1
Beszamel
12 dag mas a
2 dag m ki
0,25 l mietanki
4 ó tka
bulion
Sposób wykonania :
Na Mazowszu jest zwany "królem sosów".
wiartk m odego mas a przesma y z y k m ki, rozprowadzi dwoma y kami
bulionu i dolewa po trosze szklank m odej mietanki, przegotowanej poprzednio.
Posoli , rozcieraj c ci gle w rondlu kopystk .
Gotowa d ugo do g sto ci i pilnuj c, aby si nie przypali o.
Gdy ostygnie, zaprawi czterema ó tkami, rozbitymi z y k mietany.
Takim beszamelem polewa si indyka.
Doskona odmian jest do ciel ciny lub sztuki mi sa.
Mo na utrze i korzonek chrzanu, oparzy , wycisn sok z chrzanu i zmiesza ten e sok
z beszamelem, od razu zg stnieje.
Czerwony sos pikantny
3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki
sok z 1/2 cytryny
ma a cebula bardzo drobno pokrojona w kostk
2 y ki drobno posiekanego selera naciowego
1 y ka posiekanej natki pietruszki
1 y ka chrzanu
1 y ka sosu Worcestershire
1 y ka sosu Tabasco
cukier
1 y ka koncentratu pomidorowego
sól, wie o mielony pieprz
Sposób wykonania :
Wszystkie sk adniki wymiesza , sch odzi .
Podawa jako Dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.
2
Dip ogórkowy tzatziki (Grecja)
2 serki homogenizowane
1 g sty jogurt naturalny
1 wie y ogórek (15 dag)
2 z bki czosnku
2 y ki oliwy
2 y ki koperku
sól
bia y pieprz
Sposób wykonania :
Ogórek umy , obra , zetrze na tarce do jarzyn i odcisn sok.
Czosnek obra i przecisn przez prask .
Serki wymiesza z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem, oliw i koperkiem.
Doprawi sol i pieprzem.
Podawa sch odzony.
Kaparowy sos majonezowy
3/4 szklanki majonezu
1 y ka musztardy dijo skiej
1 y ka posiekanych ogórków marynowanych
2 y ki posiekanych kaparów
1 y ka posiekanej natki pietruszki
1 y ka posiekanego szczypiorku
sok z cytryny
szczypta cukru
utarty z bek czosnku
sól, wie o zmielony pieprz
Sposób wykonania :
Wszystkie sk adniki wymiesza i sch odzi .
Podawa jako dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.
Ostry sos do chipsów (Meksyk)
2 awokado
150 ml naturalnego jogurtu
2 y ki oliwy
3
y ka soku z cytryny
1/2 p czka natki
czerwona papryka
czerwona cebula
sól, pieprz cayenne
Sposób wykonania :
Awokado obra , usun pestki, mi sz zmiksowa z jogurtem, oliw i sokiem.
Doda posiekan natk oraz papryk i cebul pokrojon w drobn kostk .
Gotowy sos mocno przyprawi do smaku sol oraz pieprzem cayenne.
Paprykowy dip (Meksyk)
4 du e zielone papryki
3 pomidory
3 czerwone cebule
1/2 p czka natki
z bek czosnku
y ka soku z cytryny
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Str ki papryki op uka , u o y na blasze, wstawi do gor cego piekarnika na 5 minut.
Ostudzi , obra ze skórki, oczy ci z pestek, pokroi w wiartki.
Czosnek obra , przecisn przez prask .
Natk op uka , posieka .
3/4 pokrojonej papryki zmiksowa na jednolit mas z oliw i natk , czosnkiem i sokiem
z cytryny.
Dip przyprawi do smaku sol i pieprzem.
Pomidory pola wrz tkiem, obra .
Cebule obra .
Pomidory, cebul i pozosta papryk pokroi w niewielk kostk , wymiesza z dipem.
Podawa z tortillami lub du ymi chipsami.
Sos agrestowy do ciel ciny
25 dag zielonego agrestu
2 dag mas a
3 dag cukru
szczaw
4
szczypiorek
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Agrest wyp uka , doda mas o i dusi pod przykryciem, dolewaj c po trochu wody, a
powstanie g sta masa.
Przetrze , doda cukier, przyprawi sol i pieprzem.
Chwil gotowa .
Posypa posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
Sos bearnaise
2 y ki estragonu ( wie ego)
3 y ki octu winnego
1/2 fili anki mas a w ma ych porcjach
2 ó tka
y ka wody
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Estragon, ocet, ó tka oraz wod wymieszaj.
Wszystko delikatnie podgrzej.
Kiedy jaja si zetn dodawaj po trochu mas o, stale mieszaj c.
Na ko cu dosmacz sokiem z cytryny, sol i pieprzem.
Sos bia y zwyczajny do mi s i ryb
2 dag mas a
1 dag m ki
0,125 l wywaru z mi sa lub ryb
3 dag mietany
Sposób wykonania :
Rozetrze na surowo m k z mas em, rozprowadzi roso em lub wywarem z ryb, doda
mietan , troszk siekanego zielonego koperku, zagotowa i pola potraw .
U ywa si do potrawek bia ych lub do ryb.
Szczególnie za do karasi.
5
Sos b yskawiczny
y ka d emu porzeczkowego
y ka musztardy
Sposób wykonania :
Zmiesza d em z musztard .
Podawa do mi s na zimno lub w dlin.
Najlepszy jest d em porzeczkowy, ale mo e te by urawinowy, borówkowy lub
powid a liwkowe.
Sos brusznicowy
40 g mas a
50 g m ki
0,3 l wody
0,2 l czerwonego wina
2 y ki konfitury z brusznic
sok z cytryny
cukier
sól,
Sposób wykonania :
Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , dola wod i wino, nast pnie doda brusznice i
ugotowa g st sos.
Posoli do smaku, doda cukier i sok z cytryny.
Sos cebulowy podlaski do kotletów baranich
20 dag cebuli
0,125 l mleka
2 dag mas a
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Cebule zala w rondelku wod i ugotowa , a b d zupe nie mi kkie.
Wod odcedzi , a cebule pognie na mas .
Zagotowa mleko i wla do rondelka z cebul , doda y k roztopionego mas a, sól i
6
nieco pieprzu.
Zagotowa raz i zaraz wyda .
Sos cebulowy rumiany do baraniny
20 dag cebuli
4 dag mas a
2 dag m ki
0,25 l bulionu
y ka octu
y eczka karmelu
Sposób wykonania :
Cebul obra , posieka , udusi w ma le.
Zaprawi m k , wla ocet i karmel, zagotowa .
Sos chrzanowo-jab kowy ze mietan do mi sa i w dlin
20 dag chrzanu
10 dag jab ek
0,125 l mietany
ó tko
sól
cukier
Sposób wykonania :
Chrzan dok adnie umy , obra i zetrze na tarce o drobnych oczkach.
Jab ka umy , obra i zetrze na tarce o du ych otworach, doda do chrzanu.
Jaja ugotowa na twardo, obra , wyj ó tko i rozetrze , doda mietan .
Chrzan wymiesza ze mietan , doprawi do smaku sol i pieprzem.
Podawa do zimnych mi s lub w dlin.
Sos chrzanowy
2 szklanki utartego chrzanu
pó szklanki octu (3%)
pó szklanki piernika pokruszonego i namoczonego w occie
szczypta cukru
7
sól
Sposób wykonania :
Wszystkie sk adniki doskonale utrze i w o y do szczelnie zamykanych s oików.
Podawa jako dodatek do mi sa i w dlin na zimno.
Sos chrzanowy wi teczny
1 dag mas a
3 g m ki
0,25 l s odkiej mietanki
3 y ki wie ego tartego chrzanu
sól
cukier
kwas cytrynowy
surowe ó tko
1 plasterek cytryny
Sposób wykonania :
Stopione mas o wymiesza z m k , rozprowadzi mietank , zagotowa .
Do sosu doda wie y chrzan, mocno podgrzewa .
Doda , szybko mieszaj c surowe ó tko.
Na ko cu sos przyprawi do smaku sol i cukrem, sokiem z cytryny.
Bardzo uszlachetnia sos dodatek plasterka cytryny ze skórk , któr do wystudzenia
nale y w sosie pozostawi , a potem usun .
Sos chrzanowy do sztuki mi sa, ozorów, ryb, ziemniaków
10 dag chrzanu
4 dag mas a
2 dag m ki
0,25 l bulionu
sok z cytryuy
cukier do smaku
0,125 l mietany
2 ó tka
Sposób wykonania :
Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , któr rozprowadzi roso em.
Doda utarty chrzan.
8
Do smaku doda sok z cytryny i cukier.
Sos gotowa przez 5 minut, a gdy stanie si g sty, doda mietan , rozmieszan z
surowymi ó tkami.
Sos podgrzewa chwil , pilnie mieszaj c.
Podawa z ozorem wo owym, mi sem roso owym.
Sos chrzanowy z czarn porzeczk
20 dag czarnych porzeczek (mog by mro one)
3 y ki utartego chrzanu
jab ko
cukier
sól
Sposób wykonania :
Przebrane porzeczki umy i zmiksowa z ma ilo ci przegotowanej wody.
Doda chrzan i utarte jab ko, wymiesza , doprawi sol i cukrem.
Podawa do w dlin, drobiu lub kanapek.
Sos cytrynowy bia y do potraw z kur, szczupaka, sandacza
2 dag mas a
2 dag m ki
0,125 l roso u z drobiu lub mietanki
sok z 1 cytryny,
(1 - 2 ó tka)
cukier do smaku
Sposób wykonania :
Rozetrze m k z mas em na bia o, rozprowadzi roso em z drobiu lub mietank
s odk , wcisn sok z cytryny, wsypa odrobin cukru, zagotowa razem.
Mo na tu przed wydaniem sos zaci gn ó tkiem.
Sos nabiera wtedy ó tego koloru, lecz nie jest to konieczne.
Chc c ten sos u y do ryb bierze si oprócz mas a 2 y ki dobrej, kwa nej mietany.
Sos cytrynowy rumiany do kotletów ciel cych
2 dag mas a
9
1 dag m ki
0,125 l bulionu
pó cytryny
karmel
Sposób wykonania :
Mas o zrumieni z y k m ki.
Rozciera ci gle na ogniu, rozprowadzi bulionem, wcisn sok z cytryny, wla y eczk
karmelu, zagotowa razem, przecedzi przez sito.
Na kotletach pouk ada cytrynowe plasterki bez pestek i pola tym sosem.
Sos chi ski
5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny
2 y eczki oliwy
str k ó tej papryki
2 y ki sosu sojowego
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
gar kie ków sojowych
sól, pieprz
Sposób wykonania :
5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny usma y na oliwie na teflonowej patelni.
Doda str k ó tej, pokrojonej w cienkie paski papryki i przesma y .
Rozprowadzi sosem sojowym i koncentratem pomidorowym.
Mieszaj c chwil poddusi .
Doda gar kie ków sojowych i doprawi sol i pieprzem.
Podawa z makaronem fedeli lub capelini.
Sos cumberland
2 y ki galaretki porzeczkowej
1 pomara cza
1 cytryna
1/8 l wina owocowego czerwonego
cukier
2 y ki tartego chrzanu
2 y eczki musztardy
kopiasta y eczka sma onej skórki pomara czowej
sól
10
Sposób wykonania :
wie o starty chrzan w o y do miski, wcisn sok z pomara czy i cytryny, doda
posiekan skórk pomara czow , galaretk porzeczkow , musztard , wino.
Wszystkie sk adniki wymiesza , przyprawi do smaku szczypt soli i cukru.
Sos cumberland II
pó szklanki galaretki z porzeczek
3 y ki musztardy
sok z 2 pomara cz
pó szklanki wytrawnego wina czerwonego
cukier
sól
Sposób wykonania :
Utrze galaretk z musztard , sol i szczypt cukru.
Rozprowadzi winem i sokiem z pomara cz.
Sch odzony sos podawa do zimnych mi s.
Sos curry
5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny
2 y eczki oliwy
pomidor
1/2 y eczki curry
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
szczypiorek
sól
Sposób wykonania :
5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny usma y na oliwie.
Doda pokrojony w cienkie kr ki pomidor i dusi ca o kilka minut.
Przyprawi curry, wla koncentrat pomidorowy i zagotowa .
Przyprawi do smaku i posypa posiekanym szczypiorkiem.
Podawa z bia ym lub czerwonym makaronem pipe.
Sos cytrusowy
11
5 dag mielonej ciel ciny lub wo owiny
2 y eczki oliwy
2 karotki
y eczka p ynnego miodu
2 y ki soku pomara czowego
y ka sosu worcester
1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
listki trybulki lub estragonu
sól, pieprz
Sposób wykonania :
5 dag mielonej ciel ciny lub wo owiny usma y na y eczce oliwy i zdj z patelni.
Wla y eczk oliwy i na tej samej patelni usma y pokrojone w plasterki karotki.
y k p ynnego miodu wymiesza z sokiem pomara czowym oraz sosem worcester i
doda do karotki.
Wla koncentrat pomidorowy.
Doda mi so i przez chwil dusi .
Doprawi do smaku sol oraz pieprzem i posypa listkami trybulki lub estragonu.
Podawa z makaronem tagliatelli.
Sos czosnkowy I
40 g smalcu
40 g m ki
2 z bki czosnku
0,5 l bulionu
ocet
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ze smalcu i m ki zrobi jasn zasma k , doda posiekany czosnek, podsma y , zala
bulionem, posoli chwil pogotowa .
Na ko cu doda pieprz troch octu do smaku.
Sos czosnkowy II
ó tko
y eczka soku z cytryny
y ka octu winnego
1/8 litra oliwy z oliwek
12
4 y ki jogurtu naturalnego
4 z bki czosnku
1/2 y eczki skórki startej z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania :
ó tko, sok z cytryny, ocet i szczypt soli roztrzepa trzepaczk , a do spienienia.
Uciera za pomoc miksera, dolewaj c kroplami oliw .
Wymiesza z jogurtem, skórk z cytryny i zmia d onym czosnkiem.
Sos czosnkowy do kurczaków lub ryb
4 - 6 z bków czosnku
1 y eczka soli
2 y ki oliwy
sok z cytryny lub ocet (6%) rozcie czony wod
Sposób wykonania :
Czosnek z sol utrze na past , stale ucieraj c wlewa po kropelce oliwy, doda kilka
kropel soku z cytryny lub ocet do smaku (sos musi by rzadki).
Podawa do pieczonego lub sma onego kurczaka ewentualnie do ugotowanej ryby.
Sos do ryb
125 ml oliwy z oliwek
1 y k soku z cytryny
2 y eczki posiekanych listków kopru w oskiego
2 y eczki posiekanych kaparów
Sposób wykonania :
Starannie wymieszaj oliw z sokiem z cytryny, dodaj posiekany koper i kapary.
Sos Gazpacho
5 dag mielonej ciel ciny
2 y eczki oliwy
sproszkowana s odka papryka
13
1/2 ogórka
1/4 szklanki wywaru z warzyw
z bek czosnku
pomidor
pieprz cayenne
natka pietruszki
sól
Sposób wykonania :
Na oliwie usma y mielon ciel cin i posypa sproszkowan s odk papryk .
Mi sz z ogórka zmiksowa z wywarem z warzyw.
Doda zmia d ony z bek czosnku i pokrojony mi sz z pomidora.
Sk adniki sosu zagotowa .
Doda mielone mi so i doprawi sol oraz pieprzem cayenne.
Posypa posiekan natk pietruszki.
Podawa z makaronem - muszelki.
Sos g ogowy do dziczyzny
0,5 l wina czerwonego wytrawnego
5 y ek marmolady g ogowej
5 g m ki ziemniaczanej
0,125 l wody
cukier do smaku
sok z cytryny
Sposób wykonania :
M k rozmiesza z wod i winem, mieszaj c zagotowa .
Wymiesza z marmolad .
Doda cukier i cytryny do smaku.
Wla do sosjerki.
Podawa do dziczyzny i mi s angielskich zimnych.
Sos grzybowy I
20 dag wie ych grzybów
szklanka wody
szklanka kwa nej mietany
30 g m ki
mielony kminek
14
sól
Sposób wykonania :
Oczyszczone i umyte grzyby pokroi na ma e kawa ki, zala wod , posypa kminkiem,
posoli i ugotowa do mi kko ci.
W mietanie rozmiesza m k , zala ni ugotowane grzyby i zagotowa .
Sos grzybowy II
30 dag wie ych grzybów
cebula
3 dag mas a
1/2 szklanki mietany
majeranek
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Grzyby oczy ci , pokroi w plasterki.
Cebul obra , pokroi w piórka.
Mas o stopi w rondlu, w o y grzyby, oprószy sol , dusi 20 minut.
Wla mietan , przyprawi sol , pieprzem i majerankiem, wymiesza , zagotowa
Sos grzybowy do sztuki mi sa, kopytek
8 suszonych grzybów
2 dag mas a
1 dag m ki
Sposób wykonania :
Ugotowa na mi kko 8 grzybów suszonych, zrumieni m k z mas em, rozprowadzi
wywarem z grzybów, w o y drobno usiekane grzyby, zagotowa razem i poda do
mi sa.
Sos grzybowy z miksera
20 dag wie ych grzybów
40 g mas a
15
jedna ma a cebula
1 y eczka czerwonej papryki
sól
Sposób wykonania :
Na roztopionym ma le zeszkli posiekan cebul , doda papryk , oczyszczone umyte i
pokrojone grzyby, posoli i udusi do mi kko ci.
Podla gor c wod , zagotowa i zmiksowa
Sos holenderski
0,1 l mleka
0.2 l wywaru z ko ci
4 ó tka
40 g mas a
sok z cytryny
sól
Sposób wykonania :
Do garnuszka wla mleko i wywar z ko ci, doda ó tka i mas o, nast pnie ubija nad
par a sos zg stnieje.
Doda do smaku sól oraz sok z cytryny i zamiesza .
Sos ja owcowy do dziczyzny, pasztetów, pieczeni wieprzowej lub baraniej
resztki dziczyzny
5 dag boczku
5 dag cebuli
20 jagód ja owca
5 dag marchwi
2 dag selera
3 dag mas a
2 dag m ki
0,25 l bulionu
0,125 l bia ego wina
sól
sok cytrynowy
Sposób wykonania :
Drobno posiekane resztki dziczyzny, w dzonk , drobno posiekan cebul i suszone
16
jagody ja owca oraz drobno posiekan marchew i seler poddusi chwil w rondlu.
Gdy jarzyny zaczn si lekko rumieni , doda bulion i gotowa na malutkim ogniu przez
godzin , w razie potrzeby dolewaj c nieco roso u.
Przyrz dzi i przetrze przez sito.
Teraz doda do sosu pó szklanki bia ego wytrawnego wina, posoli do smaku i doprawi
sokiem cytrynowym.
Podajemy go do pieczeni z dziczyzny, pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do pasztetów
na gor co.
Sos kaparowy
2 szklanki bulionu warzywnego (mo e by z kostki)
ó tko
2 y ki mas a
2 y ki m ki
2 y ki kaparów
sok i skórka otarta z po owy cytryny
szczypta cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Z m ki i mas a zrobi jasn zasma k , rozprowadzi sch odzonym bulionem i, ca y czas
mieszaj c, podgrzewa .
Gdy sos zg stnieje, doda sok i skórk z cytryny.
Zdj sos z ognia, zaci gn ó tkiem, doda os czone kapary i przyprawi sos do
smaku sol , pieprzem i cukrem.
Gotowy przela do sosjerki.
Sos kaparowy do kotletów ciel cych lub g ówki ciel cej
kapary
2 dag m ki
2 dag mas a
szklanka bulionu
cytryna
kieliszek bia ego wina
1 dag cukru
Sposób wykonania :
Wzi y k mas a.
W gotuj ce si rumiane mas o wsypa y k m ki, rozmiesza , zarumieni ,
17
rozprowadzi szklank rozgotowanego bulionu, w o y kaparów, wcisn cytryny ile
trzeba, wla kieliszek bia ego wina krymskiego, w o y 2 kawa ki cukru, zagotowa
razem i pola gor ce ciel ce kotlety.
Sos klasyczny
5 dag mielonej wo owiny
2 y eczki oliwy
cebula
karotka
z bek czosnku
10 dag pomidorów
listek laurowy
y eczka mieszanki zió (tymianek, oregano, sza wia, cz ber, bazylia)
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Zeszkli na oliwie posiekan cebul i drobno pokrojon karotk .
Doda mielon wo owin i przeci ni ty przez prask z bek czosnku.
Wymiesza i sma y oko o 5 minut.
Doda sparzone, obrane ze skórki i przeci ni te przez sitko pomidory, listek laurowy i
y eczk mieszanki zió .
Wszystkie sk adniki wymiesza i dusi , a powstanie zawiesisty sos.
Przyprawi do smaku sol oraz pieprzem i posypa posiekan natk pietruszki.
Podawa ze spaghetti.
Sos koperkowy
szklanka jogurtu
ó tko
sok z po owy cytryny
2 p czki koperku
y ka musztardy
cukier
sól
Sposób wykonania :
Jogurt wymiesza z ó tkiem i sokiem z cytryny.
Doda drobno posiekany koperek, przyprawi musztard , sol i cukrem.
Podawa na zimno do jaj na twardo, w dlin i kurczaka.
18
Sos koperkowy do ciel ciny
2 dag margaryny
2 dag m ki
4 y ki posiekanego koperku
szklanka roso u
3 y ki mietany
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Z m ki i po owy t uszczu zrobi jasn zasma k , rozprowadzi zimnym roso em i
zagotowa .
Koper dusi na pozosta ym ma le.
Po czy z zasma k i zagotowa .
Po zdj ciu z ognia doda mietan , sól, pieprz.
Sos kurpiowski do sztuki mi sa i kotletów
2 dag mas a
1 dag m ki
0,25 l bulionu
karmel
20 dag korniszonów
Sposób wykonania :
Zasma y na rumiano mas o z m k i rozprowadzi bulionem, wci trzymaj c na
ogniu i mieszaj c.
W osobnym rondelku ugotowa w rosole pokrajane w plasterki korniszony.
Gdy s juz mi kkie, wla z roso em do sosu.
Doda nieco karmelu dla koloru, pola mi so.
Sos liguryjski
5 dag mielonej ciel ciny
y eczka oliwy
posiekana szalotka
10 dag groszku konserwowego
y ka koncentratu pomidorowego
19
szczypiorek lub listki estragonu
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Usma y 5 dag mielonej ciel ciny na oliwie.
Doda posiekan szalotk i zeszkli j .
Doda groszek konserwowy i rozprowadzi go odrobin zalewy z groszku i
koncentratem pomidorowym.
Krótko podgrza , doprawi do smaku i posypa posiekanym szczypiorkiem lub listkami
estragonu.
Podawa z kolorowym makaronem farfalle.
Sos miodowy
4 y ki musztardy
y eczka miodu
y ka tartego chrzanu
Sposób wykonania :
Musztard wymiesza z miodem na g adk mas , pod koniec ucierania doda chrzan.
Podawa do mi s na zimno, w dlin lub jaj na twardo.
Sos musztardowy do w gorza lub kie basy
2 dag mas a
1 dag m ki
y eczka musztardy
3 y ki bia ego wytrawnego wina
plasterki cytryny
sól i cukier do smaku
Sposób wykonania :
Podsma y do zrumienienia m k z mas em, rozprowadzi wywarem z ryb.
W o y pe n y eczk musztardy, wla troch wina, kilka plasterków cytryny.
Doda sól i cukier.
Zagotowa razem i pola w gorza.
Sos ogórkowy do sztuki mi sa lub kotletów z ziemniaków i ledzi
20
4 ogórki kwaszone
0,25 l bulionu
2 dag mas a
1 dag m ki
y ka karmelu
Sposób wykonania :
M k zrumieni w ma le, rozprowadzi bulionem, wla troch kwasu ogórkowego.
Ogórki obra ze skórki, pokraja w kostk .
Doda karmel i zagotowa kilka razy.
Sos ogórkowy u ywany bywa tylko do sztuki mi sa lub kotletów z ziemniaków i ledzi.
Sos orientalny
5 dag mielonej wo owiny
y eczka oliwy
1/2 szklanki wywaru drobiowego
cebula
chudy jogurt naturalny
szczypta kminku
szczypta mielonej kolendry
natka pietruszki lub listki mi ty
sól
Sposób wykonania :
5 dag mielonej wo owiny usma y na oliwie na teflonowej patelni.
W wywarze drobiowym prawie rozgotowa drobno posiekan cebul .
Wla kubek chudego jogurtu, doda kminek i mielon kolendr .
Wymiesza , doprawi sol i przez chwil podgrzewa , ale nie gotowa .
Doda mielone mi so i posypa posiekan natk pietruszki lub posiekanymi listkami
mi ty.
Najlepiej podawa z krótkim makaronem, np. penne.
Sos pieczarkowy
40 g mas a
1 cebula
20 dag pieczarek
mielony kminek
21
0,2 l kwa nej mietany
10 g m ki
sok z cytryny
sól
Sposób wykonania :
Na roztopionym ma le zeszkli drobno posiekan cebul , doda umyte, oczyszczone i
pokrojone pieczarki, posoli , popieprzy , posypa kminkiem i dusi w sosie w asnym.
Uduszone pieczarki zala mietan wymieszan z m k i zagotowa .
Na koniec zakwasi sokiem z cytryny i zamiesza .
Sos pieczarkowy II
5 dag mielonej ciel ciny
y eczka oliwy
5 dag pieczarek
3/4 szklanki chudego mleka
y eczka m ki ziemniaczanej
ó tko
natka pietruszki lub trybula
sól, pieprz
Sposób wykonania :
5 dag mielonej ciel ciny usma y na oliwie i zdj z patelni.
Na tej samej patelni udusi do mi kko ci we w asnym sosie pokrojone w plasterki
pieczarki.
Mleko wymiesza z m k ziemniaczan i podgrzewa na ma ym ogniu, a zg stnieje.
Doda ó tko i dok adnie wymiesza .
Do mleka doda pieczarki oraz mielone mi so i doprawi sol oraz pieprzem do smaku.
Posypa drobno posiekan natk pietruszki lub trybul .
Najlepiej podawa z czerwonym lub zielonym makaronem tagliatelli.
Sos pieczarkowy do kotletów ziemniaczanych
20 dag pieczarek
sok z pó cytryny
0,125 l mietanki
Sposób wykonania :
Pieczarki oczy ci , wyp uka , wi ksze pokraja i ugotowa w ma ej ilo ci wody,
22
wcisn wszy podczas gotowania sok cytrynowy bez pestek.
Mas o rozetrze z m k , rozprowadzi mietank , doda wywaru z pieczarek tyle, aby
sos by g sty.
Doda pieczarki i zagotowa razem.
Sos pieczeniowy
6 y ek t uszczu
5 y ek m ki
1,5 szklanki bulionu (mo e by z kostki roso owej)
1/2 szklanki mietany
curry
sól, pieprz
Sposób wykonania :
T uszcz rozgrza w rondelku, doda m k i zrobi rumian zasma k .
Zrumienion zasma k rozprowadzi bulionem.
Doda do smaku przyprawy, zagotowa , doda mietan .
Gotowa , ci gle mieszaj c, a sos stanie si g adki i zg stnieje.
Sos piwny
marchewka
odyga selera naciowego
cebula
y ka mas a
y ka m ki
2 szklanki bulionu z kostki
1/4 szklanki jasnego piwa
10 dag t ustej mietany
1/2 y eczki musztardy
1/2 y eczki miodu
sól
Sposób wykonania :
Marchew, i cebul umy , obra , pokroi w kostk .
Seler umy , pokroi w plasterki.
W rondlu stopi mas o, zeszkli cebul .
Oprószy m k , wla bulion i piwo, wymiesza .
Doda marchew i seler.
Dusi 10 minut.
23
Doda mietan , musztard i 3 y ki posiekanej natki pietruszki, wymiesza .
Przyprawi sol i miodem.
Sos podlaski do kie basy lub ryb
2 dag mas a
1 dag m ki
0,25 l bulionu lub wywaru z ryb
y eczka musztardy
cytryna
Sposób wykonania :
Zasma y na rumiano mas o z m k , rozprowadzi roso em lub wywarem z ryb, doda
musztard i kilka plasterków cytryny, po czym razem zagotowa i wyda .
Sos ten podaje si do jarzyn, kie basy lub ryb.
Sos pomidorowy do baraniny lub kaczki
0,5 kg pomidorów
2,5 dag mas a
1 dag m ki
sól
Sposób wykonania :
Pomidory sparzy , obra ze skórki, pokraja i udusi w ma le (troch mas a zostawi do
zasma ki), podlewaj c kilkoma y kami wody.
Gdy si ugotuj , przetrze przez sito.
M k zasma y na bia o z mas em.
Wymiesza z pomidorow mas , posoli .
Zagotowa razem.
Sos pomidorowy z balsamico
1 pomidor obrany ze skórki
1 ma a cebula pokrojona w kostk
1 posiekany z bek czosnku
3 y ki oliwy
1/2 szklanki soku pomidorowego
24
3 y ki octu balsamico
cukier
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Na oliwie zeszkli cebul , doda czosnek i posiekanego pomidora.
Chwile dusi razem, doda sok pomidorowy, balsamico i przyprawy.
Odparowa .
Podawa do rybi mi s.
Sos pomidorowy z chili
1 puszka ca ych pomidorów
2 cebule
1 str k czerwonej papryki
2 str czki chili
1/2 szklanki bia ego octu winnego
4 y ki czerwonego octu winnego
1/2 y eczki sproszkowanej papryki
1/2 y eczki chili
1/2 y eczki imbiru
1/2 y eczki ziaren gorczycy
1/2 y eczki ziaren pieprzu
25 dag cukru eluj cego
Sposób wykonania :
Pomidory przetrze przez sito.
Cebule obra , drobno posieka .
Papryk i chili umy , oczy ci z pestek, pokroi na ma e kawa ki.
Pomidory, cebul , papryk i chili w o y do rondla, wla oba octy i 1/2 szklanki wody.
Nast pnie doda wszystkie przyprawy oraz cukier i gotowa oko o 15 minut.
Tak przygotowany sos zmiksowa , po czym przela do sosjerki.
Sos pomidorowy z zio ami
50 dag pomidorów
3 cebule
3 z bki czosnku
kilka go dzików
tymianek
li laurowy
25
rozmaryn
pieprz
sól
Sposób wykonania :
Pomidory sparzy , obra ze skórki, pokroi , w o y do garnka.
Doda drobno pokrojone cebule, 2 y ki zawini tych w kawa ek gazy przypraw i
gotowa do uzyskania g stego piure.
Wyj przyprawy, reszt zmiksowa , osoli .
Podawa do makaronów, kopytek, placków lub kotletów ziemniaczanych.
Sos prowansalski
5 dag mielone wo owiny
2 y eczki oliwy
z bek czosnku
15 dag bak a ana
y eczka oregano
y eczka tymianku
szklanka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
5 dag mielonej wo owiny usma y na oliwie z przeci ni tym przez prask z bkiem
czosnku.
Doda obranego, pokrojonego w kostk bak a ana, oregano i tymianek.
Wla koncentrat pomidorowy i gotowa , a powstanie zawiesisty sos.
Przyprawi sol i pieprzem, posypa posiekan natk pietruszki.
Podawa z makaronem penne lub muszelkami.
Sos sardelowy do sztuki mi sa
sardele lub ledzie
4 dag mas a
pó cebuli
bulion
1 dag m ki
Sposób wykonania :
1 Beszamel 12 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l mietanki 4 ó tka bulion Sposób wykonania : Na Mazowszu jest zwany "królem sosów". wiartk m odego mas a przesma y z y k m ki, rozprowadzi dwoma y kami bulionu i dolewa po trosze szklank m odej mietanki, przegotowanej poprzednio. Posoli , rozcieraj c ci gle w rondlu kopystk . Gotowa d ugo do g sto ci i pilnuj c, aby si nie przypali o. Gdy ostygnie, zaprawi czterema ó tkami, rozbitymi z y k mietany. Takim beszamelem polewa si indyka. Doskona odmian jest do ciel ciny lub sztuki mi sa. Mo na utrze i korzonek chrzanu, oparzy , wycisn sok z chrzanu i zmiesza ten e sok z beszamelem, od razu zg stnieje. Czerwony sos pikantny 3/4 szklanki posiekanych, obranych pomidorów z puszki sok z 1/2 cytryny ma a cebula bardzo drobno pokrojona w kostk 2 y ki drobno posiekanego selera naciowego 1 y ka posiekanej natki pietruszki 1 y ka chrzanu 1 y ka sosu Worcestershire 1 y ka sosu Tabasco cukier 1 y ka koncentratu pomidorowego sól, wie o mielony pieprz Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki wymiesza , sch odzi . Podawa jako Dip do krewetek rozmro onych i pieczonych.
2 Dip ogórkowy tzatziki (Grecja) 2 serki homogenizowane 1 g sty jogurt naturalny 1 wie y ogórek (15 dag) 2 z bki czosnku 2 y ki oliwy 2 y ki koperku sól bia y pieprz Sposób wykonania : Ogórek umy , obra , zetrze na tarce do jarzyn i odcisn sok. Czosnek obra i przecisn przez prask . Serki wymiesza z jogurtem, ogórkiem, czosnkiem, oliw i koperkiem. Doprawi sol i pieprzem. Podawa sch odzony. Kaparowy sos majonezowy 3/4 szklanki majonezu 1 y ka musztardy dijo skiej 1 y ka posiekanych ogórków marynowanych 2 y ki posiekanych kaparów 1 y ka posiekanej natki pietruszki 1 y ka posiekanego szczypiorku sok z cytryny szczypta cukru utarty z bek czosnku sól, wie o zmielony pieprz Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki wymiesza i sch odzi . Podawa jako dip do krewetek rozmro onych i pieczonych. Ostry sos do chipsów (Meksyk) 2 awokado 150 ml naturalnego jogurtu 2 y ki oliwy
3 y ka soku z cytryny 1/2 p czka natki czerwona papryka czerwona cebula sól, pieprz cayenne Sposób wykonania : Awokado obra , usun pestki, mi sz zmiksowa z jogurtem, oliw i sokiem. Doda posiekan natk oraz papryk i cebul pokrojon w drobn kostk . Gotowy sos mocno przyprawi do smaku sol oraz pieprzem cayenne. Paprykowy dip (Meksyk) 4 du e zielone papryki 3 pomidory 3 czerwone cebule 1/2 p czka natki z bek czosnku y ka soku z cytryny 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz Sposób wykonania : Str ki papryki op uka , u o y na blasze, wstawi do gor cego piekarnika na 5 minut. Ostudzi , obra ze skórki, oczy ci z pestek, pokroi w wiartki. Czosnek obra , przecisn przez prask . Natk op uka , posieka . 3/4 pokrojonej papryki zmiksowa na jednolit mas z oliw i natk , czosnkiem i sokiem z cytryny. Dip przyprawi do smaku sol i pieprzem. Pomidory pola wrz tkiem, obra . Cebule obra . Pomidory, cebul i pozosta papryk pokroi w niewielk kostk , wymiesza z dipem. Podawa z tortillami lub du ymi chipsami. Sos agrestowy do ciel ciny 25 dag zielonego agrestu 2 dag mas a 3 dag cukru szczaw
4 szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania : Agrest wyp uka , doda mas o i dusi pod przykryciem, dolewaj c po trochu wody, a powstanie g sta masa. Przetrze , doda cukier, przyprawi sol i pieprzem. Chwil gotowa . Posypa posiekanym szczawiem i szczypiorkiem. Sos bearnaise 2 y ki estragonu ( wie ego) 3 y ki octu winnego 1/2 fili anki mas a w ma ych porcjach 2 ó tka y ka wody sok z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Estragon, ocet, ó tka oraz wod wymieszaj. Wszystko delikatnie podgrzej. Kiedy jaja si zetn dodawaj po trochu mas o, stale mieszaj c. Na ko cu dosmacz sokiem z cytryny, sol i pieprzem. Sos bia y zwyczajny do mi s i ryb 2 dag mas a 1 dag m ki 0,125 l wywaru z mi sa lub ryb 3 dag mietany Sposób wykonania : Rozetrze na surowo m k z mas em, rozprowadzi roso em lub wywarem z ryb, doda mietan , troszk siekanego zielonego koperku, zagotowa i pola potraw . U ywa si do potrawek bia ych lub do ryb. Szczególnie za do karasi.
5 Sos b yskawiczny y ka d emu porzeczkowego y ka musztardy Sposób wykonania : Zmiesza d em z musztard . Podawa do mi s na zimno lub w dlin. Najlepszy jest d em porzeczkowy, ale mo e te by urawinowy, borówkowy lub powid a liwkowe. Sos brusznicowy 40 g mas a 50 g m ki 0,3 l wody 0,2 l czerwonego wina 2 y ki konfitury z brusznic sok z cytryny cukier sól, Sposób wykonania : Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , dola wod i wino, nast pnie doda brusznice i ugotowa g st sos. Posoli do smaku, doda cukier i sok z cytryny. Sos cebulowy podlaski do kotletów baranich 20 dag cebuli 0,125 l mleka 2 dag mas a sól, pieprz Sposób wykonania : Cebule zala w rondelku wod i ugotowa , a b d zupe nie mi kkie. Wod odcedzi , a cebule pognie na mas . Zagotowa mleko i wla do rondelka z cebul , doda y k roztopionego mas a, sól i
6 nieco pieprzu. Zagotowa raz i zaraz wyda . Sos cebulowy rumiany do baraniny 20 dag cebuli 4 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l bulionu y ka octu y eczka karmelu Sposób wykonania : Cebul obra , posieka , udusi w ma le. Zaprawi m k , wla ocet i karmel, zagotowa . Sos chrzanowo-jab kowy ze mietan do mi sa i w dlin 20 dag chrzanu 10 dag jab ek 0,125 l mietany ó tko sól cukier Sposób wykonania : Chrzan dok adnie umy , obra i zetrze na tarce o drobnych oczkach. Jab ka umy , obra i zetrze na tarce o du ych otworach, doda do chrzanu. Jaja ugotowa na twardo, obra , wyj ó tko i rozetrze , doda mietan . Chrzan wymiesza ze mietan , doprawi do smaku sol i pieprzem. Podawa do zimnych mi s lub w dlin. Sos chrzanowy 2 szklanki utartego chrzanu pó szklanki octu (3%) pó szklanki piernika pokruszonego i namoczonego w occie szczypta cukru
7 sól Sposób wykonania : Wszystkie sk adniki doskonale utrze i w o y do szczelnie zamykanych s oików. Podawa jako dodatek do mi sa i w dlin na zimno. Sos chrzanowy wi teczny 1 dag mas a 3 g m ki 0,25 l s odkiej mietanki 3 y ki wie ego tartego chrzanu sól cukier kwas cytrynowy surowe ó tko 1 plasterek cytryny Sposób wykonania : Stopione mas o wymiesza z m k , rozprowadzi mietank , zagotowa . Do sosu doda wie y chrzan, mocno podgrzewa . Doda , szybko mieszaj c surowe ó tko. Na ko cu sos przyprawi do smaku sol i cukrem, sokiem z cytryny. Bardzo uszlachetnia sos dodatek plasterka cytryny ze skórk , któr do wystudzenia nale y w sosie pozostawi , a potem usun . Sos chrzanowy do sztuki mi sa, ozorów, ryb, ziemniaków 10 dag chrzanu 4 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l bulionu sok z cytryuy cukier do smaku 0,125 l mietany 2 ó tka Sposób wykonania : Z mas a i m ki zrobi jasn zasma k , któr rozprowadzi roso em. Doda utarty chrzan.
8 Do smaku doda sok z cytryny i cukier. Sos gotowa przez 5 minut, a gdy stanie si g sty, doda mietan , rozmieszan z surowymi ó tkami. Sos podgrzewa chwil , pilnie mieszaj c. Podawa z ozorem wo owym, mi sem roso owym. Sos chrzanowy z czarn porzeczk 20 dag czarnych porzeczek (mog by mro one) 3 y ki utartego chrzanu jab ko cukier sól Sposób wykonania : Przebrane porzeczki umy i zmiksowa z ma ilo ci przegotowanej wody. Doda chrzan i utarte jab ko, wymiesza , doprawi sol i cukrem. Podawa do w dlin, drobiu lub kanapek. Sos cytrynowy bia y do potraw z kur, szczupaka, sandacza 2 dag mas a 2 dag m ki 0,125 l roso u z drobiu lub mietanki sok z 1 cytryny, (1 - 2 ó tka) cukier do smaku Sposób wykonania : Rozetrze m k z mas em na bia o, rozprowadzi roso em z drobiu lub mietank s odk , wcisn sok z cytryny, wsypa odrobin cukru, zagotowa razem. Mo na tu przed wydaniem sos zaci gn ó tkiem. Sos nabiera wtedy ó tego koloru, lecz nie jest to konieczne. Chc c ten sos u y do ryb bierze si oprócz mas a 2 y ki dobrej, kwa nej mietany. Sos cytrynowy rumiany do kotletów ciel cych 2 dag mas a
9 1 dag m ki 0,125 l bulionu pó cytryny karmel Sposób wykonania : Mas o zrumieni z y k m ki. Rozciera ci gle na ogniu, rozprowadzi bulionem, wcisn sok z cytryny, wla y eczk karmelu, zagotowa razem, przecedzi przez sito. Na kotletach pouk ada cytrynowe plasterki bez pestek i pola tym sosem. Sos chi ski 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny 2 y eczki oliwy str k ó tej papryki 2 y ki sosu sojowego 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego gar kie ków sojowych sól, pieprz Sposób wykonania : 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny usma y na oliwie na teflonowej patelni. Doda str k ó tej, pokrojonej w cienkie paski papryki i przesma y . Rozprowadzi sosem sojowym i koncentratem pomidorowym. Mieszaj c chwil poddusi . Doda gar kie ków sojowych i doprawi sol i pieprzem. Podawa z makaronem fedeli lub capelini. Sos cumberland 2 y ki galaretki porzeczkowej 1 pomara cza 1 cytryna 1/8 l wina owocowego czerwonego cukier 2 y ki tartego chrzanu 2 y eczki musztardy kopiasta y eczka sma onej skórki pomara czowej sól
10 Sposób wykonania : wie o starty chrzan w o y do miski, wcisn sok z pomara czy i cytryny, doda posiekan skórk pomara czow , galaretk porzeczkow , musztard , wino. Wszystkie sk adniki wymiesza , przyprawi do smaku szczypt soli i cukru. Sos cumberland II pó szklanki galaretki z porzeczek 3 y ki musztardy sok z 2 pomara cz pó szklanki wytrawnego wina czerwonego cukier sól Sposób wykonania : Utrze galaretk z musztard , sol i szczypt cukru. Rozprowadzi winem i sokiem z pomara cz. Sch odzony sos podawa do zimnych mi s. Sos curry 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny 2 y eczki oliwy pomidor 1/2 y eczki curry 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego szczypiorek sól Sposób wykonania : 5 dag mielonej wo owiny lub ciel ciny usma y na oliwie. Doda pokrojony w cienkie kr ki pomidor i dusi ca o kilka minut. Przyprawi curry, wla koncentrat pomidorowy i zagotowa . Przyprawi do smaku i posypa posiekanym szczypiorkiem. Podawa z bia ym lub czerwonym makaronem pipe. Sos cytrusowy
11 5 dag mielonej ciel ciny lub wo owiny 2 y eczki oliwy 2 karotki y eczka p ynnego miodu 2 y ki soku pomara czowego y ka sosu worcester 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego listki trybulki lub estragonu sól, pieprz Sposób wykonania : 5 dag mielonej ciel ciny lub wo owiny usma y na y eczce oliwy i zdj z patelni. Wla y eczk oliwy i na tej samej patelni usma y pokrojone w plasterki karotki. y k p ynnego miodu wymiesza z sokiem pomara czowym oraz sosem worcester i doda do karotki. Wla koncentrat pomidorowy. Doda mi so i przez chwil dusi . Doprawi do smaku sol oraz pieprzem i posypa listkami trybulki lub estragonu. Podawa z makaronem tagliatelli. Sos czosnkowy I 40 g smalcu 40 g m ki 2 z bki czosnku 0,5 l bulionu ocet sól, pieprz Sposób wykonania : Ze smalcu i m ki zrobi jasn zasma k , doda posiekany czosnek, podsma y , zala bulionem, posoli chwil pogotowa . Na ko cu doda pieprz troch octu do smaku. Sos czosnkowy II ó tko y eczka soku z cytryny y ka octu winnego 1/8 litra oliwy z oliwek
12 4 y ki jogurtu naturalnego 4 z bki czosnku 1/2 y eczki skórki startej z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : ó tko, sok z cytryny, ocet i szczypt soli roztrzepa trzepaczk , a do spienienia. Uciera za pomoc miksera, dolewaj c kroplami oliw . Wymiesza z jogurtem, skórk z cytryny i zmia d onym czosnkiem. Sos czosnkowy do kurczaków lub ryb 4 - 6 z bków czosnku 1 y eczka soli 2 y ki oliwy sok z cytryny lub ocet (6%) rozcie czony wod Sposób wykonania : Czosnek z sol utrze na past , stale ucieraj c wlewa po kropelce oliwy, doda kilka kropel soku z cytryny lub ocet do smaku (sos musi by rzadki). Podawa do pieczonego lub sma onego kurczaka ewentualnie do ugotowanej ryby. Sos do ryb 125 ml oliwy z oliwek 1 y k soku z cytryny 2 y eczki posiekanych listków kopru w oskiego 2 y eczki posiekanych kaparów Sposób wykonania : Starannie wymieszaj oliw z sokiem z cytryny, dodaj posiekany koper i kapary. Sos Gazpacho 5 dag mielonej ciel ciny 2 y eczki oliwy sproszkowana s odka papryka
13 1/2 ogórka 1/4 szklanki wywaru z warzyw z bek czosnku pomidor pieprz cayenne natka pietruszki sól Sposób wykonania : Na oliwie usma y mielon ciel cin i posypa sproszkowan s odk papryk . Mi sz z ogórka zmiksowa z wywarem z warzyw. Doda zmia d ony z bek czosnku i pokrojony mi sz z pomidora. Sk adniki sosu zagotowa . Doda mielone mi so i doprawi sol oraz pieprzem cayenne. Posypa posiekan natk pietruszki. Podawa z makaronem - muszelki. Sos g ogowy do dziczyzny 0,5 l wina czerwonego wytrawnego 5 y ek marmolady g ogowej 5 g m ki ziemniaczanej 0,125 l wody cukier do smaku sok z cytryny Sposób wykonania : M k rozmiesza z wod i winem, mieszaj c zagotowa . Wymiesza z marmolad . Doda cukier i cytryny do smaku. Wla do sosjerki. Podawa do dziczyzny i mi s angielskich zimnych. Sos grzybowy I 20 dag wie ych grzybów szklanka wody szklanka kwa nej mietany 30 g m ki mielony kminek
14 sól Sposób wykonania : Oczyszczone i umyte grzyby pokroi na ma e kawa ki, zala wod , posypa kminkiem, posoli i ugotowa do mi kko ci. W mietanie rozmiesza m k , zala ni ugotowane grzyby i zagotowa . Sos grzybowy II 30 dag wie ych grzybów cebula 3 dag mas a 1/2 szklanki mietany majeranek sól, pieprz Sposób wykonania : Grzyby oczy ci , pokroi w plasterki. Cebul obra , pokroi w piórka. Mas o stopi w rondlu, w o y grzyby, oprószy sol , dusi 20 minut. Wla mietan , przyprawi sol , pieprzem i majerankiem, wymiesza , zagotowa Sos grzybowy do sztuki mi sa, kopytek 8 suszonych grzybów 2 dag mas a 1 dag m ki Sposób wykonania : Ugotowa na mi kko 8 grzybów suszonych, zrumieni m k z mas em, rozprowadzi wywarem z grzybów, w o y drobno usiekane grzyby, zagotowa razem i poda do mi sa. Sos grzybowy z miksera 20 dag wie ych grzybów 40 g mas a
15 jedna ma a cebula 1 y eczka czerwonej papryki sól Sposób wykonania : Na roztopionym ma le zeszkli posiekan cebul , doda papryk , oczyszczone umyte i pokrojone grzyby, posoli i udusi do mi kko ci. Podla gor c wod , zagotowa i zmiksowa Sos holenderski 0,1 l mleka 0.2 l wywaru z ko ci 4 ó tka 40 g mas a sok z cytryny sól Sposób wykonania : Do garnuszka wla mleko i wywar z ko ci, doda ó tka i mas o, nast pnie ubija nad par a sos zg stnieje. Doda do smaku sól oraz sok z cytryny i zamiesza . Sos ja owcowy do dziczyzny, pasztetów, pieczeni wieprzowej lub baraniej resztki dziczyzny 5 dag boczku 5 dag cebuli 20 jagód ja owca 5 dag marchwi 2 dag selera 3 dag mas a 2 dag m ki 0,25 l bulionu 0,125 l bia ego wina sól sok cytrynowy Sposób wykonania : Drobno posiekane resztki dziczyzny, w dzonk , drobno posiekan cebul i suszone
16 jagody ja owca oraz drobno posiekan marchew i seler poddusi chwil w rondlu. Gdy jarzyny zaczn si lekko rumieni , doda bulion i gotowa na malutkim ogniu przez godzin , w razie potrzeby dolewaj c nieco roso u. Przyrz dzi i przetrze przez sito. Teraz doda do sosu pó szklanki bia ego wytrawnego wina, posoli do smaku i doprawi sokiem cytrynowym. Podajemy go do pieczeni z dziczyzny, pieczeni wieprzowej i baraniej oraz do pasztetów na gor co. Sos kaparowy 2 szklanki bulionu warzywnego (mo e by z kostki) ó tko 2 y ki mas a 2 y ki m ki 2 y ki kaparów sok i skórka otarta z po owy cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania : Z m ki i mas a zrobi jasn zasma k , rozprowadzi sch odzonym bulionem i, ca y czas mieszaj c, podgrzewa . Gdy sos zg stnieje, doda sok i skórk z cytryny. Zdj sos z ognia, zaci gn ó tkiem, doda os czone kapary i przyprawi sos do smaku sol , pieprzem i cukrem. Gotowy przela do sosjerki. Sos kaparowy do kotletów ciel cych lub g ówki ciel cej kapary 2 dag m ki 2 dag mas a szklanka bulionu cytryna kieliszek bia ego wina 1 dag cukru Sposób wykonania : Wzi y k mas a. W gotuj ce si rumiane mas o wsypa y k m ki, rozmiesza , zarumieni ,
17 rozprowadzi szklank rozgotowanego bulionu, w o y kaparów, wcisn cytryny ile trzeba, wla kieliszek bia ego wina krymskiego, w o y 2 kawa ki cukru, zagotowa razem i pola gor ce ciel ce kotlety. Sos klasyczny 5 dag mielonej wo owiny 2 y eczki oliwy cebula karotka z bek czosnku 10 dag pomidorów listek laurowy y eczka mieszanki zió (tymianek, oregano, sza wia, cz ber, bazylia) natka pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania : Zeszkli na oliwie posiekan cebul i drobno pokrojon karotk . Doda mielon wo owin i przeci ni ty przez prask z bek czosnku. Wymiesza i sma y oko o 5 minut. Doda sparzone, obrane ze skórki i przeci ni te przez sitko pomidory, listek laurowy i y eczk mieszanki zió . Wszystkie sk adniki wymiesza i dusi , a powstanie zawiesisty sos. Przyprawi do smaku sol oraz pieprzem i posypa posiekan natk pietruszki. Podawa ze spaghetti. Sos koperkowy szklanka jogurtu ó tko sok z po owy cytryny 2 p czki koperku y ka musztardy cukier sól Sposób wykonania : Jogurt wymiesza z ó tkiem i sokiem z cytryny. Doda drobno posiekany koperek, przyprawi musztard , sol i cukrem. Podawa na zimno do jaj na twardo, w dlin i kurczaka.
18 Sos koperkowy do ciel ciny 2 dag margaryny 2 dag m ki 4 y ki posiekanego koperku szklanka roso u 3 y ki mietany sól, pieprz Sposób wykonania : Z m ki i po owy t uszczu zrobi jasn zasma k , rozprowadzi zimnym roso em i zagotowa . Koper dusi na pozosta ym ma le. Po czy z zasma k i zagotowa . Po zdj ciu z ognia doda mietan , sól, pieprz. Sos kurpiowski do sztuki mi sa i kotletów 2 dag mas a 1 dag m ki 0,25 l bulionu karmel 20 dag korniszonów Sposób wykonania : Zasma y na rumiano mas o z m k i rozprowadzi bulionem, wci trzymaj c na ogniu i mieszaj c. W osobnym rondelku ugotowa w rosole pokrajane w plasterki korniszony. Gdy s juz mi kkie, wla z roso em do sosu. Doda nieco karmelu dla koloru, pola mi so. Sos liguryjski 5 dag mielonej ciel ciny y eczka oliwy posiekana szalotka 10 dag groszku konserwowego y ka koncentratu pomidorowego
19 szczypiorek lub listki estragonu sól, pieprz Sposób wykonania : Usma y 5 dag mielonej ciel ciny na oliwie. Doda posiekan szalotk i zeszkli j . Doda groszek konserwowy i rozprowadzi go odrobin zalewy z groszku i koncentratem pomidorowym. Krótko podgrza , doprawi do smaku i posypa posiekanym szczypiorkiem lub listkami estragonu. Podawa z kolorowym makaronem farfalle. Sos miodowy 4 y ki musztardy y eczka miodu y ka tartego chrzanu Sposób wykonania : Musztard wymiesza z miodem na g adk mas , pod koniec ucierania doda chrzan. Podawa do mi s na zimno, w dlin lub jaj na twardo. Sos musztardowy do w gorza lub kie basy 2 dag mas a 1 dag m ki y eczka musztardy 3 y ki bia ego wytrawnego wina plasterki cytryny sól i cukier do smaku Sposób wykonania : Podsma y do zrumienienia m k z mas em, rozprowadzi wywarem z ryb. W o y pe n y eczk musztardy, wla troch wina, kilka plasterków cytryny. Doda sól i cukier. Zagotowa razem i pola w gorza. Sos ogórkowy do sztuki mi sa lub kotletów z ziemniaków i ledzi
20 4 ogórki kwaszone 0,25 l bulionu 2 dag mas a 1 dag m ki y ka karmelu Sposób wykonania : M k zrumieni w ma le, rozprowadzi bulionem, wla troch kwasu ogórkowego. Ogórki obra ze skórki, pokraja w kostk . Doda karmel i zagotowa kilka razy. Sos ogórkowy u ywany bywa tylko do sztuki mi sa lub kotletów z ziemniaków i ledzi. Sos orientalny 5 dag mielonej wo owiny y eczka oliwy 1/2 szklanki wywaru drobiowego cebula chudy jogurt naturalny szczypta kminku szczypta mielonej kolendry natka pietruszki lub listki mi ty sól Sposób wykonania : 5 dag mielonej wo owiny usma y na oliwie na teflonowej patelni. W wywarze drobiowym prawie rozgotowa drobno posiekan cebul . Wla kubek chudego jogurtu, doda kminek i mielon kolendr . Wymiesza , doprawi sol i przez chwil podgrzewa , ale nie gotowa . Doda mielone mi so i posypa posiekan natk pietruszki lub posiekanymi listkami mi ty. Najlepiej podawa z krótkim makaronem, np. penne. Sos pieczarkowy 40 g mas a 1 cebula 20 dag pieczarek mielony kminek
21 0,2 l kwa nej mietany 10 g m ki sok z cytryny sól Sposób wykonania : Na roztopionym ma le zeszkli drobno posiekan cebul , doda umyte, oczyszczone i pokrojone pieczarki, posoli , popieprzy , posypa kminkiem i dusi w sosie w asnym. Uduszone pieczarki zala mietan wymieszan z m k i zagotowa . Na koniec zakwasi sokiem z cytryny i zamiesza . Sos pieczarkowy II 5 dag mielonej ciel ciny y eczka oliwy 5 dag pieczarek 3/4 szklanki chudego mleka y eczka m ki ziemniaczanej ó tko natka pietruszki lub trybula sól, pieprz Sposób wykonania : 5 dag mielonej ciel ciny usma y na oliwie i zdj z patelni. Na tej samej patelni udusi do mi kko ci we w asnym sosie pokrojone w plasterki pieczarki. Mleko wymiesza z m k ziemniaczan i podgrzewa na ma ym ogniu, a zg stnieje. Doda ó tko i dok adnie wymiesza . Do mleka doda pieczarki oraz mielone mi so i doprawi sol oraz pieprzem do smaku. Posypa drobno posiekan natk pietruszki lub trybul . Najlepiej podawa z czerwonym lub zielonym makaronem tagliatelli. Sos pieczarkowy do kotletów ziemniaczanych 20 dag pieczarek sok z pó cytryny 0,125 l mietanki Sposób wykonania : Pieczarki oczy ci , wyp uka , wi ksze pokraja i ugotowa w ma ej ilo ci wody,
22 wcisn wszy podczas gotowania sok cytrynowy bez pestek. Mas o rozetrze z m k , rozprowadzi mietank , doda wywaru z pieczarek tyle, aby sos by g sty. Doda pieczarki i zagotowa razem. Sos pieczeniowy 6 y ek t uszczu 5 y ek m ki 1,5 szklanki bulionu (mo e by z kostki roso owej) 1/2 szklanki mietany curry sól, pieprz Sposób wykonania : T uszcz rozgrza w rondelku, doda m k i zrobi rumian zasma k . Zrumienion zasma k rozprowadzi bulionem. Doda do smaku przyprawy, zagotowa , doda mietan . Gotowa , ci gle mieszaj c, a sos stanie si g adki i zg stnieje. Sos piwny marchewka odyga selera naciowego cebula y ka mas a y ka m ki 2 szklanki bulionu z kostki 1/4 szklanki jasnego piwa 10 dag t ustej mietany 1/2 y eczki musztardy 1/2 y eczki miodu sól Sposób wykonania : Marchew, i cebul umy , obra , pokroi w kostk . Seler umy , pokroi w plasterki. W rondlu stopi mas o, zeszkli cebul . Oprószy m k , wla bulion i piwo, wymiesza . Doda marchew i seler. Dusi 10 minut.
23 Doda mietan , musztard i 3 y ki posiekanej natki pietruszki, wymiesza . Przyprawi sol i miodem. Sos podlaski do kie basy lub ryb 2 dag mas a 1 dag m ki 0,25 l bulionu lub wywaru z ryb y eczka musztardy cytryna Sposób wykonania : Zasma y na rumiano mas o z m k , rozprowadzi roso em lub wywarem z ryb, doda musztard i kilka plasterków cytryny, po czym razem zagotowa i wyda . Sos ten podaje si do jarzyn, kie basy lub ryb. Sos pomidorowy do baraniny lub kaczki 0,5 kg pomidorów 2,5 dag mas a 1 dag m ki sól Sposób wykonania : Pomidory sparzy , obra ze skórki, pokraja i udusi w ma le (troch mas a zostawi do zasma ki), podlewaj c kilkoma y kami wody. Gdy si ugotuj , przetrze przez sito. M k zasma y na bia o z mas em. Wymiesza z pomidorow mas , posoli . Zagotowa razem. Sos pomidorowy z balsamico 1 pomidor obrany ze skórki 1 ma a cebula pokrojona w kostk 1 posiekany z bek czosnku 3 y ki oliwy 1/2 szklanki soku pomidorowego
24 3 y ki octu balsamico cukier sól, pieprz Sposób wykonania : Na oliwie zeszkli cebul , doda czosnek i posiekanego pomidora. Chwile dusi razem, doda sok pomidorowy, balsamico i przyprawy. Odparowa . Podawa do rybi mi s. Sos pomidorowy z chili 1 puszka ca ych pomidorów 2 cebule 1 str k czerwonej papryki 2 str czki chili 1/2 szklanki bia ego octu winnego 4 y ki czerwonego octu winnego 1/2 y eczki sproszkowanej papryki 1/2 y eczki chili 1/2 y eczki imbiru 1/2 y eczki ziaren gorczycy 1/2 y eczki ziaren pieprzu 25 dag cukru eluj cego Sposób wykonania : Pomidory przetrze przez sito. Cebule obra , drobno posieka . Papryk i chili umy , oczy ci z pestek, pokroi na ma e kawa ki. Pomidory, cebul , papryk i chili w o y do rondla, wla oba octy i 1/2 szklanki wody. Nast pnie doda wszystkie przyprawy oraz cukier i gotowa oko o 15 minut. Tak przygotowany sos zmiksowa , po czym przela do sosjerki. Sos pomidorowy z zio ami 50 dag pomidorów 3 cebule 3 z bki czosnku kilka go dzików tymianek li laurowy
25 rozmaryn pieprz sól Sposób wykonania : Pomidory sparzy , obra ze skórki, pokroi , w o y do garnka. Doda drobno pokrojone cebule, 2 y ki zawini tych w kawa ek gazy przypraw i gotowa do uzyskania g stego piure. Wyj przyprawy, reszt zmiksowa , osoli . Podawa do makaronów, kopytek, placków lub kotletów ziemniaczanych. Sos prowansalski 5 dag mielone wo owiny 2 y eczki oliwy z bek czosnku 15 dag bak a ana y eczka oregano y eczka tymianku szklanka koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól, pieprz Sposób wykonania : 5 dag mielonej wo owiny usma y na oliwie z przeci ni tym przez prask z bkiem czosnku. Doda obranego, pokrojonego w kostk bak a ana, oregano i tymianek. Wla koncentrat pomidorowy i gotowa , a powstanie zawiesisty sos. Przyprawi sol i pieprzem, posypa posiekan natk pietruszki. Podawa z makaronem penne lub muszelkami. Sos sardelowy do sztuki mi sa sardele lub ledzie 4 dag mas a pó cebuli bulion 1 dag m ki Sposób wykonania :