Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony122 102
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań85 059

drugie-danie-119590-20150911073717

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :7.3 MB
Rozszerzenie:pdf

drugie-danie-119590-20150911073717.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 76 stron)

42 przepisy na Drugie danie Przepisy zebrane przez: jolanta33

Spis treści: Kotlety mielone z serkiem topionym ................................................................................................ 2 Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym ........................................................................................ 3 Mięsne kwiaty z farszem ..................................................................................................................... 7 Schabowe roladki z kaszanką .......................................................................................................... 10 Kotlety z udka kurczaka ................................................................................................................... 11 Udka z kurczaka duszone w śmietanie ........................................................................................... 12 Faszerowane udka z kurczaka ......................................................................................................... 13 Udka na ryżu ...................................................................................................................................... 17 Kurczak w ryżu ................................................................................................................................... 19 Rolady ze schabu. .............................................................................................................................. 20 Kotleciki gyros + sałatka cacyki :D ................................................................................................. 22 Ozorki w sosie musztardowym ........................................................................................................ 23 Udka faszerowane ............................................................................................................................. 24 kotlety zapiekane z ananasem i serem .......................................................................................... 25 Roladki ze szpinakiem i mozzarellą owinięte prosciutto ............................................................. 26 Poduchy drobiowe ze szpinakiem i kurkami ................................................................................. 28 Placek po węgiersku .......................................................................................................................... 32 Spaghetti carbonara .......................................................................................................................... 33 Klopsiki w sosie pieczarkowym ....................................................................................................... 34 Krokiety ze szpinakiem i żółtym serem .......................................................................................... 35 Wątróbka w sosie musztardowo - warzywnym ............................................................................. 36 Karkówka pieczona z warzywami .................................................................................................... 37 Zrazy drobiowe pieczone w porach ................................................................................................ 40 Żeberka duszone w pomidorach ...................................................................................................... 42 Udka na jarzynce ................................................................................................................................ 44 Kaszanka z Wątróbką Drobiową ...................................................................................................... 45 Żeberka duszone ................................................................................................................................ 46 Kotlety mielone z marchewką .......................................................................................................... 48 Udka faszerowane kapustą .............................................................................................................. 50 Karkówka duszona pod pierzynką warzywną ................................................................................ 51 Duszone roladki schabowe ............................................................................................................... 52 szybkie gołąbki... .............................................................................................................................. 55 Schab w sosie koperkowym ............................................................................................................. 56 Kotlety ziemniaczane z pieczarkami ............................................................................................... 57 Żołądki indycze w sosie chrzanowym ............................................................................................. 58 Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami ..................................................... 60 Panchkraut z krupniokiem - ślonski łobiod. .................................................................................. 62 Sos chrzanowy .................................................................................................................................... 65 Rolady schabowe z mięsem i grzybami .......................................................................................... 67 Gołąbki w sosie pomidorowym ........................................................................................................ 70 roladki schabowe ............................................................................................................................... 71 Rolady z karkówki pieczone z ziemniakami i pieczarkami .......................................................... 73

Kotlety mielone z serkiem topionym Strona 2 Kotlety mielone z serkiem topionym Autor: GREGORHSPEED Przepisów: 1054 Ocena: 22715 5-6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 serki śmietankowe Hochland (duże) 1 szkl otrąb pszennych 1 jajko 5 łyżek mleka 1 cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 Mięso wyrabiamy z jajkiem, otrębami, mlekiem, posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Serki dzielimy na pół, wyrobioną masę na 4 części. Serki obtaczamy w bułce tartej, każdy „otulamy” jedną częścią mięsa mielonego. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Twoje notatki do przepisu:

Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym Strona 3 Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym Autor: aaasikkk Przepisów: 38 Ocena: 666 1-2 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 50g kaszy jęczmiennej (ważona sucha) - ugotować zg.z instrukcją na opakowaniu 100g piersi z kurczaka - umyć, osuszyć, pokroić w kawałki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego, używam Zott lub Bakoma 2 łyżki koperku - posiekany świeży lub mrożony 100g brokuł - kilka różyczek sól, pieprz, przyprawa do kurczaka - do smaku Sposób przygotowania: 1 Propozycja na bardzo szybki, ale w pełni dietetyczny obiad, po ciężkim dniu pracy. Niewielkim nakładem sił, przy użyciu odrobiny wyobraźni, można przyrządzić coś smacznego, pożywnego i z niewielką zawartością kalorii. Składniki na 1 porcję.

Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym Strona 4 2 Kaszę jęczmienną przygotować zg.z instrukcją na opakowaniu - ja używam przeważnie kaszy w woreczkach po 100g, dzielę ją po ugotowaniu na 2 porcje i mam z tego akurat 2 obiady. 3 Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w posolonej wodzie na półtwardo. W międzyczasie gotowania kaszy i brokuła, przygotowywać potrawkę z kurczaka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w małe kawałki. W miseczce wymieszać kurczaka z dowolnymi przyprawami i łyżeczką oliwy. Odstawić "do przegryzienia się" na 30 min. do lodówki. Następnie wrzucić kurczaka na suchą, teflonową, rozgrzaną patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron do zarumienienia - nie używać dodatkowego tłuszczu, oliwa z przyprawianego kurczaka tu wystarczy. Pozostawić na patelni zdjętej na chwilę z ognia. 4 Szklankę wody wymieszać dokładnie z mąką pełnoziarnistą i jogurtem naturalnym do gładkiej konsystencji. Zalać tak przygotowaną zawiesina usmażone mięso i dusić wszystko razem na patelni na wolnym ogniu ok 10 minut do zgęstnienia sosu.

Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym Strona 5 5 Pod sam koniec dodać posiekany koperek - u mnie mrożony z poprzedniego sezonu - przyprawić solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. 6 Wszystko gotowe, więc można zabierać się za jedzenie! Wyłożyć na talerz gorącą kaszę, zalać potrawką z kurczaka i powtykać w środek ugotowane brokuły. Smacznego :)

Kurczak w sosie jogurtowo-koperkowym Strona 6 Twoje notatki do przepisu:

Mięsne kwiaty z farszem Strona 7 Mięsne kwiaty z farszem Autor: EWAM45 Przepisów: 112 Ocena: 747 > 6 os. > 60 min trudne przystępne Składniki: 2 duże podwójne piersi z kurczaka 50 dag pieczarek 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 1 cebula 1 marchewka 1/2 pora 1 opakowanie sera mozzarella nici do związania mięsa 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki sosu sojowego przyprawa do kurczaka sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1 Filety wrzucić do miski, dodać sos sojowy i pół przyprawy do kurczaka wymieszać i zostawić nawet na 24 godziny. Filet przekroić na polówkę, rozbić w woreczku na cienki plaster, ale uwaga niezbyt cienki, ponieważ wypłynie nam farsz. Pieczarki opłukać, pokroić w poprzek. Cebulę w kostkę. Na patelnię dodać łyżkę masła, dodać pieczarki- poddusić, doprawić solą pieprzem. Rozbity filet posmarować pastą z suszonych pomidorów nałożyć łyżkę farszu, na wierzch plaster sera. Zebrać wszystko do środka, Obsznurować nicią tworząc płatki gwiazdy.

Mięsne kwiaty z farszem Strona 8 2 Kwiatki obsmażyć na 1 łyżce masła, odstawić do wystygnięcia.Na tym samym tłuszczu obsmażyć marchewkę i pora pokrojone w talarki. Wystudzone mięso obrać delikatnie z nici włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wsypać warzywa. 3 Piec w temperaturze 180 stopni około 1 godzinę Pod koniec pieczenia zalać dowolnym sosem . U mnie śmietanowy. Z sosem podpiec jeszcze 10 min.

Mięsne kwiaty z farszem Strona 9 Twoje notatki do przepisu:

Schabowe roladki z kaszanką Strona 10 Schabowe roladki z kaszanką Autor: GREGORHSPEED Przepisów: 1054 Ocena: 22715 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 4 kotlety schabowe 2 pętka białej kaszanki 4 ząbki czosnku majeranek 2 jajka mąka bułka tarta sól ,pieprz smalec do smażenia Sposób przygotowania: 1 Kotlety nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z solą i pieprzem ,cienko rozbijamy. Z jednej strony oprószamy majerankiem ,kładziemy pół kaszanki i zawijamy. Roladki obtaczamy w mące ,rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Twoje notatki do przepisu:

Kotlety z udka kurczaka Strona 11 Kotlety z udka kurczaka Autor: GREGORHSPEED Przepisów: 1054 Ocena: 22715 3-4 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 4 udka z kurczaka 2 jajka bułka tarta mleko sól ,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 Z udek usuwamy kości i skórę ,nacieramy je solą ,pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie obtaczamy w mące ,rozkłóconym jajku z odrobiną mleka i bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Twoje notatki do przepisu:

Udka z kurczaka duszone w śmietanie Strona 12 Udka z kurczaka duszone w śmietanie Autor: GREGORHSPEED Przepisów: 1054 Ocena: 22715 3-4 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 4 udka z kurczaka mąka olej do smażenia 400 ml bulionu drobiowego liść laurowy 150 ml gęstej śmietany pęczek koperku sól ,pieprz Sposób przygotowania: 1 Udka z kurczaka płuczemy ,oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem ,obtaczamy w mące i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju. W rondelku podgrzewamy bulion ,dodajemy liść laurowy ,wkładamy podsmażone udka ,zagotowujemy ,zmniejszamy płomień i dusimy 10 min. Wyjmujemy udka ,dodajemy śmietanę wymieszaną z płaską łyżką mąki i posiekanym koperkiem ,dokładnie mieszamy (najlepiej zdjąć z ognia). Udka ponownie wkładamy do sosu i dusimy jeszcze 15 min na wolnym ogniu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Twoje notatki do przepisu:

Faszerowane udka z kurczaka Strona 13 Faszerowane udka z kurczaka Autor: goramarcina1 Przepisów: 523 Ocena: 14631 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 3 udka z kurczaka farsz : 1 mniejsza pojedyncza pierś z kurczaka ok. 200 g 100 g pieczarek + 1 mniejsza cebula + masło do smażenia 40 g mozzarelli twarogowej szczypta pokrojonej natki pietruszki 1 małe jajko + płaska łyżka bułki tartej do farszu sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra Sposób przygotowania: 1 Udka umyć, wysuszyć w ręczniku papierowym, wyciąć kość udową i widoczne tłuszcze z mięsa i skóry. 2 Na rozpuszczonym maśle usmażyć pieczarki z cebulą, przestudzić. Dodać posiekane mięso z piersi, pokrojoną mozzarellę i natkę pietruszki, wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na koniec połączyć z jajkiem i bułką tartą.

Faszerowane udka z kurczaka Strona 14 3 Na każde udko wyłożyć po łyżce farszu. 4 Następnie pobawić się w chirurga plastycznego i grubszą nitką dokładnie zeszyć naciągając skórę tak, aby nadzienie nie wydostawało się ze środka.

Faszerowane udka z kurczaka Strona 15 5 Wierzch posypać przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny, do przegryzienia smaków. 6 Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni pamiętając o podlewaniu wodą lub bulionem.

Faszerowane udka z kurczaka Strona 16 7 Wspaniale smakuje z frytkami i surówką z pekińkiej. Smacznego obiadku życzę !! 8 A jak zostanie, to na śniadanie do kanapek jak znalazł :) Twoje notatki do przepisu:

Udka na ryżu Strona 17 Udka na ryżu Autor: maluszekk Przepisów: 40 Ocena: 661 3-4 os. > 60 min łatwe przystępne Składniki: 2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu 4 udka z kurczaka 2 marchewki 1/2 cukinii 20 dag pieczarek 1 cebula świeża bazylia, natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: 1 Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami wymieszanymi z oliwą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa wymieszać z ryżem w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam blaszki teflonowe), dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Na górę ułożyć udka z kurczaka. 2 Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200 °C.

Udka na ryżu Strona 18 Twoje notatki do przepisu:

Kurczak w ryżu Strona 19 Kurczak w ryżu Autor: Monika87 Przepisów: 42 Ocena: 364 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: Udka z kurczaka/pałki/piersi/skrzydełka, 4-6 szt ryż, 4 woreczki cebula, 2 masło, 1 kostka vegeta, 2 łyżki ketchup, 4 łyżki przcier pomidorowy, 1-2 łyżki sól, 1 łyżeczka pieprz, 1 łyżeczka Papryka słodka, 1 łyżeczka czosnek, 1-2 ząbki cukier, 2 łyżeczki przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1 Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Na ryż ułożyć kurczaka (do wyboru można użyć pałek, udek, piersi, skrzydełka - co kto lubi:) i posypać przyprawą do kurczaka) Na to kładziemy cebulę pokrojoną w krążki. Wszystko zalać zalewą i polewać stopniowo, gdy część wchłonie ryż, lub odparuje. 2 Zalewa: 3 W garnku zagotować 6 szklanek wody i dodać pozostałe składniki: masło, ketchup, przecier pomidorowy, vegetę, sól, pieprz, cukier, paprykę słodką, czosnek przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany (ewentualnie można zamiast ząbków dodać czosnek w proszku 1 łyżeczkę) Wszystko zagotować i polewać kurczaka. Próbując zalewę nie musi Wam smakować, ale ryż dzięki niej jest rewelacyjny! 4 Kurczaka pieczemy do czasu, aż mięsko i ryż będą dobre. 5 Smacznego! Twoje notatki do przepisu:

Rolady ze schabu. Strona 20 Rolady ze schabu. Autor: agulam22 Przepisów: 105 Ocena: 5339 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: plastry schabu, 4 szt szynka gotowana, 4 plastry ser żółty, 4 plastry papryka (żółta ,zielona,czerwona), 1/2 każdej cebula, 1 szt masło, 1 łyżka sól i pieprz, do smaku czerwona papryka, do smaku zioła prowansalskie,oregana.bazylia, 1 łyżeczka olej, 3 łyżki śmietana, 100 ml mąka, 1-3 łyżki Sposób przygotowania: 1 Każdy plaster schabu należy dokładnie oczyścić,umyć i rozbić na cienki płat.Następnie posolić i popieprzyć. 2 Papryki oczyścić i pokroić każdą połówkę na 4 części .Cebulę dzielimy na pół, jedną polówkę kroimy w paseczki a drugą w drobną kosteczkę 3 Na każdy płat mięsa układamy najpierw plaster szynki,na nim plaster sera,później po kawałku każdego rodzaju papryki i 1/4 cebuli w paseczki i na sam wierzch odrobinę masła. 4 Następnie każdy kawałek mięsa zawijamy jak tradycyjne rolady.Tak przygotowane mięso jeszcze raz delikatnie solimy,pieprzymy i oprószamy dokładanie papryką mieloną i ziołami.(ja je zawsze przygotowuje dzień wcześniej i zostawiam na noc tak doprawione w lodówce). 5 Później w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i kładziemy rolady,smażymy z każdej strony na rumiany kolor,dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i ją zarumieniamy,następnie po ok 20 minutach dolewamy ok 0.5 litra wody i dusimy rolady ok 40 minut.W czasie duszenia można dolewać wody ,według potrzeb na sos. 6 Gdy mięso jest miękkie usuwamy rolady z rondla i doprawiamy powstały wywar według własnych potrzeb i indywidualnego smaku(ja dodaję odrobinę soli,pieprzu i na chwilę wrzucam 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego),potem rozprowadzamy mąkę ze śmietaną i hartujemy ją ciepłym płynem i łączymy ją z wywarem.Sos można przetrzeć przez drobne sitko aby był gładki. 7 Po przygotowaniu sosu rolady włożyć do rondla i dusić razem ok 15 minut.

Rolady ze schabu. Strona 21 8 Smacznego. Twoje notatki do przepisu:

Kotleciki gyros + sałatka cacyki :D Strona 22 Kotleciki gyros + sałatka cacyki :D Autor: Tangerinka Przepisów: 111 Ocena: 968 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: Szynka lub łopatka wieprzowa (zmielona), ok. 80 dag sucha kajzerka, 1 jajko, 1 gotowa przyprawa do gyrosa, sporo mąka, bułka tarta - do panierowania cacyki: 2 długie ogórki gęsty jogurt bałkański (150-200 g) czosnek - ilość wg gustu sól, pieprz, opcjonalnie - koperek Sposób przygotowania: 1 Bułkę namoczyć, zemleć razem z mięsem. Dodać ok. 1/2 torebki przyprawy gyros, jajko. Uformować niewielkie okrągłe kotleciki (10-12 sztuk), obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z odrobiną mąki pszennej. Usmażyć na złoto. W międzyczasie zrobić cacyki: ogórki pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić na chwilę, następnie dobrze odcisnąć, wcisnąć 2 ząbki czosnku, dodać jogurt, wymieszać. Podawać do kotlecikó gyros. Smacznego :) Twoje notatki do przepisu:

Ozorki w sosie musztardowym Strona 23 Ozorki w sosie musztardowym Autor: LIDECZKA Przepisów: 255 Ocena: 14128 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: ozorki wieprzowe, 4 sztuki pęczek włoszczyzny sól, pieprz, ziele angielskie, liśc laurowy SOS: masło, 4 dkg Mąka pszenna, 1 łyżka bulion, ok. 300 ml musztarda dijon, 2-3 łyżki Sposób przygotowania: 1 Ozorki gotowac z warzywami i przyprawami przez godzinę. Wyjąc, obrac ze skórki, wrzucic do rosołu i gotowac jeszcze przez ok. pół godziny. 2 Z masła i mąki zrobic jasną zasmażkę, rozprowadzic rosołem, dodac musztardę. Gotowac do zgęstnienia. 3 Ugotowane ozorki pokroic na skos, polac sosem. Podawac z ziemniakami puree lub łazankami. Smacznego. Twoje notatki do przepisu:

Udka faszerowane Strona 24 Udka faszerowane Autor: GREGORHSPEED Przepisów: 1054 Ocena: 22715 3-4 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 4 udka 2 łyżki ziół prowansalskich por (biała część) duża marchew mała puszka groszku kilka pieczarek jajko sól ,pieprz Sposób przygotowania: 1 Skórę z udek zdejmujemy ,odkładamy na bok . Mięso oddzielamy od kości i razem z porem ,groszkiem ,pieczarkami i marchewką mielimy na największych „oczkach”. Do masy dodajemy jajko ,zioła prowansalskie ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Skórę z udek nadziewamy mięsem (farsz musi być cały zakryty skórą). Udka oprószamy solą i pieprzem ,każde z osobna zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C. Tak przygotowane udka podsmażamy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Twoje notatki do przepisu: