1
Buraki
1 kg buraków
5 dag smalcu
2 dag m ki
6 dag mietany
ocet winny
sól
Sposób wykonania :
Op ukane buraki czerwone sparzy i ugotowa w mi kkiej wodzie.
Gdy s mi kkie, obra z upin i pokroi w cienkie paski.
W rondel w o y du o wie ego smalcu, rozgrza , wsypa y k m ki, niech si razem
zagotuje, pilnuj c, aby si nie rumieni o.
Posoli , wla przegotowanego octu, w o y buraki, a w ko cu wla par y ek kwa nej
mietany.
Przykry i dusi jeszcze z pó godziny.
Cebula w bia ym sosie po podlasku
50 dag cebuli (szalotki)
1 dag m ki
2 dag mas a
0,125 l mleka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Obrane ma e bia e cebulki w o y do rondla i zala wrz c wod .
Gotowa , a b d prawie mi kkie.
Wtedy wsypa p ask y eczk soli, pogotowa kilka minut, cebulki odcedzi .
Rozpu ci w rondelku mas o, zaprawi m k i sma y par minut, pilnuj c wszak e,
aby m ki nie przyrumieni .
Wtedy wla gor ce mleko, doda soli i pieprzu do smaku i gotowa 2 minuty.
Wy o y gor c cebul na salaterk i pola j tym sosem.
Coleslaw po polsku
40 dag bia ej kapusty
2
kilka ga zek koperku
3 y ki oleju
1,5 y ki octu winnego
y eczka musztardy
mielona papryka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust oczy ci , op uka , poszatkowa .
W o y do miski, oprószy sol , wymiesza .
Musztard wymiesza z olejem, octem winnym, przyprawi do smaku sol , pieprzem i
papryk .
Koperek umy , posieka .
Kapust w o y do salaterki, pola sosem, posypa koperkiem, wymiesza .
wik a kurpiowska
1 kg buraków
3 y ki chrzanu
ocet
sól
cukier
Sposób wykonania :
Ma e buraczki czerwone ugotowa , ostudzi , po czym obra i pokraja w cienkie
plasterki.
Nast pnie u o y je w s oju, przesypuj c tartym chrzanem, wsypa troch cukru, a w
ko cu zala octem przegotowanym z sol i ostudzonym na tyle, aby by y nim przykryte.
S oik obwi za papierem pergaminowym.
Postawi w ch odnym miejscu.
Na trzeci dzie wik a jest gotowa do spo ycia.
Kapusta peki ska z migda ami
1 du a g ówka kapusty peki skiej
8 dag migda ów
15 dag suszonych liwek bez pestek
4 mandarynki
3 jogurty naturalne
cukier
3
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust op uka , os czy , pokroi wzd u na pó i poci na dwucentymetrowe paski.
Migda y sparzy , obra i posieka .
liwki umy i pokroi w paski.
Mandarynki obra i podzieli na cz stki.
Jogurt wymiesza z przyprawami.
Wszystkie sk adniki po czy , wymiesza , sch odzi .
Kolorowa z papryk
1/2 ma ej g ówki bia ej kapusty
ó ta papryka
czerwona papryka
p czek rzodkiewek
pomidor
2 kiszone ogórki
p czek koperku
1/2 p czka szczypiorku
1/2 y eczki musztardy
1/2 y eczki cukru
y eczka soku z cytryny
3 y ki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust oczy ci , poszatkowa .
Oprószy sol , ugnie .
W o y do miski, odstawi na 20 minut.
Papryki umy , oczy ci z pestek, pokroi w paseczki.
Rzodkiewki oczy ci , umy , pokroi w plasterki.
Pomidor umy , pokroi w ósemki.
Ogórki pokroi w plasterki.
Koperek i szczypiorek op uka i posieka .
Rzodkiewki, papryki, pomidor i ogórki wymiesza z kapust , posypa szczypiorkiem i
koperkiem.
Olej, sok z cytryny i musztard wymiesza .
Przyprawi cukrem, sol i pieprzem.
Sa atk pola sosem.
Mieszana surówka z jarmu u
4
25 dag m odego jarmu u
15 dag marchewki
3 dag pora
15 dag kwaszonych ogórków
3 kwa ne jab ka
kilka y ek majonezu
sól, cukier
Sposób wykonania :
Li cie jarmu u wymy , odrzuci ogonki li ciowe i grube nerwy, drobno posieka .
Pozosta e warzywa dok adnie umy .
Marchew zetrze na grubej tarce jarzynowej.
Pory pokraja w piórka, jab ka i ogórki w kostk .
Wymiesza z majonezem, doprawi do smaku.
M oda kapusta z marchewk i jab kiem
1 kg m odej kapusty
2 marchewki
1 zielone jab ko
5 y ek oleju
3 y ki soku z cytryny
plasterki cytryny
natka pietruszki
cukier
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust oczy ci z wierzchnich li ci, op uka , os czy i cienko poszatkowa , posoli ,
wygnie r k i odstawi na 15 minut.
Marchewki obra , op uka , os czy i zetrze na tarce do jarzyn.
Jab ko umy , os czy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w kostk .
Kapust wymiesza z marchewk i jab kiem.
Doprawi sokiem z cytryny, olejem, cukrem, sol i pieprzem.
Przybra plasterkami cytryny i natk pietruszki.
Oryginalna surówka z orzechami i figami
30 dag kapusty kiszonej
5
zielone jab ko
4 suszone figi
8 uskanych orzechów w oskich
1/2 y eczki cukru
2 y eczki oleju sojowego
sok z 1/2 cytryny
2 - 3 go dziki
sól, bia y pieprz
Sposób wykonania :
Kapust w o y na sito, os czy .
1/2 szklanki soku zachowa .
Go dziki ut uc w mo dzierzu.
Sok z kapusty, olej, cukier i go dziki wymiesza .
Sos odstawi na 15 minut.
Figi op uka , osuszy , pokroi w paski.
Jab ko umy , usun gniazdo nasienne.
Jedn po ówk obra , pokroi w s upki, a drug (ze skórk ) w pó plasterki.
Jab ko skropi sokiem z cytryny.
Po ow orzechów posieka .
Kapust wymiesza z figami, posiekanymi orzechami i pokrojonym w s upki jab kiem.
Przyprawi do smaku sol i pieprzem.
Surówk pola sosem.
Udekorowa pó plasterkami jab ek i pozosta ymi orzechami.
Surówka selerowo-marchwiowa
redni seler korzeniowy
3 marchewki
p czek szczypiorku
y ka chrzanu
3 y ki mietany
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Seler obra , oczy ci .
Marchewki obra , umy .
Seler i marchewki zetrze na tarce o ma ych oczkach.
Szczypiorek op uka , posieka .
Chrzan wymiesza ze mietan , przyprawi sol i pieprzem.
Warzywa i szczypiorek w o y do salaterki, pola sosem, wymiesza .
6
Surówka z arbuzem i cebul
2 szklanki arbuza pokrojonego w kostk
jab ko
4 czerwone cebule
4 y ki grubo posiekanych orzechów w oskich
2 y ki natki pietruszki
sos
2 jogurty naturalne
y eczka agodnej musztardy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Cebule obra i pokroi w drobn kostk .
Jab ko umy , osuszy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w kostk .
Wszystkie sk adniki wymiesza .
Przygotowa sos: jogurt wymiesza z musztard , doprawi sol i pieprzem.
Surówk pola sosem i wymiesza .
Surówka z bia ej kapusty z urawinami
50dag bia ej kapusty
3 dag urawin
jab ko
cebula
2 buraki
y ka oleju s onecznikowego
gotowa przyprawa do sa atek
cukier
sól
Sposób wykonania :
Warzywa i owoce umy i os czy .
Kapust oczy ci , cienko poszatkowa .
Jab ko obra , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w ma kostk .
Z urawin wycisn sok.
Buraki obra , zetrze na tarce i te wycisn z nich sok.
Cebul obra i posieka .
Sok z urawin i buraków oraz jab ko i cebul doda do kapusty.
Surówk doprawi przypraw do sa atek, cukrem i sol , doda olej i wymiesza .
Sch odzi w lodówce.
7
Surówka z cebuli I
0,5 kg cebuli
3 - 4 jab ka
6 jaj
0,5 l mietany
1/2 s oika majonezu
sok z cytryny
cukier
pieprz
sól
Sposób wykonania :
Cebul pokroi na wiórki, skropi cytryn i na dobr chwil odstawi .
Jab ka poszatkowa na grubej tarce, jaja ugotowane na twardo pokroi w kostk .
Doda wszystko do cebuli, doprawi do smaku, wla mietan , rozmieszan z
majonezem, wszystko razem wymiesza .
Surówka z cebuli II
15 dag cebuli
4 jaja
3 jab ka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Obra cebul , pokraja w wiórki, sparzy , szybko odcedzi wod .
Ugotowa jaja na twardo, obra , pokraja w kostk .
Obra 3 jab ka, pokraja w drobn kostk .
Wszystkie sk adniki wymiesza , przyprawi sol i pieprzem do smaku.
Surówka z chrzanu, jab ek i buraków
10 dag chrzanu
2 jab ka
25 dag buraków
0,125 l mietany
sól
cukier
8
ocet
Sposób wykonania :
Chrzan dok adnie umy , obra , op uka , zetrze na tarce o drobnych otworach i skropi
troch octem, aby nie ciemnia .
Buraki umy , ugotowa we wrz cej osolonej wodzie, ostudzi , obra ze skóry i
rozdrobni na tarce o du ych otworach.
Wymiesza buraki z chrzanem oraz mietan .
Surówk doprawi do smaku sol i cukrem.
Surówka z cukini i melonem
2 cukinie
30 dag melona
2 gruszki
3 y ki grubo posiekanych orzechów w oskich
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu
sól
sos
szklanka jogurtu naturalnego
y eczka miodu
sok z 1/2 cytryny
y ka koperku
Sposób wykonania :
Warzywa oraz owoce umy i os czy .
Cukinie pokroi w cienkie plasterki.
Melon przekroi na pó i specjaln y eczk wyci z mi szu ma e kulki.
Gruszki obra , oczy ci z gniazd nasiennych i pokroi w ma kostk .
Przygotowane sk adniki po czy , doda przyprawy oraz orzechy i starannie wymiesza .
Przygotowa sos: jogurt po czy z sokiem z cytryny i miodem, a nast pnie wymiesza z
koperkiem.
Surówk pola sosem i delikatnie wymiesza .
Surówka z cukini i pomidorów
2 cukinie
6 pomidorów
sól
sos
9
2 y ki oliwy
1/2 y ki octu winnego
oregano
sól, czarny pieprz
Sposób wykonania :
Cukinie umy , os czy , pokroi w cienkie plastry, u o y na sitku, przela wrz c lekko
posolon wod , a potem zimn wod , os czy .
Pomidory sparzy , pola zimn wod , obra , pokroi w plastry i roz o y na talerzu.
Nast pnie przybra fantazyjnie zwini tymi plastrami cukini.
Przygotowa sos: sk adniki dok adnie wymiesza .
Surówk skropi sosem.
Surówka z cykorii
4 - 5 sztuk cykorii
0,5 kubeczka twaro ku homogenizowanego
kilka y ek mleka
sól
sok z cytryny
y ka usiekanej zieleniny
Sposób wykonania :
Cykori umy pod bie c wod , rozdzieli na listki, odrzucaj c gorzki rodkowy trzon.
Pokroi cykori na centymetrowe kawa ki i skropi sokiem z cytryny.
Twaro ek rozetrze z mlekiem do konsystencji sosu, doprawi do smaku sol , w o y
cykori , wymiesza , posypa zielenin .
Surówka z czarnej rzodkwi
2 redniej wielko ci rzodkwie
3 dag chrzanu
1 jab ko
odrobina soku z cytryny
0,125 l g stej niekwa nej mietany
sól
Sposób wykonania :
Obrane rzodkwie zetrze na jarzynowej tarce.
Chrzan zetrze na drobnej tarce, sparzy ma ilo ci wrz tku, po czym skropi sokiem
10
z cytryny.
Jab ko zetrze na grubej tarce.
Wymiesza wszystkie sk adniki, posoli do smaku, wymiesza ze mietan .
U o y na salaterce i przybra listkami zielonej pietruszki.
Surówka z czerwonej kapusty z winem
50 dag czerwonej kapusty
jab ko z ota reneta
cebula
3 dag posiekanych orzechów laskowych
kilka po ówek orzechów w oskich
sos
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
y ka oliwy
3 dag rodzynek
sok z 1 cytryny
2 y ki natki pietruszki
3 zmielone go dziki
cukier
sól
Sposób wykonania :
Cebul obra i posieka .
Kapust umy , oczy ci , cienko poszatkowa , posoli , doda cebul i orzechy.
Jab ko umy , zetrze na tarce do jarzyn i w o y do kapusty.
Przygotowa sos: rodzynki sparzy i os czy .
Do oliwy doda natk pietruszki, sok z cytryny oraz go dziki i mieszaj c, wlewa powoli
wino.
Nast pnie doda rodzynki i doprawi cukrem oraz sol .
Kapust pola sosem i wymiesza .
Surówk podawa przybran po ówkami orzechów w oskich.
Surówka ze wszystkich jarzyn
10 dag marchwi
5 dag kalarepy
p czek rzodkiewki
15 dag ogórka
sa ata
2 jaja
koper i zielona pietruszka
11
0,125 l mietany
sól
cukier
y ka musztardy lub sok z cytryny
Sposób wykonania :
Wszystkie jarzyny: marchew, kalarep , rzodkiewk , ogórek, sa at g owiast pokraja
drobno, wymiesza z siekanym koprem i odrobin posiekanej zielonej pietruszki,
posypa sol i zostawi przez godzin na salaterce, przyci ni te talerzykiem.
Nast pnie jaja ugotowa na twardo, posieka bia ka i doda do jarzyn, za ó tka
rozetrze ze mietan , szczypt soli, cukru i odrobin musztardy albo soku cytrynowego.
Z sosem tym miesza si jarzyny i podaje jako przystawk .
Surówka z kapusty cukrowej
ma a g ówka kapusty cukrowej
1 czarna rzodkiew
1/2 cebuli
1/2 szklanki g stej mietany
y eczka chrzanu
cukier
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Kapust cienko poszatkowa , lekko posoli .
Rzodkiew obra , zetrze na drobnej tarce.
Cebul drobno posieka .
Wymiesza kapust z rzodkwi , cebul , mietan , doprawi sol , pieprzem, chrzanem i
cukrem.
Surówka z kapusty z burakiem
30 dag kapusty kwaszonej
9 dag buraków czerwonych
4 g cukru
3 dag oleju
Sposób wykonania :
Zetrze obranego buraka na drobnej tarce i wycisn .
Kapust ods czy z nadmiaru kwasu i posieka .
12
W o y do salaterki kapust , wla sok z buraka, doda cukier do smaku i olej.
Wymiesza .
Podawa do potraw z wieprzowiny, wo owiny, ryb, ziemniaków, kasz.
Surówka z marchewki i orzechów
3 marchewki
5 dag solonych orzechów nanerczowych
5 dag orzeszków ziemnych
3 dag ziaren s onecznika
2 y ki natki pietruszki
sos arachidowy
2 y ki oliwy
y ka oleju arachidowego
y ka bia ego octu winnego
cukier
sól
Sposób wykonania :
Marchewki obra , umy i pokroi w "zapa ki".
Orzechy drobno posieka .
Ziarna s onecznika upra y bez t uszczu i wraz z natk pietruszki oraz orzechami doda
do marchewki i wymiesza .
Przygotowa sos: oliw , olej arachidowy i ocet wymiesza , doprawi sol i cukrem.
Surówk pola sosem i jeszcze raz dok adnie wymiesza .
Surówka z marchwi i czarnej rzepki
25 dag marchwi
25 dag czarnej rzepki
rze ucha lub natka pietruszki
sok z cytryny
sól, cukier
Sposób wykonania :
Oczyszczon marchew oraz czarn rzepk (tak nazywamy letni rzep w odró nieniu od
czarnej rzepy jesiennej) utrze na tarce.
Skropi sokiem z cytryny, doda y k posiekanej rze uchy lub natki pietruszki, soli i
cukru do smaku.
Mo na doda par y ek mietany.
13
Surówka z marchwi i porzeczek
40 dag marchwi
12 dag porzeczek
0,125 l mietany
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Marchew umy , obra i zetrze na tarce o drobnych otworach.
Porzeczki umy , rozetrze i doda do marchwi.
Surówk wymiesza ze mietan , doprawi do smaku sol i pieprzem.
Surówka z ogórka, rzodkiewki, pomidora
15 dag ogórków
pó p czka rzodkiewek
5 dag pomidorów
sól
cukier puder
3 dag oleju
koperek
kwasek cytrynowy
Sposób wykonania :
Ogórek wie y pokraja w cienkie paski, rzodkiewki i pomidor w kr ki, posypa sol ,
cukrem pudrem, pola oliw i skropi kwaskiem cytrynowym.
Na ko cu posypa koperkiem lub szczypiorkiem.
Surówka z papryki
1 zielona papryka
1 ó ta papryka
1 czerwona papryka
cebula
1 z bek czosnku
sól
sos
4 y eczki oliwy
14
3 y eczki soku z cytryny
y eczka musztardy
y eczka oregano
1/4 y eczki grubo zmielonego pieprzu
sól
Sposób wykonania :
Przygotowa sos: wszystkie sk adniki po czy i wymiesza .
Papryki umy , os czy , oczy ci z gniazd nasiennych i pokroi w cienkie kr ki.
Cebul obra i pokroi w plasterki.
Obranym, przekrojonym z bkiem czosnku natrze talerz.
Papryk i cebul u o y na talerzu, posoli i pola sosem.
Surówka z pieczarkami
35 dag pieczarek
1 ma a cukinia
5 dag uskanych orzechów w oskich
15 dag sera tofu lub feta
y ka oliwy z oliwek
1/2 cytryny
szczypta bia ego pieprzu
1/2 czerwonej papryki
sól
Sposób wykonania :
Pieczarki umy , obra , pokroi w cienkie plasterki.
Pola olejem i wymiesza .
Piekarnik rozgrza do 150oC.
Orzechy rozsypa na blaszce do pieczenia i wstawi do piekarnika na 10 minut.
Powinny si zrumieni .
Posieka je na do grube kawa ki.
Rozgnie ser widelcem.
Z cytryny wycisn sok, doda do sera z pieprzem i po ow y eczki soli.
Papryk posieka w drobn kosteczk .
Cukini pokroi wzd u na cztery cz ci, nast pnie na cieniutkie plasterki.
Wszystkie sk adniki wymiesza dok adnie w misce.
Podawa z kromkami razowego pieczywa.
Surówka z pomidorów
15
Sposób wykonania :
Dojrza e, twarde, redniej wielko ci pomidory umy i wytrze .
Cebul obra , drobno pokraja w kostk lub cienkie plastry, pomidory pokraja no em
i przenie na no u na talerzyk, uk adaj c plaster na plastrze.
Nast pnie prze o y pomidory plastrami cebuli (albo posypa pokrojon w kostk
cebul lub szczypiorkiem), posypa sol , cukrem, pieprzem i skropi octem.
Udekorowa li ciem sa aty.
Surówka z porów
3 pory (cz ci bia e)
2 jaja ugotowane na twardo
3 y ki majonezu
Sposób wykonania :
Pory bardzo drobno pokraja ostrym no em, doda drobno posiekane ugotowane jaja,
po czy z majonezem, posypa pietruszk lub szczypiorkiem.
Surówka z rzodkiewkami
1 kiszony ogórek
1 g ówka sa aty
1 y ka koperku
1 y ka majonezu
1 wie y ogórek
1/2 p czka szczypiorku
1 p czek rzodkiewek
2 listki jarmu u lub kapusty peki skiej
kilka listków wie ego oregano
szczypta soli
Sposób wykonania :
Warzywa umy , os czy , pokroi i w o y do salaterki w kolejno ci podanej w
sk adnikach.
Doda majonez, oregano, sól i wymiesza .
16
Surówka z selera naciowego
2 selery naciowe
2 p czki rzodkiewki
2 p czki szczypiorku
2 czerwone cebule
sól, pieprz
sos
2 serki homogenizowane naturalne
4 y ki majonezu
2 y ki miodu
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Przygotowa sos: wszystkie sk adniki po czy i starannie wymiesza .
Doprawi sol i pieprzem.
Warzywa oczy ci , op uka i os czy .
Selery pokroi w cienkie plasterki.
Szczypiorek posieka .
Cebule obra i pokroi w piórka.
Wszystkie sk adniki po czy , wymiesza , doprawi sol oraz pieprzem i pola sosem.
Surówka z sosem pomara czowo - imbirowym
4 marchewki
wie y ogórek
15 dag bia ej cz ci pora
seler
3 cebule dymki ze szczypiorkiem
sos
sok z 1 pomara czy
sok z 1 cytryny
y ka miodu
7 dag ie ego imbiru lub 1/4 y eczki imbiru w proszku
Sposób wykonania :
Warzywa oczy ci , obra , umy i oprócz dymki pokroi w cienkie paski.
Dymk pokroi w talarki, a szczypior - w d ugie paski, tak aby powsta y "palemki".
Przygotowa sos: imbir obra , drobno posieka i rozetrze z miodem.
Doda sok z pomara czy i cytryny.
Dok adnie wymiesza .
Warzywa pola sosem, wymiesza i prze o y na pó misek.
17
"Palemki" zanurzy w zimnej wodzie, eby nabra y w a ciwego kszta tu i przybra nimi
pó misek.
Surówka z w oskiej kapusty
0,5 redniej g ówki kapusty
2 jab ka winne
kilka w oskich orzechów
sól
szczypta cukru
sok z pó cytryny
3 dag oleju
usiekana zielona pietruszka
Sposób wykonania :
Kapust umy , odrzuci ciemne i uszkodzone li cie, uszatkowa jak najdrobniej.
W ten sposób uszatkowa jab ka, które od razu skropi sokiem z cytryny, posoli ,
posypa odrobin cukru, pola olejem.
Wymiesza z kapust i doda orzechy usiekane niezbyt drobno i ju w salaterce posypa
zielenin .
Wykwintna z mandarynkami
70 dag czerwonej kapusty
2 mandarynki
100 ml soku z mandarynek lub pomara czy
papryczka chili
3 y ki konfitury z borówek
3 y ki pra onych migda ów
szczypta cynamonu i imbiru
2 y ki cukru
y ka oleju
y eczka startej skórki cytryny
1 - 2 y eczki soku z cytryny
sól
Sposób wykonania :
Kapust oczy ci , poszatkowa .
Chili oczy ci z pestek, posieka .
Olej rozgrza w rondlu.
Wrzuci chili, imbir, cynamon i cukier.
18
Wymiesza , przesma y .
Doda kapust , skropi sokiem z cytryny, wymiesza .
Dusi 5 minut.
Doda skórk z cytryny, doprawi sol , dusi jeszcze 2 minuty.
Zdj , przestudzi .
Sok z mandarynek po czy z konfitur , doda do kapusty, wymiesza .
Mandarynki obra , podzieli na cz stki.
Migda y pokroi w s upki.
Surówk ozdobi cz stkami mandarynek i posypa migda ami.
This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com.
The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.
1 Buraki 1 kg buraków 5 dag smalcu 2 dag m ki 6 dag mietany ocet winny sól Sposób wykonania : Op ukane buraki czerwone sparzy i ugotowa w mi kkiej wodzie. Gdy s mi kkie, obra z upin i pokroi w cienkie paski. W rondel w o y du o wie ego smalcu, rozgrza , wsypa y k m ki, niech si razem zagotuje, pilnuj c, aby si nie rumieni o. Posoli , wla przegotowanego octu, w o y buraki, a w ko cu wla par y ek kwa nej mietany. Przykry i dusi jeszcze z pó godziny. Cebula w bia ym sosie po podlasku 50 dag cebuli (szalotki) 1 dag m ki 2 dag mas a 0,125 l mleka sól, pieprz Sposób wykonania : Obrane ma e bia e cebulki w o y do rondla i zala wrz c wod . Gotowa , a b d prawie mi kkie. Wtedy wsypa p ask y eczk soli, pogotowa kilka minut, cebulki odcedzi . Rozpu ci w rondelku mas o, zaprawi m k i sma y par minut, pilnuj c wszak e, aby m ki nie przyrumieni . Wtedy wla gor ce mleko, doda soli i pieprzu do smaku i gotowa 2 minuty. Wy o y gor c cebul na salaterk i pola j tym sosem. Coleslaw po polsku 40 dag bia ej kapusty
2 kilka ga zek koperku 3 y ki oleju 1,5 y ki octu winnego y eczka musztardy mielona papryka sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci , op uka , poszatkowa . W o y do miski, oprószy sol , wymiesza . Musztard wymiesza z olejem, octem winnym, przyprawi do smaku sol , pieprzem i papryk . Koperek umy , posieka . Kapust w o y do salaterki, pola sosem, posypa koperkiem, wymiesza . wik a kurpiowska 1 kg buraków 3 y ki chrzanu ocet sól cukier Sposób wykonania : Ma e buraczki czerwone ugotowa , ostudzi , po czym obra i pokraja w cienkie plasterki. Nast pnie u o y je w s oju, przesypuj c tartym chrzanem, wsypa troch cukru, a w ko cu zala octem przegotowanym z sol i ostudzonym na tyle, aby by y nim przykryte. S oik obwi za papierem pergaminowym. Postawi w ch odnym miejscu. Na trzeci dzie wik a jest gotowa do spo ycia. Kapusta peki ska z migda ami 1 du a g ówka kapusty peki skiej 8 dag migda ów 15 dag suszonych liwek bez pestek 4 mandarynki 3 jogurty naturalne cukier
3 sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust op uka , os czy , pokroi wzd u na pó i poci na dwucentymetrowe paski. Migda y sparzy , obra i posieka . liwki umy i pokroi w paski. Mandarynki obra i podzieli na cz stki. Jogurt wymiesza z przyprawami. Wszystkie sk adniki po czy , wymiesza , sch odzi . Kolorowa z papryk 1/2 ma ej g ówki bia ej kapusty ó ta papryka czerwona papryka p czek rzodkiewek pomidor 2 kiszone ogórki p czek koperku 1/2 p czka szczypiorku 1/2 y eczki musztardy 1/2 y eczki cukru y eczka soku z cytryny 3 y ki oleju sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci , poszatkowa . Oprószy sol , ugnie . W o y do miski, odstawi na 20 minut. Papryki umy , oczy ci z pestek, pokroi w paseczki. Rzodkiewki oczy ci , umy , pokroi w plasterki. Pomidor umy , pokroi w ósemki. Ogórki pokroi w plasterki. Koperek i szczypiorek op uka i posieka . Rzodkiewki, papryki, pomidor i ogórki wymiesza z kapust , posypa szczypiorkiem i koperkiem. Olej, sok z cytryny i musztard wymiesza . Przyprawi cukrem, sol i pieprzem. Sa atk pola sosem. Mieszana surówka z jarmu u
4 25 dag m odego jarmu u 15 dag marchewki 3 dag pora 15 dag kwaszonych ogórków 3 kwa ne jab ka kilka y ek majonezu sól, cukier Sposób wykonania : Li cie jarmu u wymy , odrzuci ogonki li ciowe i grube nerwy, drobno posieka . Pozosta e warzywa dok adnie umy . Marchew zetrze na grubej tarce jarzynowej. Pory pokraja w piórka, jab ka i ogórki w kostk . Wymiesza z majonezem, doprawi do smaku. M oda kapusta z marchewk i jab kiem 1 kg m odej kapusty 2 marchewki 1 zielone jab ko 5 y ek oleju 3 y ki soku z cytryny plasterki cytryny natka pietruszki cukier sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust oczy ci z wierzchnich li ci, op uka , os czy i cienko poszatkowa , posoli , wygnie r k i odstawi na 15 minut. Marchewki obra , op uka , os czy i zetrze na tarce do jarzyn. Jab ko umy , os czy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w kostk . Kapust wymiesza z marchewk i jab kiem. Doprawi sokiem z cytryny, olejem, cukrem, sol i pieprzem. Przybra plasterkami cytryny i natk pietruszki. Oryginalna surówka z orzechami i figami 30 dag kapusty kiszonej
5 zielone jab ko 4 suszone figi 8 uskanych orzechów w oskich 1/2 y eczki cukru 2 y eczki oleju sojowego sok z 1/2 cytryny 2 - 3 go dziki sól, bia y pieprz Sposób wykonania : Kapust w o y na sito, os czy . 1/2 szklanki soku zachowa . Go dziki ut uc w mo dzierzu. Sok z kapusty, olej, cukier i go dziki wymiesza . Sos odstawi na 15 minut. Figi op uka , osuszy , pokroi w paski. Jab ko umy , usun gniazdo nasienne. Jedn po ówk obra , pokroi w s upki, a drug (ze skórk ) w pó plasterki. Jab ko skropi sokiem z cytryny. Po ow orzechów posieka . Kapust wymiesza z figami, posiekanymi orzechami i pokrojonym w s upki jab kiem. Przyprawi do smaku sol i pieprzem. Surówk pola sosem. Udekorowa pó plasterkami jab ek i pozosta ymi orzechami. Surówka selerowo-marchwiowa redni seler korzeniowy 3 marchewki p czek szczypiorku y ka chrzanu 3 y ki mietany sól, pieprz Sposób wykonania : Seler obra , oczy ci . Marchewki obra , umy . Seler i marchewki zetrze na tarce o ma ych oczkach. Szczypiorek op uka , posieka . Chrzan wymiesza ze mietan , przyprawi sol i pieprzem. Warzywa i szczypiorek w o y do salaterki, pola sosem, wymiesza .
6 Surówka z arbuzem i cebul 2 szklanki arbuza pokrojonego w kostk jab ko 4 czerwone cebule 4 y ki grubo posiekanych orzechów w oskich 2 y ki natki pietruszki sos 2 jogurty naturalne y eczka agodnej musztardy sól, pieprz Sposób wykonania : Cebule obra i pokroi w drobn kostk . Jab ko umy , osuszy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w kostk . Wszystkie sk adniki wymiesza . Przygotowa sos: jogurt wymiesza z musztard , doprawi sol i pieprzem. Surówk pola sosem i wymiesza . Surówka z bia ej kapusty z urawinami 50dag bia ej kapusty 3 dag urawin jab ko cebula 2 buraki y ka oleju s onecznikowego gotowa przyprawa do sa atek cukier sól Sposób wykonania : Warzywa i owoce umy i os czy . Kapust oczy ci , cienko poszatkowa . Jab ko obra , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi w ma kostk . Z urawin wycisn sok. Buraki obra , zetrze na tarce i te wycisn z nich sok. Cebul obra i posieka . Sok z urawin i buraków oraz jab ko i cebul doda do kapusty. Surówk doprawi przypraw do sa atek, cukrem i sol , doda olej i wymiesza . Sch odzi w lodówce.
7 Surówka z cebuli I 0,5 kg cebuli 3 - 4 jab ka 6 jaj 0,5 l mietany 1/2 s oika majonezu sok z cytryny cukier pieprz sól Sposób wykonania : Cebul pokroi na wiórki, skropi cytryn i na dobr chwil odstawi . Jab ka poszatkowa na grubej tarce, jaja ugotowane na twardo pokroi w kostk . Doda wszystko do cebuli, doprawi do smaku, wla mietan , rozmieszan z majonezem, wszystko razem wymiesza . Surówka z cebuli II 15 dag cebuli 4 jaja 3 jab ka sól, pieprz Sposób wykonania : Obra cebul , pokraja w wiórki, sparzy , szybko odcedzi wod . Ugotowa jaja na twardo, obra , pokraja w kostk . Obra 3 jab ka, pokraja w drobn kostk . Wszystkie sk adniki wymiesza , przyprawi sol i pieprzem do smaku. Surówka z chrzanu, jab ek i buraków 10 dag chrzanu 2 jab ka 25 dag buraków 0,125 l mietany sól cukier
8 ocet Sposób wykonania : Chrzan dok adnie umy , obra , op uka , zetrze na tarce o drobnych otworach i skropi troch octem, aby nie ciemnia . Buraki umy , ugotowa we wrz cej osolonej wodzie, ostudzi , obra ze skóry i rozdrobni na tarce o du ych otworach. Wymiesza buraki z chrzanem oraz mietan . Surówk doprawi do smaku sol i cukrem. Surówka z cukini i melonem 2 cukinie 30 dag melona 2 gruszki 3 y ki grubo posiekanych orzechów w oskich szczypta cynamonu szczypta pieprzu sól sos szklanka jogurtu naturalnego y eczka miodu sok z 1/2 cytryny y ka koperku Sposób wykonania : Warzywa oraz owoce umy i os czy . Cukinie pokroi w cienkie plasterki. Melon przekroi na pó i specjaln y eczk wyci z mi szu ma e kulki. Gruszki obra , oczy ci z gniazd nasiennych i pokroi w ma kostk . Przygotowane sk adniki po czy , doda przyprawy oraz orzechy i starannie wymiesza . Przygotowa sos: jogurt po czy z sokiem z cytryny i miodem, a nast pnie wymiesza z koperkiem. Surówk pola sosem i delikatnie wymiesza . Surówka z cukini i pomidorów 2 cukinie 6 pomidorów sól sos
9 2 y ki oliwy 1/2 y ki octu winnego oregano sól, czarny pieprz Sposób wykonania : Cukinie umy , os czy , pokroi w cienkie plastry, u o y na sitku, przela wrz c lekko posolon wod , a potem zimn wod , os czy . Pomidory sparzy , pola zimn wod , obra , pokroi w plastry i roz o y na talerzu. Nast pnie przybra fantazyjnie zwini tymi plastrami cukini. Przygotowa sos: sk adniki dok adnie wymiesza . Surówk skropi sosem. Surówka z cykorii 4 - 5 sztuk cykorii 0,5 kubeczka twaro ku homogenizowanego kilka y ek mleka sól sok z cytryny y ka usiekanej zieleniny Sposób wykonania : Cykori umy pod bie c wod , rozdzieli na listki, odrzucaj c gorzki rodkowy trzon. Pokroi cykori na centymetrowe kawa ki i skropi sokiem z cytryny. Twaro ek rozetrze z mlekiem do konsystencji sosu, doprawi do smaku sol , w o y cykori , wymiesza , posypa zielenin . Surówka z czarnej rzodkwi 2 redniej wielko ci rzodkwie 3 dag chrzanu 1 jab ko odrobina soku z cytryny 0,125 l g stej niekwa nej mietany sól Sposób wykonania : Obrane rzodkwie zetrze na jarzynowej tarce. Chrzan zetrze na drobnej tarce, sparzy ma ilo ci wrz tku, po czym skropi sokiem
10 z cytryny. Jab ko zetrze na grubej tarce. Wymiesza wszystkie sk adniki, posoli do smaku, wymiesza ze mietan . U o y na salaterce i przybra listkami zielonej pietruszki. Surówka z czerwonej kapusty z winem 50 dag czerwonej kapusty jab ko z ota reneta cebula 3 dag posiekanych orzechów laskowych kilka po ówek orzechów w oskich sos 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina y ka oliwy 3 dag rodzynek sok z 1 cytryny 2 y ki natki pietruszki 3 zmielone go dziki cukier sól Sposób wykonania : Cebul obra i posieka . Kapust umy , oczy ci , cienko poszatkowa , posoli , doda cebul i orzechy. Jab ko umy , zetrze na tarce do jarzyn i w o y do kapusty. Przygotowa sos: rodzynki sparzy i os czy . Do oliwy doda natk pietruszki, sok z cytryny oraz go dziki i mieszaj c, wlewa powoli wino. Nast pnie doda rodzynki i doprawi cukrem oraz sol . Kapust pola sosem i wymiesza . Surówk podawa przybran po ówkami orzechów w oskich. Surówka ze wszystkich jarzyn 10 dag marchwi 5 dag kalarepy p czek rzodkiewki 15 dag ogórka sa ata 2 jaja koper i zielona pietruszka
11 0,125 l mietany sól cukier y ka musztardy lub sok z cytryny Sposób wykonania : Wszystkie jarzyny: marchew, kalarep , rzodkiewk , ogórek, sa at g owiast pokraja drobno, wymiesza z siekanym koprem i odrobin posiekanej zielonej pietruszki, posypa sol i zostawi przez godzin na salaterce, przyci ni te talerzykiem. Nast pnie jaja ugotowa na twardo, posieka bia ka i doda do jarzyn, za ó tka rozetrze ze mietan , szczypt soli, cukru i odrobin musztardy albo soku cytrynowego. Z sosem tym miesza si jarzyny i podaje jako przystawk . Surówka z kapusty cukrowej ma a g ówka kapusty cukrowej 1 czarna rzodkiew 1/2 cebuli 1/2 szklanki g stej mietany y eczka chrzanu cukier sól, pieprz Sposób wykonania : Kapust cienko poszatkowa , lekko posoli . Rzodkiew obra , zetrze na drobnej tarce. Cebul drobno posieka . Wymiesza kapust z rzodkwi , cebul , mietan , doprawi sol , pieprzem, chrzanem i cukrem. Surówka z kapusty z burakiem 30 dag kapusty kwaszonej 9 dag buraków czerwonych 4 g cukru 3 dag oleju Sposób wykonania : Zetrze obranego buraka na drobnej tarce i wycisn . Kapust ods czy z nadmiaru kwasu i posieka .
12 W o y do salaterki kapust , wla sok z buraka, doda cukier do smaku i olej. Wymiesza . Podawa do potraw z wieprzowiny, wo owiny, ryb, ziemniaków, kasz. Surówka z marchewki i orzechów 3 marchewki 5 dag solonych orzechów nanerczowych 5 dag orzeszków ziemnych 3 dag ziaren s onecznika 2 y ki natki pietruszki sos arachidowy 2 y ki oliwy y ka oleju arachidowego y ka bia ego octu winnego cukier sól Sposób wykonania : Marchewki obra , umy i pokroi w "zapa ki". Orzechy drobno posieka . Ziarna s onecznika upra y bez t uszczu i wraz z natk pietruszki oraz orzechami doda do marchewki i wymiesza . Przygotowa sos: oliw , olej arachidowy i ocet wymiesza , doprawi sol i cukrem. Surówk pola sosem i jeszcze raz dok adnie wymiesza . Surówka z marchwi i czarnej rzepki 25 dag marchwi 25 dag czarnej rzepki rze ucha lub natka pietruszki sok z cytryny sól, cukier Sposób wykonania : Oczyszczon marchew oraz czarn rzepk (tak nazywamy letni rzep w odró nieniu od czarnej rzepy jesiennej) utrze na tarce. Skropi sokiem z cytryny, doda y k posiekanej rze uchy lub natki pietruszki, soli i cukru do smaku. Mo na doda par y ek mietany.
13 Surówka z marchwi i porzeczek 40 dag marchwi 12 dag porzeczek 0,125 l mietany sól, pieprz Sposób wykonania : Marchew umy , obra i zetrze na tarce o drobnych otworach. Porzeczki umy , rozetrze i doda do marchwi. Surówk wymiesza ze mietan , doprawi do smaku sol i pieprzem. Surówka z ogórka, rzodkiewki, pomidora 15 dag ogórków pó p czka rzodkiewek 5 dag pomidorów sól cukier puder 3 dag oleju koperek kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Ogórek wie y pokraja w cienkie paski, rzodkiewki i pomidor w kr ki, posypa sol , cukrem pudrem, pola oliw i skropi kwaskiem cytrynowym. Na ko cu posypa koperkiem lub szczypiorkiem. Surówka z papryki 1 zielona papryka 1 ó ta papryka 1 czerwona papryka cebula 1 z bek czosnku sól sos 4 y eczki oliwy
14 3 y eczki soku z cytryny y eczka musztardy y eczka oregano 1/4 y eczki grubo zmielonego pieprzu sól Sposób wykonania : Przygotowa sos: wszystkie sk adniki po czy i wymiesza . Papryki umy , os czy , oczy ci z gniazd nasiennych i pokroi w cienkie kr ki. Cebul obra i pokroi w plasterki. Obranym, przekrojonym z bkiem czosnku natrze talerz. Papryk i cebul u o y na talerzu, posoli i pola sosem. Surówka z pieczarkami 35 dag pieczarek 1 ma a cukinia 5 dag uskanych orzechów w oskich 15 dag sera tofu lub feta y ka oliwy z oliwek 1/2 cytryny szczypta bia ego pieprzu 1/2 czerwonej papryki sól Sposób wykonania : Pieczarki umy , obra , pokroi w cienkie plasterki. Pola olejem i wymiesza . Piekarnik rozgrza do 150oC. Orzechy rozsypa na blaszce do pieczenia i wstawi do piekarnika na 10 minut. Powinny si zrumieni . Posieka je na do grube kawa ki. Rozgnie ser widelcem. Z cytryny wycisn sok, doda do sera z pieprzem i po ow y eczki soli. Papryk posieka w drobn kosteczk . Cukini pokroi wzd u na cztery cz ci, nast pnie na cieniutkie plasterki. Wszystkie sk adniki wymiesza dok adnie w misce. Podawa z kromkami razowego pieczywa. Surówka z pomidorów
15 Sposób wykonania : Dojrza e, twarde, redniej wielko ci pomidory umy i wytrze . Cebul obra , drobno pokraja w kostk lub cienkie plastry, pomidory pokraja no em i przenie na no u na talerzyk, uk adaj c plaster na plastrze. Nast pnie prze o y pomidory plastrami cebuli (albo posypa pokrojon w kostk cebul lub szczypiorkiem), posypa sol , cukrem, pieprzem i skropi octem. Udekorowa li ciem sa aty. Surówka z porów 3 pory (cz ci bia e) 2 jaja ugotowane na twardo 3 y ki majonezu Sposób wykonania : Pory bardzo drobno pokraja ostrym no em, doda drobno posiekane ugotowane jaja, po czy z majonezem, posypa pietruszk lub szczypiorkiem. Surówka z rzodkiewkami 1 kiszony ogórek 1 g ówka sa aty 1 y ka koperku 1 y ka majonezu 1 wie y ogórek 1/2 p czka szczypiorku 1 p czek rzodkiewek 2 listki jarmu u lub kapusty peki skiej kilka listków wie ego oregano szczypta soli Sposób wykonania : Warzywa umy , os czy , pokroi i w o y do salaterki w kolejno ci podanej w sk adnikach. Doda majonez, oregano, sól i wymiesza .
16 Surówka z selera naciowego 2 selery naciowe 2 p czki rzodkiewki 2 p czki szczypiorku 2 czerwone cebule sól, pieprz sos 2 serki homogenizowane naturalne 4 y ki majonezu 2 y ki miodu sok z 1 cytryny sól, pieprz Sposób wykonania : Przygotowa sos: wszystkie sk adniki po czy i starannie wymiesza . Doprawi sol i pieprzem. Warzywa oczy ci , op uka i os czy . Selery pokroi w cienkie plasterki. Szczypiorek posieka . Cebule obra i pokroi w piórka. Wszystkie sk adniki po czy , wymiesza , doprawi sol oraz pieprzem i pola sosem. Surówka z sosem pomara czowo - imbirowym 4 marchewki wie y ogórek 15 dag bia ej cz ci pora seler 3 cebule dymki ze szczypiorkiem sos sok z 1 pomara czy sok z 1 cytryny y ka miodu 7 dag ie ego imbiru lub 1/4 y eczki imbiru w proszku Sposób wykonania : Warzywa oczy ci , obra , umy i oprócz dymki pokroi w cienkie paski. Dymk pokroi w talarki, a szczypior - w d ugie paski, tak aby powsta y "palemki". Przygotowa sos: imbir obra , drobno posieka i rozetrze z miodem. Doda sok z pomara czy i cytryny. Dok adnie wymiesza . Warzywa pola sosem, wymiesza i prze o y na pó misek.
17 "Palemki" zanurzy w zimnej wodzie, eby nabra y w a ciwego kszta tu i przybra nimi pó misek. Surówka z w oskiej kapusty 0,5 redniej g ówki kapusty 2 jab ka winne kilka w oskich orzechów sól szczypta cukru sok z pó cytryny 3 dag oleju usiekana zielona pietruszka Sposób wykonania : Kapust umy , odrzuci ciemne i uszkodzone li cie, uszatkowa jak najdrobniej. W ten sposób uszatkowa jab ka, które od razu skropi sokiem z cytryny, posoli , posypa odrobin cukru, pola olejem. Wymiesza z kapust i doda orzechy usiekane niezbyt drobno i ju w salaterce posypa zielenin . Wykwintna z mandarynkami 70 dag czerwonej kapusty 2 mandarynki 100 ml soku z mandarynek lub pomara czy papryczka chili 3 y ki konfitury z borówek 3 y ki pra onych migda ów szczypta cynamonu i imbiru 2 y ki cukru y ka oleju y eczka startej skórki cytryny 1 - 2 y eczki soku z cytryny sól Sposób wykonania : Kapust oczy ci , poszatkowa . Chili oczy ci z pestek, posieka . Olej rozgrza w rondlu. Wrzuci chili, imbir, cynamon i cukier.
18 Wymiesza , przesma y . Doda kapust , skropi sokiem z cytryny, wymiesza . Dusi 5 minut. Doda skórk z cytryny, doprawi sol , dusi jeszcze 2 minuty. Zdj , przestudzi . Sok z mandarynek po czy z konfitur , doda do kapusty, wymiesza . Mandarynki obra , podzieli na cz stki. Migda y pokroi w s upki. Surówk ozdobi cz stkami mandarynek i posypa migda ami.
This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com. The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only.