26
przepisów
na
przepisy Joli
Przepisy zebrane przez: toscano
Spis treści:
Dietetyczne placki ziemniaczane ...................................................................................................... 2
Gęś z kasztanami ................................................................................................................................. 4
tort bezowo-kawowy.... ..................................................................................................................... 5
ciasto szczęścia Herman ..................................................................................................................... 6
Budyń bananowy .................................................................................................................................. 7
mini pączusie serowe... ....................................................................................................................... 8
Rolada mięsno - ziemniaczana ........................................................................................................... 9
Krokiety z kapustą i grzybami ......................................................................................................... 13
Chinkali - gruzińskie pierogi ............................................................................................................ 15
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem .................................................................... 19
Sekącz z tortownicy ........................................................................................................................... 21
Kopiec kreta ........................................................................................................................................ 22
Najlepszy sernik na świecie ............................................................................................................. 24
Makowiec w biszkopcie ..................................................................................................................... 26
Czekoladowe canelloni ...................................................................................................................... 27
jabłecznik - przepis mamy... ............................................................................................................ 28
węgierskie knedle z białego sera.. ................................................................................................. 29
Dżem pomarańczowy ........................................................................................................................ 30
Jabłecznik z żurawiną i morelami na półkruchym cieście ........................................................... 33
Placki gryczane ................................................................................................................................. 39
Kremówka papieska na spodzie biszkoptowym ............................................................................ 42
Tradycyjna krówka ............................................................................................................................ 45
ciasto ananasowe .............................................................................................................................. 46
Ananasek-Reksio :) ............................................................................................................................ 47
Pączki serowe, czyli oponki .............................................................................................................. 49
Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem .......................................................................... 50
Dietetyczne placki ziemniaczane Strona 2
Dietetyczne placki ziemniaczane
Autor: pysznie-zdrowo-kolorowo
Przepisów: 153 Ocena: 2377 3-4 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
1 białko jaja
sól
majeranek
pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1 Ziemianki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również
trzemy na grubych oczkach, obrany czosnek trzemy na drobnych oczkach. Dodajemy 2 łyżki
majeranku oraz sól i pieprz wg uznania. Na końcu dodajemy białko i mieszamy.
2 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni (termoobieg). Na blachę rozkładamy papier
do pieczenia. Papier smarujemy lekko pędzelkiem moczonym w oliwie. Z masy ziemniaczanej
delikatnie odciskamy powstały sok, formujemy placuszki i układamy na blaszce. Placuszki od
góry również smarujemy odrobinę oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około
20 minut.
Dietetyczne placki ziemniaczane Strona 3
3 Lekko rumiane placuszki wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 2 minutki i zdejmujemy.
Serwujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z dipem chrzanowym, ale pyszne są również z
dipem czosnkowym lub sosem warzywno- mięsnym.
SMACZNEGO:)
Twoje notatki do przepisu:
Gęś z kasztanami Strona 4
Gęś z kasztanami
Autor: smacznego
Przepisów: 807 Ocena: 19833 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
sprawiona gęś, 1
puszka kasztanów jadalnych lub
kasztany mrożone, 1
jabłka, 1/2 kg
migdały, 10 dag
majeranek, 1/2 pęczka
kremówka, 10 dag
przyprawa ''''Kucharek'''' albo
''''Warzywko''''
zasmażka błyskawiczna, 2 łyżki
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1 Tuszkę gęsi natrzeć z zewnątrz i od środka przyprawą "Kucharek" lub "Warzywko", solą i
pieprzem. Jabłka pokroić na kawałki, kasztany osączyć lub rozmrozić.
2 Migdały sparzyć, zdjąć z nich skórkę, zrumienić je na patelni. Majeranek posiekać.
3 Składniki farszu wymieszać, napełnić nim tuszkę gęsi. Zaszyć, ułożyć na ruszcie, pod spód
wsunąć blachę. Piec 3 godziny w temp. 200oC. Podczas pieczenia polewać gęś wodą, a potem
tworzącym się pod nią sosem.
4 Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, dodać śmietanę i 1/2 szkl. wody, zagotować,
zagęścić zasmażką, dodać sól i pieprz. Podawać z czerwoną kapustą.
Twoje notatki do przepisu:
tort bezowo-kawowy.... Strona 5
tort bezowo-kawowy....
Autor: izaa_a
Przepisów: 223 Ocena: 4175 > 6 os. 60 min łatwe przystępne
Składniki:
Blaty bezowe: 6 schłodzonych białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Krem: 250 g schłodzonego serka
mascarpone
250 ml schłodzonej śmietany
kremówki (30%)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
(rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody,
przestudzić)
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1 Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o
średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na
końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na
narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na
2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i
zostawić do wystygnięcia
2 Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę,
dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać
rozpuszczoną kawę, wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można śmiało podawać od
razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce.
Twoje notatki do przepisu:
ciasto szczęścia Herman Strona 6
ciasto szczęścia Herman
Autor: anetas197601
Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
Na początek:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
5 dzień: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1
szkl. mąki
10 dzień: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1
szkl. maki
do właściwego ciasta:
3 całe jajka
1 szkl. mąki
3/4 szkl. oleju
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1 Aby Herman się udał i nie zepsuł trzeba przestrzegać zasad. Herman nie lubi metalu, należy go
mieszać drewnianą łyżką, przechowywać w temperaturze pokojowej.
2 Pierwszy dzień lekko wymieszać w misce 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki. Zostawić go w
spokoju, przyzwyczajając do otoczenia.
3 2, 3, 4 dzień mieszać go raz dziennie.
4 5 dzień Herman jest głodny, więc go karmimy. Dodajemy 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl.
mąki, lekko mieszamy.
5 6, 7, 8, 9 dzień mieszamy go raz dziennie.
6 10 dzień "Święto Hermana" trzeba go nakarmić dodajemy te składniki co w 5 dniu, lekko
mieszamy. Następnie dzielimy Hermana na 4 części -3 części rozdajemy dobrym ludziom na
szczęście, a do 4części dodajemy 3 jajka, 1 szkl. mąki, 3/4 szkl. oleju, cukier waniliowy, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia. Wszystko razem dokładnie i lekko mieszamy i przekładamy do
przygotowanej keksówki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 45 minut.
7 Herman liczy sobie 23 lata (w tamtych czasach tak było napisane). Przynosi szczęście na długie
lata. Jedząc ciasto całą rodziną, myśl o swoich życzeniach.
Twoje notatki do przepisu:
Budyń bananowy Strona 7
Budyń bananowy
Autor: Miss_Mika_B
Przepisów: 2 Ocena: 24 3-4 os. 30 min średnie przystępne
Składniki:
Mleko 3 szkl.
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
Cukier 3 łyżki
żółtko jaja kurzego 4 szt.
Banan 2 szt.
Cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1 Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem
bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka.
2 Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5
szklanki mleka i miksujemy.
3 Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki.
Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj
do garnka i mieszaj.
Gotowy budyń wlewamy do miseczek
Twoje notatki do przepisu:
mini pączusie serowe... Strona 8
mini pączusie serowe...
Autor: izaa_a
Przepisów: 223 Ocena: 4175 > 6 os. 30 min łatwe tanie
Składniki:
1 serek homogenizowany najlepiej
waniliowy waga 125g
1,5 - 2 szklanki mąki
3 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1 Wszystkie składniki wymieszać, masę kładziemy małą łyżeczka na rozgrzany w rondelku olej (
tego oleju sporo ) wyjmujemy gdy pączusie zaczną zmieniać kolor na złoty brąz.
2 Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym i sypać pączki.
Twoje notatki do przepisu:
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 9
Rolada mięsno - ziemniaczana
Autor: goramarcina1
Przepisów: 491 Ocena: 13904 > 6 os. > 60 min średnie tanie
Składniki:
0k. 1 kg nie za chudej łopatki
wieprzowej + 1 większa cebula + 2
ząbki czosnku
1 kg ugotowanych ziemniaków + 1
jajko + 2/3 szklanki mąki pszennej +2/3
szklanki mąki ziemniaczanej
300 g pieczarek + łyżka masła do ich
przesmażenia
2 cebule + olej do ich zrumienienia
kilka mini korniszonków
2 łyżki kukurydzy konserwowej
olej do odsmażania
sól, pieprz, ew. ulubione zioła do
farszu mięsnego + jedna namoczona
bułeczka
Sposób przygotowania:
1 Mięso i cebulę pokroić na kawałki, lekko przesmażyć na oleju, pod koniec dodać zmiażdżone
ząbki czosnku, posolić, popieprzyć.
2 Wrzucić do garnka, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
Po przestudzeniu zmielić dodając 1 małą namoczoną wcześniej bułkę, doprawić do smaku.
Pozostałe 2 cebule pokroić w drobną kostkę, dobrze zrumienić na oleju i połączyć z mięsem.
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, wyłożyć na blat, dodać
troszkę soli, jajko, obie mąki i zagnieść ciasto troszkę twardsze niż na kopytka.
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 10
Ciasto rozwałkować na podsypanej mące na grubość ok. 1 cm, wielkości takiej aby zmieścić w
największym garnku.
Na placki wyłożyć mięso, na to przesmażone pieczarki, kukurydzę i korniszonki.
3 Zrolować i zawinąć w folię spożywczą, przed włożeniem do wrzątku nakłuć ją porządnie w kilku
miejscach.
4 Gotować ok. 30 - 40 minut zależy jaka była gruba.
5 Po wyjęciu i zdjęciu folii posmarować wierzch olejem.
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 11
Z podanych proporcji wyszły mi 2 rolady.
6 Można pokroić na gorąco i podać z sosem lub skwareczkami....
7 ja robiłam obiad na dzień następny, więc ostudziłam roladę, pokroiłam w plastry i odsmażyłam
na gorącym oleju.
8 Smacznego zajadania :)
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 12
Twoje notatki do przepisu:
Krokiety z kapustą i grzybami Strona 13
Krokiety z kapustą i grzybami
Autor: anetas197601
Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
ciasto na naleśniki:
3 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
4-5 szklanek mleka
farsz:
1 kg kapusty kiszonej
2 szklanki suszonych grzybów
sól, pieprz
panierka: jajka + bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1 Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i zostawić, żeby odpoczęło następnie smażyć
naleśniki.
Kapustę kiszoną pokroić i obgotować.
Grzyby namoczyć na noc i ugotować, następnie je drobno pokroić.
Wymieszać kapustę z grzybami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na naleśnika nakładać dość dużo farszu, zawinąć brzegi naleśnika do środka i zwinąć w rulon.
Krokieta obtoczyć w pokłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na
rozgrzanym oleju. Podawać z czerwonym barszczem. Smacznego
Krokiety z kapustą i grzybami Strona 14
Twoje notatki do przepisu:
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 15
Chinkali - gruzińskie pierogi
Autor: Fram
Przepisów: 25 Ocena: 458 3-4 os. 60 min trudne przystępne
Składniki:
mielone mięso wołowe - 0,5 kg
mielone mięso wieprzowe - 0,5 kg
cebula - 3 szt
świeża kolendra - 1 pęczek
czosnek - 2-3 ząbki
ostra papryka - 1 łyżeczka
mąka - 1 kg
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1 zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy,
dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody,
farsz powinien mieć konsystencję papki
2 teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i
wycinamy krążki
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 16
3 każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek
4 teraz nakładamy po łyżce farszu
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 17
5 i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek
6 gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty
ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy
palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos
ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 18
Twoje notatki do przepisu:
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Strona 19
Pieczona gęś nadziewana jabłkami
z majerankiem
Autor: mimiwiki
Przepisów: 250 Ocena: 3647 > 6 os. > 60 min średnie przystępne
Składniki:
1 gęś (ok.4,5 kg)
5 jabłek
1 cebula
2 paczki majeranku
sól, pieprz
słodka papryka
Sposób przygotowania:
1 Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet
na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka.
Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem.
2 Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką.
Gęś włożyć do brytfanny i podlać wodą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny
pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut.
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Strona 20
3 Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały
sos w sosjerce.
Twoje notatki do przepisu:
Sekącz z tortownicy Strona 21
Sekącz z tortownicy
Autor: ilovebakepl
Przepisów: 160 Ocena: 1470 3-4 os. 60 min łatwe tanie
Składniki:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej 250 g masła
lub margaryny 7 jajek 200 g cukru
pudru 1 łyżeczka cukru waniliowe
cukier puder do oprószenia wierzchu
Sposób przygotowania:
1 Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz
roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i
dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze
szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak
najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub
smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość
ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok.
10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą
ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.
Twoje notatki do przepisu:
Kopiec kreta Strona 22
Kopiec kreta
Autor: patusia5
Przepisów: 238 Ocena: 3352 5-6 os. 60 min średnie przystępne
Składniki:
Na ciasto:
150g ciemnej czekolady
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
100g margaryny
100g mąki pszennej
25g mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
300g serka twarogowego (u mnie
Philadelphia)
500ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
50g startej ciemnej czekolady
4 banany
Sposób przygotowania:
1 Ciasto: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki
mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na
jasną masę, dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu
przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej
natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do
suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką
wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć posłodzoną herbatą.
Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy.
2 Masa serowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do namoczenia, następnie
podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym,
dodajemy 1 banana rozgniecionego widelcem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę, do
ubitej wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem,
dodajemy startą czekoladę.
3 Pozostałe banany kroimy na pół wzdłuż, układamy w wydrążonym cieście. Na banany
wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem,
dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.
Kopiec kreta Strona 23
Twoje notatki do przepisu:
Najlepszy sernik na świecie Strona 24
Najlepszy sernik na świecie
Autor: mimiwiki
Przepisów: 250 Ocena: 3647 > 6 os. > 60 min łatwe tanie
Składniki:
1 kg tłustego sera
8 jaj
kostka masła extra
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
olejek pomarańczowy
1/2 puszki brzoskwiń lub garść
rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1 W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Stopniowo - na zmianę - dodajemy ser
i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy.
Pod koniec dodajemy obie mąki.
Całość przelewamy do miski.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.
Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie.
2 Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut.
Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut
i dopiero wyciągamy.
W piekarniku pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką przez ok 60 min. w
temperaturze 180 stopni.
26 przepisów na przepisy Joli Przepisy zebrane przez: toscano
Spis treści: Dietetyczne placki ziemniaczane ...................................................................................................... 2 Gęś z kasztanami ................................................................................................................................. 4 tort bezowo-kawowy.... ..................................................................................................................... 5 ciasto szczęścia Herman ..................................................................................................................... 6 Budyń bananowy .................................................................................................................................. 7 mini pączusie serowe... ....................................................................................................................... 8 Rolada mięsno - ziemniaczana ........................................................................................................... 9 Krokiety z kapustą i grzybami ......................................................................................................... 13 Chinkali - gruzińskie pierogi ............................................................................................................ 15 Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem .................................................................... 19 Sekącz z tortownicy ........................................................................................................................... 21 Kopiec kreta ........................................................................................................................................ 22 Najlepszy sernik na świecie ............................................................................................................. 24 Makowiec w biszkopcie ..................................................................................................................... 26 Czekoladowe canelloni ...................................................................................................................... 27 jabłecznik - przepis mamy... ............................................................................................................ 28 węgierskie knedle z białego sera.. ................................................................................................. 29 Dżem pomarańczowy ........................................................................................................................ 30 Jabłecznik z żurawiną i morelami na półkruchym cieście ........................................................... 33 Placki gryczane ................................................................................................................................. 39 Kremówka papieska na spodzie biszkoptowym ............................................................................ 42 Tradycyjna krówka ............................................................................................................................ 45 ciasto ananasowe .............................................................................................................................. 46 Ananasek-Reksio :) ............................................................................................................................ 47 Pączki serowe, czyli oponki .............................................................................................................. 49 Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem .......................................................................... 50
Dietetyczne placki ziemniaczane Strona 2 Dietetyczne placki ziemniaczane Autor: pysznie-zdrowo-kolorowo Przepisów: 153 Ocena: 2377 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 1 białko jaja sól majeranek pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1 Ziemianki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również trzemy na grubych oczkach, obrany czosnek trzemy na drobnych oczkach. Dodajemy 2 łyżki majeranku oraz sól i pieprz wg uznania. Na końcu dodajemy białko i mieszamy. 2 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni (termoobieg). Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Papier smarujemy lekko pędzelkiem moczonym w oliwie. Z masy ziemniaczanej delikatnie odciskamy powstały sok, formujemy placuszki i układamy na blaszce. Placuszki od góry również smarujemy odrobinę oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut.
Dietetyczne placki ziemniaczane Strona 3 3 Lekko rumiane placuszki wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 2 minutki i zdejmujemy. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z dipem chrzanowym, ale pyszne są również z dipem czosnkowym lub sosem warzywno- mięsnym. SMACZNEGO:) Twoje notatki do przepisu:
Gęś z kasztanami Strona 4 Gęś z kasztanami Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19833 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: sprawiona gęś, 1 puszka kasztanów jadalnych lub kasztany mrożone, 1 jabłka, 1/2 kg migdały, 10 dag majeranek, 1/2 pęczka kremówka, 10 dag przyprawa ''''Kucharek'''' albo ''''Warzywko'''' zasmażka błyskawiczna, 2 łyżki sól i pieprz Sposób przygotowania: 1 Tuszkę gęsi natrzeć z zewnątrz i od środka przyprawą "Kucharek" lub "Warzywko", solą i pieprzem. Jabłka pokroić na kawałki, kasztany osączyć lub rozmrozić. 2 Migdały sparzyć, zdjąć z nich skórkę, zrumienić je na patelni. Majeranek posiekać. 3 Składniki farszu wymieszać, napełnić nim tuszkę gęsi. Zaszyć, ułożyć na ruszcie, pod spód wsunąć blachę. Piec 3 godziny w temp. 200oC. Podczas pieczenia polewać gęś wodą, a potem tworzącym się pod nią sosem. 4 Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, dodać śmietanę i 1/2 szkl. wody, zagotować, zagęścić zasmażką, dodać sól i pieprz. Podawać z czerwoną kapustą. Twoje notatki do przepisu:
tort bezowo-kawowy.... Strona 5 tort bezowo-kawowy.... Autor: izaa_a Przepisów: 223 Ocena: 4175 > 6 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: Blaty bezowe: 6 schłodzonych białek 250 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: 250 g schłodzonego serka mascarpone 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%) 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić) 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1 Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia 2 Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce. Twoje notatki do przepisu:
ciasto szczęścia Herman Strona 6 ciasto szczęścia Herman Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Na początek: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 dzień: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki 10 dzień: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. maki do właściwego ciasta: 3 całe jajka 1 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1 Aby Herman się udał i nie zepsuł trzeba przestrzegać zasad. Herman nie lubi metalu, należy go mieszać drewnianą łyżką, przechowywać w temperaturze pokojowej. 2 Pierwszy dzień lekko wymieszać w misce 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki. Zostawić go w spokoju, przyzwyczajając do otoczenia. 3 2, 3, 4 dzień mieszać go raz dziennie. 4 5 dzień Herman jest głodny, więc go karmimy. Dodajemy 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, lekko mieszamy. 5 6, 7, 8, 9 dzień mieszamy go raz dziennie. 6 10 dzień "Święto Hermana" trzeba go nakarmić dodajemy te składniki co w 5 dniu, lekko mieszamy. Następnie dzielimy Hermana na 4 części -3 części rozdajemy dobrym ludziom na szczęście, a do 4części dodajemy 3 jajka, 1 szkl. mąki, 3/4 szkl. oleju, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko razem dokładnie i lekko mieszamy i przekładamy do przygotowanej keksówki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 45 minut. 7 Herman liczy sobie 23 lata (w tamtych czasach tak było napisane). Przynosi szczęście na długie lata. Jedząc ciasto całą rodziną, myśl o swoich życzeniach. Twoje notatki do przepisu:
Budyń bananowy Strona 7 Budyń bananowy Autor: Miss_Mika_B Przepisów: 2 Ocena: 24 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: Mleko 3 szkl. mąka ziemniaczana 4 łyżeczki Cukier 3 łyżki żółtko jaja kurzego 4 szt. Banan 2 szt. Cukier wanilinowy 1 opakowanie Sposób przygotowania: 1 Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka. 2 Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka i miksujemy. 3 Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj do garnka i mieszaj. Gotowy budyń wlewamy do miseczek Twoje notatki do przepisu:
mini pączusie serowe... Strona 8 mini pączusie serowe... Autor: izaa_a Przepisów: 223 Ocena: 4175 > 6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1 serek homogenizowany najlepiej waniliowy waga 125g 1,5 - 2 szklanki mąki 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1 Wszystkie składniki wymieszać, masę kładziemy małą łyżeczka na rozgrzany w rondelku olej ( tego oleju sporo ) wyjmujemy gdy pączusie zaczną zmieniać kolor na złoty brąz. 2 Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym i sypać pączki. Twoje notatki do przepisu:
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 9 Rolada mięsno - ziemniaczana Autor: goramarcina1 Przepisów: 491 Ocena: 13904 > 6 os. > 60 min średnie tanie Składniki: 0k. 1 kg nie za chudej łopatki wieprzowej + 1 większa cebula + 2 ząbki czosnku 1 kg ugotowanych ziemniaków + 1 jajko + 2/3 szklanki mąki pszennej +2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 300 g pieczarek + łyżka masła do ich przesmażenia 2 cebule + olej do ich zrumienienia kilka mini korniszonków 2 łyżki kukurydzy konserwowej olej do odsmażania sól, pieprz, ew. ulubione zioła do farszu mięsnego + jedna namoczona bułeczka Sposób przygotowania: 1 Mięso i cebulę pokroić na kawałki, lekko przesmażyć na oleju, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić, popieprzyć. 2 Wrzucić do garnka, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Po przestudzeniu zmielić dodając 1 małą namoczoną wcześniej bułkę, doprawić do smaku. Pozostałe 2 cebule pokroić w drobną kostkę, dobrze zrumienić na oleju i połączyć z mięsem. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, wyłożyć na blat, dodać troszkę soli, jajko, obie mąki i zagnieść ciasto troszkę twardsze niż na kopytka.
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 10 Ciasto rozwałkować na podsypanej mące na grubość ok. 1 cm, wielkości takiej aby zmieścić w największym garnku. Na placki wyłożyć mięso, na to przesmażone pieczarki, kukurydzę i korniszonki. 3 Zrolować i zawinąć w folię spożywczą, przed włożeniem do wrzątku nakłuć ją porządnie w kilku miejscach. 4 Gotować ok. 30 - 40 minut zależy jaka była gruba. 5 Po wyjęciu i zdjęciu folii posmarować wierzch olejem.
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 11 Z podanych proporcji wyszły mi 2 rolady. 6 Można pokroić na gorąco i podać z sosem lub skwareczkami.... 7 ja robiłam obiad na dzień następny, więc ostudziłam roladę, pokroiłam w plastry i odsmażyłam na gorącym oleju. 8 Smacznego zajadania :)
Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 12 Twoje notatki do przepisu:
Krokiety z kapustą i grzybami Strona 13 Krokiety z kapustą i grzybami Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 6 jajek 6 łyżek oleju 4-5 szklanek mleka farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 szklanki suszonych grzybów sól, pieprz panierka: jajka + bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i zostawić, żeby odpoczęło następnie smażyć naleśniki. Kapustę kiszoną pokroić i obgotować. Grzyby namoczyć na noc i ugotować, następnie je drobno pokroić. Wymieszać kapustę z grzybami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na naleśnika nakładać dość dużo farszu, zawinąć brzegi naleśnika do środka i zwinąć w rulon. Krokieta obtoczyć w pokłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z czerwonym barszczem. Smacznego
Krokiety z kapustą i grzybami Strona 14 Twoje notatki do przepisu:
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 15 Chinkali - gruzińskie pierogi Autor: Fram Przepisów: 25 Ocena: 458 3-4 os. 60 min trudne przystępne Składniki: mielone mięso wołowe - 0,5 kg mielone mięso wieprzowe - 0,5 kg cebula - 3 szt świeża kolendra - 1 pęczek czosnek - 2-3 ząbki ostra papryka - 1 łyżeczka mąka - 1 kg sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy, dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody, farsz powinien mieć konsystencję papki 2 teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 16 3 każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek 4 teraz nakładamy po łyżce farszu
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 17 5 i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek 6 gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)
Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 18 Twoje notatki do przepisu:
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Strona 19 Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Autor: mimiwiki Przepisów: 250 Ocena: 3647 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 1 gęś (ok.4,5 kg) 5 jabłek 1 cebula 2 paczki majeranku sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania: 1 Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. 2 Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką. Gęś włożyć do brytfanny i podlać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut.
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Strona 20 3 Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce. Twoje notatki do przepisu:
Sekącz z tortownicy Strona 21 Sekącz z tortownicy Autor: ilovebakepl Przepisów: 160 Ocena: 1470 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny 7 jajek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowe cukier puder do oprószenia wierzchu Sposób przygotowania: 1 Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego. Twoje notatki do przepisu:
Kopiec kreta Strona 22 Kopiec kreta Autor: patusia5 Przepisów: 238 Ocena: 3352 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: Na ciasto: 150g ciemnej czekolady 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 100g margaryny 100g mąki pszennej 25g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 300g serka twarogowego (u mnie Philadelphia) 500ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 50g startej ciemnej czekolady 4 banany Sposób przygotowania: 1 Ciasto: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć posłodzoną herbatą. Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy. 2 Masa serowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do namoczenia, następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 banana rozgniecionego widelcem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę, do ubitej wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę. 3 Pozostałe banany kroimy na pół wzdłuż, układamy w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.
Kopiec kreta Strona 23 Twoje notatki do przepisu:
Najlepszy sernik na świecie Strona 24 Najlepszy sernik na świecie Autor: mimiwiki Przepisów: 250 Ocena: 3647 > 6 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 1 kg tłustego sera 8 jaj kostka masła extra 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1 W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo - na zmianę - dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. 2 Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut i dopiero wyciągamy. W piekarniku pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką przez ok 60 min. w temperaturze 180 stopni.