37
przepisów
na
drożdżowe
Przepisy zebrane przez: joanna78
Spis treści:
Drożdżowy placek z jeżynami i nektarynkami ................................................................................. 2
Ciasto drożdżowe inaczej ................................................................................................................... 4
Wieniec makowy .................................................................................................................................. 5
Jagodzianki ............................................................................................................................................ 7
Drożdżówki z kokosową posypką ...................................................................................................... 8
Bułeczki brioche ................................................................................................................................... 9
Lekki puszek cynamonowy ............................................................................................................... 11
drożdżowe ze smalcem... .................................................................................................................. 13
Oponki ................................................................................................................................................. 14
Bułeczki z Nutellą .............................................................................................................................. 15
drozdzowe serca z makiem .............................................................................................................. 16
Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem ......................................................................... 19
Ciasto drożdżowe bez wygniatania ................................................................................................. 22
Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami .............................................................................. 23
Pita Rosy ............................................................................................................................................. 24
czekoladowe ślimaki drożdżowe ..................................................................................................... 25
PARZAKI .............................................................................................................................................. 27
Cynamonowe ślimaczki ..................................................................................................................... 28
Drożdżówka ........................................................................................................................................ 29
Pyszne drozdzowki mojej mamy ...................................................................................................... 30
Drożdżowe ciasto z musem jabłkowym ......................................................................................... 31
Drożdżowe grzybki:) .......................................................................................................................... 33
Ciasto drożdżowe z jagodami .......................................................................................................... 36
jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego... ................................................................................. 37
Słodkie bułeczki z truskawką ......................................................................................................... 38
Drożdżowiec niezawodny ................................................................................................................. 40
Bułeczki z powidłami ......................................................................................................................... 41
Bułki pieczone w słoikach ................................................................................................................. 43
Drożdżowe z truskawkami i kruszonką .......................................................................................... 44
Drożdżowe zawijaski ......................................................................................................................... 46
jagodzianki... ...................................................................................................................................... 47
barbari - perski chleb... ................................................................................................................... 48
Precle serowe ..................................................................................................................................... 49
Jagodzianki .......................................................................................................................................... 50
Rogaliki drożdżowe makowo-cytrynowo-migdałowe. .................................................................. 52
Rogaliki drożdżowe ............................................................................................................................ 56
monkey bread- "malpi chleb" czyli cynamonowe ciasto do odrywania :) ................................. 58
Drożdżowy placek z jeżynami i nektarynkami Strona 2
Drożdżowy placek z jeżynami i
nektarynkami
Autor: Izabela87
Przepisów: 5 Ocena: 43 5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Składniki:
mąka 3 szklanki
cukier 4 łyżki
mleko 1/4 szklanki
drożdże 50 gram
jajak 2 sztuki
szczypta soli
margaryna kostka 250 gram
jeżyny oraz nektarynki wg uznania
kruszonka : 4 łyżki stołowe mąki, 3 łyżki
cukru pudru, masła tyle aby po
połączeniu wyszły grudki
Sposób przygotowania:
1 1.Owoce umyc. Jeżyny przebrac. Zostawic do obeschnięcia.
2 2.Do lekko ciepłego mleka wkruszyc drożdże i wsypac cukier. Wszystko wymieszac.
3 3.Następnie do miski wsypac mąkę, sól oraz wbic dwa jajka. Lekko przemieszac. Potem wlac
rozczyn i również lekko wymieszac. Na koniec dajemy miekką margarynę i całosc wyrabiamy
dłońmi. I zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
4 4.Gdy ciasto zwiększy swoją objętosc wyjmujemy z miski i jeszcze raz lekko wyrabiamy.
Przygotowujemy prostokątną formę i wykładamy ciasto. Na nim układamy księżyce nektarynek
a między nie kilka jeżyn. Wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 180
stopniach.
Drożdżowy placek z jeżynami i nektarynkami Strona 3
Twoje notatki do przepisu:
Ciasto drożdżowe inaczej Strona 4
Ciasto drożdżowe inaczej
Autor: wiana
Przepisów: 1 Ocena: 6 > 6 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
Jaja, 3 szt.
cukier, 1 szklanka
cukier waniliowy, 1 szt
masło, 1/4 kostki
drożdże, 5 dkg
mleko, 1 szklanka
maka, 0,5 kg
sól, szczypta
śliwki, 1 kg
Sposób przygotowania:
1 Całe jaka i cukry utrzeć mikserem
2 Do utartej masy pokruszyć drożdze i zalać ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem
3 Odstawić na 6-8 godz np na noc
4 Dodać mąke z solą i intensywnie wyrabiać ok 20min
5 Przełożyc na wysmarowaną głęboką blachę ok 25/40 , przykryć ściereczką i pozostawić do
wyrośniecia.
6 Poukładać wypestkowane sliwki /inne owoce lub ser/, lekko posłodzić i ozdobić kruszonką
/1/2masła,1szkl.maki,1/3szkl.pudru,1łyz.proszku do piecz./
7 Piec ok.30min w temp. 160-180 st
Twoje notatki do przepisu:
Wieniec makowy Strona 5
Wieniec makowy
Autor: Baladynka
Przepisów: 51 Ocena: 499 > 6 os. > 60 min średnie tanie
Składniki:
Składniki na ciasto:
570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki)
2,5 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
170 g masła
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3 łyżki cukru
1 jajko
Składniki na nadzienie:
1/2 puszki ( około 250 g) masy
makowej
2 łyżki kandyzowanych owoców
1 łyżka żurawiny
1 łyżka rodzynek
4 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1 Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie
ostudzić.
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i
wodą a także jajko.
Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do
wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami.
4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o
wymiarach 50 x 40 cm.
Wieniec makowy Strona 6
2 Placek wysmarować masłem imasą makową.
Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm
powierzchni nie rozciętej.
Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu.
Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą.
Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym
masłem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :-)
Twoje notatki do przepisu:
Jagodzianki Strona 7
Jagodzianki
Autor: listek
Przepisów: 29 Ocena: 1043 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
jajka, 4
mąka, 4,5 szklanki
cukier, o,5 szklanki
drożdże, 7 dag
mleko, 1 szklanka
margaryna, 0,5 kostki
Nadzienie:
jagody(lub dżem), 1 szklanka
cukier kryształ, 2 łyżki
mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki
jajko(rozmącone- do smarowania)
Sposób przygotowania:
1 Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szklanki mąki oraz 0,5 szklanki letniego
mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
2 Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodać pozostałą mąkę, rozpuszczoną margarynę ,
mleko i wyrośnięty rozczyn. Ucierać kilka minut(mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką)
3 Wymieszać składniki nadzienia. Brać łyżką niewielkie porcje wyrośniętego ciasta, wkładając do
środka odrobinę jagód. Stroną zlepioną układamy(niezbyt gęsto, bo bułki jeszcze rosną w
trakcie pieczenia) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy
rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopni.
4 Wierzch bułeczek posypać cukrem pudrem. Gorąco polecam - wbrew pozorom są łatwe i dość
szybkie w wykonaniu.
Twoje notatki do przepisu:
Drożdżówki z kokosową posypką Strona 8
Drożdżówki z kokosową posypką
Autor: figg
Przepisów: 57 Ocena: 886 3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
Mąka pszenna 50dag + 2/3 szklanki
Drożdże 5dag
Mleko 1szkl.
Cukier 5łyżek + 8łyżek
Cukier waniliowy 2szt
Margaryna 15dag + 10dag
Jajka 2szt
Wiórki kokosowe 10dag
Dżem porzeczkowy
Sposób przygotowania:
1 Drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym ale nie
gorącym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aby nam podrosły.
15dag margaryny roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy 5łyżek cukru,
cukier waniliowy, 2jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie jednolite dodajemy
przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli
będzie za rzadkie dodajemy nieco mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja
objętość ( około 1godziny )
Przygotowujemy kruszonkę : 2/3 szklanki mąki, 10dag margaryny, 8łyżek cukru, cukier
waniliowy i kokos łączymy na kruszonkę.
2 Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na
około 1cm grubości na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem ( lub jak ktoś woli budyniem
albo masą serową ) Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry około 2cm. Układamy na blaszce na
papierze do pieczenia i formujemy bułeczki. Posypujemy je kruszonką i pieczemy w
180stopniach przez 20 - 25 minut.
Twoje notatki do przepisu:
Bułeczki brioche Strona 9
Bułeczki brioche
Autor: irma
Przepisów: 215 Ocena: 4237 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
CIASTO: 0,5 kg. mąki tortowej
przesianej
2 łyżeczki suchych drożdży Instant
5 jaj
50g cukru
350g miękkiego masła
szczypta soli
KREM: 250ml gorącego mleka
cukier 50g
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka esencji waniliowej
NADZIENIE: 150g deserowej ciemnej
czekoladt
20 dkg. suszonych moreli
Na glazurę 1 jajko i cukier puder do
posypania
Sposób przygotowania:
1 Ciasto wykonać dzień wcześniej. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami
ciepłej wody. Zostawić na ok. 15 minut, aż się spienią.
2 Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy , cukier, sól i 3 jajka. Wyrabiać ok. 10 minut.
Następnie dodać kolejne 2 jajka i stopniowo po dwie łyżki miękkiego masła. Bardzo dokładnie
wyrabiać, aż powstanie gładka, elastyczna masa. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe
miejsce na 1-2 godziny,aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno pięścią
i wstawić na całą noc do lodówki.
3 KREM. Żółtka miksować z cukrem , dodać mąkę i dalej miksować. Przelać do rondelka i
postawić na średnim ogniu. PO mału dolewać gorące mleko cały czas miksując ok.2 minuty.Na
koniec dodać esencję waniliową,wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Krem można przykryć
folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch.
4 Rano rozwałkować ciasto podsypując nieco mąką. Rozwałkowane ciasto ma być prostokątne i 1
cm. grube. Zimny krem rozsmarować na całej powierzchni ciasta, posypać zmieloną czekoladą i
pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami. Dłuższe boki złożyć do środka i w miejscu ich
złączenia przekroić ciasto wzdłuż. Powstaną dwa paski, które kroimy w poprzek na małe
bułeczki.
5 Na dużą blachę rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułeczki co 2 cm. Każdą posmarować
Bułeczki brioche Strona 10
rozbełtanym jajkiem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
6 Piekarnik rozgrzać do 190st.C wsunąć bułeczki i piec ok.15-20 minut. Po wyjęciu posypać
cukrem pudrem.
7 W oryginalnym przepisie czekoladę kruszy się na kawałki i nie dodaje moreli. Moja wersja z
owocami bardzo nam smakowała i każdemu polecam. Bułeczki nie wymagają dużo pracy,ale
niestety są czasochłonne. Życzę SMACZNEGO!
Twoje notatki do przepisu:
Lekki puszek cynamonowy Strona 11
Lekki puszek cynamonowy
Autor: cytrynkaaa
Przepisów: 49 Ocena: 215 > 6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
mąka tortowa, 1kg
drożdze, 10 dag/kostka
jajka, 4 szt
cukier, 3-4 łyżki
cukier waniliowy, 2 łyżki
masło/lub margaryna, 1 kostka
mleko, 0,5 litra
oliwa z oliwek/lub olej, 3 łyżki
cynamon, wg. uznania/opakowanie
Sposób przygotowania:
1 ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego
mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn
zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu)
2 Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka
odstawić osobno ).
3 Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać
następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w
miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów
miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
4 Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki.
Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz
przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto
Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek
będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego
5 ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego
mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn
zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu)
6 Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka
odstawić osobno ).
7 Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać
następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w
miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów
miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Lekki puszek cynamonowy Strona 12
8 Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki.
Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz
przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto
Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek
będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego
9 RADA DO CIASTA: ciepłe miejsce: ja zazwyczaj wstawiam miskę do brytfanki lub innej miski
wlewam trochę wody ciepłej na spód i dolewam gorącej co jakiś czas można też jeśli np
skończyliśmy gotować obiad wyłączyć palniki i postawić na kuchence miskę w brytfance.
Twoje notatki do przepisu:
drożdżowe ze smalcem... Strona 13
drożdżowe ze smalcem...
Autor: izaa_a
Przepisów: 233 Ocena: 4636 > 6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
zaczyn: 10dkg drożdży
1,5 szkl mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
4 szkl. mąki
2 całe jajka
2 żółtka
2 łyżki smalcu
4 łyżki cukru
rodzynki,
esencja waniliowa
Sposób przygotowania:
1 proporcje na dużą blachę (24x38)
szklanka - 250 ml
Mleko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i posypać mąką. Przykryć
ściereczką i poczekać, aż drożdże wyrosną.
2 Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić,
aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy mąki) Dodać rodzynki znów
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3 Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blachę, posypać kruszonką (ja robię tak na „oko" pół masła,
cukier, cukier waniliowy, mąka)Piec w 160 st około 45-50 minut....
Twoje notatki do przepisu:
Oponki Strona 14
Oponki
Autor: karolinkakaja
Przepisów: 24 Ocena: 908 > 6 os. 15 min średnie przystępne
Składniki:
CIASTO
cukier, 3/4 szklanki
cukier wanilinowy (16g), 3 szt
biały ser, 60 dag
mąka, 75 dag
soda oczyszczona, 1 łyżeczka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
żółtka, 6 szt
całe jajka, 3 szt
sól, szczypta
jogurt naturalny, 3 łyżki
cukier puder, do posypania
olej, do smażenia
Sposób przygotowania:
1 Ser zmielić 2 razy, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
2 Do sera dodać roztrzepane jajka i żółtka, sól, mąkę oraz wymieszaną w jogurcie sodę i proszek
do pieczenia.
3 Zagnieść ciasto. (jak ciasto będzie kleiło się do rąk, podsypać mąką )
4 Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i wycinać kółka szklanką a środek -
kieliszkiem.
5 Oponki układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką i odłożyć do lekkiego wyrośnięcia na
ok 30-40 min.
6 Po tym czasie rozgrzać olej w rondlu i smażyć oponki na małym ogniu na złoty kolor.
7 Usmażone oponki układać na papierowym ręczniku a gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
8 SMACZNEGO!
Twoje notatki do przepisu:
Bułeczki z Nutellą Strona 15
Bułeczki z Nutellą
Autor: patusia5
Przepisów: 238 Ocena: 3421 3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
mąka, 1,5 szklanki
cukier puder, 2 łyżki
drożdże, 2 dkg
mleko, 50 ml
jajka, 4 szt
masło, 12 dkg
nutella, 20 dkg
tłuszcz do foremek
sól
orzechy laskowe
Sposób przygotowania:
1 Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem.
2 Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem.
3 W środku mąki zrobić wgłębienie, dodać zaczyn drożdżowy i 3 jajka. Wyrabiać ciasto około 5
minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4 Następnie dodawać po kawałku masła (nie rozpuszczać!) i wgniatać do ciasta. Gdy pojawią się
bąbelki, miskę z ciastem owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
5 Foremki do babeczek (ok 14 sztuk) wysmarować tłuszczem i ułożyć na blasze. Z ciasta
formować małe krążki, na każdy nałożyć Nutellę, sklejać i formować kulki. Kulki następnie
wkładamy do foremek zlepieniem do dołu. Foremki z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 min w
ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość.
6 Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać krojonymi orzechami
laskowymi lub włoskimi. Piec około 15 min w 200 stopniach. Lekko wystudzić, podawać ciepłe.
7 Można upiec więcej bułeczek i zamrozić. Rozmrażamy w temp pokojowej, a następnie
podgrzewamy w piecu w temp 100 stopni.
Twoje notatki do przepisu:
drozdzowe serca z makiem Strona 16
drozdzowe serca z makiem
Autor: anetaa26
Przepisów: 168 Ocena: 2008 3-4 os. 60 min średnie tanie
Składniki:
ciasto:
500 g maki pszennej
250 ml cieplego mleka
100 ml oleju
1 zoltko
1 lyzka cukru
25 g drozdzy
1 lyzeczka soli (plaska)
masa makowa:
250 g maku
0,5 l mleka
70 g margaryny
100-150 ml miodu
bakalie wg uznania
dodatkowo: 1 jajko do posmarowania
serduszek
Sposób przygotowania:
1 MASA MAKOWA: Mak zalac mlekiem, gotowac na wolnym ogniu ok 30 minut. Odcedzic i
trzykrotnie zmielic. W garnku roztopic maslo (margaryne) z miodem ,dodac bakalie i mak,
smazyc ok 15 minut. Odstawic do ostygniecia.
2 CIASTO: W cieplym mleku rozpuscic drozdze z cukrem, odstawic do wyrosniecia.
Do miski wsypac make, dodac olej, zoltko, sol i wyrosniety rozczyn, zagniesc ciasto. Odstawic
do wyrosniecia na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielic na 8 rownych czesci.
drozdzowe serca z makiem Strona 17
3 Kazda kulke ciasta rowalkowac na ksztalt nalesnika. Nalozyc mase makowa, dobrze
rozsmarowac.
4 Ciasto zawinac w rulonik (jak nalesnika).
5 Rulonik zlozyc na pol, delikatnie sklejajac konce. Ciasto rozciac, ale nie do konca (zostawic ok 3
cm ).
6 Wywinac rozciete czesci tak, by utworzyly ksztalt serca.
drozdzowe serca z makiem Strona 18
7 Serduszka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zostawic do wyrosniecia na ok
10- 15 minut (w tym czasie zagrzac piekarnik do 180 stopni). Przed wsadzeniem do piekarnika
serduszka posmarowac lekko ubitym jajkiem. Piec na zloty kolor, ok 30 minut.
Twoje notatki do przepisu:
Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem Strona 19
Jagodzianki czyli drożdżówki z
jagodami i serem
Autor: Anika1
Przepisów: 27 Ocena: 257 > 6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
Na ciasto:
45 dkg mąki pszennej
8 g drożdży suchych lub 16 g świeżych
8 dkg cukru
pół łyżeczki soli
7 dkg miękkiego masła
1 duże lub 2 małe jajka + 1 jajko do
smarowania wierzchu bułeczek
ok 150 ml ciepłego mleka
Na nadzienie:
25 dkg sera śmietankowego
20 dkg jagód
3 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżka stopionego masła
Na lukier:
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1 Wszystkie suche składniki ciasta połączyć ( ja użyłam drożdży suchych; jeśli stosujemy świeże
należy zrobić wcześniej rozczyn ) i zamieszać
Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem Strona 20
2 Do suchych składników dodać jajko ( jajka ), stopione masło i letnie mleko ( wlewać stopniowo )
oraz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych. Dokładnie zagnieść i oprószyć mąką
3 Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość
4 Przygotować ser. Użyłam gotowego sera do serników, więc odpadło mielenie. Do sera dodać
żółtko, cukier i masło. Dokładnie wymieszać
5 Jagody przebrać i opłukać. Dokładnie odsączyć
6 Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, a następnie podsypując mąką rozwałkować na
prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm
7 Rozwałkowane ciasto posmarować masą serową, zostawiając wolne ok 0,5 cm od brzegów
ciasta. Ser posypać jagodami
8 Całość zwinąć jak struclę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 16 na ciasteczka
przypominające ślimaki
9 Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miedzy nimi odstępy,
bo drożdżówki jeszcze urosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
10 Po podrośnięciu posmarować wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem
11 Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Lukru nie
musimy ucierać. Wystarczy zmieszać dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i gorąca wodą
Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem Strona 21
Twoje notatki do przepisu:
Ciasto drożdżowe bez wygniatania Strona 22
Ciasto drożdżowe bez wygniatania
Autor: nowalijka
Przepisów: 80 Ocena: 631 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
drożdże, 10 dkg
mleko ciepłe nie gorące, 1 szkl
jajka, 4
cukier, 1 szkl
cukier waniljowy, 1
olej, 3/4 szkl
starta skórka z cytryny, 1
sól, szczypta
mąka, 4 szkl.
Sposób przygotowania:
1 Drożdże pokruszyć zalać ciepłym mlekiem, wlać ubite jajka z cukrem, rozsypać cukier waniliowy,
szczyptę soli, skórka z cytryny, olej, przesiać mąkę. Ważne jest aby kłaść to w takiej kolejności.
2 Zostawić to na 1 gdz., wymieszać łyżką drewnianą. Składniki na dużą blachę.
3 Piec najpierw 10 minut na 100 stopni ( ja w termoobiegu piekę na 90 stopni), , a następnie w
180 - 170 stopni (ja w termoobiegu piekę w 165 stopni 22 minut sprawdzam zapałką).
4 Na górze tym razem przed pieczeniem posypałam jagodami, można z jabłkiem, brzoskwinią
cienko pokrojoną, można też z kruszonką.
5 Smacznego!
Twoje notatki do przepisu:
Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami Strona 23
Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i
jagodami
Autor: kibi87
Przepisów: 53 Ocena: 515 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
jagody, 29 dkg
serek taki jak na sernik, zmielony, 15
dkg
Miód, 2 łyżki
cukier waniliowy, paczuszka
cukier kryształ, 3 łyżki
sól, łyżeczka
masło lub margaryna, 6 dkg
jajko, żółtko, po jednej sztuce
mąka, 45 dkg
drożdże, 2-3 dkg
mleko, niepełna szklanka
Sposób przygotowania:
1 Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mleko podgrzać, cukier utrzeć z drożdżami, dodać
ciepłe mleko, wymieszać i odstawić (aż zacznie się pienić).
2 Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtko, rozczyn z drożdży, sól. Zacząć wyrabiać ciasto, powoli
dodawać masło. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać mąką.
3 Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości około 1,5h. W tym czasie serek
wymieszać z miodem i cukrem waniliowym.
4 Po tym ciasto wyjąć i wyrobić jeszcze chwilkę. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie
większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać
jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków,
które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej
mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki
będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować.
Twoje notatki do przepisu:
Pita Rosy Strona 24
Pita Rosy
Autor: Hakmet
Przepisów: 10 Ocena: 85 5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
25 g drożdży
1 łyżka cukru
200 g jogurtu
1 kostka sera feta
1 kg mąki
3 jajka
kilka kropli octu
olej ,woda, sól
Sposób przygotowania:
1 Drożdże, cukier, 100 ml lekko ciepłej wody oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia
do wyrosnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki oraz
wbijamy 3 jajka, dodajemy łyżkę soli, 2-3 krople octu i wyrosłe drożdże. Powoli zaczynamy
mieszać składniki ręką, zagrzebając po trochę mąki oraz stopniowo dodając zmieszany jogurt z
wodą (200 g jogurt (np. śmietankowy, naturalny) + 200 g ciepła, ale nie gorąca woda). Miesza
się dopóki mąka nie zaczynie się odklejać od ściany. Ciasto przykrywamy ściereczką by nie
wyschło i zostawiamy na około 1 godz., aby urosło prawie podwójne. Wyrośnięte ciasto
kładziemy na kuchennym blacie lekko posypanym mąką i delikatnie mieszając rozdzielamy na 3
części (3 kulki). Rozwałkowujemy 1 kulkę, tak że by miała około 30 cm. Smarujemy
rozwałkowany płat ciasta cienko olejem, albo stopionym masłem. Posypujemy pokruszoną fetą.
Rozwałkowujemy 2 kulkę - położyć na pierwszą - olej (masło), feta - tak samo jak
Rozwałkowujemy 3 kulkę - położyć na drugą - olej (masło), feta - tak samo jak 2. Powstaje coś
jak tort, który kroimy na 16 części. Każdą część (trójkąt) zawinąć zaczynając od szerszego końca
- jak rogalik. Zwiniete trójkąty układamy w lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką
tartą formie do pieczenia, wąską stroną rulonika, (prawie) nie dotykając się. Tak przygotowane
ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Po
wyrośnięciu smarujemy pite żółtkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik przez
pierwsze 30 minut musi grzać tylko z dołu na 180 stopni, potem zwiększyć na 200 stopni na 20
minut, potem z góry i z dołu na 180-200stopni. Razem około 1godz. 15 minut. Wyjąć z blachy
jak ostygnie.
Twoje notatki do przepisu:
37 przepisów na drożdżowe Przepisy zebrane przez: joanna78
Spis treści: Drożdżowy placek z jeżynami i nektarynkami ................................................................................. 2 Ciasto drożdżowe inaczej ................................................................................................................... 4 Wieniec makowy .................................................................................................................................. 5 Jagodzianki ............................................................................................................................................ 7 Drożdżówki z kokosową posypką ...................................................................................................... 8 Bułeczki brioche ................................................................................................................................... 9 Lekki puszek cynamonowy ............................................................................................................... 11 drożdżowe ze smalcem... .................................................................................................................. 13 Oponki ................................................................................................................................................. 14 Bułeczki z Nutellą .............................................................................................................................. 15 drozdzowe serca z makiem .............................................................................................................. 16 Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem ......................................................................... 19 Ciasto drożdżowe bez wygniatania ................................................................................................. 22 Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami .............................................................................. 23 Pita Rosy ............................................................................................................................................. 24 czekoladowe ślimaki drożdżowe ..................................................................................................... 25 PARZAKI .............................................................................................................................................. 27 Cynamonowe ślimaczki ..................................................................................................................... 28 Drożdżówka ........................................................................................................................................ 29 Pyszne drozdzowki mojej mamy ...................................................................................................... 30 Drożdżowe ciasto z musem jabłkowym ......................................................................................... 31 Drożdżowe grzybki:) .......................................................................................................................... 33 Ciasto drożdżowe z jagodami .......................................................................................................... 36 jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego... ................................................................................. 37 Słodkie bułeczki z truskawką ......................................................................................................... 38 Drożdżowiec niezawodny ................................................................................................................. 40 Bułeczki z powidłami ......................................................................................................................... 41 Bułki pieczone w słoikach ................................................................................................................. 43 Drożdżowe z truskawkami i kruszonką .......................................................................................... 44 Drożdżowe zawijaski ......................................................................................................................... 46 jagodzianki... ...................................................................................................................................... 47 barbari - perski chleb... ................................................................................................................... 48 Precle serowe ..................................................................................................................................... 49 Jagodzianki .......................................................................................................................................... 50 Rogaliki drożdżowe makowo-cytrynowo-migdałowe. .................................................................. 52 Rogaliki drożdżowe ............................................................................................................................ 56 monkey bread- "malpi chleb" czyli cynamonowe ciasto do odrywania :) ................................. 58
Drożdżowy placek z jeżynami i nektarynkami Strona 2 Drożdżowy placek z jeżynami i nektarynkami Autor: Izabela87 Przepisów: 5 Ocena: 43 5-6 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: mąka 3 szklanki cukier 4 łyżki mleko 1/4 szklanki drożdże 50 gram jajak 2 sztuki szczypta soli margaryna kostka 250 gram jeżyny oraz nektarynki wg uznania kruszonka : 4 łyżki stołowe mąki, 3 łyżki cukru pudru, masła tyle aby po połączeniu wyszły grudki Sposób przygotowania: 1 1.Owoce umyc. Jeżyny przebrac. Zostawic do obeschnięcia. 2 2.Do lekko ciepłego mleka wkruszyc drożdże i wsypac cukier. Wszystko wymieszac. 3 3.Następnie do miski wsypac mąkę, sól oraz wbic dwa jajka. Lekko przemieszac. Potem wlac rozczyn i również lekko wymieszac. Na koniec dajemy miekką margarynę i całosc wyrabiamy dłońmi. I zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 4 4.Gdy ciasto zwiększy swoją objętosc wyjmujemy z miski i jeszcze raz lekko wyrabiamy. Przygotowujemy prostokątną formę i wykładamy ciasto. Na nim układamy księżyce nektarynek a między nie kilka jeżyn. Wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Drożdżowy placek z jeżynami i nektarynkami Strona 3 Twoje notatki do przepisu:
Ciasto drożdżowe inaczej Strona 4 Ciasto drożdżowe inaczej Autor: wiana Przepisów: 1 Ocena: 6 > 6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: Jaja, 3 szt. cukier, 1 szklanka cukier waniliowy, 1 szt masło, 1/4 kostki drożdże, 5 dkg mleko, 1 szklanka maka, 0,5 kg sól, szczypta śliwki, 1 kg Sposób przygotowania: 1 Całe jaka i cukry utrzeć mikserem 2 Do utartej masy pokruszyć drożdze i zalać ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem 3 Odstawić na 6-8 godz np na noc 4 Dodać mąke z solą i intensywnie wyrabiać ok 20min 5 Przełożyc na wysmarowaną głęboką blachę ok 25/40 , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia. 6 Poukładać wypestkowane sliwki /inne owoce lub ser/, lekko posłodzić i ozdobić kruszonką /1/2masła,1szkl.maki,1/3szkl.pudru,1łyz.proszku do piecz./ 7 Piec ok.30min w temp. 160-180 st Twoje notatki do przepisu:
Wieniec makowy Strona 5 Wieniec makowy Autor: Baladynka Przepisów: 51 Ocena: 499 > 6 os. > 60 min średnie tanie Składniki: Składniki na ciasto: 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 170 g masła 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki cukru 1 jajko Składniki na nadzienie: 1/2 puszki ( około 250 g) masy makowej 2 łyżki kandyzowanych owoców 1 łyżka żurawiny 1 łyżka rodzynek 4 łyżki roztopionego masła Sposób przygotowania: 1 Rozpuścić masło na małym ogniu, dodać do rozpuszczonego masa mleko i wodę a następnie ostudzić. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Dodać wystudzone masło z mlekiem i wodą a także jajko. Wyrobić dokładnie jednolite, gładkie ciasto a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. W oddzielnym naczyniu masę makową wymieszać z bakaliami i kandyzowanymi owocami. 4 łyżki masła rozpuścić i schłodzić Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić a następnie, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach 50 x 40 cm.
Wieniec makowy Strona 6 2 Placek wysmarować masłem imasą makową. Ciasto zawinąć w roladę a następnie przeciąć ją wzdłuż zostawiając z jednego brzegu 8-10 cm powierzchni nie rozciętej. Przecięte części zawinąć w spiralę tak aby nacięta część była na wierzchu. Gotowe ciasto przełożyć do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Uformować koło. Pozostawić całość do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta posmarować rozpuszczonym i schłodzonym masłem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego :-) Twoje notatki do przepisu:
Jagodzianki Strona 7 Jagodzianki Autor: listek Przepisów: 29 Ocena: 1043 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: jajka, 4 mąka, 4,5 szklanki cukier, o,5 szklanki drożdże, 7 dag mleko, 1 szklanka margaryna, 0,5 kostki Nadzienie: jagody(lub dżem), 1 szklanka cukier kryształ, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżeczki jajko(rozmącone- do smarowania) Sposób przygotowania: 1 Rozczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 0,5 szklanki mąki oraz 0,5 szklanki letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. 2 Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, dodać pozostałą mąkę, rozpuszczoną margarynę , mleko i wyrośnięty rozczyn. Ucierać kilka minut(mikserem) aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić do wyrośnięcia (przykryć ściereczką) 3 Wymieszać składniki nadzienia. Brać łyżką niewielkie porcje wyrośniętego ciasta, wkładając do środka odrobinę jagód. Stroną zlepioną układamy(niezbyt gęsto, bo bułki jeszcze rosną w trakcie pieczenia) na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopni. 4 Wierzch bułeczek posypać cukrem pudrem. Gorąco polecam - wbrew pozorom są łatwe i dość szybkie w wykonaniu. Twoje notatki do przepisu:
Drożdżówki z kokosową posypką Strona 8 Drożdżówki z kokosową posypką Autor: figg Przepisów: 57 Ocena: 886 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Mąka pszenna 50dag + 2/3 szklanki Drożdże 5dag Mleko 1szkl. Cukier 5łyżek + 8łyżek Cukier waniliowy 2szt Margaryna 15dag + 10dag Jajka 2szt Wiórki kokosowe 10dag Dżem porzeczkowy Sposób przygotowania: 1 Drożdże rozkruszamy do miseczki posypujemy łyżeczką cukru i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką aby nam podrosły. 15dag margaryny roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy 5łyżek cukru, cukier waniliowy, 2jajka i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy będzie jednolite dodajemy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy nieco mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoja objętość ( około 1godziny ) Przygotowujemy kruszonkę : 2/3 szklanki mąki, 10dag margaryny, 8łyżek cukru, cukier waniliowy i kokos łączymy na kruszonkę. 2 Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na około 1cm grubości na kształt prostokąta. Smarujemy dżemem ( lub jak ktoś woli budyniem albo masą serową ) Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry około 2cm. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia i formujemy bułeczki. Posypujemy je kruszonką i pieczemy w 180stopniach przez 20 - 25 minut. Twoje notatki do przepisu:
Bułeczki brioche Strona 9 Bułeczki brioche Autor: irma Przepisów: 215 Ocena: 4237 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: CIASTO: 0,5 kg. mąki tortowej przesianej 2 łyżeczki suchych drożdży Instant 5 jaj 50g cukru 350g miękkiego masła szczypta soli KREM: 250ml gorącego mleka cukier 50g 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka esencji waniliowej NADZIENIE: 150g deserowej ciemnej czekoladt 20 dkg. suszonych moreli Na glazurę 1 jajko i cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1 Ciasto wykonać dzień wcześniej. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Zostawić na ok. 15 minut, aż się spienią. 2 Do przesianej mąki dodać rozczyn drożdżowy , cukier, sól i 3 jajka. Wyrabiać ok. 10 minut. Następnie dodać kolejne 2 jajka i stopniowo po dwie łyżki miękkiego masła. Bardzo dokładnie wyrabiać, aż powstanie gładka, elastyczna masa. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-2 godziny,aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderzyć mocno pięścią i wstawić na całą noc do lodówki. 3 KREM. Żółtka miksować z cukrem , dodać mąkę i dalej miksować. Przelać do rondelka i postawić na średnim ogniu. PO mału dolewać gorące mleko cały czas miksując ok.2 minuty.Na koniec dodać esencję waniliową,wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Krem można przykryć folią aluminiową, aby nie zrobił się kożuch. 4 Rano rozwałkować ciasto podsypując nieco mąką. Rozwałkowane ciasto ma być prostokątne i 1 cm. grube. Zimny krem rozsmarować na całej powierzchni ciasta, posypać zmieloną czekoladą i pokrojonymi w kostkę suszonymi morelami. Dłuższe boki złożyć do środka i w miejscu ich złączenia przekroić ciasto wzdłuż. Powstaną dwa paski, które kroimy w poprzek na małe bułeczki. 5 Na dużą blachę rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć bułeczki co 2 cm. Każdą posmarować
Bułeczki brioche Strona 10 rozbełtanym jajkiem. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 6 Piekarnik rozgrzać do 190st.C wsunąć bułeczki i piec ok.15-20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. 7 W oryginalnym przepisie czekoladę kruszy się na kawałki i nie dodaje moreli. Moja wersja z owocami bardzo nam smakowała i każdemu polecam. Bułeczki nie wymagają dużo pracy,ale niestety są czasochłonne. Życzę SMACZNEGO! Twoje notatki do przepisu:
Lekki puszek cynamonowy Strona 11 Lekki puszek cynamonowy Autor: cytrynkaaa Przepisów: 49 Ocena: 215 > 6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: mąka tortowa, 1kg drożdze, 10 dag/kostka jajka, 4 szt cukier, 3-4 łyżki cukier waniliowy, 2 łyżki masło/lub margaryna, 1 kostka mleko, 0,5 litra oliwa z oliwek/lub olej, 3 łyżki cynamon, wg. uznania/opakowanie Sposób przygotowania: 1 ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu) 2 Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka odstawić osobno ). 3 Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 4 Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki. Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego 5 ZACZYN: Do miski pokruszyć drożdże, zasypać łyżką mąki, łyżką cukru, zalać połową ciepłego mleka, wymieszać aż drożdże się rozpuszczą, przykryć odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie wyrastać (ok 15 min w ciepłym miejscu) 6 Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ( do miseczki wbić 2 całe i 2 żółtka, 2 pozostałe białka odstawić osobno ). 7 Duża miska: wsypać mąkę, cukry, jajka, mleko, przestudzone masło, olej wszystko przemieszać następnie dodać wyrośnięty zaczyn i cynamon przemieszać i najlepiej ręką wyrabiać ciasto aż w miarę składniki się połączą nie będzie grudek a ciasto będzie lekko odchodziło od brzegów miski. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Lekki puszek cynamonowy Strona 12 8 Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto do brytfanki. Rozmieszać 2 białka- posmarować ciasto białkiem, posypać cynamonem i jeszcze raz przesmarować białkiem, posypać garścią cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min. Ciasto Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok 200 C przez 30 min najlepiej sprawdzać- jak patyczek będzie suchy a góra przyrumieniona) Smacznego 9 RADA DO CIASTA: ciepłe miejsce: ja zazwyczaj wstawiam miskę do brytfanki lub innej miski wlewam trochę wody ciepłej na spód i dolewam gorącej co jakiś czas można też jeśli np skończyliśmy gotować obiad wyłączyć palniki i postawić na kuchence miskę w brytfance. Twoje notatki do przepisu:
drożdżowe ze smalcem... Strona 13 drożdżowe ze smalcem... Autor: izaa_a Przepisów: 233 Ocena: 4636 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: zaczyn: 10dkg drożdży 1,5 szkl mleka łyżeczka cukru łyżeczka mąki 4 szkl. mąki 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżki smalcu 4 łyżki cukru rodzynki, esencja waniliowa Sposób przygotowania: 1 proporcje na dużą blachę (24x38) szklanka - 250 ml Mleko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i posypać mąką. Przykryć ściereczką i poczekać, aż drożdże wyrosną. 2 Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy mąki) Dodać rodzynki znów przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3 Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blachę, posypać kruszonką (ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)Piec w 160 st około 45-50 minut.... Twoje notatki do przepisu:
Oponki Strona 14 Oponki Autor: karolinkakaja Przepisów: 24 Ocena: 908 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: CIASTO cukier, 3/4 szklanki cukier wanilinowy (16g), 3 szt biały ser, 60 dag mąka, 75 dag soda oczyszczona, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka żółtka, 6 szt całe jajka, 3 szt sól, szczypta jogurt naturalny, 3 łyżki cukier puder, do posypania olej, do smażenia Sposób przygotowania: 1 Ser zmielić 2 razy, przełożyć do miski i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. 2 Do sera dodać roztrzepane jajka i żółtka, sól, mąkę oraz wymieszaną w jogurcie sodę i proszek do pieczenia. 3 Zagnieść ciasto. (jak ciasto będzie kleiło się do rąk, podsypać mąką ) 4 Następnie rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i wycinać kółka szklanką a środek - kieliszkiem. 5 Oponki układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką i odłożyć do lekkiego wyrośnięcia na ok 30-40 min. 6 Po tym czasie rozgrzać olej w rondlu i smażyć oponki na małym ogniu na złoty kolor. 7 Usmażone oponki układać na papierowym ręczniku a gdy ostygną posypać cukrem pudrem. 8 SMACZNEGO! Twoje notatki do przepisu:
Bułeczki z Nutellą Strona 15 Bułeczki z Nutellą Autor: patusia5 Przepisów: 238 Ocena: 3421 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: mąka, 1,5 szklanki cukier puder, 2 łyżki drożdże, 2 dkg mleko, 50 ml jajka, 4 szt masło, 12 dkg nutella, 20 dkg tłuszcz do foremek sól orzechy laskowe Sposób przygotowania: 1 Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i cukrem. 2 Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. 3 W środku mąki zrobić wgłębienie, dodać zaczyn drożdżowy i 3 jajka. Wyrabiać ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. 4 Następnie dodawać po kawałku masła (nie rozpuszczać!) i wgniatać do ciasta. Gdy pojawią się bąbelki, miskę z ciastem owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. 5 Foremki do babeczek (ok 14 sztuk) wysmarować tłuszczem i ułożyć na blasze. Z ciasta formować małe krążki, na każdy nałożyć Nutellę, sklejać i formować kulki. Kulki następnie wkładamy do foremek zlepieniem do dołu. Foremki z ciastem odstawiamy jeszcze na 30 min w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość. 6 Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, można posypać krojonymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Piec około 15 min w 200 stopniach. Lekko wystudzić, podawać ciepłe. 7 Można upiec więcej bułeczek i zamrozić. Rozmrażamy w temp pokojowej, a następnie podgrzewamy w piecu w temp 100 stopni. Twoje notatki do przepisu:
drozdzowe serca z makiem Strona 16 drozdzowe serca z makiem Autor: anetaa26 Przepisów: 168 Ocena: 2008 3-4 os. 60 min średnie tanie Składniki: ciasto: 500 g maki pszennej 250 ml cieplego mleka 100 ml oleju 1 zoltko 1 lyzka cukru 25 g drozdzy 1 lyzeczka soli (plaska) masa makowa: 250 g maku 0,5 l mleka 70 g margaryny 100-150 ml miodu bakalie wg uznania dodatkowo: 1 jajko do posmarowania serduszek Sposób przygotowania: 1 MASA MAKOWA: Mak zalac mlekiem, gotowac na wolnym ogniu ok 30 minut. Odcedzic i trzykrotnie zmielic. W garnku roztopic maslo (margaryne) z miodem ,dodac bakalie i mak, smazyc ok 15 minut. Odstawic do ostygniecia. 2 CIASTO: W cieplym mleku rozpuscic drozdze z cukrem, odstawic do wyrosniecia. Do miski wsypac make, dodac olej, zoltko, sol i wyrosniety rozczyn, zagniesc ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 30-40 minut. Po tym czasie ciasto podzielic na 8 rownych czesci.
drozdzowe serca z makiem Strona 17 3 Kazda kulke ciasta rowalkowac na ksztalt nalesnika. Nalozyc mase makowa, dobrze rozsmarowac. 4 Ciasto zawinac w rulonik (jak nalesnika). 5 Rulonik zlozyc na pol, delikatnie sklejajac konce. Ciasto rozciac, ale nie do konca (zostawic ok 3 cm ). 6 Wywinac rozciete czesci tak, by utworzyly ksztalt serca.
drozdzowe serca z makiem Strona 18 7 Serduszka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Zostawic do wyrosniecia na ok 10- 15 minut (w tym czasie zagrzac piekarnik do 180 stopni). Przed wsadzeniem do piekarnika serduszka posmarowac lekko ubitym jajkiem. Piec na zloty kolor, ok 30 minut. Twoje notatki do przepisu:
Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem Strona 19 Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem Autor: Anika1 Przepisów: 27 Ocena: 257 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: Na ciasto: 45 dkg mąki pszennej 8 g drożdży suchych lub 16 g świeżych 8 dkg cukru pół łyżeczki soli 7 dkg miękkiego masła 1 duże lub 2 małe jajka + 1 jajko do smarowania wierzchu bułeczek ok 150 ml ciepłego mleka Na nadzienie: 25 dkg sera śmietankowego 20 dkg jagód 3 łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżka stopionego masła Na lukier: niepełna szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody 3 łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1 Wszystkie suche składniki ciasta połączyć ( ja użyłam drożdży suchych; jeśli stosujemy świeże należy zrobić wcześniej rozczyn ) i zamieszać
Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem Strona 20 2 Do suchych składników dodać jajko ( jajka ), stopione masło i letnie mleko ( wlewać stopniowo ) oraz rozczyn, jeśli używamy drożdży świeżych. Dokładnie zagnieść i oprószyć mąką 3 Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość 4 Przygotować ser. Użyłam gotowego sera do serników, więc odpadło mielenie. Do sera dodać żółtko, cukier i masło. Dokładnie wymieszać 5 Jagody przebrać i opłukać. Dokładnie odsączyć 6 Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrobić, a następnie podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 30x40 cm 7 Rozwałkowane ciasto posmarować masą serową, zostawiając wolne ok 0,5 cm od brzegów ciasta. Ser posypać jagodami 8 Całość zwinąć jak struclę wzdłuż dłuższego boku i pokroić na ok 16 na ciasteczka przypominające ślimaki 9 Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając miedzy nimi odstępy, bo drożdżówki jeszcze urosną. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 10 Po podrośnięciu posmarować wierzch każdej bułeczki roztrzepanym jajkiem 11 Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni. Jeszcze ciepłe posmarować lukrem. Lukru nie musimy ucierać. Wystarczy zmieszać dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny i gorąca wodą
Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem Strona 21 Twoje notatki do przepisu:
Ciasto drożdżowe bez wygniatania Strona 22 Ciasto drożdżowe bez wygniatania Autor: nowalijka Przepisów: 80 Ocena: 631 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: drożdże, 10 dkg mleko ciepłe nie gorące, 1 szkl jajka, 4 cukier, 1 szkl cukier waniljowy, 1 olej, 3/4 szkl starta skórka z cytryny, 1 sól, szczypta mąka, 4 szkl. Sposób przygotowania: 1 Drożdże pokruszyć zalać ciepłym mlekiem, wlać ubite jajka z cukrem, rozsypać cukier waniliowy, szczyptę soli, skórka z cytryny, olej, przesiać mąkę. Ważne jest aby kłaść to w takiej kolejności. 2 Zostawić to na 1 gdz., wymieszać łyżką drewnianą. Składniki na dużą blachę. 3 Piec najpierw 10 minut na 100 stopni ( ja w termoobiegu piekę na 90 stopni), , a następnie w 180 - 170 stopni (ja w termoobiegu piekę w 165 stopni 22 minut sprawdzam zapałką). 4 Na górze tym razem przed pieczeniem posypałam jagodami, można z jabłkiem, brzoskwinią cienko pokrojoną, można też z kruszonką. 5 Smacznego! Twoje notatki do przepisu:
Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami Strona 23 Drożdżowe bułeczki z twarożkiem i jagodami Autor: kibi87 Przepisów: 53 Ocena: 515 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: jagody, 29 dkg serek taki jak na sernik, zmielony, 15 dkg Miód, 2 łyżki cukier waniliowy, paczuszka cukier kryształ, 3 łyżki sól, łyżeczka masło lub margaryna, 6 dkg jajko, żółtko, po jednej sztuce mąka, 45 dkg drożdże, 2-3 dkg mleko, niepełna szklanka Sposób przygotowania: 1 Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mleko podgrzać, cukier utrzeć z drożdżami, dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić (aż zacznie się pienić). 2 Mąkę przesiać, dodać jajko i żółtko, rozczyn z drożdży, sól. Zacząć wyrabiać ciasto, powoli dodawać masło. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać mąką. 3 Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości około 1,5h. W tym czasie serek wymieszać z miodem i cukrem waniliowym. 4 Po tym ciasto wyjąć i wyrobić jeszcze chwilkę. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Jeszcze ciepłe można polukrować. Twoje notatki do przepisu:
Pita Rosy Strona 24 Pita Rosy Autor: Hakmet Przepisów: 10 Ocena: 85 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 25 g drożdży 1 łyżka cukru 200 g jogurtu 1 kostka sera feta 1 kg mąki 3 jajka kilka kropli octu olej ,woda, sól Sposób przygotowania: 1 Drożdże, cukier, 100 ml lekko ciepłej wody oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia do wyrosnięcia. Gdy drożdże podwoją swoją objętość do dużej miski wsypujemy 1 kg mąki oraz wbijamy 3 jajka, dodajemy łyżkę soli, 2-3 krople octu i wyrosłe drożdże. Powoli zaczynamy mieszać składniki ręką, zagrzebając po trochę mąki oraz stopniowo dodając zmieszany jogurt z wodą (200 g jogurt (np. śmietankowy, naturalny) + 200 g ciepła, ale nie gorąca woda). Miesza się dopóki mąka nie zaczynie się odklejać od ściany. Ciasto przykrywamy ściereczką by nie wyschło i zostawiamy na około 1 godz., aby urosło prawie podwójne. Wyrośnięte ciasto kładziemy na kuchennym blacie lekko posypanym mąką i delikatnie mieszając rozdzielamy na 3 części (3 kulki). Rozwałkowujemy 1 kulkę, tak że by miała około 30 cm. Smarujemy rozwałkowany płat ciasta cienko olejem, albo stopionym masłem. Posypujemy pokruszoną fetą. Rozwałkowujemy 2 kulkę - położyć na pierwszą - olej (masło), feta - tak samo jak Rozwałkowujemy 3 kulkę - położyć na drugą - olej (masło), feta - tak samo jak 2. Powstaje coś jak tort, który kroimy na 16 części. Każdą część (trójkąt) zawinąć zaczynając od szerszego końca - jak rogalik. Zwiniete trójkąty układamy w lekko wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formie do pieczenia, wąską stroną rulonika, (prawie) nie dotykając się. Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut. Po wyrośnięciu smarujemy pite żółtkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik przez pierwsze 30 minut musi grzać tylko z dołu na 180 stopni, potem zwiększyć na 200 stopni na 20 minut, potem z góry i z dołu na 180-200stopni. Razem około 1godz. 15 minut. Wyjąć z blachy jak ostygnie. Twoje notatki do przepisu: