1
Barszcz ukrai ski
50 dag buraków czerwonych
kawa ek kapusty w oskiej
2 marchewki
pietruszka
kawa ek pora
2 - 3 ziemniaki
pó szklanki bia ej fasoli
2 y ki g stego przecieru pomidorowego
kilka y ek mietany
pó y ki m ki
y ka sosu sojowego
ziele angielskie
3 y ki posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku)
vegeta
szczypta cukru
pieprz
Sposób wykonania :
Fasol zala wrz c wod , odstawi na 3 godziny.
Nast pnie odcedzi , zala sze cioma szklankami wie ej wody i gotowa .
Gdy fasola b dzie prawie mi kka, doda warzywa starte na tarce o du ych oczkach,
poszatkowan kapust , ziele angielskie i gotowa 15 - 20 minut.
Nast pnie w o y obrane i pokrojone w kostk ziemniaki.
Buraki umy , obra , zetrze na tarce jarzynowej, zala dwiema szklankami wody i
ugotowa w osobnym naczyniu.
Gdy b d mi kkie, przela je do garnka z warzywami.
Przyprawi zup przecierem pomidorowym, sosem sojowym, veget , pieprzem i
cukrem.
Wymiesza z m k rozprowadzon mietan , zagotowa .
Rozla do talerzy, posypa zielenin .
Ch odnik pomidorowy
3 szklanki soku pomidorowego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka bia ego wytrawnego wina
1 ogórek (20 dag)
1 zielone jab ko
6 y ek kukurydzy
6 y ek groszku z puszki
2
2 y ki koperku
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ogórek umy , obra , przekroi wzd u na cztery cz ci, pokroi na cienkie plasterki.
Jab ko umy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi razem ze skórk w kostk .
Sok pomidorowy wymiesza z bulionem i winem, doda pokrojone jab ko, ogórek,
kukurydz , groszek i koperek, przyprawi pieprzem oraz sol wymiesza .
Podawa sch odzony, z pieczywem.
Ciasto sojowe
20 dag m ki pszennej z pe nego przemia u
4 y ki m ki sojowej
20 dag mas a
12 dag cukru
skórka otarta z pomara czy
y eczka proszku do pieczenia
5 - 6 y ek syropu z owoców dzikiej ró y wymieszanego z sokiem z cytryny
4 y ki rodzynków
3 y ki utartych orzechów w oskich
3 y ki utartych orzechów laskowych
sól
Sposób wykonania :
Rodzynki sparzy wrz tkiem, os czy , obtoczy w m ce.
Mas o utrze z cukrem na g adk mas .
Doda obie m ki, proszek do pieczenia, skórk pomara czow , rodzynki, orzechy i
odrobin soli.
Starannie wszystko wymiesza .
Do nat uszczonej formy wy o y po ow ciasta, posmarowa je syropem z ró y i
przykry pozosta ym ciastem.
Piec w temperaturze 180oC, a ciasto zacznie odstawa od cianek formy.
Fasolka po baskijsku (Francja)
60 dag fasoli szparagowej
6 pomidorów
1 rednia cebula
3 z bki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3
2 ga zki wie ego tymianku
p czek wie ej pietruszki
kawa ki cytryny do dekoracji
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Przyci fasolki.
Zagotowa wod w garnku i parzy w niej str czki przez 5 minut.
Nast pnie odcedzi je i sch odzi zimn wod .
Ponownie zagotowa wod w garnku i sparzy w niej pomidory.
Nast pnie obra je i usun nasiona.
Pokroi ka dy na 6 równych cz stek.
Obra i posieka cebul .
Rozdrobni z bki czosnku.
Posieka pietruszk .
W ci kim garnku, na rednim ogniu, rozgrza oliw z oliwek.
Doda posiekan cebul i czosnek i sma y przez 5 minut, na z oty br z, od czasu do
czasu mieszaj c.
W o y do garnka pomidory i sma y je przez kolejne 3 minuty, mieszaj c nieustannie.
Doda fasolk i troch wody je li potrzeba.
Doprawi sol , pieprzem i tymiankiem.
Gotowa przez 15 - 25 minut (w zale no ci od wielko ci fasolek), a b d kruche.
Zdj z ognia.
Podawa gor ce posypane posiekan pietruszk i przybrane kawa kami cytryny.
Go bki z farszem warzywnym
1 g ówka kapusty
sól
1 cebula
4 z bki czosnku
50 g suszonych pomidorów w oleju
4 y ki oleju
100 g p czaku
300 ml bulionu z warzyw
2 y eczki startej skórki z cytryny
1/2 y eczki kolendry
1/2 y eczki kminku
1/2 y eczki pieprzu cayenne
pieprz
1 kg pomidorów
2 y ki bu ki tartej
50 ml bia ego wina
Sposób wykonania :
4
Kapust oczy ci .
Oddzieli 16 li ci, op uka i blanszowa w osolonej wodzie oko o 5 minut.
Cebul i czosnek obra i posieka .
Suszone pomidory posieka , razem z cebul i 1/2 porcji czosnku poddusi na 2 y kach
oleju.
Doda kasz i bulion, gotowa oko o 5 minut.
Zmniejszy ogie , gotowa jeszcze 15 minut.
Doprawi skórk z cytryny i przyprawami.
Pomidory obra , pokroi w kostk , 1/3 porcji i bu k tart doda do farszu.
Po 2 li cie u o y tak, aby zachodzi y na siebie, na o y porcje farszu, zwin i w o y do
nat uszczonej formy.
Reszt czosnku i pomidorów wymiesza 2 y kami oleju i winem, doprawi , wy o y na
go bki.
Piec oko o 60 minut w temperaturze 220oC.
Gulasz jarski
20 dag fasolki szparagowej ( wie ej, mro onej lub konserwowej)
2 - 3 str ki papryki
50 dag pomidorów
du a cebula
marchew
pietruszka
du y ogórek (ewentualnie kawa ek cukini lub kabaczka)
3 - 4 z bki czosnku
3 y ki oleju
sproszkowana papryka
sól
Sposób wykonania :
Warzywa oczy ci , op uka .
Fasolk pokroi na kawa ki, ugotowa w ma ej ilo ci osolonej wody na pó twardo i nie
odlewa .
Cebul i papryk pokroi w talarki, ogórek w grub kostk , marchew i pietruszk
zetrze na tarce z du ymi oczkami.
W rondlu rozgrza olej, kolejno zeszkli rozdrobnione warzywa i prze o y je do garnka
z fasolk .
Pomidory sparzy , obra ze skórki, pokroi w wiartki, podla odrobin wody, postawi
je na ogniu, a gdy ca kiem si rozgotuj , doda do pozosta ych warzyw i dusi razem na
wolnym ogniu par minut.
Pod koniec duszenia doprawi gulasz roztartym czosnkiem, papryk i sol .
Podawa z ry em lub pieczywem.
5
Jajecznica z cukini
redniej wielko ci cukinia
2 jaja
2 y ki margaryny
szczypior
sól
Sposób wykonania :
Obran cukini zetrze na tarce.
W rondlu stopi margaryn , doda cukini i sma y , a stanie si szklista i mi kka.
Wbi jaja, osoli i mieszaj c sma y dalej.
Gdy jaja si zetn , zdj patelni z ognia, posypa potraw posiekanym szczypiorem.
Podawa z pieczywem i surówk z pomidorów i cebuli.
Jajka w pikantnym sosie
8 jajek
10 rednich pomidorów
25 dag d ugoziarnistego ry u
1 rednia cebula
1 p czek szczypiorku
3 y ki mas a ro linnego
1 y eczka wywaru warzywnego lub roso u (w proszku)
1/2 y eczki cukru
sól, bia y pieprz
Sposób wykonania :
Wsypa ry do garnka, zala 2 szklankami lekko osolonej wody.
Krótko zagotowa , nast pnie zmniejszy ogie i gotowa jeszcze oko o 20 minut.
Ugotowa jajka na twardo (oko o 10 minut).
Zala zimn wod , ostudzi .
Obra , pokroi na po ówki.
Obra i umy cebul , posieka lub pokroi w drobn kostk .
Op uka i osuszy szczypiorek, równie drobno posieka .
Zdj skórk z pomidorów.
W tym celu naci je poprzecznie, umie ci na sitku i dobrze przela wrz tkiem.
Pokroi mi sz na kawa ki, a potem przetrze przez g ste sitko do drugiego naczynia.
Rozgrza w garnku y k t uszczu, zeszkli cebul .
Doda przetarte pomidory, wymiesza , zagotowa .
Wsypa y eczk roso u, ponownie zagotowa .
Doprawi sos pomidorowy do smaku sol i bia ym pieprzem.
Wrzuci po ow szczypiorku.
6
Wy o y sos do miski, na wierzchu u o y po ówki jajek.
Posypa ca o reszt posiekanego szczypiorku.
Podawa z ugotowanym na sypko ry em.
Danie mo na podawa na ciep o lub na zimno.
Kabaczki wegetaria skie (Bu garia)
2 kg kabaczków
3 marchewki
25 dag zielonej fasolki szparagowej
2 pomidory
2 cebule
10 dag ry u
2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego
6 y ek oleju
1/2 p czka natki pietruszki
sól
pieprz
do przygotowania formy:
1 1/2 y ki margaryny
Sposób wykonania :
Kabaczki umy , obra , przekroi wzd u na pó i wydr y .
Warzywa obra , op uka i pokroi .
Ry op uka , os czy i sma y 2 - 3 minuty na oleju, nast pnie doda warzywa, mi sz z
kabaczków i jeszcze chwil sma y .
Pó twarde warzywa doprawi sol oraz pieprzem, wymiesza z natk pietruszki i
nape ni nimi po ówki kabaczków.
Form do pieczenia wysmarowa margaryn , u o y w niej kabaczki, podla wod lub
bulionem warzywnym z kostki i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
180oC.
Przed podaniem pola kefirem lub gotowym sosem pomidorowym.
Kluseczki serowe w sosie pomidorowym
50 dag chudego twarogu
1,2 kg pomidorów
3 - 4 cebule
2 jajka
5 y ek m ki ziemniaczanej
2 y ki mas a ro linnego
2 y ki tartej goudy
7
1 y ka grysiku
1 y ka m ki
1 p czek wie ej bazylii (lub 1 y ka suszonej)
1 z bek czosnku
tarta ga ka muszkato owa
s odka papryka
grubo mielony pieprz do posypania
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Zagnie twaróg z jajkami, grysikiem i m k ziemniaczan , doprawi sol , pieprzem,
papryk i tart ga k muszkato ow .
Dwiema y kami uformowa z masy osiem klusek, w o y ostro nie do garnka z
zagotowan , lekko osolon wod .
Przykry garnek cz ciowo pokrywk , gotowa kluski 12-15 minut na bardzo ma ym
ogniu, nie dopuszczaj c do silnego wrzenia wody.
Obra czosnek i cebul .
Cebul umy , pokroi w drobn kostk .
Czosnek posieka lub przecisn przez prask .
Naci poprzecznie pomidory, w o y na chwil do wrz tku, wyj , obra ze skórki.
Pokroi pomidory na kawa ki.
Zeszkli w garnku na y ce t uszczu czosnek i cebul , wrzuci pomidory (i ewentualnie
suszon bazyli ), zagotowa .
Zagnie m k z reszt t uszczu, uformowa kulk .
Wrzuci do sosu, miesza tak d ugo, a kulka si rozpu ci.
Ponownie zagotowa sos, doprawi do smaku sol , pieprzem i papryk .
Op uka i osuszy wie e zio a, po ow posieka , wymiesza z sosem.
Wla sos do g bokiego naczynia, w o y kluski.
Posypa danie utartym ó tym serem i grubo mielonym pieprzem.
Udekorowa reszt bazylii.
Knysze po ukrai sku (Ukraina)
1 kg ziemniaków
2 jajka
25 dag grzybów le nych lub pieczarek
1 cebula
2 szklanki m ki pszennej
2 y ki m ki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do sma enia
Sposób wykonania :
Grzyby umy , oczy ci i drobno posieka .
8
Cebul zeszkli na oleju, doda grzyby i udusi .
Ziemniaki ugotowa , zemle , doda m k pszenn i m k ziemniaczan , jajka, sól i
pieprz.
Dok adnie wyrobi na jednolit mas .
Z masy formowa pod u ne placuszki, na ka dym k a porcj uduszonych grzybów i
zlepia .
Sma y na g bokim oleju jak p czki.
Koktajl
2 kefiry (40ml)
1 y ka drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 y ki pokrojonego ogórka
2 y ki szczypiorku
2 y ki koperku
2 y ki sól, pieprz
Sposób wykonania :
Warzywa i zielenin miksuj z kefirem, doprawiam do smaku sol i pieprzem.
Kotleciki serowe z sals pomidorowo-ogórkow
1 ma y ogórek sa atkowy
4 pomidory
1 czerwona cebula
1 y ka soku z cytryny
sól, pieprz
2 y ki oliwy
2 y ki m ki
8 y ek bu ki tartej
2 jaja
8 plastrów ementalera lub goudy (grubo ci 1 cm, po ok. 60 g)
2 y ki margaryny
Sposób wykonania :
Ogórek umy , obra , przekroi wzd u na pó , usun pestki, pokroi w kosteczk .
Pomidory umy , osuszy i pokroi w kostk .
Cebul obra i posieka .
Warzywa w o y do miski.
Sok cytrynowy wymiesza z sol , pieprzem i oliw , pola warzywa, wymiesza .
9
Na jeden talerz wsypa m k , na drugi bu k tart .
W g bokim talerzu rozk óci jaja, doprawi pieprzem.
Plastry sera obra ze skórki, dok adnie obtoczy w m ce, jajach i bu ce tartej.
Kotlety sma y na roztopionej margarynie na rednim ogniu 3 minuty z ka dej strony.
Wy o y na podgrzane talerze, podawa z sals i ewentualnie z sa at .
Kotleciki z fasoli (Meksyk)
10 dag kaszy per owej
1 kg mro onej fasoli "Ja "
1 - 1,5 szklanki bu ki tartej
2 jajka
y ka mleka
10 dag serowych p atków kukurydzianych
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Wymyj a nast pnie odced kasz .
Zagrzej wod w garnku, a nast pnie gotuj w niej kasz przez oko o 40 minut, do
mi kko ci.
Nast pnie zdejmij garnek z ognia.
W ó mro on fasol do miski i zalej wrz c wod .
Po 2 minutach przeced i zahartuj pod zimn wod .
Je li trzeba obierz.
W ó j do malaksera i utrzyj na g adk mas .
Obierz i posiekaj cebul .
Wymieszaj w misce kasz z utart fasol , posiekan cebul , start bu k i po ow jajek.
Dopraw sol i pieprzem.
Dodaj wi cej bu ki tartej je li masa nie b dzie wystarczaj co zwarta, eby uformowa
klopsy.
Pozosta e jajka ubij z mlekiem.
Pokrusz p atki kukurydziane.
Z masy uformuj kotleciki.
Obtocz ka dy z nich w p atkach.
Wysmaruj t uszczem blach do pieczenia.
Po ó na niej kotlety, przykryj foli aluminiow i sch adzaj przez 1 godzin .
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC.
Kiedy osi gnie wymagan temperatur odkryj blach i piecz kotleciki przez 25 - 30
minut, a zrumieni si na z oty br z i b d chrupi ce.
Podawaj gor ce.
Kotlety z fasoli
10
50 dag fasoli Ja
2 jaja
3 y ki tartej bu ki
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Fasol namoczy kilkana cie godzin, po czym ugotowa , przetrze przez sitko lub
zmiksowa .
Doda jaja, tart bu k i przyprawy.
Dok adnie wyrobi mas , uformowa niedu e kotleciki i usma y je na oleju.
Podawa z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Kotlety z ry u
3 szklanki ry u (najlepiej ciemnego)
2 du e cebule
2 czubate y ki wy uskanych nasion s onecznika
3 y ki posiekanej natki pietruszki
3 y ki sosu sojowego
3 z bki czosnku
sproszkowany imbir i kolendra
sól, pieprz
panierka
3 y ki m ki
y ka otr b pszennych
olej do sma enia
Sposób wykonania :
Ry wyp uka , zala sze cioma szklankami wody i ugotowa (powinien si lekko
rozklei ).
Czosnek rozetrze z sol , cebul pokroi w kostk .
Ry , cebul , czosnek oraz nasiona s onecznika i natk dok adnie zmiksowa , wymiesza
z sosem sojowym, przyprawi do smaku kolendr , imbirem, sol i pieprzem.
Z masy formowa niedu e kotlety, obtacza je w m ce wymieszanej z otr bami.
Sma y na gor cym t uszczu.
Podawa z sosem jogurtowo-koperkowym lub serowym.
Kotlety z soi
szklanka ziaren soi
2 - 3 y ki p atków owsianych
11
cebula
olej
czosnek
majeranek
ga ka muszkato owa
sól
Sposób wykonania :
Soj namoczy na noc.
Wod z moczenia odla , a ziarno zala spor ilo ci wie ej wody i gotowa pó torej
godziny.
Po odcedzeniu jeszcze ciep e ziarno zemle w maszynce, doda nieco wody, p atki
owsiane, zmia d ony czosnek, podsma on cebul i przyprawy.
Mas dok adnie wyrobi , uformowa z niej ma e kotlety i usma y na rumiano w
g bokim t uszczu.
Mo na je pola sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
Podawa z surówk z kiszonej kapusty i marchwi.
Kotlety z ó tego sera
30 dag sera
1 jajo
musztarda
3 dag tartej bu ki
olej s onecznikowy do sma enia
Sposób wykonania :
ó ty ser pokroi w plastry grubo ci 1 cm
Jajo rozbi trzepaczk na pian .
Plastry sera posmarowa cienko musztard , posypa tart bu k , zanurzy w pianie z
jaja, ponownie posypa tart bu k .
Sma y na bardzo gor cym t uszczu.
Kukurydza z wody
8 kolb m odej kukurydzy
cukier
sól
mas o czosnkowe
15 dag mas a
12
4 - 5 z bków czosnku
sól
Sposób wykonania :
Przygotowa mas o: czosnek obra , zmia d y , doda sól, utrze z mas em i sch odzi w
lodówce.
Kukurydz oczy ci , op uka , zala w garnku gor c wod .
Doda cukier, gotowa 25 minut, pod koniec gotowania posoli .
Wyj z wody i os czy .
Podawa z mas em czosnkowym.
Kukurydziana tarta dla jarosza
szklanka mleka
700 ml roso u warzywnego
18 dag polenty (grysiku kukurydzianego)
2 y ki oliwy
sól
kolorowy pieprz
70 dag ma ych marchewek
1 - 2 z bki czosnku
2 y ki mas a
2 cukinie
8 dag tartego parmezanu
natka
Sposób wykonania :
Zagotowa 1/2 l roso u z mlekiem.
Wsypa polent , nie przerywaj c mieszania gotowa 10 - 15 minut.
Wymiesza z oliw , przyprawi do smaku sol .
Kaszk prze o y do nat uszczonej formy na tart .
W rondlu rozgrza mas o, podsma y posiekany czosnek.
W o y obrane marchewki, dusi razem 1 - 2 minuty.
Wla pozosta y rosó , gotowa 10 minut pod przykryciem.
Cukinie pokroi w pó plasterki.
Marchewki wyj z rondla, do wywaru w o y cukini , gotowa oko o 2 minut i os czy .
Warstw polenty posypa po ow sera.
Na wierzchu promieni cie u o y marchewki, a pomi dzy nimi plasterki cukini.
Posypa reszt sera, zapieka 15 - 20 minut w temperaturze 225oC.
Posypa grubo mielonym kolorowym pieprzem, a przed podaniem udekorowa natk .
Omlet ry owy
13
torebka ry u
pó szklanki startego ó tego sera
2 jaja
2 pomidory
y ka mas a ro linnego
p czek szczypiorku
sól
Sposób wykonania :
Ugotowa ry w torebce wed ug przepisu na opakowaniu.
Os czony ry wymiesza z ubitymi jajami, ó tym serem i sol .
Na patelni rozgrza mas o, wy o y mas omletow , na po owie po o y pokrojone w
plastry pomidory i na ma ym ogniu pod przykryciem usma y omlet.
Podawa z o ony na pó , posypany drobno posiekanym szczypiorkiem.
Omlet z sosem serowym
2 jajka
po y eczce drobno posiekanej wie ej zieleniny: natki pietruszki, szczypiorku i
koperku albo oregano i bazylii
sól
wie o zmielony pieprz
pieprz cytrynowy
y eczka mas a ro linnego do sma enia
Sposób wykonania :
Przygotowa sos: ser rozgnie widelcem, doda jogurt i zmiksowa .
Przygotowa omlet: jajka roztrzepa z 2 y kami wody, doda zielenin , dok adnie
wymiesza i przyprawi sol , pieprzem oraz pieprzem cytrynowym.
Na patelni rozgrza mas o, wla jajka i sma y , a wierzch lekko si zetnie, a spód
zrumieni.
Z o y na pó i sma y jeszcze chwil .
Przed podaniem pola sosem serowym.
Piero ki tofu (Japonia)
45 dag tofu
4 grzyby shiitake
1 marchew
14
14,5 dag orzechów laskowych
15 g wie ego imbiru
1 jajko
1 1/3 y ki wina ry owego Mirin
1 y ka sosu sojowego
2 y eczki cukru
25 dag cukini
25 dag broku ów
olej do sma enia
2 y eczki soli
Sposób wykonania :
Namacza grzyby przez 10 minut w gor cej wodzie.
Wycisn tofu.
Posieka grzyby.
Obra i drobno pokroi marchewki.
Zmieli orzechy.
Obra i utrze imbir.
Ugotowa marchewki, wk adaj c je do wrz cej wody na 6 minut, a nast pnie przep uka
je zimn wod .
Do gotuj cej si wody w o y grzyby i gotowa 25 minut, a nast pnie je zahartowa .
Do malaksera w o y tofu, jajko, sól, mirin, sos sojowy, cukier, imbir i utrze wszystko
na g adk mas .
Nast pnie wyj mas i prze o y j do miski.
Doda marchew, grzyby i orzechy i dobrze wymiesza .
Na g bokiej patelni rozgrza olej do temperatury 160oC.
Z masy uformowa ma e piero ki.
Sma y je przez 3 - 4 minuty z obydwu stron.
Zagotowa du ilo wody.
Umie ci kluski w cedzaku i przep uka je wrz c wod , aby usun z nich olej.
Nast pnie prze o y je do garnka i zala bulionem.
Przykry i zagotowa .
Zmniejszy ogie i dusi jeszcze przez 5 minut.
Doda mirin, cukieri sos sojowy i gotowa jeszcze przez 10 minut.
Po up ywie tego czasu zdj z ognia i zostawi do ostygni cia.
W tym czasie po ama broku y na ró yczki.
W garnku zagotowa lekko osolon wod i dusi w niej warzywo przez 4 minuty.
Kiedy b d kruche przep uka zimn wod .
Obra cukini i pokroi na kawa ki.
Nast pnie gotowa j we wrz cej wodzie przez 4 minuty i zahartowa .
Doda broku y i cukini do piero ków tofu i gotowa przez 4 minuty, a b d gor ce.
Podawa gor ce.
Pizza jarska
15
10 dag chudego twarogu
10 czubatych y ek m ki
4 y ki oleju
1/2 torebki proszku do pieczenia
1/2 y eczki soli
t uszcz do posmarowania formy
na nadzienie:
20 dag porów
25 dag broku ów
17 dag cukini
5 dag tartego ó tego sera (np. goudy)
2 jajka
1/2 puszki pomidorów w zalewie (bez skórki)
1/2 y eczki zió prowansalskich
sól, grubo mielony pieprz z m ynka
Sposób wykonania :
Twaróg utrze z mlekiem, olejem i szczypt soli.
M k przesia z proszkiem do pieczenia, doda do twarogu.
Wszystkie sk adniki zagnie na g adkie, jednolite ciasto, rozwa kowa na placek ( red.
30 cm).
Lekko posmarowa specjaln form do pizzy ( red. 30 cm), prze o y do niej
przygotowany placek, nak u go w kilku miejscach widelcem.
Ugotowa jajka na twardo (oko o 10 minut).
Zala zimn wod , obra ze skorupek, pokroi w plasterki.
Broku y, cukini oraz pory obra i op uka .
Broku y podzieli na ma e ró yczki, cukini oraz pory pokroi w uko ne plasterki.
Blanszowa broku y 5 minut w osolonej wodzie, po 2 - 3 minutach doda cukini i pory,
jarzyny odcedzi na sitku.
Pomidory pokroi w kostk , doda do nich odrobin zalewy z puszki, posmarowa pizz ,
posypa zio ami prowansalskimi, na spodzie pizzy umie ci jarzynk , przykry warstw
pokrojonych w plasterki jajek.
Posypa pieprzem, piec 30 minut w temperaturze 200oC.
Placki ziemniaczane inaczej
1 kg ziemniaków
2 cebule
2 z bki czosnku
rednia cukinia (kabaczek lub patison)
2 jaja
pó szklanki m ki
5 - 6 y ek mietany
szczypta sody
pieprz zio owy
16
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ziemniaki obra , umy i zetrze na tarce.
Cukini umy , obra , przekroi , wydr y nasiona, zetrze na tarce i po czy z
ziemniakami.
Do masy doda posiekane lub starte cebule, zmia d ony czosnek oraz pozosta e
sk adniki (z wyj tkiem mietany) i dok adnie wymiesza .
Na patelni z rozgrzan oliw (lub innym t uszczem ro linnym) k a y k placuszki.
Sma y z obu stron na z oty kolor.
Gor ce placki mo na pola mietan .
Podawa z surówkami.
Placki mo na zrobi z samej cukini, ale nale y wtedy zwi kszy ilo m ki, aby ciasto
nie wysz o za rzadkie.
Plastry cukini a'la schabowy
2 z bki czosnku
ma a cebula
10 dag owczego sera
15 dag jogurtu
sól
bia y pieprz
kilka ga zek wie ego tymianku
4 rednie cukinie
jajko
4 y ki m ki
10 dag tartej bu ki
2 - 3 y ki oleju
4 rednie pomidory
y ka mas a zio owego
Sposób wykonania :
Przygotowa sos: czosnek i cebul obra , posieka .
Owczy ser pokruszy widelcem, utrze z jogurtem, czosnkiem i cebul .
Przyprawi do smaku sol i pieprzem, doda listki tymianku.
Cukinie pokroi w pod u ne plastry o grubo ci oko o 1/2 cm
Wrzuci je na krótko do osolonej wrz cej wody, os czy .
Jajko rozm ci widelcem w talerzu.
Cukini panierowa najpierw w m ce, nast pnie w jajku, na koniec w tartej bu ce.
Usma y na rozgrzanym oleju.
Pomidory naci na krzy , posmarowa mas em zio owym.
Zapiec na ruszcie piekarnika.
Cukini podawa z grillowanymi pomidorami i sosem.
17
Pokrzywa z serem feta (Bu garia)
1 kg m odych li ci pokrzywy
20 dag sera feta
12 dag mas a ro linnego
2 jajka
1 y ka m ki pszennej
sól
Sposób wykonania :
Pokrzyw przebra , umy , os czy i drobno pokroi .
Obgotowa 5 minut w posolonej wodzie, odcedzi (wywar zachowa ).
Z mas a i m ki zrobi br zow zasma k , rozprowadzi ostudzonym, wywarem z
pokrzywy, starannie wymiesza , tak aby nie by o grudek.
W o y pokrzyw , dusi kilka minut, stale mieszaj c, a p yn prawie ca kowicie
wyparuje.
Doda rozbe tane jajka oraz pokruszony ser, i mieszaj c, zasma y .
Posoli do smaku.
Prosta zapiekanka
kilka kromek chleba
mas o ro linne
10 dag sera cheddar
2 jaja
pó torej szklanki mleka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Chleb posmarowa mas em i pokroi w trójk ty.
Zetrze ser.
W aroodpornym naczyniu u o y cz chleba "w choink ", posypa serem, przykry
pozosta ymi kawa kami chleba, oprószy je reszt sera.
Jaja roztrzepa z mlekiem, przyprawami i zala chleb.
Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
Rolada z pieczarkami
18
40 dag pieczarek
50 dag tartego sera
cebula
oregano
bazylia
natka pietruszki
olej
pieprz, sól
Sposób wykonania :
Ser zawin w foli aluminiow i w o y do wrz cej wody na 30 minut.
Podsma y na oleju drobno posiekan cebul , doda umyte i drobno pokrojone
pieczarki i razem usma y .
Doprawi zio ami, sol i pieprzem.
Ser wyj z folii i rozwa kowa , nadaj c mu kszta t prostok ta.
Rozsmarowa farsz, zwin rolad i wystudzi .
Podawa pokrojon w plastry grubo ci 1 cm
Sa atka italiana
3 du e pomidory
wie y ogórek
puszka kukurydzy
2 szklanki ugotowanego makaronu (spr ynki)
sos:
3 y ki oliwy
2 y ki wody
p aska y eczka pasty bulionowej
posiekany koperek
natka pietruszki
li melisy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Os czon kukurydz , pokrojone na cz stki pomidory, plasterki ogórka i makaron
starannie wymiesza .
Oliw i wod wla do s oika, doda bulion, zielenin , sól, pieprz, s oik zakr ci i
kilkakrotnie nim potrz sn .
Sa atk pola sosem, wymiesza i pozostawi na 30 minut w ch odnym miejscu.
Sa atka z cykorii
19
2 rednie cykorie
15 dag sera ple niowego
1 gruszka
seler naciowy (3 ga zki)
majonez
Sposób wykonania :
Wszystkie powy sze sk adniki (poza serem i majonezem rzecz jasna) posieka , ser
potrze na tarce o du ych oczkach.
Doprawi dwoma - trzema y kami majonezu.
Zasuwa a uszy si trz s !!!
Smacznego!!!
Sa atka charakteryzuje si do specyficznym aczkolwiek przyjemnym smakiem!!!
Poleca goose®
Sa atka z papryki i pomidorów (Bu garia)
4 str ki papryki czerwonej
4 pomidory
5 z bków czosnku
3 y ki oleju lub oliwy
1 y ka octu winnego lub soku z cytryny
sól
Sposób wykonania :
Papryki oczy ci z pestek, opiec na gazie lub na p ytce elektrycznej.
Gor ce w o y do naczynia wy o onego papierem i przykry .
Po kilku godzinach zdj skórk .
Czosnek obra , rozdrobni i razem z papryk zmiksowa lub utrze na g adk mas .
Pomidory umy , osuszy , pokroi na plasterki i po czy z mas paprykowo-czosnkow .
Pole olejem (oliw ), doprawi octem lub sokiem z cytryny i wymiesza .
Twaro ek na grzance
2 grzanki z ciemnego pieczywa
20 dag pó t ustego sera twarogowego
6 y ek mietany 18-procentowej
20
2 y ki drobno pokrojonego ogórka
2 y ki szczypiorku
2 y ki kie ków s onecznika
2 y ki rzodkiewek
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Ser ze mietan rozcieram widelcem.
Dodaj ogórka, rzodkiewk , szczypiorek oraz kie ki i dok adnie mieszam.
Doprawiam sol i pieprzem.
Podaj na grzankach z koktajlem.
Wegetaria ski ry z grzybami i mielonymi orzechami
4 y ki oliwy z orzechów ziemnych
1,5 szklanki ry u
3 szklanki bulionu
1 y ka mas a
2 p askie y eczki pikantnego curry
3 du e pomidory
3 du e grzyby chi skie
2 str ki pomara czowej papryki
100 g mielonych orzechów
3 z bki czosnku
1 p aska y ka koncentratu pomidorowego
1 y ka octu winnego
sól, pieprz czarny
Sposób wykonania :
W garnuszku o grubym dnie roztopi mas o, wsypa ry i zala bulionem z dodatkiem
curry.
Ry gotowa oko o 20 - 25 minut, do mi kko ci.
Trzyma w ciep ym miejscu.
Czosnek rozgnie .
Papryk przepo owi , usun gniazda nasienne i pokroi w kostk .
Pomidory sparzy i obra ze skórki, pokroi na ma e kawa ki.
Grzyby namoczy , a gdy zmi kn drobno pokroi .
Na g bokiej patelni rozgrza oliw i wrzuci czosnek.
Nast pnie doda papryk i sma y 4 - 5 minut, ci gle mieszaj c.
Doda pomidory, koncentrat pomidorowy, grzyby.
Wla ocet winny, doprawi sol i pieprzem.
Przykry i gotowa na ma ym ogniu, a sk adniki b d mi kkie.
Na ugotowany ry prze o y potrawk warzywn i posypa mielonymi orzechami.
Od razu podawa .
21
Wykwintna pasta
redniej wielko ci wie y ogórek
opakowanie serka homogenizowanego
opakowanie jogurtu naturalnego
szklanka lekko kwa nej mietany
5 z bków czosnku
5 - 6 oliwek
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Serek prze o y do miski.
Ogórek obra , zetrze na tarce z du ymi oczkami i po czy z serkiem.
Nast pnie wla jogurt, mietan i dobrze wymiesza .
Na koniec doda zmia d ony czosnek, drobno pokrojone oliwki, sól, pieprz i znowu
wymiesza .
Na o y past do s oiczków, wstawi do lodówki.
Je nast pnego dnia.
Podawa do pieczywa.
U ywa równie do faszerowania pomidorów lub papryki.
Quiche - zapiekanka ze szparagami
2 szklanki m ki
145 g mas a
1 ó tko
3 y ki zimnej wody
szczypta soli
nadzienie
2 p czki m odych bia ych szparagów
60 g sera parmezan
3 jajka
2 ó tka
1,5 szklanki mleka
szklanka t ustej mietany
szczypta ga ki muszkato owej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Przygotowanie ciasta:
Przesiej m k na stolnic i w rodku uformuj wg bienie.
22
W ó do niego kawa ki zimnego mas a, ó tko i sól.
Zagnie mas o z m k , sukcesywnie jej dosypuj c, a do momentu gdy ciasto zacznie si
kruszy .
Je li potrzeba dodaj do niego wody.
Z okruchów ciasta uformuj kul .
Stolnic lekko posyp m k i dalej ugniataj ciasto d oni , a b dzie g adkie (mo e to
potrwa oko o 2 minut).
Ponownie uformuj ciasto w kul , zawi ciasno w foli i pozostaw na 30 minut w lodówce.
Wysmaruj tortownic t uszczem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC.
Posyp stolnic m k i sch odzone ciasto rozwa kuj na niej na placek o rednicy 30 cm
Zawi je nast pnie w wa ek i na ó go na form , aby ciasto wystawa o poza jej
kraw dzie.
Ostro nie doci nij je do dna i boków formy.
Nast pnie rozwa kuj, odcinaj c wystaj ce kawa ki ciasta.
Ponownie dok adnie przyci nij placek do cianek blachy.
Aby unikn powstawania p cherzyków powietrznych, g sto panak uwaj powierzchni
placka widelcem.
Sch adzaj przygotowane ciasto przez 15 minut.
Wy ó form papierem do pieczenia i nape nij such fasol lub obci nikami do ciasta.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 180oC.
Dok adnie umyj i oczy szparagi.
Zwi je nitk kuchenn w p czek i w ó do garnka z wrz c osolon wod .
Gotuj przez oko o 5 - 10 minut, a b d kruche.
(Szparagi b d dobre gdy uda si je przebi wyka aczk ).
Nast pnie wyjmij je i sch ód pod zimn wod .
Dobrze odced .
Parmezan utrzyj na tarce.
Odetnij doln , trzeci cz szparagów i w ó do miski.
Posiekaj i rozdrobnij widelcem, a nast pnie dodaj jajka, ó tka, mleko, mietan , starty
parmezan, sól, pieprz i szczypt ga ki muszkato owej.
Ubij trzepaczk na g adk mas .
Pozosta e szparagi potnij na kawa ki o d ugo ci 2 cm i po ó na upieczonym placku.
Na wierzchu rozprowad mas serow , wype niaj c form po brzegi.
Piecz oko o 25 minut, a powierzchnia placka si zrumieni, a nadzienie nie b dzie ju
p ynne.
Przed podaniem odstaw na 10 minut.
Podawaj gor ce lub sch odzone do temperatury pokojowej.
Zapiekanka cebulowa
1 kg cebuli
50 dag ziemniaków o m czystym mi szu
3 pory
1,5 szklanki m ki
1,5 pojemnika kwa nej mietany
5 dag dro d y
23
5 jajek
1/4 szklanki mleka
3 - 4 oleju s onecznikowego
1 y ka kminku
starta ga ka muszkato owa
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Wyszorowa ziemniaki mi kk szczotk , gotowa 20 minut w osolonej wodzie w
mundurkach.
Obra cebule, pokroi w talarki.
Oczy ci pory, umy , równie pokroi w talarki.
Odcedzi ziemniaki, op uka pod zimn wod , obra .
Podgrza w rondelku mleko.
Rozprowadzi w nim dro d e.
Przesypa m k do miski, w rodku zrobi do ek.
Wla zaczyn, wymiesza z odrobin m ki.
Odstawi ciasto na 15 minut w ciep e miejsce do wyro ni cia (najlepiej pod
przykryciem).
Dok adnie rozgnie ziemniaki w miseczce, wla 1/3 szklanki wody, wymiesza .
Doda piure do zaczynu dro d owego, ca o wyrobi na g adkie ciasto.
Od o y mas na 20 minut w ciep e miejsce do wyro ni cia.
Rozgrza na patelni olej, podsma y pokrojone pory i cebul .
Doprawi do smaku kminkiem, sol i pieprzem.
Wymiesza w miseczce mietan z jajkami, doprawi do smaku sol , pieprzem i ga k
muszkato ow .
Ponownie zagnie ciasto.
Nasmarowa blach t uszczem.
Prze o y na ni ciasto, boki unie ku górze.
Roz o y przygotowane warzywa równomiernie na powierzchni ziemniaczanego ciasta.
Ca o pola sosem mietanowym.
Wstawi do dobrze nagrzanego piekarnika.
Zapieka przez 40 - 45 minut w temperaturze oko o 200oC.
Zupa jab kowa po chorwacku
6 kwaskowatych jab ek
y ka mas a
y ka m ki
pó szklanki bia ego wina
y eczka mielonego cynamonu
cukier
Sposób wykonania :
24
Jab ka umy , obra , pokroi w kostk , doda cynamon, zala litrem gor cej wody i
ugotowa .
Nast pnie przetrze przez sitko lub zmiksowa .
Z m ki i mas a zrobi bia zasma k , rozprowadzi j winem, wla przetarte jab ka,
krótko zagotowa , os odzi .
Podawa z grzankami.
Zupa krem z cukini
1 kg cukini
2 marchewki (20 dag)
1/2 szklanki mleka
1,5 l bulionu warzywnego z kostki
2 y ki mas a
2 y eczki agodnej przyprawy curry
6 kromek bu ki paryskiej
szczypta ga ki muszkato owej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Cukini umy , obra , oczy ci z nasion i pokroi w kostk .
Marchewk obra , op uka pokroi w plasterki.
Bulion zagotowa , doda cukini oraz marchewk i gotowa do mi kko ci.
Lekko ostudzon zup zmiksowa , wla mleko, doda mas o, doprawi ga k
muszkato ow oraz curry i zagotowa .
Doprawi sol i pieprzem.
Bu k pokroi w kostk i na suchej patelni zrumieni grzanki.
Gor c zup podawa z grzankami.
Zupa z pokrzywy (Bu garia)
50 dag m odych li ci pokrzywy
20 dag sera feta
2 z bki czosnku
1 y ka m ki pszennej
4 y ki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania :
M k zrumieni na suchej patelni, wla olej, zasma y .
Czosnek obra i przecisn przez prask .
25
Listki pokrzywy umy , os czy , ugotowa do mi kko ci (15 minut) w 1 szklance
posolonej wody.
Przetrze przez sito lub zmiksowa , wla 5 szklanek, zagotowa , doda m k z
t uszczem, czosnek, wymiesza i gotowa na ma ym ogniu 10 minut.
Podawa z pokruszonym serem.
1 Barszcz ukrai ski 50 dag buraków czerwonych kawa ek kapusty w oskiej 2 marchewki pietruszka kawa ek pora 2 - 3 ziemniaki pó szklanki bia ej fasoli 2 y ki g stego przecieru pomidorowego kilka y ek mietany pó y ki m ki y ka sosu sojowego ziele angielskie 3 y ki posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku) vegeta szczypta cukru pieprz Sposób wykonania : Fasol zala wrz c wod , odstawi na 3 godziny. Nast pnie odcedzi , zala sze cioma szklankami wie ej wody i gotowa . Gdy fasola b dzie prawie mi kka, doda warzywa starte na tarce o du ych oczkach, poszatkowan kapust , ziele angielskie i gotowa 15 - 20 minut. Nast pnie w o y obrane i pokrojone w kostk ziemniaki. Buraki umy , obra , zetrze na tarce jarzynowej, zala dwiema szklankami wody i ugotowa w osobnym naczyniu. Gdy b d mi kkie, przela je do garnka z warzywami. Przyprawi zup przecierem pomidorowym, sosem sojowym, veget , pieprzem i cukrem. Wymiesza z m k rozprowadzon mietan , zagotowa . Rozla do talerzy, posypa zielenin . Ch odnik pomidorowy 3 szklanki soku pomidorowego 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka bia ego wytrawnego wina 1 ogórek (20 dag) 1 zielone jab ko 6 y ek kukurydzy 6 y ek groszku z puszki
2 2 y ki koperku sól, pieprz Sposób wykonania : Ogórek umy , obra , przekroi wzd u na cztery cz ci, pokroi na cienkie plasterki. Jab ko umy , oczy ci z gniazda nasiennego i pokroi razem ze skórk w kostk . Sok pomidorowy wymiesza z bulionem i winem, doda pokrojone jab ko, ogórek, kukurydz , groszek i koperek, przyprawi pieprzem oraz sol wymiesza . Podawa sch odzony, z pieczywem. Ciasto sojowe 20 dag m ki pszennej z pe nego przemia u 4 y ki m ki sojowej 20 dag mas a 12 dag cukru skórka otarta z pomara czy y eczka proszku do pieczenia 5 - 6 y ek syropu z owoców dzikiej ró y wymieszanego z sokiem z cytryny 4 y ki rodzynków 3 y ki utartych orzechów w oskich 3 y ki utartych orzechów laskowych sól Sposób wykonania : Rodzynki sparzy wrz tkiem, os czy , obtoczy w m ce. Mas o utrze z cukrem na g adk mas . Doda obie m ki, proszek do pieczenia, skórk pomara czow , rodzynki, orzechy i odrobin soli. Starannie wszystko wymiesza . Do nat uszczonej formy wy o y po ow ciasta, posmarowa je syropem z ró y i przykry pozosta ym ciastem. Piec w temperaturze 180oC, a ciasto zacznie odstawa od cianek formy. Fasolka po baskijsku (Francja) 60 dag fasoli szparagowej 6 pomidorów 1 rednia cebula 3 z bki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek
3 2 ga zki wie ego tymianku p czek wie ej pietruszki kawa ki cytryny do dekoracji sól, pieprz Sposób wykonania : Przyci fasolki. Zagotowa wod w garnku i parzy w niej str czki przez 5 minut. Nast pnie odcedzi je i sch odzi zimn wod . Ponownie zagotowa wod w garnku i sparzy w niej pomidory. Nast pnie obra je i usun nasiona. Pokroi ka dy na 6 równych cz stek. Obra i posieka cebul . Rozdrobni z bki czosnku. Posieka pietruszk . W ci kim garnku, na rednim ogniu, rozgrza oliw z oliwek. Doda posiekan cebul i czosnek i sma y przez 5 minut, na z oty br z, od czasu do czasu mieszaj c. W o y do garnka pomidory i sma y je przez kolejne 3 minuty, mieszaj c nieustannie. Doda fasolk i troch wody je li potrzeba. Doprawi sol , pieprzem i tymiankiem. Gotowa przez 15 - 25 minut (w zale no ci od wielko ci fasolek), a b d kruche. Zdj z ognia. Podawa gor ce posypane posiekan pietruszk i przybrane kawa kami cytryny. Go bki z farszem warzywnym 1 g ówka kapusty sól 1 cebula 4 z bki czosnku 50 g suszonych pomidorów w oleju 4 y ki oleju 100 g p czaku 300 ml bulionu z warzyw 2 y eczki startej skórki z cytryny 1/2 y eczki kolendry 1/2 y eczki kminku 1/2 y eczki pieprzu cayenne pieprz 1 kg pomidorów 2 y ki bu ki tartej 50 ml bia ego wina Sposób wykonania :
4 Kapust oczy ci . Oddzieli 16 li ci, op uka i blanszowa w osolonej wodzie oko o 5 minut. Cebul i czosnek obra i posieka . Suszone pomidory posieka , razem z cebul i 1/2 porcji czosnku poddusi na 2 y kach oleju. Doda kasz i bulion, gotowa oko o 5 minut. Zmniejszy ogie , gotowa jeszcze 15 minut. Doprawi skórk z cytryny i przyprawami. Pomidory obra , pokroi w kostk , 1/3 porcji i bu k tart doda do farszu. Po 2 li cie u o y tak, aby zachodzi y na siebie, na o y porcje farszu, zwin i w o y do nat uszczonej formy. Reszt czosnku i pomidorów wymiesza 2 y kami oleju i winem, doprawi , wy o y na go bki. Piec oko o 60 minut w temperaturze 220oC. Gulasz jarski 20 dag fasolki szparagowej ( wie ej, mro onej lub konserwowej) 2 - 3 str ki papryki 50 dag pomidorów du a cebula marchew pietruszka du y ogórek (ewentualnie kawa ek cukini lub kabaczka) 3 - 4 z bki czosnku 3 y ki oleju sproszkowana papryka sól Sposób wykonania : Warzywa oczy ci , op uka . Fasolk pokroi na kawa ki, ugotowa w ma ej ilo ci osolonej wody na pó twardo i nie odlewa . Cebul i papryk pokroi w talarki, ogórek w grub kostk , marchew i pietruszk zetrze na tarce z du ymi oczkami. W rondlu rozgrza olej, kolejno zeszkli rozdrobnione warzywa i prze o y je do garnka z fasolk . Pomidory sparzy , obra ze skórki, pokroi w wiartki, podla odrobin wody, postawi je na ogniu, a gdy ca kiem si rozgotuj , doda do pozosta ych warzyw i dusi razem na wolnym ogniu par minut. Pod koniec duszenia doprawi gulasz roztartym czosnkiem, papryk i sol . Podawa z ry em lub pieczywem.
5 Jajecznica z cukini redniej wielko ci cukinia 2 jaja 2 y ki margaryny szczypior sól Sposób wykonania : Obran cukini zetrze na tarce. W rondlu stopi margaryn , doda cukini i sma y , a stanie si szklista i mi kka. Wbi jaja, osoli i mieszaj c sma y dalej. Gdy jaja si zetn , zdj patelni z ognia, posypa potraw posiekanym szczypiorem. Podawa z pieczywem i surówk z pomidorów i cebuli. Jajka w pikantnym sosie 8 jajek 10 rednich pomidorów 25 dag d ugoziarnistego ry u 1 rednia cebula 1 p czek szczypiorku 3 y ki mas a ro linnego 1 y eczka wywaru warzywnego lub roso u (w proszku) 1/2 y eczki cukru sól, bia y pieprz Sposób wykonania : Wsypa ry do garnka, zala 2 szklankami lekko osolonej wody. Krótko zagotowa , nast pnie zmniejszy ogie i gotowa jeszcze oko o 20 minut. Ugotowa jajka na twardo (oko o 10 minut). Zala zimn wod , ostudzi . Obra , pokroi na po ówki. Obra i umy cebul , posieka lub pokroi w drobn kostk . Op uka i osuszy szczypiorek, równie drobno posieka . Zdj skórk z pomidorów. W tym celu naci je poprzecznie, umie ci na sitku i dobrze przela wrz tkiem. Pokroi mi sz na kawa ki, a potem przetrze przez g ste sitko do drugiego naczynia. Rozgrza w garnku y k t uszczu, zeszkli cebul . Doda przetarte pomidory, wymiesza , zagotowa . Wsypa y eczk roso u, ponownie zagotowa . Doprawi sos pomidorowy do smaku sol i bia ym pieprzem. Wrzuci po ow szczypiorku.
6 Wy o y sos do miski, na wierzchu u o y po ówki jajek. Posypa ca o reszt posiekanego szczypiorku. Podawa z ugotowanym na sypko ry em. Danie mo na podawa na ciep o lub na zimno. Kabaczki wegetaria skie (Bu garia) 2 kg kabaczków 3 marchewki 25 dag zielonej fasolki szparagowej 2 pomidory 2 cebule 10 dag ry u 2 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego 6 y ek oleju 1/2 p czka natki pietruszki sól pieprz do przygotowania formy: 1 1/2 y ki margaryny Sposób wykonania : Kabaczki umy , obra , przekroi wzd u na pó i wydr y . Warzywa obra , op uka i pokroi . Ry op uka , os czy i sma y 2 - 3 minuty na oleju, nast pnie doda warzywa, mi sz z kabaczków i jeszcze chwil sma y . Pó twarde warzywa doprawi sol oraz pieprzem, wymiesza z natk pietruszki i nape ni nimi po ówki kabaczków. Form do pieczenia wysmarowa margaryn , u o y w niej kabaczki, podla wod lub bulionem warzywnym z kostki i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC. Przed podaniem pola kefirem lub gotowym sosem pomidorowym. Kluseczki serowe w sosie pomidorowym 50 dag chudego twarogu 1,2 kg pomidorów 3 - 4 cebule 2 jajka 5 y ek m ki ziemniaczanej 2 y ki mas a ro linnego 2 y ki tartej goudy
7 1 y ka grysiku 1 y ka m ki 1 p czek wie ej bazylii (lub 1 y ka suszonej) 1 z bek czosnku tarta ga ka muszkato owa s odka papryka grubo mielony pieprz do posypania sól, pieprz Sposób wykonania : Zagnie twaróg z jajkami, grysikiem i m k ziemniaczan , doprawi sol , pieprzem, papryk i tart ga k muszkato ow . Dwiema y kami uformowa z masy osiem klusek, w o y ostro nie do garnka z zagotowan , lekko osolon wod . Przykry garnek cz ciowo pokrywk , gotowa kluski 12-15 minut na bardzo ma ym ogniu, nie dopuszczaj c do silnego wrzenia wody. Obra czosnek i cebul . Cebul umy , pokroi w drobn kostk . Czosnek posieka lub przecisn przez prask . Naci poprzecznie pomidory, w o y na chwil do wrz tku, wyj , obra ze skórki. Pokroi pomidory na kawa ki. Zeszkli w garnku na y ce t uszczu czosnek i cebul , wrzuci pomidory (i ewentualnie suszon bazyli ), zagotowa . Zagnie m k z reszt t uszczu, uformowa kulk . Wrzuci do sosu, miesza tak d ugo, a kulka si rozpu ci. Ponownie zagotowa sos, doprawi do smaku sol , pieprzem i papryk . Op uka i osuszy wie e zio a, po ow posieka , wymiesza z sosem. Wla sos do g bokiego naczynia, w o y kluski. Posypa danie utartym ó tym serem i grubo mielonym pieprzem. Udekorowa reszt bazylii. Knysze po ukrai sku (Ukraina) 1 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag grzybów le nych lub pieczarek 1 cebula 2 szklanki m ki pszennej 2 y ki m ki ziemniaczanej sól, pieprz olej do sma enia Sposób wykonania : Grzyby umy , oczy ci i drobno posieka .
8 Cebul zeszkli na oleju, doda grzyby i udusi . Ziemniaki ugotowa , zemle , doda m k pszenn i m k ziemniaczan , jajka, sól i pieprz. Dok adnie wyrobi na jednolit mas . Z masy formowa pod u ne placuszki, na ka dym k a porcj uduszonych grzybów i zlepia . Sma y na g bokim oleju jak p czki. Koktajl 2 kefiry (40ml) 1 y ka drobno posiekanej czerwonej cebuli 2 y ki pokrojonego ogórka 2 y ki szczypiorku 2 y ki koperku 2 y ki sól, pieprz Sposób wykonania : Warzywa i zielenin miksuj z kefirem, doprawiam do smaku sol i pieprzem. Kotleciki serowe z sals pomidorowo-ogórkow 1 ma y ogórek sa atkowy 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 y ka soku z cytryny sól, pieprz 2 y ki oliwy 2 y ki m ki 8 y ek bu ki tartej 2 jaja 8 plastrów ementalera lub goudy (grubo ci 1 cm, po ok. 60 g) 2 y ki margaryny Sposób wykonania : Ogórek umy , obra , przekroi wzd u na pó , usun pestki, pokroi w kosteczk . Pomidory umy , osuszy i pokroi w kostk . Cebul obra i posieka . Warzywa w o y do miski. Sok cytrynowy wymiesza z sol , pieprzem i oliw , pola warzywa, wymiesza .
9 Na jeden talerz wsypa m k , na drugi bu k tart . W g bokim talerzu rozk óci jaja, doprawi pieprzem. Plastry sera obra ze skórki, dok adnie obtoczy w m ce, jajach i bu ce tartej. Kotlety sma y na roztopionej margarynie na rednim ogniu 3 minuty z ka dej strony. Wy o y na podgrzane talerze, podawa z sals i ewentualnie z sa at . Kotleciki z fasoli (Meksyk) 10 dag kaszy per owej 1 kg mro onej fasoli "Ja " 1 - 1,5 szklanki bu ki tartej 2 jajka y ka mleka 10 dag serowych p atków kukurydzianych sól, pieprz Sposób wykonania : Wymyj a nast pnie odced kasz . Zagrzej wod w garnku, a nast pnie gotuj w niej kasz przez oko o 40 minut, do mi kko ci. Nast pnie zdejmij garnek z ognia. W ó mro on fasol do miski i zalej wrz c wod . Po 2 minutach przeced i zahartuj pod zimn wod . Je li trzeba obierz. W ó j do malaksera i utrzyj na g adk mas . Obierz i posiekaj cebul . Wymieszaj w misce kasz z utart fasol , posiekan cebul , start bu k i po ow jajek. Dopraw sol i pieprzem. Dodaj wi cej bu ki tartej je li masa nie b dzie wystarczaj co zwarta, eby uformowa klopsy. Pozosta e jajka ubij z mlekiem. Pokrusz p atki kukurydziane. Z masy uformuj kotleciki. Obtocz ka dy z nich w p atkach. Wysmaruj t uszczem blach do pieczenia. Po ó na niej kotlety, przykryj foli aluminiow i sch adzaj przez 1 godzin . Rozgrzej piekarnik do temperatury 170oC. Kiedy osi gnie wymagan temperatur odkryj blach i piecz kotleciki przez 25 - 30 minut, a zrumieni si na z oty br z i b d chrupi ce. Podawaj gor ce. Kotlety z fasoli
10 50 dag fasoli Ja 2 jaja 3 y ki tartej bu ki sól, pieprz Sposób wykonania : Fasol namoczy kilkana cie godzin, po czym ugotowa , przetrze przez sitko lub zmiksowa . Doda jaja, tart bu k i przyprawy. Dok adnie wyrobi mas , uformowa niedu e kotleciki i usma y je na oleju. Podawa z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Kotlety z ry u 3 szklanki ry u (najlepiej ciemnego) 2 du e cebule 2 czubate y ki wy uskanych nasion s onecznika 3 y ki posiekanej natki pietruszki 3 y ki sosu sojowego 3 z bki czosnku sproszkowany imbir i kolendra sól, pieprz panierka 3 y ki m ki y ka otr b pszennych olej do sma enia Sposób wykonania : Ry wyp uka , zala sze cioma szklankami wody i ugotowa (powinien si lekko rozklei ). Czosnek rozetrze z sol , cebul pokroi w kostk . Ry , cebul , czosnek oraz nasiona s onecznika i natk dok adnie zmiksowa , wymiesza z sosem sojowym, przyprawi do smaku kolendr , imbirem, sol i pieprzem. Z masy formowa niedu e kotlety, obtacza je w m ce wymieszanej z otr bami. Sma y na gor cym t uszczu. Podawa z sosem jogurtowo-koperkowym lub serowym. Kotlety z soi szklanka ziaren soi 2 - 3 y ki p atków owsianych
11 cebula olej czosnek majeranek ga ka muszkato owa sól Sposób wykonania : Soj namoczy na noc. Wod z moczenia odla , a ziarno zala spor ilo ci wie ej wody i gotowa pó torej godziny. Po odcedzeniu jeszcze ciep e ziarno zemle w maszynce, doda nieco wody, p atki owsiane, zmia d ony czosnek, podsma on cebul i przyprawy. Mas dok adnie wyrobi , uformowa z niej ma e kotlety i usma y na rumiano w g bokim t uszczu. Mo na je pola sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Podawa z surówk z kiszonej kapusty i marchwi. Kotlety z ó tego sera 30 dag sera 1 jajo musztarda 3 dag tartej bu ki olej s onecznikowy do sma enia Sposób wykonania : ó ty ser pokroi w plastry grubo ci 1 cm Jajo rozbi trzepaczk na pian . Plastry sera posmarowa cienko musztard , posypa tart bu k , zanurzy w pianie z jaja, ponownie posypa tart bu k . Sma y na bardzo gor cym t uszczu. Kukurydza z wody 8 kolb m odej kukurydzy cukier sól mas o czosnkowe 15 dag mas a
12 4 - 5 z bków czosnku sól Sposób wykonania : Przygotowa mas o: czosnek obra , zmia d y , doda sól, utrze z mas em i sch odzi w lodówce. Kukurydz oczy ci , op uka , zala w garnku gor c wod . Doda cukier, gotowa 25 minut, pod koniec gotowania posoli . Wyj z wody i os czy . Podawa z mas em czosnkowym. Kukurydziana tarta dla jarosza szklanka mleka 700 ml roso u warzywnego 18 dag polenty (grysiku kukurydzianego) 2 y ki oliwy sól kolorowy pieprz 70 dag ma ych marchewek 1 - 2 z bki czosnku 2 y ki mas a 2 cukinie 8 dag tartego parmezanu natka Sposób wykonania : Zagotowa 1/2 l roso u z mlekiem. Wsypa polent , nie przerywaj c mieszania gotowa 10 - 15 minut. Wymiesza z oliw , przyprawi do smaku sol . Kaszk prze o y do nat uszczonej formy na tart . W rondlu rozgrza mas o, podsma y posiekany czosnek. W o y obrane marchewki, dusi razem 1 - 2 minuty. Wla pozosta y rosó , gotowa 10 minut pod przykryciem. Cukinie pokroi w pó plasterki. Marchewki wyj z rondla, do wywaru w o y cukini , gotowa oko o 2 minut i os czy . Warstw polenty posypa po ow sera. Na wierzchu promieni cie u o y marchewki, a pomi dzy nimi plasterki cukini. Posypa reszt sera, zapieka 15 - 20 minut w temperaturze 225oC. Posypa grubo mielonym kolorowym pieprzem, a przed podaniem udekorowa natk . Omlet ry owy
13 torebka ry u pó szklanki startego ó tego sera 2 jaja 2 pomidory y ka mas a ro linnego p czek szczypiorku sól Sposób wykonania : Ugotowa ry w torebce wed ug przepisu na opakowaniu. Os czony ry wymiesza z ubitymi jajami, ó tym serem i sol . Na patelni rozgrza mas o, wy o y mas omletow , na po owie po o y pokrojone w plastry pomidory i na ma ym ogniu pod przykryciem usma y omlet. Podawa z o ony na pó , posypany drobno posiekanym szczypiorkiem. Omlet z sosem serowym 2 jajka po y eczce drobno posiekanej wie ej zieleniny: natki pietruszki, szczypiorku i koperku albo oregano i bazylii sól wie o zmielony pieprz pieprz cytrynowy y eczka mas a ro linnego do sma enia Sposób wykonania : Przygotowa sos: ser rozgnie widelcem, doda jogurt i zmiksowa . Przygotowa omlet: jajka roztrzepa z 2 y kami wody, doda zielenin , dok adnie wymiesza i przyprawi sol , pieprzem oraz pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrza mas o, wla jajka i sma y , a wierzch lekko si zetnie, a spód zrumieni. Z o y na pó i sma y jeszcze chwil . Przed podaniem pola sosem serowym. Piero ki tofu (Japonia) 45 dag tofu 4 grzyby shiitake 1 marchew
14 14,5 dag orzechów laskowych 15 g wie ego imbiru 1 jajko 1 1/3 y ki wina ry owego Mirin 1 y ka sosu sojowego 2 y eczki cukru 25 dag cukini 25 dag broku ów olej do sma enia 2 y eczki soli Sposób wykonania : Namacza grzyby przez 10 minut w gor cej wodzie. Wycisn tofu. Posieka grzyby. Obra i drobno pokroi marchewki. Zmieli orzechy. Obra i utrze imbir. Ugotowa marchewki, wk adaj c je do wrz cej wody na 6 minut, a nast pnie przep uka je zimn wod . Do gotuj cej si wody w o y grzyby i gotowa 25 minut, a nast pnie je zahartowa . Do malaksera w o y tofu, jajko, sól, mirin, sos sojowy, cukier, imbir i utrze wszystko na g adk mas . Nast pnie wyj mas i prze o y j do miski. Doda marchew, grzyby i orzechy i dobrze wymiesza . Na g bokiej patelni rozgrza olej do temperatury 160oC. Z masy uformowa ma e piero ki. Sma y je przez 3 - 4 minuty z obydwu stron. Zagotowa du ilo wody. Umie ci kluski w cedzaku i przep uka je wrz c wod , aby usun z nich olej. Nast pnie prze o y je do garnka i zala bulionem. Przykry i zagotowa . Zmniejszy ogie i dusi jeszcze przez 5 minut. Doda mirin, cukieri sos sojowy i gotowa jeszcze przez 10 minut. Po up ywie tego czasu zdj z ognia i zostawi do ostygni cia. W tym czasie po ama broku y na ró yczki. W garnku zagotowa lekko osolon wod i dusi w niej warzywo przez 4 minuty. Kiedy b d kruche przep uka zimn wod . Obra cukini i pokroi na kawa ki. Nast pnie gotowa j we wrz cej wodzie przez 4 minuty i zahartowa . Doda broku y i cukini do piero ków tofu i gotowa przez 4 minuty, a b d gor ce. Podawa gor ce. Pizza jarska
15 10 dag chudego twarogu 10 czubatych y ek m ki 4 y ki oleju 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/2 y eczki soli t uszcz do posmarowania formy na nadzienie: 20 dag porów 25 dag broku ów 17 dag cukini 5 dag tartego ó tego sera (np. goudy) 2 jajka 1/2 puszki pomidorów w zalewie (bez skórki) 1/2 y eczki zió prowansalskich sól, grubo mielony pieprz z m ynka Sposób wykonania : Twaróg utrze z mlekiem, olejem i szczypt soli. M k przesia z proszkiem do pieczenia, doda do twarogu. Wszystkie sk adniki zagnie na g adkie, jednolite ciasto, rozwa kowa na placek ( red. 30 cm). Lekko posmarowa specjaln form do pizzy ( red. 30 cm), prze o y do niej przygotowany placek, nak u go w kilku miejscach widelcem. Ugotowa jajka na twardo (oko o 10 minut). Zala zimn wod , obra ze skorupek, pokroi w plasterki. Broku y, cukini oraz pory obra i op uka . Broku y podzieli na ma e ró yczki, cukini oraz pory pokroi w uko ne plasterki. Blanszowa broku y 5 minut w osolonej wodzie, po 2 - 3 minutach doda cukini i pory, jarzyny odcedzi na sitku. Pomidory pokroi w kostk , doda do nich odrobin zalewy z puszki, posmarowa pizz , posypa zio ami prowansalskimi, na spodzie pizzy umie ci jarzynk , przykry warstw pokrojonych w plasterki jajek. Posypa pieprzem, piec 30 minut w temperaturze 200oC. Placki ziemniaczane inaczej 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 z bki czosnku rednia cukinia (kabaczek lub patison) 2 jaja pó szklanki m ki 5 - 6 y ek mietany szczypta sody pieprz zio owy
16 sól, pieprz Sposób wykonania : Ziemniaki obra , umy i zetrze na tarce. Cukini umy , obra , przekroi , wydr y nasiona, zetrze na tarce i po czy z ziemniakami. Do masy doda posiekane lub starte cebule, zmia d ony czosnek oraz pozosta e sk adniki (z wyj tkiem mietany) i dok adnie wymiesza . Na patelni z rozgrzan oliw (lub innym t uszczem ro linnym) k a y k placuszki. Sma y z obu stron na z oty kolor. Gor ce placki mo na pola mietan . Podawa z surówkami. Placki mo na zrobi z samej cukini, ale nale y wtedy zwi kszy ilo m ki, aby ciasto nie wysz o za rzadkie. Plastry cukini a'la schabowy 2 z bki czosnku ma a cebula 10 dag owczego sera 15 dag jogurtu sól bia y pieprz kilka ga zek wie ego tymianku 4 rednie cukinie jajko 4 y ki m ki 10 dag tartej bu ki 2 - 3 y ki oleju 4 rednie pomidory y ka mas a zio owego Sposób wykonania : Przygotowa sos: czosnek i cebul obra , posieka . Owczy ser pokruszy widelcem, utrze z jogurtem, czosnkiem i cebul . Przyprawi do smaku sol i pieprzem, doda listki tymianku. Cukinie pokroi w pod u ne plastry o grubo ci oko o 1/2 cm Wrzuci je na krótko do osolonej wrz cej wody, os czy . Jajko rozm ci widelcem w talerzu. Cukini panierowa najpierw w m ce, nast pnie w jajku, na koniec w tartej bu ce. Usma y na rozgrzanym oleju. Pomidory naci na krzy , posmarowa mas em zio owym. Zapiec na ruszcie piekarnika. Cukini podawa z grillowanymi pomidorami i sosem.
17 Pokrzywa z serem feta (Bu garia) 1 kg m odych li ci pokrzywy 20 dag sera feta 12 dag mas a ro linnego 2 jajka 1 y ka m ki pszennej sól Sposób wykonania : Pokrzyw przebra , umy , os czy i drobno pokroi . Obgotowa 5 minut w posolonej wodzie, odcedzi (wywar zachowa ). Z mas a i m ki zrobi br zow zasma k , rozprowadzi ostudzonym, wywarem z pokrzywy, starannie wymiesza , tak aby nie by o grudek. W o y pokrzyw , dusi kilka minut, stale mieszaj c, a p yn prawie ca kowicie wyparuje. Doda rozbe tane jajka oraz pokruszony ser, i mieszaj c, zasma y . Posoli do smaku. Prosta zapiekanka kilka kromek chleba mas o ro linne 10 dag sera cheddar 2 jaja pó torej szklanki mleka sól, pieprz Sposób wykonania : Chleb posmarowa mas em i pokroi w trójk ty. Zetrze ser. W aroodpornym naczyniu u o y cz chleba "w choink ", posypa serem, przykry pozosta ymi kawa kami chleba, oprószy je reszt sera. Jaja roztrzepa z mlekiem, przyprawami i zala chleb. Piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Rolada z pieczarkami
18 40 dag pieczarek 50 dag tartego sera cebula oregano bazylia natka pietruszki olej pieprz, sól Sposób wykonania : Ser zawin w foli aluminiow i w o y do wrz cej wody na 30 minut. Podsma y na oleju drobno posiekan cebul , doda umyte i drobno pokrojone pieczarki i razem usma y . Doprawi zio ami, sol i pieprzem. Ser wyj z folii i rozwa kowa , nadaj c mu kszta t prostok ta. Rozsmarowa farsz, zwin rolad i wystudzi . Podawa pokrojon w plastry grubo ci 1 cm Sa atka italiana 3 du e pomidory wie y ogórek puszka kukurydzy 2 szklanki ugotowanego makaronu (spr ynki) sos: 3 y ki oliwy 2 y ki wody p aska y eczka pasty bulionowej posiekany koperek natka pietruszki li melisy sól, pieprz Sposób wykonania : Os czon kukurydz , pokrojone na cz stki pomidory, plasterki ogórka i makaron starannie wymiesza . Oliw i wod wla do s oika, doda bulion, zielenin , sól, pieprz, s oik zakr ci i kilkakrotnie nim potrz sn . Sa atk pola sosem, wymiesza i pozostawi na 30 minut w ch odnym miejscu. Sa atka z cykorii
19 2 rednie cykorie 15 dag sera ple niowego 1 gruszka seler naciowy (3 ga zki) majonez Sposób wykonania : Wszystkie powy sze sk adniki (poza serem i majonezem rzecz jasna) posieka , ser potrze na tarce o du ych oczkach. Doprawi dwoma - trzema y kami majonezu. Zasuwa a uszy si trz s !!! Smacznego!!! Sa atka charakteryzuje si do specyficznym aczkolwiek przyjemnym smakiem!!! Poleca goose® Sa atka z papryki i pomidorów (Bu garia) 4 str ki papryki czerwonej 4 pomidory 5 z bków czosnku 3 y ki oleju lub oliwy 1 y ka octu winnego lub soku z cytryny sól Sposób wykonania : Papryki oczy ci z pestek, opiec na gazie lub na p ytce elektrycznej. Gor ce w o y do naczynia wy o onego papierem i przykry . Po kilku godzinach zdj skórk . Czosnek obra , rozdrobni i razem z papryk zmiksowa lub utrze na g adk mas . Pomidory umy , osuszy , pokroi na plasterki i po czy z mas paprykowo-czosnkow . Pole olejem (oliw ), doprawi octem lub sokiem z cytryny i wymiesza . Twaro ek na grzance 2 grzanki z ciemnego pieczywa 20 dag pó t ustego sera twarogowego 6 y ek mietany 18-procentowej
20 2 y ki drobno pokrojonego ogórka 2 y ki szczypiorku 2 y ki kie ków s onecznika 2 y ki rzodkiewek sól, pieprz Sposób wykonania : Ser ze mietan rozcieram widelcem. Dodaj ogórka, rzodkiewk , szczypiorek oraz kie ki i dok adnie mieszam. Doprawiam sol i pieprzem. Podaj na grzankach z koktajlem. Wegetaria ski ry z grzybami i mielonymi orzechami 4 y ki oliwy z orzechów ziemnych 1,5 szklanki ry u 3 szklanki bulionu 1 y ka mas a 2 p askie y eczki pikantnego curry 3 du e pomidory 3 du e grzyby chi skie 2 str ki pomara czowej papryki 100 g mielonych orzechów 3 z bki czosnku 1 p aska y ka koncentratu pomidorowego 1 y ka octu winnego sól, pieprz czarny Sposób wykonania : W garnuszku o grubym dnie roztopi mas o, wsypa ry i zala bulionem z dodatkiem curry. Ry gotowa oko o 20 - 25 minut, do mi kko ci. Trzyma w ciep ym miejscu. Czosnek rozgnie . Papryk przepo owi , usun gniazda nasienne i pokroi w kostk . Pomidory sparzy i obra ze skórki, pokroi na ma e kawa ki. Grzyby namoczy , a gdy zmi kn drobno pokroi . Na g bokiej patelni rozgrza oliw i wrzuci czosnek. Nast pnie doda papryk i sma y 4 - 5 minut, ci gle mieszaj c. Doda pomidory, koncentrat pomidorowy, grzyby. Wla ocet winny, doprawi sol i pieprzem. Przykry i gotowa na ma ym ogniu, a sk adniki b d mi kkie. Na ugotowany ry prze o y potrawk warzywn i posypa mielonymi orzechami. Od razu podawa .
21 Wykwintna pasta redniej wielko ci wie y ogórek opakowanie serka homogenizowanego opakowanie jogurtu naturalnego szklanka lekko kwa nej mietany 5 z bków czosnku 5 - 6 oliwek sól, pieprz Sposób wykonania : Serek prze o y do miski. Ogórek obra , zetrze na tarce z du ymi oczkami i po czy z serkiem. Nast pnie wla jogurt, mietan i dobrze wymiesza . Na koniec doda zmia d ony czosnek, drobno pokrojone oliwki, sól, pieprz i znowu wymiesza . Na o y past do s oiczków, wstawi do lodówki. Je nast pnego dnia. Podawa do pieczywa. U ywa równie do faszerowania pomidorów lub papryki. Quiche - zapiekanka ze szparagami 2 szklanki m ki 145 g mas a 1 ó tko 3 y ki zimnej wody szczypta soli nadzienie 2 p czki m odych bia ych szparagów 60 g sera parmezan 3 jajka 2 ó tka 1,5 szklanki mleka szklanka t ustej mietany szczypta ga ki muszkato owej sól, pieprz Sposób wykonania : Przygotowanie ciasta: Przesiej m k na stolnic i w rodku uformuj wg bienie.
22 W ó do niego kawa ki zimnego mas a, ó tko i sól. Zagnie mas o z m k , sukcesywnie jej dosypuj c, a do momentu gdy ciasto zacznie si kruszy . Je li potrzeba dodaj do niego wody. Z okruchów ciasta uformuj kul . Stolnic lekko posyp m k i dalej ugniataj ciasto d oni , a b dzie g adkie (mo e to potrwa oko o 2 minut). Ponownie uformuj ciasto w kul , zawi ciasno w foli i pozostaw na 30 minut w lodówce. Wysmaruj tortownic t uszczem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Posyp stolnic m k i sch odzone ciasto rozwa kuj na niej na placek o rednicy 30 cm Zawi je nast pnie w wa ek i na ó go na form , aby ciasto wystawa o poza jej kraw dzie. Ostro nie doci nij je do dna i boków formy. Nast pnie rozwa kuj, odcinaj c wystaj ce kawa ki ciasta. Ponownie dok adnie przyci nij placek do cianek blachy. Aby unikn powstawania p cherzyków powietrznych, g sto panak uwaj powierzchni placka widelcem. Sch adzaj przygotowane ciasto przez 15 minut. Wy ó form papierem do pieczenia i nape nij such fasol lub obci nikami do ciasta. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180oC. Dok adnie umyj i oczy szparagi. Zwi je nitk kuchenn w p czek i w ó do garnka z wrz c osolon wod . Gotuj przez oko o 5 - 10 minut, a b d kruche. (Szparagi b d dobre gdy uda si je przebi wyka aczk ). Nast pnie wyjmij je i sch ód pod zimn wod . Dobrze odced . Parmezan utrzyj na tarce. Odetnij doln , trzeci cz szparagów i w ó do miski. Posiekaj i rozdrobnij widelcem, a nast pnie dodaj jajka, ó tka, mleko, mietan , starty parmezan, sól, pieprz i szczypt ga ki muszkato owej. Ubij trzepaczk na g adk mas . Pozosta e szparagi potnij na kawa ki o d ugo ci 2 cm i po ó na upieczonym placku. Na wierzchu rozprowad mas serow , wype niaj c form po brzegi. Piecz oko o 25 minut, a powierzchnia placka si zrumieni, a nadzienie nie b dzie ju p ynne. Przed podaniem odstaw na 10 minut. Podawaj gor ce lub sch odzone do temperatury pokojowej. Zapiekanka cebulowa 1 kg cebuli 50 dag ziemniaków o m czystym mi szu 3 pory 1,5 szklanki m ki 1,5 pojemnika kwa nej mietany 5 dag dro d y
23 5 jajek 1/4 szklanki mleka 3 - 4 oleju s onecznikowego 1 y ka kminku starta ga ka muszkato owa sól, pieprz Sposób wykonania : Wyszorowa ziemniaki mi kk szczotk , gotowa 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach. Obra cebule, pokroi w talarki. Oczy ci pory, umy , równie pokroi w talarki. Odcedzi ziemniaki, op uka pod zimn wod , obra . Podgrza w rondelku mleko. Rozprowadzi w nim dro d e. Przesypa m k do miski, w rodku zrobi do ek. Wla zaczyn, wymiesza z odrobin m ki. Odstawi ciasto na 15 minut w ciep e miejsce do wyro ni cia (najlepiej pod przykryciem). Dok adnie rozgnie ziemniaki w miseczce, wla 1/3 szklanki wody, wymiesza . Doda piure do zaczynu dro d owego, ca o wyrobi na g adkie ciasto. Od o y mas na 20 minut w ciep e miejsce do wyro ni cia. Rozgrza na patelni olej, podsma y pokrojone pory i cebul . Doprawi do smaku kminkiem, sol i pieprzem. Wymiesza w miseczce mietan z jajkami, doprawi do smaku sol , pieprzem i ga k muszkato ow . Ponownie zagnie ciasto. Nasmarowa blach t uszczem. Prze o y na ni ciasto, boki unie ku górze. Roz o y przygotowane warzywa równomiernie na powierzchni ziemniaczanego ciasta. Ca o pola sosem mietanowym. Wstawi do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapieka przez 40 - 45 minut w temperaturze oko o 200oC. Zupa jab kowa po chorwacku 6 kwaskowatych jab ek y ka mas a y ka m ki pó szklanki bia ego wina y eczka mielonego cynamonu cukier Sposób wykonania :
24 Jab ka umy , obra , pokroi w kostk , doda cynamon, zala litrem gor cej wody i ugotowa . Nast pnie przetrze przez sitko lub zmiksowa . Z m ki i mas a zrobi bia zasma k , rozprowadzi j winem, wla przetarte jab ka, krótko zagotowa , os odzi . Podawa z grzankami. Zupa krem z cukini 1 kg cukini 2 marchewki (20 dag) 1/2 szklanki mleka 1,5 l bulionu warzywnego z kostki 2 y ki mas a 2 y eczki agodnej przyprawy curry 6 kromek bu ki paryskiej szczypta ga ki muszkato owej sól, pieprz Sposób wykonania : Cukini umy , obra , oczy ci z nasion i pokroi w kostk . Marchewk obra , op uka pokroi w plasterki. Bulion zagotowa , doda cukini oraz marchewk i gotowa do mi kko ci. Lekko ostudzon zup zmiksowa , wla mleko, doda mas o, doprawi ga k muszkato ow oraz curry i zagotowa . Doprawi sol i pieprzem. Bu k pokroi w kostk i na suchej patelni zrumieni grzanki. Gor c zup podawa z grzankami. Zupa z pokrzywy (Bu garia) 50 dag m odych li ci pokrzywy 20 dag sera feta 2 z bki czosnku 1 y ka m ki pszennej 4 y ki oleju sól, pieprz Sposób wykonania : M k zrumieni na suchej patelni, wla olej, zasma y . Czosnek obra i przecisn przez prask .
25 Listki pokrzywy umy , os czy , ugotowa do mi kko ci (15 minut) w 1 szklance posolonej wody. Przetrze przez sito lub zmiksowa , wla 5 szklanek, zagotowa , doda m k z t uszczem, czosnek, wymiesza i gotowa na ma ym ogniu 10 minut. Podawa z pokruszonym serem.