41
przepisów
na
Dania z ryb
Przepisy zebrane przez: luczek13
Spis treści:
Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie ............................................................................................. 2
Karp z pieca - rácponty ....................................................................................................................... 5
Afrodyzjakalny łosoś ........................................................................................................................... 6
Pieczony pstrąg z ziemniakami ......................................................................................................... 8
Sandacz po tunezyjsku ........................................................................................................................ 9
Sałatka na II śniadanie lub do pracy .............................................................................................. 12
Łosoś w musztardzie i płatkach ...................................................................................................... 13
Mintaj z piekła rodem ....................................................................................................................... 14
Pstrąg pieczony w marynacie .......................................................................................................... 15
Ryba po grecku .................................................................................................................................. 18
paprykarz własnej roboty ................................................................................................................. 20
Ryba po grecku .................................................................................................................................. 21
Ryba po japońsku .............................................................................................................................. 22
opiekańce ............................................................................................................................................ 23
Ryba pod chrupiącą panierką .......................................................................................................... 24
Kotleciki z wedzoną makrelą ........................................................................................................... 25
Karp marynowany .............................................................................................................................. 26
Soczysta ryba pod kruszonką panade ............................................................................................ 28
Ryba według przepisu prababci ...................................................................................................... 29
Tuńczyk w Meksyku ........................................................................................................................... 30
Śledzie w miodzie .............................................................................................................................. 31
łosoś pieczony .................................................................................................................................... 32
Ryba w cieście francuskim z pieczarkami ...................................................................................... 33
Ryba po Grecku .................................................................................................................................. 34
Dorsz w sosie maderowym ............................................................................................................... 35
Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami .................................................................................. 36
Ryba ze szpinakiem ........................................................................................................................... 37
Przystawka z surowej ryby - ceviche po tangerinkowemu :D .................................................... 38
Śledziki po wileńsku .......................................................................................................................... 39
RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM ................................................................................................ 40
Śledzie w kolorowej papryce z octem balsamicznym ................................................................. 41
Śledzie po wileńsku :D ...................................................................................................................... 43
Smażony karp ..................................................................................................................................... 44
Ryba w sosie koperkowym ............................................................................................................... 45
Śledzie w wiosennym sosie. ............................................................................................................ 46
Śledzie z pomarańczami ................................................................................................................... 47
Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie ........................................................................................ 49
Rybka w zalewie "Mamuśki" ............................................................................................................ 51
Ryba z jabłkami .................................................................................................................................. 52
Karp pieczony w cebuli ..................................................................................................................... 53
Dorsz w sosie śmietanowym ............................................................................................................ 55
Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie Strona 2
Pstrąg pieczony w słodkiej
marynacie
Autor: Futka
Przepisów: 806 Ocena: 18013 1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Składniki:
płat pstrąga łososiowego
sok z cytryny
przyprawa do ryb
plaster masła
MARYNATA:
3 łyżki słodkiego sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
1 Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i
skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb.
2 Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu
sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego
połączenia się wszystkich cieczy
Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie Strona 3
3 Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich
układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut.
Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy na
termoobiegu przez około 15 do maksymalnie 20 minut.
4 Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą
surówkę.
Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie Strona 4
5 Życzę smacznego! :)
Twoje notatki do przepisu:
Karp z pieca - rácponty Strona 5
Karp z pieca - rácponty
Autor: Obserwator
Przepisów: 542 Ocena: 11279 3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Składniki:
1 karp - 2,5 kg
1 łyżka słodkiej papryki
3 kg ziemniaków
250 g cebuli
100 g masła
2 szklanki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
1 Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od
środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem,
pokroiłem na plasterki. Cebulę pokroiłem w krążki. Brytfannę nasmarowałem masłem, na dnie
ułożyłem ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyłem karpia, piekłem godzinę na drugim
poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie stopiłem w rondelku resztę
masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewałem karpia i warzywa płynnym masłem i
śmietaną ( pół litra ). Pod koniec pieczenia polałem resztą śmietany i posypałem papryką.
Podałem od razu po przygotowaniu.
Twoje notatki do przepisu:
Afrodyzjakalny łosoś Strona 6
Afrodyzjakalny łosoś
Autor: Futka
Przepisów: 806 Ocena: 18013 1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Składniki:
filety z łososia
liście lubczyku
czosnek granulowany
olej rzepakowy
pieprz grubo mielony
sól morska
SOS CZOSNKOWY:
150 g jogurtu naturalnego
sok z cytryny
mały pęczek koperku
cukier brzozowy (ksylitol)
2 ząbki czosnku
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1 Na początku przygotowujemy sos czosnkowy:
Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
posiekany drobno koperek, zakwaszamy całość sokiem z cytryny, dosładzamy cukrem
brzozowym i doprawiamy solą do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do
lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
2 Z łososia odcinamy skórę, dzielimy na filety, które obsypujemy solą morską, grubo zmielonym
pieprzem, czosnkiem granulowanym i liśćmi lubczyku. Doprawioną rybę skrapiamy olejem
rzepakowym, zawijamy w papiloty (w folię aluminiową) i zostawiamy w marynacie około 15
minut.
Następnie układamy ją na grillu lub wstawiamy na parę na około 12 minut.
Gotowego łososia podajemy z sosem czosnkowym oraz ulubionymi dodatkami (polecam
kuskus i świeżą sałatkę).
Życzę smacznego! :)
Afrodyzjakalny łosoś Strona 7
Twoje notatki do przepisu:
Pieczony pstrąg z ziemniakami Strona 8
Pieczony pstrąg z ziemniakami
Autor: obz
Przepisów: 26 Ocena: 583 1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Składniki:
1 wypatroszony pstrąg
5 plasterków cytryny
pęczek natki pietruszki
liście trawy cytrynowej
sól i pieprz świeżo mielony
sok z cytryny
4 ząbki czosnku
kilka ziemniaków
1 cebula
suszony tymianek
kilka łyżek oleju
1 suszona papryczka chili
sól i pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
1 Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki. W misce mieszamy olej, tymianek,
posiekaną papryczkę chili bez ziarenek, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz
cytrynowy, cebulę pokrojoną w piórka i ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki. W misce mieszamy olej, tymianek,
posiekaną papryczkę chili bez ziarenek, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz
cytrynowy, cebulę pokrojoną w piórka i ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie pstrąga kładziemy na ziemniaki, przykrywamy go trzema plasterkami cytryny.
Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 30 minut.
Gotowego, upieczonego pstrąga posypujemy posiekaną natką pietruszki.
2 Więcej zdjęć i przepisów znajdziesz na: http://oobzarciuch.blogspot.com/
Twoje notatki do przepisu:
Sandacz po tunezyjsku Strona 9
Sandacz po tunezyjsku
Autor: maruna
Przepisów: 6 Ocena: 40 1-2 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
Sandacz świeży 1szt.
Pieprz cytrynowy 1 łyżka
sól 1 łyżka
natka pietruszki 1 pęczek
trawa cytrynowa garść
cytryna 1szt.
tunezyjska oliwa z oliwek cytrynowa 5
łyżek
Sposób przygotowania:
1 Sandacza oprawić, obsypać solą, pieprzem cytrynowym oraz trawą cytrynową. Rybę polać i
natrzeć tunezyjską oliwą z oliwek o smaku cytrynowym.
2 Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie oprószyć nią rybę z dwóch stron, a do środka
ryby włożyć gałązki natki pietruszki i cytryny.
Sandacz po tunezyjsku Strona 10
3 Na koniec rybę lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie plastry cytryny poukładać na rybie i
wewnątrz ryby.
Aby finalnie podnieść smak i aromat dania, jeszcze raz rybę skropić cytrynową oliwą z oliwek,
aby po upieczeniu powstał aromatyczny sos.
4 Piec ok. 45 minut w temp,180 stopni.
Smacznego!
Sandacz po tunezyjsku Strona 11
5 Podawać z frytkami.
Smaczengo!
Twoje notatki do przepisu:
Sałatka na II śniadanie lub do pracy Strona 12
Sałatka na II śniadanie lub do
pracy
Autor: taura
Przepisów: 233 Ocena: 4272 1-2 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
kapusta pekińska
jajko
śledzie gajowego
Sposób przygotowania:
1 Do przygotowania sałątki potrzebujemy 3 składników. "3 składniki" to małe oszustwo,
ponieważ jeden ze składników to gotowe śledzie gajowego z cebulką i pieczarkami. Do miseczki
wkroiłam kapustę pekińską, dodałam śledzie gajowego razem z cebulką, pieczarkami i
udekorowałam jajkiem.
Twoje notatki do przepisu:
Łosoś w musztardzie i płatkach Strona 13
Łosoś w musztardzie i płatkach
Autor: szczotka_od_kija
Przepisów: 56 Ocena: 1865 1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Składniki:
2 filety z łososia ze skórą
płatki kukurydziane
musztarda Dijon
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1 Filety z łososia dokładnie umyłam i osuszyłam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni i
termoobieg.
2 Łososia ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Osoliłam, z każdej strony,
wysmarowałam musztardą i obsypałam płatkami kukurydzianymi. W kilku miejscach musiałam
je podoklejać, by ryba była równomiernie nimi pokryta (również po bokach).
3 iekłam w 180 stopniach przez 20 minut. Filety ściągałam za pomocą dużej łopatki, dzięki czemu
lekko przyklejona skóra pozostała na papierze do pieczenia.
Wyszła szybka, smaczna i bardzo chrupiąca rybka.
Twoje notatki do przepisu:
Mintaj z piekła rodem Strona 14
Mintaj z piekła rodem
Autor: taura
Przepisów: 233 Ocena: 4272 3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Składniki:
Mintaj
białe wytrawne wino
Koncentrat pomidorowy
papryka słodka mielona
śmietana 30 %
chilli lub harissa
Cebula
olej rzepakowy
Sól
Sposób przygotowania:
1 Na gorący olej wrzuciłam posiekaną dużą cebulę. 5 filetów mintaja pokroiłam na mniejsze
części i osoliłam. Kiedy cebula się zeszkliła, ułożyłam na niej kawałki ryb, oprószyłam słodką
mieloną papryką i przykryłam patelnię pokrywką.
2 W kubeczku dokładnie wymieszałam 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki koncentratu
pomidorowego, pół łyżeczki harissy (można zastąpić chilli) i 50 ml śmietany 30%. Po 3 minutach
duszenia ryby wlałam sos na patelnię i bez przykrycia gotowałam około 8 minut.
3 Podałam z ryżem.
Twoje notatki do przepisu:
Pstrąg pieczony w marynacie Strona 15
Pstrąg pieczony w marynacie
Autor: Futka
Przepisów: 806 Ocena: 18013 1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Składniki:
pstrąg świeży
MARYNATA:
4 łyżki oleju rzepakowego
5 łyżek słodkiego sosu sojowego (np.
indonezyjskiego)
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżeczki estragonu
Sposób przygotowania:
1 Na początku przygotowujemy marynatę.
Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz słodki sos sojowy i dokładnie mieszamy do
momentu dobrego połączenia obu cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku oraz estragon i jeszcze raz mieszamy. Gotową marynatę odstawiamy dla dobrego
przejścia smaków i aromatów.
2 Pstrąga oczyszczamy z łusek, wyjmujemy ości, dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na
porcje.
Tak przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i
zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Pstrąg pieczony w marynacie Strona 16
3 Po tym czasie, naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około
20 minut (10 minut na termoobiegu i 10 minut zwykłego pieczenia).
Ponieważ mamy sezon grillowy, tak zamarynowanego pstrąga możemy również usmażyć na
grillu. Wtedy czas marynowania wydłużmy do 2 godzin, aby mięso ryby dobrze "naciągnęło"
smak i aromat marynaty.
4 Życzę smacznego! :)
Pstrąg pieczony w marynacie Strona 17
Twoje notatki do przepisu:
Ryba po grecku Strona 18
Ryba po grecku
Autor: mimiwiki
Przepisów: 459 Ocena: 8562 3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Składniki:
1/2 kg filetów np. dorsza czy
morszczuka
4 marchewki
2 pietruszki
1 por (biała część), 1 duża cebula
kawałek selera
2/3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
(ok.100g)
sól, pieprz
1 łyżeczka czerwonej papryki
po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
1 łyżeczka cukru
3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela
angielskiego
1 łyżka mąki, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1 Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa.
Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20
minut.
Dodajemy koncenrtat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku.
Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na
rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw
i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką.
Ryba po grecku Strona 19
Twoje notatki do przepisu:
paprykarz własnej roboty Strona 20
paprykarz własnej roboty
Autor: anetas197601
Przepisów: 255 Ocena: 5761 5-6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
1 kg filetów z morszczuka
50 dkg ugotowanego ryżu
4 cebule
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, chili, papryka
mielona,przyprawa do ryb, olej do
smażenia
1 łyżka pasty paprykowej (ajwar)
Sposób przygotowania:
1 Ugotowac i wystudzic ryż. Rybę posolic, popieprzyc i posypac przyprawą do ryb. Smażyc z obu
stron na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę wyciągamy a na tym samym tłuszczu smażymy
cebulę pokrojoną w kostkę. Rybę kroimy drobno i dodajemy do cebuli, następnie dodajemy ryż
i pozostałe składniki doprawiamy do smaku. Odstawiamy żeby się przegryzło. Paprykarz można
jeśc na zimno jak i na ciepło. Smacznego
Twoje notatki do przepisu:
Ryba po grecku Strona 21
Ryba po grecku
Autor: karolinkakaja
Przepisów: 24 Ocena: 1125 5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
filet z dorsza lub soli, 1 kg
marchew, 5 szt
pietruszka, 2 szt
cebula, 3 szt
seler, 1 szt
koncentrat pomidorowy, słoiczek 180g
pęczek pietruszki
bulion z kostki rosołowej
sól, pieprz, wg uznania
cukier, wg uznania
olej, do smażenia
Sposób przygotowania:
1 Filety opłukać, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, następnie panierować w
mące - usmażyć na silnie rozgrzanym oleju.
2 Cebulę posiekać, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Cebule zeszklić na oleju, dodaćwarzywa,
krótko je przesmażyć.
3 Przygotowanym bulionem (ok 0,5l) zalać warzywa. Dusić 10min, dodając koncentrat
pomidorowy, sól, cukier, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki.
4 Do garnka kłaść na przemian warstwę pasty warzywnej i ryb.
5 SMACZNEGO!!! :-)
Twoje notatki do przepisu:
Ryba po japońsku Strona 22
Ryba po japońsku
Autor: illonaw26
Przepisów: 19 Ocena: 282 3-4 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
ryba mrożona - mintaj (lub według
upodobania), 1/2kg
mąka, 1szkl
letnia woda, 1szkl
jajko, 1szt
cebula, 1szt
OGÓRKI KISZONE LUB KONSERWOWE,
ok. 1 słoika
papryka konserwowa, ok. 1 słoika
Zalewa:
woda, 1szkl
oliwa, 1/4szkl
koncentrat mały, 1słoiczek
ketchup łagodny, 2łyżki
ocet, 1 i 1/2 łyżki
Sposób przygotowania:
1 Rybę rozmrozić, posypać vegetą i usmazyć w cieście naleśnikowym (mąka, woda, jajko), tylko
ciasto musi być gęste.
2 Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i ogórki w paski- te składniki są na sałatkę do ryby.
3.Następnie robimy zalewę: wszystkie składniki zagotować, doprawić solą i cukrem.
4.Jeżeli mamy już wszystko przygotowane, to w głebszym naczyniu układamy rybę, na to
sałatkę i gorącą zalewę.
Twoje notatki do przepisu:
opiekańce Strona 23
opiekańce
Autor: anetas197601
Przepisów: 255 Ocena: 5761 5-6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
1 kg zielonych śledzi
3 cebule
sól, pieprz, przyprawa do ryb
do panierowania bułka tarta
wymieszana z mąką, jajka
olej do smażenia
Zalewa:
2 litry wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela
angielskiego
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
1 Zalewę zagotować i wystudzić. Śledzie posolić, popieprzyć i posypać przyprawą do ryb.
Rozgrzać olej do smażenia. Śledzie panierujemy i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w piórka. W
jakimś dużym pojemniku układamy kawałki ryby na nią cebulę i znowu ryba i cebula, na koniec
zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. U mnie to
już na drugi dzień zaczynamy jeść bo nie możemy się już doczekać :) Smacznego
Twoje notatki do przepisu:
Ryba pod chrupiącą panierką Strona 24
Ryba pod chrupiącą panierką
Autor: Espanol2011
Przepisów: 17 Ocena: 44 3-4 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
filety z ryby(sandacz, pstrąg), 4 szt.
Bułka tarta, 150 g
czosnek pieczony, 2 ząbki
pomidory suszone, 80 g
hiszpańskie czarne oliwki, 80 g
pomidory, 6 szt.
hiszpańska oliwa z oliwek, kilka łyżek
Sól, pieprz biały, szczypta
Sposób przygotowania:
1 Filety rybne delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na naoliwionej blaszce skórą do
blaszki. Bułkę tartą mieszamy z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, czarnymi
oliwkami, czosnkiem. Dla lepszego połączenia wszystkiego w całość dodajemy trochę oliwy z
oliwek. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię.
2 Powstałą masę wykładamy na filety rybne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200
stopni na około 15 minut. Chrupiącą rybę podajemy na plastrach pomidorów. Przed podaniem
lekko skrapiamy hiszpańską oliwą z oliwek.
Twoje notatki do przepisu:
41 przepisów na Dania z ryb Przepisy zebrane przez: luczek13
Spis treści: Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie ............................................................................................. 2 Karp z pieca - rácponty ....................................................................................................................... 5 Afrodyzjakalny łosoś ........................................................................................................................... 6 Pieczony pstrąg z ziemniakami ......................................................................................................... 8 Sandacz po tunezyjsku ........................................................................................................................ 9 Sałatka na II śniadanie lub do pracy .............................................................................................. 12 Łosoś w musztardzie i płatkach ...................................................................................................... 13 Mintaj z piekła rodem ....................................................................................................................... 14 Pstrąg pieczony w marynacie .......................................................................................................... 15 Ryba po grecku .................................................................................................................................. 18 paprykarz własnej roboty ................................................................................................................. 20 Ryba po grecku .................................................................................................................................. 21 Ryba po japońsku .............................................................................................................................. 22 opiekańce ............................................................................................................................................ 23 Ryba pod chrupiącą panierką .......................................................................................................... 24 Kotleciki z wedzoną makrelą ........................................................................................................... 25 Karp marynowany .............................................................................................................................. 26 Soczysta ryba pod kruszonką panade ............................................................................................ 28 Ryba według przepisu prababci ...................................................................................................... 29 Tuńczyk w Meksyku ........................................................................................................................... 30 Śledzie w miodzie .............................................................................................................................. 31 łosoś pieczony .................................................................................................................................... 32 Ryba w cieście francuskim z pieczarkami ...................................................................................... 33 Ryba po Grecku .................................................................................................................................. 34 Dorsz w sosie maderowym ............................................................................................................... 35 Sałatka śledziowa z żurawiną i buraczkami .................................................................................. 36 Ryba ze szpinakiem ........................................................................................................................... 37 Przystawka z surowej ryby - ceviche po tangerinkowemu :D .................................................... 38 Śledziki po wileńsku .......................................................................................................................... 39 RYBA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM ................................................................................................ 40 Śledzie w kolorowej papryce z octem balsamicznym ................................................................. 41 Śledzie po wileńsku :D ...................................................................................................................... 43 Smażony karp ..................................................................................................................................... 44 Ryba w sosie koperkowym ............................................................................................................... 45 Śledzie w wiosennym sosie. ............................................................................................................ 46 Śledzie z pomarańczami ................................................................................................................... 47 Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie ........................................................................................ 49 Rybka w zalewie "Mamuśki" ............................................................................................................ 51 Ryba z jabłkami .................................................................................................................................. 52 Karp pieczony w cebuli ..................................................................................................................... 53 Dorsz w sosie śmietanowym ............................................................................................................ 55
Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie Strona 2 Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie Autor: Futka Przepisów: 806 Ocena: 18013 1-2 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: płat pstrąga łososiowego sok z cytryny przyprawa do ryb plaster masła MARYNATA: 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki syropu klonowego Sposób przygotowania: 1 Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb. 2 Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia się wszystkich cieczy
Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie Strona 3 3 Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy na termoobiegu przez około 15 do maksymalnie 20 minut. 4 Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą surówkę.
Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie Strona 4 5 Życzę smacznego! :) Twoje notatki do przepisu:
Karp z pieca - rácponty Strona 5 Karp z pieca - rácponty Autor: Obserwator Przepisów: 542 Ocena: 11279 3-4 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 1 karp - 2,5 kg 1 łyżka słodkiej papryki 3 kg ziemniaków 250 g cebuli 100 g masła 2 szklanki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: 1 Karpia umyłem w zimnej wodzie, osuszyłem, posoliłem i natarłem papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinałem ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na plasterki. Cebulę pokroiłem w krążki. Brytfannę nasmarowałem masłem, na dnie ułożyłem ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyłem karpia, piekłem godzinę na drugim poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie stopiłem w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewałem karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną ( pół litra ). Pod koniec pieczenia polałem resztą śmietany i posypałem papryką. Podałem od razu po przygotowaniu. Twoje notatki do przepisu:
Afrodyzjakalny łosoś Strona 6 Afrodyzjakalny łosoś Autor: Futka Przepisów: 806 Ocena: 18013 1-2 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: filety z łososia liście lubczyku czosnek granulowany olej rzepakowy pieprz grubo mielony sól morska SOS CZOSNKOWY: 150 g jogurtu naturalnego sok z cytryny mały pęczek koperku cukier brzozowy (ksylitol) 2 ząbki czosnku sól do smaku Sposób przygotowania: 1 Na początku przygotowujemy sos czosnkowy: Do miseczki wlewamy jogurt naturalny, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany drobno koperek, zakwaszamy całość sokiem z cytryny, dosładzamy cukrem brzozowym i doprawiamy solą do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 2 Z łososia odcinamy skórę, dzielimy na filety, które obsypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem, czosnkiem granulowanym i liśćmi lubczyku. Doprawioną rybę skrapiamy olejem rzepakowym, zawijamy w papiloty (w folię aluminiową) i zostawiamy w marynacie około 15 minut. Następnie układamy ją na grillu lub wstawiamy na parę na około 12 minut. Gotowego łososia podajemy z sosem czosnkowym oraz ulubionymi dodatkami (polecam kuskus i świeżą sałatkę). Życzę smacznego! :)
Afrodyzjakalny łosoś Strona 7 Twoje notatki do przepisu:
Pieczony pstrąg z ziemniakami Strona 8 Pieczony pstrąg z ziemniakami Autor: obz Przepisów: 26 Ocena: 583 1-2 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: 1 wypatroszony pstrąg 5 plasterków cytryny pęczek natki pietruszki liście trawy cytrynowej sól i pieprz świeżo mielony sok z cytryny 4 ząbki czosnku kilka ziemniaków 1 cebula suszony tymianek kilka łyżek oleju 1 suszona papryczka chili sól i pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki. W misce mieszamy olej, tymianek, posiekaną papryczkę chili bez ziarenek, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz cytrynowy, cebulę pokrojoną w piórka i ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki. W misce mieszamy olej, tymianek, posiekaną papryczkę chili bez ziarenek, trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz cytrynowy, cebulę pokrojoną w piórka i ziemniaki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie pstrąga kładziemy na ziemniaki, przykrywamy go trzema plasterkami cytryny. Wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy 30 minut. Gotowego, upieczonego pstrąga posypujemy posiekaną natką pietruszki. 2 Więcej zdjęć i przepisów znajdziesz na: http://oobzarciuch.blogspot.com/ Twoje notatki do przepisu:
Sandacz po tunezyjsku Strona 9 Sandacz po tunezyjsku Autor: maruna Przepisów: 6 Ocena: 40 1-2 os. 60 min łatwe tanie Składniki: Sandacz świeży 1szt. Pieprz cytrynowy 1 łyżka sól 1 łyżka natka pietruszki 1 pęczek trawa cytrynowa garść cytryna 1szt. tunezyjska oliwa z oliwek cytrynowa 5 łyżek Sposób przygotowania: 1 Sandacza oprawić, obsypać solą, pieprzem cytrynowym oraz trawą cytrynową. Rybę polać i natrzeć tunezyjską oliwą z oliwek o smaku cytrynowym. 2 Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie oprószyć nią rybę z dwóch stron, a do środka ryby włożyć gałązki natki pietruszki i cytryny.
Sandacz po tunezyjsku Strona 10 3 Na koniec rybę lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie plastry cytryny poukładać na rybie i wewnątrz ryby. Aby finalnie podnieść smak i aromat dania, jeszcze raz rybę skropić cytrynową oliwą z oliwek, aby po upieczeniu powstał aromatyczny sos. 4 Piec ok. 45 minut w temp,180 stopni. Smacznego!
Sandacz po tunezyjsku Strona 11 5 Podawać z frytkami. Smaczengo! Twoje notatki do przepisu:
Sałatka na II śniadanie lub do pracy Strona 12 Sałatka na II śniadanie lub do pracy Autor: taura Przepisów: 233 Ocena: 4272 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: kapusta pekińska jajko śledzie gajowego Sposób przygotowania: 1 Do przygotowania sałątki potrzebujemy 3 składników. "3 składniki" to małe oszustwo, ponieważ jeden ze składników to gotowe śledzie gajowego z cebulką i pieczarkami. Do miseczki wkroiłam kapustę pekińską, dodałam śledzie gajowego razem z cebulką, pieczarkami i udekorowałam jajkiem. Twoje notatki do przepisu:
Łosoś w musztardzie i płatkach Strona 13 Łosoś w musztardzie i płatkach Autor: szczotka_od_kija Przepisów: 56 Ocena: 1865 1-2 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: 2 filety z łososia ze skórą płatki kukurydziane musztarda Dijon sól do smaku Sposób przygotowania: 1 Filety z łososia dokładnie umyłam i osuszyłam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni i termoobieg. 2 Łososia ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Osoliłam, z każdej strony, wysmarowałam musztardą i obsypałam płatkami kukurydzianymi. W kilku miejscach musiałam je podoklejać, by ryba była równomiernie nimi pokryta (również po bokach). 3 iekłam w 180 stopniach przez 20 minut. Filety ściągałam za pomocą dużej łopatki, dzięki czemu lekko przyklejona skóra pozostała na papierze do pieczenia. Wyszła szybka, smaczna i bardzo chrupiąca rybka. Twoje notatki do przepisu:
Mintaj z piekła rodem Strona 14 Mintaj z piekła rodem Autor: taura Przepisów: 233 Ocena: 4272 3-4 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: Mintaj białe wytrawne wino Koncentrat pomidorowy papryka słodka mielona śmietana 30 % chilli lub harissa Cebula olej rzepakowy Sól Sposób przygotowania: 1 Na gorący olej wrzuciłam posiekaną dużą cebulę. 5 filetów mintaja pokroiłam na mniejsze części i osoliłam. Kiedy cebula się zeszkliła, ułożyłam na niej kawałki ryb, oprószyłam słodką mieloną papryką i przykryłam patelnię pokrywką. 2 W kubeczku dokładnie wymieszałam 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki harissy (można zastąpić chilli) i 50 ml śmietany 30%. Po 3 minutach duszenia ryby wlałam sos na patelnię i bez przykrycia gotowałam około 8 minut. 3 Podałam z ryżem. Twoje notatki do przepisu:
Pstrąg pieczony w marynacie Strona 15 Pstrąg pieczony w marynacie Autor: Futka Przepisów: 806 Ocena: 18013 1-2 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: pstrąg świeży MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 5 łyżek słodkiego sosu sojowego (np. indonezyjskiego) 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki estragonu Sposób przygotowania: 1 Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz słodki sos sojowy i dokładnie mieszamy do momentu dobrego połączenia obu cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz estragon i jeszcze raz mieszamy. Gotową marynatę odstawiamy dla dobrego przejścia smaków i aromatów. 2 Pstrąga oczyszczamy z łusek, wyjmujemy ości, dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Tak przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Pstrąg pieczony w marynacie Strona 16 3 Po tym czasie, naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 minut (10 minut na termoobiegu i 10 minut zwykłego pieczenia). Ponieważ mamy sezon grillowy, tak zamarynowanego pstrąga możemy również usmażyć na grillu. Wtedy czas marynowania wydłużmy do 2 godzin, aby mięso ryby dobrze "naciągnęło" smak i aromat marynaty. 4 Życzę smacznego! :)
Pstrąg pieczony w marynacie Strona 17 Twoje notatki do przepisu:
Ryba po grecku Strona 18 Ryba po grecku Autor: mimiwiki Przepisów: 459 Ocena: 8562 3-4 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 por (biała część), 1 duża cebula kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii 1 łyżeczka cukru 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka mąki, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa. Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncenrtat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką.
Ryba po grecku Strona 19 Twoje notatki do przepisu:
paprykarz własnej roboty Strona 20 paprykarz własnej roboty Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 5761 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 1 kg filetów z morszczuka 50 dkg ugotowanego ryżu 4 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, chili, papryka mielona,przyprawa do ryb, olej do smażenia 1 łyżka pasty paprykowej (ajwar) Sposób przygotowania: 1 Ugotowac i wystudzic ryż. Rybę posolic, popieprzyc i posypac przyprawą do ryb. Smażyc z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę wyciągamy a na tym samym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Rybę kroimy drobno i dodajemy do cebuli, następnie dodajemy ryż i pozostałe składniki doprawiamy do smaku. Odstawiamy żeby się przegryzło. Paprykarz można jeśc na zimno jak i na ciepło. Smacznego Twoje notatki do przepisu:
Ryba po grecku Strona 21 Ryba po grecku Autor: karolinkakaja Przepisów: 24 Ocena: 1125 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: filet z dorsza lub soli, 1 kg marchew, 5 szt pietruszka, 2 szt cebula, 3 szt seler, 1 szt koncentrat pomidorowy, słoiczek 180g pęczek pietruszki bulion z kostki rosołowej sól, pieprz, wg uznania cukier, wg uznania olej, do smażenia Sposób przygotowania: 1 Filety opłukać, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, następnie panierować w mące - usmażyć na silnie rozgrzanym oleju. 2 Cebulę posiekać, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. Cebule zeszklić na oleju, dodaćwarzywa, krótko je przesmażyć. 3 Przygotowanym bulionem (ok 0,5l) zalać warzywa. Dusić 10min, dodając koncentrat pomidorowy, sól, cukier, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. 4 Do garnka kłaść na przemian warstwę pasty warzywnej i ryb. 5 SMACZNEGO!!! :-) Twoje notatki do przepisu:
Ryba po japońsku Strona 22 Ryba po japońsku Autor: illonaw26 Przepisów: 19 Ocena: 282 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: ryba mrożona - mintaj (lub według upodobania), 1/2kg mąka, 1szkl letnia woda, 1szkl jajko, 1szt cebula, 1szt OGÓRKI KISZONE LUB KONSERWOWE, ok. 1 słoika papryka konserwowa, ok. 1 słoika Zalewa: woda, 1szkl oliwa, 1/4szkl koncentrat mały, 1słoiczek ketchup łagodny, 2łyżki ocet, 1 i 1/2 łyżki Sposób przygotowania: 1 Rybę rozmrozić, posypać vegetą i usmazyć w cieście naleśnikowym (mąka, woda, jajko), tylko ciasto musi być gęste. 2 Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i ogórki w paski- te składniki są na sałatkę do ryby. 3.Następnie robimy zalewę: wszystkie składniki zagotować, doprawić solą i cukrem. 4.Jeżeli mamy już wszystko przygotowane, to w głebszym naczyniu układamy rybę, na to sałatkę i gorącą zalewę. Twoje notatki do przepisu:
opiekańce Strona 23 opiekańce Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 5761 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: 1 kg zielonych śledzi 3 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb do panierowania bułka tarta wymieszana z mąką, jajka olej do smażenia Zalewa: 2 litry wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1 Zalewę zagotować i wystudzić. Śledzie posolić, popieprzyć i posypać przyprawą do ryb. Rozgrzać olej do smażenia. Śledzie panierujemy i smażymy na oleju. Cebulę kroimy w piórka. W jakimś dużym pojemniku układamy kawałki ryby na nią cebulę i znowu ryba i cebula, na koniec zalewamy wystudzoną zalewą, przykrywamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. U mnie to już na drugi dzień zaczynamy jeść bo nie możemy się już doczekać :) Smacznego Twoje notatki do przepisu:
Ryba pod chrupiącą panierką Strona 24 Ryba pod chrupiącą panierką Autor: Espanol2011 Przepisów: 17 Ocena: 44 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: filety z ryby(sandacz, pstrąg), 4 szt. Bułka tarta, 150 g czosnek pieczony, 2 ząbki pomidory suszone, 80 g hiszpańskie czarne oliwki, 80 g pomidory, 6 szt. hiszpańska oliwa z oliwek, kilka łyżek Sól, pieprz biały, szczypta Sposób przygotowania: 1 Filety rybne delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na naoliwionej blaszce skórą do blaszki. Bułkę tartą mieszamy z pokrojonymi drobno suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, czosnkiem. Dla lepszego połączenia wszystkiego w całość dodajemy trochę oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię. 2 Powstałą masę wykładamy na filety rybne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 15 minut. Chrupiącą rybę podajemy na plastrach pomidorów. Przed podaniem lekko skrapiamy hiszpańską oliwą z oliwek. Twoje notatki do przepisu: