Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony121 728
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań84 802

obiad-1852-20150716121351

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :7.1 MB
Rozszerzenie:pdf

obiad-1852-20150716121351.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 129 stron)

124 przepisy na obiad Przepisy zebrane przez: grazia3-miasto

Spis treści: Nugettsy w stylu KFC .......................................................................................................................... 2 Szybki bigosik z młodej kapustki ...................................................................................................... 3 Moje pierwsze pyzy z miesem ............................................................................................................ 4 Pieczone kartofelki .............................................................................................................................. 5 Udka w piwie ......................................................................................................................................... 6 Szybkie leczo ........................................................................................................................................ 7 Wieprzowina po burgundzku .............................................................................................................. 8 Pulpety domowe ................................................................................................................................... 9 bigos wiejski ....................................................................................................................................... 10 Kotlety z makaronu ........................................................................................................................... 11 Klopsiki w ciemnym sosie ................................................................................................................. 12 polędwiczki wieprzowe ..................................................................................................................... 13 Pizza z patelni. ................................................................................................................................... 14 RYŻ Z KIEŁBASĄ ................................................................................................................................. 15 Polędwiczka wieprzowa .................................................................................................................... 16 Pulpeciki z fasolą ............................................................................................................................... 17 Pierś kurczaka z warzywami ............................................................................................................ 18 Kokardki w sosie serowym ............................................................................................................... 19 Krokieciki z kurczakiem .................................................................................................................... 20 Kaczka borowiacka z delikatnym nadzieniem ............................................................................... 21 Schabowy w ziemniaczanej panierce .............................................................................................. 22 Filety pieczone w płatkach ............................................................................................................... 23 Ziemnaczane kotleciki ...................................................................................................................... 24 Golonka długo peklowana ................................................................................................................ 25 Kotlety jajeczne .................................................................................................................................. 26 Udka z kurczaka pod ryżem ............................................................................................................. 27 LECZO ................................................................................................................................................... 28 Pierożki z serem i szynką ................................................................................................................. 29 Pierś z kurczaka w panierce z Francuskiej zupy cebulowej ........................................................ 30 Pieczony filet drobiowy z warzywami ............................................................................................. 31 Udka na jarzynce ................................................................................................................................ 32 Krokieciki ziemniaczane z farszem jajecznym .............................................................................. 33 Kurczak po cygańsku ........................................................................................................................ 34 Zwariowany makaron z parówką ..................................................................................................... 35 Naleśniki szynkowo- serowe ............................................................................................................ 36 Wegetariański kotlet jajeczny ......................................................................................................... 37 Marynowane szaszłyki ...................................................................................................................... 38 Soczyste żeberka ............................................................................................................................... 39 Skrzydełka kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami ........................................ 40 Placuszki z kurczaka i pieczarek ..................................................................................................... 41 Soczysta karkówka ............................................................................................................................ 42 Łosoś z masłem cytrynowym ........................................................................................................... 43 Rolowany filet ..................................................................................................................................... 44 Pieczone żeberka ............................................................................................................................... 45 Wołowina duszona ............................................................................................................................. 46 Klopsy zawijane w bekonie .............................................................................................................. 47 kotleciki warzywno-serowe .............................................................................................................. 48

Ryba zapiekana z porem ................................................................................................................... 49 Kurczak pieczony w pieczarkach ..................................................................................................... 50 Kulki miesne w sosie musztardowo chrzanowo koperkowym. ................................................... 51 Filet z kurczaka zapiekany z ryżem w sosie pomidorowym ........................................................ 52 Kotleciki jajeczne ............................................................................................................................... 53 Pieczone polędwiczki ........................................................................................................................ 54 Gulasz wieprzowy .............................................................................................................................. 55 schab w pysznym sosie ..................................................................................................................... 56 Kurczak w kapuście ........................................................................................................................... 57 Kurczak z suszonymi śliwkami ......................................................................................................... 58 roladki z kurczaka z mięsem mielonym .......................................................................................... 59 Udka z kurczaka z ziemniakami ....................................................................................................... 60 Żeberka z musztardą francuską ...................................................................................................... 61 Panierowane skrzydełka ................................................................................................................... 62 ZUPA WEGETARIAŃSKA Z SOCZEWICY ........................................................................................... 63 Schab podwójnie panierowany ........................................................................................................ 64 Faszerowane ziemniaki ..................................................................................................................... 65 Pieczony schab z warzywami ........................................................................................................... 66 Potrawka z serduszek drobiowych .................................................................................................. 67 Lasagne ............................................................................................................................................... 68 Zapiekanka z kurczakiem i pomidorami ......................................................................................... 69 Placek po zbójnicku ........................................................................................................................... 70 Klopsiki w pomidorowym sosie ....................................................................................................... 71 Schab pod mozzarellą ....................................................................................................................... 72 Roladki ze schabu .............................................................................................................................. 73 Kotlety mielone z parówką ............................................................................................................... 74 Schab pieczony w rękawie ............................................................................................................... 75 fasolka na żeberkach ........................................................................................................................ 76 nalesniki idealne do krokietow ........................................................................................................ 77 udko w panierce ................................................................................................................................. 78 DUSZONE ROLADKI SCHABOWE ....................................................................................................... 79 Roladki z karkówki w sosie kurkowym ........................................................................................... 80 udka faszerowane .............................................................................................................................. 82 Schab pieczony z cebulą ................................................................................................................... 83 ŁOPATKA Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ ............................................................................................. 84 Piersi z kurczaka a la paprykarz .................................................................................................... 85 Żeberka w miodzie ............................................................................................................................ 86 Naleśniki z farszem kapuściano pieczarkowym ............................................................................ 87 Żeberka w sosie ................................................................................................................................. 88 Karkówka z pieczarkami ................................................................................................................... 89 Klopsy grzybowe z sosem ................................................................................................................. 90 Kurczak w kminku .............................................................................................................................. 91 Kurczak Generał ................................................................................................................................. 92 Bliny królewskie ................................................................................................................................. 93 PIKANTNE SKRZYDEŁKA JAK Z KFC ................................................................................................. 94 Kopytka ze szpinakiem w sosie serowo-czosnkowym ................................................................. 95 Gobłąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym ...................................................................... 96 Kurczakowe kotleciki ........................................................................................................................ 97 Placki z piersi kurczaka .................................................................................................................... 98 rureczki z mięsnym nadzieniem ...................................................................................................... 99

Roladki z Indyka w Boczku ............................................................................................................. 100 spagetti z sosem mięsno-pieczarkowym ..................................................................................... 101 karkóweczka z papryką .................................................................................................................. 102 Siekane kotleciki z kurczaka .......................................................................................................... 103 Ziołowy gulasz drobiowy z pieczarkami ....................................................................................... 104 szyneczka w sosie pieczeniowym ................................................................................................. 105 Młoda kapusta z mięsem ................................................................................................................ 106 Zupa jarzynowa ................................................................................................................................ 107 Kurczak Generała Tso ..................................................................................................................... 108 Danie na serowo .............................................................................................................................. 109 Ryba zapiekana ................................................................................................................................ 110 Piersi kurczaka w cieście piwnym ................................................................................................. 111 Pieczonka dziadka ........................................................................................................................... 112 Placki z piersi kurczaka, pieczarek i sera .................................................................................... 113 Baba ziemniaczana z porami ......................................................................................................... 114 Zapiekana biała kiełbasa ................................................................................................................ 115 Kotlety z serem ................................................................................................................................ 116 Zapiekane naleśniki. ....................................................................................................................... 117 Duszona cielecina z makaronem ................................................................................................... 118 Frykas z indyka i pieczarek ............................................................................................................ 119 Pulpety z ryżem i kapustą .............................................................................................................. 120 goloneczka do piwka ....................................................................................................................... 121 filety z kurczaka po hiszpańsku .................................................................................................... 122 Roladki z biala kielbasa .................................................................................................................. 123 cielęcina w sosie paprykowo pieczarkowym ............................................................................... 124 Zawijańce z mortadeli ..................................................................................................................... 125 Makaronowa warjacja ..................................................................................................................... 126

Nugettsy w stylu KFC Strona 2 Nugettsy w stylu KFC Autor: ABITETOEAT Przepisów: 42 Ocena: 178 1-2 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 1 szklanka mąki 1,5 szklanki zwykłej bułki tartej szczypta soli szczypta cukru szczypta pieprzu szczypta papryki szczypta imbiru szczypta szałwii szczypta majeranku szczypta cebuli w proszku szczypta czosnku w proszku szczypta pieprzu cayene 4 jajka 2 szklanki mleka oliwa z oliwek najlepiej w sprayu Pierś z kurczaka pokrojona na kawałki lub małe nóżki kurczaka Sposób przygotowania: 1 Wszystkie suche składniki mieszam w dużej misce. Mleko łączę z jajkami - mieszam. Kawałki kurczaka zamaczam w mleku z jajkami a potem w bułce tartej z przyprawami. Uważajcie aby dokładnie obtoczyć kurczaka w bułce tartej a jej nadmiar otrząsnąć z mięsa. Każdy panierowany kawałek kładę na blasze do pieczenia. Kiedy skończę już panierować wszystkie kawałki kurczaka, na sam koniec każdy z nim pryskam oliwą z oliwek aż będą dobrze wilgotne. Piekę je w 200 stopniach przez około 45 minut. W oryginalnym przepisie należy kawałki kurczaka zamoczyć w osolonej wodzie zmieszanej z sosem rybnym ale ja tego nie robiłam. Twoje notatki do przepisu:

Szybki bigosik z młodej kapustki Strona 3 Szybki bigosik z młodej kapustki Autor: Gosik33 Przepisów: 11 Ocena: 170 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: młoda kapusta, 2 małe główki mięso wołowe, do 0,5 kg kiełbasa śląska, 2 szt. cebula, 1-2 szt. pieczarki, 5 szt. sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, koperek, do smaku margaryna do smażenia, odrobinę Sposób przygotowania: 1 Kapustę umyć, poszatkować, zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu do uzyskania miękkości. 2 Mięso, kiełbasę, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, smażyć na patelni. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Miękką kapustę odcedzić z pozostałej wody, dodać przygotowane mięso i ketchup. Wymieszać i gotować ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Sprawdzić czy bigos jest wystarczająco przyprawiony, ewentualnie doprawić wg swojego uznania. Można oczywiście użyć pikantnego ketchupu, wtedy automatycznie używamy mniej przypraw. Ja osobiście wykorzystuję zawsze ketchup łagodny (TorteX) i doprawiam sobie bigosik tak jak lubię. Podaję go posypanego lekko koperkiem. Twoje notatki do przepisu:

Moje pierwsze pyzy z miesem Strona 4 Moje pierwsze pyzy z miesem Autor: Agunkaa Przepisów: 50 Ocena: 397 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki, 1kg maka, 4lyz Jaja, 3 cebula, 1 maslo, 1lyz tarta bulka, 2lyz sol,pieprz Wolowinw,lub inne mieso,w moim przypadku golonka, 50gr Sposób przygotowania: 1 Ziemniaki obrac,mieso ugotowac i zmielic . 2 50gr ziemniakow ugotowac,nastepne 50 gr zetrzec na tarce o drobnych oczkach,ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske i polaczyc z odcisnientymi surowymi ziemniakami,dodac make 2 jaja dosmaczyc zagniesc ciasto,ciasto musi odchodzic od reki. 3 Meso polaczyc z podsmazona cebulka,tarta bulka 1 jajem,dosmaczyc. 4 Z casta formowac placuszki,na kazdym ulozyc lyzeczke farszu miesnego,lepic kulki,lub tak jak ja wygodniej mi bylo lepic waleczki,gotowac w osolonej wodzie do wyplyniecia,a z czym podawac to wszyscy wiemy boczek i cebulka. Twoje notatki do przepisu:

Pieczone kartofelki Strona 5 Pieczone kartofelki Autor: Jagoda50 Przepisów: 160 Ocena: 3519 3-4 os. 60 min średnie przystępne Składniki: ziemniaki, 12 sztuk Boczek wędzony, 20 dkg cebula, 2 sól,pieprz, do smaku olej Sposób przygotowania: 1 ziemniaki mniej więcej równej wielkości obrac,umyc i ponacinać 2 boczek pokroić w paski a cebulę w cienkie pólplasterki 3 w jedno naciecie włozyć pasek boczku,w drugie kawałek cebuli i tak we wszystkich ziemniakch do wyczerpania składników 4 tak przygotowane ziemniaki posypac solą i pieprzem,skropic olejem i wstawic do piekarnika 5 upiec na rumiano 6 dobrze smakują z surówka z kiszonych ogórków,papryki i cebuli Twoje notatki do przepisu:

Udka w piwie Strona 6 Udka w piwie Autor: budzikowa Przepisów: 5 Ocena: 54 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Udka, 5 pieczarki, 0,5 kg Cebulka konserwowa, 3 lyżki pieprz różowy w zalewie, łyżeczka cebula, 2 duże piwo ciemne, 1 butelka mąka śmietana kwaśna Sposób przygotowania: 1 Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać przygotowane pieczarki i poddusić, dodać sól i pieprz do smaku. 2 Udka osolić, popieprzyć, podpiec na patelni. Przełożyć do brytfanny. Na wierzch wyłożyć: przygotowane pieczarki, cebulkę konserwową, pieprz różowy. Wszystko delikatnie posypać wegetą. Podlać piwem 1/4 butelki. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. ok 100 - 150, ok 2,5 do 3 godzin.Podczas pieczenia danie cały czas podlewać resztą piwa. 3 Po upływie przewidzianego czasu udka wyłożyć z sosu i wstawić do piekarnika, aby się podrumieniły. W tym czasie zrobić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaciągnąć mąką a potem śmietaną kwaśną. 4 Podawać z ziemniaczkami. Pychota! Twoje notatki do przepisu:

Szybkie leczo Strona 7 Szybkie leczo Autor: Pluma Przepisów: 17 Ocena: 51 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: papryka kolorowa, 3-4 sztuki cukinia/ kabaczek, 1 sztuka pomidory, 3 duze cebula, 2 duze czosnek, 2 zabki kielbasa/ boczek chudy, ok 15-20 dag przyprawy dowolne wg uznania: chili, papryka ostra, ziola prowansalskie, bazylia sol, pieprz kostki rosolowe, 2 przecier pomidorowy, 2.5 lyzki Sposób przygotowania: 1 Warzywa pokroic w dosc spora kostke, wrzucic do rondla z gotujaca sie woda i dodac kostki rosolowe, poddusic przez 10 min. 2 Przyprawy i czosnek wrzucic na patelnie by sie uprazyly i dodac kielbaske pokrojona w kostke, chwile podsmazyc. 3 Przyprawiona kiełbaske dodac do warzyw i dokladnie wymieszac. Na koniec dodac przecier i wymieszac jescze raz. Poddusic przez ok 20 min. Podawac z pieczywem badz ryzem lub co kto ma. Smacznosci:) Twoje notatki do przepisu:

Wieprzowina po burgundzku Strona 8 Wieprzowina po burgundzku Autor: purchawencjos Przepisów: 50 Ocena: 888 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Wiperzowina chuda, 500 g cebula, 1 marchewki, 2 pieczarki, 300 g bouguet garni (ymainek, pietruszka, listki laurowe), do smaku czerwona fasola, puszka wino czerwone wytrawne, 150 ml czosnek, 2 ząbki Wywaru mięsnego ( może być kostka), 200 ml koncentrat pomidorowy, 1 spora łyżka ziemniaki małe, 300 g Sposób przygotowania: 1 Mięso płuczemy, osuszamy kroimy w kostkę. Smażymy na oleju 5 minut marchew i cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Oprószyć mąką, zasmażać 3 minuty. Dolać wino i koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, Booguet garni, sól, pieprz. Dusić na małym ogniu 40 minut. Pieczarki pokroić w grube pół - plastry i podsmażyć. Ziemniaki przekroić ugotować razem z pieczarkami i fasolką dodać do mięsa. Wszystko dusić przez ok. 20 minut. Twoje notatki do przepisu:

Pulpety domowe Strona 9 Pulpety domowe Autor: Anowi1985 Przepisów: 27 Ocena: 568 1-2 os. 60 min średnie przystępne Składniki: mielone wieprzowo-wołowe, 0,5kg pomidory krojone w puszce, 1szt marchew, 2szt papryka czerwona(mała), 1szt jajko, 1szt Bułka tarta, odrobine kapusta pekińska, 1szt mała bulion, 0.5l sol i pieprz, według uznania cebula, 1szt majeranek, do smaku Sposób przygotowania: 1 Do mięsa dodajemy całe jajko,solimy,pieprzymy,dodajemy bułki tartej tak aby masa była jednolita.Do gotującego się bulionu dodajemy puszkę pomidorów,następnie lepimy pulpety i wrzucamy do wrzątku.Trzymamy mięso po przykryciem ok 10min,następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę,starta marchew i pokrojoną kapustę pekińską(tylko tą część bardzo miękką). 2 Wszystko gotujemy do momentu miękkiej papryki.Na koniec dodajemy odrobinę majeranku.Pulpety pysznie smakuje z młodymi ziemniaczkami. 3 Aby sprawdzić czy oby na pewno danie jest już gotowe wystarczy wyjąć jednego pulpeta i sprawdzić w środku czy nie jest surowe.Istotą tego dania jest mięso,koniecznie wieprzowo -wołowe. Twoje notatki do przepisu:

bigos wiejski Strona 10 bigos wiejski Autor: wioleta333 Przepisów: 151 Ocena: 2391 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 0,5 kostki margaryny 2 cebule kilka ziaren kminku wegeta 4 ziela angielskie 4 liście laurowe garść suszonych prawdziwków 0,5 kg kiełbasy wiejskiej 0,5 kg żeberek 0,5 wiejskiej kury lub kaczki 2 łyżki mąki pieprz, maga Sposób przygotowania: 1 kapustę dać do garnka, mięso opłukać , dać do kapusty i zalać wodą , dodać grzybki, ziele , liście, kminek, i gotować ,gdy mięso odstaję od kości wyjąć z kapusty niech ostygnie i w tym czasie pokroić kiełbasę , mięso oddzielić od kości, pokroić, wsypać wszystko do kapusty i jeszcze gotować na wolnym ogniu, gdy kapusta jest miękka pokroić cebulkę, usmażyć na margarynie na złoto i dodać do tego mąkę zrobić zasmażkę , wsypać do kapusty , dodać przyprawy i zagotować . Twoje notatki do przepisu:

Kotlety z makaronu Strona 11 Kotlety z makaronu Autor: suri Przepisów: 64 Ocena: 548 > 6 os. 15 min średnie przystępne Składniki: ugotowanego makaronu "Spaghetti", 70 dag =ok.25 dag suchego cebula, 1 szynki,baleronu lub salami, 15 dag koncentrat pomidorowy, 2-3 łyżki oregano, 1 łyżeczka bazylia, 2 kostki jajka, 6 sól,pieprz do smaku 1 pęczek koperku lub pietruszki bułka tarta,olej,mąka pszenna Sposób przygotowania: 1 Ugotowany makaron drobno pokroić,cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.W misce wymieszać makaron z cebulą.Wędlinę również drobno pokroić i dodać do makaronu 2 Koncentrat pomidorowy,oregano,bazylię oraz 3 jajka wymieszać na jednorodną masę i połączyć z makaronem.Pietruszkę lub koperek drobno posiekać i dodać do makaronu ,dodać przyprawy i 3-5 łyżek bułki tartej,wyrobić masę 3 Przygotować 3 miseczki,do jednej dać mąkę pszenną ,do drugiej,3 roztrzepane jajka a do trzeciej bułkę tartą 4 Formować kotlety obtaczając je najpierw w mące następnie w jajku i bułce tartej.Smażyć na złoty kolor.(czasem może być ciężko przy obtaczaniu ich w jajku lub bułce ,ale przy zetknięciu z tłuszczem ładnie się ścinają ) 5 Zależnie od gustu można przygotować odpowiedni sos i podawać go do kotletów(ja zrobiłam pomidorowy ),no i oczywiście należy podać do nich swoją ulubioną surówkę Twoje notatki do przepisu:

Klopsiki w ciemnym sosie Strona 12 Klopsiki w ciemnym sosie Autor: mari Przepisów: 80 Ocena: 1311 5-6 os. 30 min średnie przystępne Składniki: mięso mielone, 1/2 kg pieczarki, 30 dag pomidory, 2 szt. Bułka tarta, 3 łyżki jajko, 1 szt. zupa cebulowa, 1 torebka cebula, 1 szt. śmietanka, ok. 4 łyżki sól, chilli, natka olej, 3 łyżki Sposób przygotowania: 1 Mięso wymieszac z jajkiem, bułką tartą oraz solą i chilli (doprawiamy według uznania). Formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc na nim klopsiki, dorzucic oczyszczone pieczarki oraz cebulę, podsmażac jakies 5 min. Następnie dolac 600 ml wody, zagotowac. Po krótkim gotowaniu dodac zupę cebulową, tak rozmieszac by nie było grudek. Po chwili wrzucic pokrojone pomidory (ja pokroiłam na cząstki). Wszystkie składniki chwilę gotowac. Na koniec wlac śmietankę, przyprawic solą i chilli. 2 Gdyby sos wyszedł za rzadki, można zagęścic mąką ziemniaczaną. Twoje notatki do przepisu:

polędwiczki wieprzowe Strona 13 polędwiczki wieprzowe Autor: wioleta333 Przepisów: 151 Ocena: 2391 5-6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju delikat do mięs Knorr papryka ostra w proszku Kucharek do smaku pieprz do smaku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie Sposób przygotowania: 1 Mięso opłukać, czosnek przepuścić przez praskę, mięso polać olejem,posypac czosnkiem i przyprawami dokładnie natrzeć, pozostawić na dwie godziny, potem dać do woreczka do pieczenia mięs i dokładnie spiąć, wstawić do piekarnika , piec w 180'' ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i brukselką. Twoje notatki do przepisu:

Pizza z patelni. Strona 14 Pizza z patelni. Autor: gola2 Przepisów: 28 Ocena: 166 1-2 os. 30 min średnie przystępne Składniki: mąka, 3-4 łyżki jajka, 2 pokrojona wędlina, 1 szklanka starty żółty ser, pół szklanki duży pomidor, 1 Natka pietruszki, 1 łyżka posiekany szczypiorek, 1 łyżka zioła prowansalskie, do smaku sól , pieprz, do smaku olej, do smażenia Sposób przygotowania: 1 Jajka zagnieść z mąką ; jeśli ciasto będzie miało zbyt gęstą konsystencję - dolać nieco wody. Wyrobić je z pokrojoną wędliną ,szczypiorkiem , pietruszką, solą i pieprzem. 2 Na patelni rozgrzać olej, wylać ciasto ; kiedy podsmaży się z jednej strony , przewrócić i ułożyć na wierzchu plasterki pomidora , posypać startym serem i ziołami.Przykryć i dosmażyć. Kiedy stopi się ser , pizza jest gotowa. Twoje notatki do przepisu:

RYŻ Z KIEŁBASĄ Strona 15 RYŻ Z KIEŁBASĄ Autor: piotrekk Przepisów: 31 Ocena: 222 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: 2 torebki ryżu,30 dag chudej kiełbasy,1/2 szkl. bulionu z kostki szkl. smietany 12%, jajo, szkl. startego żółtego sera, sól pieprz do smaku łyżka masła do anczynia żaroodpornego Sposób przygotowania: 1 Ugotować ryz według przepisu na opakowaniu, odsączyć, wysypać z torebek, wymieszać widelcem. kiełbasę posiekać lub zmielić. Połączyć ryz z kiełbasą i bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Zalać śmietaną wymieszaną z jajem i połową startego sera oraz doprawioną solą i pieprzem. Zapiekankę posypać z wierzchu posostałym startym serem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać ok. 20 min Smacznego Twoje notatki do przepisu:

Polędwiczka wieprzowa Strona 16 Polędwiczka wieprzowa Autor: annawk Przepisów: 231 Ocena: 5577 3-4 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok.30 dag) sól, pieprz grubo mielony, 1 łyżeczka gorczycy białej, ok. 2 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyzki oliwy lub oleju 1 łyzeczka soku z cytryny 1 łyzeczka majeranku Sposób przygotowania: 1 Dnia poprzedniego mięso zamarynować w oliwie, sosie sojowym i soku z cytryny. 2 Dnia właściwego dla konsumpcji dania: mięso osuszyć z marynaty, posolić, pędzelkiem pokryć musztardą ze wszystkich stron i obtoczyć dokładnie w mieszance pieprzu, gorczycy i majeranku. 3 Piec w temp.180 st. ( u mnie w kombiwarze) ok. 40 min. Po wyjęciu z pieca odstawić przed krojeniem na kilka minut. 4 Pysznie smakuje z piwkiem porterem. Smacznego Twoje notatki do przepisu:

Pulpeciki z fasolą Strona 17 Pulpeciki z fasolą Autor: megs Przepisów: 21 Ocena: 175 3-4 os. 15 min średnie przystępne Składniki: mielone mięso wieprzowe, 40 dag Pomidory krojone, 1 puszka biała fasola, 1 puszka bulion warzywny, 0,5 szklanki kasza manna, 1 czubata łyżka jajko, 1 sztuka tarty żółty ser, 1 łyżka oliwa, 2 łyżki czosnek (posiekany), 2 ząbki suszone oregano, 0,5 łyżeczki sól, pieprz, do smaku Sposób przygotowania: 1 Mielone mięso wieprzowe mieszamy z jajkiem, kaszą manną i tartym żółtym serem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie pulpeciki. 2 W dużym, płaskim garnku grzejemy oliwę, na której podsmażamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy krojone pomidory z zalewą oraz bulion warzywny. Razem dusimy 5 minut na wolnym ogniu. Kolejno wkładamy pulpeciki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut od chwili zagotowania. 3 Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy białą fasolę i gotujemu 8 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą pieprzu i oregano. 4 Ja dodatkowo zagęściłam sos łyżką śmietany bo wydawał mi się zbyt rzadki:) 5 Pulpeciki można podawać z kajzerką lub bagietką doskonale smakują też podane z ziemniakami lub ryżem :) SMACZNEGO Twoje notatki do przepisu:

Pierś kurczaka z warzywami Strona 18 Pierś kurczaka z warzywami Autor: Goblinek Przepisów: 49 Ocena: 479 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka pół białej cebuli po pół strąka czerwonej i żółtej papryki 20 dag pomidorów 1 cukinia pół bakłażana 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 listki laurowe sól, pieprz 75 ml bulionu 100 ml Białego Wina Sposób przygotowania: 1 Cebulę pokrój na cząstki, resztę warzyw pokrój w plastry lub małe kawałki. Na oleju na silnym ogiu przyrumień mięso z obu stron. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze ok. 7 min z każdej strony. 2 Na oliwie podsmaż warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj listki laurowe i przyprawy. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Podlej winem i bulinem i na silnym ogniu duś jeszcze ok. 5 min. 3 Usmażone mięso dopraw solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj warzywa i chwilę zapiekaj w piekarniku. Twoje notatki do przepisu:

Kokardki w sosie serowym Strona 19 Kokardki w sosie serowym Autor: patusia5 Przepisów: 238 Ocena: 3358 1-2 os. 15 min średnie przystępne Składniki: 150g makaronu kokardki nieduża cebula ząbek czosnku kilka plastrów szynki 250ml bulionu warzywnego 100g serka topionego garść groszku łyżeczka mąki szczypiorek Sposób przygotowania: 1 Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W rondelku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, podsypujemy mąką i chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i mieszamy. Szynkę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy do bulionu, wrzucamy groszek i rozdrobnione serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy, aż serki się roztopią cały czas mieszając. Ugotowany makaron łączymy z sosem, danie posypujemy szczypiorkiem. Twoje notatki do przepisu:

Krokieciki z kurczakiem Strona 20 Krokieciki z kurczakiem Autor: dorcia41 Przepisów: 28 Ocena: 171 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: mąka, 4 szkl. jajka, 1 szt.+2 szt. do panierki mleko, 1,5 szkl. woda mineralna gazowana, 1,5szkl. proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki sól, do smaku pierś z kurzczaka, 3 szt. pojedyncze pomidor, 2-3 szt. ser żóty w plastrach, zależy od ilosci nalesników papryka konserwowa, 1 słoiczek Bułka tarta przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1 Z maki, jajka, mleka, wody mineralnej proszku do pieczenia i soli zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. Piersi pokroić wzdłuż na średniej grubości paski, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Pomidory pokroić w plasterki można troszeczkę posolić, paprykę na mniejsze kawałki. Na usmażony naleśnik nakładać plaster sera, na to pomidora, pasek mięsa i paprykę. Z robić krokieta, obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce i usmażyć. Smacznego :)) Twoje notatki do przepisu:

Kaczka borowiacka z delikatnym nadzieniem Strona 21 Kaczka borowiacka z delikatnym nadzieniem Autor: Katjuszkaaa Przepisów: 1 Ocena: 7 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: kaczka, 1 szt. wątróbka drobiowa, 30 dkg jabłko kwaśne, 3 szt cebula, 3 szt bułka mała, 1 szt sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: 1 Kaczkę umyć ,osuszyć , natrzeć solą , pieprzem i majerankiem ,odstawić na kilka godzin. Przygotować farsz: bułkę pokroić w drobną kostkę ,usmażyć z niej grzanki, jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić, cebulę posiekać. Drobno pokroić wątróbkę, smażyć 5 min na gorącym oleju .Dodać do niej cebulę, grzanki i jabłka, krótko przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przygotowaną kaczkę napełnić farszem, zaszyć, wstawić w brytfance do piekarnika. Piec około 2 godzin w temp 180 stC. W trakcie pieczenia podlewać wodą. Pod koniec pieczenia można dodać połówki jabłek napełnione konfiturą z borówek i razem zapiec. Twoje notatki do przepisu:

Schabowy w ziemniaczanej panierce Strona 22 Schabowy w ziemniaczanej panierce Autor: pusieczek2 Przepisów: 11 Ocena: 146 1-2 os. 30 min średnie przystępne Składniki: kotlet schabowy, 2 sztuki ziemniaki, 2 średniej wielkości jajko, 1 mąka, 3 łyżki woda, 2 łyżki sól,pieprz,ostra papryka olej Sposób przygotowania: 1 Z jajka,wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe jak będzie za gęste dodać trochę wody.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka) przyprawić je solą,pieprzem i papryką.Kotlety rozbić i też przyprawić solą,pieprzem,papryką, maczamy je w cieście naleśnikowym,a później w przyprawionych ziemniakach.Smażymy na rozgrzanym oleju. Twoje notatki do przepisu: