotowanej wieprzowiny
2 cebule
2 jajka
1/2 szklanki kwa nej g stej mietany
1/2 p czka natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
ledzie dobrze wymoczy , os czy i oczy ci , podzieli na dzwonka.
Ziemniaki i buraki ugotowa osobno w upinach, ostudzi , obra a nast pnie pokroi w
grub kostk .
Mi so pokroi na ma e kawa ki.
Jajka ugotowa na twardo, obra i podzieli na wiartki.
Cebule obra i posieka .
Jab ko obra , oczy ci z nasion, mi sz pokroi w grub kostk .
Natk op uka , os czy i posieka .
Wszystkie sk adniki oprócz jajek i y eczki posiekanej natki w o y do miski, delikatnie
wymiesza .
mietan przyprawi szczypt soli i pieprzu, pola ni sa atk .
Wierzch udekorowa jajkiem i posypa natk .
9
Sa atka azjatycka z kurczakiem
1/2 kg piersi kurczaka
5 y ek oleju
wi zka broku ów
czerwona papryka
5 szparagów z puszki
30 dag makaronu wst ki
3 y ki sosu sojowego
2 y ki oleju sezamowego
5 dag kie ków sojowych
2 y eczki sezamu
sok z 1/2 cytryny
kilka listków kolendry lub natki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Mi so umy , osuszy , posypa sol i pieprzem.
Filety u o y w brytfannie posmarowanej y k oleju, piec 15 minut.
Ostudzi , pokroi w plastry.
Papryk umy , usun pestki, mi sz pokroi w paski.
Kie ki przela na sicie wrz tkiem.
Broku y op uka , podzieli na ró yczki, gotowa 5 minut w osolonym wrz tku.
Makaron ugotowa w osolonej wodzie.
Odcedzi , wymiesza z olejem sezamowym, ostudzi .
U o y w misce wraz z mi sem, papryk , broku ami i pokrojonymi szparagami.
Sa atk posypa kie kami sojowymi i sezamem.
Pozosta y olej wymiesza z sosem sojowym, sokiem z cytryny, szczypt soli i pieprzu.
Sa atk pola sosem, ozdobi zielenin .
Sa atka bankietowa z zielonym sosem
20 dag makaronu rurki
20 dag w dzonego ososia w p atach
ma a g ówka sa aty lodowej
15 czarnych oliwek bez pestek
2 dojrza e awokado
sok z cytryny
2 y ki oliwy
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 y ki drobno posiekanej bazylii
10
1/3 szklanki kwa nej mietany
Sposób wykonania :
Makaron ugotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Odcedzi na sicie i wystudzi .
P aty ososia pokroi w paseczki.
G ówk sa aty op uka , podzieli na li cie, porwa je na kawa ki albo pokroi w paski.
Awokado przekroi wzd u na pó , wyj pestk .
Po ówki owoców obra , pokroi w kostk i skropi sokiem z cytryny.
Makaron wymiesza z ososiem, sa at , awokado i oliwkami.
Sa atk skropi oliw .
mietan zmiksowa z jogurtem i listkami bazylii.
Kilkoma y kami sosu pola sa atk , pozosta y poda osobno.
Sa atka Florida
1,5 szklanki ry u
puszka krewetek lub krabów
pomara cza
ananas z puszki
pó puszki kukurydzy
szczypta startej ga ki muszkato owej
gar migda ów
s oik majonezu
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ugotowany na sypko ry wymiesza z rozdrobnionymi krabami, start skórk ze
sparzonej pomara czy, pokrojonymi w kostk pomara cz i ananasem oraz kukurydz .
Doda wymienione przyprawy i obrane ze skórki i posiekane migda y i wymiesza
wszystko z majonezem.
Sa atk mo na przystroi cz stkami pomara czy i migda ami w skórce.
Sa atka francuska
50 dag broku ów
2 twarde, mi siste pomidory
2 jaja ugotowane na twardo
cebula
1/2 str ka czerwonej papryki
1/2 str ka ó tej papryki
11
natka pietruszki
cukier
sól
sos
3 y ki g stego majonezu
2 y ki jogurtu naturalnego
2 - 3 z bki czosnku
y ka soku z cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Broku y w o y do osolonego i lekko os odzonego wrz tku, gotowa oko o 10 minut,
odcedzi , podzieli na ró yczki, odygi pokroi w kostk .
Pomidory sparzone wrz tkiem i obrane ze skórki oraz jaja pokroi na wiartki, a
papryk w cienkie paski.
Z bki czosnku rozetrze z sol , dok adnie wymiesza z majonezem, jogurtem, sokiem
cytrynowym i przyprawami.
Po czy sk adniki sa atki, pola sosem, sch odzi .
Przed podaniem posypa posiekan natk .
Sa atka Giuseppe
2 bak a any
str k czerwonej papryki
str k zielonej papryki
du a cebula
4 pomidory
4 - 5 z bków czosnku
2 y ki posiekanej rze uchy
2 y ki posiekanej natki pietruszki
olej
sos
4 y ki oliwy
2 y ki soku z cytryny
y eczka przecieru pomidorowego
10 wydrylowanych zielonych oliwek
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
W rondlu rozgrza 2 y ki oleju, doda dwa roztarte z bki czosnku i chwil sma y , po
czym w o y bak a any przekrojone na pó , zala szklanka wody i gotowa pod
przykryciem oko o 12 minut.
12
Wyj y k cedzakow , ostudzi , obra , pokroi w pó plasterki, po czy z pokrojon
w paseczki papryk , obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostk pomidorami i
pokrojon w cienkie pó plasterki cebul .
Przygotowa sos: dwie y ki wody, w której gotowa y si bak a any, wymiesza
dok adnie z oliw , sokiem z cytryny, roztartym z sol czosnkiem, pieprzem, cukrem i
przecierem pomidorowym oraz pokrojonymi w paseczki oliwkami.
Pola nim sa atk , delikatnie wymiesza , przykry , wstawi na 2 - 3 godziny do lodówki.
Przed ko cem posypa rze uch i natk .
Sa atka grecka (Grecja)
1 ma a g ówka sa aty
1 wie y ogórek (15 dag)
1 z bek czosnku
3 - 4 dymki lub 1 cebula (10 dag)
2 - 3 pomidory (30 dag)
1 czerwona papryka (15 dag)
10 dag sera feta
1 filet ledzia solonego (matias, 15 dag)
6 - 8 dowolnych oliwek
1 y eczka oregano lub tymianku
2 y ki oliwy
1/2 y ki soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Sa at op uka , os czy i porozrywa na ma e kawa ki.
Czosnek obra , op uka , przekroi i natrze nim salaterk .
Do salaterki w o y sa at .
Ogórek umy , obra i pokroi w cienkie plasterki.
Dymk oczy ci , op uka , cebulk pokroi na talarki, a szczypior na 2-centymetrowe
kawa ki.
Pomidory (ze skórk ) umy , os czy i pokroi w cienkie plasterki.
Papryk umy , os czy , oczy ci z pestek i pokroi w cienkie kr ki.
Ser pokruszy lub pokroi w kostk .
Wszystkie sk adniki lekko wymiesza z sa at .
Doprawi sol i pieprzem.
Oliw po czy z sokiem z cytryny, pola tym sosem sa atk i jeszcze raz delikatnie
wymiesza .
ledzie op uka i pokroi w paski.
Sa atk przybra ledziem i oliwkami, posypa oregano.
Podawa ze wie ym bia ym pieczywem.
13
Sa atka grzybowa z roszponk
4 y ki bia ej fasoli (ze s oika)
4 y ki oliwy z oliwek
1/2 y eczki ziarenek any u
3 y ki octu balsamico
1 y eczka cukru
1 czerwona cebula
150 g roszponki
200 g kurek
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Fasol prze o y na sitko, op uka i dok adnie os czy .
Chwil podgrzewa z ziarenkami any u na 2 y kach lekko podgrzanej oliwy.
Doda 2 y ki octu, doprawi pieprzem, sol i cukrem.
Cebul obra , pokroi w kostk , wymiesza z fasol , warzywa wystudzi .
Roszponk przebra , oczy ci , umy i osuszy .
Kurki oczy ci , przetrze wilgotn ciereczk lub szybko op uka .
Na patelni rozgrza 2 y ki oliwy, w o y grzyby i krótko sma y na ostrym ogniu.
Pola 1 y k octu, doprawi sol i pieprzem.
Roszponk i fasol wy o y na talerze, nast pnie wy o y kurki.
Sa atk natychmiast podawa .
Sa atka holenderska z cykorii
2 rednie cykorie
1 g ówka sa aty zielonej
1/2 czerwonej papryki
gar rodzynków
gar orzechów
1 pomara cza
3 y eczki oliwy z oliwek lub majonez sojowy
sól
Sposób wykonania :
Rodzynki namoczy w przegotowanej, letniej wodzie, odcedzi .
Sa at dok adnie umy , osuszy , porwa na kawa ki, cykori i papryk pokraja w
paski, orzechy posieka .
Obran i podzielon na wiartki pomara cz pokraja w trójk ty.
Sk adniki po czy .
Przed samym podaniem doda majonez lub oliw , sól i wymiesza .
14
Sa atka jab kowa z sosem rumowym
50 dag jab ek
25 dag jasnych winogron
sok z 1/2 cytryny
100 ml bia ego pó wytrawnego wina
3 y ki cukru
1 y ka miodu
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
30 ml bia ego rumu
4 y ki wiórków kokosowych
4 daktyle
Sposób wykonania :
Jab ka umy , obra , podzieli na wiartki, usun gniazda nasienne, po czym pokroi w
kostk .
Winogrona umy , zdj skórk , owoce przekroi na pó i usun pestki.
Pokrojone jab ka i winogrona wymiesza z sokiem z cytryny, winem i cukrem.
Owoce przykry i odstawi na 2 godziny.
Nast pnie sa atk prze o y na sito i zebra sp ywaj c marynat .
Marynat gotowa tak d ugo na ma ym ogniu, a wyparuje do po owy obj to ci.
Dalej doda miód, wymiesza , doprawi cynamonem, imbirem i rumem.
Sa atk pola sosem, wymiesza , na o y do salaterek lub wydr onych skorupek
orzecha kokosowego, posypa wiórkami kokosowymi i udekorowa daktylami.
Sa atka jarzynowa
30 dag makaronu muszelki (najlepiej w trzech kolorach)
4 y ki zielonych oliwek faszerowanych papryk
ó ta papryka
czerwona i bia a cebula
6 pomidorów
cukinia
2 z bki czosnku
4 y ki kaparów
4 y ki posiekanej natki pietruszki
2 y ki soku z cytryny
6 y ek oliwy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
15
Makaron ugotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Dok adnie os czy , wystudzi .
Warzywa oczy ci i umy .
Cukini pokroi w niewielk kostk , wrzuci do osolonego wrz tku, gotowa 2 minuty,
os czy na sicie.
Papryk pokroi w kostk , oliwki w plastry.
Cebule obra , pokroi na talarki.
Pomidory sparzy , zdj skórk , mi sz pokroi w drobn kostk .
W salaterce wymiesza cukini , pomidory, oliwki, papryk , cebul , kapary natk i
makaron.
Z bki czosnku obra , wycisn przez prask , wymiesza z sa atk .
Sok z cytryny utrze ze szczypt soli i pieprzu.
Dalej uciera wlewaj c oliw .
Sa atk pola sosem.
Sa atka jarzynowa z majonezem
Sposób wykonania :
wier kilograma w oszczyzny z roso u (marchew, seler, pietruszka), szklanka zielonego
groszku z puszki, kilka ziemniaków ugotowanych w upinach, wie y ogórek, 4
pomidory, 2 korniszony, kilka grzybków marynowanych, p czek zielonej pietruszki,
cebula, kilka y ek majonezu.
Wszystko pokroi i wymiesza .
Doprawi do smaku, pola majonezem i udekorowa zielenin .
Sa atka kalafiorowa
1/2 ma ego kalafiora surowego
1 puszka kukurydzy
20 dag w dzonego kurczaka
1/2 torebki ugotowanego ry u
majonez
czosnek
bazylia
koperek
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Pokroi kalafior na ma e kawa ki, doda kukurydz , pokrojonego w paseczki w dzonego
16
kurczaka oraz ostudzony ry .
Do majonezu doda wszystkie przyprawy.
Kalafior wymiesza z sosem.
Sa atka kanapkowa
20 dag sera ó tego
20 dag grzybów marynowanych lub korniszonów
cebula
jab ko
majonez
sól
cukier
sok z cytryny
Sposób wykonania :
Ser zetrze na tarce, grzyby pokroi drobno, doda rozdrobnione jab ko i cebul , razem
wymiesza .
Majonez doprawi smakowo i doda do sa atki.
Sa atka makaronowa
25 dag makaronu widerki
4 pomidory
3 dag suszonych pomidorów z oliwy
10 czarnych oliwek bez pestek
2 y ki zrumienionych na patelni orzeszków pinii
2 y ki wiórków parmezanu
listki wie ej bazylii do przybrania
sos:
4 y ki posiekanej wie ej bazylii
1 zgnieciony z bek czosnku
2 y ki startego parmezanu
4 y ki oliwy
2 y ki soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Przygotowa sos: sk adniki w o y do miseczki i ubija trzepaczk rózgow , a si
po cz .
Makaron ugotowa al dente w posolonej wodzie, wy o y na sito, przela gor c wod i
17
dok adnie os czy .
Prze o y do miski i po czy z sosem.
Oliwki os czy z zalewy.
Suszone pomidory os czy z oliwy i pokroi w paski.
Przygotowane sk adniki w o y do miski z makaronem i dok adnie wymiesza .
Sa atk posypa orzeszkami i parmezanem.
Podawa na ciep o lub na zimno, przybran wie bazyli .
Sa atka makaronowa z mi sem i serem
35 dag spaghetti
20 dag pomidorków koktajlowych
2 marchewki
15 dag mro onego groszku
25 dag w dzonej pieczonej wieprzowiny
20 dag sera ementaler
1 p czek natki pietruszki
4 y ki octu z czerwonego wina
1 y eczka musztardy
8 y ek oleju ro linnego
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Spaghetti po ama , ugotowa w osolonej wodzie wed ug przepisu na opakowaniu,
odcedzi , przela zim wod i dok adnie os czy .
Pomidorki op uka i pokroi w cz stki.
Marchewki obra , umy i pokroi w kostk .
Groszek dusi oko o 5 minut w ma ej ilo ci wody i os czy .
Mi so i ser pokroi w paski.
Pietruszk op uka i osuszy , listki oderwa od ga zek.
Ocet wymiesza z musztard , sol i pieprzem.
Cienk stru k wlewa olej, stale mieszaj c.
Sos wymiesza przygotowanymi sk adnikami.
Sa atk odstawi na oko o 60 minut.
Sa atka orlea ska
2 szklanki ugotowanego ry u
1 ma a puszka ananasa
25 dag mro onych krewetek
3 z bki czosnku
200 ml majonezu
18
1 y eczka curry
50 g pokrojonych w p atki migda ów
1 cytryna
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Obgotuj krewetki w wodzie zakwaszonej sokiem cytrynowym i aromatyzowanej
pokrojon w paseczki skórk cytrynow .
Odced .
Wymieszaj ry z pokrojonymi ananasami i p atkami migda owymi.
Wsyp krewetki, prze ó sa atk do szklanych pucharków.
Ubij sos ze zmia d onego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli.
Polej sa atk , udekoruj adnymi krewetkami albo pokrojonymi w kostk pomidorami.
Posyp ga zkami koperku.
Sa atka owocowa w arbuzie
1 arbuz
2 brzoskwinie
2 morele
2 owoce kiwi
20 dag winogron
10 dag malin
10 dag wi ni
sos
1/2 szklanki soku z pomara czy
1 y ka miodu
4 y ki rumu
2 y ki cukru
szczypta cynamonu
Sposób wykonania :
Odci od góry 1/3 arbuza.
Z wi kszej cz ci owocu usun pestki i wydr y y eczk kulki mi szu.
Brzeg wydr onego arbuza naci w z bki.
Pozosta e owoce umy , z moreli, brzoskwi i wi ni wyj pestki.
Brzoskwinie i morele pokroi w du kostk , obrane kiwi - w plasterki.
Rozdrobnione owoce wymiesza z kulkami arbuza.
Przygotowa sos: sok pomara czowy podgrzewa z cukrem, a gdy cukier si rozpu ci,
ostudzi .
Doda miód, rum, cynamon i wymiesza .
Sa atk pola sosem, wstawi do lodówki na 2 godziny a nast pnie w o y do
sch odzonego arbuza.
Zamiast wi ni mo na u y do sa atki czere ni, ale wtedy nale y wzi nieco mniej cukru.
19
Sa atka owocowa z rumem
40 dag liwek
jab ko
2 gruszki
5 moreli
brzoskwinia
5 y ek rumu lub kilka kropelek olejku rumowego
sok z 1 cytryny
Sposób wykonania :
Owoce umy i osuszy .
Ze liwek, moreli i brzoskwini wyj pestki.
Z jab ka i gruszek usun gniazda nasienne.
Wszystkie owoce pokroi w du kostk , skropi sokiem z cytryny i po czy .
Delikatnie wymiesza z rumem i prze o y do szklanych pucharków.
Sa atk podawa sch odzon .
Sa atka po grecku
2-3 pomidory
2 wie e ogórki
cebulka dymka
wie a ó ta papryka
zielone oliwki
oliwa z oliwek
ser feta
ocet winny
wie a bazylia
cukier
sól
Sposób wykonania :
Pomidory i ogórki pokroi w drobn kostk .
Cebulki - niech b dzie ich sporo - pokroi w cienkie plasterki w taki sposób, by powsta y
cienkie kr ki.
Papryk pokroi w cienkie paseczki.
Wszystko po czy i wymiesza .
Doda sól, y eczk cukru, skropi octem winnym, pola oliw - nie za obficie, gdy
sa atka powinna by lekka i delikatna, wymiesza i chwil odczeka .
Pokroi w kostk ser feta i po o y na wierzch, doda zielonych oliwek, posypa zielon
20
bazyli .
Je li akurat takiej nie mamy, mo emy u y suszonej.
Ca o skropi odrobin oliwy.
Mo na podawa z bagietk albo greckim chlebem "pita" podgrzanym w piekarniku i
kieliszkiem sch odzonego bia ego lub ró owego wina.
Sa atka po kurpiowsku
g ówka sa aty zwyczajnej
1 dag s oniny
2 y ki wody
sól
y ka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy
Sposób wykonania :
Umy sa at podzieli na li cie i u o y w salaterce.
Drobno pokraja s onin i sma y na patelni do lekkiego zarumienienia skwarek, które
oddzieli .
Odstawi do przestudzenia, ale do ciep ego jeszcze t uszczu doda sok z cytryny, sól i
pieprz do smaku.
Sa at pola sosem i posypa skwarkami.
Sa atka rakowa z ry em
15 dag ry u
13 dag selera naciowego
30 g czarnych oliwek
2 awokado
4 y ki soku z limetki
4 - 8 li ci sa aty
1/2 p czka koperku
1 cebula
20 dag kwa nej mietany
2 y ki majonezu
3 y ki mleka
20 dag mi sa z raków
12 plasterków limetki
kwiaty ogórecznika do ozdoby
pieprz
sól czosnkowa
Sposób wykonania :
21
Ry gotowa oko o 20 minut w 300 ml osolonej wodzie i wystudzi .
Seler oczy ci i pokroi w plastry.
Oliwki pokroi w cz stki.
Awokado przekroi na pó , usun pestki.
Z mi szu wykroi kulki i skropi 2 y kami soku z limetki.
Li cie sa aty i koperek op uka i dok adnie osuszy , koperek posieka .
Cebul obra i pokroi w kostk .
mietan wymiesza z majonezem, mlekiem 2 y kami soku z limetki, cebul i
koperkiem.
Sos doprawi sol czosnkow i pieprzem.
Ry ostro nie wymiesza z mi sem z raków, selerem, awokado, oliwkami i sosem.
Sa atk na krótko odstawi , ozdobi sa at , limetk i ogórecznikiem.
Sa atka rosyjska
25 dag buraków wik owych
25 dag ziemniaków
10 dag marchwi
15 dag ogórków kiszonych
20 dag cebuli
20 dag kapusty kiszonej
natka pietruszki
koperek
zaprawa
wier szklanki 6% octu owocowego (np. jab kowego) lub sok z du ej cytryny
pó szklanki oleju
y ka cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Buraki umy , w o y do nie osolonego wrz tku lekko zakwaszonego octem winnym i
gotowa oko o 50 minut, po czym prze o y na chwil do zimnej wody, obra ze skórki i
pokroi w wier plasterki lub kostk .
Oskroban marchew ugotowa osobno (równie w nie solonej wodzie), sch odzi ,
pokroi podobnie jak buraki.
Cebul pokroi w drobn kostk .
Ziemniaki ugotowa w mundurkach w osolonej wodzie, obra i pokroi w nieco wi ksz
kostk .
Ogórki obra i drobno pokroi , kapust posieka .
Ocet i olej wla do rondelka, doprawi , zagotowa i ostudzi (sok z cytryny wymiesza z
olejem i przyprawami).
Aby buraki nie zafarbowa y ca ej sa atki, nale y skropi je olejem.
Po czy wszystkie warzywa.
Wla zapraw i delikatnie wymiesza (zamiast kwa niej zaprawy mo na u y
22
majonezu).
Prze o y sa atk do salaterki i posypa natk lub koperkiem.
Sa atka "rujak" (Singapur)
na sa atk
120 g kie ków sojowych
200 g jadalnych kasztanów
350 g serka tofu
1 ogórek sa atkowy
2 y ki oliwy z orzeszków ziemnych
kawa ek imbiru
ma y wie y ananas
na sos
40 g orzeszków ziemnych
1 str k czerwonego chili
2 y eczki pasty z krewetek
1 y eczka soku z limonki
3 y ki oliwy z orzeszków ziemnych
1/2 y eczki soli
Sposób wykonania :
Kasztany piec na blasze w piekarniku z niewielk ilo ci wody, a b d mi kkie.
Nast pnie przestudzi , obra ze skórki i przepo owi .
Kie ki sojowe umy i blanszowa w osolonej wodzie oko o 1 minuty.
Op uka zimn wod .
Serek tofu pokroi na pod u ne plasterki.
Na patelni rozgrza oliw z orzeszków ziemnych i usma y plasterki tofu na z oty kolor.
Serek os czy z t uszczu i przestudzi .
Ogórek umy i pokroi na plasterki.
Imbir obra i pokroi w cieniutkie talarki.
Ananas obra , pokroi na plastry, usuwaj c przy tym twardy rodek.
Sk adniki sa atki prze o y do miski i wymiesza .
Przygotowa sos.
Orzeszki ziemne upra y na suchej patelni, nast pnie zemle w mikserze.
Chili przekroi wzd u , usun nasionka i bardzo cienko posieka .
Past z krewetek, sok z limonki, sól, oliw z orzeszków ziemnych wymiesza z sob i
doda orzeszki ziemne i chili.
Wymiesza .
Sosem pola sa atk .
Sa atka rybna (Meksyk)
23
4 du e pomidory
80 dag filetów z dorsza
4 y ki soku z cytryny
2 czerwone cebule
2 szklanki bulionu warzywnego
awokado
olej
2 y ki oliwy
sól, pieprz cayenne
Sposób wykonania :
Dorsza op uka , pokroi w paski.
Skropi sokiem z cytryny, oprószy sol i pieprzem cayenne.
Olej rozgrza na patelni, w o y do ryby, usma y na rumiano z obu stron.
Cebule obra , pokroi w kr ki.
Pomidory op uka , pokroi w plasterki, u o y na pó misku.
Ryby i cebul po o y na pokrojonych pomidorach.
Awokado obra .
Po ow zmiksowa z bulionem, dwoma y kami soku z cytryny i oliw .
Przyprawi do smaku sol i pieprzem cayenne.
Pozosta e awokado pokroi w kostk , skropi reszt soku.
Sa atk pola sosem, posypa awokado.
Sa atka rybna
10 plastrów w dzonego ososia
olej
1 awokado
1 cytryna
50 dag filetów rybnych
4 y ki majonezu
1/3 szklanki mietanki
1 y ka chrzanu
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Salaterk wy o y 5 plastrami ososia.
Filety z ryby ugotowa , rozdrobni .
Majonez zmiesza z sokiem z cytryny, doda chrzan, ubit mietank , ryby, przypraw .
Na ko cu po czy z pokrojonym owocem awokado.
Sa atk wy o y na roz o one plastry ososia, przykry pozosta ymi p atami,
udekorowa .
24
Sa atka rybna
1 kg makreli wie ej
puszka fasoli szparagowej
puszka groszku
2 jab ka
majonez
liwki z kompotu
Sposób wykonania :
wie e makrele ugotowa , usun o ci i pokroi w kostk .
Pó opakowania fasoli szparagowej i tyle groszku zielonego odcedzi z zalewy i
domiesza do ryby, doda jab ka pokrajane w kostk .
Zala wszystko s oikiem majonezu, doprawi smakowo.
Na dno szklanej salaterki da warstw po ówek liwek z kompotu.
Potem grub warstw przygotowanej sa atki z majonezem, a w ko cu pouk ada
po ówki 1iwek i w ka d na o y po troszku zielonego groszku.
Sa atka nie tylko interesuj co wygl da, ale jest pyszna.
Sa atka szanghajska
kapusta peki ska
2 kwa ne jab ka
majonez
musztarda
upra one ziarnka sezamu
posiekane orzechy w oskie
Sposób wykonania :
Kapust drobno poszatkowa , jab ka zetrze na grubej tarce.
Majonez doprawi niewielk ilo ci musztardy, wymiesza z kapust i jab kami,
doprawi sol i pieprzem.
Przed podaniem posypa sezamem i orzechami.
Sa atka sojowa z pieczarkami
30 dag kie ków sojowych
15 dag pieczarek
25
10 dag zielonego groszku
2 pomidory
1 p czek rzodkiewek
1 cebula
1 z bek czosnku
sok z 1/2 cytryny
kilka li ci zielonej sa aty
2 y ki oleju sa atkowego
1 y ka sosu sojowego
1 y eczka octu winnego
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kie ki op uka .
Umyte pieczarki wrzuci na minut do wrz cej osolonej wody, odcedzi , op uka zimn
wod , pokroi w plasterki, skropi sokiem z cytryny.
Groszek ugotowa , odcedzi .
Pomidory sparzy , obra ze skórki, podzieli na wiartki.
Rzodkiewki umy i pokroi w plasterki.
Cebul obra i pokroi ; czosnek posieka i rozetrze .
Kie ki, groszek i pieczarki delikatnie wymiesza zalew sporz dzon z oleju
sa atkowego, sosu sojowego, octu, cebuli i czosnku.
Przyprawi sol i pieprzem.
Dno salaterki wy o y li mi sa aty, na rodku u o y sa atk sojow , a boki przybra
pomidorami i rzodkiewk .
Sa atka ze ledzi
6 ledzi mleczaków
5 ogórków kiszonych lub konserwowych
3 - 5 jab ek
2 cebule
pieprz
cynamon
go dziki
7 dag cukru
olej
Sposób wykonania :
ledzie namoczy na 18 godzin.
Po ich wypatroszeniu oddzieli mlecz do fajansowej miseczki.
ledzie podzieli na 1,5 cm dzwonka.
Potem obra ze skórki kiszone lub konserwowe ogórki, pokraja w bardzo cienkie ma e
plasterki.
1 Alzacka sa atka z buraków 1/2 ugotowanych buraków 1 szklanka fasoli "Ja " 1 cebulka dymka 2 y ki soku z cytryny 1 y ka musztardy 1 z bek czosnku 1 y ka posiekanego kopru 1 y ka majeranku szczypta kminku 2 go dziki 6 y ek oliwy sól, pieprz Sposób wykonania : Fasol namoczy przez par godzin, ugotowa i odcedzi . Buraki pokroi w plasterki. Dymk posieka . Przygotowa sos : musztard rozetrze z sokiem cytrynowym, zmia d onym czosnkiem, zmielonymi przyprawami i zio ami, dodaj c oliw . Fasol , buraki i cebul wymiesza i pola sosem. Bia a sa atka 2 bia e rzodkwie 2 jab ka 10 dag truskawek sos : 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki mietany kremówki 2 y ki soku z cytryny cukier szczypta imbiru. Sposób wykonania : Rzodkiew umy , obra i pokroi na cienkie plasterki. Jab ka umy , usun gniazda nasienne i pokroi w kostk Truskawki umy , os czy i poprzekrawa na pó . Wszystkie sk adniki wymiesza .
2 Sos : mietan ubi , wymiesza z jogurtem, cukrem i imbirem. Sa atk skropi sokiem z cytryny i pola sosem. Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów I 35 dag wie ych grzybów 15 dag gotowanych ziemniaków zielony koperek 0,125 l m odej mietany lub majonezu sól, pieprz Sposób wykonania : Ugotowane, ostudzone grzyby pokraja w plasterki, a ziemniaki w kostk . Wymiesza ze mietan lub majonezem, przyprawi sol i pieprzem, doda posiekany koperek. Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów II 40 dag pieczarek 4 jaja 3 y ki soku ze wie ej cytryny 3 y ki oleju pieprz sól zielony koperek Sposób wykonania : Pieczarki ugotowa w lekko zakwaszonej wodzie. Jaja ugotowa na twardo. Sk adniki pokraja w kostk , doda sól, pieprz, zala olejem wymieszanym z cytryn i posypa posiekanym koperkiem. Bia ostocka sa atka ze wie ych grzybów III 40 dag kapeluszu borowików sok ze wie ej cytryny 4 y ki oleju 2 redniej wielko ci cebule
3 25 g koniaku natka zielonej pietruszki Sposób wykonania : Oczyszczone borowiki pokraja wzd u , przep uka w lekko zakwaszonej wodzie, osuszy ciereczk i sma y na rozgrzanym oleju oko o 8 minut. Osobno lekko poddusi posiekan cebul . Wymiesza sk adniki, doda sok z cytryny, sól, pieprz i jeszcze chwil przesma y . Nast pnie doda koniak i pietruszk , odstawi w ch odne miejsce, najlepiej na oko o 3 godziny. Czerwona kapusta z bakaliami 1 ma a g ówka czerwonej kapusty 10 dag rodzynków 10 dag orzechów 1 pomara cza 10 dag fig sok z 1/2 cytryny 2 y ki oliwy z oliwek Sposób wykonania : Rodzynki namoczy w niewielkiej ilo ci letniej wody, odcedzi . Kapust drobno poszatkowa , skropi sokiem z cytryny. Orzechy poszatkowa , pomara cz obra , pokroi w trójk ty, figi w kostk . Sk adniki po czy i skropi oliw . Kolorowa sa atka z orzechami 30 dag rze uchy 30 dag rukoli 20 dag cykorii radicchio 20 dag pieczarek 35 dag liwek 6 kozich twaro ków 80 g upra onych orzechów macadamia 60 ml czerwonego wina 1 y eczka miodu 2 y ki soku z cytryny 6 y ek oliwy z oliwek 2ga zki melisy
4 sól, pieprz Sposób wykonania : Rze uch op uka i os czy . Rukol i radicchio oczy ci , umy i osuszy , radicchio pokroi w cienkie paseczki. Pieczarki oczy ci i pokroi w wiartki. liwki umy , osuszy , przekroi na pó , po usuni ciu pestek pokroi w cienkie plasterki. Serki kozie pokroi w wiartki. Orzechy grubo posieka . Wszystkie przygotowane sk adniki u o y dekoracyjnie na 4 talerzach. Sos: wino dok adnie wymiesza z miodem, sokiem z cytryny, sol i pieprzem. Doda oliw i ubi . Melis umy , osuszy , listki oderwa od ga zek, posieka i wymiesza z dressingiem. Sa atk pola sosem i podawa . Kiszona kapusta z porami 1/2 kg kapusty kiszonej 3 - 4 pory 1 jab ko 1/2 p czka koperku 1 jogurt naturalny 1 y eczka kminku sól, pieprz Sposób wykonania : Bia e cz ci porów drobno pokraja , koperek posieka , jab ko zetrze na tarce o du ych oczkach. Wszystkie sk adniki doda do op ukanej kapusty. Jogurt po czy z kminkiem, sol , pieprzem i wymiesza z sa atk . Królewska sa atka z jab kami i orzechami 6 ziemniaków 3 jajka 2 jab ka 4 y ki soku z cytryny 5 orzechów w oskich 2 y ki majonezu 2 y ki jogurtu naturalnego kilka ga zek koperku
5 sól, pieprz Sposób wykonania : Ziemniaki dok adnie umy , wrzuci do osolonego wrz tku, gotowa oko o 20 minut. Odcedzi i ostudzi . Ziemniaki obra , pokroi w grub kostk . Jajka ugotowa na twardo, ostudzi . Obra ze skorupek, pokroi w wiartki. Orzechy wy uska z upinek, rumieni 1 - 2 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Jab ka obra , przekroi na pó , wyci gniazda nasienne. Pokroi w kostk , skropi y k soku z cytryny. Jogurt, majonez i reszt soku z cytryny wymiesza , przyprawi do smaku sol i pieprzem. Koperek umy , posieka . Ziemniaki, orzechy, jab ka i jajka w o y do salaterki, delikatnie wymiesza . Pola sosem i posypa koperkiem. Mazurska sa atka z marchwi 30 dag marchwi g ówka sa aty ó tko 2 dag mas a ocet sól, pieprz Sposób wykonania : Ugotowa do mi kko ci marchewki w du ej ilo ci wody. Po ugotowaniu wyj je z wody i zupe nie ostudzi , po czym pokraja na kawa eczki i w o y w salaterk wys an listkami sa aty. Rozetrze jedno ugotowane ó tko z y k mas a, doda ocet, sól i pieprz do smaku. Sosem pola marchew. Pikantna sa atka z indykiem 40 dag piersi indyka y ka oleju 1/2 ogórka p czek dymki du y pomidor p czek rzodkiewek
6 1/2 p czka szczypiorku 1/2 p czka koperku 2 y ki octu winnego lub soku z cytryny y ka musztardy 7 y ek oliwy szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Mi so op uka , osuszy , oprószy sol i pieprzem. Obsma y na rozgrzanym oleju z obu stron. Nast pnie zmniejszy ogie i dosma y po 5 minut z ka dej strony. Mi so ostudzi , pokroi na w skie paseczki. Dymk i rzodkiewki oczy ci , umy i pokroi na cienkie kr ki. Ogórek obra , przekroi wzd u na wiartki, a potem na talarki. Pomidor umy , pokroi w kostk . Szczypiorek i koperek op uka i drobno posieka . Warzywa i mi so w o y do miski. Ocet lub sok, sól, pieprz, cukier i oliw roztrzepa widelcem, a sk adniki si po cz . Tym sosem pola sa atk . Ca o dok adnie wymiesza . Pikantna sa atka z krabów 20 dag szparagów 7 paluszków krabowych 7 ma ych kolb kukurydzy (ugotowanych) lub ziarna z dwóch du ych 4 y ki oliwy z oliwek 1 y ka soku z cytryny 1 p aska y ka musztardy 4 krople sosu tabasco szczypta pieprzu cayenne sól, pieprz czarny 2 du e papryki (zielona i czerwona) 3 - 4 dymki Sposób wykonania : Szparagi w o y do wrz tku i gotowa przez 5 minut, odcedzi . Utrze oliw , sok z cytryny, musztard , sos tabasco, pieprz cayenne, sól i czarny pieprz. W salaterce u o y szparagi, pokrojone mi so z krabów, kukurydz , papryk pokrojon w kostk i plasterki dymki. Wszystkie sk adniki pola sosem.
7 Pikantna sa atka z rokpolem 1/2 ma ej g ówki kapusty bia ej 1/2 ma ej g ówki kapusty czerwonej 2 jajka 10 dag uskanych orzechów w oskich 10 dag sera rokpol p czek natki pietruszki 6 y ek oleju 2 y ki octu winnego 1/2 y eczki musztardy sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci , drobno poszatkowa . Ser pokruszy . Po ow orzechów pokroi , reszt posieka . Natk op uka , posieka . Kapust , rokpol i pokrojone orzechy wymiesza . Ocet winny wymiesza ze szczypt soli, pieprzu i musztard . Uciera , wlewaj c powoli olej. Doda natk i posiekane orzechy, wymiesza . Sa atk pola sosem, wstawi na 1 godzin do lodówki. Jajka ugotowa na twardo. Gdy wystygn , obra , pokroi w wiartki i doda do sa atki. Pikantna sa atka z soczewicy 40 dag filetów z piersi kurczaka 2 puszki (po 425 ml) soczewicy 1 ma a puszka ananasów w kawa kach 2 selery naciowe 2 ma e marchewki 3 y ki octu z bia ego wina 5 y ek oleju 2 y ki mas a lub margaryny 1 y eczka musztardy 1 y eczka curry sól, grubo mielony pieprz Sposób wykonania : Umy i dobrze osuszy filety z kurczaka. Rozgrza na patelni 2 y ki t uszczu, sma y mi so na z oty kolor po 4 - 5 minut z ka dej
8 strony. Posypa sol i grubo mielonym pieprzem. Wyj soczewic na sitko, krótko przela zimn wod , dok adnie os czy . Os czy na sitku ananasy (syrop zla do drugiego naczynia). Oczy ci marchew i selery, op uka pod bie c wod . Cz ci zielone selera od o y do dekoracji, odygi pokroi w plasterki. Pokroi marchew w cienkie s upki. Przygotowa pikantn marynat . W tym celu zmiesza ocet winny z odrobin syropu z ananasów (reszt syropu wykorzysta do innych celów). Doprawi do smaku sol , pieprzem, curry oraz y eczk musztardy. Po czy z olejem. W o y warzywa do du ej miski, a nast pnie dok adnie wymiesza . Brzeg miski udekorowa cz ciami zielonymi selera. Pokroi filety z kurczaka w cienkie plastry. U o y na sa atce, oprószy odrobin curry. Pola ca o marynat , odstawi na pó godziny pod przykryciem, aby sk adniki dobrze przesz y sosem. Podawa ze wie ym bia ym pieczywem. Ró owa sa atka 3 solone ledzie 2 ma e buraki jab ko 4 ziemniaki 25 dag gotowanej wieprzowiny 2 cebule 2 jajka 1/2 szklanki kwa nej g stej mietany 1/2 p czka natki pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania : ledzie dobrze wymoczy , os czy i oczy ci , podzieli na dzwonka. Ziemniaki i buraki ugotowa osobno w upinach, ostudzi , obra a nast pnie pokroi w grub kostk . Mi so pokroi na ma e kawa ki. Jajka ugotowa na twardo, obra i podzieli na wiartki. Cebule obra i posieka . Jab ko obra , oczy ci z nasion, mi sz pokroi w grub kostk . Natk op uka , os czy i posieka . Wszystkie sk adniki oprócz jajek i y eczki posiekanej natki w o y do miski, delikatnie wymiesza . mietan przyprawi szczypt soli i pieprzu, pola ni sa atk . Wierzch udekorowa jajkiem i posypa natk .
9 Sa atka azjatycka z kurczakiem 1/2 kg piersi kurczaka 5 y ek oleju wi zka broku ów czerwona papryka 5 szparagów z puszki 30 dag makaronu wst ki 3 y ki sosu sojowego 2 y ki oleju sezamowego 5 dag kie ków sojowych 2 y eczki sezamu sok z 1/2 cytryny kilka listków kolendry lub natki sól, pieprz Sposób wykonania : Mi so umy , osuszy , posypa sol i pieprzem. Filety u o y w brytfannie posmarowanej y k oleju, piec 15 minut. Ostudzi , pokroi w plastry. Papryk umy , usun pestki, mi sz pokroi w paski. Kie ki przela na sicie wrz tkiem. Broku y op uka , podzieli na ró yczki, gotowa 5 minut w osolonym wrz tku. Makaron ugotowa w osolonej wodzie. Odcedzi , wymiesza z olejem sezamowym, ostudzi . U o y w misce wraz z mi sem, papryk , broku ami i pokrojonymi szparagami. Sa atk posypa kie kami sojowymi i sezamem. Pozosta y olej wymiesza z sosem sojowym, sokiem z cytryny, szczypt soli i pieprzu. Sa atk pola sosem, ozdobi zielenin . Sa atka bankietowa z zielonym sosem 20 dag makaronu rurki 20 dag w dzonego ososia w p atach ma a g ówka sa aty lodowej 15 czarnych oliwek bez pestek 2 dojrza e awokado sok z cytryny 2 y ki oliwy 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 y ki drobno posiekanej bazylii
10 1/3 szklanki kwa nej mietany Sposób wykonania : Makaron ugotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzi na sicie i wystudzi . P aty ososia pokroi w paseczki. G ówk sa aty op uka , podzieli na li cie, porwa je na kawa ki albo pokroi w paski. Awokado przekroi wzd u na pó , wyj pestk . Po ówki owoców obra , pokroi w kostk i skropi sokiem z cytryny. Makaron wymiesza z ososiem, sa at , awokado i oliwkami. Sa atk skropi oliw . mietan zmiksowa z jogurtem i listkami bazylii. Kilkoma y kami sosu pola sa atk , pozosta y poda osobno. Sa atka Florida 1,5 szklanki ry u puszka krewetek lub krabów pomara cza ananas z puszki pó puszki kukurydzy szczypta startej ga ki muszkato owej gar migda ów s oik majonezu sól, pieprz Sposób wykonania : Ugotowany na sypko ry wymiesza z rozdrobnionymi krabami, start skórk ze sparzonej pomara czy, pokrojonymi w kostk pomara cz i ananasem oraz kukurydz . Doda wymienione przyprawy i obrane ze skórki i posiekane migda y i wymiesza wszystko z majonezem. Sa atk mo na przystroi cz stkami pomara czy i migda ami w skórce. Sa atka francuska 50 dag broku ów 2 twarde, mi siste pomidory 2 jaja ugotowane na twardo cebula 1/2 str ka czerwonej papryki 1/2 str ka ó tej papryki
11 natka pietruszki cukier sól sos 3 y ki g stego majonezu 2 y ki jogurtu naturalnego 2 - 3 z bki czosnku y ka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Broku y w o y do osolonego i lekko os odzonego wrz tku, gotowa oko o 10 minut, odcedzi , podzieli na ró yczki, odygi pokroi w kostk . Pomidory sparzone wrz tkiem i obrane ze skórki oraz jaja pokroi na wiartki, a papryk w cienkie paski. Z bki czosnku rozetrze z sol , dok adnie wymiesza z majonezem, jogurtem, sokiem cytrynowym i przyprawami. Po czy sk adniki sa atki, pola sosem, sch odzi . Przed podaniem posypa posiekan natk . Sa atka Giuseppe 2 bak a any str k czerwonej papryki str k zielonej papryki du a cebula 4 pomidory 4 - 5 z bków czosnku 2 y ki posiekanej rze uchy 2 y ki posiekanej natki pietruszki olej sos 4 y ki oliwy 2 y ki soku z cytryny y eczka przecieru pomidorowego 10 wydrylowanych zielonych oliwek szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : W rondlu rozgrza 2 y ki oleju, doda dwa roztarte z bki czosnku i chwil sma y , po czym w o y bak a any przekrojone na pó , zala szklanka wody i gotowa pod przykryciem oko o 12 minut.
12 Wyj y k cedzakow , ostudzi , obra , pokroi w pó plasterki, po czy z pokrojon w paseczki papryk , obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostk pomidorami i pokrojon w cienkie pó plasterki cebul . Przygotowa sos: dwie y ki wody, w której gotowa y si bak a any, wymiesza dok adnie z oliw , sokiem z cytryny, roztartym z sol czosnkiem, pieprzem, cukrem i przecierem pomidorowym oraz pokrojonymi w paseczki oliwkami. Pola nim sa atk , delikatnie wymiesza , przykry , wstawi na 2 - 3 godziny do lodówki. Przed ko cem posypa rze uch i natk . Sa atka grecka (Grecja) 1 ma a g ówka sa aty 1 wie y ogórek (15 dag) 1 z bek czosnku 3 - 4 dymki lub 1 cebula (10 dag) 2 - 3 pomidory (30 dag) 1 czerwona papryka (15 dag) 10 dag sera feta 1 filet ledzia solonego (matias, 15 dag) 6 - 8 dowolnych oliwek 1 y eczka oregano lub tymianku 2 y ki oliwy 1/2 y ki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Sa at op uka , os czy i porozrywa na ma e kawa ki. Czosnek obra , op uka , przekroi i natrze nim salaterk . Do salaterki w o y sa at . Ogórek umy , obra i pokroi w cienkie plasterki. Dymk oczy ci , op uka , cebulk pokroi na talarki, a szczypior na 2-centymetrowe kawa ki. Pomidory (ze skórk ) umy , os czy i pokroi w cienkie plasterki. Papryk umy , os czy , oczy ci z pestek i pokroi w cienkie kr ki. Ser pokruszy lub pokroi w kostk . Wszystkie sk adniki lekko wymiesza z sa at . Doprawi sol i pieprzem. Oliw po czy z sokiem z cytryny, pola tym sosem sa atk i jeszcze raz delikatnie wymiesza . ledzie op uka i pokroi w paski. Sa atk przybra ledziem i oliwkami, posypa oregano. Podawa ze wie ym bia ym pieczywem.
13 Sa atka grzybowa z roszponk 4 y ki bia ej fasoli (ze s oika) 4 y ki oliwy z oliwek 1/2 y eczki ziarenek any u 3 y ki octu balsamico 1 y eczka cukru 1 czerwona cebula 150 g roszponki 200 g kurek sól, pieprz Sposób wykonania : Fasol prze o y na sitko, op uka i dok adnie os czy . Chwil podgrzewa z ziarenkami any u na 2 y kach lekko podgrzanej oliwy. Doda 2 y ki octu, doprawi pieprzem, sol i cukrem. Cebul obra , pokroi w kostk , wymiesza z fasol , warzywa wystudzi . Roszponk przebra , oczy ci , umy i osuszy . Kurki oczy ci , przetrze wilgotn ciereczk lub szybko op uka . Na patelni rozgrza 2 y ki oliwy, w o y grzyby i krótko sma y na ostrym ogniu. Pola 1 y k octu, doprawi sol i pieprzem. Roszponk i fasol wy o y na talerze, nast pnie wy o y kurki. Sa atk natychmiast podawa . Sa atka holenderska z cykorii 2 rednie cykorie 1 g ówka sa aty zielonej 1/2 czerwonej papryki gar rodzynków gar orzechów 1 pomara cza 3 y eczki oliwy z oliwek lub majonez sojowy sól Sposób wykonania : Rodzynki namoczy w przegotowanej, letniej wodzie, odcedzi . Sa at dok adnie umy , osuszy , porwa na kawa ki, cykori i papryk pokraja w paski, orzechy posieka . Obran i podzielon na wiartki pomara cz pokraja w trójk ty. Sk adniki po czy . Przed samym podaniem doda majonez lub oliw , sól i wymiesza .
14 Sa atka jab kowa z sosem rumowym 50 dag jab ek 25 dag jasnych winogron sok z 1/2 cytryny 100 ml bia ego pó wytrawnego wina 3 y ki cukru 1 y ka miodu szczypta imbiru szczypta cynamonu 30 ml bia ego rumu 4 y ki wiórków kokosowych 4 daktyle Sposób wykonania : Jab ka umy , obra , podzieli na wiartki, usun gniazda nasienne, po czym pokroi w kostk . Winogrona umy , zdj skórk , owoce przekroi na pó i usun pestki. Pokrojone jab ka i winogrona wymiesza z sokiem z cytryny, winem i cukrem. Owoce przykry i odstawi na 2 godziny. Nast pnie sa atk prze o y na sito i zebra sp ywaj c marynat . Marynat gotowa tak d ugo na ma ym ogniu, a wyparuje do po owy obj to ci. Dalej doda miód, wymiesza , doprawi cynamonem, imbirem i rumem. Sa atk pola sosem, wymiesza , na o y do salaterek lub wydr onych skorupek orzecha kokosowego, posypa wiórkami kokosowymi i udekorowa daktylami. Sa atka jarzynowa 30 dag makaronu muszelki (najlepiej w trzech kolorach) 4 y ki zielonych oliwek faszerowanych papryk ó ta papryka czerwona i bia a cebula 6 pomidorów cukinia 2 z bki czosnku 4 y ki kaparów 4 y ki posiekanej natki pietruszki 2 y ki soku z cytryny 6 y ek oliwy sól, pieprz Sposób wykonania :
15 Makaron ugotowa zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dok adnie os czy , wystudzi . Warzywa oczy ci i umy . Cukini pokroi w niewielk kostk , wrzuci do osolonego wrz tku, gotowa 2 minuty, os czy na sicie. Papryk pokroi w kostk , oliwki w plastry. Cebule obra , pokroi na talarki. Pomidory sparzy , zdj skórk , mi sz pokroi w drobn kostk . W salaterce wymiesza cukini , pomidory, oliwki, papryk , cebul , kapary natk i makaron. Z bki czosnku obra , wycisn przez prask , wymiesza z sa atk . Sok z cytryny utrze ze szczypt soli i pieprzu. Dalej uciera wlewaj c oliw . Sa atk pola sosem. Sa atka jarzynowa z majonezem Sposób wykonania : wier kilograma w oszczyzny z roso u (marchew, seler, pietruszka), szklanka zielonego groszku z puszki, kilka ziemniaków ugotowanych w upinach, wie y ogórek, 4 pomidory, 2 korniszony, kilka grzybków marynowanych, p czek zielonej pietruszki, cebula, kilka y ek majonezu. Wszystko pokroi i wymiesza . Doprawi do smaku, pola majonezem i udekorowa zielenin . Sa atka kalafiorowa 1/2 ma ego kalafiora surowego 1 puszka kukurydzy 20 dag w dzonego kurczaka 1/2 torebki ugotowanego ry u majonez czosnek bazylia koperek sól, pieprz Sposób wykonania : Pokroi kalafior na ma e kawa ki, doda kukurydz , pokrojonego w paseczki w dzonego
16 kurczaka oraz ostudzony ry . Do majonezu doda wszystkie przyprawy. Kalafior wymiesza z sosem. Sa atka kanapkowa 20 dag sera ó tego 20 dag grzybów marynowanych lub korniszonów cebula jab ko majonez sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania : Ser zetrze na tarce, grzyby pokroi drobno, doda rozdrobnione jab ko i cebul , razem wymiesza . Majonez doprawi smakowo i doda do sa atki. Sa atka makaronowa 25 dag makaronu widerki 4 pomidory 3 dag suszonych pomidorów z oliwy 10 czarnych oliwek bez pestek 2 y ki zrumienionych na patelni orzeszków pinii 2 y ki wiórków parmezanu listki wie ej bazylii do przybrania sos: 4 y ki posiekanej wie ej bazylii 1 zgnieciony z bek czosnku 2 y ki startego parmezanu 4 y ki oliwy 2 y ki soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Przygotowa sos: sk adniki w o y do miseczki i ubija trzepaczk rózgow , a si po cz . Makaron ugotowa al dente w posolonej wodzie, wy o y na sito, przela gor c wod i
17 dok adnie os czy . Prze o y do miski i po czy z sosem. Oliwki os czy z zalewy. Suszone pomidory os czy z oliwy i pokroi w paski. Przygotowane sk adniki w o y do miski z makaronem i dok adnie wymiesza . Sa atk posypa orzeszkami i parmezanem. Podawa na ciep o lub na zimno, przybran wie bazyli . Sa atka makaronowa z mi sem i serem 35 dag spaghetti 20 dag pomidorków koktajlowych 2 marchewki 15 dag mro onego groszku 25 dag w dzonej pieczonej wieprzowiny 20 dag sera ementaler 1 p czek natki pietruszki 4 y ki octu z czerwonego wina 1 y eczka musztardy 8 y ek oleju ro linnego sól, pieprz Sposób wykonania : Spaghetti po ama , ugotowa w osolonej wodzie wed ug przepisu na opakowaniu, odcedzi , przela zim wod i dok adnie os czy . Pomidorki op uka i pokroi w cz stki. Marchewki obra , umy i pokroi w kostk . Groszek dusi oko o 5 minut w ma ej ilo ci wody i os czy . Mi so i ser pokroi w paski. Pietruszk op uka i osuszy , listki oderwa od ga zek. Ocet wymiesza z musztard , sol i pieprzem. Cienk stru k wlewa olej, stale mieszaj c. Sos wymiesza przygotowanymi sk adnikami. Sa atk odstawi na oko o 60 minut. Sa atka orlea ska 2 szklanki ugotowanego ry u 1 ma a puszka ananasa 25 dag mro onych krewetek 3 z bki czosnku 200 ml majonezu
18 1 y eczka curry 50 g pokrojonych w p atki migda ów 1 cytryna sól, pieprz Sposób wykonania : Obgotuj krewetki w wodzie zakwaszonej sokiem cytrynowym i aromatyzowanej pokrojon w paseczki skórk cytrynow . Odced . Wymieszaj ry z pokrojonymi ananasami i p atkami migda owymi. Wsyp krewetki, prze ó sa atk do szklanych pucharków. Ubij sos ze zmia d onego czosnku, majonezu, curry, pieprzu i soli. Polej sa atk , udekoruj adnymi krewetkami albo pokrojonymi w kostk pomidorami. Posyp ga zkami koperku. Sa atka owocowa w arbuzie 1 arbuz 2 brzoskwinie 2 morele 2 owoce kiwi 20 dag winogron 10 dag malin 10 dag wi ni sos 1/2 szklanki soku z pomara czy 1 y ka miodu 4 y ki rumu 2 y ki cukru szczypta cynamonu Sposób wykonania : Odci od góry 1/3 arbuza. Z wi kszej cz ci owocu usun pestki i wydr y y eczk kulki mi szu. Brzeg wydr onego arbuza naci w z bki. Pozosta e owoce umy , z moreli, brzoskwi i wi ni wyj pestki. Brzoskwinie i morele pokroi w du kostk , obrane kiwi - w plasterki. Rozdrobnione owoce wymiesza z kulkami arbuza. Przygotowa sos: sok pomara czowy podgrzewa z cukrem, a gdy cukier si rozpu ci, ostudzi . Doda miód, rum, cynamon i wymiesza . Sa atk pola sosem, wstawi do lodówki na 2 godziny a nast pnie w o y do sch odzonego arbuza. Zamiast wi ni mo na u y do sa atki czere ni, ale wtedy nale y wzi nieco mniej cukru.
19 Sa atka owocowa z rumem 40 dag liwek jab ko 2 gruszki 5 moreli brzoskwinia 5 y ek rumu lub kilka kropelek olejku rumowego sok z 1 cytryny Sposób wykonania : Owoce umy i osuszy . Ze liwek, moreli i brzoskwini wyj pestki. Z jab ka i gruszek usun gniazda nasienne. Wszystkie owoce pokroi w du kostk , skropi sokiem z cytryny i po czy . Delikatnie wymiesza z rumem i prze o y do szklanych pucharków. Sa atk podawa sch odzon . Sa atka po grecku 2-3 pomidory 2 wie e ogórki cebulka dymka wie a ó ta papryka zielone oliwki oliwa z oliwek ser feta ocet winny wie a bazylia cukier sól Sposób wykonania : Pomidory i ogórki pokroi w drobn kostk . Cebulki - niech b dzie ich sporo - pokroi w cienkie plasterki w taki sposób, by powsta y cienkie kr ki. Papryk pokroi w cienkie paseczki. Wszystko po czy i wymiesza . Doda sól, y eczk cukru, skropi octem winnym, pola oliw - nie za obficie, gdy sa atka powinna by lekka i delikatna, wymiesza i chwil odczeka . Pokroi w kostk ser feta i po o y na wierzch, doda zielonych oliwek, posypa zielon
20 bazyli . Je li akurat takiej nie mamy, mo emy u y suszonej. Ca o skropi odrobin oliwy. Mo na podawa z bagietk albo greckim chlebem "pita" podgrzanym w piekarniku i kieliszkiem sch odzonego bia ego lub ró owego wina. Sa atka po kurpiowsku g ówka sa aty zwyczajnej 1 dag s oniny 2 y ki wody sól y ka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Umy sa at podzieli na li cie i u o y w salaterce. Drobno pokraja s onin i sma y na patelni do lekkiego zarumienienia skwarek, które oddzieli . Odstawi do przestudzenia, ale do ciep ego jeszcze t uszczu doda sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Sa at pola sosem i posypa skwarkami. Sa atka rakowa z ry em 15 dag ry u 13 dag selera naciowego 30 g czarnych oliwek 2 awokado 4 y ki soku z limetki 4 - 8 li ci sa aty 1/2 p czka koperku 1 cebula 20 dag kwa nej mietany 2 y ki majonezu 3 y ki mleka 20 dag mi sa z raków 12 plasterków limetki kwiaty ogórecznika do ozdoby pieprz sól czosnkowa Sposób wykonania :
21 Ry gotowa oko o 20 minut w 300 ml osolonej wodzie i wystudzi . Seler oczy ci i pokroi w plastry. Oliwki pokroi w cz stki. Awokado przekroi na pó , usun pestki. Z mi szu wykroi kulki i skropi 2 y kami soku z limetki. Li cie sa aty i koperek op uka i dok adnie osuszy , koperek posieka . Cebul obra i pokroi w kostk . mietan wymiesza z majonezem, mlekiem 2 y kami soku z limetki, cebul i koperkiem. Sos doprawi sol czosnkow i pieprzem. Ry ostro nie wymiesza z mi sem z raków, selerem, awokado, oliwkami i sosem. Sa atk na krótko odstawi , ozdobi sa at , limetk i ogórecznikiem. Sa atka rosyjska 25 dag buraków wik owych 25 dag ziemniaków 10 dag marchwi 15 dag ogórków kiszonych 20 dag cebuli 20 dag kapusty kiszonej natka pietruszki koperek zaprawa wier szklanki 6% octu owocowego (np. jab kowego) lub sok z du ej cytryny pó szklanki oleju y ka cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Buraki umy , w o y do nie osolonego wrz tku lekko zakwaszonego octem winnym i gotowa oko o 50 minut, po czym prze o y na chwil do zimnej wody, obra ze skórki i pokroi w wier plasterki lub kostk . Oskroban marchew ugotowa osobno (równie w nie solonej wodzie), sch odzi , pokroi podobnie jak buraki. Cebul pokroi w drobn kostk . Ziemniaki ugotowa w mundurkach w osolonej wodzie, obra i pokroi w nieco wi ksz kostk . Ogórki obra i drobno pokroi , kapust posieka . Ocet i olej wla do rondelka, doprawi , zagotowa i ostudzi (sok z cytryny wymiesza z olejem i przyprawami). Aby buraki nie zafarbowa y ca ej sa atki, nale y skropi je olejem. Po czy wszystkie warzywa. Wla zapraw i delikatnie wymiesza (zamiast kwa niej zaprawy mo na u y
22 majonezu). Prze o y sa atk do salaterki i posypa natk lub koperkiem. Sa atka "rujak" (Singapur) na sa atk 120 g kie ków sojowych 200 g jadalnych kasztanów 350 g serka tofu 1 ogórek sa atkowy 2 y ki oliwy z orzeszków ziemnych kawa ek imbiru ma y wie y ananas na sos 40 g orzeszków ziemnych 1 str k czerwonego chili 2 y eczki pasty z krewetek 1 y eczka soku z limonki 3 y ki oliwy z orzeszków ziemnych 1/2 y eczki soli Sposób wykonania : Kasztany piec na blasze w piekarniku z niewielk ilo ci wody, a b d mi kkie. Nast pnie przestudzi , obra ze skórki i przepo owi . Kie ki sojowe umy i blanszowa w osolonej wodzie oko o 1 minuty. Op uka zimn wod . Serek tofu pokroi na pod u ne plasterki. Na patelni rozgrza oliw z orzeszków ziemnych i usma y plasterki tofu na z oty kolor. Serek os czy z t uszczu i przestudzi . Ogórek umy i pokroi na plasterki. Imbir obra i pokroi w cieniutkie talarki. Ananas obra , pokroi na plastry, usuwaj c przy tym twardy rodek. Sk adniki sa atki prze o y do miski i wymiesza . Przygotowa sos. Orzeszki ziemne upra y na suchej patelni, nast pnie zemle w mikserze. Chili przekroi wzd u , usun nasionka i bardzo cienko posieka . Past z krewetek, sok z limonki, sól, oliw z orzeszków ziemnych wymiesza z sob i doda orzeszki ziemne i chili. Wymiesza . Sosem pola sa atk . Sa atka rybna (Meksyk)
23 4 du e pomidory 80 dag filetów z dorsza 4 y ki soku z cytryny 2 czerwone cebule 2 szklanki bulionu warzywnego awokado olej 2 y ki oliwy sól, pieprz cayenne Sposób wykonania : Dorsza op uka , pokroi w paski. Skropi sokiem z cytryny, oprószy sol i pieprzem cayenne. Olej rozgrza na patelni, w o y do ryby, usma y na rumiano z obu stron. Cebule obra , pokroi w kr ki. Pomidory op uka , pokroi w plasterki, u o y na pó misku. Ryby i cebul po o y na pokrojonych pomidorach. Awokado obra . Po ow zmiksowa z bulionem, dwoma y kami soku z cytryny i oliw . Przyprawi do smaku sol i pieprzem cayenne. Pozosta e awokado pokroi w kostk , skropi reszt soku. Sa atk pola sosem, posypa awokado. Sa atka rybna 10 plastrów w dzonego ososia olej 1 awokado 1 cytryna 50 dag filetów rybnych 4 y ki majonezu 1/3 szklanki mietanki 1 y ka chrzanu sól, pieprz Sposób wykonania : Salaterk wy o y 5 plastrami ososia. Filety z ryby ugotowa , rozdrobni . Majonez zmiesza z sokiem z cytryny, doda chrzan, ubit mietank , ryby, przypraw . Na ko cu po czy z pokrojonym owocem awokado. Sa atk wy o y na roz o one plastry ososia, przykry pozosta ymi p atami, udekorowa .
24 Sa atka rybna 1 kg makreli wie ej puszka fasoli szparagowej puszka groszku 2 jab ka majonez liwki z kompotu Sposób wykonania : wie e makrele ugotowa , usun o ci i pokroi w kostk . Pó opakowania fasoli szparagowej i tyle groszku zielonego odcedzi z zalewy i domiesza do ryby, doda jab ka pokrajane w kostk . Zala wszystko s oikiem majonezu, doprawi smakowo. Na dno szklanej salaterki da warstw po ówek liwek z kompotu. Potem grub warstw przygotowanej sa atki z majonezem, a w ko cu pouk ada po ówki 1iwek i w ka d na o y po troszku zielonego groszku. Sa atka nie tylko interesuj co wygl da, ale jest pyszna. Sa atka szanghajska kapusta peki ska 2 kwa ne jab ka majonez musztarda upra one ziarnka sezamu posiekane orzechy w oskie Sposób wykonania : Kapust drobno poszatkowa , jab ka zetrze na grubej tarce. Majonez doprawi niewielk ilo ci musztardy, wymiesza z kapust i jab kami, doprawi sol i pieprzem. Przed podaniem posypa sezamem i orzechami. Sa atka sojowa z pieczarkami 30 dag kie ków sojowych 15 dag pieczarek
25 10 dag zielonego groszku 2 pomidory 1 p czek rzodkiewek 1 cebula 1 z bek czosnku sok z 1/2 cytryny kilka li ci zielonej sa aty 2 y ki oleju sa atkowego 1 y ka sosu sojowego 1 y eczka octu winnego sól, pieprz Sposób wykonania : Kie ki op uka . Umyte pieczarki wrzuci na minut do wrz cej osolonej wody, odcedzi , op uka zimn wod , pokroi w plasterki, skropi sokiem z cytryny. Groszek ugotowa , odcedzi . Pomidory sparzy , obra ze skórki, podzieli na wiartki. Rzodkiewki umy i pokroi w plasterki. Cebul obra i pokroi ; czosnek posieka i rozetrze . Kie ki, groszek i pieczarki delikatnie wymiesza zalew sporz dzon z oleju sa atkowego, sosu sojowego, octu, cebuli i czosnku. Przyprawi sol i pieprzem. Dno salaterki wy o y li mi sa aty, na rodku u o y sa atk sojow , a boki przybra pomidorami i rzodkiewk . Sa atka ze ledzi 6 ledzi mleczaków 5 ogórków kiszonych lub konserwowych 3 - 5 jab ek 2 cebule pieprz cynamon go dziki 7 dag cukru olej Sposób wykonania : ledzie namoczy na 18 godzin. Po ich wypatroszeniu oddzieli mlecz do fajansowej miseczki. ledzie podzieli na 1,5 cm dzwonka. Potem obra ze skórki kiszone lub konserwowe ogórki, pokraja w bardzo cienkie ma e plasterki.