Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony121 728
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań84 802

moja-ksiazka-106304-20150711193954

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :4.6 MB
Rozszerzenie:pdf

moja-ksiazka-106304-20150711193954.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 62 stron)

45 przepisów na moja ksiazka Przepisy zebrane przez: suska

Spis treści: Ciasto drożdżowe z truskawkami ..................................................................................................... 2 Chleb z mąki pełnoziarnistej .............................................................................................................. 5 Bułeczki na letnie popołudnie z czarną porzeczką ......................................................................... 6 Koreczki z łososia i cukinii .................................................................................................................. 7 Sałatka z zupek chińskich ................................................................................................................... 9 Ciasto z czerwoną porzeczką i jagodami ...................................................................................... 10 Owsiane crumble marchew-jabłko .................................................................................................. 11 Babka ziemniaczana .......................................................................................................................... 12 Kakaowa szarlotka. ........................................................................................................................... 13 Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem mielonym ............................................................................ 15 Szybkie jogurtowe ciasto z borówkami .......................................................................................... 16 Pączki ................................................................................................................................................... 17 Oponki ................................................................................................................................................. 18 Placek z owocami leśnymi ................................................................................................................ 19 Mus kawowo-czekoladowy ............................................................................................................... 21 ciasto krówka ..................................................................................................................................... 22 tawa-tawas... ..................................................................................................................................... 23 W-Z ....................................................................................................................................................... 24 Jagodzianki czyli drożdżówki z jagodami i serem ......................................................................... 25 Piernik przekładany marmoladą ...................................................................................................... 28 Chłodnik ogórkowy z czosnkiem ..................................................................................................... 30 Cappuccion pancakes z syropem kawowym .................................................................................. 31 Sałatka meksykańska ....................................................................................................................... 32 Gulasz Budapeszteński ..................................................................................................................... 33 Bomba czekoladowo - truskawkowa ............................................................................................... 34 Sałatka z buraków ............................................................................................................................. 36 Muszle faszerowane .......................................................................................................................... 37 miesna rolada z jajkiem otulona boczkiem :) ................................................................................ 38 Chłodnik z buraków ........................................................................................................................... 40 Sałatka. ............................................................................................................................................... 41 ciasto Fale Dunaju ............................................................................................................................. 42 Gulasz transylwański ........................................................................................................................ 43 Sałatka gyros ...................................................................................................................................... 44 Sałatka Meksykańska ........................................................................................................................ 45 Rurki z kremem karpatkowym ......................................................................................................... 46 Racuszki drożdżowe .......................................................................................................................... 47 Sałatka z porem ................................................................................................................................. 48 Czekoladowa szarlotka ..................................................................................................................... 50 Ciastka amerykany ............................................................................................................................ 52 Zupa jagodowo-malinowa z makaronem ........................................................................................ 53 Babka marmurkowa ........................................................................................................................... 54 Langosze ............................................................................................................................................. 55 Pączki z serka homogenizowanego ................................................................................................ 59 Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem .......................................................................... 60 karkówka w liściach kapusty ........................................................................................................... 61

Ciasto drożdżowe z truskawkami Strona 2 Ciasto drożdżowe z truskawkami Autor: aaasikkk Przepisów: 28 Ocena: 553 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła - nie używać margaryny, na maśle drożdżowe lepiej wychodzii 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 200g mąki pszennej 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 125g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy NADZIENIE: 500g truskawek Sposób przygotowania: 1 Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) W dużej misce ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.

Ciasto drożdżowe z truskawkami Strona 3 2 Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie ma tendencji do przypalania się i nie zrobi się twarda i sucha. Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki. Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki - co większe sztuki można przekroić na pół. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. 3 Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min.

Ciasto drożdżowe z truskawkami Strona 4 4 Poćwiczyć silną wolę i opanować łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe, NIE gorące! ;) 5 Smacznego! Twoje notatki do przepisu:

Chleb z mąki pełnoziarnistej Strona 5 Chleb z mąki pełnoziarnistej Autor: Mole3 Przepisów: 108 Ocena: 1014 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Mąka pełnoziarnista, 3 szkl. Mąka pszenna, 2 szkl. woda ciepła, 1/2 szkl. kefir, 1 1/2 szkl. drożdże suszone, 1 op. sól, 1 łyżeczka kminek, 1 łyżeczka cukier, 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek, 2 łyżki Sposób przygotowania: 1 Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej i 1 łyżką pszennej oraz ciepłą wodą i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. 2 Resztę mąki oraz sól i kminek wymieszać w misce. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn oraz kefir. Wyrobić chwilkę ciasto - będzie się kleić do dłoni. Nie może być twarde, ale też nie może się przelewać przez palce - w razie potrzeby dodajemy jeszcze troszkę mąki lub kefiru. Na koniec dodać oliwę, chwilkę jeszcze wyrabiać. 3 Gotowe ciasto przełożyć do foremki (piekłam w keksówce - ciasta było troszkę ponad połowę) wysmarowanej oliwą i odstawić na godzinę (mąka pełnoziarnista jest ciężka i ciasto nie wyrośnie tak szybko, jak z mąki pszennej czy razowej). Gdy ciasto podrośnie troszkę ponad foremkę, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni C, termoobieg. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki, by woda odparowała, a skórka stała się wspaniale chrupiąca. 4 Chleb jest smaczny i bardzo syty. Smacznego. :) Twoje notatki do przepisu:

Bułeczki na letnie popołudnie z czarną porzeczką Strona 6 Bułeczki na letnie popołudnie z czarną porzeczką Autor: julkens Przepisów: 4 Ocena: 14 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Mąka pszenna, 500g mleko, 1/2 szklanki masło, 125g jajko, 3szt. cukier waniliowy, 1 opakowanie cukier, 1/2 szklanki drożdże instant dr. oetkera, 1 opakowanie czarne porzeczki, 10 łyżek sól, szczypta Sposób przygotowania: 1 Stopić masło i pozostawić do ostygnięcia. 2 Wszystkie składniki wyłożyc na blat, aby miały jednakową temperaturę. 3 Z 2 jajek oddzielić białka, którymi potem posmarujemy bułeczki, natomiast 2 żółtka i 1 jajko całe użyjemy do wyrobienia ciasta. 4 Wszystkie składniki (oprócz czarnych porzeczek) wymieszać razem w 1 misce i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (uwaga: ciasto nie podwoi swojej objętości, ale troszke urośnie, ja dałam mu na to 40 minut). 5 Wysmarować blaszkę tłuszczem i wysypać bułką tartą. 6 z ciasta formować placuszki- mi wyszło 10 sztuk. do środka wkładać po 1łyżce czarnych porzeczek i zalepiać brzegi, układać na blaszce. Można też dodawać do porzeczek wymieszaną bułkę tarta z cukrem-ilość ok. 1/2 łyzeczki na 1 bułeczkę, bułka wchłonie ewentualny sok, który puszczą porzeczki 7 Każdą byłeczke posmarować z wierzchu białkiem. 8 Piec 30-40 minut, w temperaturze 180 st. Celsjusza. Twoje notatki do przepisu:

Koreczki z łososia i cukinii Strona 7 Koreczki z łososia i cukinii Autor: mimiwiki Przepisów: 250 Ocena: 3649 3-4 os. 30 min łatwe przystępne Składniki: 1 średnia cukinia 150g łososia wędzonego w plastrach 80g serka twarogowego z kolorowym pieprzem (np. Almette) 2 łyżki posiekanego koperku pieprz cytrynowy oliwa z oliwek sól Sposób przygotowania: 1 Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry - najlepiej nożem z ząbkami. Układamy na patelni grillowej, solimy i spryskujemy oliwą. Zrumieniamy z obu stron. Studzimy. Układamy wąskie paski łososia wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zwijamy i spinamy wykałaczką. 2 Koreczki na imprezę gotowe ! Smacznego :)

Koreczki z łososia i cukinii Strona 8 Twoje notatki do przepisu:

Sałatka z zupek chińskich Strona 9 Sałatka z zupek chińskich Autor: adrijah Przepisów: 19 Ocena: 1396 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: łagodna zupka chińska, 1 ostra zupka chińska, 1 kukurydzy, 1 puszka ugotowanych jajek, 5 ogórków konserwowych, mały słoik papryki marynowanej, mały słoik cebula lub por, 1 majonez Sposób przygotowania: 1 Przyprawy z zupek (bez oleju) rozpuścić w szklance wrzątku i zalać pokruszony makaron, przykryć i odstawić. Jajka skroić w kostkę razem z papryką, cebulą i ogórkami i zmieszać z makaronem. Dodać odcedzoną kukurydzę, wymieszać z majonezem, ewentualnie doprawić do smaku (ale na ogół nie ma takiej potrzeby) Twoje notatki do przepisu:

Ciasto z czerwoną porzeczką i jagodami Strona 10 Ciasto z czerwoną porzeczką i jagodami Autor: irma Przepisów: 215 Ocena: 4184 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 1.5 szklanki mąki tortowej 3/4 szkl. cukru 4 jajka 7 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka obranych czerwonych porzeczek 1 szklanka jagód opcjonalnie cukier puder do posypania zapach rumowy lub cytrynowy Sposób przygotowania: 1 Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Miksować ok.10 minut, dodać olej i dalej miksować jeszcze ok. 5 minut. Masa powinna być bardzo puszysta. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zapach i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia , wyłożyć ciasto, a na ciasto wymieszane owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piec ok.45 minut. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub zalać tężejącą owocową galaretką. SMACZNEGO! Twoje notatki do przepisu:

Owsiane crumble marchew-jabłko Strona 11 Owsiane crumble marchew-jabłko Autor: pannamadzia Przepisów: 19 Ocena: 89 1-2 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 2 marchewki 1 (małe) jabłko 20g masła szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru 20g mąki pełnoziarnistej 30g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sposób przygotowania: 1 Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko i marchewki umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Wymieszać z cukrem, przełożyć do kokilki. W osobnej misce przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól, cynamon, kardamon i imbir. Dodać posiekane drobno masło i utrzeć (palcami). Tak przygotowaną kruszonką posypać po marchewkach i jabłku. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Gotowe. Twoje notatki do przepisu:

Babka ziemniaczana Strona 12 Babka ziemniaczana Autor: Jagoda50 Przepisów: 160 Ocena: 3516 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki, 2 kg cebula, 1 duża boczek wedzony, kilka plasterków jajka, 3 maka pszenna, 4 łyzki sól,pieprz, do smaku Sposób przygotowania: 1 cebule posiekac drobno,podsmazyc na oleju 2 ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,dodac przesmazoną cebulę,mąkę,jajka,sól i pieprz,wymieszać 3 dno blaszki wyłożyc plasterkami boczku,na to wyłozyć masę ziemniaczaną. 4 na wierzchu położyc plasterki boczku i piec godzine w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Twoje notatki do przepisu:

Kakaowa szarlotka. Strona 13 Kakaowa szarlotka. Autor: gogusia Przepisów: 203 Ocena: 3891 3-4 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: biszkopt 6 jaj 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 dużych jabłek 2 galaretki truskawkowe 250 ml śmietanki tortowej 36% polewa Sposób przygotowania: 1 Na biszkopt ubijamy na sztywno białka, dosypując cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, oraz mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy biszkopt to wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy (26 cm ), pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, wkładamy do rondelka podlewamy 4 łyżki wody jak jabłka są mało soczyste i gotujemy ciągle mieszając, jak są miękkie wsypujemy jedną galaretkę truskawkową, zestawiamy z ognia i mieszamy by nam się rozpuściła galaretka, odstawiamy do wystygnięcia. Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół, na dolny blat smarujemy jabłka i czekamy by nam zastygły. 2 Rozpuszczamy drugą galaretkę w pół szklanki gorącej wody, gdy jest chłodna ubijamy na sztywno śmietankę i wlewamy chłodną galaretkę. Masę wykładamy na jabłka i przykrywamy biszkoptem. Na całość możemy zrobić polewę, u mnie: 3 łyżki śmietany 18% , 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru

Kakaowa szarlotka. Strona 14 gotujemy do rozpuszczenia składników, na koniec dodajemy 1 czubatą łyżkę kakao, mieszamy i wylewamy na ciasto. Twoje notatki do przepisu:

Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem mielonym Strona 15 Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem mielonym Autor: nikola2005 Przepisów: 100 Ocena: 2166 5-6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 0.5 kg łopatki ok. 400g. kapusty kiszonej pół opakowania makaronu do łazanek 1 cebula Przyprawy: kucharek, pieprz Sposób przygotowania: 1 Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa. Smażyć w niewielkiej ilości oleju, dodać do mięsa pokrojoną w kostkę cebulkę, lekko doprawić. Makaron oraz kapustę ugotować (w osobnych garnkach) w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Wszystkie składniki połączyć razem, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem oraz kucharkiem bądź inną ulubioną przyprawą do smaku. Może to danie dla co niektórych będzie wyglądać niezbyt smakowicie ale taki urok wyglądu łazanek ;) ale zapewniam że świetnie smakuje :) Twoje notatki do przepisu:

Szybkie jogurtowe ciasto z borówkami Strona 16 Szybkie jogurtowe ciasto z borówkami Autor: rosse Przepisów: 225 Ocena: 2219 > 6 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: mąka pszenna 170g (1 szklanka) budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku 40g ( 1 opakowanie ) cukier 3/4 szklanki jogurt naturalny 150g masło roztopione 80g jajka 3 sztuki proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki borówki lub jagody 3 garście Sposób przygotowania: 1 W misce ubijamy jajka z cukrem na jasną,puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy wymieszane ze sobą:mąkę,budyń i proszek do pieczenia.Na końcu stopniowo dodajemy jogurt i stopione,przestudzone masło.Mieszamy,aż masa będzie jednolita.Wsypujemy owoce i mieszamy łyżką. 2 Ciasto przekładamy do keksówki,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stop.C przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Twoje notatki do przepisu:

Pączki Strona 17 Pączki Autor: dalijka Przepisów: 26 Ocena: 255 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: mąka, 600g + kilka łyżek do podsypania jajka całe, 3 małe masło, 100 g (roztopione) sól, 1/2 łyżeczki Rum, 2 łyżki (dałam 3,5;) mleko letnie, 250 ml drożdże świeże, 20 g olej, ok 1,5 l konfitura, do nadziania cukier, 70 g z prawddziwą wanilią(dałam ziarenka z połowy laski wanili) Sposób przygotowania: 1 Zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobinnę podlać ciepłym mlekiem. Odstawić na chwilę ok 15 - 20 min w ciepłe miejsce. 2 Mąkę przesiać i dodać do rozczynu. Dodać jajka, sól, rum, cukier, mleko i zarobić ciasto podczas zarabiania dolać roztopione masło. wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Ciasto dosyć się klei, dlatego ja wyrabiałam je mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Przy wyrabianiu ręcznym unikać podsypywania mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do podwojenia swoejj objętości czyli na jakieś 1,5 godz. 3 Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na podsypany mąką blat i rozwałkować na grupość 1- 1,5 cm i wykrawać kółka szklanką. Znowu zostawić do podwojenia objętości na jakieś 30 min. 4 W dużym, płaskim garnku (ja użyłam WOKA) powoli rozgrzewać olej. Na rozgrzany olej wrzucamy pączki (będę b. lekko skwierczeć) i smażyć ok 4 min z każdej strony. Do smażenia można użyć frytkownicy- temp. oleju ma wynosić ok. 170 stopni. 5 Usażóne pączki odsączyć na papierowym ręczniku. Po lekkim ostudzeniu nadziać pączki konfiturą, polukrować lub obsypać cukrem pudrem. 6 Przepis z http://mojewypieki.blox.pl/html. Twoje notatki do przepisu:

Oponki Strona 18 Oponki Autor: monika28081986 Przepisów: 8 Ocena: 19 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: mąka, 0,5 kg 3 jajka całe 2 kostki sera białego cukier, 3 łyżki cukier waniliowy, 1 sodka, 1 łyżeczka olej Sposób przygotowania: 1 Wszystkie składniki zagnieśc na stolnicy. (Sera nie mielimy ). Po zagnieceniu wszystkich składników wałkujemy ciasto.Im grubiej tym grubsze wyrosną oponki. 2 Szklanką wycinamy kółka a kieliszkiem wycinamy w środku dziurkę. Następnie rozgrzewamy w rondlu lub głębokiej patelni olej. Tak by oponki pływały podczas smażenia:) Smażymy je kilka sekund aż do uzyskania złotego koloru:) Wyjmujemy na papier pergaminowy aby obsiąknęły z tłuszczu.Kiedy wystygną posypac cukrem pudrem.Smacznego:) Twoje notatki do przepisu:

Placek z owocami leśnymi Strona 19 Placek z owocami leśnymi Autor: Angelina1 Przepisów: 28 Ocena: 473 > 6 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: 1/2 kg mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 2 dag drożdży 4 jajka opakowanie owoców leśnych mrożonych lub 1 kg świeżych truskawek niepełna szklanka cukru trochę masła i bułka tarta do posypania formy Sposób przygotowania: 1 spód: mąka + masło ( proponuję miękkie)+ drożdże+ cukier puder+ żółtka. Dobrze rozmieszać , ugnieść ciasto. Formę ( do tarty lub tortownicę) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, jeśli ciężko się wałkuje można po prostu wylepić formę ciastem. Nakłuć ciasto w kilku miejscach widelcem. Rozgrzać piekarnik do 180st, dół + termoobieg. Piec ok. 10minut do lekkiego zrumienienia. 2 ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, delikatnie wymieszać z rozmrożonymi i odcedzonymi owocami. Nałożyć na podpieczony spód. Piec jeszcze ok. 15minut aż piana się zrumieni. Jest pyszne jeszcze ciepłe. Smacznego!

Placek z owocami leśnymi Strona 20 Twoje notatki do przepisu:

Mus kawowo-czekoladowy Strona 21 Mus kawowo-czekoladowy Autor: ilovebakepl Przepisów: 160 Ocena: 1471 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 60 ml mocnej kawy 6 jajek 100 g cukru Sposób przygotowania: 1 ILOŚĆ: 4 pucharki o poj. 250 ml Czekoladę mieszamy razem z mocną kawą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Żółtka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się jasna. Następnie dodajemy do nich masę czekoladową i chwilę miksujemy. Ubite białka delikatne łączymy z masą czekoladową. Powstały mus przekładamy do pucharków, wierz zawijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z niewielką ilością bitej śmietany. Smacznego. Twoje notatki do przepisu:

ciasto krówka Strona 22 ciasto krówka Autor: wioleta333 Przepisów: 151 Ocena: 2390 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: ciasto: 6 jajek 15 dag cukru 12 dag mąki 3 dag kakao łyżka proszku do pieczenia Masa: 1/2 kostki margaryny 1 kostka masła duży budyń tofii 1/2 l mleka 3 łyżki cukru duża paczka herbatników wiórka kokosowe do dekoracji dowolna polewa masa krówka (duża puszka) Sposób przygotowania: 1 Wykonanie ciaste: Białka ubić, dodać cukier, ubijać, dodać żółtka, ubijać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać przez sitko do ubitych jajek, powoli wymieszać dać do foremki , piec jak biszkopt. Zimne ciasto przekroić na dwie części. Masa: margarynę i masło utrzeć z ugotowanym zimnym budyniem toffi (ugotowanym w 1/2 l mleka + 3 łyżki cukru) . W trakcie ucierania dodać 4 łyżki masy krówki. Puszkę z krówką wstawić do garnka z wodą i ogrzewać ok 30 min tak aby masa dobrze się rozsmarowała . 2 Składanie ciasta: pierwsza część ciasta + 1/2 masy+ warstwa ciastek+ masa krówka+ warstwa ciastek+druga część masy+ ciasto+ dowolna polewa+ wiórka kokosowe Twoje notatki do przepisu:

tawa-tawas... Strona 23 tawa-tawas... Autor: izaa_a Przepisów: 223 Ocena: 4187 > 6 os. 15 min łatwe tanie Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki wody olej rzepakowy do smażenia miód (ja do miodu dodałam jeszcze kilka kropel soku z cytryny) cukier puder Sposób przygotowania: 1 W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól;wszystko wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie w zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde (ja nic nie dodawałam i wyszło ok). 2 Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5cm nie więcej. Nożem bądź radełkiem wycinamy place romby i pozastawiamy na 5 minutek w tym czasie rozgrzewamy w rondelku. 3 Wrzucamy ciastka na gorący tłuszcz i smażymy do zarumienienia z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kiedy wszystkie upieczemy polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem pudrem.. Twoje notatki do przepisu:

W-Z Strona 24 W-Z Autor: marysia11082 Przepisów: 70 Ocena: 503 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Jaja, 5 SZT. mąka tortowa, 1 1/3 szkl cukier, 4/5 SZKL olej, 10 ŁYŻEK ciepła woda, 5 ŁYŻEK kakao, 1 ŁYŻKA proszek do pieczenia, 1 ŁYŻECZKA Śmietana kremówka, 0,5 LITRA SEREK ŚMIETANOWY, 200G DŻEM WIŚNIOWY LUB CZARNA PORZECZKA, 1 SZT. galaretka, 1 SZT. Sposób przygotowania: 1 ODDZIELIĆ ŻÓŁTKA OD BIAŁEK, DO BIAŁEK DODAĆ SZCZYPTĘ SOLI UBIĆ NA SZTYWNO 2 NASTĘPNIE WSYPYWAĆ PO TROCHĘ CUKIER,UBIJAĆ CAŁY CZAS,AŻ CUKIER NIE BĘDZIE WIDOCZNY.DODAWAĆ PO KOLEI ŻÓŁTKA 3 NASTĘPNIE WLAĆ CIEPŁĄ WODĘ UBIJAĆ CHWILĘ I DODAĆ OLEJ UBIJAĆ AŻ SIĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁADNIE POŁĄCZĄ 4 NA KONIEC DELIKATNIE WMIESZAĆ MĄKĘ Z PROSZKIEM I KAKAEM DELIKATNIE WYMIESZAĆ WYLAĆ NA TYPOWĄ BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA WSTAWIĆ DO PIEKARNIKA PIEC 30 MIN. W TEMP.180 STOPNI. 5 ŚMIETANĘ UBIC NA SZTYWNO NA KONIEC UBIJANIA DODAĆ SEREK.JA DAJĘ JAKI MAM /TUTAJ JEST SEREK "DANIO" WANILIOWY/DOBRY JEST MASCARPONE. 6 NA SAMYM POCZĄTKU ROZPUŚCIĆ GALARETKĘ W OK. 1 SZKL. WODY. 7 POŁĄCZYĆ ŚMIETANĘ Z TĘŻEJĄCĄ GALARETKĄ. 8 WYSTUDZONE CIASTO PRZEKROIĆ NA PÓŁ POSMAROWAĆ DŻEMEM NA DŻEM MASĘ ŚMIETANOWĄ,PRZYKRYĆ DRUGĄ POŁOWĄ CIASTA.1/4 MASY ZOSTAWIŁAM NA WIERZCH CIASTA.MOŻNA UDEKOROWAĆ W/G WŁASNEGO SMAKU I GUSTU. Twoje notatki do przepisu: