Natalijka

  • Dokumenty1 032
  • Odsłony121 728
  • Obserwuję127
  • Rozmiar dokumentów1.4 GB
  • Ilość pobrań84 802

przepisy-joli-135095-20150709222656

Dodano: 7 lata temu

Informacje o dokumencie

Dodano: 7 lata temu
Rozmiar :4.7 MB
Rozszerzenie:pdf

przepisy-joli-135095-20150709222656.pdf

Natalijka Dokumenty przepisy z smaker.pl
Użytkownik Natalijka wgrał ten materiał 7 lata temu.

Komentarze i opinie (0)

Transkrypt ( 25 z dostępnych 51 stron)

26 przepisów na przepisy Joli Przepisy zebrane przez: toscano

Spis treści: Dietetyczne placki ziemniaczane ...................................................................................................... 2 Gęś z kasztanami ................................................................................................................................. 4 tort bezowo-kawowy.... ..................................................................................................................... 5 ciasto szczęścia Herman ..................................................................................................................... 6 Budyń bananowy .................................................................................................................................. 7 mini pączusie serowe... ....................................................................................................................... 8 Rolada mięsno - ziemniaczana ........................................................................................................... 9 Krokiety z kapustą i grzybami ......................................................................................................... 13 Chinkali - gruzińskie pierogi ............................................................................................................ 15 Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem .................................................................... 19 Sekącz z tortownicy ........................................................................................................................... 21 Kopiec kreta ........................................................................................................................................ 22 Najlepszy sernik na świecie ............................................................................................................. 24 Makowiec w biszkopcie ..................................................................................................................... 26 Czekoladowe canelloni ...................................................................................................................... 27 jabłecznik - przepis mamy... ............................................................................................................ 28 węgierskie knedle z białego sera.. ................................................................................................. 29 Dżem pomarańczowy ........................................................................................................................ 30 Jabłecznik z żurawiną i morelami na półkruchym cieście ........................................................... 33 Placki gryczane ................................................................................................................................. 39 Kremówka papieska na spodzie biszkoptowym ............................................................................ 42 Tradycyjna krówka ............................................................................................................................ 45 ciasto ananasowe .............................................................................................................................. 46 Ananasek-Reksio :) ............................................................................................................................ 47 Pączki serowe, czyli oponki .............................................................................................................. 49 Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami i miodem .......................................................................... 50

Dietetyczne placki ziemniaczane Strona 2 Dietetyczne placki ziemniaczane Autor: pysznie-zdrowo-kolorowo Przepisów: 153 Ocena: 2377 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe 1 białko jaja sól majeranek pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1 Ziemianki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również trzemy na grubych oczkach, obrany czosnek trzemy na drobnych oczkach. Dodajemy 2 łyżki majeranku oraz sól i pieprz wg uznania. Na końcu dodajemy białko i mieszamy. 2 Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni (termoobieg). Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Papier smarujemy lekko pędzelkiem moczonym w oliwie. Z masy ziemniaczanej delikatnie odciskamy powstały sok, formujemy placuszki i układamy na blaszce. Placuszki od góry również smarujemy odrobinę oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 minut.

Dietetyczne placki ziemniaczane Strona 3 3 Lekko rumiane placuszki wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 2 minutki i zdejmujemy. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie z dipem chrzanowym, ale pyszne są również z dipem czosnkowym lub sosem warzywno- mięsnym. SMACZNEGO:) Twoje notatki do przepisu:

Gęś z kasztanami Strona 4 Gęś z kasztanami Autor: smacznego Przepisów: 807 Ocena: 19833 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: sprawiona gęś, 1 puszka kasztanów jadalnych lub kasztany mrożone, 1 jabłka, 1/2 kg migdały, 10 dag majeranek, 1/2 pęczka kremówka, 10 dag przyprawa ''''Kucharek'''' albo ''''Warzywko'''' zasmażka błyskawiczna, 2 łyżki sól i pieprz Sposób przygotowania: 1 Tuszkę gęsi natrzeć z zewnątrz i od środka przyprawą "Kucharek" lub "Warzywko", solą i pieprzem. Jabłka pokroić na kawałki, kasztany osączyć lub rozmrozić. 2 Migdały sparzyć, zdjąć z nich skórkę, zrumienić je na patelni. Majeranek posiekać. 3 Składniki farszu wymieszać, napełnić nim tuszkę gęsi. Zaszyć, ułożyć na ruszcie, pod spód wsunąć blachę. Piec 3 godziny w temp. 200oC. Podczas pieczenia polewać gęś wodą, a potem tworzącym się pod nią sosem. 4 Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika. Sos przecedzić, dodać śmietanę i 1/2 szkl. wody, zagotować, zagęścić zasmażką, dodać sól i pieprz. Podawać z czerwoną kapustą. Twoje notatki do przepisu:

tort bezowo-kawowy.... Strona 5 tort bezowo-kawowy.... Autor: izaa_a Przepisów: 223 Ocena: 4175 > 6 os. 60 min łatwe przystępne Składniki: Blaty bezowe: 6 schłodzonych białek 250 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Krem: 250 g schłodzonego serka mascarpone 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%) 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić) 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1 Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia 2 Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce. Twoje notatki do przepisu:

ciasto szczęścia Herman Strona 6 ciasto szczęścia Herman Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: Na początek: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 dzień: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki 10 dzień: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. maki do właściwego ciasta: 3 całe jajka 1 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1 Aby Herman się udał i nie zepsuł trzeba przestrzegać zasad. Herman nie lubi metalu, należy go mieszać drewnianą łyżką, przechowywać w temperaturze pokojowej. 2 Pierwszy dzień lekko wymieszać w misce 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki. Zostawić go w spokoju, przyzwyczajając do otoczenia. 3 2, 3, 4 dzień mieszać go raz dziennie. 4 5 dzień Herman jest głodny, więc go karmimy. Dodajemy 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, lekko mieszamy. 5 6, 7, 8, 9 dzień mieszamy go raz dziennie. 6 10 dzień "Święto Hermana" trzeba go nakarmić dodajemy te składniki co w 5 dniu, lekko mieszamy. Następnie dzielimy Hermana na 4 części -3 części rozdajemy dobrym ludziom na szczęście, a do 4części dodajemy 3 jajka, 1 szkl. mąki, 3/4 szkl. oleju, cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko razem dokładnie i lekko mieszamy i przekładamy do przygotowanej keksówki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 45 minut. 7 Herman liczy sobie 23 lata (w tamtych czasach tak było napisane). Przynosi szczęście na długie lata. Jedząc ciasto całą rodziną, myśl o swoich życzeniach. Twoje notatki do przepisu:

Budyń bananowy Strona 7 Budyń bananowy Autor: Miss_Mika_B Przepisów: 2 Ocena: 24 3-4 os. 30 min średnie przystępne Składniki: Mleko 3 szkl. mąka ziemniaczana 4 łyżeczki Cukier 3 łyżki żółtko jaja kurzego 4 szt. Banan 2 szt. Cukier wanilinowy 1 opakowanie Sposób przygotowania: 1 Do garnka wlewamy 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem wanilinowym i rozgniecionymi widelcem bananami. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby nie przypalić mleka. 2 Żółtka ucieramy w mikserze z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i 0,5 szklanki mleka i miksujemy. 3 Kiedy mleko się zagotuje wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Jeśli budyń nie będzie wystarczająco gęsty zmieszaj trochę mleka z mąką ziemniaczaną, dodaj do garnka i mieszaj. Gotowy budyń wlewamy do miseczek Twoje notatki do przepisu:

mini pączusie serowe... Strona 8 mini pączusie serowe... Autor: izaa_a Przepisów: 223 Ocena: 4175 > 6 os. 30 min łatwe tanie Składniki: 1 serek homogenizowany najlepiej waniliowy waga 125g 1,5 - 2 szklanki mąki 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1 Wszystkie składniki wymieszać, masę kładziemy małą łyżeczka na rozgrzany w rondelku olej ( tego oleju sporo ) wyjmujemy gdy pączusie zaczną zmieniać kolor na złoty brąz. 2 Wymieszać cukier puder z cukrem waniliowym i sypać pączki. Twoje notatki do przepisu:

Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 9 Rolada mięsno - ziemniaczana Autor: goramarcina1 Przepisów: 491 Ocena: 13904 > 6 os. > 60 min średnie tanie Składniki: 0k. 1 kg nie za chudej łopatki wieprzowej + 1 większa cebula + 2 ząbki czosnku 1 kg ugotowanych ziemniaków + 1 jajko + 2/3 szklanki mąki pszennej +2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 300 g pieczarek + łyżka masła do ich przesmażenia 2 cebule + olej do ich zrumienienia kilka mini korniszonków 2 łyżki kukurydzy konserwowej olej do odsmażania sól, pieprz, ew. ulubione zioła do farszu mięsnego + jedna namoczona bułeczka Sposób przygotowania: 1 Mięso i cebulę pokroić na kawałki, lekko przesmażyć na oleju, pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku, posolić, popieprzyć. 2 Wrzucić do garnka, podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Po przestudzeniu zmielić dodając 1 małą namoczoną wcześniej bułkę, doprawić do smaku. Pozostałe 2 cebule pokroić w drobną kostkę, dobrze zrumienić na oleju i połączyć z mięsem. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę, wyłożyć na blat, dodać troszkę soli, jajko, obie mąki i zagnieść ciasto troszkę twardsze niż na kopytka.

Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 10 Ciasto rozwałkować na podsypanej mące na grubość ok. 1 cm, wielkości takiej aby zmieścić w największym garnku. Na placki wyłożyć mięso, na to przesmażone pieczarki, kukurydzę i korniszonki. 3 Zrolować i zawinąć w folię spożywczą, przed włożeniem do wrzątku nakłuć ją porządnie w kilku miejscach. 4 Gotować ok. 30 - 40 minut zależy jaka była gruba. 5 Po wyjęciu i zdjęciu folii posmarować wierzch olejem.

Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 11 Z podanych proporcji wyszły mi 2 rolady. 6 Można pokroić na gorąco i podać z sosem lub skwareczkami.... 7 ja robiłam obiad na dzień następny, więc ostudziłam roladę, pokroiłam w plastry i odsmażyłam na gorącym oleju. 8 Smacznego zajadania :)

Rolada mięsno - ziemniaczana Strona 12 Twoje notatki do przepisu:

Krokiety z kapustą i grzybami Strona 13 Krokiety z kapustą i grzybami Autor: anetas197601 Przepisów: 255 Ocena: 3937 > 6 os. 60 min łatwe tanie Składniki: ciasto na naleśniki: 3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 6 jajek 6 łyżek oleju 4-5 szklanek mleka farsz: 1 kg kapusty kiszonej 2 szklanki suszonych grzybów sól, pieprz panierka: jajka + bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1 Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe i zostawić, żeby odpoczęło następnie smażyć naleśniki. Kapustę kiszoną pokroić i obgotować. Grzyby namoczyć na noc i ugotować, następnie je drobno pokroić. Wymieszać kapustę z grzybami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na naleśnika nakładać dość dużo farszu, zawinąć brzegi naleśnika do środka i zwinąć w rulon. Krokieta obtoczyć w pokłóconych jajkach i bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać z czerwonym barszczem. Smacznego

Krokiety z kapustą i grzybami Strona 14 Twoje notatki do przepisu:

Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 15 Chinkali - gruzińskie pierogi Autor: Fram Przepisów: 25 Ocena: 458 3-4 os. 60 min trudne przystępne Składniki: mielone mięso wołowe - 0,5 kg mielone mięso wieprzowe - 0,5 kg cebula - 3 szt świeża kolendra - 1 pęczek czosnek - 2-3 ząbki ostra papryka - 1 łyżeczka mąka - 1 kg sól, pieprz Sposób przygotowania: 1 zaczynamy od farszu: mielone (najlepiej na grubych oczkach) mięso dokładnie mieszamy, dodając posiekaną kolendrę, czosnek, sól, pieprz, paprykę oraz ok 1 szklankę zimnej wody, farsz powinien mieć konsystencję papki 2 teraz czas na ciasto: z mąki, wody i łyżeczki soli zagniatamy dosyć twarde ciasto, wałkujemy i wycinamy krążki

Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 16 3 każdy krążek należy rozwałkować na cieniutki placek 4 teraz nakładamy po łyżce farszu

Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 17 5 i każdy pieróg zwijamy w sakiewkę, mocno skręcając i zaciskając czubek 6 gotowe pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok 10 min, podajemy bez żadnej omasty ciekawa jest technika zjadania tych pierogów: nie używamy go tego sztućców, chwytamy palcami czubek i nadgryzamy z boku pieroga niewielką dziurkę przez którą wysysamy cały sos ze środka, a potem zjadamy resztę ;-)

Chinkali - gruzińskie pierogi Strona 18 Twoje notatki do przepisu:

Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Strona 19 Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Autor: mimiwiki Przepisów: 250 Ocena: 3647 > 6 os. > 60 min średnie przystępne Składniki: 1 gęś (ok.4,5 kg) 5 jabłek 1 cebula 2 paczki majeranku sól, pieprz słodka papryka Sposób przygotowania: 1 Gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do lodówki nawet na dobę. Jabłka obrać,pokroić w ósemki i obtoczyć w majeranku. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Nadziać gęś jabłkami wymieszanymi z cebulą i czosnkiem. 2 Spiąć wykałaczkami - najlepiej metalowymi. Posypać słodką papryką. Gęś włożyć do brytfanny i podlać wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2,5 godziny. Przez pierwsze 2 godziny pod przykryciem, pózniej odkryć. Od czasu do czasu polewać wytapiającym się tłuszczem. Wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze na 15 minut.

Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem Strona 20 3 Gęś pokroić. Połowę nadzienia zmiksować ze szklanką tłuszczu spod gęsi. Podawać powstały sos w sosjerce. Twoje notatki do przepisu:

Sekącz z tortownicy Strona 21 Sekącz z tortownicy Autor: ilovebakepl Przepisów: 160 Ocena: 1470 3-4 os. 60 min łatwe tanie Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 250 g masła lub margaryny 7 jajek 200 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowe cukier puder do oprószenia wierzchu Sposób przygotowania: 1 Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i dodajemy cały czas ucierając do żółtek. Na koniec dodajemy zmielone migdały i rum. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą z żółtek, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszką manną. Na dno formy wylewamy niewielką ilość ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na ok. 10 min do lekkiego zarumienienia. Postępujemy dokładnie tak samo z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do wyczerpania składników. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego. Twoje notatki do przepisu:

Kopiec kreta Strona 22 Kopiec kreta Autor: patusia5 Przepisów: 238 Ocena: 3352 5-6 os. 60 min średnie przystępne Składniki: Na ciasto: 150g ciemnej czekolady 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 100g margaryny 100g mąki pszennej 25g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 300g serka twarogowego (u mnie Philadelphia) 500ml śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 50g startej ciemnej czekolady 4 banany Sposób przygotowania: 1 Ciasto: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę, dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy suche składniki, a na końcu przestudzoną czekoladę (musi być jeszcze płynna). Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. W gotowym cieście łyżką wydrążamy środek, zostawiając dno i boki. Ciasto można lekko nasączyć posłodzoną herbatą. Wydrążone ciasto kruszymy palcami i odstawiamy. 2 Masa serowa: żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do namoczenia, następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Serek miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy 1 banana rozgniecionego widelcem. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę, do ubitej wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy. Śmietanę lekko mieszamy z serkiem, dodajemy startą czekoladę. 3 Pozostałe banany kroimy na pół wzdłuż, układamy w wydrążonym cieście. Na banany wykładamy całą masę, formujemy kształt kopca. Całość posypujemy pokruszonym ciastem, dociskając je palcami by nie spadało. Ciasto schładzamy w lodówce.

Kopiec kreta Strona 23 Twoje notatki do przepisu:

Najlepszy sernik na świecie Strona 24 Najlepszy sernik na świecie Autor: mimiwiki Przepisów: 250 Ocena: 3647 > 6 os. > 60 min łatwe tanie Składniki: 1 kg tłustego sera 8 jaj kostka masła extra 1 i 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy olejek pomarańczowy 1/2 puszki brzoskwiń lub garść rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: 1 W malakserze ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo - na zmianę - dodajemy ser i miękkie masło. Wlewamy olejek pomarańczowy. Pod koniec dodajemy obie mąki. Całość przelewamy do miski. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki lub pokrojone brzoskwinie. 2 Pieczemy w prodiżu (z górną grzałką) wysmarowanym masłem i bułką tartą przez 38 minut. Pozostawiamy w prodiżu jeszcze przez 15 minut i dopiero wyciągamy. W piekarniku pieczemy w tortownicy wysmarowanej masłem i bułką przez ok 60 min. w temperaturze 180 stopni.