1
PRZEPISY
Koktajl jabłkowo- waniliowy z otrębami (1 porcja)
Składniki:
jabłko 0,5 (szt.)
jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.)
cukier waniliowy 0,5 (łyżki)
otręby owsiane 3 (łyżki)
cynamon (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jabłko pokroić w kostkę (wcześniej można podpiec w piekarniku), Zmiksować z jogurtem, otrębami i cukrem
wanilinowym. Można posypać cynamonem.
Koktajl winogronowy (1 porcja)
Składniki:
winogrono 2 (garści)
jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.)
cukier puder 0,5 (łyżki)
Przygotowanie:
Winogrono umyć, jeśli jest z pestkami- usunąć je. Zmiksować owoce z jogurtem i cukrem pudrem.
Koktajl żółty z ananasem (1 porcja)
Składniki:
ananas 2 (plastry)
jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.)
miód 1 (łyżka)
sok z cytryny 0,5 (łyżki)
Przygotowanie:
Ananasa zmiksować z miodem i sokiem z cytryny, dodać do jogurtu. Wymieszać, podawać schłodzony.
Koktajl mandarynkowy (1 porcja)
Składniki:
jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.)
mandarynka 3 (szt.)
Przygotowanie:
Mandarynki obrać ze skórek i włókien, zblendować z jogurtem.
Koktajl selerowy (1 porcja)
Składniki:
jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.)
seler korzeniowy 0,25 (szt.)
czosnek 1 (szt.)
natka pietruszki 1 (łyżka)
siemię lniane 1 (łyżka)
Przygotowanie:
2
Zmiksuj jogurt z selerem, czosnkiem, natka i siemieniem.
Koktajl kiwi (1 porcja)
Składniki:
kiwi 2 (szt.)
mleko sojowe 1 (szklanka)
Przygotowanie:
Owoce obrać, zmiksować z mlekiem sojowym.
Koktajl malinowy (1 porcja)
Składniki:
maliny 3 (garści)
jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja)
Przygotowanie:
Składniki połączyć, zblendować.
Koktajl z gruszką i cynamonem (1 porcja)
Składniki:
gruszka 1 (szt.)
jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.)
miód 0,5 (łyżki)
cynamon
Przygotowanie:
Gruszkę umyć, pokroić na części. Wrzucić do blendera, dodać miód, jogurt z cynamon. Zmiksować na mus.
Koktajl odpornościowy (1 porcja)
Składniki:
pomarańcza 1 (szt.)
grejpfrut 0,5 (szt.)
cytryna 4 (plastry)
miód 0,25 (łyżki)
Kawałek imbiru lub szczypta w proszku
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy i grejpfruta. Dodać imbir w proszku lub startego korzenia. Posłodzić miodem.
Koktajl gruszkowy (1 porcja)
Składniki:
gruszka 1 (szt.)
jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja)
cukier 0,25 (łyżki)
Przygotowanie:
Gruszkę obrać ze skórki, dodać jogurt lub mleko i zmiksować. Dodać cukier. Gruszkę można wcześniej upiec
lub ugotować.
Koktajl czekoladowo-miętowy (1 porcja)
Składniki:
truskawki 1 (szklanka)
mleko 2% 1 (szklanka)
kakao 1 (łyżka)
Listki mięty - wg uznania
Przygotowanie:
3
Zmiksować truskawki z mlekiem, kakao i miętą, ewentualnie udekorować koktajl miętą.
Koktajl z miętą (1 porcja)
Składniki:
jabłko 1 (szt.)
jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.)
miód 0,5 (łyżki)
mięta- kilka listków
Przygotowanie:
Jabłko umyć, pokroić w drobną kostkę. Zmiksować owoce z jogurtem, miodem i miętą. Podawać lekko
schłodzony.
Smoothie bananowo-jabłkowe (1 porcja)
Składniki:
banan 1 (szt.)
jabłko 1 (szt.)
woda- kilka łyżek
Przygotowanie:
Owoce obrać, pokroić w kostkę, zmiksować. Można dodać kilka łyżek wody.
Koktajl pomarańczowy z pestkami (1 porcja)
Składniki:
sok pomarańczowy 0,5 (szklanki)
banan 0,5 (szt.)
jabłko 0,5 (szt.)
pestki słonecznika 1 (łyżka)
Przygotowanie:
Banana i jabłko obrać. Do pojemnika wlać sok, dodać banana, jabłko, zmiksować. Wsypać ziarna.
Koktajl z nasionami chia (1 porcja)
Składniki:
jabłko 1 (szt.)
szpinak świeży 1 (garść)
limonka 0,5 (szt.)
jagody goji 1 (łyżka)
nasiona chia 1 (łyżka)
Przygotowanie:
Jabłko obrać. Szpinak umyć. Dodać jagody, nasiona chia i wcisnąć limonkę. Zmiksować.
Smoothie pomarańczowe (1 porcja)
Składniki:
pomarańcza 2 (szt.)
woda 3 (łyżki)
mięta
Przygotowanie:
Owoce obrać ze skórek i błonek, zblendować z wodą. Przelać do szklanki, udekorować listkiem mięty.
Koktajl jabłkowo-pietruszkowy (1 porcja)
Składniki:
jabłko 1 (szt.)
natka pietruszki 3 (łyżki)
siemię lniane 2 (łyżki)
4
woda 6 (łyżek)
Przygotowanie:
Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Składniki wrzucić do blendera i miksować ok 30
sekund, żeby koktajl był gładki.
Koktajl jabłkowy (1 porcja)
Składniki:
jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja)
jabłko 1 (szt.)
cukier waniliowy 0,25 (łyżki)
Przygotowanie:
Jabłko obrać ze skórki. Zmiksować wraz z jogurtem lub mlekiem. Dodać cukier waniliowy. Jabłko można
wcześniej podpiec w piekarniku lub włożyć do mikrofali.
Koktajl z natki pietruszki (1 porcja)
Składniki:
natka pietruszki 7 (łyżek)
pomarańcza 1 (szt.)
jabłko 1 (szt.)
woda 5 (łyżek)
woda mineralna
Przygotowanie:
Natkę z pietruszki posiekać, dodać pokrojone obrane jabłko i pomarańcze, bez skórki, naleć, pół szklanki
wody i zmiksować na gładko, uzupełnij wodą mineralną.
1 PRZEPISY Koktajl jabłkowo- waniliowy z otrębami (1 porcja) Składniki: jabłko 0,5 (szt.) jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.) cukier waniliowy 0,5 (łyżki) otręby owsiane 3 (łyżki) cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłko pokroić w kostkę (wcześniej można podpiec w piekarniku), Zmiksować z jogurtem, otrębami i cukrem wanilinowym. Można posypać cynamonem. Koktajl winogronowy (1 porcja) Składniki: winogrono 2 (garści) jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.) cukier puder 0,5 (łyżki) Przygotowanie: Winogrono umyć, jeśli jest z pestkami- usunąć je. Zmiksować owoce z jogurtem i cukrem pudrem. Koktajl żółty z ananasem (1 porcja) Składniki: ananas 2 (plastry) jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.) miód 1 (łyżka) sok z cytryny 0,5 (łyżki) Przygotowanie: Ananasa zmiksować z miodem i sokiem z cytryny, dodać do jogurtu. Wymieszać, podawać schłodzony. Koktajl mandarynkowy (1 porcja) Składniki: jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.) mandarynka 3 (szt.) Przygotowanie: Mandarynki obrać ze skórek i włókien, zblendować z jogurtem. Koktajl selerowy (1 porcja) Składniki: jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.) seler korzeniowy 0,25 (szt.) czosnek 1 (szt.) natka pietruszki 1 (łyżka) siemię lniane 1 (łyżka) Przygotowanie:
2 Zmiksuj jogurt z selerem, czosnkiem, natka i siemieniem. Koktajl kiwi (1 porcja) Składniki: kiwi 2 (szt.) mleko sojowe 1 (szklanka) Przygotowanie: Owoce obrać, zmiksować z mlekiem sojowym. Koktajl malinowy (1 porcja) Składniki: maliny 3 (garści) jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja) Przygotowanie: Składniki połączyć, zblendować. Koktajl z gruszką i cynamonem (1 porcja) Składniki: gruszka 1 (szt.) jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.) miód 0,5 (łyżki) cynamon Przygotowanie: Gruszkę umyć, pokroić na części. Wrzucić do blendera, dodać miód, jogurt z cynamon. Zmiksować na mus. Koktajl odpornościowy (1 porcja) Składniki: pomarańcza 1 (szt.) grejpfrut 0,5 (szt.) cytryna 4 (plastry) miód 0,25 (łyżki) Kawałek imbiru lub szczypta w proszku Przygotowanie: Wycisnąć sok z pomarańczy i grejpfruta. Dodać imbir w proszku lub startego korzenia. Posłodzić miodem. Koktajl gruszkowy (1 porcja) Składniki: gruszka 1 (szt.) jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja) cukier 0,25 (łyżki) Przygotowanie: Gruszkę obrać ze skórki, dodać jogurt lub mleko i zmiksować. Dodać cukier. Gruszkę można wcześniej upiec lub ugotować. Koktajl czekoladowo-miętowy (1 porcja) Składniki: truskawki 1 (szklanka) mleko 2% 1 (szklanka) kakao 1 (łyżka) Listki mięty - wg uznania Przygotowanie:
3 Zmiksować truskawki z mlekiem, kakao i miętą, ewentualnie udekorować koktajl miętą. Koktajl z miętą (1 porcja) Składniki: jabłko 1 (szt.) jogurt naturalny (150 ml) 1 (szt.) miód 0,5 (łyżki) mięta- kilka listków Przygotowanie: Jabłko umyć, pokroić w drobną kostkę. Zmiksować owoce z jogurtem, miodem i miętą. Podawać lekko schłodzony. Smoothie bananowo-jabłkowe (1 porcja) Składniki: banan 1 (szt.) jabłko 1 (szt.) woda- kilka łyżek Przygotowanie: Owoce obrać, pokroić w kostkę, zmiksować. Można dodać kilka łyżek wody. Koktajl pomarańczowy z pestkami (1 porcja) Składniki: sok pomarańczowy 0,5 (szklanki) banan 0,5 (szt.) jabłko 0,5 (szt.) pestki słonecznika 1 (łyżka) Przygotowanie: Banana i jabłko obrać. Do pojemnika wlać sok, dodać banana, jabłko, zmiksować. Wsypać ziarna. Koktajl z nasionami chia (1 porcja) Składniki: jabłko 1 (szt.) szpinak świeży 1 (garść) limonka 0,5 (szt.) jagody goji 1 (łyżka) nasiona chia 1 (łyżka) Przygotowanie: Jabłko obrać. Szpinak umyć. Dodać jagody, nasiona chia i wcisnąć limonkę. Zmiksować. Smoothie pomarańczowe (1 porcja) Składniki: pomarańcza 2 (szt.) woda 3 (łyżki) mięta Przygotowanie: Owoce obrać ze skórek i błonek, zblendować z wodą. Przelać do szklanki, udekorować listkiem mięty. Koktajl jabłkowo-pietruszkowy (1 porcja) Składniki: jabłko 1 (szt.) natka pietruszki 3 (łyżki) siemię lniane 2 (łyżki)
4 woda 6 (łyżek) Przygotowanie: Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Składniki wrzucić do blendera i miksować ok 30 sekund, żeby koktajl był gładki. Koktajl jabłkowy (1 porcja) Składniki: jogurt naturalny (200 g) lub 1 szklanka mleka (230 ml, do 2% tł) 1 (porcja) jabłko 1 (szt.) cukier waniliowy 0,25 (łyżki) Przygotowanie: Jabłko obrać ze skórki. Zmiksować wraz z jogurtem lub mlekiem. Dodać cukier waniliowy. Jabłko można wcześniej podpiec w piekarniku lub włożyć do mikrofali. Koktajl z natki pietruszki (1 porcja) Składniki: natka pietruszki 7 (łyżek) pomarańcza 1 (szt.) jabłko 1 (szt.) woda 5 (łyżek) woda mineralna Przygotowanie: Natkę z pietruszki posiekać, dodać pokrojone obrane jabłko i pomarańcze, bez skórki, naleć, pół szklanki wody i zmiksować na gładko, uzupełnij wodą mineralną.